Arhīva kalendārs

« September 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Šoruden, 19. septembrī, Alojā svētkos „Gaismu sauca” svinēsim alojiešu izcilākā novadnieka, dzejnieka Ausekļa 165.dzimšanas dienu.

Svētku atklāšanas koncertā plkst. 12:00 Alojas ev.-lut. baznīcā ( Baznīcas ielā 2) piedalīsies Latvijas Mūzikas akadēmijas jauktais koris “Sōla” (diriģents Kaspars Ādamsons) un Ādažu mākslas un mūzikas skolas kamerorķestris (vadītāja Vita Zemture).Koncertā skanēs latviešu kora mūzikas klasika- dziesmas ar Ausekļa vārdiem.

Plkst.13:30 atceres brīdī pie piemiņas akmens dzejniekam Auseklim Jūras ielā satiksies dzejnieka pēcteči – Krogzemju un Dreimaņu dzimtas. Pēc tam Dzejas autobuss svētku viesus vedīs uz dzejnieka dzimtajām mājām Ungurpils “Sīpolos”. Pa ceļam  Alojas muzeja vadītāja Līga Moderniece stāstīs par Ausekli un dzejnieki lasīs dzeju.

No plkst. 14:00 līdz 16:00 Alojas kultūras nama lielajā zālē demonstrēs videomateriālus par dzejnieku un viņa piemiņas saglabāšanu.

Svētku kulminācija būs dziesmu jaunrades konkursa „Kas mēs bijām, būsim, esam”  fināla koncerts “Lai top!” plkst.17:00 Alojas Ausekļa vidusskolas sporta halles zālē ( Ausekļa ielā1). Koncertā 16 mūzikas skolu kori no  Salaspils, Rīgas, Ādažiem, Aizkraukles, Vecumniekiem, Strenčiem, Smiltenes, Alojas, Saulkrastiem, Cēsīm, Madonas, Valmieras un Jelgavas izpildīs konkursā godalgotās dziesmas un kopā ar Latvijas kultūras akadēmijas jaukto kori „SŌLA” un Ādažu mākslas un mūzikas skolas kamerorķestri Jāzepa Vītola dziesmas ar Ausekļa vārdiem „Beverīnas dziedonis” un “Gaismas pils” kā arī konkursam veltītos darbus – Selgas Mences dziesmu ar Kārļa Skalbes vārdiem „Saulīte” un Uģa Prauliņa dziesmu ar Ausekļa vārdiem „Latvj’u tautas rīts”. Ausekļa dzejoli “Dievozolu trijotne” runās Jānis Streičs, koncertu vadīs mūzikas žurnālists Orests Silabriedis. Apvienotos korus diriģēs virsdiriģenti Aira Birziņa, Liene Batņa un Kaspars Ādamsons. 

Saskaņā ar Alojas novada domes  apstiprināto dziesmu jaunrades konkursa Nolikumu, žūrija – komponisti Selga Mence,  Ēriks Ešenvalds un diriģente Māra Skride, no 2011.- 2014. gados konkursā godalgoto 28 dziesmu autoriem noteica konkursa fināla uzvarētājus: jaunākajā grupā ( mūzikas skolu audzēkņi) - Filipu Babri un  Paulu Annu Raiskumu, vecākajā grupā (mūzikas vidusskolu audzēkņi un LMA studenti) - Ievu Kristapsoni un  Veru Lavrentjevu Viņi saņems Alojas novada domes prēmijas.

Izdevniecības Musica Baltica direktore Solvita Sējāne prezentēs konkursā godalgoto dziesmu nošu burtnīcas “Jaunie jaunajiem” 2. daļu.

Pēc koncerta no vidusskolas pa Ausekļa ielu svētku dalībnieki dosies sveču Gaismas ceļā uz dzejnieka Ausekļa kapa vietu Alojas kapsētā, kur klausīsies dzejniekam veltītus dzejoļus un pūtēju orķestra “Pociems” muzicēšanu.

            Koncerta repertuārs

  1. „Cīrulīt' s,modrainīt' s” Andris Kontauts (1974.), Vilis Plūdonis
  2. „Maziņos putniņus vējmāte šūpo” latviešu tautas dziesma Oļesjas Kozlovskas (1994.) apdarē

3.   ”Intervija ar skumjo govi” Luīza Īva Straume (2000.),Māris Čaklais
4.    „Lai mēnesim viegli” Viktorija Kušnire (1997.),Māra Zālīte

5.   „Koklītes koklēja” latviešu tautas dziesma Ivana Tabernakulova (1993.)apdarē
6.   „Maza,maza ābelīte” latviešu tautas dziesma Asnātes Pedeces (1994.) apdarē
7.  „Āvu,āvu baltas kājas” latviešu tautas dziesma Renātes Stivriņas (1985.) apdarē

8. „Uz Daugavas uziedamis”

9. „Kur gaismiņa zila ausa” latviešu tautas dziesma Madaras Kalniņas (1992.)apdarē

10. „Pavasara lietutiņš” Dita Feldmane (2002.),Vilis Plūdons

11. „Divi dienas mežā gāju” latviešu tautas dziesma Marka Matisona (2003.) apdarē

12. „Sazīdieja gaiļa pīši”  latviešu tautas dziesma Renātes Stivriņas (1985.) apdarē

13.”Lietus vīriņš” Aiga Rozentāle (1995.),Fricis Bārda
14. „Bēdu,manu lielu bēdu” latviešu tautas dziesma Madaras Kalniņas (1992.)apdarē

15. „Ej, saulīte, drīz pie Dieva” (Veltījums Jāzepam Vītolam!) latviešu tautas dziesma Ernesta Valta Circeņa (2000.) apdarē

16.  ”Saules stariņš” Filips Babris (1997.),Natālija Gintere

17.  „Pievakare” Paula Anna Raiskuma (2000.),Ojārs Vācietis
18. „Ar vilciņu Rīgā braucu” latviešu tautas dziesma Veras Lavrentjevas (1988.) apdarē        

19. „Labi ir vasaras pērkonam” Ieva Kristapsone (1991.),Leons Briedis


Sagatavoja Ineta Laizāne

Sestdien, 5. septembrī, no plkst. 12.00 pie Zvārtes ieža Gaujas Nacionālajā parkā norisināsies pasākums lieliem un maziem - "Podnieka diena pie Zvārtes ieža".

"Mācību gads jau būs sācies, bet septembris visus vēl vilināt vilina doties pie dabas, pavadīt laiku kopā ar ģimeni, aktīvi darboties kopā - gan lieliem, gan maziem, tādēļ aicinām visus pavadīt sestdienu vienā no gleznainākajām Gaujas Nacionālā parka vietām - pie Zvārtes ieža, lai iepazītu seno, bet līdz mūsu dienām ļoti iemīļoto amatu - podniecību", saka SIA “GNP Informācijas centrs“ vadītāja Ineta Eversa.

Podnieka dienas ietvaros varēs apgūt jaunas iemaņas, praktiski darboties ar mālu, iepazīties ar Vidzemes reģiona raksturīgākajām iezīmēm podniecībā un Vidzemes podnieka Jēkaba Dranda podniecības tehniku.

Praktiskās keramikas nodarbības vadīs keramiķe - māksliniece Zigrīda Tauriņa.

Zvārtes pļavā būs aplūkojama grāmatu izstāde par keramiku, kā arī pasākuma dalībnieku izveidoto keramikas darbu izstāde - apgleznotie šķīvji.

Aicinām atbraukt līdz Zvārtes iezim un izbaudīt rudens dabas burvību. Zvārtes ieža pļaviņas teritorijā ir labiekārtotas atpūtas vietas un koka figūras, kas paredzētas fiziskajām aktivitātēm. Apmeklētāju centrs pie Zvārtes ieža jeb Zvārtes namiņš būs atvērts līdz 17.00. Šeit varēs uzzināt par apkārtnes dabu, vēsturi, seniem nostāstiem, raganām un sikspārņiem. Zvārtes namiņa saimnieces iepazīstinās ar plašo ārstniecības augu kolekciju un neparastajiem eksponātiem. Šeit var iegādāties zāļu tējas un saldumus, iedzert karstu kafiju, atrast kādu noderīgu bezmaksas bukletu un saplānot pārgājienu gar Amatas upi nākamajai sezonai.

 

­­Pasākumu rīko: SIA “GNP Informācijas centrs“, atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Norises laiks: no plkst.12.00 līdz 16.00

Vieta: Zvārtes ieža teritorijā, Drabešu pagastā Amatas novadā 

Ieeja: BEZ MAKSAS

 

Informācijai:

Jēkabs Dranda (1853.10.04―1915.16.05) ir viens no latviešu profesionālās keramikas aizsācējiem, pirmais latviešu tautības keramiķis, kas ieguvis starptautisku atzinību. Plašāko un arī mūsdienās pazīstamāko Drandas darbu klāstu veido apgleznoti šķīvji, kas darināti, iekļaujot to centrā lielāku zīmējumu (galvenokārt stilizētus ziedu motīvus), šķīvju malas dekorējot ar ornamentālām joslām.

Zvārtes iezis ir viens no populārākajiem un ainaviskākajiem smilšakmens atsegumiem, atrodas Amatas upes krastā, mežu un pļavu ielokā. Šeit izveidots Apmeklētāju centrs ar ārstniecības augu ekspozīciju, ērts autostāvlaukums, informācijas stendi, norādes, wc, piknika vietas. Iezis un tā apkārtne ir laba iespēja atpūsties kopā visai ģimenei, klasei, draugu grupai. Amatas labajā krastā aplūkojams Miglas iezis - Zvārtes ieža līdzinieks.

 

Informāciju sagatavoja:

Ineta Eversa, SIA “GNP Informācijas centrs“ pārstāve tālr: 26542144; e-pasts: eversa PIE inbox PUNKTS lv; http://www.gnp.lv/zvartes-iezis-0

Visas vasaras garumā Vidzemē notikuši vairāki kultūras notikumi, kurus līdzfinansējusi „Latvijas valsts mežu atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2015” un Vidzemes plānošanas reģions.

Tā jūnijā Valmierā notika Kārlienas pagalma svētki, bet Valmiermuižā varēja apmeklēt vasaras saulgriežu tradīciju skolu un darbnīcas. Pirms Jāņiem Kocēnu novadā izskanēja Vidzemes dziesmu dienas dižkoncerts, savukārt pēc Jāņiem Limbažos notika trešais starptautiskais festivāls „Koklei un tai līdzīgi instrumenti apkārt Baltijas jūrai”, pulcējot koklētājus un kokļu meistarus ne tikai no Latvijas, bet arī Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas, Somijas, Krievijas.

Jūlija sākumā ar pasākumu „Dzīvīte, dzīvīte - šūpojos tevī. Fricim Bārdam 135, Paulīnai Bārdai -125” Limbažu novadā, Bārdu dzimtas memoriālajā muzejā „Rumbiņi”  tika atzīmētas abu dzejnieku jubilejas. Pašās šīs vasaras karstākajās dienās Lielvārdē pulcējās domubiedri, lai piedalītos improvizācijas nodarbībās mūzikā, kā arī etnodienā ar koncertiem un tautisko danču darbnīcu. Jūlija otrā pusē Madonā notika 18. Latviešu mūzikas svētki ar radošām meistarklasēm jaunajiem un topošajiem komponistiem, izpildītājmāksliniekiem un Latviešu mūzikas svētku orķestrim.

