Arhīva kalendārs

« May 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ir noslēdzies Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) izsludinātais un administrētais „Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015” projektu konkurss, kurā  tika saņemts rekordliels projektu pieteikumu skaits – pavisam 153 pieteikumu ar kopējo pieprasīto finansējuma summu 551 468, 57 eiro. VPR pateicas projektu pieteicējiem par lielo atsaucību un kopumā labi sagatavotajiem projektu pieteikumiem.

Ekspertu komisija, ņemot vērā konkursa nolikumā apstiprinātos kritērijus, izvērtēja projektu pieteikumus un  lēma atbalstīt pavisam 46 projektus par kopējo summu 75 303 eiro. Informāciju par atbalstītajiem projektiem skatīt zemāk.

ATBALSTĪTIE projektu pieteikumi Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2015 projektu konkursā

No 2015. gada maija līdz pat decembrim ar Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas atbalstu tiks īstenota virkne kultūras pasākumu ar izglītojošām, radošām un Vidzemes mantojumu popularizējošām aktivitātēm – aktuālā informācija par projektu ieviešanas gaitu būs pieejama VPR mājas lapā – www.vidzeme.lv.

Projektu pieteicēji tuvākajā laikā saņems oficiālu ziņu par projektu konkursa rezultātiem. Atgādinām, ka atbalstu neieguvušie projektu sagatavotāji savus pieteikumus var iesniegt Valsts Kultūrkapitāla fonda otrajā projektu konkursā, kurš noslēdzas šīs nedēļas beigās - 2015. gada 8. maijā plkst. 12.00 (plašāka informācija šeit).

Papildu informācija: Ieva Vītola, programmas koordinatore, mob.t. 25670756, E-pasts: ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv


Toreiz zirgu pajūgos esot sabraukuši bērni no Liezeres, Cesvaines, Ērgļiem, Lubānas un Lazdonas, un noturējuši skaistu koncertu Luterāņu baznīcā. Pēc tā bērni ar kājām gājuši 2,5 km tālo “Rožu birzi” Praulienas mācītājmuižā. Tur skolotāja Kārļa Pētersona un mācītāja R. Gulekes vadībā bērni gājuši rotaļās, laiku pa laikam uzdziedot pa dziesmai no kopējā repertuāra un klausoties Lazdonas vīru kora priekšnesumus.

2015. gada 24. aprīlī Madonā notika Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Varakļānu un Lubānas novadu skolēnu koru skates 1.kārta. Pēc tās koristi (izņemot Varakļānu kori) devās un “Mācītājmuižu”, kur kopā dziedot ieskandināja gaidāmos Svētkus jūlijā. Tāpat koristi piedalījās apkārtnes sakārtošanas talkā- grāba un kasīja lapas, krāva malku un darīja citus darbus.

Lai atgādinātu par Dziesmu svētku tradīciju aizsākumiem novadā teju pirms 150 gadiem, mākslinieks Ivars Mailītis "Mācītājmuižai" izveidojis simboliskas stabules, kuras aplūkot būs iespējams ikvienam pēc XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

Pasākuma klātesošos uzrunāja Valsts izglītības satura centra vadītāja Agra Bērziņa, Madonas evaņģēliski luteriskās draudzes virsmācītājs Hanss Jensons, māksliniece Inese Mailīte, pedagogs, novadpētnieks Jānis Bērziņš, Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Agris Lungevičs un Praulienas pagasta pārvaldes vadītājs Valdis Gotlaufs.

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Miķelsone
Madonas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
e-pasts: edite.mikelsone PIE madona PUNKTS lv
Tālr.: +371 29474955

Pirmo reizi “Muzeju nakts 2015” ietvaros 16.maijā Madonas novada pašvaldības Tūrisma informācijas centrs aicina visus erudītos, zinātkāros un piedzīvojumus meklējošos Madonas novada iedzīvotājus un ceļotgribētājus no visas Latvijas piedalīties aizraujošā teju 150 km garā braucienā caur 7 Madonas novada pagastiem “150 auto-foto mirkļi līdz Rainim un Aspazijai”.

 

Pasākuma mērķis: Muzeju nakts popularizēšana un Madonas novada aktīvās tūrisma sezonas atklāšana.

Ekskursijas laikā tiks piedāvāta iespēja:

  • iepazīties ar populārākajiem Madonas novada tūrisma objektiem,
  • bez maksas paviesoties 3 novada muzejos, piedaloties to organizētajās aktivitātēs,
  • saskaņā ar Muzeju nakts devīzi “Rainim un Aspazijai – 150” ļauties īsteni  radošam garam un jaunradei, kā arī pildīt dažādus attapības un veiklības uzdevumus.

Komandai, kas brauciena laikā visveiksmīgāk būs izpildījusi visus uzdevumus un norādes, kā arī būs ieguvusi vislielāko punktu skaitu, Madonas TIC dāvās jauku – 2 stundu atpūtu Smeceres kroga baseinā. Būs arī veicināšanas un pārsteiguma balvas.

Komandu reģistrēšanās no plkst.:17.00 un brauciena noslēgums plkst.:22.00 Madonas Tūrisma informācijas centrā (Skolas ielā 10 a)

Pieteikšanās līdz 14.maijam pa tālr.:26395710.

Dalība pasākumā – bez maksas.

Vairāk: www.visitmadona.lv

 

Informācijas avots: Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības

un Tūrisma attīstības nodaļa.

Aicina nometnē piedalīties bērnus un jauniešus vecumā no 10 līdz 18 gadiem ar priekšzināšanām instrumentu spēlē vai dziedāšanā. Nometnē  izveidotais  koris un simfoniskais orķestris nedēļas laikā sagatavoto programmu J.Vītola Mūzikas dienu koncertiem, kā arī saturīgi  un radoši pavada brīvo laiku. Nometnes dalības maksa 140 Euro (Ja vairāki bērni no ģimenes, tad par katru bērnu 10 Euro mazāk)

Sīkāka informācija un pieteikšanās mājaslapā www.vitoleni.wordpress.com aizpildot anketu līdz 27. jūnijam.

Sīkāka informācija: Ilze Dāve 26492989

Informāciju sagatavoja:

Ilze Dāve

Gaujienas mūzikas un mākslas skolas direktore
tālr.26492989, 64323530

Šā gada 16. maijā arī Lubānā atzīmēsim muzeju nakti. Šajā pasākumā, kurš Latvijā un Eiropā notiek jau vairākus gadus, Lubāna piedalās pirmo reizi. 2015. gada muzeju nakts tēma “Rainim un Aspazijai - 150”, tāpēc arī 16. maija naktī meklēsim dzejnieku daiļrades atspulgus dzīves līkločos, mūzikā, dejā, mākslā, mīlestībā, šodienā un ne tikai. Muzeju nakti izmantosim kā platformu arī citiem nozīmīgiem un baudāmiem notikumiem.

Plkst. 16.00 Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā atklāsim Latvijas tekstilmākslas asociācijas mākslinieku Ineses Jakobi, Vitas Plūmes, Ineses Birztiņas darbu izstādi. Šo pasākumu skanīgi papildinās etnoperkusionists Nils Īle. Pasākums tiek organizēts sadarbībā ar Valsts Kultūrkapitāla fondu un Lubānas novada pašvaldību.

Gatavojoties mācību gada noslēgumam, muzeju nakts pasākumus papildināt ir apņēmušies arī Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolas Lubānas filiāles audzēkņi un skolotāji, tāpēc neilgi pēc izstādes atklāšanas, visi laipni aicināti palikt Tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā, lai baudītu jauno mūziķu sniegumu

Pēc kultūras un muzikālajiem pasākumiem, un mazas atelpas, Lubānas vidusskolas gidu pulciņš aicina doties neierastā pastaigā pa mītiem un leģendām apvītajiem Lubānas vecajiem kapiem. Kas zina, iespējams atradīsim arī kādu leģendu par Raini vai Aspaziju!

Plkst. 23.00 tiksimies pie mazās skatuves (sliktu laikapstākļu gadījumā Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā), kur savdabīgā dzejas un dejas uzvedumā tiksimies ar Raiņa un Aspazijas daiļradi un dzejnieku personības atspulgiem.

Pusnaktī pirmo muzeju nakti Lubānā noslēgsim ar romantisku un muzikālu priekšnesumu baudījumu “Nakts mūzika”, kuram cauri vīsies mīlestība visās tās izpausmēs.

Muzeju nakts pasākumu organizēšanā ir iesaistījušies daudz dalībnieku un interesentu gan no Lubānas kultūras nama, Lubānas vidusskolas, Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolas Lubānas filiāles, Jauniešu centra, gan arī Lubānas iedzīvotāji un entuziasti. Vislielākais prieks konstatēt, ka ļoti lielu iniciatīvu izrādījuši Lubānas novada jaunieši, kas liecina par to, ka mēs paši spējam radīt skaistumu un nest gaismu arī nakts stundās. Tāpēc laipni aicināti visi Lubānas novada iedzīvotāji un viesi kuplināt pirmo muzeju nakti Lubānā!

Informāciju sagatavoja Lubānas novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra speciālists Aigars Noviks

Piektdien, 15. maijā, plkst. 19.00, Vidzemes koncertzālē “Cēsis” diriģenta Andra Pogas vadībā notiks Džuzepes Verdi Rekviēma atskaņojums, kurā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Solistu kvarteta Latvijas pārstāvji Cēsu atskaņojumā būs patlaban Antverpenē, Freiburgā, Bratislavā dziedošā Liene Kinča un Latvijas Nacionālās operas lieliskais basbaritons Rihards Mačanovskis. Mecosoprāna solo dziedās Sanktpēterburgas vokālmākslas zvaigzne Oļesja Petrova, un tenors būs viesis no Itālijas Džordžo Berrudži – pieredzējis un lielisks Verdi repertuāra dziedātājs.

Džuzepes Verdi leģendārais un populārais Rekviēms ir ne tik daudz mūžīgās gaismas spogulis, cik laicīgas pārdomas rosinošs iespaidīgs un dramatisks opuss, kas klausītājam sagādā neaizmirstamus emocionāla pārdzīvojuma brīžus.

Zināms, ka savu pasaules uzskatu Verdi (līdzīgi Berliozam, Brāmsam, Forē) definēja kā agnostiķis jeb cilvēks, kurš uzskata, ka par Dieva esamību vai neesamību mēs nevaram neko uzzināt. Vēstulē savam izdevējam Rikordi komponists: “Esmu mazliet tāds kā ateists”. Savukārt kādā vēstulē sievai Džuzepīnai Verdi teicis: “Daļai tikumīgo ļaužu Dievs ir nepieciešams. Citi, kas tāpat ievēro visaugstākās morāles normas, ir laimīgāki, ja netic nekam.”

Lūk, ko raksta pati Džuzepīna: “Viņš ir dārgakmens starp visiem visgodīgākajiem vīriem, kam vien pieejamas vissmalkākās un cēlākās jūtas. Un tomēr šis burlaks atļaujas būt, es neteikšu gluži ateists, tomēr viņā ir stipri maz no ticīgā, un šī stūrgalvība dažkārt raisa manī vēlmi iekaustīt viņu. Es varu vai galu dabūt, stāstot par debesu, zemes un jūras brīnumiem, taču tā ir velta laika tērēšana. Viņš smejas man tieši acīs un pārtrauc manus oratoriālos izvirdumus un dievišķo entuziasmu, sakot – tu esi jocīga. Diemžēl viņš to saka ar pilnu pārliecību.”

Lai atbildētu uz jautājumu, kam tad īsti agnostiķis Verdi lūdz mūžīgo mieru, ierosinām atsaukties uz vācu mūzikas pētnieku Benjaminu Gunnaru Korsu, kurš saka – nebūdams mūžīgās gaismas idejas pārstāvis, Verdi savās brāzmainajās Dies irae dusmu vērpetēs atgādina mums par pārlieku lielo varu, kas piemīt “dogmatiskiem prātiem, institucionalizētai reliģijai un politiskajām sistēmām, kas uzdrošinās augstprātīgi spriest par Labo un Ļauno. Dilemma ir tā, ka viņiem jālieto Ļaunais, lai sasniegtu iedomāto Labo.”

 

Informāciju sagatavoja:

Sanita Ozoliņa

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 26323463, e-pasts: sanita.ozolina PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Jau 11. gadu Latvijas muzejos notiek Eiropas Muzeju nakts. Šī gada tēma veltīta Latvijas dižgaru – Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai. 16.maijā no pulksten 19.00 – 01.00, kad daudzi Latvijas muzeji aicinās klejot pa dzejnieku dramatiskajiem līkločiem, arī Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā atzīmēsim to ar pasākumu “Raiņa un Aspazijas pasta kaste”.

Kāda Madonas muzejam saistība ar Raini un Aspaziju? Izrādās, ir vairāki mazāk zināmi fakti, kas saista muzeja pirmo direktori Elzu Rudenāju ar Aspaziju, Raini ar Kusu u.t.t. Kādi tie ir? Jānāk Muzeju naktī atklāt šos noslēpumus.

Muzeju nakti atklāsim pulksten 19.00 ar grupas Rāva kara dziesmu koncertu “Vārna krāca ozolā”, atverot izstādi “Pirmais pasaules karš” par latviešu strēlniekiem. Visu laiku no pulksten 19.00 līdz 1.00 darbosies dažādas radošās darbnīcas, kuras vadīs muzeja darbinieki, Madonas pilsētas 2.vidusskolas skolēni, izstādes “Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā” autori. Būs iespējams rakstīt vēstules un zīmēt zīmējumus Raiņa un Aspazijas literārajiem tēliem, piedalīties lielās gleznas “Stikla kalns” veidošanā, savukārt tie, kuriem patīk fotografēties un iejusties citu lomās, varēs fiksēt mirkli fotosalonā “7 kraukļi”. Vērosim ķīniešu deju “Tīrais lotosa zieds” debesu feju izpildījumā, kā arī izmēģināsim senās tradicionālās ķīniešu pašpilnveidošanās prakses Faluņguņ vingrojumus. Madonas Bērnu un Jauniešu centra teātra studija “IemīlēTS” piedāvās savu redzējumu par Raiņa un Aspazijas daiļradi. Pulksten 23.30 muzejā satiksies rakstnieku „laikabiedri”, kas pastāstīs klātesošajiem “Kā tas toreiz bija, kad Rainis Madonā bija?”. Paralēli Muzeju naktij Madonas Tūrisma Informācijas centrs no 17.00 līdz 22.00 organizē aktivitāti “150 auto-foto mirkļi līdz Rainim un Aspazijai”.

Visu dienu būs iespēja apskatīt muzejā esošās izstādes: “Pirmais pasaules karš”, “Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā”, Ziemeļvalstu laikmetīgās arhitektūras izstādi “Nordic ID”, “Podniecība no muzeja krājuma”, pastāvīgo ekspozīciju “Novada arheoloģija” un “Māksliniecei Vitai Mālniecei – 55” un atgādinām, ka šajā dienā ieeja ir bezmaksas.

Visu dienu, arī Muzeju nakts ietvaros, bibliotēkas telpās, Skolas ielā 12, darbosies kafejnīca.

Aicinām ikvienu, kurš vēlas saistoši pavadīt vakaru nākt uz Madonas muzeju.

Savukārt pavisam drīz -18. maijā tiek atzīmēta Starptautiskā muzeju diena un šī gada devīze ir „Muzeji ilgtspējīgai attīstībai”. Arī šajā dienā izstāžu apmeklējums ir bezmaksas.

Informāciju sagatavoja: 

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja

Izglītojošā darba nodaļas vadītāja

Zane Grīnvalde

Sestdien, 16. maijā, Latvijā jau 11.gadu norisināsies Muzeju nakts pasākumi, kas ar katru gadu piesaista arvien vairāk interesentu. Šogad Muzeju nakts iezīmēsies ar diženo latviešu literātu Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, tāpēc dalībnieki īpaši padomājuši par pasākumu piedāvājumu. Valmierā Muzeju naktī durvis vērs Valmieras muzejs, Valmieras drāmas teātris un mākslas „Galerija Laipa”.

Valmieras muzejā

Līdz ar pirmo Muzeju nakti Valmierā 2005.gadā tika atklāts Valmieras muzeja Izstāžu nams, tādēļ šogad Muzeju naktī tiks atzīmēta Izstāžu nama 10 gadu jubileja.

No plkst.19.00 līdz 1.00 ikvienam interesentam būs iespēja apskatīt muzeja pastāvīgās ekspozīcijas „Teic man, Gauja, Valmieras stāstu” trīs daļas. 1.daļa – senvēsture un Valmieras pilsēta viduslaikos Maršnera namā, 2.daļa – Valmiera, apriņķa pilsēta (1783-1949), un 3.daļa – Valmieras lauku teritorija Vecajā aptiekā. Tāpat Izstāžu nama 1. un 2.stāvā vēl pēdējo reizi būs iespēja redzēt Vidzemes mākslinieku izstādi „Es mīlu Tevi tā...”, savukārt Velvju zālēs varēs apskatīt izstādi „Lauku muzikanti un kapelas Vidzemē 20.gs. pirmajā pusē”.

No plkst.19.00 līdz 21.00 muzeja pagalmā darbosies četras dažādas radošās darbnīcas. SIA „Deserto” piedāvās darbnīcu „Smilšu aplikācijas”, kas ir vienkārša, ātri apgūstama un ļoti aizraujoša aktivitāte bērniem, ar 12 dažādu krāsu smiltīm krāsojot īpašu dizainu aplikācijas. To veidošanai tiek izmantoti sertificēti, droši un dabīgi materiāli. Savukārt Valmieras Jaunatnes centrs (VJC) „Vinda” piedāvās trīs dažādas radošās darbnīcas. Skaistuma darbnīcā „Lellītes Lolītes” būs iespēja kopā ar studijas „Fantāzija” vadītāju Zintu Irbi izgatavot savu lelli, izvēloties visdažādākos materiālus. Darbnīcā „Krāsainās puķes” ar studijas „Skaistuma pasaule” vadītāju Litu Feldmani varēs izgatavot visdažādākās puķes no filca, bet tehniskās modelēšanas pulciņa vadītājas Vingras Šinkovas vadībā darbosies „Sapņu kuģu” darbnīca.

Tāpat plkst.19.00 Izstāžu namā notiks Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrības izdotās grāmatas „Vidzemes stāsti” atklāšanas svētki. Grāmata ir pirmais 1753.gadā latviešu valodā tapušais Frīdriha Bernharda Blaufūsa mūsu tautas vēstures apcerējums. Tajā latvieši redzami kā prasmīga un pašapzinīga tauta. Par šo vērtīgo mūsu valodas un vēstures pieminekli līdz šim ir zinājis tikai šaurs speciālistu loks. Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Taipejas misijas Latvijas Republikā atbalstu.

Savukārt plkst.20.00 valmieriešiem un pilsētas viesiem būs iespēja doties ekskursijā „Dzejnieks un viņa laiks”. Vai zini, kad Jānis Rainis viesojies Valmierā un ticies ar pilsētas jauniešiem? Dzejniekam īpašā atmiņā palicis brauciens pa straujo un trauksmaino Gauju. Te, senajā skolu pilsētā, uzņemts arī foto portrets. Savulaik vietējā Latviešu biedrības teātrī tapuši arī vairāki Jāņa Raiņa lugu iestudējumi. Iemūžinot dižā dzejdara piemiņu, 20.gadsimta 30.gadu sākumā Valmieras pilsētas pašvaldība viņa vārdu piešķīra ielai, par kuras vēsturi plašāk varēs uzzināt ekskursijas laikā. Pulcēšanās pie Valmieras pilsētas pašvaldības.

Pilsdrupu estrādē

Plkst.19.00 pilsdrupu estrādē VJC „Vinda” šūšanas un modelēšanas studija „Fantāzija” rādīs trīs dažādas pašu darināto tērpu kolekcijas – „Darbs”, „Rakstu raksti” un „Mēs to izdarījām”. Studijā pašreiz darbojas 22 meitenes vecumā no 6 līdz 15 gadu vecumam.

Vēlāk, plkst.20.30, notiks koncerts „Mums atkal spārnos celties”. Tā laikā kādreizējā Dailes teātra aktrise Anita Grūbe lasīs Aspazijas un Raiņa dzejas liriku, dziedātāja Inguna Kalniņa izpildīs Imanta Kalniņa, Māra Lasmaņa un Jāņa Lūsēna dziesmas ar Aspazijas un Raiņa vārdiem. Savukārt komponists Māris Lasmanis ne tikai priecēs skatītājus ar savām jau pazīstamajām dziesmām, bet arī pats sēdēs pie klavierēm un pārsteigs skatītājus. Tāpat koncertā izskanēs dziesmas ar Raiņa un Aspazijas vārdiem Valmieras Mūzikas skolas jaunāko klašu kora izpildījumā (diriģente Marika Rolmane).

Noslēgumā, plkst.22.30, nakts koncertā „Pastāvēs, kas pārvērtīsies” uzstāsies divi jauni un enerģiski puiši no Rīgas – čellisti Jānis Pauls un Miķelis Dobičins. Koncertā būs iespēja dzirdēt gan pasaules un latviešu klasiku, gan roku, popu un džezu. Abi puiši uzstājas kopā jau no pamatskolas un pašlaik studē maģistrantūrā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Jānis palaikam spēlē Latvijas Nacionālās operas orķestrī, bet Miķelis – Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī.

Valmieras drāmas teātrī

Valmieras drāmas teātris šī gada Muzeju naktij devis nosaukumu „Valmieras teātra labirints Raiņa un Aspazijas dzīlēs”.

No plkst.19.00 teātris piedāvās Māra Bezmera režisētu pasākumu – labirintu aizkulisēs, kur būs iespēja satikt un nofotografēties kopā ar Raini un Aspaziju, kā arī būs apskatāmi kostīmi un rekvizīti no Raiņa un Aspazijas darbu iestudējumiem. „Tā būs iespēja skatītājiem ieraudzīt teātri no citas puses,” sola Muzeju nakts ceļojuma režisors. „Nokāpjot teātra „pazemē”, varēs ne vien nojaust, kā un kur top izrādes, bet pie reizes atcerēties daudzus spilgtus teātra vēstures mirkļus un ielūkoties arī Raiņa un Aspazijas dzīves fragmentos.” Apmeklētājiem būs iespēja arī piedalīties konkursā un laimēt balvas, teātra labirintā pārbaudot savu uzmanību un vērību.

Vakara gaitā aktivitātes notiks arī Teātra Vīna studijā. Tur mākslinieki izklaidēs ar mūziku un dzeju, kā arī aicināti pieteikties jaunie dzejnieki, no kuriem labākie savus dzejoļus varēs izpildīt uz skatuves. Tie, kuri vēlas piedalīties dzejas lasījumos, aicināti pieteikties līdz 14.maijam (vdt PIE vdt PUNKTS lv).

Ieeja pasākumos bez maksas. 

Muzeju nakts ietvaros nu jau tradicionāli darbosies Nakts kase, kas būs atvērta no plkst.19.00 līdz 00.00 un kurā ar atlaidēm varēs iegādāties biļetes uz maija un jūnija izrādēm.

Mākslas „Galerijā Laipa”

Mākslas „Galerijā Laipa” plkst.19.00 Muzeju nakts laikā tiks atklāta divu jauno mākslinieču Justīnes Buliņas un Vendijas Sudrabas kopdarbs – laikmetīgās mākslas objektu un fotogrāfiju izstāde „Iekšpus” un latviešu gleznotājas Zanes Balodes personālizstāde „Salas”.

Justīnes Buliņas un Vendijas Sudrabas izstāde „Iekšpus” ir spēle ar atmiņām un sajūtām, caur fotogrāfiju stāstu meklējot kārtību haotisko atmiņu un pat fantāziju burzmā. Tā vēsta, ka haoss ir visur. Arī cilvēka smadzenēs, ko atklāj mūsdienu teorijas. Kreisā smadzeņu puslode meklē stabilitāti, bet labā vēlas kārtību pārvērst haosā. Izstādes autores ir vērsušās pāri visam racionālajam, lai atklātu dabiskās likumsakarības, kas mokošos jucekļu brīžos var radīt kārtību.

Savukārt Zanes Balodes personālizstādi „Salas” raksturo skaidri izteiktas formas, krāsas, līnijas un skaidra kompozīcija, atsakoties no visa liekā, mazsvarīgā. Minimālisma stilā veidoti, nopietni bezpriekšmetu darbi ir miniatūru cikla „Salas” (pagājušajā gadā bija apskatāms izstādē Rīgā) turpinājums. Māksliniece saprata, ka miniatūras nespēj tēmu atklāt pilnībā, tādēļ izstādi papildinājuši ar eļļas krāsām gleznoti lielformāta darbi. „Salas” zināmā mērā ir gleznotājas dvēseles pašportrets. Tā ir emociju vizualizācija un reālās pasaules atspoguļojums viņas daiļrades telpā. Darbi rosina meditatīvu, personīgu, harmonisku uztveri, liek skatītāja iekšējo būtību noskaņot uz autores radošā viļņa.

Vakara turpinājumā apmeklētāji varēs baudīt mākslu dzīvās mūzikas pavadījumā.

Muzeju naktī mākslas „Galerija Laipa” būs atvērta no plkst.19.00 līdz 00.00. Izstādes būs aplūkojamas līdz 19.jūnijam.

 

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.: 26186068

 

Kā jau allaž, maija nogalē Līgatne svin svētkus. 23. maijā aicinām līgatniešus un novada viesus apmeklēt Līgatnes novada svētkus, kad ieskandināsim papīrfabrikas 200. jubilejas gadu, sveiksim Skolēnu Dziesmu un deju svētku dalībniekus, satiksim mūziķi un mākslinieku- Igo Fominu un izlocīsim kājas „Bellacord” spēlētās balles ritmos.

Šogad svētki sāksies īsti sportiskā garā ar Līgatnes Sporta centra organizēto Līgatnes skrējienu. Plkst. 10:00 startēs bērni, bet plkst. 11:00 aicinām doties distancē pieaugušos.

No plkst. 12:00 darbosies amatnieku darbnīcas, tirdziņš un piepūšamās atrakcijas, bet estrādē viesus gaidām uz koncertu, kur uzstāsies paši mazākie līgatnieši, Līgatnes novada vidusskolas audzēkņi, kas šogad gatavojas dalībai Skolēnu Dziesmu un deju svētkos, Līgatnes dāmu līnijdeju kolektīvs „Možums” un modes studija „Flora Pluss”.

Šis gads Līgatnei ir īpašs, jo tieši pirms 200 gadiem- 1815. gadā ir dibināta Līgatnes papīrfabrika. Par spīti tam, ka fabrika kopš pērnā gada ir apklususi, mēs apzināmies, ka Līgatnes pilsēta un viss novads ir nesaraujami saistīts ar šiem 200 gadiem. 8.augustā fabrikas jubileju atzīmēsim Latvijas Papīra svētkos, bet jau 23. maijā gaidāms priecīgs notikums, jo durvis pirmo reizi vērs topošais Līgatnes Papīra muzejs. Svētku dalībniekiem būs iespēja savām rokām izliet papīra lapu un piedalīties pirmās Līgatnes Papīra muzeja ekspozīcijas veidošanā.

Plkst. 19:00 aicinām amatiermākslas kolektīvus, domubiedru grupas, uzņēmumus, jaunās māmiņas un visus svētku viesus pulcēties svētku gājienam pie papīrfabrikas vārtiem, bet plkst. 20:00 svētku koncertā „Līgatne laiku lokos” kopā ar novada amatiermākslas kolektīviem atcerēsimies, kā mums Līgatnes 200 gados  ir gājis un apdomāsim, kādai Līgatnei būt nākotnē. Koncerta īpašais viesis- Igo Fomins. Igo pazīstam kā lielisku mūziķi, bet svētku viesiem būs iespēja arī iepazīt mākslinieku- Igo, apmeklējot izstādi kultūras namā.

Pēc koncerta un svētku uguņošanas visi aicināti izlocīt kājas balles ritmos. Par mūziku gādās grupa „Bellacord”.

Uz tikšanos svētkos!

AMATNIEKIEM un TIRGOTĀJIEM! PĒDĒJĀ IESPĒJA pieteikties tirdzniecībai svētku laikā. Informācijas tālrunis: 64153169 vai 29189707, e-pasts: info PIE visitligatne PUNKTS lv">info PIE visitligatne PUNKTS lv.

 

Informāciju sagatavoja

Inese Okonova

P/A „Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs” direktore

tālrunis: 64153169, 29189707 www.visitligatne.lv

Sestdien, 16. maijā, no plkst. 21.00 starptautiskās akcijas "Muzeju nakts" ietvaros arī Kocēnos norisināsies vairāki pasākumi. „Muzeju nakts” Latvijā norisināsies jau vienpadsmito reizi, un šī gada tematika būs veltīta Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai.

Plkst. 21.00 Kocēnu pagasta 1.bibliotēkas Velvju zālē notiks romantisks sarīkojums “Tik tevis nedrīkst man trūkt”, kurā piedalīsies Kocēnu pamatskolas absolvente un Valmieras Valsts ģimnāzijas 11. klases skolniece Anna Krauja, Kocēnu pamatskolas sporta skolotājs Aivars Māliņš un Kocēnu kultūras nama vokālais ansamblis “Ad Rem”.

Plkst. 21.30 sāksies brīvdabas kino izrāde – ikvienam būs iespēja noskatīties Latvijā tapušo studijas “Rija” animācijas filmu “Zelta Zirgs” (režisors Reinis Kalnaellis). Animācijas filma veidota pēc slavenās Raiņa lugas motīviem, un tā tapusi sadarbībā ar Luksemburgas, Lietuvas un Dānijas animācijas filmu meistariem.

Kino seansa laikā bērni bez maksas varēs baudīt dabīgo graudu iesala dzērienu ar filmai veltītu nosaukumu “Zelta zirgs”, ko cienastā būs sarūpējis „Valmiermuižas alus”.

Vakara izskaņā plkst. 23.00 Kokmuižas pils parterā ar akustisko koncertu uzstāsies dziesminieks Mikus Frišfelds. Valmierietis Mikus Frišfelds ir mūziķis, kurš ir izdevis divus mūzikas solo albumus “Indiāņu vasaras” un “Egoland”. Savulaik darbojies daudzsološajā grupā "The Signals", kā arī ir bijis iesaistīts citos mūzikas projektos.

Visi pasākumi - bez maksas.

Vakara gaitā pasākumu apmeklētājus Kocēnos iepriecinās gaismu spēles, kas paspilgtinās Kokmuižu un apkārtējās ēkas, radot īpašu noskaņu un atmosfēru.

 

Informāciju sagatavoja: 

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

No 2015. gada 15. līdz 19.jūlijam Latvijā notiks starptautiskais folkloras festivāls „Baltica 2015”. Festivālā piedalīsies etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. Šogad „Baltica” dalībnieku skaits būs lielākais festivāla vēsturē – 3500. „Baltica 2015” tēma būs „Mantojums”.

„Festivāla uzdevums ir parādīt dzīvo, pārmantoto tradīciju, kur sastopas dažādas paaudzes. Tradicionālajai kultūrai piemīt milzīgs radošais potenciāls – tajā ir apkopotas daudzas dažādas pieredzes, kas izgājušas laika pārbaudi. Mantinieka uzdevums ir atrast kaut ko jaunu, ņemot vērā iepriekšējo. Izaicinājums ir apjaust, vai Tu pats esi radoši stiprāks par tradīciju – vai vari tikai reproducēt, vai arī atnest tradīcijai ko jaunu,” par festivāla uzdevumiem stāsta „Baltica 2015” mākslinieciskā vadītāja Māra Mellēna.

Festivāla galvenie pasākumi notiks Rīgā, Rēzeknē un Rēzeknes novadā. Norises papildinās sarīkojumi Aizkrauklē, Cēsīs, Dikļos, Dobelē, Jūrmalā, Lielvārdē, Līvānos, Ludzā, Talsos, Viļakā, Viļānos un citviet. Pirmoreiz „Baltica” vēsturē festivāla koncerti notiks jaunajās koncertzālēs - Vidzemes koncertzālē Cēsīs un Latgales Vēstniecībā „Gors”, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Festivāla klubā „Mazajā Ģildē” ikviens dalībnieks un interesents būs aicināts kopā ar Gunti Pakalnu klausīties stāstus Stāstnieku istabā, kopā ar Tomu Treibergu skatīties kino „Baltica” Kino klubā un kopā ar Rīgas Danču klubu dancot visu cauru nakti Lielajā Danču zālē.

Šoreiz festivāla programmā īpaši daudzveidīgi būs pārstāvēta stāstniecība – latviešu, igauņu, lietuviešu, skotu un spāņu stāstnieki savus klausītājus priecēs Rīgā, Cēsīs un Rēzeknē.

Rēzeknē Festivāla parka koncertā svētdien vienkopus būs skatāmas un klausāmas visas festivāla viesu kopas – tā ir dāvana festivāla dalībniekiem un viesiem.

Tradicionāli „Baltica” programmu papildina viesi no ārvalstīm. Šogad festivālā būs iespēja redzēt viesus no Baltkrievijas, Gruzijas, Igaunijas, Īrijas, Krievijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Spānijas un Ukrainas.

Festivāls „Baltica” ir Baltijas tautām vai valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tradicionālās kultūras vai mākslas izpausmes formas. „Baltica” kopš 1987. gada ik gadu pēc kārtas notiek Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā. Šogad festivāls Latvijā notiek 10. reizi.

Starptautisko folkloras festivālu „Baltica” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām.

 

Plašāka informācija un festivāla programma pieejama:

www.festivalbaltica.com un www.facebook.com/festivalbaltica

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

30. maijā plkst.18.00 Valmieras Romas katoļu baznīcā notiks jauktā kora „Domino” garīgās mūzikas programmas koncerts „Ziemeļnieka svētceļojums”.

Maijā Rīgas jauktais koris „Domino” piedāvā klausītājiem jaunu garīgās mūzikas programmu „Ziemeļnieka svētceļojums”. Tā tiks atskaņota trīs Latvijas dievnamos Jelgavā, Valmierā un Rīgā. Programmā ietverti dažādu laiku garīga rakstura skaņdarbi, kurus lielākoties radījuši Ziemeļeiropas valstu – Zviedrijas, Norvēģijas, Īslandes, Lielbritānijas, Latvijas – komponisti.

Jauktais koris „Domino” ir dziedāt gribošu un varošu cilvēku pašiniciatīvas rezultātā izveidots Rīgas amatierkolektīvs, kas regulāru darbību uzsāka 2011.gada 15.martā. Pēc četru gadu darbības mākslinieciskā vadītāja Eduarda Fiskoviča, kormeistara Aināra Plezera un diriģenta, vokālā pedagoga Vitālija Stankeviča vadībā koris apvieno 40 dziedātājus. Koris sevi pozicionē kā kolektīvu aizņemtiem brieduma gadu cilvēkiem, kuriem nav zudusi vēlme kvalitatīvi muzicēt un piedāvāt klausītājiem interesantu repertuāru – dažādu laiku un stilu a cappella mūziku.

Savas pastāvēšanas laikā koris piedalījies muzikālos pasākumos dažādās Latvijas pilsētās, kā arī sekmīgi startējis ikgadējās koru skatēs, iegūstot 1.pakāpes kora statusu, un pilntiesīgi piedalījies XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos. 2014.gada nogalē kolektīvam bija tas gods piedalīties Mūzikas ierakstu gada balvai nominētā komponistes Anitas Rezevskas dziesmu albuma „Tu tikai notici!” studijas ierakstā un prezentācijas koncertā. 2015.gada sākumā XI starptautiskā garīgās mūzikas festivāla „Sudraba zvani” konkursā Daugavpilī 55 kolektīvu konkurencē koris iekļuva to septiņu kolektīvu vidū, kuri tika izvirzīti uz Grand Prix izcīņu. Konkursā tika iegūts 1.pakāpes diploms, kā arī atzinības raksts par labāko latviešu komponista oriģināldziesmas atskaņojumu.

Informāciju sagatavoja:

Jauktais koris „Domino”

2015. gada 30. maijā, plkst. 18.00, Madonas multifunkcionālajā sporta hallē notiks XX Latvijas senioru deju diena „Madonas piecdancis”. 1400 dejotāji no visiem Latvijas novadiem būs kopā vienā elpā ar skatītājiem un sajutīs sevi vienotā dejas solī.

„Ar deju virkni „Madonas piecdancis”, ko savulaik folkloras ekspedīcijā pierakstījusi Madonas deju skolotāja Dzidra Rubene un izcilais dejas pētnieks, horeogrāfs Harijs Sūna, koncerta gaitā iepazīsim mūsu vecāko paaudzi, kas sevī nes pieredzi un spēku, ko šodienā tā īsteni neapjaušam. Tās kods ir dzīvesprieks, latviskā ziņa un zemes spēks. Mūsu vecāki ir kā neizsmeļama aka no kā smelties padomu, gudrību, palīdzību, mīlestību. Mēs esam saistīti ciešāk, nekā to ikdienā sajūtam,” stāsta koncerta režisore Ināra Cakule.

Koncertā izdejos senas, lustīgas, kā arī pavisam jaunas - kopā 22 dejas: „Lietiņš lija”, „Kādu mūžu laima lika”, „Kučieru pola”, „Bobu dancis”, „Jelgaviņa”, „Kāsīts tup namiņā” u.c. Arī Madonas horeogrāfu Andra Ezeriņa „Goda solis”, „Rotā saulīt, rietēdama” un Maijas Rijnieces „Nāc, nāc dejot sāc” un „Makaidū”. Sadarbojoties horeogrāfam Gintam Baumanim un Madonas mūziķim, aranžētājam, komponistam Arturam Kloppem, īpaši šiem svētkiem radīta jauna deja „Naujenes kadriļa”, ko skatītājiem būs iespēja redzēt pirmo reizi.

Svētkus kuplinās arī jaunākā Madonas novada dejotāju paaudze ar dejām „Labrītiņ rītiņā” un „Vēderiņš burkšķ”, tāpat kopā ar senioriem viņi vienosies lustīgā rotaļdejā „Plaukstiņpolka”.

2013. gadā XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos Madonas pilsētas kultūras nama deju kolektīvs „Atvasara” (vadītāja Maija Rijniece) saņēma Lielo balvu, sudraba kausu un ceļojošo senioru deju karogu. Koncerta noslēgumā šis karogs tiks nodots Ventspils dejotājiem.

Koncerta mākslinieciskā vadītāja Aija Āre, koncerta režisore Ināra Cakule, māksliniece Inese Jakobi. Svētku virsvadītāji Aija Āre, Gints Baumanis, Ineta Indriksone, Ramona Irbe, Andis Lēnmanis, Maija Rijniece, Mārīte Skrinda un Sarmīte Stapule.

Koncertu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Madonas novada pašvaldība.

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Aicinām uz muzeju nakts pasākumiem Ērgļu pusē. Mums ir divi memoriālmuzeji, kas tradicionāli piedalās ikgadējos Muzeju nakts pasākumos ar katram gadam raksturīgo tēmu. Tiek piedāvātas plašas programmas, kas ļauj šīs nakts burvību izbaudīt visdažādākajos aspektos:

16.maijā no plkst.21:00-00:00 „Muzeju nakts” Brāļu Jurjānu muzejā „Meņģeļi” Rainis un Aspazija „Meņģeļos”.
Klētiņā: Izstāde „Manu lellīti sauc Lolīte...” (Ērgļu novada iedzīvotāju seno leļļu izstāde)
Dzīvojamās mājas saimes istabā: „Spēlēju, dancoju” ar atraktīvajām saimniecēm.
Klētiņā – austuvē: „Ciku ciku caku...” Iespēja izmēģināt aušanas mākslu.
Dzīvojamā mājā: Radošā darbnīca „Zem vakara zvaigznes”. (Tikai Muzeju naktī būs iespēja apmeklēt iepriekš nepieejamās muzeja telpas.)
Visa vakara garumā „Meņģeļos” ciemosies Rainis un Aspazija.
Ieeja bez maksas!

16. maija Muzeju nakts aktivitātes R. Blaumaņa memoriālajā muzejā „Braki”
20.00 – 21.00  Literāri muzikāls sarīkojums „Blaumanis ielūdz Raini un Aspaziju”
21.00 – 23.00  Aktivitātes un darbnīcas „Braku” teritorijā
•           Dari un spried pats!
•           Puķu valstībā
•           Raiņa un Aspazijas duelis
•           Spēlēju, dancoju rijā – velnu un raganu izdarības
•           Dziesmu vakars „Tā zilā ilgu puķe”
•           Nakts orientēšanās „Antiņa ceļojums uz stikla kalnu”. Kontrolpunkti – Baltā tēva pārbaudījumi; pie Antiņa ugunskura; Vēja un Sniega mātes uzdevumi; Melnās mātes un kraukļu valstībā; ielūdz vara, sudraba un zelta zirgs; stikla kalna virsotnē.

20.00 – 23.00  Atrakciju parks „Braku takas” – kāpelēšanas un rūdījuma trase „Uguns un nakts”. Maksas pakalpojums – ar īpašām Muzeja nakts atlaidēm.

16. maijā muzeju nakts ietvaros Sausnējas pagasta novadpētniecības muzejs atvērts līdz 24.00

Atbrauc, izbaudi, piedalies, atpūties!

Ērgļi ceļ spārnos!

 

Informāciju sagatavoja:

Ilze Daugiallo

Ērgļu novada pašvaldības informācijas speciāliste

Tel. 64871299

E-pasts: info PIE ergli PUNKTS lv

No 16. maija līdz 2. augustam Ungurmuižā būs skatāma Leļļu Mākslas muzeja izstāde "Kofermājiņu ceļojums".

Izstāde tiks atklāta Ungurmuižā Muzeju nakts ietvaros, bet ar šo izstādi esam ceļā uz Pārgaujas novada otrajiem novada svētkiem. Jo tieši Ungurmuiža būs viena no svarīgākajām šo svētku norises vietām.

Leļļu Mākslas muzeja privātā kolekcija pieder māksliniecei Inārai Liepai un viņas ģimenei - tā ir izveidojusies vairāk nekā 20 gadu garumā. Tajā ir lelles, rotaļlietas, sadzīves priekšmeti, sākot no 1820. gada līdz mūsdienām. 

Ungurmuižā būs skatāma izstāde „Kofermājiņu ceļojums”, kura tiek aicināta uz dažādām Eiropas valstīm, lai piedalītos dažādos kultūras un mākslas projektos. Izstādi veido divdesmit ar Ināras Liepas un viņas vīra Ulda Liepas mīlestību iekārtotas kofermājiņas. Tajās attēlotas sadzīves ainiņas ar senām lellēm, rotaļlietām, sadzīves priekšmetiem, spēlēm un citām lietām. Kolekcijā ir unikāli pasaulslavenu leļļu fabriku ražojumi.

 

Informācijas avots: http://www.pargaujasnovads.lv/

2015. gada 23. maijā Valkas brīvdabas estrādē norisināsies vērienīgs koncertuzvedums “Pavasara nakts mistērijas”. Tajā divdesmit seši Latvijas izcilākie deju kolektīvi izdejos senā Tālavas novada “Pavasara nakts mistērijas” par gadu simtos saglabātām ģimeniskām tradīcijām un senās Valkas puses pavasara ierašām. Deju izrādi veido režisors Aivars Ikšelis, horeogrāfe un mākslinieciskā vadītāja Gunta Skuja, horeogrāfi Taiga Ludborža, Ieva Adāviča, Jānis Purviņš. Skatuves noformējumu veidos scenogrāfs Ivars Noviks.

Gunta Skuja atzinīgi vērtē valcēniešu uzdrīkstēšanos parādīt skatītājiem jaunu uzvedumu, kādu Valkas brīvdabas estrādē izrādīs pirmo reizi. “Parasti deju uzvedumi ir veltīti pavasara un vasaras saulgriežiem. Šī izrāde veltīta senajiem latviešu pavasara svētkiem – Jurģiem jeb Ūsiņa dienai, kas ir viduspunkts starp abiem saulgriežiem, tāpēc arī tā notiek maijā, kad mostas cilvēku jūtas, mīlestība un daba”, stāsta G.Skuja. Viņa uzslavē režisora ieguldījumu tieši Valkas puses tradīciju izpētē, kas ir ņemtas par pamatu izrādes scenārijam.

Deju lieluzvedumu noslēgs balle blusu krogā. Savulaik pēc Lielā lopu tirgus uz balli gājuši kā tagad uz kultūras namu, satikušies, pļāpājuši, izlīguši strīdus un līguši darījumus. Krogs valcēniešiem bija gan kultūras, gan pasta vieta.

Jānis Purviņš, uzsākot darbu pie vērienīgās izrādes, sapratis, ka kroga balles daļa ir jāveido no jauna, paskatoties nedaudz savādāk uz darbībām, kas notiek krogā. Līdz ar to tapušas piecas jaunas dejas, kuras pirmizrādi piedzīvos tieši Valkas brīvdabas estrādē. Tās veidotas pēc latviešu etnogrāfisko deju principiem, ņemot vērā dejošanas tradīcijas. “Ar Raimonda Paula mūziku tā būs vareni lustīga deju izrādes izskaņa”, uzsver J.Purviņš.

Deju izrādi organizē Valkas novada dome sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.

Atbalsta: Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Valsts meži, Latvijas gāze, Valkas meliorācija un Vidzemes plānošanas reģions.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Brūvere

Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste

zane.bruvere PIE valka PUNKTS lv

26444002

Nedēļas nogalē Valkas brīvdabas estrādē norisinājās vērienīgs koncertuzvedums, kurā divdesmit deviņi Latvijas izcilākie deju kolektīvi izdejoja senā Tālavas novada “Pavasara nakts mistērijas” par gadu simtos saglabātām ģimeniskām tradīcijām un senās Valkas puses pavasara ierašām.

Deju izrādi veidoja radošā komanda – režisors Aivars Ikšelis, horeogrāfe un mākslinieciskā vadītāja Gunta Skuja, horeogrāfi Taiga Ludborža, Ieva Adāviča, Jānis Purviņš un scenogrāfs Ivars Noviks.

Deju izrādē pirmatskaņojumu piedzīvoja astoņas jaunas dejas, visvairāk jaundarbus – piecus skatītāji varēja redzēt horeogrāfa Jāņa Purviņa “Blusas krogam” veltītajā uzdevuma daļā ar Raimonda Paula mūziku izrādes izskaņā.

Deju izrādi apmeklēja Latvijas Kultūras ministre Dace Melbārde, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte un Latvijas simtgades reģionālo un nevalstisko organizāciju projektu vadītāja Jolanta Borīte.

Pirms lielkoncerta amatpersonas Valkas novada domē tikās ar domes priekšsēdētāju Ventu Armandu Kraukli, lai apspriestu vairākas tēmas, tai skaitā – valsts nozīmes kultūras pasākumu norisi Valkas novadā, Latvijas simtgades pasākumus Valkā un monumentāla objekta izveidi Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes sesijā pieņemtajai deklarācijai par autonomas Latvijas izveidošanu Vidzemes, Kurzemes un Latgales latviešu apriņķos, kā arī Padomju laika un pierobežas laikmetīgās mākslas centra izveidi pazemes bunkuros Valkas centrā.

Izrāde bija veltīta senajiem latviešu pavasara svētkiem – Jurģiem jeb Ūsiņa dienai, kas ir viduspunkts starp abiem saulgriežiem.

“Kur gan citur, ja ne mistērijā dzimst jauna dzīvība. Deja vislabāk raksturo auglības rituālus un tā ir viena no visģimeniskākajām kultūras jomām un izpausmēm, kas saved kopā ģimenes, kas pēc tam turpina dejot un atkal veido jaunas”, uzrunā teica Dace Melbārde.

Deju izrādi organizēja Valkas novada dome sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.

Atbalstīja: Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Valsts meži, Latvijas Gāze, Valkas meliorācija, SIA “Modus būve” un Vidzemes plānošanas reģions.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Brūvere

Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste

zane.bruvere PIE valka PUNKTS lv

26444002