Arhīva kalendārs

« July 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Jau piekto gadu, 25. jūlijā, pilsētas svētku ietvaros Mazsalacā notiks velosipēdu svētki - šogad svinēsim velomeistara un novadnieka Gustava Ērenpreisa 124 gadu jubileju. Šie svētki ir par īstu vasaru īstā mazpilsētā, izjūtot īstu prieku par būšanu prom no ikdienas steigas un rūpēm. Neatkarīgi, vai tev ir jauns vai vecs velosipēds, šajā dienā uzpucē sevi un savu uzticamo divriteni un brauc uz Mazsalacu! Velosvētkos varēsi doties aizraujošā veloparādē, un atraktīvākie parādes dalībnieki tiks pie pārsteigumiem un balvām.

"Ērenpreisam 124" svētku dienā būs iespēja vērot BMX šovu, izmēģināt veiklību ummurkummurā, uzrāpties klinšu sienā, sacensties iešanā ar koka kājām, mēroties spēkiem roku laušanās sacensībās un daudzās citās aizraujošās aktivitātēs lieliem un maziem.

Svētkos darbosies amatnieku tirdziņš, vietējās ceptuves aicinās nogaršot kūkas Bulciņfestivālā, un ikviens varēs apskatīties, kā rit dzīve Mazajā lauku sētā.

Vasaras vakars aicinās izbaudīt īstu zaļumballi Lībiešu pilskalnā, bet pirms balles notiks "Greizā ratiņa" un deju kolektīva "Magone" koncerts. Nenokavē - 25. jūlijā tevi gaida Mazsalaca un gada feinākie svētki divritenim - "Ērenpreisam 124"!

Sīkāka informācija www.mazsalaca.lv.

 

Informāciju sagataovja:

Ilze Mitāne

Ceturtdien, 16. jūlijā, plkst. 21.00 Neikenkalna dabas koncertzālē Dikļos atskaņos komponista Uģa Prauliņa unikālo tautas mūzikas kolekciju – ciklu “Pagānu gadagrāmata”.

Koncertā uzstāsies RTU vīru koris “Gaudeamus”, Pagānu gadagrāmatas etno roka grupa, solisti - Asnate Rancāne, Samanta Tīna. Uzveduma muzikālais vadītājs - Ivars Cinkuss, pasākuma režisors – Uģis Brikmanis.

Cikls “Pagānu gadagrāmata” ir radīts un ieskaņots jau 1998. gadā, taču savu “dzīvo” atskaņojumu aranžējumā vīru korim, solistēm, un instrumentālai grupai pirmo reizi piedzīvoja tikai 2015. gada pavasarī vīru kora “Gaudeamus” 55. jubilejas koncertā. “Pagānu gadagrāmata” ir suģestējošs tautas mūzikas un tās atspulga mūsdienās sakausējums, vienota un aizraujoša svīta. Cikls veidots nosacītās piecās daļās - Atkusnis, Pavasaris, Vasara, Rudens un Ziema, kurās vīru kora un solistu atskaņotās dziesmas saistītas ar konkrētu gada laiku ritējumu.

Ieeja uz tautas mūzikas ciklu “Pagānu gadagrāmata” – 3 eiro.

 

Savukārt plkst. 18.00 Neikenkalna dabas koncertzālē starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2015” ietvaros notiks tautas mūzikas koncerts ar skanīgo nosaukumu “Saule dziesmu vizināja”, kurā uzstāsies folkloras kopas no Latvijas un Igaunijas. Koncertā piedalīsies Dikļu folkloras kopa "Endzelīte" (vadītāja Gunta Zvirbule), Lēdurgas folkloras kopa “Putni” (vadītāja Ilze Kļaviņa), Viļakas folkloras kopa “Abrenīte”, (vadītāja Albīna Veina), Salacgrīvas folkloras kopa “Cielava” (vadītāja Zenta Mennika), Jelgavas folkloras kopa “Dimzēns” (vadītāja Velta Leja), Piltenes folkloras kopa “Pill tīn” (vadītāja Nelda Matisova), Rīgas Latgaliešu studentu folkloras kopa “Ceidari” (vadītāja Marta Vaivode), Līvbērzes folkloras kopa “Zemgaļi” (vadītāja Velta Leja) un folkloras kopa “Mataasa” no Igaunijas. Ieeja festivāla “Baltica 2015” koncertā bez maksas.

