Arhīva kalendārs

« October 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

2015. gada 10. oktobrī pl. 15.00 Gaujienas tautas namā notiks koncerts „ MŪZIKAS SVĒTKI MANĀS MĀJĀS” , kurā novadnieku – vidzemnieku komponistu darbus izpildīs „ Vidzemes kamerorķestris”, kuru diriģēs LNO mākslinieciskais padomdevējs un diriģents -Andris Veismanis.

Koncerta solisti būs talantīgākie Gaujienas mūzikas skolas audzēkņi.

Šie patiesi būs svētki, jo šogad Gaujienas mūzikas un mākslas skolai aprit nozīmīga gadskārta -25 gadi.

Aicinām Jūs apmeklēt šos svētkus un gūt emocionālu baudījumu, ko sniedz mūzika un patiesi kvalitatīvs skaņdarbu izpildījums.

Ieeja koncertā ir bezmaksas.

Koncertu organizē: 

Biedrība „ Vidzemes Kamerorķestris”

Atbalsta:

Valsts Kultūrkapitāla Fonds

Vidzemes Plānošanas Reģions.

 

Informāciju sagatavoja: Dace Vilemsone

Jaunajā mēnesī aicinām iepazīties ar bibliotēkas pasākumu kalendāru. Kā arī Cēsu Izstāžu nams 30.jubilejas gada programmā apmeklētājiem piedāvā iepazīt cēsnieka Rituma Ivanova glezniecību personālizstādē KADRI. Izstāde apskatāma līdz 18.oktobrim.

Piektdien, 2.oktobrī, plkst.22.00 Fonoklubā diskotēku spēlēs DJ MārcisŠ.

Sestdien plkst.10.00 sāksies badmintona turnīrs “Cēsis – Hanzas pilseta”. Plkst.13:00 Edvarda Treimaņa-Zvārguļa mājas pagalmā notiks Dzejas dienu noslēgums - šogad pasākumā viesosies dzejnieki Agnese Ezerroze, Lauma Daugiša un Artūrs Ružs. Bijušā Cēsu Tautas teātra aktieru izpildījumā tiks izspēlēts dzejas uzvedums "Sirdsvārdi jeb jūtu karnevāls" ar Laumas un Artūra dzeju. Kā katru gadu - arī šogad būs iespēja skatīt grāmatu izstādi "Jaunumi Cēsu Centrālās bibliotēkas novadpētniecības lasītavas krājumā". Plkst.18.00 Lekrings spēlēs pret FK Pārgauja. Plkst. 19.00 Vidzemes koncertzālē “Cēsis” notiks koncerts “Mozart&Mozart, ar Elīnu Šimkus (soprāns), Sinfonietta Rīga, Rīgas Doma zēnu koris un diriģents Mārtiņu Klišānu. Savukārt Fonoklubā plkst.22.00 pie DJ pults būs Mārtiņš Pavasaris.

Svētdien plkst.17.00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā sāksies vokālās un ērģeļmūzikas koncerts ' ' Mūzika Karalienei' ' , tajā skanēs G. F. Hendeļa mūzika. Koncertā apvienojušies tādi jauni un jau pieredzējuši mākslinieki kā Līga Patmalniece , Ērika Jonīte (soprāni), Juris Vizbulis (tenors), Sigita Razminoviča (flauta), Matīss Smiltiņš (trompete), Lauma Akmene (ērģeles). Tajā pašā laikā Lekrings aizvadīs savu pēdējo spēli pirms EuroFloorball Cup, mājās uzņemot florbolistus no kluba FK Rīga.

Izstādes

25.09.-18.10.   Rituma Ivanova personālizstāde “Rāmji” Izstāžu namā

20.05.-30.10.   Vidzemes bruņniecība Latvijā 16.-19.gs. Jaunajā pilī

01.08.-31.12.  "Pulcējaties zem latviešu karogiem" Ruckas muižā

01.10.-14.10.   Enkaustika. Gleznas radītas bišu vaska tehnikā Mākslinieku plenērā Cēsīs 2015 Cēsu Centrālajā bibliotēkā

01.10.-31.10.   Modra Skrastiņa izstāde  Vaives Ceļmalas Izstāžu zālē "Kaķukrogā"

5. oktobrī pulksten 17:00 aicinām uz tikšanos Madonas novada bibliotēkā. Tas būs otrais sarunu vakars, realizējot Madonas novada bibliotēkas projektu „Sarunu vakari Madonas novada bibliotēkā: Mēs tiekamies piektajā piecos” – atbalsts gūts projektu konkursā, kuru izsludināja un administrēja Vidzemes plānošanas reģiona „Latvijas valsts mežu” atbalstītā Vidzemes kultūras programmas 2015”.

Stāstu laiks kļuvis populārs daudzās kultūras jomās, realizējot šo projektu: Sarunu vakari bibliotēkā  Mēs tiekamies piektajā piecos!" – vēlamies noorganizēt mūsu reģiona iedzīvotājiem iespēju trīs vakarus (5.augustā, 5.oktobrī, 5.novembrī pulksten 17:00) pavadīt kopā ar interesantiem, radošiem, tepat Latvijā, un nu jau arī ārpus tās, atpazīstamiem cilvēkiem, kuri pārstāv dažādas kultūras jomas, ir 2015. gada jubilāri – 55 gadnieki, vienaudži, kuriem ir katram savs, bet arī kopīgs – šīs paaudzes stāsts. Kāpēc 55? Agrāk tā bija augstākā vērtējuma atzīme, spēkā ir teiciens: „Dzīvo uz pieci!”, vēl: – divas rokas – katrā pieci pirksti – sadarbībā veicam lielas lietas, satiekoties – sarokojamies, pieskaramies otram,  dodam un gūstam. 

Atmetot tēmas par sabiedriski politiskām norisēm, 5. augusta sarunvakarā ar optimismu un pozitīvismu devāmies kopīgā ceļojumā pa desmitgadēm, pa laika pieturām, uzzinot vairāk par Gundara Āboliņa un Ainara Mielava likteņiem, kuri arī savu stāstu sāka 1960. gadā. Paldies daudzajiem apmeklētājiem par interesi, par labajiem vārdiem! „Liels paldies par skaisto ceļojumu jaunībā! Labu ceļavēju arī turpmāk!”/Gundars Āboliņš/„Paldies! Bija ļoti aizkustinoši!” Sirsnībā – Ainars Mielavs.

Šoreiz mūsu viesi būs rakstniece Inguna Bauere un fotogrāfs Valts Kleins. Laipni gaidām ikvienu interesentu, protams, īpaši gaidīti atkal 55gadnieki.

Inguna Bauere būs iepriecināta satikt savu grāmatu lasītājus. Lai gan viņa ir dzimusi Cēsīs, mēs arī  Ingunu saucam par novadnieci, jo vairāk nekā desmit gadi nostrādāti Ērgļu profesionālajā vidusskolā. Viņas pacietību – meklēt rakstos – var tikai apbrīnot, jo nu jau daudzie kultūrvēsturiskie romāni („Lizete, dzejniekam lemtā”, „Ede, Pumpura sieva”, „Skolas Līze” u.c.) par to liecina. Varbūt tāpēc I.Baueres grāmatas tiek tik ļoti lasītas, lai rastu kopīgo redzējumu par kultūras norisēm vienā laikā un kultūrtelpā. Mūsu paaudzes literatūras stundās tika runāts, mācīts par katru personību individuāli, pietrūka vēstījums par personībām, kas dzīvoja, radoši strādāja, satikās, priecājās un izsāpēja dzīvi kopīgās Laika pieturās.  

Fotogrāfs Valts Kleins aktīvi piedalījies izstādēs Latvijā un ārpus tās.1980. un 1990. gados - pazīstams kā sociāli kritiskās dokumentālās fotogrāfijas pārstāvis. 1997. gadā V.Kleins nodibināja savu fotostudiju Secret Garden Studio un pazuda no mākslas fotogrāfijas skatuves, lai sevi veltītu tikai komerciālai fotogrāfijai. Tad atkal atgriezies ar izstādēm: „Patiesība un meli", „Mēs gribam - mēs vēlamies”. Valts sevi sauc par profesionālu sapņotāju, kurš – pretēji daudziem citiem –  nemīl atgriezties pagātnē. Viņš mēģinās paskatīties uz savu laiku caur fotogrāfijas prizmu. Laipni aicinām reģiona fotogrāfus, ikvienu šīs mākslas interesentu piedalīties sarunvakarā, gūt iespaidus, bagātināties.

 

Informāciju sagatavoja:

Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre

 

Svētdien, 25. oktobrī, koncertzālē “Cēsis” ar savu jauno soloprogrammu uzstāsies pasaulē pieprasītais latviešu basbaritons Egils Siliņš. Latviešu klasiķu vokālās lirikas programmā kopā ar solistu muzicēs pianists Māris Skuja.

Pēc koncertturnejas Japānā un Ķīnā Egila Siliņa pirmais koncerts gaidāms tieši koncertzālē “Cēsis”. Slavenā basbaritona izpildījumā klausītājiem būs iespēja dzirdēt tādas latviešu vokālās mūzikas pērles, kā Emīla Dārziņa “Teici to stundu, to brīdi”, Alfrēda Kalniņa “Brīnos es” un Jāzepa Vītola “Pie tava augsta, balta loga”.

Mūzikas ierakstu kompānija “Skani” sadarbībā ar Latvijas Mūzikas informācijas centru šo programmu plāno ierakstīt arī CD formātā, lai klausītājus visā pasaulē iepazīstinātu ar labāko, ko latviešu mūzika un mūziķi var sniegt.

“Egila Siliņa ieraksts būs vienīgais vokālās kamermūzikas žanrā šajā īpašajā Latvijas simtgadei veltītajā sērijā, un jāatzīst, ka tieši šis repertuārs dziedonim ir īpaši tuvs. Siliņa skanīgais un krāšņais basbaritons izcels latviešu klasiķu romantisko dziesmu trauslo dramatismu kā neviens cits,” ieceri raksturo ierakstu kompānijas “Skani” producents Egīls Šēfers.

Koncerts 25. oktobra vakarā īpaši tuvs būs tieši vidzemniekiem, jo programmā iekļautas vairākas Cēsīs dzimušā komponista Alfrēda Kalniņa dziesmas un tās izpildīs novadnieks – Egils Siliņš.

Biļetes var iegādāties koncertzāles “Cēsis” kasē, kā arī “Biļešu Paradīze” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

Nenokavējiet! Krāšņi tērpi, pārpratumi un smiekli, vēsturisks stāsts par latviešu namsaimnieku un tirgotāju cīņu par savām tiesībām - tas viss Z. Skujiņa lugā "Brunču medības" Jaunpiebalgas amatierteātra izpildījumā 31. oktobrī plkst. 19:00 Jaunpiebalgas kultūras nama Lielajā zālē. Ieeja: 2 EUR.

"Lugas darbība notiek Iļģuciemā un uz kapteiņa Podjomkina fregates Daugavā pie plostu tilta 1749. gadā. Komēdijas pamatā likti patiesi notikumi no 18. gadsimta dzīves Rīgā - "kungu drānu" nēsāšanas aizliegums "zemas kārtas" ļaudīm, patriciešu savtīgie tirdzniecības ierobežojumi, patiesīgo latviešu cīņa ar rāti un citi. Tāpat galvenā persona Matīss Ločubriesma ar savu biogrāfiju un darbību visumā atbilst reālai personai – Rīgas mastu šķirotāju amata vecākajam Jānim Šteinhaueram ( 1705 – 1779), kurš atradās nebeidzamā konfliktā ar pilsētas rāti, stingri stāvēdams par visu rīdzinieku vienlīdzīgām tiesībām." (Z. Skujiņš)

Informāciju sagatavoja: Jaunpiebalgas kultūras nams

Madonas muzeja izstādei par Pirmā pasaules kara notikumiem 5 mēnešos bijuši vairāk nekā 2350 skatītāji. Laiks pirms 100 gadiem, tomēr var saskatīt līdzības ar šodienu – kari notiek joprojām, par kara bēgļiem runājam ik dienu.

27.oktobrī muzeja izstāžu zālē interesentus aicinām uz lasījumiem par latviešu strēlnieku laiku. Par bataljonu tapšanu stāstīs atvaļinātais pulkvedis Jānis Hartmanis, starp runātājiem būs kolēģi no Cēsu (Dace Cepurīte, Tālis Pumpuriņš), Gulbenes (Ilga Meijere), Jēkabpils (Iluta Bērziņa), Rīgas (Mārtiņš Vesperis), Valmieras (Ingrīda Zīriņa) muzejiem, arī Sniedze Kāle no Latvijas Mākslas akadēmijas. Madonas muzeja uzstāšanās ilustrēšanai izmantoti Latvijas nacionālā vēstures muzeja un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja materiāli. Pasākuma ievadā plkst. 10:oo kopīgi skatīsim izstādi. Kopējā programma - http://www.madonasmuzejs.lv/lv/. Laiks izvēlēts skolu brīvdienās – gan vēstures skolotājiem, gan audzēkņiem.

Informāciju sagatavoja: Muzeja vadošais pētnieks Indulis Zvirgzdiņš

 

16. oktobrī Lubānu apmeklēja Francijas institūta Latvijā direktors un Francijas vēstniecības padomnieks sadarbības un kultūras jautājumos Žils Bonviāls (Gilles Bonnevialle),  institūta kultūras projektu koordinātore, vadības asistente Dita Podskočija, kā arī kultūras projektu koordinatore, komunikāciju asistente Florie Baelen.

Svinīgā pieņemšanā un franču fotogrāfa Stefana Sudjēra izstādes “Latvijas ceļojums” atklāšanā Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā Lubānas novada domes priekšsēdētājs Tālis Salenieks ar uzrunu svinīgi sveica Francijas institūta viesus Lubānā, kā arī izteica gandarījumu par jau vairākus gadus ilgo sadarbību ar Kulēnas pašvaldību Francijā.

Pēc jauniešu centra, amatnieku centra un Lubānas evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcas apmeklējuma, Lubānas novada tūrisma un kultūrvēstirkā mantojuma centrā (TKMC) tika apspriestas kopīgas idejas turpmākai sadarbībai. TKMC speciālists Aigars Noviks un Francijas institūta direktors Žils Bonviāls vienojās par turpmāko sadarbību kultūras un mākslas jomā, kas plānota Latvijas simtgades svinību ietvaros.

Fotogrāfa – ceļotāja Stefana Sudjēra fotoizstādi “Latvijas ceļojums” Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā varēs apskatīt līdz 29. novembrim.

 

Informāciju sagatavoja:

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Zane Butlere

Lubānas novada pašvaldība

t. 28389333, e-pasts: admin PIE lubana PUNKTS lv

Nākamgad 28. un 29. maijā, Valkā pulcēsies tautas mūzikas ansambļi un lauku kapelas no visas Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas, lai piedalītos jau 19. Latvijas tautas mūzikas svētkos. Šoreiz vērienīgajam pasākumam dots nosaukums “Uzrausim danci Valkā!”.

 

Nedēļas nogalē svētku dalībnieki priecēs apmeklētājus gan ar tautas mūziku akustiskā skanējumā uz skatuvēm Valkā un Valgā, bet svētdienā plkst. 17.00 Valkas brīvdabas estrādē notiks „Uzrausim danci Valkā” dalībnieku dižkoncerts. Koncertu kuplinās deju grupa “Dzirnas”, Valkas ģimnāzijas jauniešu deju kolektīvs “Vendīgs” un Smiltenes Bērnu un jauniešu izglītības centra deju kolektīvs “Dadzīši”. Koncerta pamattēma būs ceļojums cauri gadsimtiem mūsdienu muzeja noslēpumainās kolekcijās.

Svētku radošā komanda ir instrumentālās tautas mūzikas eksperts Ilmārs Pumpurs, horeogrāfi Agris Daņilevičs un Dagmāra Leja, deju kolektīvu vadītājas Māra Leja un Vineta Skutāne, kā arī režisors Aivars Ikšelis un scenogrāfs Ivars Noviks.

Plašāka informācija un svētku kultūras programmu būs atrodama Valkas novada mājaslapā www.valka.lv, kā arī sociālajos tīklos. Muzikantu uzstāšanās vietu un secības detalizētais plāns tiks izvietots un būs apskatāms norišu vietās.

XIX Latvijas tautas mūzikas svētkus rīko Valkas novada dome sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru un instrumentālās tautas mūzikas ekspertu Ilmāru Pumpuru.

Informāciju sagatavoja

Projekta koordinators Aivars Ikšelis

Valmieras Kultūras centrā kopš 1992. gada darbojas Latvijā vienīgais politiski represēto vīru koris „Baltie bērzi”. Koris galvenokārt koncertē pasākumos, kas saistīti ar patriotisku vērtību popularizēšanu un valstiskuma apziņas stiprināšanu. Lai iemūžinātu koristu atmiņu stāstus, kā arī kolektīva uzstāšanos koncertos un mēģinājumu procesu, tiek veidota dokumentālā īsfilma. Filmas scenārija autore un režisore ir Gunta Matisone, montāžas režisors – Mareks Ēķis.

Topošā filma ļaus plašākai auditorijai uzzināt par kori, kā arī būs viena no Valmieras pilsētas dāvanām Latvijas simtgadei. Par filmas tapšanas procesu stāsta Valmieras Kultūras centra kultūras darba organizatore, filmas producente Evija Dzvinko: „Kora „Baltie bērzi” hronists Argods Miglāvs jau vairākus gadu desmitus ir vācis un apkopojis materiālus par kori, diriģenti, kormeistari, koristiem un pasākumiem, kuros vīri uzstājušies. Kaligrāfiskā rokrakstā ir izveidotas trīs grāmatiņas, apkopotas fotogrāfijas un avīžu rakstu kopijas. Šos materiālus filmā papildinās Vidzemes TV un privātajos arhīvos pieejamie video, kā arī papildus tiek filmēts kora mēģinājumu process, koncerti un veidotas intervijas ar koristiem,” piebilstot, ka filmēšana tika uzsākta pavasarī un nu jau ir atlicis vien montēšanas process. Filmas pirmizrāde notiks šā gada 12. novembrī Valmieras Kultūras centrā, pēc tam tā tiks demonstrēta arī Vidzemes TV. 

Kora „Baltie bērzi” diriģente un mākslinieciskā vadītāja kopš 1995. gada ir Inga Zirne. Koris izpilda patriotiskas dziesmas, latviešu tautas dziesmas, karavīru dziesmas un latviešu oriģinālmūziku.

Filmas tapšanai piesaistīti līdzekļi Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā un administrētajā projektu konkursā „Latvijas Valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015”.

Informāciju sagatavoja:

Evija Dzvinko
Valmieras Kultūras centra

kultūras darba organizatore
Tālr.: 64210873
Mob. tālr.: 26899787
E-pasts: evija.dzvinko PIE valmiera PUNKTS lv

 

5. novembrī, plkst. 18.30 Valkas pilsētas kultūras namā jau divpadsmito reizi notiks Latvijas Nacionālās operas mākslinieku koncerts. Koncerts ir viena no skaistākajām tradīcijām Ziemeļvidzemē, kas allaž pulcē kuplu apmeklētāju skaitu.

Gatavojoties Rīgas operas festivālam 2016.gadā, kas būs veltīts Džuzepem Verdi, programmā dzirdēsim vairākas ārijas no komponista operām. Koncertā skanēs Dona Karlosa un Pozas duets no operas Dons, Annas ārija no operas Le villi, Rigoletto ārija un kvartets no operas Rigoletto.

Īpaši Valkas koncertam veidotā programma aptvers plašu spektru gan muzikālā, gan skatuves mākslinieku ziņā. Skanēs populāras ārijas arī no Jāņa un Jēkaba Mediņa, A.Žilinska, Dž.Pučīni, V.A.Mocarta, G.Doniceti, K.Sensānsa, R.Leonkavallo, Ž.Ofenbaha un Dž.Rosīni operām.

Raiņa un Aspazijas gadā patīkams pārsteigums klausītājiem būs opermūzika ar abu dzejnieku vārsmām.

Šogad Valkā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solisti Inga Šļubovska-Kancēviča, Evija Martinsone, Kristīne Zadovska, Laura Grecka, Krišjānis Norvelis, Raimonds Bramanis, Rihards Mačanovskis, Armands Siliņš, Rihards Millers, Mihails Čuļpajevs un, protams, Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestris Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

M. Ozoliņš sola krāšņu koncertu, kurā satiksies dažādu paaudžu dziedātāji – jaunie operas solisti koncertā uzstāsies līdzās solistiem, kuri Valkā viesojušies jau vairākkārt.

Biļetes uz koncertu maksās 20, 15, 12 un 8 eiro. Tās varēs iegādāties no 21. septembra katru darba dienu no plkst.8.00 līdz 20.00 Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta vai zvanot pa tālruni 64723055 vai 20235967, (norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi, uz kuru nosūtīt Valkas novada domes rekvizītus biļetes apmaksai.) Biļete apmaksājama 3 darba dienu laikā un saņemama pirms koncerta pie dežuranta.

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Brūvere,

Valkas novada domes

sabiedrisko attiecību speciāliste

2015. gada 22. oktobrī Cēsu izstāžu namā tiks atklāta lietišķās mākslas izstāde „Linu dvieļi un māla krūzes”. Izstādes ideja ir apvienot vienā ekspozīcijā divas lietišķās mākslas nozares – aušanu un keramiku.

„Pēdējos gados Latvijas audējiem ir radušās plašākas iespējas radoši izpausties, izvēloties dažādu krāsu un faktūru materiālus tik ierastā audumā kā rakstains linu dvielis, kas nav zaudējis aktualitāti arī mūsdienās. Linu dvieļi tiek izmantoti telpas rotāšanā un galda klājuma noformēšanā, tie ir neatņemama interjera sastāvdaļa un liecinieks cilvēka vēlmei romantizēt apkārtējo vidi. Arī keramiķiem ir pavērušās iespējas mainīt priekšstatu par māla krūzes izskatu ar dažādo glazūru palīdzību, vai tieši pretēji – saglabāt tradīcijas, izmantojot jau ierastās formu un apdedzināšanas tehnoloģijas. Linu dvielis un māla krūze sader kopā – tie abi pārī simbolizē tradicionālu lietu kārtību, kas saistās ar ikdienas darbu un svētku ritu,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Izstādē piedalīties ir aicināti gan tautas lietišķās mākslas meistari un tautas lietišķās mākslas studiju vai pulciņu dalībnieki, gan profesionāli mākslinieki. Pieteikšanās izstādei joprojām ir iespējama!

Informācija par pieteikšanos atrodama Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā, sadaļā Lietišķā māksla www.lnkc.gov.lv/nozares/lietiska-maksla/.

Izstādes mērķis ir veicināt aušanas un keramikas lietišķās mākslas nozaru attīstību, to pētīšanu, saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm, kā arī rosināt profesionālu mākslinieku interesi par tradicionālās kultūras un jaunrades mijiedarbi.

Izstādes atklāšana 2015. gada 22. oktobrī plkst. 16.00 Cēsu izstāžu namā, Pils laukumā 3, Cēsīs. Izstāde būs apskatāma līdz 22. novembrim.

Lietišķās mākslas izstādi „Linu dvieļi un māla krūzes” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv

2015. gada 07. novembrī pl. 14.00 Nītaures kultūras namā notiks koncerts „ MŪZIKAS SVĒTKI MANĀS MĀJĀS”, kurā novadnieku – vidzemnieku komponistu darbus izpildīs „ Vidzemes kamerorķestris”, kuru diriģēs LNO mākslinieciskais padomdevējs un diriģents -Andris Veismanis.

Koncerta solisti būs talantīgākie Amatas novada mūzikas skolu audzēkņi.

Aicinām Jūs apmeklēt šo pasākumu un gūt emocionālu baudījumu, ko sniedz mūzika un patiesi kvalitatīvs skaņdarbu izpildījums.

Ieeja koncertā ir bezmaksas.

Koncertu organizē: 

Biedrība „ Vidzemes Kamerorķestris”,

Atbalsta:

Valsts Kultūrkapitāla Fonds,

Vidzemes Plānošanas Reģions.

 

Informāciju sagatavoja:

Dace Vilemsone   
biedrība „Vidzemes Kamerorķestris”, VKP projekts "Mūzikas svētki manās mājās"

Šoruden Cēsīs jau trīspadsmito reizi notiks mūzikas festivāls “Galantais klavesīns”. Tas aizsākās 2002.gadā, kad pilsēta ieguva vērtīgu instrumentu – pēc ievērojamā flāmu 17.gs. meistara Rukersa parauga būvētu klavesīnu, kas tapis Igaunijā, Pētera Talves darbnīcā. Šogad festivāla programmā ir divi koncerti, kas notiks Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Svētdien, 1.novembrī, plkst.17.00 koncertzālē notiks koncerts “Bahs un Bītli”, savukārt 8. novembrī plkst.17.00 - koncertzāles Ērģeļzāle izskanēs kamermūzikas koncerts ar Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogu un audzēkņu piedalīšanos.

Koncertā “Bahs un Bītli” piedalīsies: Ieva Saliete, Lelde Krastiņa (klavesīni), Arigo Štrāls (alts) un Vidzemes kamerorķestris (diriģents Andris Veismanis).

Koncerta pirmā daļa atvēlēta dižā meistara Johana Sebastjana Baha mūzikai, godinot komponistu viņa 330.gadskārtā. Mūsdienu mūziku koncerta otrajā daļā pārstāvēs Riharda Dubras opuss klavesīnam solo “Super flumina Babylonis”, Londonā dzīvojošās bulgāru komponistes Dobrinkas Tabakovas “Svīta senā stilā” altam, klavesīnam un stīgām, kā arī vecās un labās “The Beatles” melodijas slovāku komponista Pētera Breinera dzirkstošā un asprātīgā aranžējumā stīgu orķestrim un klavesīnam. Abi pēdējie skaņdarbi Latvijā skanēs pirmo reizi.

