Arhīva kalendārs

« February 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 

2015. gadā no 1. maija līdz 30. septembrim Valkas pilsētas kultūras nama izstāžu zālēs norisināsies Starptautiskā mākslas un kultūras biennāle “Dzīve”, kuras ietvaros atklās apjomīgu laikmetīgās mākslas izstādi “Es zinu, jūs, pusvientulīgie garā.”

Izstāžu kompozīcija būs veidota kā pētījums, kuru pamata tēma – aktualizēt latviešu literātu un politiķu Raiņa un Aspazijas biogrāfijas metus, viņu personības un ieguldījumu kultūrā, būvējot vai nojaucot robežas starp izdomājumiem un īstenību.

Šajā starptautiskajā izstāžu kopīgajā projektā piedalīsies mākslinieki no Igaunijas, Lietuvas, Francijas, Krievijas, Ungārijas un Latvijas, kuri izstādes pētījumu tēmas atklās ar gleznu, grafiku, porcelāna darbu, tērpu ekspozīciju un instalāciju palīdzību.

Plašā ekspozīcija un katra mākslinieka individuālās pasaules redzējums, atklājot tēmu, parādīs mākslas neierobežotās iespējas.

Biennāles kurators Aivars Ikšelis.

 

Informāciju sagatavoja:

Aivars Ikšelis

Valkas novada domes Izglītības un kultūras daļas vadītājs

tel. 29423675

 

Līdz 2015. gada 9. februārim Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) aicina tautas lietišķās mākslas meistarus, stāstniekus, teicējus, muzikantus un ikvienu, kam rūp tradicionālās kultūras vērtību saglabāšana un tālāknodošana, pieteikt savu dalību projektā „Satiec savu meistaru! 2015”. Šogad pasākums visā Latvijā norisināsies no 27. līdz 29. martam.

 

„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs.

Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm. „Satiec savu meistaru!” rīkotāji pasākuma ietvaros vēlas veicināt sadarbību vietējo kopienu, nevalstisko organizāciju, valsts un pašvaldību institūciju, kā arī privāto organizāciju starpā nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju un to lietpratēju, kā arī Dziesmu un deju svētku tradīcijas apzināšanā un popularizēšanā.

Pasākuma norises forma ir brīva - aicinām rīkot meistardarbnīcas, individuālas nodarbības, atvērtās darbnīcas, paraugdemonstrējumus, lekcijas, priekšlasījumus, koncertus vai dančus un kopīgu muzicēšanu.

„Protams, ne katrs apmeklētājs pēc pasākuma nolemj kādu prasmi turpināt apgūt, taču cilvēkiem ir bijusi iespēja ar savām rokām sajust materiālu, redzēt un patiesi novērtēt meistaru darbu. Meistariem noteikti ir vērts šajā pasākumā piedalīties, jo prieks un gandarījums, ko var redzēt apmeklētāju un jauno mācekļu acīs, iedvesmo”, par pieredzi, piedaloties „Satiec savu meistaru!” aizvadītajos gados, stāsta Līgatnes amatu mājas vadītāja Daina Klints.

 „Satiec savu meistaru! 2015” nolikums un pieteikuma anketa pieejama www.satiecsavumeistaru.lv un Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā www.lnkc.gov.lv/jaunumi/piesakies-ssm-2015/

Kontaktpersona: Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena linda.rubena PIE lnkc.gov PUNKTS lv, 67228985

 

Informāciju sagatavoja
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv  

26.februārī, pulksten 18.30 Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC), Rīgas ielā 10 ikvienu interesentu gaidīs ceļotāju stāstu vakarā. 

Šoreiz 26.februāra vakarā dosimies uz krāšņo un noslēpumaino austrumu zemi Indiju, kas ceļotājus apbur ar savu daudzveidību un neparedzamo skaistumu.

Ceļojumā uz Indiju mūs vedīs Elīna un Alvis Sokolovi. Alvis ir RTU vadošais pētnieks un RTU Cēsu filiāles vadītājs, bet Elīna šobrīd audzina meitiņu Gabrielu. Abi uzskata, ka ceļošana dod iespēju iepazīties ar citu tautu kultūrām un ieraudzīt lielo Zemes dabas un ainavu daudzveidību. Tā kā abi ir kaismīgi fotogrāfi, tad ceļošana ir arī iedvesmas avots. Tā, piemēram, Indijā tapušās bildes ir skatāmas Valmieras Valsts ģimnāzijā līdz februāra beigām. Izstādi var aplūkot Valmieras Valsts ģimnāzijas 1.stāva vestibilā, katru darba dienu no plkst. 08:00 līdz 17:00, ieeja bez maksas.

Stāstījuma laikā apmeklēsim Rišikešu un Haridvaru, kas ir daudzu svētceļotāju galamērķi un atrodas svētās upes Gangas krastā.  Turpinot ceļojumu gar Gangu Himalaju virzienā nokļūsim līdz Uttarakaši un Gangotri kā arī Bhodžbasas ielejai Himalaju kalnos. Stāstījuma laikā iepazīsimies ar indiešu ikdienu, dabu un svēto upi Gangu!

Valmieras Tūrisma informācijas centrs atgādina, ka dalība ceļotāju stāstu vakaros ir bez maksas, un tajos vietu skaits ir ierobežots. Tāpēc interesenti aicināti pieteikties iepriekš, rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, ierodoties personīgi Valmieras TIC, vai zvanot pa tālruni 64207177. Nākamais ceļotāju stāstu vakars notiks 26. martā. Uz tikšanos!

Informāciju sagatavoja:
Mikus Krišāns
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
Tūrisma informācijas konsultants
Mob.tel.: 29188645

Pagājušajā nedēļā plānotais slēpojums „Baiļu apļi” tiek pārcelts uz šo svētdienu, 8.februāri. Arī pasākuma norises vieta tiek mainīta, un slēpojums notiks atpūtas kompleksā „Avoti”, kas atrodas pie pašas Valmieras robežas, braucot uz Valku kreisajā pusē. Rītdienas laikā skaistajos Avotu kalniņos tiks izveidota slēpošanas trase. Līdz ar slēpojuma norises vietas maiņu, nedēļas laikā tiks precizēts arī sacensību nolikums un distanču garumi atsevišķām dalībnieku vecuma grupām.

Dalībai sacensībās iespējams pieteikties gan jau laikus www.ezi.lv mājaslapā līdz 6.februārim (ieskaitot), gan arī sacensību norises dienā līdz plkst.11.30 atpūtas kompleksā „Avoti”. Sacensību sākums plkst.12.00.

Finišā dalībniekus sagaidīs garda maltīte ar Dimdiņkāpostiem, „Nākotne” desiņām un „Liepkalnu” rupjmaizi. Pasākums noslēgsies ar uzvarētāju apbalvošanu, kā arī izlozi, kur galvenā balva būs velosipēds no veikala „Eži”.


Pasākumu atbalsta Valmieras pilsētas pašvaldība, Kocēnu novada dome un daudzi Valmieras uzņēmumi: SEB Valmieras filiāle, Valmieras drāmas teātris, Vidzemes Olimpiskais centrs, Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parks, SIA „Valpro", „Artifex plus", "Valmiermuižas alus", atpūtas komplekss „Avoti", Augļu serviss, „Rātes vārti", SIA "Milda KM". Tāpat balvas būs sarūpējuši arī speciālā inventāra pārstāvji Swix un Fischer.


Sacensības organizē aktīvā tūrisma centrs „Eži”.
Aktuālajai informācijai lūdzam sekot līdzi „SIA Aktīvā tūrisma centrs EŽI” sociālajos tīklos: Twitter @ezi_lv un Facebook – Ežu Klubs.

7. februārī no plkst.12.00 līdz plkst.15.00 Valmieras vecpilsētā norisināsies Tautas lietišķās mākslas studijas „Valmiera” un Valmieras muzeja organizēta izstāde „Lakatu un deķu saldēšana”.

Studijas „Valmiera” vadītāja Elīna Tetere: „Jau izsenis mūsu senči ziemas spalgonī nesa ārā visus vilnas deķus, lai izsaldētu no tiem kodes un to kāpurus. Mēs vidzemnieki, šogad vēlamies izmantot gada visaukstāko laiku, lai visi kopā sanāktu, izklātu savus krāsainos deķus, izsaldētu tos un vienlaikus priecētu acis par skaisti darinātiem darbiem. Kādam tas ir vecmāmiņas darināts, kādam pūra lādē iegūlis un kāds varbūt tikko no stellēm izņēmis”.