 

Pasākumu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Kocēnu novada domi.

Festivāls “Baltica” norisināsies laikā no 15. jūlija līdz 19. jūlijam, kad plaša un daudzveidīga programma izskanēs gan Rīgā, gan vairākās citās vietās Latvijā. Festivāls tiek rīkots jau kopš 1987. gada, un tas ir Baltijas tautām un valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību un citas tautas kultūras vai mākslas izpausmes formas. Festivālā, kura galvenā tēma ir “Mantojums”, piedalīsies etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. Starptautiskajā festivālā piedalīsies ap 200 kopu no Latvijas, kā arī 10 ārvalstu grupu.

 

Informāciju sagatavoja:

Elīna Upīte

Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

Cēsu svētki jau nākamajā nedēļas nogalē – 24.-26. jūlijs! Svētku pasākumu piepildītākā diena, kā allaž, būs sestdiena, kurā notiks arī Cēsu svētku gājiens, kas ir atjaunota tradīcija kopš 2008.gada. Gājiens notiks 25.jūlijā plkst.22.00, tas sāksies Rožu laukumā un noslēgsies Pils parkā. Gājiena galvenais atribūts būs viens no Cēsu simboliem – lukturis.

Svētku gājiens savu ceļu sāks no Rožu laukuma, virzoties augšup pa Rīgas ielu, noejot pa Kases ielu, turpināsies ceļā no Vaļņu ielas līdz Lenču ielai, pa Palasta ielu ieejot Pils parkā līdz estrādei, kur norisināsies svētku lielākais mūzikas notikums Fono Cēsis.

Aicināti uzņēmēji, sabiedriskās organizācijas, izglītības iestādes, amatiermākslas kolektīvi un visi Cēsu pilsētas iedzīvotāji pieteikt savu, kolektīva vai komandas dalību šim pasākumam.

Visiem gājiena dalībniekiem vienojošais elements ir lukturis. Luktura forma, dizains, veids pēc katra dalībnieka paša izvēles.

Pilsētas svētku laikā būs sekojošas vietas, kur pa dienu varēs izgatavot lukturus, gan arī tos iegādāties:

1. Maija parkā – lukturu darbnīca (25. jūlijā 12.00 – 18.00)

2. Mākslas telpas “Mala” – radoša lukturu darbnīca (25. jūlijā 12.00 – 19.00 Lielā skolas iela 4, pagalmā)

3. “Laureta Candles” – lukturu tirdzniecība (katru dienu veikalā - Vaļņu iela 40, 25. jūlijā svētku gadatirgū Cēsu vecpilsētā

 

Lūdzam pieteikt savu kolektīvu gājienam līdz 22. jūlijam*.

Piesakoties lūdzam norādīt:

1. Uzņēmuma/organizācijas/kolektīva nosaukums

2. Kontaktpersona (kura piedalīsies gājienā)

3. Nodarbošanās sfēra/veids

4. Gājienā piedalīties plānotais cilvēku skaits

5. Jūsu plānotās prezentēšanas papildus aktivitātes – dziesmas, dejas, karogi, mūzika, u.c.

Pieteikšanās ir nepieciešama, lai gājiena organizatori var rēķināties ar cilvēku skaitu un sakārtot kolektīvu izvietojumu, ja tie plāno prezentēšanas aktivitātes. Pieteikšanās ir vēlama, nevis obligāta - gājienā aicināts ikviens cēsnieks!

Pulcēšanās gājienam uz Rīgas ielas no Rožu laukumā līdz Līvu laukumam - plkst. 21.30.

 

Pilna festivāla programma atrodama www.cesis.lv

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE dome.cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

Bērzaines iela 5, Cēsis, LV-4101

Cesis.lv

 

Pēc XI Latvijas skolu Jaunatnes dziesmu un deju svētkiem saņemta priecīga ziņa – uzņēmuma “Statoil Fuel & Retail Latvia” organizētajā konkursā, kur tiek meklēti aizrautīgākie Dziesmu un deju svētku šoferi, pieteikti arī vairāki SIA “VTU Valmiera” autobusa vadītāji, kuri svētku nedēļu pavadīja kopā ar kādu no Valmieras kolektīviem.

