Arhīva kalendārs

« March 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Vidzemes plānošanas reģions martā rīkos četrus informatīvos seminārus par projektu pieteikumu sagatavošanu „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkursam.

  • 19. martā plkst. 11.00 Alūksnē (Alūksnes novada pašvaldības ēkas Mazā zāle, Alūksne, Dārza iela 11);
  • 19. martā plkst. 15.30 Cesvainē (Cesvaines novada pašvaldība, Cesvaine, Pils iela 1A); 
  • 23. martā plkst.10.00 Limbažos (Limbažu novada pašvaldība, Limbaži, Rīgas iela 16);
  • 23. martā plkst. 15.00 Smiltenē (Smiltenes pilsētas Kultūras centrs, Smiltene, Gaujas iela 1).

Aicinām apmeklēt seminārus, lai saņemtu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem un uzzinātu par projektu pieteikumu sagatavošanas kārtību un šī gada programmas prioritātēm un mērķiem.

Jau ziņots, ka no 9. marta līdz 9. aprīlim plkst. 17.00 izsludināts „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkurss.

2015. gadā Vidzemes kultūras programmas mērķis ir nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu attīstību un pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot mūsu novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi.

Šī mērķa sasniegšanai tiks atbalstīti tādi reģionālas nozīmes projekti, kas paredz sekojošu uzdevumu izpildi:

  • Sagaidot Latvijas simtgadi - Vidzemes unikālā kultūrvēsturiskā (materiālā un nemateriālā) mantojuma saglabāšana, tostarp apzināšana, izpēte, tālāknodošana, popularizēšana;
  • Jaunrades veicināšana un radošo industriju attīstība, tostarp jaunu Vidzemes kultūras produktu radīšana, esošo kultūras pakalpojumu pilnveidošana;
  • Zināšanu pārnese, tostarp zināšanu radīšana, iegūšana, uzkrāšana, analīze un izmantošana, kā arī kultūras darbinieku zināšanu pilnveide un profesionālā izaugsme;
  • Sadarbība dažādu kultūras nozaru starpā, tostarp projekta auditorijas iesaistīšana un līdzdalība kultūras pasākumos un projekta aktivitātēs.

Konkursa ietvaros šogad tiks sadalīts 72 700 EUR liels finansējums, uz kuru var pretendēt juridiskas personas ar neierobežotu projektu skaitu. Kultūras programmas projektu konkursā atbalstu saņems kultūras projekti, kuri būs sagatavoti atbilstoši programmas nolikumam, mērķim un uzdevumiem. 

Konkursa nolikums ar pielikumiem pieejams šeit.

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, Mob. tel. 25670756, e-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv 

Valmieras teātra LMT Mansardā (Mazajā zālē) 19. martā paredzēta pirmizrāde Ērika Vilsona lugai „Debesis ir mums”, ko iestudē Jānis Znotiņš. Luga balstīta šodienas Latvijas realitātē, tā tapusi, režisoram un ansamblim strādājot kopā ar lugas autoru pie skatuves varianta. Izrādes telpu veidojuši Jānis Znotiņš un Ričards Millers, kostīmu māksliniece ir Inga Apine, lomās darbojas aktieri Māra Mennika, Mārtiņš Upenieks, Aigars Vilims un Ingus Kniploks.

Lugas darbības fons ir šodienas Latvijas lauku situācija – zeme paliek atmatā vai tiek pārdota tiem, kas spēj vairāk maksāt, cilvēki brauc prom, tie, kas paliek, grimst depresijā. Lugas varoņi ir „pazudušas dvēseles”, kā saka režisors Jānis Znotiņš. Gudri un jūtīgi cilvēki, ko samalusi dzīve: alkoholiķis Pauls (Aigars Vilims) un viņa skarbā, darba nomocītā meita Agnese (Māra Mennika), kas mēģina vilkt nomāto saimniecību, kuru tās faktiskais mantinieks Mareks (Mārtiņš Upenieks) tūlīt saņems mantojumā. Vai ir kāds spēks, kura varā ir glābt šo ļaužu dvēseles? – uz šo jautājumu cenšas atbildēt izrādes veidotāji.

„Izrādē vēlamies atklāt šo cilvēku dvēseļu pazušanu un parādīšanos,” stāsta izrādes režisors. „Mēs redzam meiteni, kas ir teju kļuvusi par vīrieti un paslēpusi savu sievišķīgo dvēseli zem rupjības un izlikšanās maskas. Viņas tēvs ir paslēpis savu dvēseli alkoholā, rupjībā, jokos. Savukārt saimniecības mantinieks to slēpj alkohola atkarībā. Kaimiņš (Ingus Kniploks) ir jaunbagātnieks, kas paslēpis savu dvēseli uzpūtībā un pārākumā, ko devusi nauda. Taču, manuprāt, nav vērts stāstīt tikai par zudušām dvēselēm. Daudz svarīgāk ļaut ieraudzīt to gaišumu, kas joprojām ir katrā no viņiem, lai arī kā viņi mēģinātu tās paslēpt no citiem un paši no sevis. Agnesei un Marekam ir dota tikai viena nakts, lai uz brīdi atgūtu savu dvēseli, saprastu un izjustu, kā dēļ ir vērts dzīvot. Jauniegūtā garīgā pieredze ir viņu bagātība.”

Izrāde tapusi, cieši sadarbojoties ansamblim un lugas autoram Ērikam Vilsonam. „Rezultātā ir tapušas gandrīz vai divas atsevišķas lugas: viena, kas ir vairāk mana, otra – kāda tā būs uz skatuves,” atzīst dramaturgs. „Taču šāds darba veids ir ļoti saistošs, man bija ļoti patīkami strādāt ar jauno režisoru Jāni Znotiņu, un, lai arī pats vairs teātrī nespēlēju, šādās saskarsmes reizēs jūtu, ka nekas no pieredzētā un iemācītā nekur nepazūd. Visu kādreiz vēl var izmantot jaunā darbā”.

Tuvākās izrādes – 20. un 21. martā, 1., 18. un 19. aprīlī.

 

Avots: www.vdt.lv

Sestdien, 21. martā, plkst. 13:00 Rencēnu pagasta kultūras namā sāksies Ziemeļvidzemes tautas muzikantu saiets. Kopā pulcēsies septiņas kapelas un individuālie spēlmaņi no dažādām Latvijas vietām. Būs arī viesi no Igaunijas. Rencēnos skanēs tautas mūzika, vecmeistaru senās ziņģes un autentiski mūzikas instrumenti.

Pasākumā piedalīsies Salnavas tautas nama kapela "Sābri", Rūjienas pilsētas kultūras nama kapela "Rūvenas Aure”, Strenču novada kapela „Jērcēnmuižas muzikanti”, Rencēnu pagasta kultūras nama folkloras kopa „Rota”, Vīksnas pagasta kapela „Aizezere”. Ar havajiešu ģitāras skaņām valdzinās tautas mūzikas kapela „Vecie Turnavieši”, bet Andersons un draugi no Salacgrīvas demonstrēs seno latviešu ermoņiku „Ieviņas” spēli. Kā ermoņikas spēlē Igaunijā, demonstrēs Pērnavas ermoņiku spēlmaņu klubs "Pärnumaa Lõõtspillihaigete Selts".

Pasākums notiks pie galdiņiem, pašu labsajūtai aicinām līdzi ņemt groziņu. Vietu skaits ierobežots. Pieteikt dalību var pa tālr. 29183069. Skatītājiem ieeja 1,00 eiro.  

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

No 2015. gada 27. līdz 29. martam visā Latvijā norisināsies pasākums „Satiec savu meistaru! 2015”. Šajā pavasarī mācekļus pie sevis aicinās rekordliels tautas lietišķās mākslas meistaru, stāstnieku, teicēju un muzikantu skaits – pasākums norisināsies vairāk nekā 170 vietās, tostarp arī Smiltenes pusē.

„Satiec savu meistaru! 2015” ietvaros ikviens aicināts piedalīties meistardarbnīcās, individuālās nodarbībās, atvērtās darbnīcās, paraugdemonstrējumos, lekcijās, koncertos vai dančos un kopīgā muzicēšanā. Pasākumā varēs iepazīt un apgūt dažādas prasmes, kas saistītas ar tradicionālo amatniecību, muzicēšanu, dziedāšanu, mutvārdiem un zināšanas, kas saistītas ar dabu un visumu, rituāliem un svētkiem. Satikt savu meistaru varēs Latvijas pilsētu un novadu bibliotēkās, muzejos, kultūras centros, izglītības iestādēs un meistaru dzīvesvietās.

Aušana un rokdarbi

 

Tautas lietišķās mākslas studija SMILTENE

Atmodas iela 2, Smiltene

27.03. plkst.10.00-15.00; 28., 29.03.plkst.11.00-15.00 Pie katra meistara trīs mācekļi

Meistari: DZINTRA KALNIŅA, LAIMA ĀBOLTIŅA, GUNTA KOVAĻONOKA, VINETA SĪMANE, ILZE VANESKHAKA

Informācija: Inga Gailuma, tālr.: 25455507; e-pasts: tlms.smiltene PIE gmail PUNKTS com

 

Klūdziņu pīšana, aušana, celaiņu un jostu aušana, knipelēšana, tamborēšana, adīšana, balto darbu izšūšana

 

Blomes tautas nams „Pils”, Blome

27.03. plskt.11.00-19.00 Maksimālais dalībnieku skaits - 500

12.30-14.00 Seminārs „Smiltenes novada tautas tērpi un baltie darbi tajos” - INGA ĶESTERE 15.00-16.30„Latvju zīmju tulkojums” - ULDIS PUNKSTIŅŠ

Meistari: LAIMA ĀBOLTIŅA – knipelēšana;

INESE KAULIŅA, ELZA ĶESTERE - prievīšu un celaiņu aušana;

INESE PURIŅA – tamborēšana, adīšana;

GUNĀRS STIKIŅŠ, LĪGA KONDRATOVIČA - klūdziņu pīšana

28.03. plkst.11.00-15.00 Maksimālais dalībnieku skaits - 500

Meistare: DZIDRA MERSEDA ZARIŅA -tīkla mešana baltajiem darbiem plkst.12.00- 14.00

 

ĢIMEŅU DIENA – LIELDIENU darbnīcas Informācija:

Gita Skadiņa, tālr. 26667196; e-pasts:nites PIE inbox PUNKTS lv

Daudzās norises vietās apmeklētāju skaits ir ierobežots, tāpēc aicinām pieteikties savlaicīgi!

No 9. marta www.1188.lv un www.satiecsavumeistaru.lv būs pieejama meistaru digitālā karte.

„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

Piedalīties pasākumā „Satiec savu meistaru!” aicina Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Arita Smalkā-Boriseviča

Smiltenes novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
Mob.tel. + 371 28334474

Tel.: 64707584

www.smiltene.lv

http://www.draugiem.lv/smiltenesnovads/

https://twitter.com/SmiltenesNovads