Arhīva kalendārs

« July 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ar košu un sirsnīgu koncertu Burtnieku pagasta estrādē sestdien, 9.jūlijā, noslēdzās Ēveles pagasta biedrības “Pāvulēni”  īstenotais projekts “Mēs dejojam vasaru Burtniekos”. Šī projekta ietvaros, koncertā vairāk nekā 100 Burtnieku novada jauniešu un deju grupas “Dzirnas” dejotāju uz vienas skatuves izdejoja horeogrāfa Agra Daņiļeviča vadībā sagatavoto mūsdienu deju uzvedumu “Viņi dejoja vienu vasaru”.

Burtnieku novada un “Dzirnu” jaunieši ar Agri Daņiļeviču mūsdienu deju uzvedumu gatavoja  vien nieka sešas dienas. No 4. līdz 9.jūlijam, jaunieši ne vien katru dienu apguva deju soļus, neprātīgus griezienus un augstus pacēlienus profesionālu pedagogu vadībā, bet arī paši pagatavoja savus koncerttērpus.

“Šī nedēļa, kurā mēs gatavojām deju uzvedumu “Viņi dejoja vienu vasaru”, bija ļoti, ļoti bagāta un emocionāli piepildīta, bet arī ļoti grūta. Strādājot pie uzveduma, mēs dejojām astoņas stundas katru dienu. Sākumā gan vairumam jauniešu bija kultūršoks, jo pirmajos mēģinājumos sākām ar improvizāciju, kas viņiem bija neierasti. Taču “Dzirnu” dejotāji ņēma aiz rokas katru Burtnieku novada jaunieti un ierādīja deju soļus, palīdzēja, iedrošināja. Turklāt uzminiet, ko jaunieši darīja pēc tam savā brīvajā laikā, kad visi mēģinājumi bija beigušies? Viņi paši turpināja dejot! Šajā projektā ir iesaistījušies tie novada bērni, kurus mamma nespiež nākt uz dančiem. Man ir prieks par to, ka jaunieši paši raujas dejot, ka viņiem ir liela vēlēšanas to darīt,” saka horeogrāfs Agris Daņiļevičs.

Tāpat gandarīta par veiksmīgo projektu ir arī tā iniciatore Inese Karnāte: “Pasākums kopā pulcēja kolosālus bērnus. Un lai gan sākumā mēs domājām, ka puse novada bērnu neizturēs slodzi un šo projektu pametīs, beigās  neviens prom tā arī neaizbrauca. Šis projekts bija patiešām lielisks, jo, pateicoties Burtnieku novada pašvaldības, Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālajam atbalstam, novada bērniem un jauniešiem bija iespēja profesionālu pedagogu vadībā meistarklasēs apgūt dejas kultūru un iegūt jaunus draugus.”

Vienlaikus prieks par šo projektu ir arī Burtnieku novada pašvaldībai. Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Raimonds Indrāns teic, ka projekta noslēguma koncerts sestdien viennozīmīgi bija viens no šā gada spilgtākajiem kultūras notikumiem novadā. “Tas, ka Burtnieku novada dejotāji bija vienojušies kopīgam darbam ar talantīgajiem “Dzirnu” dejotājiem, tiešām bija liels ieguvums visiem mūsu novada jauniešiem, kas šajā projektā piedalījās.  Sajūtas, kopā ar tik daudz skatītājiem skatoties deju uzvedumu, bija patiešām fantastiskas. Tik priecīgas sejas uz skatuves, tādu aizrautību un degsmi dejojot es sen nebiju redzējis. Paldies Inesei Karnātei par iniciatīvu, uzdrīkstēšanos un netlaidību realizējot šāda mēroga projektu, kas spēj vienot skaistā kultūras notikumā visu Burtnieku novadu,” norāda Raimonds Indrāns. 

Projektu “Mēs dejojam vasaru Burtniekos” īstenoja Ēveles pagasta biedrība “Pāvuleni” un tā mērķis bija veicināt Burtnieku novada jauniešu zināšanas par dejas kultūru, vienlaikus stiprinot jauniešos pārliecību par savām spējām. Projektu atbalstīja Burtnieku novada pašvaldība, Vidzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Burtnieku jauniešu centrs.

Fotogrāfijas no pasākuma apskatāmas un lejupielādējamas: https://www.flickr.com/photos/burtniekunovads/albums/72157670784837916 Fotogrāfiju autors: Burtnieku novada pašvaldība

 

Sīkāka informācija un jautājumi: Inese Karnāte, biedrība “Pāvulēni”, tel. 29343463.

Informāciju sagatavoja: Arita Rudzīte, Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste.

 

Šogad Latvijas dziesminieku saiets notiks no 5. līdz 7. augustam, savās sirdsmājās Jaunpiebalgas novada dabas saimniecībā Lielkrūzes.  

Jau septīto gadu augustā te sabrauks, sapulcēsies un sanāks dziesminieki un dzejnieki no visas Latvijas, kuras lielums mērāms tieši ar to garīgās telpas plašumu, kuru paši ar savu spēku spējam radīt. Šoreiz  saieta muzikālo un dzejisko būtību kopradīs un tajā piedalīsies dziesminieki, dzejnieki, radoši cilvēki un mīļi gaidītā publika no visiem Latvijas novadiem.

Saieta norisēs tiksimies ar Andri Akmentiņu, Alisi Sedolu, Ainaru Virgu, Didzi Šķilu, Dināru Gulbi, Egonu Pičneru, Ēriku Loku, Haraldu Sīmani, Igoru Siliņu, Ilzi Grunti, Kārli Kazāku, Uldi Kākuli, Valdi Atālu, Vari Vētru un daudziem citiem.

Pulcēšanās un atkalredzēšanās latviska spēka un garīguma uzstrāvotā notikuma vietā sāksies 5. augusta pēcpusdienā, trīs kopā pavadāmo Latvijas dziesminieku svētku dienas iesāks Brīvais mikrofons, kurā aicināti piedalīties visi sevi izdziedāt un izteikt gribošie. Jaunatklājumiem, personībām ar spēcīgu radošu un emocionālu vēstījumu, kādi muzikālajā jomā saietā sevi piesaka katru gadu, būs iespēja nākamajā dienā piedalīties Neiepazīto dziesminieku koncertā, bet pulksten 22.00 rīkotāji aicina dalībniekus un publiku uz muzikālu  Dainu meditāciju. Pusnaktī uz 6. augustu Lielkrūžu pakalnos tiks degti tradicionālie sadziedāšanās ugunskuri, kuri pulcēs un vienos ap sevi dziesminiekus un publiku gan sildošās liesmu uguns, gan radošās - iekšējā spēka uguns - gaismā  kopā būt mirklī un piepildīt to dziesmā.

Paredzēta sadziedāšanās pie 4 ugunskuriem: Dvēseļu ugunskura, Raimonda Paula dziesmu ugunskura, Tautasdziesmu ugunskura, Ziņģu ugunskura.

Sestdiena, 6. augusts, saieta dalībniekiem un apmeklētājiem būs darbīga un radošiem piedzīvojumiem bagāta. No pulksten 11.00 līdz 15.00 notiks mūzikas meistarklases, kuras vadīs Nils Īle, Dinārs Gulbis, Valdis Atāls tandēmā ar Egonu Pičneru.

Paralēli muzikālajām aktivitātēm darbošanās risināsies amatnieku radošajās darbnīcās, kur biedrība Gaujas fonds demonstrēs vienkoču laivas un notiks ari izvizināšanās Lielkrūžu ezerā.

Latviskās dzīvesziņas skolā paredzētas nodarbības gan pie pirtnieces Daces Ločmeles, gan tautas mūzikas kopējiem – Aleksandra Maijera, gan savu meistarklasi te rādīs un vadīs Maskačkas spēlmaņi.

No pulksten 15.00 – 17.00 saieta skatuves norišu  uzmanības centrā atradīsies Neiepazītie dziesminieki, pulksten 17.30 – 19.00 sekos Jaunrades koncerts, bet pulksten 19.00 savu skanējumu sāks saieta Lielkoncerts, pēc kura naktī saieta radošo garīgo lauku ugunsspēkā  aizdedzot svētīs, izgaismos un piepildīs vēl viens no svētku simbolisko dzīļu būtiskajiem notikumiem – Ugunsskulptūras iedegšana.

Naktī paredzēts viesu koncerts, kas izskanēs kā dāvana saieta dalībniekiem un publikai.

Latvijas dziesminieki, ceļā uz savu atkalredzēšanos ar klausītājiem 7. saietā, radījuši jaunu savas mūzikas disku, kura nosaukums sabalsojas ar šī gada pasākuma vadmotīvu  „Tēva dubļi sidraboti“. Ierakstu publikai būs iespēja ari iegādāties.

Saieta svētku svinības izskandinās kopā esme pie ugunskuriem brīvā gaisotnē, muzikālā un dziesmotā plūdumā.

Lai atkal spēkpilni satiktos ir jāatvadās, ar pateicības vārdiem jāsvētī visi saieta spēka laukā mijiedarbībā pabijušie, ar sirdi jāapskauj, ar dziesmu jāievibrē ceļš uz nākamo tikšanos – tā visi viens ar otru vēl būsim svētdien, pulksten 12.00 Latvijas dziesminieku 7. saieta noslēgumā.

Informācijai par Latvijas dziesminieku saietu iespējams sekot mājas lapā www.saiets.lv , www.facebook.com/saiets/. Biļetes iegādājamas www.bilesuparadize.lv.

 

Informāciju sagatavoja Sanita Stepena, tālr. 26397647, mediji PIE saiets PUNKTS lv