Arhīva kalendārs

« September 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Piektdien, 31. augustā, klātesot Kultūras un Satiksmes ministriju, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, Gulbenes, Cesvaines un Smiltenes novadu pašvaldību pārstāvjiem, projektētājiem, būvniekiem, dizaineriem un citiem sadarbības partneriem, Alūksnē atklāta jauna, multimediāla ekspozīcija “Alūksnes Bānīša stacija”, kas ierīkota nule pārbūvētajā vēsturiskajā stacijas bagāžas šķūnī un vēstīs par dzelzceļa vēsturi, laikmeta ainām un Bānīti kā palīgu, darba vietu un iedvesmas avotu.

   

Jaunā ekspozīcija apmeklētājiem atvērta no 1. septembra, kad visā līnijā svinēs Bānīša 115. dzimšanas dienu. Tā veltīta Baltijā vienīgajam regulāriem pasažieru pārvadājumiem izmantotajam šaursliežu dzelzceļam, kas šobrīd 33 km garumā savieno divas Vidzemes pilsētas – Alūksni un Gulbeni. Savulaik šī bija 210 km garās šaursliežu dzelzceļa līnijas Pļaviņas-Valka sastāvdaļa, kuras izbūve sākta 1898. gadā, bet ekspluatācija tā nodota 1903. gadā.

- Šaursliežu dzelzceļam ir nozīmīga loma Alūksnes attīstībā, 20. gadsimta sākumā no miesta pārtopot par pilsētu. Tas ir ne tikai vienkāršs satiksmes līdzeklis, bet tam piemīt arī milzīga kultūrvēsturiska un industriāla vērtība. Alūksnes novada pašvaldībai ir svarīgi saglabāt un atjaunot šādus nozīmīgus objektus, tādēļ arī stacijas šķūnis ir atdzimis, lai mūsdienīgā un interesantā veidā alūksniešiem un viesiem stāstītu par dzelzceļa un līdz ar to arī šīs apkaimes vēsturi. Pateicoties projektam un Eiropas Savienības atbalstam, esam varējuši saglabāt vienu vēsturisku celtni. Cerams, ka izdosies rast līdzekļus, lai sakārtotu arī stacijas ēku, jo ar stacijas teritoriju saistām plānus tūrisma attīstībā, - uzrunājot klātesošos, uzsvēra Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Šaursliežu dzelzceļa līnijai Gulbene-Alūksne kopš 2014. gada ir noteikts vēsturiskā mantojuma dzelzceļa statuss. Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāve Katrīna Kukaine savā uzrunā uzsvēra, ka Bānītis ir unikāls Baltijas un Eiropas mērogā, jo tas ir vienīgais inženiertehniskais piemineklis, kas vēl dzīvo pilnasinīgu dzīvi.

- Visa līnijas infrastruktūra ir vērtība. Veiksmīgi rit arī citu Bānīša staciju atjaunošana, bet šis bagāžas šķūnis un tā jaunā ekspozīcija paver mums skatu uz visām bagātībām, ko sevī slēpj šis piemineklis. Tie būs vārti uz pagātni un vēsturi, ko varēsim iepazīt, un tas būs ieguvums mums visiem kopā, - sacīja K. Kukaine.

Jaunā ekspozīcija ierīkota Alūksnes Bānīša stacijas bagāžas šķūnī, kura pārbūve ir nozīmīgs notikums Gulbenes-Alūksnes šaursliežu dzelzceļa līnijas kultūrvēsturiskā un industriālā mantojuma saglabāšanā un attīstībā. Šķūņa pārbūves būvprojekta autors ir SIA “Arhitektes Ināras Caunītes birojs”, būvdarbus objektā saskaņā ar iepirkuma procedūras rezultātiem veica uzņēmums SIA “RE RE MEISTARI”, būvuzraudzību nodrošināja AS „Būvuzņēmums Restaurators”, bet atbildīgais autoruzraugs bija Ināra Caunīte.

- Alūksnes Bānīša stacijas šķūnis ir neliels, bet īpašs objekts – ar savu vēsturi un kultūrvēsturisko nozīmi, tāpēc visā restaurācijas darbu gaitā pret ēkas detaļām esam izturējušies ar lielu respektu. Tāpat kā citos objektos, arī šeit maksimāli izmantojām veco pamatu laukakmeņus, vecās koka sijas un spāres. Tika restaurēti autentiskie koka vārti ar vecajām eņģēm un atslēgām, bet fasāžu un iekštelpu apdarei pielietojām arī no citas ēkas aizgūtus vecos apšuvuma dēļus, kas ir analogi oriģinālajiem. Apdarei izmantojām dabīgās lineļļas krāsas un citus videi draudzīgus materiālus. Man ir liels gandarījums, ka šī restaurētā ēka ir būtisks ieguldījums Alūksnes novada un arī Latvijas kultūras mantojumā. Ceru, ka novada iedzīvotāji un šī objekta apmeklētāji to pamanīs un novērtēs, - atklāšanas pasākumā norādīja SIA “RERE Meistari” valdes loceklis Ervīns Koncevičs.

  

Dizaina biroja “H2E” veidotās ekspozīcijas vizuālā tēla pamats ir unikālā Alūksnes stacijas bagāžas šķūņa arhitektonika, kā arī tā galvenā funkcija – bagāžas novietošana. Ekspozīcija apmeklētājus iepazīstina ar dzelzceļa vēsturi, stāstot par Bānīša veidošanos kontekstā ar Eiropas dzelzceļa attīstību, kā arī dzelzceļa tehniskajiem aspektiem.

- Lai izveidotu interesantu un iesaistošu izstādes dizainu, būtiskākais ir radīt pamatotu, skaidru stāstu, kas sakņojas konkrētās vietas vēsturē un kontekstā. Stāstu, kuru apmeklētājs vēlas piedzīvot, izzināt un līdzdarboties. Šajā ziņā unikālais industriālais mantojums, Gulbenes-Alūksnes Bānītis, ir bijis ļoti pateicīgs objekts. Tas ļāva veidot ekspozīciju kā ceļojumu laikā un telpā, atgādinot, ka jau vairāk nekā 100 gadus tieši dzelzceļš ir savienojis mūs ar Eiropu un pārējo pasauli. Bānīša stāstu veido cilvēki, kuri ar to brauca, brauc, un vēl tikai brauks. Galvenais uzdevums bija parādīt, kas ir būtiskākais, unikālais un neatkārtojamais, ko Alūksnes Bānīša stacija var pavēstīt un kas ir pieejams vienīgi šeit, Alūksnē. Šis darbs ir mūs iedvesmojis un aicinājis lepoties ar vēl vienu atklātu un izgaismotu Latvijas vēstures bagātību. Mēs ceram, ka pēc ekspozīcijas iepazīšanas līdzīgi jutīsies arī alūksnieši un pilsētas viesi, - saka dizaina biroja “H2E” vadošā dizainere Ingūna Elere.

Darbi Alūksnes Bānīša stacijā norisinās projekta “Gaismas ceļš cauri gadsimtiem” ietvaros, projekta vadītāja - Sanita Adlere. Projektu Alūksnes novada pašvaldība īsteno sadarbībā ar Gulbenes un Cesvaines novadu pašvaldībām un Smiltenes evaņģēliski luterisko draudzi Kultūras ministrijas Eiropas Savienības fondu līdzekļu Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena “Vides aizsardzības resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī ar to saistītos pakalpojumus” ietvaros. Alūksnes stacijas šķūņa pārbūves izmaksas ir 412 758,25 EUR ar PVN, bet multimediālās ekspozīcijas “Alūksnes Bānīša stacija” izmaksas - 162 902,23 EUR ar PVN.

 

Plašāks fotomateriāls no atklāšanas pasākuma Alūksnes novada Facebook kontā.

 

Evitas APLOKAS foto

 

Sagatavojusi: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Vidzemes mazie uzņēmēji un amatnieki aicināti piedalīties dizaina domāšanas darbnīcās 18. septembrī Madonā, LIAA inkubatora telpās (Blaumaņa ielā 3, Madonā), un 27.s eptembrī Cēsīs, Koprades mājā Skola6 (Lielā Skolas ielā 6, Cēsīs). Darbnīcas ietvaros būs iespēja praktiski izmēģināt metodes, kas palīdz uzlabot produktu, pakalpojumu vai procesu strādājot radošajās industrijās.

Dizaina domāšana apvieno gan radošo, gan analītisko domāšanu, veidojot metožu kopumu, kas ļauj radošajiem procesiem strādāt praktiski. Septembrī notiekošo dizaina darbnīcas mērķis ir sniegt mazajiem uzņēmējiem un amatniekiem Vidzemē prakstisku ieskatu kā dizaina domāšanas process var palīdzēt ikdienā, attīstot produktu, pakalpojumu, vai risinot jebkuru uzņēmuma attīstības izaicinājumu.

Darbnīcas ietvaros būs iespēja praktiski izmēģināt risinājumus šādiem jautājumiem:

Kā iesaistīt lietotāju agrīnā produkta izstrādes procesā?

Kā labāk stāstīt par savu produktu?

Kā veidot ciešāku kontaktu ar savu klientu?

Kā vislabāk testēt produktu tā izgatavošanas procesā?

Darbnīcas vadīs Design elevator eksperts Charles Bušmanis un Creativity Lab eksperte Signe Adamoviča

Pieteikšanās darbnīcām aizpildot pieteikuma anketu: https://ej.uz/dddarbnica_madona_cesis

Radošās industrijas ir viens no dzinējspēkiem ekonomikas attīstībai visā pasaulē, tai skaitā Eiropas Savienībā, kur radošās industrijas pēdējos piecos gados attīstās visstraujāk, gan jaunu darba vietu ziņā, gan pievienotās vērtības pieauguma ziņā. Arī Latvijā radošo industriju izaugsme ir vērojama, tomēr saskaņā ar LR Kultūras ministrijas veikto Radošo industriju pētījumu, šī nozare saskaras ar vairākiem izaicinājumiem.

Līdz šim radošās industrijas vairāk attīstījušās Rīgā, tādējādi radošo industriju uzņēmējdarbību var raksturot kā izteikti monocentrisku. Radošo industriju attīstības centri ārpus galvaspilsētas (Cēsis, Liepāja u.c.) nav pietiekami spēcīgi, lai virzītu nozares policentrisku izaugsmi. Tikai ceturtā daļa no radošo industriju uzņēmumiem atrodas reģionos, 80% no nozares apgrozījuma un 60% no pievienotās vērtības rada Rīgā strādājošie uzņēmumi.

Dizaina domāšanas darbnīcas tiek organizētas projekta “Dizaina domāšana radošo izaugsmei”, kuru atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonda “Vidzemes kulūras programma”, Vidzemes plānošanas reģions un Nodibinājums “Koprades māja Skola6”.

Projekta ievaros, balstoties uz dizaina domāšanas darbnīcu rezultātiem tiks izstrādāts materiāls, kas apkopos metodes un piemērus kā dizaina domāšanu izmantot ikdienā jebkurā uzņēmējdarbības attīstības fāzē. Izstrādātais materiāls būs pieejams digitāli ikvienam interesentam.

Darbnīcas organizē: Koprades māja Skola6

Darbnīcas līdzfinansē: Valsts Kultūrkapitāla fonda “Vidzemes kultūras programma”, Nodibinājums “Koprades māja Skola6”

Informāciju sagatavojusi:

Dita Trapenciere

Koprades mājas Skola6 vadītāja

Lai paplašinātu redzesloku, uzlabotu esošās prasmes un apgūtu iemaņas prezentēt darbus, nepieciešama amatnieku un mākslinieku sadarbība. Biedrība “Sarkaņu pagasta kultūrmantojums” realizē projektu “Mākslinieku un Vidzemes amatnieku mijiedarbība” ar Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas finansiālo atbalstu 1000,- eiro apmērā.

Projekts tiek īstenots sadarbojoties Sarkaņu amatu skolas dalībniekiem un amatniekiem ar mākslinieci Baibu Vaivari, dizaineri, Tautas Daiļamata meistaru Māri Maniņu un SIA „Mailīšu Fabrika” Ērgļos.

Lai rastu ieskatu par amatniecības tendencēm, kā arī starptautiskajām amatniecības un lietišķās mākslas izpausmēm, maijā apmeklējām "Līvas tirgu” Liepājā, kur katru gadu piedalās vairāk kā 200 dalībnieku ar saviem amatniecības izstrādājumiem un demonstrē amata prasmes meistarklasēs, iesaistot apmeklētājus.

Jūlijā Ērgļu novada “Zemzaros” projekta dalībnieki M.Maniņa vadībā mācījās pašausta vilnas auduma pēcapstrādi – velšanu. Meistarklasē tika izmēģināti četri velšanas paņēmieni ar mājas apstākļos pieejamu aprīkojumu un salīdzināti gūtie rezultāti. Meistars bagātīgi dalījās ar zināšanām ne tikai par auduma mazgāšanu, žāvēšanu un velšanu, bet arī par dzijas krāsošanu.

Ilzes Mailītes meistarklasē audējas ar interesi iepazina “Toika Oy” ražotās  programmējamās stelles, kuras SIA “Mailīšu fabrika” šobrīd ir vienīgās Latvijā.

Septembrī biedrības “Sarkaņu pagasta kultūrmantojums” telpās tiksimies mākslinieces Baibas Vaivares meistarklasē, lai gūtu zināšanas par kompozīciju, izstāžu zāles interjeru un iekārtojumu.

 

Informāciju sagatavojusi projekta vadītāja I.Bačuka

8. un 9. septembrī Valmieras 5.vidusskolas stadionā jau vienpadsmit stadionā jau vienpadsmito reizi norisināsies starptautiskas sporta spēles bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām “Mēs varam”, kas vienkopus pulcēs vairāk nekā 180 dalībnieku.

Sporta spēļu mērķis ir popularizēt sportisku un aktīvu dzīvesveidu bērnu un jauniešu ar speciālām vajadzībām vidū, attīstīt sporta svētku tradīciju piekopšanu un palīdzēt integrēt viņus sabiedrībā, veicinot bērnu un jauniešu komunikācijas prasmes. Tāpat sacensības tiek organizētas, lai rastu iespēju bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām satikties ārpus ierastās vides, pārbaudot sportiskās prasmes un fizisko sagatavotību.

Sporta sacensībās piedalīsies vairāk nekā 20 Latvijas speciālo internātskolu skolēni (AB un C līmenis – ar viegliem un vidēji smagiem, un smagiem garīgās attīstības traucējumiem) no 12 gadu vecuma, aprūpes centru pārstāvji, individuālie dalībnieki, sporta biedrību audzēkņi un dalībnieki no sadraudzības skolām Norvēģijā un Igaunijā.

Divu dienu garumā bērniem un jauniešiem būs iespējams sacensties tādās disciplīnās kā “Boccia” spēle, tāllēkšana, skriešana, bumbiņas mešana tālumā, smilšu maisiņu mešana mērķī, futbola sitieni pa vārtiem un veiklības stafete ar uzdevumiem.

Sporta spēļu atklāšana notiks 8. septembrī plkst. 11.00 Valmieras 5.vidusskolas stadionā. Savukārt 9. septembrī plkst. 9.30 sāksies otrās dienas sportiskie pārbaudījumi un finālsacensības, bet noslēguma parāde un apbalvošana paredzēta plkst. 13.00.

