Arhīva kalendārs

« October 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Madonas novada Praulienas pagasta skolā 21. oktobrī plkst. 17.00 norisināsies Jauno rokgrupu konkurss „Pasaules Ritmi Praulienā”. Konkurss notiks jau ceturto gadu Ģitāristu sesijas ietvaros.

Šogad Baltijas valstis svin 100 gadu jubileju, tas dod iespēju mums labāk vienam otru iepazīt Madonas novadā, kas ģeogrāfiski ir Baltijas viduspunkts. Konkurss ir muzikāla satikšanās jaunajām rok grupām no Lietuvas, Igaunijas un Latvijas, lai sevi parādītu muzikāli un iegūtu kādu balvu grupu un/vai individuālajās nominācijās. Festivāla kapacitāte ir 12 grupas, balvu fonds 400,- eur. Konkursu profesionāli vērtēs pieaicināti mūziķi – Atis Ieviņš un grupa Rock Brothers kā arī viesis no Lielbritānijas ģitārists - Paul Glover, kuri pēc apbalvošanas ceremonijas sniegs koncertu. Konkursu organizē Praulienas pagasta pašvaldība (Sarmīte Lazdiņa - +371 27825165) sadarbībā ar Ģitāristu sesiju. e-pastu:imantspulkstenis PIE madona PUNKTS lv/+371  29411619.  

Pēc konkursa ir iespēja palikt un piedalīties Ģitāristu sesijā, kurā piecu dienu laikā notiks 14 meistarklases ģitāristiem, vokālistiem, bundziniekiem un koklētājiem. Ģitāristu sesijā notiek nodarbības grupās, kuras vada atzīti muzikani un skolotāji, vakaru koncertos uzstāsies Latvijas grupas, viesi no Lietuvas un Igaunijas, kā arī ģitāristi Paul Glover un Andy Baker no Apvienotās karalistes. Trešdien ekskursija - atpūtas brauciens uz Kučuru dzirnavām. Ceļā uz Aronas kalnu, Lazdonas baznīcā noklausīsimies Haralda Sīmaņa ērģeļmūzikas koncertu. Ceturtdien Praulienas skolā gaidāmi brīnišķīgi koncerti – neatkārtojamais ģitārists Matīs Čudars ar solo koncertu, grupa Lupa. Jaudīga atgriešanās sesijā ir Andy Baker, piedaloties Deniss Paškevičs, Andris Buiķis, Jānis Rubiks, Alina Bistrica piedāvā projektu, kurš solās mūs aizvest jazz/funk ceļojumā. Noslēguma koncertā iecerēts apvienot igauņu, latviešu un lietuviešu tautas dziesmu motīvus, kāzu dziesmas. Tas guvis atbalstu Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītajā Vidzemes kultūras programmā 2018.

 

Ģitāristu sesijas motīvs ir - Vienoti mūzikā!

Vairāk informācijas: www.gitaristusesija.lv

 

Informāciju sagatavojis Imants Pulkstenis

e-pasts: imants.pulkstenis PIE madona PUNKTS lv; tālr. 29411619

Tevi sagaidīs Minna, skaisti skati ar Dzērbenes pili un grūstošām pils kompleksa ēkām, staļļiem, ezeriem, kalniem, lejām un laba sabiedrība. Pasākumā piedalīsies un savās zināšanās dalīsies māksliniece, mākslas terapeite DACE VISNOLA, kas mācījusies ASV un ikdienā darbojas Siguldā. Darbu sāksim 13. oktobrī 10.00 blakus pilij, Sabiedriskā centra 3.stāva Semināru zēlē. Papīrs, otas, ūdenstrauki un akrila krāsas būs arī uz vietas, pārējo katrs ņem pats, ko vajag, piem., akvareli, guašu, eļļu, audeklu utml. Lūgums, kam ir,  paņemt līdzi arī jau gatavus rudens gleznojumus izstādei, kas pēc pasākuma notiks pilī. Aicināti  piedalīties interesenti visās  prasmju grupās no 13 gadu vecuma.  Mazākus bērnus var ņemt līdz, bet vecākiem jāpieskata pašiem, lai netraucētu lielos. Nakšņošana paredzēta turpat uz vietas ( ir matrači, gultas veļa, arī dažas gultas). Būs pieejama  Minnas vārda dienas virtuve, ir centrā TOP veikals.

Pasākums notiek Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas projekta „Amats zelta pamats-2018” un Vecpiebalgas novada projektu konkursa „Dažādosim savu ikdienu” ietvaros.

Pieteikties pa tālruni pie mākslinieces Ērikas Mālderes, t.29424560

 

Informāciju sagatavojusi Ērika Māldere.

Gatavojoties  starptautiskajam 24 stundu hakatonam «Copernicus Hackathon and Climathon Riga 2018», 17. oktobrī Rīgā, RISEBA, Meža ielā 1, korpuss 6, notiks iesildīšanās pasākums – praktisks seminārs, vairojot izpratni par satelītu datu izmantošanas iespējām. 24 stundu hakatons sāksies 26. oktobrī sāksies Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikā vienlaikus ar vēl 100 pilsētām pasaulē. Tā laikā starpdisciplinārām komandām, atsaucoties vairāku Latvijas pašvaldību izaicinājumiem, būs jāpiedāvā risinājumi pilsētu viedai un klimatam draudzīgai pārvaldīšanai, izmantojot «Copernicus» satelītu datu iespējas.

«Pēdējo desmit gadu laikā brīvi pieejami satelītu dati piegādā apjomīgu informācijas bāzi, ko iespējams pielietot dažādu jomu attīstīšanā. Teju ik dienu vairāki orbītā ceļojoši satelīti  ievāc datus par Zemi un piegādā informāciju dažādās izšķirtspējās, tajā skaitā par vidi Latvijā. Tas ir resurss, lai iegūtu informāciju par norisēm uz sauszemes, saldūdeņos un jūrā, kā arī par atmosfēru un tajā notiekošajiem procesiem. Šādas informācijas pieejamība nodrošina iespēju veikt efektīvāku Latvijas vides un dabas resursu analīzi, plānošanu un monitoringu, tādējādi pieņemt gudrus un ilgtspējīgus teritorijas apsaimniekošanas lēmumus,» norāda attālās izpētes eksperts un Vides risinājumu institūta pētnieks Agris Brauns.

Viņš būs viens no ekspertiem, kurš nedēļu pirms hakatona «Copernicus Hackathon and Climathon Riga 2018» iesildīšanās pasākumā dalīsies ar teorētiskām un praktiskām zināšanām par «Copernicus» satelītu datiem, to pieejamību, datu apstrādes rīkiem, iespējām kombinēt satelītdatus ar citiem atvērtajiem datiem, kā arī iepazīstinās ar veiksmīgiem datu izmantošanas piemēriem. Pasākumā būs iespējams gūt zināšanas arī par mūslaiku un nākotnes pilsētvides izaicinājumiem klimata pārmaiņu kontekstā. Pasākuma dalībnieki saņems «Copernicus Academy» sertifikātu, kas apliecinās lekcijās un darbnīcās iegūtās zināšanas un prasmes.

Pieteikties dalībai iesildīšanās pasākumā iespējams https://ej.uz/pre-seminars.

16. oktobrī iesildīšanās pasākums notiks arī Cēsīs, bet 18. oktobrī - Liepājā.

Hakatons notiks «Copernicus Hackaton» un Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta klimata zināšanu un inovāciju kopienas «Climate-KIC» programmās, to organizē Vides risinājumu institūts (VRI) un RTU Dizaina fabrika. RTU ir «Climate-KIC» pārstāvis Latvijā. «Copernicus» ir lielākā Zemes novērošanas programma pasaulē, tajā ir izveidota «Sentinel» satelītu flote. Tā nodrošina brīvpieejas optiskos, radara datus un aktuālu informāciju par sauszemes, saldūdeņu, jūras un okeānu ekosistēmām. Hakatona dalībniekiem būs pieeja «Copernicus» satelītu un citiem brīvpieejas datiem. VRI ir «Copernicus Relay» un «Copernicus Academy» tīklu pārstāvis Latvijā.

 

Papildu informāciju:
Santa Krastiņa,
Climate-KIC HUB Latvia
Projektu vadītāja
E-pasts: Santa.Krastina PIE rtu PUNKTS lv

 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Lāsma Vaivare,
RTU Sabiedrisko attiecību departamenta
Projektu vadītāja
Tālr. 67089312, 26597739
E-pasts: Lasma.Vaivare PIE rtu PUNKTS lv

Cik liela bija Valmieras vecpilsēta, kāda tā izskatījās, kādus amatus pilsētnieki ieņēma, kāda bija viņu sadzīve – uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem grāmatā “Valmieras vecpilsētas arheoloģija” atbildes meklē Latvijas vēstures institūta arheoloģe, vēstures doktore Tatjana Berga. Grāmatas atklāšanas svētki Valmieras muzejā norisināsies 4.oktobrī plkst. 16.30.

 

Valmieras vārds arheologiem līdz šim bija saistīts galvenokārt ar Valmieras ordeņa pils pētījumiem. 20.gadsimta sākumā uzmanība tika pievērsta Beverīnas meklējumiem pils vietā. Par vecpilsētu interese nebija liela. Daudzu postījumu rezultātā, karos un ugunsgrēkos, kā arī pēdējo gadsimtu celtniecības darbos senā Valmiera pazuda zem zemes. Sadega arī pilsētas arhīvs. Tikai pateicoties veiktajiem arheoloģiskajiem izrakumiem, par pilsētu uzzināts daudz jauna: atsegti aizsargmūru pamati, Rīgas vārti, vairākas dzīvojamās ēkas, amatnieka darbnīca un pat bruģēta iela ar dzīvojamo māju pamatiem. Atrastās senlietas deva iespēju spriest par pilsētnieku materiālo kultūru no 13. līdz 17.gadsimtam. Tas stāstīts grāmatas ievadā, norādot, ka iegūtais arheoloģiskā materiāla apjoms ir pietiekams, lai pirmo reizi daļēji restaurētu vecpilsētas vēsturi un iztēlotos, kā izskatījās pilsēta pirms 300 – 600 gadiem.

No 1979. līdz 2010.gadam izpēti Valmieras pils un vecpilsētas teritorijā veikusi Latvijas vēstures institūta arheoloģe Tatjana Berga. Viņa bija viena no darbu vadītājiem arī 2018.gada vasarā pils teritorijā veiktajiem izrakumiem.

Grāmatas izdošanu finansiāli atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un Valmieras pilsētas pašvaldība.

Aicināti visi interesenti!

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob.tālr.: 26443410

No 8. līdz 12. oktobrim 47 pilsētās un novados notiks Karjeras nedēļa, kuru jau sesto gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām. Tās laikā Latvijas lielākajās vidusskolās notiks diskusijas ar dažādu profesiju pārstāvjiem, kā arī skolu jauniešus apciemos improvizācijas aktieru “K” komanda un Karjeras autobuss ar izglītojošām spēlēm un iespēju iepazīt dažādas profesijas ar virtuālās realitātes palīdzību.

“Šī gada Karjeras nedēļas centrālā tēma ir  karjeras vadības prasmes un to loma karjeras plānošanā, uz ko aicinās devīze “Tavs karjeras skrejceļš!”. Vēlamies aicināt skolēnus palūkoties uz nākotnes karjeru no cita skatupunkta – sākumā rūpīgi izzināt savu personību, prasmes, intereses un iespējas, pēc tam meklēt savu sapņu profesiju. Tas ļaus prasmīgi un mērķtiecīgi pašiem vadīt savu tālākās izglītības un profesijas izvēli,” uzsver VIAA direktore Dita Traidās.

Karjeras nedēļas laikā Latvijas skolās Rīgā, Rēzeknē, Bauskā, Cēsīs un Liepājā notiks diskusijas ar vidusskolēniem, kur par savu karjeras izvēli, profesijai nepieciešamajām prasmēm, veiksmēm un neveiksmēm stāstīs Latvijā populāri dažādu profesiju pārstāvji. Viņu vidū ir uzņēmēja un izdevniecības “Žurnāls Santa” līdzīpašniece Santa Anča, diriģents Ints Teterovskis, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ģirts Liuziniks, pasākumu organizatore un uzņēmēja Sindija Vilde, polārpētnieks Māris Krievāns un citi. Profesiju dueli Latvijas skolās vadīs aktīvists un fitnesa treneris Dinārs Zāģers.

Savukārt pie pamatskolas vecuma audzēkņiem Rīgā, Aizputē, Zirņu pagastā, Saldū, Smiltenē, Blomē, Gulbenē, Riebiņos, Līvānos, Valkā, Naukšēnos, Rūjienā un Baldonē dosies Karjeras autobuss, kurā improvizācijas aktieru „K” komandas vadībā jaunieši izspēlēs izglītojošas profesiju šarādes. Skolēni varēs piedalīties Karjeras spēlē un diskutēt, kādas prasmes un spējas nepieciešamas dažādu profesiju pārstāvjiem. Jauniešiem būs iespēja izmēģināt arī virtuālas realitātes spēli “Tavs karjeras skrejceļš”, kas ļaus iepazīt dažādas profesijas un to pazīstamākos pārstāvjus Latvijā.  

Karjeras nedēļas noslēguma dienā, 12. oktobrī, VIAA gadskārtējā nacionālajā konferencē tiksies vispārizglītojošo un profesionālo izglītības iestāžu pedagogi karjeras konsultanti, Eiropas Savienības fondu karjeras atbalsta projekta koordinatori un Karjeras nedēļas koordinatori, lai diskutētu par karjeras attīstības atbalsta (KAA) nozīmi Latvijas izglītības iestādēs, kā arī uzklausītu jauniešu viedokli par KAA pakalpojumiem viņu skolās un pašvaldībās. Konference notiks RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O 6, Durbes ielā 4, Rīgā.

Par karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa ir ikgadējs pasākumu cikls, kura laikā pašvaldību skolu jauniešiem ir iespēja iepazīt un plānot savu nākotnes nodarbošanos, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un karjeras konsultācijas. Jaunieši var piedalīties dažādās diskusijās, radošajās darbnīcās, konkursos un citos izglītojošos pasākumos.

Pirmo gadu Karjeras nedēļa ir viena no VIAA īstenotā projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” aktivitātēm, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un valsts.

Karjeras nedēļas pasākumu programma 47 Latvijas pilsētās un novados pieejama vietnē: viaa.gov.lv/karjeras_nedela. Savukārt Karjeras nedēļas jaunumiem var sekot sociālajos tīklos facebook.com/KarjerasNedela, facebook.com/VIAA.LVdraugiem.lv/viaa un Twitter - twitter.com/VIAA_LV.