Pūtēju orķestris “Si bemol” nominējuši Sergeju Smorodinu, rakstot: “Mums bija divi mēģinājumi, caurlaides, ģenerālmēģinājums un koncerts, taču Sergejs noskatījās KATRU mūsu uzstāšanos!!! Tas nozīmē, ka viņš mēģinājumos ir pavadījis tikpat daudz laika, cik mēs. Visas kopīgās vēlās vakara orķestrantu dzīves stāstu sarunas tika pavadītas arī ar šoferīti. Un naktī, kad nenāca miegs, orķestrantu nakts palaidnības zināja arī viņš, protams, neiztikt arī ar stāstiem par saviem skolas laika palaidnību trikiem. Katram šoferim autobuss ir pats dārgākais, un viņš par to rūpējas, tādēļ katru reizi, kad iekāpām autobusā, viņš mums uzticēja pašu dārgāko - savu autobusu! Tagad Sergeju uzskatām kā savējo, par pateicību, ka viņš mums bijis tik lielisks, uzdāvinājām mūsu orķestra vējjaku ar Valmieras Valsts ģimnāzijas PO "Si bemol" uzdruku. Tagad visos mūsu orķestru izbraucienos gribēsim doties tieši ar viņu!”

 

Valmieras sākumskolas meiteņu un zēnu kori iesnieguši stāstu par Ainaru Āboliņu.

“A -inars Āboliņš,
U-zmanīgs uz ceļa,
T-olerants pret dziedātājiem un skolotājām,
O-ptimistisks no rīta līdz vakaram,
B-rauc droši un pārliecinoši,
U-zmundrina visu dziedošo kolektīvu,
S-irsnīgs, smaidīgs, saprotošs,
S-akām lielu PALDIES!”

 

Savukārt Valmieras Viestura vidusskolas tautas deju kopa “Vieturietis” nominējuši Nauri Šulmeistaru. “Esmu piedalījusies vairākos deju svētkos - gan pieaugušo, gan skolēnu. Pēdējos divos kā vadītāja. Jāatzīst, ka mūsu šī gada svētku šoferītis pārspēj visus iepriekš redzētos. Nebija mirklis, kad viņš nedomāja, kā labāk mums - dejotājiem. Starp dejām lielie varēja ģērbties autobusā un mazie sasildīties, kad bija salijuši. Visur paspējām laikā un arī pusdienās bijām pirmie. Kad sestdienas vakaru gribējām pavadīt Vecrīgā un sapratām, ka pēdējais tramvajs uz Juglu ir plkst. 23.53, mūsu ideālais šoferis piedāvājās atbraukt mums pakaļ, kad vien gribējām. Kuram vēl uz klubiņu braucis pakaļ lielais 49 vietu autobuss? Visi braucieni autobusā pavadīti smieklos un dziedot.”

Nobalsot par kandidātiem var Dziesmu un deju svētku mājaslapā (http://dziedundejo.lv/burtu-burviba/4/), meklētājā ierakstot autobusa vadītāja vārdu.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atbalstītājs "Statoil Fuel & Retail Latvia" īpašā akcijā portālā dziedundejo.lv aicina iesniegt stāstus par kolorītiem Dziesmu un deju svētku kolektīvu šoferīšiem, lai kopējā balsojumā noteiktu draudzīgāko, atsaucīgāko un aizrautīgāko Dziesmu un deju svētku autobusu vadītāju Latvijā. Šoferus balvai var pieteikt līdz 19.jūlijam. Konkursa noslēgumā 20.jūlijā tiks paziņoti pieci visvairāk balsu saņēmušie šoferīši un viņu vestie kolektīvi, pieci stāstu iesniedzēji un pieci balsotāji, kuri saņems vērtīgas balvas no Statoil.

Paldies dalībniekiem par labajiem vārdiem! Dziesmu un deju svētki vienmēr saviļņojošs un pozitīvs notikums ir bijis arī autobusa vadītājiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Otrdien, 2015. gada 21. jūlijā plkst. 17.00 izstāžu zālē „Rīgas Mākslas telpa” būs unikāla iespēja tikties ar izstādes „Latviskās dvēseles raksti” satura koncepta autoru, mākslinieku Valdi Celmu.