Jāpiebilst, ka izstāde Valmieras vecpilsētā notiks tikai gadījumā, ja laika apstākļi būs piemēroti lakatu un deķu saldēšanai.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Tarbuna
Sabiedrisko attiecību vadītāja
Mob. tel.: 2838205128382051
liga.tarbuna PIE valmiera PUNKTS lv

Lai atzīmētu pavasara tuvošanos, 7. februārī no plkst. 10:00 līdz 14:00 pie „Valmiermuižas alus” darītavas norisināsies Meteņdienas svinības ar mājražotāju labumu tirdziņu, radošajām darbnīcām, latviskām tradīcijām un iespēju nogaršot īpaši Meteņiem izbrūvētu alu.

 Lauku labumu tirdziņš “Ar Gardu Muti Valmiermuižā” 

Šī gada pirmajā gardēžu tirdziņā būs iespēja iegādāt gan tradicionālās mājražotāju siera izlases, svaigi ceptos maizes klaipus, kūpinātu gaļu, zivis, garšvielas, medu un citus našķus, gan rūpīgi gatavotus amatnieku daiļdarbus. Šoreiz tirdziņā pirmo reizi viesosies kā saimenieki no Tukuma puses, kuri tirdziņa viesiem būs sagādājuši smeķīgu kazas sieru, tā arī ar skābētiem, sautētiem un štovētiem kāpostiem gardēžus uzrunās Alūksnes puses amata meistari, savukārt Carnikavas „Cakotava” galdā cels brīnumjaukus dekorus, kas darināti no mūsu pašu jūras sniegtajām veltēm. Dalību tirdziņā apstiprinājuši vairāk kā 60 tirgotāji. Savukārt, Valmiermuižas pavāri, godājot Meteņu paražas un izsmalcinātu Latvijas garšu, klēts pagalmā saimes katlā būs sarūpējuši Meteņiem tik raksturīgo un Latvju dainās aprakstīto grūbu grūdeni, bet “Alus virtuvē” gardēži būs laipni gaidīti uz īpaši Meteņiem gādātām svētku pusdienām, kur tiks pasniegti tādi labumi kā asinsdesa ar sīpolu – ķiploku biezeni un pērļu grūbas ar alū izturētu cūkas stilbu.

Latvisko Meteņu tradīciju izzināšana
Meteņiem ir jautrs raksturs, jo tie vēsta par ziemas beigām, pavasara tuvošanos un jauna saimnieciskā gada sākumu. Tā ir reize, kad pārlasīt latviešu ticējumus, lai zinātu kāds laiks gaidāms un kāda būs raža, tamdēļ Meteņdienas tirdziņa viesiem būs iespēja izzināt šo svētku tradīcijas un piedalīties svinību izdarībās gada auglības un labklājības nodrošināšanai kopā ar lustīgo Valmieras 5. vidusskolas folkloras kopu „Sudmaliņas”. Savukārt mazākie tirdziņa viesi varēs iemēģināt roku radošajās darbnīcās – laimes pogu stiķēšanā un latviskajā amata prasmē – sveču liešanā, un, ja laikapstākļi būs vēlīgi, doties izbraucienos ar kamanām.

Īpaša Meteņu svinībām izbrūvētā alus garšošana
Pēc senču tradīcijām uz gadskārtu lustēm katrs kārtīgs saimnieks savai saimei un ciemiņiem brūvējis alu, tamdēļ arī Valmiermuižas alus saimnieks nolēmis darīt īpašu alus garšu veltītu Meteņiem. "Meteņu alus" garšā ir saimnieka sapnis par vasaras smaržām un garšām. Tas baudīšanai labi der kopā ar tradicionālajiem Meteņdienas ēdieniem: grūdeni, miežu vai kaņepju plāceņiem un slokātņiem, cūkas smeceri, ausīm un astēm. Pavisam izbrūvētas vien 2800 pudeles īpašā miestiņa, ko pirmo reizi cels galdā Meteņdienas svinību viesiem un būs dabonams vien Valmiermuižas tirgotavu plauktos.

/Ieeja bez maksas/

 

Turpinot tradīciju, pie Valmiermuižas alus darītavas 2015. gadā norisināsies sekojošas gadskārtu svinības:

21. marts – Pavasara saulgriežu svinības;
9. maijs – Ūsiņdienas svinības;
20. jūnijs – Vasaras saulgriežu svinības;
15. augusts – Māras dienas svinības;
19. septembris – Miķeļdienas svinības;
7. novembris – Mārtiņdienas svinības;
19. decembris – Ziemas saulgriežu svinības.

 

Gadskārtu svinības atbalsta SIA „Valmiermuižas alus”, Burtnieku novada pašvaldība, SIA „ZAAO”, Valmieras kultūras centrs, t/c „Valleta” un laikraksts „Liesma”.

 

METEŅDIENAS SVINĪBU PROGRAMMA
7. februārī, Valmiermuižā


TIRDZIŅŠ „AR GARDU MUTI VALMIERMUIŽĀ”

TIRGOŠANĀS
10:00 – 14:00 Mājražotāju un amatnieku sarūpēti gardumi un labumi

MIELOŠANĀS
10:00 – 14:00 Īpašā Meteņdienai brūvētā alus garšošana
10:00 – 14:00 Klēts pagalmā saimes katlā gatavotā Meteņdienas grūbu grūdeņa garšošana
10:00 – 14:00 Meteņdienas svētku mielasta - pērļu grūbas ar alū izturētu cūkas stilbu - baudīšana Valmiermuižas „Alus virtuvē”

LUSTĒŠANĀS
11:00 – 13:00 Bērnu rotaļas, lustes un Meteņdienas tradīciju izzināšana kopā ar Valmieras 5. vidusskolas folkloras kopu „Sudmaliņas”

DARBOŠANĀS
11:00 – 13:00 Spēkošanās Meteņdienas veiklības spēlēs
11:00 – 13:30 Sveču liešanas darbnīca
11:00 – 13:30 Laimes pogu stiķēšana
11:00 – 13:30 Zīmēšanas un krāsošanas darbnīca
10:00 – 14:00 Izjādes ar zirgiem/ kamanām Valmiermuižas pils parkā

/Ieeja bez maksas/

 

Rīko: Valmiermuižas kultūras biedrība

Plašāka informācija:
Sintija Milberga, tel. nr.: 2043686820436868 
Valmiermuižas kultūras biedrība
info PIE gardumuti PUNKTS lv

www.twitter.com/gardumuti
www.draugiem.lv/gardumuti
www.facebook.com/gardumuti

Februārī Pārgaujas novadā sev tīkamu nodarbi varēs atrast ikviens! Šajā mēnesī paredzēta dažāda un piesātināta kultūras un sporta pasākumu programma, sākot ar sveču dienas atzīmēšanu.

6. februārī plkst. 11.00 Stalbes tautas namā notiks Sveču dienas pasākums. No plkst. 11.00 darbību uzsāks radošās darbnīcas, kurās ikviens interesents varēs izmēģināt roku vaska sveču liešanā, koka grebšanā un dažādos rokdarbos. Vēlāk, plkst. 12.00 notiks dāmu kvarteta  „AD REM” koncerts un plkst. 13.00 Stalbes vidusskolas skolēnu koncerts. Pēc koncerta novada iedzīvotāja Jura Leimaņa ceļojums uz Nepālu stāstos un fotogrāfijās.

Dienas izskaņā plkst. 18:00 Stalbes tautas namā tiks demonstrēta Oskara balvai nominētā animācijas filma "Akmeņi manās kabatās" (režisore S. Baumane).


7. februārī jauniešu biedrība “VARI UN DARI!” aicina uz hokeja laukuma atklāšanu. No plkst. 11.00 paredzētas dažādas aktivitātes – kopīgā slidošana ar īstiem sniegavīriem, stafetes uz ledus ar slidām bērniem, pieaugušajiem un ģimenēm. Plkst. 13.00 - 14.00 norisināsies draudzības spēle hokejā - jauniešu biedrība  ' VARI UN DARI!" pret Pārgaujas novada deputātu un darbinieku komandu. Vēlāk paredzēta lielbumbas spēle hokejā un slidot un spēlēt gribētāju laiks.

Atšķirīgs pasākums šajā pašā dienā paredzēts Raiskuma pagasta pārvaldes mazajā zālē, kur plkst. 15.00 uz muzikāli literāru pēcpusdienu aicinās dziesmu autors Juris Krūze un dzejniece Dzidra Inkina.

7. februāra vakarā plkst. 19.00 Auciemmuižā būs vērojama filma par hokeju “Leģenda. Dinamo.”


