Arhīva kalendārs

« April 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

16.aprīlī no plkst.17.00 līdz 19.00 Vidzemes Augstskolā (ViA) Cēsu ielā 4 interesenti aicināti piedalīties Zaļās mākslas darbnīcā, kurā dalībniekiem būs iespēja iemācīties izgatavot dažādus interjera priekšmetus no lietām un materiāliem, kas savu pirmo mūžu jau ir nokalpojuši. Tādējādi lietas tiks nevis izmestas atkritumos, kā tas parasti notiek, bet gan tām tiks piešķirta jauna dzīvība, atrodot tām varbūt pat pavisam netradicionālu pielietojumu.

Zaļās darbnīcas kuratori būs ViA Studentu apvienības Zaļā virziena studenti.

Vidzemes Augstskola ir pirmā Eko augstskola Baltijā, kas ikdienā īsteno videi draudzīgu dzīvesveidu un saimniekošanu, vienlaikus to savienojot ar studiju priekšmetiem.

Mākslas mēneša pasākumu programma pieejama Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā „Mākslas mēnesis 2015”. Pasākumu norisi informatīvi atbalsta portāls „Valmieras Ziņas”.

 

Papildu informācija:
Elīna Sokolova-Luca
ViA pasākumu organizatore
Tālr.: 20218414
E-pasts: elina.sokolova PIE va PUNKTS lv

Krāsu šļaksti, kur māksla ir nejaušība. 22.aprīlī no plkst.16.00 Vecpuišu parkā norisināsies dažādas sporta aktivitātes Valmieras Mākslas vidusskolas (VMV) un Valmieras Bērnu sporta skolas bērniem un jauniešiem. Sportojot tiks radītas gleznas. Piemēram, iemetot bumbu krāsas traukā, radīti šļaksti, kas uz blakus novietotām virsmām veidos krāsu kompozīcijas.

Zibakcija. 23.aprīlī plkst.17.00 Valmieras centrā Valmieras Mākslas vidusskolas līdzpārvaldes jaunieši veidos īpašu zibakciju. Tā kā zibakcijas parasti ir pārsteigums, šajā laikā pilsētas centrā gaidīsim ikvienu interesentu.

Valmieras Mākslas mēneša 2015 himna un video. VMV, sadarbojoties ar Valmieras Mūzikas skolu un mūziķi Miku Frišfeldu, veidos Mākslas mēnesim veltītu video. M. Frišfelds tieši šim notikumam uzrakstījis dziesmu un tās tekstu. Himnu iedziedās VMV un Valmieras Mūzikas skolas pedagogi. Tāpat video tiks iekļauti kadri no radošajām darbnīcām, kas tiks organizētas Mūzikas skolas pedagogiem 24.aprīlī. Vēlāk ar himnu un tās video tiks iepazīstināta arī plašāka publika.

VMV Atvērto durvju diena. 25.aprīlī no plkst.11.00 līdz 16.00 Valmieras Mākslas vidusskolas durvis būs atvērtas ikvienam interesentam – gan bērniem, gan jauniešiem un pieaugušajiem. Tajās būs iespējams uzzināt par dažādām skolas piedāvātajām iespējām un programmām. Ciemiņus gaidīs gan VMV izglītojamie, gan pedagogi. Īpaši tiks izcelta 2014.gadā licencētā profesionālā vidējās izglītības četru gadu programma „Metāla izstrādājumu dizains”. Programmas interesentiem būs iespēja savu varēšanu un interesi par konkrēto nozari pārbaudīt metāla dizaina darbnīcā. Atvērto durvju dienā norisināsies arī citas radošās darbnīcas, piemēram, sietspiedes darbnīca „Cilvēks Valmierā”. Tie, kuri vēlēsies vairāk uzzināt par profesionālo ievirzes izglītības programmu „Vizuāli plastiskā māksla”, varēs piedalīties dažās atklātajās stundās mācību priekšmetā „Darbs materiālā”.

Ievas Lapiņas-Strazdītes gleznu izstāde VMV galerijā „K2”. Līdz aprīļa beigām būs iespējams aplūkot gleznotājas un Valmieras Mākslas vidusskolas pedagoģes personālizstādi.

Mākslas mēneša pasākumu programma pieejama Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā „Mākslas mēnesis 2015”. Pasākumu norisi informatīvi atbalsta portāls „Valmieras Ziņas”.


Papildu informācija:
Gita Dukure
Valmieras Mākslas vidusskolas skolotāja
Tālr.: 20216721

9.aprīlī Gulbenē, Vecgulbenes muižā, no plkst.13:00 norisināsies unikāls pasākums – operkonference „Ludolfs Liberts. Spožums”, kas veltīta Gulbenes novada Tirzas pusē dzimušā izcilā gleznotāja un scenogrāfa Ludolfa Liberta (1895.-1959.) 120 gadu jubilejai. Pasākuma ietvaros L.Liberta ideju sekotājiem - Jāņa, Ilonas, Patrīcijas un Kristiāna Brektes ģimenei - tiks pasniegta balva „Gulbenes novada GODS”. Savukārt koncertu sniegs Latvijas Nacionālās operas solisti - Kristīne Zadovska un Juris Ādamsons.

I.daļa Vecgulbenes muižā, Brīvības ielā 18, no plkst.13:00 līdz 16:00 lekcijas un diskusijas ar mākslas zinātniekiem

 - „Ludolfa Liberta (1895 – 1959) dzīve un daiļrade trimdas laikā. 1944 – 1959” - mākslas zinātnieks, grafiķis Guntis Švītiņš

 - „L. Liberta scenogrāfija Latvijas Nacionālajā operā un Latvijas Nacionālajā teātrī. 1924 - 1938.” - mākslas zinātniece Anita Vanaga

 - „Īss ieskats scenogrāfijā” - asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas apakšnozarē un Vides mākslas apakšnozares vadītājs Kristians Brekte

 No plkst. 16:00 līdz 18:00 izstādes „Ludolfs Liberts. Spožums” apskate Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā, Brīvības ielā 10. Izstāde tika atklāta 1.aprīlī un būs skatāma līdz 30.aprīlim. Tajā aplūkojami 19 mākslinieka darbi. 16 darbi ir no Mūkusalas Mākslas salona 233 000 EUR vērtībā, bet trīs – no Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja krājuma.

II.daļa Vecgulbenes muižā, Brīvības ielā 18, no plkst.18:00

- Grafikas dizainera, kritiķa, kuratora un žurnālista Jāņa Borga stāstījums par Ludolfu Libertu.

- Balvas “Gulbenes novada GODS - 2015” pasniegšana mākslinieku Jāņa, Ilonas, Patrīcijas un Kristiāna Brektes ģimenei.

- Latvijas Nacionālās operas koncertprogramma - solisti Kristīne Zadovska un Juris Ādamsons, koncertmeistars Mārtiņš Zilberts.

Šajā pašā dienā tiks atklāta arī fotoizstāde – Gulbenes novada kultūras iestāžu sadarbības projekts, kurā tiks atspoguļotas tēmas un vietas, kur Liberts savulaik ir staigājis.

Ludolfs Liberts ir izcils latviešu mākslinieks - viņa glezna „Atmiņas par Rīgas torņiem" 1953.gadā dāvināta ASV prezidentam Dvaitam Deividam Eizenhaueram un novietota viņa darba kabinetā.

Laipni aicināti apmeklēt māksliniekam veltītos pasākumus!

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome
T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

Vakar, 2015. gada 8. aprīlī Latvijas dizaina un dzīves stila veikalā RIIJA notika Latvijas Nacionālā kultūras centra izdotās Dr. hist. Anetes Karlsones grāmatas „Rakstainās jostas: kopīgais kultūrslānis” atvēršana. Grāmatā sniegta gan praktiska informācija jostu audējiem, gan jostu aušanas tradīcijas vēsturiski skaidrojumi, apkopojot ļoti plašu, daudzu muzeju un citu krātuvju sniegto ziņu kopumu par atsevišķiem, savstarpēji līdzīgiem rakstaino jostu tipiem: Alsungas, Krustpils un Kalsnavas.

Ilustrācijām galvenokārt izmantotas jostas no Latvijas novados esošajiem muzejiem, lai popularizētu to kolekcijas un parādītu lasītājiem, ka esam bagāti ar daudziem etnogrāfisko priekšmetu krājumiem. Vairums attēlu ir šo priekšmetu pirmpublicējumi. Grāmatā ievietoti arī jostu rakstu pilni tehniskie zīmējumi un diegu uztīšanas secība.

 „Svarīgi, ka Anetes Karlsones darbā „Rakstainās jostas: kopīgais kultūrslānis”, ir dots tipoloģiskais raksturojums konkrētai jostu grupai, pirmo reizi izdalot iepriekš etnogrāfiskajā literatūrā neapskatīto Kalsnavas jostu tipu. Soli pa solim, izpētot mūsu kultūras mantojumu detaļās, mums dota iespēja virzīties uz pilnīgāku tā izpratni, tādējādi daudzveidojot un bagātinot arī savas radošās iespējas. Šis materiāls būs saistošs ne tikai Alsungas, Krustpils un Kalsnavas puses etnogrāfijas pētniekiem, bet visiem, kurus interesē mūsu tautas uzkrātās bagātības,” stāsta Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Krājuma nodaļas vadītāja Daina Kraukle.

Grāmatas autore Dr.hist. Anete Karlsone pirmo jostiņu noaudusi septiņu gadu vecumā. Interese par jostu aušanu viņai bijusi gan mācoties Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Tekstilmākslas nodaļā, gan Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē, kuru beidzot, izstrādāts diplomdarbs „Latviešu austās jostas” (1993). Turpinot studijas, 2002. gadā LU A. Karlsone aizstāvējusi promocijas darbu „Mājaustie apģērba audumi Latvijā 19. gadsimta beigās un 20. gadsimtā”, iegūstot vēstures doktores grādu. A. Karlsones zinātniski pētnieciskā darbība, strādājot LU Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļā, ir saistīta ar tekstiliju un apģērba vēsturi Latvijā Eiropas kultūrvēstures kontekstā, kā arī ar kultūras mantojumu un identitāti. Līdztekus pētnieciskajai interesei par jostām, autore labprāt tās auž arī praktiski, jo pārvalda to dažādās darināšanas tehnikas.

Šobrīd grāmatu „Rakstainās jostas: kopīgais kultūrslānis”, var iegādāties Latvijas Nacionālajā kultūras centrā Rīgā, Pils laukumā 4 un Latvijas dizaina un dzīves stila veikalā RIIJA Rīgā, Tērbatas ielā 6/8.

