Arhīva kalendārs

« August 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

“Siltumnīca” komanda ielūdz ikvienu pieaugušo atdzīvināt bērnības atmiņas, piedaloties gastronomiskā ceļojumā “Bērnība joprojām ir tepat!”, kas norisināsies 19. augusta pēcpusdienā. Pasākuma viesi dosies dabā un meklēs bērnību lietās un vietās, kā arī baudīs tās garšu “Restorāns 3” pavāra Žaņa-Raivo Behmaņa vadībā.

Populārais uzskats, ka zāle kādreiz bija zaļāka ir mīts. Zāle ir tik pat zaļa, vajag tikai tajā iekāpt. Arī skābenes sarieš tik pat daudz siekalu ja tās ēd. Tāpat arī bērnība nav pagātnē palikusi saules zeme - tas ir katra cilvēka pamats, kura vienkāršību vēlams neaizmirst ikdienas sarežģītībā. Lai tas izdotos, “Siltumnīca” komanda aicina atklāt noslēpumu - bērnība joprojām ir tepat, atliek tikai to piedzīvot! 

Ceļojums sāksies pēcpusdienas saulē ar došanos dabā, lai pagaršotu priežu skujas, saiskaitītu skudru dibentiņus un sajustu, cik smieklīgas var būt smilgas. Visi viesi ies kopā, spēlēs spēles un izaicinās vēju, lai vakarā nāktu mājās un sēstos pie garā “Siltumnīcas” galda, kur Žanis-Raivo Behmanis, “Restorāns 3” pavārs, pasniegs bērnības garšas piecās kārtās. 

Pasākumā dalība tikai ar iepriekšēju rezervāciju. Vairāk informācijas iespējams uzzināt: siltumnica.com.

 

 

Informāciju sagatavojusi:

Elīna Baltskara

"Siltumnīca" komandas pārstāve

E-pasts: elina.baltskara PIE gmail PUNKTS com

Mājas lapa: siltumnica.com

Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros deju skola „Dzirnas” ar māksliniecisko vadītāju, horeogrāfu Agri Daņiļeviču un Burtnieku novada bērniem un jauniešiem projektā “Dodot gūtais neatņemams” iestudēs deju uzvedumu „Spēlēju, dancoju”. Tas tiks izrādīts sestdien, 11. augustā, plkst. 21.00 Burtnieku pagasta estrādē. Deju uzvedumā muzicēs grupa „Iļģi”.

Deju meistarklasēs, kuras norisināsies astoņas dienas, 120 Burtnieku novada bērni un jaunieši kopā ar astoņiem profesionāliem pedagogiem apgūs deju soli. Tas būs jauns izaicinājums ne tikai horeogrāfam, bet arī bērniem un jauniešiem. Kopā pavadītā nedēļa veicinās jauniešu zināšanas par dejas kultūru, viņi kļūs aktīvāki un iegūs pārliecību par savām spējām. Kopā ar dalībniekiem no Burtnieku novada dejos arī 80 deju skolas „Dzirnas” audzēkņi.

Šis būs jau trešais deju uzvedums, kurā Agris Daņiļevičš un deju skolas “Dzirnas” audzēkņi dejos kopā ar bērniem un jauniešiem no Burtnieku novada. Pirmais deju uzvedums bija “Viņi dejoja vienu vasaru”, otrais -  “Džungļu zēns”. Ar katru gadu uzvedumi kļūst arvien krāšņāki un emocionālāki. Latvijas valsts simtgades gadā pasākuma organizatori nolēmuši ar deju uzvedumu “Spēlēju, dancoju” parādīt dejas skaistumu, stiprināt piederības sajūtu savai zemei, savām dzimtajām mājām, kā arī sniegt jaunas sajūtas ne tikai skatītājiem, bet arī visiem uzveduma dalībniekiem.

Ieeja par ziedojumiem. Ienākumi tiks novirzīti mācību līdzekļu iegādei Burtnieku novadā deklarētajiem bērniem, kuri rudenī uzsāks mācības 1. klasē.

Pasākumu organizē biedrība “Pāvulēni” sadarbībā ar Burtnieku novada pašvaldību. Projektu “Dodot gūtais neatņemams” finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros, Burtnieku novada pašvaldība, Taipejas misija Latvijā. Atbalsta “Valmiermuižas alus darītava” un garškopju kustība “Gardu muti”.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un video materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.


 

Informāciju sagatavojusi:

Edīte Stērste,
Burtnieku novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

18. augustā, sestdienā, Lubāna mitrāja informācijas centrs organizē velobraucienu “Ičas akmens laikmeta apmetni meklējot”. Brauciena galvenais mērķis ir iepazīt Ičas apmetnes ciemu Bērzpilī un zvejnieku sētas Solas ciemā, izzināt Lubāna ezera apkārtnes kultūrvēsturisko mantojumu un dabas liegumu “Lubāna mitrājs”. 

Pulcējamies plkst. 9:30 Gaigalavas ciematā, pie Gaigalavas pagasta kultūras centra, stāvlaukumā X: 687714, Y: 6291846 (Rēzeknes iela 2, Gaigalava, Rēzeknes novads). Velobrauciena starts plkst. 10:00. Plānotais velo brauciena kopgarums aptuveni 60 kilometri. 

Velobraucienā aicināts ikviens, tomēr paturam prātā, ka maršruta garums ir 60 km, tāpēc apsveriet savus spēkus, enerģiju un izturību, vēlama ir velo pieredze un iekšējā gatavība doties, zinātkāre un pozitīvs noskaņojums, lai var uzlabot noskaņojumu kādam pagurušākam ceļa biedram. 

Velobrauciens mūs vedīs pa asfaltu (15 km), grants ceļiem (17 km), kā arī meža ceļiem un pļaviņu, cik vien maksimāli būs iespējams centīsimies izvairīties no intensīvākas satiksmes un sliktākas kvalitātes grantsceļiem, lai radītu drošu un patīkamu braucienu. Braucienā laikā paredzēti vairāki apstāšanās punkti. 

Ičas apmetnes ciemā Bērzpilī tiks nodrošinātas pusdienas (zivju zupa). Līdz ņemam kādu našķi ceļam, jo pēc pusdienām vēl viena apūtas vieta ar iespēju nopeldēties, veldzēties un „uzlādēt” spēkus atlikušajiem kilometriem. Īpaši padomājam par ūdens rezervēm (pusceļā būs viena vieta, kur uzpildīt ūdens pudeles). Kā arī sekojam līdzi laikapstākļiem un parūpējamies par piemērotu apģērbu kā siltam un saulainam laikam, tā arī lietum. 

Velobrauciena dalības maksa 5 EUR, kas tiks ieguldīti pusdienu zupas nodrošināšanā. 

Ja kādam nav savs velosipēds, bet ir vēlme doties braucienā, nebēdā! Tieši uz šo pasākumu ir pieejami astoņi velosipēdi, kurus ir iespēja iznomāt. Nomas maksa – 4 EUR par velosipēdu (sazinies ar mums uz zemāk norādīto kontaktinformāciju). 

Velobraucienam nepieciešama iepriekšējā pieteikšanās, var zvanīt pa tālr.: 29234956 (Ilze, Elīna) vai rakstīt e-pastu uz lubanamitrajs PIE gmail PUNKTS com. Dalībnieku skaits ierobežots. 

Piesakies un dosimies visi kopā pretī piedzīvojumam, iepazīsim teritoriju ar apjomīgu un nozīmīgu vēsturisko „bagāžu”.

 

Informāciju sagatavojusi:

Ilze Sauša,

Lubāna mitrāja informācijas centrs

Aiviekstes hidromezgls,

Ošupes pagasts, Madonas novads

LV-4833

Tel.nr.: +37129234956

 

17., 18., 19.augustā Dzērbenes autobusu pieturā notiks Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes Kultūras programmas projekta AMATS ZELTA PAMATS -2018 Botāniskās glezniecības meistarklase. Aicināti piedalīties visi pamatiedzīvotāji, vasarnieki, garāmgājēji un caurbraucēji.

17.augustā 20.00 satiksimies, iepazīsimies un vienosimies par uzdevumiem

18.augustā no 11.00 notiks neatlaidīgs darbs līdz spēku izsīkumam

19.augustā līdz 15.00 varēs darbus pielabot, apbrīnot un sākt atvadīties

BEZMAKSAS DALĪBA, nāc ar savām krāsām, zīmuļiem un papīriem, kopdarbam nepieciešamie darbarīki un krāsas būs uz vietas

PIETEIKTIES PIE MĀKSLINIECES ĒRIKAS MĀLDERES 29424560

Botānika (grieķuβοτανήbotanē — ‘augs’) zinātne par augiem - par to uzbūvi, augu orgānu funkcijām, individuālo un vēsturisko attīstību, augu valsts sastāvu, par augu un vides savstarpējām attiecībām.

Dalībnieki iegūs skaistu pašizgatavotu darbu, ko iespējams dāvināt vai glābāt par piemiņu no Dzērbenē pavadītās vasaras. Pasākuma laikā tiks veidots kopdarbs Dzērbenes centra uzlabošanai. Ēdināšana pasākuma laikā nenotiks, jo blakus atrodas  veikals.

 

Informāciju sagatavojusi Ērika Māldere

2018. gada 10. augustā Sēļu muižā apmeklētājus jau piekto gadu priecēs Mazie Opermūzikas un Mākslas svētki. Šoreiz pasākumā, pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) Vidzemes kultūras programmai, izskanēs Gaetāno Doniceti operas “DONS PASKVĀLE” muzikālais stāsts.

Svētki sāksies plkst.21.00 ar vairāku izstāžu atklāšanu. Sēļu muižas lielajā zālē notiks Igaunijas mākslinieku gleznu izstādes atvēršana. Piedalīsies: Malle Heinonen un Tīna Erala (Pērnava). Savukārt Muižas klētī notiks tradicionālās izstādes “Ziedi manā dārzā” atvēršana. Ar muzikāliem sveicieniem atklāšanā uzstāsies Valmieras dāmu vokālā grupa “AD REM”. Pasākuma laikā apskatāmas vēl četras izstādes: gleznotāja Jāņa Kalmītes (1907-1996) gleznas no Valmieras muzeja krājuma, porcelāna figūriņu kolekcija (Zviedrija), lielajā klētī sadarbībā ar Valmieras muzeju izstāde „Sprēslenīcas, vārpstiņas, ērkulīši...” un vēsturiskā ekspozīcija “Sēļu muiža un apkārtnes muižas”.

Koncertā plkst.22.00 Sēļu muižas estrādē Gaetāno Doniceti operas “DONS PASKVĀLE” muzikālais stāsts. Tas būs komisks operas žanra meistardarbs, kur sižetiskā līnija atspoguļo padzīvojuša vecpuiša izjokošanu, ko veic viņa ārsts, ārsta māsa – jauna un skaista atraitne, savukārt tam visam pa vidu kā allaž klīst mīlas mokās sirgstošs brāļadēls, kas beigās, protams, iegūst par sievu jauno un skaisto atraitni. Piedalās Latvijas Nacionālās Operas un Baleta (LNOB) solisti: Inga Šļubovska-Kanceviča (Norīna), Krišjānis Norvelis (Dons Paskvāle), Kalvis Kalniņš (Malatesta), Viesturs Jansons (Ernesto), Juris Ādamsons (Karlīno) un LNOB kamerorķestris diriģenta Normunda Vaiča vadībā. Ieeja uz koncertu 5 euro, skolēniem 1 euro.

Projekts “Dons Paskvāle Sēļu muižā” (projekta numurs  VKP/2018-89) tiek īstenots pateicoties Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas valsts mežu atbalstam un Valsts kultūrkapitāla fonda piešķirtajam finansējumam 3000 euro apmērā. Projekta mērķis ir aktualizēt Sēļu muižas kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmību, ļaujot klātienē baudīt augstvērtīgu un profesionālu mākslinieku sniegumu, attīstot un saglabājot muižas vēsturiskās tradīcijas.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un video materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.

Aicinām izbaudīt Sēļu muižas senatnīgo auru, dabas krāšņumu un romantisko noskaņu Mazajos Opermūzikas un Mākslas svētkos 10. augustā!

 

Informāciju sagatavojusi:

Anete Gluha, Mazsalacas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

No 10. līdz 12. augustam Priekuļu lidlaukā pirmo reizi Baltijā norisināsies Starptautiskajai aviācijas sporta federācijas (FAI) Pasaules kauss sacīkšu droniem 2018, kurā vairāk nekā 20 pasaules līmeņa dronu piloti noskaidros spēcīgāko sportistu Latvijas posmā. Sestdien un svētdien arī skatītāji būs aicināti izmēģināt dronu pilotēšanu un citas jaunās tehnoloģijas, kā arī vērot speciāli Latvijas posmam izveidotu dronu šovu. 

 

Sacensību pirmā diena būs veltīta dalībnieku treniņlidojumiem, otrajā dienā norisināsies kvalifikācijas posmi, savukārt trešā diena būs veltīta finālsacensībām. 11. augustā, sacensību otrajā dienā, gaidāmas dažādas aktivitātes apmeklētājiem – dronu pilotēšana, sacīkšu dronu simulatori, 3D, virtuālās realitātes un telekomunikāciju tehnoloģijas. Vakara izskaņā būs iespēja vērot dronu freestyle šovu, ko piloti būs radījuši speciāli Latvijas posma sacensībām.

Šāda mēroga dronu sacīkstes Latvijā un Baltijā notiek pirmo reizi. Tās  pulcēs pilotus no Lietuvas, Igaunijas, Latvijas, Polijas, Baltkrievijas un Lielbritānijas. Latviju sacensībās pārstāvēs 11 sacīkšu dronu piloti. Drone Racing Latvia dibinātājs Āris Muitinieks uzsver: “Līdz ar šāda līmeņa sacensību noorganizēšanu Latvijā, mēs un mūsu piloti piesakām sevi kā spēcīgus spēlētājus pasaules sacīkšu dronu arēnā.” Viņš arī norāda, ka tie Latvijas piloti, kas piedalīsies šajā pasaules kausa posmā, veidos izlasi, kas novembrī pārstāvēs Latviju pasaules čempionātā Ķīnā.

Pasaules kausa posmi droniem visā pasaulē notiek, pateicoties Starptautiskajai aviācijas sporta federācijai (FAI), kuras mērķis ir veicināt aviācijas sporta un kosmosa aktivitāšu attīstību visā pasaulē.

Latvijas posmu Pasaules kausa sacīkšu droniem 2018 rīko Drone Racing Latvia, Vides risinājumu institūts un Latvijas Sporta federāciju padome.

Vairāk iespējams uzzināt: www.f3u.lv 

Foto: Renārs Boļšēvics

 

Informāciju sagatavoja:
Guna Dātava
Vides risinājumu institūts
Projektu vadītāja
guna.datava PIE videsinstituts PUNKTS lv
+371 2656894
www.videsinstituts.lv

25.augustā notiks ikgadējie  “Smiltenes novada sporta svētki 2018”, kuri tradicionāli visus iepriekšējos gadus ir norisinājušies kādā no novada sporta bāzēm, šogad sporta svētki atgriežas Smiltenē  un notiks sporta kompleksā pie Tepera ezera. Pasākums ik gadu tiek pavadīts sportiskā un draudzīgā atmosfērā, tāpēc aicinām novada  uzņēmumus, organizācijas, iestādes un fiziskas personas veidot savas komandas, lai sacenstos par šā gada sportiskākās komandas titulu. Jaunums šī gada sporta svētkos būs individuālās-ģimeņu sporta aktivitātes, kurās aicināts piedalīties ikviens novada iedzīvotājs, kā arī ģimenes trīs pārstāvju sastāvā. Dalībniekus apbalvos gan komandu, gan individuālā, gan ģimeņu vērtējumā.

Sacensību svinīgā atklāšana paredzēta plkst. 10.00, sacensību sākums plkst. 10.30. Šogad sacensību programmā komandām iekļauti astoņi sporta veidi - “Supu stafete”, “Vorteksu beisbols”, šķēršļu josla, futbola biatlons, riteņbraukšana “Tandēms”, barjerotā tāllēkšana, “Bolta sprints”, novuss, kuri būs jāveic ar netradicionālu pieeju, tāpēc svarīga būs komandas saliedētība, dalībnieku precizitāte un ātrums.  Savukārt individuālās-ģimeņu sporta aktivitāšu programmā iekļauta tāllēkšana, 100m skrējiens, futbola šķēršļu josla, bumbiņas mešana mērķī. Individuālo dalībnieku starti tiks vērtēti 9 vecuma grupās. 

Sacensības organizē Smiltenes novada Sporta pārvalde. Plašāka informācija un pieteikšanās, sazinoties ar sacensību galveno tiesnesi Guntaru Marksu pa tālruni 26460704. Komandas aicinām pieteikt savu dalību līdz 23.augustam plkst.20.00. Sacensību dienā līdz plkst. 9.45 sekretariātā jāiesniedz rakstisks pieteikums.  Sīkāk ar sacensību noteikumiem var iepazīties NOLIKUMĀ.

Smiltenes novada sporta svētku mērķis ir rosināt novada iedzīvotājus un organizācijas iesaistīties sportiskās aktivitātēs, popularizēt sportu kā veselību stiprinošu, relaksējošu un emocionālu nodarbi. 

Sporta svētki šogad tiek organizēti Smiltenes novada domes projekta „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Smiltenes novadā” Nr. 9.2.4.2/16/I/052 ietvaros.

Sabiedrības informēšanas nolūkā pasākums tiks filmēts un fotografēts, kā arī šī informācija tiks ievietota Smiltenes novada pašvaldības tīmekļvietnē, informatīvajā izdevumā un sociālo tīklu profilā. 

  

Informāciju sagatavoja:
Marita Mūze
Smiltenes novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel. 28334474
e-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
www.smiltene.lv
http://www.draugiem.lv/smiltenesnovads/
www.facebook.com/SmiltenesNovads
https://twitter.com/SmiltenesNovads

Projekta „Dosim iespēju talantam” ietvaros tiek organizētas rokdarbu nodarbības cilvēkiem ar invaliditāti LNB Cēsu TO telpās.

Pielāgoto rokdarbu nodarbības vada rehabilitētāja Zaiga Liepiņa, kurai ir liela pieredze darbā ar cilvēkiem ar invaliditāti un zināšanas par rokdarbu veidošanu. Uz nodarbībām laipni gaidīts ikviens Vidzemes plānošanas reģionā dzīvojošs iedzīvotājs ar invaliditāti. Pirms katras nodarības lūgums personīgi pieteikties pie Zaigas Liepiņas (26324742), jo vietu skaits katrā nodarbībā ir ierobežots (ne vairāk kā 10 personas).

Projekta ietvaros var apgūt dekupāžas tehniku, gatavojot paplātes, kartona kārbiņas un vāzes marmorēšanas tehnikā. Tāpat var nodoties arī dažādu rokdarbu apgūšanai- adīšanai, tapošanai, tamborēšanai. Tie, kuriem īpaši tuva ir floristika, var apgūt arī to.

Radošās nodarbības notiek katra mēneša otrajā un ceturtajā nedēļā no plkst.  14.00 – 18.00 LNB Cēsu TO telpās, Kr. Valdemāra ielā 13.

Projekta ietvaros radītie darbiņi rūpīgi krāsies vienuviet, lai pēc laika par godu Starptautiskajai invalīdu dienai tiktu izlikti apskatei plašākai publikai.

 

Nodarbību datumi un laiki augustā:

7. augustā no plkst: 10.00 - 14.00 dekupāža, rokdarbi - adīšana, tamborēšana, tapošana, kolāžu veidošana

21. augustā 10.00 - 14.00 dekupāža, marmorēšana, rokdarbi - adīšana, tamborēšana, tapošana, kolāžu veidošana. 

Projekts tiek realizēts  Vidzemes plānošanas reģiona kultūras programmas 2018 konkursa ietvaros ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas valsts mežu atbalstu.

 

Informāciju sagatavojusi

Sandra Smona

LNB projektu vadītāja

Amatas novadā, “Eglainēs”, no 6. līdz 19.augustam norisinās biedrības “Latvijas Mazpulki” un biedrības “Radošā apvienība “Siltumnīca””  rīkotas divas radošās vasaras nometnes “Zaļās brīvdienas Vidzemē”. Projekta ietvaros norisinās divas 7 dienu garas vasaras nometnes Latvijas un diasporas bērniem vecumā no 10 līdz 15 gadiem. Nometnē piedalās bērni no Lielbritānijas, Vācijas, Īrijas, Itālijas, Norvēģijas, Lietuvas, Igaunijas, Amerikas un, protams, Latvijas. Kopējais dalībnieku skaits – 40 bērni un jaunieši.

 

Nometnes mērķis ir saglabāt diasporas saikni ar Latviju un stiprināt tās nacionālo identitāti.

Nometnes programmā iekļautas dažādas aktivitātes, lai veicinātu Latvijas vēstures, latviskās dzīvesziņas, kultūras, tradīciju, folkloras, kulinārā mantojuma izzināšanu, kā arī dabas un kultūrvērsturisku objektu apskati.

Bērniem aktīvi darbojoties tiek attīstītas prasmes orientēties vidē, iepazīt dabas procesus un veicināt zaļo dzīvošanu. Izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, ir iespēja attīstīt prasmi vizualizēt savas domas, meklēt noderīgu informāciju, attīstīt mākslinieciskās spējas un paplašināt redzesloku.

Visas nometnes laikā īpaša vērība tiek veltīta bērnu latviešu valodas prasmju pilnveidošanai

Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Foto: nometnes publicitātes foto

 

Plašāka informācija:
Rita Lineja, projekta vadītāja
E-pasts: r.a.siltumnica PIE gmail PUNKTS com

Valmieras daudzdzīvokļu īres namos turpinās dzīvokļu īres izsoles. Ir noslēgusies pieteikšanās otrā kārta, bet jau augusta otrajā pusē dzīvokļi tiks piedāvāti izsoles trešajā kārtā. Interesenti aicināti sekot līdzi informācijai par pieteikšanos izsolēm SIA “Valmieras Namsaimnieks” mājaslapas www.v-nami.lv sadaļā “Īres nami”, kā arī mājaslapā www.valmiera.lv, sadaļā “Pakalpojumi” – “Nekustamais īpašums” – “Īres nami”.

Izsoles noteikumi un īres līgums ir veidoti tā, lai ne tikai nodrošinātu godīgas, vienlīdzīgas un caurspīdīgas īres tiesību iegūšanas iespējas ikvienam interesentam, bet arī lai aizsargātu pašvaldības kapitālsabiedrību SIA “Valmieras Namsaimnieks”, kas uzņēmās būvniecības un namu ekspluatācijas izmaksu atmaksāšanas saistības.

To būvniecība tika organizēta esošajā tirgus situācijā, sedzot reālās tirgus izmaksas un neveicinot tirgus kropļošanu. Uzsākot īrēt dzīvokli Valmieras daudzdzīvokļu īres namā, īres līgums nosaka iepriekš samaksāt īri par pirmo (no datuma, kad uzsāk dzīvot dzīvoklī) un nākamo mēnesi, kā arī drošības maksu divu mēnešu īres maksas apmērā. Tas nozīmē sākuma īres maksājumu par 3–4 mēnešiem. Arī privātā sektora īres noteikumi parasti nosaka līdzīgus noteikumus.

Pieteikšanās izsolēm un īres tiesību izsole tiek organizēta, nodrošinot godīgu īres tiesību iegūšanas kārtību. Ja vairāki īrnieki vienlaikus piesakās uz vienu un to pašu dzīvokli, rodas konkurence un papildu izdevumi izsolē. Lai no šādas situācijas izvairītos, SIA “Valmieras Namsaimnieks” mājaslapā tiek publicēts saraksts ar izsoļu laikiem, dzīvokļu numuriem un īres tiesību pretendentu skaitu. Tādējādi izsoles dalībnieki jau iepriekš var paredzēt, cik liela konkurence būs dzīvokļa īres tiesību rezervācijas maksas izsolē. Līdzšinējās izsolēs tādējādi lielākoties ir bijis viens pretendents uz izsolīto dzīvokli.

Prognozēts, ka tuvākajā laikā visi dzīvokļi tiks izīrēti. Brīvai izsolei tiek piedāvāti dzīvokļi Mālu ielā 1. Pirmajā izsoļu kārtā šajā ēkā tika izsolīti 28 no 60 dzīvokļiem. Līdz 10.augustam notika pieteikšanās otrajai izsoles kārtai, kad pakāpeniski īrniekus iegūs arī pārējie brīvie dzīvokļi.

Ķieģeļu ielas 8 dzīvokļu īres tiesības tika piešķirtas pilsētai prioritāri attīstāmajās nozarēs strādājošiem speciālistiem no uzņēmumiem un iestādēm, kurām noslēgts sadarbības līgums ar SIA “Valmieras Namsaimnieks”, saskaņā ar 25.01.2018. pašvaldības domes lēmumu Nr.295. Arī šo dzīvokļu īres tiesību iegūšanas un īres līguma noteikumi bija tādi paši kā brīvajā izsolē pieejamajiem dzīvokļiem. Arī šajā ēkā ir aizpildīti vairāk nekā puse no dzīvokļiem. Taču gadījumā, ja pilsētai prioritāri attīstāmajās nozarēs strādājošie speciālisti neizīrēs visus šīs ēkas dzīvokļus, augusta beigās tos nodos brīvās izsoles piedāvājumā.

Jāpiebilst, ka Valmieras pilsētas pašvaldības dome 22.03.2018. sēdē ir lēmusi par vēl četru jaunu daudzdzīvokļu īres namu būvniecību ar aptuveni 300 jaunu īres dzīvokļu piedāvājumu, būvniecību uzticot SIA “Valmieras Namsaimnieks”. Lai nodrošinātu saskaņotu būvniecības procesu, tika nolemts nākamo īres namu projektēšanu un būvniecību uzticēt vienam uzņēmumam. Šobrīd norisinās slēgts konkurss šī uzņēmuma noskaidrošanai. Divu māju būvniecību plānots uzsākt vēl 2018.gadā.

Informācija par īrei pieejamajiem dzīvokļiem, telpu plānojumu, pieteikšanos īres tiesību izsolēm, to noteikumiem un īres līguma paraugs ir pieejami SIA “Valmieras Namsaimnieks” un Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapās.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Sestdien, 18. augustā, piecu ceļu krustpunktā – Raunā pulcēsies garšu radītāji un baudītāji, lai cildinātu visu garšu karali – ķiploku. Festivāla “Rodam Raunas novadā” ietvaros līdz ar dažādām aktivitātēm gan lieliem, gan maziem, īpaša uzmanība tiks pievērsta garšaugam, kas, smaržai un garšai apvienojoties, piešķir jebkuram ēdienam atšķirīgu niansi.

Lai arī festivāls Raunā norisināsies visas nedēļas garumā, tieši 18. augustā apmeklētāju priekam un garšas sajūtu pilnveidei savu meistarību rādīs arī trīs pavāri, tostarp garšu meistars no Igaunijas, lai turpat uz vietas festivālā ļautu iepazīt ķiploka Livonijas garšu.

Publicitātes foto: Vidzemes plānošanas reģions

Acu priekšā tiks gatavota ķiploku zupa un jērs ar ķiploku, radīta ķiploka saldā ēdiena versija, pēcāk ļaujot festivāla apmeklētājiem ēdienus nobaudīt, bet receptes un vērojumus aiznest sev līdzi lietošanai mājas virtuvēs. Livonijas garšas labirintos vedīs Valmieras pils krodziņa “Pils ķēķis” saimniece Ilze Briede un “Valmiermuižas alus virtuves” zemes garšas lolotājs Aivars Graudiņš, kurš Livonijas garšu uzburs kopā ar Tartu restorāna “Umb Roht” pavāru Arvo Sulu.

Festivālā ciemosies un savu radošumu un ķiploka neierobežotās izmantošanas iespējas rādīs arī jaunā gardēžu ceļa “Livonijas garša” kulinārā ceļa posma “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki – gan mājražotāji, gan ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji. Turpat ikviens garšu mednieks produkciju varēs arī nogaršot un iegādāties, turklāt tirdziņā blakus ķiploku daudzveidīgajām garšām būs pieejami arī citi veselīgi un gardi Vidzemes produkti.

Šoreiz Livonijas garšu popularizēs tādi labi pazīstami uzņēmumi, kā vietējais Raunas uzņēmums “Latvijas Ķiploks”, “Siera ražotne”, “Veselības laboratorija”, zemnieku saimniecība “Zilūži”, “Buliņi” un “Kaņepītes”, “55 mārītes”, kaņepju sēta “Adzelvieši”, krodziņš “Pils ķēķis”, maizes ceptuve “Cēsu maize”, Naukšēnu vīna darītava un citi. Piedāvātās produkcijas klāstā būs jūtama gan ķiploka klātbūtne (ķiploku tēja, siers, maize, alus, ledenes, arī ogu uzlējums ar ķiplokiem), gan pieejami arī citi labumi, kas auguši tepat Vidzemes pļavās, laukos un ūdeņos (milti, garšvielas, mājas makaroni, vīns, zivis u.c.).

Šovasar tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” dalībnieki piedalīsies arī Burtnieku ezera svētkos, kas notiks 25. augustā, kā arī Dzērveņu festivālā Straupes zirgu pastā 7. oktobrī.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Plašāka informācija par pasākumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta “Livonijas garša” vadītāja Latvijā,  lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 26133028.

 


Daudzdzīvokļu mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošana un uzturēšana nereti ir kompleksi risināms jautājums, kur nepieciešama zemes gabalu īpašnieku vienošanās. Lai atbalstītu zemes gabalu īpašniekus, ir pieejams Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kvartāla ēkām piesaistīto zemesgabalu kopīga labiekārtošanas būvprojekta izstrādei.

Pieejamais līdzfinansējuma apjoms ir līdz 90% no projekta kopējām atbalstāmajām izmaksām, bet ne vairāk kā 18 000 EUR. Atbalsts labiekārtojuma būvprojekta izstrādei ir iespējams tādu pagalmu labiekārtošanai, ko pa perimetru norobežo ielas vai zemes vienību robežas ar ne mazāk kā trim daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām.

 Daudzdzīvokļu māju kvartālos normatīvo aktu prasībām atbilstoši transporta infrastruktūras risinājumi iespējami tikai, kompleksi veidojot pagalmu labiekārtojumu. Tādēļ, lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu, kvartāla labiekārtojuma būvprojektam ir jāparedz kompleksi risināt transporta infrastruktūras jautājumus, tajā skaitā nodrošinot operatīvo transportlīdzekļu piekļuves iespējas, autostāvvietas un velonovietnes. Tiem jāparedz arī risinājumi vides pieejamībai, iedziļināto atkritumu savākšanas tvertņu izbūvei, bērnu rotaļu laukumu un atpūtas vietu izbūvei, kā arī apstādījumu, tai skaitā koku stādījumu, ierīkošana, paplašināšana vai atjaunošana un to kopšanas plāns.

Valmieras pilsētas pašvaldības komisija jūlijā ir atbalstījusi pieprasījumu par līdzfinansējuma piešķiršanu pirmajai dzīvojamo māju kvartālu kopīgā pagalma labiekārtošanas būvprojekta izstrādei Stacijas ielā 28, Kauguru ielā 1 un Smiltenes ielā 1A. Komisijas atbalstītā līdzfinansējuma summa ir līdz 3721,11 EUR, kas ir 90% no projekta iesniegumā norādītās kopējās summas 4 134,57 EUR. Pagalmu labiekārtošanas būvprojekta izstrādi ar iepirkuma procedūru organizēs ēku apsaimniekotājs SIA “Valmieras Namsaimnieks”.

Līdzfinansējums daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kvartālu teritorijas labiekārtošanas kompleksu risinājumu veicināšanai tika paredzēts, 2018.gada 22.februāra domes sēdē iestrādājot “Grozījumus Valmieras pilsētas pašvaldības 2012.gada 27.septembra saistošajos noteikumos Nr.130 “Par Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma apjomu un tā piešķiršanas kārtību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumu veikšanai, piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai un dzīvojamo māju atjaunošanai”. Grozījumi saistošajos noteikumos izdoti saskaņā ar likumu “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, kas pieļauj pašvaldības atbalstu dzīvojamās mājas vai dzīvokļu īpašniekiem dzīvojamai mājai piesaistītā zemesgabala labiekārtošanai.

Plašāka informācija un saistošie noteikumi pieejami Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti” – “Saistošie noteikumi” – “Nekustamais īpašums”. Plašāka informācija par projektu pieteikšanu un līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību pieejama Valmieras pilsētas pašvaldībā Lāčplēša ielā 2, 109.kabinetā, kā arī zvanot pa tālruni 64207145.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Godinot Latvijas valsts simtgadi, Cēsīs – kādreizējā čekas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, ir izveidota pastāvīga vēstures ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs”, kas vēsta par kādreizējā Cēsu apriņķa iedzīvotāju pretošanos okupāciju varām no 1940. līdz 1957. gadam.

 

23. augustā Cēsīs Pils ielas 12 nama pagalmā, kurā padomju okupācijas gados atradās čekas īslaicīgās aizturēšanas izolators, tiks atklāta vēstures ekspozīcija “SIRDSAPZIŅAS UGUNSKURS”. Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrība sadarbībā ar kuratori Elīnu Kalniņu un māksliniekiem Kristu un Reini Dzudzilo, izveidojusi Latvijas okupāciju vēsturi skaidrojošu ekspozīciju, kas vēsta par notikumiem Centrālvidzemē (kādreizējā Cēsu apriņķa teritorijā) laika posmā no 1940. līdz 1957. gadam.

Ekspozīcija izgaismo okupāciju norises gaitu  un atklāj par kādreizējā Cēsu apriņķa iedzīvotāju uzdrīkstēšanos – daudzveidīgo pretošanos okupācijām (gan padomju, gan nacistiskajai), salīdzina komunistiskā un nacistiskā režīma politiku pret Latvijas tautu, iepazīstina ar atsevišķu indivīdu pretošanās stāstiem un  ļauj apjaust viņu motivāciju, pašaizliedzīgi iestājoties par Latvijas valstij un tautai svarīgām vērtībām šķietami bezcerīgos brīžos.

Ekspozīcijas kuratore Elīna Kalniņa skaidro ekspozīcijas saturā ietverto jēgu: “Vērtības, par kurām mūsu priekšteči, kam bija lemts piedzīvot okupāciju norisi, iestājās un atdeva savas dzīvības, nav mums neizprotamas, tālas un svešas. Arī mēs šodien ar tām dzīvojam, arī mūsu sirdsapziņu tās biksta. Proti, runa ir par taisnīgumu, godu, brīvību, neatkarību, demokrātiju. Būtībā ekspozīcija būs stāsts par šo vērtību nozīmi individuālā līmenī un līdz ar to arī par mūsu sirdsapziņām, tamdēļ ekspozīcijai ir dots nosaukums – SIRDSAPZIŅAS UGUNSKURS”. Tas, ko apmeklētājiem piedāvās ekspozīcija Cēsīs, kā arī tas, ko okupāciju vēsturē vēl izpētīsim un sapratīsim mēs paši pilsētās, pagastos, novados ir svarīgi ikvienam no mums. Ja gribam dzīvot labāk šodien, tad saskaņa, vienotība, tēvzeme un brīvība tāpat kā gods kalpot Latvijai nedrīkst būt tikai tukši, politiķu novazāti saukļi,  nonivelētas vērtībiņas. Tām  atkal jākļūst par mūsu lielajām vērtībām, mums tikpat nozīmīgām kā tās bija mūsu priekštečiem-cīnītājiem par brīvību un demokrātiju 20.gadsimta vidū. Tām jābūt vērtībām, kas mums tik lielā mērā svarīgas, ka spējam par tām iestāties un pastāvēt, ka spējam mainīties, pārvarēt savu savtīgumu, savu nevēlēšanos saprast un pieņemt citādo, zināt  savu pagātni un godā turēt mūsu nacionālās pretošanās kustības dalībnieku piemiņu.”

Ekspozīcijas “SIRDSAPZIŅAS UGUNSKURS” izveidi atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogramma „Latvijai-100”, Kultūras ministrija, Konrāda Adenauera fonds, Valmieras Novada Fonds, Vidzemes Plānošanas reģiona Kultūras programma, Cēsu novada pašvaldība, Amatas novada pašvaldība, Ērgļu novada pašvaldība, Gulbenes novada pašvaldība, Jaunpiebalgas novada pašvaldība, Madonas novada pašvaldība, Pārgaujas novada pašvaldība, Priekuļu novada pašvaldība, Raunas novada pašvaldība, Smiltenes novada pašvaldība un Vecpiebalgas novada pašvaldība, privātie sponsori un ziedotāji.

2018. gadā Latvijas valsts svin simtgadi, un plaša norišu programma iecerēta līdz pat līdz 2021. gadam, lai padziļinātu izpratni par Latvijas valstiskumu, vēsturi, notikumiem un personībām, kas veidojušas Latvijas valsti.

 

Informāciju sagatavojusi:

Ekspozīcijas kuratore: Elīna Kalniņa

e-pasts: elina.cesis PIE gmail PUNKTS com / mob.tālr.: 25445433

Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrības valdes priekšsēdis Pēteris Ozols

e-pasts: cesu_prb PIE inbox PUNKTS lv / mob. Tālr.: 29297513

Vidzemnieku dārza svētki 2018. gada 17.augustā norisinājās jau septīto gadu pēc kārtas. Saulainajā pēcpusdienā Lubānas novada “Ezerniekos”, pašā Salas ezera krastā  pulcējās vairāk nekā simts vidzemnieku, starp kuriem bija arī 26 enerģiski uzņēmēji, kurus šī gada “Vidzemes stāsti 2018” nominācijai bija izvirzījušas 26 Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldības.

Pasākumu atklājot, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieks un vienlaikus arī Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis savā uzrunā teica: “Šodien mēs visi kopā iepazīsim 26 centīga darba stāstus. Novēlu, lai ikviens no mums spēj iedvesmot līdzās esošos iedzīvotājus un uzņēmumus, lai Vidzemnieku Dārza svētki ik gadu kļūtu arvien kuplāk apmeklēti un augtu lepnums par to, ko esam paveikuši, par to, ko esam iecerējuši.”  Savukārt Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītājs Māris Ozols pārliecinoši uzsver: “Varu droši teikt, ka  Vidzemes stāstu koncepts ir pierādījis savu ilgtspēju. Jau septīto gadu, organizējot šo pasākumu, varam pārliecināties, ka uzņēmējdarbības gars Vidzemē ir dzīvs. Šie 26 stāsti iedvesmo, pozitīvi uzlādē, un šeit gūtie iespaidi un jaunie kontakti noteikti stimulēs arvien jaunu Vidzemes stāstu rašanos!”


Vieni no 2018. gada stāstu varoņiem - Māris un Sandra Boši -, kuri saimnieko Naukšēnu novada zemnieku saimniecībā “Tiltgaļi”, savā uzrunā pēc apbalvojuma saņemšanas atzina: “Priecājamies, ka šogad esam izvirzīti tieši mēs, jo Naukšēnu novadā ir patiešām daudz spēcīgu, zinošu, radošu cilvēku. Priecājamies, ka varam būt šeit, starp jums un esam pārsteigti, cik daudz interesantu  cilvēku Latvijā dzīvo. Un, kas ir pats jaukākais  - šodien mēs šeit aci pret aci varam redzēt “Kliģenu”  saimniekus, kuru tomātus mēs ikdienā ēdam, “Kaņepīšu” saimniekus, kuru produkciju lietojam un arī  Daci, kuras darinātā lapsiņas cepure ir mūsmājās. Ir ļoti patīkami būt starp jums. Esmu pateicīga organizatoriem, ka mums ir tāda iespēja -   sanākt kopā un vienam otru iepazīt.” Savukārt Vecpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Indriķis Putniņš savā uzrunā atzīmēja jaunās Brīvību ģimenes entuziasmu visiem atgādinot, ka ir ļoti svarīgi oponēt tiem, kas ikdienā saka, ka jaunajiem laukos nav ko darīt. “Ja grib, tad var. Brīvību ģimene ir spilgts piemērs tam, ka, ja grib, tad var un var atrast arī ko darīt, turklāt darot ļoti sekmīgi. Esam ļoti lepni par viņiem. Viņi nav vienīgie šāda tipa cilvēki, kas atrod ko darīt, taču ir ļoti labs piemērs citiem, paldies viņiem par to!”, tā savā uzrunā teica I.Putniņš. Tajā pat laikā starp šī gada iedvesmas stāstiem bija arī kāda kundze cienījamos gados – Velta Pētersone no Jaunpiebalgas novada, kura ar savu pozitīvo skatījumu un neizsmeļamo enerģiju darina meldru cepures, maciņus, cibiņas un pārliecinoši saka: “Kamēr varēšu, tikmēr darīšu!”

Pasākuma noslēgumā VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede klātesošajiem teica: “Iepazīstot šī gada stāstus, secinu, ka mēs Vidzemē patiešām esam pašpietiekami – mums ir, kas sarūpēs, ko vilkt mugurā, ko likt vēderā, arī kārtīgu māju palīdzēs uzcelt un iekārtot. Lepojos ar jums visiem!”

Pasākuma laikā pirmizrādi piedzīvoja 26 video stāsti, īsi pastāstot par 2018. gada stāstu varoņiem, turklāt viņu pieredze apkopota arī brošūrā “Vidzemes stāsti 2018”. Interesentiem brošūra drukātā veidā pieejama Vidzemes plānošanas reģiona Valmieras birojā (Purva ielā 12a, B sektors, 2.stāvs), kā arī tās elektroniskā versija pavisam drīz būs atrodama mājaslapās www.vidzeme.lv un http://invest.vidzeme.lv. Savukārt video stāsti tiks augšupielādēti VPR kanālā video krātuvē www.youtube.com, kā arī tos iepazīt varēs VPR izveidotajā profilā vietnē www.facebook.com (@VidzemesPlanosanasRegions).

Pasākumu organizē Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs. Uz to tiek aicināti gan ik gadu no jauna izvirzītie enerģiskie un darbīgie uzņēmēji, gan arī iepriekšējo gadu stāstu varoņi un pašvaldību pārstāvji. Nu jau 7 gadu laikā apkopoti 182 iedvesmas stāsti.

 Vidzemes plānošanas reģiona sauklis – Vidzeme – ceļš ved augšup! – rosina ticēt panākumiem un aicina darboties! Iedvesmojieties no apkārtējo pieredzes un darbojieties arī jūs!

 

Papildus informācijai:

Šī gada Vidzemes stāsti 2018: z/s “Sprogas” (Alūksnes novads), SIA “Gusts Apinis” (Amatas novads), Dina Semjonova (Apes novads), Inga Logina (Beverīnas novads), SIA “Valdeko” (Burtnieku novads), z/s “Kliģeni” (Cēsu novads), z/s “Jaunspieķi”(Cesvaines novads), SIA “K Laboratorija” (Ērgļu novads), SIA “Latvijas pusdārgakmeņi” (Gulbenes novads), Velta Pētersone (Jaunpiebalgas novads), z/s “Kaņepītes” (Kocēnu novads), Līgatnes dabas takas (Līgatnes novads), Dace Rudzīte (Lubānas novads), SIA Rezidence (Madonas novads), SIA Margold (Mazsalacas novads), z/s Tiltgaļi (Naukšēnu novads), SIA “Diļļu sēta” (Pārgaujas novads), z/s “Sillakas” (Priekuļu novads), z/s “Jaun-Ieviņas” (Raunas novads), SIA “Zaļās pēdas” (Rūjienas novads), SIA “Smiltenes koks” (Smiltenes novads), z/s “Lejas Ruķi” (Strenču novads), SIA “Mūrbūdu sidra darītava” (Valkas novads), SIA “Padtex Insulation” (Valmiera), SIA “Meļņi-3” (Varakļānu novads), SIA “RKB Brīvības” (Vecpiebalgas novads).

Vairāk informācijas: Māris Ozols, Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītājs, maris.ozols PIE vidzeme PUNKTS lv,  mob.t.+371

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 29454752. 

Dabas pētnieks, ceļotājs un makšķernieks Māris Olte kopā ar biedrība “Zivju gani” 8. septembrī plkst. 12:00 aicina uz Aktīvā tūrisma centru “Stacija”, kur notiks Latvijas tūrisma profesionāļu un entuziastu salidojums.

Tūrisma salidojumā ir paredzēta aktīvā tūrisma daudzveidības iepazīšana sapulcējoties vienas dienas izziņas pasākumā ar mērķi izglītot sabiedrību par jēgpilnu cilvēka uzvedību dabā, par videi draudzīgu paradumu izkopšanu un dabai draudzīga un aktīva dzīves stila veidošanu.

Pasākuma norises vieta ir bijušās Ērgļu dzelzceļa stacijas perons jeb aktīvā tūrisma centrs “Stacija”. Ērgļu stacijas komplekss un tam apkārt esošā teritorija ir ideāls nebeidzamu izmēģinājuma un eksperimentu poligons pie dabas. “Stacija” rada priekšnoteikumus tam, lai Ērgļi pēc gadiem pieciem kļūtu par “Latvijas outdoor galvaspilsētu”.

Pasākuma pirmajā daļā, iepriekš piesakoties, ikviens interesents varēs doties pārgājienā, izmēģinot jaunus Vidzemes augstienes taku maršrutus. Maršrutiem dažādas grūtības pakāpes un distances. Pārgājienus vadīs Latvijas labākie gidi. 

Pasākuma laikā tiek organizēta vienas dienas nometne ar jaunsargu apmācības elementiem jauniešiem no 10 līdz 18 gadiem.

Visas dienas garumā Ērgļu dzelzceļa stacijā notiks aktīvā tūrisma paraugdemontrējumi, izglītojošas profesionāļu un aktīvā tūrisma entuziastu  lekcijas un diskusijas par aktīvā tūrisma tematiku. 

Pasākuma ACTIVE daļa sola izmēģināt un iegūt jaunas tūrisma prasmes tādās disciplīnās kā šķēršļu pārvarēšana, orientēšanās, diska mešana, zipline nobrauciens, lēciens ar virvi no Briežu kalna estakādes, rāpšanās pa klinšu sienu, apgūstot alpīnisma tehniku, velo lietas, laivošanas trikus, testējot velosipēdus un  elektrovelosipēdus, nūjas un jaunāko tūrisma inventāru. Atrodi sev vispiemērotāko veidu kā aktīvi pavadīt laiku dabā. Labākie Latvijas tūrisma organizētāji uz viena perona.  

Vakara cēliens būs veltīts ceļojuma stāstiem un sarunām pie ugunskura, piedzīvojot dabā kopā ar dabas vērotāju, makšķernieku - Māri Olti, medību loka šaušanas entuziastu - Jāni Kļaviņu, alpīnistu - Kristapu Liepiņu, tūristu izmēģinātāju - Rolandu Melbārdi, dēkaini kājāmgājēju - Mārtiņu Kalnbērziņu, izaugsmes garu - Ati Ķenģi, daudzpusīgo Robertu Rubeni, dabā gājēju - Rūdolfu Puķīti, purvā bridēju -  Kristapu Kiziku, spontāno nakts pārgājienu organizētāju - Matiju Babri, purva bridēju - Kristapu Lamsteru un citiem tūrisma guru.

Pasākuma mērķauditorija ir ikviens aktīva dzīves stila piekritējs, tūrists, tai skaitā ģimenes, jaunieši un seniori. Pasākumā ceram vienuviet sastapt jaunsargus, Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas dalībniekus, tūrisma un ceļojumu klubu biedrus, arī nūjotājus, riteņbraucējus, laivotājus, kalnos kāpējus, taku tūristus u.c. interesentus.

Organizatori pasākumu aģentūra “Pareizā ķīmija”, biedrība “Zivju gani”, kā arī “Aktīvā tūrisma centrs “Ērgļu stacija””. Pasākumā piedalīsies pārstāvji no Latvijas labākajām aktīvā tūrisma organizēšanas kompānijām tādām kā Eži, Hiking in Latvia, Sense of team, Lūzuma punkts, Piedzīvojuma gars, Post nos, Triāde, Atklāj sevi, Movement spontanius, Purva bridēji, Dabas brālība, Skauti un Gaidas, Streelnieks.lv, Ropjumping,  Jaunsardzes un informācijas centru u.c.

Pasākums norisināsies ar Latvijas vides aizsardzības fonda un  Ērgļu novada pašvaldības finansiālu atbalstu, šajā gadā uzsvaru liekot uz aktualitāti, kas saistīta ar tūristu uzvedības paradumiem, popularizējot akciju "Cik ienes - tik iznes". Gada sākumā www.nomad.lv komanda savās izpausmēs nāca ar aicinājumu Latvijas ceļotājiem ievērot principu, ko ienes mežā, to iznes, gan braucot ar automašīnām vai velosipēdiem, ejot kājām vai laivojot. Dažādās tūrisma vietās uz atkritumu urnām tika izvietots akcijas logotips, kā arī veiktas izglītojošas aktivitātes bērnu un jauniešu nometnēs, lai uzsvērtu akcijas nozīmi un nepieciešamību. Raidījumu ciklā “Piedzīvojums dabā” 10 raidījumos tika attēlota akcijas galvenā ideja (http://www.nomad.lv/?p=10326). Tūrisma salidojums plānots kā akcijas pirmā gada noslēguma pasākums.

Plašākai informācijai:

Inese Olte
Projekta vadītāja
Tālrunis: +371 29692200
E-pasts: inese.olte PIE gmail PUNKTS com
 

Broņislavas Martuževas fonds RAKSTĪTĀJA (BMFR), sadarbībā ar Lubānas novada pašvaldību, īsteno ELFLA atbalstītu projektu “Broņislavas Martuževas dzejas klēts” : tiek rekonstruēta B.Martuževas pēdējās dzīvesvietas (1974. - 2012.) “Dārziņu” māju senā klēts (būvdarbus veic SIA “Kalna nami”, vad. P.Igaunis), kurā iekārtota piemiņas vieta – veltījums dzejnieces un dzimtas vērtību apcirkņiem. Sadarbībā ar scenogrāfu Ivaru Noviku veidots klēts apcirkņu saturiskais iekārtojums (par atbalstu pateicība Vidzemes Kultūras programmai), interjera priekšmetu restaurācijas firma SIA “Intarsija” (vadītājs J.Ceplis) ir restaurējusi B. Martuževas mātes pūra lādi (par atbalstu pateicība Latgales Kultūras programmai), pasākumu un tipogrāfijas darbus atbalsta Valmieras novada fonds un Kultūras ministrija.

Dzejas diena Broņislavās Lubānas Dārziņos, 2018. gada 26. augustā

15:00 ŠĶIRITĒS, ZŪSU PULKI – Broņislavas dienas ieskandināšana, folkloras kopu un kapellu sadziedāšanās un saspēle, izdziedot B.Martuževas dziesmas;

16:00 IZSOLE / ZIEDOJUMS Dzejas klētij. Izsolāmie priekšmeti iepriekš apskatāmi.

16:30 DZEJAS KLĒTS IESVĒTĪBAS (pr. Andrejs Kazakevičs, pr. Rihards Rasnacis), klēts apcirkņu vērtību daudzinājums.

 

Piedalās: Bērzpils folkloras kopa “Saivenis”, folkloras kopa “Lubāna”, Lubānas lauku kapela “Meldiņš”, Lubānas jauktais vokālais ansamblis “Naktsputni”, Meirānu tradīciju kopa “Sietiņš”, Miķelis Gruzītis, režisors Valdis Lūriņš, Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dace Bonāte, Andris Baltacis un solistu apvienība “Jubilāri”, Latvijas Ordeņu brālība.

 

Informāciju sagatavojusi:

Lubānas novada pašvaldības kultūras darba speciāliste
 Ilze Kraukle
 26374962

Latvijas Republikas proklamēšanas gadadiena, 18.novembris, Valmierā ir skaista tradīcija, kad godinām līdzcilvēkus par ieguldījumu sabiedrības labā, nesavtīgu darbu, pilsētas attīstības veicināšanu un Valmieras vārda nešanu pasaulē. “Goda valmierietis 2018” un “Gada valmierietis 2018” apbalvojumiem, kas tiks pasniegti Latvijas 100.dzimšanas dienā, kandidātus aicinām pieteikt līdz 8.oktobrim.

Apbalvojumu “Goda valmierietis” piešķir par sevišķiem nopelniem Valmieras labā, kas var izpausties valsts, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes vai saimnieciskajā darbā. Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt gan Valmieras pilsētas iedzīvotāji, gan personas, kuras dzīvo un darbojas citviet Latvijā vai ārvalstīs.

Savukārt apbalvojumu “Gada valmierietis” piešķir par nozīmīgu ieguldījumu valsts, pašvaldības, sabiedriskajā vai saimnieciskajā darbā, vērtējot pagājušajā gadā sasniegto. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt tikai Valmieras pilsētas iedzīvotāji.

Pieteikumus līdz 8.oktobrim aicinām iesniegt Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā Lāčplēša ielā 2, nosūtīt info PIE valmiera PUNKTS lv vai aizpildīt elektroniski Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Piesaki Goda un Gada valmierieti 2018”. Iesniegumā jānorāda kandidāta vārds, uzvārds, ieņemamais amats, pamatojums kandidatūras izvirzīšanai un kontaktinformācija, kā arī pieteicēja vārds, uzvārds un kontaktinformācija. Tāpat jābūt pievienotai norādei, kurā kategorijā kandidāts tiek izvirzīts.

Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības nolikumam (skatāms mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti” – “Nolikumi” – “Apbalvojumi”) “Par Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumiem” pieteikumus izvērtēs un apstiprinās Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti. Apbalvojumi tiks pasniegti Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītā svētku norisē 18.novembrī Valmieras Kultūras centrā.

Pērn apbalvojumu “Goda valmierietis 2017” saņēma Valmieras invalīdu biedrības “Atspēriens” valdes priekšsēdētāja Ilga Mauriņa par aktīvu un panākumiem bagātu darbu, iedrošinājumu līdzdarboties, cilvēku piesaisti un dažādu norišu īstenošanu cilvēku ar invaliditāti atbalstam.

Godināts tika Valmieras sākumskolas interešu izglītības skolotājs Anzelms Tamanis par pašaizliedzību, humānismu, augstu profesionālo meistarību un radošu darbību pedagoģiskajā procesā, kā arī par prasmi novērtēt un veicināt katra izglītojamā individuālo spēju attīstību un personības izaugsmi mācību un interešu jomā, pedagoģijā darbojoties jau vairākus gadu desmitus.

Augstais apbalvojums piešķirts arī ārstam – anesteziologam reanimatologam Voldemāram Allikam par ilggadēju, nesavtīgu, profesionālu un atbildīgu darbu SIA “Vidzemes slimnīca” reanimācijas un anestezioloģijas nodaļā, pienākumus veicot profesionāli, ar augstu atbildības sajūtu, lielām darba spējām un neatlaidību, apgūstot specialitātes jaunumus, kā arī bagātīgajā darba pieredzē daloties ar jaunajiem kolēģiem un studentiem.

Apbalvojumu “Goda valmierietis 2017” saņēma arī skolotāja un dzejniece Daina Sirmā par skolotājas amata prestiža celšanu un iedvesmošanu skolēniem domāt, radīt, izjust kultūras vērtības, spēku un garīgumu, rosinot vēlmi baudīt un izzināt mūziku, mākslu, teātri, literatūru ne tikai skolā, bet visas dzīves garumā.

Savukārt apbalvojums “Gada valmierietis 2017” piešķirts Valmieras Drāmas teātra aktrisei Inesei Ramutei par uzticību Valmieras pilsētai, pedagoģisko darbu Valmieras Viestura vidusskolā un spilgtu aktierdarbu teātrī, nospēlējot vairāk nekā 80 lomas un saņemot augstu kritiķu novērtējumu un skatītāju mīlestību.

Starp apbalvojuma “Gada valmierietis 2017” saņēmējiem bija arī “Vidzemes Televīzijas” un kanāla “Re:TV” vadītājs Ingemārs Vekteris par “Vidzemes Televīzijas”, kas 2017.gadā svinēja 25.jubileju, attīstīšanu par veiksmīgu uzņēmumu mediju nozarē, “Radio Tev” izveidi, kā arī reģionu televīzijas “Re:TV” dibināšanu Valmierā, nodrošinot darbavietas, iesaistoties pilsētas attīstības veicināšanā.

Par patriotisma veicināšanu ar sporta palīdzību, aktīva dzīvesveida tradīciju uzturēšanu Valmieras pilsētā, Valmieras vārda nešanu Latvijā un pasaulē, gūstot nozīmīgus panākumus Ironman distancē Austrijā (Latvijas labākais rezultāts pilnajā Ironman, otrs labākais rezultāts Latvijas vēsturē), pateicāmies veikala “EŽI” vadītājam, Valmieras dzelzs vīram Jānim Melbārdim.

Apbalvojumu “Gada valmierietis 2017” saņēma arī viesnīcas “Wolmar” direktore Liāna Dance par veiksmīgas uzņēmējdarbības attīstīšanu Valmierā, izveidojot viesnīcu, restorānu un semināru telpas, nemitīgi meklējot attīstības iespējas, papildinot piedāvājumu klāstu valmieriešiem un pilsētas viesiem, kā arī par Valmieras uzņēmēju pārstāvēšanu Valmieras uzņēmēju konsultatīvajā padomē.

Apbalvojuma saņēmējiem tiek pasniegts Valmieras pilsētas pašvaldības atzinības raksts un īpaši izgatavota piemiņas nozīmīte, kurā iegravēts apbalvojuma saņēmēja vārds un uzvārds.

Valmieras pilsētas apbalvojumi “Goda valmierietis” un “Gada valmierietis” tiek piešķirti kopš 1999.gada.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.: 26443410    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

                                                     Mob. tālr.:26443410

1. septembrī savu 115. dzimšanas dienu svinēs Gulbenes-Alūksnes Bānītis. Alūksnē šajā dienā pirmo reizi apmeklētājiem durvis vērs jauna, unikāla ekspozīcija “Alūksnes Bānīša stacija”, kas veltīta Baltijā vienīgajam regulāriem pasažieru pārvadājumiem izmantotajam šaursliežu dzelzceļam.

Jaunā multimediālā ekspozīcija nupat pārbūvi piedzīvojušajā Alūksnes Bānīša stacijas bagāžas šķūnī vēstīs par dzelzceļa vēsturi, laikmetu ainām un šaursliežu vilcieniņu kā palīgu, darba vietu un iedvesmas avotu vairāk nekā gadsimta garumā. Tā būs kā virtuāls ceļojums, kas laikā un telpā popularizēs dzelzceļa kultūru kā tradicionālu, bet vienlaikus modernu un ilgtspējīgu dzīvesveida sastāvdaļu.

Šaursliežu dzelzceļš ir kalpojis par nozīmīgu Alūksnes attīstības elementu, 20. gadsimta sākumā no miesta pārtopot par pilsētu. Tas ir ne tikai vienkāršs satiksmes līdzeklis, bet tam piemīt arī milzīga kultūrvēsturiska un industriāla vērtība. Alūksnes novada pašvaldībai ir svarīgi saglabāt un atjaunot šādus nozīmīgus objektus, tādēļ arī stacijas šķūnis ir atdzimis, lai mūsdienīgā un interesantā veidā alūksniešiem un viesiem stāstītu par dzelzceļa un līdz ar to arī šīs apkaimes vēsturi. Jau šobrīd Bānītis ir iecienīts tūrisma objekts un ceram, ka jaunā Alūksnes Bānīša stacijas ekspozīcija tūristu interesi par to palielinās, - uzsver Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Dizaina biroja “H2E” veidotās ekspozīcijas vizuālā tēla pamats ir unikālā Alūksnes stacijas bagāžas šķūņa arhitektonika un tā galvenā funkcija – bagāžas novietošana. Ekspozīcija apmeklētājus iepazīstinās ar dzelzceļa vēsturi trijās dimensijās. Eiropas dimensijas stāstā būs attēloti Eiropas dzelzceļa attīstības scenāriji kontekstā ar Alūksnes Bānīti. Lokālās dimensijas stāsts attēlos braucošu un nemitīgi kustībā esošu bānīti ar animācijām un vēstīs par desmit Gulbenes-Alūksnes Bānīša stacijām. Trešā dimensija stāstīs par dzelzceļa tehniskajiem aspektiem. Bānīša svētku dienā jaunā ekspozīcija apmeklētājiem būs atvērta no pulksten 10.00 līdz 18.00, tā būs apskatāma par maksu.

Lai izveidotu interesantu un iesaistošu izstādes dizainu, būtiskākais ir radīt pamatotu, skaidru stāstu, kas sakņojas konkrētās vietas vēsturē un kontekstā. Stāstu, kuru apmeklētājs vēlas piedzīvot, izzināt un līdzdarboties. Šajā ziņā unikālais industriālais mantojums, Gulbenes-Alūksnes Bānītis, ir bijis ļoti pateicīgs objekts. Tas ļāva veidot ekspozīciju kā ceļojumu laikā un telpā, atgādinot, ka jau vairāk nekā 100 gadus tieši dzelzceļš ir savienojis mūs ar Eiropu un pārējo pasauli. Bānīša stāstu veido cilvēki, kuri ar to brauca, brauc, un vēl tikai brauks. Galvenais uzdevums bija parādīt, kas ir būtiskākais, unikālais un neatkārtojamais, ko Alūksnes Bānīša stacija var pavēstīt un kas ir pieejams vienīgi šeit, Alūksnē. Šis darbs ir mūs iedvesmojis un aicinājis lepoties ar vēl vienu atklātu un izgaismotu Latvijas vēstures bagātību. Mēs ceram, ka pēc ekspozīcijas iepazīšanas līdzīgi jutīsies arī alūksnieši un pilsētas viesi, - saka dizaina biroja “H2E” vadošā dizainere Ingūna Elere.

Bānīša svētku aktivitātes notiks gan stacijās, gan arī pašā vilcienā. Gaidot jubilāra ierašanos Alūksnē, novada amatierkolektīvi dosies tam pretim uz Kalnienas staciju, kur Bānīti pulksten 13.55 sagaidīs ar koncertu. Papardes stacijā pulksten 14.30 Bānīti sagaidīs kopā ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas orķestri. Te varēs vērot arī tvaika lokomotīves dzirdināšanu. Pulksten 14.55 Umernieku stacijā Bānīti sagaidīs un tālāko ceļu līdz pat Alūksnes stacijai pavadīs Alūksnes un Gulbenes muzikanti. Alūksnē Bānītis ieradīsies pulksten 15.20. Galastacijā jubilārs uzkavēsies 20 minūtes, lai jau pulksten 15.40 atkal kopā ar Alūksnes un Gulbenes muzikantiem dotos atpakaļceļā. Pulksten 16.25 Bānīti sagaidīs Papardes stacijā kopā ar pūtēju orķestri, bet 17.00 – Kalnienā, kur atkal par lustīgu sadancošanu rūpēsies Alūksnes novada amatierkolektīvi, pavadot Bānīti tālākā ceļā pa Gulbenes novada teritoriju. Stacijās visi pasākumi apmeklējami bez maksas, bet vilciena biļetes jārezervē iepriekš, zvanot pa tālruni +371 64473037.

Svinības Alūksnes stacijā, gaidot Bānīša ierašanos, sāksies jau no pulksten 14.30. Te apmeklētājus priecēs koncerts, kurā piedalīsies Alūksnes novada amatierkolektīvi, Valmieras Drāmas teātra aktieris Māris Bezmers un dziedātājs Ainars Bumbieris, kura koncertu “No sirds uz ziedu” varēs vērot no pulksten 15.20.

Pasākums tiek organizēts Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas „ZAĻAIS DZELZCEĻŠ/GREEN RAILWAY” projekta ietvaros


Šis informatīvais materiāls atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Sagatavojusi: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Pirmdien, 3.septembrī, no plkst.12.00 līdz 15.00 Valmieras muzeja pagalmā būs atvērta “Citāda skola” – mācību stundas brīvā dabā, skolotāju pienākumus pildot Valmieras muzeja darbiniekiem.

Šogad īpašajā dienasgrāmatā būs ieraksts par mācību stundām, kuras apvieno vadmotīvs “daba”. Būs jāatpazīst dabā dzirdamās skaņas, no dažādiem materiāliem taps atslēgu piekariņi, burtu apgūšana tiks apvienota ar aktīvu darbošanos, būs vērtīgi atklājumi, kā būt labam dabas draugam, būs iespēja atpazīt dažādas dabas veltes.

Tāpat muzeja teritorijā ikvienam būs pieejamas dažādas spēles. Varēs trenēt gan līdzsvaru, gan likt puzli, spēlēt lielformāta domino un palūkoties, kā mainās skatupunkts, izmēģinot iešanu ar ķekatām.

Dabas sadzirdēšana, sajušana un iepazīšana, aicinot apmeklēt “Citāda skola”, ir Valmieras muzeja sveiciens ģimenēm, sākot jauno mācību gadu.

Atgādinām, ka, sagaidot Latvijas simtgadi, Valmieras muzejs aicina Valmieras skolēnus un pirmsskolas izglītības iestāžu bērnus bez maksas iesaistīties izglītojošo programmu nodarbībās. “Tautasdziesmas stāsts”, “Gaismas ceļš”, “Arheologa stāsts”, “Senā skola”, “Senie mūzikas instrumenti”, “Maizes ceļš”, “Piena ceļš”, “Gadskārtu godi”, “Ģimeņu godi”, “Katram savs krekls”, “Apslēptās mantas meklējumi Valmieras senpilsētā”, “Kā neapjukt informācijas okeānā?”, “Kas muzejam vēderā”, “Es pazīstu savu valsti”, “Bruņinieku skola” – katrā programmā bērnam un jaunietim ir iespēja iegūt informāciju par vēsturiskiem notikumiem, iepazīt kultūrvēsturisko mantojumu, apgūt jaunas prasmes. Izglītojošās programmas bez maksas pieejamas Valmieras pilsētā reģistrēto izglītības iestāžu audzēkņiem.

Jāpiemin, ka izstāžu un pastāvīgo ekspozīcijas apskate Valmieras muzejā Zinību dienā, 3.septembrī, ir bez maksas.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.:26443410

Latvijas simtgades pasākumu ietvaros Zeltiņu tautas nams realizē projektu ”Dots devējam atdodas”, kas guva atbalstu “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2018” projektu konkursā.

Projekts sākās ar sevis izglītošanu un emocionālu sagatavošanu psiholoģes Daigas Sliņķes un mācītāja Viļņa Sliņķa vadībā. Dalībnieki - Zeltiņu pagasta bērni, jaunieši un pieaugušie - guva daudz vērtīgu atziņu un tagad, tiekoties ar bērniem, kas izņemti no ģimenēm, kuriem ir invaliditāte, dažādas uzvedības problēmas, saprot, ka šīs zināšanas ir ļoti noderīgas. Viņi spēja šos bērnus un jauniešus saprast un pieņemt tādus, kādi viņi ir. Un viņi ir dažādi… pārdzīvotās sāpes, neciešamie dzīves apstākļi, vecāku alkoholisms un citas nebūšanas šo bērnu psihē un uzvedībā ir radījušas sekas. Un tagad ar šīm sekām soli pa solītim ar milzīgu pacietību cīnās aprūpes centru un ģimenes atbalsta centru darbinieki. Vieglāk ir nosodīt un šausmināties, grūtāk padodas iedziļināties un saprast.

Lielisks devums nāca no Inas Zvirbules (Strautiņi), Aijas un Alises Prancānēm, kas ieguldīja lielu darbu un daudz brīvā laika, lai šūtu stilīgas auduma somas, kuras ar prieku saņēma bērnu sociālās aprūpes centra “Gaujiena” un Valkas novada ģimenes atbalsta centra “Saulīte” bērni un jaunieši. Auduma somas tika darinātas, lai nebūtu jālieto plastmasas iepirkuma maisi, lai pa mazam solītim mācītos dzīvot videi draudzīgi.

Bērni nodarbībās apgleznoja T-kreklus, pina aproces, veidoja piekariņus, arī šis lietas tika dāvinātas jaunajiem draugiem. Šīs prasmes bērni apguva pie skolotājas Mārītes Kaļānes, savukārt galda kultūru, modes un stila gudrības bērniem mācīja stiliste Antra Reismane.

7. jūlijā notika pirmā tikšanās ar bērnu sociālās aprūpes centra “Gaujiena” bērniem un jauniešiem, kas atbrauca uz zirgaudzētavu “Purenes” Beļavā, kur viņiem tika dāvināta zirgu izjāde, somas, cienāts ar gardumiem. Kopā tika darinātas aproces. Bērni bija pieklājīgi, tomēr sarunām un kopīgām aktivitātēm atraisījās pamazām.

11. jūlijā Zeltiņu pārstāvji devās uz Valkas novada ģimenes atbalsta centru “Saulīte”, kas atrodas Ērģemes pagastā. Tur uz vietas bija tie bērni, kurus neviens nebija izvēlējies paņemt ģimenē vasaras brīvlaikā. Bērniem bija dažāds uzvedības modelis un komunikācija. Viesi iepazinās ar sadzīves apstākļiem un radās iespaids, ka praktiski jau nekā viņiem netrūkst, ir gards ēdiens cik gribās, drēbes, televizors, tīras, gaišas telpas. Bet…nav paša galvenā - māju un vecāku mīlestības. Un tādēļ ir tādi mazi “ezīši”, kuri nesaprot, kā izkliegt šai pasaulei savu sāpi. Arī šiem bērniem tika vestas dāvanas, dažādi kārumi un tas, ko viņi paši visvairāk vēlējās - biļetes uz Valmieras kinoteātri.

24. augustā norisināsies vizīte Cēsu novada bērnu atbalsta un aprūpes centrā - internātā “Skangaļi”, kur, visticamāk, gaida vislielākais pārbaudījums, jo šajā iestādē pamatā mitinās bērni un jaunieši ar garīga rakstura traucējumiem. Šiem bērniem tiks vestas galda spēles, kas iegādātas uzklausot mācību iestādes speciālistu ieteikumus. Bērniem nepieciešami arī apavi, apģērbs. Protams, neiztikt bez kārumiem, tādēļ ik viens, kas vēlas bērniem radīt ko gardu pašu rokām, ir aicināts to darīt, jo veikalos pirktie saldumi nevar aizstāt mājās ceptos, kam pielikti ne tikai labākie produkti, bet arī sirds siltums un mīlestība. Tiks vests arī muzikāls sveiciens.

Projekts noslēgsies 28. augustā, kad Zeltiņu pārstāvji apmeklēs dzīvnieku patversmi “Astes un Ūsas”. Bērni jau gatavo kaķiem mājas un gudro ko garšīgu vedīs, kā dosies ar sunīšiem pastaigā.

Noslēdzot projektu, tiks veidots filmas materiāls, kurā tiks atspoguļotas aktivitātes un visas gaitas projekta laikā. Jau tagad jāsaka paldies visiem, kas iesaistās un aicinām to darīt arī uz priekšu.

 

Informāciju sagatavojusi:

Gunita Paleja

Zeltiņu tautas nama vadītāja

Sestdien, 8. septembrī, plkst. 10:30, Lubānas pilsētā pie tūrisma centra, aicinām pulcēties tos, kuriem patīk ielūkoties dabā. Pētīt, izzināt un iepazīties ar dažāda veida sēnēm, gan zināmākām, gan pavisam mazpazīstamām, kā arī gļotsēnēm. Zināšanās dalīsies dabas fotogrāfe, sēņu pazinēja – Julita Kluša.

Tikšanās punkts: Pie Lubāna novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra, Oskara Kalpaka iela 4, Lubāna (X: 665752, Y: 6309848). Tikšanās laiks: Plkst. 10:30.

Pēc pulcēšanās visi kopā dosimies ar automašīnām uz pārgājiena sākuma punktu, lai aptuveni trīs stundu gājienā izzinātu sēņu pasauli, Seldžu ozolu audzi un dabas liegumu „Lubāna mitrājs”. Pārgājienā laikā veidosim sarakstu ar piefiksētajām un atrastajām sēņu sugām, kas tieši raksturīgas pārgājiena teritorijai – Seldžu ozolu audzei, tas būs vērtīgs ieguldījums teritorijas izziņā.

Uz pārgājienu aicināts ikviens zinātkārais, kas vēlas pavadīt daļu dienas iegūstot jaunas zināšanas un iepazīstot Seldžu ozolu audzi. Īpaši aicinām ģimenes ar bērniem, jo pārgājiena maršruts nebūs sarežģīts, līdz ar to pārgājiens draudzīgs bērniem, lai dotu viņiem iespēju izzināt un atklāt.

Līdzi ņemam pusdienu maizītes un/vai kādu citu našķi, pārgājiena laikā paredzēta piknika pauze.  

Seldžu ozolu audze atrodas dabas liegumā „Lubāna mitrājs” – teritorijā ir atrodamas dabas vērtības kā izcila ozolu mežaudze, kā arī jauki ozolu, gobu, ošu meži upju krastos, kas Latvijā ir reti sastopami biotopi. Seldžu ozolu audze atbilst gandrīz 24 futbola laukumu kopplatībai, kopā 17 ha. Pārgājiena laikā iepazīsim daļu no šīs teritorijas. Lai izzinātu sēņu pasauli, nepieciešama ir teritorija ar daudz trūpošu dažāda izmēra kritalām uz kurām sēnes aug. (Informācija: www.lubanaspuse.lv)

Dalība pasākumā bez maksas.

Pieteikšanās un papildus informācija par tālr. 29234956 vai uz e-pastu: lubanamitrajs PIE gmail PUNKTS com

Pasākumu organizē: Lubāna mitrāja informācijas centrs.

 

Ilze Sauša
Lubāna mitrāja informācijas centrs
lubanamitrajs PIE gmail PUNKTS com

Burtnieka ezera svētkos, kuri norisināsies 25. augustā Burtniekos, būs iespējams gūt ieskatu krāšņajā, atraktīvajā un modernajā izrādē “Bubblelandia” (ārvalstīs “B” –The underwater bubble show). Tā ir izrāde par ļaušanos saviem sapņiem un fantāzijai, ko bieži ikdienā aizmirstam darīt. Izrādē uzstājas iluzionisti un ziepju burbuļu meistari Enrico un Dace Pecolli (Pezzoli), kā arī talantīgi cirka žanra pārstāvji.

Dace Pecolli atklāj, ka viņas bērnības vasaras aizvadītas Burtniekos. Te viņa ir iestudējusi pirmo triku ar sunīti, kas lēca pāri sētai, “Selgas” cepumu garšas mudināts. Šobrīd viņa un Enrico ar savām izrādēm ir uzstājušies 53 valstīs. Sākotnēji darbojušies kā duets ar ziepju burbuļu izrādēm projektā “Bubble Opera”, tad pamazām iesaistīti arī citi mākslinieki. Pēc 15 gadu kopdarbības, apvienojot pieejamās tehniskās iespējas, specefektus, skatuves un radošo pieredzi, tika izveidota izrāde “Bubblelandia”, kura septiņu gadu laikā izrādīta 16 valstīs.

Izrāde “Bubblelandia” veidota tā, lai būtu interesanti ģimenēm ar bērniem. Notikumi ir saistoši bērniem, bet vienlaikus tehniskais meistarības līmenis ir augsts, lai būtu interesanti arī pieaugušajiem. Visus izrādes priekšnesumus vieno stāsts.

Publicitātes fotogrāfija.

Ja gribi sapņot, tad mosties! Šova pamatā ir stāsts par cilvēka dzīvi, par ikdienas skrējienu, lielo “informācijas smogu” ap mums. Ir tik daudz jāstrādā, ka cilvēki ir noskrējušies, pelēki un pazaudē savu patieso būtību, dažkārt veikli slēpjoties aiz maskām. Izrāde iepazīstina ar personāžu Misteru B. Viņš ir noskrējies biznesmenis, kurš atbild uz vienu, otro un trešo telefona zvanu… Pēkšņi viņš uz mirkli apstājas, un no šī brīža sākas viņa pamošanās. Tālāk izrāde attēlo viņa pārmaiņas no pelēkā un steidzīgā cilvēciņa uz krāsaino un laimīgo. Ir notikusi viņa atdzimšana. Izrāde “Bubblelandia” aicina pamosties no rutīnas, ikdienas skrējiena, bailēm darīt to, kas patiesi patīk. Ir cilvēki, kas tā arī visu dzīvi nodzīvo, neatrodot sevi, un ir cilvēki, kas izkāpj no it kā stabilās komforta zonas un spēj būt patiesi laimīgi.

Tas, ko Pecolli rādīs Burtniekos, šoreiz būs ieskats izrādē “Bubblelandia”. No divu stundu garās izrādes redzēsim stundu. “Abi ar Enrico uzstājamies ar burbuļiem, demonstrējot to, ko varam parādīt arī brīvā dabā un vējā. Burbuļu būs daudz, tos radīs vairākas burbuļmašīnas. Cilvēki redzēs cilvēku-spirāli (slinky), kuram pagarināsies rokas un kājas, un viņš veiks dažādus neticamus trikus. Šis personāžs ir radies no zemūdens valstībā dzīvojošā smadzeņu koraļļa. Tad būs cilvēks-iguāna, kas ir kontorsionists. Viņš veiks dažnedažādas neticamas darbības, kuru noslēgumā ielīdīs un ielocīsies mazā kastītē. Ar šo triku viņš ir sasniedzis Ginesa rekordu. Tad būs milzu piepūšamais ūdenslīdējs, zemūdens aina ar lidojošām medūzām u.c. interesanti numuri. Rādām to, kas ir pēc iespējas mazāk redzēts. Aktīvi iesaistīsim skatītājus, tādēļ gatavojaties darboties līdzi!” aicina Dace Pecolli.

Izrāde “Bubblelandia” pārsteidz arī ar košiem tērpiem, kurus darinājusi Elita Platmalniece. Tērpi radīti, iedvesmojoties no zemūdens iedzīvotājiem. Izrādē uz skatuves darbojas jūras zvaigzne, medūza, krabīši, klaunu zivtiņas un citi jūras iemītnieki.

Pecolli ir ļoti noslogoti. Izrādes saplānotas līdz par 2020. gada vidum, nākamgad uzsāksies trešā tūre ASV, aptverot 57 pilsētas. “Piekritām uzstāties Burtniekos, jo šī man ir mīļa vieta, un ceru, ka, neskatoties uz ierobežotajām tehniskajām iespējām, viss izdosies. Mākslinieka galvenais mērķis ir pozitīvi iedvesmot skatītājus, lai viņi pēc izrādes justos priecīgāki nekā līdz šim, lai viņi saņemto iedvesmu nodotu tālāk arī citiem,” stāsta Dace Pecolli. “Nedrīkst atklāt visus brīnumus, kas notiks! Teikšu vienu - ka nebūs robežu starp skatītājiem un Burbuļlandiju, viss būs vienots. Skatītāji tiks pamodināti…”

Burtnieka ezera svētkos izrāde “Bubblelandia” sāksies plkst. 20.00. Ieeja bez maksas. Svētkos būs arī gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāju labumi, degustācijas un tirdziņš “Gardu muti”, Juris Kaukulis no grupas “Dzelzs vilks” ar Jauno Jāņu orķestri, jauno izpildītāju performances, radošo dienu  “Ezera akordi – 6” noslēguma koncerts un citas sportiskas un radošas aktivitātes gan krastā, gan uz ūdens. Plašāka informācija mājas lapā www.burtniekunovads.lv un Burtnieka ezera svētku Facebook.com lapā.

Burtnieka ezera svētkus rīko Burtnieku novada pašvaldība. Atbalsta: Valmiermuižas kultūras biedrība, “Vidzemes laivas”, biedrība "Burtnieku makšķerēšanas un tūrisma skola", biedrība “Vidzemes sporta asociācija”, SIA “MM Design”. “Livonijas garša” tirgus un degustācijas norisināsies “Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam” līdzfinansēta projekta “Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana” (“Livonijas kulinārais ceļš”) ietvaros.

Informāciju sagatavoja: Edīte Stērste, Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr. 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Piektdien, 24.augustā, plkst.18.00 pie Valmieras Mūzikas skolas koncertēs radošo darbnīcu “Spēlējam ar prieku” dalībnieki. Klātesošos priecēs džeza mūzikas grupa “Jokerdixie”. Savukārt, atzīmējot Latvijas simtgadi, uzņēmums “Sakret” pasniegs Valmierai īpašu dāvanu – no unikāla betona maisījuma veidotu Latvijas ģerboni.

Jau no pirmdienas, 20.augusta, 25 bērni vecumā no astoņiem gadiem dienas lielāko daļu pavada radošajās darbnīcās, lai iepazītu un attīstītu pūšaminstrumentu spēles prasmi. Papildus instrumenta iepazīšanai un apgūšanai dalībnieki muzicēšanas prasmi stiprina dažādos radošos veidos. Piemēram, apgūst elpošanas vingrinājumus, atdarinot dzīvnieku pasauli, piedalās jogas nodarbībās, tādējādi attīstot ķermeņa kultūru un prātu, izprotot nepieciešamību atpūsties un koncentrēties. Tāpat tiek apgūta defile māksla, gūtas pamatprasmes ģitāras, sintezatora un sitaminstrumentu spēlē, kā arī izmantotas tehnoloģiskās iespējas – lietotne, kur ikviens var izmēģināt solista vai pavadījuma spēlētāja lomu.

“Radošo darbnīcu mērķis ir, kā to pasaka nosaukums, spēlēt ar prieku. Bērni sadraudzējas, uzzina, kas ir orķestris, gūst interesi par pūšaminstrumentiem un iepazīst mākslu spēlēt kopā ar citiem. Prieks, ka darbnīcās piedalās bērni, kuri ne tikai spēlē pūšaminstrumentus, bet arī citus instrumentus, kā arī mūzikas skolas pieredzi tikai vēl apgūst. To mēs īstenojam radošā veidā – izmantojot bērniem interesantus vingrinājumus, iepazīstot vēl citus instrumentus, kā arī kopā atpūšoties, gan uzzinot vairāk par skautu kustību, gan viesojoties zirgaudzētavā,” stāsta Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba.

Klātesošajiem radošo darbnīcu noslēguma koncerta laikā būs lieliska iespēja izbaudīt dzīvespriecīgus ritmus grupas “Joxerdixie” izpildījumā. Džeza mūzikas vakaru Valmierā dāvinās Sandris Skeranskis – trompete, Uldis Ziediņš – trombons, Ivars Bajaruns – klarnete, Zintis Žvarts – tenora saksofons, Raitis Aukšmuksts – bungas, Juris Skrajāns – bandžo, Roberts Rasa – tuba.

Koncerts sāksies ar īpašas dāvanas atklāšanu – AS “Sakret Holdings” dāvinās Valmierai no īpaša betona maisījuma veidotu Latvijas ģerboni. “Ikvienam valsts simbolam jābūt pienācīgi godinātam, un simtgade ir laiks, kad vēl un vēl atgādināt par to nozīmi. Šoreiz valsts simtgadi atzīmēt dosimies uz vienu no skaistākajām pilsētām Latvijā – Valmieru, kur turpmāk, tāpat kā cituviet valstī, rotāsies no betona liets valsts ģerbonis,” stāsta AS “Sakret Holdings” padomes priekšsēdētājs Andris Vanags. Pirmais no unikāla betona maisījuma veidotais ģerbonis tika pasniegts Valsts kancelejai un turpmāk atradīsies Prezidenta pilī, savukārt otrs – Ministru kabinetā. Maija sākumā sauso būvmaisījumu ražotājs “Sakret” pasniedza arī ģerboņus visiem Latvijas novadiem, bet visa gada garumā dāvinās to  lielajām pilsētām, Rīgas Tehniskajai universitātei, Biznesa augstskolai “Turība”, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, kā arī citām iestādēm, tādējādi svinot Latvijas simtgadi.

“Sakret” veidotais Latvijas ģerbonis ir izliets no betona, apstrādāts ar īpašu aizsargkārtu un pirms projekta uzsākšanas saņēmis Valsts Heraldikas komisijas akceptu par tā precīzu izstrādi. Tas sver 15 kilogramus, ir 420x594 mm liels un 30 mm biezs, un veidots tā, lai varētu izvietot gan iekštelpās, gan ārpusē pie ēku fasādēm.

Radošās darbnīcas atbalstu guva Valmieras pilsētas pašvaldības izsludinātajā projektu konkursā.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.:26443410

Jau sestdien, 25. augustā, Burtniekos, pie Burtnieku centra laivu kanāla, tuvi un tāli viesi varēs svinēt pirmos Burtnieka ezera svētkus. Svinībās būs vieta sportiskiem, izklaidējošiem un kulturāliem notikumiem, bet īpaša vieta svinībās būs ierādīta gardēdības norisēm. No plkst. 12.00 līdz 16.00 gan lieli, gan mazi apmeklētāji varēs gūt patīkamas garšas sajūtas, apmeklējot iemīļoto mājražotāju tirdziņu “Gardu muti”, ko šoreiz kuplinās gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāju sagādātie labumi. Degustācijās būs iespēja nobaudīt Burtnieka ezera veltes, kuru pagatavošanu būs iedvesmojušas senās Livonijas garšas.

Svētku dalībniekiem būs izdevība vērot, kā brīvdabā top pavārmākslas meistarstiķi - tiek kūpinātas un grilētas Burtnieka ezera zivis, kā vārās zivju zupa un, protams, visu arī nogaršot. Īpašs pārsteigums ēdiena baudītājiem būs pavāru sarūpēts kūpinātu zivju saldējums. Burtnieka ezera zivju bagātīgās garšas un aromātu nianses klātesošajiem atklās “Valmiermuižas alus virtuves” pavārs Aivars Graudiņš un “Valtera restorāna” šefpavārs un saimnieks Valters Zirdziņš. Svinību dalībnieki varēs iegūt savā īpašumā recepšu brošūras ar ierosmēm zivju ēdienu gatavošanai mājās.

Publicitātes foto: Valmiermuižas kultūras biedrība

Burtnieka ezera svētku tirgū ar saviem gardumiem un vasaras nogales veltēm tirgosies  arī kupls skaits jaunā gardēžu ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieku. Tirgotāji būs saveduši labumus gan ikdienas galdam, gan svētku mirkļu radīšanai. Tirgū būs gan bīdelēti milti, jaunās ražas zirņi, kaņepes, ķiploki, gan maize, dažādi sieri, saldējums, zāļu tējas, medus, dabīgi našķi, kā arī "štengrāki" dzērieni – alus, vīni un uzlējumi. Saimnieki labprāt stāstīs par pacietīgo un rūpīgo darbu, radot savus gardumus, mudinās tos nogaršot un arī iegādāties sev vai ciemakukulim.

Svētkos Livonijas garšu ar savu meistarstiķu palīdzību ļaus iepazīt šādas gardēžu pieturvietas: Rūjienas amatnieku biedrība ”Rūzele”, zemnieku saimniecības “Zilūži”, "Kaņepītes", "Buliņi", "Adzelvieši", uzņēmēji no bērzu sulas ražotnes “BIRZĪ”, “Naukšēnu vīna darītavas”, “Veselības laboratorijas”, “Raiskuma labumu darītavas", "Latvijas ķiploka", "55 mārītes", kā arī mājražotāji Ingūna Zukure, Imants Dauksts un citi.

Šoruden tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” dalībnieki vēl būs sastopami Dzērveņu festivālā Straupes zirgu pastā 7. oktobrī.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. 

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

Vidzemes plānošanas reģions no 2018. gada 24. augusta līdz 2018. gada 25. septembrim izsludina uzņēmējdarbības projektu konkursu, lai sniegtu finansiālu atbalstu remigrantiem uzņēmējdarbības uzsākšanai vai attīstīšanai Vidzemē. Projektu konkursā aicināti piedalīties tie remigranti, kuri bijuši ilgstoši (vismaz 3 gadus) prom no Latvijas un vai nu plāno atgriezties uz dzīvi Latvijā, vai to jau izdarījuši un deklarējuši savu dzīvesvietu šeit, taču ne ilgāk kā pirms gada.

Lai remigranti varētu saņemt finansiālo atbalstu, topošajam vai esošajam uzņēmējam ir jāpierāda savas idejas dzīvotspēja, jāapraksta sava biznesa ideja un jānodrošina saimnieciskās darbības projekts ar piesaistītajām investīcijām (kas var būt gan finanšu resursi, gan arī ieguldījums pamatlīdzekļos, kā arī ārējais finansējums) vismaz 50% apmērā no pieprasītās granta summas, kuras maksimālais apmērs var būt 9000 EUR. Turklāt, iesniedzot pieteikumu, potenciālajam granta saņēmējam jāprognozē iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) maksājumu apmērs trīs gadu periodam (t.i. jāveic aprēķini no prognozētā darbinieku atalgojuma). 

Viens remigrācijas atbalsta pasākuma dalībnieks konkursa ietvaros var saņemt atbalstu vienu reizi. Kopējais pieejamais projektu konkursa finansējums Vidzemes plānošanas reģionā ir 36 tūkstoši  eiro.

Vēršam uzmanību, ka Vidzemes plānošanas reģiona projektu konkursā startēt aicināti tie remigranti, kuri savu saimniecisko darbību plānojuši attīstīt tieši kādā no VPR novadiem (līdzīgus konkursus izsludinājuši arī pārējie plānošanas reģioni Latvijā).

Tāpat aicinām pievērst uzmanību nozarēm un darbībām, kuru attīstībai projekta ietvaros atbalsts nav paredzēts (Ministru Kabineta noteikumu nr. 496 “Remigrācijas atbalsta pasākuma īstenošanas, novērtēšanas un finansēšanas kārtība” 17.punkts).

Nosacījumi un pieteikuma veidlapa

1) Projektu konkursa nolikums

2) Projekta pieteikuma veidlapa (ar skaidrojumiem)

3) De minimis uzskaites veidlapas:

-          zivsaimniecības nozarē

-          lauksaimniecības nozarē

-          citi saimnieciskās darbības veidi

4) Ministru Kabineta noteikumi nr. 496  “Remigrācijas atbalsta pasākuma īstenošanas, novērtēšanas un finansēšanas kārtība”

 

Pieteikšanās kārtība

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2018. gada 25. septembris plkst.17:00.

Dokumentus projektu konkursam iespējams iesniegt gan klātienē – Vidzemes plānošanas reģiona birojā (Jāņa Poruka ielā 8 – 108, Cēsīs), gan arī nosūtot pa pastu, vai iesniedzot elektroniski (noformētu kā elektronisko dokumentu un parakstītu ar elektronisko parakstu).

Aicinām rūpīgi iepazīties ar projekta konkursa nolikumu.

 

Projektu ideju vērtēšanas kārtība

Vidzemes plānošanas reģionā projektu idejas vērtēs komisija 5 cilvēku sastāvā. Projektu pieteikumus vērtēs Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede, Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītājs Māris Ozols, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne,  finanšu institūcijas ALTUM Vidzemes reģiona vadītāja Olita Untāla un Valmieras Attīstības aģentūras valdes priekšsēdētāja Ilze Eglāja.

 

Jautājumiem un konsultācijām

Aicinām jautājumus par projekta pieteikuma iesniegšanu sūtīt uz e-pasta adresi vidzeme PIE vidzeme PUNKTS lv .

 

Par remigrācijas atbalsta pasākumu – grantu uzņēmējdarbības uzsākšanai vai īstenošanai

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātajā Remigrācijas atbalsta pilotprojektā viena no aktivitātēm ir valsts reģionālās attīstības atbalsta pasākums jeb grants uzņēmējdarbības uzsākšanai un īstenošanai. VARAM īstenotie pasākumi remigrācijas veicināšanai ir daļa no kopējās diasporas un remigrācijas politikas un atbalsta instrumentiem, tie ir papildinoši citu iestāžu un institūciju veiktajām un plānotajām aktivitātēm.

Par īpaša atbalsta nepieciešamību tieši remigrantiem uzņēmējdarbības uzsākšanai un īstenošanai, liecina LU profesora Mihaila Hazana veiktais pētījums par remigrantu vajadzībām, kura rezultāti rāda, ka trešdaļai respondentu atgriezties Latvijā palīdzētu atbalsta programmas uzņēmējdarbības un personiskā biznesa uzsākšanai.

Granti ir ierasts veids, kā valsts un pašvaldības atbalsta uzņēmējdarbību. Jau šobrīd Latvijas iedzīvotājiem daudzās pašvaldībās ir iespējas saņemt grantu uzņēmējdarbības uzsākšanai vai attīstībai. Tāpat līdzīga veida grantus var saņemt LIAA konkursā “Ideju kauss”, Valsts attīstības finanšu institūcijas Altum un Rīgas domes konkursā “Atspēriens”, Valsts attīstības un finanšu institūcijas Altum programmā “Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai” u.c.

Papildus informācija: Ija Groza, Vidzemes plānošanas reģiona koordinatore remigrācijas jautājumos, mob.t. +371 29287585, ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv        

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, projekta sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. +371 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Piektdien, 24.augustā, reģionālā vizītē Valmierā viesojas Korejas Republikas vēstniecības Latvijas Republikā misijas vadītājs Songdžins Hans (Seong-Jin Han), lai iepazītos ar Valmieras pilsētas pašvaldības darbu, sadarbības organizēšanu starptautiskā līmenī, kā arī gūtu priekšstatu par Valmieru kā uzņēmējdarbības un izglītības centru Vidzemē. Vizītes sākumā misijas vadītājs ar delegāciju viesojās Valmieras pilsētas pašvaldībā un sarunā ar domes priekšsēdētāju uzzināja par Valmieras vērtībām, sasniegumiem, kā arī attīstības mērķiem un iecerēm nākotnē.

Pēc tam sekoja vizīte pasaules mērogā atzītā uzņēmumā SIA “Wunder Latvia”, kā arī tradīcijām bagātajā uzņēmumā SIA “VALPRO”, lai iepazītos ar piedāvājumu, uzzinātu vairāk par biznesa vidi un izaicinājumiem Latvijā un Valmierā, kā arī pārrunātu sadarbības iespējas. Tāpat Hansa kungs tika iepazīstināts ar augstākās izglītības piedāvājumu Vidzemes reģionā, apmeklējot Vidzemes Augstskolu, apskatot jauno tehnoloģisko aprīkojumu. Tika pārrunātas sadarbības iespējas kiberdrošības jomā, kuras attīstībā Koreja šobrīd ir pasaules līderis.

Informāciju sagatavoja:Laura Moča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26349122

Bibliokuģis “Krišjānis Valdemārs” (Salacgrīva) sācis nopietnu gatavošanos 28 Vidzemes bibliotēku apmeklējumam “Latvijas Valsts mežu” un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītajai Vidzemes kultūras programmai, kas no septembra līdz pat Ziemassvētkiem noritēs ar devīzi “Meklējiet jūras ābeci bibliotēkās!”

Bibliokuģa komanda jūrniecības arodizglītības veicināšanai izvēlējusies novadu Gaismas pilis – bibliotēkas, lai astoņos tematiskajos lokos jauniešus uzrunātu izvēlēties ar jūrniecību saistītus arodus, mācības turpinot Rīgas jūrskolā, Liepājas Jūrniecības koledžā vai Latvijas Jūras akadēmijā. Visa pamatā tiks likta grāmata, lasīšana, zināšanas.

Tematisko loku “Visas upes plūst uz jūru” aptvertās bibliotēkas apņem visu Vidzemi. Braucienu loģistika izkārtota atbilstoši novadu ģeogrāfijai: “Ziemeļu stīga, kas Salacu skar” (Staicele, Mazsalaca, Rūjiena, Naukšēni), “Malēnijas lielais loks” (Ape, Liepna, Lejasciems, Cesvaine), “Piebalgas ūdensrozes” (Jaunpiebalga, Vecpiebalga, Ērgļi), “Kur Lubāns viļņus veļ” (Ļaudona, Varakļāni, Lubāna), “Amatas krastos Rāmuļu takās” (Rāmuļi, Līgatne, Nītaure), “Ciemos Beverīnas zemē” (Kauguri, Burtnieki, Kocēni), “Kantrī dzimis Smiltenē!” (Smiltene, Strenči, Valka) un “Tur, kur Gauja, tur, kur Rauna” (Stalbe, Priekuļi, Rauna).

Tikšanās laikā bibliotēkās tiks demonstrēta videofilma “Salacas plostnieki”, stāstīts par mūsu novada zvejniecības tradīcijām, skolēnus mudinās apmeklēt Salacas nēģu tačus, novada muzejus un randu pļavas. Kopā ar Bibliokuģa komandu būs tālbraucēji kapteiņi, zvejnieki un zivju apstrādātāji – mūsu novada izcilās personības.

Šīs aktivitātes tradicionāli atbalsta Salacgrīvas novada dome.

 

Tematiskie loki – “Visas upes tek uz jūru”

 1. loks: “Ziemeļu stīga, kas Salacu skar” – 13. septembris

1) Alojas novada Staiceles bibliotēka – 10.00

2) Mazsalacas novada Mazsalacas pilsētas bibliotēka – 12.00

3) Rūjienas novada Rūjienas pilsētas bibliotēka – 14.00

4) Naukšēnu novada Naukšēnu bibliotēka – 15.30

 

2. loks: “Malēnijas lielais loks” – 20. septembris

1) Apes novada Apes bibliotēka – 10.00

2) Alūksnes novada Liepnas bibliotēka – 13.00

3) Gulbenes novada Lejasciema bibliotēka – 15.00

4) Cesvaines novada Cesvaines bibliotēka – 17.00

 

3. loks: “Piebalgas ūdensrozes” – 27. septembris

1) Jaunpiebalgas novada Jaunpiebalgas bibliotēka – 10.00

2) Vecpiebalgas novada Vecpiebalgas bibliotēka – 12.00

3) Ērgļu novada Ērgļu pagasta bibliotēka – 14.00

 

4. loks: “Kur Lubāns viļņus veļ” – 11. oktobris

1) Madonas novada Ļaudonas pagasta bibliotēka - 10.00

2) Varakļānu novada Varakļānu bibliotēka – 12.00

3) Lubānas novada Lubānas bibliotēka – 14.00

 

5. loks: “Amatas krastos Rāmuļu takās” – 18. oktobris

1) Cēsu novada Vaives pagasta Rāmuļu bibliotēka – 10.00

2) Līgatnes novada Līgatnes pilsētas bibliotēka – 12.00

3) Amatas novada Nītaures bibliotēka – 14.00

 

6. loks: “Ciemos Beverīnas zemē” – 29. novembris

1) Beverīnas novada Kauguru pagasta bibliotēka – 10.00

2) Burtnieku novada Burtnieku  bibliotēka – 12.00

3) Kocēnu novada Kocēnu bibliotēka – 14.00

 

7. loks: “Kantrī dzimis Smiltenē!” – 31. oktobris

1) Smiltenes novada Smiltenes bibliotēka – 10.00

2) Strenču novada Strenču pilsētas bibliotēka – 12.00

3) Valkas novada Centrālā bibliotēka – 14.00

 

8. loks: “Tur, kur Gauja, tur, kur Rauna” – 22. novembris

1) Pārgaujas novada Stalbes pagasta bibliotēka – 10.00

2) Priekuļu novada Priekuļu bibliotēka – 12.00

3) Raunas novada Raunas bibliotēka – 14.00

 

9. loks: “No Svētupes līdz Liepupei” – 6. decembris

1) Limbažu novada Pāles bibliotēka – 10.00

2) Salacgrīvas novada Liepupes bibliotēka – 13.00

 

Informāciju sagatavojis: 

Gints Šīmanis 

žurnālists, biedrības “Bibliokuģis Krišjānis Valdemārs” valdes loceklis

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs 2018. gada 13. septembrī plkst. 12:00 aicina ikvienu interesentu uz J. Podnieka filmas “Vai viegli būt jaunam?” (1986) seansu un diskusiju kopā ar kinokritiķi Anitu Uzulnieci par tēmu “Padomju laiki jauniešiem – vai bija viegli būt jaunam? Domu un rīcības brīvība dzīvē un kino”.

Filma “Vai viegli būt jaunam?” ir viena no vispopulārākajam Latvijas dokumentālajām filmām. Gada laikā pēc pirmizrādes filmu noskatījās 28 miljoni skatītāju visā pasaulē un to turpina rādīt un skatīties arī vairāk kā 30 gadus pēc pirmizrādes.  Filmas centrā jaunieši, to ikdiena, sapņi un apkārtējā sabiedrība. Kāds no filmas personāžiem ir saistīts arī ar Madonu… “Vai viegli būt jaunam?” – nāc, skaties, klausies un atceries!

Pirms un pēc pasākuma ikviens aicināts arī apskatīt izstādi “Vai viegli būt jaunam? – PROTESTS [Madonas rajona 50-90. gadu jaunatne]. 

Pasākumi tapuši ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Vidzemes plānošanas reģiona, AS “Latvijas valsts meži” projekta “Vai viegli būt…?” finansiālo atbalstu.

Ieeja uz kino seansu un diskusiju bez maksas! Laipni lūdzam! 


Informāciju sagatavojusi:

Līga Irbe
64822483, 29750811
irbe.liga PIE gmail PUNKTS com

Ruckas mākslas rezidenču centrs sadarbībā ar biedrību "Cēsu mantojums" aicina pieteikties "Vēsturiskā apmetuma restaurācijas meistarklasei", kas notiks no 14.-16. septembrim Cēsīs Ruckas muižā.

Dalība meistarklasē ir bezmaksas un pieteikties var rakstot uz epastu sermauksa PIE gmail PUNKTS com

Meistarklasē paredzēts:
- vēsturiskā krāsas toņa noteikšana,
- fasādes apmetuma nenoturīgo slāņu noņemšana,
- fasādes apmetuma gruntēšana,
- fasādes apmetuma bojājumu aizpildīšana,
- fasādes līdzināšana ar kaļķa javu.

Meistarklašu vadītāji Jānis Tolpežņikovs un Juris Pavlovs rādīs tehnikas kādās vislabāk sasniegt vēlamo rezultātu, kā arī demonstrēs īpaši sarežģītu gadījumu labošanu.

Meistarklašu dalībniekiem tiks nodrošināta uzturēšanās Ruckas muižā.

Meistarklase iespējama pateicoties Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas Valsts Mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirtajam finansējumam.

 

Infromāciju sagatavojusi:

Zane Sērmaukša

Rucka Artist Residency

Piebalgas iela 19, Cēsis
+371 29631123
sermauksa PIE gmail PUNKTS com
www.rucka.lv

Ar piedzīvojumiem bagātiem stāstiem, no dārza un meža vitamīniem gūtu enerģiju, saulaina prieka pilni jau pavisam drīz jauno mācību gadu sāks skolēni. Lai iedvesmotu izzināt, gūt prieku kopābūšanā un piedzīvot pozitīvas emocijas, Valmieras Tūrisma informācijas centrs ir izveidojis rudens ekskursiju ceļvedi skolēnu grupām, apkopojot dažādas idejas, kā interesanti pavadīt dienu Valmieras pilsētā un Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novadā.

Rakstīt ar tinti, izbaudīt, kā basas pēdas kutina olīši, stiprināt koncentrēšanās spēju labirintos, pašam izgatavot visgaršīgāko kārumu, minēt mīklas, kas aizved pie slepenām atslēgām, pastaigāties starp koku galotnēm, izmēģināt senos darbarīkus, iepazīt īpašas personības, ceļā dodoties ar velosipēdu, redzēt, kā māls pārvēršas traukos, ieskatīties skudru čaklajos darbos, netraucējot rosību pūznī – to visu un vēl daudzi citi piedzīvojumi gaidāmi ekskursijās Valmieras pusē.

Ceļvedis veidots atbilstoši dažādām skolēnu vecuma un interešu grupām (1.-4.klase, 5.-8.klase, 9.-12.klase), apkopojot gan pārgājiena, gan veloekskursiju maršrutus, kā arī piedāvājot ekskursijā doties ar autobusu. Ceļvedī atrodamas arī vietas, kur ieturēt gardu maltīti.

Lai palīdzētu plānot ekskursiju, pie katra maršruta norādīta svarīga informācija ar iekļauto objektu aptuveno apmeklējuma ilgumu un cenu. Aicinām viesošanos pieteikt iepriekš, zvanot pa ceļvedī norādītajiem tālruņiem.

Ceļvedi skati šeit.

Izdevuma pilno versiju var apskatīt un lejupielādēt vortālā www.visit.valmiera.lv. Plašāka informācija par ceļvedī iekļautajiem objektiem pieejama Valmieras Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10, rakstot tic PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanot pa tālruni 26332213.

Informāciju sagatavoja:
Zane Krūmiņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Valmieras Tūrisma informācijas centra
tūrisma informācijas konsultante
Tālr.: +371 64207177
Tālr.: +371 26332213

Sestdien, 1. septembrī, no plkst. 12.00 – 14.00 Brenguļu Tomātu svētku viesi un kulinārijas interesenti tiek gaidīti Brenguļu alus sētā, lai izjustu ēst gatavošanas prieku kulinārajā meistarklasē, kurai ierosmes un noskaņas būs aizgūtas no Livonijas laika virtuves. Meistardarbnīcā kopā ar saimniecības “Vīnkalni” saimnieci meistaros maltīti ar trīs ēdieniem.

Tā ļaus izbaudīt Livonijas garšas, iepazīt Beverīnas novada saimniecībās un apkārtnes mežos sagādātās veltes un piedāvās idejas gardu ēdienu gatavošanai. Svētku meistarklase top Vidzemes plānošanas reģiona un sadarbības partneru veidotā reģionālā tūrisma ceļa “Taste HansEATica” ietvaros un sekmē jaunā Latvijas – Igaunijas tūrisma zīmola “Livonijas garša” atpazīstamību.

 

Publicitātes fotogrāfija: Vidzemes plānošanas reģions

“Īstā latvju saimniece” Zanda Žentiņa kopā ar savu palīdzi meistardarbnīcas dalībniekiem rādīs, kā pagatavot maltīti, kurā apvienojas gan tradicionālais kulinārais mantojums, gan jaunrade. Viņas izmantos vietējos un sezonas produktus, liks lietā zināšanas par vēsturiskām garšām un improvizēs ar produktiem un garšvielām, kādus Livonijas laikā nepazina. Saimnieces palīdzēs saprast līdz šim daudziem nezināmas lietas par produktiem un garšām, tradicionālo Livonijas laika virtuvi. Tā, kopā gatavojot, taps īpaša maltīte meistarklases dalībnieku un viesu priekam.

Livonijas laikā galvenokārt ēda liellopu gaļu, tālab meistardarbnīcā maltītei tiks sarūpēta Brenguļu alū gatavota teļa gaļa ar tvaicētiem, apceptiem kailgraudu miežiem un vietējos mežos lasītām baravikām. Ēdiena Livonijas laika garšu bagātinās pļavā plūktas garšvielas. Lai gan viduslaikos tomātus uzskatīja par indīgiem, taču laika gaitā tie iemantoja lielu cilvēku piekrišanu, arī Latvijā. Un kā gan Tomātu svētkos iztikt bez šī dārzeņa cildināšanas! Tāpēc meistarklasē Zanda Žentiņa pamācīs, kā tomātus kopā ar ķiplokiem pārvērst gardā uzkodā.

Saldā ēdiena gatavošanā saimnieces atkāpsies no viduslaiku virtuves klasikas un tolaik zināmajiem produktiem. Viņas vairāk uzsvērs tās garšas, kas jābauda vasaras nogalē. Deserts taps no šokolādē mērcēta svaigā Trikātas siera, un to papildinās lielogu mellenes, brūklenes un lazdu rieksti, kuri Livonijas laikā bija ļoti iecienīts našķis. Gan sātīgā pamatēdiena, gan saldā ēdiena gatavošanā izmantos tikai vietējās Beverīnas novada saimniecībās audzētos, lolotos un mežos ievāktos produktus: teļa gaļu, tomātus, garšvielas, ogas, sēnes, sieru, šokolādi. Viduslaiku virtuves noskaņu palīdzēs uzburt Beverīnas amatnieces Līgas Merginas veidotie melnie māla trauki un saimnieču senatnīgie tērpi.

Meistardarbnīcā līdzdarbosies tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieki un saimnieces, kā arī citi interesenti. Līdzdalība meistardarbnīcās ir bez maksas. Vietu skaits - ierobežots. Dalību lūdzam pieteikt, sūtot e-pastu: evija PIE vinkalniesi PUNKTS lv. Arī Tomātu svētku viesi ir aicināti piestāt meistardarbnīcas norises vietā, lai aprunātos ar saimniecēm, uzzinātu ko jaunu par vēsturiskām garšām un novērtētu pagatavotos ēdienus.

Gardēžu ceļa “Taste HansEATica” garšas meistardarbnīcu cikls Vidzemē šogad noslēgsies ar meistarklasi Jērcēnu dienā "Ne pūku, ne spalvu!", kas risināsies 8. septembrī.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. 

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.

No 2018. gada maija līdz decembrim Valmierā, Naukšēnos, Ēvelē un Drabešos Vidzemes stāstnieku kopa īsteno projektu  Papīra teātris KAMIŠIBAI jeb skolnieki bērniem un stāstnieks pa vidu”.

Vidzemes stāstnieki sadarbībā ar Valmieras Mākslas vidusskolu (VMV) maijā uzsākuši darbu pie papīra/attēlu teātra KAMIŠIBAI komplekta izveidošanas, kuru iecerēts izmantot pirmskolas un sākumskolas vecuma bērnu runas prasmju, valodas un domāšanas attīstībā, kā arī stāstīšanas un klausīšanās prasmju veicināšanā un attīstīšanā, vienlaikus iedzīvinot un popularizējot papīra teātri Vidzemē. Šīs sadarbības rezultātā taps papīra teātra komplekts ar pārveidojamu kartona skatuves kārbu, 4 pasaku ilustrāciju komplektiem un metodisko līdzekli lietotājiem. Pēc VMV skolēnu sagatavota prototipa paredzēts izgatavot un lietotājiem dāvināt 100 teātra komplektus.

Projekts noslēgsies ar izglītojošu semināru Valmieras un apkārtējo novadu sākumsskolu un pirmskolu pedagogiem, logopēdiem, bibliotekāriem, kas aktīvi strādā ar bērnu auditoriju, kā arī stāstniekiem. Visi semināra dalībnieki  saņems KAMIŠIBAI komplektu.

KAMIŠIBAI ir viena no japāņu kultūrā izplatītajām un iecienītajām stāstniecības tradīcijām, kas uzrunā gan bērnus, gan pieaugušos. Ceļojošie stāstnieki savus stāstus ilustrē ar maināmiem attēliem, tos ievietojot skatuvei līdzīgā ietvarā. Pakāpeniski izņemot attēlus, tiek izstāstīts notikums vai pasaka. Stāstītājs atrodas blakus skatuvei un var uzturēt acu kontaktu ar publiku, kā arī sākt sarunu par dzirdēto un redzēto.

Lai veicinātu bērnu valodas attīstību, ļoti svarīgi ir lasīt priekšā grāmatas, stāstīt pasakas un sarunāties, kas vienlaikus ir bērna domāšanas spēju attīstīšana. Lai arī ne vienmēr izdodas bērnu uzmanību piesaistīt ar grāmatu, mēs uzdrošināmies apgalvot, ka visiem bērniem patīk klausīties stāstus. Ja stāstus papildina kvalitatīvs vizuālais materiāls, tad verbālo un neverbālo izteiksmes līdzekļu apvienojums nodrošina panākumus valodas un domāšanas attīstībā.

Šie uzdevumi palīdz veidot saistītu runu, paplašina vārdu krājumu, veicina sadarbības prasmes, attīsta kognitīvo procesu darbību. Valodas un runas attīstība ir cieši saistīta ar vispārējo un smalkmotorikas attīstību, tāpēc svarīgi veidot interaktīvus uzdevumus, kas veicina šo procesu kvalitatīvu attīstību.

Vasaras mēnešos Vidzemes stāstnieki  izvēlējušies un sagatavojuši četras pasakas. Septembrī  Pasaku stundā VMDV audzēkņiem un pedagogiem stāstnieki stāstīs pasakas un pārrunās tās kopā ar jaunajiem māksliniekiem. Iecerēts, ka jaunākās klases dažādās tehnikās veidos pasaku ilustrācijas, bet vidusskolēni strādās pie skatuves kārbas dizaina.

Nedaudz par Vidzemes stāstnieku kopu: tā ir domubiedru grupa, kas uztur, attīsta un popularizē stāstniecības tradīciju kā nozīmīgu nemateriālā kultūras mantojuma izpausmi. Kopa izveidojās 2015. gadā un tās dalībnieki individuāli un grupā piedalās dažādos stāstnieku notikumos, t.sk. visos četros stāstnieku festivālos Latvijā. Šobrīd grupas aktīvais kodols ir pieci stāstnieki, kas rīko stāstu pasākumus bērniem un pieaugušajiem Valmierā, Cēsīs, Drabešos, Mazsalacā un Rūjienā, kā arī aktīvi iesaistās jauno stāstnieku sagatavošanā, rīkojot jauno stāstnieku konkursa “Teci, teci valodiņa” Valmieras pusfinālu un citas aktivitātes.

Projekta mērķis ir Vidzemes novadam raksturīgo vērtību, tradīciju un kultūrvides bagātināšana, izmantojot stāstniecību kā rīku ar attēlu teātra KAMIŠIBAI palīdzību

Vidzemes stāstnieku kopa realizē projektu biedrības „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe””paspārnē un to finansiāli atbalsta Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda Vidzemes kultūras programma 2018.

 

Informāciju sagatavojusi projekta koordinatore Agita Lapsa, biedrība „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe””.

Šogad pirmo reizi Valmierā 5. oktobrī notiks starptautiska IT konference ShareIT, kas pulcēs IT profesionāļus un ekspertus no Baltijas valstīm. Konferences mērķis ir vairot ideju, zināšanu un pieredzes apmaiņu IT kopienā, kā arī diskutēt par aktuālajiem izaicinājumiem un problēmām IT nozarē. ShareIT dalībniekus sagaidīs intensīva vienas dienas programma, kurā paredzētas vairākas lekciju/diskusiju sesijas. Sesiju norise paredzēta paralēli, lai ikviens dalībnieks varētu izvēlēties sev interesantāko un atbilstošāko. 

ShareIT būs iespēja ikvienam IT speciālistam ne tikai uzzināt aktuālās tendences nozarē, bet arī tīkloties un dibināt jaunus kontaktus, lai veidotu jaunus sadarbības projektus un radītu kopīgus projektus un produktus.

ShareIT programma:

10.00-10.15        Opening

10.15-11.15        New features and security in modern web browsers | Machine learning economy | Scrum and Double-loop Learning for Organizations

11.25-12.25        What it takes to track athlete performance | Evolving with software

12:25-13.00        Neural Style Transfer | Security management in small /medium company

13.00-13.40        Sandwich bar & lemonade

13.40-14:40        Geospatial information is simple | Audio/Video Quality Testing in VoIP Applications

14.40-15.00        IT Solutions in Medicine | ABCs of Business Intelligence development

15.00-15.40        How to know if user is frustrated. A seamless emotion acquisition approach | Automated component deployments

17.00-20.00        Afterparty Coffee Shop “Tērbata”

 

Konferences norises laiks: 2018. gada 5. oktobris | 10.00-20.00

Konferences norises vieta: Valmiera, Vidzemes Augstskolas Zināšanu un Tehnoloģiju Centrs, Tērbatas iela 10.

Konferences valoda: latviešu un angļu

Ieeja konferencē bez maksas, reģistrējoties: https://shareit.lv/#registration mājas lapā

Plašāku konferences programmu, kā arī informāciju par galvenajiem konferences ekspertiem atradīsiet ShareIT mājas lapā: https://shareit.lv/

ShareIT rīko Valmieras Attīstības aģentūra sadarbībā ar SIA Wunder Latvia

 

Informāciju sagatavoja:
Anete Antone
Valmieras Attīstības aģentūra
Purva iela 12a, Valmiera, LV-4201
Mobilais tālrunis: +371 26394380
E-pasts: anete.berzina PIE valmiera PUNKTS lv
www.developvalmiera.lv
 

SIA “VTU Valmiera” informē, ka no 1.septembra būs izmaiņas maršrutu autobusu kustībā, kursēt sāks Valmieras pilsētas 12.maršruta autobuss, kā arī tiks atklāts jauns reiss Valmiera-Tožas-Jaunzēmeles-Mujāni-Valmiera. No 1.septembra tiks gan slēgti, gan atjaunoti vairāki maršrutu autobusu reisi (saraksts skatāms uzņēmuma mājaslapas vtu-valmiera.lv sadaļā “Pasažieru pārvadājumi”, “Izmaiņas kustību sarakstos”).

Pasažieru ērtībām tiks slēgts reiss Valmiera-Tožas-Mujāni-Valmiera plkst.7.15 un 15.50, bet tiks atvērts jauns reiss Valmiera-Tožas-Jaunzēmeles-Mujāni-Valmiera plkst.7.07. un 15.50. Autobusa kustības saraksts jaunajā reisā skatāms uzņēmuma mājaslapas vtu-valmiera.lv sadaļā “Pasažieru pārvadājumi”, “Izmaiņas kustību sarakstos”.

Informējam, ka 1.septembrī, kursējot mācību gada laikā, Valmierā tiks atklāts 12.maršruta reiss:

Maršruta nosaukums

Atiešanas laiks

Pienākšanas laiks

Izpildes dienas

 Purva iela- Brīvības iela- Purva iela

15:00

15:26

12345

 Purva iela- Brīvības iela- Purva iela

15:30

15:56

12345

 Purva iela- Brīvības iela- Purva iela

16:10

16:36

12345

 Purva iela- Brīvības iela- Purva iela

17:05

17:32

12345

 Purva iela- Brīvības iela- Purva iela

17:50

18:18

12345

 Purva iela- Brīvības iela- Purva iela

18:30

18:58

12345

 Purva iela- Brīvības iela- Purva iela

19:15

19:39

12345

 Purva iela- Brīvības iela- Purva iela

20:00

20:24

12345


Parūpēsimies par bērnu drošību!

Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, SIA “VTU Valmiera” aicina vecākus, ja bērns ar autobusu pārvietojas patstāvīgi, kopā ar bērnu iepazīt maršrutu, kā arī pārrunāt drošības jautājumus. Uzņēmumā pieredzēts, ka bērni pabrauc garām savai pieturvietai, nezina, kura maršruta autobuss jāizvēlas, nav paņēmuši līdzi skolēna apliecību u.c. situācijas. Autobusa vadītājam nav pienākums, kā arī ir grūti izsekot līdzi, vai bērns izvēlējies pareizo maršrutu un izkāpj īstajā pieturvietā.

Ja bērns nonācis bezspēcīgā situācijā, viņam būtu jāvēršas pie autobusa vadītāja, lai kopā meklētu risinājumu. Nepieciešamības gadījumā autobusa vadītājs izsauc policiju vai nogādā bērnu līdz tuvākajam policijas iecirknim. Dažādas situācijas ar autobusu vadītājiem pārrunātas arī SIA “VTU Valmiera” regulāri rīkotajās mācībās darbiniekiem, taču jāņem vērā, ka vispirms ir vecāku atbildība, lai bērns droši nokļūtu vajadzīgajā galapunktā.

Likums nosaka, ka bērnam vecumā līdz septiņiem gadiem ar autobusu jāpārvietojas kopā ar pavadoni, savukārt atbildīgajai personai jābūt vismaz 13 gadus vecai.

Tiesības braukt bez maksas un atlaides

Tiesības braukt bez maksas Valmieras pilsētas maršrutu sabiedriskajā transportā ir Valmieras pilsētas vispārizglītojošo izglītības iestāžu un profesionālās vidējās izglītības iestāžu izglītojamajiem. Skolēniem ir jāuzrāda vispārizglītojošās vai profesionālās vidējās izglītības iestādes izdota skolēna apliecība.

Tāpat arī iegādāties mēnešbiļetes ar atlaidi braukšanai ar Valmieras pilsētas sabiedrisko transportu var Valmieras pilsētā dzīvesvietu deklarējušie vai uz mācību laiku faktiski dzīvojošie (tai skaitā dienesta viesnīcā) augstāko izglītības iestāžu dienas nodaļu studenti mācību gada laikā no septembra līdz jūnijam (ieskaitot) – 50% atlaide no mēnešbiļetes cenas vai 75% atlaide no mēnešbiļetes ar laika ierobežojumu cenas (izmantošanai tikai darbadienās).

Kocēnu novada saistošie noteikumi paredz skolēniem abonementa biļetes iegādi segt 100% apmērā. Vecākus lūdzam vērsties Kocēnu novada domē vai mācību iestādē.

Par cita veida atlaidēm vairāk var uzzināt uzņēmuma mājaslapas vtu-valmiera.lv sadaļā “Atlaides”.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Aizvadītajā nedēļas nogalē noslēdzies divpadsmitais Cēsu Mākslas festivāls, kas mēneša garumā piedāvāja gan radošus laikmetīgās kultūras eksperimentus, gan notikumus ar klasiskām mākslas vērtībām. Sadarbība ar LR 3 raidījuma TĪRKULTŪRA komandu ilggadīgajam festivālam šajā vasarā ieskicēja jaunus vaibstus un deva iespēju savai uzticamajai auditorijai iepazīt negaidītus mākslas un mūzikas avotus.

Šī gada festivāla unikālākais piedāvājums bija Latvijas Radio 3 “Klasika” raidījuma TĪRKULTŪRA veidotā 36 stundu ilgā dzīvas skaņas instalācija “Negaidītie avoti/Unexpected sources”. Tās realizēšanā piedalījās 19 starptautiski atzīti mūziķi un mākslinieki no Amerikas, Japānas, Eiropas un Latvijas, kuri drosmīgi eksperimentē ar savu mediju iespējām un nebaidās no vēl neizpētītām teritorijām.

"Šis festivāls paliks atmiņā ar izmēģinātu jaunu konceptu vizuālās mākslas reprezentācijā – mēģinājumā parādīt skaņu. Sākām veiksmīgu sadarbību ar apvienību TĪRKULTŪRA un lielais notikums - 36 stundu skaņas un attēla performance, jaunajā festivāla laukumā izdevās iespaidīga. Tā vēl neviens pie mums nebija darījis, un man patīk! Ja mēs varam producēt pasākumus, kam var pievienot epitetu "pirmoreiz", tas attaisno mūsu festivāla devīzi "Eksperiments un izcilība",” divpadsmito Cēsu Mākslas festivālu raksturo tā direktors Juris Žagars.

Festivāla partneris – Latvijas Mobilais telefons, nodrošināja iespēju šo notikumu vērot tiešraidē. Bet tiem, kuriem nebija iespēja būt klāt Cēsīs, joprojām ir iespēja to noskatīties LMT Straume arhīvā: http://straume.lmt.lv/cmf-2018. Tur atradīsiet spilgtākos un negaidītākos instalācijas mirkļus Andrea Belfi, Gents, Takaši Makino, Breda Nata un citu mākslinieku izpildījumā.

Sadarbībā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru TĪRKULTŪRAS skaņas instalāciju Cēsu Mākslas festivālā apmeklēja arī vairāki starptautisku mūzikas un kultūras mediju pārstāvji no The Quietus, Drowned in Sound, WIRE, Soho Radio un citām nozīmīgām ārvalstu kultūras platformām, kas ir publicējuši jau vairākus atskatus par pieredzēto: http://drownedinsound.com/in_depth/4151957-unexpected-sources--dis-does-tirkultura-2018; http://thequietus.com/articles/25097-tirkultura-festival-review.

Cēsu Mākslas festivālā liela loma vienmēr bijusi laikmetīgajai vizuālajai mākslai. Izstādē, kas Cēsu alus brūzī bija skatāma visu festivāla laiku, vieta bija dota Džeimsam Beningam. Ekspozīciju veidoja Beninga gleznas no sērijas After Paintings, kas veltīta amerikāņu māksliniekiem-autsaideriem, un instalācija Two Cabins.

Jau otro gadu festivāla apmeklētājus pārsteidza Jāņa Putniņa kino programma, kuras seansi notiek brīvā dabā – šovasar kino mākslu baudījām gleznainā vietā mežā, pie Spoguļklintīm. Četrās nedēļas nogalēs vērojām filmu “Vilkatis Toms” (rež. Ēriks Lācis, 1983) jaunā un kvalitatīva digitālā versijā, izcilā japāņu režisora Akiras Kurosavas Padomju Savienībā tapušo darbs “Dersu Uzala” (1975), kā arī tā laika bērnu un jauniešu kulta filmu “Čingačguks jeb Lielā Čūska” (VDR, rež. Rihards Grošops, 1967) ar neatkārtojamo Gojko Mitiču galvenajā lomā. Kino programmu mežā noslēdza franču režisora Barbē Šrēdera vizuāli iespaidīgā filma “Ieleja” (1972).

Klasiskās vērtības Cēsu Mākslas festivālā dāvāja neparasti siltā jūlija vakara Lielkoncerts “Salut d’amour” Cēsu pils parka estrādē. Romantiskā senā parka atmosfēra veidoja mīlestības tēmai veltītās koncertprogrammas īpašo noskaņu. Koncerta soliste bija latviešu operdīva Marina Rebeka, bet pie Latvijas Festivāla orķestra diriģenta pults stājās jaunais diriģents Guntis Kuzma. Baudījām Elizabetes āriju no operas “Tanheizers”, valsi no Pētera Čaikovska baleta “Gulbju ezera”, Rebekas izpildījumā skanēja Tatjanas vēstules skats no operas “Jevgeņijs Oņegins”, bet orķestra sniegumā - Sergeja Prokofjeva baleta svītu “Romeo un Džuljeta”. Koncerta kulminācijā Marinas Rebekas apbūra ar lielisko vokalīzi no Jāņa Mediņa “Ārijas”.

Neiztrūkstoši Cēsu Mākslas festivāls piedāvāja arī jau skatītāju iemīļoto Grand Prix teātru izrāžu skati. Pieredzējusī teātra kritiķe Silvija Radzobe skatei bija izraudzījusies Dailes teātra iestudējumu "Art", Jaunā Rīgas teātra izrādi "Pēdējo Ļeņina eglīti", Dearty Deal Teatro skatuves darbu “Dvēseļu utenis” un Latvijas Nacionālā teātra izrādi "Dūja".

12. Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, vadošā telekomunikāciju operatora un festivāla ģenerālsponsora LMT, Cēsu novada domes, mākslas mecenāta SIA Alfor, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, koncertzāles “Cēsis” un ASV vēstniecības Latvijā atbalstu.

 

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr: 26171151

 

 

Nu jau vairāku gadu garumā ik rudeni Latvijas valsts proklamēšanas gadadienas svinībās novembrī Alūksnes novada pašvaldība pasniedz augstāko tās apbalvojumu – “Sudraba zīle” cilvēkiem, organizācijām, domubiedru grupām, kuru veikums novada un tās iedzīvotāju labā ir īpaši atzīstams. Tādēļ aicinām ikvienu pieteikt pretendentus šim apbalvojumam līdz pat 30. septembrim (ieskaitot).

Apbalvošanai var pieteikt gan Alūksnes novada iedzīvotājus, gan personas, kas dzīvo un darbojas citur Latvijā vai ārzemēs, taču kuru ieguldījums Alūksnes novadā ir nozīmīgs. Tāpat apbalvošanai ar „Sudraba zīli” var pieteikt fizisku personu grupu – organizāciju, biedrību u.c.

Piesakot apbalvošanai kādu pretendentu, lūdzam rakstīt iesniegumu brīvā formā, tajā norādot pamatojumu, kādēļ un kādā jomā jūsuprāt konkrētā persona būtu jāapbalvo ar pašvaldības augstāko apbalvojumu. Pēc iespējas precīzi lūdzam norādīt arī informāciju pieteiktās personas identificēšanai – vārdu, uzvārdu, dzīvesvietu, nodarbošanos vai ieņemamo amatu. Ja apbalvošanai izvirzāt juridisku personu, tad jānorāda tās nosaukums un adrese, bet, ja piesakāt personu grupu – kolektīvu, tad tā nosaukums un vadītāja vārds un uzvārds.

Pretendentus var pieteikt gan iedzīvotāji individuāli, gan arī kolektīvi, pieteikumā norādot arī informāciju par iesniedzēju, lai nepieciešamības gadījumā varētu sazināties.

Ar pašvaldības apbalvojumu nolikumu var iepazīties pašvaldības mājaslapas www.aluksne.lv sadaļā Pašvaldība/Dokumenti/Nolikumi.

Iesniegtos pieteikumus izvērtēs komisija, bet gala lēmumu pieņems Alūksnes novada dome. Pašvaldības augstākais apbalvojums tā saņēmējiem tiks pasniegts valsts svētkiem veltītajā pasākumā Alūksnes Kultūras centrā.

Pieteikumus aicinām iesniegt personīgi Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas 3. stāvā 306. kabinetā Dārza ielā 11, Alūksnē, sūtīt pa pastu Alūksnes novada pašvaldībai Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā LV-4301 vai elektroniski uz e-pasta adresi: dome PIE aluksne PUNKTS lv ar norādi „Pieteikums apbalvošanai ar „Sudraba zīli””.

Kopš 2010. gada Alūksnes novada augstākais apbalvojums novembrī valsts svētkos pasniegts:

2010. gadā

Andrejam Aleksejevam, Zinovijai un Gunāram Aplokiem, Jānim Baltiņam, Intaram Berkulim, Vilnim Blūmam, Dzidrai Mazikai, Jānim Polim, Agritai Šaicānei, Ivaram Zariņam

2011. gadā

Lidijai Zitānei, Vizmai Dravniecei, Ivaram Hamanim, Viesturam Kazainim, Andrim Kļaviņam, Gunāram Ozoliņam, Gunitai Palejai, Mārai Podkalnei, Raivim Podrezovam, Ilonai Riekstiņai, Anitai Šnikvaldei

2012. gadā

Evai Aizupei, Intai Aizupietei, Edgaram Bertukam, Lidijai Juksei, Aigaram Peperniekam, Aigaram Steberim,  Zitai Skultei, Aldim Verneram, Gunitai Virkai, Sašam Dišeinam (Sacha Duchaine)

2013. gadā

Ivetai Baltajai-Vanagai, Zigrīdai Ilenānei, Dainai Dubrei-Dobrei, Dzintrai Zvejniecei, Gintam Teterovskim, Ivetai Druvai – Druvaskalnei, Agrim Jermacānam, Imantam Samam, Aritai Prindulei, SIA „Dzīpari S”

2014. gadā

Ilzei Līviņai, Daigai Ozoliņai, Ingai un Uģim Prauliņiem, Renātei Pilipai, Gunāram Kalējam, biedrībai “Astes un Ūsas”, Laivu ģimenei, Uģim Puzulim, Ivaram Tīcam

2015. gadā

Lilitai Spirkai, Rūtai Merkuševai, Dainai Libertei, Ilgvaram Vaskim, Inārai Kravalei

2016. gadā

Edītei Ojai, Natai Meģei, Aivaram Mālniekam, Irēnai Greivulei, Metai Lerhai

2017. gadā

Verai Sedleniecei, Mārai Krieviņai, Aldim Līcim

 

Evita APLOKA
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts:  evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26646749, +371 64381502
Adrese:   Dārza iela 11, Alūksne, Alūksnes novads, LV-4301