Pirmo reizi Pārgaujas novadā tiks atzīmēta Valentīna diena. 13. februārī plkst. 22.00 Straupes tautas namā notiks Mīlestības svētkiem veltīta MASKU BALLE. Par muzikālo pavadījumu rūpēsies atraktīvā puišu grupa „VĒJA RADĪTIE”. Pasākumā paredzēta loterija, atrakcijas, BALVAS, kā arī darbosies foto stūrītis. 



Sadarbojoties sporta klubam “Pārgauja” un jauniešu biedrībai “Straupes jaunieši”, pirmo reizi norisināsies PĀRGAUJAS NOVADA ZIEMAS OLIMPIĀDE 2015. Tā paredzēta 21. februārī ap Straupes sporta zāli un estrādi. Sākums plkst. 10:00. Aktivitātes būs gan lieliem, gan maziem! Būs biatlons, hokejs, distanču slēpošana, piku mešana, kamaniņas, ziemas stafetes, tēja, mietu maize, ugunskurs, sprints, sniegavīru celšana un krāsošana!


21. februārī plkst. 19:00  Raiskuma pagasta tautas namā Auciemmuižā Regīna Devīte uzstāsies jaunajā solo izrādē “Visa dzīve priekšā”, kas veidota pēc pasaules slavenā franču rakstnieka Romēna Garī romāna motīviem.


Arī mēneša beigās gaidāmi vairāki aizraujoši notikumi. 27.februārī plkst. 18:00 Straupes tautas namā tiks demonstrēta mākslas filma par azartspēļu vilinājumu un postu - "Spēlmanis".


Jau trešo gadu Auciemmuižā notiks sacensības atlētiskajā fitnesā - 28. februārī plkst. 12.00 gaidīti stiprinieki, kuri vēlas pārbaudīt savas spējas spēka divcīņas vingrinājumos, pietupienos ar svara stieni plecos un svara stieņa spiešanā guļus. Sacensību dalībnieki papildus spēka vingrinājumiem varēs piedalīties ķermeņa muskulatūras pozu demonstrējumā. Piedaloties šajā izvēles programmā, sacensību dalībniekam bija jābūt atlētiskā fitnesa sacensību reglamentam atbilstošā apģērbā.


Februāra pēdējās dienas noslēgumā, 28. februāra plkst. 19.00, Rozulas tautas namā norisināsies par tradīciju kļuvušais talantu vakars “Nāc pulkā, rādi, ko proti!” Kā stāsta viena no pasākuma rīkotājām Ilze Krivašonoka, iepriekšējos gados iepazīti gan talantīgi dziedātāji, gan mūzikas instrumentu spēlētāji un dejotājus. Bet daudzos no mums slēpjas arī citi talanti, tāpēc tiek gaidīti arī netradicionālu talantu īpašnieki. 

Uz tikšanos Pārgaujas novadā!

Informāciju sagatavoja:

LĪGA HOFMANE

Pārgaujas novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Attīstības plānošanas nodaļa

Mob: 26368154

 

Mājas lapa: www.pargaujasnovads.lv

Twitter: @Pargaujasnovads

Kultūras ministrija (KM) un Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) aicina pieteikt pretendentus KM balvai bērniem un jauniešiem par sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādēs un skatēs mākslu nozarēs, kā arī LNKC iedibinātajai Cimzes balvai izcilākajiem kultūrizglītības skolotājiem.

 Kultūras ministrijas balva ir augstākais apbalvojums kultūrizglītības nozarē. Tās mērķis ir novērtēt Latvijas bērnu un jauniešu vecumā no 10 līdz 25 gadiem sasniegumus starptautiskajos konkursos, izstādēs un skatēs iepriekšējā kalendārajā gadā. To piešķir par individuāliem vai autoru grupas sasniegumiem vizuālās mākslas un dizaina, mūzikas un dejas nozarēs. Kultūras ministrijas balvas pretendenti ir arī pedagogi un koncertmeistari, kuri gatavojuši bērnus un jauniešus starptautiskajiem konkursiem, izstādēm un skatēm, ja šie konkursu dalībnieki ieguvuši godalgotu vietu.

 Informācija par pieteikumu iesniegšanu pieejama Kultūras ministrijas mājas lapā www.km.gov.lv un Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā www.lnkc.gov.lv. Pieteikumu pieņemšana līdz 2015. gada 5.martam.

 Cimzes balvu Latvijas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās izglītības iestāžu pedagogiem kultūrizglītības jomā - mūzikā, mākslā, dizainā un dejā LNKC pirmo reizi pasniedza 2014. gadā. Balvas piešķiršanas mērķi ir novērtēt un godināt pedagogus par ilggadēju pedagoģisko darbību un būtisku ieguldījumu mācību un audzināšanas darbā, kā arī stiprināt kultūrizglītības jomas pedagogu profesijas prestižu.

 Balva nosaukta pedagoga, tautas dziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814 - 1881) vārdā. J. Cimzes vadībā Vidzemes skolotāju seminārs kļuva par pirmo latviešu profesionālo skolotāju mācību iestādi, tādēļ J. Cimzi dēvē par skolotāju skolotāju.

 Informācija par pieteikumu iesniegšanu pieejama Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā www.lnkc.gov.lv. Pieteikumu pieņemšana līdz 2015. gada 5. martam.

 Balvu pasniegšanas ceremonija notiks 2015. gada 30. aprīlī.

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Jau rīt, sestdien, 7. februārī, plkst. 15.00 Kocēnu novada Vaidavas kultūras un amatniecības centrā notiks Latvijas Nacionālās operas mākslinieku koncerts „Populāru operu un operešu mūzika". Biļetes būs iespējams iegādāties arī koncerta norises dienā pirms pasākuma.

Koncertā būs iespēja baudīt brīnišķīgu populārāko operu un operešu mūziku uzlecošās zvaigznes, operdziedātājas Dināras Rudānes izpildījumā. Viņas partneri būs izcili solisti - tenors Miervaldis Jenčs un Latvijas Nacionālās operas vadošais baritons Juris Ādamsons. Pie klavierēm talantīgais pianists Gints Bērziņš, kurš savu radošo darbu šobrīd vada starp Latviju un ASV.

 Programmā skanēs visskaistākās operu ārijas un dueti, operešu mūzika un citi pasaules hīti. Biļešu cenas: 6 EUR; 7 EUR. Biļetes var iegādāties Kocēnu novada domes kasē, Vaidavas pagasta pārvaldes kasē un Dikļu pagasta pārvaldes kasē, kā arī "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās visā Latvijā.

 Koncertu organizē Kocēnu novada dome.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

12. februārī, Vidzemes koncertzālē “Cēsis” notiks koncertu cikla “Džeza naktis” muzikālais vakars, kurā savu jauno albumu “Fly Love” prezentēs latviešu dziedātāja Jolanta Gulbe - Paškeviča,  porturikāņu izcelsmes ģitārists Neff Irizarry,  amerikāņu basģitārists un dziedātājs James Werts, igauņu bundzinieks Toomas Rull, pašmāju džeza pianists Madars Kalniņš un saksofonists Deniss Paškevičs.

Vakara programmā tiks atskaņotas kompozīcijas no jaunā albuma, kas ir kā ceļojums stilistiski vienotā jazz, latin jazz un afro beat mūzikas stilu pasaulē.

“Albums "Fly Love" sākotnēji tika plānots, kā turpinājums iepriekšējai sadarbībai ar porturikāņu ģitāristu Neff Irrizary, ar kuru kopā tika ierakstīts mans pirmais mūzikas albums “Chove Chuva”, projektā Baltic Nova Collective, tomēr, izvēloties mūziku jaunajam albumam, koncepcija mainījās. Radās ideja par sadarbību ar vēl citiem lieliskiem mūziķiem - igauņu bundzinieku Tomass Rull un amerikāņu basģitāristu un arī dziedātāju James Werts, kā arī latviešu džeza pianistu Madaru Kalniņu un saksofonistu Denisu Paškeviču. Pretstatā pirmajam albumam, kura skanējums ir klusināts un atturīgs, šis ir dinamiskāks, ritmiski un stilistiski kolorītāks. Jaunajā albumā ir iekļautas arī trīs Tomass Rull orģinalkompozīcijas, kur vienai no dziesmām, esmu uzrakstījusi tekstu latviešu valodā, ar nosaukumu “Akvarelis”,” stāsta programmas autore Jolanta Gulbe – Paškeviča, piebilstot, ka šī koncertprogramma ir dziedātājas būtības atspoguļojums mūzikā.