Savukārt Cēsis un Limbažus orķestru mūzika pieskandināja vasaras otrajā pusē. Izklaidējošās un deju mūzikas festivāla „Cēsu kauss pūtēju orķestriem 2015” ietvaros cēsniekus un pilsētas viesus priecēja gan skanīgs auto ar orķestru mūziķiem pilsētas ielās brokastu laikā, gan dažādas meldijas koncertos dienas vidū, gan zaļumballe vakarā. Savukārt augusta beigās notika „Pūtēju dienas Limbažos”, bet jaunajiem, talantīgajiem reģiona mūzikas skolu audzēkņiem bija iespēja muzicēt kopā ar Vidzemes kamerorķestri Vidzemes koncertzālē „Cēsis”.

Ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu izdota arī grāmata „Mitrais. Lašu stāsti”, kurā publicēti ilggadējā un leģendārā dabas aizsardzības inspektora Māra Anša Mitrevica piedzīvojumi Gaujas krastos, cīnoties ar malu medniekiem. Līgatnē, pateicoties projekta finansējumam, notika Līgatnes papīra muzeja atvēršanas pasākums, apmeklētājiem kļūstot par papīra lējējiem un muzeja eksponātu veidotājiem vienlaikus.

Savukārt Strenču novadā projekta ietvaros beidzot tiek īstenota ilgi lolota iecere - restaurēta vēsturiska glezna Jērcēnmuižā, mākslinieces Veras Šteinertes-Bērziņas darbs "Lauku ainava". Savukārt unikālajā Staļina valdīšanas laikā tapušajā Sedas kultūras namā tiek strādāts pie kultūrvēsturiskā mantojuma (1953-1990) ekspozīcijas izveides.

Rudenī ar „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” atbalstu tiks īstenoti vēl vairāki kultūras pasākumi ar izglītojošām, radošām un Vidzemes mantojumu popularizējošām aktivitātēm – aktuālajai informācijai sekojiet līdzi Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā sadaļā Vidzemes kultūras programma.

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, E-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv

Valkas novada pašvaldības izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes nodaļa laikā no 11. septembra līdz  29. oktobrim Valkā  organizē meistarklašu kursu „Lai top laba izrāde” pašvaldību amatierteātru režisoriem, interesentiem.

Kursu mērķis: saglabāt un pilnveidot tautas tradicionālo kultūru- vietējo amatierteātru daudzveidīgu un kvalitatīvu attīstību, paredzot režisoru profesionālās pilnveidošanas veicināšanu, iesaistīšanos izglītojošās teorētiskās un praktiskās nodarbībās, tā nodrošinot māksliniecisko kvalitāti un veicināt lauku cilvēku radošo izpaušanos, kā arī radošu kontaktu uzturēšanai.

Mērķauditorija: Vidzemes amatierteātru režisori, izglītības ieztāžu teātru pulciņu vadītāji, interesenti.

Pedagogi: prof. Jānis Siliņš, asoc.prof. Lauris Gundars, RITI (GITIS) docents Oļegs Snopkovs.

 

Meistarklašu kursu finansē Valkas novada dome, Vidzemes plānošanas reģions un VKKF.

Informāciju sagatavoja:

Līga Lane

Valkas novada dome

Vidzemes plānošanas reģiona administrētās „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015" ietvaros tiek līdzfinansēts projekts "Māksla harmonizē vidi un personību" Jērcēnmuižā, Strenču novadā.  Projekta galvenais ieguvums būs restaurēta vēsturiska mākslinieces Veras Šteinertes - Bērziņas glezna "Lauku ainava".

Pie restaurācijas darbiem šobrīd strādā restauratore speciāliste Dace Pāže. Māksliniece iepriekš stradājusi pie restaurācijas tādiem darbiem kā Gudenieku Sv. Jāņa Kristītāja baznīcas nezināma autora 19.gs.b. gleznas „Sv. Lūkass” restaurācija kopā ar Irbi Grīnbergu, K.Melbārzda gleznas „Gaujas senleja” tehniskā restaurācija kopā ar Lieni Visendorfu, Ievu Rozentāli, Ditu Murziņu, Silenes vecticībnieku draudzes ikonas „Pestītājs ar eņģeļiem” restaurācija kopā ar Gundegu Jērumu, Sesavas draudzes altārgleznas restaurācija - Juliuss Dērings „Kristus debessbraukšana”,  Rūdolfa Pīlādža darbu „Uguns un nakts” un „Pūt vējiņi” restaurācija Līgatnes kultūras namā, Leo Kokles darba „Medicīnas korifeji” restaurācija Rīgas Stradiņa universitātē u.c. darbiem.

No septembra līdz decembrim projekta ietvaros Jērcēnmuižas Mednieku nama izstāžu zālē ir aplūkojama gleznu izstāde “Māksla harmonizē vidi”. Izstādē ir eksponētas gleznas no Strenču novada iedzīvotāju krājumiem, kā arī no Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas muzeja fondiem un Sedas pilsētas padomju laika kolekcijas. Paldies visiem par atbalstu izstādes tapšanā! Katrai izstādē izvietotajai gleznai papildus mākslinieciskajai vērtībai ir arī savs stāsts – tās ir mantotas no senčiem, iegūtas kā dāvinājumi, nopirktas izsolēs. Gleznas ir gan ļoti senas gan jaunākas, zināmu un nezināmu autoru darbi. Tajos  atainotas dabas ainavas, klusā daba, ziedi. Izstādē redzamas kādreizējo Strenču mākslinieku Heinriha Šulca un Nikolaja Stūra darbi, Smiltenes novada mākslinieces Olgas Reintāles akvareļi un citu autoru darbi. Taču kopumā šī izstāde ir interesants senu mākslas darbu apkopojums, papildināts ar gleznu stāstiem.

Projekta turpmākajā gaitā vēl paredzēts pasākums “Gleznas atdzimšanas svētki”, kas notiks pēc Veras Šteinertes – Bērziņas gleznas “Lauku ainava” atjaunošanas. Gleznu Jērcēnmuižā paredzēts atklāt novembrī kā simbolisku dāvanu mūsu valsts dzimšanas dienā.

 

Informāciju sagatavoja:

Ginta Gailīte, projekta vadītāja

T. 26312250, e-pasts: ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv

No 11. līdz 13. septembrim arī Siguldas novadā savus svētkus svinēs dzeja. Pavasarī Siguldas novada bibliotēka izsludināja Dzejas dienu nosaukuma konkursu. Tajā par atbilstošāko nosaukumu tika izvēlēts „Sigulda dzejo!”. Siguldas Dzejas dienu laikā ikvienam būs iespēja skatīt izstādes, iesaistīties radošās aktivitātēs, lasīt īpašu Dzejas dienu avīzi, baudīt teātri un piedalīties jaunas, oriģinālas rotaļas „Laist Raini!” pirmizrādē.

Siguldas novada bibliotēkā no 7. līdz 12. septembrim būs iespēja piedalīties radošās aktivitātēs „Kā būtu, ja es būtu dzejnieks?” un no 2. līdz 30.septembrim bibliotēkā būs apskatāmas izstādes, kas veltītas Raiņa 150.jubilejai un Siguldas dzejnieku – novadnieku darbībai. Siguldas Valsts ģimnāzijā 11.septembrī plkst.11.20 Jūrmalas Kultūras centra Kauguru kultūras nama jauniešu teātra izrāde „Viņi un viņas” vidusskolēnus aicinās mūsdienīgu jauniešu attiecības skatīt Raiņa un Aspazijas vārdiem. Bet sestdien, 12.septembrī, Siguldas Jaunajā pilī, kas reiz bija Rakstnieku pils, uzņems literatūrzinātniekus, dzejniekus un ģimenes ar bērniem galvenajiem „Sigulda dzejo!” notikumiem: plkst.14.00 Svētku zālē notiks Latvijā nozīmīgāko Raiņa daiļrades pētnieku literatūrzinātnieku, kultūras un izglītības darbinieku disputs „Cik nesaprasts ir Rainis!”, to vadīs literatūrzinātniece, filoloģijas zinātņu doktore, ilggadēja Raiņa un Aspazijas daiļrades pētniece Gundega Grīnuma, piedalīsies literatūrzinātnieki Jānis Zālītis, Viesturs Vecgrāvis, Raimonds Briedis, Sigita Kušnere, pedagoģe un literāte Lita Silova; plkst.16.00 pie Kronvaldu Ata pieminekļa notiks Dzejas dienu lasījumi; plkst.16.30 Svētku zālē rotaļas „Laist Raini” pirmizrāde. Rotaļā piedalīsies autoru kolektīvs – Ivars Zviedris, Toms Auniņš un Andris Kalnozols, nemirstīgais dzejnieka gars un visi interesenti, kam piemīt bērnišķīga degsme un vīrišķīga drosme „mūžam ritot tapt par citu”. Režisors un dramaturgs A.Kalnozols par rotaļu „Laist Raini!”: „1915.gada augustā un septembrī Rainis Kastaņolā strādā pie lugas „Iļja Muromietis” trešā cēliena. Paralēli tam top dzejoļi gan pieaugušajiem, gan mazajiem ļautiņiem, kā dižgars mīļi mēdz dēvēt pašu jaunāko lasītāju paaudzi. Tostarp top kāds mazliet rainiskas mistikas apvīts teksta kalambūrs, kam dzejnieks piedēvē maģisku spēku. Izpētot pirms simts gadiem tapušo korespondenci un rakstnieka dienasgrāmatu ierakstus, noprotams, ka dzejas rindas, kas ļauj pieskarties ģēnija gara smalkajām stīgām, rūpīgi paslēptas tobrīd dienas kārtībā darāmajos literārajos darbos. Ir pagājuši 100 gadi un pienācis īstais brīdis šo mistisko kalambūru atrisināt. Mēs kopā ar kinorežisoru Ivaru Zviedri, komponistu Tomu Auniņu un Siguldas mazajiem ļautiņiem esam apņēmušies ar jaunradītām, bet tajā pašā laikā maģiskā Raiņa tradīcijā ieturētām rotaļām jeb blēņu spēles palīdzību pieskarties ģēnija stīgām. „Laist Raini!” ir ģeniāla iespēja katram pašam uz mirkli kļūt par dižāko tautas dzejnieku un nodot vēstījumu nākamajām paaudzēm.”

Dzejas dienu noslēgumā 13. septembrī plkst.17.00 Siguldas Mākslu skolā „Baltais Flīģelis” Teātra nodaļas audzēkņu Imanta Ziedoņa darbu uzvedums „Ceļš”, režisore Ārija Liepiņa-Stūrniece.

 

Dzejas dienu norises atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Vidzemes plānošanas reģions, Siguldas uzņēmēji.

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Krišāne, projekta vadītāja

tālrunis 26432154, inga.krisane PIE sigulda PUNKTS lv

Dzejas dienu ietvaros 20. septembrī plkst. 18.00 Vidzemes koncertzālē, Cēsīs, izskanēs pēdējais no Dzejkoncerta uzvedumiem Latvijas reģionos. Mūziķu, dzejnieku un laikmetīgās dejas horeogrāfu kopprojekts Dzejkoncerts radās un tika pirmatskaņots pagājušā gada Dzejas dienās Rīgas Domā. Tajā piedalās latviešu mūzikas grupa „Sigma”, septiņi latviešu dzejnieki — Inese Zandere, Kārlis Vērdiņš, Inga Gaile, Anna Auziņa, Arvis Viguls, Artis Ostups, Jānis Rokpelnis, laikmetīgās dejas horeogrāfu apvienības „ĀRĀ” dalībnieki — Anna Novikova, Agate Bankava, Eva Kronberga, Jānis Putniņš, Rūdolfs Gediņš, kā arī Anatolijs Soldatenko no breakdance grupas „Camelot”.  Režisores Ingas Surguntes veidotajā programmā klausāmi gan pašu autoru izpildīti dzejas lasījumi, gan grupas „Sigma” skaņdarbi, kas radīti, izmantojot jau minēto latviešu dzejnieku tekstus.

Jāņa Ozoliņa, Kaspara Lastovska un Uģa Eihvalda muzikālais kopdarbs — indie grupa „Sigma” — pastāv jau 10 gadus, taču vēl joprojām no tā strāvo eksperimentāls gars, ļaujoties mūzikas, vizuālās mākslas un dzejas savienošanai daudzdimensiju mākslas darbos. Tēlaina un inteliģenta mūzika pieaugušiem cilvēkiem, kas pamazām iznāk no „dziļas pagrīdes”— tā grupas daiļradi raksturo dzejnieks Kārlis Vērdiņš.

Septembrī jau izskanējuši Dzejkoncerta uzvedumi Liepājā, Ventspilī un Rēzeknē. Dzejkoncerta pasākumus organizē biedrība HI. Biļetes uz visiem koncertiem iespējams iegādāties „Biļešu Paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Projekta norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Kurzemes plānošanas reģions, Ventspils pilsētas dome un Liepājas dome.

Vairāk informācijas par grupu „Sigma” un „Dzejkoncertu”: Facebook.com/sigma.lv 

 

Informāciju sagatavoja:

Dita Ābola; Biedrība HI; Tālr: 25259213; E-pasts: biedribahi PIE gmail PUNKTS com

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas „Kultūra” ietvaros no 1. septembra līdz 1. oktobrim iespējams pieteikties finansiālajam atbalstam īstermiņa un ilgtermiņa sadarbības tīklu veidošanai.

Sadarbības tīklu veidošanas pamatā ir ideja veicināt jaunu partnerību rašanos, pieredzes apmaiņu, jaunu zināšanu un prasmju apgūšanu, kā arī attīstīt kopīgus sadarbības projektus. Sadarbības tīklā jābūt iesaistītiem partneriem no vismaz 3 Ziemeļvalstīm un/vai Baltijas valstīm. Atbalsts īstermiņa sadarbības tīklu veidošanai:

- finansējums pasākumiem, kas ilgst līdz 1 gadam, 
- maksimālā projekta pieteikuma summa ir € 20 000, lai segtu ne vairāk kā 70% no kopējiem projekta izdevumiem, 
- atlikušie 30% no projekta budžeta ir jāiegulda pašām tīkla darbībā iesaistītajām organizācijām un pieteikumā arī norāda, kā tas tiks sasniegts, 
- labi funkcionējošs īstermiņa sadarbības tīkls var pēc finansējuma perioda beigām apsvērt iespēju pieteikties atbalstam ilgtermiņa sadarbības tīkla darbībai.

Atbalsts ilgtermiņa sadarbības tīklu veidošanai: 
- finansējums pasākumiem, kas ilgst līdz 3 gadiem, 
- maksimālā projekta summa ir € 100 000, lai segtu ne vairāk kā 50% no kopējiem projekta izdevumiem, 
- atlikušie 50% no projekta budžeta ir jāiegulda pašām tīkla darbībā iesaistītajām organizācijām un pieteikumā arī norāda, kā tas tiks sasniegts.

Plašāka informācija

Pieteikšanās

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma „Kultūra” atbalsta mākslinieku rezidences, ilgtermiņa un īstermiņa sadarbības tīklu izveidi, profesionālu mākslinieku un kultūras darbinieku mobilitāti visās mākslas nozarēs. Tās mērķis ir izveidot pamatu inovatīvai, dinamiskai Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mākslas un kultūras dzīvei.

Informācijas avots: Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā

Septembris jau vairāk nekā 50 gadu saucams par Dzejas mēnesi, jo tieši šajā laikā visā Latvijā notiek Dzejas dienas. Raiņa Dzejas dienas ir viena no ilglaicīgākajām kultūras dzīves tradīcijām Latvijā. Arī Valmierā Dzejas dienu tradīcijās nav bijis pārrāvumu. 17.septembrī Valmierā viesosies dzejnieki: Tamāra Skrīna, Daina Sirmā, Iveta Ratinīka, Agnese Rutkēviča, Leons Briedis, Henriks Eliass Zēgners, Juris Helds un Viks.

Plkst.11.00 Valmieras integrētās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā notiks Dzejas svētki skolu jaunajiem literātiem „Dzeja ir glezna, kuru dzirdam” – tikšanās ar dzejnieci un literatūras skolotāju Ivetu Ratinīku.

Dzejas stundas notiks arī Valmieras skolās. Valmieras 5.vidusskolā ar skolēniem tiksies Agnese Rutkēviča, bet Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā – jaunais dzejnieks Henriks Eliass Zēgners. Savukārt pansionātā „Valmiera” viesosies dzejnieks Leons Briedis.

No plkst.14.00 līdz 17.00 dzejnieki dosies uz Burtnieku novada Matīšu pagastu.

Plkst.18.00 notiks Dzejas dienu noslēguma vakars Valmieras integrētajā bibliotēkā „Dzejas vārda gaismā dzejolim ir sava diena – Dzejas diena” /T. Skrīna/. Dzejas lasījumos piedalīsies T. Skrīna, D. Sirmā, I. Ratinīka, A. Rutkēviča, L. Briedis, H. E. Zēgners, J. Helds un Viks.

Ieeja bez maksas. Visi laipni aicināti!

 

Informācija par viesiem – dzejniekiem no Rīgas

Leons Briedis (1949) ir viens no pazīstamākajiem latviešu dzejniekiem un atdzejotājiem. Viņš raksta dzejoļus gan pieaugušajiem, gan bērniem. Sākot ar pirmo dzejas krājumu „Liepas koks, zalkša asinis” (1974), līdz šim brīdim tapuši vairāk nekā 30 oriģinālkrājumi un grāmatas. Sarakstīti vairāk nekā 150 teksti komponista Raimonda Paula dziesmām, bet dziesmas ar dzejnieka vārdiem komponējuši vairāk nekā 20 komponisti. Bagātīgs dzejnieka devums ir tulkojumi un atdzejojumi no ļoti daudzām valodām, tai skaitā latīņu, krievu, poļu, angļu un rumāņu valodas. Par šiem tulkojumiem dzejnieks saņēmis Latvijas mēroga apbalvojumus. L. Briedis strādājis dažādos kultūrizdevumos: laikrakstā „Literatūra Un Māksla”, izdevumā „Jaunās Grāmatas”, žurnālā „Grāmata” u.c. Tāpat dzejnieks aktīvi sadarbojas ar daudziem Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Rumānijas, Vācijas, Zviedrijas, Dānijas, Francijas, ASV kultūrizdevumiem. Leons Briedis ir kulturoloģiskā žurnāla „Kentaurs XXI” dibinātājs, galvenais redaktors un izdevējs (1992-2010).

Jāpiemin, ka Leons Briedis 1999.gadā saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni, bet  šogad – Latvijas Literatūras balvu par mūža ieguldījumu literatūrā.

Iveta Ratinīka ir latviešu dzejniece un literatūras skolotāja, kuras publikācijas un raksti par dzeju regulāri tiek publicēti dažādos Latvijas medijos. 2011.gadā autore par debijas dzejas krājumu „Rūgts” Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonijā ieguva Vīna Studijas sarūpēto simpātiju balvu.

Dzejniece studējusi literatūru Rēzeknes Augstskolā un doktorantūrā Latvijas Universitātē. Dzejas publikācijas un raksti par dzeju kopš 1998.gada atrodami laikrakstos „Kultūras forums”, „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” u.c. Patlaban dzejniece Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolēniem palīdz saprast literatūru un pasauli ap to.

Agnese Rutkēviča ir dzejniece, rakstniece, dramaturģe un aktrise, kura dzīvē cenšas paspēt iespējami vairāk. A. Rutkēviča mērķtiecīgi un profesionāli darbojas mākslā vairākos žanros – raksta ne tikai lugas, bet arī dzeju, prozu, spēlē teātri, piedalījusies kinoprojektos. Agneses pirmā luga „Kartupeļēdāji” iestudēta  „Dirty Deal Teatro” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo teātri. Par „Dukšiem” Jaunajā Rīgas teātrī, kas izrādīti arī jaunās dramaturģijas festivālā Vīsbādenē Vācijā, autore nominēta „Spēlmaņu nakts” balvai kategorijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā.

2012.gadā ar literāro pseidonīmu Anna Foma iznāca Agneses Rutkēvičas pirmā dzejas grāmata „Jaunā Vāgnera klusēšana”.

Henriks Eliass Zēgners dzimis 1995.gadā Jelgavā. Paralēli literatūrai dzejnieks aizraujas ar mūziku. Dzeja publicēta laikrakstā „Kultūras Forums”, portālā www.satori.lv, žurnālā „Latvju Teksti” u.c. Dzejnieks un kultūras žurnālists, aizraujas ar mūziku un vinila platēm.

2013.gadā H. E. Zēgners debitēja ar dzejoļu krājumu „Elementi”. Šis literārais notikums izraisīja plašu rezonansi jaunākajā latviešu dzejā, īpaši dzejnieka paaudzes lasītāju vidū.

  

Papildu informācija:

Vita Ziediņa

Valmieras bibliotēkas

direktores vietniece

Tālr.: 64250830

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 26186068

 

 

 

 

Svētdien, 13. septembrī, plkst. 13.00 Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros Rubenes baznīcā koncertu sniegs jauniešu koris “Balsis” un DJ Monsta.

Latvijā Eiropas kultūras mantojuma dienas atzīmē jau 20 gadus – tradīcija ar koka mantojumam veltītiem pasākumiem Latvijā aizsākās 1995. gadā. Latvijā Mantojuma dienas tradicionāli notiek otrajā septembra nedēļas nogalē, organizējot atvērtās durvju dienas, ekskursijas gidu pavadībā, koncertus un izstādes. Mantojuma dienu pasākumu rīkošanā, kas Latvijas reģionos ir nozīmīgi notikumi, aktīvi ir iesaistījušās pašvaldības, tajā skaitā Kocēnu novada pašvaldība.

Šogad Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, izvēloties objektus, rosināja akcentēt Eiropas dimensiju – Latvijas kultūras mantojuma vietu Eiropas kultūras vēstures veidošanā un otrādi – Eiropas ietekmi Latvijas kultūras vērtību veidošanas procesā, kā arī objektus, kuru vērtība izceļama Eiropas mērogā.

Vidzemē Mantojuma dienu objektu sarakstā iekļautas sešas apskates vietas, no kurām divas atrodas Kocēnu novadā – Rubenes baznīca un pirmo latviešu dziesmu svētku norises vieta Dikļi – Neikenkalna dabas koncertzāle.

Mantojumu dienu ietvaros svētdien plkst. 13.00 Rubenes baznīcā notiks svētbrīdis, ko vadīs prāvests Arnis Bušs, un būs iespēja baudīt Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā Ģilde” jauniešu kora “Balsis” un DJ Monsta muzikālo kopdarbu diriģenta Inta Teterovska vadībā. Pasākuma apmeklējums bez maksas. To rīko Kocēnu novada dome sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

 

Informāciju sagatavoja:

Elīna Upīte

Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

 

No 23. līdz 26. septembrim Valkā norisināsies 11.Starptautiskais laikmetīgā teātra festivāls “Tālvils”. Festivāls notiek Valkas Starptautiskās laikmetīgās mākslas un kultūras biennāles “Dzīve” ietvaros.

„Tālvils” ir pasaules profesionālo, municipālo un labāko amatierteātru jaunā gadsimta teātra mākslas izteiksmes, satura, veida un meklējumu Starptautiskais teātru festivāls Latvijas – Igaunijas pierobežas reģionā. Festivāla aizsākums meklējams 1996. gadā. Tajā kopā piedalījušies teātri no 21 valsts ar 89 izrādēm.

Festivāla organizators Aivars Ikšelis atklāj, ka šogad festivālā piedalīsies teātri no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas un Krievijas.

“Izrāžu spektrs šogad ir ļoti plašs, un katrā izrādē režisors un aktieri meklēs atbildes uz ļoti būtiskiem jautājumiem - kādā laikā šobrīd dzīvojam, kā saprast savu vietu pasaulē un nepieļaut jaunas kļūdas”.

Festivāla laikā aktieriem un visiem interesentiem notiek arī teātra pedagogu meistarklases.

Ieeja uz katru izrādi 1,- eiro, bet uz visām septiņām izrādēm 5,- eiro. Bērniem ieeja brīva.

Atbalsta Valkas novada dome un VKKF.

 

Informāciju sagatavoja Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere

Festivālu sensācija – grupa DAGAMBA – izziņo vērienīgu koncerttūri ar nosaukumu “Bach goes to Iran”. Jau šoruden grupa koncertēs labākajās Latvijas koncertzālēs, prezentējot arī savu jauno albumu “Recycled”.

“Pēc septiņiem galvu reibinošiem koncertiem pasaules nozīmīgākajā mūzikas festivālā “Glastonbury” tomēr jāatzīst, ka nekur nav tik labi, kā mājās. Atgriezušies Latvijā mēs aizvadījām neaizmirstamu koncertu, kuru apmeklēja ap 15 000 klausītāju festivālā “Positivus”, un vēlamies šo unikālo sinerģiju, kas rodas tikai ar pašmāju publiku, paturpināt, aizvedot koncertprogrammu gan uz Rīgu, gan uz reģionālajām koncertzālēm,” komentē grupas līderis Valters Pūce.

Jau 13. septembrī DAGAMBA uzstāsies Vidzemes koncertzālē Cēsīs, 4. oktobrī Kultūras centrā Jelgavā, 10. oktobrī LOC Rožu zālē Liepājā, 17. oktobrī koncertzālē Gors Rēzeknē, 23. oktobrī koncertzālē Prelūdija Alūksnē, 24. oktobrī Saldus Mūzikas un mākslas skolas koncertzālē un 30. oktobrī Rīgā, koncertzālē Palladium, kur piedalīsies arī vairāki viesmākslinieki, ko grupa šobrīd patur vēl noslēpumā. Biļetes nopērkamas internetā http://www.bilesuparadize.lv  un “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā.

Topošajā albumā “Recycled” grupas DAGAMBA mūziķi ar fascinējošiem skaņu eksperimentiem sola diametrāli mainīt klausītāju priekšstatus par klasisko mūziku. Oriģinālskaņdarbi, kuru radīšanas procesā mūziķi iedvesmojušies no klasiskās mūzikas grandiem, ir aizraujoši un pārdroši, apvienojot dažādu laiku un mūzikas stilu elementus. Klausītāji atpazīs gan Grīga Solveigas dziesmas motīvus, gan grupas Led Zeppelin dziesmu "Immigrant Song”, ar mūziķu ceļa vārdiem Bahs dosies uz Irānu, Prokofjevs sastaps ceļojošo bruņinieku no filmas "Knight Rider", Mocarts dalīsies pieredzē ar "Radiohead” u.c.

Grupa “DAGAMBA” savā spēlē apvieno Austrumu un Rietumu mūzikas tradīcijas un rada pavisam jaunu, ārkārtīgi aizraujošu un spēcīgu skanējumu. Mūziķi drosmīgi dodas vēl neapgūtās mūzikas pasaulēs, kas piedod izpildījumam neatkārtojamu dinamiku un vitalitāti.

 

Informāciju sagatavoja:

Jeļena Avizena
tel. 00 371 26134098
e-mail: dagamba.elena PIE gmail PUNKTS com

 

12. septembrī Kocēnos norisināsies unikāls un iedvesmojošs pasākums - pirmie Kokmuižas svētki, kas iedzīvinās kultūrvēsturisko mantojumu un ļaus dzimt jaunām tradīcijām, kā arī spēcinās iedzīvotāju piederības izjūtu un pašlepnumu par savu novadu un bagātinās priekšstatus par novada vērtībām. 
Šobrīd notiek aktīva gatavošanās grandiozajam Kokmuižas svētku pasākumam, kura norisēs varēs līdzdarboties un iesaistīties gan novada iedzīvotāji, gan viesi no tuvākām un tālākām vietām. Svētkos būs aplūkojamas gan dažādas tematiskas izstādes, notiks atraktīvas sacensības seno muižas laiku stilā, interesantas radošās darbnīcas gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem, koncerti un muzikāli priekšnesumi, dažādas aktivitātes gan muižas telpās, gan pils pagalmā, Kokmuižas parterā uzplauks krāšņi gaismas un uguns ziedi, kā arī notiks muižas balle. 

Būs iespēja skatīties kino īpašajā muižas gaisotnē, klausīties vēsturnieku stāstījumos un tikties ar interesantiem cilvēkiem, doties ekskursijās gidu pavadībā, uzzināt aizraujošus faktus par senatnīgo un noslēpumaino Kokmuižu, izjust tā laika burvīgo valdzinājumu un iespējams – satikt pašu muižas baronu. Neizpaliks arī svētku mielasts un gardu našķu baudīšana. 

Svētkos būs vienreizēja iespēja iesaistīties Kokmuižas alus garšas meklējumos, kā arī aplūkot ekspozīciju, kas veltīta senajai Kokmuižas alus darītavai. Aicinām ikvienu, kam saglabājušās jebkāda veida liecības par alus darītavas darbību, iesaistīties ekspozīcijas veidošanā, uz svētku brīdi papildinot kolekciju ar dažāda veida priekšmetiem, kurus lūgums nogādāt Kocēnu pagasta 1. bibliotēkā, iepriekš sazinoties ar bibliotēkas vadītāju Aivu Zirni (tel. nr.: 26537660). Pēc ekspozīcijas noslēguma visi priekšmeti tiks atdoti īpašniekiem.      

Vērienīgā pasākuma ietvaros notiks arī muižas tirgus, kurā piedalīties aicināti amatnieki, mājražotāji un zemnieki. Dalībai tirdziņā interesenti laipni aicināti pieteikties līdz 7. septembrim, zvanot pa tālruni 26328943 (Inese Bērziņa). 

Jau vēstīts, ka 12. septembrī pirmo reizi norisināsies Kokmuižas svētki, caurvijot senlaicīgo neobaroka laika atmosfēru savienojumā ar mūsdienu kultūru. Centrālā svētku norises vieta būs Kokmuižas parterā. Kocēnu novada dome aicina sekot līdzi aktuālākajai informācijai par Kokmuižas svētku pasākumiem. Drīzumā tiks publicēta svētku norises programma.

 

Pasākuma programma

No 12:00                      Svētku atklāšana ar orķestra un deju priekšnesumiem, rotaļīgām un sportiskām izpriecām un īpašās muižas zaptes vārīšanu. Pie Kokmuižas alus pagraba.

No 13:00                      Vēstures diskurss par un ap Kokmuižas vēsturi. Kokmuižas pilī.

13:00-21:00                  Māris Grunskis „Rēgi”. Fotostāsts par pamestu vietu savdabīgo pievilcību un auru. Kocēnu pagasta I bibliotēkas velvju zālē.

14:00                           Kokmuižas ekskursija gida pavadībā. Kokmuižas pils parterī.

No 14:00                     Viss darbīgais, skanīgais, krāsainais, radošais un garšīgais no muižas dzīves ģimenēm ar bērniem. Kokmuižas pilī.

15:00-00:00                 Laikmetīgās dejas, mūzikas un mākslas programma. Pie Kokmuižas alus pagraba.

16:00                           Kokmuižas ekskursija gida pavadībā. Kokmuižas pils parterī.

17:00                           Kamermūzikas koncerts. Piedalās Rīgas saksofonu kvartets un operdziedātāja Kristīne Gailīte. Kokmuižas pils parterī.

21:00                           Kokmuižas stāstu mūzikas, gaismas un kustību performance. Kokmuižas pils parterī.

22:00                           Nakts svētbrīdis. Uzstāsies Haralds Sīmanis. Pie Kokmuižas ezeriņa.

No 22:00                     Balle ar balles orķestri „Bellacord”. Kocēnu Kultūras namā.

Plašāk http://www.koceni.lv

 

Informācijas avots: visit.valmiera.lv

Valmieras Kultūras centra jauno koncertsezonu 11. septembrī plkst.19.00 ar solokoncertu atklās talantīgā latviešu pianiste Aurēlija Šimkus. Koncertprogrammā skanēs Johana Sebastiāna Baha, Franča Lista un Aleksandra Skrjabina klavierdarbi.

Ievērojamais Vācijas žurnāls „Piano News”, ar visaugstāko novērtējumu recenzējot Aurēlijas Šimkus debijas albumu „Scherzo” (2013) atzīmējis, ka „Aurēlija Šimkus ir izcila pianiste un īsts atklājums”, savukārt laikraksts „Westfalische Rundschau” viņas klavierspēlē apbrīno dvēseliskumu, kas piepildīts ar izsmalcinātāko muzikalitāti un jutekliskumu.

