Arhīva kalendārs

« August 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Sestdien, 8. septembrī, plkst. 10:30, Lubānas pilsētā pie tūrisma centra, aicinām pulcēties tos, kuriem patīk ielūkoties dabā. Pētīt, izzināt un iepazīties ar dažāda veida sēnēm, gan zināmākām, gan pavisam mazpazīstamām, kā arī gļotsēnēm. Zināšanās dalīsies dabas fotogrāfe, sēņu pazinēja – Julita Kluša.

Tikšanās punkts: Pie Lubāna novada tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra, Oskara Kalpaka iela 4, Lubāna (X: 665752, Y: 6309848). Tikšanās laiks: Plkst. 10:30.

Pēc pulcēšanās visi kopā dosimies ar automašīnām uz pārgājiena sākuma punktu, lai aptuveni trīs stundu gājienā izzinātu sēņu pasauli, Seldžu ozolu audzi un dabas liegumu „Lubāna mitrājs”. Pārgājienā laikā veidosim sarakstu ar piefiksētajām un atrastajām sēņu sugām, kas tieši raksturīgas pārgājiena teritorijai – Seldžu ozolu audzei, tas būs vērtīgs ieguldījums teritorijas izziņā.

Uz pārgājienu aicināts ikviens zinātkārais, kas vēlas pavadīt daļu dienas iegūstot jaunas zināšanas un iepazīstot Seldžu ozolu audzi. Īpaši aicinām ģimenes ar bērniem, jo pārgājiena maršruts nebūs sarežģīts, līdz ar to pārgājiens draudzīgs bērniem, lai dotu viņiem iespēju izzināt un atklāt.

Līdzi ņemam pusdienu maizītes un/vai kādu citu našķi, pārgājiena laikā paredzēta piknika pauze.  

Seldžu ozolu audze atrodas dabas liegumā „Lubāna mitrājs” – teritorijā ir atrodamas dabas vērtības kā izcila ozolu mežaudze, kā arī jauki ozolu, gobu, ošu meži upju krastos, kas Latvijā ir reti sastopami biotopi. Seldžu ozolu audze atbilst gandrīz 24 futbola laukumu kopplatībai, kopā 17 ha. Pārgājiena laikā iepazīsim daļu no šīs teritorijas. Lai izzinātu sēņu pasauli, nepieciešama ir teritorija ar daudz trūpošu dažāda izmēra kritalām uz kurām sēnes aug. (Informācija: www.lubanaspuse.lv)

Dalība pasākumā bez maksas.

Pieteikšanās un papildus informācija par tālr. 29234956 vai uz e-pastu: lubanamitrajs PIE gmail PUNKTS com

Pasākumu organizē: Lubāna mitrāja informācijas centrs.

 

Ilze Sauša
Lubāna mitrāja informācijas centrs
lubanamitrajs PIE gmail PUNKTS com

Burtnieka ezera svētkos, kuri norisināsies 25. augustā Burtniekos, būs iespējams gūt ieskatu krāšņajā, atraktīvajā un modernajā izrādē “Bubblelandia” (ārvalstīs “B” –The underwater bubble show). Tā ir izrāde par ļaušanos saviem sapņiem un fantāzijai, ko bieži ikdienā aizmirstam darīt. Izrādē uzstājas iluzionisti un ziepju burbuļu meistari Enrico un Dace Pecolli (Pezzoli), kā arī talantīgi cirka žanra pārstāvji.

Dace Pecolli atklāj, ka viņas bērnības vasaras aizvadītas Burtniekos. Te viņa ir iestudējusi pirmo triku ar sunīti, kas lēca pāri sētai, “Selgas” cepumu garšas mudināts. Šobrīd viņa un Enrico ar savām izrādēm ir uzstājušies 53 valstīs. Sākotnēji darbojušies kā duets ar ziepju burbuļu izrādēm projektā “Bubble Opera”, tad pamazām iesaistīti arī citi mākslinieki. Pēc 15 gadu kopdarbības, apvienojot pieejamās tehniskās iespējas, specefektus, skatuves un radošo pieredzi, tika izveidota izrāde “Bubblelandia”, kura septiņu gadu laikā izrādīta 16 valstīs.

Izrāde “Bubblelandia” veidota tā, lai būtu interesanti ģimenēm ar bērniem. Notikumi ir saistoši bērniem, bet vienlaikus tehniskais meistarības līmenis ir augsts, lai būtu interesanti arī pieaugušajiem. Visus izrādes priekšnesumus vieno stāsts.