Albumam ir idejisiki vienota koncepcija, lielākā daļa kompozīciju ir tapušas pagājušā gadsimta 60-jos gados un trīs no tām ir tituldziesmas kinofilmām. Albumā būs dzirdama arī tāda populāra dziesma, kā "Always on my mind", kuru savā laika ir izpildījis arī Elviss Preslijs.

Albums "Fly Love" ir iedziedāts 5 valodās: angļu, portugāļu, itāļu, spāņu un latviešu.

Biļetes var iegādāties Koncertzāles kasē darba dienās no 12:00 – 18:00, sestdienās un svētdienās no 12:00 – 16:00, tālrunis biļešu rezervācijai 64119922, kā arī “Biļešu Paradīze” kasēs un www.bilesuparadize.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Sanita Ozoliņa

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 26323463, e-pasts: sanita.ozolina PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

 

 2. februārī sākās pieteikumu iesniegšana Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) izsludinātajām mērķprogrammām Raiņa un Aspazijas jubilejas gada, kā arī Latvijas Republikas simtgades svētku iniciatīvu atbalstam katra 280 000 eiro apmērā.

Mērķprogrammas „Raiņa un Aspazijas gads" mērķis ir, atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, atbalstīt kultūras aktivitātes, kas saistītas ar Raiņa un Aspazijas daiļrades, personības un ideju interpretāciju un izpratnes veicināšanu. 

Daļa Raiņa un Aspazijas jubilejas gada iniciatīvu jau ir apzinātas. Ņemot vērā, ka šā brīža programma apliecina ievērojamu sabiedrības aktivitāti un jau apkopoto iniciatīvu daudzveidību, kā arī pastāvīgu jaunu ideju rašanos, ir izveidots valsts atbalsts to finansēšanai konkursa kārtībā. Finansējumu šajā mērķprogrammā varēs gūt gan projekti, kas jau iekļauti Raiņa un Aspazijas norišu kalendārā, kā arī jaunās iniciatīvas. Mērķprogrammas prioritāte ir projekti, kas paredzēti bērnu un jauniešu mērķauditorijai. 

Konkursa nolikums un pieteikuma veidlapas pieejamas VKKF mājas lapā ŠEIT 

Tāpat no 2. februāra VKKF pieņem pieteikumus mērķprogrammai „Latvijai - 100", kuras mērķis ir izveidot daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras pasākumu un norišu programmu Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošanai un īstenošanai.  Šajā konkursā finansējumu var pieprasīt aktivitātēm, kuru īstenošana paredzēta līdz 2016. gada 31. martam. Galvenie uzdevumi paredz stiprināt valstsgribu, piederības sajūtu Latvijai, veicinot dažādu kopienu un sabiedrības līdzdalību Latvijas kultūrtelpas veidošanā. Tāpat, izmantojot radošas un sabiedrību iesaistošas metodes, iecerēts padziļināt zināšanas un izpratni par Latvijas valsts vēsturi dažādās sabiedrības grupās. Iecerēts radīt paliekošas kultūras, mākslas vērtības un simbolus, kas raksturo un veido Latviju kā kultūrnacionālu valsti 21. gadsimtā. 

Konkursa nolikums un pieteikuma veidlapas pieejamas VKKF mājas lapā ŠEIT 

Pieteikumu iesniegšanas termiņš abām mērķprogrammām ir 2015. gada 27. februāris plkst. 12.00 (pasta zīmogs - līdz 23. februārim) 


Informāciju sagatavoja: 
Baiba Kauliņa, 
Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste - mājas lapas redaktore 
6733030629192298 
Baiba.Kaulinakm.gov.lv

 

Informācijas avots: http://www.km.gov.lv/lv/jaunumi/?news_id=6122

 

Informē: 

Sestdien, 14. februārī, plkst. 18.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā notiks Dziesmu svētku zāles 5 gadu jubilejas pasākums un koncerts "Bez mīlestības nedzīvojiet...".

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
Mob.tel.: 26422411
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

Ir pagājis gads, kopš Kārķu tautas namā skatītāju vērtējumam savu sniegumu nodeva vidējās paaudzes deju kolektīvs Inetas Zutes vadībā. Tā kā pirmais gads jebkurā darbībā ir visaizraujošākais, tas noteikti ir atzīmēšanas vērts.

Tāpēc dejotāji sestdien, 14. februārī, plkst.19.00 Kārķu tautas namā kopā ar dažādiem deju kolektīviem no Rūjienas, Naukšēniem, Ērģemes un Saieta nama „ Lugažu muiža” vienosies kopīgā koncertā „ Mīlēsim abi, viss būs labi”. Mīlestības svētku noskaņu palīdzēs radīt koncerta vadītāji un daudzveidīgais deju repertuārs.

 

Vakara otrajā daļā – Sirsniņballīte kopā ar grupu „ Kaugurieši”. Dejotāji aicina uz šo balli ierasties sarkanā tērpā, lai deju starplaikos piedalītos dažādu nomināciju konkursos.

 

Aicināti visi!

 

Informāciju sagatavoja

Dace Pieče

Kārķu tautas nama vadītāja

Atzīmējot Valentīndienu, iedvesmojies no dažādām šo svētku svinēšanas tradīcijām pasaulē, kuras Valmieras Tūrisma informācijas centrs ir apkopojis īpašajā piedāvājumā „Izbaudi Valentīndienu Valmieras pusē!”.

Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas sadaļā „Īpašie pasākumi” atradīsiet noderīgu informāciju par koncertiem, teātra izrādēm un muzikālajiem vakariem, kas radīs romantisku noskaņu visas nedēļas garumā. Tāpat izdevumā atradīsiet ēdināšanas vietu īpašos piedāvājumus, ieteikumus gardai maltītei, lai baudītu ar mīlestību gatavotus ēdienus.

Tiem, kuri vēlas Valentīndienā apmeklēt kinoseansus vai pavadīt aktīvi slidojot, vērts ieskatīties sadaļā „Lustīgai noskaņai”.

Īpašais piedāvājums pieejams tikai elektroniskā formātā, to var apskatīt un lejupielādēt šeit.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs priecāsies ikvienu redzēt gan svētkos, gan arī Ceļotāju stāstu vakarā, kas notiek reizi mēnesī. Nākamā tikšanās būs 26.februārī, kad klātesošajiem būs iespēja ieklausīties Elīnas un Alvja Sokolovu stāstījumā par krāšņo un noslēpumaino Indiju. Pieteikšanās pasākumam pa tālruni 64207177 vai e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Inita Kūlīte

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

Tūrisma informācijas konsultante

Tālr.: 64207177

Mob.tel.: 25664420

Sākusies pieteikšanās Vislatvijas vakara vadītāju festivālam „Caur smiekliem pilnīgi nopietni”, kurš notiks piektdien, 6. martā, Valmieras pagasta kultūras namā. Vakara vadītāji aicināti pieteikties līdz piektdienai, 2. martam, pie  festivāla organizatores Līgas Steberes pa tālr. 29489543.

„Spēle ir viens no emocionālās kontaktēšanās veidiem un tā notiek saprātīgā, nosacītā formā. Piedaloties spēlē, notiek jūtu, pārdzīvojumu, garastāvokļu saskarsme un apmaiņa. Spēle palīdz izvairīties no pelēcības un veido spilgtas, svētdienīgas attiecības. Esi radošs un oriģināls! Iedrošini sevi un piedalies!” aicina Līga Stebere.

Vakara vadītāju uzdevums ir sagatavot 15 minūšu programmu, apspēlējot tēmu „100 dienas Saeimā”. Priekšroka īsām un spilgtām programmām. Svarīgi parādīt radošu ieceri, tēmas aktualitāti un izpildījuma meistarību. Labāko vakara programmu noteiks skatītāju balsojums!

Vislatvijas vakara vadītāju festivāls „Caur smiekliem pilnīgi nopietni” notiks 14. reizi, un tā mērķis ir popularizēt vakara vadītāja prestižu, palīdzēt iegūt jaunas darba iespējas, dot iespēju savstarpējai pieredzes apmaiņai, kā arī celt profesionālo izpildījuma līmeni.

Valmieras pagasta kultūras nams dalībniekiem nodrošinās nepieciešamo aparatūru un skaņu operatoru.

14. Vislatvijas vakara vadītāju festivālu „Caur smiekliem pilnīgi nopietni” atbalsta Burtnieku novada pašvaldība, SIA „Valmiermuižas alus”, AS „DNB banka” un SIA „Agroserviss Valmiera”.

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Sestdien, 14. februārī plkst. 17.00 Valkas pilsētas kultūras namā skanēs “Koncerts mīlestībai”.

Tajā populārus duetus un ārijas izpildīs Silga Tīruma – soprāns (Latvija – Francija), Pjērs Soldano – tenors ( Francija) un Marija Bahmane – klavieres ( Igaunija – Austrija).

Programmā - Dž. Verdi, Ž.Bizē, Dž. Pučīni, K. M. fon Vēbera, V. A. Mocarta, E. Dārziņa un citu pasaules slavenu komponistu darbi.

Silga Tīruma dzimusi Valkā. Muzikālo izglītību guvusi J.Cimzes Valkas mūzikas skolā, Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Viņas repertuārā ir tādas lomas kā Adīna (G.Doniceti “Mīlas dzēriens”, Grietiņa (E.Humperdinka “Ansītis un Grietiņa”, donna Elvīra (V.A.Mocarta “Dons Žuans”, Eva (R.Vāgnera “Nirnbergas meistardziedoņi”, kā arī vairākas lomas operetēs.

Silga Tīruma bijusi nominēta Lielajai mūzikas balvai 2011 kategorijā Gada debija un saņēmusi portāla “Delfi” publikas simpātijas balvu.

Pjērs Soldano dzimis Dienvidfrancijas pilsētā Sisteronā.  P.Soldano  ir brīvmākslinieks un dzied dažādu operu projektos, starp tām Milānas operā  “La Scala’’, Veronas arēnā , Limožas operā, Šatelē teātrī (Parīzē), Parīzes operā, kā arī Tiroles festivālā Austrijā. Mākslinieks sniedzis solo koncertus Svansijā (Lielbritānijā), Grācā (Austrijā) un Parīzē (Francijā).

Marija Bahmane dzimusi Tartu (Igaunijā) mūziķu ģimenē. M.Bahmane strādā par klavierspēles pedagoģi Vāgnera konservatorijā, Šūberta konservatorijā un mūzikas skolā “Skaņu spēle” Vīnē. Māksliniece koncertējusi dažādos sastāvos – duetos, trio, kvartetos, kvintetos – Igaunijā, Somijā, Portugālē, Anglijā, Vācijā, Austrijā un Šveicē, piedalījusies konkursos kā pianiste, koncertmeistare un kamermūziķe.

Biļešu cenas: 4, 5, 6 un 7 eiro, bērniem un skolēniem – 3 eiro.

Biļetes var iegādāties katru darba dienu no plkst. 8.00 – 20.00 Valkas pilsētas kultūras nama kasē.

Sasildīsim auksto ziemu ar mīlestības mūziku no visas pasaules!

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Brūvere
Valkas novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 64707489
mob. tālr. 26444002

Ar profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās mūzikas izglītības iestāžu izglītības programmas Sitaminstrumentu spēle valsts konkursa finālu 2015. gada 16. februārī plkst. 11.00 un 17. februārī plkst. 12.00 Vidzemes koncertzālē „Cēsis” sāksies Latvijas mūzikas skolu un vidusskolu labāko audzēkņu izvērtēšana.

Kopš iepriekšējā izglītības programmas Sitaminstrumentu spēle valsts konkursa pagājis ievērojams laiks – seši gadi. Audzēkņu interese apgūt tieši šo izglītības programmu šajos gados ir augusi. Šogad finālā par godalgotām vietām cīnīsies mūzikas skolu 47 audzēkņi un mūzikas vidusskolu 12 audzēkņi.

No 18. līdz 22. februārim Augusta Dombrovska mūzikas skolā (Ziemeļblāzmas ielā 38, Rīgā) notiks Latvijas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās mūzikas izglītības iestāžu izglītības programmas Pūšaminstrumentu spēle (koka pūšaminstrumenti un metāla pūšaminstrumenti) audzēkņu valsts konkursa fināls, kurā piedalīsies mūzikas skolu 250 audzēkņi un mūzikas vidusskolu 75 audzēkņi. Konkursa sākums katru dienu plkst. 10.00.

3. un 4. martā Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā (Atbrīvošanas alejā 56, Rēzeknē) notiks Latvijas profesionālās vidējās mūzikas izglītības iestāžu izglītības programmas Diriģēšana audzēkņu valsts konkursa fināls, kurā piedalīsies mūzikas vidusskolu 31 audzēknis.

Latvijas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās mūzikas izglītības iestāžu audzēkņu valsts konkurss katru gadu notiek dažādās izglītības programmās. Konkursa mērķi ir attīstīt audzēkņu profesionālās prasmes un uzstāšanās kultūru, pārraudzīt izglītības kvalitāti profesionālās ievirzes un vidējās mūzikas izglītības sistēmā, apzināt profesionālās ievirzes izglītības sistēmas tālākās attīstības vajadzības un iespējas, un stiprināt Vispārējo Dziesmu un deju svētku tradīciju un procesa nepārtrauktību, veicinot audzēkņu interesi par latviešu oriģinālmūziku.

Mūzikas skolu audzēkņi, kuri nokļuvuši finālā, jau ir pārvarējuši konkursa divas kārtas (mūzikas skolā un reģionā), mūzikas vidusskolu audzēkņi vienu - atlases kārtu mūzikas vidusskolā.

Valsts konkursu norises un dalībnieku saraksts pieejams Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā: http://www.lnkc.gov.lv/nozares/kulturizglitiba/valsts-konkursi-muzika/

Vērot konkursa finālu norisi un atbalstīt jaunos talantus klātienē, aicināts ikviens interesents! Ieeja bez maksas.

Valsts konkursus mūzikā un mākslā rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

No 2015. gada 6. līdz 12. jūlijam Rīgā notiks XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kuros piedalīsies arī Madonas novada bērnu un jauniešu kolektīvi.

Lielajam notikumam gatavojas tautas un mūsdienu deju kolektīvi, folkloras kopas, kori, teātri, vizuālās un lietišķās mākslas pulciņi, vokālie, vokāli instrumentālie un koklētāju ansambļi, simfoniskie un pūtēju orķestri no Madonas novada. Kopā tie ir 107 kolektīvi (2095 dalībnieki). Kuri kolektīvi dosies uz lielo svētku notikumu, noteiks skates.

Svētki prasa, lai būtu svētku tērpi, saka izglītības nodaļas vadītāja Solvita Seržanē. Jau kopš 2010. gada Madonas novada pašvaldība atbalsta kolektīvus, piešķirot finansējumu jaunu tērpu iegādei. Ik gadu tie bijuši pāri 10 000 eiro, šogad piešķirts finansējums 26 726 eiro apmērā.

Kā stāsta Solvita Seržāne, lielākā daļa finansējuma aizies tautas deju kolektīvu tērpu iegādei- brunčiem, puišu biksēm, blūzēm, vestēm, žaketēm un pastalām, jo šajā kategorijā ir vislielākais kolektīvu skaits.

Priecē, ka esam pakāpeniski šo lietu sakārtojuši un uz svētkiem kolektīvi varēs gan skaisti dziedāt un dejot, gan izskatīties. Aktuāls jautājums deju kolektīviem bijuši apavi. Iepriekšējos gados ieguldīts kolektīvos apģērbos, tagad pienācis laiks arī apaviem, stāsta S.Seržāne.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kuri notiek reizi piecos gados. Bērni un jaunieši ir tie, kas apliecina, ka senās latviešu dziedāšanas, dejošanas un muzicēšanas tradīcijas tiek turpinātas un godā turētas. 

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Miķelsone
Sabiedrisko attiecību speciāliste Madonas novada pašvaldībā
e-pasts: edite.mikelsone PIE madona PUNKTS lv
Tālr.: +371 29474955

 

Lai iepazīstinātu Madonas reģiona profesionālās ievirzes mākslas skolu audzēkņus un viņu vecākus ar mākslas un dizaina tālākizglītības iespējām Latvijā, 25. februārī Madonā notiks Dizaina diena un modes skate "Karaliskā roze”.

Modes skatē – konkursā piedalīsies Latvijas Mākslas akadēmijas, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas, Rīgas Amatniecības vidusskola, Ogres valsts tehnikuma, Valmieras Mākslas vidusskolas, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas, Daugavpils Mākslas vidusskolas „Saules skola”, Rīgas Stila un modes profesionālās vidusskolas audzēkņi. Dalībnieki aicināti uzstāties divās tērpu kolekciju kategorijās, prezentēt dizaina un avangarda tērpu kolekcijas. Sniegumu vērtēs žūrija un tiks pasniegtas balvas. Arī Madonas mākslas skola piedalīsies Modes skatē un prezentēs auduma apdruku apģērbā.