Jaunā un talantīgā pianiste dzimusi 1997. gada 2. novembrī Rīgā, un klavierspēli apgūt sākusi četru gadu vecumā, savukārt šobrīd jau uzsākusi starptautisku karjeru, kļūstot par Dortmundes Mocarta biedrības balvas laureāti un izcīnot 3. vietu 11. starptautiskajā „KlavierOlymp” pianistu konkursā Vācijas pilsētā Bādkisingenē. Šiem panākumiem sekoja solo koncerts prestižajā festivālā „Kisingenes vasara” („Kissinger Sommer”) 2014. gadā, vairāki solo koncerti Šveicē, kā arī uzstāšanās kopā ar izcilo Anglijas kamerorķestri Dortmundes „Konzerthaus” tā paša gada novembrī.

Pirmo solo koncertu pianiste sniegusi 11 gadu vecumā Kauņas Starptautiskajā kamermūzikas festivālā Lietuvā, kur uzstājusies arī kopā ar Kauņas filharmonijas kamerorķestri. 2010. gada vasarā ar Šopēna mūzikas programmu Aurēlija uzstājās Ineses Galantes festivālā „Summertime” Jūrmalā. Pirmais solo koncerts Rīgā, Lielajā ģildē Aurēlijai Šimkus notika 2013.gada aprīlī, savukārt neilgi pirms tam viņa ar debijas solo koncertu uzstājās Herdekē (Dortmundē). Šo koncertu rīkoja ievērojamā Vācijas koncertaģentūra „Beckerkonzert”. Aurēlija Šimkus ir kļuvusi par šīs koncertaģentūras pārstāvēto mākslinieci. Aurēlija sāka apgūt klavierspēli Tukuma mūzikas skolā pie skolotājas Jeļenas Bērziņas un turpināja mācības Emīla Dārziņa mūzikas skolā pie pedagoģes Ligitas Muižarājas, piedalījusies meistarklasēs pie ievērojamā franču klavierspēles profesora Dominika Merlē.

Aurēlijas Šimkus solokoncerta ieejas maksa: EUR 6,00. Skolēniem, studentiem, pensionāriem, kā arī Valmieras Kultūras kartes īpašniekiem: EUR 5,00. Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas „Biļešu paradīze” kasēs un elektroniski www.bilesuparadize.lv .

Koncertu organizē Valmieras Kultūras centrs sadarbībā ar VSIA „Latvijas Koncerti”.

 

Informācijas avots: visit.valmiera.lv

Piektdien, 11. septembrī  plkst.22.30 Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolā notiks itāļu elektroniskās mūzikas projekta GiaGGio vienīgais koncerts Baltijas valstīs.

GiaGGio ir mūziķa un producenta Klaudio Macarago muzikāls projekts. Pēc uzvaras pasaulslavenajā elektroniskās mūzikas biennālē MArte 2014 Itālijā, mūziķis ir izdevis albumu “SiriusA” un devies pasaules koncertturnejā.

Pēc koncerta Vigo Spānijā, mūziķis koncertu sniegs arī Latvijā un tikai VALKĀ.

Pēc tam turneja turpināsies ar koncertiem Berlīnē, Vācijā, Liverpūlē Apvienotajā Karalistē, Briselē Beļģijā un Parīzē Francijā. Ieeja no 22:00 – 1 EUR.

Pasākumu rīko 309. kabinets.

 

Informāciju sagatavoja Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere

Jau rīt, 11. septembrī, Cēsīs sāksies čella svētki – zem festivāla Čello Cēsis zīmes trīs dienās izskanēs četri lieliski koncerti ar spožāko pašmāju un Eiropas čellmākslas meistaru piedalīšanos. Svētkus vēl īpašākus padara jūnijā koncertzālē “Cēsis” interesentu acu priekšā tapušā jaunā čella atgriešanās.

Čello Cēsis rudens sesijas atklāšanas koncertā 11. septembrī koncertzālē “Cēsis” – spoža čellistu parāde, Sinfonietta Rīga un koši muzikāli piedzīvojumi ar publikas iemīļoto Antonio Vivaldi, daudziem nezināmo Aulisu Sallinenu un Pētera Vaska skaisto Otro čellkoncertu. Līdzās Latvijas spožākajiem čellistiem – Lielās mūzikas balvas laureātam Ērikam Kiršfeldam, Šveicē dzīvojošajai Latvijas jaunajai cerībai Guntai Ābelei un talantīgajam Sinfonietta Rīga čellistam Kārlim Klotiņam - uzstāsies arī Eiropā atzītais somu čellists Marko Ilonens. 

Sestdien, 12. septembrī, klausītājus priecēs divi koncerti. Jaunajā Cēsu pilī būs īpašs un personisks Guntas Ābeles solokoncerts. Savukārt to, ka čells labi saskan ar ērģelēm, sestdienas vakara koncertā Cēsu Sv. Jāņa baznīcā rādīs Ērika Kiršfelda un Kristīnes Adamaites duets.

Festivāla vainagojumā svētdienas vakarā – stilīgā apvienība DaGamba, kas raugās uz čella spēli ar mūsdienīgu populāru skatienu. Grupas saka – tas ir roks, pops, klasika un pasaules mūzika no Bēthovena līdz Led Zeppelin. Septembrī nāks klajā viņu albums Recycled un Cēsu koncerts būs viens no tā prezentācijas turnejas lielajiem notikumiem.

Festivāla laikā koncertzāles “Cēsis” izstāžu zālē ikvienam būs iespēja apskatīt čellu, kas unikāla projekata ietvaros šovasar tika izgatavots Cēsīs.  Vācu meistari no kompānijas König&Betcher Geigenbau jauno čellu uzbūvēja vienas nedēļas laikā un vēl nenolakots tas tika ieskandināts Čello Cēsis atklāšanas koncertā 14. jūnijā. Cēsīs tapušais čells veidots kā slavenā 17. un 18. gadsimta itāļu meistara Domeniko Montaņana (Domenico Montagnana) čella kopija. Tagad čells ir nolakots un tā skanējumu atzinīgi novērtējuši vairāki Eiropas vadošie čellisti.

 

Čello Cēsis septembra programma

 

Piektdien, 11. septembrī, plkst. 19.00 koncertzālē “Cēsis”

ČELLA ZVAIGZNES UN SINFONIETTA RĪGA

Čellisti Gunta Ābele, Marko Ilonens, Ēriks Kiršfelds, Kārlis Klotiņš

Sinfonietta Rīga

Diriģents Normunds Šnē

Programmā: Auliss Sallinens, Pēteris Vasks, Antonio Vivaldi

 

Sestdien, 12. septembrī, plkst. 14.00 Cēsu Jaunajā pilī

ČELLS PILS SALONĀ

Guntas Ābeles solokoncerts

Programmā: Johans Sebastiāns Bahs, Zoltāns Kodājs, Pēteris Vasks

 

Sestdien, 12. septembrī, plkst. 19.00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā

VAKARA MŪZIKA ČELLAM UN ĒRĢELĒM

Ēriks Kiršfelds, čells

Kristīne Adamaite, ērģeles

Programmā: Rihards Dubra, Gaļina Grigorjeva, Alfrēds Kalniņš, Artūrs Kaps, Eino Tambergs, Pēteris Vasks

 

Svētdien, 13. septembrī, plkst. 18.00 koncertzālē “Cēsis”

Čellu grupas DA GAMBA koncertprogrammā “Bach goes to Iran

 

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties koncertzāles „Cēsis” kasē, kā arī “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Biļešu cena no 7 līdz 12 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

Ceļojošās darbnīcas “TĀSI TAISI” galvenais mērķis ir iepazīstināt skolēnus, skolotājus un bērnu vecākus ar vienu no senākajiem amatiem – bērza tāss apstrādi. Šī mērķa sekmīgai īstenošanai tika izvēlēta konkrēta mērķauditorija – skolēni, paredzot, ka viņi dalīsies savā jauniegūtajā pieredzē arī ar saviem ģimenes locekļiem, tādā veidā nododot informāciju tālāk.

Sākoties jaunajam mācību gadam, katru mēnesi divas reizes darbnīcu vadītāji izbrauks uz kādu no Vidzemes novadu skolām un amatu mācības stundu ietvaros, iesaistot attiecīgos pedagogus, novadīs sagatavoto nodarbību. Apmācot mājturības un tehnoloģiju mācības skolotāju tiks nodrošināta iespēja pasniedzējam atkārtoti strādāt ar tiem pašiem skolēniem vai apmācīt jaunus audzēkņus.

Nodarbības ievadā skolēni tiks iepazīstināti ar materiālu un tā apstrādes iespējām, kā arī piedāvāsim nelielu vēsturisku apskatu par materiāla izmantošanu senatnē.

Darbnīcas norisināsies no septembra līdz decembrim dažādās Vidzemes skolās. Pirmā darbnīca norisināsies 24. septembrī Valmieras sākumskolā. Plānotās nodarbības notiks mājturības stundās ar mērķi iepazīstināt ar darbnīcu saturu arī amatu mācības skolotājus. Nodarbības  rīko un vada amatnieki Madara Putna un Kaspars Zvirbulis. Darbnīcām pieteikties aicināts ikviena Vidzemes skola (skolēnu vecums 10 - 12 gadi).

Projekta ietvaros paredzētas 6 darbnīcas bez maksas.

 

Projekts tiek realizēts „Latvijas valsts mežu atbalstītā Vidzemes kultūras programmas 2015” ietvaros.


Informāciju sagatavoja:

Madara Putna

darbnīcu organizētāja un vadītāja

“Augšlīgatnes” Līgatnes novads,

Līgatnes pagasts, LV-4108
Mob. tel.: +371 26334279

E-pasts: putna.madara PIE gmail PUNKTS com

Ātrāk nekā plānots, noslēgušies intensīvākie būvdarbi Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas takās, un objekts no šīs nedēļas atkal atvērts apmeklētājiem.

Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange pastāstīja, ka teritorijā turpinās jaunās infrastruktūras izbūve, tomēr vairs nav tik intensīva transporta kustība, kas traucēja apmeklētājiem baudīt gaidīto un cerēto mierīgo atpūtu dabā. Pagaidām apmeklētājiem arī atvērta tikai daļa no jaunās pastaigu infrastruktūras. Baudīt atpūtu svaigā gaisā, iepazīstot Latvijā mītošo meža dzīvnieku ikdienu, ir iespējams, mērojot maršrutu pēc īpašā pagaidu marķējuma.

Dabas tūrisma infrastruktūra Līgatnes dabas takās tiek atjaunota ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļiem. Darbi turpināsies līdz pat oktobra beigām. Līdz šim intensīvās būvniecības dēļ Līgatnes dabas takas apmeklētājiem bija slēgtas divas nedēļas.

Jau ziņots, ka šajā gadā Līgatnes dabas takas atzīmē 40.pastāvēšanas gadadienu Dabas aizsardzības pārvalde jau īstenojusi vairākus uzlabojumus objektā – pēc remonta atvērts skatu tornis, no kura var vērot Gaujas Nacionālā parka ainavu. Savukārt ar uzņēmēju atbalstu teritorijā izveidots bērnu rotaļu laukums un ierīkoti soliņi.

Šajā gadā plānots uzbūvēt dzīvnieku barības sagatavošanas virtuves ēku, kas nodega šā gada pavasarī. Dabas aizsardzības pārvalde izsludinājusi iepirkuma procedūru par būvniecības darbu veikšanu.

 

Informāciju sagatavoja:

Dabas aizsardzības pārvaldes

Sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas vadītāja

Inese Pabērza

Mob. tel.: 26418755

 

 

Valmieras drāmas teātris novembrī ar divām izrādēm viesosies  dažādās Latvijas pilsētās. Ar Aleksandra Vampilova komēdiju “Provinces anekdotes” Valmieras teātris dosies uz Salaspili, Gulbeni, Slampi un Ogri. Savukārt, Laura Gundara nacionālais detektīvs “Lattia” tiks rādīts jaunajās Alūksnes kultūras centra telpās. Biļetes var iegādāties kultūras centru kasēs, “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Izrādē “Provinces anekdotes” ir apvienoti divi krievu dramaturga Aleksandra Vampilova sarakstīti viencēlieni “Gadījums ar metranpāžu” un “Divdesmit minūtes ar eņģeli”. Tos abus vieno vide – padomju laika provinces viesnīca. Te var notikt neticamas lietas, jo šeit valda savi likumi un tikumi. Kāds nejauši pārpratuma dēļ gandrīz dabū sirdstrieku, cits, izliecies pa logu un izkliedzis savu vajadzību pēc simt rubļiem, tos negaidīti arī saņem. Tas ir komiski, un arī nostalģiski, jo ir patīkami atpazīstami, bet baisi neaizmirstami.

VDT viesizrāde “Provinces anekdotes” viesosies:

1.novembrī plkst. 17.00 Salaspils kultūras namā “Rīgava”.

4. novembrī plkst. 18.30 Gulbenes kultūras centrā.

5. novembrī plkst. 19.00 Slampes pagasta kultūras pilī.

20. novembrī plkst. 19.00 Ogres kultūras centrā.

Jaunajā Alūksnes kultūras centrā  22. novembrī plkst.16.00 būs skatāma Vara Braslas pagājušās sezonas laikā tapusī izrāde “Lattia”. Lugas darbība sākas 19. gadsimtā, dienā, kad krogus saimnieks – latvietis Kārlis, ir nolēmis iemācīt apmulsušajiem vīriem dziedāt korī. Ir nolīgts vietējais īpatnis, jauniņais tautas dziesmu entuziasts Cimzas Jānis, kuram nu jāspēj ieskandināt pat greizākais rūcējs. Varim Braslam ar Mārtiņu Meieru Cimzas Jāņa lomā izdodas radīt savdabīgus traģikomiskus mērnieku laikus ar pārpratumiem mīlestības lietās un izpratnēs par latvietību, un izpelnīties slavenā diriģenta Jāņa Ērenštreita uzslavas par kordiriģēšanu un izrādes kopkori.

Biļetes var iegādāties kultūras centru kasēs, Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

 

Informāciju sagatavoja:

 Agita Mačuka,

VDT Mārketinga nodaļa,

Tālr.26437073

E.pasts: agita.macuka PIE vdt PUNKTS lv

 

Cēsu Izstāžu nams 30. jubilejas gada programmā apmeklētājiem piedāvā iepazīt cēsnieka Rituma Ivanova glezniecību personālizstādē KADRI. Izstādes atklāšana 25. septembrī plkst.18.00 Cēsu Izstāžu namā.

Izstādes KADRI saturiskajā uzbūvē saspēlējas dažādi iespaidi, kur caur fragmentu kadrējumu tiek atklāts cilvēka portrets glezniecībā. Gaismas enerģija, iekšējās emocijas un simboli atklāsies darbu sērijās Zvaigznes. Gaismas staros, Erotiskā Filma, Ilūzijas Simbols un Saulē. Tajās fiksēts laikmets un ļauts paskatīties no malas uz mūsdienu sabiedrību, popkultūru un tās tēliem. Izstādes kadri apvienojušies vienotā stāstā par mums pašiem – iekšējo enerģiju un emocijām, plaši pazīstamiem popkultūras simboliem, kopā veidojot kaleidoskopisku pasaules kadru kopumu.

"Protams, sociālais aspekts kutina vai rausta mūs, jo varam teikt – šis attēls redzēts avīzē, cits – koncertā, filmā. Tās ir lietas, ko ieelpojam visi līdzīgi. Globālais arhīvs ir internets – tajā visvieglāk nosakāms, kas ir visvairāk skatītie attēli. Mans tēlu atlases princips ir vērošana, iedziļināšanās, mēģināšana saprast, kas mūs aizrauj. No daudziem attēliem parasti izkristalizējas viens, lai arī ikonas radīšana ir kolektīva lieta," komentē Ritums Ivanovs.

Izstādē apskatāma arī jaunākā 2015. gadā veidotā gleznu sērija Saulē, kuras inspirācijas avots bijusi darbība mākslas rezidencē un ceļojumā uz Abu Dabī, kurā aizsākusies silto, saules gaismas pielieto jaunāko portretu sērija, kā arī apskatāma glezna enkaustikas tehnikā no šī gada plenēra Cēsīs.

“Saules enerģiju esmu vienmēr jutis kā pašu vitālāko un nepieciešamāko. Tās spēks un klātbūtne rada mūsu vizuālo pasauli.”

Ritums Ivanovs (1968) ir viens no Cēsu novadniekiem, kura glezniecībai ir nozīmīga loma mūsdienu Latvijas laikmetīgajā mākslā. Absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju (1994) un studējis Humbolta Universitātē ASV. Savos darbos apvieno hiperreālismam raksturīgo realitātes attēlojumu un individuālo triepienu svītru tehnikā. Darbu centrālā tēma ir cilvēka emocijas, kā uz skatuves, tā intīmos brīžos un vienatnē, tāpēc apmeklētājiem būs iespēja iepazīt mākslinieka daiļradi tās dažādajos līmeņos un saskatīt vispārīgi cilvēcīgo.

Izstāde būs apskatāma līdz 18. oktobrim Cēsu Izstāžu namā, Pils laukumā 3.

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE dome.cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

Bērzaines iela 5, Cēsis, LV-4101

Ceturtdien, 5. novembrī, plkst. 18.30 Valkas pilsētas kultūras namā jau divpadsmito reizi notiks Latvijas Nacionālās operas mākslinieku koncerts.

 

Šogad Valkā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solisti Inga Šļubovska-Kancēviča, Evija Martinsone, Kristīne Zadovska, Laura Grecka, Krišjānis Norvelis, Raimonds Bramanis, Rihards Mačanovskis, Armands Siliņš, Rihards Millers, Mihails Čuļpajevs un, protams, Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestris Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Raiņa un Aspazijas gadā patīkams pārsteigums klausītājiem būs opermūzika ar abu dzejnieku vārsmām. Gatavojoties Rīgas operas festivālam 2016.gadā, kas būs veltīts Džuzepem Verdi, programmā dzirdēsim arī vairākas ārijas no komponista operām.

Latvijas Nacionālās operas un baleta galvenais diriģents M.Ozoliņš atklāj, ka īpaši Valkas koncertam veidotā programma aptvers plašu spektru gan muzikālā, gan skatuves mākslinieku ziņā. Skanēs populāras ārijas no Dž.Verdi, Jāņa Mediņa, Jēkaba Mediņa, A.Žilinska, Dž.Pučīni, V.A.Mocarta, G.Doniceti, K.Sensānsa, R.Leonkavallo, Ž.Ofenbaha un Dž.Rosīni operām.

M.Ozoliņš sola krāšņu koncertu, kurā satiksies dažādu paaudžu dziedātāji – jaunie operas solisti koncertā uzstāsies līdzās solistiem, kuri Valkā viesojušies jau vairākkārt.

Biļetes uz koncertu maksās 20, 15, 12 un 8 eiro. Tās varēs iegādāties no 21.septembra katru darba dienu no plkst.8.00 līdz 20.00 Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta vai zvanot pa tālruni 64723055 vai 20235967, (norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi, uz kuru nosūtīt Valkas novada domes rekvizītus biļetes apmaksai.) Biļete apmaksājama 3 darba dienu laikā un saņemama pirms koncerta pie dežuranta.

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.

Informāciju sagatavoja:

Zane Brūvere,

Valkas novada domes

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālr. 64707489

mob. tālr. 26444002

No 26. septembra tiek realizēts lekciju cikls LATVJU ZĪMES UN RAKSTI. MŪSDIENĪGS PIELIETOJUMS.

 

Rakstītāja man' māsiņa,

Nerakstīta nevalkāja.

Mērķis: Latvju zīmju apzināšana Vidzemes etnogrāfijā un arheoloģijā Latvijas un pasaules tautu kontekstā. Gūt prasmes rakstu mūsdienīgā pielietojumā. Raksts – rakstīt. Raksts – informācijas nesējs. Prasme saglabāt tīrās vērtības un nodot nākamajām paaudzēm.

Šobrīd interese par latvju rakstiem ir pieaugusi. Tos savos darbos plaši izmanto ne vien tautas mākslas meistari, bet arī amatnieki, dizaineri un mākslinieki. Liela vērtība ir ikviens zinošs šo darbu skatītājs, lietotājs un radītājs.

Četrās nodarbībās lektore – mg.art., tekstilmāksliniece Baiba Vaivare interesentiem piedāvās ieskatu latvju rakstos. To salīdzinājums ar citu pasaules tautu rakstiem, rodot līdzīgo un atšķirīgo. Zīmes Vidzemes etnogrāfijā, arheoloģijā Latvijas un pasaules tautu kontekstā. Praktiskajās nodarbībās skiču un spiedoga veidošana, linogriezumu izgatavošana, to pielietojums tekstildarbos. Šablonu un individuālu tekstildarbu izgatavošana.

Vienas nodarbības ilgums – 5 akadēmiskās stundas. Kafijas pauze. Nodarbības pirmajā daļā lekcija, otrajā - praktiskās nodarbības.

Projekta nobeigumā Sarkaņu bibliotēkā tiks iekārtota dalībnieku izgatavoto tekstildarbu izstāde, ar mērķi popularizēt apzināto kultūrmantojumu.

 

Pasākumu rīko: Sarkaņu pagasta bibliotēka,

Atbalsta: Vidzemes plānošanas reģions un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Norises laiks:

1.nodarbība 26.09. pl.12:00

2.nodarbība 03.10. pl.10:00

3.nodarbība 10.10. pl.10:00

4.nodarbība 31.10. pl.10:00.

Vieta: „Sarkaņi”, Sarkaņu pagastā, Madonas novadā

Ieeja: BEZ MAKSAS

Informācijai: t. 26210523, e-pasts sarkanubiblioteka PIE inbox PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja:

I.Bačuka

Projekta vadītāja

No 23. līdz 26. septembrim Valkā norisinās 11. Starptautiskais laikmetīgā teātra festivāls “Tālvils”. Festivālu šodien atklās Valkas pilsētas teātra izrāde “Ragana” pēc Aspazijas nepabeigtās drāmas "Ragana" motīviem (režisors Aivars Ikšelis) pilsētas kultūras namā plkst.19.00.