Biļešu cena uz koncertu ir 5 € un 6 € - pieaugušajiem, 2,5 € un 3 € - skolēniem, pensionāriem un Drauga kartes īpašniekiem. Biļešu iepriekšpārdošana notiek portālā www.bilesuparadize.lv.

Kamermūzikas koncerts 8. novembrī plkst.17.00 būs mūzikas pēcpusdiena, ar kuru pedagogi un audzēkņi atklās koncertu ciklu, kas veltīts skolas 90. jubilejai.

Interesantu kolorītu koncerta programmai blakus tradicionāliem kameransambļiem piešķirs klavesīna un ērģeļu duets. Dažādu laikmetu mūziku atskaņos Elita Ezermale (flauta), Ilze Petrovska (čells), Lelde Krastiņa (klavesīns), Sandra Tamane (ērģeles) un senās mūzikas ansamblis, ar kuru kopā muzicēs arī skolas direktors Vigo Račevskis (sitaminstrumenti).

Ieeja Kamermūzikas koncertā ir bezmaksas.

Festivālu organizē Cēsu Kultūras centrs ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Cēsu novada pašvaldības atbalstu.  Festivāla mērķis parādīt klavesīnu muzikāli daudzveidīgi, gan kā solo instrumentu, gan arī iekļaujot to dažādu ansambļu, orķestra sastāvā.

Papildu informācija tel. 64122537, kultura PIE cesis PUNKTS lv, www.kulturascentrs.cesis.lv, www.facebook.com/cesukultura.

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE dome.cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

Bērzaines iela 5, Cēsis, LV-4101

Cesis.lv

7. novembrī plkst. 15.00 Emīla Dārziņa memoriālajā muzejā "Jāņaskola" notiks jubilejas koncerts "Emīla darbi un nedarbi".

Piedalīsies Emīla Dārziņa jauktais koris no Rīgas, diriģente Nora Vītiņa - vokālās grupas "Latvian Voices" dalībniece. Koris kā galveno mērķi ir sev izvirzījis būt par Latvijas amatierkoru paraugkori, ko arī godam aizstāv, piedaloties un gūstot augstus novērtējumus konkursos gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tā 2013. gadā iegūta Zelta medaļa Tautas mūzikas kategorijā I Eiropas koru olimpiādē, Austrijā, Grācā un - 1. vieta 2013. gada Latvijas Dziesmu svētku Koru karos.

Avots: www.piebalgasmuzeji.lv

 

Informāciju sagatavoja:
Andris Koks
Vecpiebalgas novada TIP
Tūrisma informācijas konsultants
mob. 26110724
e-pasts: info.vecpiebalga PIE inbox PUNKTS lv
www.piebalgasmuzeji.lv

Koncertzāle “Cēsis” parūpējusies par īpaši krāšņu gadumijas programmu - 29. decembrī cēsnieki un pilsētas viesi varēs baudīt koncertu “Mūziklu zelta melodijas”, bet 30. decembrī ikviens tiek aicināts uz Vecgada svētku balli.

“Mūziklu zelta melodijas” koncertprogrammā klausītāji dzirdēs skaistākās ārijas un duetus no visā pasaulē pazīstamajiem un populārajiem Endrjū Loida Vēbera mūzikliem “Operas spoks”, “Evita”, “Kaķi” un citiem. Solisti būs latviešu muzikālo iestudējumu cerība, dziedātāja Annija Putniņa un Londonas Vestendas teātru aktieris, solists Naidžels Ričards (Nigel Richards). Programmai krāšņumu un skanīgumu piešķirs Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā.

Dziedātāja Annija Putniņa jau vairāk nekā gadu ir atgriezusies Latvijā pēc studijām Londonas Karaliskajā Mūzikas Akadēmijā, kur apguvusi mūzikla žanra specifiku. Paralēli studijām, Annija kopā ar spožākajām mūziklu zvaigznēm piedalījusies prestižajā BBC Radio2 rīkotajā koncertā “Friday Night is Music Night”. Viņa ir atveidojusi lomu amerikāņu komponista Džona Bukino (John Bucchino) mūzikla “A Catered Affair” Eiropas pirmizrādē. Pirms Londonas perioda mākslinieci Latvijā varējām redzēt mūzikla ”Vestsaidas stāsts” titullomā, savukārt par Eponīnas lomu mūziklā “Nožēlojamie” Annija Putniņa tika izvirzīta Spēlmaņu nakts balvai nominācijā “Gada jaunā skatuves māksliniece”. 

Britu aktieris un dziedātājs Naidžels Ričards savu karjeru saistījis ar muzikālo teātri un savulaik strādājis kopā ar leģendāro amerikāņu komponistu Leonardu Bernstainu (Leonard Bernstein).  Vestendā viņš spēlējis galvenās lomas tādos mūziklos kā “Operas spoks”, “Nožēlojamie” un Princis Edvards”. Londonas Karaliskajā Koventgārdena operā Naidžels Ričards debitēja Kurta Veila (Kurt Weill) izrādē “Songs From A Hotel Bedroom”. Mūziķis bieži uzstājas arī TV, kino un radio projektos.

Koncertzāle “Cēsis” gadu noslēgs ar krāšņu Vecgada balli 30. decembrī. Par mūziku un lielisku atmosfēru tajā rūpēsies Jelgavas bigbends un solists Daumants Kalniņš, kā arī dīdžejs Egons Reiters. Būs pieejamas gan balles ieejas biļetes, gan biļetes ar vietu pie galdiņa.

