Arhīva kalendārs

« March 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

No 27. līdz 29. martam visā Latvijā norisināsies pasākums „Satiec savu meistaru!”. Šajā pavasarī  daudzsološu programmu Rencēnu pagasta kultūras namā un Burtnieku Tūrisma informācijas punktā sarūpējuši arī Burtnieku novada meistari. Novada iedzīvotāji un viesi ir aicināti apmeklēt meistardarbnīcas, apgūt jaunas rokdarbu prasmes un izzināt latviskās tradīcijas.

Rencēnu pagasta kultūras namā

Piektdien, 27. martā, no plkst. 15:00 līdz 18:00 norisināsies sadziedāšanās pēcpusdiena kopā ar folkloras kopu „Rota”.

Savukārt sestdien, 28. martā, no plkst. 11:00 līdz 16:00 biedrība „Sapratne” interesentiem mācīs, kā cept medus torti, aptamborēt stikla trauku un uzpīt trauku no papīra. Lai piedalītos „Sapratnes” organizētajā darbnīcā, līdzi jāņem priekšauts un lakats, burciņa, tamboradata Nr. 3.5, dažādas krāsainas dzijas, veci žurnāli un šķēres. No plkst. 12:00 līdz 17:00 rokdarbnieces no aušanas studijas „Rencēni”  ierādīs audēja amata prasmes. Sestdien būs iespēja satikt arī kalēju Jurģi Sīmansonu. Pie viņa no plkst. 12:00 līdz 14:00 interesenti varēs iepazīsties ar kalēja darba specifiku un papildināt zināšanas metālapstrādē.

Burtnieku Tūrisma informācijas punktā

Sestdien, 28. martā, plkst. 13:00 varēs satikties ar dabas vērotāju, interesantu lietu mednieku, „Ziemeļblāzmu ķērāju” un koka lietu meistaru Jāni Šatrovski. „Jānis ir ne vien mākslinieks, amatnieks un fotogrāfs, bet arī pozitīvs cilvēks, kas savā darbībā rod dzīvesprieku un ar interesi uzņem jaunas aizraušanās. Kā radoša personība, savu rokrakstu Jānis vēl veido, jo šobrīd eksperimentē ar iespējām. Meistars nemeklē laimi ārzemēs, bet iespējas Latvijā. Šobrīd viens no aktuālajiem un pieprasītākajiem darbiem ir latvisko koka zīmju izgatavošana,” stāsta „Satiec savu meistaru” koordinatore Burtniekos - Marika Daļecka.

Pūpolsvētdienā, 29. martā, plkst. 11:00 ikviens kopā ar latvisko tradīciju zinātājiem ir aicināts gatavoties Lieldienu svinēšanai. Kopīgi tiks apgūtas Lieldienu tradīcijas un olu krāsošanas noslēpumi. Ļauties ritmiskam deju solim varēs kopā ar folkloras kopu „Rota” un latvju danču meistari Daigu Kīnu.

Sīkāka informācija par pasākumu „Satiec savu meistaru” Burtniekos un pieteikšanās pie Marikas Daļeckas, tālr.  29214318, e-pasts: manburtnieks PIE inbox PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

20. martā pulksten 17:00 Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcā notiks koncerts „Norvēģijas kultūra un mūzika”. Koncertā piedalīsies Reiduna Horveja (Reidun Horvei, Norvēģija) – vokāls, klasiskā dziesma/ tautasdziesma, Geirs Botnens (Geir Botnen, Norvēģija) – klavieres un Ole Didriks Lerums (Ole Didrik Laerum, Norvēģija) – lure, tradicionāls norvēģu pūšaminstruments.

Koncerta pirmajā daļā tiks rādīta prezentācija par Norvēģiju ar Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Ojāra Spārīša ievadvārdiem par bagātīgo Norvēģijas kultūras un vēstures mantojumu.

Koncerta otrajā daļā skanēs Rietumnorvēģijas folklorā sakņojusies mūzika – Edvarda Grīga, Haralda Saveruda, Knuta Vāges un Geira Tveita skaņdarbi, kā arī pasaulslavenais Goblinu kāzu maršs.

Ieeja koncertā bez maksas.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Maira Andžejevska

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 29137907

No 2015. gada 28. līdz 29. martam Vidzemes koncertzālē „Cēsis” notiks III Starptautiskais pūtēju orķestru konkurss BALTIC OPEN un VII Latvijas pūtēju orķestru konkurss, kurā dzirdēsim 40 Latvijas un ārvalstu pūtēju orķestru sniegumu.

Jau trešo reizi I visaugstākās grūtības pakāpes grupā un II augstākās grūtības pakāpes grupā notiks starptautiskais konkurss BALTIC OPEN, kurā bez Latvijas orķestriem piedalīsies arī Jauniešu pūtēju orķestris Jistebnik (Čehija), Tallinas Tehnoloģiju universitātes (Igaunija) un Šauļu Dainu mūzikas skolas (Lietuva) orķestri.

„Savā ziņā konkurss pēc formas ir svīta, kas sastāv no vairākām patstāvīgām daļām, ko apvieno kopīga tematika. 1.daļa ir „Orķestri” – ne tikai žūrijai, kolēģiem, bet ikvienam klausītājam, kurš martā pēdējās nedēļas nogalē iegriezīsies Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, būs iespēja dzirdēt, redzēt, vērtēt, salīdzināt un iepazīt orķestrus no visiem Latvijas novadiem un ārzemēm. 2.daļa „Komponisti” - jau no konkursa pirmsākumiem tā obligāto repertuāru veido latviešu komponistu skaņdarbi. Šogad tie būs Alvila Altmaņa „Atmiņu valsis”, Georga Pelēča „Svīta pūtēju orķestrim” un Andra Vecumnieka Uvertīra ”Veltījums pūtēju orķestrim”. 3.daļa „Žūrija” - konkursu vērtēs starptautiska žūrija – Liepājas simfoniskā orķestra galvenais diriģents Atvars Lakstīgala, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku orķestra diriģents Guntis Kumačevs, Klaipēdas Muzikālā teātra galvenais diriģents Dainius Pavilionis (Lietuva) un Igaunijas Policijas un robežsardzes orķestra galvenais diriģents Hando Poldmae (Igaunija). 4.daļa, savukārt, ir kausi, apsveikumi, aplausi un ziedi,” par konkursa norisi stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra pūtēju orķestru nozares eksperte Astrīda Ķēniņa.

 

Sestdien, 28.martā no plkst. 10.00 spēlēs zemākās (IV, V) grūtības pakāpes orķestri no Siguldas pagasta un Dikļiem, kā arī orķestri „Salaspils”, „Dekšāres”, „Vikords”, „Auce”, „Kazdanga” un „Pociems”.

No plkst. 13.00 muzicēs III (vidējās grūtības pakāpes orķestri) „Bauska”, „Cēsis”, „Dobele”, „Tukums”, „Skaistkalne”, „Ugāle”, „Saldus”, „Ventspils”, „Lemisele”, „Signāls”, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas, Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas, Gulbenes mūzikas skolas, Gulbenes kultūras centra, Strenču novada un Inčukalna novada, kā arī Ozolnieku novada orķestris „Zelmeri Pro”.

 

Svētdien, 29.martā plkst. 10.30 konkurss turpināsies ar II - augstākās grūtības pakāpes grupas orķestru - Jauniešu pūtēju orķestra Jistebnik (Čehija), „Balvi”, „Tālavas taurētājs”, „Horizonts”, Madonas, Talsu, Šauļu Dainu mūzikas skolas un Naujenes Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestru piedalīšanos.

No plkst. 14.00 spēlēs I – visaugstākās grūtības pakāpes grupas orķestri: Jauniešu pūtēju orķestris „Auseklītis”, Rīgas Tehniskās universitātes Studentu pūtēju orķestris „SPO”, „Fanfara”, Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas, Latvijas Universitātes un Tallinas Tehnoloģiju universitātes pūtēju orķestri.

 

III Starptautisko pūtēju orķestru konkursu BALTIC OPEN un VII Latvijas pūtēju orķestru konkursu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC).

Klausīties konkursus aicināts ikviens interesents. Ieeja bez maksas!

Konkursu programma pieejama LNKC mājas lapā: http://www.lnkc.gov.lv/jaunumi/puteju-orkestru-konkursos-cesis-izvertes-latvijas-un-arvalstu-dalibniekus/

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Cēsu novada kultūras projektu konkursā atbalstīti 15 kultūras projekti, kopumā šo projektu realizācijai piešķirot 10 000 EUR līdzfinansējumu no Cēsu novada pašvaldības budžeta.

Šī gada Cēsu novada kultūras projektu konkursā kopā tika iesniegti 29 projektu pieteikumi, pieprasot līdzfinansējumu 18 884 EUR apmērā, kas gandrīz divas reizes pārsniedza konkursa budžetu.

Projektus izvērtēja pašvaldības aģentūras „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” apstiprināta komisija, kuras sastāvā iekļauti Cēsu novada domes Izglītības, kultūras un sporta komisijas pārstāve Inese Lāce, Cēsu pilsētas Mākslas skolas direktors Vilnis Kļaviņš, Vaives tautas nama vadītāja Kadrija Mičule, Cēsu Centrālās bibliotēkas pārstāve Lāsma Vasmane un Cēsu kultūras centra vadītājs Edžus Arums.

Finansiāls atbalsts tika piešķirts tiem projektiem, kas saņēma augstāko vidējo vērtējumu atbilstoši noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem – projekta aktualitāte un sabiedriskā nozīme, atbilstība izvirzītajām prioritātēm, skaidri definēti projekta mērķi, rezultāti un mērķauditorija, tāmes pamatotība un iesaistīto personu spēja kvalitatīvi realizēt projektu. Maksimālais piešķirtais līdzfinansējums vienam projektam saskaņā ar konkursa nolikumu ir 700 EUR.

Atbalstīto projektu saraksts publicēts Cēsu mājas lapas sadaļā „Kultūra/Kultūras projektu konkurss”. Atbalstīto projektu pārstāvētās jomas ir dažādas, bet pamatā atbalstīti tradicionāli pasākumi, kas Cēsu kultūrvēsturisko mantojumu un tradīcijas interpretē mūsdienīgā veidā. Trīs projektu norise plānota Vaives Tautas namā, papildinot kultūras piedāvājumu Vaives pagastā.

Cēsu novada kultūras projektu konkursa mērķis ir noteikt Cēsu novadam būtiskos, atbalstāmos kultūras projektus, kas tapuši pēc iedzīvotāju vai radošo organizāciju iniciatīvas un kas bagātina Cēsu kultūrvidi, sniedzot ieguldījumu Cēsu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un jaunu kultūras tradīciju radīšanā.

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE dome.cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118