Nepabeigtās drāmas sižeta pamatā ir jauna ragana Liesma, kura kopā ar citām raganām dzīvo mežā, bet viņas dzīves uzskati nesaskan ar veco raganu. Viņa vēlas no dzīves kaut ko vairāk – mīlestību, pārticību, laimi. Liesma ir izvēles priekšā – iegūt mantu un varu vai arī mīlestību un laimi. Viņa izvēlas mantu un varu, taču sirdsmieru tā arī negūst. Rezultātā stāsts par mīlestību neveidojas pozitīvi romantisks, bet iznīcinošs, jo līdzekļi, kā sasniegt mērķi, sevi neattaisno.

Šodien deviņos vakarā skatītāji varēs vērot arī Alekseja Tolstoja Brjanskas Valsts akadēmiskā drāmas teātra (Krievija) izrādi “Bravissimo, Valentīna!" (Režisore Tatjana Gorbačova)

Iestudējuma pamatā - reāli notikumi ar meiteni, kura devusies peļņā uz Itāliju. Izrādē apstiprinās teiciens “labi ir tur, kur mūsu nav”. Izrāde notiks Valkas novadpētniecības muzeja dārzā (vai kultūras namā, ja līs lietus).

„Tālvils” ir pasaules profesionālo un labāko amatierteātru jaunā gadsimta teātra mākslas izteiksmes, satura, veida un meklējumu Starptautiskais teātru festivāls Latvijas – Igaunijas pierobežā. Šogad festivālā piedalīsies teātri no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas un Krievijas.

Festivāls notiek Valkas Starptautiskās laikmetīgās mākslas un kultūras biennāles “Dzīve” ietvaros. “Izrāžu spektrs šogad ir ļoti plašs, un katrā izrādē režisors un aktieri meklēs atbildes uz ļoti būtiskiem jautājumiem - kādā laikā šobrīd dzīvojam, kā saprast savu vietu pasaulē un nepieļaut jaunas kļūdas”, atklāj festivāla rīkotājs Aivars Ikšelis.

Ar apjomīgo biennāli Valkā šogad atzīmē Raiņa un Aspazijas gadu.

Ieeja uz katru izrādi 1,- eiro, bet uz visām septiņām izrādēm 5,- eiro. Bērniem ieeja brīva.

Atbalsta Valkas novada dome un VKKF.

Informāciju sagatavoja Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere

 

Sestdien, 26.septembrī, plkst.13.00 Valmieras pilsdrupu estrādē notiks Valmieras pagasta kultūras nama senioru jauktā vokālā ansambļa “Dziesmotā senatne” organizēts Baltijas valstu senioru sadziedāšanās koncerts.

Koncertā piedalīsies: ansamblis “Dziesmotā senatne”, vīru un sievu ansamblis “Patlane” no Igaunijas, Klaipēdas ansamblis “Jūr Ain” un Paņevežas ansamblis “Varsa” no Lietuvas, Jelgavas jauktais senioru ansamblis “Vīzija” un Rencēnu vīru ansamblis.

Baltijas valstu senioru sadziedāšanās koncerts tiek rīkots ar mērķi atcerēties akciju “Baltijas ceļš”, ko 1989.gada 23.augustā īstenoja aptuveni divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju, lai pievērstu pasaules uzmanību vēsturiskajiem faktiem, no kuriem cietušas Baltijas valstis.

Pasākumu atklās Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Ričards Gailums.

Koncerta apmeklējums – bez maksas. Lietus gadījumā koncerts notiks Valmieras muzeja telpās.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 26186068

Kam pieder durvis šīs aiz kurām smiekli un mūzika...

Tie ir vārdi no jaunās dziesmas, kuru Dace Robule sacerēja speciāli bērnu veidotajai animācijas filmai „Lustīgi, kustīgi Ungurmuižā”. Tā varētu arī sacīt par Limbažu Bērnu un jauniešu centru un Ungurmuižu, kurās no maija līdz septembrim norisinājās skolēnu izzinoši-radošās animācijas, vēstures un restaurācijas darbnīcas.

Darbnīcās piedalījās skolēni (7-18gadi) no visas Latvijas, bet vislielākais paldies jāsaka Limbažu BJC, Cēsu pilsētas Mākslas skolas,  Stalbes vidusskolas un Salaspils Mūzikas un mākslas skolas  audzēkņiem. Savos darba noslēpumos ar bērniem dalījās animatore Dace Liepa, režisore Māra Liniņa, mākslas vēsturniece Ingūna Podžuka (VKPAI) un vizuālās mākslas skolotāja Līga Turka. Skolēni uzzinājuši Ungurmuižas vēsturi un animācijas pamatprincipus, uzbūra paši savas pasaciņas un čakli ķērās pie darba. Fantazēt, izzināt, zīmēt, izkrāsot, izgriezt, kustināt un fotografēt – bērniem tas ir kā rotaļa, kurā viss atdzīvojas un tā nemanot topot par vienu veselumu – animācijas filmu. Filmu studijā „Lauska” ieskaņoja LBJC vokālā grupa „Pogas” un Salaspils Mūzikas un mākslas skolas vijolnieku ansamblis.

Filmas PIRMIZRĀDĒ 2015. gada 3. oktobrī plkst. 15.00 UNGURMUIŽĀ, jūs iepazīsities ar Ungurmuižas tējas namiņu sauktu arī par Lustūzi. Izrādās tas ir rātns un mierīgs tikai tad, kad strādā Ungurmuižā par tējas namiņu. No darba brīvajā laikā viņš atdzīvojas un dodas meklēt draugus un jaunus piedzīvojumus.

Projekts norsinājās ar Vidzemes plānošanas reģiona, Valsts Kultūrkapitāla fonda, A/S LVM, Salaspils novada domes, Ungurmuižas un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atbalstu.

Informāciju sagatavoja: Dace Liepa

Sestdien, 26. septembrī, pulksten 18.00, koncertzālē “Cēsis” pirms Sezonas atklāšanas koncerta notiks Edvarda Grūbes un Intas Celmiņas gleznu izstādes “Pārskats” atklāšana. Izstāde tapusi sadarbībā ar mākslas galeriju “Jēkabs”.

Izstādei koncertzālē “Cēsis” mākslinieki izvēlējušies gleznas, kas tapušas mūzikas iespaidā. Gan E. Grūbes, gan I. Celmiņas glezniecības kopējā iezīme ir mēģinājumi notvert gaisa, gaismas, mūzikas un laika plūsmu. Eļļas glezniecībai raksturīga arī plaša iespēju gamma: raupjas faktūras, triepieni, gludi laukumi un lakas caurspīdīgā daudzslāņainība.

“Apgūstot glezniecības amatu un izprotot tās specifiku, esmu nācis pie atziņas, ka darba iecerei jābūt tādai, ko var atklāt tikai ar gleznieciskiem līdzekļiem. Tādēļ manas gleznas nestāsta stāstus, neilustrē un tieši neattēlo dabu. Mana darba mērķis ir, atmetot visu lieko, iedarbīgiem un lakoniskiem līdzekļiem panākt ekspresīvu savu emociju attēlojumu,” atklāj šī gada jubilārs Edvards Grūbe.

Inta Celmiņa uzskata, ka glezniecība ir brīnišķīgs mākslas veids, kas spēj izteikt cilvēka sarežģītākās jūtas un augstākos ideālus. Viņa tic glezniecības pozitīvajai ietekmei uz cilvēku, tāpēc aicina cēsniekus un pilsētas viesus apmeklēt izstādi, lai katrs tajā atklātu sev ko īpašu.

Izstāde būs apskatāma no 26. septembra līdz 30. novembrim.

  

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151 

Grantu konkursa mērķis ir mudināt sabiedrībā interesi par laikmetīgo mākslu kā ierosmes avotu domātpriekam un jaunām zināšanām, pašrefleksijai un pieredzes apmaiņai, tādejādi sekmējot ABLV Charitable Foundation līdzdibināto iniciatīvu 2021. gadā atklāt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju. 

Konkursa ietvaros tiek piešķirti granti nacionāla mēroga un profesionāla līmeņa izstādēm, kas veicina laikmetīgās mākslas aktuālos procesus Latvijā vai arī nodrošina laikmetīgās mākslas norišu pētniecības darba atspoguļojumu. Kopējais grantu konkursam atvelētais finansējums 2016.gadā ir 37 500 EUR, tajā skaitā 7 500 EUR izglītības projektiem.

Kā atzīmē ABLV Charitable Foundation mākslas programmu vadītājs Kaspars Vanags: “Domājot par Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas tālāko attīstību, šogad priekšroka tiks dota tādu izstāžu atbalstam, kurām tiks radīti jauni mākslas darbi vai kuru ietvaros tiks atspoguļoti pētījumi par laikmetīgās mākslas norisēm Baltijas valstīs laika periodā no 1960.gada. Īpaši jāuzsver arī finansiālais atbalsts, kādu konkursa kārtībā paredzēts piešķirt pieteikumiem, kuros mākslas izstāžu ietvaros plānota izvērsta izglītības programma.”

Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2015.gada 19.oktobris (līdz plkst. 23.59), nosūtot elektroniski uz e-pastu maksla PIE ablv PUNKTS org.Grantu konkursa nolikums, pieteikuma un budžeta formas ir pieejamas Fonda mājas lapā www.ablv.org sadaļā “Kā saņemt finansējumu”

ABLV Charitable Foundation 2006.gadā dibināja ABLV Bank akcionāri Ernests Bernis un Oļegs Fiļs, lai īstenotu dzīvē savas pamatvērtības un sekmētu uzņēmēju atbildību par sabiedrību un vidi. Fonds darbojas kā galvenais ABLV Bank partneris labdarības jomā, atbalstot radošus cilvēkus un izcilas organizācijas, kas iegulda pūliņus un zināšanas, lai sasniegtu visiem svarīgus mērķus – veidotu saliedētu, pārtikušu un drošu sabiedrību. Fonda uzmanības lokā ir laikmetīgā māksla, bērni un jaunieši, izglītības un pilsoniskās sabiedrības attīstība, kā arī Rīgas pilsētas labiekārtošanas projekti. Aizvadītajos gados Fonds ir atbalstījis vairāk kā 270 projektus, piešķirot tiem finansējumu 2 000 000 EUR apmērā.

 

Informāciju sagatavoja:

Ksenija Pegaševa

Projektu vadītāja

ABLV Charitable Foundation

Tālr. (+371) 67281383

E-pasts: maksla PIE ablv PUNKTS org

www.ablv.org

Biedrība „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe” Drabešu muižas Amatu mājā sākusi īstenot projektu „Podniecība Vidzemē un keramikas darbnīcas izveidošana”.

Reizi nedēļā Keramikas darbnīcā varēs iepazīt podniecības vēsturi Latvijā un apgūt iemaņas darbā ar mālu.  

Darbnīcu vadīs keramiķi Einārs un Baiba Dumpji.

