Arhīva kalendārs

« October 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Valmierā un tuvākajā apkārtnē no 7. līdz 9.oktobrim notiks Vidzemes stāstnieku festivāls "Stāsti krēslā”, akcentējot vienu no savdabīgākajām Vidzemes muzikālajām tradīcijām – ermoņiku "ieviņa” spēli – un muzikantus. Festivāls tiks atklāts piektdien, 7.oktobrī, plkst.12.00 Valmieras integrētās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā.

Festivālā publisko pasākumu laikā Valmieras integrētajā bibliotēkā, Valmieras autoostā, Valmieras muzejā, Simjūda tirgū, Oleru muižā un "Valmiermuižas alus” darītavas klētī būs iespēja iepazīt arī citu Latvijas reģionu stāstniekus un tautas mutvārdu daiļradi dažādos Latvijas dialektos. Tāpat dalībnieki prasmes "spodrinās” meistardarbnīcās, šogad iepazīstot arī starptautisku pieredzi – Valmierā viesosies stāstniece no Šveices Rosvita Menke.

Pēc festivāla atklāšanas 7.oktobrī plkst.13.00 Bērnu apkalpošanas nodaļā notiks aktivitāte "Toreiz mēs...”, iepazīstinot ar konkursa "Manas dzimtas stāsts par Valmieru” stāstiem. Plkst.15.10 interesenti aicināti pulcēties Valmieras autoostā. Tur teicēja lomu uzņemsies, kā arī ermoņiku skaņu pasaulē ievedīs "ieviņas” muzikants Juris Golvers un Vidzemes stāstniece Aelita Punkstiņa. Savukārt plkst.17.15 Valmieras integrētajā bibliotēkā notiks tikšanās ar izstādes "Lauku muzikanti un kapelas Vidzemē” veidotāju un Valmieras muzeja pētnieku Albertu Rokpelni.

8.oktobra rītā plkst.11.00 bibliotēku apmeklēt aicināti paši mazākie stāstu mīļotāji – Bērnu apkalpošanas nodaļā notiks pasaku rīts pirmsskolas vecuma bērniem un viņu vecākiem. Savukārt plkst.12.00 Valmieras muzeja Izstāžu nama 2.stāvā būs UNESCO LNK tīkla "Stāstu bibliotēkas” pasākums "Spēlē spēlmani! Ziemeļvidzemes spēlmaņi un viņu stāsti”. Plkst.13.00 Oskars Patjanko klausītājus iepazīstinās ar "ieviņas” stāstiem un melodijām, bet Simjūda tirgus īpašo noskaņu festivāla dalībnieki papildinās no plkst.12.00 līdz 13.00, pilsdrupu estrādē iepriecinot klātesošos ar raibiem tirgus stāstiem un atbilstošu muzikālo pavadījumu.

Vidzemes stāstnieku festivāla noslēgums gaidāms 9.oktobrī, kad no plkst.11.00 līdz 12.00 "Valmiermuižas alus” darītavas klētī norisināsies "Stāstnieku stunda”.

Festivāla mērķis ir veicināt stāstniecības tradīciju kā nozīmīgas nemateriālā kultūras mantojuma daļas saglabāšanu, attīstīšanu un tālāknodošanu nākamajām paaudzēm Latvijā, īpaši pievēršoties Vidzemes reģionam.

Vidzemes stāstniecības attīstībā lielu darbu ar labiem panākumiem veic Valmieras integrētā bibliotēka, vācot, apkopojot un popularizējot valmieriešu stāstus.

Valmieras bibliotēka ir arī viena no UNESCO LNK tīkla "Stāstu bibliotēkas” dalībniecēm. Savukārt biedrība "Haritas” 2014.gadā realizēja projektu "Stāstnieku skola Vidzemē”, kurā 18 dažādu nozaru cilvēki pilnveidoja stāstītprasmi, lai radītu priekšnosacījumus Stāstnieku festivālam Vidzemē, kas pirmo reizi notika 2015.gadā.

Plašāka festivāla programma skatāma Valmieras integrētās bibliotēkas mājaslapā www.biblioteka.valmiera.lv.

II Vidzemes stāstnieku festivālu "Stāsti krēslā” rīko Vidzemes kultūras un mākslas biedrība "Haritas” sadarbībā ar Valmieras integrēto bibliotēku, Valmieras muzeju, UNESCO LNK tīklu "Stāstu bibliotēkas”, Burtnieku novada pašvaldību, Oleru muižu un Vidzemes stāstniekiem. Atbalsts gūts arī Valmieras pilsētas pašvaldības organizētajā kultūras projektu konkursā.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Š.g. 11. oktobrī no plkst. 15:00 par godu Amatas novada Spāres muižas Rakstnieku parka iniciatora Aleksandra Čaka 115 dzimšanas dienai notiks “Rakstnieku pēcpusdiena”. Sadarbībā ar A. Čaka muzeju un biedrību, SIA “ZAAO” un Spāres internātpamatskolu, Amatas novada pašvaldība turpinās dzejnieka aizsākto parka ideju, šoreiz pēc  literāta Valda Atāla ierosinājumam tiks veidots enerģētikas parks – koki tiks stādīti atbilstoši stādītāja horoskopa zīmēm.

Pasākumā dalību jau apstiprinājuši dzejnieki un rakstnieki Edvīns Raups, Valdis Rūmnieks, Jānis Rokpelnis, Nora Ikstena, Inga Ābele, Valdis Atāls. Literāti stādīs kokus kopā ar speciālās Spāres internātpamatskolas bērniem. Koku stādīšanai sekos dzejas un prozas lasījumi, sarunas pie siltas tējas un ugunskura zupas. Kociņus dāvina atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA “ZAAO”.

Pasākums ir pieteikts arī kā Amatas novada pašvaldības ieguldījums vides iniciatīvā „100 darbi Latvijai”, kas aicina ikvienu ceļā uz Latvijas simtgadi paveikt kādu vērtīgu vides labiekārtošanas, izdaiļošanas vai izglītības darbu. Par citiem labajiem vides darbiem var uzzināt, kā arī savu darbu pieteikt var mājas lapā www.100darbilatvijai.lv.

Amatas novada Spāres muižas Rakstnieku parka ideja radās 1930. gada 4. maijā, kad toreizējo Spāres Valsts sešklasīgo skolu un patversmi pēc Kārļa un Alvīnes Skalbergu aicinājuma Aleksandra Čaka vadībā apmeklēja Trauksminieku grupas literāti – Arvīds Borincs, Arvīds Grigulis, Jānis Grots, Valdis Lukss, Jānis Plaudis, Emils Skujenieks, Austra Skujiņa, Adolfs Talcis, Jānis Trimda, Pāvels Vīlups un Elvīra Bramberga. Tika radīta arī himna un stādīto koku plāns, kas saglabājies vēl šodien.

Pēc 30 gadiem tradīciju turpināja Arvīds Grigulis, iestādot vēl vienu kociņu, viņa piemēram sekoja Valdis Lukss, Laimonis Vāczemnieks un Jānis Plotnieks.

2014. gada 1. septembrī šo tradīciju atjaunoja speciālās Spāres internātpamatskolas bērni, atjaunojot liepu aleju, kas ved uz parku, uzstādot planšeti, kur attēlots Trauksminieku grupas zīmētais parka koku vēsturiskais plāns un sacerētā himna, kas radās līdz ar parku. Toreizējo Spāres skolas vadītāju Alvīnes un Kārļa Skalbergu meita Ieva Skalberga, kurai parka tapšanas laikā bijusi tikai gadu veca, ierisināja Rakstnieku parku papildināt ar vēl vienu kociņu, kas stādīts par godu Amatas novada rakstniecei un novadpētniecei Melānijai Vanagai.

 

Informāciju sagatavoja:
Indra Paseka
Amatas novada pašvaldības
tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību speciāliste
mob.tālr.: +371 26330366
e-pasts: indra.paseka PIE and PUNKTS lv
www.amatasnovads.lv

No 10. līdz 18.oktobrim tiks atzīmēta 25.gadadiena, kopš Latvija pievienojās Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijai (UNESCO). Cildinot Latvijas dārgumus, gadadienu ar interesantiem pasākumiem atzīmēs arī Valmierā.

Valmieras muzejā no 10. līdz 14.oktobrim notiks ekskursija “Vecā pūra lāde”, ļaujot iepazīt kultūras mantojuma bagātības, gūt zināšanas un “atrast” gadsimtiem glabātos dārgumus. Muzeja krājumā ielūkoties būs iespējams no plkst.10.00 līdz 16.00. Interesenti aicināti iepriekš pieteikties, zvanot pa tālruni 64207637.

Valmieras sākumskolā 1.-6.klašu skolēni 13.oktobrī no plkst.11.30 līdz 14.00 vienosies par desmit lietām, kas, viņuprāt, būtu jānovieto “Mantojuma skapī”. Idejas plakātu formātā būs apskatāmas izstādē skolas 2.stāvā no 14. līdz 21.oktobrim. Tāpat UNESCO nedēļas laikā skolēni un pedagogi tiksies ar ievērojamiem cilvēkiem: 10.oktobrī ar 2.klašu skolēniem par ornitoloģiju runās Vidzemes Augstskolas docents Andris Klepers, 11.oktobrī 4.klašu skolēniem Dace Rokena stāstīs par tūrismu un ceļošanu, 12.oktobrī 1.-6.klašu skolēnus ar jūrniecību iepazīstinās SIA “Novikontas jūras koledžas” darbinieki, 18.oktobrī ar 5.-6.klašu skolēniem tiksies Valmieras jaunsargu vienība un tās vadītājs, savukārt 20.oktobrī skolā viesosies grāmatas “Kā es ar opi apceļoju Latviju” autore Gundega Sēja.

Valmieras Valsts ģimnāzijā 11.oktobrī pie vidusskolēniem viesosies Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Ričards Gailums, stāstot, kā Valmiera kļuva par pirmo pilsētu Latvijā, kas darbosies starptautiskajā “UNESCO Izglītības pilsētu tīklā”. Tāpat tiks skaidrots, kādus uzdevumus šī iesaistīšanās paredz pilsētai, nevalstiskajām organizācijām, mācību iestādēm un pašvaldībai. Diskusijā tiks apspriests izaicinājums nodrošināt iedzīvotājiem mūžmācīšanās iespējas, vienlaicīgi akcentējot pilsētas attīstības perspektīvas, īpaši jauniešus interesējošajās jomās.

UNESCO svētku nedēļā aicina cildināt vērtības, kas vieno tautu, stiprina piederību, raksturo tradīcijas, vēsturi, valsts un sabiedrības attīstību, kā arī veido katra tās iedzīvotāja identitāti.

1991.gada 14.oktobrī oficiālā valsts uzņemšanas ceremonijā UNESCO galvenajā mītnē Parīzē tika ienests Latvijas karogs. Latvijas pievienošanās šai organizācijai bija nozīmīgs solis valsts tēla veidošanā un visai pasaulei apliecināja stingru apņemšanos turpmāk darboties miera, kultūras un starpkultūru dialoga sekmēšanā, nabadzības mazināšanā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā ar izglītības, zinātnes, kultūras, komunikācijas un informācijas palīdzību.

UNESCO nedēļa tiek rīkota jau kopš 2011.gada. Tās mērķi ir aktualizēt organizācijas lomu un ieguldījumu sabiedrībā, izcelt vērtības un veicināt to izkopšanu ikdienā, informēt par UNESCO darbību Latvijā un pasaulē, skaidrot UNESCO ieguldījumu nacionālo jautājumu attīstībā, kā arī sniegt informāciju par jau paveikto. UNESCO nedēļa ir platforma dažādu institūciju un nozaru sadarbībai, starptautiskas un nacionālas pieredzes, viedokļu un ideju apmaiņai, kā arī jaunu iniciatīvu īstenošanai, iedvesmojoties no UNESCO izceltajām vērtībām gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā. 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

15. oktobrī Valkas pilsētas kultūras namā notiks koncerts "Dziedi". Piedalīsies RTU vīru koris GAUDEAMUS (mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss, diriģenti Rihards Rudzītis un Jānis Ungurs), SIA "Latvija Statoil" jauktais koris CANTUS FORTIS (mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss, diriģente Ilona Dzērve) un Valkas novada sieviešu koris ‘’Ziemeļstīga’’ (diriģente Karīna Pundzjus).

RTU vīru koris „Gaudeamus” dibināts 1959. gadā un nu jau vairāk nekā desmit gadus ir Latvijas vadošais vīru koris. Pēdējā desmitgadē koris ir izdevis sešus kompaktdiskus ar latviešu koru klasikas, latviešu mūsdienu mūzikas, Rietumeiropas koru klasikas un krievu pareizticīgo baznīcas pērlēm, tostarp Sergeja Rahmaņinova monumentālo kora ciklu „Vesperes”. 2006. gadā izdotais pareizticīgo mūzikas albums „Manas dvēseles tērpu apskaidro” kā labākais akadēmiskās mūzikas albums tika izvirzīts Latvijas mūzikas ierakstu kompāniju Gada balvai.

Savas darbības laikā „Gaudeamus” sniedzis vairāk nekā 800 koncertu dažādās Eiropas valstīs, ASV, Austrālijā, Dienvidāfrikā un Ķīnā, uzstājoties arī tādās pasaulslavenās koncertzālēs kā Vīnes „Musik Verein” un Pekinas imperatoru „Aizliegtās pilsētas” koncertzālē. Kopš 1989. gada koris ir piedalījies daudzos starptautiskos konkursos, kur ieguvis dažādas balvas un godalgas, tostarp zelta medaļu Pasaules koru olimpiādē Ķīnā 2006. gadā. 2014. gadā Pasaules koru olimpiādē Rīgā koris ieguva zelta medaļu vīru koru kategorijā un izcīnīja čempiona titulu.

„Gaudeamus” vairākkārt sadarbojies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, pēdējoreiz atskaņojot Ludviga van Bēthovena operas „Fidēlio” koncertversiju. Kopš 1999. gada kori saista regulāra muzikāla sadarbība ar Liepājas Simfonisko orķestri, atskaņojot pasaules vīru koru repertuāra lielas formas darbus. Starp pēdējo gadu nozīmīgākajiem atskaņojumiem minami Luidži Kerubini „Rekviēms”, Kurta Vaila „Berlīnes rekviēma” Latvijas pirmatskaņojums, Jāņa Lūsēna „Magnifikāta” pasaules pirmatskaņojums, kā arī Johannesa Brāmsa kantātes „Rinaldo” Latvijas pirmatskaņojums.

„Gaudeamus” īpaši rūpējas par jaunas latviešu vīru koru mūzikas rašanos. Pēdējās sezonās koris pasūtinājis un pirmatskaņojis vairāku mūsdienu latviešu komponistu skaņdarbus. To autori ir Maija Einfelde, Uģis Prauliņš, Rihards Dubra, Edgars Račevskis, Andrejs Selickis, Niks Gothems un Juris Kulakovs. „Gaudeamus” pirmatskaņotie skaņdarbi ir nozīmīgs pienesums mūsdienu latviešu kora mūzikas literatūrā.

Par savām radošajām aktivitātēm koris „Gaudeamus” un diriģents Ivars Cinkuss ir saņēmuši Rīgas domes 2005. gada balvu kora mūzikā.

SIA „Latvija Statoil” jauktais koris "Cantus Fortis" reiz tika dibināts, gatavojoties Dziesmu svētkiem, lai jebkurš uzņēmumā strādājošs cilvēks varētu izbaudīt šo svētku kopības prieku. Prieks izrādījās tik liels, ka koris dzied vēl šobaltdien, arvien pieaudzējot gan prieku, gan muzikālās intereses un spējas.

Valkas novada sieviešu koris ‘’Ziemeļstīga’’ dibināts 2011. gadā, bet savu skaisto nosaukumu cēli nes kopš 2013. gada. Korī dzied dalībnieces no Valkas pilsētas, Valkas, Zvārtavas un Kārķu pagastiem. Līdz 2015. gada vasarai kori vadīja Liene Babre, bet kopš 2016. gada- diriģente ir jaunā un talantīgā Karīna Pundzjus.

Koncerta programmā mīlas lirika un garu pacilājoša latviešu mūzika.

Biļešu iepriekšpārdošana. To cena: 2 eiro, skolēniem, pensionāriem 1 eiro, ģimenes biļetes 3 eiro.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas pilsētas kultūras nama

Kultūras metodiķe

Līga Pandalone

30. septembrī Valkas pilsētas kultūras nama direktors Māris Žigats, kultūras pasākumu organizatore Līga Šnuka un saimnieks Ilvars Rullis devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Smiltenes pilsētas Kultūras centru. Galvenais mērķis bija iegūt jaunus iespaidus un idejas turpmākajam darbam, nodibināt kontaktus, lai veidotu sadarbības projektus.

Diskusijas ietvaros par kultūras novitātēm un aktualitātēm novados, par kopīgo un atšķirīgo, tika gūts ieskats par vides un piederības sajūtas vietai daudzveidību un daudzšķautnainību. Valkas pārstāvji atzina, ka katrā novadā ir savi trūkumi un savas priekšrocības. Ja Smiltenes pilsētas Kultūras centrs var lepoties ar transformējamu zāli, kur iespējams apvienot divas telpas vienā, un modernu kinozāli, tad Valkas pilsētas kultūras nams – ar savu ārpus konkurences esošo ēkas dizainu un arhitektūru, kas īpaši piemērots klasiska stila pasākumiem.

Paldies Smiltenes pilsētas Kultūras centra direktorei Ilzei Jēkabsonei un viņas komandai par saulaino un sirsnīgo uzņemšanu!

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas pilsētas kultūras nama

Kultūras pasākumu organizatore

Līga Šnuka