Arhīva kalendārs

« March 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Valsts Kultūrkapitāla fonds apstiprinājis Vidzemes plānošanas reģiona izstrādāto Vidzemes kultūras programmas 2015. gadam pieteikumu. Jau septīto gadu būs iespēja īstenot projektus dažādu kultūras aktivitāšu realizēšanai Vidzemes pilsētās un novados.

Vidzemes kultūras programmas finansējums ir saņemts valsts akciju sabiedrības „Latvijas Valsts meži” atbalstītajā mērķprogrammā, kuras galvenais mērķis ir  veicināt kultūras pieejamību sabiedrībai, organizējot projektu konkursus kultūras projektu atbalstam reģionos.

2015. gadā Vidzemes kultūras programmas tiešais mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot mūsu reģionam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.  Šī mērķa sasniegšanai tiks atbalstīti tādi reģionālas nozīmes projekti, kas paredz sekojošu uzdevumu izpildi:

  • Sagaidot Latvijas simtgadi - Vidzemes unikālā kultūrvēsturiskā (materiālā un nemateriālā) mantojuma saglabāšana, tostarp apzināšana, izpēte, tālāknodošana, popularizēšana;
  • Jaunrades veicināšana un radošo industriju attīstība, tostarp jaunu Vidzemes kultūras produktu radīšana, esošo kultūras pakalpojumu pilnveidošana;
  • Zināšanu pārnese, tostarp zināšanu radīšana, iegūšana, uzkrāšana, analīze un izmantošana, kā arī kultūras darbinieku zināšanu pilnveide un profesionālā izaugsme;
  • Sadarbība dažādu kultūras nozaru starpā, tostarp projekta auditorijas iesaistīšana un līdzdalība kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs.

Tuvākajās dienās  plānots noslēgt finansēšanas līgumu starp Vidzemes plānošanas reģionu un Valsts Kultūrkapitāla fondu. Paredzēts, ka projektu konkurss tiks izsludināts no 2015. gada 9. marta līdz 9. aprīlim.

Aktuālajai informācijai aicinām sekot līdzi Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā  – www.vidzeme.lv.

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, E-pasts: ieva.vitola@vidzeme.lvwww.vidzeme.lv 

Sestdien, 7.martā, plkst.13.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā atklās Rasas Grāmatiņas tekstilmākslas ekspozīciju un Mārtiņa Vērdiņa darbu izstādi, kurā būs skatāmas gleznas, zīmējumi, akvareļi, fotoattēli.

Māksliniece R. Grāmatiņa bērnību un jaunību pavadījusi Olainē. 1988.gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļu, profesora Rūdolfa Heimrāta meistarklasē izstrādājot diplomdarbu „Ķekatas”. R. Grāmatiņa kopš 1984.gada dzīvo Saulkrastos un mākslas burvības pasaulē ievada jauno paaudzi, strādājot par pasniedzēju Vidzemes jūrmalas Mūzikas un mākslas skolā.

Stelles un aušana ir mākslinieces lielākā aizraušanās un vaļasprieks. Tās māksliniecei ļauj izpausties krāsu nianšu un auduma faktūru saspēlēs. Savus gobelēnus Rasa Grāmatiņa vairākkārt ir izstādījusi Saulkrastu pilsētā, tekstilmākslas asociācijas izstādē Pēterbaznīcā (1998.gadā), kā arī miniatūrtekstīliju izstādēs. Tāpat māksliniece ir sadarbojusies ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja galeriju „Apsīda”. Darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Iedvesma tekstīlijām meklējama dabas ainavu dažādībā, Latvijas gadalaiku īpašajā skaistumā, dārza augu formu un krāsu bagātībā, kā arī ceļojumos. Māksliniecei iemīļota tēma ir ziedi. Savukārt gobelēnos noskaņa tiek radīta ar dažādu dziju krāsu, toņu un faktūru palīdzību.

Mārtiņš Vērdiņš ir dzimis 1941.gadā. 1963.gadā beidzis Konservatorijas Teātra fakultāti kopā ar Ausmu Kantāni, Rasmu Garni, Astrīdu Vecvagari, Ģirtu Jakovļevu u.c. Jau būdams students, Mārtiņš Vērdiņš tika ieskaitīts toreizējā drāmas teātra trupā, kur nospēlējis vairākas nozīmīgas lomas. No 1970. līdz 1975.gadam bijis Valmieras drāmas teātra aktieris. Šī perioda ievērojamākais veikums – Juhani H. Vuoljoki „Niskavuori Hetā”, Sergejs A. Arbuzova „Esi sveicināta, mīlestība!”, Dāniels Z. Skujiņa „Brunču medībās” un Hamleta lomas atveidotājs Oļģerta Krodera iestudētajā Šekspīra traģēdijā. Savukārt no 1975. līdz 1999.gadam Mārtiņš Vērdiņš bija Dailes teātra trupā.

Līdztekus aktiera darbam M. Vērdiņš allaž zīmējis, gleznojis, skicējis un arī rakstījis, piemēram, grāmatu par dzīvesbiedri aktrisi Mirdzu Martinsoni. Savukārt pērn tika izdota grāmata „Epizodes”, kurā izklāstītas piezīmes no mākslinieka dzīves, no darba teātrī un kino, no ielas – dzīves būtiskākie krustpunkti.

„Dzīvoju starp Imantu un Babīti, kas ir līdzīga Aleksandra Čaka apdziedātai paradīzei. Pie mājas dīķis, kuram apkārt augošos krūmus apgriežu un veidojas neparasts dzīvžogs. Man nav ne gurķu, ne burkānu, vien dārzā nolieku podu ar ziediem, un sirds iekāro gleznot,” stāsta M. Vērdiņš. Aktieris iecienījis gleznot uz dēlīšiem. Esot tāds bocmaņu stils. Glezniecībā patīk faktūra.

Izstādes apskatāmas līdz 31.martam.

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) pieņem pieteikumus mērķprogrammu konkursos:

 "Amatierteātris",

"Vizuālās mākslas izglītības iestāžu materiāli tehniskās bāzes uzlabošana"  un  

"Muzeju nozares attīstības programma un muzejisko priekšmetu iepirkumu programma". 

VKKF pieņem pieteikumus līdz 27.martam pulksten 12.00 (sūtot pa pastu  - līdz 23.martam (pasta zīmogs)) 

Konkursu rezultāti - pēc 30.04.2015.  (Publicēts 02.03.2015.)

Informācijas avots : Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF)

Alūksnes novada sieviešu un vīru vokālie ansambļi sestdien, 28. februārī piedalījās vokālo ansambļu skatē Viļakā, kur savu varēšanu demonstrēja līdz ar citiem muzikālajiem kolektīviem no Apes, Gulbenes, Balvu, Viļakas, Rugāju un Baltinavas novadiem.Augstāko vērtējumu – 1. pakāpi saņēma Jaunlaicenes sieviešu vokālais ansamblis (vadītāja Inga Ārste) un Veclaicenes pagasta sieviešu vokālais ansamblis (vadītāja Ilze Briediņa). 2. pakāpi ar savu dziedājuma prasmi žūrijas vērtējumā nopelnīja četri Alūksnes novada vokālie ansambļi – Veclaicenes pagasta vīru ansamblis (vadītāja Ilze Briediņa), Jaunannas tautas nama sieviešu vokālais ansamblis „Trallas” (vadītāja Inese Vilciņa), Ziemera pagasta sieviešu vokālais ansamblis „Pierla” (vadītāja Ilze Briediņa) un Liepnas pagasta sieviešu vokālais ansamblis „Noskaņa” (vadītāja Lilita Spirka). Mārkalnes pagasta sieviešu vokālais ansamblis „Akava” (vadītāja Leonora Dambīte), kuram šī bija pirmā skate, saņēma 3. pakāpi.

Veclaicenes vīru vokālais ansamblis jau 21. martā Jūrmalas kultūras centrā piedalīsies II Latvijas Vīru vokālo ansambļu konkursā. Savukārt nākamā skate notiks 2. maijā Gulbenē, kad savu dziedāšanas prasmi rādīs jauktie un senioru ansambļi.

 Skatē kopā piedalījušies 23 muzikālie kolektīvi un septiņi no tiem – no Alūksnes novada. Ansambļu sniegumu vērtēja žūrijas komisija, kuras sastāvā bija diriģenti Uldis Kokars, Roberts Liepiņš un Jānis Baltiņš.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Sestdien, 7. martā, plkst. 14.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā jau astoto reizi notiks modes deju grupu festivāls starptautiskās Sieviešu dienas noskaņās ar moto „Bez sievietēm nav dzīvot vērts!”.

 Festivālā piedalīsies 12 modes deju kolektīvi

– Kocēnu novada Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centra dāmu deju grupa „Maģija", Mazsalacas novada kultūras centra dāmu deju kopa „Minna", Sēļu pagasta tautas nama senioru deju kopa „Draiskules", Vecates pagasta pašvaldības dāmu deju kolektīvs „Salacietes", Vijciema Eiropas deju grupa „Vijolītes", Strenču kultūras nama senioru dāmu deju kopa „Madaras”, Burtnieku kultūras centra senioru deju grupa „Rudens roze", Matīšu sieviešu kluba „Dzintare” deju grupa, Staiceles pilsētas kultūras nama dāmu deju grupa „Vecmāmiņu aerobika”, tālākie viesi gaidāmi no Aizkraukles novada Daudzeses pagasta – dāmu deju kolektīvs „Kvēlziedes”.

Dāmas ar dziesmotiem sveicieniem sveiks Rūjienas novada Lodes kultūras nama vīru vokālais ansamblis „Rūjmala” un šlāgergrupa „Džambulaja”.

 Koncerta apmeklējums – bezmaksas. Ikviens laipni aicināts!

 Informāciju sagatavoja:

Elīna Upīte

Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

Jau šajā sestdienā, 2015. gada 7. martā sākas Latvijas deju kolektīvu skates, kurās izvērtēs dejotāju gatavību piedalīties VIII Vidējās paaudzes dejotāju svētkos Jelgavā, XX Senioru deju dienā Madonā un citos pilsētu un novadu deju svētkos.

 Skates Kurzemē - 7. martā, plkst. 12.00 Sabiles K/N dejos Talsu novada dejotāji, plkst. 18.00 Teātra namā „Jūras vārti” Ventspils pilsētas un Ventspils novada dejotāji. 8. martā, plkst. 12.00 Kuldīgas K/C izvērtēs Kuldīgas, Skrundas, Alsungas novadu dejotājus.

 Skates Latgalē - 7. martā, plkst. 13.00 Daugavpils novada K/N dejos Ilūkstes un Daugavpils novada, kā arī Daugavpils pilsētas dejotāji, plkst. 19.00 Krāslavas K/N - Dagdas un Krāslavas novadu dejotāji. 8. martā, plkst. 12.00 Ludzas K/N skatē piedalīsies Ludzas, Kārsavas, Ciblas, Zilupes novadu dejotāji un plkst. 18.00 - Rēzeknes pilsētas, Rēzeknes, Viļānu novadu dejotāji.

 Skates visā Latvijā turpināsies līdz 2015. gada 9. maijam.

 Katras dejas kvalitāti veido daudzi nozīmīgi aspekti. Būtiska ir dejas zīmējuma un pamatsoļu precizitāte, mākslinieciskais izpildījums un rakstura atklāsme, kā arī muzikalitāte un ritms. Tāpat tiks vērtēta tautas tērpa valkāšanas kultūra, dejotāju stāja, dejotprieks, emocionalitāte, attiecības ar deju partneri un citas skatuviskajai dejai būtiskas nianses.

Skates vērtēs Deju svētku Goda virsvadītāja, horeogrāfe Ingrīda Edīte Saulīte, Latvijas Nacionālā kultūras centra dejas mākslas eksperte Maruta Alpa, Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs Jānis Ērglis, Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs Jānis Purviņš, Deju svētku virsvadītājas Gunta Raipala un Iveta Pētersone-Lazdāne, Deju svētku virsvadītāja, horeogrāfe Zanda Mūrniece, Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs Gints Baumanis, Deju svētku virsvadītāja, horeogrāfe Gunta Skuja, Deju svētku virsvadītāja, horeogrāfe Taiga Ludborža, Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs Ilmārs Dreļs, Deju svētku virsvadītājs Rolands Juraševskis, horeogrāfes Santa Laurinoviča un Skaidrīte Andževa, kā arī XX Senioru Deju dienas deju virsvadītāji Aija Āre un Andis Lēnmanis.

 Deju kolektīvu skates rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām.

 

Informāciju sagatavoja
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv  

No 2015. gada 9. marta līdz 9. aprīlim Vidzemes plānošanas reģions izsludina „Latvijas valsts mežu atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2015” projektu pieteikumu konkursu.

2015. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot mūsu novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai tiks atbalstīti tādi reģionālas nozīmes projekti, kas paredz sekojošu uzdevumu izpildi:

  • Sagaidot Latvijas simtgadi - Vidzemes unikālā kultūrvēsturiskā (materiālā un nemateriālā) mantojuma saglabāšana, tostarp apzināšana, izpēte, tālāknodošana, popularizēšana;
  • Jaunrades veicināšana un radošo industriju attīstība, tostarp jaunu Vidzemes kultūras produktu radīšana, esošo kultūras pakalpojumu pilnveidošana;
  • Zināšanu pārnese, tostarp zināšanu radīšana, iegūšana, uzkrāšana, analīze un izmantošana, kā arī kultūras darbinieku zināšanu pilnveide un profesionālā izaugsme;
  • Sadarbība dažādu kultūras nozaru starpā, tostarp projekta auditorijas iesaistīšana un līdzdalība kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs.

„Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu pieteikumu konkursa ietvaros šogad tiks sadalīts 72 700 EUR liels finansējums, uz kuru var pretendēt juridiskas personas ar neierobežotu projektu skaitu. Kultūras programmas projektu konkursā atbalstu saņems kultūras projekti, kuri būs sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un uzdevumiem.

„Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” ietvaros finansējumu saņēmušie projekti jāīsteno laika posmā no 2015. gada maija līdz 2015. gada decembrim. 

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš - 2015. gada 9. aprīlis plkst. 17:00. Projektu pieteikumi jāiesniedz Vidzemes plānošanas reģionā Cēsu birojā personīgi vai jānosūta pa pastu (ar noteikumu, ka pasta zīmogs ir piecas dienas pirms konkursa beigu termiņa). Adrese - Vidzemes plānošanas reģions, Jāņa Poruka iela 8 – 108, Cēsu novads, Cēsis, LV - 4101.

 

Konkursa pieteikuma veidlapa un nolikums pieejami Valsts kultūrkapitāla fonda mājas lapā www.vkkf.lv, kā arī šeit:

“Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” nolikums;

Nolikuma pielikums Nr.1;

Nolikuma pielikums Nr.2;

Nolikuma pielikums Nr.3;

Nolikuma pielikums Nr.4;

Nolikuma pielikums Nr.5;

Nolikuma pielikums Nr.6.

 

Par projektu pieteikumu sagatavošanu paredzēti četri semināri dažādās Vidzemes vietās:

19. martā Alūksnē un Cesvainē

23. martā Limbažos un Smiltenē

Detalizētāka informācija par konkrētām norises vietām un laikiem sekos.

Projektu konkursu rīko Vidzemes plānošanas reģions saskaņā ar Valsts kultūrkapitāla fonda padomes apstiprināto nolikumu un noslēgto līgumu.  Vidzemes kultūras programmas finansējums ir saņemts valsts akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” atbalstītajā mērķprogrammā, kuras galvenais mērķis ir  veicināt kultūras pieejamību sabiedrībai, organizējot projektu konkursus kultūras projektu atbalstam reģionos.

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, Mob. tel. 25670756, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv 

26.martā pulksten 18.30 Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC) Rīgas ielā 10, ikvienu interesentu aicina pievienoties ceļojumā uz Norvēģiju.