Tikšanās laikā būs iespēja apskatīt izstādi Valda Celma pavadībā, iepazīties ar izstādes saturisko koncepciju, izsekot latviskā pasaules uzskata veidošanās principiem, zīmēm, rakstiem un to pielietošanas iespējām mūsdienās.

Ieeja uz pasākumu ar 50% atlaidi no biļetes kopējās cenas.             

Latviešu tautas tērpiem un Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltītā izstāde „Latviskās dvēseles raksti” Rīgas Mākslas telpā, Kungu ielā 3, Rīgā apskatāma līdz 23. augustam.

„Latviskās dvēseles raksti” ir stāsts par Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas un valsts veidošanos un par tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām. Izstādē eksponēti 26 tērpi no Tautas tērpu centra „Senā klēts”, kā arī priekšmeti no Latvijas muzeju krājumiem – fotogrāfiju izdrukas, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un attēli, latviešu rakstu zīmes un informatīvie teksti. Audiovizuālais noformējums atspoguļo dziesmas un dejas nozīmi latviešu dzīves uztverē. Izstādes apmeklētājiem ir iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu raksta un ornamenta nozīmi un kopsakarības laikā un telpā.

„Šī gada martā un aprīlī izstāde bija apskatāma Minhenes Piecu kontinentu muzejā, maijā un jūnijā - Latvijas kultūras dienu programmā Neimisteres Abatijā Luksemburgā, kopā izstādi ārvalstīs apmeklējuši 3000 interesentu. Esam patiesi gandarīti par kuplo apmeklētāju skaitu un atzinīgajiem vārdiem no sadarbības partneru un izstādes viesu puses. Tagad ekspozīciju esam atveduši mājās, kur to izrādīt būs vēl lielāks prieks un vēl lielāka atbildība,”stāsta projekta vadītāja Linda Rubena.

Izstādi „Latviskās dvēseles raksti” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori – Valdis Celms un Toms Skābardis. Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Izstāde ir iekļauta Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Šajā ekspozīcijā atklājas arī viena no programmas tematiskajām līnijām – Dziesmu un deju svētku tradīcija.

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv 

 

 

Cēsis ir atlasītas kā labās prakses piemērs kopā ar 69 citām Eiropas kultūras lielpilsētām, kurās veiksmīga pilsētu un reģionu attīstība bijusi balstīta tieši kultūrā.

Pēc Eiropas Komisijas pasūtījuma veiktais apkopojums ierindo Cēsis līdztekus Amsterdamai, Madridei, Lisabonai, Liverpūlei, Vīnei, Boloņai, Barselonai u.c. Kopumā tika iesūtīts 181 labās prakses pieteikums, no kā Eiropas Komisija atlasīja 70 spēcīgākos, un Cēsis ar savu īstenoto kultūras stratēģiju ir vienas no tiem.

“Cēsīm ir būtiski būt to Eiropas pilsētu vidū, kas, ieguldot kultūrā, panākušas labus rezultātus vispārējā pilsētas attīstībā. Cēsis ir piemērs, ka, mērķtiecīgi strādājot, arī salīdzinoši neliela pašvaldība var gūt starptautiski nozīmīgus panākumus. Mēs turpināsim mācīties no labajiem piemēriem Eiropā un priecāsimies, ja kādam noderēs Cēsu pieredze,” norāda Cēsu Kultūras un tūrisma centra vadītāja vietniece Ilona Asare.

Projektā īpaši tiek izcelts fakts, ka, pateicoties Cēsu iedzīvinātajai kultūras stratēģijai 2008-2015 un Eiropas Reģionālas attīstības fondam, pilsētā izdevies rekonstruēt vai atjaunot svarīgāko kultūras infrastruktūru – viduslaiku pili, pils muzeju, pils dārzu un brīvdabas estrādi, bibliotēku un Vidzemes reģionālo koncertzāli Cēsis.

Tas apvienojumā ar sekmīgo ikgadējā Cēsu Mākslas festivāla norisi un arī izskanējušo Cēsu ambīciju kļūt par 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu (finālā piekāpjoties Rīgai) ļāvis nostiprināt Cēsu reputāciju kā valstiska mēroga mākslas un kultūras pilsētai, palielinot vietas pievilcību kultūras profesionāļu acīs un vienlaikus pēdējo piecu gadu laikā ievērojami palielinot kultūras tūristu skaitu.