Pasākums norisināsies divās vietās, no plkst. 11:00 Madonas kinoteātrī „VIDZEME” notiks Dizaina diena, savukārt plkst. 17:00 Madonas kultūras namā gaidāma modes skate – konkurss „KARALISKĀ ROZE”.    

https://www.youtube.com/watch?v=ekaBV1DLGBQ

Foto/Video: Mareks Māngūzis

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Šulce

J.Simsona Madonas mākslas skolas direktore

Mob. t. +371 28615694

Rūjienas novada pašvaldība sadarbībā ar Rūjienas, Mazsalacas un Burtnieku novada nevalstiskajām organizācijām ir realizējusi projektu „Tradicionālās vērtības un jaunas prasmes – sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai”.

Projekta noslēgumā:Oleru muižā, Jeru pagastā, Rūjienas novadā 20.februārī no plkst.12.00 līdz 14.00 uzstāsies Valdis Muktupāvels Mākslas doktors, Latvijas Universitātes asociētais profesors etnomuzikoloģijā, komponists un mūziķis ar muzikālu lekciju ikvienam “Tik parastie, bet noslēpumainie skaņu rīki Latvijā”.

 Nobeigumā - diskusijas, jautājumi, pārrunas.

Savu dalību pasākumā pieteikt pa tālr. 29224494 - Ieva Zemīte vai e-pasts: olerumuiza PIE inbox PUNKTS lv līdz 18.februārim.

projekta nobeiguma publicitātes pasākums

Biedrība „Oleru muiža” rīko atvērtu pasākumu visiem interesentiem, lai ziemas vidū rosinātu ikvienam meklēt zināšanu un gara gaismu.  

Uzrunājiet un aiciniet interesentus apmeklēt šo pasākumu!

                              

Aktivitāte notiek biedrības “Oleru muiža” vadītā projekta „Tradicionālās vērtības un jaunas prasmes – sabiedrības ilgtspējīgai attīstībai” ietvaros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

 

www.sif.lv www.eeagrants.lv  www.eeagrants.org

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu. Par publikācijas saturu atbild biedrība „Oleru muiža”.

 

Sestdien, 21. februārī, plkst. 12.00 laukumā pie Zilākalna pagasta pārvaldes notiks Masļeņicas pasākums.

Pasākumā piedalīsies Valmieras 2. vidusskolas skolēni, būs dažādi priekšnesumi, notiks jautras izdarības, rotaļās iešana, salmu lelles dedzināšana un pankūku ēšana. Ikvienam būs iespēja sildīties pie ugunskura un malkot karstu tēju. Pasākuma organizatori aicina trauciņā līdzi ņemt pašu pagatavotas pankūkas un piedalīties konkursā “Mana garšīgākā pankūka”.

Masļeņica ir pareizticīgo svinamā diena, kuru svin 7 dienas pirms lielā gavēņa. Masļeņicas laikā ir jāizklaidējas, daudz jāēd, katru dienu jāiet ciemos vai jāsagaida ciemiņi pašiem. Viens no galvenajiem izklaides veidiem ir maskarāde, kur jāpārģērbjas līdz nepazīšanai. Masļeņicas pēdējā dienā dedzina lelli no salmiem, kas simbolizē ziemu. Lelles sadedzināšana nozīmē, ka ziema tiek pavadīta līdz nākamajam gadam.  

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Pirms 30 gadiem 1985.gada 20.februārī bijušajā ampīra stilā celtajā Cēsu pilsmuižas stallī – ratnīcā tika atklāts Izstāžu Nams. Šis notikums bija pagrieziena punkts izstāžu un citu kultūras aktivitāšu organizēšanā Cēsīs. Izstāžu nama atklāšana būtiski uzlaboja kvalitatīvu vizuālās mākslas izstāžu rīkošanas iespējas Latvijas perifērijā. Notikusi mākslinieku un paaužu maiņa, un laiks ir ieviesis korekcijas. 30 gadi bijuši bagāti – skaitā ap 2000 daudzveidīgi mākslas, mūzikas, literatūras, konferenču un politikas pasākumi pulcējuši ļaudis Izstāžu Namā.          

Atzīmējot jubileju, ir izdots Cēsu profesionālo mākslinieku katalogs un atvērtas izstādes – „Lielie vidzemnieki”, šajā daļā eksponēti 20. gadsimta latviešu mākslinieku-vidzemnieku Vilhelma Purvīša, Kārļa Miesnieka, Ludolfa Liberta, Kārļa un Eduarda Brencēnu, Kārļa Jansona, Teodora Zaļkalna un Gustava Šķiltera darbi.  Otrā izstādes daļa „Cēsu mākslinieki un viņu laiks” iepazīstina ar šodienas mākslinieku cēsnieku radošo devumu dažādos mākslas žanros.       Izstādē varēs aplūkot mūsdienu gleznotāju Andra  Eglīša, Laimas Bikšes, Signes Vanadziņas, stikla mākslinieka Eero Rasa, keramiķes Vitas Vīksnas, multimākslinieka Kaspara Podnieka, tekstilmākslinieču Dzintras Vilks, Dagnijas Kupčes, Sanitas Rozes-Leišavnieces un jauno un talantīgo Cēsu gleznotāju Līvas Graudiņas un Armanda Kanaviņa daiļradi. Kopskaitā izstādēs būs skatāmi 38 mākslinieku darbi.      

Izstāde sagatavota ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atbalstu. Izstāde atvērta no 21.februāra līdz 29.martam.

Informāciju sagatavoja:
Nata Livonska
Galvenā speciāliste
Izstāžu nama ekspozīciju darbā
Tel.nr 64123557
E-pasts: nata.livonska PIE cesis PUNKTS lv

 Gustavs Cīmens ir pirmais fotogrāfs Latvijā, kuram atzīmējam 200 gadu jubileju.Viņš bija pirmais Cēsu fotogrāfs, kurš šeit ilgstoši apmeties uz pastāvīgu dzīvi. Pateicoties Cīmenam, Cēsis šai laikā aiz Rīgas ir visvairāk fotogrāfiski iemūžinātā pilsēta Latvijā. Viņa atstātais fotogrāfiskais mantojums būtiski papildina Latvijas foto vēstures kopainu.  Izstādes atklāšana Jaunās pils Konferenču zālē 18. februārī plkst. 16.00.Izstāde apskatāma līdz 22. martam

Izstādes apmeklētājiem piedāvājam iespēju aplūkot senāko zināmo fotogrāfijā fiksēto Cēsu panorāmu, izcilā pedagoga Augusta Holandera (Hollander) dibinātās mācību iestādes Bērzainē pie Cēsīm ēku kompleksu un apkārtni, kas pēc 1882 gadā ģimnāzijas jaunās ēkas uzcelšanas izmainījās līdz nepazīšanai, kā arī pirmos fotoattēlus, kuros redzama grāfu Zīversu Cēsu Jaunā pils un Kārļu muižas kungu māja ar  tās iemīniekiem. Absolūti unikāli ir izstādē aplūkojamie Gustava Cīmena 1872. gada 10. (22.) maija fotogrāfētie lielās viesuļvētras postījumi Priekuļu, Līgatnes un Ķemju baznīcas apkārtnē.  G. Cīmens iegājis foto vēsturē kā fotogrāfs, kurš pirmais Baltijā fotogrāfiski fiksējis dabas katastrofas.

Gustavu Hermani Cīmenu (Gustav Hermann Ziemens) dzimis Marienburgā Prūsijā (tagadējā Malborka Polijā) 1815. gada 18. februārī. 19. gs. 50. gadu otrajā pusē G. Cīmens ar ģimeni pārcelās uz Liepāju, kur nodarbojās ar dagerotipiju un fotogrāfiju. Izstādes autors un Cīmena atstātā mantojuma apzinātājs vēsturnieks Tālis Pumpuriņš pieļauj, ka Cīmens uz Cēsīm pārcēlies jau 1862. gadā. Kur atradusies fotogrāfa darbnīca un vai tā ir viņa pirmā un vienīgā darbnīca Cēsīs? Tas skaidrojams turpmākos pētījumos.

 

Gan Cēsu muzejā, gan fotoattēlu krātuvēs Igaunijā un Latvijā apzinātas vairāk nekā 20 vizītkaršu formāta ( 6 x 10 cm) fotogrāfijas ar dažādu personu portretiem un tik pat daudz viņa fotografēto Cēsu un apkārtnes fotogrāfiju. 

1919.gada 6.februārī Jaunformējamo spēku komandieris kapteinis Ludvigs Bolšteins izdeva pavēli Nr.11, kurā uzdeva brīvprātīgo 11.rotai formēt muzikantu komandu. Saskaņā ar šo pavēli Liepājā tika nodibināts pirmais Latvijas armijas kara orķestris. Atzīmējot šo notikumu un turpinot Latvijas armijas tradīcijas, katru gadu Nacionālo bruņoto spēku orķestris koncertē kādā no Latvijas pilsētām. 2015.gada 26.februārī plkst.19.00 pirmā kara orķestra 96.dzimšanas diena tiks atzīmēta ar koncertu Vidzemes koncertzālē „Cēsis”.

Šāds divdaļīgs koncerts Nacionālo bruņoto spēku orķestrim ir kā radošā atskaite, kurā vienreiz gadā klausītājiem tiek piedāvāts labākais un savdabīgākais orķestra radošajā izpausmē.

Koncerta 1.daļu NBS orķestris atklās ar Latvijas armijas pirmā Mūzikas inspektora, vēlākā Latvijas konservatorijas profesora Jura Jurjāna „Svētku maršu”. Kā kara orķestru inspektors J. Jurjāns rūpējās arī par Latvijas armijas orķestru repertuāra papildināšanu un radoši strādāja kompozīcijas laikā. Svētku maršs ir lielisks ne tikai kā koncerta atklāšanas skaņdarbs, bet arī lielās formas kompozīcija, kuras garums pārsniedz 7 minūtes, kas jebkuram maršam ir iespaidīga metrāža.

Nacionālo bruņoto spēku orķestris ir lepns, ka savus tiešos dienesta pienākumus pilda Pērnavas kazarmās, Rīgā, kur līdz 1940.gadam bija dislocēts 5.Cēsu kājnieku pulks. Šī pulka sagaidīšanas marša notis nejauši tika atrastas tikai 2014.gada decembrī Valmieras gaļas kombināta bijušā pūšaminstrumentu orķestra „Signāls” nošu bibliotēkā. Koncertā 5.Cesu kājnieku pulka maršs pēc 1940.gada izskanēs tikai otro reizi. Koncerta laikā tiks demonstrēti vēsturiskie videomateriāli no Kinofotofono dokumentu arhīva, fotogrāfijas no Latvijas Kara muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja arhīviem.

Katrā no koncertiem NBS orķestris cenšas parādīt savus solistus. Rēzeknes Mūzikas vidusskolas ilggadējās pedagoģe un komponistes Līgas Liepiņas- Kaņepes kompozīcija - Variācijas par latgaliešu tautas dziesmas „Gouju pa mežu” tēmu Raimonda Igolnieka aranžējumā izskanēs arī šajā koncertā. Klarnetes solo izpildīs NBS orķestra Koka pūšaminstrumentu grupas koncertmeistars virsseržants Guntars Gedroics.

Mūsdienu koncertrepertuārs pūšaminstrumentu orķestrim būs pārstāvēts ar amerikāņu komponista  Alfrēda Rīda  un norvēģu skaņraža Larsa Erika Gudima kompozīcijām.

Koncerta otrajā daļā skanēs izklaides mūzika. Nacionālo Bruņoto spēku bigbends koncertā pārsteigs ar krāsainu, pozitīvas enerģijas uzlādējošu koncertprogrammu.

Koncerta otrās daļas kodolu veidos skaņdarbi, kuri ieguvuši stabilu vērtību gan klausītāju, gan bigbenda mūziķu vērtējumā. Norvēģu komponista Edvarda Grīga svītas „Pērs Gints” viena no populārākajām daļām „Kalnu karaļa alā”, Frederika Šopēna la mažora klavieru sonātes tēma kompozīcijā „Mīlestības noslēpums” ļaus klausītājam izbaudīt klasiskās mūzikas burvīgās pārvērtības džezā. Solistu improvizācijas visās bigbenda instrumentu grupās, apspēlējot Džordža Geršvina, Henrija Mančini, Saja Olivera, Arturo Sandovala un citu pasaulslavenu džeza komponistu tēmas palīdzēs tuvāk iepazīt džeza mūziku un novērtēt solistu talantu. Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu kulta videospēles „PAC MAN” tēma ļaus kādam atcerēties bērnību. Šīs un citas kompozīcijas krāšņi papildinās paša bigbenda mūziķu fantāzijas improvizācijās. Koncertprogrammas moto – par dažādību!

Turpinot Latvijas armijas tradīcijas, ieeja koncertā - bez maksas.

 

Klajā nācis Starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2015” Dziesmu krājums, kurā apkopotas 53 visu Latvijas vēsturisko novadu tautasdziesmas. Krājuma izveidē piedalījušies folkloras kopu vadītāji no visas Latvijas, gan iesūtot melodijas, gan vētījot un atlasot populārākās un biežāk kopā dziedamās dziesmas.

 

 „Novadu dziesmu pūra izdziedāšana būs viens no svarīgākajiem notikumiem dažādās festivāla „Baltica 2015” situācijās. Tā ir iespēja izpausties mūsu dziedātpriekam un savstarpējai saskaņai. Šis tautasdziesmu krājums aicina saredzēt tautasdziesmu pašvērtību, to vienkāršo eleganci un pielietojamību, uzsvaru liekot uz katra cilvēka dziedātprieku, kā arī bagāta, daudzveidīga dziesmu pūra veidošanu,” stāsta Starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2015” mākslinieciskās koncepcijas autore, M.Phil. Māra Mellēna.

 Krājums ir iegādājams Latvijas Nacionālajā kultūras centrā (Rīgā, Pils laukumā 4), kā arī būs nopērkams festivāla „Baltica 2015” laikā.

 Starptautiskais folkloras festivāls „Baltica 2015” norisināsies Latvijā no 2015. gada 15. līdz 19. jūlijam. Festivāla tēma būs „Mantojums”.

 Dziesmas no krājuma būs iespēja izdziedāt kopā ar dziedātājiem no visas Latvijas „Baltica 2015” novadu sadziedāšanās pasākumā 17.jūlijā Rīgas kanāla malās pie Latvijas Nacionālās operas un 18.jūlijā Rēzeknē Festivāla parkā.

 Festivāls „Baltica” ir Baltijas tautām vai valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tautas kultūras vai mākslas izpausmes formas.

Festivālā piedalīsies etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. Starptautisko folkloras festivālu „Baltica” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām.

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

7. martā plkst. 15.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts, kurā tiks atskaņota viena no Johana Sebastiana Baha visskaistākajām kantātēm „Ich habe genug”. 

Koncertā apvienojušies tādi jauni un jau pieredzējuši mākslinieki kā Jeļena Privalova Epštein (ērģeles), Liene Dobičina (flauta), Irina Viļegžaņina (čells), Monta Krutāne (vijole) un Ērika Jonīte (soprāns). Koncerta programmā būs arī citu komponistu instrumentālie skaņdarbi. 

„Ich habe genug” ir skaistākā un pazīstamākā Johana Sebastiana Baha (1685-1750) kantāte ar kataloga numuru 82, kas tikusi pirmatskaņota 1727.gada 2.februārī. Saturiski šis darbs ir par Kunga prezentāciju svētnīcā, kad Jāzeps un Marija nesa jaundzimušo Jēzu uz Jeruzalemes templi, lai veltītu Viņu Kungam. Svētnīcā viņi sastapa sirmo Simeonu, kurš no Svētā gara bija saņēmis atklāsmi, ka neredzēs nāvi pirms viņš savām acīm nebūs uzlūkojis Kunga svaidīto. Tad, paņēmis Jēzus bērnu rokās, viņš slavēja Dievu un teica: „Viss piepildīts. Tagad nu atlaid savu kalpu mierā, Kungs, kā Tu esi sacījis, jo manas acis ir skatījušas Tavu pestīšanu, ko Tu sagatavoji visu tautu priekšā.” Šie notikumi ir pamatā kantātei, kas oriģinālā paredzēta basa balsij, taču vēlāk tai veikts pārlikums arī soprānam.

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Ērika Jonīte

E-pasts: jonite.erika PIE gmail PUNKTS com

 

Piektdien, 6. martā, plkst. 20:00 Valmieras pagasta kultūras namā jau 14. reizi valdīs smiekli un humors Vislatvijas vakara vadītāju festivālā „Caur smiekliem pilnīgi nopietni...”. Šoreiz tiks apspēlēta tēma - 100 dienas Saeimā. Latvijā populāru politiķu tēlos iejutīsies vakara vadītāji no Krāslavas, Lēdurgas, Rīgas, Cēsīm, Dikļiem un Valmieras.

