Arhīva kalendārs

« October 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Valmieras Kultūras centrā kopš 1992. gada darbojas Latvijā vienīgais politiski represēto vīru koris „Baltie bērzi”. Koris galvenokārt koncertē pasākumos, kas saistīti ar patriotisku vērtību popularizēšanu un valstiskuma apziņas stiprināšanu. Lai iemūžinātu koristu atmiņu stāstus, kā arī kolektīva uzstāšanos koncertos un mēģinājumu procesu, tiek veidota dokumentālā īsfilma. Filmas scenārija autore un režisore ir Gunta Matisone, montāžas režisors – Mareks Ēķis.

Topošā filma ļaus plašākai auditorijai uzzināt par kori, kā arī būs viena no Valmieras pilsētas dāvanām Latvijas simtgadei. Par filmas tapšanas procesu stāsta Valmieras Kultūras centra kultūras darba organizatore, filmas producente Evija Dzvinko: „Kora „Baltie bērzi” hronists Argods Miglāvs jau vairākus gadu desmitus ir vācis un apkopojis materiālus par kori, diriģenti, kormeistari, koristiem un pasākumiem, kuros vīri uzstājušies. Kaligrāfiskā rokrakstā ir izveidotas trīs grāmatiņas, apkopotas fotogrāfijas un avīžu rakstu kopijas. Šos materiālus filmā papildinās Vidzemes TV un privātajos arhīvos pieejamie video, kā arī papildus tiek filmēts kora mēģinājumu process, koncerti un veidotas intervijas ar koristiem,” piebilstot, ka filmēšana tika uzsākta pavasarī un nu jau ir atlicis vien montēšanas process. Filmas pirmizrāde notiks šā gada 12. novembrī Valmieras Kultūras centrā, pēc tam tā tiks demonstrēta arī Vidzemes TV. 

Kora „Baltie bērzi” diriģente un mākslinieciskā vadītāja kopš 1995. gada ir Inga Zirne. Koris izpilda patriotiskas dziesmas, latviešu tautas dziesmas, karavīru dziesmas un latviešu oriģinālmūziku.

Filmas tapšanai piesaistīti līdzekļi Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā un administrētajā projektu konkursā „Latvijas Valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015”.

Informāciju sagatavoja:

Evija Dzvinko
Valmieras Kultūras centra

kultūras darba organizatore
Tālr.: 64210873
Mob. tālr.: 26899787
E-pasts: evija.dzvinko PIE valmiera PUNKTS lv

 

5. novembrī, plkst. 18.30 Valkas pilsētas kultūras namā jau divpadsmito reizi notiks Latvijas Nacionālās operas mākslinieku koncerts. Koncerts ir viena no skaistākajām tradīcijām Ziemeļvidzemē, kas allaž pulcē kuplu apmeklētāju skaitu.

Gatavojoties Rīgas operas festivālam 2016.gadā, kas būs veltīts Džuzepem Verdi, programmā dzirdēsim vairākas ārijas no komponista operām. Koncertā skanēs Dona Karlosa un Pozas duets no operas Dons, Annas ārija no operas Le villi, Rigoletto ārija un kvartets no operas Rigoletto.

Īpaši Valkas koncertam veidotā programma aptvers plašu spektru gan muzikālā, gan skatuves mākslinieku ziņā. Skanēs populāras ārijas arī no Jāņa un Jēkaba Mediņa, A.Žilinska, Dž.Pučīni, V.A.Mocarta, G.Doniceti, K.Sensānsa, R.Leonkavallo, Ž.Ofenbaha un Dž.Rosīni operām.

Raiņa un Aspazijas gadā patīkams pārsteigums klausītājiem būs opermūzika ar abu dzejnieku vārsmām.

Šogad Valkā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solisti Inga Šļubovska-Kancēviča, Evija Martinsone, Kristīne Zadovska, Laura Grecka, Krišjānis Norvelis, Raimonds Bramanis, Rihards Mačanovskis, Armands Siliņš, Rihards Millers, Mihails Čuļpajevs un, protams, Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestris Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

M. Ozoliņš sola krāšņu koncertu, kurā satiksies dažādu paaudžu dziedātāji – jaunie operas solisti koncertā uzstāsies līdzās solistiem, kuri Valkā viesojušies jau vairākkārt.

Biļetes uz koncertu maksās 20, 15, 12 un 8 eiro. Tās varēs iegādāties no 21. septembra katru darba dienu no plkst.8.00 līdz 20.00 Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta vai zvanot pa tālruni 64723055 vai 20235967, (norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi, uz kuru nosūtīt Valkas novada domes rekvizītus biļetes apmaksai.) Biļete apmaksājama 3 darba dienu laikā un saņemama pirms koncerta pie dežuranta.

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Brūvere,

Valkas novada domes

sabiedrisko attiecību speciāliste

2015. gada 22. oktobrī Cēsu izstāžu namā tiks atklāta lietišķās mākslas izstāde „Linu dvieļi un māla krūzes”. Izstādes ideja ir apvienot vienā ekspozīcijā divas lietišķās mākslas nozares – aušanu un keramiku.

„Pēdējos gados Latvijas audējiem ir radušās plašākas iespējas radoši izpausties, izvēloties dažādu krāsu un faktūru materiālus tik ierastā audumā kā rakstains linu dvielis, kas nav zaudējis aktualitāti arī mūsdienās. Linu dvieļi tiek izmantoti telpas rotāšanā un galda klājuma noformēšanā, tie ir neatņemama interjera sastāvdaļa un liecinieks cilvēka vēlmei romantizēt apkārtējo vidi. Arī keramiķiem ir pavērušās iespējas mainīt priekšstatu par māla krūzes izskatu ar dažādo glazūru palīdzību, vai tieši pretēji – saglabāt tradīcijas, izmantojot jau ierastās formu un apdedzināšanas tehnoloģijas. Linu dvielis un māla krūze sader kopā – tie abi pārī simbolizē tradicionālu lietu kārtību, kas saistās ar ikdienas darbu un svētku ritu,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Izstādē piedalīties ir aicināti gan tautas lietišķās mākslas meistari un tautas lietišķās mākslas studiju vai pulciņu dalībnieki, gan profesionāli mākslinieki. Pieteikšanās izstādei joprojām ir iespējama!

Informācija par pieteikšanos atrodama Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā, sadaļā Lietišķā māksla www.lnkc.gov.lv/nozares/lietiska-maksla/.

Izstādes mērķis ir veicināt aušanas un keramikas lietišķās mākslas nozaru attīstību, to pētīšanu, saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm, kā arī rosināt profesionālu mākslinieku interesi par tradicionālās kultūras un jaunrades mijiedarbi.

Izstādes atklāšana 2015. gada 22. oktobrī plkst. 16.00 Cēsu izstāžu namā, Pils laukumā 3, Cēsīs. Izstāde būs apskatāma līdz 22. novembrim.

Lietišķās mākslas izstādi „Linu dvieļi un māla krūzes” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv