Arhīva kalendārs

« August 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Latvijas Republikas proklamēšanas gadadiena, 18.novembris, Valmierā ir skaista tradīcija, kad godinām līdzcilvēkus par ieguldījumu sabiedrības labā, nesavtīgu darbu, pilsētas attīstības veicināšanu un Valmieras vārda nešanu pasaulē. “Goda valmierietis 2018” un “Gada valmierietis 2018” apbalvojumiem, kas tiks pasniegti Latvijas 100.dzimšanas dienā, kandidātus aicinām pieteikt līdz 8.oktobrim.

Apbalvojumu “Goda valmierietis” piešķir par sevišķiem nopelniem Valmieras labā, kas var izpausties valsts, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes vai saimnieciskajā darbā. Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt gan Valmieras pilsētas iedzīvotāji, gan personas, kuras dzīvo un darbojas citviet Latvijā vai ārvalstīs.

Savukārt apbalvojumu “Gada valmierietis” piešķir par nozīmīgu ieguldījumu valsts, pašvaldības, sabiedriskajā vai saimnieciskajā darbā, vērtējot pagājušajā gadā sasniegto. Apbalvojuma saņemšanai var pretendēt tikai Valmieras pilsētas iedzīvotāji.

Pieteikumus līdz 8.oktobrim aicinām iesniegt Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā Lāčplēša ielā 2, nosūtīt info PIE valmiera PUNKTS lv vai aizpildīt elektroniski Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Piesaki Goda un Gada valmierieti 2018”. Iesniegumā jānorāda kandidāta vārds, uzvārds, ieņemamais amats, pamatojums kandidatūras izvirzīšanai un kontaktinformācija, kā arī pieteicēja vārds, uzvārds un kontaktinformācija. Tāpat jābūt pievienotai norādei, kurā kategorijā kandidāts tiek izvirzīts.

Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības nolikumam (skatāms mājaslapas www.valmiera.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti” – “Nolikumi” – “Apbalvojumi”) “Par Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumiem” pieteikumus izvērtēs un apstiprinās Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti. Apbalvojumi tiks pasniegti Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītā svētku norisē 18.novembrī Valmieras Kultūras centrā.

Pērn apbalvojumu “Goda valmierietis 2017” saņēma Valmieras invalīdu biedrības “Atspēriens” valdes priekšsēdētāja Ilga Mauriņa par aktīvu un panākumiem bagātu darbu, iedrošinājumu līdzdarboties, cilvēku piesaisti un dažādu norišu īstenošanu cilvēku ar invaliditāti atbalstam.

Godināts tika Valmieras sākumskolas interešu izglītības skolotājs Anzelms Tamanis par pašaizliedzību, humānismu, augstu profesionālo meistarību un radošu darbību pedagoģiskajā procesā, kā arī par prasmi novērtēt un veicināt katra izglītojamā individuālo spēju attīstību un personības izaugsmi mācību un interešu jomā, pedagoģijā darbojoties jau vairākus gadu desmitus.

Augstais apbalvojums piešķirts arī ārstam – anesteziologam reanimatologam Voldemāram Allikam par ilggadēju, nesavtīgu, profesionālu un atbildīgu darbu SIA “Vidzemes slimnīca” reanimācijas un anestezioloģijas nodaļā, pienākumus veicot profesionāli, ar augstu atbildības sajūtu, lielām darba spējām un neatlaidību, apgūstot specialitātes jaunumus, kā arī bagātīgajā darba pieredzē daloties ar jaunajiem kolēģiem un studentiem.

Apbalvojumu “Goda valmierietis 2017” saņēma arī skolotāja un dzejniece Daina Sirmā par skolotājas amata prestiža celšanu un iedvesmošanu skolēniem domāt, radīt, izjust kultūras vērtības, spēku un garīgumu, rosinot vēlmi baudīt un izzināt mūziku, mākslu, teātri, literatūru ne tikai skolā, bet visas dzīves garumā.

Savukārt apbalvojums “Gada valmierietis 2017” piešķirts Valmieras Drāmas teātra aktrisei Inesei Ramutei par uzticību Valmieras pilsētai, pedagoģisko darbu Valmieras Viestura vidusskolā un spilgtu aktierdarbu teātrī, nospēlējot vairāk nekā 80 lomas un saņemot augstu kritiķu novērtējumu un skatītāju mīlestību.

Starp apbalvojuma “Gada valmierietis 2017” saņēmējiem bija arī “Vidzemes Televīzijas” un kanāla “Re:TV” vadītājs Ingemārs Vekteris par “Vidzemes Televīzijas”, kas 2017.gadā svinēja 25.jubileju, attīstīšanu par veiksmīgu uzņēmumu mediju nozarē, “Radio Tev” izveidi, kā arī reģionu televīzijas “Re:TV” dibināšanu Valmierā, nodrošinot darbavietas, iesaistoties pilsētas attīstības veicināšanā.

Par patriotisma veicināšanu ar sporta palīdzību, aktīva dzīvesveida tradīciju uzturēšanu Valmieras pilsētā, Valmieras vārda nešanu Latvijā un pasaulē, gūstot nozīmīgus panākumus Ironman distancē Austrijā (Latvijas labākais rezultāts pilnajā Ironman, otrs labākais rezultāts Latvijas vēsturē), pateicāmies veikala “EŽI” vadītājam, Valmieras dzelzs vīram Jānim Melbārdim.

Apbalvojumu “Gada valmierietis 2017” saņēma arī viesnīcas “Wolmar” direktore Liāna Dance par veiksmīgas uzņēmējdarbības attīstīšanu Valmierā, izveidojot viesnīcu, restorānu un semināru telpas, nemitīgi meklējot attīstības iespējas, papildinot piedāvājumu klāstu valmieriešiem un pilsētas viesiem, kā arī par Valmieras uzņēmēju pārstāvēšanu Valmieras uzņēmēju konsultatīvajā padomē.

Apbalvojuma saņēmējiem tiek pasniegts Valmieras pilsētas pašvaldības atzinības raksts un īpaši izgatavota piemiņas nozīmīte, kurā iegravēts apbalvojuma saņēmēja vārds un uzvārds.

Valmieras pilsētas apbalvojumi “Goda valmierietis” un “Gada valmierietis” tiek piešķirti kopš 1999.gada.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.: 26443410    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

                                                     Mob. tālr.:26443410

1. septembrī savu 115. dzimšanas dienu svinēs Gulbenes-Alūksnes Bānītis. Alūksnē šajā dienā pirmo reizi apmeklētājiem durvis vērs jauna, unikāla ekspozīcija “Alūksnes Bānīša stacija”, kas veltīta Baltijā vienīgajam regulāriem pasažieru pārvadājumiem izmantotajam šaursliežu dzelzceļam.

Jaunā multimediālā ekspozīcija nupat pārbūvi piedzīvojušajā Alūksnes Bānīša stacijas bagāžas šķūnī vēstīs par dzelzceļa vēsturi, laikmetu ainām un šaursliežu vilcieniņu kā palīgu, darba vietu un iedvesmas avotu vairāk nekā gadsimta garumā. Tā būs kā virtuāls ceļojums, kas laikā un telpā popularizēs dzelzceļa kultūru kā tradicionālu, bet vienlaikus modernu un ilgtspējīgu dzīvesveida sastāvdaļu.

Šaursliežu dzelzceļš ir kalpojis par nozīmīgu Alūksnes attīstības elementu, 20. gadsimta sākumā no miesta pārtopot par pilsētu. Tas ir ne tikai vienkāršs satiksmes līdzeklis, bet tam piemīt arī milzīga kultūrvēsturiska un industriāla vērtība. Alūksnes novada pašvaldībai ir svarīgi saglabāt un atjaunot šādus nozīmīgus objektus, tādēļ arī stacijas šķūnis ir atdzimis, lai mūsdienīgā un interesantā veidā alūksniešiem un viesiem stāstītu par dzelzceļa un līdz ar to arī šīs apkaimes vēsturi. Jau šobrīd Bānītis ir iecienīts tūrisma objekts un ceram, ka jaunā Alūksnes Bānīša stacijas ekspozīcija tūristu interesi par to palielinās, - uzsver Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Dizaina biroja “H2E” veidotās ekspozīcijas vizuālā tēla pamats ir unikālā Alūksnes stacijas bagāžas šķūņa arhitektonika un tā galvenā funkcija – bagāžas novietošana. Ekspozīcija apmeklētājus iepazīstinās ar dzelzceļa vēsturi trijās dimensijās. Eiropas dimensijas stāstā būs attēloti Eiropas dzelzceļa attīstības scenāriji kontekstā ar Alūksnes Bānīti. Lokālās dimensijas stāsts attēlos braucošu un nemitīgi kustībā esošu bānīti ar animācijām un vēstīs par desmit Gulbenes-Alūksnes Bānīša stacijām. Trešā dimensija stāstīs par dzelzceļa tehniskajiem aspektiem. Bānīša svētku dienā jaunā ekspozīcija apmeklētājiem būs atvērta no pulksten 10.00 līdz 18.00, tā būs apskatāma par maksu.

Lai izveidotu interesantu un iesaistošu izstādes dizainu, būtiskākais ir radīt pamatotu, skaidru stāstu, kas sakņojas konkrētās vietas vēsturē un kontekstā. Stāstu, kuru apmeklētājs vēlas piedzīvot, izzināt un līdzdarboties. Šajā ziņā unikālais industriālais mantojums, Gulbenes-Alūksnes Bānītis, ir bijis ļoti pateicīgs objekts. Tas ļāva veidot ekspozīciju kā ceļojumu laikā un telpā, atgādinot, ka jau vairāk nekā 100 gadus tieši dzelzceļš ir savienojis mūs ar Eiropu un pārējo pasauli. Bānīša stāstu veido cilvēki, kuri ar to brauca, brauc, un vēl tikai brauks. Galvenais uzdevums bija parādīt, kas ir būtiskākais, unikālais un neatkārtojamais, ko Alūksnes Bānīša stacija var pavēstīt un kas ir pieejams vienīgi šeit, Alūksnē. Šis darbs ir mūs iedvesmojis un aicinājis lepoties ar vēl vienu atklātu un izgaismotu Latvijas vēstures bagātību. Mēs ceram, ka pēc ekspozīcijas iepazīšanas līdzīgi jutīsies arī alūksnieši un pilsētas viesi, - saka dizaina biroja “H2E” vadošā dizainere Ingūna Elere.

Bānīša svētku aktivitātes notiks gan stacijās, gan arī pašā vilcienā. Gaidot jubilāra ierašanos Alūksnē, novada amatierkolektīvi dosies tam pretim uz Kalnienas staciju, kur Bānīti pulksten 13.55 sagaidīs ar koncertu. Papardes stacijā pulksten 14.30 Bānīti sagaidīs kopā ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas orķestri. Te varēs vērot arī tvaika lokomotīves dzirdināšanu. Pulksten 14.55 Umernieku stacijā Bānīti sagaidīs un tālāko ceļu līdz pat Alūksnes stacijai pavadīs Alūksnes un Gulbenes muzikanti. Alūksnē Bānītis ieradīsies pulksten 15.20. Galastacijā jubilārs uzkavēsies 20 minūtes, lai jau pulksten 15.40 atkal kopā ar Alūksnes un Gulbenes muzikantiem dotos atpakaļceļā. Pulksten 16.25 Bānīti sagaidīs Papardes stacijā kopā ar pūtēju orķestri, bet 17.00 – Kalnienā, kur atkal par lustīgu sadancošanu rūpēsies Alūksnes novada amatierkolektīvi, pavadot Bānīti tālākā ceļā pa Gulbenes novada teritoriju. Stacijās visi pasākumi apmeklējami bez maksas, bet vilciena biļetes jārezervē iepriekš, zvanot pa tālruni +371 64473037.

Svinības Alūksnes stacijā, gaidot Bānīša ierašanos, sāksies jau no pulksten 14.30. Te apmeklētājus priecēs koncerts, kurā piedalīsies Alūksnes novada amatierkolektīvi, Valmieras Drāmas teātra aktieris Māris Bezmers un dziedātājs Ainars Bumbieris, kura koncertu “No sirds uz ziedu” varēs vērot no pulksten 15.20.

Pasākums tiek organizēts Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas „ZAĻAIS DZELZCEĻŠ/GREEN RAILWAY” projekta ietvaros


Šis informatīvais materiāls atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Sagatavojusi: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Pirmdien, 3.septembrī, no plkst.12.00 līdz 15.00 Valmieras muzeja pagalmā būs atvērta “Citāda skola” – mācību stundas brīvā dabā, skolotāju pienākumus pildot Valmieras muzeja darbiniekiem.

Šogad īpašajā dienasgrāmatā būs ieraksts par mācību stundām, kuras apvieno vadmotīvs “daba”. Būs jāatpazīst dabā dzirdamās skaņas, no dažādiem materiāliem taps atslēgu piekariņi, burtu apgūšana tiks apvienota ar aktīvu darbošanos, būs vērtīgi atklājumi, kā būt labam dabas draugam, būs iespēja atpazīt dažādas dabas veltes.

Tāpat muzeja teritorijā ikvienam būs pieejamas dažādas spēles. Varēs trenēt gan līdzsvaru, gan likt puzli, spēlēt lielformāta domino un palūkoties, kā mainās skatupunkts, izmēģinot iešanu ar ķekatām.

Dabas sadzirdēšana, sajušana un iepazīšana, aicinot apmeklēt “Citāda skola”, ir Valmieras muzeja sveiciens ģimenēm, sākot jauno mācību gadu.

Atgādinām, ka, sagaidot Latvijas simtgadi, Valmieras muzejs aicina Valmieras skolēnus un pirmsskolas izglītības iestāžu bērnus bez maksas iesaistīties izglītojošo programmu nodarbībās. “Tautasdziesmas stāsts”, “Gaismas ceļš”, “Arheologa stāsts”, “Senā skola”, “Senie mūzikas instrumenti”, “Maizes ceļš”, “Piena ceļš”, “Gadskārtu godi”, “Ģimeņu godi”, “Katram savs krekls”, “Apslēptās mantas meklējumi Valmieras senpilsētā”, “Kā neapjukt informācijas okeānā?”, “Kas muzejam vēderā”, “Es pazīstu savu valsti”, “Bruņinieku skola” – katrā programmā bērnam un jaunietim ir iespēja iegūt informāciju par vēsturiskiem notikumiem, iepazīt kultūrvēsturisko mantojumu, apgūt jaunas prasmes. Izglītojošās programmas bez maksas pieejamas Valmieras pilsētā reģistrēto izglītības iestāžu audzēkņiem.

Jāpiemin, ka izstāžu un pastāvīgo ekspozīcijas apskate Valmieras muzejā Zinību dienā, 3.septembrī, ir bez maksas.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.:26443410

Latvijas simtgades pasākumu ietvaros Zeltiņu tautas nams realizē projektu ”Dots devējam atdodas”, kas guva atbalstu “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2018” projektu konkursā.

Projekts sākās ar sevis izglītošanu un emocionālu sagatavošanu psiholoģes Daigas Sliņķes un mācītāja Viļņa Sliņķa vadībā. Dalībnieki - Zeltiņu pagasta bērni, jaunieši un pieaugušie - guva daudz vērtīgu atziņu un tagad, tiekoties ar bērniem, kas izņemti no ģimenēm, kuriem ir invaliditāte, dažādas uzvedības problēmas, saprot, ka šīs zināšanas ir ļoti noderīgas. Viņi spēja šos bērnus un jauniešus saprast un pieņemt tādus, kādi viņi ir. Un viņi ir dažādi… pārdzīvotās sāpes, neciešamie dzīves apstākļi, vecāku alkoholisms un citas nebūšanas šo bērnu psihē un uzvedībā ir radījušas sekas. Un tagad ar šīm sekām soli pa solītim ar milzīgu pacietību cīnās aprūpes centru un ģimenes atbalsta centru darbinieki. Vieglāk ir nosodīt un šausmināties, grūtāk padodas iedziļināties un saprast.

Lielisks devums nāca no Inas Zvirbules (Strautiņi), Aijas un Alises Prancānēm, kas ieguldīja lielu darbu un daudz brīvā laika, lai šūtu stilīgas auduma somas, kuras ar prieku saņēma bērnu sociālās aprūpes centra “Gaujiena” un Valkas novada ģimenes atbalsta centra “Saulīte” bērni un jaunieši. Auduma somas tika darinātas, lai nebūtu jālieto plastmasas iepirkuma maisi, lai pa mazam solītim mācītos dzīvot videi draudzīgi.

Bērni nodarbībās apgleznoja T-kreklus, pina aproces, veidoja piekariņus, arī šis lietas tika dāvinātas jaunajiem draugiem. Šīs prasmes bērni apguva pie skolotājas Mārītes Kaļānes, savukārt galda kultūru, modes un stila gudrības bērniem mācīja stiliste Antra Reismane.

7. jūlijā notika pirmā tikšanās ar bērnu sociālās aprūpes centra “Gaujiena” bērniem un jauniešiem, kas atbrauca uz zirgaudzētavu “Purenes” Beļavā, kur viņiem tika dāvināta zirgu izjāde, somas, cienāts ar gardumiem. Kopā tika darinātas aproces. Bērni bija pieklājīgi, tomēr sarunām un kopīgām aktivitātēm atraisījās pamazām.

11. jūlijā Zeltiņu pārstāvji devās uz Valkas novada ģimenes atbalsta centru “Saulīte”, kas atrodas Ērģemes pagastā. Tur uz vietas bija tie bērni, kurus neviens nebija izvēlējies paņemt ģimenē vasaras brīvlaikā. Bērniem bija dažāds uzvedības modelis un komunikācija. Viesi iepazinās ar sadzīves apstākļiem un radās iespaids, ka praktiski jau nekā viņiem netrūkst, ir gards ēdiens cik gribās, drēbes, televizors, tīras, gaišas telpas. Bet…nav paša galvenā - māju un vecāku mīlestības. Un tādēļ ir tādi mazi “ezīši”, kuri nesaprot, kā izkliegt šai pasaulei savu sāpi. Arī šiem bērniem tika vestas dāvanas, dažādi kārumi un tas, ko viņi paši visvairāk vēlējās - biļetes uz Valmieras kinoteātri.

24. augustā norisināsies vizīte Cēsu novada bērnu atbalsta un aprūpes centrā - internātā “Skangaļi”, kur, visticamāk, gaida vislielākais pārbaudījums, jo šajā iestādē pamatā mitinās bērni un jaunieši ar garīga rakstura traucējumiem. Šiem bērniem tiks vestas galda spēles, kas iegādātas uzklausot mācību iestādes speciālistu ieteikumus. Bērniem nepieciešami arī apavi, apģērbs. Protams, neiztikt bez kārumiem, tādēļ ik viens, kas vēlas bērniem radīt ko gardu pašu rokām, ir aicināts to darīt, jo veikalos pirktie saldumi nevar aizstāt mājās ceptos, kam pielikti ne tikai labākie produkti, bet arī sirds siltums un mīlestība. Tiks vests arī muzikāls sveiciens.

Projekts noslēgsies 28. augustā, kad Zeltiņu pārstāvji apmeklēs dzīvnieku patversmi “Astes un Ūsas”. Bērni jau gatavo kaķiem mājas un gudro ko garšīgu vedīs, kā dosies ar sunīšiem pastaigā.

Noslēdzot projektu, tiks veidots filmas materiāls, kurā tiks atspoguļotas aktivitātes un visas gaitas projekta laikā. Jau tagad jāsaka paldies visiem, kas iesaistās un aicinām to darīt arī uz priekšu.

 

Informāciju sagatavojusi:

Gunita Paleja

Zeltiņu tautas nama vadītāja