Sacensības organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Ziemeļvidzemes internātpamatskolu, Valmieras Bērnu sporta skolu un Kocēnu novada pašvaldību4

2018. gada 26. septembrī no plkst. 10:00 līdz 16:00 Kuldīgas mākslas namā norisināsies Latvijas valsts simtgades pasākuma “Reģionu dienas” aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” reģionālā diskusija. Tās mērķis ir atskatīties uz šīs simtgades aktivitātes ietvaros paveikto – jau no 2017. gada jūnija kā Kurzemes, tā visas Latvijas iedzīvotāji tika mudināti pieteikt sava reģiona ainavas – vērtības, ar ko mēs lepojamies, lai sagatavotu dāvanu Latvijai – elektronisku ainavu dārgumu krātuvi “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” un ceļojošo izstādi par tiem.

Aicinām Kurzemes reģiona iedzīvotājus, pašvaldību un valsts institūciju pārstāvjus, nevalstiskās organizācijas un citus interesentus piedalīties šai diskusijā, iepriekš piesakot dalību un līdz 20.septembrim (ieskaitot) reģistrējoties Kurzemes plānošanas reģiona mājas lapā http://kurzemesregions.lv/ sadaļā Semināri

Līdz 2018. gada 14. februārim ikviens iedzīvotājs tika aicināts iesūtīt arī vēsturiskās fotogrāfijas, stāstus un liecības, kas ir ģimenes arhīvā, par 10 Kurzemes ainavu dārgumiem, lai tos nodotu arī nākamajām paaudzēm. Kāds ir šīs aktivitātes rezultāts – to pārrunāsim reģionālajā diskusijā. Turklāt no 2018. gada 26. septembra līdz 13. oktobrim Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma arī Kurzemes reģiona ainavu dārgumu stendu ceļojošā izstāde. Izstādē būs iekļautas 10 Kurzemes ainavu dārgumu fotogrāfijas, kas uzņemtas valsts jubilejas gadā, un vēsturiski fotoattēli no iedzīvotāju, muzeju un Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumiem. 

Šī gada 26. oktobrī visu Latvijas 50 ainavu dārgumu izstāde būs aplūkojama Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās. Novembrī, decembrī un visa nākamā gada garumā izstādi gan pa daļām, gan kopumā būs iespējams demonstrēt visā Latvijā. Ja vēlaties to izvietot savā pašvaldībā – iepriekš sazinieties ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, rakstot uz e-pastu: madara.daudze PIE lnb PUNKTS lv

Ainavu dārgumu fotoattēli, kā arī iedzīvotāju iesūtītie atmiņu stāsti un iespaidi par tiem tiek saglabāti arī elektroniskajā ainavu dārgumu krātuvē. No oktobra tā būs pieejama tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lv

Kurzemes reģiona iedzīvotāji, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas aktīvi  iesaistījās šīs aktivitātes norisēs. Vispirms tika saņemti 175 pieteikumi Kurzemes reģiona ainavu dārgumu statusam, no tiem balsojumam tika atlasīti 50 – par to lēma Ainavu ekspertu padome. Savukārt summējot iedzīvotāju balsojumu kopā ar Ainavu ekspertu padomes lēmumu, tika noskaidroti Kurzemes reģiona 10 ainavu dārgumi: Jūrkalnes stāvkrasta ainava, Kolkasraga ainava, Liepājas Ostas promenādes ainava, Popes muižas un apkārtnes ainava, Papes Ķoņu ciema un Kurzemes seno zvejniekciemu ainavas, Abavas ielejas ainava no Sabiles Vīna kalna, Talsu vecpilsētas ainava, Usmas ezera ainava, Kuldīgas vecpilsētas ainava ar Ventas rumbu, seno tiltu un Alekšupīti, Ziemeļu mola un fortu ainava Liepājas Karostā.

 

Aktivitāti īsteno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) un plānošanas reģioniem.

 

Informāciju sagatavojis:

Kurzemes plānošanas reģions

Indra Murziņa

26462395

indra.murzina PIE kurzemesregions PUNKTS lv

Sestdien, 8. septembrī, no plkst. 14.00 līdz plkst. 17.00 svētkos Jērcēnos ar nosaukumu “Ne pūku, ne spalvu!” risināsies reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” kulinārā meistarklase ar zīmīgu apzīmējumu “Krīdenera ķēķis”. Ar šo garšas darbnīcu noslēgsies sešu pasākumu cikls Vidzemes novadā, kas vasaras festivālos un svētkos plašai publikai ļāva iepazīt Livonijas laika kulināro mantojumu, mācīties no pavārmeistariem un čaklām saimniecēm, kā arī baudīt ēdienus ar "vēstures garšu".

Svētku meistarklases papildina reģionālā gardēžu ceļa “Taste HansEATica” piedāvājumu un plašam apmeklētāju kopumam ir iespēja uzzināt vairāk par jauno Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmolu “Livonijas garša”.

Publicitātes fotogrāfija: Jānis Ence

Meistarklašu cikla pēdējā garšu darbnīca “Krīdenera ķēķis” būs veltīta medījuma ēdieniem, jo Adalberts fon Krīdeners, kādreizējais Jērcēnmuižas barons, bijis pazīstams arī kā kaislīgs mednieks. Par senatnīgu gaisotni meistardarbnīcā rūpēsies šefpavārs Māris Jansons ar saviem palīgiem.

Maltītes gatavošanas laikā tiks atklāts ne viens vien medījumu gatavošanas noslēpums, kā arī būs dzirdami mednieku stāsti. Meistardarbnīcā aicināti līdzdarboties tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces. Iespēja pieteikties meistarklasei ir arī citiem interesentiem. Līdzdalība meistarklasē - bez maksas, vietu skaits - ierobežots. Dalību lūdzam pieteikt, sūtot e-pastu: tic PIE strencunovads PUNKTS lv.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

Piektdien, 14. septembrī, no plkst. 14.00 – 17.00, koncertzāles “Valmiera” telpās tiksies Valmieras un apkārtējo novadu uzņēmēji, lai diskutētu par nodarbinātību un darbaspēka piesaistes izaicinājumiem.

Šajā tikšanās reizē nozares eksperti un profesionāļi dalīsies zināšanās un pieredzē par šādiem jautājumiem:

  • Darba tirgus situācija un tendences Latvijā, Vidzemē un Valmierā;
  • Jaunumi un inovācijas nodarbinātībā;
  • Ārvalstu darbaspēka piesaiste no trešajām valstīm: noteikumi, izaicinājumi, pieredze;
  • Pasaules talantu un profesionāļu piesaiste Latvijas uzņēmumiem un organizācijām.

Pasākumu vadīs un viedokļus apkopos Dr.geogr. Andris Klepers, kurš ir gan Valmieras pilsētas domes Attīstības un uzņēmējdarbības lietu komitejas priekšsēdētājs, gan Vidzemes Augstskolas asociētais profesors un HESPI pētnieks.

Pasākuma viesi:

  • Ilze Černova, WorkingDay
  • Agra Spurdziņa, Nodarbinātības valsts aģentūra
  • Inga Šteinberga, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
  • Dace Kraveca, Kronos Latvija
  • Jānis Kreilis, Your Move

 

Dalība pasākumā ir bez maksas. Aicinām reģistrēt savu dalību pasākumam līdz 12. septembrim. Saite uz reģistrācijas veidlapu: http://www.ej.uz/pam-3.

Pasākumu “Pēcpusdiena ar mēru” mērķis ir veicināt uzņēmēju iesaisti un informētību par aktivitātēm Valmieras un apkārtējo novadu pašvaldībās, kā arī aicināt uzņēmējus aktīvu iesaistīties un diskutēt par aktuāliem problēmjautājumiem. “Pēcpusdiena ar mēru” ir lieliska vieta, kur sastapt pašvaldību vadītājus, speciālistus un citus uzņēmējus, klātienē uzdot savus jautājumus un saņemt atbildes.

 

Pasākumu organizē Valmieras Attīstības aģentūra sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību.

 

Informāciju sagatavojusi:

Anete Antone
Valmieras Attīstības aģentūra
Purva iela 12a, Valmiera, LV-4201
Mobilais tālrunis: +371 26394380
E-pasts: anete.berzina PIE valmiera PUNKTS lv

www.developvalmiera.lv

Šogad pasākumi notiks 64 vietās visā Latvijā. Programma piedāvā ne tikai iepazīties ar vietām un notikumiem, kas cieši saistīti un liecina par valsts idejas rašanos, piemēram, izstaigājot Baumaņu Kārļa vietas Limbažos, apmeklējot Dziesmu dienu Dikļos vai Franča Trasuna muzeju “Kolnasāta”, bet arī apzināties, kas ir mantojums, ko radām nākotnei, piemēram, ekskursijā iepazīstot Rīgas pils Kastellas jauno arhitektūru vai izpētot Latvijas Nacionālo bibliotēku kultūras kanona spēlē.

Atceroties nozīmīgākās Latvijas atbrīvošanas kara laika norises, Oskara Kalpaka muzejs un piemiņas vieta “Airītes” piedāvās foto orientēšanos pa Kalpaka bataljona pēdām, savukārt Brāļu kapos tiks iedegts jaunais izgaismojums. Starpkaru periodā sasniegto, būs iespējams iepazīt, apmeklējot skolu programmā celtās ēkas visos Latvijas reģionos, izzinot Ķeguma HES celtniecību, Gulbenes staciju ar dzelzceļnieku koloniju, VEF rūpnīcas ražojumus VEF muzejā un iepazīstot Jāņa Daliņa vietas Valmierā, Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeju “Pikšas” un jaunsaimnieka saimniecību Latvijas Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā.

Vietas, kas saistītas ar pretošanās kustību, kā arī idejām un kustībām, kas nodrošināja nozīmīgu vērtību saglabāšanu, varēs izzināt: dodoties ekskursijā nacionālās pretošanās kustības vietā – Stompaku purvā, iepazīstot Rundāles muzeja Baznīcu mākslas ekspozīciju un Rūjienas luterāņu baznīcas atjaunošanas stāstu pēc ugunsgrēka 1974. gadā, kas ar Sakrālā mantojuma programmas atbalstu turpinās šogad. Notikumus, kas saistīti ar Atmodu un valsts atgūšanu, izzināt aicinās Slutišķos, atceroties Daugavpils HES projektu, kā arī Tautas frontes muzejā un Salaspilī, daloties atmiņās par Slepenās radio stacijas darbību Augusta puča laikā.

Par valsts atjaunošanu un iekļaušanos starptautiskajā apritē būs iespējams uzzināt, iepazīstot Ārlietu ministrijas namu, vai piedaloties Eiropas Savienības mājas fotoorientēšnās spēlē. Atceroties pirmās Eiropas kultūras mantojuma dienas, kas 1995. gadā bija veltītas koka mantojumam Latvijā, pozitīvās izmaiņas varēs novērtēt Kalnciema ielas kvartālā un Žaņa Lipkes memoriālā, baudot latviešu kino. Pedvāles brīvdabas mākslas muzejā apskatāma būs gan tā ekspozīcija – laikmetīgās mākslas darbi ainavā, gan ekskursijās un izstādē varēs uzzināt par Firksu-Pedvāles muižas kungu mājas pārbūvi.

 

2018. gads Eiropai un tās kultūras mantojumam ir simboliski un vēsturiski nozīmīgs, jo tas iezīmē virkni svarīgu notikumu, piemēram, simto gadadienu kopš Pirmā pasaules kara beigām un vairāku dalībvalstu neatkarības pasludināšanas, kā arī Trīsdesmit gadu kara sākuma četrsimto gadadienu. Ar mērķi mudināt atklāt un iepazīt Eiropas kultūras mantojumu un stiprināt piederības izjūtu kopīgai Eiropas telpai šis gads pasludināts par Eiropas Kultūras mantojuma gadu. Eiropas kultūras mantojuma dienas kā viens no nozīmīgākajiem ikgadējiem notikumiem kultūras mantojuma jomā Eiropā, kuru laikā 50 Eiropas kultūras konvencijas dalībvalstīs no augusta līdz oktobrim norisinās tematiski, mantojuma vietu saimnieku, entuziastu un speciālistu rīkoti kultūras pasākumi. Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā kopā 1995. gada koordinē un Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, katru gadu izvēloties tēmu ko izcelt – šogad tā ir vietas, kas saistītas ar Latvijas valsts dibināšanu un attīstību.

 

Eiropas kultūras mantojumu dienu programma pieejama Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes mājaslapā www.mantojums.lv/EKMD. Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi ir bez maksas, ja kāda papildus aktivitāte ir par samaksu, tas norādīts pasākumu programmā. Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

 

Informāciju sagatavojusi:

Alma Kaurāte

67326602, alma.kaurate PIE mantojums PUNKTS lv

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes

Kultūras mantojuma politikas daļas speciāliste

Piecās septembra un oktobra nedēļas nogalēs notiks industriālā mantojuma tūres. Tā būs unikāla iespēja apskatīt industriālā mantojuma objektus Latvijā un Igaunijā. No 14.–16. septembrim pirmie ciemos aicinās vidzemnieki – 10 industriālā mantojuma objekti Vidzemes plānošanas reģionā piedāvās apmeklētājiem no dažādiem aspektiem iepazīt industriālās vēstures liecības. Notiks gan izklaidējošas, gan izglītojošas aktivitātes, lai pievērstu sabiedrības uzmanību industriālajam mantojumam Vidzemē un iepazīstinātu ar tūrisma piedāvājumu tajos.

Programma būs krāsaina un dažāda. Mazliet neierastāka tā būs ”Ķoņu dzirnavās”, kur jau piektdien pēc ekskursijas pa dzirnavām un to apkārtni un dalības radošajā meistardarbnīcā ”Tekstildarbi un tēlniecību radīšana" vakarpusē varēs piedzīvot mākslas performanci-industriālo operu "Ainava ar dūmiem". Tas būs metālmākslinieka Andra Dukura redzējums, pausts muzikāli vizuālā priekšnesumā, kura detaļas lai paliek noslēpumā. Jābrauc un jāizbauda pašiem! Ja Ķoņu dzirnavas piektdienā šķiet pārāk tāls galamērķis, tad var doties uz Līgatni, kur papīrfabrikas strādnieku dzīvoklī varēs uzraut zolīti un pamieloties ar pankūkām. Savukārt sestdien tiem, kas nepaguva paciemoties Gulbenes–Alūksnes Bānīša svētkos 1. septembrī, būs lieliska iespēja izbraukt "Plezīrtūrē" ar vienīgo joprojām regulāri kursējošo šaursliežu dzelzceļa bānīti Latvijā, baudīt vietējos gardumus un izbraukt ar divām dažādām drezīnām Gulbenes stacijas depo. Tāpat ar dažādām aktivitātēm ciemos gaidīs arī Zilākalna ūdenstornis, Vijciema čiekurkalte, Āraišu vējdzirnavas, Rūjienas pienotava, Piebalgas porcelāna fabrika, Krīgaļu dzirnavas un Kalnvēveru vējdzirnavas. Pilnu pasākumu programmu var aplūkot šeit: TŪRES PROGRAMMA.

“Latvija ir bijusi bagāta ar industriālo mantojumu, bet laika gaitā tas ir gājis zudumā. Taču mēs noteikti esam bagātāki kā mūsu kaimiņi igauņi un lietuvieši, jo Latvija un, īpaši, Rīga bija industriāli attīstītāka vieta saistībā ar ostas un dzelzceļu pieejamību, kā arī fabrikām, ko te būvēja 19. un 20. gadsimta vidū. Rīga bija viena no lielākajām Krievijas impērijas rūpniecības pilsētām,” saka Latvijas Industriālā mantojuma fonda priekšsēdētājs Andris Biedriņš.

Taču gan tehnoloģiju, gan dažādu nozaru attīstības dēļ daudzas ēkas, kas agrāk pildīja ļoti svarīgas funkcijas, tagad tās vairs nepilda. Ēkas ir aizstājuši datorizēti risinājumi vai vienkārši šādu funkciju veikšana mūsdienu sabiedrībā vairs nav nepieciešama. Šīs būves otro elpu bieži rod tūrismā un kļūst par tūrisma objektiem. Projekts “Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai”, kas tiek īstenots ar Interreg Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstu, ļauj izcelt industriālā mantojuma objektus un maršrutos vienkopus piedāvāt interesentiem tos apskatīt.

Šīs 5 nedēļu tūres būs pirmā reize, kad Latvijā un Igaunijā ar tik visaptverošiem pasākumiem tiks pievērsta uzmanība industriālajai kultūrvēstures lappusei. Ceram ar šo pasākumu kopumu parādīt, ka arī šie objekti ir tā vērti, lai tos iekļautu maršrutā, apceļojot Latviju un Igauniju. Pēc Vidzemes tūres 4 nedēļas nogalēs durvis vērs industriālā mantojuma objekti Kurzemes un Rīgas plānošanas reģionos, kā arī Rietumigaunijā un Dienvidigaunijā.

 

Vairāk informācijas par industriālajās tūrēs plānotajiem pasākumiem pieejama arī Facebook lapā Industrial Heritage for Tourism.

Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.


Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, projekta ”Industriālais mantojums” sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, tālr.: +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

Tikai līdz 1. oktobrim ikvienam iespējams viesoties Vidzemē svētku norises vietās un tūrisma objektos un iesaistīties ceļošanas akcijā “Apceļo Via Hanseatica!”. Akcija piedāvā izzināt pārrobežu tūrisma maršruta Via Hanseatica piedāvājumu, kā arī laimēt vērtīgas balvas, tai skaitā dāvanu kartes no tūrisma aģentūras ‘’Impro ceļojumi’’.

Ceļošanas akcija “Apceļo Via Hanseatica!” aizsākās 1.jūnijā. Tā piedāvā akcijas dalībniekiem, viesojoties tūrisma objektos, uzņemt fotogrāfijas un ievietot tās savā sociālā tīkla Facebook kontā, aprakstam pievienojot tēmturi #ViaHanseatica. Ceļošanas akcijas objektu saraksts un noteikumi ir pieejami ej.uz/VHakcijasobjekti ej.uz/apceloVHnolikums un Via Hanseatica Facebook kontā (www.facebook.com/ViaHanseaticaLatvija).

Līdz šim akcijas dalībniekiem bijusi iespēja uzņemt fotogrāfijas ne tikai pie akcijas objektiem, bet arī iesaistīto pašvaldību organizētajos pasākumos: Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā, festivālā “Rodam Raunas novadā” un Tomātu svētkos Brenguļos. Svinību vietās atradās īpašs ceļošanas akcijas foto rāmis, ar kuru fotografējās akcijas dalībnieki. Apkopojot sociālā tīkla Facebook kontos ar tēmturi #ViaHanseatica publicētās fotogrāfijas, var secināt, ka populārākie apskates un fotografēšanas objekti līdz šim ir bijuši: Beverīnas koka skulptūru labirinti, Valmiermuižas pils tornītis un Vīsraga dabas vērošanas tornis.

Ceļošanas akcijas “Apceļo Via Hanseatica!” foto rāmis Tomātu svētkos Brenguļos.

Akcijas noslēgums plānots 19. oktobrī, kad tie dalībnieki, kuri būs piedalījušies akcijā un izpildījuši visus akcijas noteikumus, piedalīsies balvu izlozē. Galvenajā balvā – dāvanu karte 300 eiro vērtībā ceļojuma iegādei tūrisma aģentūrā “Impro ceļojumi”. Balvu fondā arī dāvanu kartes ceļojumam 100 eiro apmērā, kuras tiks izlozētas papildus trīs nominācijās. Vairāki akcijas dalībnieki iegūs arī pašvaldību un to uzņēmumu sarūpētās balvas. Aicinām Jūs piedalīties ceļošanas akcijā “Apceļo Via Hanseatica!” Ceļojiet, fotografējiet un paildziniet vasaras sajūtas rudenī!

Ceļošanas akciju organizē Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Amatas, Beverīnas, Burtnieku, Cēsu, Kocēnu, Pārgaujas, Raunas, Strenču novadu un Valmieras pilsētas pašvaldībām un ceļošanas akcijā iesaistītajiem tūrisma uzņēmējiem.

Via Hanseatica ir pārrobežu tūrisma maršruts, kas savieno vairāku valstu pilsētas – Sanktpēterburgu, Narvu un Ivanovogorodu, Tartu, Valku un Valgu, Valmieru un Siguldu. 580 km garais ceļš starp Rīgu un Sanktpēterburgu aicina ceļot vienatnē, kopā ar draugiem vai ģimeni, sekojot savām interesēm un vaļaspriekiem – dabas vērošanai, piedzīvojumu meklēšanai vai kultūras baudīšanai.


Informāciju sagatavojusi:
Zane Krūmiņa
AkcijasApceļo Via Hanseatica!” organizatore
Tālr. 26367732
E-pasts: via.hanseatica PIE gmail PUNKTS com

Sestdien, 15.septembrī, plkst.11.00 Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina doties veloekskursijā “Zaļie dzelzceļi”, kas tiks rīkota Eiropas Kultūras mantojuma dienu ietvaros. Kopējais velomaršruta garums būs aptuveni 40 kilometri, un tas vedīs pa Šaursliežu dzelzceļa tiltu Valmierā, Jāņparku, Mujāniem, Zilokalnu un citām vietām. Pasākumu vadīs gide un velo entuziaste Santa Paegle.

Brauciena laikā būs iespējams uzzināt, kā tiek realizēts projekts “Zaļie Dzelzceļi” Valmierā, ko jaunu varēs sagaidīt valmierieši un pilsētas viesi. Tāpat varēs rast atbildi, vai Baznīckalnā ir kādreiz atradusies baznīca, kāpēc vienu no ciematiem sauc par Astoņjāņu ciemu, kāds bija firsta Līvena ieguldījums dzelzceļa izbūvei, kur ierīkota pietura uz šaursliežu dzelzceļa līnijas, kā izveidei pēc Otrā pasaules kara tika vākti paraksti, kā arī citiem jautājumiem.

Velobrauciena sākums un noslēgums plānots pie Valmieras Tūrisma informācijas centra. Pasākums ilgs aptuveni 5 stundas, un tas būs vidējas grūtības pakāpes. Velobrauciena laikā plānota vieta atpūtai, kur ikviens varēs apēst līdzi paņemtās uzkodas un veldzēties ar dzeramo ūdeni.

Velo braukšana notiks pa asfalta, smilts un grants ceļiem. Savai drošībai brauciena laikā iesakām lietot velobraucēju ķiveres un cimdus.

Dalība velobraucienā ir bez maksas. Dalībnieku skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc lūgums pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 26332213 vai rakstot e-pastu uz tic PIE valmiera PUNKTS lv. Pieteikšanās iespējama arī klātienē Valmieras Tūrisma informācijas centrā.

Velobrauciens norit Interreg Igaunijas/Latvijas pārrobežu programmas projekta “Zaļie Dzelzceļi” jeb “Green Railway” ietvaros. Šī publikācija atspoguļo autora viedokli. Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. Vairāk par projektu lasiet šeit http://ejuz.lv/reenailway.

Informāciju sagatavojusi:
Inita Nerātne
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma projektu vadītāja
T.25664420

No 11. – 14.oktobrim Valmierā notiks Ziemeļvalstu dienas, kas pilsētas un apkārtējo novadu iedzīvotājiem piedāvās iespēju piedalīties semināros un diskusijās, klausīties priekšlasījumus, vērot izstādes, skatīties kino un klausīties muzikālus priekšnesumus. Ziemeļvalstu dienas Valmierā organizē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā,  Ziemeļvalstu vēstniecības Latvijā un Dānijas Kultūras institūts Latvijā, Igaunijā, Lietuvā ciešā sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, lai stiprinātu reģionālo sadarbību, veidotu regulāru un koordinētu dialogu un rastu iespēju dalīties ar Ziemeļvalstu labās prakses piemēriem.

 

Ziemeļvalstu dienas Valmierā piedāvās plašu programmu dažādām mērķauditorijām un vecuma grupām.

Ziemeļvalstu dienas Valmierā sāksies 11.oktobrī, kad Dānijas vēstnieks Hanss Brasks, Norvēģijas vēstnieks Kristians Ēdegors, Somijas vēstniece Rīta Korpivāra, Zviedrijas vēstniece Annika Jagander, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Stēfans Ēriksons un Dānijas Kultūras institūta Baltijas valstīs direktors Simons Drevsens Holmbergs tiksies ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku un Valmieras pašvaldības pārstāvjiem, lai runātu par savstarpējo kontaktu pilnveidošanu un reģionālās sadarbības veicināšanu. Pēc šīs tikšanās Ziemeļvalstu delegācija dosies iepazīt Valmieras pilsētu, mēra vadītā ekskursijā.

Kamēr Ziemeļvalstu vēstnieki iepazīs Valmieru vizinoties autobusā, mazie valmierieši varēs skatīties teātra izrādi “Vafeļu sirdis”, kas tiks izrādīta Valmieras integrētajā bibliotēkā plkst. 12:00. Izrāde tapusi pēc norvēģu rakstnieces Marijas Parras tāda paša nosaukuma grāmatas motīviem un stāsta par diviem raksturos atšķirīgiem bērniem un viņu draudzību un piedzīvojumiem. Galveno lomu atveido Laura Siliņa, bet izrādes režisors Jānis Znotiņš šo izrādi paredzējis bērniem vecumā no 5 līdz 10 gadiem. Izrāde ir bez maksas, lūgums iepriekš pieteikties pa tālruni 64222512, 26332241 un ieejas kartes saņemt bibliotēkā. Vietu skaits ir ierobežots!

Pēcpusdienā Ziemeļvalstu delegācija apmeklēs Valmieras Valsts ģimnāziju, lai tiktos ar skolēniem un pārrunātu dažādus aktuālus sociāli politiskus jautājumus par globālās migrācijas tendencēm un Ziemeļvalstu-Baltijas valstu sadarbību. Skolēni nedēļas garumā būs skatījušies dažādas Ziemeļvalstu filmas, kas būs pamats diskusijām. Savukārt  Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā šī būs Ziemeļu nedēļa, lai dažādu priekšmetu stundās īpaši akcentētu Ziemeļvalstis. Norvēģijas vēstnieks Latvijā Kristians Ēdegors tiksies ar Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas skolēniem, kas apgūst norvēģu valodu.

11.oktobra vakarā vairāki pasākumi ieplānoti Valmieras Drāmas teātrī. Plkst.17:30 Ziemeļvalstu delegācija tiksies ar reģionālo mediju pārstāvjiem, bet plkst. 18:00 visi laipni aicināti uz Ziemeļvalstu arhitektūras izstādes “Nordic Block” atklāšanu. Izstādes materiāls bagātīgi aptver pilsētas kvartālu apbūves attīstību Ziemeļu un Baltijas valstīs. Izstādi ir sagatavojis Baltijas jūras valstu arhitektūrai un dizainam veltītais žurnāls „Project Baltia” (Sanktpēterburga). Izstāde Valmieras teātra foajē būs skatāma no 11. līdz 31.oktobrim.

11.oktobra vakara izskaņā plkst.18:30 komponista Jāņa Lūsēna un dziedātājas Inetas Rudzītes koncertprogramma „Manā varā” pieskandēs Valmieras Drāmas teātra lielo zāli. Dziesmu programma „Manā varā” saturiski balstās 14 izcilu latviešu dzejnieču dzejā, kas kļuvusi par iedvesmu jaunajām Jāņa Lūsēna dziesmām. No Vizmas Belševicas līdz Annai Rancānei un Annai Auziņai, no Astrīdes Ivaskas, Veltas Sniķeres līdz Mārai Zālītei un Liānai Langai. Rezultāts ir stāsts par sievietes bezgala daudzveidīgo un bieži vien ļoti pretrunīgo būtību. Inetas Rudzītes samtainajai un poētiskajai balsij īpašu pieskārienu devusi Islande, kas uzticējusi Inetai savas valsts goda konsules amatu Latvijā. Koncertprogrammā dziesmas skanēs sešās dažādās valodās - latviešu, dāņu, norvēģu, islandiešu, somu, zviedru valodās.

12.oktobra rīts sāksies darbīgi ar diviem paralēliem semināriem. Valmieras Kultūras centrā plkst.9:30 aicinām uz informatīvo semināru par Ziemeļvalstu-Baltijas valstu mobilitātes programmām, kas domāts visplašākajam interesentu lokam. Seminārā varēs uzzināt informāciju par finansiālo atbalstu, ko sniedz dažādas Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas. Programma „Kultūra” atbalsta mākslinieku rezidences, ilgtermiņa un īstermiņa sadarbības tīklu izveidi, profesionālu mākslinieku un kultūras darbinieku mobilitāti visās mākslas nozarēs. Savukārt programma “Valsts administrācija” atbalsta ierēdņu un amatpersonu pieredzes apmaiņu veiksmīgu risinājumu aizgūšanai un sadarbības tīklu veidošanai. Ziemeļvalstu un Baltijas valstu NVO programmu mērķis ir sadarbības veicināšana starp Ziemeļvalstu un Baltijas valstu nevalstiskām organizācijām, bet programma “Nordplus” atbalsta izglītības projektus, kas veicina zināšanu ieguvi, apmaiņu un sadarbības tīklu veidošanu.

Mazliet izbraucot no Valmieras, Daibē, Dabas un tehnoloģiju parkā "Urda" plkst. 8:30 aicinām uz  semināru par aprites ekonomiku. Vides tehnikas, atkritumu un ilgtspējīgas pilsētas plānošanas konsultante Daina Millers-Dalsjö no Zviedrijas uzstāsies ar priekšlasījumu “Labi un ne tik labi piemēri no Ziemeļvalstīm – iedvesmai Vidzemes reģionam”, bet paneļdiskusijā “Kur mēs esam un kurp mēs ejam?” piedalīsies vairāki vietējie uzņēmēji: “Valmiermuižas alus” saimnieks Aigars Ruņģis, AS “Valmieras Stikla šķiedras” valdes loceklis un ražošanas vadītājs Ģirts Vēveris,  un funkcionālās pārtikas ražošanas uzņēmuma SIA “Felici” idejas autore un vadītāja, un  Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera valdes locekle Alise Balgalve. Semināru vadīs Kristaps Ročāns, Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera valdes loceklis. Semināra darba valoda – latviešu valoda. Par reģistrēšanos semināram informāciju meklē www.norden.lv vai Valmieras pašvaldības mājaslapā www.valmiera.lv.

Dabas un tehnoloģiju parkā "Urda" notiks arī citi interesanti pasākumi: 12.oktobrī plkst. 13:00 aicinām sabiedrisko attiecību speciālistus uz darbnīcu “Ko dari Tu klimata labā?” mākslinieces Diānas Dimzas- Dimmes vadībā. Darbnīca ir saistīta ar zviedru un latviešu karikatūru izstādi „Aci pret aci ar klimatu”, kas no 1.-31.oktobrim būs apskatāma centra telpās.

Jāatzīmē, ka Dabas un tehnoloģiju parka "Urda" telpās būs apskatāmas arī divas lieliskas izstādes: viena no tām ir izstāde “Kopenhāgenas risinājumi”. Dānijas galvaspilsēta Kopenhāgena atpazīstama pasaulē ar tās videi draudzīgo politiku, kā arī līderību un izcilību integrēto pilsētvides risinājumu īstenošanā. Izstādē iekļautās fotogrāfijas, fakti un daudzi Kopenhāgenas arhitektūras projektu piemēri rāda pilsētvides risinājumus, kas ne tikai Kopenhāgenu veido par videi un dzīvošanai draudzīgāku pilsētu, bet arī iedvesmo citu pilsētu attīstību visā pasaulē. Otra izstāde ir  “Biosfēras modeļi”, kas veidota ar mērķi, lai ilustrētu, kā dažādu jomu pārstāvji – dizaineri, pētnieki un mākslinieki spēj veidot dialogu par ilgtspējas jautājumiem. Izstāde prezentē gan Zviedrijas pētnieku nesenākos sasniegumus, gan vietējās kopienas iesaisti dialogā par ilgtspējas jautājumiem. Visas izstādes Dabas un tehnoloģiju parkā "Urda būs skatāmas no 1.-31.oktobrim.

Dāņu riteņbraukšanas kultūrai veltītā izstādes “Labā pilsēta” būs izstādīta Vidzemes Augstskolā un šīs izstādes atvēršana notiks 12.oktobrī plkst.15:00, piedaloties Dānijas vēstniekam Hansam Braskam. Dānijas Velosipēdu inovāciju laboratorijas veidotā izstāde iepazīstina ar Dānijas velokultūras vēsturi un tradīcijām.

Valmieras integrētajā bibliotēkā 12.oktobrī plkst. 17.00 tiks atklāta fotogrāfiju izstāde “Svalbāra” un interesentiem būs iespēja tikties ar radio žurnālistēm Sandru Kropu un Paulu Gulbinsku un operatoru, izstādes “Svalbāra” fotogrāfiju autoru Māri Maskalānu. Sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru Padomes biroju Latvijā šī gada februārī radio raidījuma “Zināmais nezināmajā” un TV raidījuma “Izziņas Impulss” komandas devās ekspedīcijā uz tālo ziemeļu teritoriju Svalbāru, kur rada iedvesmu ne tikai lieliskiem raidījumiem, bet arī spilgtam foto stāstam. Izstāde atspoguļo Svalbāras unikalitāti - interesanto un neparasto  dabu un ekosistēmu - sniegu, ledājus, Arktiskos tuksnešus, tur mītošos putnus un zīdītājus. Izstāde bibliotēkā būs skatāma no 12.-31.oktobrim.

No 11.- 31.oktobrim Valmieras integrētajā bibliotēkā būs skatāma Ziemeļvalstu tulkotās literatūras izstāde “Ziemeļu vīzijas”. Izstādē varēsiet atrast  savus iecienītākos un iepazīt jaunus latviešu valodā tulkotus zviedru, somu, islandiešu, dāņu un  norvēģu daiļliteratūras izdevumus, kas pieejams Valmieras integrētajā bibliotēkā.

No 1.-31.oktobrim fotoizstāde “Zināmās un nezināmās Ziemeļvalstis” būs izstādīta Vidzemes Augstskolā (Tērbatas ielā 10). Latvijas Radio 1 populārzinātniskā raidījuma “Zināmais nezināmajā” komanda - žurnāliste Sandra Kropa un producente Paula Gulbinska - 2016.gadā devās iepazīt Ziemeļvalstis, lai atklātu nezināmo un no jauna apzinātos zināmo Norvēģijā, Islandē, Somijā, Zviedrijā un Dānijā, bet fotogrāfs Gints Ivuškāns braucienos piedzīvoto, sastapto un redzēto fiksēja fotogrāfijās. Radošās komandas kopdarbs ir ļāvis izveidot izstādi “Zināmās un nezināmās Ziemeļvalstis”, kas  iepazīstina ar dažādām aktuālām vides un klimata pārmaiņu, sociālās drošības un kultūrvēsturiskajām tēmām.

No 1.-30.oktobrim fotoizstāde “Migrācijas portreti – Zviedrija taipus virsrakstiem” būs apskatāma Valmieras Valsts ģimnāzijā. Zviedru fotogrāfa Aleksandra Mahmuda (Alexander Mahmoud) veidota izstāde atklāj jaunu skatījumu uz Zviedriju un migrāciju, izgaismojot pašreizējo situāciju valstī no dažādiem rakursiem.

12. oktobrī plkst.11:00 Kocēnu novadā, Vaidavas kultūras namā notiks seminārs ”Sociālā atbildība un uzņēmējdarbība” un Zviedrijas–Latvijas fotoizstādes “Pieejamība” jeb “Tiesības uz cieņpilnu dzīvi/AcessAbility” atklāšana. Izstādē skatāmie darbi stāsta par cilvēkiem ar invaliditāti un viņu dzīvi - iekļaušanos sabiedrībā, par sapņiem un cerībām, bēdām un prieku, darbu, viņu ģimenēm un mīļajiem.

12.oktobra pēcpusdienā Ziemeļvalstu delegācija apmeklēs Vidzemes Augstskolu, lai tiktos ar augstskolas vadību un studentiem. Vēstnieki iepazīsies ar paplašinātās realitātes un mobilo tehnoloģiju laboratoriju.

Ziemeļvalstu dienu ietvaros no 11.-14.oktobrim Valmieras kinoteātrī “Gaisma” varēs skatīties kvalitatīvu Ziemeļvalstu kino. Norvēģijas un Zviedrijas vēstniecības būs sagādājušas lieliskas kinofilmas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Visi kinoseansi ir bezmaksas, saņemot bezmaksas biļetes kinoteātra kasē.

 

Lai Valmieras iedzīvotājiem būtu iespēja izvēlēties sev tīkamākos pasākumus, informācija par Ziemeļvalstu dienām Valmierā ir pieejama Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā mājas lapā www.norden.lv un Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv, kā arī drukātā veidā programmās un brošūrās, kas būs pieejamas pasākumu norises vietās.

Ziemeļvalstu dienas Valmierā rīko Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, Zviedrijas vēstniecība, Norvēģijas vēstniecība, Somijas vēstniecība, Dānijas vēstniecība, Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un citiem partneriem.

 

Iepriekšējos gados Ziemeļvalstu dienas ir notikušas Daugavpilī un Liepājā.

 

 

Informāciju sagatavojusi: Inga Puriņa, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā informācijas padomniece, inga PIE norden PUNKTS lv / +371 26651841

Sestdien, 8. septembrī, no plkst. 14.00 līdz 15.00 unikālā projekta “Titānu Tūre 2018: no Brikas līdz Novgorodai” zirgu karavāna ar 10 ratiem un 20 vilcēju šķirnes zirgiem (sauktiem arī par aukstasiņu zirgiem) piestās Valmierā.

Karavāna šķērso vairāk nekā 2300 km no Vācijas līdz Krievijai, piestājot 70 dažādās interesantās un nozīmīgās vietās, lai priecētu tās iedzīvotājus un simboliski nestu vēstījumu par mieru, sadraudzību un brīvību vienotā Eiropā. Zirgi ar pavadoņiem savu ceļojumu no Brikas pilsētas Vācijā uzsāka 22. jūlijā, un, šķērsojot Vāciju, Poliju, Lietuvu, Latviju un Igauniju, oktobra sākumā plāno nonākt galamērķnonākt galamērķī – Krievijas pilsētā Novgorodā. Vairākus mēnešus ilgajā braucienā karavāna dodas pa vecajiem cietzemes tirdzniecības ceļiem, kas savulaik veduši daudzus tirgotājus un ceļiniekus ar zirgiem no rietumiem uz austrumiem. Ceļi ir vieni no galvenajiem cilvēka eksistences artefaktiem, vieni no vecākajiem cilvēku sasniegumiem kultūras jomā. Tie savieno vietas, pārvar attālumus un robežas. Tie kalpo cilvēku kustībai un preču transportēšanai.

Sestdien zirgu karavāna dosies cauri Valmierai un piestās laukumā pie Hanzas sienas, lai tiktos ar valmieriešiem. Aicinām valmieriešus sagaidīt un ar prieku sveikt ceļotājus, kā arī uzņemt fotogrāfijas ar neparastajiem ceļotājiem un pavadīt viņus tālāk ceļā, kas vedīs uz Valmiermuižas stalli, kur karavāna atpūtīsies, lai jau tālāk dotos uz Igaunijas pusi.

Plašāka informācija par tūri un tās maršruts: www.titanen-on-tour.eu

Informāciju sagatavojusi:

Kristīne Melece

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

 Tālr.: 64207136; 26553317

64207136; 26553317

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, realizējot nodibinājuma “CEMEX Iespēju fonds” atbalstīto projektu “SOS!H20 muzejā”, organizē konkursu bērniem un jauniešiem “Uzmanību – es, Tu, mēs un ūdens!”.

Konkursa mērķis ir veicināt bērnos un jauniešos interesi par vienu no vērtīgākajiem dabas resursiem – ūdeni, attīstīt radošo iniciatīvu un vēlmi izzināt Latvijas dabas bagātības. Bērni un jaunieši tiek aicināti radīt darbus, kuros parādītu ūdens dažādo pielietojumu, ar ūdens piesārņojumu saistītās problēmas, nozīmīgumu dabas procesos, cilvēku ikdienas dzīvē, folklorā un reliģijā.

Konkursā aicinām piedalīties bērnus un jauniešus vecumā no 2-16 gadiem, īpaši mīļi gaidām darbus no bērniem ar īpašām vajadzībām.   

Konkursa norises laiks no 2018. gada 5. – 28. septembrim. Darbus aicinām iesniegt elektroniski irbe.liga PIE gmail PUNKTS com vai atnesot uz Madonas muzeju tā darba laikā (Skolas iela 12, Madona, 3. stāvs, 313. kabinets, parakstoties par darba iesniegšanu). Darba otrā pusē (ja tas nav iespējams, tad atsevišķā aploksnē, uz kuras norādīts darba nosaukums) jānorāda informācija par tā autoru – vārds, uzvārds, vecums, kontaktinformācija, darba nosaukums).

Konkursa uzvarētāji dosies ekskursijā uz Teiču dabas rezervāta Sildu dabas taku Dabas aizsardzības pārvaldes gida pavadībā un saņems Dabas aizsardzības pārvaldes un Madonas muzeja balvas, turklāt labākie darbi tiks izlikti izstādē arī muzeja foajē.

Papildu informācija par konkursu: tālr. 64823844 vai l.ivanova PIE madona PUNKTS lvirbe.liga PIE gmail PUNKTS com, Līga Irbe mob. tālr. 29750811, konkursa nolikums – www.madonasmuzejs.lv.

 

MNM galvenā speciāliste

Līga Irbe

 

Otrdien, 11. septembrī, MK sēdē izskatīts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais regulārais informatīvais ziņojums par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) investīciju ieviešanu. ES fondu atbalsta saņemšanu Latvijā sekmē šī gada 16. augustā no Eiropas Komisijas (EK) saņemts pozitīvs ikgadējais atzinums par ES fondu vadības un kontroles sistēmas efektīvu darbību.

Atzīstot Latvijas veiktos vadības un kontroles pasākumus par atbilstošiem, EK kārtējo gadu ir pozitīvi novērtējusi Latvijas ES fondu ieviešanas sistēmu, to nodrošinot atbilstoši drošas finanšu pārvaldības principiem. Tādējādi Latvija un Baltijas valstis kopumā ir ne vien vienas no veiksmīgākajām ES dalībvalstīm fondu ieviešanas stratēģiskuma un ātruma aspektā, bet arī kontroles jomā.

Līdz šī gada 7. septembrim ir noslēgti 1059 projektu līgumi par 2,9 miljardiem eiro ES finansējuma, kas ir 66,6% no Latvijai šajā plānošanas periodā pieejamā atbalsta. No tiem pabeigti ir 86 projekti par 220,6 miljoniem eiro ES finansējuma jaunu ražošanas telpu un infrastruktūras izveides, ēku energoefektivitātes uzlabošanas, ceļu būves, uzņēmējdarbības, dabas un izglītības infrastruktūras, atkritumu šķirošanas un degradēto teritoriju revitalizācijas jomās. Piemēram, jau XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku dalībnieki un skatītāji varēja novērtēt nesen pabeigtā ES fondu projekta „Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkaimē” posma – skatītāju tribīņu atjaunošanas un paplašināšanas ar 10 400 skatītāju sēdvietām Daugavas stadionā – rezultātus.

Vienlaikus Alūksnē ar ES fondu atbalstu notiek aktīva kultūrvides attīstība – ir ierīkota multimediālā ekspozīcija “Alūksnes Bānīša stacija”, tiks vēsturiskā apjomā atjaunots Alūksnes pilsdrupu Dienvidu tornis un tā trīs stāvos izveidota inovatīva ekspozīcija par pils vēsturi un sadzīvi cietoksnī; restaurēts Paviljons-rotondra Tempļa kalna pilskalnā, Alūksnes muižas parkā restaurēts Mauzolejs un uzstādīta interaktīva projekcija, sniedzot vēstījumu par vietas vēsturi un personībām.

Tāpat vērts pieminēt programmu “Praktiskas ievirzes pētījumi”, kuras 2. kārtā ir vērojama īpaši liela projektu iesniedzēju aktivitāte – līdz projektu iesniegšanas beigu termiņam 2018. gada 3. septembrī ir saņemti 186 projektu iesniegumi. Visvairāk pētījumu paredzēts veikt dabaszinātņu nozarēs – 35% no kopējā ieceru skaita, 25% no iesniegumiem pētniecību plānots veikt inženierzinātnēs, medicīnā – 23%, lauksaimniecībā – 11%, savukārt sociālajās zinātnēs – 6%.

Savukārt šī gada sākumā Labklājības ministrija sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām rada iespēju jaunas programmas izveidei, kura ir paredzēta sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu sniegšanai. Tās mērķis ir palielināt sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību bērniem ar funkcionālajiem traucējumiem, lai pilnveidotu viņu sociālās prasmes un uzlabotu funkcionālās spējas. Projektu iesniegumu atlase jau ir uzsākta, un no Eiropas Sociālā fonda nevalstiskajām organizācijām projektu īstenošanai pieejams finansējums 4,2 miljonu eiro apjomā.

Vienlaikus, FM uzsver, ka ES fondu iespēju izmantošanā jāievēro arī noteikti ieviešanas disciplīnas nosacījumi. Tas attiecas uz projektu īstenošanas ikgadējiem plāniem un noteikto iznākumu un mērķu savlaicīgu sasniegšanu. No katra projekta gaitas ir atkarīgs, vai Latvija kopumā sasniegs ikgadējos rādītājus, kas noteikti EK apstiprinātajā darbības programmā. Tādēļ FM katru mēnesi apkopo projektu ikmēneša plānu izpildes informāciju un informē valdību. Tas dod iespēju iesaistītajiem veikt savlaicīgus risku pārvaldības pasākumus gadījumos, kad konstatētas būtiskas negatīvas nobīdes no plānotā.

Vērtējot projektu ieviešanas datus līdz šī gada septembrim, FM konstatē, ka 2018. gadā atsevišķās nozarēs, tādās kā energoefektivitāte, vides aizsardzība, izglītības infrastruktūra, joprojām ir izaicinājums sasniegt plānošanas perioda starpposma mērķus. Energoefektivitātes investīciju pietiekamu progresu objektīvi kavēja uz laiku apturētās investīcijas ilgstošas aprūpes iestādēs līdz brīdim, kad EK atzina šādus projektus par atbilstošiem. Tāpat, piemēram, atkritumu jomā ticis mainīts ieviešanas modelis, balstoties uz tirgus situāciju. Tādēļ MK atbalstīja priekšlikumu FM sadarbībā ar iesaistītām iestādēm steidzami izstrādāt darbības programmas grozījumus par konkrēto jomu investīciju 2018. gada finanšu mērķa samazināšanu.

Attiecībā uz Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu ieviešanu no sešām programmu koncepcijām pirmās trīs jau ir apstiprinātas MK un iesniegtas donoriem apstiprināšanai, pēc kuras ministrijas varēs izstrādāt konkrētu investīciju plānu projektu atlasei un uzsākšanai. Tās ir: programmas "Korekcijas dienesti" koncepcija, kas paredz 15,3 miljonu eiro atbalstu atbilstošas infrastruktūras izveidei un personāla apmācībām, un programmas "Klimata pārmaiņu mazināšana, pielāgošanās tām un vide" koncepcija, kas paredz 16,5 miljonu eiro investīcijas klimata pārmaiņu mazināšanai un vēsturiski piesārņotu vietu sanācijai. Tāpat MK apstiprināta programmas „Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” koncepcija, kas paredz atbalstu 17,7 miljonu eiro investīcijas ekonomisko noziegumu apkarošanai un bērniem piemērotas tieslietu sistēmas stiprināšanai. Pārējās trīs programmu koncepcijas ir plānots apstiprināt MK šī gada laikā.

Paralēli esošā perioda investīciju veicināšanai FM aktīvi veido Latvijas pozīciju par Kohēzijas politiku pēc 2020. gada, iesaistot nozaru ministrijas, sociālos un sadarbības partnerus koordinētai un kopīgai nacionālo interešu aizstāvībai. Šī gada 13. septembrī Rīgas Kohēzijas konferences ietvaros Baltijas valstis paudīs savu nostāju attiecībā uz nākamā ES fondu plānošanas perioda nosacījumiem, kā arī Kohēzijas politikas plānotāji un Latvijas finansējuma saņēmēji apspriedīs, kādas ir esošās vajadzības un kādās jomās investīcijas sniedz vislielāko atdevi. Vairāk informācijas par Riga Cohesion conference: https://cohesion.lv/.

Ziņojums par ES fondu investīciju progresu līdz šī gada augustam ir pieejams ES fondu mājaslapā.

 

Informāciju sagatavoja:
Lauma Silakaktiņa
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67095656

Būt energoefektīvam nebūt nenozīmē sēdēt tumsā vai aukstumā, mūsu skatījumā energoefektivitāte ir saprātīgs un pārdomāts enerģijas patēriņš. Nedaudz mainot paradumus, dzīvesveidu un pieņemot pārdomātākus lēmumus, ir iespējams samazināt ietekmi uz vidi, vienlaicīgi nodrošinot komfortablus dzīves apstākļus. Savukārt mērķtiecīgi plānojot enerģijas resursu izmantošanu, nonākam pie pārdomātas energopārvaldības sistēmas.

Šoreiz “VPR Jaunumi” tematiskajā izdevumā aicinām iepazīties ar aktuālajiem Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes projektiem. Uzzināt vērtīgu informāciju par iespējām pievienoties un kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu smelties idejas no citu valstu projektu partneriem, un pārnest iegūtās zināšanas uz savu māju, darba vietu vai pašvaldību. Izdevums "Energopārvaldība Vidzemē" ir strukturēts tematiskajos blokos - Cilvēks, Plāns, Investīcijas, Tehnoloģijas, Ilgtspēja. Katrs tematiskais bloks ietver Latvijā pazīstamu nozares ekspertu viedokļus un mūsu sadarbības partneru stāstus un centienus virzīties tuvāk ilgstpējīgai enerģētikas attīstībai Vidzemē.

Izdevumā lasiet:

Cilvēks: Enerģijas lietošanas paradumi sākas ģimenē

Plāns: Enerģijas rīcības plāns pašvaldībās

Investīcijas: No plāna līdz investīcijām energoefektivitātes  paaugstināšanai

Tehnoloģijas: Kādās tehnoloģijās investēt savus finanšulīdzekļus?

-  Ilgtspēja: Politikas dokumentos un produktu ražošanā 

 

Tematisko izdevumu aicinām lasīt issuu.com, kā arī Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā.

Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) Vidzemes kultūras programmas 2018. gada projektu konkursā atbalstīts Sēļu pagasta Tautas nama iesniegtais projekts “Meistardarbnīcas “Gadskārtas Sēļu muižā””. Projektā paredzētas četras meistardarbnīcas: Jāņu, Miķeļdienas, Mārtiņdienas un Ziemas saulgriežu. Pirmajā meistarklasē 22. jūnijā Sēļu muižas estrādē apmeklētāji iepazinās ar Jāņu rituāliem, pina vainagus, sēja sieru un mācījās Jāņu dziesmas un dančus. 28. septembrī plkst.18.00 Sēļu muižā norisināsies otrā meistardarbnīca – Miķeļdienas un Rudens saulgrieži ar dziesmām, dančiem un rotaļām. Būs iespēja apgūt cītara spēli, kuru vadīs Gunārs Igaunis, un iepazīt Miķeļu – rudens saulgriežu - tradīcijas. 

Aicinām pieteikties dalībniekus līdz 27. septembrim (sīkāka informācija: Iveta Dukaļska, tālr. 20019452 un Ināra Blūma, tālr. 26321158). Deju meistarklasi vadīs folklorists, horeogrāfs un dejas pētnieks Ernests Spīčs. Miķeļdienas meistardarbnīcas pasākumu kuplinās Sēļu pagasta Tautas nama folkloras kopa “Sēlene” un kapela “Sēļu muižas muzikanti”.

Visi projektā iekļautie pasākumi ir bezmaksas. Projekts “Meistardarbnīcas “Gadskārtas Sēļu muižā”” (projekta numurs VKP/2018-90) tiek īstenots no 2018. gada maija līdz 15. decembrim, pateicoties Vidzemes plānošanas reģiona atbalstam un Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirtajam finansējumam 2000 euro apmērā. Projekts „Meistardarbnīcas “Gadskārtas Sēļu muižā”” ir izstrādāts ar mērķi, lai stiprinātu Vidzemes tradicionālā kultūrvēsturiskā mantojuma lietojumu mūsdienās, veicinātu sabiedrības izpratni par tradicionālo kultūru un iepazītu tautas mūzikas instrumentus. Turpmākajās meistarklasēs tiks apgūta mandolīnas spēle, ķekatās iešana un vijoļspēle, kā arī dažādu gadskārtu tradīcijas.

Pasākumu laikā var tikt fotografēts un filmēts. Vairāk informācijas: www.mazsalaca.lv.

 

Informāciju sagatavoja:
Anete Gluha,
Mazsalacas novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste

Atsaucoties Pasaules talkas aicinājumam, Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks kopā ar pārstāvjiem no Valmieras Bērnu sporta skolas un Vidzemes Olimpiskā centra, kā arī piedaloties izzinošās pastaigas “Pa pēdām Jānim Daliņam” dalībniekiem, sestdien, 15.septembrī, Atpūtas parkā, blakus šobrīd pārbūvē esošajam Jāņa Daliņa stadionam, iestādīja ozolu birzi.

Iestādītie ozoli ir ieguldījums pilsētas koku stādījumu atjaunošanā, kas tiek ietekmēti gan pilsētas infrastruktūras pārbūves rezultātā, gan dabisku faktoru ietekmē – koku novecošanās, bebru veiktie postījumi u.c.

Latviešu kultūrā ozols ir ar dziļi simbolisku nozīmi saistīts koks, apliecinot mūsu nācijas izturību un spēku. Latviešu tautai tas ir arī Tēvzemes mīlestības apliecinājums. Tādēļ Valmieras jaunā ozolu birzs ir pilsētas pašvaldības un partneru veltījums Latvijas simtgadei – Laimes koki Latvijas un visas planētas veselībai un labai dzīvei, rādot ceļu pasaules vides atveseļošanai.

Iestādītie ozoli vienlaikus ir arī Meža dienu 2018 svinēšana Valmierā ar moto “Kopā nāktnes mežam!”. Ozolu stādi un to atbalsta materiāli ir iegādāti par Meža attīstības fonda līdzekļiem projekta “Pašvaldību labie darbi parkos Latvijas simtgadei” ietvaros.

Sestdien, 15.septembrī, Lielās Talkas organizatori aicina visu Latviju, arī valmieriešus, iesaistīties Pasaules talkas akcijā, dēstījot un stādot “Laimes kokus” un tādējādi apliecinot mīlestību Latvijai, nākamajām paaudzēm un mūsu ilgtspējībai.  Iestādītos kokus ikviens ir aicināts atzīmēt Lielās Talkas mājaslapas īpašajā kartē -http://talkas.lv/laimes-koki/, kur var atzīmēt iestādītā koka atrašanās vietu un atstāt vēlējumu Latvijai un pasaulei nākamajos 100 gados.

 

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

Svinot “Dienu bez auto” un piedaloties Valmieras maratona sešu kilometru garajā distancē “Pastaiga ar mēru”, svētdien, 16.septembrī, Valmierā aizsākās Eiropas mobilitātes nedēļas aktivitātes.

“Diena bez auto” Valmierā šogad tika atzīmēta 16.septembrī, kad uz sportiskām aktivitātēm pulcējas Valmieras maratona dalībnieki. “Pastaigas ar mēru” dalībnieki pauda atbalstu veselīgiem un videi draudzīgiem pārvietošanās veidiem ikdienā. Tādēļ šī distance nebija sacensība, bet gan kājāmgājēja rosinājums videi draudzīgam un fiziski aktīvam dzīvesveidam. Tajā piedalījās gan Valmieras iedzīvotāji ar bērniem un pilsētas viesi, gan pārstāvji no Valmieras pilsētas pašvaldības, Vidzemes Olimpiskā centra, Valmieras Bērnu sporta skolas, kā arī projekta “Sporto visa klase” dalībnieki – Valmieras Pārgaujas sākumskolas 3.E klase. Tālāk braukusī distances dalībniece bija no Madonas.

Eiropas mobilitātes nedēļas aktivitātes turpināsies ar Valmieras Ekoskolu jauniešu zib-akciju “Velosipēds vieno”18.septembrī. Tās laikā jaunieši dosies kopīgā velobraucienā pa pilsētu, iegriežoties daudzdzīvokļu māju kvartālos un pagalmos, lai ar dažādām pagalma spēlēm rosinātu arī daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus savos pagalmos svinēt Eiropas mobilitātes nedēļu.

“Ar velo uz darbu” diena šogad tiks atzīmēta, organizējot balsojumu “Velobraucējam draudzīgākais uzņēmējs”. No pirmdienas, 17.septembra, līdz ceturtdienai, 20.septembrim, valmierieši, darba ņēmēji tiks aicināti ieteikt velosipēdistiem draudzīgākos darba devējus, kas tiks sveikti piektdien, 21.septembrī – “Ar velo uz darbu” dienā.

Atbalstot veselībai draudzīgu dzīvesveidu, arī 22.septembrī Valmieras SOS bērnu ciematā notiekošā semināra “Grūtie bērni” organizatori, LBDS Svētdienskolu apvienība sadarbībā ar Valmieras baptistu draudzi aicina semināra dalībniekus uz semināru ierasties videi draudzīgā veidā – ar kājām, velosipēdu, sabiedrisko transportu.

2018.gada Eiropas mobilitātes nedēļas tēma ir multimodalitāte – tā veicina dažādu transporta veidu izmantošanu un kombinēšanu braucieniem pilsētās gan pasažieru, gan preču pārvadāšanai. Tas ļauj pasažieriem pilnvērtīgi izmantot visas to priekšrocības: ietaupīšanu, ātrumu, elastīgumu, ērtības, punktualitāti u.c. Pārdomājot šos jautājumus, valmierieši tiks rosināti izteikt viedokli sociālajos tīklos.

Eiropas mobilitātes nedēļa ir Eiropas iniciatīva, lai mudinātu pilsētas ieviest un veicināt ilgtspējīgus transporta veidus un aicinātu iedzīvotājus izmēģināt alternatīvas automašīnām. 2017.gadā Eiropas mobilitātes nedēļas laikā aktivitātes organizēja 2526 lielas un mazas pilsētas no 50 valstīm. 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

20. septembrī Valmierā ar dzejas lasījumu un dzejas meistardarbnīcu tiks atzīmētas “Dzejas dienas 2018”. Dzejas dienas iesāksies ar dzejas stundām vairākās Valmieras skolās un arī Valmieras pilsētas pansionātā.

Savukārt plkst.11.00 plānota dzejas meistardarbnīca dramaturģes un dzejnieces Agneses Rutkēvičas vadībā skolu jaunajiem literātiem Valmieras integrētās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā.

“Dzejas dienu 2018” noslēgums Valmieras integrētajā bibliotēkā plkst.18.00. Dzejas lasījumos piedalīsies Tamāra Skrīna, Daina Sirmā, Agnese Rutkēviča, Inga Pizāne, Juris Helds un Viks, bet vakaru vadīs  Andris Akmentiņš.

“Aicinām Valmieras skolotājus, skolēnus un studentus, kā arī ikvienu valmierieti ar domām un jūtām iedvesmoties no dzejnieku valodas brīvības un atziņu daudzveidības, tā noskaņojoties jaunajam mācību gadam. Pie bibliotēkas durvīm Valmieras puiku skulptūrā ir izteikts Dzejas dienu ideāls – jaunības degsme jebkurā vecumā un brīva domu apmaiņa,” tāds šogad ir “Dzejas dienu 2018” vēstījums no dzejnieka, rakstnieka un dziesminieka Andra Akmentiņa.

 

Informāciju sagatavoja:
Liene Zālīte
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.:22464113

No 2018.gada 16. līdz 22.septembrim visā Eiropā norisināsies EIROPAS MOBILITĀTES NEDĒĻA. Tās laikā Eiropas pilsētas un novadi rosina iedzīvotājus automašīnu vietā aktīvāk izvēlēties ilgtspējīgus pārvietošanās veidus – pastaigas ar kājām, riteņbraukšanu un sabiedrisko transportu. 2018.gadā Eiropas mobilitātes nedēļas vadmotīvs ir “multimodalitāte” – dažādu transporta veidu kombinēšana.

Smiltenes novada pašvaldība piedalās Eiropas mobilitātes nedēļas Nacionālajā konkursā, kuras laikā pašvaldība izcels labās prakses piemērus (t.sk. infrastruktūras objektus). Ar Smiltenes novada un citu pašvaldību pieteikumiem var iepazīties www.mobilityweek.eu.

Smiltenes novadā Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros norisināsies sekojošas aktivitātes:

  • 17.septembrī Smiltenes novada izglītības iestādēs 1.klašu skolēni piedalīsies zīmējumu dienā “Diena bez auto”. Zīmējumu izstāde  būs apskatāma skolās visas nedēļas garumā.
  • 18.septembrī Smiltenes novada Pašvaldības policija viesosies novada izglītības iestādēs ar lekciju par drošību uz ielām un ceļiem.
  • 19., 20. un 21.septembrī iedzīvotāji ir aicināti piedalīties akcijā ”Ar velo uz darbu un skolu” -  ikdienas gaitās doties ar velosipēdu, kā arī mudināt kolēģus, draugus un radus  pārvietoties, izmantojot videi draudzīgo transporta veidu. Lai popularizētu braukšanu ar velo,  akcijas dalībniekus aicinām iesūtīt individuālās vai kolektīva fotogrāfijas, norādot vietas nosaukumu un autoru, sūtot  uz e-pastu prese PIE smiltene PUNKTS lv  vai izmantojot WhatsApp aplikāciju uz mobilo tālr.nr. 28334474. Iesūtītās fotogrāfijas tiks publicētas pašvaldības mājas lapā un Facebook lapā. Publicējot fotogrāfijas savos sociālo tīklu profilos, lieto tēmturi #arvelouzdarbu vai #arvelouzskolu. Starp iesūtītajām fotogrāfijām 22.septembrī izlozēsim trīs autorus, kuri saņems pārsteigumu dāvanas no Smiltenes novada pašvaldības. 

  • 22.septembrī, kad tiek atzīmēta diena bez auto, Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrs rīko pasākumu “Ieriteņo simtgadē!”. Šoreiz ierasto aktīvo dabas baudīšanu uz velosipēda aizstāsim ar svinīgu velobraucienu svētku drānās pa Smiltenes ielām, nesteidzīgi iepazīstot seno Smilteni tās simtgades priekšvakarā. Pasākuma sākums un noslēgums Kalnamuižā.

Papildus informējam, ka ir iespēja Facebook vietnē “Gudrais pilsētnieks” apskatīt un dalīties ar kampaņas video, kas mudina Latvijas iedzīvotājus izmēģināt dažādus pārvietošanās veidus un to kombinēšanu.

Aicinām sekot līdz informācijai par EIROPAS MOBILITĀTES NEDĒĻAS aktivitātēm pašvaldības mājas lapā www.smiltene.lv!


Marita Mūze
Smiltenes novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel. 28334474
e-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
www.smiltene.lv
http://www.draugiem.lv/smiltenesnovads/
www.facebook.com/SmiltenesNovads
https://twitter.com/SmiltenesNovads

Tu sevi sauc par īstenu valmierieti un orientējies pilsētā kā savā kabatā? Arī naktī? Vai vari to pierādīt? Varbūt vēlies labāk iepazīt šo skaisto un zaļo Vidzemes pilsētu? Vai arī Tevi vilina naksnīgi piedzīvojumi, kuros doties kopā ar labākajiem draugiem vai kolēģiem? Eiropas sporta nedēļas ietvaros 28.septembrī Valmierā notiks komandu orientēšanās sacensības “Valmieras nakts rogainings”.

 “Valmieras nakts rogainingu” organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Ziemeļvidzemes orientēšanās centru, aicinot sportistus, orientēšanās entuziastus, darba kolektīvus, skolēnus, kā arī ģimenes ar bērniem un ikvienu, kurš vēlas aizraujoši un dinamiski pavadīt piektdienas vakaru, pievienoties. Rogaininga trase veidota Valmieras pilsētas robežās, ietverot gan pilsētas, gan tuvējo mežu teritorijas.

Sacensības notiks komandās 1,5 stundu (ģimenēm) vai 3 stundu distancēs. Komandā jābūt no diviem līdz pieciem cilvēkiem. Ģimeņu grupā varēs startēt ģimenes, kur vismaz viena komandas dalībnieka vecums ir vairāk par 18 gadiem un vismaz viena – mazāks par 16 gadiem.

Reģistrēšanās sacensībām no plkst. 17:30 sacensību centrā pie Valmieras Kultūras centra. Plkst. 18:20 komandas saņems karti ar tajā iezīmētiem kontrolpunktiem. Tie ir apmeklējami brīvi izraudzītā secībā, un katra komanda pati izvēlas, cik kontrolpunktus tā apmeklēs atvēlētajā kontrollaikā. Plkst. 19:00 tiek dots starts visiem dalībniekiem. Apbalvošana ģimeņu konkurencē plkst. 20:45, pārējo grupu dalībniekiem – plkst. 22:15.

Lai pieteiktos dalībai “Valmieras nakts rogainingā”, komandas aicinātas aizpildīt reģistrācijas ANKETU (http://ejuz.lv/l63) līdz 26.septembrim. Dalības maksa dalībniekiem vecumā līdz 16 gadiem 1 eiro, vecākiem par 16 gadiem – 3 eiro.

 

Informāciju sagatavoja:
Laura Moča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26349122

 

 

 

Mūsdienās, pēc statistikas datiem, vidēji katram divdesmitajam cilvēkam mūsu valstī ir garīga rakstura traucējumi, kas sevī ietver garīgas attīstības traucējumus vai psihisku saslimšanu. Latvijā turpinās deinstitucionalizācijas process, kura mērķis ir ikvienam iedzīvotājam dot iespēju dzīvot sabiedrībā, arī cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Sabiedrība arvien ir jāizglīto un jāveicina izpratne par to, ka daļai  aprūpes iestādēs esošo cilvēku dzīve institūcijā  ir jānomaina uz dzīvi ārpus institūcijas, ja tiek nodrošināti cilvēka vajadzībām atbilstoši sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi. Šādi pakalpojumi ir nepieciešami arī cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, kuri jau šobrīd dzīvo sabiedrībā. Ir būtiski veidot iekļaujošu vidi un pakalpojumus cilvēkiem, kuriem ikdienā ir nepieciešams atbalsts. Veidojot daudzveidīgus, vajadzībām atbilstošus pakalpojumus, cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem tuviniekiem ir iespēja strādāt, mācīties vai citādi realizēt sevi, uzticot rūpes par savu tuvinieku profesionāļiem.

 

Lai mācītos no citu pieredzes, šī gada 13.-14. septembrī projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros, Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību sociālie darbinieki devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Rīgu un Līgatni. Brauciena mērķis bija iepazīstināt dalībniekus ar sociālo pakalpojuma attīstīšanas pieredzi un iespējām gan cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, gan bērniem ar funkcionāliem traucējumiem.

Brauciena pirmajā dienā viesojāmies rehabilitācijas centrā “POGA”. Centrs radās, ņemot vērā nepietiekamo valsts atbalstu cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem nepieciešama rehabilitācija. Centrs savu pastāvēšanu un darbību nodrošina ar ziedojumu palīdzību. Kā paši darbinieki saka- “POGA” ir vieta, kur vecākus un bērnus mīl un saprot.

Šobrīd pašvaldības strādā pie projektu pieteikumu sagatavošanas sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūras attīstībai, tāpēc dalībniekus interesēja jautājums par to, kādus pakalpojumus centra “POGA” darbinieku ieskatā būtu nepieciešams attīstīt topošajos sociālās rehabilitācijas centros. Centra darbinieki uzsver, ka būtiski ir regulāri izpildīt speciālistu uzdotos mājasdarbus, kuri izstrādāti katram klientam individuāli. Tas nepieciešams, lai intensīvajā rehabilitācijas kursā panākto progresu būtu iespējams saglabāt un attīstīt. Šī iemesla dēļ  centra darbinieki īpaši priecātos par sadarbību ar pašvaldību sociālās rehabilitācijas centriem, kuri varētu būt  uzturošās rehabilitācijas sniedzēji. Centra darbinieki norādīja, ka deinstucionalizācijas ietvaros pašvaldībām būtu ieteicams nodrošināt fizioterapeita, ergoterapeita, logopēda un, ja iespējams, arī audiologopēda un masiera pakalpojumus. Speciālisti izteica gatavību dalīties ar pašvaldību darbiniekiem savās uzkrātajās zināšanās, lai palīdzētu izplānot un izveidot kvalitatīvus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un piemērotu infrastruktūru.

Dienas turpinājumā apmeklējām Rīgas Sociālo dienestu, lai iepazītos ar labās prakses piemēriem darbā ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Rīga piedāvā plašu pakalpojumu klāstu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem - gan dienas aprūpes centrus, gan specializētās darbnīcas un grupu dzīvokļus. Šos pakalpojumus plāno izveidot arī  vairākas Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības.

Rīgas kolēģi dalījās pieredzē par individuāli izstrādātajām sociālās rehabilitācijas programmām cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Individuālo programmu priekšrocība ir iespēja izvēlēties nevis tos pakalpojumus, kas ir pieejami, bet gan meklēt katram cilvēkam atbilstošāko atbalsta risinājumu. Šo risinājumu pašvaldība iepērk no ārējiem pakalpojumu sniedzējiem un, lai arī sākotnējās izmaksas ir lielas, ilgtermiņā šāda pieeja ir ne vien efektīvāka, bet arī ekonomiski izdevīgāka. Sniedzot nepieciešamo atbalstu cilvēkam ar garīga rakstura traucējumiem, cilvēks var strādāt, aprūpēt sevi un savus bērnus. Rīgā arvien vairāk iedzīvotāju no pabalstu saņēmējiem kļūst par sociālo pakalpojumu saņēmējiem, kas ir pozitīvs rādītājs.

Brauciena pirmo dienu noslēdzām ar BKUS filiāles “Gaiļezers” apmeklējumu, kurā devāmies uz pakalpojumu “Atelpas brīdis”, lai izvaicātu par gados uzkrāto pieredzi. Pēc apmeklējuma secinājām, ka šo pakalpojumu nodrošināt par noteikto valsts izcenojumu ir problemātiski, kā arī kvalitatīva  speciālistu komanda ir jāveido daudzu gadu garumā.

Otro brauciena dienu uzsākām ar rehabilitācijas centra “Līgatne” apskati un speciālistu informāciju par pieejamajiem pakalpojumiem bērniem un cilvēkiem ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem. Centrā ir pieejams fizioterapeits, ergoterapeits, audiologopēds, hidroterapija, dejas un kustību terapeits, kā arī mākslas terapeits. Rehabilitācijas centra “Līgatne” pakalpojumi galvenokārt domāti  cilvēkiem ar kustību traucējumiem, pēc dažādām traumām un saslimšanām, tomēr atsevišķi pakalpojumi piemēroti arī bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Pieredzes apmaiņas brauciena noslēguma daļā projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone  informēja sadarbības partnerus par kārtību, kādā veicami Vidzemes DI plāna grozījumi, sniedza pārskatu par bērnu ar funkcionāliem traucējumiem un cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem vērtēšanas procesu, kā arī izteica atzinību pašvaldībām, kuras aktīvi strādā, lai cilvēki saņemtu nepieciešamos pakalpojumus un atbalstu.

Diskusijas sadaļā aicinājām biedrības “Cerību spārni” vadītāju Evu Viļķinu dalīties pieredzē, attīstot pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un sociālo uzņēmējdarbību. E.Viļķina savā prezentācijā uzsvēra, ka, attīstot kvalitatīvus sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus, samazinās pabalstu saņēmēju skaits, kā arī palielinās nodokļu maksātāju skaits.  Saņemot pakalpojumus ģimenei ir iespēja dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, jo 97% vecāku, kuru bērniem ir noteikta invaliditāte (gan maziem, gan pieaugušiem) pie pakalpojumu saņemšanas izvēlas strādāt. Tāpat E.Viļķina aicināja domāt par sociālās uzņēmējdarbības attīstību, nodrošinot katra cilvēka spējām atbilstošu iespēju strādāt un saņemt atalgojumu, atbilstoši padarītajam darbam.  

Tā kā pašvaldību sociālajiem dienestiem nav uzkrāta liela pieredze darbā ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, pārrunājām arī  iespējamo sadarbību ar Latvijas Psihiatru asociācijas Jauno psihiatru sekciju, par kuras darbību informēja Krista Brūna. Pašvaldības vērsa uzmanību uz jautājumiem par informācijas apmaiņu starp psihiatriem un sociālajiem dienestiem, jo lielākoties cilvēks, kuram nepieciešama palīdzība pēc iziešanas no ārstniecības iestādes, nenonāk sociālā dienesta redzeslokā, tādēļ nav iespējas sniegt nepieciešamo atbalstu un pakalpojumus. Tāpat pašvaldības lūdza psihiatrus sniegt detalizētāku informāciju par pacientiem nepieciešamo atbalstu, lai nodrošinātu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem nepieciešamos sociālos pakalpojumus. Bieži psihiatru atzinumos šāda nozīmīga informācija nav iekļauta un tas apgrūtina kvalitatīvu un cilvēka vajadzībām atbilstoša atbalsta sniegšanu. Savukārt K.Brūna norādīja, ka jaunie speciālisti ir ieinteresēti iesaistīties sabiedrības izglītošanas pasākumos, kā arī uzsvēra, ka psihiatriem bieži vien trūkst informācijas par pašvaldībās pieejamiem  pakalpojumiem, tāpēc informācijas apmaiņa un sadarbība ir ļoti būtiska.

Pielikumā prezentācijas no pieredzes apmaiņas brauciena:

RĪGAS DOMES LABKLĀJĪBAS DEPARTEMENTA prezentācija-"Sociālais atbalsts personām ar garīga rakstura traucējumiem-Rīgas pašvaldības pieredze" 

RŪPJU BĒRNS prezentācija

Individuālās sociālās rehabilitācijas programmas īstenošana: RC ZELDA pieredze

Rīgas Sociālā dienesta prezentācija- "Uz klienta vajadzībām orientēts risinājums-individuālā sociālās rehabilitācijas programma"

Eva Viļķina- biedrības "Cerību spārni" prezentācija

Vairāk informācijas:

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv 

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Aktivitāte “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” tuvojas noslēgumam, un arī Vidzemes plānošanas reģionā, E.Dārziņa un J.Sudrabkalna memoriālajā muzejā “Jāņaskola” atklāta izstāde, kurā skatāmas 10 ainavas – Vidzemes dārgumi. Atklājot izstādi, klātesošos sveica arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Telpiskās plānošanas departamenta pārstāves – Kristīne Kedo un Dace Granta. 12.septembrī svinīgais brīdis – izstādes atklāšana -  tika papildināts, pasākuma dalībniekus aicinot piedalīties reģionālajā diskusijā “Dabas un kultūras mantojums sastopas ainavā”, kas Jāņaskolā tika organizēta, lai akcentētu Latvijas ainavas nozīmību, ilgtspēju un daudzveidības saglabāšanu.

 Pasākums pulcēja tos, kuriem Latvijas ainava ir svarīga, un tā  mērķis bija rosināt sabiedrību iesaistīties ainaviskas vides uzturēšanā un saglabāšanā nākotnē, skaidrojot, kā ikviena cilvēka rīcība ietekmē to, kas mums ir apkārt.

Diskusijas laikā savu redzējumu sniedza muzeja apvienības “Orisāre” vadītāja Līva Grudule, Oleru muižas saimniece Ieva Zemīte, Kocēnu novada pašvaldības priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle, kā arī UNESCO LNK Kultūras sektora vadītāja Ieva Švarca. Tāpat klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar rīcības plāna nozīmību integrētai dabas un kultūras mantojuma pārvaldībai Vidzemē – par to domāt rosināja projekta “SWARE” vadītāja Lelde Ābele.

Ekspertu diskusijas centrā bija ainava, Vidzemes dārgumi un nepieciešamība tos prasmīgi saglabāt arī nākotnē.

Viena no diskusijas dalībniecēm Ieva Švarca, vērtējot aktivitāti “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” teica:  “Manuprāt, šis ir lielisks projekts – tā ir iespēja mazliet filozofiskāk paskatīties uz vērtībām ne tikai no tāda praktiska un materiāla apsvēruma viedokļa, bet arī paraudzīties, ko tas mums patiesībā nozīmē sentimentālā ziņā un kā mēs esam gatavi šīs vērtības izcelt un saglabāt citām paaudzēm.”

Vienlaikus ar izstādi, kurā aplūkojami sabiedrības dialogā izvirzītie 10 Vidzemes ainavu dārgumi, pasākuma dalībniekiem tika piedāvāta iespēja aplūkot arī pārējās iedzīvotāju iesūtītās Vidzemes ainavas, kas no 333 pieteikumiem apkopotas 171 Vidzemes ainavā. Katrai no tām veikta fotofiksācija, kas ikvienam aktivitātes dalībniekam Vidzemē tiks pasniegta kā dāvana pateicībā par veltīto laiku un dalīšanos ar personīgajām atmiņām un sajūtām. Latvijas simtgades svinību gadā iemūžinātās ainavas tiks uzdāvinātas arī fotogrāfiju krātuvei “Zudusī Latvija”, tādējādi nākamajām paaudzēm nodrošinot atskaites punktu, no kura paraudzīties uz konkrētajām ainavām pēc zināma laika. Tāpat ikviens interesents tās varēs aplūkot Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā un sociālās vietnes Facebook profilā (@VidzemesPlanosanasRegions).

Jāatzīmē, ka sagatavotā Vidzemes 10 ainavu dārgumu izstāde ir ceļojoša -  šobrīd interesenti to var aplūkot “Jāņaskolā”, savukārt 26.oktobrī visos reģionos esošās ainavu dārgumu izstādes ceļos uz Rīgu, lai tās varētu apskatīt vienkopus Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās. Vēlāk ikvienam interesentam būs iespējams iesaistīties Latvijas ainavu dārgumu popularizēšanā, kļūstot par ceļojošās izstādes pieturvietu (vairāk informācijas www.ainavudargumi.lv sadaļā “Aktualitātes”).

Aktivitāti “Ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” plānots noslēgt ar diskusiju par katra reģiona raksturīgāko ainavu iekļaušanu Latvijas Kultūras kanonā. Par to, cik un kuras no ainavām tajā varētu tikt iekļautas, aktualizēsies diskusijās gada nogalē.

Ainavu dārgumu fotoattēli, kā arī iedzīvotāju iesūtītie atmiņu stāsti un iespaidi par tiem tiek saglabāti arī elektroniskajā ainavu dārgumu krātuvē, kuri no oktobra būs aplūkojami tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lv.

Aktivitāti īsteno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) un plānošanas reģioniem.

 

Papildu informācija: Dace Laiva, aktivitātes koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 26566680, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Valmieras, Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu pašvaldību atbalsta programmas “ZĪLE” mērķis ir veicināt jaunu produktu un inovāciju realizēšanu, stiprināt esošos uzņēmumus un veicināt jaunu tehnoloģisku uzņēmumu veidošanos Valmieras pilsētas, Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novados. Programmas “ZĪLE” finansējumu šogad saņēmuši pieci biznesa inovāciju projekti. Viens no tiem ir uzņēmuma SIA “SunGIS” projekts “Telpiskie plāni un projekti”.

Go GIS ir SIA “SunGIS” pamatprodukts – ģeogrāfiskās informācijas sistēma (ĢIS), kas ļauj vienkopus uz kartes uzskatāmā veidā atainot ielu plānojumu, apgrūtinājumus un sarkanās līnijas, kadastra robežas, inženierkomunikācijas, zemes vienības un to piederību, kā arī citu telpisko informāciju. Informācija tiek attēlota uz kartes, nodrošinot iespēju to skatīt un/vai rediģēt katram speciālistam, kura darbs pašvaldībā ir saistīts ar šo datu izmantošanu.

Go GIS sistēma ir ērti izmantojama teritorijas plānošanā, projektēšanā, remontdarbu saskaņošanā un citu pašvaldībās būtisku procesu nodrošināšanā. Tā, piemēram, jaunu objektu būvniecības procesā sistēma nodrošina vieglu piekļuvi ūdensvadu, kanalizācijas tīklu, elektrības kabeļu vai gāzes cauruļu atrašanās vietas un raksturlielumu informācijai. Tādējādi iespējams gūt priekšstatu par dažādu objektu telpisko novietojumu, kas ļauj paātrināt lēmumu pieņemšanas procesu, samazinot izdevumus un taupot laiku.

Šobrīd SIA “SunGIS” risinājums ģeotelpiskās informācijas attēlošanā tiek izmantots 29 pašvaldībās Latvijā, kā arī ir uzsākts darbs pie eksporta tirgus meklēšanas. Kā stāsta “SunGIS” pārdošanas vadītājs Gints Lūkins, šī risinājuma ieviešana Latvijā ir vieglāka, nekā, piemēram, Igaunijā, jo šeit tiek izmantots vienots mērniecības standarts. Igaunijā, turpretim, ir pieci dažādi mērniecības standarti, kas apgrūtina vienotas ģeotelpisko datu pārlūkošanas platformas ieviešanu.

Šobrīd risinājums ir ļoti attīstīts un plaši izmantots inženierkomunikāciju darbības uzraudzības un remontu vajadzībām. Savukārt ar programmas “ZĪLE” atbalstu notiek darbs pie kartes papildināšanas arī ar administratīvajiem objektiem, lai apkopotā veidā būtu pieejama ne tikai apsaimniekotājiem interesējošā un noderīgā informācija, bet lai arī pašvaldību administrācija varētu izmantot karti darbu plānošanā. Projekta īstenošanas rezultātā uz kartes tiks attēlota informācija par plānotajiem, uzsāktajiem, realizētajiem būvniecības projektiem, veiktajiem remontdarbiem, publicējot arī saistošo informāciju par veiktajiem darbiem objektā, remontdarbu laikiem u.c. Atverot programmu, kartē būs attēlota konkrētā objekta īstenošanas stadija, norādot, vai tā ir iecere vai jau realizēts projekts, tā plānotais realizācijas laiks, un plānotie darbi, būvatļaujas informācija, realizācijā iesaistītās puses, kontaktpersonas un cita saistītā informācija. Tādējādi vienkopus tiks nodrošināta maksimālā informācija par konkrēto objektu.

Ar programmas “ZĪLE” atbalstu tapušais risinājums būs unikāls ne vien Latvijas, bet visas Baltijas mērogā, jo līdz šim nevienā no reģionā pieejamajiem ĢIS risinājumiem nav bijis iespējams tīmekļa pārlūkā pievienot un apskatīt informāciju tik plaši lietotos datu formātos. Tas ļaus esošos datus aplūkot kontekstā ar pamatdatiem, gūstot priekšstatu par vienotu teritorijas attīstību. SIA “SunGIS” strādā, izmantojot bezmaksas programmatūru, kas padara to pieejamāku daudz plašākai publikai.

Nākotnē risinājumus plānots vēl pilnveidot, paredzot iespēju uz kartes 3D formātā attēlot jau izprojektētus, bet vēl neuzbūvētus objektus (ēkas, ielas, ietves u.c.). Tas ļautu savlaicīgi pamanīt kādas nepilnības un pilsētas kopējo tēlu veidot vēl pārdomātāku.

Lai izstrādātā programma būtu maksimāli ērti lietojama un atbilstu lietotāju vajadzībām, SIA “SunGIS” risinājumu izstrādā sadarbībā ar pašvaldībām, ņemot vērā pilsētas plānotāju vajadzības un pieredzi, sniedzot risinājumus dažādām aktuālām problēmām, ar ko jāsaskaras ikdienas darbā. Tādējādi programmu iespējams pielāgot katras pašvaldības specifikai un vajadzībām. Atbalsta programmas “ZĪLE” ietvaros tapušo produktu plānots izstrādāt un ieviest līdz šī gada novembra beigām.

Ģeotelpiskās informācijas sistēmas programma šobrīd atrodas izstrādes procesā, ko plānots pabeigt līdz novembra beigām.

Informāciju sagatavoja:
Laura Moča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26349122 

Piektdien, 21. septembrī,  reģionālajā vizītē Valmierā viesojās Itālijas vēstnieks Latvijā V.E. Sabastjano Fulči (Sestiano Fulci). Valmieras pilsētas pašvaldībā Itālijas vēstnieks tikās ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku un Valmieras pilsētas pašvaldības ārējo sakaru organizatoru Jāni Bērziņu.

Tikšanās laikā vēstnieks tika informēts par Valmieras panākumiem ekonomikas, izglītības, kultūras, tūrisma un sporta jomā, kā arī šā brīža aktualitātēm un attīstības plāniem. Vizītes laikā tika pārrunātas turpmākās sadarbības iespējas starp Valmieru un Itāliju.

Pēc vizītes pašvaldībā delegācija viesojās uzņēmumā SIA "Padtex Insulation", kas nodarbojas ar augstas kvalitātes skaņas, siltumizolācija un ugunsdrošības produktu ražošanu no stikla šķiedras. SIA “Padtex Insulation” vēstnieks tikās ar uzņēmuma īpašnieku, itāli Džerardo Ciro Esposito (Mr. Gerardo Ciro Esposito) un valdes locekli Juri Volkopu.

Vizītes laikā vēstnieks apmeklēja arī Vidzemes Augstskolu un tikās ar akadēmisko prorektori Ivetu Putniņu, lai iepazītos ar Vidzemes Augstskolas piedāvātajām starptautiskajām programmām un sadarbības iespējām ar Itāliju.

Vēstnieks apmeklēja arī Valmieras Tehnikumu un tikās ar direktori Vinetu Melngāršu, jo Valmieras Tehnikums realizējis vairākas veiksmīgas skolēnu pieredzes apmaiņas programmas Itālijā.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālr.: 64207136; 26553317 

4. oktobrī Vīlandē, Igaunijā, notiks projekta “Zaļais dzelzceļš” (“Green Railway”) darba seminārs, kurā piedalīties aicināti visi uzņēmēji, kas vēlas saņemt plašāku informāciju par “Zaļā dzelzceļa” maršruta iespējām uzņēmējdarbības jomā.

Tematiskais seminārs “Kā piesaistīt apmeklētājus un nodrošināt pozitīvu pieredzi uz “Zaļā dzelzceļa” maršrutiem?” notiks saimniecības “Kivi” telpās (https://www.puhkaeestis.ee/et/kivi-turismitalu). Seminārā ar Eiropas Zaļo dzelzceļa tīkla attīstību un pieredzē dalīsies Eiropas Zaļo Ceļu asociācijas direktore Mercedes Munoz. Pasākums notiks igauņu un latviešu valodā ar tiešo tulkojumu. Šis būs jau otrais darba seminārs, kurā iepazīstinās ar projektu un tā sniegtajām iespējām uzņēmējdarbībai. Pirmais šāda veida darba seminārs projekta ietvaros notika Alūksnē pērnā gada novembrī. Interesenti semināram aicināti pieteikties līdz 28. septembrim šeit: http://ejuz.lv/l10

Galvenais projekta “Zaļais dzelzceļš” mērķis ir radīt jaunu un interesantu tūrisma maršrutu, izmantojot kādreizējās šaursliežu dzelzceļa līnijas Dienvidigaunijā un Vidzemē.. Projekta ietvaros plānots izveidot aptuveni 750 km garu maršrutu, kas ietver arī aptuveni 290 km kādreizējās šaursliežu līnijas. Gan vietējie iedzīvotāji, gan arī ceļotāji varēs to izmantot pārgājieniem un velo braucieniem. Latvijas teritorijā projektā iekļauts arī šaursliežu dzelzceļš Gulbene-Alūksne. Viens no projekta partneriem ir arī Alūksnes novada pašvaldība.

Programma: šeit.

Šī informācija atspoguļo autora viedokli, un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

Aizvadītajā nedēļas nogalē tika atklāta Koncertzāles “Cēsis” jaunā sezona, kura jau ceturto reizi iesākās ar čella skaņām – starptautisko festivālu Čello Cēsis. No 14. līdz 16. septembrim Cēsīs viesojās izpildītājmākslinieki, kuri plaši pazīstami uz starptautiskām skatuvēm, bet Latvijā viesojās pirmo reizi. Duetā ar Vācijā dzīvojošo latviešu pianisti Laumu Skridi dzirdējām izcilo vācu čellistu Danielu Milleru Šotu, savukārt lielkoncertā baudījām armēņu izcelsmes čellista Nareka Ahnazarjana izjusto čellspēli kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, Modesta Pitrena vadībā. Kā ierasts, īpašs koncertuzvedums bija veidots arī bērniem – šoreiz kopā ar čellu grupu DA GAMBA.

Festivāla pirmajā vakarā, 14. septembrī, skanēja divu izcilu un starptautisku atzinību guvušu mūziķu - latviešu pianistes Lauma Skrides un vācu čellista Daniela Millera Šota koncertprogramma. Tajā dzirdējām Vīnes dižgara Ludviga van Bēthovena opusus un līdzās tiem, mūzikas romantisko elpu, klausītāji izjuta Roberta Šūmaņa un Frederika Šopēna skaņdarbos.

Millers Šots ir uzskatāms par vienu no labākajiem savas paaudzes čellistiem pasaulē, ko bija iespēja novērtēt arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentiem, kuriem festivāla ietvaros tika piedāvāta iespēja piedalīties meistarklasēs ar vācu mūziķi.

Pēc meistarklasēm savu jauneklīgo un azartisko garu studenti iznesa Cēsu pilsētas ielās - muzikālā zibakcijā lielveikalā un vecpilsētas laukumā. Tādejādi festivāla Čello Cēsis elpu varēja izbaudīt arī nejauši garāmgājēji.

Festivāls savus klausītājus allaž pārsteidz ar unikālām programmām un neparastām instrumentācijām. Šogad aicinājām baudīt čella un sitaminstrumenta - vibrofona valdzinošo saspēli. Sestdienas, 16. septembra, dienas koncerts notika koncertzāles INSIGNIA mākslas galerijā, un tā muzikālā tēma jeb programmas vadmotīvs bija tango. Programmu veidoja pasaulslavenā orķestra Kremerata Baltica ilggadējs solists Andrejs Puškarevs kopsadarbībā ar čellisti Tatjanu Rediko.

Festivāls Čello Cēsis tiecas sapludināt mākslas žanru robežas, tādēļ arī koncerts “Tango čellam un vibrofonam” notika reizē ar koncertzāles jaunās sezonas pirmās mākslas izstādes atklāšanu – gleznotājas Vinetas Kaulačas jaunāko darbu izstādi “Redzes atmiņa”.

Dienas turpinājumā interesenti bija aicināti apmeklēt arī īpašu kino seansu, kurā uz lielā ekrāna tika demonstrēta dokumentālā filma par vienu no leģendārākajiem čellistiem pasaules mūzikas vēsturē – Mstislavu Rostropoviču.

Sestdienas vakara lielkoncerts reizē bija arī koncertzāles “Cēsis” piektās sezonas atklāšanas notikums. Lai arī ļoti gaidīts, diemžēl veselības stāvokļa dēļ festivālā Čello Cēsis nepiedalījās iepriekš izziņotais īpašais viesis - itāļu čellists un komponists Džovanni Solima. Koncertā kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Modesta Pitrena vadībā baudījām ne mazāk virtuozo un ar austrumniecisko šarmu apveltīto čella zvaigzni Nareku Ahnazarjanu. Viņa izpildījumā baudījām P. Čeikovska “Variācijas par rokoko tēmu” un Džovanni Solimas skaņdarbu “Lamentatio”, savukārt Solimas slavenais Violoncelles vibrez! skanēja latviešu čellista Ērika Kiršfelda un lietuviešu čellista Gļeba Pišņaka interpretācijā.

Festivāls noslēdzās svētdien ar radošo darbnīcu un uz multimediālo koncertuzvedumu bērniem “Čella pasakas. Tuksnesis” ar čellu grupu DA GAMBA. Caurvīti pasakas motīviem, koncertā skanēja klasiski un laikmetīgi skaņdarbi čellam. Mazajiem apmeklētājiem bija iespēja arī pašiem līdzdarboties koncerta tapšanā, veidojot scenogrāfijas elementus, kurus pēc tam varēja ieraudzīt jau uz skatuves.

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Koncertzāles “Cēsis”
Mārketinga un komunikācijas vadītāja
E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv
Tālr.: +371 26171151

Piektdien, 28. septembrī, visā Latvijā notiks Eiropas Zinātnieku nakts pasākumi, kuru vadmotīvs šogad ir “Zinātne veido mūs”. Apmeklētājus uz ekskursijām laboratorijās, eksperimentiem, diskusijām ar zinātniekiem, pētnieciskajām darbnīcām un citām izzinošām aktivitātēm aicinās zinātniskie institūti, augstskolas, muzeji un citas iestādes vairāk nekā 50 norises vietās.

Eiropas Zinātnieku nakts pasākumi Latvijā notiks jau 13. gadu pēc kārtas un būs pieejami 18 Latvijas pilsētās un novados: Rīgā, Baldonē, Cēsīs, Daugavpilī, Dižstendē, Dobelē, Engurē, Jelgavā, Jūrmalā, Krimuldā, Liepājā, Papē, Priekuļos, Rēzeknē, Salaspilī, Tumē, Valmierā un Ventspilī.

Pasākumu programma būs saistoša visdažādākā vecuma cilvēkiem un ļaus iepazīties ar pārsteidzošiem zinātnes atklājumiem un sasniegumiem, pateicoties kuriem mūsu ikdienas dzīve šodien kļuvusi ērtāka, patīkamāka un drošāka.  Piemēram, Latvijas Universitātes Dabas mājā apmeklētāji varēs iepazīties ar inovatīvu mākslīgā intelekta tehnoloģiju, kas ļauj vadīt  dronu ar domas palīdzību.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” piedāvās iepazīt baktēriju slepeno dzīvi, bet Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā ikviens varēs piedalīties spēlē “Izlaušanās no šūnas”. Savukārt nojumē pie lielveikala “Origo” būs iespēja iesaistīties zinātnes skolas “Laboratorium” zinātnisko eksperimentu darbnīcās.

Teikas rajonā, Rīgā, apmeklētāji būs gaidīti Elektronikas un datorzinātņu institūtā, kurā varēs uzzināt par aktualitātēm viedo audumu un apģērbu, biometrijas un viedo transporta sistēmu jomā. Tuvumā esošajā Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūtā ikviens varēs iepazīties ar koksnes pētīšanas metodēm un apstrādes tehnoloģijām, savukārt  Latvijas Organiskās sintēzes institūtā interesenti varēs noskaidrot, kā top jaunas zāļu vielas un kāds ir to ceļš līdz aptiekas plauktam.

Valmierā Vidzemes Augstskolas zinātnieki iejutīsies tirgotāju lomā, demonstrējot savus sasniegumus tirgus paviljonā, savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitāte Jelgavā piedāvās uzzināt, kā mainījusies mērniecība kopš „Mērnieku laikiem”. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija aicinās apmeklēt modernākās inženierzinātņu laboratorijas Baltijā, bet Ventspils Augstskola iepazīstinās ar saviem sasniegumiem medicīnas tehnoloģiju jomā.

Eiropas Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā un saistošā veidā skaidro zinātnes sasniegumus, ļaujot ikvienam interesentam ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Eiropas Zinātnieku nakts pasākumi notiek vienlaicīgi vairāk nekā 30 valstīs un vairāk nekā 300 pilsētās.

Latvijā Eiropas Zinātnieku nakti organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem. Eiropas Zinātnieku nakti 2018. un 2019. gadā finansē no Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 Marijas Sklodovskas-Kirī aktivitātes projekta līdzekļiem.

Ar Zinātnieku nakts pasākumu programmu var iepazīties interneta vietnē www.zinatniekunakts.lv.

Papildu informācija:

Kristīne Keiča
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67785461, 28628088
e-pasts: kristine.keica PIE viaa.gov PUNKTS lv

Ošupes pagasta jauniešiem 2. oktobrī ir iespēja doties uz Gaigalavu pie seno mūzikas instrumentu meistara Gunāra Igauņa, lai kopā pagatavotu kokles. Pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītajam Vidzemes kultūras programmas projektam, jaunieši tiks pie trīs lielām koklēm un vienas mazākas. Pēc vairākām nodarbībām kokles gatavošanā sekos arī ievads kokles spēlē, kur meistars mācīs spēlēt uz šiem senajiem vidzemnieku mūzikas instrumentiem. Šāda seno amatu apgūšana jauniešiem pavērs plašāku ieskatu par senajiem instrumentiem un attīstīs viņu muzikalitāti. Ceram, ka gatavotās kokles jau skanēs Latvijas valsts 100 gades pasākumā Degumnieku tautas namā. Arī vēlāk turpināsim spēlēt kokles jauniešu centrā, lai priecētu ne tikai sevi, bet arī apkārtējos.

Vēl joprojām notiek pieteikšanās dalībai projektā „Kokļu izgatavošanas meistardarbnīca un ievad stundas kokles spēlē Ošupes pagasta jauniešiem". Nesēdi mājās, nāc un piedalies! Pieteikšanās zvanot Dacei Kalniņai, nr. 28893026.

 

Informāciju sagatavojusi SIA “Sipiņi S” valdes priekšsēdētāja Dace Kalniņa.

 



Gulbenes novada Beļavas pagasta Beļavas ciemā šobrīd tiek īstenots vērienīgs pilotprojekts, kuram līdzīgi tiks ieviesti vēl tikai Igaunijā, Dānijā un Polijā. Pilotprojekta “Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes ieviešanas stratēģijas izstrāde Beļavas pagastā” mērķis ir paaugstināt esošās centralizētās siltumapgādes sistēmas energoefektivitāti. Šobrīd centralizētā siltumapgāde tiek nodrošināta vienai daudzdzīvokļu ēkai, tautas namam, veikalam, bērnudārzam un pastam, kas ir vienā ēkā ar Beļavas pagasta pārvaldi.

 

Ir noslēgts līgums ar būvdarbu veicēju, un ir paredzēts mainīt gan siltuma trases, gan arī uzstādīt jaunu konteinertipa katlu māju ar granulu apkuri. Būvniecības otrajā kārtā ir paredzēts uzstādīt arī saules paneļus, lai saražoto elektroenerģiju varētu izmantot apkures katla darbības nodrošināšanai, Vidzemes plānošanas reģionam atklāj Jānis Barinskis, Attīstības un projektu nodaļas vadītājs Gulbenes novada pašvaldībā. “Beļavas ciemā siltumapgādes sistēma tika pārplānota, lai maksimāli samazinātu siltumtrases garumu un līdz ar to, arī samazinātu siltuma zudumus. Ciematā daļa ēku ir siltinātas, līdz ar to ir iespējams apsvērt zemas temperatūras siltumapgādes sistēmu. Šajā gadījumā tā būs jaukta sistēma, kurā nesiltināto daudzīvokļu ēku siltumtīklos temperatūra būs augstāka,” stāsta VASSI eksperti.“Arī iedzīvotāji zina par gaidāmajiem būvdarbiem. Jau ziemā tika uzstādīti temperatūras sensori gan pašvaldību ēkās, gan arī daudzdzīvokļu ēkā, lai ievāktu datus par iekštelpu temperatūru. Toreiz dažviet temperatūras sensors uzrādīja +26 grādus. Līdz ar jauno siltumapgādes sistēmu arī apkures rēķini samazināsies, ja paši iedzīvotāji sekos līdzi telpu temperatūrai. Ja iedzīvotāji vēlēsies uzturēties +26 grādos, tad būs jāpalielina apkures katla jauda un palielināsies arī rēķins. Lai regulētu temperatūru apkures sistēmā, katrai ēkai tiks izbūvēts arī automatizēts siltummezgls,”piebilst Jānis Barinskis.

Gulbenes novada pašvaldība ir viens no VPR aktīvākajiem novadiem, kas lielu uzsvaru liek uz energoefektivitāti un prasmīgu energopārvaldību. To apliecina arī darbā pieņemtie divi energopārvaldnieki, kā arī pašvaldības īstenotie projekti. Piemēram, Gulbenes pilsētas pirmskolas izglītības iestādē “Auseklītis” ir uzstādīti saules kolektori ar kopējo platību ~132 m2. Šovasar saules kolektori saražoja līdz pat 80% no nepieciešamā karstā ūdens daudzuma. Novada teritorijā tiek mainīti apkures katli un veikti citi pasākumi, lai uzlabotu energoefektivitāti. Šie visi pasākumi ir nesuši finansiālu ietaupījumu, tāpēc Gulbenes novada pašvaldības vadība novērtē savu speciālistu zināšanas un ieguldīto darbu.

Šī laika tendence ir energoefektivitāte un energopārvaldība, kas saistīta ar ekonomisku līdzekļu izlietojumu un vides saglabāšanu. Mēs esam lepni, ka mūsu komandā ir cilvēki, kas seko šiem jautājumiem un cenšas iet uz priekšu, ieviešot jaunākos zinātniskos sasniegumus, kā arī piedaloties zinātniskās darba grupās, strādājot pie jaunu energoefektīvu risinājumu pētniecības. Mēs, Gulbenes novada dome, atbalstam šīs aktivitātes un novērtējam mūsu darbinieku iniciatīvu un radošu pieeju šo jautājumu risināšanā," stāsta Normunds Audzišs, Gulbenes novada domes priekšsēdētājs.

Projekts „LowTEMP” tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.- 2020. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Eiropas teritoriālās sadarbības Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas instrumenta atbalstu. Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienībai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu. Vairāk par projektu “LowTEMP” uzzini VPR mājas lapā.

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv

No 26.līdz 29.septembrim Valmierā notiks Latvijas un Zviedrijas izglītības iestāžu sadarbības projekts “Skolu tilti”. Projekta mērķis veicināt sadarbību starp skolām Latvijā un  Zviedrijā, tajā skaitā latviešu diasporas izglītības iestādēm, lai Zviedrijas izglītības iestāžu pārstāvji, latviešu diasporas skolu skolotāji iepazītu Latvijas izglītības programmas un sistēmu, kā arī izglītības iestādes  darbu ikdienā. Savukārt Latvijas skolotāji iepazītos ar latviešu valodas apguvi ārpus Latvijas un veidotu kontaktus pieredzes apmaiņai.

Sadarbības projekta vizīte iesāksies ar dalībnieku svinīgu pieņemšanu Zviedrijas vēstniecībā Rīgā, kam sekos neoficiālā iepazīšanās daļa Valmieras muzejā. Projekta turpinājumā tā dalībnieki apmeklēs Burtnieku novada pirmsskolas izglītības iestādi (PII) “Burtiņš”, kur notiks iepazīšanās ar bērnudārza darbību, neliela ekskursija un tikšanās ar izglītības iestādes kolektīvu, atklāto nodarbību vērošana un to analīze, piedalīšanās interešu izglītības nodarbībās, kā arī nodarbībās brīvā dabā. Projekta ietvaros notiks iepazīšanās arī ar Valmieras sākumskolu, atklāto stundu “Mācāmies darot!” vērošana, kā arī saruna ar skolas administrāciju un pedagogiem. Pieredzes vizītes noslēgumā projekta dalībnieki dosies ekskursijā uz atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “ZAAO” Dabas un tehnoloģiju parku “URDA” un Valmieras integrēto bibliotēku, kur paredzēta ne vien iepazīšanās ar bibliotēkas darbību, bet arī saruna par lasīšanas un zinātkāres pasākumiem bibliotēkā.

Projekta sadarbības partneri no Latvijas ir Valmieras sākumskola, Burtnieku novada pirmsskolas izglītības iestāde “Burtiņš”, Valmieras muzejs, Valmieras integrētā bibliotēka un SIA “ZAAO”, savukārt Zviedrijas dalībnieki ir Stokholmas Latviešu skola, Gripsholmas  sākumskola,  Hamnas un Mariefredas pamatskola.

Projekta turpinājumā plānota tā dalībnieku no Latvijas vizīte Zviedrijas izglītības iestādēs.

Projektu organizē Latviešu valodas aģentūra,  Eiropas latviešu apvienība, Valmieras pilsētas pašvaldība un Burtnieku novada pašvaldība.

Informāciju sagatavoja:
Liene Zālīte
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.:22464113

Vidzemes plānošanas reģions īsteno ESF līdzfinansētu projektu “Vidzeme iekļauj”. Tā mērķis ir palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu un sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību dzīvesvietā cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības. Plašāka informācija par projektu pieejama VPR mājas lapā www.vidzeme.lv sadaļā “Deinstitucionalizācija”.

 Ja esi gatavs/-a iesaistīties projekta īstenošanā, pieņemt jaunus izaicinājumus, meklēt un atrast piemērotāko risinājumu, nebaidies uzņemties atbildību, ja vēlies izmantot savas zināšanas un pieredzi, lai sniegtu ieguldījumu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu attīstībā, tad aicinām pievienoties Vidzemes plānošanas reģiona kolektīvam.

Mēs Tev uzticēsim:

  • sagatavot projekta ieviešanai nepieciešamo publisko iepirkumu procedūru, iepirkumu un tirgus izpētes dokumentāciju un piedalīties publisko iepirkumu komisijas darbā;
  • izstrādāt iepirkumu veikšanai nepieciešamos iekšējos normatīvos aktus;
  • sagatavot projekta ieviešanai nepieciešamos juridiskos dokumentus, tajā skaitā līgumu projektus un nodrošināt noslēgto līgumu izpildes kontroli;
  • pārstāvēt iestādes intereses tiesā, Iepirkumu uzraudzības birojā un citās institūcijās;
  • uzraudzīt iepirkumu plāna sagatavošanu un aktualizāciju;
  • sadarboties ar projekta partneriem (t.sk. konsultēt tos un sniegt norādījumus par projekta ieviešanas juridiskajiem jautājumiem, pārbaudīt iesniegtās atskaites, sniegt atzinumus par sadarbības partneru izstrādātajiem dokumentiem – lēmumiem, līgumiem, u.c.);
  • sniegt juridiskus atzinumus, rekomendācijas situāciju risināšanā, sagatavot paskaidrojumus un konsultēt projekta ieviešanas darba grupu par juridiskajiem jautājumiem.


Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze, zināšanas un prasmes:

  • Augstākā izglītība tiesību zinātnē;
  • Vismaz 2 gadu praktiska pieredze darbā ar publiskajiem iepirkumiem;
  • Izpratne par publisko iepirkumu jomu regulējošo normatīvo aktu piemērošanu;
  • Pieredze darbā ar ES fondu un citu ārvalstu finanšu instrumentu līdzfinansētajiem projektiem tiks uzskatīta par priekšrocību;
  • Pieredze darbā publiskajā sektorā, kā arī pieredze darbā sociālajā jomā tiks uzskatīta par priekšrocību;
  • Personības īpašības: precizitāte, paškontrole, augsta atbildības sajūta, labas komunikāciju prasmes, analītiska domāšana, spēja strādāt komandā, lēmumu pieņemšanas prasme savas kompetences ietvaros;
  • Teicamas latviešu valodas zināšanas (gan mutiski, gan rakstos);
  • Labas datora lietošanas prasmes (MS Office standartprogrammas).

 Piedāvājam:

  • Interesantu un dinamisku darbu draudzīgā kolektīvā;
  • Konkurētspējīgu un stabilu atalgojumu;
  • Labus darba apstākļus un sociālās garantijas.

 

Darba vieta:  Vidzemes plānošanas reģiona administrācija: Jāņa Poruka ielā 8-108, Cēsīs vai Purva ielā 12 A, Valmierā

 
Slodze: Nepilna laika

 
Darba līguma termiņš: līdz 2023.gada 29.decembrim


Pieteikšanās: Vidzemes plānošanas reģiona administrācijā līdz 12.10.2018. plkst. 15.00, sūtot Pieteikuma vēstuli un CV uz e-pastu: ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv
 
Jautājumu gadījumā sazināties ar Inu Miķelsoni, tālrunis 29289487.

 

Informējam, ka pretendentu pieteikumos iekļauto personas datu apstrādes mērķis ir pretendentu atlases nodrošināšana. Personas datu apstrādes pārzinis ir Vidzemes plānošanas reģions. Pēc pretendenta atlases personas dati tiks dzēsti.