“Ambīcijas un lepnums Cēsis raksturojušas vienmēr. Savulaik, piesakoties Eiropas kultūras galvapilsētas godam, bijām mazākā jebkad kandidējusī pilsēta, taču tas mūs neatturēja. Un, kaut arī titulu ieguva Rīga, Cēsis ar savu radošo potenciālu un pēdējos gados paveikto kultūras infrastruktūrā pelnīti sevi ir pieteikušas kā Latvijas kultūras galvaspilsētu, kam piekrīt arī kultūras minister Dace Melbārde,” stāsta Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, vienlaikus piebilstot, ka “šāds Eiropas Komisijas novērtējums kalpo kā vēl viens apliecinājums tam, ka Cēsis ir uz pareizā ceļa un var stāvēt līdzās pasaules līmeņa lielpilsētām kultūras piedāvājuma ziņā”.

Eiropas Komisija iniciatīvu “Culture for cities and regions” veido sadarbībā ar aģentūru “KEA European Affairs” un Eiropas reģionu pētniecības un inovāciju tīklu. Projektu finansē programma “Radošā Eiropa”.

Cēsu apraksts projekta mājaslapā aplūkojams šeit: http://www.cultureforcitiesandregions.eu/culture/resources/general/Case-study-Cesis-Cultural-strategy-2008-2015-WSWE-9YEBW5

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE dome.cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

Bērzaines iela 5, Cēsis, LV-4101

Cesis.lv

Augusts Cēsīs sāksies ar teātru nedēļu. Koncertzāle “Cēsis” sadarbībā ar Cēsu mākslas festivālu teātra mīļiem piedāvā iespēju noskatīties Latvijas vadošo teātru jaunās un aizvadīto sezonu labākās izrādes, kā arī iepazīt sociālo teātri.

Šī gada Cēsu mākslas festivālam teātra kritiķe Silvija Radzobe izveidojusi īpašu Grand Prix teātra izrāžu ciklu, sarūpējot iespēju Vidzemes reģiona iedzīvotājiem vēl pirms jaunās teātra sezonas sākuma noskatīties šī gada “Spēlmaņu nakts” balvai nominētās izrādes un tās, kas jau plūkušas laurus iepriekšējos gados.

1. augustā, plkst. 20.00 un 2. augustā, plkst. 17.00 būs skatāma Liepājas teātra izrāde “1984” Lauras Grozas-Ķiberes režijā. Izrāde tikusi nominēta “Dienas Gada balvai kultūrā 2014” un saņēmusi Dienas lasītāju simpātiju balvu, kā arī nominēta Televīzijas un Latvijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) gada balvas “Kilograms kultūras 2014″ 4. ceturkšņa balsojumā nominācijā “Teātris”. Izrāde nominēta arī 2014./2015. gada sezonas “Spēlmaņu nakts” balvai kategorijā “Lielās formas izrāde”.

7. augustā, plkst. 20.00 Jaunā Rīgas teātra izrāde “Ziedonis un Visums” Alvja Hermaņa režijā. 2009./2010. gada sezonā izrāde saņēma “Spēlmaņu nakts” balvu kā Gada latviešu autora iestudējums, bet galvenās lomas atveidotājs Kaspars Znotiņš par Ziedoņa lomu - Gada aktiera balvu.

8. augustā, plkst. 20:00 skatītāji tiek aicināti uz Nacionālā teātra izrādi “Antigone” Elmāra Seņkova režijā. Izrāde nominēta 2014./2015. gada sezonas “Spēlmaņu nakts” balvai nominācija “Mazās formas izrāde”, un uzvarējusi LTV un LR gada balvas „Kilograms kultūras 2015” skatītāju vasaras balsojumā.

9. augustā plkst. 20.00 – Dailes teātris ar Pītera Šēfera “Equus” Lauras Grozas-Ķiberes režijā, kas tāpat kā “Antigone” nominēta 2014./2015. gada sezonas “Spēlmaņu nakts” balvai nominācijā “Mazās formas izrāde”.

