Arhīva kalendārs

« October 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

20. oktobrī Smiltenē un 8. novembrī Valmierā notiks projekta "Tubas un eifonija spēles meistarklase un koncerts Vidzemes mūzikas skolu audzēkņiem" pasākumi. Koncerti un meistarklases notiek Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts kultūrkapitāla fonda finansētās Latvijas valsts mežu atbalstītās "Vidzemes kultūras programmas 2016" ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:

projekta vadītāja Agnija Grāvīte

Aivis Saulītis, uzņēmuma IK Latvju sēta īpašnieks, ar Vidzemes plānošanas reģiona atbalstu, Latvijas Valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016. projekta ietvaros, izgatavojis autentiskas 102 gadus senas, unikālas stelles un uzdāvinājis tās Aronas pagastam. Lai aušanas tradīcija spēj turpināties.

Ap 1914. gadu Berta Pauline Svile saņem dāvanu – īpaši viņai izgatavotas stelles. Tā ir dārga dāvana. Vēlāk, šo steļļu vērtība tikai aug, jo katrs mūžs, kas pie tām pavadīts, iezīmē steļļu cenu dārgāku par zeltu. Mūžs ar dienām, minūtēm un brīžiem ir vērtīgākais, kas ir uz pasaules. Berta pavada visu dzīvi aužot rakstus, radot palagus, segas un dvieļus. Viņa atstāj stelles mantojumā savai meitai Marijai. Marija ir izdomas bagāta, lepna un neatlaidīga. Viņa izdomā rakstus pati. Auž krāsas un formas kopā kā brīnumainā dabas parādībā. Ne karš, ne vīra izsūtījums, ne slēpšanās līķu pilnā grāvī, kur pēc apsaldēšanās un infekcijas paliek kājas klibas uz mūžu, Mariju nepiespiež pamest savas uzticamās stelles. Pārējie pazīst viņu kā Stradiņmāti – klibu sirmu māmuļu, kuras rokasspiediens ir tik ciešs un stingrs, ka paliek neērti. Marija aiziet, mantojums gandrīz izput, jo nevienam neinteresē necilās, vecās stelles.

Tieši desmit gadus pēc Marijas Stradiņas došanās Viņsaulē, stelles nonāk pie viņas mazdēla. Pateicoties Vidzemes plānošanas reģionam, Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2016. projekta ietvaros, tiek rasts finansējums vecvecmāmiņas steļļu rekonstrukcijai. Sākas izpētes un informācijas vākšanas posms, izrādās, Latvijā nav steļļu meistara, kurš rokas instrumentiem izgatavotu stelles. Vēl vairāk – nav Latvijā īsta steļļu meistara, pie kura doties apmācībās. Ir kāds pavecs vīrs, kurš varot palīdzēt vairs tikai ar padomu un arī tad – tikai padomju laiku izgatavoto steļļu mehānismā. Jāmācās pašam. Daudz informācijas sniedz muzeju apmeklējumi, informācija padomju laika izdotajās grāmatās, taču visvairāk – mācekļa pavadītā bērnība Stradiņmātes virtuvē starp stellēm, pie kā vecmāmiņa auž un maizes krāsni, no kā nupat izņemts karsts, uz kļavas lapām kūpošs rupjmaizes kukulis.

Stelles ir komplicēts meistardarbs, jo satur koka un metāla detaļas. Nākas apgūt kā viena, tā otra izgatavošanu. Projekts tapa četrus mēnešus. Gala rezultāts spēj patiesi iepriecināt!

Madonas novada Aronas pagasta Lauteres kultūras namā tiek uzstādītas autentiskās Bertas Sviles stelles, kas izgatavotas ar rokas instrumentiem. Tās ir uzdāvinātas Aronas pagasta ļaudīm, lai turpinās aušanas mūžs, jo mūžs ar dienām, stundām un brīžiem ir vērtīgākais, kas mums pieder.

 

No 7. novembra līdz 30. decembrim Valkas novadpētniecības muzejā būs apskatāma izstāde “Latviešu mediķi 1. pasaules karā un Latvijas Brīvības cīņās”.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstādes “Latviešu mediķi 1. pasaules karā un Latvijas Brīvības cīņās” mērķis ir godināt ārstu un citu medicīnas darbinieku darbību un viņu ieguldījumu Latvijas Valsts Neatkarības dibināšanā.

Izstāde vēsta par latviešu medicīnas darbiniekiem – ārstiem, žēlsirdīgajām māsām un citiem, kuri atradās Latviešu strēlnieku bataljonos un Latviešu lazaretēs 1. pasaules karā un Latvijas Armijas sanitārā dienesta struktūrā.  Izstādes autors Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja galvenais speciālists Mārtiņš Vesperis atspoguļojis viņu darba apstākļus un rezultātus.

Viens no svarīgākajiem ārsta uzdevumiem bija, ir un būs palīdzēt līdzcilvēkiem, tostarp glābt viņu dzīvības. Viena no vietām, kur tiešā veidā ārsti glābj cietušos, ir karalauks. Vispostošākās kaujas cilvēces vēsturē bija 1. pasaules kara laikā, kur vienas kaujas laikā tika nogalināti vairāki 10 tūkstoši un ievainoti vai sakropļoti tika daudz vairāk karavīru. Tieši ārsti un citi medicīnas darbinieki – feldšeri, sanitāri, farmaceiti, žēlsirdīgas māsas – bija tie, kas kaujas spelgonī un pēc tās uzņēmās smago darbu glābt cilvēku dzīvības.

Izstāde papildināta ar Valkas novadpētniecības muzeja krājumu.

Ieejas maksa: 0,75 €;

pensionāriem, studentiem, skolēniem 0,30

Izstāde atvērta:

pirmdienās - piektdienās plkst. 10:00 – 17:00;

sestdienās plkst. 10:00 – 16:00

17. novembrī plkst. 10:00 – 16:00

18. novembrī plkst. 10:00 – 15:00. Ieeja visiem bez maksas!

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novadpētniecības muzeja

izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja

Ligita Drubiņa

Madonas muzeja Izstāžu zālēs kopš 17.septembra skatāma daudzkrāsaina un sievišķīga mākslinieces Anitas Melderes personālizstāde “Satikšanās". Izstādes ietvaros aicina 23.oktobrī pulksten 15.00 uz brīnišķīgu trio “GuRu-M” koncertu.

Trio sastāvā spēlē Rūdolfs Vanks (klavieres), Marta Spārniņa (vijole) un Guna Šnē (čells). Koncertā skanēs Ludviga van Bēthovena un Dmitrija Šostakoviča mūzika.

Koncerts ar trio “GuRu-M” uzstāšanos ir otrais pasākums, kas iespējams, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Svētki “Pilsētā, kurā esi gaidīts!” finansējumam. Tā ir dāvana muzeja apmeklētājiem pilsētas 90 gadu jubilejā, tādēļ apmeklējums ir bezmaksas.

Aicinām vēl šajā nedēļā izņemt bezmaksas ielūgumus Madonas muzeja Izstāžu zālēs (Skolas ielā 10a).

 

Informāciju sagatavoja:

Izglītojošā darba nodaļas vadītāja

Zane Grīnvalde