 

Papildu informācija:
Linda Miltiņa
Baltic Communication Partners
Kampaņas “Tavs karjeras skrejceļš!” sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 26449620
E-pasts: linda.miltina PIE bcp PUNKTS lv

 

Kristīne Keiča
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67785461, Mob.: 28628088
E-pasts: kristine.keica PIE viaa.gov PUNKTS lv">kristine.keica PIE viaa.gov PUNKTS lv

2018.gada 13.decembrī koncertzālē „Valmiera” norisināsies Jaunatnes sporta laureātu godināšanas ceremonija, savukārt 14.decembrī Valmieras Kultūras centrā notiks tradicionālā Valmieras sporta balle, kad sporta laureātiem teiksim paldies par augstvērtīgu rezultātu sasniegšanu sportā. Lai izvērtētu sportistu sniegumus pagājušajā (2018.gada) sezonā, Valmieras pilsētas pašvaldība aicina līdz 2018.gada 31.oktobrim pieteikt sportistus apbalvojumu saņemšanai nominācijā „Sportiskie sasniegumi” pieaugušajiem, kā arī nominācijā „Bērnu un jauniešu sporta laureāts”.

Pieteikumus pieaugušo sportistu nominācijā aicinām sūtīt uz e-pastu sports PIE valmiera PUNKTS lv vai nogādāt Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā (Lāčplēša ielā 2 Valmierā).

Savukārt bērnu un jauniešu nominācijai pieteikumus līdz 31.oktobrim aicinām sūtīt Valmieras Bērnu sporta skolas direktorei uz e-pastu vbss PIE valmiera.edu PUNKTS lv vai nogādāt Valmieras Bērnu sporta skolā (Rīgas ielā 25c Valmierā).

Pieteikumā nepieciešams norādīt sportista un/vai komandas panākumus, kas apstiprināti ar oficiāla dokumenta kopiju vai precīzu interneta adresi juridiskas personas mājaslapā. Pieteikumu apbalvojumu saņemšanai var iesniegt sportisti, treneri, sporta klubu vai organizāciju pārstāvji un sporta entuziasti.

Ar apbalvojuma nolikumu (skatīt 7.; 8. un 9.punktu) iespējams iepazīties Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapā www.valmiera.lv sadaļā Pašvaldība – Dokumenti – Nolikumi – Apbalvojumi, kā arī sūtot pieprasījumu uz e-pastu sports PIE valmiera PUNKTS lv vai, jautājot Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā, Lāčplēša ielā 2.

 


Informāciju sagatavoja:
Laura Moča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26349122
 

Nākamās nedēļas sākumā Latvijā viesosies starptautiska līmeņa eksperti no Francijas, lai ar politikas veidotājiem, kā arī Latvijas pētniecības un augstākās izglītības iestādēm pārrunātu jaunākās pētniecības un inovāciju infrastruktūras (PII) attīstības tendences Eiropā un iepazīstinātu ar labās prakses piemēriem šo infrastruktūru pārvaldībā un atvēršanā uzņēmumiem. 9. oktobrī Rīgā un 10. oktobrī Cēsīs eksperti vadīs seminārus, ko rīko Vidzemes plānošanas reģions Interreg Europe programmas projekta INNO INFRA SHARE (Stratēģijas Eiropas pētniecības un inovāciju infrastruktūras izmantošanai) ietvaros.

Eksperti Dr. Pjērs Padilla (Pierre Padilla) un Dr. Emanuēls Budārs (Emmanuel Boudard) ir ar plašu pieredzi pētniecības un inovāciju organizāciju attīstības konsultēšanā, strādājuši gan kā eksperti Eiropas Komisijā, gan OECD, konsultējuši valsts pārvaldes organizācijas un uzņēmumus vairākās Eiropas valstīs. Semināros Rīgā un Cēsīs starptautiskie eksperti stāstīs par PII efektīvas pārvaldības modeļiem, iepazīstinās ar ārvalstu labās prakses piemēriem šo infrastruktūru atvēršanā un sadarbībā ar uzņēmumiem. Tāpat arī iesaistītajām pusēm būs iespēja sniegt pienesumu INNO INFRA SHARE ietvaros gatavotā Rīcības plāna izstrādē par PII pieejamību uzņēmumiem, kā arī vienoties par plāna īstenošanas iespējām Vidzemes reģionā.

Plašāk par Interreg Europe 2014.-2020. gadam programmas projektu INNO INFRA SHARE lasiet projekta mājaslapā vai VPR mājaslapā.

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, Projekta vadītājs Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv

29., 30. oktobrī un 7.novembrī norisināsies jau otrais Vidzemes uzņēmējdarbības centra (VUC) organizētais hakatons Vidzemes profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem. Hakatona mērķis ir iedrošināt jaunos profesionāļus radīt un attīstīt idejas, stiprināt uzņēmējspējas, liekot apzināties savu potenciālu uzņēmējdarbības uzsākšanā.

“29.oktobrī startēsim jaunā kvalitātē, apvienojot divu skolu iespējas, un organizēsim pasākumu, kurā piedalīsies gan Valmieras tehnikuma, gan Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņi. Tādējādi tiks veidotas starpdisciplināras komandas, kas strādās pie savu ideju attīstīšanas un arī pirmo prototipu izstrādes,” stāsta Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītājs Māris Ozols.

Hakatona aktivitātes tiks organizētas trīs dienu garumā. Pirmajā dienā audzēkņi identificēs un radīs jaunas biznesa idejas. Otrajā dienā notiks izvēlēto ideju uzlabošana un papildināšana, biznesa modeļu un prototipu izstrādes uzsākšana. Biznesa idejas attīstīt palīdzēs mentori – savas nozares profesionāļi. Tāpat dalībniekiem šajā dienā būs iespēja dzirdēt uzņēmējdarbības iedvesmas stāstus. Savukārt, trešajā dienā hakatona dalībnieki prezentēs savas biznesa idejas un izveidotos prototipus, kurus vērtēs žūrija – biznesa atbalsta u.c. organizācijas, kas, iespējams, kļūs par jauno uzņēmēju nākotnes sadarbības partneriem.

Pasākuma moderators arī šoreiz būs Dāvis Suneps – radoša personība ar pieredzi vairāku jaunuzņēmumu izveidošanā un vadīšanā.

Pirmais VUC organizētais hakatons norisinājās februāra beigās sadarbībā ar Cēsu Tehnoloģiju un Dizaina vidusskolu, kur 30 audzēkņi mācījās sadarboties un pielietot katrs savas individuālās zināšanas, lai radītu jaunus, vēl neredzētus, bet konkurētspējīgus produktus. Vislielāko atzinību pirmajā hakatonā izpelnījās ideja par īpašu koka izlietni.

 

Papildus informācija:
Māris Ozols,
Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītājs,
Tālr. 26449919,
E-pasts: maris.ozols PIE vidzeme PUNKTS lv

Vēl līdz decembra beigām turpinās „Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2018" projektu pasākumi - programma ir ļoti bagātīga un daudzveidīga, kur katram iespējams atrast sev interesējošus notikumus.

Lielākā daļa no Vidzemes kultūras programmas atbalstītajiem projektiem saistīti ar bērnu un jauniešu kultūrizglītību, radošo industriju attīstību, meistarklašu, semināru, nometņu rīkošanu. Ar programmas atbalstu tiks izveidotas vairākas izstādes un tiks rīkotas meistarklases par vidzemniekiem nozīmīgām tēmām tradicionālās kultūras un nemateriālā mantojuma saglabāšanai. Tāpat arī jau tradicionāli ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu tiek izdotas dažādas grāmatas. Tā kā vasara ir festivālu un koncertu laiks, arī šogad vairākās vietās norisināsies brīvdabas pasākumi. Sekojiet līdzi pasākumu kalendāram.

Aicinām ikvienu izbaudīt un apmeklēt plašo pasākumu programmu!

 

Vairāk par visiem Vidzemes kultūras programmas pasākumiem variet uzzināt Vidzemes plānošana reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv kultūras sadaļā.

Plašāka informācija: Dace Laiva, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. 25670756, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv

No 2018. gada maija līdz decembrim Drabešu muižas Amatu mājā tiek īstenots  projekts bērniem un skolu jauniešiem „Reiz dzīvoja Āraišos”. Projekta ietvaros Amatu mājā notiek amatu un tradīciju darbnīcas, kurās bērni un skolu jaunieši apgūst iemaņas darbā ar vilnu, koku, mālu, aušanas pamatus, stikla apgleznošanu, tautas mūzikas instrumentus un stāstītprasmi.

Apgūtās prasmes un pašu izveidotos „rekvizītus”/pasaku tēlus un citus priekšmetus/ bērni izmantos, paši izveidojot animācijas filmu „Reiz dzīvoja Āraišos”. Filmas sižets tiek veidots, izmantojot Drabešu un Āraišu apkaimē pierakstītās latviešu tautas teikas.

Projekta ietvaros notiek vilnas velšanas, leļļu gatavošanas, aušanas, keramikas, stikla apgleznošanas, koka /kokļu gatavošana un citi koka priekšmeti/, mūzikas / tautas mūzikas instrumenti, skaņu rīki, spēlēšana, dziedāšana/ , stāstu darbnīcas un animācijas darbnīca.

Darbnīcas vada Drabešu muižas Amatu mājas amatu meistari un māksliniece Dace Liepa, tekstu un mūziku filmai bērni  ierakstīs skaņu ierakstu studijā „Lauska”.

Projektā iesaistījušās un aktīvi darbojas 6 Amatas novada skolas.

Savu darbu jau gandrīz pabeigusi keramikas darbnīca – ir  izgatavoti un apdedzināti māla podi, putniņi, mājas, cilvēki. Aktīvi un aizrautīgi turpinās darbs stikla apgleznošanas darbnīcā – tiek zīmēts ezers – tas tiks veidots no daudziem maziem stikla gabaliņiem, spociņi un citi interesanti tēli. Koka darbnīcā tiek gatavotas kokles un koka mājiņas. Filcētāji mācās izgatavot lelles, suņus un citus sīkdzīvniekus.

Mūzikas darbnīcas dalībnieki veido visam skaņu pavadījumu – spēlē kokles un citus instrumentus, izmanto dažādus skaņu rīkus, lai atveidotu vēja šalkšanu, ūdens šļakstus, putnu balsis un citas. Stāstnieki mācās, lai izteiksmīgi izstāstītu teikas.

Kad sagatavošanas darbi tiks paveikti, mūzika un stāsti ierakstīti, sāksies pati interesantākā – animācijas darbnīca, kurā notiks filmēšana. Tajā piedalīsies visi bērni, kuri cītīgi strādājuši amatu darbnīcās.

Filmas pirmizrāde paredzēta 30. novembrī.

Projektu realizē biedrība „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe”, finansiāli atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.   

 

Informāciju sagatavojusi Inese Roze, TKIC "KasTe". 

Konkurences padome (KP), Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ceturtdien, 18. oktobrī, plkst. 10.00 Valmieras Kultūras centrā aicina iepirkumu organizatorus (valsts un pašvaldību, to kapitālsabiedrību pārstāvjus) un pretendentus piedalīties izglītojošā semināru ciklā “Par godīgu uzņēmējdarbību”. Šis būs vienīgais cikla ietvaros rīkotais seminārs Vidzemē.

KP ikdienas praksē ir novērojusi, ka publisko iepirkumu jomā ir paaugstināts konkurences kropļojumu risks. Lai preventīvi uzlabotu iepirkumu vidi, KP, KNAB un IUB ir vienojušās par kopīgu semināru ciklu, kurā paplašina iepirkumu organizatoru un pretendentu zināšanas. Semināros īpaša uzmanība pievērsta biežākajām problemātikām, gatavojot konkursu nolikumus, piedaloties iepirkumu procedūrās un pēcāk vērtējot pretendentu pieteikumus.

IUB iepazīstinās ar godīgas konkurences aspektiem publisko iepirkumu procedūrās – kā konkursā neiekļaut konkurenci ierobežojošas prasības, lai saņemtu pēc iespējas plašāku piedāvājumu skaitu un tādējādi nodrošinātu efektīvāku līdzekļu izlietošanu, un kā godprātīgi izvērtēt iesniegtos piedāvājumus.

Savukārt KP informēs, kā nepieļaut neatļautas uzņēmēju vienošanās jeb karteļu vienošanās publiskajos iepirkumos, kas ir biežāk atklātais un vienlīdz arī smagākais konkurences tiesību pārkāpums, kādi soda mēri var tikt piemēroti par konkurences kropļojumiem. Tāpat KP izglītos par to, kā iepirkumu rīkotājiem atpazīt iespējamās karteļu pazīmes, jo tieši šīs personas var pirmās saskatīt iespējamas sakritības pretendentu piedāvājumos.

KNAB stāstīs, kā rodas korupcijas riski publisko iepirkumu procedūrās, kā tos novērst un kāda ir krimināltiesiskā atbildība par koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem. Uzņēmējiem tiks sniegti praktiski ieteikumi, kā rīkoties situācijā, ja amatpersona pieprasa vai izspiež kukuli.

Pasākuma programma: šeit.

Semināra norises laiks un vieta: ceturtdien, 18. oktobrī, no plkst. 10.00 līdz 14.40 Valmieras Kultūras centrā (Rīgas ielā 10, Valmierā).

 

Seminārs ir bezmaksas, iepriekš piesakoties elektroniski – https://goo.gl/eZgbD5.

Papildu informācijai:
Zane Gorškova
Konkurences padomes
Komunikācijas speciāliste
Tālr.: 67365216
E-pasts: zane.gorskova PIE kp.gov PUNKTS lv

Latvijas iedzīvotājiem ir apskatāma interaktīva ceļojošā izstāde par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) atbalstu. 8. – 15. oktobrī izstāde viesojas Valmieras tirdzniecības centrā Valleta, Balvu novada muzejā un Ludzas Novadpētniecības muzejā.

Finanšu ministrija aicina izmantot iespēju ES fondu jeb Kohēzijas politikas 30 gadu jubilejai veltītajā izstādē uzzināt par ieguvumiem, ko sniedz ES fondi uzņēmējdarbībā, pilsētu infrastruktūras attīstībā, kultūrā, vides aizsardzībā un daudz citu jomu.

Šogad tiek atzīmēta Kohēzijas politikas 30 gadu jubileja. Kohēzijas politika ir sevi pierādījusi kā kvalitatīvu pārmaiņu instrumentu, kas tuvina Eiropu tās iedzīvotājiem. Tieši vai pastarpināti no ES fondu finansējuma ir ieguvis ikviens Latvijas iedzīvotājs, un izstādes mērķis ir nodot ikvienam veiksmīgo pieredzi personiski, lai iedvesmotu jauniem panākumiem,” norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards.

Izstāde būs apskatāma interaktīvajos monitoros, sniedzot ikvienam iespēju aizpildīt anketu un uzzināt, kādus nozīmīgus, ikdienā jūtamus ieguvumus tieši viņam ir snieguši ES fondi. Izstādē varēs iepazīties ar veiksmes stāstiem, kas ne vien cēluši valsts labklājību kopumā, bet pozitīvi ietekmējuši ikviena Latvijas iedzīvotāja dzīvi un iedvesmo izmantot ES fondu radītos rezultātus, kā arī, iespējams, pašam īstenot savu ideju. Izstāde ir apskatāma bez maksas.

Kopumā izstāde apceļo 25 Latvijas pilsētas un līdz 3. decembrim būs apskatāma:

  • 15. – 22. oktobrī Rēzeknes tirdzniecības centrā Sjuzanna, Daugavpils tirdzniecības centrā Solo un Preiļu Centrālajā bibliotēkā;
  • 22. – 29. oktobrī Jēkabpils tirdzniecības centrā Sēlija, Ogres Kultūras centrā un Bauskas Centrālajā bibliotēkā;
  • 29. oktobrī – 5. novembrī Jelgavas Pilsētas Pasāžā, Dobeles Centrālajā bibliotēkā un Saldus Centrālajā bibliotēkā;
  • 5. – 12. novembrī Liepājā, Lielajā Dzintarā, Ventspils Centrālajā bibliotēkā un Kuldīgā, 1905. gada ielā 6;
  • 12. – 19. novembrī Talsu Tautas namā, Kandavas tūrisma un informācijas centrā un Tukuma Kultūras namā;
  • 19. – 26. novembrī Jūrmalā, Galerijā Korso, Olaines Vēstures un mākslas muzejā un Ķekavas tirdzniecības centrā Liiba;
  • 26. novembrī – 3. decembrī Rīgā, LU Dabas Mājā, tirdzniecības centros Origo un Rīga Plaza.
  • Savukārt pagājušonedēļ izstāde jau viesojusies Salaspilī, Siguldā un Cēsīs.

Izstāde ir kampaņas #ESparTevi turpinājums — aizpērn Latvijas iedzīvotāji iemēģināja roku ES fondu atbalsta modelēšanā, izmantojot Finanšu ministrijas nākotnes vizualizācijas platformu. Pērn tika atzīmēta Eiropas Sociālā fonda 60 gadu jubileja, taču šogad Finanšu ministrijas interaktīvā izstāde par ES fondu ieguldījumu tiek organizēta Kohēzijas politikas 30. gadadienai veltītās kampaņas ietvaros. 

Informācijas sagatavotājs:
Lauma Silakaktiņa
Komunikācijas departamenta vecākā eksperte
Tālr.: 67095656

lauma.silakaktina PIE fm.gov PUNKTS lv

J.Cimzes Valkas Mūzikas skolā 17. oktobrī notiks Valsts Kultūrkapitāla fonda un Vidzemes Plānošanas reģiona atbalstītā projekta “Rosinoša kultūrvide un profesionālās mūzikas pieejamība kā vienota platforma kvalitatīvas kultūrvides nodrošināšanai Vidzemes reģiona sabiedrībā” pasākums, kas veltīts kokļu mūzikai un kokles spēles attīstībai.

Gaidām ciemiņus – jaunos koklētājus un pedagogus no Cēsīm, Valmieras un Strenčiem. Pasākumā piedalīsies arī tuvākie kaimiņi no Valgas mūzikas skolas. Pieredzējušu pedagogu vadībā notiks kokles spēles meistarklases. Jāpiezīmē, ka Igaunijā populāra ir etnogrāfiskās kanneles spēles apgūšana mūzikas skolās. Latvijā vairāk izplatīta ir muzicēšana uz tradicionālās koncertkokles. Šajā reizē latviešu koklētājām būs iespēja iepazīties ar igauņu kanneles spēles pamatelementiem.

Savukārt vakara pusē, pl. 17.30 visi kokļu mūzikas cienītāji aicināti Mūzikas skolā uz kokļu mūzikas koncertu, kurā muzicēs Cēsu, Valmieras, Strenču, Valgas un J.Cimzes Valkas Mūzikas skolas audzēkņi gan solo, gan ansambļos, gan vienā lielā kopīgā kokļu saspēlē.

 

Informāciju sagatavojusi Līga Veinberga, J.Cimzes Valkas Mūzikas skolas direktore

No 7.10.2018. līdz 7.11.2018. Mālpils kultūras centrā apskatāma gadskārtējā  mākslinieku biedrības Sidegunde simpozija izstāde.

 

Lielāko daļu ekspozīcijas veido plenēra gleznojumi, bet izstādes darbi sniedz ieskatu visās simpozija aktivitātēs. Izstādītas ne tikai eļlas un akrila, bet arī ekoprinta gleznas, austo audumu dzijas dabīgajās krāsvielās krāsotas gan simpozija laikā, gan vēlāk izmantojot iegūtās zināšanas. Apskatāmi darbi no roksmēluma papīra, kas gatavots izmantojot dažādus izejmateriālus – rabarberus, kartupeļu lakstus, nātres.

Izstādes laikā notiks radošās darbnīcas Mālpils novada vidusskolas audzēkņiem.

Simpozijs, izstāde un darbnīcas tiek rīkotas ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Valsts mežu finansētās Vidzemes kultūras programmas un Mālpils novada domes atbalstu.

 

Projekta kuratore Ērika Zutere zutere PIE gmail PUNKTS com, tel. 29467668

informācija Helēna Medne – helena.medne PIE sidegunde PUNKTS com

 

Ziemeļvalstu dienu laikā, 12.oktobrī plkst.15.30, Vidzemes Augstskolā (Tērbatas ielā 10) tiks atklāta izstāde “Labā pilsēta”. Tā iepazīstina ar Dānijas velo kultūras vēsturi un tradīcijām, stāsta par ieguvumiem, ko riteņbraukšana sniedz cilvēka ērtībām, labsajūtai un veselībai.

Interesenti aicināti uzzināt, kā, izvēloties pārvietoties ar velosipēdu, tiek veicinātas pozitīvas pārmaiņas vidē.

“Labā pilsēta” ir vīzija par pilsētu kustībā. Šāda pilsēta ir pieejama, droša un ar ilgtspējīgu infrastruktūru, tā veicina pozitīvu cilvēku mijiedarbību, sniedz estētisku baudījumu un nodrošina veselīgu vidi, kurā samazināts piesārņojums un velosipēdistam piešķirta nozīmīga loma.

Izstādes autori vēlas radīt kopīgu platformu debatēm un nākotnes pilsētas infrastruktūras pārdomāšanai, īpaši akcentējot velosipēdu potenciālu pilsētā.

Izstādi veidojusi Dānijas Velosipēdu inovāciju laboratorija.

Atklāšanā piedalīsies Dānijas vēstnieks Latvijā Hanss Brasks (Hans Brask).

Izstāde būs apskatāma līdz 31.oktobrim.

No 11. līdz 14.oktobrim Valmierā būs Ziemeļvalstu dienas, kas pilsētas un apkārtējo novadu iedzīvotājiem piedāvās iespēju piedalīties semināros un diskusijās, klausīties priekšlasījumus, vērot izstādes, skatīties kino un klausīties muzikālus priekšnesumus.

Informācija par Ziemeļvalstu dienām Valmierā ir pieejama Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā mājaslapā www.norden.lv un Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Sestdien, 13. oktobrī, Eiropas tūres ietvaros koncertzālē “Cēsis” viesosies muzikālā apvienība BrazilPianorquestra, kas demonstrē fascinējošu pieeju klavierspēlei. Izmantojot sagatavoto jeb preparēto klavieru paņēmienu, četri pianisti un perkusioniste vienlaicīgi muzicē uz vienām klavierēm, atklājot daudzšķautņainu un jaunu skaņu pasauli.

Intriģējošs muzikāls eksperiments ‒ vienas klavieres, ko spēlē desmit rokas ‒ pārvērš instrumentu veselā orķestrī. BrazilPianorquestra pievēršas tradicionālajām brazīliešu mūzikas ritmiskajām saknēm un vienlaikus pilnīgi jaunam skanējumam. Koncerta laikā viss norisinās reāllaikā ar vienu klavieru palīdzību - tās ir sagatavotas ar virkni paņēmienu, ko klasiskie pianisti parasti neizmanto. Grupas priekšnesums sajūsmina un pārsteidz.

Publicitātes fotogrāfija.

PianOrquestra izmantotās sagatavoto klavieru tehnikas pamatā ir Džona Keidža eksperimenti, kas tiecas apgūt šķietami bezgalīgās šī instrumenta skanējuma iespējas. Četri klasisku izglītību ieguvuši pianisti un perkusioniste ‒ Klaudio Dauelsbergs, Marina Spoladore, Prisila Azevedu un Masako Tanaka ‒ spēlē uz instrumenta klaviatūras, iekšpuses un sāniem, novietojot uz klavieru stīgām dažādus priekšmetus un izmantojot filcu, akrilu un metālu, kā arī makšķerauklu, pludmales sandales un daudzus citus objektus. Sitamajiem instrumentiem raksturīgie efekti tiek panākti, liekot lietā klavieru āmuriņus un bungu vālītes.

Šādā veidā mūziķi spēj izvilināt no klavierēm skaņas, kas raksturīgas ģitārai, portugāļu stīgu instrumentam kavakinju, kontrabasam, vijolei vai klavihordam, kā arī visdažādākās sitamo instrumentu skaņas. BrazilPianorquestra izklausās pēc sambas orķestra, indonēziešu gamelanu ansambļa vai perkusionistu grupas. Pianisti neticami veikli maina savas vietas un uzdevumus, radot vienotu, saliedētu skanējumu.

Publicitātes fotogrāfija.

Koncertā Cēsīs dzirdēsim mūziku, kas harmoniskā plūdumā pāriet no klasikas pie populāras brazīliešu mūzikas, iekļaujot gan mūsdienu komponistu, piemēram, Heitora Villas-Lobosa, Ernesto Nazareta, Antonio Karlosa Žobima un Miltona Nasimentu skaņdarbus, gan etniskus ritmus - tādus kā samba, šoru, koku, marakatu un siranda.

Koncertuzvedumu vēl īpašāku dara fakts, ka klavieru korpusā, zem un virs tā uzstādītas kameras. Attēli no tām tiek vienlaicīgi projicēti uz skatuves ekrāna, ļaujot skatītājiem izsekot visām mūziķu darbībām gan instrumentā, gan zem tā.

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Koncertzāles “Cēsis”
Mārketinga un komunikācijas vadītāja
E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv
Tālr.: +371 26171151

19. oktobrī plkst. 20:00 norisināsies piektais laikmetīgās dejas projekta “Kāda deja der laukiem?” notikums. Šoreiz Lādezerā ciemosies horeogrāfe, dejotāja, dejas, teātra un cirka pasniedzēja Agnese Vanaga. Apkārtnes iedzīvotājiem un citiem interesentiem būs iespēja ne tikai redzēt video fragmentus no Latvijas Nacionālā teātra izrādes “Tango bez asinīm” un piedalīties sarunā ar horeogrāfi, bet arī pašiem iemēģināt tango kā improvizācijas dejas elementus un darboties kā mentoriem.

Izrāde “Tango bez asinīm” ar Ditas Lūriņas režiju un dramaturģiju, Zanes Dombrovskas muzikālo dizainu un Agneses Vanagas kustību dizainu ir koncertstāsts pēc Alesandro Bariko stāsta motīviem. Agnese Vanaga stāsta: “Tango ir tāds interesants deju žanrs. Tas der gan cilvēkam, kurš vēlas sociāli padejot, gan arī “Cirque du Soleil” akrobātiskā līmeņa izrādēm. Šajā izrādē stāstu es risinu, caur tango kustību uzbūves mehānismiem izmantojot to, ko tautā sauc par kaskadieru trikiem, uz skatuves radot 3D kino efektu. Lidojam 10 metru augstumā, staigājam pa virvi pāri skatītājiem, neizpaliek arī skrējiens pa sienu un neliela promenāde, balstoties ar pēdām pret tilta apakšu… Tam visam cauri tango muzikālā precizitāte, kuras pamatuzdevums ir izrādē radīt trillera sajūtu.”

Skats no Latvijas Nacionālā teātra izrādes “Tango bez asinīm”, dejo Agnese Vanaga un Andris Kačanovskis.

Fotogrāfs: Kristaps Kalns.

Agnese Vanaga laikmetīgo deju apguvusi Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) un Helsinku Teātra akadēmijā. No 2006. gada Agnese ilgstoši dzīvoja un strādāja Argentīnā. No 2008. gada vada izpētes projektu “Tango Aéreo”, kas apvieno tango un gaisa dejas žanrus. Viņas veidotās horeogrāfijas kopš 2011. gada redzamas Buenosairesas lielākajā tango šovā “Señor Tango”. Kā dejotāja un horeogrāfe 2015. gadā piedalījās “Cirque du Soleil” pirmā mākslinieciskā vadītāja Gija Karona (Guy Carón) izrādē “Julia” Roterdamā, 2017.–2018. gadu mijā – “Salto Natale” izrādē “Fuego” Šveicē, 2018. gada vasarā – TV šovā “Tu Si Que Vales” Romā. 2016.–2018. gadā Latvijā Agnese veidojusi horeogrāfijas Nacionālā teātra izrādēm, LKA horeogrāfijas specialitātes studentiem, Jūrmalas pilsētas svētkiem utt.

Pasākums norisināsies Lādezera pamatskolā. Rīkotāji lūdz apmeklētājus ierasties ar ērtu apģērbu un atvērtu sirdi.

Ieeja pasākumā par ziedojumu, ieteiktais apjoms – 1,50 eiro, kas atbilst vienas loterijas biļetes cenai. Tādējādi cikla veidotāji aicina domāt par mākslas pieredzi nevis kā preci, bet gan kā loteriju – emocijas var būt dažādas, laimesti atšķirīga lieluma, ir arī tukšas lozes, bet ir vērts turpināt, jo pašam vai citiem gadās arī lielie laimesti.

Cikla “Kāda deja der laukiem?” rīkotāji, biedrība “LAUKKU”, ar šo projektu vēlas apšaubīt aizspriedumu, ka laikmetīgā māksla paredzēta vien šauram, elitāram interesentu lokam, un parādīt, ka to savā ikdienā var iekļaut jebkurš cilvēks, tostarp lauku iedzīvotāji, kam bieži vien ir ierobežota pieeja kultūras aktualitātēm. Gada garumā paredzēti 12 pasākumi, kuros savus gatavos un topošos darbus prezentē horeogrāfi Agate Bankava, Agnese Bordjukova, Kristīne Brīniņa, Rūdolfs Gediņš, Andris Kačanovskis, Elīna Lutce, Krišjānis Sants, Sintija Siliņa, Agnese Vanaga, Ilze Zīriņa, Olga Žitluhina u. c.

 

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds un Lādezera pamatskola.

Informācija: www.laukku.lv, www.facebook.com/laukkugroup, laukku PIE laukku PUNKTS lv, tālr. 29211203.

Kopš oktobra sākuma Valmieras bijušajā mazuta saimniecībā Dzelzceļa ielā 9 ir uzsākta grunts eksperimentālā attīrīšana jeb sanācija ar inovatīvo un ilgtspējīgo elektrokinēzes metodi. Tās pielietošana tiks izmēģināta turpmākos sešus mēnešus, lai izvērtētu metodes efektivitāti un pielietojamību visas ar mazutu piesārņotās bijušās mazuta saimniecības grunts sanācijai.

Elektrokinēzes metode gruntī veicina mazutu noārdošu baktēriju kustību, vairošanos un aktivizēšanos. Metodi izstrādājuši Helsinku Universitātes zinātnieki, un tā veiksmīgi pielietota Zviedrijā. Valmierā atrastajam mazutam ir molekulāras atšķirības, tādēļ eksperimentālās attīrīšanas laikā tiks pārbaudīta metodes efektivitāte šī tipa naftas produktiem. Pielietotā sanācijas metode uzskatāma par ilgtspējīgu. Atšķirībā no tradicionālajām sanācijas metodēm, ar šo metodi piesārņotā grunts netiek izrakta un noglabāta poligonā kā bīstamie atkritumi, bet tiek attīrīta no piesārņojuma tās atrašanās vietā.

Atbilstoši iepirkuma rezultātiem eksperimentālo grunts sanāciju bijušās mazuta saimniecības teritorijā nodrošina SIA “Vides Konsultāciju Birojs”. Tās komercdirektors Pēteris Birzgalis uzsver: “Seši mēneši ir pietiekami ilgs laiks, lai saprastu, vai metode ir pietiekami efektīva, lai sasniegtu normatīvajos aktos noteiktos grunts piesārņojuma rādītājus. Rezultātus var ekstrapolēt uz lielākām platībām un dziļumiem. Mūsu un Valmieras pilsētas pašvaldības uzdevums būs arī saprast, cik maksā viens kubikmetrs attīrītās grunts. Ir pietiekami daudz metožu, kas jau šobrīd valstī tiek izmantotas, un ir zināms, cik izmaksā piesārņoto objektu attīrīšana”.

Ja metode izrādīsies sekmīga, pilsētas pašvaldība varēs domāt par tālāku šīs teritorijas sakārtošanu. Perspektīvā tiek plānots šo gandrīz četrus hektārus lielo SIA “Valmieras Siltums” bijušo mazuta saimniecības teritoriju nodot uzņēmējdarbības attīstībai. Tādēļ Valmieras pilsētas pašvaldība ir ieinteresēta, lai teritorijas attīrīšana notiktu ne tikai finansiāli par visizdevīgāko risinājumu, bet arī lai laika ziņā tā nebūtu pārāk ietilpīga. Kā informē Helsinku Universitātes profesors Martins Romantšuks (Martin Romantschuk): “Ja mēs gaidītu ilgāku laiku, visticamāk, šī vieta attīrītos pati no sevis. Metodes izmantošana jebkurā gadījumā paātrinās attīrīšanas procesu. Taču šobrīd ir grūti prognozēt, cik ātri tas notiks”. Bez sanācijas grunts pašattīrīšanās varētu notikt 250–300 gadu laikā. 

Brīdinājums. Ieeja šajā teritorijā ir aizliegta!  Atrašanās eksperimenta teritorijā un pieskaršanās iekārtām var būt bīstama dzīvībai! Eksperimentālās attīrīšanas laikā teritorija tiek apsargāta.

Bijušās mazuta saimniecības teritorijas izpēte un teritorijas eksperimentālā attīrīšana tiek organizēta projekta “Inovatīva ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE) ietvaros. Projekts tiek īstenots Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros. Kopējās projekta izmaksas Valmieras pilsētas pašvaldības aktivitātēm ir 130 000,00 EUR, tai skaitā Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums - 13 000,00 EUR apmērā.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

11. un 12.oktobrī Valmierā viesojas Ziemeļvalstu delegācija. Vizīte notiek Ziemeļvalstu dienu laikā, kas norisinās no 11.līdz 14.oktobrim.

Ziemeļvalstu delegācijas sastāvā ir Dānijas vēstnieks Hanss Brasks (Hans Brask), Norvēģijas vēstnieks Kristians Ēdegors (Kristian Ødegaard), Somijas vēstniece Rīta Korpivāra (Riitta Korpivaara), Zviedrijas vēstniece Annika Jagander (Annika Jagander), Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Stēfans Ēriksons (Stefan Eriksson) un Dānijas Kultūras institūta Baltijas valstīs direktors Simons Drevsens Holmbergs (Simon Drewsen Holmberg). 

Delegācijas vizīte Valmierā iesākās ar viesošanos Valmieras pilsētas pašvaldībā un tikšanos ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Baiku, domes priekšsēdētāja vietnieku Ričardu Gailumu, izpilddirektori Eviju Voitkāni, izpilddirektores vietnieci Daci Jasi un citiem pašvaldības pārstāvjiem. Viesi tika iepazīstināti ar Valmieru un pārrunāta  sadarbības veicināšana.  

“Ziemeļvalstis ir nozīmīgs ekonomiskais, kultūras un izglītības partneris gan Latvijai, gan Valmierai. Mums ir svarīgi atrast jaunus un interesantus sadarbības veidus un stiprināt labās attiecības starp  valstīm. Priecājos, ka Ziemeļvalstu dienas notiek Valmierā, jo iedzīvotāji varēs pieredzēt vairākus izglītojošus seminārus un diskusijas, izstādes, skatīties kino, teātri un koncertus, kas saistīti ar Ziemeļvalstīm. Pateicos vēstniekiem par klātbūtni un visiem iesaistītajiem par Ziemeļvalstu dienu programmas organizēšanu. Vēlu iespaidiem pilnu vizīti Valmierā,” norādīja Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J.Baiks, atklājot svinīgo pieņemšanu.

Pēc viesošanās Valmieras pilsētas pašvaldībā Ziemeļvalstu delegācija dosies iepazīt Valmieru, domes priekšsēdētāja J.Baika vadītā ekskursijā, uzzinot par Valmieras industriālo attīstību un pārrunājot starptautiskās investīcijas Valmieras uzņēmumos. Tāpat delegācija tiks iepazīstināta ar Valmieras Industriālā parka projektu un apskatīs arī Cempu un Paula Valdena ielas pārbūvi. Ekskursijas turpinājumā delegācija dosies uz Valmieras jaunajiem daudzdzīvokļu īres namiem, bet tās noslēgumā vēstnieki apskatīs Vidzemes Olimpisko centru, Valmieras peldbaseinu, kā arī uzzinās par BMX riteņbraukšanas tradīcijām Valmierā, Jāņa Daliņa stadiona pārbūvi un citiem tuvākajā laikā plānotiem lielākajiem projektiem pilsētā.

Pēcpusdienā Ziemeļvalstu delegācija apmeklēs Valmieras Valsts ģimnāziju, lai tiktos ar skolēniem un pārrunātu dažādus aktuālus sociāli politiskus jautājumus par globālās migrācijas tendencēm un Ziemeļvalstu-Baltijas valstu sadarbību, bet vēlāk Norvēģijas vēstnieks tiksies ar Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas skolēniem, kuri apgūst norvēģu valodu.

Vizītes turpinājumā Valmieras Drāmas teātrī plkst.17.30 Ziemeļvalstu delegācija tiksies ar reģionālo mediju pārstāvjiem, plkst.18.00 atklās Ziemeļvalstu arhitektūras izstādi “Nordic Block”. Vakara izskaņā plkst.18.30 baudīs komponista Jāņa Lūsēna un dziedātājas Inetas Rudzītes koncertprogrammu “Manā varā”.

12.oktobrī Ziemeļvalstu delegācija apmeklēs Vidzemes Augstskolu, lai tiktos ar augstskolas vadību un studentiem, kā arī  atklās dāņu riteņbraukšanas kultūrai veltītu izstādi “Labā pilsēta”.

Plašāka informācija par Ziemeļvalstu dienām pieejama mājaslapās www.norden.lv un www.valmiera.lv.

Ziemeļvalstu dienas Valmierā rīko Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, Zviedrijas vēstniecība, Norvēģijas vēstniecība, Somijas vēstniecība, Dānijas vēstniecība, Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un citiem partneriem.

Informāciju sagatavoja:
Liene Zālīte
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.:22464113

 

Projekts "Diena dejai Jaunpiebalgā" šogad norisinās 18. un 19. oktobrī, Jaunpiebalgā. Tā mērķis ir apvidus bērnus un jauniešus iepazīstināt  un veicināt viņu izpratni par deju daudveidību – tās žanriem, kas ne visi arī ikdienā patstāvīgi pieejami interešu izglītībā, kā - klasikā deja, hip-hops, laikmetīgā deja, džeza, dažādu tautu (krievu, poļu, grieķu, itāļu, spāņu u.c.) raksturdejas, balles un tradicionālā deja.

Iedvesmojoties no bērnu un jauniešu lielās aktivitātes un vecāku, skolotāju, deju pasniedzēju pozitīvajām atsauksmēm un gandarījumu par paveikto pagājušogad, projekts notiek jau otro gadu pēc kārtas, ar vēlmi to ieviest kā stabilu un augošu tradīciju. Projekta noslēgums noritēs 2 dienu garumā, kad tā ietvaros 7 profesionāli un Latvijā atzīti dejas speciālisti dosies uz Jaunpiebalgu un vadīs 7 dažādu stilu deju meistarklases. To nobeigumā tiks prezentēts katrs no tiem, kurā meistarklašu dalībnieki, ar pasniedzēju palīdzību, izveido nelielu dejas performanci.

Projekts veidots ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Vidzemes kultūras programmas, Jaunpiebalgas novada domes atbalstu.

Informāciju sagatavojusi Inga Zēbolde, projekta vadītāja.

Latvijā patlaban ir gandrīz 22 tūkstoši cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem, kam noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte. Sabiedrībā valdošo stereotipu un aizspriedumu dēļ šo personu socializēšanās iespējas nereti ir ļoti ierobežotas. Lai skaidrotu šo cilvēku iekļaušanas sabiedrībā nozīmību un iespējas, Labklājības ministrija (deinstitucionalizācijas atbalstam) uzsāk sabiedrības informēšanas kampaņu “Cilvēks, nevis diagnoze!”.

 

10. oktobrī atzīmējam Pasaules garīgās veselības dienu. Taču, vai mēs īsti izprotam, kas ir garīgā veselība? Sabiedrības garīgo veselību raksturo ne tikai statistikas dati par to, cik daudz mūsu valstī ir cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem. Daudz nozīmīgāks Latvijas kopējās garīgās veselības rādītājs ir tieši sabiedrības attieksme pret cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Ja tajā valda bailes, aizspriedumi, vēlme norobežoties un nevēlēšanās pieņemt šos cilvēkus, mūsu valsts garīgā veselība ir pilnveidojama. Ceru, ka ar šo kampaņu mums izdosies mazināt stereotipu sienu, kas patiesībā ir sava veida aizsardzība pret citādajiem, un ka tā mudinās uz veselīgu atvērtību, kurā mēs cits no cita varam daudz iegūt, saskatot primāri cilvēka personību, nevis diagnozi,” uzsver labklājības ministrs Jānis Reirs.

Arī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra psihiatrs prof. Māris Taube, kas ikdienā strādā ar cilvēkiem, kuriem ir dažādi garīga rakstura traucējumi un pakāpes, aicina atturēties no pāragru secinājumu izdarīšanas, jo šiem cilvēkiem komunikācija ir tikpat nozīmīga kā ikvienam sabiedrības loceklim. Tādēļ pasperts pirmais solis, uzsākot sarunu, sniegs viņiem iespēju parādīt savas personības pārākumu pār diagnozi.

Aizspriedumi pret cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem ir dziļi iesakņojušies mūsu sabiedrības apziņā. Cilvēki ar psihiskās veselības problēmām šķiet agresīvi, draudīgi, neprognozējami. Bet tāds reizēm var būt ikviens. Kā atzīmē Pasaules Veselības organizācija, cilvēki ar psihiskās veselības problēmām nav bīstamāki par citiem. Taču cilvēka dabā ir baidīties no visa svešā, nezināmā, tādējādi pašiem radot sev ienaidniekus. Ja sabiedrība pārkāptu šiem aizspriedumiem, uzticētos, ieklausītos, tad cilvēks ar psihiskās veselības problēmām ikvienam varētu būt labs kaimiņš, kolēģis vai draugs. Ar gandarījumu varu teikt, ka savā profesionālajā pieredzē redzu, ka lēnām, taču pamazām šī attieksmes maiņa jau notiek.  Ir cilvēki, kuri palīdz savam kaimiņam ar psihiskās veselības problēmām bez kādas atlīdzības. Ir darba kolēģi, kuri cilvēkam grūtībās palīdz nokļūt pie ārsta. Ir draugi, kuri nepamet, un darba devēji, kuri uzticas un to nebūt nenožēlo,” skaidro Taube.

Biedrības Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi vadītāja Inga Šķestere akcentē: “Sabiedrību veido dažādi cilvēki – cilvēki ar dažādiem uzskatiem, dažādu izskatu un dažādu spēju līmeni. Tai skaitā cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem. Viņos ne vienmēr jāmeklē kāds īpašais talants, ko izcelt, vienkārši ir jādod iespēja cilvēkam būt pašam. Mūsu dienas centrā Mārtiņš ir iemācījies atpogāt pogas, Kārlim izdodas izgatavot lieliskas sveces, bet Baiba spēj noslaucīt putekļus. Vai tie ir sīkumi vai kas nozīmīgs, tas atkarīgs no mūsu katra mērauklas.

Junior Achievement Latvia līderu projekta ietvaros izveidotās sociālās kampaņas Mēs mainīsim pasauli autors Kārlis Krišjānis Rusmanis, iepazīstinot sabiedrību ar savu īpašo brāli, ir izdarījis līdzīgus secinājumus: "Cilvēkiem vienkārši ir bail no nesaprotamā, neiepazītā. Tomēr ir jāmācas pieņemt atšķirīgais, lai kļūtu par labākiem cilvēkiem. Mani draugi tagad ir arī mana brāļa draugi. Viņi viņu ir iepazinuši, pieņēmuši, ka brālis komunicē citādāk, taču viņi saprotas un viņiem ir interesanti. Ja arī pārējā sabiedrība būs atvērtāka un mācīsies saprast cilvēkus, piemēram, ar autismu vai Dauna sindromu, pasaule būs labāka vieta, kur dzīvot ikvienam."

“Cilvēks, nevis diagnoze!” kampaņas ietvaros paredzēts aplūkot tādas garīga rakstura traucējumu diagnozes kā autisms, Dauna sindroms, depresija, šizofrēnija un veģetatīvā distonija. Tiks skaidrots, kā izpaužas katra no diagnozēm, kas tām raksturīgs un ko ir būtiski atcerēties komunikācijā ar cilvēkiem, kuriem ir kāda no šīm diagnozēm.

 

 

 

 

 

Plašāka informācija par kampaņu: http://cilveksnevisdiagnoze.lv/

 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Bērziņa
Labklājības ministrijas
Komunikācijas nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste 
64331666, ieva.berzina PIE lm.gov PUNKTS lv

Valmieras Restorānu nedēļas laikā, no 5. līdz 11. novembrim, Valmieras pilsētas, Kocēnu un Burtnieku novada restorānos ēdienkarti būs sastādījis pats rudens. Brūklenes, dzērvenes, medījumi, cidonijas, ķirbji, zivis, sēnes un citas garšas būs atrodamas krāsainās un vitamīniem bagātās maltītēs.

Selerijas-bumbieru krēmzupa ar zilo sieru un karamelizētu bumbieru čipsi, kadiķa dūmos apdūmota buka gaļas tartars ar vītinātu brieža šķiņķi un dārzeņu friti, ērgļzivs ar rudens dārzeņiem un cidoniju-sviesta putām, griķu uzputenis ar Burtnieka ezera zandartu un baraviku, dūmota foreles fileja ar cidoniju sīrupu un lēni gatavotu bieti, kā arī citi ēdieni, kas parāda rudens garšu krāšņo paleti. Savukārt desertā gardēži varēs nogaršot kaltētu dzērveņu saldējumu ar bumbieru-ķirbja bezē un piparmētru šokolādi, brūklenes, lazdu riekstus un ābolu Valhorna šokolādē, ābolu musu brūkleņu spoguļglazūrā ar Latvijas rudzu maizes gelu, egļu sveķu-brūkleņu saldējumu ar bišu maizes krēmu un dzērvenēm pūdercukurā, kā arī īpašu Latvijas simtgadei gatavotu desertu – skābā krējumu musu ar dzērvenēm.

Ēdienkartes būs pieejamas www.visit.valmiera.lv, kā arī restorānu mājaslapās.

Trīs kārtu ēdienu piedāvājumu 20 EUR vērtībā aicinās izbaudīt pieci Valmieras pilsētas, Kocēnu un Burtnieku novada restorāni:

Lai nobaudītu īpašos piedāvājumus, nepieciešams veikt iepriekšēju galdiņu rezervāciju.

Gaidīsim Jūs Valmieras Restorānu nedēļā no 5.novembra līdz 11.novembrim, lai baudītu senās garšas mūsdienu izpildījumā!

Informāciju sagatavoja:
Inita Nerātne
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma projektu vadītāja
Mob. tālr.: 25664420

Laikā no 2018.gada 19. līdz 21. oktobrim Limbažos un Rīgā notiks tautas mūzikas festivāls “Dzīvā mūzika”. Šajā gadā festivāls veltīts kokles spēlei.

Festivāls “Dzīvā mūzika” ir tradīciju pārmantošanas projekts, tas, kā ierasts, oktobra beigās aicina pārlūkot instrumentu spēles tradīcijas un par šī gada tēmu izraudzīta kokles spēle. Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas mūzikas eksperts Ilmārs Pumpurs stāsta: ”Nacionālā simbola statusu ieguvušais tautas instruments Latvijas simtgades gadā nav palicis bez ievērības. Arī “Dzīvā mūzika” vēlas dot savu artavu kokļu daudzināšanā un festivāla koncertos un meistarklasēs piedāvā atskatīties, kādas izmaiņas šis arhaiskais instruments piedzīvojis pēdējo simts gadu laikā. Kādu jaunu spēles tradīciju un instrumentu rašanos tas ir rosinājis un kā šie procesi – gan tradīcijas izmaiņas, gan seno instrumentu atdzimšana ir noritējusi pie mums un kaimiņu zemēs, kas arī sevi pieskaita Baltijas kokļu spēles reģionam.”

Publicitātes fotogrāfija.

Tautas mūzikas festivāla “Dzīvā mūzika” ietvaros notiekošos pasākumus aicināts apmeklēt ikviens interesents. Ieeja koncertos un meistarklasēs – bez maksas.

Festivālu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs un biedrība “Skaņumāja”. Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Valsts meži un Limbažu novada dome.

Festivāla programma

19.oktobrī  Koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”, Krāsotāju ielā 12, Rīgā

19.00 Festivāla ieskaņu pasākums – tradicionālo deju vakars kokļu mūzikas pavadībā. Piedalās koklētāji un dancotāji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

20.oktobrī Limbažu novada domes zālē, Rīgas ielā 16, Limbažos

18.00 Svētku koncerts “Koklēdamis, spēlēdamis”

21.oktobrī Koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”, Krāsotāju ielā 12, Rīgā

12.00 Lekcijas un meistarklases.

Vada: Aušra Butkauskienė (Birži), Gaļina Lobkova (Sanktpēterburga), Laura Lukenskiene (Kauņa), Tuule Kann (Tallina), Ansis Jansons un Ilmārs Pumpurs (Rīga)

17.00 Kokļu mūzikas koncerts

Festivālā piedalās:  Ansis Jansons un kokļu spēles studija “Kokļu mežs” (Rīga),  koklētāju ansamblis “Accorda” (Valmiera), Valters Reiznieks un grupa “Ziemeļmala” (Limbaži), “Skaņumājas muzikanti” (Krape), Tulle Kaan, Karmen Juhkam, Laura Lehto (Igaunija), Laura Lukenskiene, Aušra Butkauskienė  (Lietuva), Gaļina Lobkova (Krievija).

Informāciju sagatavoja:
Linda Ertmane
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985; 29181396
Linda.Ertmane PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

Ceļā uz Latvijas simtgadi Nacionālais kultūras centrs organizē iniciatīvu “Katram savu tautastērpu”, kura mērķis ir stāstīt par tautastērpa rašanās, valkāšanas, darināšanas tradīcijām un aicināt katram latvietim veidot savu tautastērpu. Arī biedrības “Lauku sieviešu atbalsta grupa “Vaive”” dalībnieces vēlas saposties Latvijas simtgadei un turpināt sava tautastērpa izgatavošanu. Pagājušajā gadā sievietes izgatavoja tautiskos linu kreklus baltajā izšuvumu tehnikā un šogad auž tautiskos brunčus.

Biedrība iesniedza Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2018. gada projektu konkursam pieteikumu “Etnogrāfiskās Vidzemes sievu cepures (izšūtās)” un ieguva finansiālu atbalstu. No maija mēneša Vaives amatu mājā ir uzsākta projekta realizācija. Daiļamatu meistares Dagnijas Kupčes vadībā ir veikta esošo, saglabāto etnogrāfisko Vidzemes sievu cepuru izpēte muzeju fondos un privātkolekcijās. Paveikta pareizo materiālu izvēle un sagāde.

Plānots dalībniecēm līdz š.g. decembrim izšūt un sašūt katrai savu cepuri. Pirmās divas Vidzemes sievu etnogrāfiskā cepures ir izgatavotas un pārējās dalībnieces centīgi turpina darināt savas galvas rotas. Cepuru darināšanas process nodarbību dalībniecēm sniegs gandarījumu par savām spējām, garīgo bagātinājumu, finanšu līdzekļu ietaupījumu, lietderīgu brīvā laika pavadīšanu un savstarpējo komunikāciju.

Ar savām rokām izgatavojot pilnu tautas tērpa komplektu, rokdarbnieces saglabā, pārmanto un popularizē Latvijas kultūras mantojumu.

Informāciju sagatavojusi Valda Zaļaiskalna.

 

Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no Latvijas, Somijas un Zviedrijas jau 3 gadus strādā pie piesārņoto vietu attīrīšanas jautājumiem projektā “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE). Partneri oktobra sākumā tikās Valmierā, kur galvenie sanāksmes temati bija izstrādātās attīrīšanas metodes un to testēšana, zemesgabalu īpašumtiesību jautājumi, kā arī tapušās lietotnes, kurās vienkopus kartē apskatāmas piesārņotās un potenciāli piesārņotās vietas.

Bijušajā mazuta saimniecībā testē grunts piesārņojuma attīrīšanas metodi 


Projekta partneris Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centrs (LVĢMC), analizējot vairākus iespējamos scenārijus par piesārņojuma virzību caur gruntsūdeņiem uz Gauju, ir izstrādājis gruntsūdens plūsmas modelēšanu Valmieras pilsētas pašvaldības pilotvietai – bijušajai mazuta saimniecībai Dzelzceļa ielā 9. Secinājums – gadījumā, ja teritorijā netiktu veikta piesārņojuma attīrīšana, mazuts ar gruntsūdeņiem Gaujā nonāktu pēc 60 gadiem, taču tā apjoms būtu tik niecīgs, ka tas neradītu draudus ne cilvēkiem, ne videi. Līdzīgu modelēšanu prezentēja arī zviedru partneri no Esterjetlandes reģiona, vienlaikus uzsverot, ka latviešu veiktā modelēšana ir daudz detalizētāka. Viens no šīs sanāksmes gaidītākajiem brīžiem bija Valmieras Dzelzceļa ielas 9 pilotvietas apmeklēšana, kur septembrī tika uzsākti pilottesti, lai pārbaudītu, kā ar mazuta piesārņojumu cīnās viena no bioloģiskajām attīrīšanas metodēm – elektrokinēze, un izdarītu secinājumus, kas varētu noderēt citu līdzīgu vietu attīrīšanai. 

ĢIS darbā ar piesārņotām vietām

Tāpat sanāksmes laikā norisinājās darbseminārs par ģeogrāfisko informācijas sistēmu (ĢIS) izmantošanu darbā ar piesārņotajām vietām. Pārstāvji no Motalas pašvaldības Zviedrijā prezentēja risinājumus, kādus viņi izmanto, kā arī demonstrēja ĢIS sniegtās iespējas piesārņoto vietu pārvaldībā. Diskusijās partneri secināja, ka pārstāvētajās organizācijās šobrīd ĢIS netiek ļoti aktīvi izmantotas, atzīstot tās par diezgan sarežģītām, tomēr tika identificēti virzieni, piemēram, jau iepriekš minētā modelēšana, kurā ĢIS būtu ļoti vērtīgi izmantot. 

Mobilā lietotne un reģistrs par piesārņotajām un potenciāli piesārņotajām vietām Latvijā 

Projekta INSURE ietvaros LVĢMC pārstrādāja Latvijas piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu (PPPV) reģistru, uzlabojot gan šī reģistra funkcionalitāti, gan arī precizējot visu reģistrā iekļauto vietu koordinātes. Vienlaikus ir izstrādāta arī mobilā lietotne ar PPPV atrašanās vietām, ko sanāksmes laikā LVĢMC pārstāvji prezentēja partneriem. PPPV reģistrs, kā arī informācija par mobilo lietotni pieejama LVĢMC mājas lapā.

Rekomendācijas un semināri par piesārņoto vietu pārvaldību

Ne visu piesārņoto vietu attīrīšanā būtiska tikai metodes izvēle – procesu apgrūtinošs faktors var būt arī zemesgabalu un ēku īpašumtiesības. Šobrīd Vidzemes plānošanas reģions veic intensīvu pārrunu darbu ar kādas piesārņotas vietas īpašniekiem, lai panāktu vienošanos par teritorijas izpēti un ieteikumu izstrādi teritorijas iespējamai sanācijai un apsaimniekošanai. Līdztekus notiek rekomendāciju izstrāde piesārņoto vietu pārvaldībai un komunikācijai ar piesārņoto vietu īpašniekiem/pārvaldniekiem. Tiks rīkoti arī semināri pašvaldībām un citiem interesentiem, aktualizējot piesārņoto vietu pārvaldības problemātiku reģionā. 

 

Vairāk informācijas: Maija Rieksta, projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicina pašvaldības līdz šī gada 31. oktobrim pieteikt skolas programmai "Efektīvs enerģijas patēriņš skolās". Programmas laikā tās dalībnieki tiks aicināti mainīt paradumus un ieviest nelielus, bet regulārus pasākumus ar mērķi samazināt enerģijas patēriņu, nesamazinot komforta apstākļus telpās. Sasniegtais izmaksu ietaupījums tiks izmantots pašvaldības un skolas vajadzībām. Dalība programmā ir bezmaksas.

Programmas mērķis:

  • veicināt pārdomātu un racionālu enerģijas patēriņu VPR pašvaldībās;
  • motivēt izglītības iestādes sekot līdzi savam enerģijas patēriņam;
  • iesaistīt skolēnus enerģijas patēriņa samazināšanā savā izglītības iestādē;
  • samazināt nelietderīgas enerģijas izmaksas VPR skolās.

MērķauditorijaSkolas Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā.

Enerģijas ietaupījuma mērķis: vismaz 10% pret bāzes gadu.

Programmas ilgums: 01.01.2019. – 31.12.2019.

Programmas nolikums pieejams ŠEIT.

Pieteikšanās termiņš: līdz 31.10.2018., sūtot e-pastu janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv" target="_blank">janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv

Par "EFFECT4buildings" projektu:

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar deviņiem partneriem no Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Dānijas, Polijas un Igaunijas īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings" mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu lasiet: http://www.vidzeme.lv

Piektdien, 2018. gada 2. novembrī, Vidzemes plānošanas reģions aicina piedalīties pirmajā "WasteArt" atvērtajā darbseminārā, kas norisināsies Dabas un tehnoloģiju parkā "URDA" Daibē. Seminārā  izglītojošās darbnīcās un lekcijās varēs attīstīt ideju par atkritumu audita ieviešanu skolās un bērnudārzos, uzzināt par mākslas un komunikācijas kampaņu par atkritumu samazināšanu un atkārtotu izmantošanu, kā arī piedalīties ekskursijā jaunatklātajā kompleksā "URDA".

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) kā vienu no reģiona attīstības prioritātēm ir noteicis dabas kapitāla ilgtspējīgu apsaimniekošanu, kas ietver arī atkritumu pārstrādes un atkārtotas izmantošanas veicināšanu. Lai sasniegtu izvirzīto, VPR kopā ar Latvijas un Igaunijas partneriem šoruden sāk īstenot projektu “Otrreizēja atkritumu izmantošana, pielietojot mākslu un amatniecību” jeb  “WasteArt”, kura mērķis ir veicināt sabiedrības, jo īpaši bērnu un jauniešu, izpratni par pieaugošā sadzīves atkritumu daudzuma problemātiku.

Projektā plānota mākslas kampaņa par šo tēmu, kā arī 12 Vidzemes izglītības iestādēs, iesaistoties bērniem un skolotājiem, tiks veikti atkritumu auditi un izstrādāti rīcību plāni atkritumu daudzuma samazināšanai, pārstrādei un/vai atkārtotai izmantošanai. Akcentējot atkritumu samazināšanas aktivitāšu un resursu efektīvas izmantošanas nozīmi, projekta rezultātā iecerēts mainīt cilvēku ieradumus, lai tie kļūtu videi draudzīgāki. No Latvijas projektā kopā ar Vidzemes plānošanas reģionu strādā arī Vides risinājumu insitūts un atkritumu apsaimniekotājs "ZAAO".

2. novembra darbseminārs būs ideju apmaiņa starp projekta partneriem un vides un izglītības jautājumu interesentiem pirms projekta "WasteArt" aktivitāšu uzsākšanas.

Pasākuma darba valoda – angļu. Darba kārtība atrodama šeit

Dabas un tehnoloģiju parka "URDA" adrese:  "Stūrīši", Daibe, Pārgaujas novads.

Pieteikšanās dalībai pasākumā līdz š.g. 26. oktobra plkst. 17.00, rakstot uz guna.datava PIE videsinstituts PUNKTS lv

 

Vairāk informācijas par Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam projektu "WasteArt": Maija Rieksta, projekta "WasteArt" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, tel. +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Šis raksts atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.



Sestdien, 20.oktobrī, pulksten 18.00, kafejnīcā "Tērbata" (Tērbatas iela 2) notiks stāstu un neformālu sarunu pasākums tiem, kuri atgriezušies uz dzīvi Valmierā pēc darba vai mācībām ārzemēs. Ar saviem pieredzes stāstiem dalīsies Dainis Kalnbunde, "Valmieras stikla škiedra" produktu inženieris kurš pasaules pieredzi guvis 3 gadus strādājot uzņēmuma filiālē Lielbritānijā, Zane Pirsko, kafejnīcas / atpūtas vietas “Tērbata” vadītāja, kura pēc 6 gadu dzīves Spānijā un Londonā atgriezusies Valmierā, kā arī Laura Vēvere, kura pēc studijām un pieredzes gūšanas Londonā, šobrīd veido blogu par modes un stila tēmu un vada pasākumu organizēšanas aģentūru “Brillante Events”.

 

Pasākumu organizē biedrība "Ar pasaules pieredzi Latvijā" - kustība, kas apvieno cilvēkus ar pasaules pieredzi Latvijā, lai dalītos ar iegūto, redzēto un sajusto ārpus mājām, un pozitīvi iesaistītu to gan darbos, gan dzīvē šeit pat dzimtenē.

"Ar pasaules pieredzi Latvijā" pulcē jau ap 1700 grupas biedru, kas Rīgā uz pieredzes stāstu un diskusiju pasākumiem pulcējas ik mēnesi.

Pirmo reizi šāda veida pasākums Valmierā tiek organizēts sadarbībā ar Valmieras attīstības aģentūru.

Informācija par pasākumu un biedrības darbību pieejama arī "Ar pasaules pieredzi Latvijā!" facebook.com lapā, kā arī vietnē arpasaulespieredzi.lv.

gas Tehniskās universitātes (RTU) Cēsu filiālē 1. novembrī un 15. novembrī, plkst. 10 - 12 ar vieslekciju par aprites ekonomiku uzstāsies SIA «Vides investīciju fonda» Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta «Aprites ekonomikas attīstības sekmēšana caur inovatīvu iepirkumu un kapacitātes celšanas aktivitātēm» (Circular PP) eksperte dr.sc.ing. Jana Simanovska. Divās lekcijās viņa sniegs ieskatu aprites ekonomikas aspektos, tās lomu Eiropas politikā, par iespējām un izaicinājumiem, ko sniedz aprites ekonomikas ieviešana.

 

«Aprites ekonomika sola samazināt enerģijas un resursu patēriņu, sola arī jaunas darba vietas, tai pašā laikā pieprasa jaunus uzņēmējdarbības modeļus. Kādas ir mūsu iespējas to izmantot? Ko nozīmē aprites publiskais iepirkums? Ar ko tas atšķiras no zaļā publiskā iepirkuma?» norāda Jana Simanovska.

Circular PP projekts paredz kapacitātes celšanas aktivitātes visos ar aprites iepirkumu (zaļo publisko iepirkumu) saistītajos posmos, apskatot, kā vides tā arī sociālos aspektus iepirkuma procedūrā  un  cieši sadarbojoties ar  mazajiem un vidējiem uzņēmējiem.
Lekcija notiks sadarbībā ar Circular PP projektu.

Pasākums paredzēts studentiem, uzņēmumiem un pašvaldību iestādēm.

Aicinām pieteikties vieslekcijai, aizpildot pieteikuma anketu: https://ej.uz/zrsj

Pasākuma laikā tiks fotografēts, uzņemtos attēlus RTU Cēsu filiāle var izmantot publicitātei.

 

Papildu informācija:

Jānis Naglis,

RTU Cēsu filiāles direktora vietnieks

Tālr. 64119003

E-pasts: cesis PIE rtu PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:

Sandra Salmiņa,

RTU Cēsu filiāles

sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 64119003, 29464622

E-pasts: sandra.salmina PIE rtu PUNKTS lv

Līdzās Alūksnes Tūrisma informācijas centram Pils ielā 25A ir radīta iespēja izmantot velosipēdu pašapkalpošanās stendu, kas ierīkots Igaunijas-Latvijas pārrobežu programmas projekta “Zaļais dzelzceļš/Green Railway” ietvaros.

Velosipēdu pašapkalpošanās stends paredzēts nelielu remontdarbu veikšanai paša spēkiem – tajā pieejamas biežāk izmantotās velosipēdu montāžas atslēgas, skrūvgrieži un lāpstiņas, kā arī mehānisks pumpis dažādu velosipēdu marku, bērnu ratiņu un invalīdu ratiņu riepu pumpēšanai. Velosipēdu pašapkalpošanās stenda izmantošana ir bez maksas, bet līdzi jābūt monētai (50 centu, 1 eiro u.tml.), ar ko atvērt stenda durtiņas.

Pēc darbu veikšanas un durtiņu aizslēgšanas monētu ierīce atdod atpakaļ, līdzīgi kā novietojot atpakaļ iepirkumu ratiņus. Stends ir pieejams jebkurā diennakts laikā, kas tūristiem velobraucējiem atvieglos problemātiskas situācijas, ja velo remonts nepieciešams vēlos vakaros vai brīvdienās.

Minētā projekta ietvaros Alūksnes novadā ir veikta arī tūrisma maršruta marķēšana dabā, izvietojot informatīvās norāžu zīmes. Diemžēl Alūksnes novadā senā dzelzceļa līnija Alūksne-Ape ir saglabājusies dabā vairs tikai fragmentāri un visas līnijas atjaunošanai, veicot apauguma attīrīšanu, grunts pastiprināšanu un tiltiņu atjaunošanu, bez ievērojama pašvaldības līdzfinansējuma nebija iespējama, tādēļ “Zaļā dzelzceļa” maršruts Alūksni ar Api savieno, izmantojot LatEst velomaršruta posmus un vietējos autoceļus.

Projekta laikā ir atjaunots informatīvais stends pie Alūksnes un Gulbenes novada robežas, bet pie Alūksnes stacijas izvietots lielformāta tūrisma stends. Lai iedzīvotājus nemulsina šī stenda atrašanās vieta – šķietami zāliena vidū. Kā jau dabā redzams, ielas malā esošās teritorijas daļā pie stacijas šķūņa ir noņemta augsnes virskārta un šajā vietā taps automašīnu stāvlaukums Jāņkalna, Brīvības, Merķeļa un Uzvaras ielu pārbūves projekta ietvaros. Šīs autostāvvietas varēs izmantot gan vietējie iedzīvotāji, gan uzņēmumu klienti un stacijas ekspozīcijas apmeklētāji. Līdz ar to jaunais informatīvais stends pēc Jāņkalna ielas posma pārbūves atradīsies autostāvlaukuma malā. Pēc Jāņkalna un Brīvības ielu pārbūves arī pie stacijas būs pieejams velosipēdu pašapkalpošanās stends un būs iespējams uzlādēt elektrovelosipēdus.

 

Informāciju sagatavoja:

Evita Aploka

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Lai pārrunātu tūrisma galamērķu pārvaldības pilnveides iespējas Vidzemes reģionā, Vidzemes plānošanas reģions (VPR) aicināja uz tikšanos tūrisma nozares pārstāvjus no Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Vidzemes augstskolas, Gaujas Nacionālā parka (NP) tūrisma klastera “Enter Gauja”, kā arī vairākām Vidzemes pašvaldībām un tūrisma uzņēmumiem. Sanāksme tika rīkota VPR īstenotā Interreg Europe programmas 2014.-2020. gadam projekta “Destination SMEs” ietvaros, kas ļāvis vairākiem tūrisma nozares pārstāvjiem Latvijā iepazīt citu Eiropas valstu labās prakses tūrisma galamērķu pārvaldībā.

Sanāksmes laikā viņiem bija iespēja dalīties savos iespaidos par citur redzēto un apspriest šīs labās prakses ar kolēģiem. Īpaši tika izcelts Slovēnijas tūrisma zīmols un darbs pie tā ieviešanas un ilgtermiņa attīstības. Tāpat Vidzemes pašvaldību tūrisma speciālisti novērtēja Maltas pieredzi un spēju sabalansēt tūristu iecienītāko galamērķu, kultūrvēsturisko objektu atšķirīgās funkcijas priekš dažādām iedzīvotāju grupām. Proti, lai tās nezaudējot to sākotnējo funkcionalitāti spētu uzņemt arī lielu skaitu tūristu. Vairāku valstu pozitīvajā pieredzē iezīmējās vienoti, fundamentāli atslēgas elementi sekmīgai tūrisma galamērķu attīstībai – cieša mazo un vidējo uzņēmēju savstarpējā komunikācija un sadarbība, spēja kaimiņā saskatīt sadarbības partneri, kā arī nacionālā līmenī koordinēta un vienota reģionālā tūrisma mārketinga stratēģija.

Ideju darbnīcas laikā tūrisma nozares pārstāvji diskusijās vērtēja tūrisma attīstību veicinošos un kavējošos faktorus Vidzemes reģionā, analizēja atbalsta politikas stiprās un vājās puses tūrisma uzņēmējdarbībai, jaunu un inovatīvu tūrisma produktu izveidei un izteica priekšlikumus reģionālās tūrisma politikas uzlabošanai.

Klātesošie dalībnieki iezīmēja pie mums esošās sekmīgās tūrisma galamērķu pārvaldības prakses un darba grupās izstrādāja ieteikumus to tālākai attīstībai. Kā viens no pozitīvajiem piemēriem tika novērtēts Gaujas NP tūrisma klasteris “Enter Gauja” un tā darbība, kas kalpo par  piemēru citiem uzņēmējiem, veicinot izpratni par sadarbības ieguvumiem vienotā tūrisma galamērķī. Savukārt, kā galvenais izaicinājums pilnvērtīgākai tūrisma galamērķu darbībai tika minēts pārvaldības jautājums, atsaucoties uz šobrīd pastāvošajiem dažādajiem teritoriālajiem iedalījumiem atšķirīgos pārvaldības līmeņos. Nozares pārstāvji norādīja uz reģionālās tūrisma pārvaldes līmeņa neesamību un uzsvēra, ka Latvijā ir nepieciešams pilnveidot hierarhisku tūrisma pārvaldības sistēmu valsts, reģionu un pašvaldību līmenī ar katram noteiktām funkcijām, atbildību un finansējumu, nodrošinot efektīvu un saskaņotu tūrisma galamērķu pārvaldību. Papildus tam, saskaņotība tūrisma komunikācijā uz vietējiem un ārvalstu tirgiem Latvijā, kas tiek realizēta caur Tūrisma mārketinga stratēģiju 2018. – 2023. gadam, tika minēts kā būtisks faktors Latvijas tūrisma attīstības stratēģisko mērķu sasniegšanā, kas, kā atzīmēja nozares pārstāvji, var tikt uzlabots ar reģionālā līmeņa aktīvu iesaistīšanos, taču tam nepieciešamas praktiskas vadlīnijas nacionālā zīmola izmantošanā un reģionālā līmeņa pozicionējums tajā.

Projekts “Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos” (Destination SMEs) tiek īstenots Eiropas Reģionālā attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas ietvaros. Projekta Destination SMEs galvenais mērķis ir uzlabot tūrisma sektora mazo un vidējo komersantu konkurētspēju, attīstot tūrisma galamērķu pārvaldību. Lai to risinātu, projekta ietvaros tiek identificēti labās prakses piemēri tūrisma galamērķos Eiropā, īstenojot starpreģionu pieredzes un zināšanu apmaiņas pasākumus. Tiek analizēti valsts līmeņa politikas plānošanas dokumenti, kā arī veicināta starpinstitucionālā un starpnozaru sadarbība.

Papildu informācija par projektu: šeit.

Projekta mājaslapa: http://www.interregeurope.eu/destinationsmes/

Informāciju sagatavojuši projekta eksperti Lienīte Priedāja-Klepere, e-pasts: lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv un Ģirts Broks girts.broks PIE vidzeme PUNKTS lv.

Šī gada 6. novembrī Gulbenē Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību un Vidzemes plānošanas reģionu rīko semināru “Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas iespējas Latvijā”. Semināra ietvaros RTU eksperti, siltumapgādes uzņēmumu pārstāvji, kā arī citi enerģētikas nozares pārstāvji runās par pašreizējo situāciju centralizētā siltumapgādē Latvijā, kā arī par nākotnes izaicinājumiem un iespējam, īpašu uzmanību pievēršot 4. paaudzes jeb zemas temperatūras siltumapgādes sistēmai.

Seminārs ir paredzēts plašai auditorijai – siltumapgādes uzņēmumiem, pašvaldību pārstāvjiem, apsaimniekotājiem un citiem ar siltumapgādi saistītiem pārstāvjiem. Seminārs tiek rīkots projekta “LowTEMP – Zemas temperatūras centralizētā siltumapgāde Baltijas jūras reģionam” ietvaros. Lūgums semināram reģistrēties līdz 01.11.2018., REĢISTRĀCIJAS FORMA Dalība seminārā ir bezmaksas.
 

Semināra programma pieejama ŠEIT.

Pasākuma norises laiks: 06.11.2018 no plkst. 10:30 līdz 15:00
Pasākuma norises vieta: Vecgulbenes Muiža, Brīvības iela 18, Gulbene

Projekts „LowTEMP” tiek īstenots Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.- 2020. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Eiropas teritoriālās sadarbības Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas instrumenta atbalstu. Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu. Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienībai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.


28. novembrī plkst.10.00 un plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā notiks muzikāls koncertuzvedums par Valmieru „Vali, mierā!".

Iedomāsimies, ka pēkšņi risinās savādi notikumi, un mēs visi aizmirstam, kā sauc pilsētu, kurā dzīvojam. Kādā veidā mēs spētu savu pilsētu atpazīt un atcerēties tās vārdu? Katrā pilsētā ir savas īpašas vietas, kas raksturo tieši šo pilsētu. Vai mēs tās zinām? Vai zinām teikas un vēsturi, kas saistītas ar šīm vietām? Ja mēs to uzzinām un iepazīstam, tad kā puzles gabaliņus varam salikt savas pilsētas vārdu no jauna.

Koncertuzvedums „Vali, mierā!” ar Valmieras Viestura vidusskolas skolēnu, kā arī profesionālu aktieru līdzdalību aizvedīs mūs neparastā ceļojumā un piedzīvojumos. Iepazīsim kopā savu brīnišķīgo pilsētu, kas ir mūsu mājas!

 

Režisore: Santa Tanenberga

Scenārijs: Kristīne Dina Bitēna

Mūzika: Atvars Sirmais

Horeogrāfija: Linda Mīļā

Vokālais izpildījums: popgrupa „Notiņas"

Lomās: aktieris Ivars Brakovskis, Valmieras Viestura vidusskolas skolēni

Video: Emīls Spuņģis

 

Biļetes: EUR 2,-. Grupām lūgums rezervēt biļetes Valmieras Kultūras centra kasē, zvanot pa tālruni 64207207.

Pasākums notiek ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Plašāk: www.vkc.lv.

 

Informāciju sagatavojusi:

Līga Tarbuna

Valmieras Kultūras centra

sabiedrisko attiecību vadītāja

Mob. tel.: 28382051

liga.tarbuna PIE valmiera PUNKTS lv

1.novembrī no plkst.17.00 līdz 19.00 Valmieras integrētajā bibliotēkā Cēsu ielā 4 norisināsies vides forums “Dzīvojam zaļi 2018!”. Tajā aicināts piedalīties ikviens, kuram rūp pilsētas vides attīstība, vietējo, nacionālo un globāla mēroga vides izaicinājumu risināšana lokāli, ir vēlme uzzināt vairāk par iespējām un interese mainīt savus ikdienas paradumus. Foruma dalībniekus aicinām ierasties jau no plkst.16.30, kad būs iespējams piedalīties Ekoskolu jauniešu vadītās radošajās darbnīcās.

Valmieras vides foruma “Dzīvojam zaļi!” laikā dalībniekiem būs iespējams uzzināt vairāk par valmieriešu līdzšinējām rūpēm par vidi un videi draudzīgu dzīvesveidu, kā arī Latvijas un pasaules vajadzībām vides jomā. Būs iespēja paust savu viedokli par nepieciešamajām rīcībām un uzlabojumiem, kā arī iespējām mainīt dzīvesveidu ikdienā.

Aptaujas rezultātus par videi draudzīgu rīcību Valmieras mājsaimniecībās vides izaicinājumu kopsakarībās prezentēs Latvijas Universitātes pētnieks un biedrības “Zaļā brīvība” valdes priekšsēdētājs Jānis Brizga. Tiks piedāvāta informācija par pilsētas pašvaldības iniciatīvām, valmieriešu iespējām iesaistīties un līdzdarboties videi draudzīgas rīcības jomā.

Valmieras Ekoskolu jaunieši un bērni piedāvās papildu informāciju un vadīs radošās vides darbnīcas par tēmu “Nē plastmasai!”, piedāvājot pagatavot ikdienā ērti pielietojamas plastmasas alternatīvas vieglajam plastmasas iepakojumam, plastmasas maisiņiem.

Valmieras vides forumu “Dzīvojam zaļi!” organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Vides un ilgtspējīgas attīstības pārvaldības grupas pētniekiem un Valmieras Ekoskolām – Valmieras 2.vidusskolu, Valmieras sākumskolu, Valmieras Viestura vidusskolu, ZAĻO SKOLU un bērnudārzu “Vālodzīte”. Pasākums ir daļa no Valmieras Ekoskolu aktivitātēm to Rīcības dienu ietvaros ar 2018.gada vadmotīvu “Nē plastmasai!”.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

Ideja pasaku grāmatai radusies 2017. mācību gadā, kad bērni ar savām ģimenēm kopīgi radīja grupas pasaku grāmatas. Projekts visiem šķita tik aizraujošs, ka liela daļa stāstu tika pārveidoti teātra uzvedumos un piedzīvoja pirmizrādes pirmsskolas ģimeņu dienā. Kopīgi darbojoties, sapratām, ka bērnus vairāk interesē grāmata, kuras tapšanā piedalījušies viņi paši vai bērniem tuvi pieaugušie.

Grāmatas “Mana Priedīte pasakās” tapšanā piedalās pirmsskolas “Priedīte” darbinieki, vecāki, Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas skolēni un Madonas novada bibliotēka. Grāmatā plānotas 15 ilustrētas pasakas. Pasaku autori ir pirmsskolas darbinieki un vecāki. Katra pasaka ir saistīta ar grupas nosaukumu, rezultātā sacerēti stāsti par ezīšiem, zaķēniem, vāverēniem, bitītēm, mārītēm, pelēniem, sienāzīšiem, pūcītēm, zīlītēm, taurenīšiem un citiem, bērniem saprotamiem tēliem.

Pasaku ilustrācijas top sadarbībā ar Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas audzēkņiem. Lepojamies, ka daļa ilustrāciju autoru ir mūsu bērnu dārza absolventi. Ilustrācijas ir svarīgs palīgs bērniem grāmatas lasīšanā, kur kāds no pasakas tēliem ir zīmēts. Tas veicina aktīvu bērna iesaisti lasītapguves procesā un apziņu, ka lasīt ir aizraujoši jebkurā vecumā. Vēl jo vairāk, bērna un pieaugušā kopīga lasīšana ir vērtīgs ieguldījums ģimenisko saišu stiprināšanā.

Tuvākajās dienās tiks uzsākts darbs grāmatas maketēšanai un drukāšanai. Decembra sākumā ieplānoti grāmatas “Mana “Priedīte” pasakās” atvēršanas svētki Madonas pilsētas bibliotēkā. Grāmatas maketēšana un izdošana notiek ar VKKF un Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2018 finansiālu atbalstu projekta “Mana “Priedīte” pasakās” ietvaros.

 

Informāciju sagatavojusi:

Projekta “Mana “Priedīte” pasakās” vadītāja Gita Lancmane un pirmsskolas skolotāja Guna Ruļuka

e-pasts: pried%C4%ABte PIE madona PUNKTS lv

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina valmieriešus novērtēt un uzturā izmantot Valmieras centralizēti piegādāto dzeramo ūdeni no krāna. Centralizētā ūdensapgāde pilsētvidē ir veiksmīgākais risinājums, lai varētu uzturā lietot kvalitatīvu, veselībai nekaitīgu un finansiāli izdevīgu dzeramo ūdeni.

Rekomendējamais dzeramā ūdens patēriņš cilvēkam dienā vidēji ir 1,5-2 litri, un Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācijas apkopotie statistikas dati liecina, ka katrs trešais iedzīvotājs ikdienā lieto fasēto dzeramo ūdeni. Tā gada laikā par to vidēji tiek iztērēti 300 - 400 eiro, vienlaikus saražojot ap 50kg plastmasas atkritumu. Tikmēr SIA “Valmieras ūdens” centralizēti piegādātā dzeramā ūdens izmaksas ir 1,10 eiro par kubikmetru jeb 0,11 centi par litru. Tas savukārt nozīmē, ka gada laikā, izdzerot divus litrus dienā, izmaksas par dzeramo ūdeni sastāda nepilnu vienu eiro.

Dzeramā ūdens resurss Valmieras un tās aglomerācijas patērētāju vajadzībām tiek iegūts tikai no pazemes, izmantojot artēziskos urbumus. SIA “Valmieras ūdens” rīcībā ir desmit šādi urbumi vidēji 110 metru dziļumā. Dzeramā ūdens ieguve notiek nepārtraukti, un diennakts laikā SIA “Valmieras ūdens” urbumos iegūst 3500-4000 kubikmetrus ūdens, kas pirms piegādes patērētājiem nonāk dzeramā ūdens sagatavošanas stacijā. Tās galvenais darbības mērķis ir samazināt dzelzs un mangāna saturu ūdenī, izmantojot šķembām un kvarca smiltīm pildītus filtrus. Tajā pašā laikā tiek saglabātas pazemes ūdens labās īpašības.

Laboratorijas dati apliecina, ka ūdens kvalitāte praktiski nesamazinās, veicot ceļu no ūdens sagatavošanas stacijas līdz patērētāju ūdenskrānam. Katru nedēļu tiek veiktas pārbaudes dzeramā ūdens sagatavošanas stacijā, lai pārliecinātos par kvalitātes rādītāju atbilstību, un ar aktuālo dzeramā ūdens kvalitātes pārskatu ikviens interesents var iepazīties SIA “Valmieras ūdens” interneta vietnē www.valmierasudens.lv. Lai saglabātu ūdens kvalitāti ceļā no dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas līdz patērētājam, SIA “Valmieras ūdens” divreiz gadā veic maģistrālo ūdensvadu skalošanu un dezinfekciju. Reizi ceturksnī notiek dzeramā ūdens atbilstības monitorings visā pilsētā, kad ūdens paraugu ņemšana notiek vairākās vietās dažādos Valmieras pilsētas rajonos tieši no patērētāju ūdens krāniem. Regulārs dzeramā ūdens atbilstības monitorings ļauj būt drošiem par iedzīvotājiem piegādātā dzeramā ūdens kvalitāti.

23.oktobrī arī Eiropas Parlaments atbalstīja priekšlikumus Eiropas Savienības direktīvā par dzeramā ūdens patēriņu, lai uzlabotu ūdens kvalitāti un nodrošinātu piekļuvi dzeramajam ūdenim, vienlaikus samazinot plastmasas pudeļu radīto atkritumu daudzumu.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

Latvijas Republikas proklamēšanas 100.gadadienā, 18.novembrī, Valmieras Drāmas teātrī svinīgā sarīkojumā sveiks Goda un Gada valmieriešus, ko apbalvojumam par ieguldījumu sabiedrības labā, nesavtīgu darbu, pilsētas attīstības veicināšanu un Valmieras vārda nešanu pasaulē izvirzījuši līdzcilvēki. Valmieras pilsētas pašvaldības domes sēdē 25.oktobrī lemts par apbalvojuma saņēmējiem.

Latvijas vienaudzis, saukts arī par Pārcēlāju, Ēriks Tomsons, rīkojoties drosmīgi un pašaizliedzīgi, ir izglābis dzīvības un palīdzējis kopā palikt ģimenēm. Otrā pasaules kara laikā, veicot astoņus braucienus pāri jūrai, Ē.Tomsons drošībā nogādāja vairāk nekā tūkstoti cilvēku. Par to izcieta sodu Sibīrijas lēģerī. Saņēmis arī valsts augstāko apbalvojumu. Ē.Tomsons savas 100.dzimšanas dienas gadā saņems titulu “Goda valmierietis 2018”.

Apbalvojumu “Goda valmierietis 2018” saņems arī sporta skolotājs, sportists, vecmeistars Elmārs Gulbis. Viņš piedzima dažas dienas pirms neatkarīgās Latvijas 10.gadskārtas. Sacensībās piedalās joprojām, šogad Latvijas Sporta veterānu – senioru savienības 55.sporta spēlēs iepriecinot ar uzvaru 1500 m distancē 85+ grupā. Viņam pieder arī valsts rekords. Arī šobrīd E.Gulbis turpina trenēties, četras reizes nedēļā noskrienot 12 kilometrus. Aizraušanās ir arī šahs, kura iemaņas nodod jaunajai paaudzei Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā. Saņēmis Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumu par mūža ieguldījumu sportā 2014.gadā.

Dzejnieks un savas pilsētas patriots, “zaļās” domāšanas aizstāvis un daudzu lasītāju cienīts laikraksta “Liesma” žurnālists Aivars Ustups. “Goda valmierietis 2018” pieteikumā norādīts, ka “visu mūžu nostrādājot laikrakstā, Aivara Ustupa galvenie rakstu varoņi ir vietējie valmierieši, savos rakstos ir atspoguļojis gan viņu ikdienas lietas, gan svētku brīžus. Aivars nebaidās būt arī kritisks un tiešs, lai vēstītu par problēmām, kas, viņaprāt, Valmierai un tās iedzīvotājiem svarīgas”.  

Apbalvojumu “Goda valmierietis 2018” saņems Valmieras Drāmas teātra aktrise kopš 1968.gada Skaidrīte Putniņa, šogad atzīmējot 50 gadu darba jubileju Valmieras Drāmas teātrī. Viņa Valmieras teātrī ienāca režisoru Māras Ķimeles un Oļģerta Krodera drosmīgās darbības laikā. Gan dzīvē, gan uz skatuves ir sievišķības etalons ar apbrīnojamu dzīvesprieku. O.Kroders teicis, ka Skaidrītei Putniņai ir Dieva dots talants. Tam apliecinājums ir skatītāju un kritiķu novērtētais sniegums un radošās amplitūdas plašums.

Titulu “Goda valmierietis 2018” 18.novembrī saņems sporta skolotājs, treneris, sportiska dzīvesveida entuziasts un, kā pieteikumā uzsvērts, “ļoti labs cilvēks” Ēriks Roštoks. Par mūža ieguldījumu Valmieras sporta jomas attīstībā, esot gan Valmieras Bērnu sporta skolas pirmajam direktoram, Jāņa Daliņa stadiona direktoram, gan Valmieras rajona Fiziskās kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājam, gan daudzu sportistu skolotājam un trenerim. Pateicībā par mīlestību pret sportu veicināšanā bērnu un jauniešu vidū. Par sabiedriski aktīvu darbošanos, vienmēr aktīvi sekojot līdzi sporta dzīvei Valmierā, to turpinot darīt, šogad nosvinot 90.dzimšanas dienu. Saņēmis Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumu par mūža ieguldījumu sportā 2011.gadā. 

Apbalvojumu “Gada valmierietis 2018” saņems adītāja Tija Frīdenberga. Ikdienā veicot grāmatvedes pienākumus, T.Frīdenberga brīvo laiku velta nodarbei, kuras siltumu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē izjūt katrs jaundzimušais valmierietis. Jau četrus gadus mazulīši dāvanā saņem T.Frīdenbergas adītu cepurīti ar Valmieras vārdu. Šī gada vasarā tapa jau tūkstošā cepurīte.

“Gada valmierietis 2018” apbalvojumu saņems arī barikāžu dalībnieks, sabiedriski aktīvs valmierietis Jānis Kalnačs. Sadarbojoties ar Valmieras muzeju, viņš brīvprātīgi veic barikāžu dalībnieku apzināšanu bijušā Valmieras rajona teritorijā. Nedaudz vairāk nekā gada laikā saraksts ir papildināts ar vairāk nekā 300 vārdiem, lielākā daļa barikāžu dalībnieki uzrunāti personīgi, gūstot gan atmiņu stāstus, gan arī vērtīgas tā laika liecības, kas nodotas Valmieras muzeja īpašumā. Darbu novērtējuši arī vēsturnieki, sarakstu reģistrējot Barikāžu muzejā. Viņa mērķis ir sagatavot pēc iespējas pilnīgāku sarakstu līdz barikāžu atceres trīsdesmitgadei 2021.gadā.

Par ieguldījumu pilsētas attīstībā pateicamies vēstures skolotājai ar stāstnieces talantu, gidei Inetai Amoliņai. “Gada valmierietis 2018” tituls piešķirts par aizrautību, stāstot par Latvijas un Valmieras notikumiem, veicinot patriotismu dažāda vecuma cilvēkiem par savu pilsētu un valsti. Tematisku ekskursiju organizēšana un vadīšana, pasākumu organizēšana, dalība dažādos projektos, atmiņu dokumentēšana – tie ir tikai daži veidi, kā I.Amoliņa rada interesi par vēsturiskiem notikumiem, kas ietekmējuši ikvienu no mums, ļaujot tajos klausītājam saskatīt katram savu vēsturi.

Goda un Gada valmierieši tiks sveikti Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītā svinīgā sarīkojumā 18.novembrī plkst.18.00 Valmieras Drāmas teātrī. Svinīgajā sarīkojumā uzstāsies vokālā grupa “Latvian Voices”, kā arī būs “Dziesmas par Valmieru” videoklipa pirmizrāde. To kopā ar Valmieras grupu “Age of Stones” iedziedāja, kā arī kopā filmēšanā brīvprātīgi piedalījās 12 valmierieši. Ieeja bez maksas, iepriekš izņemot ielūgumu “Biļešu paradīze” kasē Valmieras Kultūras centrā vai Valmieras teātrī.

Apbalvojuma saņēmējiem tiks pasniegts Valmieras pilsētas pašvaldības atzinības raksts un īpaši izgatavota piemiņas nozīmīte – Valmieras izaugsmes medaļa, kurā iegravēts apbalvojuma saņēmēja vārds un uzvārds.

Laikā no 21.augusta līdz 8.oktobrim iedzīvotāji bija aicināti izvirzīt kandidātus apbalvojumu saņemšanai, lai pateiktos cilvēkiem, kuri veicinājuši Valmieras attīstību, izaugsmi, iedzīvotāju labklājību un pilsētas atpazīstamību. Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības nolikumam “Par Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumiem” visus kandidātus izvērtē un apbalvojumu ieguvējus apstiprina Valmieras pilsētas pašvaldības dome.

Valmieras pilsētas apbalvojumi “Goda valmierietis” un “Gada valmierietis” tiek piešķirti kopš 1999.gada.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

 


 

  


 

Sagaidot Latvijas simtgades patriotisko mēnesi, 15. novembrī Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina piedalīties pilsētas ekskursijā “Valmiera – patriotisma simbols”. Ekskursiju vadīs Valmieras gide un vēsturniece Ineta Amoliņa, atklājot stāstus, kas cieši saistīti ar Latvijas vēsturi, Valmieru un valmieriešiem. Pulcēšanās ekskursijai plkst.18:00 pie Valmieras ūdenstorņa Kr. Valdemāra ielā 1, iesākot ar stāstu par Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga svinīgo pacelšanu virs pilsētas 1988.gada 18.novembrī. 

Kādi notikumi risinājušies Valmierā, lai atzītu Latviju par autonomu valsti? Cik bezbailīga bijusi Vīlandes Skolnieku rota, kura 1919.gadā cīnījusies par Latviju un iedvesmojusi arī Valmieras skolu jaunatni aizstāvēt savu valsti? Kā veidojusies Valmieras aizsardzības sistēma? Kādi notikumi saistīti ar Valmiera ģerboņa izveidi? Kur Valmierā tika iespiesta pirmā pastmarka un kādi notikumi risinājušies Vecpuišu parkā pirms simts gadiem? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem par Valmieras patriotiem uzzināsiet ekskursijas laikā.Dalība ekskursijā ir bez maksas. Aicinām interesentus pieteikties savlaicīgi, rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, ierodoties Valmieras Tūrisma informācijas centrā vai zvanot pa tālruni 26332213, 64207177.Ekskursija norisināsies projekta “Brīvības ielas stāsts 9 pilsētās, reģionu simboli un vērtības” ietvaros. Projektu “Brīvības ielas stāsts 9 pilsētās, reģionu simboli un vērtības” īsteno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Valsts reģionālās attīstības aģentūra, Latvijas Lielo pilsētu asociācija sadarbībā ar deviņām republikas pilsētām. 


Informāciju sagatavoja:
Baiba Misiņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Valmieras Tūrisma informācijas centra 
Tūrisma informācijas konsultante
Mob. tālr.: 25770028

Vidzemes iedzīvotājiem ir iespēja iesaistīties jaunā piedzīvojumā – piedalīties apmācībās par starpkultūru dialogu un saņemt naudu paša radīta projekta īstenošanai. Apmācības notiks 13. novembrī viesu namā “Brūtes” Beverīnas novada Mūrmuižā. Tās rīko Valmieras novada fonds ar Kultūras ministrijas atbalstu.

Apmācību mērķis ir attīstīt vidzemnieku izpratni par starpkultūru dialogu, tā formātiem un instrumentiem. Tāpat apmācībās lektore Marina Gurbo palīdzēs radīt jaunas projektu idejas un metodoloģiju, kā veidot un uzturēt starpkultūru dialogu savās kopienās. Mācību dalībnieki varēs attīstīt un “pārbaudīt” savas idejas, izmantojot tādas projekta izstrādes metodes kā problēmu analīze un pārmaiņu teorija.

Semināra noslēgumā vairākām labākajām idejām tiks dota zaļā gaisma, to īstenošanai sniedzot finansiālo atbalstu 5000 eiro apmērā. Projektus vēl varēs precizēt un uzlabot pēc apmācībām, bet īstenot varēs līdz 2019. gada janvāra vidum.

Pieteikties aicinām gan nevalstisko organizāciju pārstāvjus, gan jebkuru citu entuziastu, kurš ir motivēts izstrādāt projektu par kultūru sadarbību, līdz 6. novembrim aizpildot pieteikuma anketu https://ej.uz/ApmacibasSDVidzeme. Vietu skaits ierobežots.

Valmieras novada fonds jau piecus gadus ir Kultūras ministrijas deleģēts pārstāvis Vidzemē pilsoniskās sabiedrības un starpkulktūru dialoga jomā. Ar ministrijas atbalstu notiek regulāri projektu konkursi, ir pieejamas bezmaksas NVO konsultācijas juridiskajos un grāmatvedības jautājumos, bet 8. decembrī notiks Vidzemes NVO forums.

 

 

Papildu informācija:
Ansis Bērziņš, VNF valdes priekšsēdētājs
Tālrunis: 26136756, 64281792;
e-pasts: ansis.berzins PIE vnf PUNKTS lv
http://www.vnf.lv

13.novembrī plkst.18.30 Valmieras Tūrisma informācijas centrā (Rīgas ielā 10) aicinām apmeklēt trešo un noslēdzošo stāstījumu par Valmieras pilsētas pašvaldības vadītājiem no 1919. līdz 1940.gadam. Sagaidot Latvijas simtgadi, Valmieras muzeja vēsturniece Ingrīda Zīriņa sagatavojusi īpašu stāstu par Valmieras pilsētas vadītāju Jāni Valfrīdu Ruģēnu un Valmieru pirms Otrā pasaules kara.

Jānis Valfrīds Ruģēns cēlies no ievērojamas zemnieku dzimtas. Viņš bijis Brīvības cīņu dalībnieks, Lāčplēša Kara ordeņa kavalieris, agronoms un ilggadējs Valmieras divgadīgās Lauksaimniecības skolas pārzinis. Lai gan par Valmieras pilsētas vadītāju nostrādāja vien dažus gadus, no 1934. līdz 1940.gadam, viņš paveica daudz. Kāds tieši bija viņa devums un kā tas ietekmēja pilsētas attīstību, par to uzzināsiet sarunā ar Ingrīdu Zīriņu.

Savukārt 15.novembrī plkst.18.00 aicinām piedalīties pilsētas ekskursijā “Valmiera – patriotisma simbols”. Ekskursiju vadīs Valmieras gide un vēsturniece Ineta Amoliņa, atklājot vēsturiskus, patriotisma pilnus stāstus, kas cieši saistīti ar Valmieru un valmieriešiem. Tikšanās interesentiem paredzēta pie Valmieras ūdenstorņa K.Valdemāra ielā 1, blakus Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcai, kur Inetas Amoliņas stāstījums iesāksies ar faktiem par Latvijas valsts sarkanbaltsarkanā karoga svinīgo pacelšanu virs pilsētas 1988.gada 18.novembrī.

Jāpiebilst, ka dalība abos pasākumos ir bez maksas. Aicinām interesentus pieteikties savlaicīgi, rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, ierodoties Valmieras Tūrisma informācijas centrā (Rīgas iela 10) vai zvanot pa tālruni 26332213, 64207177.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Inita Nerātne
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma projektu vadītāja
Mob. tālr.:25664420

 

3. novembrī plkst. 13.30 Trapenē atklās Ojāram Vācietim veltītu izstādi “Atpakaļlaiks”. Izstāde tapusi ar VKKF un VPR atbalstu un ir veltījums Ojāra Vācieša 85 jubilejai.

Tajā apkopoti unikāli priekšmeti, vēstuļu un atmiņu fragmenti un dzejoļi, kas stāsta par to pamatu, kas veidoja viņu par vienu no izcilākajiem 20. gadsimta latviešu dzejniekiem- ģimeni, mājām un saknēm. Izstāde veidota, lai īpaši uzrunātu Ziemeļvidzemes skolēnus, rosinātu iepazīt Ojāru Vācieti un veicinātu izpratni par dzimtās Vidzemes nozīmi viņa daiļradē.

Akadēmiķis Jānis Stradiņš viņu nosaucis par „lielu dāvanu mazai tautai”, Imants Ziedonis – par „tautas sirdsapziņu”, par „piemērīšanās vertikāli”, Jānis Peters atzinis, ka viņš kā „pārjūtīgs seismogrāfs reģistrē apakšzemes grūdienus, brīdinot zemes iemītniekus jau iepriekš”. Rakstīdams savam laikam, dzejnieks rakstīja mūžībai, pravietiski skatīdamies laikā.

Visi laipni aicināti!

 

“Es sēdu

Zem bērnības saules,

Un pulksteņa rādītāji man iet

No labās uz kreiso-

Uz atpakaļlaiku

Uz mirkli atpakaļlaika”

(O. Vācietis)

Informāciju sagatavojusi Ineta Riepniece, biedrība "Vītolēni"

 

J.Cimzes Valkas Mūzikas skola ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Vidzemes Plānošanas reģiona atbalstu realizē projektu “Rosinoša kultūrvide un profesionālās mūzikas pieejamība kā vienota platforma kvalitatīvas kultūrvides nodrošināšanai Vidzemes reģiona sabiedrībā”.

 

Jūlija beigās Valkā, saules pielietā Mūzikas skolas zālē baudījām kvarteta “RIX” virtuozo, vitālas enerģijas pilno priekšnesumu, kas visa koncerta garumā klausītājus uzlādēja ar bagātīgu pozitīvu emociju lādiņu. Savukārt oktobra vidū organizējām kokļu mūzikas entuziastu pēcpusdienu. Valkas koklētāji sagaidīja jaunos koklētājus ar skolotājiem no Cēsīm, Valmieras un Strenčiem. Pasākuma pirmajā daļā notika kokles spēles meistarklases un speciālistu metodiska satura pārrunas un diskusijas, bet turpinājumā sekoja kokļu mūzikas Koncerts, kurā uzstājās koklētāji, kas savu prasmi rādīja solo izpildījumā un ansambļu spēlē. Koncertā muzicēja ne tikai skolēni, bet arī skolotājas, kas prot ne tikai labi iemācīt, bet prasmīgi attīsta arī pašas savu radošo darbību. Noslēgumā izveidojās draudzīga kokļu saspēle, visiem kolektīviem muzicējot kopā. Projekta noslēdzošais pasākums notiks 7. novembrī, kurā plānotas atzītu un zinošu, pieredzes bagātu speciālistu vadītas meistarklases saksofona, klavieru un flautas spēles skolotājiem un skolēniem. Kā skaista un skanīga projekta izskaņa 7. novembrī pl.17.30 J.Cimzes Valkas Mūzikas skolā sagaidāms Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēkņu Koncerts ar saksofonista Aigara Raumaņa piedalīšanos.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavojusi Līga Veinberga, J.Cimzes Valkas Mūzikas skolas direktore.

2. novembrī Limbažu muzejā par godu Latvijas simtgadei notiks J. Ulmja grāmatas "Par tēvzemi mīļo” atvēršanas svētki.

Līdz ar Latvijas valsts proklamēšanu 1918.g. 19. novembrī sākās arī tās Atbrīvošanas karš un bruņoto spēku veidošanās darbs. Brīvprātīgo latviešu karavīru pirmajās rindās bija jūras virsleitnants Vilis Gelbe, kura vadībā tika  izcīnītas varonīgās un liktenīgās kaujas Vidzemē.  1919.g. 19. jūnijā kaujā pret vācu dzelsdivīzijas karaspēku pie Vidrižu muižas viņš un pēc nāves apbalvots ar Lāčplēša kara ordeni.  Grāmatā pirmo reizi ar bagātu arhīva materiālu parādīts Limbažu komandatūras nozīmīgais devums un grūtības, ar kurām nācās saskarties, veicot iedzīvotāju mobilizācijas un armijas apgādi  no lieliniekiem atbrīvotajos Ziemeļvidzemes pagastos. Grāmatā pievērsta arī uzmanība latviešu un igauņu savstarpējām attiecībā kara apstākļos, kas ietekmēja arī V. Gelbes turpmāko dienesta karjeru.

Grāmata “Par Tēvzemi mīļo…”, kas iznāk Latvijas nozīmīgu jubileju priekšvakarā, ir sava veida paliekošs piemineklis V. Gelbem un viņa cīņu biedriem. Tā ir kā ceļvedis  Ziemeļvidzemes atbrīvošanas kara pētniekiem un rokasgrāmata jaunās paaudzes patriotisma audzināšanā .

Grāmatas izdošanu finansiāli atbalstījuši Valsts kultūrkapitāla fonds un Vidzemes plānošanas reģions.

 

Informāciju sagatavojusi rojekta Grāmata “Par tēvzemi ‘mīļo…”   koordinatore Limbažu muzeja galv. krājuma glabātāja D. Nipāne.