Arhīva kalendārs

« September 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Valmieras, Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu pašvaldību atbalsta programmas “ZĪLE” mērķis ir veicināt jaunu produktu un inovāciju realizēšanu, stiprināt esošos uzņēmumus un veicināt jaunu tehnoloģisku uzņēmumu veidošanos Valmieras pilsētas, Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novados. Programmas “ZĪLE” finansējumu šogad saņēmuši pieci biznesa inovāciju projekti. Viens no tiem ir uzņēmuma SIA “SunGIS” projekts “Telpiskie plāni un projekti”.

Go GIS ir SIA “SunGIS” pamatprodukts – ģeogrāfiskās informācijas sistēma (ĢIS), kas ļauj vienkopus uz kartes uzskatāmā veidā atainot ielu plānojumu, apgrūtinājumus un sarkanās līnijas, kadastra robežas, inženierkomunikācijas, zemes vienības un to piederību, kā arī citu telpisko informāciju. Informācija tiek attēlota uz kartes, nodrošinot iespēju to skatīt un/vai rediģēt katram speciālistam, kura darbs pašvaldībā ir saistīts ar šo datu izmantošanu.

Go GIS sistēma ir ērti izmantojama teritorijas plānošanā, projektēšanā, remontdarbu saskaņošanā un citu pašvaldībās būtisku procesu nodrošināšanā. Tā, piemēram, jaunu objektu būvniecības procesā sistēma nodrošina vieglu piekļuvi ūdensvadu, kanalizācijas tīklu, elektrības kabeļu vai gāzes cauruļu atrašanās vietas un raksturlielumu informācijai. Tādējādi iespējams gūt priekšstatu par dažādu objektu telpisko novietojumu, kas ļauj paātrināt lēmumu pieņemšanas procesu, samazinot izdevumus un taupot laiku.

Šobrīd SIA “SunGIS” risinājums ģeotelpiskās informācijas attēlošanā tiek izmantots 29 pašvaldībās Latvijā, kā arī ir uzsākts darbs pie eksporta tirgus meklēšanas. Kā stāsta “SunGIS” pārdošanas vadītājs Gints Lūkins, šī risinājuma ieviešana Latvijā ir vieglāka, nekā, piemēram, Igaunijā, jo šeit tiek izmantots vienots mērniecības standarts. Igaunijā, turpretim, ir pieci dažādi mērniecības standarti, kas apgrūtina vienotas ģeotelpisko datu pārlūkošanas platformas ieviešanu.

Šobrīd risinājums ir ļoti attīstīts un plaši izmantots inženierkomunikāciju darbības uzraudzības un remontu vajadzībām. Savukārt ar programmas “ZĪLE” atbalstu notiek darbs pie kartes papildināšanas arī ar administratīvajiem objektiem, lai apkopotā veidā būtu pieejama ne tikai apsaimniekotājiem interesējošā un noderīgā informācija, bet lai arī pašvaldību administrācija varētu izmantot karti darbu plānošanā. Projekta īstenošanas rezultātā uz kartes tiks attēlota informācija par plānotajiem, uzsāktajiem, realizētajiem būvniecības projektiem, veiktajiem remontdarbiem, publicējot arī saistošo informāciju par veiktajiem darbiem objektā, remontdarbu laikiem u.c. Atverot programmu, kartē būs attēlota konkrētā objekta īstenošanas stadija, norādot, vai tā ir iecere vai jau realizēts projekts, tā plānotais realizācijas laiks, un plānotie darbi, būvatļaujas informācija, realizācijā iesaistītās puses, kontaktpersonas un cita saistītā informācija. Tādējādi vienkopus tiks nodrošināta maksimālā informācija par konkrēto objektu.

Ar programmas “ZĪLE” atbalstu tapušais risinājums būs unikāls ne vien Latvijas, bet visas Baltijas mērogā, jo līdz šim nevienā no reģionā pieejamajiem ĢIS risinājumiem nav bijis iespējams tīmekļa pārlūkā pievienot un apskatīt informāciju tik plaši lietotos datu formātos. Tas ļaus esošos datus aplūkot kontekstā ar pamatdatiem, gūstot priekšstatu par vienotu teritorijas attīstību. SIA “SunGIS” strādā, izmantojot bezmaksas programmatūru, kas padara to pieejamāku daudz plašākai publikai.

Nākotnē risinājumus plānots vēl pilnveidot, paredzot iespēju uz kartes 3D formātā attēlot jau izprojektētus, bet vēl neuzbūvētus objektus (ēkas, ielas, ietves u.c.). Tas ļautu savlaicīgi pamanīt kādas nepilnības un pilsētas kopējo tēlu veidot vēl pārdomātāku.

Lai izstrādātā programma būtu maksimāli ērti lietojama un atbilstu lietotāju vajadzībām, SIA “SunGIS” risinājumu izstrādā sadarbībā ar pašvaldībām, ņemot vērā pilsētas plānotāju vajadzības un pieredzi, sniedzot risinājumus dažādām aktuālām problēmām, ar ko jāsaskaras ikdienas darbā. Tādējādi programmu iespējams pielāgot katras pašvaldības specifikai un vajadzībām. Atbalsta programmas “ZĪLE” ietvaros tapušo produktu plānots izstrādāt un ieviest līdz šī gada novembra beigām.

Ģeotelpiskās informācijas sistēmas programma šobrīd atrodas izstrādes procesā, ko plānots pabeigt līdz novembra beigām.

Informāciju sagatavoja:
Laura Moča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26349122 

Piektdien, 21. septembrī,  reģionālajā vizītē Valmierā viesojās Itālijas vēstnieks Latvijā V.E. Sabastjano Fulči (Sestiano Fulci). Valmieras pilsētas pašvaldībā Itālijas vēstnieks tikās ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku un Valmieras pilsētas pašvaldības ārējo sakaru organizatoru Jāni Bērziņu.

Tikšanās laikā vēstnieks tika informēts par Valmieras panākumiem ekonomikas, izglītības, kultūras, tūrisma un sporta jomā, kā arī šā brīža aktualitātēm un attīstības plāniem. Vizītes laikā tika pārrunātas turpmākās sadarbības iespējas starp Valmieru un Itāliju.

Pēc vizītes pašvaldībā delegācija viesojās uzņēmumā SIA "Padtex Insulation", kas nodarbojas ar augstas kvalitātes skaņas, siltumizolācija un ugunsdrošības produktu ražošanu no stikla šķiedras. SIA “Padtex Insulation” vēstnieks tikās ar uzņēmuma īpašnieku, itāli Džerardo Ciro Esposito (Mr. Gerardo Ciro Esposito) un valdes locekli Juri Volkopu.

Vizītes laikā vēstnieks apmeklēja arī Vidzemes Augstskolu un tikās ar akadēmisko prorektori Ivetu Putniņu, lai iepazītos ar Vidzemes Augstskolas piedāvātajām starptautiskajām programmām un sadarbības iespējām ar Itāliju.

Vēstnieks apmeklēja arī Valmieras Tehnikumu un tikās ar direktori Vinetu Melngāršu, jo Valmieras Tehnikums realizējis vairākas veiksmīgas skolēnu pieredzes apmaiņas programmas Itālijā.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Tālr.: 64207136; 26553317 

4. oktobrī Vīlandē, Igaunijā, notiks projekta “Zaļais dzelzceļš” (“Green Railway”) darba seminārs, kurā piedalīties aicināti visi uzņēmēji, kas vēlas saņemt plašāku informāciju par “Zaļā dzelzceļa” maršruta iespējām uzņēmējdarbības jomā.

Tematiskais seminārs “Kā piesaistīt apmeklētājus un nodrošināt pozitīvu pieredzi uz “Zaļā dzelzceļa” maršrutiem?” notiks saimniecības “Kivi” telpās (https://www.puhkaeestis.ee/et/kivi-turismitalu). Seminārā ar Eiropas Zaļo dzelzceļa tīkla attīstību un pieredzē dalīsies Eiropas Zaļo Ceļu asociācijas direktore Mercedes Munoz. Pasākums notiks igauņu un latviešu valodā ar tiešo tulkojumu. Šis būs jau otrais darba seminārs, kurā iepazīstinās ar projektu un tā sniegtajām iespējām uzņēmējdarbībai. Pirmais šāda veida darba seminārs projekta ietvaros notika Alūksnē pērnā gada novembrī. Interesenti semināram aicināti pieteikties līdz 28. septembrim šeit: http://ejuz.lv/l10

Galvenais projekta “Zaļais dzelzceļš” mērķis ir radīt jaunu un interesantu tūrisma maršrutu, izmantojot kādreizējās šaursliežu dzelzceļa līnijas Dienvidigaunijā un Vidzemē.. Projekta ietvaros plānots izveidot aptuveni 750 km garu maršrutu, kas ietver arī aptuveni 290 km kādreizējās šaursliežu līnijas. Gan vietējie iedzīvotāji, gan arī ceļotāji varēs to izmantot pārgājieniem un velo braucieniem. Latvijas teritorijā projektā iekļauts arī šaursliežu dzelzceļš Gulbene-Alūksne. Viens no projekta partneriem ir arī Alūksnes novada pašvaldība.

Programma: šeit.

Šī informācija atspoguļo autora viedokli, un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

 

Aizvadītajā nedēļas nogalē tika atklāta Koncertzāles “Cēsis” jaunā sezona, kura jau ceturto reizi iesākās ar čella skaņām – starptautisko festivālu Čello Cēsis. No 14. līdz 16. septembrim Cēsīs viesojās izpildītājmākslinieki, kuri plaši pazīstami uz starptautiskām skatuvēm, bet Latvijā viesojās pirmo reizi. Duetā ar Vācijā dzīvojošo latviešu pianisti Laumu Skridi dzirdējām izcilo vācu čellistu Danielu Milleru Šotu, savukārt lielkoncertā baudījām armēņu izcelsmes čellista Nareka Ahnazarjana izjusto čellspēli kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, Modesta Pitrena vadībā. Kā ierasts, īpašs koncertuzvedums bija veidots arī bērniem – šoreiz kopā ar čellu grupu DA GAMBA.

Festivāla pirmajā vakarā, 14. septembrī, skanēja divu izcilu un starptautisku atzinību guvušu mūziķu - latviešu pianistes Lauma Skrides un vācu čellista Daniela Millera Šota koncertprogramma. Tajā dzirdējām Vīnes dižgara Ludviga van Bēthovena opusus un līdzās tiem, mūzikas romantisko elpu, klausītāji izjuta Roberta Šūmaņa un Frederika Šopēna skaņdarbos.

Millers Šots ir uzskatāms par vienu no labākajiem savas paaudzes čellistiem pasaulē, ko bija iespēja novērtēt arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentiem, kuriem festivāla ietvaros tika piedāvāta iespēja piedalīties meistarklasēs ar vācu mūziķi.

Pēc meistarklasēm savu jauneklīgo un azartisko garu studenti iznesa Cēsu pilsētas ielās - muzikālā zibakcijā lielveikalā un vecpilsētas laukumā. Tādejādi festivāla Čello Cēsis elpu varēja izbaudīt arī nejauši garāmgājēji.

Festivāls savus klausītājus allaž pārsteidz ar unikālām programmām un neparastām instrumentācijām. Šogad aicinājām baudīt čella un sitaminstrumenta - vibrofona valdzinošo saspēli. Sestdienas, 16. septembra, dienas koncerts notika koncertzāles INSIGNIA mākslas galerijā, un tā muzikālā tēma jeb programmas vadmotīvs bija tango. Programmu veidoja pasaulslavenā orķestra Kremerata Baltica ilggadējs solists Andrejs Puškarevs kopsadarbībā ar čellisti Tatjanu Rediko.

Festivāls Čello Cēsis tiecas sapludināt mākslas žanru robežas, tādēļ arī koncerts “Tango čellam un vibrofonam” notika reizē ar koncertzāles jaunās sezonas pirmās mākslas izstādes atklāšanu – gleznotājas Vinetas Kaulačas jaunāko darbu izstādi “Redzes atmiņa”.

Dienas turpinājumā interesenti bija aicināti apmeklēt arī īpašu kino seansu, kurā uz lielā ekrāna tika demonstrēta dokumentālā filma par vienu no leģendārākajiem čellistiem pasaules mūzikas vēsturē – Mstislavu Rostropoviču.

Sestdienas vakara lielkoncerts reizē bija arī koncertzāles “Cēsis” piektās sezonas atklāšanas notikums. Lai arī ļoti gaidīts, diemžēl veselības stāvokļa dēļ festivālā Čello Cēsis nepiedalījās iepriekš izziņotais īpašais viesis - itāļu čellists un komponists Džovanni Solima. Koncertā kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Modesta Pitrena vadībā baudījām ne mazāk virtuozo un ar austrumniecisko šarmu apveltīto čella zvaigzni Nareku Ahnazarjanu. Viņa izpildījumā baudījām P. Čeikovska “Variācijas par rokoko tēmu” un Džovanni Solimas skaņdarbu “Lamentatio”, savukārt Solimas slavenais Violoncelles vibrez! skanēja latviešu čellista Ērika Kiršfelda un lietuviešu čellista Gļeba Pišņaka interpretācijā.

Festivāls noslēdzās svētdien ar radošo darbnīcu un uz multimediālo koncertuzvedumu bērniem “Čella pasakas. Tuksnesis” ar čellu grupu DA GAMBA. Caurvīti pasakas motīviem, koncertā skanēja klasiski un laikmetīgi skaņdarbi čellam. Mazajiem apmeklētājiem bija iespēja arī pašiem līdzdarboties koncerta tapšanā, veidojot scenogrāfijas elementus, kurus pēc tam varēja ieraudzīt jau uz skatuves.

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Koncertzāles “Cēsis”
Mārketinga un komunikācijas vadītāja
E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv
Tālr.: +371 26171151