Arhīva kalendārs

« August 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Līdz 1.septembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā ir skatāma Kuldīgas mākslinieces Ivetas Brences personālizstāde „Atspiedums stiklā”.

Iveta Brence ir Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas skolotāja, tautas tēlotājas mākslas studijas „Kuldīgas Palete” vadītāja un biedrības „Mākslas centrs „Pēda”” dibinātāja, priekšsēdētāja.

Māksliniece ir ieguvusi Liepājas Lietišķās mākslas koledžas diplomu – mākslinieks- meistars ādas apstrādes mākslā, „Zeļļa diplomu” – ādas apstrādes amata zellis, Latvijas Mākslas akadēmijas diplomu – bakalaura grāds vizuāli plastiskajā, stikla mākslā, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas diplomu – humanitāro zinātņu maģistra grāds vizuāli plastiskajā, stikla mākslā.

Tāpat I. Brence ir piedalījusies dažādās izstādēs Latvijā un ārvalstīs (Lietuvā, Igaunijā, Čehijā, Nīderlandē, Krievijā, Baltkrievijā, Vācijā, Azerbaidžānā, Norvēģijā), simpozijos (Latvijā, Lietuvā, Polijā, Ukrainā, Ungārijā, Vācijā, Krievijā, Luksemburgā), kā arī semināros un projektos (Latvijā, Lietuvā, Vācijā, Polijā, Somijā, Francijā).

Pieredzes bagātā māksliniece ir saņēmusi diplomu „Kuldīgas novada Gada balva kultūrā 2012” nominācijā „Jaunrade un inovācijas kultūrā 2012”.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 26186068

1. augustā Valkas brīvdabas estrādē jau otro gadu klausītājus priecēja Melodiskās mūzikas svētki “Vilciens Rīga – Valka”. Koncerta klausītāji varēja izbaudīt dažādu žanru mūziku – popu, roku, šlāgeri un kantrī!

Svētkos uzstājās “Mākoņstūmēji”, “Sestā Jūdze”, Jāņa Lūsēna muzikālā apvienība “Promenāde” ar lielisku estrādes duetu – Anmary un Uģi Rozi un leģendārā grupa “Bumerangs”. Mūzikas svētkus iesildīja daudzsološās jauniešu grupas – “Solīda kompānija”, Kārķu jauniešu grupa, “Skyway” un starptautiskā konkursa „Bordertown Beat” uzvarētāja Viktorija Jansone.

Par pasākuma gaisotni rūpējās atraktīvā radio un TV personība Ēriks Loks. Sarunās piebiedrojās arī grupas “Bumerangs” līderis un melodiskā mūzikas raidījuma “Vilciens Rīga – Valka” vadītājs Vents Armands Krauklis.

“Arī šogad mākslinieciskais līmenis svētkos bija augsts, priecēja, ka varējām vienā vakarā apvienot dažādu žanru mūziku dažādām gaumēm. Īpašu muzikālo baudījumu koncertā sniedza Jāņa Lūsēna muzikālā apvienība “Promenāde” . Komponists J.Lūsēns izteica atzinīgus vārdus gan par koncertu, gan par īpašo auru Valkas brīvdabas estrādē.

Esmu dzirdējis iebildumus par to, ka šajos svētkos klausītāji nevēlas dzirdēt jauniešu grupas. Tomēr uzskatu, ka jaunajiem ir jāļauj spēlēt uz lielās skatuves un tiem, kuri nevēlas tās klausīties, ir iespēja nākt uz koncertu vēlāk.

Kopumā svētki izdevušies,” atzina Valkas novada domes priekšsēdētājs un pasākuma idejas autors V.A.Krauklis.

 

Informāciju sagatavoja:

Gundega Veinberga

Valkas novada domes priekšsēdētāja sekretariāta sekretāre

 

Šogad Valmieras pilsētas svētkos „Valmiera virmo!”, kas norisināsies no 6. līdz 8.augustam, aktīvi iesaistīsies arī Valmieras muzejs, piedāvājot divas krāšņas aktivitātes – bilžu un tērpu izrādi „Pils mistērijas” un tradicionālo svētku tirdziņu ar pasākumu „Svētki pilī”.

Pils mistērijas

Ceturtdien, 6.augustā, plkst.23.00 Valmieras muzejs piedāvās skatītājiem bilžu un tērpu izrādi „Pils mistērijas”. Viduslaiku Eiropā mistērijas radās kā teātra un dramaturģijas forma, kas attīstījās no izrādēm, ko baznīcās uzveda garīdznieki. Sākotnēji mistērijas izrādīja reliģisku svētku laikā, taču ar laiku tās sāka spēlēt arī citās dienās. Tās tika uzvestas vienkāršā tautas valodā, un katrai izrādei tika izvēlēts noteikts temats. Viduslaikos izrādēs nereti piedalījās aptuveni 300 aktieru no dažādiem sociāliem slāņiem. Mistērijas veidošanu pārraudzīja spēles vadītājs, kurš bija atbildīgs par dekorācijām, lomu sadalījumu, rekvizītiem utt.

Valmieras pilsētas svētkiem muzejs izveidojis stāstu par Valmieras pili, par cilvēkiem, kuri dzīvojuši pilsētā. Cilvēku dzīve laiku griežos tiks parādīta ar vēsturisko tērpu palīdzību. „Pils mistērijas” stāstīs par cilvēku ģērbšanās paradumiem no 9. līdz 20.gadsimtam. Neskatoties uz to, ka Valmiera gadsimtus atpakaļ bija tikai tāda maza pilsētiņa Eiropas krustcelēs, modes tendences šeit bija tādas pašas kā citur pasaulē. 9.-12.gadsimta seno baltu tērpu paraugi saglabājušies arheoloģiskajos materiālos. 13.gadsimtā krustneši atnesa audumus un modes tendences no Eiropas un Austrumiem. 14., 15.gadsimtā tērpu stili un audumi ceļoja kopā ar Hanzas tirgotājiem. 16.gadsimtā par Renesanses modes izplatītāju kļuva reformācija, kurā bija aktīvi iesaistīta arī Valmiera. Modi vairs nediktēja dižciltīgie, bet tirgotāju ģildes un amatnieku cunftes. 17. un 18.gadsimts tērpu vēsturē bija darinātāju prasmju un talanta augstākā izpausme. Sekoja laiks, kad mode atgriezās pie antīkām vērtībām. 19.gadsimta sākumā Valmierā, tāpat kā visur pasaulē, sajūsminājās par vēsturiskiem romāniem par daiļām dāmām un galantiem bruņiniekiem. Romantiskā jūsma izpaudās arī valmieriešu tērpos. Gadsimta beigās Valmierā sāka kursēt vilcieni, bet tikai retais šodien zina, ka braukšana ar vilcienu atstāja lielu iespaidu uz modi, jo ar pārmērīgi kuplajiem svārkiem dāmas nevarēja iekāpt vagonos. 20.gadsimtā mode mainījās nevis pa simtgadēm, bet pa desmitgadēm. Tai sekoja līdzi arī Valmiera, un to apliecina fotogrāfijas muzeja krājumā.

„Pils mistērijas” būs stāsts par gadsimtu elpu, kas no Eiropas un pasaules atnesa izmaiņas valmieriešu apģērbā un dzīvē. Jo stāsts par tērpu ir arī stāsts par ceļojumiem, sociālo statusu, manierēm, mūziku, dejām, kosmētiku un sadzīvi.

 

Piektdien, 7.augustā, muzejs bez maksas piedāvās aplūkot trīs izstādes Izstāžu namā un apmeklēt ekspozīciju Vecajā aptiekā un Maršnera namā. Valmieras muzejam būs mainīts darba laiks, līdz ar to 7.augustā apmeklētājiem tas būs atvērts no plkst.13.00 līdz 20.00.

Svētki pilī

Sestdien, 8.augustā, no plkst.9.00 līdz 16.00 muzejnieki rīkos tradicionālo amatnieku gadatirgu. Pulcēsies amatu meistari un mājražotāji no Vidzemes un citiem Latvijas novadiem. Savukārt pils teritorijā darbosies laukums „Svētki pilī”.

Svētki viduslaiku pilī nozīmēja tirgošanos, mūziku, atrakcijas un spēles, greznus tērpus un pieņemšanu pie pils saimniekiem. Arī mūsu „pils svētkos” laukumā būs iespējams tirgoties, piedalīties veiklības demonstrējumos, pielaikot vēsturiskos tērpus un tajos fotografēties. Zīlnieces zīlēs, bet āksts jokosies. Ģimenēm piedāvāsim spēlēt šodien zināmas spēles, kas nāk no viduslaikiem. Visu tirgus laiku Izstāžu nama cokolstāvā darbosies izstāde „Lelles, lellītes. Spēles, spēlītes.” Būs iespējas baudīt atspirdzinājumus, degustēt un pašiem izmēģināt roku dažādās darbnīcās. Laukumā darbosies piparkūku glazēšanas darbnīca, tējas paviljons, sviestmaižu darbnīca, mandalu darbnīca, viduslaiku kosmētikas salons mazām princesēm, kā arī vārīsies „karaļa zupa”. Savus labumus piedāvās arī beķeri, miesnieki, siernieki, kalēji, audēji, kocinieki un podnieki. Savukārt no plkst.12.00 līdz 13.00 būs iespēja paviesoties pie pilskunga un pilskundzes audiencē.