Visas izrādes notiks koncertzālē “Cēsis”, un biļetes ir nopērkamas “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā.

Savukārt, ar Cēsu kultūras centra atbalstu no 4. līdz 9. augustam Cēsīs viesosies britu sociālā teātra apvienība Shakespeare Link. Šajā laikā ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties meistarklasēs un nodarbībās, uzzināt, kas ir sociālais teātris un kā tas pozitīvi iespaido un maina apkārtējo sabiedrību, kā arī apmeklēt divas teātra izrādes: 7. augustā, plkst. 18.00 mākslas telpa MALA izrāde "Tagad. Šeit" un 8. augustā, plkst. 19.30 Cēsu Pils dārzā "Zinātne debesīs".

Sīkāka informācija par biļešu iegādi uz britu sociālā teātra izrādēm un meistarklasēm pieejama www.cesis.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Koncertzāle “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

Tālrunis: 26171151, e-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

No 6. līdz 8. augustam Valmiera atzīmēs pilsētas 732. dzimšanas dienu. Arī šogad svētku programma būs plaša un daudzveidīga, lai ikviens var izvēlēties un apmeklēt piemērotākos pasākumus.

Svētki 6. augustā plkst.19.00 tiks atklāti ar svinīgu gājienu „Valmiera lepojas” no Vienības laukuma līdz Hanzas sienai. Pēc gājiena laukumā pie Hanzas sienas notiks atklāšanas koncerts, kurā uzstāsies Valmieras Kultūras centra mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi. „Aicinām uzņēmumus, iestādes, biedrības un ikvienu interesentu piedalīties svētku gājienā, padomājot par vienotu kolektīva vizuālo noformējumu. Dalība svētku gājienā būs iespēja netradicionālā un atraktīvā veidā prezentēt savu organizāciju valmieriešiem un pilsētas viesiem. Īpaši aicinu tajā piedalīties šogad un pagājušajā gadā dzimušo mazuļu vecākus ar savām atvasēm. Priecāsimies, ja 2015. gadā dzimušajiem valmieriešiem līdzi būs Valmieras pilsētas pašvaldības dāvinātās cepurītes,” informē Valmieras Kultūras centra direktors Toms Upners. Dalību Valmieras pilsētas svētku gājienā „Valmiera lepojas” var pieteikt līdz 6. jūlijam, sūtot e-pastu: evija.dzvinko PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanot pa tālruni: 64210873 (Evija). Pieteikumā lūdzam norādīt uzņēmuma, iestādes vai organizācijas nosaukumu, kontaktpersonu un provizorisko gājiena dalībnieku skaitu.

Svētku pirmo dienu noslēgs brīvdabas kino seansi vairākās Valmieras vietās. Valmierieši varēs noskatīties dokumentālo kino, spēlfilmu un vērot bilžu un tērpu izrādi „Pils mistērijas”.

Svētku otrajā dienā, 7. augustā, iecerētas vairākas sportiskas aktivitātes – orientēšanās sacensības un velo brauciens ģimenēm, kā arī romantisks un muzikāls atpūtas vakars pie Dzirnavu ezeriņa. Plkst.22.00 laukumā pie Hanzas sienas notiks grupas „The Sound Poets” koncerts. Svētku otro dienu noslēgs balle, tajā spēlēs grupa „Rock’n’Berries”.

8. augustā valmierieši un pilsētas viesi jau tradicionāli varēs apmeklēt Svētku tirdziņu, kur ik gadu pulcējas vairāki simti tirgotāju. Tirdziņa laikā īpašu programmu sagatavojis Valmieras muzejs – Vecpilsētā ikviens varēs apgūt senās spēles un uzzināt vairāk par to, kā norisinājās dzīve pirms vairākiem gadsimtiem.

Šogad pirmo reizi Pilsētas svētkos būs Senioru parks, kurā seniori varēs spēlēt galda spēles un baudīt dažādus muzikālus priekšnesumus. Savukārt Vecpuišu parks jau tradicionāli pārtaps par Bērnu un jauniešu parku, aicinot iesaistīties radošās darbnīcās un uzzināt vairāk par zaļo dzīvesveidu. Vienlaikus pilsētā notiks gan sportiskas, muzikālas, izklaidējošas, gan arī izglītojošas aktivitātes – suņu sacensības, izbraucieni ar laivām Dzirnavu ezeriņā, pludmales volejbola turnīrs, Rimi Vislatvijas Gardo kūku konkurss, publiskā ekskursija pa Valmieru un citas aktivitātes. Mazākie svētku dalībnieki varēs atpūsties „Annels” piepūšamajās atrakcijās un pārbaudīt savu veiklību un atjautību bērnu piedzīvojumu parkā „Mazais stiprinieks”.

Svētku noslēgumā, 8. augustā, uz Centrālās skatuves uzstāsies „Slavenais Jersikas orķestris”, solisti Igo Fomins, Samanta Tīna un grupa „DaGamba”. Pēc koncerta būs balle līdz rīta gaismai, savukārt pusnaktī, svētku salūta laikā, Valmieras debesīs uzziedēs krāšņi uguns ziedi.

Valmieras pilsētas svētku programma apskatāma šeit.

 

Informācijas avots: visit.valmiera.lv

No 1.augusta līdz 2.augustam notiks šīs vasaras vērienīgākie viduslaiku svētki – Cēsu Viduslaiku pilī notiks ikgadējās Viduslaiku dienas. Tradīcijām un pārsteigumiem bagātie svētki šogad pils viesiem sniegs iespēju ceļot garšas pasaulē, lai atklātu, cik neatkārtojams un pārsteidzošs ir bijis ēdiens viduslaikos.

Abas pasākuma dienas pilī norisināsies pavārmākslas nodarbības, kurās zinošu meistaru vadībā ikviens interesents savas ēstgatavošanas prasmes varēs bagātināt ar praktiskām zināšanām par uzturu 500 gadus senā pagātnē. Sestdien meistarklases būs veltītas atšķirīgu sociālo slāņu virtuvei, bet svētdien tās ļaus ielūkoties dažādu viduslaiku Eiropas reģionu kulinārijas īpatnībās.

 

Atšķirības kungu un zemnieku ēdienkartē, manierēs un galda kultūrā varēs novērtēt dzīru laikā, taču tiem, kas jau iepriekš pārlieku dzīrojuši, palīdzīgu roku sniegs Livonijas prasmīgākais ārsts. Rekonstruētajā pils virtuves dārzā dārznieks viesus iepazīstinās ar viduslaikos iecienītāko dārzeņu klāstu, bet zāļu sieva atklās dārzā atrodamo augu dziednieciskās īpašības.

 

Līdztekus šīgada tematiskajām norisēm Viduslaiku dienas apmeklētājiem būs iespēja vērot tradicionālas bruņinieku cīņas, lokšaušanas turnīru, klausīties viduslaiku mūziku un stāstnieku aizraujošos stāstus, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās un citās aktivitātes ģimenēm.

 

Biļetes iepriekšpārdošanā no 22.jūnija Biļešu paradīzes kasēs visās Latvijā un www.bilesuparadize.lv

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE dome.cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

Bērzaines iela 5, Cēsis, LV-4101

Cesis.lv

25. jūlijā, visas dienas garumā tika atzīmēti jau sestie Smiltenes novada svētki, kuri šogad notika Variņos. Sev piemērotu izklaidi spēja atrast ikviens – svētku dalībniekiem bija iespēja darboties radošajās darbnīcās, iepazīt Smiltenes novada pagastus un to kolektīvus, pārbaudīt savus spēkus dažādās individuālajās un komandas sporta disciplīnās, kā arī baudīt lielisku koncertu un balli.

Smiltenes novada svētki tika atklāti ar svinīgu parādi, kurā devās novada kolektīvi un domes pārstāvji. SIA „Palsa” skatītājiem demonstrēja savu bagātību – traktorus, kombainus un citu lauksaimniecības tehniku, ar kuru tiek apstrādāti Smiltenes novada tīrumi.

Atklājot svētkus, Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis pauda prieku par uzsākto tradīciju – katru reizi novada svētkus svinēt citā novada pagastā. „Šī ir lieliska iespēja iepazīt Smiltenes novadu tuvāk, paviesojoties katrā pagastā,” sacīja G. Kukainis.

Smiltenes novada domes pārstāvji svētku ietvaros apbalvoja konkursa „Smiltenes novada sakoptākais īpašums 2015” laureātus, nominācijās „Sakoptākā ģimenes māja pilsētas vai ciema teritorijā”, „Sakoptākā viensēta pagasta teritorijā”, „Sakoptākais uzņēmums” un „Vides elements vai „Odziņa””.

Rīgas Latviešu biedrība „Sprīdīša skola” iesaistīja svētku dalībniekus leļļu darināšanā no siena, savukārt vietējo amatnieku darinājumus varēja iegādāties tirdziņā. Smiltenes novada svētku laikā bija aplūkojama fotoizstāde „Cilvēks manā novadā”, kuru papildināja novada dziedātāju un dejotāju priekšnesumi.

Īpašas emocijas virmoja Variņu tautas nama 50 gadu jubilejas koncertā „Manas saknes - tikai te…”, kad visi koncerta skatītāji piecēlās kājās, par godu bijušā kolhoza „Oktobris” priekšsēdētājam Ēvaldam Viļumsonam un viņa ieguldījumam Smiltenes novada attīstībā.

Vakara izskaņā novada svētku dalībnieki baudīja brāļu Auzānu koncertu kopā ar Jersikas orķestri un lustējās kopā ar grupām „Dakota” un „Tālbraucēji”.

Paldies, ikvienam svētku dalībniekam un novada viesim par dalību Smiltenes novada svētkos! Uz tikšanos nākamgad, Launkalnē!

 

Neliels ieskats pasākumā: http://www.smiltene.lv/galerija (3 galerijas).

Pilnu foto materiālu aplūkojiet: http://failiem.lv/u/nyhdtla

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Hofmane

Smiltenes novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
Mob.tel. + 371 28334474

Tel.: 64707584

www.smiltene.lv

http://www.draugiem.lv/smiltenesnovads/

https://twitter.com/SmiltenesNovads

1.augustā no plkst. 18.00 Valkas brīvdabas estrādi jau otro gadu pieskandinās vienīgais Melodiskās mūzikas festivāls Latvijā “Vilciens Rīga - Valka”. Skanēs dažādu žanru mūzika – popa, roka, šlāgera un kantri mūzikas cienītāji – katrs savai gaumei atradīs ko piemērotu!

Valkas brīvdabas estrādē uzstāsies “Mākoņstūmēji”, kas priecēs ar savu atraktivitāti un dzīvesprieku, Jāņa Lūsēna muzikālā apvienība “Promenāde” ar fantastisku estrādes duetu – Anmary un Uģi Rozi, kas, caurvijoties humoram, vieglumam un rotaļīgumam, izpildīs komponista dziesmas, “Stradivari”, kas koncerta apmeklētājiem iedos jaunības degsmi kopā ar roka enerģiju!

Koncerta pārsteigums - leģendārās kapelas “Bumerangs” līderi Aivars Trēziņš un Vents Armands Krauklis apvienosies ar Latvijas titulētāko kantrīmūzikas grupu “Sestā jūdze”. Tā kā abas muzikālās vienības ir ļoti profesionālas un savā žanrā spēcīgas, klausītājus sagaida neaizmirstams muzikāls piedzīvojums.

Koncertu iesildīs „Bordertown Beat” uzvarētāja Viktorija Jansone, Valkas jauniešu grupa „Skyway”, “Solīda kompānija” no Cēsīm, kā arī Kārķu jauniešu grupa. Vakarā - balle ar grupu “AAA”.

Pasākumu vadīs radio un TV personība Ēriks Loks. Sarunās piebiedrosies arī grupas “Bumerangs” līderis un melodiskā mūzikas raidījuma “Vilciens Rīga – Valka” vadītājs Vents Armands Krauklis. “Būs atkal atraktīvs un izklaidējošs vadīšanas stils, bet savādāks nekā pagājušajā gadā, lai katru gadu būtu kāds pārsteigums, lai cilvēkiem būtu interesanti”, atklāj V.A.Krauklis.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv, kā arī Valkas pilsētas kultūras nama kasē katru darba dienu no plkst.10.00- 18.00. Biļetes cena 5 eiro, ģimenes biļete – 12 eiro. Pasākuma dienā biļetes cena 7 eiro, ģimenes biļete – 14 eiro. Bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja bezmaksas.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Zane Brūvere