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv  

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) aicina kultūras centru vadītājus, Dziesmu un deju svētku koordinatorus, māksliniecisko kolektīvu (kori, deju kolektīvi, amatierteātru režisori, folkloras kopas u.c.) vadītājus, kultūrizglītības iestāžu direktorus, pedagogus un citus interesentus uz kārtējo LNKC reģionālo semināru ciklu.

Viena no semināra centrālajām tēmām šoreiz ir izglītības un profesionālās pilnveides iespējas kultūras un tautas mākslas jomā strādājošiem, galvenokārt tālākizglītība.

Semināra mērķis ir informēt par jaunākajām aktualitātēm un iespējām izglītoties, startēt projektos un savstarpēji sadarboties.

Kultūras ministrija informēs par Latvijas simtgades pasākumu organizēšanas aktualitātēm.

Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji informēs par aktualitātēm gatavojoties šīs vasaras lielajiem pasākumiem - starptautiskajam folkloras festivālam Baltica 2015, VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkiem, kā arī par jaunumiem kultūrizglītības jomā.

Semināros piedalīsies (uzstāties) Latvijas Nacionālais kultūras centra, Kultūras ministrijas, Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Kultūras koledžas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Nacionālā kino centra pārstāvji.

Semināri tiek rīkoti sadarbībā ar Brocēnu, Umurgas, Jēkabpils un Mārupes pašvaldībām.

 

Semināri notiks:

2015. gada 8.aprīlī, Brocēnu novada kultūras un izglītības centrā,  Lielcieceres ielā 10, Brocēnos

Pieteikšanās līdz 2. aprīlim ŠEIT

2015. gada 15. aprīlī, Umurgas kultūras namā, Cēsu iela 6, Umurgā

Pieteikšanās līdz 13. aprīlim ŠEIT

2015. gada 21. aprīlī, Krustpils kultūras namā,  Rīgas ielā 212, Jēkabpilī

Pieteikšanās līdz 20 aprīlim ŠEIT

2015. gada 5. maijā, Mārupes kultūras namā, Daugavas ielā 29, Mārupē, Mārupes novadā

Pieteikšanās līdz 29.aprīlim ŠEIT

Aicinām izvērtēt sev piemērotāko reģionālā semināra vietu, kā arī izmantot iespēju aizbraukt uz citu novadu, lai dalītos atšķirīgā pieredzē un gūtu jaunus iespaidus!

 

Darba kārtības projekts*

* Darba kārtība katrā norises vietā var nedaudz manīties

Informācijas avots: http://www.lnkc.gov.lv/jaunumi/notiks-lnkc-inform/b/134/

Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā un administrētajā „ Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkursā, kas notika no 2015. gada 9. marta līdz 9. aprīlim, saņemts rekordliels projektu pieteikumu skaits – pavisam 153 pieteikumu. 

„Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkursa ietvaros šogad tiks sadalīts 72 700 EUR liels finansējums. Projektu konkursa rezultāti būs zināmi pēc 2015. gada 5. maija.

 Informācija par atbalstītajiem projektiem būs pieejama mājas lapā http://www.vidzeme.lv/lv/vidzemes_kulturas_programma/ .

 

Papildu informācija: Ieva Vītola, programmas koordinatore, mob.t. 25670756, E-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) aicina kultūras centru vadītājus, Dziesmu un deju svētku koordinatorus, māksliniecisko kolektīvu (kori, deju kolektīvi, amatierteātru režisori, folkloras kopas u.c.) vadītājus, kultūrizglītības iestāžu direktorus, pedagogus un citus interesentus uz kārtējo LNKC reģionālo semināru ciklu.

Viena no semināra centrālajām tēmām šoreiz ir izglītības un profesionālās pilnveides iespējas kultūras un tautas mākslas jomā strādājošiem, galvenokārt tālākizglītība.

Semināra mērķis ir informēt par jaunākajām aktualitātēm un iespējām izglītoties, startēt projektos un savstarpēji sadarboties. 

Kultūras ministrija informēs par Latvijas simtgades pasākumu organizēšanas aktualitātēm.

Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji informēs par aktualitātēm gatavojoties šīs vasaras lielajiem pasākumiem - starptautiskajam folkloras festivālam Baltica 2015, VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkiem, kā arī par jaunumiem kultūrizglītības jomā.

Semināros piedalīsies (uzstāties) Latvijas Nacionālais kultūras centra, Kultūras ministrijas, Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Kultūras koledžas, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Nacionālā kino centra pārstāvji.

Semināri tiek rīkoti sadarbībā ar Brocēnu, Umurgas, Jēkabpils un Mārupes pašvaldībām.

 

Semināri notiks:

2015. gada 8.aprīlī, Brocēnu novada kultūras un izglītības centrā,  Lielcieceres ielā 10, Brocēnos

Pieteikšanās līdz 2. aprīlim ŠEIT

2015. gada 15. aprīlī, Umurgas kultūras namā, Cēsu iela 6, Umurgā

Pieteikšanās līdz 13. aprīlim ŠEIT

2015. gada 21. aprīlī, Krustpils kultūras namā,  Rīgas ielā 212, Jēkabpilī

Pieteikšanās līdz 20 aprīlim ŠEIT

2015. gada 5. maijā, Mārupes kultūras namā, Daugavas ielā 29, Mārupē, Mārupes novadā

Pieteikšanās līdz 29.aprīlim ŠEIT

Aicinām izvērtēt sev piemērotāko reģionālā semināra vietu, kā arī izmantot iespēju aizbraukt uz citu novadu, lai dalītos atšķirīgā pieredzē un gūtu jaunus iespaidus!

 

Darba kārtības projekts*

* Darba kārtība katrā norises vietā var nedaudz manīties

 

Informācijas avots: http://www.lnkc.gov.lv/jaunumi/notiks-lnkc-inform/b/134/

Lai atklātu Gulbenes novada skaistumu un sameklētu gulbju ligzdas jeb dažādos novada apskates objektus, aicinām ikvienu piedalīties tūrisma rallijā “Gulbja ligzdu meklējot 2”, kas notiks pavasara ziedonī – 2015. gada 16. maijā.

Tūrisma rallijā “Gulbja ligzdu meklējot 2” dosimies ceļojumā pa gleznaino Gulbenes novadu un iepazīsim 13 novada pagastus – Druvienas, Rankas, Tirzas, Litenes, Stāmerienas, Jaungulbenes, Līgo, Galgauskas, Lizuma, Daukstu, Stradu, Beļavas, Lejasciema -, kā arī Gulbenes pilsētu.

Tūrisma rallijs ir sava veida ekskursija pēc organizatoru sastādīta maršruta, kur katra komanda (transportlīdzekļa ekipāža) iesāk startu, saņem rīkotāju izdotos ceļvežus un brauc uz kontrolpunktiem. Katra komanda kontrolpunktos veic kādu atraktīvu uzdevumu (parasti 5-10 min. robežās), saņem savus nopelnītos punktus un dodas uz nākamo kontrolpunktu. Dienas beigās – finišs un noslēguma balle atpūtas parkā “Lācītes”.

Uzzināt visu nepieciešamo informāciju, kā arī reģistrēties var www.turismarallijs.lv mājaslapā, vai arī atnākot uz Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centru (Ābeļu ielā 2).

Kā arī neaizmirstam par mājasdarbu – pašdarinātu Bānīti, kas varbūt izgatavots no jebkuriem materiāliem. Esam radoši un ļaujam iztēlei darboties!

Uz tikšanos 16. maijā!

 

Gulbenes pašvaldības aģentūra
“Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”

Svētdien, 19.aprīlī, plkst.16.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā notiks labdarības koncerts „Tornis. Mūsu.”, kas veltīts baznīcas torņa atjaunošanas darbiem.

Koncertā piedalīsies: Jānis Lūsēns (ērģeles, klavieres), Zigfrīds Muktupāvels (balss, vijole), Inga Šļubovska (balss), J. Lūsēna muzikālā apvienība „Promenāde”, Anmary un Uģis Roze, Jānis Bombizo-Fedotovs (vibrafons), kā arī Grey Velvet trio – Evija Mundeciema (flauta), Arta Tarasova (čells) un Rihars Goba (ģitāra).

Ieeja par ziedojumiem.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

29.aprīlī no plkst.10.00 līdz 13.00 Valmieras muzeja krājuma ēkā Pilskalna ielā 2 notiks zinātniskie lasījumi „4.maijs. Dokuments. Vēsture. Dzīve”. Pasākums tiek organizēts, atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 25.gadadienu.

No plkst.10.35 līdz 11.35 ar stāstījumu „Latvijas valsts un tautas „Būt vai nebūt” izvēle. 4.maija deklarācijas un Augstākās Padomes vēsturiskā misija” uzstāsies Augstākās padomes deputāti un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri Ivars Briedis un Ziedonis Ziediņš.

Pēc tam, no plkst.11.35 līdz 11.45, atmiņu stāstus „Mēs bijām vienoti” klāstīs Latvijas Tautas frontes Valmieras nodaļas līdzdibinātājs Dzintars Rācenis.

Savukārt no plkst.11.45 līdz 12.00 ar lekciju „4.maija hronika. Fotogrāfijas un dokumenti – kā vēstures liecinājums” uzstāsies Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa.

Noslēgumā, no plkst.12.00 līdz 13.00, par Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas sadarbību ar latviešu trimdas organizācijām un diplomātiskajām organizācijām Latvijas valstiskuma atjaunošanā (1990.gada maijs – 1991.gada augusts) pastāstīs Tukuma muzeja pārstāve Silva Vītola.

Dalībnieku reģistrācija no plkst.10.00 līdz 10.30. Ieeja bez maksas.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Valmieras bibliotēka sadarbībā ar Europe Direct informācijas centru Valmierā un Latviešu valodas aģentūru 21.-22.aprīlī rīko starptautisku konferenci „21.gadsimta cilvēks un digitālā vide”.

Konferences mērķis ir aktualizēt digitālo tehnoloģiju lomu lasīšanas un mācīšanās procesā, iepazīties ar jaunākajām tendencēm un labās prakses piemēriem, kā izmantot tehnoloģijas, lai ieinteresētu un motivētu jauniešus.

Konferences mērķauditorija: Vidzemes publisko un skolu bibliotēku bibliotekāri, latviešu valodas skolotāji, skolu pārstāvji, pusaudžu vecāki.

