Arhīva kalendārs

« September 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Visas vasaras garumā Vidzemē notikuši vairāki kultūras notikumi, kurus līdzfinansējusi „Latvijas valsts mežu atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2015” un Vidzemes plānošanas reģions.

Tā jūnijā Valmierā notika Kārlienas pagalma svētki, bet Valmiermuižā varēja apmeklēt vasaras saulgriežu tradīciju skolu un darbnīcas. Pirms Jāņiem Kocēnu novadā izskanēja Vidzemes dziesmu dienas dižkoncerts, savukārt pēc Jāņiem Limbažos notika trešais starptautiskais festivāls „Koklei un tai līdzīgi instrumenti apkārt Baltijas jūrai”, pulcējot koklētājus un kokļu meistarus ne tikai no Latvijas, bet arī Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas, Somijas, Krievijas.

Jūlija sākumā ar pasākumu „Dzīvīte, dzīvīte - šūpojos tevī. Fricim Bārdam 135, Paulīnai Bārdai -125” Limbažu novadā, Bārdu dzimtas memoriālajā muzejā „Rumbiņi”  tika atzīmētas abu dzejnieku jubilejas. Pašās šīs vasaras karstākajās dienās Lielvārdē pulcējās domubiedri, lai piedalītos improvizācijas nodarbībās mūzikā, kā arī etnodienā ar koncertiem un tautisko danču darbnīcu. Jūlija otrā pusē Madonā notika 18. Latviešu mūzikas svētki ar radošām meistarklasēm jaunajiem un topošajiem komponistiem, izpildītājmāksliniekiem un Latviešu mūzikas svētku orķestrim.

Savukārt Cēsis un Limbažus orķestru mūzika pieskandināja vasaras otrajā pusē. Izklaidējošās un deju mūzikas festivāla „Cēsu kauss pūtēju orķestriem 2015” ietvaros cēsniekus un pilsētas viesus priecēja gan skanīgs auto ar orķestru mūziķiem pilsētas ielās brokastu laikā, gan dažādas meldijas koncertos dienas vidū, gan zaļumballe vakarā. Savukārt augusta beigās notika „Pūtēju dienas Limbažos”, bet jaunajiem, talantīgajiem reģiona mūzikas skolu audzēkņiem bija iespēja muzicēt kopā ar Vidzemes kamerorķestri Vidzemes koncertzālē „Cēsis”.

Ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu izdota arī grāmata „Mitrais. Lašu stāsti”, kurā publicēti ilggadējā un leģendārā dabas aizsardzības inspektora Māra Anša Mitrevica piedzīvojumi Gaujas krastos, cīnoties ar malu medniekiem. Līgatnē, pateicoties projekta finansējumam, notika Līgatnes papīra muzeja atvēršanas pasākums, apmeklētājiem kļūstot par papīra lējējiem un muzeja eksponātu veidotājiem vienlaikus.

Savukārt Strenču novadā projekta ietvaros beidzot tiek īstenota ilgi lolota iecere - restaurēta vēsturiska glezna Jērcēnmuižā, mākslinieces Veras Šteinertes-Bērziņas darbs "Lauku ainava". Savukārt unikālajā Staļina valdīšanas laikā tapušajā Sedas kultūras namā tiek strādāts pie kultūrvēsturiskā mantojuma (1953-1990) ekspozīcijas izveides.

Rudenī ar „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” atbalstu tiks īstenoti vēl vairāki kultūras pasākumi ar izglītojošām, radošām un Vidzemes mantojumu popularizējošām aktivitātēm – aktuālajai informācijai sekojiet līdzi Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā sadaļā Vidzemes kultūras programma.

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, E-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv

Valkas novada pašvaldības izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes nodaļa laikā no 11. septembra līdz  29. oktobrim Valkā  organizē meistarklašu kursu „Lai top laba izrāde” pašvaldību amatierteātru režisoriem, interesentiem.