 

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 26186068

Tikai 1 dienu Rankas muiža būs atvērta apmeklētājiem, aicinām izmantot šo iespēju 13.09.2015. no plkst. 11.00 – 16.00 Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākums “Rankas muižas apslēptie dārgumi”.

Rankas muižā, Gulbenes novads, Rankas pagasts.

Programma pieejama šeit.

 

Amatnieku un mājražotāju rocības izrādīšana un tirgošanās Rankas muižā „Jestrā andelēšanās”. Tirdzniecības noteikumi šeit.

Foto: Māris Jansons

 

Informāciju sagatavoja:

Gulbenes novada pašvaldības aģentūra

"Gulbenes tūrisma un kultūvēsturiskā mantojuma centrs"

www.visitgulbene.lv

No 6. līdz 8. augustam Valmieras pilsēta svinēs savu 732. dzimšanas dienu. Vienlaikus šogad aprit 150 gadi kopš tika atklāts pirmais tilts pār Gauju Valmierā. Valmieras Tūrisma informācijas centrs ikvienu interesentu aicina pievienoties publiskajās ekskursijās 8. un 9. augustā, kurās dzirdēsim interesantus stāstus par Valmieras tiltiem!
Gauja – Valmieras straujās dabas simbols, Valmieras „sirds” un Valmieras „centrālā iela”.

Valmierā Gauju var šķērsot pa četriem tiltiem. Pirmais no tiem celts pirms 150 gadiem. 1865.gadā vietā, kur mūsdienās slejas centrālais Gaujas tilts, tika uzcelts pirmais koka tilts pār Gauju. Tas aizstāja Gaujas pārceltuvi un savienoja Valmieras centrālo daļu ar Kārlienas rajonu un Pārgauju. Gadu gaitā koka tilts vairākas reizes tika nodedzināts, līdz 1942.gadā tika uzcelts dzelzsbetona tilts. Šis tilts valmieriešiem kalpoja līdz pat 2011.gada beigām, bet 2012.gada 20.decembrī ekspluatācijā tika nodots jaunais tilts pār Gauju.

Valmieras tilti ir pilsētas vēstures liecinieki. Tie pārdzīvojuši dažādus laikus, lai mūsdienās ikvienam, kurš spēj ieklausīties, pavēstītu Valmieras likteņa stāstu. Tādēļ Valmieras pilsētas svētku laikā, no 6. līdz 8.augustam, piedāvājam apmeklēt divas publiskās pilsētas ekskursijas. Pirmā no tām – „Tilti, kas vieno” – notiks 8.augustā plkst.18.00. Tajā dzirdēsim Valmieras Valsts ģimnāzijas skolotājas un sertificētas Valmieras gides Inetas Amoliņas stāstījumu par Valmieras tiltiem. Savukārt 9.augustā plkst.14.00 ikviens valmierietis un pilsētas viesis ir aicināts pievienoties Valmieras Mākslas vidusskolas pedagoģes un sertificētas Valmieras gides Ineses Andersones vadītajai ekskursijai „Valmieras tiltu dzīvesstāsti”.

Gide Inese Andersone stāsta par ekskursiju: „Gauja, prāmji, plosti un tilti. Kas vien nav bijis Valmieras garajā mūžā skatāms no abiem Gaujas krastiem. Nelielās Rātsupītes brīžiem mierīgā, bet citreiz straujā plūdumā uz Gauju aiznests tik daudz ūdeņu un notikumu. Cik cilvēku, tik dzīvesstāstu. Gluži tāpat arī ar tiltiem – cik tiltu, tik stāstu. Par katru mēs varam uzzināt arvien ko jaunu, papildināt ar saviem piedzīvojumiem un atmiņām. Ekskursijā „Valmieras tiltu dzīvesstāsti” būs klausāmi stāsti par septiņiem Valmieras tiltiem. Tiekamies!”

Dalība abās ekskursijas būs bez maksas. Interesenti aicināti pulcēties pie Valmieras Tūrisma informācijas centra (TIC) Rīgas ielā 10, kas būs abu ekskursiju sākuma un beigu punkts. Plašāka informācija, zvanot pa tālruni 64207177, rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv vai apmeklējot tūrisma vortālu www.visit.valmiera.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Mikus Krišāns

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

Tūrisma informācijas konsultants

Mob.tel.: 29188645

No 1. augusta Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parka apmeklētājiem ir pieejams jauns aktīvās atpūtas un tūrisma objekts – taka kokos. Pagaidām interesentiem ir atklāts pirmais takas posms 300 metru garumā, bet otrā daļa – 187 metrus garais nobrauciens trosē pār Gauju – tiks atklāts augusta otrajā pusē.

Ikvienu jaunās takas apmeklētāju sagaida pastaiga 5-8 metru augstumā virs zemes. Pastaigas elementus veido krēsli, sadzīves darbarīki, pirts ķipīši un citi oriģināli simboli/priekšmeti, kas papildināti ar zīmējumiem – latviešu spēka zīmēm.

Kā pastāstīja takas projekta tehniskais vadītājs Guntis Avotiņš, trasei nav izteiktas grūtības pakāpes kā citās jau zināmās trasēs. „Tā ir viena liela taka, kurā iekļauti atsevišķi atzari „adrenalīna medniekiem”. Jāteic, ka trase ir īsts roku darbs – katra detaļa, stiprinājums, skrūve paslēpta tā, lai apmeklētājs varētu izbaudīt kopējo tēlu, nepamanot trases tehnisko pusi,” norāda G. Avotiņš.

Elementu uzstādīšanai izmantota Latvijā unikāla virvju parka enkuru sistēma – Eko enkuri-stiprinājumi. Tiem ir liela izturība, tie ir saudzīgāki kokiem (tiem augot, enkurus var atlaist vaļīgāk), salīdzinājumā ar klasiskajiem stiprinājumiem tiem ir mazāka abrazīvā iedarbība uz koka stumbru, kā arī tie ir „draudzīgāki” takas apmeklētājiem.

Lai klientiem nodrošinātu maksimālu drošību, tiek izmantota Šveices firmas „Kanopeo” ražotā nepārtrauktās drošināšanas sistēma „Saferoller”, kas ir šobrīd augstākais standarts drošības, dizaina un funkcionalitātes ziņā. Sistēma novērš iespēju cilvēkam patstāvīgi atbrīvoties no drošināšanas troses trases vidū. Papildus drošināšanas sistēmai apmeklētājiem jāizmanto alpīnisma ķiveres un alpīnisma sistēmas.

Piedzīvojumu taka kokos ir atvērta katru dienu no plkst.10.00 līdz 20.00. Biļešu cena par divu stundu ilgu takas apmeklējumu pieaugušajiem – 7 EUR, bērniem līdz 16 gadu vecumam – 5 EUR. Biļetes pieejamas Jāņa Daliņa stadiona viesnīcā – sporta rehabilitācijas centrā. Iepriekšēja pieteikšanās nepieciešama tikai grupām.

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 26186068

Jūnijā aizsāktie čella svētki Cēsīs septembrī turpināsies ar vēl plašāku vērienu - no 11. līdz 13. septembrim festivālā “Čello Cēsis” gaidāmi seši krāšņi koncerti ar Eiropas un Latvijas mūzikas zvaigznēm. Programma pārsteigs ar savu dažādību – baroks, romantisms un pat roks.

“Čello Cēsis” rudens sesijas atklāšanas koncertā 11. septembrī koncertzālē “Cēsis” – spoža čellistu parāde, Sinfonietta Rīga un koši muzikāli piedzīvojumi ar publikas iemīļoto Antonio Vivaldi, daudziem nezināmo Aulisu Sallinenu un Pētera Vaska skaisto Otro čellkoncertu. Īpašais koncerta viesis būs Marko Ilonens (Somija), viens no Eiropas izcilākajiem vidējās paaudzes čellistiem.

Vairākos koncertos dzirdēsim Latvijas čellmākslas jauno cerību – Šveicē dzīvojošo Guntu Ābeli. Viņai Jaunajā Cēsu pilī atvēlēts īpašs solokoncerts ar hrestomātisku Bahu, sirdi aizgrābjošu Vasku un mazāk zināmu Kodāju. Guntas spēcīgo, sulīgo čella spēli dzirdēsim arī karuselīgā programmā “No baroka līdz rokam”, kur viņas skatuves partneri būs Duo Arnicans – šarmantā latviešu pianiste, Lielās mūzikas balvas nominante Arta Arnicāne un viņas dzīvesbiedrs, aizrautīgais šveiciešu čellists Florians Arnicāns. Atbilstoši nosaukumam šajā koncertā būs gan eleganti baroka laika opusi, gan roķīgas atbalsis no leģendārās grupas Metallica un TV seriāla Mission Impossible pasaules, pa vidu neaizmirstot arī Dārziņa “Melanholisko valsi” un kādu Pjacollas tango.