Nodarbības notiks reizi nedēļā – ceturtdienās no plkst.18.00. Pirmā nodarbība 1.oktobrī plkst. 18.00

Nodarbībām aicināts pieteikties ikviens interesents.

Projekts tiek realizēts „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:

Inese Roze

Projekta „Podniecība Vidzemē un keramikas darbnīcas izveidošana”

vadītāja

Mob. tel.: +371 29199870

E-pasts: tkic_kaste PIE inbox PUNKTS lv

25.septembrī Limbažu Bērnu un jauniešu centra vokālā grupa „Pogas” kopā ar savu vadītāju Daci Robuli mēroja ceļu uz Rīgas ierakstu studiju „Lauska”, kur gaidīja svarīgs darbs – kopā ar Salaspils Mūzikas un mākslas skolas vijolnieku ansambli ieskaņot bērnu veidoto animācijas filmu „Lustīgi, kustīgi Ungrmuižā”. „Pogas” iedziedāja vadītājas Daces Robules speciāli filmai sacerētu dziesmu „Tējas namiņš”, kurai aranžējumu veidoja Uģis Vītiņš. Vijolnieku ansamblis Kristīnes Matules vadībā ir apguvis un ieskaņoja divus J.S. Baha menuetus, kuri ļoti labi piestāv barokālajai Ungurmuižai un Tējas namiņa piedzīvojumiem animācijas filmā.

„Viss izdevās lieliski!” – priecājās Kaspars Bārbals un projekta vadītāja Dace Liepa – „Ungurmuižas Tējas namiņs tagad filmā ne tikai dancos, bet arī dziedās un runās”.

„Pogu” meitenes ne tikai iedziedāja, bet arī ierunāja daļu no filmas tekstiem. Tā bija jauna interesanta pieredze, atkārtot vienu un to pašu tekstu vairākas reizes un dažādās intonācijās, lai varētu atlasīt labāko.

„Svarīgi ne vien atbalstīt jaunos talantus, dodot viņiem iespēju sevi parādīt, bet arī radīt interesi par dažādajām iespējām un mūzikas radīšanas brīnumu. Tas ļauj izbaudīt, kāda ir mūziķa ikdiena, darbs ierakstu studijā. Mums bija svarīgi, lai bērniem ir iespēja gūt arī šādu pieredzi, ierakstot skaņu bērnu veidotajai animācijas filmai” – piebilst Limbažu BJC vadītāja Sigita Upmane.

Projekts norsinājās ar Vidzemes plānošanas reģiona, Valsts Kultūrkapitāla fonda, A/S LVM, Salaspils novada domes, Ungurmuižas un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atbalstu.

Informāciju sagatavoja:

Dace Liepa
26440488


Pēc 10 gadu pārtraukuma oktobrī Valkā atkal vērienīgi atzīmēs Pasaules valcēniešu dienas. Šajos datumos svinēs arī Valkas ģimnāzijas 95. un Valkas mākslas skolas 25. gadu jubilejas. Pasākumam šogad dota devīze “Uz priekšu, uz Valku”!

Svētki sāksies 2. oktobrī plkst. 18:00 ar izstādes „Veltījums Valkai II” atklāšanu Valkas novadpētniecības muzejā.

Stundu vēlāk, plkst. 19.00 pilsētas kultūras namā atklās Valkas novada Centrālās bibliotēkas veidoto grāmatu izstādi “Valcēnieši raksta – kopības apzināšanās”.

Plkst. 21:00 no Valkas ģimnāzijas sāksies lāpu gājiens no Valkas ģimnāzijas uz Lugažu evaņģēliski luterisko baznīcu.

Gājiens būs veltīts trīs ģimnāzistu varonīgajai rīcībai - 1940.gada 1.septembrī, spītējot aizliegumam un pretojoties padomju iekārtai, zēni devās uz Lugažu baznīcu, lai svētītu jauno mācību gadu. Šogad, pēc vairāku gadu desmitiem, vēsturiskajā maršrutā Raiņa – Dārziņa – Rīgas iela pieminēs brašos zēnus. Ap plkst. 21:10 lāpu gājiens apstāsies pie kultūras nama, kur atklās piemiņas zīmi Latvijas armijas virsniekam Ādolfam Maršauam, kurš 1941.gadā paglāba namu no uzspridzināšanas. Gājiens noslēgsies pie baznīcas, kur 22.00 notiks svētbrīdis Lugažu ev. lut. baznīcā, kuru kuplinās Cēsu baptistu draudzes Zvanu ansamblis Tabitas Marhelas vadībā.

Vēlāk visi dosies uz Putraskalnu, kur plkst. 23:00 sveču instalāciju un mūzikas pavadījumā notiks veltījums visiem valcēniešiem pasaulē. Ar šo priekšnesumu un veltījumu Valkā ieskandinās Latvijas simtgadi.

 

3. oktobrī, pasākuma otrajā dienā jau no plkst. 9:00 visi būs aicināti apmeklēt ģimnāziju un mākslas skolu. Reģistrēšanās notiks dienas garumā.

Stundu vēlāk - plkst. 10.00 Valkas novada domē (Beverīnas ielā 3) norisināsies Pasaules valcēniešu dienu domnīca.

Domnīca norisināsies 3 daļās – pirmajā daļā tās dalībnieki un klātesošie diskutēs par uzņēmējdarbības attīstību Valkā un par priekšnosacījumiem, lai cilvēki novadā paliktu un atgrieztos. Otrās daļas temati būs aktualitātes izglītībā, valcēniešu kultūras identitāte un latviskā apziņa Latvijas simtgades kontekstā un sporta izrāviens. Trešās daļas diskusijas tēmas būs tūrisms, mobilitāte un piederība, Valkas tēls – XXI gadsimta realitāte.

Domnīcu vadīs Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. Diskusijas daļas vadīs uzaicinātie vadītāji - Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, sociālantropologs Roberts Ķīlis un žurnāla "FHM" galvenais redaktors Sandris Metuzāls. 

Uz diskusiju aicinās nozares profesionāļus, kuri diskutēs par tēmām. Domnīcā aicināts piedalīties ikviens, jo diskusiju daļā būs iespēja arī savas idejas paust plašākai publikai.

Pēc diskusijām visi viedokļi un idejas tiks apkopotas un publicētas novada mājaslapā, izmantotas un iestrādātas novada kultūras un izglītības stratēģijā, kā arī izmantotas pašvaldības darbā.

Pēc diskusijām visi būs aicināti apmeklēt un priecāties Lugažu laukuma svētkos, kuru sākums būs plkst. 12:00, tajos - iespēja ceļot vēsturē, mūzika un citas aktivitātes. Par Lugažu laukuma svētkiem vairāk --- lappusē

Programma turpināsies plkst. 15:00 ar Valkas mākslas skolas absolventu darbu izstādes atklāšanu.

Plkst.17.00 būs iespēja baudīt arī fantastisku basketbola spēli – Valgas sporta hallē pirmo mājas spēli aizvadīs Latvijas basketbola līgas debitanti - Valkas/Valgas basketbola klubs ar BK Jūrmalas fēnikss.

Plkst.18.00 notiks Pasaules valcēniešu dienu spilgtākais notikums - koncerts “Valcēnieši Valkai” pilsētas kultūras namā. Pirmajā koncerta daļā uzstāsies ģimnāzijas kolektīvi – jauktais koris un tautas deju kolektīvs “Vendīgs”, kā arī J.Cimzes Valkas mūzikas skolas audzēkņi. Starpbrīdī – atspirdzinājumi foajē. Otrajā daļā uzstāsies zināmi mūziķi un izpildītāji, kuri nes Valkas vārdu pasaulē – Guntars Freibergs, Janeks Niklavičs, Ginta Krievkalna, Māris Rozenfelds un citi. Koncerta pamattēma – “Pasaules dižgari raksta Valkai”. IEEJA BRĪVA

Plkst. 20:00 ģimnāzijā notiks klašu stundas, bet deviņos vakarā pilsētas apmeklētājus pārsteigs laikmetīgās mākslas instalācija uz domes ēkas Beverīnas ielā 3 - “Valcēniešu skats”.

No plkst. 21.30 pilsētas kultūras namā, ģimnāzijā, mākslas skolā un Lugažu laukumā - neformālas tikšanās un balles ar grupām “Baltie lāči”, “AAA” un DJ Dzintaru.

Ģimnāzijā balle ar grupu “Baltie lāči” sāksies ap 22.00, savukārt kultūras namā ballē spēlēs Kārķu jauniešu grupa un “AAA”. Tā sāksies pusnaktī.

 

*Reģistrācija Valkas ģimnāzijas 95. gadu jubilejai notiks skolas telpās. Dalības maksa pie reģistrācijas € 5.00

Automašīnas varēs novietot laukumā pie Tēraudskolas.

Organizatori aicina visus valcēniešus, kuri paši nevar ierasties uz pasākumu, uz elektroniskā pasta adresi valceniesi PIE valka PUNKTS lv. nosūtīt savu kontaktinformāciju, lai būtu iespējams izveidot datu bāzi un apzinātu valcēniešus pasaulē. Tāpat aicinājums arī rakstīt un sūtīt sveicienus Valkai.

Organizatori atgādina, ka norises var tikt papildinātas un sākumu laiki koriģēti. Pasākumu atbalsta: Valkas novada dome un SIA “Baltic Candles”.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Zane Brūvere

Rīt, plkst. 14:00 Valkas novadpētniecības muzejā notiks animācijas īsfilmas “Vieta, kur sākas valsts” igauņu un angļu valodā pirmizrādes.

Tā ir 15 minūšu gara grafiska animācijas īsfilma par to, kā 1920. gadā Valkā notika Latvijas – Igaunijas robežas nospraušana un pilsētas dalīšana. Izmantoti Valkas novadpētniecības muzeja krājuma materiāli, kas digitāli apstrādāti un interpretēti mūsdienīgā, skatītājiem viegli uztveramā formātā. Lai nodrošinātu animācijas īsfilmas pieejamību visām muzeja apmeklētāju grupām, tā tika tulkota.

Pasākuma programmā paredzēta grafiskās animācijas īsfilmas “Vieta, kur sākas valsts” skatīšanās, vēsturnieka Kārļa Dambīša stāstījums par situāciju valstī pirms 1920. gada un par Brīvības cīņām Ziemeļvidzemē. Iecerēta saruna par robežu Valkā/Valgā 1991.-2007. gadā ar Latvijas Valsts robežsardzes Valmieras pārvaldes Valkas robežsardzes nodaļas darbiniekiem. Tiks nodrošināta mutiskā (secīgā) tulkošana igauņu valodā. Ieeja pasākumā bez maksas.

Animācijas veidošanu, tulkošanu un adaptāciju igauņu un angļu valodā veica radošā studija Epata Studio.

Īsfilmas “Vieta, kur sākas valsts” veidošana, tulkošana un adaptācija veikta ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Filma pieejama ikvienam apmeklētājam muzeja pastāvīgajā izstādē “Sabiedriski politiskie notikumi Valkā 1914. – 1920. gadā”.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste

Ligita Drubiņa