Publicitātes fotogrāfija.

Ja gribi sapņot, tad mosties! Šova pamatā ir stāsts par cilvēka dzīvi, par ikdienas skrējienu, lielo “informācijas smogu” ap mums. Ir tik daudz jāstrādā, ka cilvēki ir noskrējušies, pelēki un pazaudē savu patieso būtību, dažkārt veikli slēpjoties aiz maskām. Izrāde iepazīstina ar personāžu Misteru B. Viņš ir noskrējies biznesmenis, kurš atbild uz vienu, otro un trešo telefona zvanu… Pēkšņi viņš uz mirkli apstājas, un no šī brīža sākas viņa pamošanās. Tālāk izrāde attēlo viņa pārmaiņas no pelēkā un steidzīgā cilvēciņa uz krāsaino un laimīgo. Ir notikusi viņa atdzimšana. Izrāde “Bubblelandia” aicina pamosties no rutīnas, ikdienas skrējiena, bailēm darīt to, kas patiesi patīk. Ir cilvēki, kas tā arī visu dzīvi nodzīvo, neatrodot sevi, un ir cilvēki, kas izkāpj no it kā stabilās komforta zonas un spēj būt patiesi laimīgi.

Tas, ko Pecolli rādīs Burtniekos, šoreiz būs ieskats izrādē “Bubblelandia”. No divu stundu garās izrādes redzēsim stundu. “Abi ar Enrico uzstājamies ar burbuļiem, demonstrējot to, ko varam parādīt arī brīvā dabā un vējā. Burbuļu būs daudz, tos radīs vairākas burbuļmašīnas. Cilvēki redzēs cilvēku-spirāli (slinky), kuram pagarināsies rokas un kājas, un viņš veiks dažādus neticamus trikus. Šis personāžs ir radies no zemūdens valstībā dzīvojošā smadzeņu koraļļa. Tad būs cilvēks-iguāna, kas ir kontorsionists. Viņš veiks dažnedažādas neticamas darbības, kuru noslēgumā ielīdīs un ielocīsies mazā kastītē. Ar šo triku viņš ir sasniedzis Ginesa rekordu. Tad būs milzu piepūšamais ūdenslīdējs, zemūdens aina ar lidojošām medūzām u.c. interesanti numuri. Rādām to, kas ir pēc iespējas mazāk redzēts. Aktīvi iesaistīsim skatītājus, tādēļ gatavojaties darboties līdzi!” aicina Dace Pecolli.

Izrāde “Bubblelandia” pārsteidz arī ar košiem tērpiem, kurus darinājusi Elita Platmalniece. Tērpi radīti, iedvesmojoties no zemūdens iedzīvotājiem. Izrādē uz skatuves darbojas jūras zvaigzne, medūza, krabīši, klaunu zivtiņas un citi jūras iemītnieki.

Pecolli ir ļoti noslogoti. Izrādes saplānotas līdz par 2020. gada vidum, nākamgad uzsāksies trešā tūre ASV, aptverot 57 pilsētas. “Piekritām uzstāties Burtniekos, jo šī man ir mīļa vieta, un ceru, ka, neskatoties uz ierobežotajām tehniskajām iespējām, viss izdosies. Mākslinieka galvenais mērķis ir pozitīvi iedvesmot skatītājus, lai viņi pēc izrādes justos priecīgāki nekā līdz šim, lai viņi saņemto iedvesmu nodotu tālāk arī citiem,” stāsta Dace Pecolli. “Nedrīkst atklāt visus brīnumus, kas notiks! Teikšu vienu - ka nebūs robežu starp skatītājiem un Burbuļlandiju, viss būs vienots. Skatītāji tiks pamodināti…”

Burtnieka ezera svētkos izrāde “Bubblelandia” sāksies plkst. 20.00. Ieeja bez maksas. Svētkos būs arī gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāju labumi, degustācijas un tirdziņš “Gardu muti”, Juris Kaukulis no grupas “Dzelzs vilks” ar Jauno Jāņu orķestri, jauno izpildītāju performances, radošo dienu  “Ezera akordi – 6” noslēguma koncerts un citas sportiskas un radošas aktivitātes gan krastā, gan uz ūdens. Plašāka informācija mājas lapā www.burtniekunovads.lv un Burtnieka ezera svētku Facebook.com lapā.

Burtnieka ezera svētkus rīko Burtnieku novada pašvaldība. Atbalsta: Valmiermuižas kultūras biedrība, “Vidzemes laivas”, biedrība "Burtnieku makšķerēšanas un tūrisma skola", biedrība “Vidzemes sporta asociācija”, SIA “MM Design”. “Livonijas garša” tirgus un degustācijas norisināsies “Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam” līdzfinansēta projekta “Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana” (“Livonijas kulinārais ceļš”) ietvaros.

Informāciju sagatavoja: Edīte Stērste, Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr. 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Piektdien, 24.augustā, plkst.18.00 pie Valmieras Mūzikas skolas koncertēs radošo darbnīcu “Spēlējam ar prieku” dalībnieki. Klātesošos priecēs džeza mūzikas grupa “Jokerdixie”. Savukārt, atzīmējot Latvijas simtgadi, uzņēmums “Sakret” pasniegs Valmierai īpašu dāvanu – no unikāla betona maisījuma veidotu Latvijas ģerboni.

Jau no pirmdienas, 20.augusta, 25 bērni vecumā no astoņiem gadiem dienas lielāko daļu pavada radošajās darbnīcās, lai iepazītu un attīstītu pūšaminstrumentu spēles prasmi. Papildus instrumenta iepazīšanai un apgūšanai dalībnieki muzicēšanas prasmi stiprina dažādos radošos veidos. Piemēram, apgūst elpošanas vingrinājumus, atdarinot dzīvnieku pasauli, piedalās jogas nodarbībās, tādējādi attīstot ķermeņa kultūru un prātu, izprotot nepieciešamību atpūsties un koncentrēties. Tāpat tiek apgūta defile māksla, gūtas pamatprasmes ģitāras, sintezatora un sitaminstrumentu spēlē, kā arī izmantotas tehnoloģiskās iespējas – lietotne, kur ikviens var izmēģināt solista vai pavadījuma spēlētāja lomu.

“Radošo darbnīcu mērķis ir, kā to pasaka nosaukums, spēlēt ar prieku. Bērni sadraudzējas, uzzina, kas ir orķestris, gūst interesi par pūšaminstrumentiem un iepazīst mākslu spēlēt kopā ar citiem. Prieks, ka darbnīcās piedalās bērni, kuri ne tikai spēlē pūšaminstrumentus, bet arī citus instrumentus, kā arī mūzikas skolas pieredzi tikai vēl apgūst. To mēs īstenojam radošā veidā – izmantojot bērniem interesantus vingrinājumus, iepazīstot vēl citus instrumentus, kā arī kopā atpūšoties, gan uzzinot vairāk par skautu kustību, gan viesojoties zirgaudzētavā,” stāsta Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba.

Klātesošajiem radošo darbnīcu noslēguma koncerta laikā būs lieliska iespēja izbaudīt dzīvespriecīgus ritmus grupas “Joxerdixie” izpildījumā. Džeza mūzikas vakaru Valmierā dāvinās Sandris Skeranskis – trompete, Uldis Ziediņš – trombons, Ivars Bajaruns – klarnete, Zintis Žvarts – tenora saksofons, Raitis Aukšmuksts – bungas, Juris Skrajāns – bandžo, Roberts Rasa – tuba.

Koncerts sāksies ar īpašas dāvanas atklāšanu – AS “Sakret Holdings” dāvinās Valmierai no īpaša betona maisījuma veidotu Latvijas ģerboni. “Ikvienam valsts simbolam jābūt pienācīgi godinātam, un simtgade ir laiks, kad vēl un vēl atgādināt par to nozīmi. Šoreiz valsts simtgadi atzīmēt dosimies uz vienu no skaistākajām pilsētām Latvijā – Valmieru, kur turpmāk, tāpat kā cituviet valstī, rotāsies no betona liets valsts ģerbonis,” stāsta AS “Sakret Holdings” padomes priekšsēdētājs Andris Vanags. Pirmais no unikāla betona maisījuma veidotais ģerbonis tika pasniegts Valsts kancelejai un turpmāk atradīsies Prezidenta pilī, savukārt otrs – Ministru kabinetā. Maija sākumā sauso būvmaisījumu ražotājs “Sakret” pasniedza arī ģerboņus visiem Latvijas novadiem, bet visa gada garumā dāvinās to  lielajām pilsētām, Rīgas Tehniskajai universitātei, Biznesa augstskolai “Turība”, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, kā arī citām iestādēm, tādējādi svinot Latvijas simtgadi.

“Sakret” veidotais Latvijas ģerbonis ir izliets no betona, apstrādāts ar īpašu aizsargkārtu un pirms projekta uzsākšanas saņēmis Valsts Heraldikas komisijas akceptu par tā precīzu izstrādi. Tas sver 15 kilogramus, ir 420x594 mm liels un 30 mm biezs, un veidots tā, lai varētu izvietot gan iekštelpās, gan ārpusē pie ēku fasādēm.

Radošās darbnīcas atbalstu guva Valmieras pilsētas pašvaldības izsludinātajā projektu konkursā.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.:26443410

Jau sestdien, 25. augustā, Burtniekos, pie Burtnieku centra laivu kanāla, tuvi un tāli viesi varēs svinēt pirmos Burtnieka ezera svētkus. Svinībās būs vieta sportiskiem, izklaidējošiem un kulturāliem notikumiem, bet īpaša vieta svinībās būs ierādīta gardēdības norisēm. No plkst. 12.00 līdz 16.00 gan lieli, gan mazi apmeklētāji varēs gūt patīkamas garšas sajūtas, apmeklējot iemīļoto mājražotāju tirdziņu “Gardu muti”, ko šoreiz kuplinās gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāju sagādātie labumi. Degustācijās būs iespēja nobaudīt Burtnieka ezera veltes, kuru pagatavošanu būs iedvesmojušas senās Livonijas garšas.

Svētku dalībniekiem būs izdevība vērot, kā brīvdabā top pavārmākslas meistarstiķi - tiek kūpinātas un grilētas Burtnieka ezera zivis, kā vārās zivju zupa un, protams, visu arī nogaršot. Īpašs pārsteigums ēdiena baudītājiem būs pavāru sarūpēts kūpinātu zivju saldējums. Burtnieka ezera zivju bagātīgās garšas un aromātu nianses klātesošajiem atklās “Valmiermuižas alus virtuves” pavārs Aivars Graudiņš un “Valtera restorāna” šefpavārs un saimnieks Valters Zirdziņš. Svinību dalībnieki varēs iegūt savā īpašumā recepšu brošūras ar ierosmēm zivju ēdienu gatavošanai mājās.

Publicitātes foto: Valmiermuižas kultūras biedrība

Burtnieka ezera svētku tirgū ar saviem gardumiem un vasaras nogales veltēm tirgosies  arī kupls skaits jaunā gardēžu ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” pieturvietu saimnieku. Tirgotāji būs saveduši labumus gan ikdienas galdam, gan svētku mirkļu radīšanai. Tirgū būs gan bīdelēti milti, jaunās ražas zirņi, kaņepes, ķiploki, gan maize, dažādi sieri, saldējums, zāļu tējas, medus, dabīgi našķi, kā arī "štengrāki" dzērieni – alus, vīni un uzlējumi. Saimnieki labprāt stāstīs par pacietīgo un rūpīgo darbu, radot savus gardumus, mudinās tos nogaršot un arī iegādāties sev vai ciemakukulim.

Svētkos Livonijas garšu ar savu meistarstiķu palīdzību ļaus iepazīt šādas gardēžu pieturvietas: Rūjienas amatnieku biedrība ”Rūzele”, zemnieku saimniecības “Zilūži”, "Kaņepītes", "Buliņi", "Adzelvieši", uzņēmēji no bērzu sulas ražotnes “BIRZĪ”, “Naukšēnu vīna darītavas”, “Veselības laboratorijas”, “Raiskuma labumu darītavas", "Latvijas ķiploka", "55 mārītes", kā arī mājražotāji Ingūna Zukure, Imants Dauksts un citi.

Šoruden tūrisma ceļa “Livonijas garša” un tā ceļa posma “Taste HansEATica” dalībnieki vēl būs sastopami Dzērveņu festivālā Straupes zirgu pastā 7. oktobrī.

Gastronomiskā tūrisma piedāvājums Latvijā un Igaunijā – zīmols “Livonijas garša” ar apakšzīmolu “Taste HansEATica” ļauj ceļotājiem izzināt kulināro mantojumu un baudīt sezonālus, vietējos produktus. Projekts tiek īstenots "Interreg Estonia-Latvia" programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF). Projekta kopējais ERAF finansējums - 900 820,65 EUR. Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu. 

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr.: +371 29334753, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv.