Arhīva kalendārs

« March 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

No 2015. gada 9. marta līdz 9. aprīlim Vidzemes plānošanas reģions izsludina „Latvijas valsts mežu atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2015” projektu pieteikumu konkursu.

2015. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot mūsu novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai tiks atbalstīti tādi reģionālas nozīmes projekti, kas paredz sekojošu uzdevumu izpildi:

  • Sagaidot Latvijas simtgadi - Vidzemes unikālā kultūrvēsturiskā (materiālā un nemateriālā) mantojuma saglabāšana, tostarp apzināšana, izpēte, tālāknodošana, popularizēšana;
  • Jaunrades veicināšana un radošo industriju attīstība, tostarp jaunu Vidzemes kultūras produktu radīšana, esošo kultūras pakalpojumu pilnveidošana;
  • Zināšanu pārnese, tostarp zināšanu radīšana, iegūšana, uzkrāšana, analīze un izmantošana, kā arī kultūras darbinieku zināšanu pilnveide un profesionālā izaugsme;
  • Sadarbība dažādu kultūras nozaru starpā, tostarp projekta auditorijas iesaistīšana un līdzdalība kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs.

„Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu pieteikumu konkursa ietvaros šogad tiks sadalīts 72 700 EUR liels finansējums, uz kuru var pretendēt juridiskas personas ar neierobežotu projektu skaitu. Kultūras programmas projektu konkursā atbalstu saņems kultūras projekti, kuri būs sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un uzdevumiem.

„Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” ietvaros finansējumu saņēmušie projekti jāīsteno laika posmā no 2015. gada maija līdz 2015. gada decembrim. 

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš - 2015. gada 9. aprīlis plkst. 17:00. Projektu pieteikumi jāiesniedz Vidzemes plānošanas reģionā Cēsu birojā personīgi vai jānosūta pa pastu (ar noteikumu, ka pasta zīmogs ir piecas dienas pirms konkursa beigu termiņa). Adrese - Vidzemes plānošanas reģions, Jāņa Poruka iela 8 – 108, Cēsu novads, Cēsis, LV - 4101.

 

Konkursa pieteikuma veidlapa un nolikums pieejami Valsts kultūrkapitāla fonda mājas lapā www.vkkf.lv, kā arī šeit:

“Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” nolikums;

Nolikuma pielikums Nr.1;

Nolikuma pielikums Nr.2;

Nolikuma pielikums Nr.3;

Nolikuma pielikums Nr.4;

Nolikuma pielikums Nr.5;

Nolikuma pielikums Nr.6.

 

Par projektu pieteikumu sagatavošanu paredzēti četri semināri dažādās Vidzemes vietās:

19. martā Alūksnē un Cesvainē

23. martā Limbažos un Smiltenē

Detalizētāka informācija par konkrētām norises vietām un laikiem sekos.

Projektu konkursu rīko Vidzemes plānošanas reģions saskaņā ar Valsts kultūrkapitāla fonda padomes apstiprināto nolikumu un noslēgto līgumu.  Vidzemes kultūras programmas finansējums ir saņemts valsts akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” atbalstītajā mērķprogrammā, kuras galvenais mērķis ir  veicināt kultūras pieejamību sabiedrībai, organizējot projektu konkursus kultūras projektu atbalstam reģionos.

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, Mob. tel. 25670756, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv 

26.martā pulksten 18.30 Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC) Rīgas ielā 10, ikvienu interesentu aicina pievienoties ceļojumā uz Norvēģiju.

Šoreiz nebūs jālido ar lidmašīnu, jābrauc ar auto vai jākuģo, bet ar aizraujošu stāstījumu, ko papildinās krāšņi fotoattēli, ceļā uz Norvēģiju mūs vedīs Vidzemes Augstskolas lektore Vineta Vintere – lekcijas “Tūrs Heijerdāls. Neuzrakstītie stāsti” autore.

Stāstījuma laikā iepazīsim Norvēģiju – troļļu zemi, Norvēģijas galvaspilsētu Oslo, piestāsim 945 gadus vecajā Bergenā – pilsētā, starp septiņiem kalniem,  ieskatīsimies Bergenas zivju tirgū, aplūkosim UNESCO pasaules mantojumā iekļauto Brigeni, dosimies Troļļu ceļā, paviesosimies Trondheimā, Lofotu salās un Trumsē (Tromsø),  uzzinot par interesantiem notikumiem un personībām katrā no šīm vietām.

Šis būs jau trešais ceļotāju stāstu vakars 2015.gadā. Līdz šim kopā esam iepazinuši noslēpumainās Indijas stāstu, apbrīnojuši Horvātijas krāšņo dabu, devušies pārgājienā pa skarbo Lapzemi un uzklausījuši citus aizraujošus stāstus no pieredzējušiem ceļotājiem.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs atgādina, ka dalība ceļotāju stāstu vakaros ir bez maksas, un tajos vietu skaits ir ierobežots. Tāpēc interesenti aicināti pieteikties iepriekš, rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, ierodoties personīgi Valmieras TIC, vai zvanot pa tālruni 64207177. Nākamais ceļotāju stāstu vakars notiks 23. aprīlī. Uz tikšanos!

Informāciju sagatavoja:
Mikus Krišāns
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
tūrisma informācijas konsultants
Mob.tel.: 29188645

Valkas brīvdabas estrādē  2015.gada 23.maijā plkst. 22.00 norisināsies vērienīga deju izrāde.  Divdesmit seši izcilākie Latvijas  jauniešu deju kolektīvi ar 1000 dejotājiem izdejos senā  Tālavas novada „Pavasara nakts mistērijas” par gadu simtos saglabātām ģimeniskām tradīcijām un senās Valkas puses pavasara ierašām. Tas būs stāsts kā saulei rietot, pavadām Jurģus un caur nakts mitoloģiskiem piedzīvojumiem sagaidām saullēktu kopā, jo, saulei lecot, būs Valkas lielais lopu tirgus, kas noslēgsies ar izpriecām Blusu krogā.

 

Nozīmīgas epizodes izspēlēs Smiltenes vidējās paaudzes deju kolektīvs „Ieviņa”.

Pusnaktī sāksies  zaļumballe. Grupa „Kreicburgas ziķeri”.

Biļešu cenas:

Vienam cilvēkam  7 EUR, pasākuma dienā 10 EUR

Pensionāriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām  5 EUR

Ģimenes biļete  (4 cilvēki) 20 EUR

Draugu biļete (10 cilvēki) 50 EUR

Bezmaksas  ieeja bērniem līdz 12 gadu vecumam.

Vairāk informācijas: http://www.valka.lv; www.visit.valka.lv

Trešdien, 18.martā plkst. 20.00 Valkas pilsētas kultūras namā notiks Latvijā vienīgais koncerts “Rīga - Valka - april, april!”.

 Koncertā piedalīsies populārie solisti Ginta Krievkalna, Māra Krievkalne, Rūta Dūduma, Edvīns Zariņš, Gatis Supe , kā arī muzikālā apvienība “Vintāža” un iluzionistu tandēms Andris Vizulis un Toms Felkers.

 Koncertu filmēs televīzija.

 Ieejas biļetes : EUR 5, 7,10

 Biļešu iepriekšpārdošana kultūras namā un Biļešu servisa kasēs, kā arī   www. bilesuserviss no 10. marta.

 Papildus informācija: Līga Pandalone, 647 237 05, 29 44 05 58

Ceturtdien, 12. martā, plkst.15.00 Cēsu Vēstures un mākslas muzejā Jaunajā pilī notiks ceļojošās izstādes „Johana Kristofa Broces (1742-1823) Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” atklāšana.

LU Akadēmiskās bibliotēkas (bij. Bibliotheca Rigensis, dibināta 1524.gadā) vēsture glabā interesantas liecības par seno grāmatu un rokrakstu likteņiem. Viena no visspilgtākajām lappusēm šajā laikmetu hronikā pieder pedagoga un novadpētnieka Johana Kristofa Broces kolekcijai.

J. K. Broce dzimis Gerlicā, apguvis tehnisko zīmēšanu, studējis Leipcigas un Vitenbergas universitātēs teoloģiju un filozofiju. 1768.gadā, pārnācis uz Rīgu, J. K. Broce sāka strādāt par mājskolotāju, bet gadu vēlāk par pedagogu Rīgas Ķeizariskajā licejā, kur nostrādāja 46 gadus. J. K. Broce vāca un krāja vēsturiskus materiālus, zīmēja un komentēja sava laikmeta liecības, kas viņam likās nozīmīgas, turklāt visu fiksēja ar lielu precizitāti, zīmējumiem pievienojot rakstītus paskaidrojumus, kas reizēm iekļaujas dažās rindās, bet reizēm aizņem vairākas lappuses. Daudzi no viņa zīmētajiem objektiem un dokumentiem laika gaitā gājuši bojā vai pazuduši, bet ziņas par tiem saglabājušās J. K. Broces bibliotēkai atstātajā arhīvā.

J. K. Broces nozīmīgākais darbs „Sammlung verschiedner Liefländischer Monumente... ” aptver 10 ādā iesietus sējumus, kuros ar lielu rūpību un precizitāti attēloti Baltijas muižu, piļu un apdzīvotu vietu skati, sabiedriskās celtnes, dzīvojamās ēkas, baznīcas, tilti, pilsētu un lauku iedzīvotāji, apģērbs, iedzīve un darba procesu raksturojums, dažādas tehniskās ierīces (ūdensvads u.c.), pieminekļi, ģerboņi, zīmogi un monētas. J. K. Broces darba stilam raksturīgs, ka par zīmētajām pilsētām viņš centies savākt iespējami daudz liecību – zīmējis nozīmīgākās celtnes, devis pilsētas vēstures aprakstu, ekonomisko un administratīvo raksturojumu, sniedzis ziņas par pilsētas iedzīvotājiem un viņu nodarbošanos.

Apceļojot Vidzemi un vācot vēsturiskus materiālus, J. K. Broce nākamajām paaudzēm atstājis arī detalizētus zīmējumus un aprakstus par tā laika dzīvi Cēsīs. Viņa zīmētā Cēsu panorāma joprojām ir populārākais skats uz pilsētu. Izstādē būs skatāms Cēsu pilsētas plāns un panorāma, pilsētas sabiedriskās ēkas un to plāni, Sv Jāņa baznīcas skati, Katrīnas baznīcas drupas un Cēsu pils attēli 18. gadsimta beigās.

J. K. Broces kolekcijas popularizēšanā nozīmīgu darbu veic LU Akadēmiskā bibliotēka, kas turpina paplašināt Eiropas iedzīvotāju priekšstatus par Latviju. Ar šo izstādi jau bijusi iespēja iepazīties 15 valstīs – Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Ukrainā, Baltkrievijā, Gruzijā, Krievijā, Polijā, Čehijā, Rumānijā, Ungārijā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Izraēlā. Pasākumi galvenokārt organizēti sadarbībā ar Latvijas vēstniecībām ārvalstīs.

Izstāde Cēsu Vēstures un mākslas muzejā būs skatāma līdz 19.aprīlim.