Domāšana, mācīšanās un lasīšana ir mainījusies 21.gadsimtā. Digitālā vide ir telpa, kurā patlaban dzīvo liela daļa sabiedrības, it sevišķi jaunieši. Kā iekļauties šajā vidē un izmantot to pārmaiņu virzīšanai, konferencē atklās gan pašmāju, gan citu valstu pieredze. 

21.aprīlī Kristaps Skutelis, IT profesionālis, iepazīstinās ar to, kā tehnoloģijas ietekmē un maina mūsu lasīšanas paradumus. Liene Valdmane, Latvijas Universitātes medijpedagoģijas doktorante, iezīmēs, kādas ir mūsdienu lasītāja vajadzības – vai lasām, lai justu vai lai saņemtu informāciju. Kādi ir tie, kuri lasa? Savukārt Valmieras bibliotēkas speciālisti centīsies rast atbildi uz jautājumu, vai sociālā lasīšana ir jauns veids, kā bibliotēka var iedvesmot jauniešus – stāsts par EIFL Publisko bibliotēku inovāciju programmas projektu „Lasi un tev sekos”. Latviešu valodas aģentūras Izglītības daļas galvenā speciāliste Vineta Vaivade prezentācijā „Internets kā mācību vide” apskatīs piemērus, kā internets var mainīt mācīšanās procesu. Noslēgumā divu Vācijas publisko bibliotēku – Erlangenes un Vircburgas – pieredze par inovatīvām metodēm darbā ar jauniešiem.

22.aprīlī Valmieras skolu pārstāvji un skolu bibliotekāri aicināti uz sarunu „Sadarbība un pārmaiņu virzīšana”, kuras laikā Anne Reimaņa no Erlangenes bibliotēkas dalīsies ar savu pieredzi. Erlangenes bibliotēka 2014.gadā jau sesto reizi saņēma apbalvojumu kā labākā „Bibliotēka – skolu partnere” Bavārijas brīvvalstī. Savukārt Anja Flicker no Vircburgas bibliotēkas uzstāsies ar prezentāciju, kā vadīt pārmaiņas, lai iekļautos digitālajā vidē.

Valmieras, Erlangenes, Vircburgas bibliotēkas vieno dalība Bila & Melindas Geitsu Fonda Inovatīvo bibliotēku starptautiskajā tīklā.

Informāciju sagatavoja:
Svetlana Sprūža
Valmieras bibliotēka
Tālr. 64250831
E-pasts: svetlana.spruza PIE vcb.valmiera PUNKTS lv

17.aprīlī pulksten 12:00 Valmieras Viestura vidusskolā (Viestura alejā 3) tiks atklāts VIII Latvijas bērnu un jauniešu teātra festivāls „… un es iešu un iešu”.

Festivālā piedalīsies 20 kolektīvi ar vairāk nekā 300 dalībniekiem no visas Latvijas – Balviem, Tukuma, Rīgas, Liepājas, Ogres, Auces, Jūrmalas, Limbažiem, Daugavpils, Valmieras un citām pilsētām, un novadiem. Divās festivāla dienās tiks uzvesti 24 iestudējumi.

 Katru uzstāšanos vērtēs žūrijas komisija, kuru veido no katra kolektīva izvirzīts pārstāvis. Žūrijas darbu atbalstīs pieredzējušu ekspertu komanda – režisore Dace Liepniece, Valsts Izglītības satura centra teātra metodiķe un režisore Dace Jurka, kā arī režisors Mārtiņš Eihe.

Bērnu un jauniešu teātra festivāla mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu teātru kustību Latvijā, motivējot radīt kvalitatīvas bērniem un jauniešiem domātas izrādes, un skatītāju auditorijai piedāvājot dažādu žanru uzvedumus, tādējādi ceļot skolēnu teātru profesionālo pilnveidi un nodrošinot savstarpēju kolektīvu pieredzes apmaiņu.

Festivāls kļuvis par ilggadēju tradīciju un šogad norisināsies jau astoto reizi. Šobrīd šis ir vienīgais bērnu un jauniešu teātru festivāls Latvijā. Pasākumu organizē Valmieras Viestura vidusskola sadarbībā ar Valmieras Izglītības pārvaldi un Valsts Izglītības satura centru.

Plašāka informācija par festivāla programmu lasāma Valmieras Viestura vidusskolas mājas lapā www.viesturi.edu.lv sadaļā „Teātris” un „Festivāls”. Ikviens ir laipni aicināts apmeklēt festivāla izrādes, ieeja bez maksas.

Informāciju sagatavoja:
Maira Andžejevska
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 29137907

14. maijā, Debesbraukšanas dienā jeb Lielajā Krustdienā, kas ir reliģiski svētki kristietībā, kad tiek svinēta Jēzus Kristus uzņemšana debesīs, Rubenes baznīcas dārzā uz neilgu laiku tiks eksponēta altāra glezna "Kristus debesbraukšana", lai to varētu vērot garāmbraucēji un gājēji, kā arī ikviens, kas piestās pie dievnama.

Plkst. 13.00 šajā dienā notiks dievkalpojums, bet no plkst. 14.00 līdz plkst. 17.00  altāra glezna, kas ir savulaik populārā vācu gleznotāja Heinriha Hofmaņa (1824- 1911) gleznas "Kristus debesbraukšana" kopija, tiks eksponēta ārpus telpām.

Latvijas dievnamos viena no izplatītākajām tēmām altāra gleznās ir krustā sistais Jēzus Kristus. Vēl gleznās var sastapties ar Jēzu, kas sniedz roku ūdenī grimstošajam Pēterim, un vairākām citām tēmām no Svētajiem Rakstiem - Bībeles. Rubenes dievnamā ir rets gadījums, kur altāra gleznā attēlots Jēzus, kurš augšāmcēlies Lieldienās, četrdesmit dienas pavadījis ar saviem mācekļiem, un viņu acu priekšā tiek pacelts debesīs.

Saskaņā ar tradīciju 40. dienā pēc augšāmcelšanās Jēzus Kristus pēdējo reizi parādījās saviem apustuļiem un no Eļļas kalna pacēlies debesīs. „Kungs Jēzus pēc tam, kad bija ar tiem runājis, tika pacelts debesīs un sēdās pie Dieva labās rokas.” (Marka evaņģēlijs 16:19). Debesbraukšanas diena vienmēr tiek svinēta ceturtdienā.

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

18. aprīlī Amatas novada domē noslēdzās divas dienas ilgušais Āraišu forums, kura mērķis - veicināt teritorijas attīstību, iedzīvotāju līdzdalību, kā arī izvērtēt Āraišu arheoloģiskā muzejparka turpmāko apsaimniekošanas modeli. Forumā aktīvi iesaistījās ne tikai dažādu institūciju pārstāvji un pašvaldības speciālisti, bet arī apkārtnes iedzīvotāji.

Foruma otrajā dienā diskusijas un prezentācijas tika veltītas Āraišu iedzīvotājiem, iepazīstinot sanākušos ar kultūras, sporta un tūrisma aktivitātēm, dabas vērtībām un sabiedriskajai dzīvei. Foruma dalībnieki apliecināja, ka āraišnieki pamazām sāk apzināties piederību ainaviskajam apvidum ar senu vēsturi, nozīmīgām dažādu laikmetu liecībām, ar lielu attīstības potenciālu tūrismā, kultūrā un sabiedrības izglītošanā. Problēmu sarakstā tika iekļauti svarīgi infrastruktūras objekti, kuru Āraišos jau daudzus gadus trūkst - ēdināšanas iestāde, peldētava, atbilstoša publiskā tualete, kā arī norādes zīmes uz tūrisma objektiem.

Par Āraišu kopienas kartes veidošanu, kura vēl arvien turpinās, iezīmējot jaunus objektus un papildinot esošos, stāstīja Elīna Kalniņa. Āraišu mācītājs Ainis Ozoliņš atklāja problēmas baznīcas īpašumu apsaimniekošanā, rūpes par remontiem un senās celtnes restaurāciju. Augustā Āraišu baznīcai svinēsim 790 gadu jubileju.

Par dabas vērtībām - augiem ezera apkārtnes pļavās, ainaviskajām alejām, kukaiņiem vecajos kokos, stārķiem pagalmos un sikspārņiem māju bēniņos stāstīja Ilze Čakare, vides eksperte.

Foruma otrās dienas noslēgumā dalībnieki devās ekskursijā uz Amatu māju Drabešu muižā, saimnieces Ineses Rozes vadībā apskatot darbnīcas un nelielu ekspres-izstādi.

Foruma organizētāja, Amatas novada domes tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Eva Staltmane atzina, ka abas foruma dienas bijušas ražīgas. Pirmās dienas ieguvums - Āraišu arheoloģiskā muzejparka turpmākās attīstības modeļi, kuri tiks izstrādāti detalizētāk un risināta atbilstošākā varianta ieviešana dzīvē. Otrās dienas ieguvums – iedzīvotāju lielāka interese par Āraišiem, saviem kaimiņiem, norisēm, iespējām lemt un rīkoties, kā arī piederības apzināšanās kopienai.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Eglīte

Amatas novada pašvaldības

Tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tel.: +371 28681083 E-pasts: turisms PIE and PUNKTS lv

Informācija: +371 64119024

www.amata.lv

www.amatasnovads.lv

Šo svētdien, 26. aprīlī, plkst. 12.00, Vidzemes koncertzālē “Cēsis” norisināsies jau ceturtais mūzikas cikla “Mūzikas ābece no A līdz Ž” koncerts, kas šoreiz bērnus pārsteigs ne tikai ar jaunu informāciju par mūziku, bet starpbrīdī arī ar bērnu zinātnes centra “Z(in)oo” eksperimentiem! Šajā koncertā programmas autors Andris Sējāns, Vidzemes kamerorķestris un viesmākslinieki -  koklētāja Laima Jansone un bērnu vokālā grupa “Knīpas un Knauķi” dziedās, spēlēs un runās par sekojošiem alfabēta burtiem -  I, Ī, J, K, Ķ.

Programmas autors Andris Sējāns: “Katrs nākamais "Mūzikas ābeces" pasākums kļūst arvien labāks - rotaļīgāks, brīvāks savā mūzikas un informācijas pasniegšanas ziņā. Šie pasākumi ir kā zināma alternatīva, lai bērnus iepazīstinātu ar mūziku, tie ir aizrautīgi un izglītojoši vienlaikus, tie sniedz iespēju līdzdarboties.”

Šis cikla koncerts būs divās daļās, pirmajā - bērniem būs iespēja uzzināt, kādi mūzikas instrumenti pasaulē ir vispopulārākie, kādi mazāk populāri, un pašiem tos izmēģināt, un atklāt, kuri instrumenti palīdz orķestrim atdarināt, smieklu vai putnu skaņas. Otrajā daļā būs iespēja izdziedāties pēc sirds patikas kopā ar Andri Sējānu un Vidzemes kamerorķestri kanonā, uzzināt par slaveniem latviešu komponistiem, noskatīties koklētājas Laimas Jansones un bērnu vokālās grupas “Knīpas un knauķi” priekšnesumus. Turpretim starpbrīdī par izklaidēm būs parūpējies bērnu zinātnes centrs “Z(in)oo”.

Nākošais “Mūzikas ābece no A līdz Ž” pasākums būs 24.maijā, plkst.12.00, un tajā tiks izzināti alfabēta burti - L, M, N.

Biļetes var iegādāties Koncertzāles kasē darba dienās no 12:00 – 18:00, sestdienās un svētdienās no 12:00 – 16:00, tālrunis biļešu rezervācijai 64119922, kā arī “Biļešu Paradīze” kasēs un www.bilesuparadize.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Sanita Ozoliņa

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 26323463, e-pasts: sanita.ozolina PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” maija svētku dienās Cēsīs aicina uz vairākiem pasākumiem.

 

30. aprīlī Cēsu Valsts ģimnāzijā pulksten 17 notiks profesora Vjačeslava Kaščejeva lekcija par fizikas 21. gadsimta lielākajiem izaicinājumiem.

Lekcijā aicināts ikviens, kurš vēlas vairāk uzzināt par modernās fizikas lielākajiem jautājumiem un izaicinājumiem. Piemēram, vai 20.gadsimtā atklāts viss iespējamais par fizikālajām likumsakarībām, vai fizikā pastāv arī vēl neatklātas lietas, kādu tehnoloģiju attīstība un pielietošana sekmēs nākotnes eksakto zinātņu jomu? Profesors stāstīs par savu skatījumu uz fizikas nozari, kas balstās viņa pieredzē kvantu fizikas pētījumos.

Profesora uzaicinājums skatāms arī video rullītī: https://www.youtube.com/watch?v=6nEd6CnTt-c

 

 

1.-4. maijā pulksten 11 Vidzemes koncertzāles kinoteātrī notiks Imanta Ziedoņa veidoto un iedvesmoto filmu skate. Ieeja ir bezmaksas!

Ziedoņa filmu skates programma:

1. maijā, 11:00  Imants Ziedonis. Portrets locījumos (1979, 21 min, dokumentāla filma, režisore Laima Žurgina, operators Juris Podnieks) un Gada reportāža (1965, 54 min, dokumentālā filma, režisors Aivars Freimanis, operators Ivars Seleckis)

2. maijā, 11:00  Tikšanās un saruna ar filmas “Mēstepatās” režisoru Zigurdu Vidiņu. Mēstepatās (2013, 26 min, dokumentālā filma, režisors Zigurds Vidiņš) un Lomi (1969, 51 min, dokumentālā filma, režisors Aivars Freimanis, operators Ivars Seleckis)

3. maijā, 11:00  Tikšanās un saruna ar animācijas filmu režisori Rozi Stiebru. Animācijas filmu parāde: Zaļā pasaka (1977, 14 min), Suns Funs un vējš (1978, 10 min), Kas ir kolhozs? (1981, 10 min), Man vienai māsiņai (1984, 10 min), Uzpasaka (1986, 9 min) unTaureņi (2005, 2 min)

4. maijā, 11:00 Puika (1977, 93 min, spēlfilma, režisors Aivars Freimanis, operators Dāvis Sīmanis, komponists Mārtiņš Brauns, lomās Indars Lācis, Māra Rence, Uldis Vazdiks, Astrīda Vecvagare, Edgars Liepiņš un citi)

 

 

3. maijā pulksten 19 Vidzemes koncertzālē notiks apbalvojuma "Laiks Ziedonim" koncerts-cildināšanas ceremonija.

Ceremonijā skanēs fragmenti no Imanta Kalniņa operas “Spēlēju, dancoju” fonda “Viegli” mūziķu izpildījumā. Skatītājiem būs iespēja piedzīvot Ziedoņa un Raiņa satikšanos mūzikā, jo tās mākslinieciskajā daļā skanēs epizodes no Imanta Kalniņa operas “Spēlēju, dancoju”, kurai Imants Ziedonis pēc Raiņa lugas motīviem veidojis libretu.

Skaņdarbus kopā ar pavadošo sastāvu izpildīs fonda “Viegli” mūziķi: Renārs Kaupers, Jānis Holšteins-Upmanis, Māra Upmane-Holšteine, Raimonds Gusarevs, Jānis Strapcāns un koris “Balsis” Inta Teterovska vadībā. Pavadošajā sastāvā fonda “Viegli” draugi un atbalstītāji. Ceremonijas muzikālais vadītājs – Juris Vaivods. Biļetes ir pieejamas ekase.lv un Vidzemes koncertzāles “Cēsis” kasēs. Plašāka informācija mājas lapā: www.laiksziedonim.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Arta Platace

Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" projektu vadītāja

e-pasts: arta.platace PIE fondsviegli PUNKTS lv

tālrunis: +371 28334562

www.fondsviegli.lv

2015. gada 4. maijā noslēgsies šī gada Latvijas deju kolektīvu skates. Rīgas A grupas deju kolektīvi skates dejas rādīs deju lielkoncertā „Dod man spēku, dod man laiku” plkst. 18.00 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

Deju kolektīvu skatēs, kas visā Latvijā notiek no šī gada marta sākuma, izvērtē dejotāju gatavību piedalīties pilsētu un novadu deju svētkos. Kopā skatēs piedalījies jau 521 deju kolektīvs. Skates rezultāti rāda, ka VIII Vidējās paaudzes dejotāju svētkos 6. un 7. jūnijā Jelgavā piedalīsies 273 deju kolektīvi, XX Senioru deju dienā 30. maijā Madonā - 68 deju kolektīvi. 120 jauniešu C un B grupas kolektīvi vērtēti XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku skatēs.

Katras dejas kvalitāti veido daudzi nozīmīgi aspekti. Būtiska ir dejas zīmējuma un pamatsoļu precizitāte, mākslinieciskais izpildījums un rakstura atklāsme, kā arī muzikalitāte un ritms. Tāpat skatēs tiek vērtēta tautas tērpa valkāšanas kultūra, dejotāju stāja, dejotprieks, emocionalitāte, attiecības ar deju partneri un citas skatuviskajai dejai būtiskas nianses.

 

Skates vērtē Deju svētku Goda virsvadītāja, horeogrāfe Ingrīda Edīte Saulīte, Latvijas Nacionālā kultūras centra dejas mākslas eksperte Maruta Alpa, Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs Jānis Ērglis, Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs Jānis Purviņš, Deju svētku virsvadītājas Gunta Raipala un Iveta Pētersone-Lazdāne, Deju svētku virsvadītāja, horeogrāfe Zanda Mūrniece, Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs Gints Baumanis, Deju svētku virsvadītāja, horeogrāfe Gunta Skuja, Deju svētku virsvadītāja, horeogrāfe Taiga Ludborža, Deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs Ilmārs Dreļs, Deju svētku virsvadītājs Rolands Juraševskis, horeogrāfes Santa Laurinoviča un Skaidrīte Andževa, kā arī XX Senioru Deju dienas deju virsvadītāji Aija Āre un Andis Lēnmanis.

Deju kolektīvu skates rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām.

Plašāka informācija LNKC mājas lapā www.lnkc.gov.lv.

Lielkoncerts „Dod man spēku, dod man laiku” veidots kā Rīgas dejotāju dāvana iedzīvotājiem Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinībās. Koncerta veidotāji ir Rīgas deju kolektīvu virsvadītāji Ingrīda Edīte Saulīte, Jānis Ērglis, Rolands Juraševskis, tā mākslinieciskais vadītājs ir Jānis Ērglis, režisors Jānis Siliņš, scenogrāfs Reinis Suhanovs. Koncertu rīko Rīgas dome, producents SIA „BT1”. Plašāka informācija par deju lielkoncertu „Dod man spēku, dod man laiku” www.kultura.riga.lv.

 

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Apkopoti kultūras, atpūtas un sporta pasākumi Alūksnes novadā maija mēnesim. Visi laipni aicināti!

Sporta pasākumi

7. maijā no 16.30 līdz 18.30 Alūksnes Muižas parkā pie Eola tempļa, skriešanas seriāla „ALŪKSNES PAVASARIS 2015” 4. kārta. 

12. maijā no 16.00 līdz  19.30 Mārkalnē orientēšanās seriāla „HORIZONTS 2015” 5. kārta.

14. maijā no 16.30 līdz  18.30 Alūksnes Muižas parkā pretim Jaunajai pilij, skriešanas seriāla „ALŪKSNES PAVASARIS 2015” 5. kārta.

19. maijā no 16.00 līdz  19.30 biatlona un slēpošanas centrā „Mežinieki” orientēšanās seriāla „HORIZONTS 2015” 31. sezonas 6. kārta.

21. maijā no 16.30 līdz  18.30 Alūksnes Muižas parkā (marķējums no Vējakalna ielas), skriešanas seriāla „ALŪKSNES PAVASARIS 2015” 6. kārta.

26. maijā no 16.00 līdz  19.30 „Silenieki” (marķējums no Ziemeriem ~ 5km) orientēšanās seriāla „HORIZONTS 2015” 7. kārta.

30. maijā 10.00 Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolas angārā Alūksnes novada kausa izcīņa džudo.

30. maijā 11.00 Zeltiņos skriešanas sacensības „Mizojam, ka prieks” 1. kārta.

 

Alūksnē

4. maijā 17.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas zālē Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 25. gadadienai veltīts pasākums „Paauklē, saulīte, manu zemīti”. Ieeja: bez maksas.

9. maijā 17.00 Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas aktu zālē Alūksnes un Apes novadu koru skate un Mātes dienas koncerts. Piedalās: Agnese Cīrule - Kostigova, Mārtiņš Zvīgulis un Jānis Švarcbahs. Ieeja: bez maksas.

15. maijā Alūksnē tūrisma sezonas atklāšanas pasākums „Ieriteņo vasarā”. Laiks un vieta tiks precizēti. Sekojiet informācijai!

23. maijā Alūksnē Alūksnes jauniešu diena „ARAM”:

12.00 Lekcija un sarunas,

15.00 Filma „Pazust Latgalē”,

16.00 - 19.00 Radošās un aktīvās darbnīcas, sports,

19.00 Atkārtots filmas „Pazust Latgalē” seanss,

20.00 Lielais koncerts ar vietējiem dziedātājiem un dejotājiem, apbalvošanas un viesmākslinieku uzstāšanās,

no 21.00 Alternatīvais tornis,

Ballīte līdz pulksten 02.00.

29. maijā 12.00 pie piemiņas akmens Helēnas un Alsviķu ielu krustojumā Alūksnes atbrīvošanas 96. gadadienai veltīts piemiņas brīdis.

29. maijā Alūksnē Alūksnes novada bērnu un jauniešu svētki „Pats skani, līdzi skani!”:

No 13.00  Aktivitātes visiem dalībniekiem (Jaunās pils apkārtnē):

-      „ZINO centra” darbnīcas,

-      Muzejā - izzinošās  darbnīcas,

-      Mākslas skolā – praktiskās darbnīcas,

-      Piepūšamās atrakcijas,

-      Brīvā skatuve (kolektīviem un citiem talantiem),

-      Foto  (pie Dziesmu svētku plakāta),

16.00 Pūtēju orķestra koncerts  (Lielā Ezera ielas skvērā)

16.25 Deju koncerts (uz Lielā Ezera  ielas)

17.10 Gājiens  (no skvēra uz Jauno pili)

17.30 Koru, mūsdienu deju koncerts  (pie Jaunās pils)

18.10 Sveiciens no Amandas Bašmakovas.

29. maijā 22.00 Alūksnes Pilssalas estrādē vasaras atpūtas sezonas atklāšanas balle ar grupu „Apvedceļš”.

 

Alūksnes muzejā

Izstādes

Līdz 24. maijam Dabas muzeja ceļojošā izstāde „Latvijas bruņrupucis un tā svešzemju radinieki”.      

No 14. maija Pētera Zālīša izstāde „Senie pulksteņi”. Izstādes atklāšana 14. maijā 14.00.

No 16. maija jubilejas izstāde „Malienas Ziņām 90”. Izstādes atklāšana 16. maijā 16.00.

No 27. maija Kristīnes Markus gleznu izstāde „Vieta”. Izstādes atklāšana 27. maijā 16.00.

 

Pastāvīgās ekspozīcijas

Alūksnes vēsturiskā un arheoloģiskā ekspozīcija „Laikmetu mielasts”. Jaunajā ekspozīcijā, kas sadalīta sešās tematiskās daļās, apmeklētāji varēs iepazīties ar Alūksnes vēsturi Latvijas un pasaules kontekstā.

„Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Gleznotājs, portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un iemīlēts mākslinieks, viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem.

„Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba”. 1941., 1949. gada represiju atceres ekspozīcija.

„Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Atmiņas par laiku, kad Alūksnes parkā bija skulptūrdārzs, kurā atradās tēlnieču L. Līces, V. Mikānes, G. Grundbergas veidotie darbi.

 

Pasākumi

16. maijā Muzeju nakts:

19.00 – 24.00  „Aiz manis stāv zvaigznes, ko Tu man padarīsi” /Rainis/.

Raiņa un Aspazijas vēstuļu lasījumi, laikraksta „Malienas Ziņas” 90 gadu jubilejai veltīti teatralizēti lasījumi, īsfilma par agrāko tipogrāfijas darbu Alūksnē un īsfilma par darbu laikraksta „Malienas Ziņas” redakcijā. Ekspozīcijā „Laikmetu mielasts” vēsturisko vārdu minēšanas sacensības.

22. maijā tematiskais pasākums „Kā tur īsti bija... kinolaiki Alūksnē”.

Tikšanās ar cilvēkiem, kuri strādājuši kinoteātros Alūksnē.

 

Alūksnes pilsētas bibliotēkā

Alūksnes pilsētas bibliotēkā literatūras izstādes: „Ir tikai viens cilvēks, kas sevi pilnībā spēj otram ziedot…”/Mātes diena/ (05.05. – 30.05. abonementā); „Malienas Ziņām - 90” (05.05. -30.05. lasītavā); „Ai, māmiņa, cik laba Tu” (05.05. - 10.05. bērnu literatūras nodaļā); „Māris Rungulis – viens no ievērojamākajiem latviešu bērnu un jauniešu rakstniekiem” (11.05. – 18.05. bērnu literatūras nodaļā); Zinta Purena gleznu izstāde (07.05. – 31.05. bērnu literatūras nodaļā).

Pasākumi: radošā darbnīca meitenēm „Ciku, caku…” (20.05. bērnu literatūras nodaļā); tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu (pasākumu atbalsta VKKF) (22.05. plkst. 12.00 bērnu literatūras nodaļā); tikšanās ar dzejnieku Rimantu Ziedoni (pasākumu atbalsta VKKF) (29.05. bērnu literatūras nodaļā); Jauno grāmatu diena un apskats (25.05. abonementā).

 

 

 

 

Alsviķu pagastā

5. jūnijā 19.00 Alsviķu brīvdabas estrādes vasaras sezonas atklāšana (lietus gadījumā kultūras namā) Kaspara Pudnika un Gypsy show group „Dzheski Gloss” koncerts. Biļetes cena iepriekšpārdošanā: 4 EUR, pensionāriem 3,50 EUR, bērniem 2 EUR, koncerta dienā 5 EUR.

22.00 – zaļumballe ar grupu „Ceļavējš”. Ieeja: 2,50 EUR, no 23.30 – 3 EUR. Ieeja uz koncertu un balli pārim 10 EUR.

10. maijā 13.00 Alsviķu kultūras namā Alūksnes novada mazo vokālistu konkurss „Cālis -2015” kopā ar Mikipelēm - zinātkāro Minniju un optimistisko Mikiju.

13. maijā 10.00 Alsviķu kultūras namā senioru kopas „Noskaņa” kopā sanākšana – jubilāru sveikšana; 11.00 - viesojas Trapenes muzeja radošā darba grupa ar ekspresizstādi „Skaudrums Edvīna Andersona grafikā, gleznās un dzejā”.

14. maijā 14.00 Strautiņu pamatskolā animācijas filmu programmas bērniem „Latviešu literatūras ekranizējumi animācijā” demonstrēšana.

20. maijā 19.00 Alsviķu kultūras namā animācijas filmu programmas bērniem „Meltenītes pavasarī” demonstrēšana. Ieeja: 1 EUR.

29. maijā 19.00 Alsviķu kultūras namā disenīte bērniem ar DJ Mike Kelly, atraktīvas izdarības. Ieeja: 1 EUR.

Strautiņu bibliotēkā literatūras izstāde „Latvija ir paradīze zemes virsū” rakstniekiem Mārim Rungulim – 65,  Marģerim Zariņam – 105, dzejniekam Baumaņu Kārlim – 180; tematiskās izstādes: „9. maijā - Eiropas diena”, „Māmiņ, mīļo, māmulīt…”.

Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: „…paklausot mīlestības varenajam spēkam” - rakstniekam Jānim Sārtam — 110, „Un šis – ar liekulību un meliem piesātinātais – laiks…” - rakstniekam Mārim Rungulim — 65, dzejniekam, komponistam Baumaņu Kārlim — 180; tematiskā izstāde: „Mātes mīlestības zelts, staro mūžos visam pāri”.

 

Annas pagastā

28. maijā 13.00 Annas kultūras namā Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskolas audzēkņu koncerts „Ar tauriņu ķeramo tīklu traucos savu vasaru ķert”, pagasta senioru atpūtas pasākums - jauno pensionāru un jubilāru godināšana.

Annas bibliotēkā izstādes: „Es dzīvoju reālā pasaulē, un idejas apkārt ir visu laiku” – rakstniekam Mārim Rungulim – 65, „Sirsnīgu un priecīgu Mātes dienu!”.

 

Ilzenes pagastā

8. maijā SKIM centrā „Dailes” Mātes dienai veltīts pasākums - koncerts „Tavā azotē” sadarbībā ar Ilzenes pamatskolu.

No 15. maija SKIM centrā „Dailes” izstāžu zālē izstāde „Nepārspējamie kolekcionāri”.

22. maijā 16.00 SKIM centrā „Dailes” sadarbībā ar Viktora Ķirpa Ates muzeju - Viktora Ķirpa personībai un dzīves darbam koncerts - lekcija „Darbā dzimu, darbā augu”.

Ilzenes bibliotēkā novadpētniecības materiālu izstāde „Gadsimta cilvēks - Viktors Ķirps”, literatūras izstādes „A. Arājs Bērce latviešu literatūrā”, „Mātes tēls latviešu dzejā”.

 

Jaunalūksnes pagastā

7. maijā 17.00 Bejas novadpētniecības centrā nodarbība Seno amatu darbnīcā „No idejas līdz fotogrāfijai”.

8. maijā 17.30 Kolberģa tautas namā bērnu kolektīvu koncerts „Manī gavilē prieks”.

15. maijā 14.30 Kolberģa tautas namā Bejas skolas bērnu teātra izrāde - Ināras Šteinbergas luga „Mežā veikals atbraucis”.

16. maijā 13.00 Bejas novadpētniecības centrā Muzeju nakts Bejā „Baltais tēvs paslēpies cīruļa balsī”. Mākslas zāģēšanas sacensības „Ierūcini zāģi un ļaujies fantāzijai V”, jaunās klēts iesvētīšana, linu kreklu un skolēnu amatu mācības darbu izstādes, 196.Bejas mazpulka aktivitātes, spēka putra, Bejas amatierteātra pirmizrāde un noslēgumā balle „Dainās”.

16. maijā 19.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” Bejas amatierteātra pirmizrāde - Monikas Zīles komēdija „Sunītis un viņa kauliņš”.

16. maijā 21.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” zaļumballe kopā ar grupu „Rolise”.

20. maijā Bejas bibliotēkā lasītāju klubiņā „Pipariņš” pasākums „Lai ar ābeļziediem kopā ziedēšanas prieks mums sniegts...”.

30. maijā 19.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” deju kolektīvu koncerts - sadancis „Ielūdz „Kolberģis”.
30. maijā 22.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” zaļumballe kopā ar Zinti Krakopu.

Bejas bibliotēkā literatūras izstādes: „Es nāku no tevis māt, No tava pavarda liesmām” - 9. maijs - Mātes diena, dzejniekam, komponistam Baumaņu Kārlim – 180 (11.05.), „Turēt aiz astes laiku” - rakstniekam Mārim Rungulim – 65 (16.05.)

 

Jaunannas pagastā

1. maijā 11.00 Jaunannas tautas namā koncerts „Māsiņas un brālīši – pavasara cālīši” (galvenie mākslinieki - bērnudārza audzēkņi). Ieeja: brīva.

12. maijā 10.00 Jaunannas tautas namā senioru ikmēneša tikšanās - izvērtēsim vasaras ekskursijas plānu un iespējamos variantus.

27. maijā 15.00 Jaunannas tautas namā Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskolas audzēkņu koncerts „Ar tauriņu ķeramo tīklu, traucos savu vasaru ķert”. Ieeja: brīva.

30. maijā 22.00 Jaunannas Zaķusalas estrādē vasaras sezonas atklāšanas ballīte ar grupu „Putukvass” un starplaikos labākās dejas ar DJ GaGadance, Lisa Polana. Ieeja: līdz 23.30 - 2 EUR, vēlāk - 3 EUR.

Jaunannas bibliotēkā izstādes: „Rasas pilieni” rakstniekam Mārim Rungulim - 65, Latvijas neatkarības pasludināšanas 25. gadadienai veltīta izstāde, Mātes dienai veltīta izstāde „Tu esi zvaigzne manā sirdī!”.

 

Jaunlaicenes pagastā

6., 13., 20., 27. maijā 18.00 Jaunlaicenes tautas namā šūšanas kursu nodarbības.

10. maijā 18.00 Jaunlaicenes tautas namā Regīnas Devītes monoizrāde „Visa dzīve priekšā” pēc Romēna Garī romāna motīviem. Režisore: Inese Mičule. Ieeja: 5 EUR, pensionāriem 3 EUR.

16. maijā 19.00 Jaunlaicenes muižas muzejā Muzeju nakts „Sapņu pilis, vēju zirgi”.

30. maijā 11.00 Jaunlaicenes muižas muzejā malēniešu valodas skolas nodarbība.

30. maijā 19.00 Jaunlaicenes tautas namā Jaunlaicenes amatierteātra „Jumts” pirmizrāde - A. Niedzviedzis „Dūdene zina”. Ieeja: 1,50 EUR, pensionāriem 1 EUR.

30. maijā 22.00 Jaunlaicenes vasaras estrādes atklāšanas BALLE. Spēlēs grupa „Blēži” no Valmieras (nelabvēlīgos laika apstākļos balle notiks tautas namā). Ieeja 2 EUR (dāmām), 3 EUR (kungiem).

Jaunlaicenes muižas muzejā:

izstāde: „Mājas” stāsta par vietām, kur apmetās cilvēki Opekalna apkārtnē,

pamatekspozīcijas: Jaunlaicenes muiža, Malēnieši Opekalna draudzē,

Nodarbības:

kad muižā zvani skanēja – informācija par muižas dzīvi skaņās 19. – 20. gs. mija,

vāveru tīšana – informācija par rotaļlietām 18. – 20. gs.,

pastalu darināšana – informācija par kāju aušanu 17. – 20. gs. Apgūst pastalu gatavošanu, izgatavo sev suvenīru,

dārgumu meklēšana – informācija par muižas vēsturi un apbūvi,

cāļu sargāšana – informācija par bērnu pienākumiem lauku sētā, 20. gs. I puse,

nodarbība pirmsskolas vecuma bērniem „Kur palika cālīši?” – bērni kopā ar muižas putnu kūts pārzini meklē pazudušos cālīšus,

pasākums kāzu svinībām „Daži padomi dzīvei no Jaunlaicenes muižas”. Muižas madāmas jaunajam pārim un kāzu viesiem sniedz vērtīgus vēsturiskus padomus dzīvei, iesaistot dažādās nodarbībās. Pasākums ilgst līdz 1 stundai.

Minimālais muzeja apmeklējuma laiks – 1 stunda. Šajā laikā īstenojam divas nodarbības pēc apmeklētāju izvēles.

Piedāvājam ģimenēm, iestāžu kolektīviem, jubilejas un citus nozīmīgus pasākumus svinēt muzejā.

Sīkāk: http://www.aluksne.lv/03_01_04.php

 

Kalncempju pagastā

2. maijā 11.00 Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā bērzu birzs stādīšana muzeja teritorijā. Pasākums veidots, godinot Viktora Ķirpa rosināto tradīciju bērzu biržu sakopšanā, atzīmējot Neatkarības Deklarācijas 25. gadadienu un uzsākot muzeja trīsdesmitgades pasākumu ciklu. Bērzu stādīšanā aicinām piedalīties ikvienu!

16. maijā 19.00 Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā izstādes „Koka pārvērtības” atklāšana. A. Puzuļa un muzeja krājuma koka apstrādes darba rīki un koka amatnieku mūsdienu darbi.

16. maijā no 19.00 – 01.00 Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Muzeju nakts

„Pastāvēs, kas pārvērtīsies”:

- 19.00 Izstādes „Koka pārvērtības” atklāšana - A. Puzuļa un muzeja krājuma koka apstrādes darba rīki un koka amatnieku mūsdienu darbi. Piedalās Veclaicenes vīru vokālais ansamblis,

- Ekskursija muzeja teritorijā izveidotajā dabas takā „Koki stāsta”,

- Stāsts par koku nozīmi latviešu folklorā un latviešu zemnieka dzīvē,

- Koka rotaļlietas un spēles,

- Alūksnes novada mazpulku aktivitātes.

28. maijā 10.00 Kalncempju Sabiedriskajā centrā Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskolas skolēnu koncerts „Ar tauriņu ķeramo tīklu traucos savu vasaru ķert”.

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā:

Izglītojošās programmas:

- Maizes programma - kulšana, malšana, miltu sijāšana, maizes cepšana,

- Veļas diena - veļas mazgāšana ar koka veļas mazgāšanas mašīnu, sārma gatavošana, velēšana, gludināšana ar ogļu gludekli,

- Linu programma - linu lauzīšana, kulstīšana, sukāšana, vērpšana,

- Programma „Bitīte” - stāsts par bites ceļu no zieda līdz medum;

Programma jubileju ballītēm (2 stundu programma ar cienastu), kāzu programma.

Visas programmas papildināmas ar citu muzeja piedāvājumu un pielāgojamas dažāda vecuma interesentiem. Programmas piedāvājam arī izbraukumā.

Kalncempju bibliotēkā literatūras izstāde: rakstniekam Mārim Rungulim – 65.

 

Liepnas pagastā

8. maijā 20.00 vokālā ansambļa „Noskaņa” 20 gadu jubilejas koncerts „Man dzīvē šai laimējies ļoti” Liepnas vidusskolas svētku zālē, 22.00 ballīte Liepnas tautas namā.

23. maijā 19.30 Liepnas estrādē „Saidupīte” sezonas atklāšanas pasākums un ievziedu balle ar grupu „Rolise”.

Liepnas pagasta bibliotēkā literatūras izstādes: „Mātes diena!/Māmulīt, saņem nu atkal šo dienu,/Lielu un jauku - gadā tik vienu,/Saņem ziediņus, kurus tev nesam,/Nākam ar sveicieniem tādi kā esam” (dzejnieki un rakstnieki par māti), „Stipra ģimene - veiksmes atslēga nākotnei”/15. maijs - Starptautiskā ģimenes diena; radošā darbnīca „Es savai māmiņai” (filca zieda gatavošana); grāmatu apskats „Iesaku izlasīt!” 4. klasei.

 

Malienas pagastā

8. maijā 12.00 Malienas tautas namā Malienas pamatskolas skolēnu koncerts māmiņām.
10. maijā 9.00 laukumā pie Malienas tautas nama Lielā Pavasara andele un akcijas „Atver skapi” noslēgums, 10.00 pašdarbības kolektīvu sezonas noslēguma koncerts.

 

Mālupes pagastā

No 29. aprīļa līdz 12. maijam Mālupes Saieta namā apskatāma rokdarbu pulciņa izstāde „Varavīksnes krāsās”.

8. maijā 18.00 Mālupes Saieta namā Mātes dienai veltīts koncerts „Mans pieskāriens”.

30. maijā 19.00 Mālupes brīvdabas estrādē vasaras sezonas atklāšanas koncerts „Lai skan!”, 22.00 zaļumballe kopā ar grupu „Ginc un Es”.

Mālupes bibliotēkā literatūras izstāde bērnu grāmatu autoram Mārim Rungulim – 65; tematiskās izstādes: Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena, Mātes dienai „Es savai māmiņai” - Mālupes pirmsskolas grupiņas audzēkņu zīmējumu un veidojumu izstāde, „Sējas laiks dārzā”, dzejniekam, komponistam Baumaņu Kārlim – 180.

 

Mārkalnes pagastā

23. maijā 12.00 Mārkalnes tautas namā Senioru pavasara sporta spēles „Džimlai Rūdi Rallallā” Mārkalnes, Pededzes, Jaunalūksnes un Ziemera senioriem.

28. maijā 10.00 Mārkalnes tautas namā Bērnu aizsardzības dienai veltīts pasākums visiem pagasta bērniem Mārkalnes pamatskolas pagalmā.

30. maijā 20.00 Mārkalnes brīvdabas estrādes „Lakstīgalas” atklāšanas koncerts „Sveiciens vasarai”.

30. maijā 22.00 Mārkalnes brīvdabas estrādē „Lakstīgalas” balle. Spēlē grupa „Ceļojums”. Ieeja: līdz 23.00 - 2 EUR, pēc 23.00 - 3 EUR.

Mārkalnes bibliotēkā literatūras izstādes „Auklē mani māmuliņa!” (05. - 11.05.), „Jaunākās grāmatas no Grāmatu svētkiem” (12. - 15.05.), E - grāmatu izstāde bibliotēkas E-lasītavā „Nāc un Lasi!” (18. - 29.05.).

 

Pededzes pagastā

6. maijā 14.00 Pededzes bibliotēkā saruna ar jaunāko klašu skolēniem „Katra diena -  atslēga priekam” (preses izdevumi: kādi, kāpēc, kam, kā, kur...).

7. maijā 10.00 Pededzes bibliotēkā Mātes dienai veltīta pensionāru darbu izstāde „Visa mūsu mūža laime veidojas no niecīgām daļiņām”.

8. maijā 10.00 Pededzē II Pasaules kara upuru piemiņas diena (ziedu nolikšana).

8. maijā 13.00 Pededzes bibliotēkā Mātes dienai veltīta literatūras izstāde „Pie mātes bērns, pie sava bērna māte: nav laimes lielākas!” (J. Poruks).

8. maijā 13.00 Pededzes tautas namā Pededzes pamatskolas skolēnu koncerts māmiņai.

16. maijā Pededzes bibliotēkā Muzeju nakts pasākumi:

- Visiem interesentiem vakarēšana „Ar zāļu tēju un karstmaizēm”,

- Literatūras izstāde „Mans skats mirdz tavas acis kā mēness ezerā…” (J. Rainis).

16. maijā Pededzes muzejā Muzeju nakts pasākums ,,Ar Pūcesspieģeļa acīm es pasaulē raugos...”.

20. maijā 10.00 Pededzes bibliotēkā Jauno grāmatu piedāvājums pieaugušajiem „Rūpes novieto plauktā, - projām pavasar′s iet”.

22. maijā 21.00 Pededzes tautas namā balle. Par patīkamu atmosfēru gādās Ainars Lipskis. Līdzi jāņem groziņš. Ieeja: 2,20 EUR.

1. jūnijā 11.00 Pededzē Bērnu svētki.

 

Veclaicenes pagastā

15. maijā 19.30 Veclaicenes tautas namā līnijdeju pasākums „80 dienās apkārt zemeslodei”. Piedalīsies kolektīvi no Latvijas un Igaunijas.

16. maijā Veclaicenes pagasta muzejā Muzeju nakts „Dižgaru darbi Kornetu ezeros atspulgo”: jautras spēles - stīvēšanās ap klupšanas akmeni, šim drusku pietrūkst, slieķes un gliemeža skriešanās un liriska romantika pie ezermalas ugunskura.

19. maijā 10.00 Veclaicenes tautas namā Veclaicenes pagasta iedzīvotājiem Nodarbinātības valsts aģentūras seminārs.

23. maijā 22.00 Veclaicenes estrādes vasaras atklāšanas balle kopā ar grupu „Putukvass”. Īpaši nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā - Veclaicenes tautas namā.

30. maijā 11.00 Veclaicenes estrādē Alūksnes mākslinieku kopas „Akvarelis” Mākslas plenērs kopā ar Veclaicenes iedzīvotājiem.

 

Zeltiņu pagastā

4. maijā 19.00 Zeltiņu tautas namā dokumentāla filma „4. maija Republika”. Ironisks Jāņa Dombura (scenārija autors) un Antras Cilinskas (režisore) stāsts, kurā neuzbāzīgā formā, bet saucot lietas īstajos vārdos, tiek runāts par to, kas ar Latviju ir noticis kopš brīvības atgūšanas. Filmas garums 90 min. Ieeja: brīva.

16. maijā no 20.00 līdz 24.00 Zeltiņu muzejā Muzeju nakts: „Zelta zirga skrējiens Zeltiņos” - laikrāža modināšana, seno ēku stāsti, pakavu spodrināšana, zirgu dancināšana.

Zeltiņu bibliotēkā literatūras izstādes „Tavs puķu dārzs”, „Ir vienkārši ļoti labi, ka Tu esi pasaulē” (Mātes dienai), „Mārim Rungulim - 65” „Latvija un Eiropas Savienība” (Eiropas dienai).

Zeltiņu muzejā pastāvīgās ekspozīcijas: „Novadnieku istaba”, „Nesenā pagātne”, „Mana skola Zeltiņos”, foto ekskursijas: „Zeltiņi 2014”, „Gadsimtu vējos šūpojoties”, izstāde „Zentas roku darbi”, ekskursijas uz bijušo PSRS kodolraķešu bāzi.

 

Ziemera pagastā

1. maijā 18.00 Māriņkalna tautas namā Ziemera pagasta amatierteātra „Kronis visam” pirmizrāde - I. Voropajeva „Mūža guvums”. Ieeja: 1 EUR.

8. maijā 13.00 Māriņkalna tautas namā Mātes dienai veltīts Ziemeru pamatskolas skolēnu koncerts.

15. maijā 21.00 Māriņkalna tautas namā nakts pasākums skolas vecuma bērniem.

17. maijā 15.00 Māriņkalna tautas namā Malienas teātra spēlētāju kopas „Pakāpiens” izrāde - M. Horna „Ļaujies un viss!”.

20. maijā 12.00 Māriņkalna tautas namā senioru pēcpusdiena.

22. maijā 22.00 Māriņkalna tautas namā balle – spēlē Kaspars Maks. Ieeja: 3 EUR.

28. maijā 11.00 Ziemeru pamatskolā Sporta svētku darbnīca.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502; 26646749

www.aluksne.lv

Laipni aicināti 1. maija svētkus nosvinēt Ziemeļvidzemes pērlē - Mazsalacā! Šajā dienā notiks daudzveidīgi kultūras un tūrisma pasākumi: tiks atklāta tūrisma sezona, ieeja Skaņākalna dabas parkā būs bez maksas, un visas dienas garumā ikvienam būs iespēja iepazīties ar plašo pašdarbības kolektīvu piedāvājumu Mazsalacas Kultūras centrā.

Priecāsimies tevi redzēt senajā Salisburgā - Mazsalacā!

 

 

Informāciju sagatavoja:

Ilze Mitāne

Mazsalacas novada 

sabiedrisko attiecību speciāliste

22144936

www.mazsalaca.lv

 

Kultūras ministrija izsludina pieteikumu konkursu profesionālajām radošajām organizācijām un profesionālo radošo organizāciju apvienībām, kuras ir reģistrētas Kultūras ministrijā, finansējuma piešķiršanai no valsts budžeta 2015.gadam konkrētu, ar valsts kultūrpolitiku saistītu, mērķu īstenošanai

Konkursa finansējums tiek piešķirts Latvijas profesionālo radošo organizāciju līdzdalībai starptautiskajās organizācijās - biedru naudām, saskaņā ar starptautisko organizāciju noteikto biedra naudu apmēru.

Konkursa mērķis ir stiprināt pilsonisko sabiedrību valstī, attīstīt vidi ilgtspējīgai, uz rezultātu orientētai nevalstisko organizāciju darbībai kultūras jomā, veicinot šo organizāciju iesaisti kultūrpolitikas veidošanas un īstenošanas procesos starptautiskā līmenī.

Pretendentiem atbilstoši konkursa nolikuma 5.punktam noformēti un sagatavoti dokumenti jāiesniedz Kultūras ministrijas Dokumentu pārvaldības nodaļā līdz 2015.gada 7. maija plkst. 17:00, nogādājot tos personīgi vai nosūtot pa pastu - Kr.Valdemāra ielā 11a, Rīgā, LV - 1364 (pasta zīmogs - 2014.gada 7. maijs). 

Pieteikumu atvēršanas datums un vieta: ne vēlāk kā 10 (desmit) dienu laikā pēc pieteikšanās termiņa beigām. Informāciju par nolikumu un dalību konkursā var saņemt pa tālruni 67330247 un 67330261vai iesniedzot rakstveida pieprasījumu, bet ne vēlāk kā 5 (piecas) dienas pirms pieteikuma iesniegšanas termiņa beigām. 

Nolikums 

Nolikuma pielikums (pieteikuma veidlapa)

Informācijas avots:  Kultūras ministrija

2015. gada 25. aprīlī Meirānu Kalpaka pamatskolā notika operdziedātājam Jānim Zāberam (1935-1973) veltītais zēnu vokālistu konkurss “Aiviekstes lakstīgalas 2015”. Konkursu organizēja biedrība „Meirānieši” sadarbībā ar Jāņa Zābera piemiņas fondu, Lubānas novada pašvaldību un Meirānu Kalpaka pamatskolu.

Konkursa mērķis ir attīstīt un veicināt jauno zēnu vokālistu profesionālo izaugsmi, aktivizēt bērna balss dabīgo skanējumu, neizmantojot pastiprinošus līdzekļus, saglabāt un popularizēt tenora un novadnieka Jāņa Zābera muzikālo mantojumu.

Pirms 20 gadiem konkurss aizsākās vietējā mērogā, šobrīd sasniedzot Latvijas mēroga konkursa nozīmīgumu. Šogad tika pārstāvētas dažādu Latvijas novadu un pilsētu teritorijas: Iecava, Jelgava, Valka, Valmiera, Degumnieki, Jēkabpils, Līvāni, Rudzāti, Rēzekne, Atašiene, Viesīte, Varakļāni un Rīga.

Konkursu “Aiviekstes lakstīgalas” vērtēja kompetenta žūrija – komponists, vokālais pedagogs un operdziedātājs Ansis Sauka, opermākslas mecenāts Dainis Kalns, mūziķis Jānis Kļaviņš, dzejnieks un žurnālists Zigmunds Bekmanis un viens no pirmajiem “Aiviekstes lakstīgalu” dalībniekiem Aigars Noviks. Konkursā piedalījās 27 jaunie vokālisti četrās vecuma grupās: 6-8 gadi, 9-11 gadi, 12-15 un 16-18 gadi. Galveno balvu ieguva vairākkārtējs šī konkursa dalībnieks 16-18 gadus veco vokālistu grupā - Valts Urtāns, iegūstot iespēju dziedāt uz vienas skatuves kopā ar slaveniem Latvijas operdziedātājiem Siguldas Opermūzikas svētkos.

7. augustā par godu Jāņa Zābera 80. jubilejas gadam, Lubānas novadā notiks “Aiviekstes lakstīgalu laureātu konkurss”, kur piedalīsies iepriekšējo gadu konkursa uzvarētāji, starp viņiem arī talantīgais jaunais dziedātājs Dainis Skutelis.

 Rezultāti

Informāciju sagatavoja  Lubānas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Butlere

Šajā ceturtdienā, 2015. gada 30. aprīlī plkst. 12.00, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pasniegs Kultūras ministrijas (KM) apbalvojumu kultūrizglītības nozares talantīgākajiem audzēkņiem un viņu skolotājiem, kā arī Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) Cimzes balvu izcilākajiem kultūrizglītības skolotājiem.

KM apbalvojums tiek piešķirts par nozīmīgiem sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādes un skatēs mākslu nozarēs. Šogad Atzinības rakstu un naudas balvu saņems 38 audzēkņi un 40 pedagogi no 17 skolām. Ar šo balvu Latvijas valsts atzīmē kultūrizglītības iestāžu audzēkņu spilgtākos radošos panākumus un viņu skolotāju ieguldīto darbu. 

LNKC iedibināto Cimzes balvu izcilākajiem kultūrizglītības skolotājiem šogad saņems Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas skolotāja, Keramikas izstrādājumu dizaina izglītības nodaļas vadītāja Inese Pētersone un Jūrmalas Mūzikas vidusskolas direktora vietniece, klavierspēles skolotāja Irēne Štrause.

Cimzes balvas piešķiršanas mērķi ir novērtēt pedagogus par ilggadēju pedagoģisko darbību un būtisku ieguldījumu mācību un audzināšanas darbā, kā arī stiprināt kultūrizglītības jomas pedagogu profesijas prestižu. Katru gadu piešķir divas balvas – vienam pedagogam mūzikas un dejas jomā, vienam pedagogam mākslas un dizaina jomā. Balva nosaukta pedagoga, tautas dziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814 - 1881) vārdā.

Balvu pasniegšanas ceremoniju bagātinās jauno talantu priekšnesumi. Muzicēs jaunais vijoļspēles virtuozs Daniils Bulajevs (11 gadi, skolotāja Lilī Sarkisjana) no Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, aizrautīgs akordeonistu trio no Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas – Umberts Mētra-Ozoliņš (14 gadi), Olivers Prānis (14 gadi), Haritons Avramenko (16 gadi, skolotāja Līga Catlaka), Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas jaunais pianists Kārlis Bukovskis (13 gadi, skolotāja Ligita Muižarāja) un čellists Silvestrs Juris Kalniņš (17 gadi, skolotāja Dace Pūce), Saldus Mūzikas skolas jaunais trompetists Mārtiņš Zujs (15 gadi, skolotājs Tālis Zujs), Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas koklētājas Ance Bergmane (13 gadi) un Marta Paula Pauliņa (13 gadi, skolotāja Inese Krauce), kā arī Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas balerīna Jekaterina Juhina (14 gadi, skolotāja Indra Lapšina).

Plašāka informācija par Cimzes balvu un KM apbalvojumu pieejama LNKC mājas lapā www.lnkc.gov.lv sadaļā Kultūrizglītība.

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

No 30.aprīļa līdz 13.maijam Cēsu izstāžu namā skatāma mākslinieku Postažu dzimtas izstāde. Savukārt Izstāžu nama otrajā stāvā apskatāma Mākslas studijas “Stallis” izstāde.

Pēteris Postažs (1940), gleznotājs un Mākslas Akadēmijas profesors, strādā visos glezniecības žanros.

Lilita Postaža (1941-2011), gleznotāja un tekstilmāksliniece, šajā izstādē redzēsim  mākslinieces klasiskos gobelēnus.

Paulis Postažs (1976), jau gados jauns guvis atzinību Latvijā un Eiropā, iekļaujot savus darbus nozīmīgās Vācijas, Beļģijas, Francijas, Itālijas mākslas galerijās.

Gleznotāja Liena Baklāne (1976),  Paula dzīvesbiedre iedvesmu rod dabā.

Ingūna Postaža - beigusi Latvijas Mākslas Akadēmijas glezniecības nodaļu. Dzīvo mākslas Mekā Parīzē. Viņai piemīt smalka tonālā redze un lieliska ritma izjūta.

Jutas Policjas (1965) gleznu tēmas dažādas, tomēr populārākās  ir – sieviete, kustība, spēle.

 Savukārt Izstāžu nama otrajā stāvā apskatāma Mākslas studijas “Stallis” izstāde. Studijā nu jau ceturto gadu mākslinieces Lailas Balodes vadībā glezniecību apgūst vairāki cēsnieki. Tradicionālajā Pavasara mākslas skatē savus darbus rādīs 23 Cēsu brīva laika mākslinieki.

 

Informāciju sagatavoja:
Ance Saulīte
Cēsu novada pašvaldības
Komunikācijas speciāliste
Tel. 64121677; 28377450
ance.saulite PIE dome.cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

Svētdien, 3. maijā, plkst. 17.00 Kocēnu kultūras namā notiks Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts Kocēnu novada domes svinīgais sarīkojums. Valsts svētku koncertā uzstāsies grupa “FRAMEST”, kas ar savu unikalitāti sasniegusi vietējā un starptautiskā mēroga atzinību un panākumus.

Pasākumā laipni aicināts piedalīties ikviens interesents, ieeja – bez maksas.

Vokālā grupa FRAMEST sastāv no pieciem dziedātājiem, un tā pastāv kopš 2005. gada. Šajā laikā grupa ir attīstījusi savu repertuāru sākot ar klasisko, džeza mūziku līdz pat popam un citiem mūzikas žanriem savā oriģinālajā a capella aranžējumā. Kopš 2013. gada vokālo grupu FRAMEST veido četri draugi un profesionāli un daudzpusīgi dziedātāji – Beāte Zviedre (soprāns), Rūta Dūduma (alts), Mikus Abaroniņš (tenors), Jānis Ķirsis (baritons) un Roberts Memmēns (bass).

FRAMEST sasniegumu sarakstā ir koncerti Latvijā un ārzemēs, tomēr vislielāko atpazīstamību grupa ieguva, piedaloties starptautiskajā jauno izpildītāju konkursā Jaunais Vilnis 2012. 2012. gada nogalē FRAMEST devās vērienīgā koncerttūrē Svētki Ledus Pilī, sniedzot 11 koncertšovu sēriju Latvijas pilsētās, pierādot savu skatuves sajūtu, mūzikas mīlestību, profesionalitāti un jauneklīgo atrakvititāti. FRAMEST repertuārs ir ļoti plašs. Grupas koncertos izskan gan pašu, gan citu komponistu skaņdarbi – no klasikas un džeza līdz pop un citiem mūzikas žanriem oriģinālos a capella izpildījumos.

Jau no darbības sākuma FRAMEST ir sadarbojušies ar Latvijā atzītiem un talantīgiem komponistiem un mūziķiem – Raimondu Paulu, Zigmāru Liepiņu, Jāni Lūsēnu, Kristu Auznieku un citiem.

Jau vēstīts, ka Kocēnu novada domes organizētajā svētku pasākumā uzrunu teiks Kocēnu novada domes priekšsēdētājs Jānis Olmanis, muzikālus sveicienus dāvās Kocēnu kultūras nama jauktais koris "Imera" (mākslinieciskais vadītājs Imants Točs), kā arī Kocēnu pamatskolas un Rubenes pamatskolas apvienotais koris (vadītāji Anita Laicāne un Renārs Veličko).

Pasākuma laikā tiks apbalvoti Kocēnu novada mācību olimpiāžu laureāti un pedagogi, kas sagatavojuši skolēnus dalībai olimpiādēs, kā arī konkursos un skatēs interešu izglītības jomā.


Informāciju sagatavoja: 

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

2015. gada 7. maijā Neiminsteres Abatijā Luksemburgā atklās latviešu tautas tērpiem un Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltīto izstādi „Latviskās dvēseles raksti”.

„Latviskās dvēseles raksti” ir stāsts par Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas un valsts veidošanos un par tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām. Izstādē eksponēti 26 tērpi no Tautas tērpu centra "Senā klēts", kā arī priekšmeti no Latvijas muzeju krājumiem – fotogrāfiju izdrukas, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un attēli, latviešu rakstu zīmes un informatīvie teksti. Audiovizuālais noformējums atspoguļo dziesmas un dejas nozīmi latviešu dzīves uztverē. Izstādes apmeklētājiem ir iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu raksta un ornamenta nozīmi un kopsakarības laikā un telpā.

Šī gada martā un aprīlī izstāde bija apskatāma Minhenes Piecu kontinentu muzejā. „Izstāde „Latviskās dvēseles raksti”, kas Minhenē bija apskatāma Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā, guva lielu atsaucību, un patiesi iedvesmoja apmeklētājus. Ekspozīciju četrās nedēļās apmeklēja teju 1700 interesentu, kas ir patiešām labs sasniegums,” par izstādes norisi Vācijā stāsta Minhenes Piecu kontinentu muzeja direktore Kristīne Krona (Christine Kron).

No 3. līdz 9. maijam Luksemburgā norisināsies Latvijas nedēļa, kuras laikā Neiminsteres Abatijā (Centre culturel de rencontre Abbaye de Neumünster) 7. maijā atklās trīs izstādes – „Latviskās dvēseles raksti”, "Kas dzintaram vēl padomā?" un "Saules akmens”.

Izstāde Neiminsteres Abatijā Luksemburgā būs atvērta līdz 7.jūnijam. No 25. jūnija līdz 23.augustam izstāde būs apskatāma Rīgā, izstāžu zālē „Rīgas Mākslas telpa”. Izstāde Rīgā tiks atklāta, ieskandinot VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētkus. Ekspozīciju „Rīgas Mākslas telpā” papildinās tautas tērpi no Skandināvijas un Baltijas valstīm.

Izstādi „Latviskās dvēseles raksti” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori – Valdis Celms un Toms Skābardis.

Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Izstāde ir viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmas pasākumiem, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Šajā ekspozīcijā atklājas arī viena no programmas tematiskajām līnijām – Dziesmu un deju svētku tradīcija. Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu un Latvijas vēstniecību Beļģijā un Luksemburgā.

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Valmieras pilsētas pašvaldība 30.aprīļa domes sēdē lēmusi atbalstīt Valsts SIA „Valmieras drāmas teātris” ieceri Valmierā organizēt starptautisku teātra festivālu.

Festivāla radošās komandas mērķis ir radīt Latvijā un Ziemeļeiropā atpazīstamu, starptautisku teātra jomas ekspertu un skatītāju novērtētu teātra mākslas vasaras festivālu Valmieras pilsētvidē. Šis festivāls veidosies uz Valmieras teātra dibinātā Rūdolfa Blaumaņa Teātra festivāla bāzes. Organizatori plāno četru gadu laikā panākt, ka jaunveidojamajam festivālam tiek izveidota piesātināta, kvalitatīvu lielformāta brīvdabas izrāžu programma, kura spēj piesaistīt vairāk nekā 15 tūkstošus skatītāju festivāla norises laikā.

Kā norāda idejas līdzautors scenogrāfs un režisors Reinis Suhanovs, viens no festivāla ilgtermiņa mērķiem ir veicināt Valmieras pilsētas teritorijā jauna kultūras objekta – Latvijā pirmās profesionālās vasaras teātra būves - izveidi. Tas būtu brīvdabas amfiteātris ar aptuveni 4000 sēdvietām, kas speciāli veidots teātra izrāžu kvalitatīvai rādīšanai un viegli pielāgojams citiem Valmieras pilsētas kultūras pasākumiem.

Valmieras pilsētas pašvaldība lēmusi ar Valmieras drāmas teātri slēgt sadarbības līgumu uz laika posmu no 2015. līdz 2020.gadam par atbalstu starptautiska teātra festivāla organizēšanai, savukārt katru gadu tiks slēgts finansējuma līgums. Finansējuma apjoms tiks noteikts individuāli katram gadam, izvērtējot iesniegto tāmi nākamajam budžeta gadam.

 

Informāciju sagatavoja:

Laura Moča

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tel.: 26349122