Šoreiz nebūs jālido ar lidmašīnu, jābrauc ar auto vai jākuģo, bet ar aizraujošu stāstījumu, ko papildinās krāšņi fotoattēli, ceļā uz Norvēģiju mūs vedīs Vidzemes Augstskolas lektore Vineta Vintere – lekcijas “Tūrs Heijerdāls. Neuzrakstītie stāsti” autore.

Stāstījuma laikā iepazīsim Norvēģiju – troļļu zemi, Norvēģijas galvaspilsētu Oslo, piestāsim 945 gadus vecajā Bergenā – pilsētā, starp septiņiem kalniem,  ieskatīsimies Bergenas zivju tirgū, aplūkosim UNESCO pasaules mantojumā iekļauto Brigeni, dosimies Troļļu ceļā, paviesosimies Trondheimā, Lofotu salās un Trumsē (Tromsø),  uzzinot par interesantiem notikumiem un personībām katrā no šīm vietām.

Šis būs jau trešais ceļotāju stāstu vakars 2015.gadā. Līdz šim kopā esam iepazinuši noslēpumainās Indijas stāstu, apbrīnojuši Horvātijas krāšņo dabu, devušies pārgājienā pa skarbo Lapzemi un uzklausījuši citus aizraujošus stāstus no pieredzējušiem ceļotājiem.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs atgādina, ka dalība ceļotāju stāstu vakaros ir bez maksas, un tajos vietu skaits ir ierobežots. Tāpēc interesenti aicināti pieteikties iepriekš, rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, ierodoties personīgi Valmieras TIC, vai zvanot pa tālruni 64207177. Nākamais ceļotāju stāstu vakars notiks 23. aprīlī. Uz tikšanos!

Informāciju sagatavoja:
Mikus Krišāns
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
tūrisma informācijas konsultants
Mob.tel.: 29188645

Valkas brīvdabas estrādē  2015.gada 23.maijā plkst. 22.00 norisināsies vērienīga deju izrāde.  Divdesmit seši izcilākie Latvijas  jauniešu deju kolektīvi ar 1000 dejotājiem izdejos senā  Tālavas novada „Pavasara nakts mistērijas” par gadu simtos saglabātām ģimeniskām tradīcijām un senās Valkas puses pavasara ierašām. Tas būs stāsts kā saulei rietot, pavadām Jurģus un caur nakts mitoloģiskiem piedzīvojumiem sagaidām saullēktu kopā, jo, saulei lecot, būs Valkas lielais lopu tirgus, kas noslēgsies ar izpriecām Blusu krogā.

 

Nozīmīgas epizodes izspēlēs Smiltenes vidējās paaudzes deju kolektīvs „Ieviņa”.

Pusnaktī sāksies  zaļumballe. Grupa „Kreicburgas ziķeri”.

Biļešu cenas:

Vienam cilvēkam  7 EUR, pasākuma dienā 10 EUR

Pensionāriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām  5 EUR

Ģimenes biļete  (4 cilvēki) 20 EUR

Draugu biļete (10 cilvēki) 50 EUR

Bezmaksas  ieeja bērniem līdz 12 gadu vecumam.

Vairāk informācijas: http://www.valka.lv; www.visit.valka.lv

Trešdien, 18.martā plkst. 20.00 Valkas pilsētas kultūras namā notiks Latvijā vienīgais koncerts “Rīga - Valka - april, april!”.

 Koncertā piedalīsies populārie solisti Ginta Krievkalna, Māra Krievkalne, Rūta Dūduma, Edvīns Zariņš, Gatis Supe , kā arī muzikālā apvienība “Vintāža” un iluzionistu tandēms Andris Vizulis un Toms Felkers.

 Koncertu filmēs televīzija.

 Ieejas biļetes : EUR 5, 7,10

 Biļešu iepriekšpārdošana kultūras namā un Biļešu servisa kasēs, kā arī   www. bilesuserviss no 10. marta.

 Papildus informācija: Līga Pandalone, 647 237 05, 29 44 05 58

Ceturtdien, 12. martā, plkst.15.00 Cēsu Vēstures un mākslas muzejā Jaunajā pilī notiks ceļojošās izstādes „Johana Kristofa Broces (1742-1823) Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” atklāšana.

LU Akadēmiskās bibliotēkas (bij. Bibliotheca Rigensis, dibināta 1524.gadā) vēsture glabā interesantas liecības par seno grāmatu un rokrakstu likteņiem. Viena no visspilgtākajām lappusēm šajā laikmetu hronikā pieder pedagoga un novadpētnieka Johana Kristofa Broces kolekcijai.

J. K. Broce dzimis Gerlicā, apguvis tehnisko zīmēšanu, studējis Leipcigas un Vitenbergas universitātēs teoloģiju un filozofiju. 1768.gadā, pārnācis uz Rīgu, J. K. Broce sāka strādāt par mājskolotāju, bet gadu vēlāk par pedagogu Rīgas Ķeizariskajā licejā, kur nostrādāja 46 gadus. J. K. Broce vāca un krāja vēsturiskus materiālus, zīmēja un komentēja sava laikmeta liecības, kas viņam likās nozīmīgas, turklāt visu fiksēja ar lielu precizitāti, zīmējumiem pievienojot rakstītus paskaidrojumus, kas reizēm iekļaujas dažās rindās, bet reizēm aizņem vairākas lappuses. Daudzi no viņa zīmētajiem objektiem un dokumentiem laika gaitā gājuši bojā vai pazuduši, bet ziņas par tiem saglabājušās J. K. Broces bibliotēkai atstātajā arhīvā.

J. K. Broces nozīmīgākais darbs „Sammlung verschiedner Liefländischer Monumente... ” aptver 10 ādā iesietus sējumus, kuros ar lielu rūpību un precizitāti attēloti Baltijas muižu, piļu un apdzīvotu vietu skati, sabiedriskās celtnes, dzīvojamās ēkas, baznīcas, tilti, pilsētu un lauku iedzīvotāji, apģērbs, iedzīve un darba procesu raksturojums, dažādas tehniskās ierīces (ūdensvads u.c.), pieminekļi, ģerboņi, zīmogi un monētas. J. K. Broces darba stilam raksturīgs, ka par zīmētajām pilsētām viņš centies savākt iespējami daudz liecību – zīmējis nozīmīgākās celtnes, devis pilsētas vēstures aprakstu, ekonomisko un administratīvo raksturojumu, sniedzis ziņas par pilsētas iedzīvotājiem un viņu nodarbošanos.

Apceļojot Vidzemi un vācot vēsturiskus materiālus, J. K. Broce nākamajām paaudzēm atstājis arī detalizētus zīmējumus un aprakstus par tā laika dzīvi Cēsīs. Viņa zīmētā Cēsu panorāma joprojām ir populārākais skats uz pilsētu. Izstādē būs skatāms Cēsu pilsētas plāns un panorāma, pilsētas sabiedriskās ēkas un to plāni, Sv Jāņa baznīcas skati, Katrīnas baznīcas drupas un Cēsu pils attēli 18. gadsimta beigās.

J. K. Broces kolekcijas popularizēšanā nozīmīgu darbu veic LU Akadēmiskā bibliotēka, kas turpina paplašināt Eiropas iedzīvotāju priekšstatus par Latviju. Ar šo izstādi jau bijusi iespēja iepazīties 15 valstīs – Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Ukrainā, Baltkrievijā, Gruzijā, Krievijā, Polijā, Čehijā, Rumānijā, Ungārijā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Izraēlā. Pasākumi galvenokārt organizēti sadarbībā ar Latvijas vēstniecībām ārvalstīs.

Izstāde Cēsu Vēstures un mākslas muzejā būs skatāma līdz 19.aprīlim.

14. martā plkst. 19.00 Vidzemes koncertzālē “Cēsis” solokoncertu sniegs viens no Latvijas spilgtākajiem talantiem, divkārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas ieguvējs, šī gada Lielās mūzikas balvas nominants – pianists Reinis Zariņš. Koncertu cikla “Klaviermūzikas meistari” programmā skanēs Johana Sebastiāna Baha, Johannesa Brāmsa, Francisa Šūberta un Francisa Lista skaņdarbi.

Reiņa Zariņa izvēlētie skaņdarbi liek gaidīt aizraujošu un pārsteigumiem bagātu muzikālo piedzīvojumu. No Baha līdz Brāmsam un no Šūberta līdz Listam – tie ir divi spēcīgi mūzikas vēstures nogriežņi, un, sastopoties ar tiem, var lieku reizi pārliecināties, ka laikmets, žanrs un citi klasifikācijas iedalījumi ir tikai nosacītas robežzīmes, kurām atskaņotājmākslinieka iedvesma un talants viegli kāpj pāri.

“Esam izveidojuši koncertu ciklu “Klaviermūzikas meistari”, lai vairotu klausītāju interesi par klaviermūziku un tās izcilākajiem interpretiem. Klaviermūzikas skaistums jaunajā Vidzemes koncertzālē īpaši izceļas, jo to bagātina  lieliskā koncertzāles akustika un, protams, izcilu pianistu sniegums. Pianista Reiņa Zariņa solokoncertā klausītāji varēs dzirdēt vijolei komponēto Baha Čakonas pārlikumu klavierēm, Brāmsa septiņas fantāzijas, kas ir viens no dižā vācieša mūža nogales klavieropusiem. Vairums mūzikas pētnieku šo darbu vērtē kā komponista intīmas dienasgrāmatas lappuses. Koncerta otrajā daļā izskanēs trīs slavenas Šūberta solodziesmas, un noslēgumā Franča Lista Otrā klaviersonāte, ko uzskata par vienu no nozīmīgākajiem klavierdarbiem visa mūzikas vēsturē,” informē Inese Zagorska, Vidzemes koncertzāles “Cēsis” programmu vadītāja.

Reinis Zariņš ir viens no Latvijas visu laiku spilgtākajiem talantiem. Viņš divas reizes ieguvis Latvijas Lielo mūzikas balvu, uzvarējis daudzos starptautiskos konkursos un nebeidz pārsteigt klausītājus ar talanta diapazonu. Vērtējot kaut tikai pēdējo gadu sniegumu, Reinis Zariņš ar apbrīnojamu iedziļināšanos un izpratni spoži eksponējies pilnīgi atšķirīgu komponistu mūzikā: Anglijas skaņu ierakstu namā Champs Hill Records ieskaņojis Jāzepa Vītola klavierdarbus, kopā ar diriģentu Andri Pogu ideālā tandēmā spēlējis neaizmirstamus solo Lutoslavska, Skrjabina, Šostakoviča un Bēthovena opusos.

Biļetes var iegādāties Koncertzāles kasē darba dienās no 12:00 – 18:00, sestdienās un svētdienās no 12:00 – 16:00, tālrunis biļešu rezervācijai 64119922, kā arī “Biļešu Paradīze” kasēs un www.bilesuparadize.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Sanita Ozoliņa

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 26323463, e-pasts: sanita.ozolina PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

 

Pārgaujas novadā šajā nedēļas nogalē notiks dažāda veida aktivitātes, kurās sev tīkamu nodarbi varēs atrast ikviens – keramikas nodarbības, atlētiskās vingrošanas čempionāts, tautu deju sadraudzības koncerts un muzikāls noskaņas vakars.

13. marta pēcpusdienā Stalbes mūžizglītības centrā notiks pirmā no astoņām māla virpošanas un glazēšanas cikla nodarbībām. Nodarbību no plkst.1 5.00 līdz 19.00 vadīs māksliniece Līva Boze. Lai prasmīgi iemācītos darboties ar mālu, ieteicams apmeklēt visas 8 nodarbības.

Toties sportisti un sporta cienītāji laipni gaidīti Auciemmuižā, kur 14. martā plkst. 10.00 notiks 1. Latvijas čempionāts Atlētiskajā vingrošanā. Iepriekšējos gados sacensībās piedalījušies tikai Pārgaujas un tuvāko novadu sportisti, bet šogad, sadarbībā ar Latvijas Tautas sporta asociāciju, sacensības izvērsušās nacionālā mērogā. Pirmā posma sacensībās būs iekļauti spēka vingrinājumi- svara stieņa spiešana guļus un pietupiens ar svara stieni plecos ar 12 atkārtojumiem. Sacensības noslēgsies ar dalībnieku muskuļu paraugdemonstrējumiem, kā arī tiks vērtēti labākie atlēti, pēc  ķermeņa attīstības un proporcijām.

"Ziemeļvidzemes atlētu savienības" valdes priekšsēdētājs un Auciemmuižas trenažieru zāles treneris Haralds Bruņinieks saka: “Cīnāmies un ejam uz mērķi!” Viņš uzsver, ka šīs sacensības paredzētas, lai akcentētu veselīgu un sportisku dzīvesveida, nevis pārmērīgu muskuļu uzdzīšanu un steroīdu lietošanu.

14. marta vakarā Straupes tautas namā, Plācī plkst. 18.00 vidējās paaudzes deju kolektīvs “Straupe” ar sadraudzības kolektīviem aicina uz koncertu “Apslēptos dārgumu meklējot..”. Piedalīsies VPDK "Straupe", JDK "Idumeja", VPDK "Raitais solis" (Cēsis), VPDK "Miķelis" (Priekuļi), VPDK "Saime" (Jumprava), VPDK "Baloži" (Baloži), VPDK "Sadancis" (Liepa), VPDK "Vaive" (Vaive), VPDK "Savieši" (Kocēni).

Svētdien, 15. martā plkst. 16.00, Ungurmuižā uz Noskaņas un improvizācijas vakaru Ielūdz divi izcili latviešu mākslinieki - dzejnieks Juris Helds un saksofonists Zintis Žvarts.

Laipni gaidīti Pārgaujas novada pasākumos!

 

Informāciju sagatavoja:

LĪGA HOFMANE

Pārgaujas novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Attīstības plānošanas nodaļa

Mob: 26368154

Jau nākamnedēļ, 2015. gada 19. martā, Piecu kontinentu muzejā Minhenē tiks atklāta izstāde „Latviskās dvēseles raksti”, kas stāstīs par Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas un valsts veidošanos un tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām.

Ekspozīciju veidos 26 tautas tērpi, fotogrāfiju izdrukas, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un attēli, latviešu rakstu zīmes un informatīvie teksti. Audiovizuālais noformējums atspoguļos dziesmas un dejas nozīmi latviešu dzīves uztverē. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu raksta un ornamenta nozīmi un kopsakarības laikā un telpā.

 „Tā kā izstāde būs daudzveidīga un tās iekārtošana ir pietiekami komplicēta, Rīgā tika sarīkots izstādes „ģenerālmēģinājums”. Tika samontēti stendi, apģērbti manekeni un piemērītas rotas, kā arī praktiski pārbaudīti noformējuma skaņas un video faili. Tas deva iespēju veikt pēdējās izmaiņas un uzlabojumus pirms izstādes iekārtošanas Minhenē un pēc tam Luksemburgā,” stāsta izstādes projekta vadītāja, Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Izstāde „Latviskās dvēseles raksti” Minhenē būs atvērta no 20. marta līdz 19. aprīlim. No 8. maija līdz 7. jūnijam izstāde būs apskatāma Neiminsteres Abatijā Luksemburgā un no 25. jūnija līdz 30. augustam izstāžu zālē „Rīgas Mākslas telpa”. Izstāde Rīgā tiks atklāta, ieskandinot VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkus. Ekspozīciju „Rīgas Mākslas telpā” papildinās tautas tērpi no Skandināvijas un Baltijas valstīm.

Izstādi rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori – Valdis Celms un Toms Skābardis.

Izstāde „Latviskās dvēseles raksti” ir iekļauta Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Šajā ekspozīcijā atklājas arī viena no programmas tematiskajām līnijām – Dziesmu un deju svētku tradīcija.

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Vidzemes plānošanas reģions martā rīkos četrus informatīvos seminārus par projektu pieteikumu sagatavošanu „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkursam.

  • 19. martā plkst. 11.00 Alūksnē (Alūksnes novada pašvaldības ēkas Mazā zāle, Alūksne, Dārza iela 11);
  • 19. martā plkst. 15.30 Cesvainē (Cesvaines novada pašvaldība, Cesvaine, Pils iela 1A); 
  • 23. martā plkst.10.00 Limbažos (Limbažu novada pašvaldība, Limbaži, Rīgas iela 16);
  • 23. martā plkst. 15.00 Smiltenē (Smiltenes pilsētas Kultūras centrs, Smiltene, Gaujas iela 1).

Aicinām apmeklēt seminārus, lai saņemtu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem un uzzinātu par projektu pieteikumu sagatavošanas kārtību un šī gada programmas prioritātēm un mērķiem.

Jau ziņots, ka no 9. marta līdz 9. aprīlim plkst. 17.00 izsludināts „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkurss.

2015. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot mūsu novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai tiks atbalstīti tādi reģionālas nozīmes projekti, kas paredz sekojošu uzdevumu izpildi:

  • Sagaidot Latvijas simtgadi - Vidzemes unikālā kultūrvēsturiskā (materiālā un nemateriālā) mantojuma saglabāšana, tostarp apzināšana, izpēte, tālāknodošana, popularizēšana;
  • Jaunrades veicināšana un radošo industriju attīstība, tostarp jaunu Vidzemes kultūras produktu radīšana, esošo kultūras pakalpojumu pilnveidošana;
  • Zināšanu pārnese, tostarp zināšanu radīšana, iegūšana, uzkrāšana, analīze un izmantošana, kā arī kultūras darbinieku zināšanu pilnveide un profesionālā izaugsme;
  • Sadarbība dažādu kultūras nozaru starpā, tostarp projekta auditorijas iesaistīšana un līdzdalība kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs.

Konkursa ietvaros šogad tiks sadalīts 72 700 EUR liels finansējums, uz kuru var pretendēt juridiskas personas ar neierobežotu projektu skaitu. Kultūras programmas projektu konkursā atbalstu saņems kultūras projekti, kuri būs sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un uzdevumiem. 

Konkursa nolikums ar pielikumiem pieejams šeit.

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, Mob. tel. 25670756, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv 

Valmieras teātra LMT Mansardā (Mazajā zālē) 19. martā paredzēta pirmizrāde Ērika Vilsona lugai „Debesis ir mums”, ko iestudē Jānis Znotiņš. Luga balstīta šodienas Latvijas realitātē, tā tapusi, režisoram un ansamblim strādājot kopā ar lugas autoru pie skatuves varianta. Izrādes telpu veidojuši Jānis Znotiņš un Ričards Millers, kostīmu māksliniece ir Inga Apine, lomās darbojas aktieri Māra Mennika, Mārtiņš Upenieks, Aigars Vilims un Ingus Kniploks.

Lugas darbības fons ir šodienas Latvijas lauku situācija – zeme paliek atmatā vai tiek pārdota tiem, kas spēj vairāk maksāt, cilvēki brauc prom, tie, kas paliek, grimst depresijā. Lugas varoņi ir „pazudušas dvēseles”, kā saka režisors Jānis Znotiņš. Gudri un jūtīgi cilvēki, ko samalusi dzīve: alkoholiķis Pauls (Aigars Vilims) un viņa skarbā, darba nomocītā meita Agnese (Māra Mennika), kas mēģina vilkt nomāto saimniecību, kuru tās faktiskais mantinieks Mareks (Mārtiņš Upenieks) tūlīt saņems mantojumā. Vai ir kāds spēks, kura varā ir glābt šo ļaužu dvēseles? – uz šo jautājumu cenšas atbildēt izrādes veidotāji.

„Izrādē vēlamies atklāt šo cilvēku dvēseļu pazušanu un parādīšanos,” stāsta izrādes režisors. „Mēs redzam meiteni, kas ir teju kļuvusi par vīrieti un paslēpusi savu sievišķīgo dvēseli zem rupjības un izlikšanās maskas. Viņas tēvs ir paslēpis savu dvēseli alkoholā, rupjībā, jokos. Savukārt saimniecības mantinieks to slēpj alkohola atkarībā. Kaimiņš (Ingus Kniploks) ir jaunbagātnieks, kas paslēpis savu dvēseli uzpūtībā un pārākumā, ko devusi nauda. Taču, manuprāt, nav vērts stāstīt tikai par zudušām dvēselēm. Daudz svarīgāk ļaut ieraudzīt to gaišumu, kas joprojām ir katrā no viņiem, lai arī kā viņi mēģinātu tās paslēpt no citiem un paši no sevis. Agnesei un Marekam ir dota tikai viena nakts, lai uz brīdi atgūtu savu dvēseli, saprastu un izjustu, kā dēļ ir vērts dzīvot. Jauniegūtā garīgā pieredze ir viņu bagātība.”

Izrāde tapusi, cieši sadarbojoties ansamblim un lugas autoram Ērikam Vilsonam. „Rezultātā ir tapušas gandrīz vai divas atsevišķas lugas: viena, kas ir vairāk mana, otra – kāda tā būs uz skatuves,” atzīst dramaturgs. „Taču šāds darba veids ir ļoti saistošs, man bija ļoti patīkami strādāt ar jauno režisoru Jāni Znotiņu, un, lai arī pats vairs teātrī nespēlēju, šādās saskarsmes reizēs jūtu, ka nekas no pieredzētā un iemācītā nekur nepazūd. Visu kādreiz vēl var izmantot jaunā darbā”.

Tuvākās izrādes – 20. un 21. martā, 1., 18. un 19. aprīlī.

 

Avots: www.vdt.lv

Sestdien, 21. martā, plkst. 13:00 Rencēnu pagasta kultūras namā sāksies Ziemeļvidzemes tautas muzikantu saiets. Kopā pulcēsies septiņas kapelas un individuālie spēlmaņi no dažādām Latvijas vietām. Būs arī viesi no Igaunijas. Rencēnos skanēs tautas mūzika, vecmeistaru senās ziņģes un autentiski mūzikas instrumenti.

Pasākumā piedalīsies Salnavas tautas nama kapela "Sābri", Rūjienas pilsētas kultūras nama kapela "Rūvenas Aure”, Strenču novada kapela „Jērcēnmuižas muzikanti”, Rencēnu pagasta kultūras nama folkloras kopa „Rota”, Vīksnas pagasta kapela „Aizezere”. Ar havajiešu ģitāras skaņām valdzinās tautas mūzikas kapela „Vecie Turnavieši”, bet Andersons un draugi no Salacgrīvas demonstrēs seno latviešu ermoņiku „Ieviņas” spēli. Kā ermoņikas spēlē Igaunijā, demonstrēs Pērnavas ermoņiku spēlmaņu klubs "Pärnumaa Lõõtspillihaigete Selts".

Pasākums notiks pie galdiņiem, pašu labsajūtai aicinām līdzi ņemt groziņu. Vietu skaits ierobežots. Pieteikt dalību var pa tālr. 29183069. Skatītājiem ieeja 1,00 eiro.  

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

No 2015. gada 27. līdz 29. martam visā Latvijā norisināsies pasākums „Satiec savu meistaru! 2015”. Šajā pavasarī mācekļus pie sevis aicinās rekordliels tautas lietišķās mākslas meistaru, stāstnieku, teicēju un muzikantu skaits – pasākums norisināsies vairāk nekā 170 vietās, tostarp arī Smiltenes pusē.

„Satiec savu meistaru! 2015” ietvaros ikviens aicināts piedalīties meistardarbnīcās, individuālās nodarbībās, atvērtās darbnīcās, paraugdemonstrējumos, lekcijās, koncertos vai dančos un kopīgā muzicēšanā. Pasākumā varēs iepazīt un apgūt dažādas prasmes, kas saistītas ar tradicionālo amatniecību, muzicēšanu, dziedāšanu, mutvārdiem un zināšanas, kas saistītas ar dabu un visumu, rituāliem un svētkiem. Satikt savu meistaru varēs Latvijas pilsētu un novadu bibliotēkās, muzejos, kultūras centros, izglītības iestādēs un meistaru dzīvesvietās.

Aušana un rokdarbi

 

Tautas lietišķās mākslas studija SMILTENE

Atmodas iela 2, Smiltene

27.03. plkst.10.00-15.00; 28., 29.03.plkst.11.00-15.00 Pie katra meistara trīs mācekļi

Meistari: DZINTRA KALNIŅA, LAIMA ĀBOLTIŅA, GUNTA KOVAĻONOKA, VINETA SĪMANE, ILZE VANESKHAKA

Informācija: Inga Gailuma, tālr.: 25455507; e-pasts: tlms.smiltene PIE gmail PUNKTS com

 

Klūdziņu pīšana, aušana, celaiņu un jostu aušana, knipelēšana, tamborēšana, adīšana, balto darbu izšūšana

 

Blomes tautas nams „Pils”, Blome

27.03. plskt.11.00-19.00 Maksimālais dalībnieku skaits - 500

12.30-14.00 Seminārs „Smiltenes novada tautas tērpi un baltie darbi tajos” - INGA ĶESTERE 15.00-16.30„Latvju zīmju tulkojums” - ULDIS PUNKSTIŅŠ

Meistari: LAIMA ĀBOLTIŅA – knipelēšana;

INESE KAULIŅA, ELZA ĶESTERE - prievīšu un celaiņu aušana;

INESE PURIŅA – tamborēšana, adīšana;

GUNĀRS STIKIŅŠ, LĪGA KONDRATOVIČA - klūdziņu pīšana

28.03. plkst.11.00-15.00 Maksimālais dalībnieku skaits - 500

Meistare: DZIDRA MERSEDA ZARIŅA -tīkla mešana baltajiem darbiem plkst.12.00- 14.00

 

ĢIMEŅU DIENA – LIELDIENU darbnīcas Informācija:

Gita Skadiņa, tālr. 26667196; e-pasts:nites PIE inbox PUNKTS lv

Daudzās norises vietās apmeklētāju skaits ir ierobežots, tāpēc aicinām pieteikties savlaicīgi!

No 9. marta www.1188.lv un www.satiecsavumeistaru.lv būs pieejama meistaru digitālā karte.

„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

Piedalīties pasākumā „Satiec savu meistaru!” aicina Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Arita Smalkā-Boriseviča

Smiltenes novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
Mob.tel. + 371 28334474

Tel.: 64707584

www.smiltene.lv

http://www.draugiem.lv/smiltenesnovads/

https://twitter.com/SmiltenesNovads

Kamerorķestris Kremerata Baltica savā koncertprogrammā “Sempre tango & Jazz”, uz Latviju uzaicinājis franču džeza leģendu Didjē Lokvudu (Didier Lockwood), kā arī pianisti Anastasiju Volčoku, kuru mēdz dēvēt par Rihtera mantinieci. Koncerti skanēs 19. martā Rīgā, Lielajā Ģildē, un 20. martā Cēsīs, Vidzemes koncertzālē “Cēsis”.

Koncerta pirmajā daļā skanēs tango klasiķu Osvalda Golijova un Astora Pjacollas mūzika īpaši orķestrim Kremerata Baltica veidotās aranžijās ar Anastasiju Volčoku pie klavierēm un vibrofona virtuozu Andreju Puškarevu kā solistu. Koncerta otrajā daļā tiksimies ar iemīļotām džeza tēmām, kā arī ar paša Didjē Lokvuda kompozīcijām.

Didjē Lokvuds pagājušā gadā ar spilgtiem koncertiem atzīmēja savas karjeras 40. gadadienu. Lokvuds ir slavens ar savu spēju iepazīt un veidot jaunu mūziku, radot dažādus skaņu atdarinājumus ar vijoli. Iedvesmojies no klasiskās mūzikas, džeza, blūza un roka, piemēram, no Džona Koltreina (John Coltrane), Telonija Monka (Thelonious Monk), Džimija Hendriksa (Jimi Hendrix) vai Frenka Zapa (Frank Zappa), tāpat no mutvārdu un tradicionāli etniskās pasaules, savvaļas un tekstila rūpnīcām savā dzimtajā Francijas pilsētā – Kalē. Vijoles spēli apguvis no sešu gadu vecuma, bet jau desmit gadus vēlāk savas studijas Kalē konservatorijā pārtraucis, lai  pievienotos progresīvā roka / džeza grupai Magma.

Mākslinieka kontā ir vairāk nekā 4000 nospēlētu koncertu un pasaules tūres, saņēmis neskaitāmus apbalvojumus par savu ieguldījumu mūzikā, piedalījies dažādās meistarklasēs un 2001. gadā izveidojis pats savu stīgu instrumentu skolu CMDL (Centre des Musiques Didier Lockwood).

Didjē ir praktizējies elektriskā džeza, akustiskā džeza, čigānu džeza un klasiskā džeza spēlē. Savas karjeras laikā ir veidojis vairākus mūzikas projektus, sākot ar kino skaņu celiņiem, līdz unikāliem šoviem, kā piemēram, “Jazz et la Diva”, kas šķērsoja mūzikas apvāršņus, radot pretrunīgu džeza un klasiskās mūzikas koncertprogrammu.

Kamerorķestri Kremerata Baltica 1997. gadā radīja pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers, kļūdams par tā māksliniecisko vadītāju un solistu. Kremerata Baltica orķestrī muzicē izcili talantīgi Baltijas valstu jaunie mūziķi. Orķestri mēdz dēvēt ne tikai par Baltijas reģiona kultūras vēstnieku de facto, bet arī par tiltu cēlāju visas Eiropas integrācijas kontekstā.

 

Biļetes var iegādāties Koncertzāles kasē darba dienās no 12:00 – 18:00, sestdienās un svētdienās no 12:00 – 16:00, tālrunis biļešu rezervācijai 64119922, kā arī “Biļešu Paradīze” kasēs un www.bilesuparadize.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Sanita Ozoliņa

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 26323463, e-pasts: sanita.ozolina PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

No 27. līdz 29. martam visā Latvijā norisināsies pasākums „Satiec savu meistaru!”. Šajā pavasarī  daudzsološu programmu Rencēnu pagasta kultūras namā un Burtnieku Tūrisma informācijas punktā sarūpējuši arī Burtnieku novada meistari. Novada iedzīvotāji un viesi ir aicināti apmeklēt meistardarbnīcas, apgūt jaunas rokdarbu prasmes un izzināt latviskās tradīcijas.

Rencēnu pagasta kultūras namā

Piektdien, 27. martā, no plkst. 15:00 līdz 18:00 norisināsies sadziedāšanās pēcpusdiena kopā ar folkloras kopu „Rota”.

Savukārt sestdien, 28. martā, no plkst. 11:00 līdz 16:00 biedrība „Sapratne” interesentiem mācīs, kā cept medus torti, aptamborēt stikla trauku un uzpīt trauku no papīra. Lai piedalītos „Sapratnes” organizētajā darbnīcā, līdzi jāņem priekšauts un lakats, burciņa, tamboradata Nr. 3.5, dažādas krāsainas dzijas, veci žurnāli un šķēres. No plkst. 12:00 līdz 17:00 rokdarbnieces no aušanas studijas „Rencēni”  ierādīs audēja amata prasmes. Sestdien būs iespēja satikt arī kalēju Jurģi Sīmansonu. Pie viņa no plkst. 12:00 līdz 14:00 interesenti varēs iepazīsties ar kalēja darba specifiku un papildināt zināšanas metālapstrādē.

Burtnieku Tūrisma informācijas punktā

Sestdien, 28. martā, plkst. 13:00 varēs satikties ar dabas vērotāju, interesantu lietu mednieku, „Ziemeļblāzmu ķērāju” un koka lietu meistaru Jāni Šatrovski. „Jānis ir ne vien mākslinieks, amatnieks un fotogrāfs, bet arī pozitīvs cilvēks, kas savā darbībā rod dzīvesprieku un ar interesi uzņem jaunas aizraušanās. Kā radoša personība, savu rokrakstu Jānis vēl veido, jo šobrīd eksperimentē ar iespējām. Meistars nemeklē laimi ārzemēs, bet iespējas Latvijā. Šobrīd viens no aktuālajiem un pieprasītākajiem darbiem ir latvisko koka zīmju izgatavošana,” stāsta „Satiec savu meistaru” koordinatore Burtniekos - Marika Daļecka.

Pūpolsvētdienā, 29. martā, plkst. 11:00 ikviens kopā ar latvisko tradīciju zinātājiem ir aicināts gatavoties Lieldienu svinēšanai. Kopīgi tiks apgūtas Lieldienu tradīcijas un olu krāsošanas noslēpumi. Ļauties ritmiskam deju solim varēs kopā ar folkloras kopu „Rota” un latvju danču meistari Daigu Kīnu.

Sīkāka informācija par pasākumu „Satiec savu meistaru” Burtniekos un pieteikšanās pie Marikas Daļeckas, tālr.  29214318, e-pasts: manburtnieks PIE inbox PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

20. martā pulksten 17:00 Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā notiks koncerts „Norvēģijas kultūra un mūzika”. Koncertā piedalīsies Reiduna Horveja (Reidun Horvei, Norvēģija) – vokāls, klasiskā dziesma/ tautasdziesma, Geirs Botnens (Geir Botnen, Norvēģija) – klavieres un Ole Didriks Lerums (Ole Didrik Laerum, Norvēģija) – lure, tradicionāls norvēģu pūšaminstruments.

Koncerta pirmajā daļā tiks rādīta prezentācija par Norvēģiju ar Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Ojāra Spārīša ievadvārdiem par bagātīgo Norvēģijas kultūras un vēstures mantojumu.

Koncerta otrajā daļā skanēs Rietumnorvēģijas folklorā sakņojusies mūzika – Edvarda Grīga, Haralda Saveruda, Knuta Vāges un Geira Tveita skaņdarbi, kā arī pasaulslavenais Goblinu kāzu maršs.

Ieeja koncertā bez maksas.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Maira Andžejevska

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 29137907

No 2015. gada 28. līdz 29. martam Vidzemes koncertzālē „Cēsis” notiks III Starptautiskais pūtēju orķestru konkurss BALTIC OPEN un VII Latvijas pūtēju orķestru konkurss, kurā dzirdēsim 40 Latvijas un ārvalstu pūtēju orķestru sniegumu.

Jau trešo reizi I visaugstākās grūtības pakāpes grupā un II augstākās grūtības pakāpes grupā notiks starptautiskais konkurss BALTIC OPEN, kurā bez Latvijas orķestriem piedalīsies arī Jauniešu pūtēju orķestris Jistebnik (Čehija), Tallinas Tehnoloģiju universitātes (Igaunija) un Šauļu Dainu mūzikas skolas (Lietuva) orķestri.

„Savā ziņā konkurss pēc formas ir svīta, kas sastāv no vairākām patstāvīgām daļām, ko apvieno kopīga tematika. 1.daļa ir „Orķestri” – ne tikai žūrijai, kolēģiem, bet ikvienam klausītājam, kurš martā pēdējās nedēļas nogalē iegriezīsies Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, būs iespēja dzirdēt, redzēt, vērtēt, salīdzināt un iepazīt orķestrus no visiem Latvijas novadiem un ārzemēm. 2.daļa „Komponisti” - jau no konkursa pirmsākumiem tā obligāto repertuāru veido latviešu komponistu skaņdarbi. Šogad tie būs Alvila Altmaņa „Atmiņu valsis”, Georga Pelēča „Svīta pūtēju orķestrim” un Andra Vecumnieka Uvertīra ”Veltījums pūtēju orķestrim”. 3.daļa „Žūrija” - konkursu vērtēs starptautiska žūrija – Liepājas simfoniskā orķestra galvenais diriģents Atvars Lakstīgala, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku orķestra diriģents Guntis Kumačevs, Klaipēdas Muzikālā teātra galvenais diriģents Dainius Pavilionis (Lietuva) un Igaunijas Policijas un robežsardzes orķestra galvenais diriģents Hando Poldmae (Igaunija). 4.daļa, savukārt, ir kausi, apsveikumi, aplausi un ziedi,” par konkursa norisi stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra pūtēju orķestru nozares eksperte Astrīda Ķēniņa.

 

Sestdien, 28.martā no plkst. 10.00 spēlēs zemākās (IV, V) grūtības pakāpes orķestri no Siguldas pagasta un Dikļiem, kā arī orķestri „Salaspils”, „Dekšāres”, „Vikords”, „Auce”, „Kazdanga” un „Pociems”.

No plkst. 13.00 muzicēs III (vidējās grūtības pakāpes orķestri) „Bauska”, „Cēsis”, „Dobele”, „Tukums”, „Skaistkalne”, „Ugāle”, „Saldus”, „Ventspils”, „Lemisele”, „Signāls”, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas, Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas, Gulbenes mūzikas skolas, Gulbenes kultūras centra, Strenču novada un Inčukalna novada, kā arī Ozolnieku novada orķestris „Zelmeri Pro”.

 

Svētdien, 29.martā plkst. 10.30 konkurss turpināsies ar II - augstākās grūtības pakāpes grupas orķestru - Jauniešu pūtēju orķestra Jistebnik (Čehija), „Balvi”, „Tālavas taurētājs”, „Horizonts”, Madonas, Talsu, Šauļu Dainu mūzikas skolas un Naujenes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestru piedalīšanos.

No plkst. 14.00 spēlēs I – visaugstākās grūtības pakāpes grupas orķestri: Jauniešu pūtēju orķestris „Auseklītis”, Rīgas Tehniskās universitātes Studentu pūtēju orķestris „SPO”, „Fanfara”, Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas, Latvijas Universitātes un Tallinas Tehnoloģiju universitātes pūtēju orķestri.

 

III Starptautisko pūtēju orķestru konkursu BALTIC OPEN un VII Latvijas pūtēju orķestru konkursu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC).

Klausīties konkursus aicināts ikviens interesents. Ieeja bez maksas!

Konkursu programma pieejama LNKC mājas lapā: http://www.lnkc.gov.lv/jaunumi/puteju-orkestru-konkursos-cesis-izvertes-latvijas-un-arvalstu-dalibniekus/

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Cēsu novada kultūras projektu konkursā atbalstīti 15 kultūras projekti, kopumā šo projektu realizācijai piešķirot 10 000 EUR līdzfinansējumu no Cēsu novada pašvaldības budžeta.

Šī gada Cēsu novada kultūras projektu konkursā kopā tika iesniegti 29 projektu pieteikumi, pieprasot līdzfinansējumu 18 884 EUR apmērā, kas gandrīz divas reizes pārsniedza konkursa budžetu.

Projektus izvērtēja pašvaldības aģentūras „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” apstiprināta komisija, kuras sastāvā iekļauti Cēsu novada domes Izglītības, kultūras un sporta komisijas pārstāve Inese Lāce, Cēsu pilsētas Mākslas skolas direktors Vilnis Kļaviņš, Vaives tautas nama vadītāja Kadrija Mičule, Cēsu Centrālās bibliotēkas pārstāve Lāsma Vasmane un Cēsu kultūras centra vadītājs Edžus Arums.

Finansiāls atbalsts tika piešķirts tiem projektiem, kas saņēma augstāko vidējo vērtējumu atbilstoši noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem – projekta aktualitāte un sabiedriskā nozīme, atbilstība izvirzītajām prioritātēm, skaidri definēti projekta mērķi, rezultāti un mērķauditorija, tāmes pamatotība un iesaistīto personu spēja kvalitatīvi realizēt projektu. Maksimālais piešķirtais līdzfinansējums vienam projektam saskaņā ar konkursa nolikumu ir 700 EUR.

Atbalstīto projektu saraksts publicēts Cēsu mājas lapas sadaļā „Kultūra/Kultūras projektu konkurss”. Atbalstīto projektu pārstāvētās jomas ir dažādas, bet pamatā atbalstīti tradicionāli pasākumi, kas Cēsu kultūrvēsturisko mantojumu un tradīcijas interpretē mūsdienīgā veidā. Trīs projektu norise plānota Vaives Tautas namā, papildinot kultūras piedāvājumu Vaives pagastā.

Cēsu novada kultūras projektu konkursa mērķis ir noteikt Cēsu novadam būtiskos, atbalstāmos kultūras projektus, kas tapuši pēc iedzīvotāju vai radošo organizāciju iniciatīvas un kas bagātina Cēsu kultūrvidi, sniedzot ieguldījumu Cēsu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un jaunu kultūras tradīciju radīšanā.

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE dome.cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118

18. martā Valmieras muzeja Izstāžu namā mākslinieciskās noskaņās tika aizvadīta īpaša preses konference, kuras laikā klātesošie tika iepazīstināti ar spilgtākajām aktivitātēm un norisēm, ko valmierieši un pilsētas viesi varēs izbaudīt Mākslas mēneša laikā – aprīlī.

„2014. gada nogalē tika sapulcināta darba grupa, ko vienoja kopīgs mērķis – gribam, lai Mākslas dienas Valmierā atdzimst un iegūst jaunu, spilgtu un radošu veidolu. Vēlamies, lai iedzīvotāji izprot kultūras un mākslas daudzšķautņaino raksturu, tāpēc šogad dažādus pasākumus piedāvā ne tikai kultūras iestādes, bet arī skolas un uzņēmumi, tādējādi sperot pirmo soli radošās partnerības virzienā. Strādāsim, lai panāktu, ka nākotnē Valmieras Mākslas dienas brauks izbaudīt arī iedzīvotāji no citām Latvijas pilsētām,” par ieceri „ienestMākslas mēneša programmā jaunas vēsmas stāsta Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Ričards Gailums.

Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma norāda, ka Mākslas dienas Valmierā ir tradicionāls un īpašs pasākums, kas ticis atzīmēts jau 20. gadsimta 70. gados. „Valmieras muzejs šogad piedāvās nozīmīgu ekspozīciju – Vidzemes mākslinieku darbu izstādi „Es mīlu tevi tā...”. Tradīcija apkopot Vidzemes mākslinieku darbus vienā izstādē tika ieviesta 20. gadsimta 80. gados kā vairāku zināmu mākslas meistaru sadarbības projekts. Pirms trim gadiem Vidzemes mākslinieki un mākslas izstāžu kuratori nolēma, ka tradīcija jāatjauno, reizi gadā dodot iespēju satikties profesionāliem māksliniekiem, kuru „saknes” ir Vidzemē. Savukārt skatītājiem tas ļautu vienuviet ieraudzīt jaunākos darbus. Jāatzīmē, ka izstādē tiks eksponēti 77 mākslinieku darbi, kas nav vecāki par diviem gadiem.” Tāpat Valmieras muzejā 16. aprīlī plkst. 17.00 notiks stāstu pēcpusdiena, kur runās par atļauto un aizliegto mākslā un par mākslas vēstures līkločiem. Interesenti varēs ne tikai klausīties, bet arī praktiski darboties, radot mākslas darbu.

Viena no aktīvākajām Mākslas mēneša līdzdalībniecēm arī šogad ir Valmieras Valsts ģimnāzija (VVĢ), kas ik gadu Valmieras pilsētai dod lielu ieguldījumu mākslas jomā – gan aicinot dažādāko mākslas žanru pārstāvjus veidot izstādes Valmierā, gan arī organizējot starptautiskus mākslas projektus. Piemēram, no 16. līdz 18. aprīlim katru dienu plkst. 20.00 mākslas projektā „Ainuaina” pie VVĢ sporta angāra klātesošie būs liecinieki un līdzautori projektam trīs daļās – sienas gleznojumam, instalācijai un audiovizuālai performancei. Skatītājus aizraujošā ceļojumā vedīs performances autori Kristaps Krievs, Raitis Hrolovičs un biedrības „Grafikas kamera” vadītāja Ieva Nagliņa. Jāpiebilst, ka Valmieras Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Zemļickis ir pārliecināts, ka 20. gadsimta 80. gados aizsācies Valmieras tēlniecības uzplaukums. Proti, no 1984. līdz 1989. gadam Valmierā regulāri tika rīkoti mākslas simpoziji, kā laikā tika radītas daudz dažādas skulptūras. Vienu no tām – skulptūru „Tēlnieks” – Mākslas mēneša laikā izvietos Stacijas ielas skvērā, tādējādi skulptūrai dodot otro elpu. Tās autors – Gvido Buls.

Savukārt Valmieras Kultūras centra direktors Toms Upners atzīmēja pasākumus, kas gaidāmi Kultūras centrā un kas mākslas mīļotājiem ļaus ikdienas rutīnu aizstāt ar nesteidzīgu „kultūras deserta” baudīšanu. „14. aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centra kamerzālē notiks Valmieras kultūras kartes īpašnieku tikšanās – saruna ar rakstnieci, vairāk nekā 20 grāmatu autori Ingunu Baueri. Pasākuma laikā rakstniece iepazīstinās klātesošos ar savu daiļdarbu tapšanas radošo procesu, iedvesmas avotiem, kā arī atbildēs uz interesentu jautājumiem. 23. aprīlī plkst. 19.00 Mākslas mēneša ietvaros Valmierā ar koncertprogrammu „The Listening” viesosies izcils franču-šveiciešu duets Sūzanna Abuela (vokāls) un Stefans Oliva (klavieres). Abi skatuves mākslinieki Latvijā uzstāsies pirmo reizi. Savukārt 17. aprīlī plkst.19.00 Kultūras centrā skanēs Valsts kamerorķestra „Sinfonietta Rīga” (diriģents Normunds Šnē) un vijolnieces Evas Binderes koncerts,” stāsta T. Upners.

Bagātinot Mākslas mēneša pasākumu programmu, mākslas „Galerija Laipa” aicinās valmieriešus un pilsētas viesus pievērsties ekoloģiskajām problēmām, ar ko saskaramies ik dienas. 10. aprīlī plkst.19.00 galerijā tiks atklāta konceptizstāde „Jūra pie viena pleca”, kas būs veltījums Baltijas jūrai. „Rosinām apmeklētājus aizdomāties par to, cik būtiski ir saglabāt mūsu jūru tīru un „veselu” un kā mēs to katrs varam izdarīt. Šo pašu tēmu akcentēsim Vidzeme Fashion pre-party, kas notiks 23. aprīlī plkst.20.00. Pasākumā paralēli sarunām par modi apmeklētāji varēs aplūkot īpašas kolekcijas, kas ieturētas dabai draudzīgā virzienā – lins, dabīgie aksesuāri, otrreiz pārstrādāti audumi un detaļas. Kā mēle tiks izmantota speciāli radīta instalācija, kas imitēs pastaigu pa jūras krastu,” atklāj mākslas „Galerijas Laipa” vadītāja Karlīne Cercina.

Jāpiemin, ka radoša improvizācija un mākslinieciska maģija tiks radīta arī Valmiermuižā, Valmieras Mākslas vidusskolā, Valmieras sākumskolā, Vecpuišu parkā, Valmieras Jaunatnes centrā „Vinda”, Vidzemes Augstskolā un citviet pilsētā.  Kopīgos mākslas projektos vienosies partneri, kas līdz šim nav redzēti savstarpējā mijiedarbībā. Pilnīgi jauna un unikāla būs Mākslas mēneša ietvaros īstenotā radošā partnerība starp ražojošiem uzņēmumiem, iestādēm un māksliniekiem, atklājot mākslas klātbūtni ikdienas procesos, kā arī liekot paskatīties uz norisēm no cita skatupunkta.

Mākslas mēneša 2015 logo un vizuālo identitāti izstrādājis Valmieras Mākslas vidusskolas 4. kursa audzēknis Jorens Bemberis, un tā ideja ir attēlot krāsas triepienus.

Pasākumu programma pieejama Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā „Mākslas mēnesis 2015”. Pasākumu norisi informatīvi atbalsta portāls „Valmieras Ziņas”.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 26186068

E-pasts: justine.deicmane PIE valmiera PUNKTS lv

 

Ar VKKF, Latvijas valsts mežu atbalstītās „Vidzemes kultūras programmas – 2014” un Madonas novada pašvaldības piešķirto finansējumu, izdots mākslas katalogs „Jānis Simsons – Mūžības Ceļinieks”.  Mākslas skolas atbalsta biedrība aicina apmeklēt izdevuma atvēršanas pasākumu - 16.04.2015. plkst. 15.00 Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā.

Katalogā reproducētas gleznas un grafikas darbi no Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja, Tautas tēlotājmākslas studijas „Madona”un Jāņa Simsona ģimenes darbu kolekcijām. Darbu fotogrāfi Agris Veckalniņš un Kārlis Šulcs. Teksta autore Monta Cimdiņa, redaktore Dace Zvirgzdiņa, korektore Iluta Zālīte, tulkojums angļu valodā Kārlis Bandenieks, māksliniece Kristīne Šulce. Katalogs sagatavots un iespiests Rīgā, SIA „Hromets poligrāfija”.  Izdevējs Madonas mākslas skolas atbalsta biedrība.

Kopskaitā izdoti 1000 eksemplāri, ilgtermiņā tie tiks dāvināti skolas absolventiem, sadarbības partneriem, izmantoti Madonas novada reprezentācijas vajadzībām.  Katalogs būs pieejams Madonas bibliotēkā, kā arī to varēs iegādāties Latvijas grāmatu veikalos, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā.

Kataloga ievadvārdā projekta autore, Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas direktore Kristīne Šulce raksta:

„Dzīves ceļā mūs gaida daudzas satikšanās, notikumi, cilvēki, bet tikai dažas tikšanās turpina būt klātesošas visu mūžu. Tie ir mirkļi, kuri ieaug sirdīs, neizbālē, bet kļūst paliekoši un mūžīgi – ziedos, saknēs, sēklās un asinīs. Paldies, skolotājam ar lielo burtu - JĀNIM SIMSONAM - par nesaudzīgo darbu, sirds mīlestību un cilvēcības ieguldījumu savā zemē un cilvēkos”.

Informāciju sagatavoja:

Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas direktore

Kristīne Šulce

Alūksnes novada pašvaldība aicina ikvienu radošu personību iesaistīties atklātajā ideju konkursā un izstrādāt savu skiču piedāvājumu tam, kā varētu izskatīties Alūksnes vizuālā identitāte – logotips un sauklis.

Ideju konkurss „Alūksnes vizuālās identitātes skiču izstrāde” ir viens no zīmola koncepcijas „Alūksne – citāda Latvija” tapšanas posmiem. Tā mērķis ir iegūt visatbilstošāko, vizuāli un saturiski atraktīvāko logotipa un saukļa skici, kas atbilstu izstrādātajai Alūksnes zīmola koncepcijai un arī citiem konkursa nolikumā izvirzītajiem nosacījumiem.

Aicinām konkursā piedalīties un iesniegt savus priekšlikumus gan fiziskas, gan juridiskas personas, kā arī personu grupas. Piedāvājumu var iesniegt gan vienoti – logotipu un saukli, gan kādu no šīm daļām atsevišķi, iesniegtajam darbam pievienojot arī paskaidrojuma rakstu.

Konkursa nolikums un koncentrēta informācija par zīmola koncepciju publicēta pašvaldības mājas lapā www.aluksne.lv sadaļā „Konkursi”.

Piedāvājumus aicinām iesniegt līdz 13. aprīlim plkst. 16.30 personīgi Alūksnes novada pašvaldībā Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā 306.telpā, vai nosūtot pa pastu (pasta zīmogs – 13. aprīlis) Alūksnes novada pašvaldībai Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā, LV-4301.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā lūdzam sazināties ar pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālisti Evitu Aploku, zvanot pa tālruņiem 64381502, 26646749 vai rakstot uz e-pastu: evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
www.aluksne.lv

Nedēļas nogale Cēsīs iesāksies ar izcilas kvalitātes pasākumu Vidzemes koncertzālē “Cēsis”. Piektdien, 20.martā, plkst.19.00 uzstāsies Didjē Lokvuds un Kremerata Baltica programmā "SEMPRE TANGO & JAZZ". Koncertā skanēs O.Golijova, A.Pjacollas, D.Lokvuda, D.Elingtona, Č.Koreas, S.Vondera skaņdarbi Didjē Lokvuda (vijole), Anastasijas Volčokas (klavieres), A.Puškareva (vibrafons) un Baltijas kamerorķestra Kremerata Baltica izpildījumā.

Svinēt nedēļas nogales sākumu aicina arī Fonoklubs, kur no plkst.22.00 uzstāsies DJ Z:le.

 

Sestdien, 21.martā, Cēsīs jau no plkst.10.00 Vecajā tirgus paviljonā rosīsies tirgotāji, kur notiks Sīkumtirgus - lietotu mantu andelēšana. Tirdziņš būs atvērts apmeklētājiem līdz plkst.15.00. Tā ir lieliska izklaide bērniem un jauniešiem (var radoši fantazēt, tirgojot zīmējumus, plastilīna skulptūriņas, akmentiņu kolekciju), kā arī pieaugušajiem un vecākiem cilvēkiem, uzsverot ne tikai tirgošanos, bet arī kopābūšanu.

 

Savukārt Cēsu Centrālajā bibliotēkā plkst.11.00 īpaši gaidīti būs mazie lasītāji, kur jaunajā grāmatu mājā notiks bērnu rīts.

 

Plkst. 17.00 CATA Kultūras namā Santa Zapacka un Harijs Ozols aicina uz 10 gadu Jubilejas koncertu,  lai kopā izdziedātu dueta skaistākās un populārākās 10 gadu dziesmas.

 

Plkst.21.00 Fonoklubā uzstāsies tautā cienītais dziesminieks Haralds Sīmanis kopā ar saviem ilggadīgajiem skatuves partneriem - Ilzi un Aldi Gruntēm.

 

Svētdien, 22.martā, kā ierasts plkst.14.00 Izstāžu namā notiks mākslas vēstures lekcija. Šoreiz par tēmu "Vilhelms Purvītis. Jaunākie pētījumi un neatklātie noslēpumi" stāstīs Dr.Art. Kristiāna Ābele.

 

Izstādes

Cēsu Jaunās pils Semināru zālē

Izstāde „Cēsu fotogrāfam Gustavam Cīmenam 200”

 

Cēsu 2.pamatskolas vestibilā un gaiteņos

Fotokluba “Cēsis” izstāde “Cēsis senāk un šodien”

 

Izstādes veltītas Cēsu Izstāžu nama 30 gadu jubilejai

„Lielie vidzemnieki. Cēsu mākslinieki un viņu laiks”

 

Pieaugušo izglītības centrā

Fotokluba “Cēsis” izstāde “Cēsu Sv.Jāņa baznīca fotogrāfijās

 

Cēsu Jaunajā pilī

Izstāde „Johana Kristofa Broces (1742-1823) Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā”

 

Vidzemes koncertzālē “Cēsis”

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas izstāde "ZELTS"

 

Cēsu Centrālajā bibliotēkā

Jauno grāmatu izstāde

 

Latvijas noskaņas

Vaives Ceļmalas izstāžu zālītē

 

Sporta pasākumi

 

20.03. plkst.20.00 Piebalgas ielā 18, LBL-3 čempionāts basketbolā vīriešiem. Dārznieks/Cēsis – Rūjiena

21.03. plkst.11.00 Piebalgas ielā 18, LJBL čempionāts basketbolā meitenēm U14, U19. Cēsu PSS – Ogre

21.03. plkst.13.00 Piebalgas ielā 18, LJBL čempionāts basketbolā. Smiltene – Ogre

21.03. plkst.14.00 Piebalgas ielā 18, LJBL čempionāts basketbolā zēniem U15, U16. Cēsu PSS – Ogre

22.03. plkst.11.00 Piebalgas ielā 18 LJBL čempionāts basketbolā meitenēm U14. Cēsu PSS- Alūksne

22.03. plkst.13.00 Piebalgas ielā 18 LČ basketbolā senioram. Cēsis – Otrā elpa

Lai sagaidītu pirmos pavasara vēstnešus, 21. martā pie „Valmiermuižas alus” darītavas norisināsies Pavasara saulgriežu svinības. No pl. 11:00 līdz 15:00 mājražotāju labumu tirdziņš, radošās darbnīcas, mielošanās un vakarpusē, pl. 19:00, lustīgs danču un latvisko tradīciju vakars.

Lauku labumu tirdziņš “Ar Gardu Muti Valmiermuižā” 
Kad dienas garums sāk pārspēt nakti, laiks sakopt savas mājas un gatavoties pirmajiem lauku darbiem. Pavasara saulgrieži ir laiks, kad mostas daba un svētku galdam sniedz svaigus zaļumus un pirmos dīgstus. Šajos svētkos īpaša loma ir saulei, tamdēļ, godinot sentēvu tradīcijas, arī mājražotāji būs sarūpējuši ne vienu vien apaļas formas cienastu – plāceņus, maizes rikas, siera rituļus, biezpiena bumbiņas un citus labumus. Savukārt amatnieki un čaklie rokdarbnieki rūpēsies par to, lai, novelkot biezās ziemas drānas, pa rokai vienmēr būtu kāda krāšņa greznumlieta pašam un izsmalcināts rotājums mājai un sētai.

 

Latvisko Pavasara saulgriežu tradīciju izzināšana 
Olu ripināšana un šūpoļu kāršana ir neatņemamas Lielās dienas tradīcijas, kuras izzināsim un piedzīvosim kopā ar tradīciju kopu “Griezes”, veicot svinību rituālus, ejot rotaļās un pieskandinot sētu ar lustīgām Lielās dienas dziesmām. Savukārt, lai apgūtu kādu jaunu prasmi, kopā ar dabas izglītības centru “Vecupītes” un biedrību “Zaļā pēda” varēs pagatavot sev tīkamu putnu būrīti, piedalīties izzinošās spēlēs un radošajās darbnīcās par dabu. Un, ja pirkstu veiklība ļauj, tad kopā ar rokdarbu meistari Rutu varēs kā aplūkot rotāto matu lentu darināšanu, tā arī pagatavot to pašam. Bērnus kā allaž priecēs zirgu izjādes Valmiermuižas pils parkā un tradīcijām apvītā Lielās dienas šūpošanās.

 

Svētku mielošanās
Sendienās mūsu senčiem kvieši bija liels dārgums, tādēļ ēdienos tos gatavoja tikai uz pašiem smalkākajiem godiem. Un, lai arī šo svētku galds kā īsteniem latviešiem būtu bagātīgi klāts, talkā nāks “Valmiermuižas alus” meistari, kuri pēc alus baudītāju ieteikumiem un ilgiem bagātīgas garšas meklējumiem, galdā cels nefiltrēto Valmiermuižas kviešu alu, kurā jaušams iesala saldums, vasarīgs apiņu atspirdzinošais skābums un smalka, noturīga putu cepure. Savukārt, Valmiermuižas pavāri būs sarūpējuši Lielās dienas svētku smeķi – saimes pavardā gatavotus kraukšķīgus biezpiena plāceņus, papildinot ar īstenu lauku krējumu.

/Ieeja bez maksas/

 

Pavasara saulgriežu tradīciju vakars 
Kad dienas darbi paveikti, māja uzspodrināta un svētku galds jau klāts, tad laiks lēkt dančos un lustēties, tamdēļ vakarpusē, pl. 19:00, Valmiermuižas klētī svinēsim svētkus kopā ar postfolkloras grupu “Teikas Muzikanti”, kuri ne vien muzicēs, bet arī ierādīs latvju danču soļus kā lieliem, tā maziem. Grupas sastāvā ir pieci jautri, muzicējoši jaunieši, kuri dzīvē dara to, kas viņiem patīk, reizē arī turpinot un izkopjot tautas tradīcijas, tautas mūziku un deju. 
/Biļešu cena: 7,00 € , tās var iegādāt iepriekšpārdošanā “Biļešu Pradīze” kasēs un Valmiermuižas tirgotavā pie alus darītavas/

 

Gadskārtu svinības atbalsta SIA „Valmiermuižas alus”, Burtnieku novada pašvaldība, SIA „ZAAO”, Valmieras kultūras centrs, t/c „Valleta” un laikraksts „Liesma”.

Rīko: Valmiermuižas kultūras biedrība

PAVASARA SAULGRIEŽU SVINĪBU PROGRAMMA
21. martā, Valmiermuižā

 


TIRDZIŅŠ „AR GARDU MUTI VALMIERMUIŽĀ”

 

TIRGOŠANĀS
11:00 – 15:00 Mājražotāju un amatnieku sarūpēti labumi, pirmie pavasara zaļumi

 

MIELOŠANĀS
11:00 – 15:00 Klēts pagalmā saimes pavardā gatavoto biezpiena plāceņu garšošana
11:00 – 15:00 Pavasara saulgriežu svētku mielasta – cepts cauraudzis, zaļumu biezpiens, pašu gatavots siers ar garšaugiem, lapu salāti - baudīšana Valmiermuižas „Alus virtuvē” 
11:00 – 15:00 Alus meistaru izlolotā vasarīgā Valmiermuižas kviešu alus baudīšana

 

LUSTĒŠANĀS
11:00 – 14:00 Olu krāsošana un ripināšana, šūpošanās un Pavasara saulgriežu tradīciju izzināšana kopā ar tradīciju kopu “Griezes”

 

DARBOŠANĀS
11:00 – 14:00 Putnu būrīšu darināšana kopā ar dabas izglītības centru “Vecupītes”
11:00 – 14:00 Izzinošas spēles un radošās darbnīcas par dabu “Daba mostas” kopā ar biedrību “Zaļā pēda”
11:00 – 14:00 Rotāto matu lentu gatavošanas prasmes ierādīšana
10:00 – 14:00 Izjādes ar zirgiem Valmiermuižas pils parkā

/Ieeja bez maksas/

 

PAVASARA SAULGRIEŽU TRADĪCIJU VAKARS

19:00 – 23:00 Lustīgi latvju danči un sadziedāšanās kopā ar postfolkloras grupu “Teikas Muzikanti”

/Biļešu cena: 7,00 € , tās var iegādāt iepriekšpārdošanā “Biļešu Pradīze” kasēs un Valmiermuižas tirgotavā pie alus darītavas/

 


Plašāka informācija:
Sintija Milberga, tel. nr.: 20436868
Valmiermuižas kultūras biedrība
info PIE gardumuti PUNKTS lv

www.twitter.com/gardumuti 
www.draugiem.lv/gardumuti 
www.facebook.com/gardumuti

 

Vakar, 2015. gada 19. martā, Minhenes Piecu kontinentu muzejā atklāta latviešu tautas tērpiem un Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltīta izstāde „Latviskās dvēseles raksti”.

„Šī ir pirmā šāda veida izstāde, kas piedāvā skatījumu uz Latvijas un latviešu tautas veidošanos, tradīcijām un folkloru. Rūpīgs darbs pie ekspozīcijas veidošanas noritējis vairāk nekā astoņus mēnešus, un esam gandarīti, ka izstāde, kas Latvijas vārdu nesīs pasaulē, jau šī gada vasarā būs apskatāma arī Rīgā,” stāsta izstādes projekta vadītāja Linda Rubena.

Izstādes atklāšanā piedalījās Latvijas vēstniece Vācijā Elita Kuzma, Minhenes Piecu kontinentu muzeja direktore Doroteja Šēfere (Dorothee Schäfer), Bavārijas parlamenta prezidente Barbara Štamma (Barbara Stamm), Augšbavārijas valdības prezidents Kristofs Hillenbrands (Christoph Hillenbrand), Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte un Saeimas deputāte, Latvijas-Vācijas parlamentārās grupas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

„Latviskās dvēseles raksti” ir stāsts par Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas un valsts veidošanos un par tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām. Izstādē eksponēti 26 tērpi no Tautas tērpu centra "Senā klēts", kā arī priekšmeti no Latvijas muzeju krājumiem – fotogrāfiju izdrukas, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un attēli, latviešu rakstu zīmes un informatīvie teksti. Audiovizuālais noformējums atspoguļo dziesmas un dejas nozīmi latviešu dzīves uztverē. Izstādes apmeklētājiem ir iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu raksta un ornamenta nozīmi un kopsakarības laikā un telpā.

Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Izstāde Minhenes Piecu kontinentu muzejā būs atvērta līdz 19. aprīlim. No 8. maija līdz 7. jūnijam izstāde būs apskatāma Neiminsteres Abatijā Luksemburgā un no 25. jūnija līdz 30. augustam izstāžu zālē „Rīgas Mākslas telpa”. Izstāde Rīgā tiks atklāta, ieskandinot VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkus. Ekspozīciju „Rīgas Mākslas telpā” papildinās tautas tērpi no Skandināvijas un Baltijas valstīm.

Izstādi „Latviskās dvēseles raksti” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori – Valdis Celms un Toms Skābardis.

Izstāde ir iekļauta Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Šajā ekspozīcijā atklājas arī viena no programmas tematiskajām līnijām – Dziesmu un deju svētku tradīcija.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Atgādinām, ka vēl var paspēt uz Vidzemes plānošanas reģiona rīkotajiem informatīvajiem semināriem par projektu pieteikumu sagatavošanu „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkursam. Pēdējie semināri norisināsies 23. martā Limbažos un Smiltenē.

  • 23. martā plkst.10.00 Limbažos (Limbažu novada pašvaldība, Limbaži, Rīgas iela 16);
  • 23. martā plkst. 15.00 Smiltenē (Smiltenes pilsētas Kultūras centrs, Smiltene, Gaujas iela 1).

Aicinām apmeklēt seminārus, lai saņemtu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem un uzzinātu par projektu pieteikumu sagatavošanas kārtību un šī gada programmas prioritātēm un mērķiem.

Jau ziņots, ka no 9. marta līdz 9. aprīlim plkst. 17.00 izsludināts „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkurss.

2015. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot mūsu novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai tiks atbalstīti tādi reģionālas nozīmes projekti, kas paredz sekojošu uzdevumu izpildi:

  • Sagaidot Latvijas simtgadi - Vidzemes unikālā kultūrvēsturiskā (materiālā un nemateriālā) mantojuma saglabāšana, tostarp apzināšana, izpēte, tālāknodošana, popularizēšana;
  • Jaunrades veicināšana un radošo industriju attīstība, tostarp jaunu Vidzemes kultūras produktu radīšana, esošo kultūras pakalpojumu pilnveidošana;
  • Zināšanu pārnese, tostarp zināšanu radīšana, iegūšana, uzkrāšana, analīze un izmantošana, kā arī kultūras darbinieku zināšanu pilnveide un profesionālā izaugsme;
  • Sadarbība dažādu kultūras nozaru starpā, tostarp projekta auditorijas iesaistīšana un līdzdalība kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs.

Konkursa ietvaros šogad tiks sadalīts 72 700 EUR liels finansējums, uz kuru var pretendēt juridiskas personas ar neierobežotu projektu skaitu. Kultūras programmas projektu konkursā atbalstu saņems kultūras projekti, kuri būs sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un uzdevumiem. 

Konkursa nolikums ar pielikumiem pieejams šeit.

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, E-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv

Aprīlis Valmierā paies Mākslas mēneša zīmē. Pilsētā teju ik uz soļa būs jūtama mākslas klātbūtne visdažādākajās tās izpausmēs – izstāžu, koncertu, performanču veidā, gan arī ar krāšņām modes skatēm, Mākslas basketbolu, skulptūras atklāšanu, kino un citām radošām aktivitātēm. Mākslas mēneša aktivitātēs varēs piedalīties ikviens – iedvesmojoties, priecājoties, baudot, izzinot un iesaistoties!

Viena no aktīvākajām Mākslas mēneša līdzdalībniecēm arī šogad ir Valmieras Valsts ģimnāzija (VVĢ), kas ik gadu Valmieras pilsētai dod lielu ieguldījumu mākslas jomā – gan aicinot dažādāko mākslas žanru pārstāvjus veidot izstādes Valmierā, gan arī organizējot starptautiskus mākslas projektus.

            Šogad VVĢ Mākslas mēneša ietvaros gan valmieriešus, gan pilsētas viesus iepriecinās ar daudzpusīgu un izglītojošu mākslas pasākumu programmu. No 10. līdz 26.aprīlim VVĢ Austuvē Leona Paegles ielā 40 būs apskatāma VVĢ aušanas studijas „Riekums” darbu izstāde. Jāpiebilst, ka austuve šobrīd ir iekārtota jaunās, paplašinātās telpās, blakus vecajai VVĢ austuvei, un ir ieguvusi pavisam citu veidolu.

            Lai valmieriešus iepazīstinātu ar ievērojamā arhitekta Johana Daniela Felsko (1813-1902) atstāto daudzveidīgo arhitektonisko mantojumu, VVĢ Konferenču zālē (sporta angāra korpuss) līdz 26.aprīlim būs aplūkojama izstāde „Rīgas pilsētas arhitekta Johana Daniela Felsko (1813-1902) daiļrade”. Johans Daniels Felsko bija pirmais Rīgas pilsētas arhitekts, kurš 1856.gadā sagatavoja pilsētas plānu pēc vēsturisko nocietinājumu likvidēšanas. J. D. Felsko pazīstamāko arhitektūras projektu vidū minami tādi objekti kā Valmieras Valsts ģimnāzijas ēka, Rīgas rātsnama pārbūve (1845.g.), Rīgas Vecā Sv. Ģertrūdes baznīca (1863.g.), Mazā ģilde Amatu ielā 3/5, Rīgas Sv. Jāņa baznīcas neogotiskais tornis (1849.g.) un daudzi citi.

            Visu aprīļa mēnesi VVĢ 2.stāvā būs apskatāma bijušās VVĢ audzēknes un vairāku fotokonkursu laureātes Anetes Eklones foto izstāde „Slovēnija”. Fotogrāfijas tapušas 2014.gada rudenī, kad autore ERASMUS programmas ietvaros četrus mēnešus dzīvoja un mācījās Slovēnijā. Fotogrāfijās jaunā māksliniece iemūžinājusi Slovēnijas skaisto dabu, ar skatītājiem daloties kā savā ikdienā, tā ceļojuma iespaidos. A. Eklone par fotografēšanu interesējas jau kopš 7.klases, kad sāka apmeklēt foto pulciņa nodarbības. 2012.gadā saņēmusi VVĢ direktora specbalvu par sabiedrisko aktivitāti un skolas vārda popularizēšanu.

            No 13. līdz 30.aprīlim VVĢ galerijā „Ledus pagrabs” būs aplūkojama Miera ielas kvartāla dizaina studijas „Laimes lāde” mākslinieku grupas izstāde „Mandala”.

Savukārt 17.aprīlī no plkst.11.00 līdz 17.00 un 18.aprīlī no plkst.10.00 līdz 15.00 VVĢ norisināsies dizaina studijas „Laimes lāde” radošās darbnīcas, kurās ikviens interesents aicināts uzzināt vairāk par psihodrāmu (māksliniece, psihodrāmas grupu vadītāja Sandra Konstante), porcelānu (māksliniece Maruta Raude), akvareli (māksliniece Alisa Ādamsone), papīra liešanu (grafiķe Ērika Māldere), kā arī monotipiju (māksliniece Elga Grīnvalde). 17.aprīlī plkst.14.00 VVĢ galerijā „Ledus pagrabs” interesentiem būs iespēja tikties ar dizaina studijas „Laimes lāde” mākslinieku grupu arī klātienē.

            No 16. līdz 18.aprīlim katru dienu plkst. 20.00 koši un krāšņi notikumi gaidāmi mākslas projektā „Ainuaina” VVĢ pie sporta angāra, kur skatītāji būs liecinieki un līdzautori projektam trīs daļās – sienas gleznojumam, instalācijai un audiovizuālai performancei. Skatītājus aizraujošā ceļojumā vedīs performances autori Kristaps Krievs, Raitis Hrolovičs un biedrības „Grafikas kamera” vadītāja Ieva Nagliņa.

            Savukārt biedrības „Grafikas kamera” 20 gadu jubilejai veltītā izstāde „Lēciens” VVĢ 2.stāva vestibilā tiks atklāta 17.aprīlī un būs apskatāma līdz 27.aprīlim. Izstāde reprezentēs „lēcienu” Latvijas grafikā no 20. uz 21.gadsimtu. Grafikas mākslā tas ir lēciens ne vien laikā, bet arī uztverē, izpratnē, domāšanā un tehnikā, atklājot grafikas vēsturi, kā arī dažādās grafikas tehnikas – litogrāfiju, ofortu, linogriezumu un citas.

            18.aprīlī no plkst.11.00 līdz 13.00 VVĢ svinību zālē norisināsies modes skate, kurā 14 modeles demonstrēs jauno mākslinieču Baibas Cihovskas, Sandras Dzilnas un Baibas Vaivares radītās tērpu kolekcijas.

            Kā top dažādi ģerboņi un kādi ir pamatprincipi to veidošanā, kā tiek veidoti apbalvojumi un kādi ir to grafiskie standarti, būs iespēja uzzināt, 17.aprīlī plkst.15.00 un 16.00 apmeklējot mākslinieku Ilzes Lībietes un Jura Ivanova atklātās lekcijas.

            Ikviens interesents ir laipni aicināts apmeklēt VVĢ rīkotos pasākumus Mākslas mēneša ietvaros. Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

            Pasākumu programma pieejama Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā „Mākslas mēnesis 2015”. Pasākumu norisi informatīvi atbalsta portāls „Valmieras Ziņas”.

 

Papildu informācija:

Tamāra Visocka

Valmieras Valsts ģimnāzijas

lietvedības sekretāre

Tālr.: 64222518

 

 

Informāciju sagatavoja:

Maira Andžejevska

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mākslas mēneša ietvaros mākslas „Galerijā Laipa” 10.aprīlī plkst.19.00 tiks atklāta konceptizstāde „Jūra pie viena pleca”. Izstāde ir veltījums Baltijas jūrai, un tā iezīmē vienu no mākslas pasaules spējām – uzrunāt un pievērt uzmanību globālām problēmām no pavisam cita skatupunkta.

„Baltijas jūra un Latvijas piekraste – mūsu kopīgā bagātība. Vienlaikus – tajos brīžos, kad esam pie jūras – arī mūsu katra atsevišķā bagātība. Mēs esam ar to nesaraujami saistīti. Gan kā cilvēki, gan kā tauta, gan kā valsts,” uzsver ekspedīcijas „Mana jūra” idejas autors.

Ar šīs izstādes palīdzību vēlamies pievērst uzmanību Baltijas jūras katastrofālajam stāvoklim un aicināt mūs katru padomāt, kā varam palīdzēt saudzēt vienu no Latvijas lielākajām dabas bagātībām – Baltijas jūru. „Mēs esam ļoti pieraduši pie visa, ko varam no jūras ņemt, līdz ar to esam sākuši uzskatīt to par pašsaprotamu. Tik ļoti, ka pat neaizdomājamies par to, ko dodam pretī – ar savu attieksmi un rīcību. Tādēļ Baltijas jūra ir kļuvusi par pasaules piesārņotāko jūru. Nu jau vairāk nekā sestā daļa no mūsu jūras tiek uzskatīta par mirušo zonu,” raksta projekta „Man jūra” autors.

Izstādes nosaukums radās, pateicoties Krišjānim Piliņam, kurš teica: „Katram latvietim ir jānoiet piekraste – tas ir skaists pienākums. Sajūtu buķete ir ļoti plaša – iekšējais piedzīvojums – jūra visu laiku pie viena pleca.” Turklāt no 28.maija līdz 28.jūnijam ikviens būs aicināts piedalīties akcijā, kā laikā tiks noieta Baltijas jūras krasta daļa Nida–Ainaži – 500km 34 dienās.  Šajā laikā tiks pētīta, iepazīta un dokumentēta Baltijas jūras piekraste.

Interesanti – ikvienam apmeklētājam, vērojot izstādi, būs iespēja brist pa imitētu „jūras krasta līniju”, kad starp kāju pirkstiem virpinās smilšu graudi un ausīs šalc jūrai veltītas skaņu vērpetes.

Izstādē piedalās Baiba Apsīte, Kristīne Kvitka, Elizabete Melnbārzde, Ilze Laizāne, Alvils Rozentāls, Zane Balode, Ansis Butnors, Neonilla Medvedeva, Karine Paronyanc, Kristīne Guršpone, Roberts Muzis, Mārtiņš Eņģelis, Līga Jaunzeme, Kristīne Markusa, Ilze Smildziņa, Anitra Bērziņa, Krišjānis Piliņš u.c. Kopskaitā vairāk nekā 30 autoru.

Pasākumu programma pieejama Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā „Mākslas mēnesis 2015”. Pasākumu norisi informatīvi atbalsta portāls „Valmieras Ziņas”.

Informāciju sagatavoja:
Karlīne Cercina
Mākslas „Galerijas Laipa” vadītāja
Mob. tālr.: 26169449

E-pasts: karline.cercina PIE gmail PUNKTS com

Latvijas Nacionālais kultūras centrs aicina kultūras centru vadītājus, dziesmu un deju svētku koordinatorus, māksliniecisko kolektīvu (kori, deju kolektīvi, amatierteātru režisoriem,  folkloras kopas u.c.) vadītājus, kultūrizglītības iestāžu direktorus un pedagogus un citus interesentus uz kārtējo reģionālo semināru ciklu. Semināra viena no centrālajām tēmām šoreiz ir izglītības un profesionālās pilnveides iespējas kultūras un tautas mākslas jomā strādājošiem, galvenokārt tālākizglītība.

Semināra mērķis ir  informēt par jaunākajām aktualitātēm un  iespējām izglītoties, pilnveidoties un informēties, par iespējām startēt projektos un savstarpēji sadarboties.

Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji informēs par pēdējām aktualitātēm gatavojoties šīsvasaras lielajiem pasākumiem - starptautiskajam folkloras festivālam Baltica 2015, VIII Baltijas un Ziemeļvalstu dziesmu svētkiem, kā arī par jaunumiem kultūrizglītības jomā.

Semināros piedalīsies (uzstāties) Latvijas Nacionālā kultūras centra, Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Kultūras koledžas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Nacionālā kino centra pārstāvji.

Semināri tiek rīkoti sadarbībā ar Brocēnu, Umurgas, Jēkabpils un Mārupes pašvaldībām.

 

Reģionālo semināru datumi un vietas:

8.aprīlis (trešdiena) Brocēnu novada kultūras un izglītības centrs,  Lielcieceres ielā 10, Brocēnos

15.aprīlis (trešdiena) Umurgas kultūras nams, Cēsu iela 6, Umurgā

21.aprīlis (otrdiena) Krustpils kultūras namā,  Rīgas ielā 212, Jēkabpilī

6.maijs (trešdiena) Mārupes kultūras namā, Daugavas ielā 29, Mārupē, Mārupes novadā

 

Kā vienmēr, aicinām izvērtēt sev piemērotāko reģionālā semināra vietu, kā arī izmantot iespēju aizbraukt uz citu novadu, lai dalītos atšķirīgā pieredzē un gūtu jaunus iespaidus!

Pieteikšanās; Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā www.lnkc.gov.lv

Brocēniem pieteikšanās līdz 2015. gada 2. aprīlim:

https://docs.google.com/forms/d/1UpWln7sWLH4am5_mwt51Ayja8E8yW0ddyy3gPrkP9CU/viewform?usp=send_form

 

 

Informāciju sagatavoja:

Aiga Vasiļevska

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

Projektu koordinatore

+371 67228985

+371 26564149

2015.gada 17.aprīlī pirmo reizi Apē notiks ikgadējie Grāmatu svētki, kurus organizē Latvijas lauku bibliotēku atbalsta biedrība, Apes novada pašvaldība, sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldību un Alūksnes pilsētas bibliotēku.

No pulksten 10:00 līdz pulksten 15:00 Apes tautas nama foajē un mazajā zālē svētku dalībniekiem būs iespēja apmeklēt grāmatu komercizstādi, kurā savu jaunāko grāmatu klāstu piedāvās šādas izdevniecības: „Lauku Avīze”, „Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Nordik”, „Avots”, „Divpadsmit”, Latvijas Grāmata u.c. Iegādājoties izstādē piedāvātās grāmatas, pircēji piedalīsies jaunāko grāmatu izlozē „Veiksmīgais pircējs” svētku noslēgumā, no pulksten 15:00 līdz pulksten 15:30 Apes tautas nama lielajā zālē.

Pulksten 11:00 Apes tautas nama lielajā zālē Lauku bibliotēku atbalsta biedrības valdes priekšsēdētāja Biruta Eglīte, Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju un Apes mazie un lielie mūzikas draugi atklās Apes un Alūksnes novadu 14.Grāmatu svētkus.

Pulksten 11:30 Apes tautas nama lielajā zālē “Latvijas Avīze” aicinās uz publisko diskusiju par problēmām izglītības sistēmā. Savukārt pēc aktīvas diskusijas, pulksten 14:00 Apes tautas nama lielajā zālē visi interesenti tiek aicināti uz tikšanos ar bioloģijas zinātņu doktoru Aldoni Vēriņu (Lauku Avīze), daloties pieredzē par motīvu „Nav nekā skaistāka par peonijām”. 

Visi tie, kuri vēlēsies pakavēties pārdomās par dzīvi, aicināti pulksten 14:00 Apes bibliotēkā tikties ar rakstnieci Ingunu Baueri (Zvaigzne ABC) un ieklausīties vārdos, kuri plūst “Ar mīlestību caur pagātni uz nākotni”. Rakstniece Inguna Bauere teic: “Zem saules ir tikai viens, kas visam, kas plūst un mainās, nosaka laiku. Tā ir mīlestība. Mīlestība nojauc gadsimtu robežas.”.

Vismazākie grāmatu lasītāji – pirmsskolas vecuma bērni pulksten 11:00 aicināti ceļojumā „Burti dabas grāmatā” no Raganu klintīm kopā ar gudro Pūci, izveicīgo Vāveri, pukšķētāju Ezi un Vaidavas raganiņu, savukārt pulksten 12:40 D.Ozoliņa Apes vidusskolas zālē mazos aicinās uz sarunu „Lauku sētā dzīve jautra” – ar rakstnieci Vitu Štelmaheri un viņas suņuku Rufi (Jumava, Lauku Avīze).

1. - 4. klašu grupa D.Ozoliņa Apes vidusskolas zālē pulksten 11:30 – ielūkosies rakstnieces Vitas Štelmaheres grāmatas „Piglas stāsti” varoņu piedzīvojumos kopā ar suņuku Rufi, savukārt pulksten 12:40 kopā ar zvēriņiem un Vaidavas raganiņu no Raganu klintīm dosies „Vaidavas takas ekspedīcijā”. 

5.- 8. klašu grupai pulksten 11.30 D.Ozoliņa Apes vidusskolas sporta kompleksa foajē paredzēta tikšanās ar motosportistu Matīsu Karro„Neizsīkstošs cīņas spars, ticība sev…”, bet D. Ozoliņa Apes vidusskolas brīvā laika telpā 3. stāvā paredzēta nodarbība „Mans stils” ar vizāžisti, stilisti Lindu Rozenblati sadarbībā ar Zvaigzni ABC, bet visi kopā pulksten 12:40 D.Ozoliņa Apes vidusskolas zālē tiksies ar rakstnieci Vitu Štelmaheri (Lauku Avīze), lai uzklausītu stāstījumu „Annemarijas piedzīvojumi”.

            9.-12. klašu grupai pulksten 11.30 D. Ozoliņa Apes vidusskolas IT kabinetā 2. stāvāFantāzijas ceļojums laikā un telpā” ar jaunās paaudzes rakstnieci Lauru Dreiži (Zvaigzne ABC), pulksten 12:40 D.Ozoliņa Apes vidusskolas sporta kompleksa foajē stunda ar motosportistu Matīsu Karro „Ar mērķtiecību un grūtu darbu - uz uzvarām”, kā arī D. Ozoliņa Apes vidusskolas brīvā laika telpā 3. stāvā radošā darbnīca ar vizāžisti, stilisti Lindu Rozenblati (Zvaigzne ABC) „Kā veidot savu stilu”.

Bet ikviens interesents aicināts uz ekskursiju „Sirds nemiers mani aizdzen mieram garām...”- Elīnas Zālītes bērnības pasaulē, dzejnieces memoriālajā mājā, pieteikties pa tālr. 26388665 Mudītei Kaktiņai.

Savukārt visus svētku dalībniekus pulksten 15:30 Apes tautas nama lielā zālē aicinām uz dziesminieka Goran Gora koncertu „Mosties, mana sirds”- klausīsimies dziesmas no mūziķa jaunākā albuma "Mosties" ar Knuta Skujenieka un Imanta Ziedoņa vārdiem.

 

Lai veiksmīga, radoša un iedvesmu pilna 17.aprīļa diena Apē!

 

Svētku atbalstītāji: Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Jelgavas tipogrāfija, Latvijas Bērnu fonds, SIA Drukātava, SIA VESTA-LK, Vienotība, biedrība „Kultūras un atbalsta centrs – ICEJ Latvija”, AS „Latvijas Gāze”, Valdis Zatlers, Apes novada pašvaldība, Alūksnes novada pašvaldība, Europe Direct informācijas centra Gulbenē Alūksnes filiāle

Informatīvie atbalstītāji: Laikraksti “Latvijas Avīze”, “Malienas Ziņas”, “Alūksnes Ziņas”, ”Alūksnes Novada Vēstis”, Apes novada domes informatīvais izdevums, www.apesnovads.lv; www.aluksne.lv; www.albibl.lv; www.malienaszinas.lv; http://aluksniesiem.diena.lv/ 

 

Ilze Ērmane,

Apes novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 64307215

ilze.ermane PIE ape PUNKTS lv

www.apesnovads.lv


APES UN ALŪKSNES NOVADU

14.GRĀMATU SVĒTKI

Apē 2015. gada 17. aprīlī

PROGRAMMA

10:00 – 15:00 Grāmatu komercizstāde  -  Apes tautas nama foajē, mazā zāle*

Piedalās izdevniecības „Lauku Avīze”, „Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Nordik”, „Avots”, „Divpadsmit”, Latvijas Grāmata u.c.  Pircēji piedalās jaunāko grāmatu izlozē „Veiksmīgais pircējs” svētku noslēgumā!

 

Visiem svētku dalībniekiem

11:00 Grāmatu svētku atklāšana - Apes tautas nama lielā zāle

Muzikāls sveiciens no lieliem un maziem apeniešiem

15:00- 15.30 Jaunāko grāmatu izloze „Veiksmīgais pircējs”   Apes tautas nama lielā zāle

15:30 „Mosties, mana sirds”- dziesminieka Goran Gora dziesmas no mūziķa jaunākā albuma "Mosties" ar Knuta Skujenieka un Imanta Ziedoņa vārdiem - Apes tautas nama lielā zāle

 

Pieaugušajiem

11:30 „Latvijas Avīzes” publiskā diskusija par problēmām izglītības sistēmā - Apes tautas nama lielā zāle

14.00 „Nav nekā skaistāka par peonijām” – tikšanās ar bioloģijas zinātņu doktoru Aldoni Vēriņu (Lauku Avīze)- Apes tautas nama lielā zāle

14.00 „Ar mīlestību caur pagātni uz nākotni” – saruna ar rakstnieci Ingunu Baueri (Zvaigzne ABC) - Apes bibliotēkā

 

Pirmsskolas vecuma bērniem

11:00 „Burti dabas grāmatā”– ceļojums kopā ar gudro Pūci, izveicīgo Vāveri, pukšķētāju Ezi un Vaidavas raganiņu sadarbībā ar Zvaigzni ABC – no Raganu klintīm

12:10 „Lauku sētā dzīve jautra” – saruna ar rakstnieci Vitu Štelmaheri un viņas suņuku Rufi (Jumava, Lauku Avīze) - D.Ozoliņa Apes vidusskolas zāle

 

1. - 4. klašu grupām

11:30 „Piglas stāsti” - ieskats rakstnieces Vitas Štelmaheres grāmatu varoņu piedzīvojumos kopā ar suņuku Rufi- D.Ozoliņa Apes vidusskolas zāle

12:40 „Vaidavas takas ekspedīcijā” kopā ar zvēriņiem un Vaidavas raganiņu - no Raganu klintīm

 

5.- 8. klašu grupām

11.30 „Neizsīkstošs cīņas spars, ticība sev…” – tikšanās ar motosportistu Matīsu Karro – D.Ozoliņa Apes vidusskolas sporta kompleksa foajē

11:30 „Mans stils” – nodarbība ar vizāžisti, stilisti Lindu Rozenblati sadarbībā ar Zvaigzni ABC – D. Ozoliņa Apes vidusskolas brīvā laika telpa 3. stāvs

12:40 „Annemarijas piedzīvojumi” kopā ar rakstnieci Vitu Štelmaheri (Lauku Avīze) - D.Ozoliņa Apes vidusskolas zāle

 

9.-12. klašu grupām

11.30 „Fantāzijas ceļojums laikā un telpā” ar jaunās paaudzes rakstnieci Lauru Dreiži (Zvaigzne ABC) - D. Ozoliņa Apes vidusskolas IT kabinets 2. stāvs

12:40 „Ar mērķtiecību un grūtu darbu - uz uzvarām” – stunda ar motosportistu Matīsu Karro – D.Ozoliņa Apes vidusskolas sporta kompleksa foajē

12:40 „Kā veidot savu stilu” – radošā darbnīca ar vizāžisti, stilisti Lindu Rozenblati (Zvaigzne ABC) – D. Ozoliņa Apes vidusskolas, brīvā laika telpa 3. stāvs

 

Sirds nemiers mani aizdzen mieram garām...”- Elīnas Zālītes bērnības pasaulē. Ekskursijā uz dzejnieces memoriālo māju pieteikties pa tālr. 26388665 Mudītei Kaktiņai.

 

Svētku atbalstītāji: Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Jelgavas tipogrāfija, Latvijas Bērnu fonds, SIA Drukātava, SIA VESTA-LK, Vienotība, biedrība „Kultūras un atbalsta centrs – ICEJ Latvija”, AS „Latvijas Gāze”, Valdis Zatlers, Apes novada pašvaldība, Alūksnes novada pašvaldība, Europe Direct informācijas centra Gulbenē Alūksnes filiāle

Informatīvie atbalstītāji: Laikraksti “Latvijas Avīze”, “Malienas Ziņas”, “Alūksnes Ziņas”, ”Alūksnes Novada Vēstis”, Apes novada domes informatīvais izdevums, www.apesnovads.lv; www.aluksne.lv; www.albibl.lv; www.malienaszinas.lv; http://aluksniesiem.diena.lv/

Piektdien, 27. martā, Kocēnu pagasta 1. bibliotēkā notiks Kocēnu novada domes organizēts pasākums Frankofonijas dienu ietvaros. Plkst. 14.00 ģimenes aicinātas uz radošo pēcpusdienu bērniem franču valodas un mūzikas noskaņās, savukārt plkst. 18.00 notiks franču komēdijas „Šefs” demonstrēšana (ar subtitriem latviešu valodā). Filmas garšu palīdzēs baudīt nelielas uzkodas franču gaumē. Vietu skaits ierobežots, tāpēc lūgums iepriekš pieteikties, zvanot pa tālr. 26537660. Visi pasākumi ir bez maksas. 

Frankofonija, kas šogad atzīmē 45. jubileju, ir valstu grupa, kas apvieno valstis vai federālo teritoriju valdības, kurās ikdienā lieto franču valodu vai kuras vēlas stiprināt tās klātbūtni sabiedrībā, un kuras ir apņēmušās savstarpēji sadarboties demokrātijas un universālo vērtību nostiprināšanai pasaulē. Frankofonijas dienu mērķis ir franču valodas, kultūru un valodu dialoga veicināšana.

Pasākumu norisi atbalsta Francijas institūts Latvijā un “Top Film Baltic”.

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

Ir noslēgušies Vidzemes plānošanas reģiona rīkotie informatīvie semināri par projektu pieteikumu sagatavošanu „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkursa ietvaros.

Informatīvo semināru prezentācija pieejama šeit.

Jau ziņots, ka no 9. marta līdz 9. aprīlim plkst. 17.00 izsludināts „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkurss.

2015. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot mūsu novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai tiks atbalstīti tādi reģionālas nozīmes projekti, kas paredz sekojošu uzdevumu izpildi:

  • Sagaidot Latvijas simtgadi - Vidzemes unikālā kultūrvēsturiskā (materiālā un nemateriālā) mantojuma saglabāšana, tostarp apzināšana, izpēte, tālāknodošana, popularizēšana;
  • Jaunrades veicināšana un radošo industriju attīstība, tostarp jaunu Vidzemes kultūras produktu radīšana, esošo kultūras pakalpojumu pilnveidošana;
  • Zināšanu pārnese, tostarp zināšanu radīšana, iegūšana, uzkrāšana, analīze un izmantošana, kā arī kultūras darbinieku zināšanu pilnveide un profesionālā izaugsme;
  • Sadarbība dažādu kultūras nozaru starpā, tostarp projekta auditorijas iesaistīšana un līdzdalība kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs.

Konkursa ietvaros šogad tiks sadalīts 72 700 EUR liels finansējums, uz kuru var pretendēt juridiskas personas ar neierobežotu projektu skaitu. Kultūras programmas projektu konkursā atbalstu saņems kultūras projekti, kuri būs sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un uzdevumiem. 

Konkursa nolikums ar pielikumiem pieejams šeit.

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, E-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv

 

Lai sokas darbi projektu pieteikumu sagatavošanā!

Jau šajā nedēļas nogalē – no 2015. gada 27. līdz 29. martam vairāk nekā 170 vietās visā Latvijā notiks pasākums „Satiec savu meistaru! 2015”. Mācekļus pie sevis aicinās tautas lietišķās mākslas meistari, stāstnieki, teicēji un muzikanti.

„Satiec savu meistaru! 2015” ietvaros ikviens aicināts piedalīties meistardarbnīcās, individuālās nodarbībās, atvērtās darbnīcās, paraugdemonstrējumos, lekcijās, koncertos vai dančos un kopīgā muzicēšanā. Pasākumā varēs iepazīt un apgūt dažādas prasmes, kas saistītas ar tradicionālo amatniecību, muzicēšanu, dziedāšanu, mutvārdiem un zināšanas, kas saistītas ar dabu un visumu, rituāliem un svētkiem. Satikt savu meistaru varēs Latvijas pilsētu un novadu bibliotēkās, muzejos, kultūras centros, izglītības iestādēs un meistaru dzīvesvietās.

Atrodi savu meistaru un piesakies! Kontaktinformācija: www.satiecsavumeistaru.lv/karte/

Otro gadu „Satiec savu meistaru!” iekļausies arī Berga Bazāra tradicionāli rīkotajā amatnieku un zemnieku tirgū. Sestdien, 28. martā no plkst. 12.00 līdz 16.00 tur būs iespēja tikties ar dažādiem meistariem, piedalīties rotaļās un dančos, kā arī apmeklēt lekcijas un praktiskās nodarbības par latviešu tautas tērpu valkāšanu un darināšanu. Plkst. 13.00 „Birojnīcā” Berga Bazārā notiks „Satiec savu meistaru!” otrā – Latgalei veltītā DVD atklāšana. Plkst. 14.00 ikviens aicināts uz olu krāsošanas meistarklasi (olas jāņem līdzi pašiem)! 

Pasākumu „Satiec savu meistaru!” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Berga Bazāru un Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām.

Informatīvi atbalsta Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, Latvijas Avīze, TVnet, 1188, LSM.lv un žurnāls Ir.

„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Alūksnes novada pašvaldība ikvienu fotomākslas mīļotāju aicina piedalīties fotogrāfiju konkursā „Māksla manā pilsētā”, iesniedzot fotogrāfijas, kas atspoguļo āra vides mākslas dažādību Alūksnē.

Konkursam aicinām iesniegt fotogrāfijas, kurās dažādos gadalaikos redzami Alūksnes pilsētvides mākslas objekti - skulptūras, vides objekti, grafiti zīmējumi un cits.

Šis fotokonkurss tiek rīkots sadarbībā ar Veru pilsētas pašvaldību un vides mākslas projektu „Kilometre of Sculpture”, kas regulāri notiek Igaunijā, un šogad tā norises vieta būs Alūksnes novada pašvaldības sadarbības pilsētā – Veros. Projekta laikā mākslinieki no dažādām valstīm ar savu devumu piedalīsies brīvdabas ekspozīciju veidošanā, savukārt Veru sadarbības pašvaldības aicinātas iesaistīties šajā projektā, veidojot fotogrāfiju izstādes, kas atspoguļotu katras konkrētās teritorijas ārvides mākslas dažādību.

Tādēļ konkursa dalībniekiem būs iespēja ar savu fotogrāfiju pārstāvēt Alūksni šajā starptautiskajā projektā, jo no konkursam iesniegtajiem fotodarbiem tiks atlasīti labākie mūsu pilsētu reprezentējošai izstādei, kas būs skatāma starptautiskajā pilsētvides mākslas projektā šovasar jūlijā Veros.

Konkursa nolikums publicēts www.aluksne.lv sadaļā „Konkursi”. Darbus aicinām iesniegt līdz 29. maijam.

 

Informāciju sagatavoja: 

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
www.aluksne.lv

Arī Smiltenes novadā - Tautas lietišķās mākslas studijā Smiltene un Blomes tautas namā, šodien, rīt un svētdien aicinām piedalīties meistarklasēs pasākuma „Satiec savu meistaru! 2015” ietvaros.

Šodien Tautas lietišķās mākslas studijā Smiltene viesojās PII „Pīlādzītis” divu grupiņu – „Rūķi” un „Zaķēni” bērni, lai iepazītos ar Tautas lietišķās mākslas studiju, satiktu meistares un izzinātu audēju darbu. Bērni ar lielu interesi aplūkoja audēju veikumus un stelles, kā arī bērni paši, kopā ar audējām, izmēģināja kā notiek aušana. Bērniem šis bija liels piedzīvojums un ikviens pamēģināja to, kas pašam visvairāk interesēja – kamola tīšanu un paklājiņu aušanu.


"Satiec savu meistaru! 2015" ietvaros aicinām piedalīties meistardarbnīcās, individuālās nodarbībās, atvērtās darbnīcās, paraugdemonstrējumos un lekcijās. Pasākumā varēs iepazīt un apgūt dažādas prasmes, kas saistītas ar tradicionālo amatniecību un zināšanas, kas saistītas ar dabu un visumu, rituāliem un svētkiem.


Šodien, Tautas lietišķās mākslas studijā Smiltene, no plkst.10.00 līdz 15.00, rīt un svētdien no plkst.11.00 līdz 15.00 notiks aušanas un rokdarbu meistarklase. Pie katra meistara trīs mācekļi. Meistari - Dzintra Kalniņa, Laima Āboltiņa, Gunta Kovaļonoka, Vineta Sīmane, Ilze Haka. Sīkāka informācija par aušanas un rokdarbu meistarklasi - Inga Gailuma, tālr.: 25455507; e-pasts: tlms.smiltene PIE gmail PUNKTS com.

Blomes tautas namā "Pils" notiks klūdziņu pīšanas, aušanas, celaiņu un jostu aušanas, knipelēšanas, tamborēšanas, adīšanas un balto darbu izšūšana meistarklases, no plkst.11.00-19.00, plkst.12.30-14.00 notiks Seminārs "Smiltenes novada tautas tērpi un baltie darbi tajos" (Inga Ķestere), plkst.15.00-16.30 "Latvju zīmju tulkojums" (Uldis Punkstiņš). Meistari - Laima Āboltiņa – knipelēšana; Inese Kauliņa, Elza Ķestere – prievīšu un celaiņu aušana; Inese Puriņa – tamborēšana, adīšana; Gunārs Stikiņš, Līga Kondratoviča - klūdziņu pīšana. Savukārt rīt, 28.martā, meistarklases no plkst.11.00-15.00. No plkst.11.-14.00 tīkla mešana baltajiem darbiem, meistare Dzidra Merseda Zariņa, no plkst.12.00 līdz 15.00 "Ģimenes diena" - "Cukurgailīšu darbnīca", "Lieldienu darbnīca", "Zirņu taukšķēšana"Sīkāka informācija par meistarklasēm Gita Skadiņa, tālr. 26667196; e-pasts%3Anites PIE inbox PUNKTS lv


Daudzās norises vietās apmeklētāju skaits ir ierobežots, tāpēc aicinām pieteikties savlaicīgi!

 

Informāciju sagatavoja:

Arita Smalkā-Boriseviča
Smiltenes novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob.: 28334474
T.: 64707584

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv

Burtnieku novadā gaidāmas raibas Lieldienas!

Svētdien un pirmdien, 5. un 6. aprīlī, Burtnieku novadā svinēs Lieldienas! Svinības notiks novada pagastu centros, kur varēs apmeklēt dažādus koncertos, iesaistīties tradicionālajās izdarībās, bet Lieldienu zaķi ģimenes ar bērniem aicinās uz kopīgām dejām un rotaļām. Lai piedalītos atrakcijās, līdzi jāņem vārītas un krāsotas olas.

 

Burtnieku pagastā

Pūpolsvētdienā, 29. martā, plkst. 11:00 Burtnieku tūrismu informācijas punktā gatavosies Lieldienu svinēšanai. Kopīgi tiks apgūtas Lieldienu tradīcijas un olu krāsošanas noslēpumi. Ļauties ritmiskam deju solim varēs kopā ar folkloras kopu „Rota” un latvju danču meistari Daigu Kīnu. Ieeja bez maksas.

Pirmajās Lieldienās, 5. aprīlī, plkst. 12:00 Burtnieku pagasta kultūras centrā notiks Lieldienu koncerts. Ieeja bez maksas.

 

Ēveles pagastā

Svētdien, 5. aprīlī, plkst. 15:00 Ēveles pagasta tautas namā sāksies raibās Lieldienas: teātra izrāde, koncerts un olu krāsošana ar marmorēšanas krāsām. Ieeja bez maksas.

 

Matīšu pagastā

Svētdien, 5. aprīlī, plkst. 12:00 Matīšu pagasta centra laukumā pie baznīcas sāksies pasākums „Lieldienu karuselis”. Apmeklētāji varēs iesaistīties olu ripināšanā, izstādīt savas skaistākās Lieldienu olas izstādē, kā arī notiks tradicionālais „olu salūts”, bet tautas dziesmu zinātājus aicinās uz “Zaķa tribīni”. Notiks arī Matīšu pagasta kultūras nama pašdarbības kolektīvu koncerts. Ieeja bez maksas.

Savukārt no 9:00 līdz 15:00 „Lieldienu karuseļa” apmeklētāji pie vecās pasta mājas izstādē-tirdziņā varēs apskatīt un iegādāties biedrības „Dzinatare” rokdarbus un citu biedrību un mājamatnieku darbus. Dalībnieki tirdziņam – izstādei var pieteikties  pie Ligitas Jenčas, tālr. 29697319.

 

Rencēnu pagastā

Otrajās Lieldienās, 6. aprīlī, plkst. 13:00 Rencēnu pagasta kultūras namā - Lieldienu koncerts. Ieeja bez maksas.

 

Valmieras pagastā

Otrajās Lieldienās, 6. aprīlī, plkst. 15:00 Valmiermuižas pils parkā iešūpot pavasari aicina Lieldienu zaķis un pīle. Ieeja bez maksas.

 

Vecates pagastā

Svētdien, 5. aprīlī, plkst. 10:00 Vecates estrādē Lieldienu svinētājus  aicina uz „Pārsteigumu karuseli”. Sliktos laika apstākļus pasākums notiks Vecates pagasta kultūras centrā. Ieeja bez maksas.

 

Pārgaujas novadā Lieldienas solās būt raibas un sirsnīgas. Gatavosimies Lieldienām ar pavasarīgu ēdienu gatavošanu. Gan pirmajās, gan otrajās Lieldienās, 5. un 6. aprīlī Ungurmuižā, Rozulā un Auciemmuižā paredzētas dažādas aktivitātes, konkursi kā lieliem, tā maziem.

Lielajā piektdienā, 3. aprīlī plkst. 12:00, Ungurmuiža aicina uz restorāna kulinārijas meistarklasi “Pavasara veselības ēdieni”.  Ēdienkartē paredzēta: lakšu – gāršu zupa, pumpuru salāti, mājas vista ar zaļumu grūbām un zaļais kokteilis. Cena 25.00 EUR. Vietu skaits ierobežots, sīkāka informācija un pieteikšanās pa tālr. 22007332 vai info PIE ungurmuiza PUNKTS lv.

Pirmajās Lieldienās, 5. aprīlī no plkst. 12.00, Ungurmuiža aicina uz olu krāsošanu un ripināšanu Ungurmuižā. Īpašā Lieldienu ēdienkarte restorānā, zaķi un šūpoles parkā! 

5. aprīlī arī Rozulā notiks ikgadējās Lieldienu svinības, kuras ik gadu pulcē ap divsimt tuvāku un tālāku viesu. No plkst. 13.00 sāksies koncerts un jaukas everģēlības, notiks olu jautrības un stafetes, bērni varēs priecāties piepūšamajās atrakcijās un visi kopā baudīt pavasara zupu. Līdzi ņemiet radus, draugus, kaimiņus un krāsotas olas!

Plkst. 22.00 Rozulā Lieldienu balle ar grupu “Kantoris 04”. Ieeja 2 EUR.

Otrajās Lieldienās, 6. aprīlī, piestāj Auciemmuižā, jo tur notiks Lieldienu svinības, kuras organizē jauniešu biedrība “VARI UN DARI!”. Programmā plkst. 11.00 leļļu izrāde “Gliemezīša piedzīvojumi”, dažādas aktivitātes, krāšņāko olu un stilīgāko zaķa ausu konkursi. Un, protams, būs arī Zaķis Garausis!

Jauku atpūtu Pārgaujas novadā!

 

Informāciju sagatavoja:

LĪGA HOFMANE

Pārgaujas novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Attīstības plānošanas nodaļa

Mob: 26368154

 

Mājas lapa: www.pargaujasnovads.lv

Twitter: @Pargaujasnovads

Svētdien, 5. aprīlī, Kocēnu centrā norisināsies tradicionālais pasākums “Kocēnu pavasaris – 2015”, kura laikā notiks dažādas Lieldienām veltītas aktivitātes.

No plkst. 10.00 ikvienam būs iespēja apmeklēt tirdziņu, kurā piedalīsies gan Kocēnu novada, gan tuvāku un tālāku novadu amatnieki, mājražotāji un zemnieki (vēl var pieteikties dalībai tirdziņā, zvanot pa tālruni 26328943).

No plkst. 11.00 varēs gūt daudz prieka dažādās interesantās izklaidēs – šūpošanās lielajās šūpolēs, olu kaujas un olu ripināšana, dažādi priekšnesumi, sportiskas aktivitātēs ģimenēm un bērniem, radošās darbnīcas, sejiņu apgleznošana (bez maksas) un loterija. Arī pieaugušajiem būs iespēja piedalīties radošajā darbnīcā – klūdziņu pīšanā. Bērnu priekam darbosies piepūšamās atrakcijas (bez maksas), būs arī dzīvnieku stūrītis, graciozo zirgu paraugdemonstrējumi un iespēja vizināties ar poniju (0,50 EUR).

No plkst. 11.00 līdz plkst. 13.30 Kocēnu centrā notiks koncerts, kurā uzstāsies Kocēnu pamatskolas tautas deju kolektīvi “Saulīte”, Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Savieši”, Dikļu pūtēju orķestris, PII ”Auseklītis” dejotāji un dziedātāji, folkloras kopa “Endzelīte”, vokālā studija “Smaily”.

Paralēli koncertam, līdz plkst. 14.00, norisināsies dažāda veida radošās aktivitātes, aicinājums līdzi ņemt krāsotas Lieldienu olas! Bērni varēs iejusties mākslinieku lomā – zīmēt un krāsot. Būs iespēja piedalīties foto orientēšanās sacensībās un arī pieveikt alpīnisma sienu. Aktīvākie dalībnieki varēs piedalīties tradicionālajā Kocēnu pavasara loterijā un saņemt jaukas balvas.

Dienas izskaņā plkst. 22.00 Kocēnu kultūras namā notiks Pavasara balle kopā ar grupu “Ballīšu orķestris”, ieeja 3,00 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv">eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Šodien, 31. martā, Valmieras Kultūras centrā (Rīgas ielā 10) Valmieras pilsētas un novadu skolēni un pedagogi pulcējās uz vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas konkursa „Rakstu darbi” noslēgumu.

Konkursā piedalījās gandrīz 80 jaunie mākslinieki ar 77 darbiem. Skolēnu darbus jau 25.martā izvērtēja Valmieras Mākslas vidusskolas direktors Edgars Bogdāns, Rūjienas mākslas skolas direktors Jānis Galzons un Mazsalacas Mūzikas un Mākslas skolas mākslas programmas vadītāja Laila Strada.

Vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas konkursa tēma – „Viss atstāj nospiedumus un pēdas”, kuras ietvaros skolēni varēja pētīt sava novada zīmes, rakstus, ornamentus un atveidot tos radošos, oriģinālos vides objektos. Savukārt radošo spēļu darbnīcu konkursa tēma bija „Burts. Raksts. Ornaments” – kā simbols, elements, informācijas nesējs un enerģijas izteiksmes veids. Dalībnieki, demonstrējot savas radošās darbnīcas, kurās tika ietverti arī spēļu un rotaļu elementi, iesaistīja arī publiku.

Arī tērpu kolekciju skates – konkursa dalībnieki – Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” šūšanas un modelēšanas studija “Fantāzija” – pētīja zīmes, rakstus, ornamentus, to ritmus un sakārtojumus tradicionālajā un mūsdienu kultūrā, mākslā, apkārtējā vidē, cenšoties atrast savam novadam raksturīgo un meklējot jaunas, oriģinālas idejas, realizējot tās tērpos un to aksesuāros. Tērpu kolekciju vērtēja Valmieras Mākslas vidusskolas apģērbu dizaina nodaļas vadītāja Māra Marita Nadziņa, Kocēnu pamatskolas vizuālās mākslas skolotāja Dace Brizauska un Rūjienas vidusskolas un Naukšēnu novada vidusskolas vizuālās mākslas skolotāja Diāna Kaužēna. Tērpu kolekcijas tika izvirzītas uz 2.kārtu.

Konkursa Vidzemes 2.kārta norisināsies Cēsīs, 29.aprīlī, kurā tiks noskaidroti izvirzītie vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbi XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izstādei Rīgā, kas notiks no 2015.gada 6.jūlija līdz 12.jūlijam. Tāpat šajā pasākumā tiks noskaidroti radošo darbnīcu pārstāvji, kuri iegūs tiesības piedalīties XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pasākumā Vērmanes dārzā, kā arī tērpu kolekcijas, kuras tiks demonstrētas noslēguma skatē, Rīgas Latviešu biedrības namā, 10.jūlijā.

Maira Andžejevska
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas 
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 642 07136
Mob. tālr.: 291 37907