Duo Arnicans sniegs arī nemirstīgā romantiķa Friderika Šopēna un ungāru nacionālās mūzikas kultūras rītausmas pārstāvja Ernsta fon Dohnāņi mūzikas programmu, kas nule nākusi klajā CD veidolā skaņu ierakstu namā Solo Musica.

To, ka čells labi saskan ar ērģelēm, sestdienas vakara koncertā Cēsu Sv. Jāņa baznīcā rādīs Lielās mūzikas balvas laureātu Ērika Kiršfelda  un Kristīnes Adamaites duets.

Festivāla vainagojumā svētdienas vakarā – stilīgā apvienība DaGamba, kas raugās uz čella spēli ar mūsdienīgu populāru skatienu. Grupas sastāvā ir DaGamba izveidotāji čellisti Valters Pūce un Antons Trocjuks, kuriem pievienojies pianists Dainis Tenis un irāņu perkusionists Hamidreza Rahbaralams. Viņi paši saka – tas ir roks, pops, klasika un pasaules mūzika no Bēthovena līdz Led Zeppelin. Septembrī nāks klajā viņu albums Recycled un Cēsu koncerts būs viens no tā prezentācijas turnejas lielajiem notikumiem.

 

Čello Cēsis septembra programma

 

Piektdien, 11. septembrī, plkst. 19.00 koncertzālē “Cēsis”

ČELLA ZVAIGZNES UN SINFONIETTA RĪGA

Čellisti Gunta Ābele, Marko Ilonens, Ēriks Kiršfelds, Kārlis Klotiņš

Sinfonietta Rīga

Diriģents Normunds Šnē

 

Programmā: Auliss Sallinens, Pēteris Vasks, Antonio Vivaldi

 

Sestdien, 12. septembrī, plkst. 12.00 Cēsu Jaunajā pilī

ČELLS PILS SALONĀ

Guntas Ābeles solokoncerts

 

Programmā: Johans Sebastiāns Bahs, Zoltāns Kodājs, Pēteris Vasks

 

Sestdien, 12. septembrī, plkst. 15.00 Cēsu izstāžu namā

ŠOPĒNS, DOHNĀŅĪ UN DUO ARNICANS

CD prezentācijas koncerts

Florians Arnicāns, čells

Arta Arnicāne, klavieres

 

Programmā: Ernsts fon Dohnāņi, Frideriks Šopēns

 

Sestdien, 12. septembrī, plkst. 19.00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā

VAKARA MŪZIKA ČELLAM UN ĒRĢELĒM

Ēriks Kiršfelds, čells

Kristīne Adamaite, ērģeles

 

Programmā: Rihards Dubra, Gaļina Grigorjeva, Alfrēds Kalniņš, Artūrs Kaps, Eino Tambergs, Pēteris Vasks

 

Svētdien, 13. septembrī, plkst. 15.00 koncertzālē “Cēsis”

NO BAROKA LĪDZ ROKAM

Gunta Ābele, čells

Florians Arnicāns, čells

Arta Arnicāne, klavieres

 

Programmā: Izaks Alveniss, Johans Sebastiāns Bahs, Žans Batists Barjērs, Emīls Dārziņš, Domeniko Gabrielli, Metallica, Astors Pjacolla, Deivids Popers, Lalo Šifrins

 

Svētdien, 13. septembrī, plkst. 18.00 koncertzālē “Cēsis”

Čellu grupas DA GAMBA koncertprogrammā “Bach goes to Iran

 

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties koncertzāles „Cēsis” kasē, kā arī “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Biļešu cena no 7 līdz 12 EUR. Studentiem, skolotājiem un senioriem – 50% atlaide. Pieejama arī dienas biļete uz trim sestdienas kamermūzikas koncertiem –15 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

 

Valmieras Tūrisma informācijas centrs ir sagatavojis īpašu tūrisma ceļvedi ģimenēm ar bērniem, kurā apkopoti dažādi tūrisma objekti un ieteikumi kā saturīgi un interesanti pavadīt laiku Valmieras pusē, uzzināt daudz jauna un gūt pozitīvas emocijas.

 

Ceļvedī atradīsiet informāciju par zemnieku saimniecībām, kur var satikt ziņkārīgus mājdzīvniekus vai iepazīt mazāk redzētus – eksotiskus dzīvniekus un uzzināt par to audzēšanu, rakstura iezīmēm, stiķiem un niķiem. Uzzināsiet, kā un kur var izveidot māla podu vai seno krēslu, pagatavot gardu šokolādi, veselīgu zāļu tēju vai apgūt sarežģīto mucenieka amatu un iepazīt vēl daudzas citas aizraujošas lietas.

Savukārt aktīvās atpūtas cienītājus ceļvedis mudinās doties piedzīvojumiem bagātā pastaigā pa Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parku un jauno taku kokos ar garāko nobraucienu trosē pār Gauju, doties izbraucienā ar Gaujas tramvaju, kā arī iepazīt dabas taku – labirintu “Koku skola” atpūtas kompleksā “Avoti” un viesoties vēl daudzās citās vietās.  Tāpat tūrisma ceļvedī atradīsiet informāciju par vietām, kur var doties izjādē ar zirgiem, labākajiem rotaļu laukumiem un vietām gardām maltītēm.

Ar tūrisma ceļvedi ģimenēm iespējams iepazīties tūrisma vortālā visit.valmiera.lv sadaļā „Iepazīsti” – „Tūrisma materiāli” vai klātienē Rīgas ielā 10. Plašāka informācija pa tālruni 64207177 vai rakstot tic PIE valmiera PUNKTS lv.

 

Elektroniskā formātā ceļvedis pieejams šeit.

 

Informāciju sagatavoja:

Mikus Krišāns

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

Tūrisma informācijas konsultants

Mob.tel.: 29188645

Svētdien, 30. augustā plkst.16:00 Vidzemes Koncertzālē “Cēsis” Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību rīko Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “VIDZEMES TALANTI”.

Koncertā piedalīsies 18 Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi un konkursu laureāti no Jaunpiebalgas, Cēsīm, Limbažiem, Madonas, Ogres, Smiltenes, Staiceles un Valmieras. Jaunie talanti uzstāties kopā ar Vidzemes kamerorķestri un diriģentu Andri Veismani. Pasākumu vadīs Evija Streiča.

Koncerta programma būs interesanta un daudzveidīga. Dzirdama būs dažādu instrumentu – vijoles, klarnetes, marimbas, čella, klavieru, flautas, akordeona, tubas, fagotas, mežraga, vibrafona un saksofona spēle.

Aranžijas solo instrumentiem ar orķestri rakstījis Starptautiskā Sinfonia Baltica prēmijas laureāts, A.Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas skolotājs un komponists Andris Riekstiņš.

Jauno mākslinieku un kamerorķestra izpildījumā būs dzirdami J.Mediņa, E.Mlinarska, J.S.Baha, V.A.Mocarta, I. Berkoviča, G.F.Hendeļa, J.Haidna un citu komponistu skaņdarbi.

A.Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola pateicas par atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fondam, Vidzemes plānošanas reģionam, Cēsu novada pašvaldībai, Cēsu Kultūras un Tūrisma centram, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai, A/S “Cēsu alus”, SIA “Beatus”- veikalam Solo, Z/S „Kliģeni”, ziedu salonam „Elīna” un restorānam „MoMo”, kuri padarīs šo koncertu par īpašiem svētkiem gan dalībniekiem, gan svētku apmeklētājiem.

Laipni aicināti visi, kuri vēlas baudīt kvalitatīvu instrumentālo mūziku un sniegt atbalstu jaunajiem Vidzemes talantiem.

Atbalstot jaunos talantus, ieeja koncertā par ziedojumiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Lāce

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas

Izglītības metodiķe un kultūras pasākumu organizatore

e-pasts: muzikasvidusskola PIE gmail PUNKTS com

www.akcmv.gov.lv  

Ceturtdien, 27. augustā pulksten 14.00, svinīgi pārgriežot lenti, notiks Alūksnes Kultūras centra atvērto durvju dienas pasākums, kad ikviens interesents aicināts iepazīties ar jauno ēku.

Svinīgajā lentes pārgriešanas brīdī piedalīsies Alūksnes novada pašvaldības, būvniecībā iesaistīto uzņēmumu, projekta autora, autoruzraugu, būvuzraugu pārstāvji. Muzikālu sveicienu būs sarūpējuši mazie alūksnieši un māsas Dana un Linda Berkules.

Ikviens pasākuma dalībnieks brīvā gaisotnē varēs iepazīties ar lielāko daļu telpu. Brīvprātīgie jaunieši apmeklētājiem palīdzēs orientēties telpās. Telpu apskates laikā zālēs būs vērojamas tādas aktivitātes, kādas tajās notiks pasākumu laikā. Uz Atvērto durvju dienas pasākumu aicināts ikviens interesents, bet īpaši mīļi būs gaidīti bijušie kultūras darbinieki.

Alūksnes Kultūras centra ēkas rekonstrukcija notika Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītā projekta „Uzņēmējdarbībai nozīmīgu ielu un Brūža ēkas rekonstrukcija Alūksnes pilsētā” ietvaros. Turpmāk rekonstruētā Brūža ēka vienlaikus tiks izmantota uzņēmējdarbības atbalsta centra, kā arī pašvaldības kultūras iestādes darba nodrošināšanai. 18. septembrī notiks projekta noslēguma pasākums – lielkoncerts „Mūs vieno mājas”, kurā muzicēs „Mirage Jazz Orchestra” un mūziķi, kuru dzīve ir bijusi vai šobrīd ir saistīta ar Alūksni.

 

Informāciju sagatavoja:

Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

5. septembrī plkst. 17.00 Smiltenes pilsētas Kultūras centrā gaidāms Gaujienas radošās nometnes “Vītolēni” kora un simfoniskā orķestra koncerts. Pasākuma otrajā daļā, plkst. 18.40, Kultūras centra kinoteātra zālē interesenti ir aicināti noskatīties Baibas Zvaigznītes filmu par 2015. gada Vītolēniem.

Radošo nometni “Vītolēni” jau kopš 2003. gada rīko Gaujienas Jāzepa Vītola fonds. Nometnes mērķis ir dot bērniem iespēju profesionāli pilnveidoties vasaras brīvajos mēnešos, dziedāt apvienotajā korī un spēlēt simfoniskajā orķestrī. Rudens koncertā Vītolēni tradicionāli satiekas kādā no Latvijas pilsētām, un šogad tā ir Smiltene. Vītolēni Smiltenē viesosies jau otro reizi. Iepriekš koncerts norisinājās 2011. gada oktobrī Trīs Pakalnu pamatskolā.

Ieeja pasākumā ir bez maksas. Pasākuma apmeklētāji ir aicināti ziedot Gaujienas Jāzepa Vītola fondam.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Madara Mūrniece

Smiltenes pilsētas Kultūras centra mākslinieciskā vadītāja

Septembra sākumā Cēsis atkal pieskandinās čella koncerti – turpinās starptautiskais festivāls “Čello Cēsis”. Koncertzālē “Cēsis” košs solās būt 11. septembra lielkoncerts. Tajā gaidāma spoža čellistu parāde, orķestris Sinfonietta Rīga un muzikāli piedzīvojumi Antonio Vivaldi, somu komponista Aulisa Sallinena un Pētera Vaska skaņdarbiem. Īpašais viesis būs Marko Ilonens (Somija), viens no Eiropas izcilākajiem vidējās paaudzes čellistiem.

“Koncerta programmā iekļauti gan laika pārbaudi izturējuši, skaisti un publikas iemīļoti čella skaņdarbi, gan mūzika, kas tapusi pavisam nesen. Mūsdienīgumu un laikmetīgumu ienesīs nākamā gada jubilāra Pētera Vaska nesen radītais un pasaules pirmatskaņojumu piedzīvojušais Otrais čella koncerts “Klātbūtne”, ko atskaņos somu čellists Marko Ilonens. Uzskatu, ka ikvienam mūzikas mīļotājam ir vērts klātienē dzirdēt šo jaundarbu un izjust Vaska mūzikas enerģētisko spēku,” koncerta programmu raksturo koncertzāles “Cēsis” programmu direktore Inese Zagorska.

Starptautiskā festivāla “Čello Cēsis” 11. septembra lielkoncertā būs dzirdami daudzi solisti. Līdzās Latvijas spožākajiem čellistiem – Lielās mūzikas balvas laureātam Ērikam Kiršfeldam, Šveicē dzīvojošajai Latvijas jaunajai cerībai Guntai Ābelei un talantīgajam Sinfonietta Rīga čellistam Kārlim Klotiņam - uzstāsies arī Eiropā atzītais somu čellists Marko Ilonens. 

“Ar lielu nepacietību gaidu viesošanos Cēsīs un priecājos par izdevību pēc ilgāka laika atkal spēlēt kopā ar “Sinfonietta Rīga” un Normundu Šnē. Man ir patiess gods festivālā “Čello Cēsis” atskaņot izcilā latviešu komponista Pētera Vaska Otro čella koncertu – aizvadītajā gadā spēlēju tā pirmatskaņojumu Somijā un tagad man ir liels izaicinājums to izpildīt arī komponista dzimtenē,” par dalību festivālā saka Marko Ilonens.

“Čello Cēsis” notiks no 11.-13. septembrim un tā laikā gaidāmi vairāki unikālajam mūzikas instrumentam čellam veltīti koncerti: 11. septembrī lielkoncerts ar čella zvaigznēm un Sinfonietta Rīga, 12. septembrī čellistes Guntas Ābeles solokoncerts Cēsu Jaunajā pilī un vakara koncerts čellam un ērģelēm Cēsu Sv. Jāņa baznīcā. 13. septembrī roķīgās čella skaņās festivālu noslēgs apvienība DAGAMBA.

Biļetes “Biļešu Paradīze” tirdzniecībaas vietās un internetā. Biļešu cena no 7 līdz 12 EUR. Studentiem, skolotājiem un senioriem – 50% atlaide.

Vairāk par festivālu un koncertiem www.cesukoncertzale.lv. “Čello Cēsis” patrons - ūdens “Venden”.

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151 

No 17. līdz 21. augustam Valmierā norisinājās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes studentu vasaras plenērs.

Valmieras pilsētas Būvvaldes uzdevumā topošie arhitekti darbojās komandās, katrā pa četriem cilvēkiem, un izstrādāja konceptuālus priekšlikumus Atpūtas parka attīstībai, ko varētu izmantot kā pamatu parka revitalizācijas projekta izstrādei un realizācijai nākotnē.

Galvenie darba uzdevumi komandām bija: izstrādāt Atpūtas parka kopējo attīstības koncepciju, Atpūtas parka funkcionālo zonējumu, atrast labākās vietas dažāda veida sportiskajām aktivitātēm, piemēram, slēpošanai, velobraukšanai, nūjošanai, skriešanai, ieplānot pastaigu zonas un teritorijas ģimenēm ar bērniem, izstrādāt kustību organizācijas shēmu – pastaigu taku tīklu, velo celiņu tīklojumu, skrituļošanas ceļu, slēpošanas trasi, izstrādāt priekšlikumus mazo arhitektūras formu izvietošanai un dizainam, piemēram, soliņiem, velosipēdu statīviem, atkritumu urnām, norādēm, laternām un priekšlikumus apgaismojuma izvietošanai.

Valmieras pilsētas Būvvaldes vadītāja, pilsētas galvenā arhitekte Jolanta Brūniņa stāsta, ka studentiem, kuru vidū bija arī valmierieši, lielākais izaicinājums bija atrast labāko un unikālāko risinājumu parka pilnveidošanai, respektējot apkārtējo dabu un vidi un integrējot attīstības plānos jau esošos Atpūtas parka elementus.

No 26. augusta līdz 30. septembrim ar plenērā izstrādātajiem darbiem iedzīvotāji var iepazīties Valmieras Tūrisma informācijas centrā – Rīgas ielā 10.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Melece

Valmieras pilsētas pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

 vides komunikācijā

Mob. tel.: 26553317

 

 

 

Zinību dienā – 1. septembrī  plkst.19:00 īpašu koncertu J.Cimzes Valkas Mūzikas skolā sniegs post džeza grupa “Sheep Got Waxed” no Viļņas.

Grupas sastāvā muzicē trīs Lietuvas mūzikas un teātra akadēmijas džeza nodaļas studenti -Simons Šipavičus (saksofons), Ads Gecevičus (bungas) un Pauļus Vašks (ģitāra).

Džeza grupa „Sheep Got Waxed” ir spontāni dzimusi mūzikas vienība, kuras galvenais virzītājspēks ir improvizācija. Grupas mūzika ir pilna brīvības, spēka, ā ir modernu, negaidītu, dažkārt pat neierastu skaņu uzliesmojums/izvirdums.

Lietuvā slavenais post džeza trio “Sheep Got Waxed” šovasar ir devies Latvijas koncerttūrē, sniedzot koncertus Liepājā, Jelgavā, Valmierā un Cēsīs. Ceļā uz Igauniju pieturvieta ir Valkā, un arī valcēniešiem būs vienreizēja iespēja iepazīties ar džeza mūziku profesionālā līmenī.

Pirmā septembra svētku noskaņā pievakarē visi laipni aicināti uz koncertu mūzikas skolā!

Ieejas maksa 1 eiro.

Mūzikas skolas audzēkņiem ieeja brīva.

 

Informāciju sagatavoja:

J.Cimzes Valkas mūzikas skolas direktore

Līga Veinberga