Kursu mērķis: saglabāt un pilnveidot tautas tradicionālo kultūru- vietējo amatierteātru daudzveidīgu un kvalitatīvu attīstību, paredzot režisoru profesionālās pilnveidošanas veicināšanu, iesaistīšanos izglītojošās teorētiskās un praktiskās nodarbībās, tā nodrošinot māksliniecisko kvalitāti un veicināt lauku cilvēku radošo izpaušanos, kā arī radošu kontaktu uzturēšanai.

Mērķauditorija: Vidzemes amatierteātru režisori, izglītības ieztāžu teātru pulciņu vadītāji, interesenti.

Pedagogi: prof. Jānis Siliņš, asoc.prof. Lauris Gundars, RITI (GITIS) docents Oļegs Snopkovs.

 

Meistarklašu kursu finansē Valkas novada dome, Vidzemes plānošanas reģions un VKKF.

Informāciju sagatavoja:

Līga Lane

Valkas novada dome

Vidzemes plānošanas reģiona administrētās „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015" ietvaros tiek līdzfinansēts projekts "Māksla harmonizē vidi un personību" Jērcēnmuižā, Strenču novadā.  Projekta galvenais ieguvums būs restaurēta vēsturiska mākslinieces Veras Šteinertes - Bērziņas glezna "Lauku ainava".

Pie restaurācijas darbiem šobrīd strādā restauratore speciāliste Dace Pāže. Māksliniece iepriekš stradājusi pie restaurācijas tādiem darbiem kā Gudenieku Sv. Jāņa Kristītāja baznīcas nezināma autora 19.gs.b. gleznas „Sv. Lūkass” restaurācija kopā ar Irbi Grīnbergu, K.Melbārzda gleznas „Gaujas senleja” tehniskā restaurācija kopā ar Lieni Visendorfu, Ievu Rozentāli, Ditu Murziņu, Silenes vecticībnieku draudzes ikonas „Pestītājs ar eņģeļiem” restaurācija kopā ar Gundegu Jērumu, Sesavas draudzes altārgleznas restaurācija - Juliuss Dērings „Kristus debessbraukšana”,  Rūdolfa Pīlādža darbu „Uguns un nakts” un „Pūt vējiņi” restaurācija Līgatnes kultūras namā, Leo Kokles darba „Medicīnas korifeji” restaurācija Rīgas Stradiņa universitātē u.c. darbiem.

No septembra līdz decembrim projekta ietvaros Jērcēnmuižas Mednieku nama izstāžu zālē ir aplūkojama gleznu izstāde “Māksla harmonizē vidi”. Izstādē ir eksponētas gleznas no Strenču novada iedzīvotāju krājumiem, kā arī no Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas muzeja fondiem un Sedas pilsētas padomju laika kolekcijas. Paldies visiem par atbalstu izstādes tapšanā! Katrai izstādē izvietotajai gleznai papildus mākslinieciskajai vērtībai ir arī savs stāsts – tās ir mantotas no senčiem, iegūtas kā dāvinājumi, nopirktas izsolēs. Gleznas ir gan ļoti senas gan jaunākas, zināmu un nezināmu autoru darbi. Tajos  atainotas dabas ainavas, klusā daba, ziedi. Izstādē redzamas kādreizējo Strenču mākslinieku Heinriha Šulca un Nikolaja Stūra darbi, Smiltenes novada mākslinieces Olgas Reintāles akvareļi un citu autoru darbi. Taču kopumā šī izstāde ir interesants senu mākslas darbu apkopojums, papildināts ar gleznu stāstiem.

Projekta turpmākajā gaitā vēl paredzēts pasākums “Gleznas atdzimšanas svētki”, kas notiks pēc Veras Šteinertes – Bērziņas gleznas “Lauku ainava” atjaunošanas. Gleznu Jērcēnmuižā paredzēts atklāt novembrī kā simbolisku dāvanu mūsu valsts dzimšanas dienā.

 

Informāciju sagatavoja:

Ginta Gailīte, projekta vadītāja

T. 26312250, e-pasts: ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv