Arhīva kalendārs

« October 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

3. novembrī plkst. 13.30 Trapenē atklās Ojāram Vācietim veltītu izstādi “Atpakaļlaiks”. Izstāde tapusi ar VKKF un VPR atbalstu un ir veltījums Ojāra Vācieša 85 jubilejai.

Tajā apkopoti unikāli priekšmeti, vēstuļu un atmiņu fragmenti un dzejoļi, kas stāsta par to pamatu, kas veidoja viņu par vienu no izcilākajiem 20. gadsimta latviešu dzejniekiem- ģimeni, mājām un saknēm. Izstāde veidota, lai īpaši uzrunātu Ziemeļvidzemes skolēnus, rosinātu iepazīt Ojāru Vācieti un veicinātu izpratni par dzimtās Vidzemes nozīmi viņa daiļradē.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš viņu nosaucis par „lielu dāvanu mazai tautai”, Imants Ziedonis – par „tautas sirdsapziņu”, par „piemērīšanās vertikāli”, Jānis Peters atzinis, ka viņš kā „pārjūtīgs seismogrāfs reģistrē apakšzemes grūdienus, brīdinot zemes iemītniekus jau iepriekš”. Rakstīdams savam laikam, dzejnieks rakstīja mūžībai, pravietiski skatīdamies laikā.

Visi laipni aicināti!

 

“Es sēdu

Zem bērnības saules,

Un pulksteņa rādītāji man iet

No labās uz kreiso-

Uz atpakaļlaiku

Uz mirkli atpakaļlaika”

(O. Vācietis)

Informāciju sagatavojusi Ineta Riepniece, biedrība "Vītolēni"

 

J.Cimzes Valkas Mūzikas skola ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Vidzemes Plānošanas reģiona atbalstu realizē projektu “Rosinoša kultūrvide un profesionālās mūzikas pieejamība kā vienota platforma kvalitatīvas kultūrvides nodrošināšanai Vidzemes reģiona sabiedrībā”.

 

Jūlija beigās Valkā, saules pielietā Mūzikas skolas zālē baudījām kvarteta “RIX” virtuozo, vitālas enerģijas pilno priekšnesumu, kas visa koncerta garumā klausītājus uzlādēja ar bagātīgu pozitīvu emociju lādiņu. Savukārt oktobra vidū organizējām kokļu mūzikas entuziastu pēcpusdienu. Valkas koklētāji sagaidīja jaunos koklētājus ar skolotājiem no Cēsīm, Valmieras un Strenčiem. Pasākuma pirmajā daļā notika kokles spēles meistarklases un speciālistu metodiska satura pārrunas un diskusijas, bet turpinājumā sekoja kokļu mūzikas Koncerts, kurā uzstājās koklētāji, kas savu prasmi rādīja solo izpildījumā un ansambļu spēlē. Koncertā muzicēja ne tikai skolēni, bet arī skolotājas, kas prot ne tikai labi iemācīt, bet prasmīgi attīsta arī pašas savu radošo darbību. Noslēgumā izveidojās draudzīga kokļu saspēle, visiem kolektīviem muzicējot kopā. Projekta noslēdzošais pasākums notiks 7. novembrī, kurā plānotas atzītu un zinošu, pieredzes bagātu speciālistu vadītas meistarklases saksofona, klavieru un flautas spēles skolotājiem un skolēniem. Kā skaista un skanīga projekta izskaņa 7. novembrī pl.17.30 J.Cimzes Valkas Mūzikas skolā sagaidāms Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēkņu Koncerts ar saksofonista Aigara Raumaņa piedalīšanos.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavojusi Līga Veinberga, J.Cimzes Valkas Mūzikas skolas direktore.

2. novembrī Limbažu muzejā par godu Latvijas simtgadei notiks J. Ulmja grāmatas "Par tēvzemi mīļo” atvēršanas svētki.

Līdz ar Latvijas valsts proklamēšanu 1918.g. 19. novembrī sākās arī tās Atbrīvošanas karš un bruņoto spēku veidošanās darbs. Brīvprātīgo latviešu karavīru pirmajās rindās bija jūras virsleitnants Vilis Gelbe, kura vadībā tika  izcīnītas varonīgās un liktenīgās kaujas Vidzemē.  1919.g. 19. jūnijā kaujā pret vācu dzelsdivīzijas karaspēku pie Vidrižu muižas viņš un pēc nāves apbalvots ar Lāčplēša kara ordeni.  Grāmatā pirmo reizi ar bagātu arhīva materiālu parādīts Limbažu komandatūras nozīmīgais devums un grūtības, ar kurām nācās saskarties, veicot iedzīvotāju mobilizācijas un armijas apgādi  no lieliniekiem atbrīvotajos Ziemeļvidzemes pagastos. Grāmatā pievērsta arī uzmanība latviešu un igauņu savstarpējām attiecībā kara apstākļos, kas ietekmēja arī V. Gelbes turpmāko dienesta karjeru.

Grāmata “Par Tēvzemi mīļo…”, kas iznāk Latvijas nozīmīgu jubileju priekšvakarā, ir sava veida paliekošs piemineklis V. Gelbem un viņa cīņu biedriem. Tā ir kā ceļvedis  Ziemeļvidzemes atbrīvošanas kara pētniekiem un rokasgrāmata jaunās paaudzes patriotisma audzināšanā .

Grāmatas izdošanu finansiāli atbalstījuši Valsts kultūrkapitāla fonds un Vidzemes plānošanas reģions.

 

Informāciju sagatavojusi rojekta Grāmata “Par tēvzemi ‘mīļo…”   koordinatore Limbažu muzeja galv. krājuma glabātāja D. Nipāne.