Arhīva kalendārs

« August 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

No 6. līdz 8. augustam Valmieras pilsēta svinēs savu 732. dzimšanas dienu. Vienlaikus šogad aprit 150 gadi kopš tika atklāts pirmais tilts pār Gauju Valmierā. Valmieras Tūrisma informācijas centrs ikvienu interesentu aicina pievienoties publiskajās ekskursijās 8. un 9. augustā, kurās dzirdēsim interesantus stāstus par Valmieras tiltiem!
Gauja – Valmieras straujās dabas simbols, Valmieras „sirds” un Valmieras „centrālā iela”.

Valmierā Gauju var šķērsot pa četriem tiltiem. Pirmais no tiem celts pirms 150 gadiem. 1865.gadā vietā, kur mūsdienās slejas centrālais Gaujas tilts, tika uzcelts pirmais koka tilts pār Gauju. Tas aizstāja Gaujas pārceltuvi un savienoja Valmieras centrālo daļu ar Kārlienas rajonu un Pārgauju. Gadu gaitā koka tilts vairākas reizes tika nodedzināts, līdz 1942.gadā tika uzcelts dzelzsbetona tilts. Šis tilts valmieriešiem kalpoja līdz pat 2011.gada beigām, bet 2012.gada 20.decembrī ekspluatācijā tika nodots jaunais tilts pār Gauju.

Valmieras tilti ir pilsētas vēstures liecinieki. Tie pārdzīvojuši dažādus laikus, lai mūsdienās ikvienam, kurš spēj ieklausīties, pavēstītu Valmieras likteņa stāstu. Tādēļ Valmieras pilsētas svētku laikā, no 6. līdz 8.augustam, piedāvājam apmeklēt divas publiskās pilsētas ekskursijas. Pirmā no tām – „Tilti, kas vieno” – notiks 8.augustā plkst.18.00. Tajā dzirdēsim Valmieras Valsts ģimnāzijas skolotājas un sertificētas Valmieras gides Inetas Amoliņas stāstījumu par Valmieras tiltiem. Savukārt 9.augustā plkst.14.00 ikviens valmierietis un pilsētas viesis ir aicināts pievienoties Valmieras Mākslas vidusskolas pedagoģes un sertificētas Valmieras gides Ineses Andersones vadītajai ekskursijai „Valmieras tiltu dzīvesstāsti”.

Gide Inese Andersone stāsta par ekskursiju: „Gauja, prāmji, plosti un tilti. Kas vien nav bijis Valmieras garajā mūžā skatāms no abiem Gaujas krastiem. Nelielās Rātsupītes brīžiem mierīgā, bet citreiz straujā plūdumā uz Gauju aiznests tik daudz ūdeņu un notikumu. Cik cilvēku, tik dzīvesstāstu. Gluži tāpat arī ar tiltiem – cik tiltu, tik stāstu. Par katru mēs varam uzzināt arvien ko jaunu, papildināt ar saviem piedzīvojumiem un atmiņām. Ekskursijā „Valmieras tiltu dzīvesstāsti” būs klausāmi stāsti par septiņiem Valmieras tiltiem. Tiekamies!”

Dalība abās ekskursijas būs bez maksas. Interesenti aicināti pulcēties pie Valmieras Tūrisma informācijas centra (TIC) Rīgas ielā 10, kas būs abu ekskursiju sākuma un beigu punkts. Plašāka informācija, zvanot pa tālruni 64207177, rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv vai apmeklējot tūrisma vortālu www.visit.valmiera.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Mikus Krišāns

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

Tūrisma informācijas konsultants

Mob.tel.: 29188645

No 1. augusta Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parka apmeklētājiem ir pieejams jauns aktīvās atpūtas un tūrisma objekts – taka kokos. Pagaidām interesentiem ir atklāts pirmais takas posms 300 metru garumā, bet otrā daļa – 187 metrus garais nobrauciens trosē pār Gauju – tiks atklāts augusta otrajā pusē.

Ikvienu jaunās takas apmeklētāju sagaida pastaiga 5-8 metru augstumā virs zemes. Pastaigas elementus veido krēsli, sadzīves darbarīki, pirts ķipīši un citi oriģināli simboli/priekšmeti, kas papildināti ar zīmējumiem – latviešu spēka zīmēm.

Kā pastāstīja takas projekta tehniskais vadītājs Guntis Avotiņš, trasei nav izteiktas grūtības pakāpes kā citās jau zināmās trasēs. „Tā ir viena liela taka, kurā iekļauti atsevišķi atzari „adrenalīna medniekiem”. Jāteic, ka trase ir īsts roku darbs – katra detaļa, stiprinājums, skrūve paslēpta tā, lai apmeklētājs varētu izbaudīt kopējo tēlu, nepamanot trases tehnisko pusi,” norāda G. Avotiņš.

Elementu uzstādīšanai izmantota Latvijā unikāla virvju parka enkuru sistēma – Eko enkuri-stiprinājumi. Tiem ir liela izturība, tie ir saudzīgāki kokiem (tiem augot, enkurus var atlaist vaļīgāk), salīdzinājumā ar klasiskajiem stiprinājumiem tiem ir mazāka abrazīvā iedarbība uz koka stumbru, kā arī tie ir „draudzīgāki” takas apmeklētājiem.

Lai klientiem nodrošinātu maksimālu drošību, tiek izmantota Šveices firmas „Kanopeo” ražotā nepārtrauktās drošināšanas sistēma „Saferoller”, kas ir šobrīd augstākais standarts drošības, dizaina un funkcionalitātes ziņā. Sistēma novērš iespēju cilvēkam patstāvīgi atbrīvoties no drošināšanas troses trases vidū. Papildus drošināšanas sistēmai apmeklētājiem jāizmanto alpīnisma ķiveres un alpīnisma sistēmas.

Piedzīvojumu taka kokos ir atvērta katru dienu no plkst.10.00 līdz 20.00. Biļešu cena par divu stundu ilgu takas apmeklējumu pieaugušajiem – 7 EUR, bērniem līdz 16 gadu vecumam – 5 EUR. Biļetes pieejamas Jāņa Daliņa stadiona viesnīcā – sporta rehabilitācijas centrā. Iepriekšēja pieteikšanās nepieciešama tikai grupām.

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 26186068