Priekšnesumu starplaikos skatītājus priecēs dziedātājs Gints Ristamecs un jauniešu deju kolektīvs „Sadancis”. Sveicienu Starptautiskajā sieviešu dienā dāmām sagatavojis titula „Misters Latvija 1995” ieguvējs Vilnis Solovjovs. Noslēgumā balle kopā ar grupu „Alianse”.

Vakara gaitā darbosies „Fotobox”, kur varēs nofotografēties kopā ar kādu no politiķiem-vakara vadītājiem un uzreiz saņemt gatavu fotogrāfiju.

Pasākums notiek pie klātiem galdiem. Dalības maksa – 15,00 eiro. Galdiņus var pieteikt līdz 3. martam pie Līgas Steberes, tālr. 29489543.

Vislatvijas vakara vadītāju festivāls „Caur smiekliem pilnīgi nopietni” notiks 14. reizi, un tā mērķis ir popularizēt vakara vadītāja prestižu, palīdzēt iegūt jaunas darba iespējas, dot iespēju savstarpējai pieredzes apmaiņai, kā arī celt profesionālo izpildījuma līmeni. Vakara vadītājiem ir dots uzdevums sagatavot īsu un spilgtu 15 minūšu programmu. Festivāls ir arī sacensības, kur labāko vakara programmu nosaka skatītāju balsojums!

14. Vislatvijas vakara vadītāju festivālu „Caur smiekliem pilnīgi nopietni” atbalsta Burtnieku novada pašvaldība, SIA „Valmiermuižas alus”, AS „DNB banka” un SIA „Agroserviss Valmiera”.

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Sestdien, 28. februārī, plkst. 19.00 Vidzemes koncertzālē “Cēsis” notiks spožo panākumu guvušā jauniešu kora “Kamēr…” koncerts, diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Koncertā skanēs Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīga 2014 ietvaros tapusī programma “Amber songs”, kuru tagad būs iespēja dzirdēt arī klausītājiem Vidzemē.

Programmas “Amber songs” centrā ir visdažādākās latviešu tautasdziesmas, kuras vienā izlasē pēc to melodiskās un tematiskās dažādības, šim projektam atlasīja etnomuzikologs Valdis Muktupāvels. Koncertprogrammas pamatā ir Baltijas mūsdienu komponistu kormūzikas šedevri un izlase no kora albuma “Amber songs”, kur 17 pasaules komponisti vienojās kopīgam mērķim - rast latviešu tautasdziesmas starptautisku atšifrējumu, radot jaunas latviešu tautasdziesmu apdares.

“Cēsīs, vēsturiski, koru tradīcijas ir bijušas dziļas, kaut vai minot leģendāro kordiriģentu brāļu Kokaru vārdus, kuru dzīves gadi un radošā darbība bijusi saistīta ar Cēsīm. Atzīmējot šo bagāto kora mūzikas mantojumu, vēlamies, lai kora mūzika Cēsīs, tagad jaunajā Vidzemes koncertzālē, skanētu regulāri. Pagājušajā gadā notika Berlīnes kora RIAS, Latvijas Radio kora koncerti, lielas formas vokāli simfoniskajos darbos piedalījās Valsts akadēmiskais koris “Latvija”. Tagad klausītājiem būs iespēja dzirdēt kora Kamēr.. koncertu, kura programmā skanēs katram latvietim saprotamākais un sirdij tuvākais - latviešu tautas dziesmas - šoreiz jaunā skanējumā. Vēlos vēl piebilst, ka šī gada jūnijā kora Kamēr.. māksliniecisko vadītāju un diriģentu Jāni Liepiņu mēs redzēsim pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pults pavisam jauna festivāla “Čello Cēsis” atklāšanas koncertā”, atklāj Inese Zagorska, Vidzemes koncertzāles “Cēsis” programmu direktore.

Spožākos panākumus Kamēr... guvis 1999. gadā Maktoberdorfas kamerkoru konkursā Vācijā, 2004. gadā iegūta uzvara Eiropas Grand Prix konkursā Gorīcijā, Itālijā, kā arī 2006. gadā izcīnītas trīs čempionu godalgas un zelta medaļas Pasaules koru olimpiādē Ksjamenā, Ķīnā. Kamēr... divas reizes ieguvis Latvijas augstāko apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu (2000., 2005.) un ir arī četru Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku koru karu, jeb nacionālā koru konkursa laureāts. Pēdējos gadus Kamēr... strādā ar īpaši korim pasūtītām programmām, tādējādi iegūstot unikālu repertuāru,tādā veidā papildinot a capella kora mūzikas literatūru ar izcilu komponistu darbiem.

Biļetes var iegādāties Koncertzāles kasē darba dienās no 12:00 – 18:00, sestdienās un svētdienās no 12:00 – 16:00, tālrunis biļešu rezervācijai 64119922, kā arī “Biļešu Paradīze” kasēs un www.bilesuparadize.lv

 

Informāciju sagatavoja:

 Sanita Ozoliņa

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 26323463

e-pasts: sanita.ozolina PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Piektdien, 27. februārī, plkst. 15.00 Dziesmu svētku muzeja telpās Dikļos notiks Dziesmu svētku jaunās ekspozīcijas atklāšanas pasākums. Pasākumā uzstāsies Valmieras Mūzikas skolas kora klases audzēkņi (vokālā pedagoģe Laima Krumholce), tiks teikti paldies vārdi cilvēkiem, kuri ieguldījuši savu darbu jaunās ekspozīcijas tapšanā.  Jaunā ekspozīcija veidota, īstenojot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Kocēnu novada domes finansēto projektu „150 gadi kopš latviešus Dikļos dziesma kopā sauc!”.

Ekspozīcija tapusi sadarbībā ar vēsturnieku Albertu Rokpelni. Ekspozīcija veltīta Dziedāšanas svētku sākotnei Latvijā. Astoņās planšetēs ar bagātīgu teksta materiālu, ko papildina vēsturiskās fotogrāfijas, izvietota informācija par Juri Neikenu, Dziedāšanas svētku tradīciju Dikļos, latviešu tautas atmodu un Dziesmu svētku tradīciju uzplaukumu 19. gadsimta otrajā pusē, Dziesmu svētku tradīcijām un atceri Dikļos pēc II pasaules kara, Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem un Dziesmu svētku tradīcijām novados.

Dziesmu svētku muzejā iespējams aplūkot arī Dikļu evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāja Jura Neikena krēslu – identisku kopiju oriģinālam, kas glabājas Dikļu baznīcā.  Arī šis krēsls izgatavots projekta „150 gadi kopš latviešus Dikļos dziesma kopā sauc!” ietvaros. Neikena krēsls kā Kocēnu novada dārgums un vērtība ir iekļauts grāmatā "Latvijas novadu dārgumi", kas izdota šī gada sākumā. Mācītājs, skolotājs un rakstnieks Juris Neikens, kurš Dikļos 1864. gada trešajos Vasarsvētkos sarīkoja pirmos Dziesmu svētkus, ir viena no izcilākajām personībām Latvijas kultūras vēsturē.

Pateicoties projekta īstenošanai, iegādāta arī recepcijas lete ar galdu, apģērbu statīvs, bukletu stends, vitrīna dažādu ekspozīcijas priekšmetu glabāšanai un priekšmetu izvietošanai aiz slēgtām durvīm, kā arī ekspozīcijas sistēmas, uz kurām izvietoti vēsturiskie materiāli. Projekts īstenots ar mērķi saglabāt latvisko identitāti un pilnveidot vietējo iedzīvotāju kultūrvidi, saglabājot vienu no senākajām un izcilākajām tradīcijām Dikļos – kordziedāšanu. Projekta kopējais finansējums ir 3604,32 EUR, no kuriem 2680,90 EUR ir ELFLA finansējums, savukārt 923,42 EUR – Kocēnu novada domes līdzfinansējums.

Dziesmu svētku muzejā ierīkota arī Dziesmu svētku ekspozīcijas kinozāle, kurā var vērot ar Dziesmu svētkiem un kordziedāšanas tematiku saistītus video materiālus, piemēram, sadarbībā ar Vidzemes Televīziju veidoto dokumentālo īsfilmu "Dziesmu svētki no šūpuļa līdz mūsdienām", kas tapusi Borisa un Ināras Teterevu fonda finansētā projekta "Latvijas Dziesmu svētku šūpulis - Dikļu zīme Eiropas kartē" ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja: 

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv