Arhīva kalendārs

« September 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

No 26. septembra tiek realizēts lekciju cikls LATVJU ZĪMES UN RAKSTI. MŪSDIENĪGS PIELIETOJUMS.

 

Rakstītāja man' māsiņa,

Nerakstīta nevalkāja.

Mērķis: Latvju zīmju apzināšana Vidzemes etnogrāfijā un arheoloģijā Latvijas un pasaules tautu kontekstā. Gūt prasmes rakstu mūsdienīgā pielietojumā. Raksts – rakstīt. Raksts – informācijas nesējs. Prasme saglabāt tīrās vērtības un nodot nākamajām paaudzēm.

Šobrīd interese par latvju rakstiem ir pieaugusi. Tos savos darbos plaši izmanto ne vien tautas mākslas meistari, bet arī amatnieki, dizaineri un mākslinieki. Liela vērtība ir ikviens zinošs šo darbu skatītājs, lietotājs un radītājs.

Četrās nodarbībās lektore – mg.art., tekstilmāksliniece Baiba Vaivare interesentiem piedāvās ieskatu latvju rakstos. To salīdzinājums ar citu pasaules tautu rakstiem, rodot līdzīgo un atšķirīgo. Zīmes Vidzemes etnogrāfijā, arheoloģijā Latvijas un pasaules tautu kontekstā. Praktiskajās nodarbībās skiču un spiedoga veidošana, linogriezumu izgatavošana, to pielietojums tekstildarbos. Šablonu un individuālu tekstildarbu izgatavošana.

Vienas nodarbības ilgums – 5 akadēmiskās stundas. Kafijas pauze. Nodarbības pirmajā daļā lekcija, otrajā - praktiskās nodarbības.

Projekta nobeigumā Sarkaņu bibliotēkā tiks iekārtota dalībnieku izgatavoto tekstildarbu izstāde, ar mērķi popularizēt apzināto kultūrmantojumu.

 

Pasākumu rīko: Sarkaņu pagasta bibliotēka,

Atbalsta: Vidzemes plānošanas reģions un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Norises laiks:

1.nodarbība 26.09. pl.12:00

2.nodarbība 03.10. pl.10:00

3.nodarbība 10.10. pl.10:00

4.nodarbība 31.10. pl.10:00.

Vieta: „Sarkaņi”, Sarkaņu pagastā, Madonas novadā

Ieeja: BEZ MAKSAS

Informācijai: t. 26210523, e-pasts sarkanubiblioteka PIE inbox PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja:

I.Bačuka

Projekta vadītāja

No 23. līdz 26. septembrim Valkā norisinās 11. Starptautiskais laikmetīgā teātra festivāls “Tālvils”. Festivālu šodien atklās Valkas pilsētas teātra izrāde “Ragana” pēc Aspazijas nepabeigtās drāmas "Ragana" motīviem (režisors Aivars Ikšelis) pilsētas kultūras namā plkst.19.00.

Nepabeigtās drāmas sižeta pamatā ir jauna ragana Liesma, kura kopā ar citām raganām dzīvo mežā, bet viņas dzīves uzskati nesaskan ar veco raganu. Viņa vēlas no dzīves kaut ko vairāk – mīlestību, pārticību, laimi. Liesma ir izvēles priekšā – iegūt mantu un varu vai arī mīlestību un laimi. Viņa izvēlas mantu un varu, taču sirdsmieru tā arī negūst. Rezultātā stāsts par mīlestību neveidojas pozitīvi romantisks, bet iznīcinošs, jo līdzekļi, kā sasniegt mērķi, sevi neattaisno.

Šodien deviņos vakarā skatītāji varēs vērot arī Alekseja Tolstoja Brjanskas Valsts akadēmiskā drāmas teātra (Krievija) izrādi “Bravissimo, Valentīna!" (Režisore Tatjana Gorbačova)

Iestudējuma pamatā - reāli notikumi ar meiteni, kura devusies peļņā uz Itāliju. Izrādē apstiprinās teiciens “labi ir tur, kur mūsu nav”. Izrāde notiks Valkas novadpētniecības muzeja dārzā (vai kultūras namā, ja līs lietus).

„Tālvils” ir pasaules profesionālo un labāko amatierteātru jaunā gadsimta teātra mākslas izteiksmes, satura, veida un meklējumu Starptautiskais teātru festivāls Latvijas – Igaunijas pierobežā. Šogad festivālā piedalīsies teātri no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas un Krievijas.

Festivāls notiek Valkas Starptautiskās laikmetīgās mākslas un kultūras biennāles “Dzīve” ietvaros. “Izrāžu spektrs šogad ir ļoti plašs, un katrā izrādē režisors un aktieri meklēs atbildes uz ļoti būtiskiem jautājumiem - kādā laikā šobrīd dzīvojam, kā saprast savu vietu pasaulē un nepieļaut jaunas kļūdas”, atklāj festivāla rīkotājs Aivars Ikšelis.

Ar apjomīgo biennāli Valkā šogad atzīmē Raiņa un Aspazijas gadu.

Ieeja uz katru izrādi 1,- eiro, bet uz visām septiņām izrādēm 5,- eiro. Bērniem ieeja brīva.

Atbalsta Valkas novada dome un VKKF.

Informāciju sagatavoja Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere