Arhīva kalendārs

« October 2018 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Gatavojoties  starptautiskajam 24 stundu hakatonam «Copernicus Hackathon and Climathon Riga 2018», 17. oktobrī Rīgā, RISEBA, Meža ielā 1, korpuss 6, notiks iesildīšanās pasākums – praktisks seminārs, vairojot izpratni par satelītu datu izmantošanas iespējām. 24 stundu hakatons sāksies 26. oktobrī sāksies Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikā vienlaikus ar vēl 100 pilsētām pasaulē. Tā laikā starpdisciplinārām komandām, atsaucoties vairāku Latvijas pašvaldību izaicinājumiem, būs jāpiedāvā risinājumi pilsētu viedai un klimatam draudzīgai pārvaldīšanai, izmantojot «Copernicus» satelītu datu iespējas.

«Pēdējo desmit gadu laikā brīvi pieejami satelītu dati piegādā apjomīgu informācijas bāzi, ko iespējams pielietot dažādu jomu attīstīšanā. Teju ik dienu vairāki orbītā ceļojoši satelīti  ievāc datus par Zemi un piegādā informāciju dažādās izšķirtspējās, tajā skaitā par vidi Latvijā. Tas ir resurss, lai iegūtu informāciju par norisēm uz sauszemes, saldūdeņos un jūrā, kā arī par atmosfēru un tajā notiekošajiem procesiem. Šādas informācijas pieejamība nodrošina iespēju veikt efektīvāku Latvijas vides un dabas resursu analīzi, plānošanu un monitoringu, tādējādi pieņemt gudrus un ilgtspējīgus teritorijas apsaimniekošanas lēmumus,» norāda attālās izpētes eksperts un Vides risinājumu institūta pētnieks Agris Brauns.

Viņš būs viens no ekspertiem, kurš nedēļu pirms hakatona «Copernicus Hackathon and Climathon Riga 2018» iesildīšanās pasākumā dalīsies ar teorētiskām un praktiskām zināšanām par «Copernicus» satelītu datiem, to pieejamību, datu apstrādes rīkiem, iespējām kombinēt satelītdatus ar citiem atvērtajiem datiem, kā arī iepazīstinās ar veiksmīgiem datu izmantošanas piemēriem. Pasākumā būs iespējams gūt zināšanas arī par mūslaiku un nākotnes pilsētvides izaicinājumiem klimata pārmaiņu kontekstā. Pasākuma dalībnieki saņems «Copernicus Academy» sertifikātu, kas apliecinās lekcijās un darbnīcās iegūtās zināšanas un prasmes.

Pieteikties dalībai iesildīšanās pasākumā iespējams https://ej.uz/pre-seminars.

16. oktobrī iesildīšanās pasākums notiks arī Cēsīs, bet 18. oktobrī - Liepājā.

Hakatons notiks «Copernicus Hackaton» un Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta klimata zināšanu un inovāciju kopienas «Climate-KIC» programmās, to organizē Vides risinājumu institūts (VRI) un RTU Dizaina fabrika. RTU ir «Climate-KIC» pārstāvis Latvijā. «Copernicus» ir lielākā Zemes novērošanas programma pasaulē, tajā ir izveidota «Sentinel» satelītu flote. Tā nodrošina brīvpieejas optiskos, radara datus un aktuālu informāciju par sauszemes, saldūdeņu, jūras un okeānu ekosistēmām. Hakatona dalībniekiem būs pieeja «Copernicus» satelītu un citiem brīvpieejas datiem. VRI ir «Copernicus Relay» un «Copernicus Academy» tīklu pārstāvis Latvijā.

 

Papildu informāciju:
Santa Krastiņa,
Climate-KIC HUB Latvia
Projektu vadītāja
E-pasts: Santa.Krastina PIE rtu PUNKTS lv

 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Lāsma Vaivare,
RTU Sabiedrisko attiecību departamenta
Projektu vadītāja
Tālr. 67089312, 26597739
E-pasts: Lasma.Vaivare PIE rtu PUNKTS lv

Cik liela bija Valmieras vecpilsēta, kāda tā izskatījās, kādus amatus pilsētnieki ieņēma, kāda bija viņu sadzīve – uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem grāmatā “Valmieras vecpilsētas arheoloģija” atbildes meklē Latvijas vēstures institūta arheoloģe, vēstures doktore Tatjana Berga. Grāmatas atklāšanas svētki Valmieras muzejā norisināsies 4.oktobrī plkst. 16.30.

 

Valmieras vārds arheologiem līdz šim bija saistīts galvenokārt ar Valmieras ordeņa pils pētījumiem. 20.gadsimta sākumā uzmanība tika pievērsta Beverīnas meklējumiem pils vietā. Par vecpilsētu interese nebija liela. Daudzu postījumu rezultātā, karos un ugunsgrēkos, kā arī pēdējo gadsimtu celtniecības darbos senā Valmiera pazuda zem zemes. Sadega arī pilsētas arhīvs. Tikai pateicoties veiktajiem arheoloģiskajiem izrakumiem, par pilsētu uzzināts daudz jauna: atsegti aizsargmūru pamati, Rīgas vārti, vairākas dzīvojamās ēkas, amatnieka darbnīca un pat bruģēta iela ar dzīvojamo māju pamatiem. Atrastās senlietas deva iespēju spriest par pilsētnieku materiālo kultūru no 13. līdz 17.gadsimtam. Tas stāstīts grāmatas ievadā, norādot, ka iegūtais arheoloģiskā materiāla apjoms ir pietiekams, lai pirmo reizi daļēji restaurētu vecpilsētas vēsturi un iztēlotos, kā izskatījās pilsēta pirms 300 – 600 gadiem.

No 1979. līdz 2010.gadam izpēti Valmieras pils un vecpilsētas teritorijā veikusi Latvijas vēstures institūta arheoloģe Tatjana Berga. Viņa bija viena no darbu vadītājiem arī 2018.gada vasarā pils teritorijā veiktajiem izrakumiem.

Grāmatas izdošanu finansiāli atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un Valmieras pilsētas pašvaldība.

Aicināti visi interesenti!

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob.tālr.: 26443410

No 8. līdz 12. oktobrim 47 pilsētās un novados notiks Karjeras nedēļa, kuru jau sesto gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām. Tās laikā Latvijas lielākajās vidusskolās notiks diskusijas ar dažādu profesiju pārstāvjiem, kā arī skolu jauniešus apciemos improvizācijas aktieru “K” komanda un Karjeras autobuss ar izglītojošām spēlēm un iespēju iepazīt dažādas profesijas ar virtuālās realitātes palīdzību.

“Šī gada Karjeras nedēļas centrālā tēma ir  karjeras vadības prasmes un to loma karjeras plānošanā, uz ko aicinās devīze “Tavs karjeras skrejceļš!”. Vēlamies aicināt skolēnus palūkoties uz nākotnes karjeru no cita skatupunkta – sākumā rūpīgi izzināt savu personību, prasmes, intereses un iespējas, pēc tam meklēt savu sapņu profesiju. Tas ļaus prasmīgi un mērķtiecīgi pašiem vadīt savu tālākās izglītības un profesijas izvēli,” uzsver VIAA direktore Dita Traidās.

Karjeras nedēļas laikā Latvijas skolās Rīgā, Rēzeknē, Bauskā, Cēsīs un Liepājā notiks diskusijas ar vidusskolēniem, kur par savu karjeras izvēli, profesijai nepieciešamajām prasmēm, veiksmēm un neveiksmēm stāstīs Latvijā populāri dažādu profesiju pārstāvji. Viņu vidū ir uzņēmēja un izdevniecības “Žurnāls Santa” līdzīpašniece Santa Anča, diriģents Ints Teterovskis, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ģirts Liuziniks, pasākumu organizatore un uzņēmēja Sindija Vilde, polārpētnieks Māris Krievāns un citi. Profesiju dueli Latvijas skolās vadīs aktīvists un fitnesa treneris Dinārs Zāģers.

Savukārt pie pamatskolas vecuma audzēkņiem Rīgā, Aizputē, Zirņu pagastā, Saldū, Smiltenē, Blomē, Gulbenē, Riebiņos, Līvānos, Valkā, Naukšēnos, Rūjienā un Baldonē dosies Karjeras autobuss, kurā improvizācijas aktieru „K” komandas vadībā jaunieši izspēlēs izglītojošas profesiju šarādes. Skolēni varēs piedalīties Karjeras spēlē un diskutēt, kādas prasmes un spējas nepieciešamas dažādu profesiju pārstāvjiem. Jauniešiem būs iespēja izmēģināt arī virtuālas realitātes spēli “Tavs karjeras skrejceļš”, kas ļaus iepazīt dažādas profesijas un to pazīstamākos pārstāvjus Latvijā.  

Karjeras nedēļas noslēguma dienā, 12. oktobrī, VIAA gadskārtējā nacionālajā konferencē tiksies vispārizglītojošo un profesionālo izglītības iestāžu pedagogi karjeras konsultanti, Eiropas Savienības fondu karjeras atbalsta projekta koordinatori un Karjeras nedēļas koordinatori, lai diskutētu par karjeras attīstības atbalsta (KAA) nozīmi Latvijas izglītības iestādēs, kā arī uzklausītu jauniešu viedokli par KAA pakalpojumiem viņu skolās un pašvaldībās. Konference notiks RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O 6, Durbes ielā 4, Rīgā.

Par karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa ir ikgadējs pasākumu cikls, kura laikā pašvaldību skolu jauniešiem ir iespēja iepazīt un plānot savu nākotnes nodarbošanos, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un karjeras konsultācijas. Jaunieši var piedalīties dažādās diskusijās, radošajās darbnīcās, konkursos un citos izglītojošos pasākumos.

Pirmo gadu Karjeras nedēļa ir viena no VIAA īstenotā projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” aktivitātēm, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un valsts.

Karjeras nedēļas pasākumu programma 47 Latvijas pilsētās un novados pieejama vietnē: viaa.gov.lv/karjeras_nedela. Savukārt Karjeras nedēļas jaunumiem var sekot sociālajos tīklos facebook.com/KarjerasNedela, facebook.com/VIAA.LVdraugiem.lv/viaa un Twitter - twitter.com/VIAA_LV.

 

Papildu informācija:
Linda Miltiņa
Baltic Communication Partners
Kampaņas “Tavs karjeras skrejceļš!” sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 26449620
E-pasts: linda.miltina PIE bcp PUNKTS lv

 

Kristīne Keiča
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67785461, Mob.: 28628088
E-pasts: kristine.keica PIE viaa.gov PUNKTS lv">kristine.keica PIE viaa.gov PUNKTS lv