Biļetes uz koncertu un balli var iegādāties koncertzāles “Cēsis” kasē, kā arī “Biļešu Paradīze” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

29. oktobrī plkst. 10.00 Valgas Profesionālās izglītības centrā notiks vēstures konference-seminārs „Pievienošanās Rietumeiropas kultūras telpai”. To organizē Valgas muzejs, sadarbībā ar Igaunijas-Latvijas institūtu. Pasākums ir domāts gan vietējiem iedzīvotājiem, gan novadpētniekiem, skolēniem un studentiem – visiem, kas interesējas par Igaunijas un Latvijas vēsturi. Lektori ir labi pazīstami pasniedzēji no Igaunijas un Latvijas universitātēm. Konferences darba valoda ir igauņu un latviešu (sinhronā tulkošana).

Dalība konferencē ir bez maksas.

Konferences dienaskārtība:

9:30 - 10:00 reģistrācija. Rīta kafija.

10:00 - 10:05 Valgas pilsētas galvas Kalev Härk uzruna.

10:05 - 10:45 Heiki Valk Ph.D (Tartu Universitāte). „Starp dienvidigauņiem un latgaļiem: etniskie apstākļi Igaunijas-Latvijas pierobežas rajonos aizvēstures perioda beigās un viduslaikos”.

10:50 - 11:30 Antonija Vilcāne Ph.D (Latvijas Universitāte). „Apbedīšanas tradīcijas vēsturisko laiku apbedījumu vietās Latvijas ziemeļaustrumu pierobežā (mūsdienu Valkas, Apes un Alūksnes novados)”.

11:35 - 12:15 Andris Šnē Ph.D (Latvijas Universitāte). „Kristietības izplatīšanās Austrumbaltijā 12. gs. beigās - 14. gs.: kristīgā misija, krusta kari un kristianizācija”.

13:00 - 13:40 Märt Uustalu Mg.hist. (Tartu Universitāte). „Par dažu ievērojamāko vācbaltiešu dižciltīgo ģimeņu izcelsmi”.

13:45 - 14:25 Tiit Rosenberg, Ph.D (Tartu Universitāte). „Izcilākie Valgas apriņķa (kreisa) muižnieki”.

14:25 - 15:00 kopsavilkums, diskusijas

 

Informāciju sagatavoja

Latvijas – Igaunijas institūta direktore Daina Jūristo

 

Kultūras ministrijas ES programmas "Eiropa pilsoņiem" informācijas punkts aicina piedalīties informatīvajos bezmaksas semināros par programmu "Eiropa pilsoņiem" Bauskā un Preiļos, kā arī Madonā un Talsos, kur bez iepriekšminētās atbalsta programmas tiks stāstīts par ES programmu „Radošā Eiropa”.                                                                                                          

Bezmaksas semināri notiks šī gada:
 
25. novembrī Bauskā, Bauskas novada dome, Bauska, Uzvaras iela 1, 2.stāva konferenču zāle;
Pieteikšanās ŠEIT
Semināra programma ŠEIT
 
1. decembrī Preiļos, Preiļu NVO centra rīkotās konferences "Pilsoniskās sabiedrības attīstības tendences Latvijā" ietvaros, Preiļu novada kultūras centrs, Raiņa bulvāris 28, Preiļi;
Pieteikšanās (sazinoties ar Preiļu NVO centra vadītāju Inetu Liepnieci, 26596653,ineta.liepniece PIE preili PUNKTS lv)
 
2. decembrī Madonā, Madonas novada dome, Madona, Saieta laukums 1, 3. stāva konferenču zāle;
Pieteikšanās ŠEIT
Semināra programma ŠEIT
 
9. decembrī Talsos, Talsu novada muzejs, Talsi, K.Mīlenbaha iela 19;
Pieteikšanās ŠEIT
Semināra programma ŠEIT
 
Mērķauditorija: Pašvaldības, NVO un citi interesenti, kuriem interesē starptautiska sadarbība dažādu tematiku jomā
 
Pieteikšanās termiņš semināriem ir divas darba dienas pirms pasākuma norises datuma.
 
Kontaktinformācija:
Andrejs Lukins
67330289;
e-pasts: andrejs.lukins PIE km.gov PUNKTS lv
www.km.gov.lv/eiropapilsoniem

 

 

Valkas novada literārā apvienība sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu un Valkas novada domi izsludina literāro konkursu „Doma izgaismo vārdu“ bērniem un jauniešiem.

 

Konkursa mērķi ir radīt bērniem un jauniešiem dziļāku interesi par Latvijas literātiem un literatūru, atklāt jaunus talantus, veicināt radošās domas attīstību, kā arī rosināt vēlēšanos, dot iespēju izpausties literārajās aktivitātēs.

Konkursā aicināti piedalīties bērni un jaunieši no visas Latvijas vecumā no 10-18 gadiem.

Dalībniekus vērtēs divās vecuma grupās: no 10-14 gadiem un no 15-18 gadiem.

Konkurss notiek katru gadu. Darbu iesūtīšanas termiņš ir pagarināts no 2.novembra līdz 18.novembrim. Darbu izvērtēšana un rezultātu paziņošana notiks līdz 16.novembrim.

Konkursam katrs autors var iesūtīt 3 darbus dzejā (aptuveni 100 dzejas rindas) vai prozā (ap 10-15 lpp) elektroniski uz e-pastu literara.apvieniba PIE valka PUNKTS lv, norādot iesūtītāja vārdu, uzvārdu, personas koda pirmo daļu, adresi, telefona numuru, e-pastu.

Konkursa darbi tiek vērtēti aizklāti, neatklājot vērtētājiem autoru vārdus.  Darbus vērtē žūrija 5 cilvēku sastāvā.

Konkursa balvu fonds – 3 godalgas katrā vecumā grupā, kopā 6 balvas un galvenā balva 100 EUR vienam no 6 nominētajiem autoriem.

Apbalvošanas pasākums notiks nākamgad, 9.janvārī. Vieta tiks savlaicīgi paziņota.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste

Zane Brūvere

Oktobra pēdējā trešdienā Sedā notika LR Kultūras ministrijas finansētās un Vidzemes plānošanas reģiona organizētās apmācības kultūras speciālistiem. Visas dienas garumā pasākuma dalībniekiem bija iespēja klausīties un aktīvi līdzdarboties zinošās lektores Vitas Brakovskas vadītajās apmācībās - Radošuma nedarbnīca „Parastu lietu neparasts pielietojums. Kultūrā!”

Liekot lietā dažādas metodes tika radītas jaunas idejas, kas varētu pievilcīgi papildināt kultūras piedāvājumu Vidzemes reģionā. Ar dažādiem piemēriem tika apgūta šveicieša A. Ostervaldera izstrādātā pieeja kultūras vērtību celšanai kopienā, kopīgiem spēkiem grupu darbā izveidojot kultūras iestādes ilgtspējīgu modeli.

Lektore iepazīstināja arī ar atziņām, kas izskanēja Baltijas jūras reģiona padomes rīkotajā konferencē septembra beigās Gdaņskā “Culture as a driving force for social and economic development of the region”. Tās ietvaros tika pieņemts tā sauktais  Gdaņskas manifests, kas oficiāli apstiprina kultūras nozīmi novadu un reģionu ilgtspējā, kultūras klātesamības nepieciešamību pozitīvām izmaiņām sabiedrībā, kā arī kultūrvēsturiskā mantojuma aizvien pieaugošo vērtību.

Pusdienas laikā ar Sedas vēstures pētījumu rezultātiem un topošās padomju laiku ekspozīcijas koncepciju klātesošos iepazīstināja vēsturniece, Valmieras muzeja krājuma nodaļas vadītāja Indra Vīlistere, kura izpētes darbu arhīvos un bibliotēkās par Sedas pilsētas vēsturi veic Vidzemes kultūras programmas atbalstīta projekta ietvaros. Kopā ar Sedas kultūras nama vadītāju Artu Šomasi ikviens varēja doties nelielā ekskursijā pa unikālās Sedas pilsētas centru  un iepazīties ar paveikto Sedas kultūras nama atjaunošanā.

Liels paldies par jauko sadarbību Strenču novada pašvaldībai, Sedas kultūras nama vadītājai Artai Šomasei, Strenču novada Plānošanas un attīstības nodaļas vadītājai Ivetai Encei, Valmieras muzeja Krājuma nodaļa vadītājai Indrai Vīlisterei un Oļegam Ragilo par iespēju iepazīt Sedas garšu un kulināro mantojumu!

 

Sagatavoja  Ieva Vītola,

Vidzemes kultūras programmas koordinatore

Lai izzinātu Latvijas vēsturi, arhitektūru un nostāstiem bagātus notikumus, Latvijas Piļu un muižu asociācija oktobra pēdējā sestdienā aicina piedzīvot “Leģendu nakti”. 31. oktobrī Dikļu pilī pulksten 18:00 un 21:00 gida pavadībā visi interesenti varēs apskatīt pils salonu un skaistās zāles, klausīties leģendās un nostāstos par pils saimniekiem un iedzīvotājiem, kā arī aplūkot grezno kamīnu kolekciju un Atmodas laika mākslinieku gleznu kolekciju. Pēc tam viesiem būs iespēja doties naksnīgā pastaigā ar lāpām pa Dikļu pils senatnīgo parku, cenšoties saskatīt un saklausīt dzirdētos nostāstus.

Pasākuma apmeklētāji varēs sasildīties ar karstu tēju pie iekurināta kamīna, vērojot „Dikļu pils metamorfozes” – Cigāru zālē būs apskatāma video projekcija par Dikļu muižas pārtapšanu no pamestas traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas līdz vienai no skaistākajām celtnēm mūsdienu Latvijā. Foto un video liecībās fiksētas leģendām apvīto muižas ēku un parka pārvērtības.

Maksa pasākuma apmeklētājiem:

  • pieaugušajiem – 4.00 EUR;
  • pensionāriem, bērniem, studentiem – 3.00 EUR.

Dikļu pils Gardēžu restorāns darbosies līdz pusnaktij, aicinot nobaudīt jauno rudens sezonas ēdienkarti un pils baroneses Šarlottas iecienīto kūku.
Galdiņus lūdzam iepriekš rezervēt pa tālr.: 26515445 vai rakstot uz pils PIE diklupils PUNKTS lv

 

Informācijas avots: visit.valmiera.lv