Arhīva kalendārs

« September 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Amatas novada pašvaldība sadarbībā ar nodibinājumu "Āraišu ezerpils fonds" izsludina pieteikšanos konkursam par "Arheologu Zigrīdas un Jāņa Apalu vārdā nosauktās prēmijas" piešķiršanu.

Prēmija tiek piešķirta vienu reizi divos gados konkursa kārtībā trīs nominācijās:

  • Apalu prēmija” par vēsturiskā mantojuma un cilvēku dzīves izpēti novados - aktīvam entuziastam vai nozares profesionālim par kultūrvēsturiskā mantojuma un cilvēku dzīves izpēti, par novadu vēsturiskā mantojuma izpēti, informācijas apkopošanu, uzkrāšanu un popularizēšanu sabiedrībā;
  • „Apalu prēmija” vēstures skolotājiem par ieguldījumu skolēnu izglītošanā - vēstures skolotājam, kas veicinājis skolēnu padziļinātu interesi par vēsturi, piedaloties zinātniskos konkursos un olimpiādēs, sasniedzot augstus mācību rezultātus un augstus novērtējumus valsts pārbaudījumos;
  • „Apalu prēmija” par pētījumiem arheoloģijā un viduslaiku vēsturē - zinātniekam, kura pētījumi arheoloģijā un viduslaiku vēsturē veicinājuši sabiedrībā izpratni par vēstures mantojumu Vidzemes reģionā, veidojuši un nostiprinājuši nacionālo identitāti.

Konkursa mērķis ir popularizēt kultūras mantojuma apzināšanu un izpēti novados, vēstures mācīšanu un sabiedrības izglītošanu, zinātnisko pētījumu un publikāciju izstrādi vēstures zinātnē.

Pieteikumi jāiesniedz Amatas novada pašvaldībā personīgi vai elektroniski sūtot uz e-pastu amatasdome PIE and PUNKTS lv līdz 2016. gada 15. septembrim plkst.17.00.

Ar konkursa nolikumu var iepazīties www.amatasnovads.lv

Tuvojoties Latvijas 100-gadei, lai pastiprinātu Latvijas iedzīvotāju interesi par nozīmīgu cilvēku devumu mūsu kultūras mantojumā, Amatas novada pašvaldība sadarbībā ar nodibinājumu „Āraišu ezerpils fonds” jau 2012. gadā uzsāka Latvijā šīs unikālas prēmijas pasniegšanu. Šogad, 2016. gadā prēmija tiks pasniegta trešo reizi, dāvinot katras nominācijas ieguvējam vienreizēju stipendiju, kuras vērtība ir vērtība ir atkarīga no ziedojumu summas, bet nav mazāka nekā 300,00 (trīs simti) eiro, ko finansē Amatas novada pašvaldība. Balvas pasniegšana paredzēta arī 2018. gadā, Latvijas valsts simtgadē, tāpēc jau šogad Amatas novada pašvaldība ir parūpējusies par īpašu Latvijas mākslinieka statuju, kas tiks pasniegta kopā ar prēmiju.

Lai balvas pasniegšanas pasākums iegūtu plašāku rezonansi sabiedrībā, kā arī lai pievērstu uzmanību arheoloģijas nozares nozīmīgumam tautas attīstībā, kā arī lai svinīgi atzīmētu arheoloģes Zigrīdas Apalas darba un 80 gadu dzīves jubileju, svinīgā apbalvošana notiks šā gada oktobrī, Zigrīdas Apalas jubilejas mēnesī.

Ja rodas interese atbalstīt zinātniekus, vēstures pētniekus un skolotājus, tiek piedāvāta iespēja ziedot biedrības „Āraišu Ezerpils fonds” kontā. Visi saziedotie līdzekļi tiks izlietoti „Arheologu Zigrīdas un Jāņa Apalu vārdā nosauktās prēmijas” stipendijām.

Nodibinājuma rekvizīti:
„Āraišu ezerpils fonds”
Reģistrācijas numurs: 40008018814
Banka: CITADELE
Konta numurs: LV33PARX0016082470001
Adrese: Rīga, Baznīcas iela 35 - 26, LV-1010
Maksājuma mērķis: APALU PRĒMIJA

Papildus informācija par „Arheologu Zigrīdas un Jāņa Apalu vārdā nosauktās prēmijas” pasniegšanu un pretendentu pieteikšanu: tālrunis – 28377783, e-pasts: jolanta.sausina PIE and PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:
Amatas novada pašvaldības
projektu koordinatore

Jolanta Sausiņa
mob.tālr.: +371 28377783
e-pasts: jolanta.sausina PIE and PUNKTS lv
www.amatasnovads.lv

 

10. septembrī plkst. 17.00 Kokmuižas svētku ietvaros vēsturiskās Kokmuižas pils parterā izskanēs koncertprogramma "PIAZZOLLA. GALLIANO. TANGO", kas aizvedīs klausītājus muzikālā ceļojumā ar tango piesitienu.

Šīs koncertprogrammas pamatā ir kamermūzika, kas balstās uz stīgu instrumentu saspēli ar akordeonu. Programmā iekļautais Artura Maskata skaņdarbs ir veltījums izcilākajai Latvijas akordeonistei Ksenijai Sidorovai, un tam līdzās - Astora Pjacollas un Rišāra Galjano mūzika tango noskaņās. 

Koncertā muzicēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvintets, kurā spēlē I vijoļu koncertmeistars Sandis Šteinbergs, II vijoļu grupas mūziķis Raimonds Melderis, altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls, čellu grupas mūziķis Jānis Rinkulis un kontrabasu grupas koncertmeistara vietas izpildītājs Raivo Ozols. Koncertā piedalās arī akordeonists Artūrs Noviks - aizrautīgs un talantīgs mūziķis gan klasiskā repertuārā, gan laikmetīgajā mūzikā, gan salonskaņdarbos. Artūrs ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija lektors, salonansambļa “Tango sin quinto” dalībnieks, solists un kamermūziķis.

Koncerta norisi atbalsta Kultūras ministrija un Valsts SIA "Latvijas Koncerti".

10. septembrī no plkst. 12.00 norisināsies iedvesmojošs pasākums – Kokmuižas svētki, kas piedāvās atpūtas iespējas ar plašu un daudzveidīgu programmu. Šī gada svētku tēma būs “Strēlnieki”. Svētkus jau 9. septembrī ieskandinās Pagalmu uvertīra, kad pievakarē māju pagalmos Kocēnos ieskanēsies mūzika, kā arī notiks mākslinieka Kristapa Epnera izstādes “Logi” atvēršanas pasākums. Savukārt 10. septembrī visas dienas garumā notiks dažādi pasākumi ar skanīgiem, muzikāliem priekšnesumiem, koncertiem, rotaļīgām izpriecām, teātra un mākslas programmu, vīru kopas “Vilki” priekšnesumiem, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbenda džeza mūzikas koncertu “Tautasdziesmas”, muzikālu baudījumu – koncertprogrammu „Piazzolla. Galliano. Tango.", spartakiādi, Latvijas Ielu vingrotāju paraugdemonstrējumiem un šovu, radošām darbnīcām un meistarklasēm, pastaigām ar gidu pa Kokmuižas teritoriju, aktivitātēm ģimenēm ar bērniem, muižas tirgu, kā arī dienas izskaņā - svētku balli kopā ar Daini Skuteli un “Bel Canto” orķestri. Vairāk informācijaswww.kocenunovads.lv

Svētkus organizē Kocēnu novada dome. Mājaslapā www.kocenunovads.lv izveidota sadaļa, kas veltīta Kokmuižas svētkiem - ienāc un uzzini svētku aktualitātes!

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Mob.tel.: 26422411
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

 

Šoruden Valmieras pilsētas, Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novadu tūrisma uzņēmumu skolēnu ekskursiju piedāvājumi apkopoti “Simtgades bagātību klētī”, kurā būs rodama gudrība, veselība, dzīvesprieks un citas bagātības, kas palīdzēs bērniem un jauniešiem, gatavojoties Latvijas simtgadei, augt stipriem un gudriem. 

Piedāvājumā ir gan gida vadītas ekskursijas, gan dažādas aktivitātes. “Simtgades bagātību klētī” apkopotie objekti viegli savienojami dažādās maršrutu variācijās atbilstoši ceļotāju vecumam, kā arī tēriņu un laika iespējām. Ceļvedī sniegtas arī vairākas maršrutu idejas un pievienotas kartes.

“Simtgades bagātību klēts” skolēnu ekskursiju ceļvedis skatāms vortāla www.visit.valmiera.lv sadaļā “Iepazīsti – Tūrisma materiāli”. Plašāka informācija pieejama Valmieras Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10, kā arī rakstot uz e-pasta adresi tic PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanot uz tālruņa numuriem 64207177 un 26332213.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Kudure
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma informācijas konsultante
Tālr.: 64207177

10.septembrī Oleru muižā notiks Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākumi.

Plkst. 10.00 interesentiem ir iespēja iepazīties ar Oleru muižas kompleksu un dārzu.

Plkst. 11.00 ainavu darbnīcas ALPS ainavu arhitektes Ilzes Rukšānes stāstījums “Dziedējošais – terapijas dārzs – 9 principi” – kā sajust dārza telpu, kas nepieciešams harmonijai un līdzsvaram mūsdienu dārzā.

Plkst. 12.10 Talka – sakopsim pie muižas esošo ozolu aleju ( zemes līdzināšana, augu sēšana, stādīšana ). Dalībniekiem nepieciešami darba cimdi un grābeklis vai lāpsta. (Talkas smaguma pakāpe – viegla ).

Plkst. 14.00 Spēcinošas zupas  vārīšana un pusdienas muižas parkā!

 

Lūdzam pieteikties gan uz lekciju, gan talku līdz 8. septembrim! Telefons 29251565 Kārlis, e-pasts olerumuiza PIE inbox PUNKTS lv

Lekcijas apmeklēšana neuzliek pienākumu piedalīties talkā un otrādi!

Pasākumu organizē biedrība “Oleru muiža“ un atbalsta Rūjienas novada pašvaldība.

Kokmuižas svētkos, kas ar vērienīgu programmu norisināsies 10. septembrī, šogad dažādību izpausme gan mūzikā, gan mākslā. Ilgvara Zalāna mākslas performance "Action painting" būs viens no aizraujošiem piedāvājumiem, kas norisināsies senās Kokmuižas alus darītavas pagrabā, kur aktivitātes plānotas visas dienas garumā.

Savus darbus viņš rada visdažādākajās zemeslodes vietās - Japānā, Indijā, Ķīnā, Malaizijā, Spānijā, Itālijā, Francijā, Austrālijā, Korejā, Singapūrā. Ilgvara Zalāna veiktās performances raksturojas ar publiski pieejamu vidi, mūzikas pavadījumu no 7 specifiskiem skaņdarbiem un apmēram 20 minūšu ilgu akrila gleznojumu vidēji uz 3x6 m lielas papīra loksnes. Performanci mākslinieks veicis nu jau 36 valstīs.

Ilgvars Zalāns ir spilgts "pasaules pilsonis" mūsdienu Latvijas mākslā – viens no pašlaik Eiropā un Āzijā pazīstamākajiem latviešu mūsdienu māksliniekiem. Viņš strādā abstraktā ekspresionisma žanrā, kad būtisks ir ne tikai rezultāts, bet arī gleznas veidošanas process, kas notiek skatītāju klātbūtnē.

Laipni aicināti būt klāt mākslas radīšanas brīdī – 10. septembrī plkst. 15.00 senās Kokmuižas alus darītavas pagrabā.

Vairāk informācijas par Kokmuižas svētku norisi www.kocenunovads.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja

Kocēnu novada dome

Tālr.: 26422411

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

Kokmuižas svētku ietvaros 10. septembrī plkst. 13.00 ikviens aicināts piedalīties grāmatas “Likteņi, mājas, cilvēki. Kocēnu novada personības.“ atvēršanas pasākumā Kocēnu pamatskolas zālē.
Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, Kocēnu novada dome vēlas iepazīstināt ar spilgtākajiem notikumiem un ievērojamākajām personībām novadā vairāku simtu gadu ritumā. Grāmatas autore - novadpētniece un vēstures skolotāja Ineta Amoliņa. Grāmatā hronoloģiskā secībā apkopoti vēsturiski materiāli par 45 personībām. Viņu vidū – Livonijas Indriķis, Kristofs Harders, Juris Neikens, Jānis Staņislavs Roze, Roberts Zuika, Zilākalna Marta un vēl citas – spēcīgas un spilgtas vēsturiskas personības, kuras saistītas ar Kocēnu novadu un tā pagastiem.

Kocēnu novads lepojas ar savas teritorijas vēsturi, ievērojamiem notikumiem, leģendārām un spilgtām personībām, nozīmīgiem pagātnes lieciniekiem, tostarp dažādos laikos celtajām pilīm un muižām – Veļķu, Podzēnu, Briežu, Vaidavas, Dikļu, Dauguļu, Dūķeru, Mazbrenguļu, Ķieģeļu, Jaunburtnieku un Mujānu muižu, kā arī Pāpenmuižu un Kokmuižu. Katrai no tām ir savs arhitektūras un kultūrvēsturiskais mantojums, kas turpina dzīvot arī šodien. Šeit dzimuši un savu mūžu vai dzīves posmus vadījuši cilvēki, kurus atceras, par kuriem runā, par kuriem tiek stāstīti atmiņu stāsti un kuru vārdi izskanējuši ne tikai Latvijā, bet arī plašajā pasaulē.

Grāmatas autore Ineta Amoliņa šo grāmatu veltījusi savam tēvam Raimondam Pēčam, kurš izturēja Sibīrijas pārbaudījumus, atgriezās mājās, izveidoja stipru ģimeni un uzaudzināja piecus bērnus.

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Mob.tel.: 26422411
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

Latvijas iedvesmas stāstu vietnē TUESI.LV publicēts video par Nikiju Kalnu, kurš izvēlējies lauku dzīvesveidu Liezēres pagastā Piebalgas pusē: http://tuesi.lv/2016/09/kustiba-preteja-virziena/. Video veidots projekta "TUESI.LV Latvijas simtgadei" ietvaros, kuru īsteno biedrība “NEXT” ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

“To var just, ka cilvēki ļoti kustas uz pilsētu pusi. Tā ir ne tikai Latvijas, bet visas pasaules tendence. Mana ģimene un mani draugi ir piemērs, ka kustība var notikt arī pretējā virzienā,” apgalvo Nikijs Kalns, kurš izvēlējies lauku dzīvesveidu Liezēres pagastā Piebalgas pusē.

“Mums ir jācenšas apstāties, ieraudzīt un vienkārši priecāties, nevis nepārtraukti fiziski kaut kā piepildīt laiku. Cilvēki mūsdienās baidās no apstāšanās,” ir pārliecināts Nikijs.

“Latvija ir vide, kuru es pazīstu un saprotu. Dzimtene atšķiras no visām pārējām vietām pasaulē ar to, ka tu to saproti,” saka Nikijs.

“Man Latvija nav tik daudz novilkta robeža, karogs vai himna. Latviju veido cilvēks; es pats.”

Latvijas simtgades projekts TUESI.LV rada video stāstus par jauniem un iedvesmojošiem cilvēkiem dažādās Latvijas vietās, kuri ar savu darbu un piemēru veido labāku Latviju. Projekta īstenotāju iecere ir uzdāvināt Latvijai 100.dzimšanas dienā 100 iedvesmas stāstus par jauniem cilvēkiem Latvijas reģionos.

 

Papildus informācija:

Biedrība “NEXT”          

tālr.22382139

info PIE nextyouth PUNKTS org

Aicinām izmantot iespēju apmeklēt Dr.hist. Anetes Karlsones lekcijas no cikla „Ceļā uz savu tautastērpu” biedrības „Sarkaņu pagasta kultūrmantojums” telpās Madonas novada “Sarkaņos”.

7.09.2016, pklst. 16.00 - Galvassegu veidi Vidzemē un to valkāšanas veidi un Eiropas modes atskaņas tajos.

5.10.2016, pklst. 16.00 - Vidzemes brunču audumu tehnikas un kompozīciju varianti.

Biedrība „Sarkaņu pagasta kultūrmantojums” no 25.maija līdz 5.oktobrim īsteno projektu „Ceļā uz savu tautastērpu” ar mērķi interesentiem sniegt zināšanas par tautas tērpiem Vidzemē. A. Karlsone lekcijās iepazīstina ar latviešu tautas tērpa veidošanās vēsturi, dzijas krāsošanas tradīcijām, galvassegu veidiem un Eiropas modes atskaņām tajos, kā arī brunču audumu tehnikām un kompozīciju variantiem. Kopumā projekta ietvaros plānotas 6 lekcijas, no kurām četras jau ir notikušas.

Finansējumu projektam nodrošina „Latvijas valsts mežu atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2016”. Projekta vadītāja Ilze Āboliņa.

Interesentiem lūgums pieteikties pa tālruņiem: 26068109 – Ilze, 26210523 – Irēna vai Sarkaņu bibliotēkā. Dalība bez maksas.

 

Informāciju sagatavoja:

Irina Bačuka

Jau šajā sestdienā, 10. septembrī, visi tiek laipni aicināti uz Remdenkalna svētkiem.

 

Plkst. 13.00 Līgatnes kultūras namā tiks atklāta Remdenkalna amatnieku izstāde "Radīts Remdenkalnā". Plkst. 14.00 visiem būs iespēja iepazīties ar Remdenkalna vēsturi, dodoties kopā ar Rasmu Vanagu no bērnudārza bezmaksas ekskursijā pa Remdenkalnu.

Savukārt plkst. 15.00 ikviens tiek aicināts doties uz Gaujas ielas 12a pagalmu, lai pārbaudītu savas zināšanas par Remdenkalnu, dodoties orientēšanās sacensībās. Sacensību uzvarētāji tiks noteikti 4 kategorijās- vecumā līdz 16 gadiem, vecumā no 16 gadiem, vecumā virs 60 gadiem un ģimene.

Tie, kurus interesē informācija par alām, varēs plkst. 15.00 doties no Tūrisma un informācijas centra mazā ekskursijā pa alām. Šāda ekskursija būs pirmo reizi. Līgatnes iedzīvotājiem ekskursija būs bez maksas. Plkst. 16.00 visi tiek aicināti uz Gaujas ielas 12a pagalmu, lai kopīgi svinētu Remdenkalna svētkus. Būs muzikāli sveicieni, tikšanās ar Remdenkalna iedzīvotājiem, kopīga sadziedāšanās un lauku virtuve, kur Remdenkalna saimnieces vārīs svētku zupu. Kā jau uz svētkiem, aicinām visus nāk ar savu cienastu. Svinēsim svētkus Remdenkalnā kopā!

Sīkāka informācija tel. 29346946.

 

Informāciju sagatavoja:

Sarmīte Usāne

P/A "Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs" direktore

biroja tālrunis: 6415 3180

Sestdien, 10.septembrī, no plkst. 19.00 Valmieras muzeja pagalmā starptautiskās iniciatīvas “Eiropas kultūras mantojuma dienas 2016” laikā notiks pasākums “Valmieras stāsti. Fakti attēli, tērpi, dejas”, kurā izrādīs Valmieras muzeja vēsturisko tērpu kolekciju, vēsturnieks Edgars Plētiens iepazīstinās ar pētījuma “Valmiera senās Hanzas pilsētu savienībā: vēsture un mantojums” pirmajiem rezultātiem, savukārt grupa “Magnolia” demonstrēs 19.gadsimta dejas.

“Akcentēsim Valmieras vēsturi trīs posmos: 9.-13. gadsimts, Hanzas savienības laiks (13.-17.gadsimts) un vēsture no 18.gadsimta līdz mūsdienām. Tomēr galveno uzsvaru liekam uz Hanzas savienības laiku, kad Valmiera piedzīvoja attīstību, un pētot, kāds ir perioda mantojums mūsdienās. Tā būs vēsturisku stāstu, bilžu un tērpu izrāde, atklājot Valmieras pilsētas vēstures faktus un leģendas,” skaidro Valmieras muzeja galvenā pētniece Liene Rokpelne.

“Tirdzniecības gēns, būt ņipriem, lai arī maziem, nepadoties un iet uz priekšu – domāju, ka šāds ir Hanzas savienības laika atstātais mantojums Valmierā. Nevarētu teikt, ka Valmiera savienībā bija starp ietekmīgākajām pilsētām, bet arī mūsu loma bija svarīga. Šeit tika pieņemti būtiski lēmumi, jo Valmiera bija krustpunktā – līdzīgs attālums biedriem nokļūšanai uz sanāksmēm,” stāsta L.Rokpelne.

Pasākuma laikā pētnieki pastāstīs arī par Valmieras ģerboņa attīstību, par pili un pilsētas veidošanos. Savukārt tā laika noskaņu palīdzēs radīt Cēsu deju grupa “Magnolia” un muzeja kolekcijā esošo tērpu demonstrējumi. Kolekciju veido tērpi, sākot no 9.gadsimta un viduslaiku greznie kostīmi, kā arī vēlāko gadsimtu kostīmi, līdz pat mūsdienu tērpiem, atspoguļojot katra laika svarīgākās iezīmes. Tradīciju kopa “Griezes” demonstrēs arheoloģisko tērpu atdarinājumus no perioda, kad Latvijas teritorijā vēl nebija ieradušies krustneši un šeit dzīvoja latgaļu ciltis.

Sākumā apģērbs tapa vienkārši – izgriežot caurumu, lai audumu varētu pārvilkt galvai, atstājot pleca līnijas un sasienot ar jostu. Vēlāk audēji un šuvēji bija ļoti pieprasīti. Ieintriģējot skatītājus, L.Rokpelne pastāstīja, ka viduslaikos skaistu kleitu darināja apmēram gadu. Sievietes bija atklājušas labu veidu, kā ietaupīt laiku un materiālu – kleitai tika mainītas greznās piedurknes un apakšmalas, tādējādi radot iespaidu par jaunu tērpu. Baroka, rokoko laikos kleita bija daudz lielāka par valkātāju, arī frizūras bija milzīgas. Tās nēsāja ilgstoši, tāpēc bija speciāls kociņš ar ko pabakstīt utis. Jāteic, ka tolaik parfimērija, pūderi un citi skaistumuzturēšanas produkti tika ražoti ar domu novērst nepatīkamo aromātu, jo nomazgāties nebija vienkārši. Savukārt 17., 18.gadsimtā modē bija parūkas, jo tās vismaz varēja noņemt.”

Sestdien interesenti varēs uzzināt pirmos rezultātus, kas tapuši pētījuma "Valmiera senās Hanzas pilsētu savienībā: vēsture un mantojums" laikā. Vēsturnieki Edgars Plētiens un Ilgvars Misāns līdz 2017.gada februārim pētīs Valmieras pilsētas vēsturi laika periodā no 13. līdz 17. gadsimtam, akcentējot pilsētas nozīmi, darbību Hanzas tirdzniecības savienībā un savienības atstātās pēdas kultūrvēsturiskajā mantojumā līdz mūsdienām. Savukārt māksliniece Ārija Pakere vēlāk apkopoto un jauniegūto informāciju atainos zīmējumos. Vēsturnieki pēta arhīva materiālus, jau esošās publikācijas un to saistību ar Valmieru, zīmējumus, kartes un citus materiālus. “Ilgvars Misāns par Hanzas savienību šobrīd Latvijā ir zinošākais pētnieks, interesanti pētījumi ir arī Edgaram Plētienam, kurš akcentē viduslaikus un toreizējās pilsētas. Svarīgi, ka izpētītais materiāls nonāks Valmieras pilsētas īpašumā un varēsim to izmantot praktiski, piemēram, attīstot pedagoģiskās programmas, papildinot ekspozīcijas. Par Valmieru vēl ir ļoti daudz ko atklāt un pētīt, ceram, ka izdosies atrast ko līdz šim nezināmu.”

Pētījums tiek finansēts no Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam  līdzfinansētā  projekta  Nr.CB110  "Hanzas vērtības  ilgtspējīgai  sadarbībai"  (projekta  nosaukums  angļu  valodā  "Hanseatic Approach  to  New  Sustainable  Alliances",  projekta  saīsinātais  nosaukums "HANSA"). Projekta kopējās izmaksas 2 180 938,70 EUR, tajā skaitā Valmieras pilsētas pašvaldības kopējās izmaksas 170 996,70 EUR. Šajā projektā viens no partneriem ir arī Vidzemes plānošanas reģions.

Aicinām uzzināt par Hanzas pilsētu savienības atstāto mantojumu Valmierā un izbaudīt seno tērpu un deju radīto noskaņu! Ieeja – bez maksas.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

2016. gada 17. septembrī Ērgļu novada Brāļu Jurjānu memoriālajā muzejā „Meņģeļi” notiks XIV Koru saiets, kas veltīts Jurjānu Andreja 160. dzimšanas dienai. Tieši šis ir jubilejas gads visiem brāļiem Jurjāniem, kas latviešu mūzikā ienākuši ar ko jaunu un nebijušu - Pēterim tiek atzīmēta 160, Andrejam 160, Jurim – 155 un Pāvulam 150 gadu jubileja.

Plkst. 11.00 Ērgļu luterāņu baznīcā notiks Garīgās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Carnikavas kamerkoris „Vēja balss” (diriģents Jurģis Cābulis), Garkalnes novada jauktais koris „Pa saulei” (diriģenti Jānis Ozols, Marta Ozola, Margarita Dudčaka) un Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris „Rīga” (diriģentes Zane Zilberte un Evita Taranda).

Plkst. 13.00 „Menģeļos” uz Dziesmu kalna būs iespēja just līdzi Koru konkursa „Par skatuviskāku brāļu Jurjānu oriģināldziesmu vai tautasdziesmu apdares izpildījumu” dalībniekiem.

Plkst. 17.00 Latvijas koru saietu noslēgs svētku koncerts, kurā piedalīsies 70 Latvijas jauktie, sieviešu un vīru kori ar 2000 dziedātājiem, Ērgļu saieta nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Rūdolfs” un pūtēju orķestris Pētera Leiboma vadībā. Koncerta mākslinieciskais vadītājs Ārijs Šķepasts, koncertu vada Artis Robežnieks.

Pēc koncerta ikviens aicināts uz balli ar Ērgļu novada pūtēju orķestri.

XIV Koru saietu rīko Ērgļu novada pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv

Tuvojoties rudenim, arī Gulbenes novada bibliotēkā notiek lielāka rosība. Visu vasaru un joprojām rit darbs pie izzinošas krāsojamās grāmatas “Gulbenes novada pērles”. Šī grāmata stāstīs par interesantām vietām, kultūras pieminekļiem un notikumiem, kas saistās ar Gulbenes novadu. Tā būs domāta sākumskolas vecuma bērniem ar nolūku radošā veidā iepazīt savu novadu un veicināt lokālo patriotismu.

Kamēr ilustratore zīmē zīmējumus un bibliotekāres raksta tekstus, arī bērniem ir sava loma grāmatas tapšanā – izvērtēt un izmēģināt, vai teksti ir viegli uztverami un uzdevumi ir saprotami. Izvērtēšana notika gan Gulbenes bērnu bibliotēkas lasītavā, gan arī skolā. Gulbenes vidusskolas 2.a klases skolēniem tika novadīta nodarbība, kuras laikā bērni iepazina interesantus faktus un stāstus par Gulbenes novadu, pildīja uzdevumus un krāsoja. Teksti, zīmējumi un uzdevumi nodarbībā tika izmantoti no topošās grāmatas.

Grāmata plāno ceļot pie bērniem šī gada novembrī.

Vairāk foto no nodarbības: http://www.gulbenesbiblioteka.lv/lv/galerijas?gallery_id=64

 

Gulbenes novada bibliotēka Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā projektu konkursā „Vidzemes kultūras programma 2016” guva atbalstu projektamKrāsojamā grāmata bērniem „Gulbenes novada pērles””. Piešķirtais finansējums tiks izmantots grāmatas maketēšanai un izdošanai.

 

Informāciju sagatavoja:

Sanita Jurkāne

Gulbenes novada bibliotēka

Tālr.: 64471460

9. oktobrī, plkst. 18.00, koncertzālē “Cēsis” izskanēs Borisa Grebenščikova jaunais simfoniskais projekts BG “Symphonia”, kurā slavenais krievu rokmūziķis izpildīs savas dziesmas simfoniskā orķestra pavadījumā.

Boriss Grebenščikovs ir viens no grupas «AQUARIUM» izveidotājiem un jau vairāk nekā 40 gadu tās līderis. Viņš ir viens no nedaudzajiem mūziķiem, kuru daiļrade ne tikai nenoveco, bet ar gadiem kļūst aizvien daudzveidīgāka un interesantāka, smeļoties jaunas idejas no dažādu tautu kultūrām un mūzikas virzieniem. Šo gadu gaitā Grebenščikovs ir sacerējis vairāk nekā tūkstoti dziesmu, tādēļ viņa koncerti vienmēr ir atklājums. Viņš ir viens no nedaudziem Krievijas mūziķiem, kas ar savu daiļradi spējis ieinteresēt ne tikai klausītājus savā dzimtenē, bet arī ārpus tās robežām. «AQUARIUM» ar panākumiem uzstājas Lielbritānijā, Francijā, ASV un citās valstīs.

Boriss Grebenščikovs laiku pa laikam atkāpjas no darbības savā grupā, lai pievērstos soloprojektiem un eksperimentētu, sadarbojoties ar dažādiem, tai skaitā ārzemju, mūziķiem. Tā, tālajā 1989. gadā Boriss devās uz ASV un iznāca albums angļu valodā „Radio Silence” ar daudzu slavenu mūziķu līdzdalību, kas pavēra Grebenščikovam “vārtus” uz rietumiem. Vēlāk tapa vēl viens soloalbums ar ārzemju mūziķiem – grupu „The band” – „Лилит”.  Šodien grupā “AQUARIUM” pastāvīgi spēlē īru flautists Braians Finegans (Brian Finnegan) un bundzinieks Liams Bredli (Liam Bradley). Abi šie mūziķi piedalīsies arī jaunajā projektā BG “Symphonia”.

Biļetes uz koncertu nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē un Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā.

 

Informāciju sagatavoja: 

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

Projekta "Dizaina plenērs "Ieceres pār-vērtības""* ietvaros Madonas Mākslas skolas atbalsta biedrība aicina piedalīties dizaina plenērā, kas notiks septembrī un oktobrī. Plenēru atbalsta VKKF Latvijas Valsts mežu atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2016, Vidzemes plānošanas reģions un Madonas novada pašvaldība.

Plenēra ietvaros būs iespēja piedalīties vairākās darbnīcās:

- 15.09. Dizaina domāšanas darbnīca (LMA lektore Aija Freimane)

- 19.09., 26.09., 17.10 Stila un imidža darbnīca (stiliste Inga Zaharova)

- 22.09. Modes ilustrācijas darbnīca (modes māksliniece Baiba Ladiga Kobayashi)

- 03.10. Apģērba konstruēšanas darbnīca (modes māksliniece Dana Bidiņa)

- 19.10. Datorgrafikas darbnīca (Aiva Titova)

- 24.10.-28.10. Sietspiedes darbnīca (tekstilmāksliniece Kristīne Šulce)

Tikšanās būs plkst. 15.00 Madonas biznesa inkubatorā “IDEJU CEHS” (Blaumaņa 3)

Piedalīties aicināti visi, kurus interesē dizains un mode. Projekta laikā tiks izveidota apģērbu kolekcija, iedvesmojoties no Madonas novada uzņēmēju produktiem. Kolekciju plašākai sabiedrībai būs iespējams redzēt pasākumā “Dizaina balss” un Madonas novada uzņēmēju dienā.

*Projekta nosaukums radies iedvesmojoties no vārda plenērs skaidrojuma - iziešana ārpus rāmjiem, telpām, iespaidu vākšana ārpus ierastā.  Idejiski nosaukumā tiek atspoguļota praktisko darbnīcu saturiskā darbība – ieceres, idejas, esoša produkta, pakalpojuma izvērtēšanas process un pārvērtības izmantojot  dizaina domāšanas principus.

Informāciju sagatavoja:

Projekta vadītāja

Kristīne Šulce

28615694

M_maksla PIE inbox PUNKTS lv

Komponists Mārtiņš Brauns savu “apaļo” dzīves jubileju piekritis nosvinēt Strenču novada Kultūras centrā, kur sestdien, 17. septembrī, plkst. 18:00 notiks viņa jubilejas koncerts “Kamēr tu šo spēli spēlē…”

Koncertā Mārtiņa Brauna dziesmas izdziedās Strenču novada Kultūras centra jauktais koris “Rītu puse” un Kocēnu kultūras nama jauktais koris “Imera” diriģenta Imanta Toča vadībā. Ar muzikāliem priekšnesumiem piedalīsies muzikālā apvienība “4 Sound” un ansambļi “Ēveles meitenes” Leldes Porukas vadībā, Valkas kultūras nama vīru vokālais ansamblis “Lai skan” Ineses Niklavičas vadībā. Koncertā piedalīsies Strenču Mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi.

Koncerta skatītājus iepriecinās  arī īpašie viesi – Ieva Sutugova un Daumants Kalniņš.

Vēl ir iespējams pieteikt biļetes uz koncertu, iepriekš zvanot pa tālruni 64715625 vai personīgi pašvaldības kasē Strenčos, Rīgas ielā 7. Ieejas maksa 5 un 7 eiro.

"Man neder tas un nevajag to, kas ir visiem," tā Mārtiņš Brauns raksturo sevi. Arī viņa mūzika nav tāda kā visiem, un varbūt tieši tur slēpjas viņa panākumu atslēga... Ne velti savu lielo jubilejas koncerttūri  komponists nosaucis “Darbi un nedarbi”.

Informāciju sagatavoja:

Ginta Gailīte

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Strenču novada dome

T: 64715660, mob. 26312250

E-pasts: ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv

www.strencunovads.lv

 

Pavisam drīz – svētdien, 18. septembrī, plkst.16.00 Valkas pilsētas kultūras namā jau trīspadsmito reizi notiks Latvijas Nacionālās operas mākslinieku koncerts.

2003. gadā Valkā tika aizsākta skaista tradīcija - ik gadu Valkas pilsētas kultūras namā notiek Latvijas Nacionālās operas mākslinieku opermūzikas koncerts.

Koncertam, kas 18. septembrī notiks Valkas pilsētas kultūras namā, dots nosaukums ‘’Viva Verdi!’’. Koncertā Verdi mūziku izpildīs solisti Inga Šļubovska - Kancēviča, Dana Bramane, Julianna Bavarska, Ilona Bagele, Raimonds Bramanis, Andris Ludvigs, Armands Siliņš, Romāns Poļisadovs un LNOB orķestris. Diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

“Katru gadu, veidojot koncerta programmu, tiek domāts, lai tā būtu melodiska, viegli uztverama un darītu laimīgus gan rūdītus opermīļus, gan cilvēkus, kuri operas mūziku dzird pirmo reizi. Tāpēc šis koncerts ir ļoti gaidīts notikums.

Piedevām, to gaida ne tikai klausītāji, bet arī operas solisti! Jo zālē valda neaprakstāma “elektrizēta” gaišu emociju pilna atmosfēra!

Uz tikšanos Valkā!”, uzsver Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Biļetes uz Latvijas Nacionālās operas un baleta mākslinieku koncertu sākot ar 8. augustu, katru darba dienu no plkst.10.00 var iegādāties Valkas pilsētas kultūras namā. Biļešu cenas no 10 – 19 eiro.

Pārdošanā vēl ir biļetes, kuras iespējams iegādāties, arī zvanot pa tālruni 64723055 vai 20235967, (norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi, uz kuru nosūtīt Valkas novada domes rekvizītus biļetes apmaksai.) Biļete apmaksājama 3 darba dienu laikā un saņemama pirms koncerta pie dežuranta.

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Aksana Markoviča

20. novembrī plkst. 17.00 Valkas pilsētas kultūras namu piepildīs iespaidīgas un neaizmirstamas leģendārāko rokmūzikas skaņdarbu variācijas septiņu izcilu čellistu izpildījumā!

Latvijas talantīgākais čellu trio MELO-M kopā ar Igaunijas talantīgāko čellu kvartetu C-JAM ir apvienojušies un radījuši unikālu un aizraujošu projektu ar nosaukumu BLACK CELLO SABBATH! Lai arī visi šī projekta dalībnieki ir ieguvuši akadēmisko izglītību, šajā koncertā būs iespējams novērtēt un izbaudīt šo akadēmiskās mūzikas virtuozu variācijas par visiem zināmajām Black Sabath, Deep Purple, Bon Jovi, Queen, Mettalica u.c. rokmūzikas grupu "himnām"! 

Grupas MELO-M dalībnieki: Kārlis Auzāns, Miķelis Dobičins, Jānis Pauls. Melo – M ir viena no starptautiski pazīstamākajām Latvijas mūzikas grupām. Piecu gadu laikā grupa koncertējusi divreiz devusies turnejā pa ASV, notikuši koncerti Krievijā, Francijā, Lielbritānijā, Somijā, Krievijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Vācijā, Ukrainā, Igaunijā, Lietuvā, Turcijā un citās valstīs. Koncertos Melo – M apvieno akadēmiskās mūzikas pamatus ar virtuozu izpildījumu un rokmūzikai raksturīgu atraktivitāti, kā arī sev vien raksturīgo stilu.

Grupas C-JAM dalībnieki: Perts Tarvass (Pärt Tarvas), Levis-Danels Megila (Levi-Danel Mägila), Marguss Ūss (Margus Uus), Tenu Jeesārs (Tõnu Jõesaar). C-Jam šobrīd ir viena no spilgtākajām Igaunijas grupām, kas ar savu neticamo talantu pārveidot visiem zināmas dziesmas čellu variācijās ir nojaukusi ierastās mūzikas robežas starp klasisko un populāro mūziku.

Šis koncerts ietilpst koncertu sērijā "Igaunijas Koncerti", kas top sadarbībā ar Igaunijas lielāko koncertaģentūru "Eesti Concert".

Biļetes cena 10 eiro, iepriekšpārdošanā 8 eiro.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas pilsētas kultūras nama

Kultūras pasākumu organizatore

Līga Šnuka

No 16.septembra līdz 16.oktobrim Cēsu Izstāžu namā apskatāmas Signes Vanadziņas izstāde "Septiņi gadalaiki" un Jāņa Galdiņa izstāde "Tušas zīmējumi".

Signes Vanadziņas izstāde "Septiņi gadalaiki"

Signe Vanadziņa mākslas vidē pārliecinoši ienāca deviņdesmito gadu beigās,vēl studējot Latvijas Mākslas akadēmijā, pārsteidzot ar savu dzīvespriecīgo pasaules redzējumu un sulīgo krāsu izmantojumu. Krāsa spēlē galveno raksturlomu Signes darbos .Tā var būt piesātināti kontrastaina, citos darbos maiga, bet reizē krāsaina. Pāri dominējušiem krāsu laukumiem ir Signei raksturīgās švīkas un līnijas, kas iezīmē visai reālu pasauli šajās abstrakcijās. Signes māksla ir dzīvespriecīga. Tā ir krāsu eksplozija, kas padara pelēcīgo ikdienu par aizraujosū ceļojumu. Tā Linda Treija.

Kopš 1995.gada Signei Vanadziņai bijušas vairāk nekā 25 personālizstādes Latvijā un viņa piedalījusies vairāk nekā 50 grupu izstādēs Latvijā, Vācijā, Australijā, Zviedrijā, Somijā,Lielbritānijā un citur.

Jāņa Galdiņa izstāde "Tušas zīmējumi"

Cēsīs dzimušais (1941.) mākslinieks absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu un ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs.Nozīmīgu ieguldījumu Galdiņš devis Latvijas plakātu mākslā. Viņa darbi atrodas Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja, Latvijas Mākslas fonda un Maskavas Mākslas fonda krājumos. Šobrīd strādā pārsvarā zīmējumu tehnikā, to mākslinieks pārvalda pilnībā. Zīmējuma precīzās detaļas darbos un kompozīcija ir ļoti gleznieciska.

‘’Cēsis ir mana dzimtā pilsēta. Gadu gaitā iegūlušas atmiņā ar savu īpašo starojumu, bieži tur atgriežos. Pilsētas apkārtne ir bagāta ar izcilām dabas ainavām, to iespaidā arī tapusi daļa manu zīmējumu", tā Jānis Galdiņš.

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

24. septembrī no 13:00 līdz 16:00 Līgatnes dabas takās pie Dabas izglītības centra “Pauguri” tiek rīkots Eiropas sadarbības dienas pasākums ģimenēm "Dabas ieskautie".

Viesus sagaidīs rotaļīga ķirzaciņa un piedāvās:

13:00 –15:00 radošās darbnīcas Dabas izglītības centra “Pauguri” pagalmā;

13:00- 15:00 video par Gaujas Nacionālo parku un Eiropas sadarbības dienu; Dabas izglītības centra “Pauguri”2 stāvā;

14:30 – kopīgo sadarbības zupas gatavošanu uz ugunskura (būs jāpievieno garšaugi, zaļumi un labas domas);

15:00  - jaunas sajūtu stacijas atklāšanu (koka masieris dabā);

15:30 – Eiropas sadarbības dienas zupas baudīšanu;

16:00 – pārgājienu dzīvnieku vērošanai kopā zinošu gidu.

 

Katrs apmeklētājs 24. septembrī no 13:00 – 16:00 varēs piedalīties Eiropas sadarbības dienas viktorīnā un saņemt pārsteiguma dāvaniņas.

Informāciju sagatavoja:

Sarmīte Usāne

P/A "Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs" direktore

Koncertzāle “Cēsis” savu trešo sezonu iesākusi arī ar jaunumiem vizuālās mākslas jomā – koncertzālē esošā izstāžu zāle pārtop par INSIGNIA mākslas galeriju un atklāta britu fotogrāfa Maika Pilkingtona personālizstāde Going solo.

Kopš koncertzāles atklāšanas 2014. gadā, tajā veiksmīgi darbojusies izstāžu zāle, kurā regulāri bija apskatāmas profesionālās mākslas ekspozīcijas. Sākoties jaunajai sezonai un pateicoties auto ražotāja OPEL un tā autorizētā dīlercentra Auto Blitz atbalstam, izstāžu zāle pārtapusi par mākslas galeriju un turpmāk nesīs INSIGNIA vārdu. Tas turpmāk dos iespēju reģiona iedzīvotājiem un koncertzāles apmeklētājiem ne tikai aplūkot, bet arī iegādāties izcilu mākslinieku darbus.

Kā pirmā jaunajā INSIGNIA mākslas galerijā 17. septembrī tika atklāta Maika Pilkingtona fotogrāfiju personālizstāde, kas būs apskatāma līdz 23. oktobrim.

Maiks Pilkingtons ir angļu fotogrāfs, kurš dzīvo Dublinā un strādā atbildīgā amatā lielā starptautiskā kompānijā. Ar fotogrāfiju Maiks profesionāli nodarbojas 8 gadus un jau ir guvis vērā ņemamus panākumus. Maiks Pilkingtons ir FIAP (La Fédération Internationale de I’Art Photographique) biedrs. Viņa darbus žūrijas ir atlasījušas vairāk nekā astoņdesmit izstādēm un divdesmit dažādiem starptautiskiem Foto Saloniem trīspadsmit valstīs. 

Viens no viņa fotodarbiem ir ieguvis medaļu pasaules lielākajā fotogrāfiju konkursā Vienna Salon 2015, Trierenberg Super Circuit.

Mākslas fotogrāfija ir kļuvusi par neatņemamu Maika Pilkingtona dzīves sastāvdaļu, tādēļ viņš ir nolēmis nākotnē savu laiku pārsvarā veltīt šai nodarbei.  Autors daudz ceļo un vienmēr savos ceļojumos atrod vietas, kas iedvesmo mākslas fotogrāfijai. Viņš fokusējas uz attēliem, kas ir dabas mainīgo, vienmēr tik smalko vibrāciju inspirēti: tuksneša smiltis, okeāna viļņi, kalnu kores, sniega plašumi un cilvēks visā šajā varenībā... viens, bet ne vientuļš.

Maikls Pilkingtons: "Kolmanskopa ir spoku pilsēta Namībijā, Āfrikas dienvidos, kur man izdevās nokļūt 2014. gadā. Tas ir stāsts par vienas vietas ekonomisko uzplaukumu un pilnīgu lejupslīdi nepilnos piecdesmit gados. 1908. gadā dzelzceļa strādnieki atklāja dimantu atradnes, un ļoti ātri Kolmanskopa kļūst par bagātāko pilsētu reģionā. Savos ziedu laikos te dzīvo kādas 300 ģimenes, tiek uzstādīts pirmais rentgena aparāts un uzcelta pirmā tramvaju līnija Āfrikā. Kad ap 1954. gadu dimanti izbeidzas, iedzīvotāji pamet pilsētu, atstājot to tuksneša smilšu un vēju varā. Šī mistiskā vieta ir atgādinājums patiesībai, ka nekas nesaglabājas, ja par to nerūpējas, pat perfektā vācu tehnika!"

 

Informāciju sagatavoja: 

Egija Saļņikova

Koncertzāle “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151 

Latvijas iedvesmas stāstu vietnē TUESI.LV publicēts video par Zani Melnaci-Priednieci Kocēnos http://tuesi.lv/2016/09/sazemeties/

“Tu nevari neko ietekmēt, ja tu nesāc ar sevi, mēs visi esam absolūti saistīti. Ja tu sakārto savu iekšējo pasauli, savu attieksmi, tas veido arī visu pārējo. Mēs visi šajā pasaulē esam vienoti,” uzskata Zane Melnace-Priedniece no Kocēniem.

“Ja tu dari zemes darbu, tas tevi nedaudz noliek pie vietas. Tā ir tā lieta, kas sazemē, vieno ar dabu, tā tu vari nonākt pie sava pamata un kodola. Es gribu, lai mūsu bērni aug tādā vidē, kur viņi var skriet ar basām kājām, gribu, lai viņi apjauš lietu kārtību,” uzsver Zane.

“Daba, šie četri gadalaiki, zemes sajūta un smaržu sajūta, tas ir tas, kas man patīk Latvijā. Atliek iziet ārā, sajust tikko nolijuša lietus smaržu un tevi pārņem prieks un saviļņojums.”

“Tā ir piederības un māju sajūta; sajūta, ka tu esi savā vietā.”

 

Latvijas simtgades projekts TUESI.LV rada video stāstus par jauniem un iedvesmojošiem cilvēkiem dažādās Latvijas vietās, kuri ar savu darbu un piemēru veido labāku Latviju. Projekta īstenotāju iecere ir uzdāvināt Latvijai 100.dzimšanas dienā 100 iedvesmas stāstus par jauniem cilvēkiem Latvijas reģionos.

Video veidots projekta "TUESI.LV Latvijas simtgadei" ietvaros, kuru īsteno biedrība “NEXT” ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

Informāciju sagatavoja:

Biedrība “NEXT”          

tālr.22382139

info PIE nextyouth PUNKTS org

PA “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” aicina ikvienu interesentu 27. septembra vakaru pavadīt, iepazīstot Lizuma pagastu krēslas stundā.

Pulcēšanās paredzēta pulksten 18.30 pie J.Brektes memoriālās mājas “Saulieši”. Vakara gaitā iepazīsimies ar mākslinieka J.Brektes dzimtas mantojumu, dosimies lāpu gājienā, lukturīšu gaismā izpētīsim tumšākos nostūrus Lizuma muižā, bet vakara noslēgumā dosimies uz Apsīšu Jēkaba dzimtajām mājām “Kalaņģi”, kur mūs sagaidīs saimniece ar cienastu. Uzmanīgākajiem klausītājiem būs iespēja laimēt pārsteiguma balvas, piedaloties viktorīnā par Lizuma pagastu. Dalība Pasaules tūrisma dienas pasākumā jāpiesaka līdz 23.septembra pulksten 12.00, zvanot pa tālruņiem 26557582, 64497729 vai rakstot uz e-pastu: “turists PIE gulbene PUNKTS lv”. No Gulbenes uz Lizumu un atpakaļ būs nodrošināts autobuss. Dalība pasākumā un transports no Gulbenes uz Lizumu ir par brīvu. Par transporta nepieciešamību lūgums informēt, piesakot savu dalību pasākumam. Aicinām līdzi ņemt labu noskaņojumu un kabatas lukturīšus!

Sīkāka informācija, zvanot pa tālr. 26557582, 64497729. 

 

Informāciju sagatavoja:

Gulbenes novada pašvaldības aģentūra

Sestdien, 24. septembrī norisināsies kārtējais Tūrisma informācijas centra organizētais velobrauciens “Izbaudi Veclaicenes zeltainos pakalnus”, kurā aicināts piedalīties ikviens aktīva dzīvesveida un riteņbraukšanas piekritējs.

Brauciena sākums pulksten 10.30 paredzēts Jaunlaicenes muižas muzeja stāvlaukumā. Tālāk ceļš dalībniekus vedīs uz Opekalna luterāņu baznīcu, kura ir visaugstāk, virs jūras līmeņa, novietotā baznīca Latvijā. Maršruta ietvaros velobraucējus gaidīs arī viens no saldākajiem muzejiem - Mišu medus muzejs, kas atrodas Raipala ezera krastā. Plānots apmeklēt arī Drusku pilskalnu, braukt pa veco Kornetu lielceļu un apskatīt Palpiera Naudas akmeni un citus objektus

Pieteikšanās velobraucienam līdz 23. septembrim.

Informējam, ka braucienā iespējama nepieciešamība izmantot telefonu, un atgādinām, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam jālieto aizsargķivere.

Alūksnes novada pašvaldības Tūrisma informācijas centrs nodrošinās iespēju nogādāt velosipēdus no Alūksnes uz Jaunlaiceni un atpakaļ. Par šo pakalpojumu katrā virzienā noteikta maksa 1 EUR apmērā. Velosipēdi jānogādā pie Tūrisma informācijas centra līdz pulksten 10.00.

Piesakies un uzzini papildus informāciju par velosipēdu nogādāšanu maršruta sākumpunktā Alūksnes Tūrisma informācijas centrā Pils iela 25A, Alūksnē, rakstot uz e-pastu: tic PIE aluksne PUNKTS lv, vai zvanot pa tālruņiem 64322804, 25779965, 25442335

 

Sagatavoja: Druvis MUCENIEKS,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciālists

Tālruņi: 64381503; 26456644

druvis.mucenieks PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Gribi interesanti pavadīt brīvdienas? Brauc ciemos uz robežpilsētu Valku! Valka ir sportiski aktīva un skaista pilsēta!

Nedēļas nogalē 23. un 24. septembrī Valka piedāvā aizraujošus pasākumus, kā arī aktivitātes, kas būs saistošas dažādām vecuma un interešu grupām. Ir vērts atbraukt un izbaudīt šīs dienas!

22. septembris

  • Ceturtdien, 22. septembrī, mežā aiz skulptūras “Koklētājs” tiks aizvadīta ceturtā skriešanas seriāla “Optimists” rudens sezonas kārta. Atgādinām un aicinām pasākumā piedalīties ģimenes ar bērniem, kuru vērtējumam varēs pieteikties piektajā un sestajā kārtā, uz vietas aizpildot ģimeņu vērtējuma pieteikuma anketu. Sīkāka informācija par ģimeņu vērtējumu – seriāla nolikumā www.valka.lv, sadaļā sports.

23. septembris

  • Piektdien, 23. septembrī, plkst. 10:00 Valkas stadionā notiks Valkas novada Olimpiskā diena, kas veltīta Sporta skolas 60 gadu jubilejai.  
  • Valkas novada Centrālajā bibliotēkā plkst. 18:00 notiks Aivara Ikšeļa grāmatas “Vācbalti - Vrangeļu dimensijas” atvēršanas brīdis. Aicināts ikviens interesents. Būs iespēja iegādāties izdevumu! 
  • Vijciema tautas nams plkst. 19:00 aicina noskatīties Zvārtavas pagasta amatierteātra izrādi “Kāzas Bazūnēs”.

 

24. septembris

  • Sestdien, 24. septembrī, Bērnu un jaunatnes sporta skolas zālē tiks aizvadīts “Bērnu un jaunatnes sporta skolas rudens kauss florbolā”.
  • Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija (Semināra ielā 25) plkst. 12:00 aicina uz Valkas novada Dzejas dienām. Piedalās dzejnieki: Daina Sirmā, Andris Ogriņš, Anita Anitīna, Ruta Štelmahere, Toms Treibergs. Muzikālas noskaņas radīs Zigfrīds Niklavičs un Ilmārs Priede.
  • Turnas tautas namā plkst. 19:00 tiks atklāta Lilitas Ikales un Līvas Kreiles radošo darbu modes skate “Tērpi un aksesuāri”.

 

Ērģemes un Vijciema kapos no plkst. 17:00 – SVECĪŠU VAKARS. Šajā dienā aicina kapos uzlikt svecītes. 

 

Informāciju sagatavoja:

Aksana Markoviča

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Valkas novada dome


 

Kā grezna dāvana Latvijas simtgadē, Meža dienu ietvaros, sestdien, 24.septembrī, Valmiermuižas pils parkā tiks iestādīti 100 sārti un balti rožu krūmi. Rozes Latvijas karoga krāsās pils parkā tiek stādītas, lai atjaunotu vēsturisko puķu dobi, kas savulaik ir bijusi šī parka rota.

Burtnieku novada pašvaldība Latvijas Pašvaldību savienības organizētajās Meža dienās piedalījusies jau vairakkārt. Šī projekta ietvaros, atjaunota gan ozolu aleja Burtnieku pagastā, gan vēsturiskie liepu alejas stādījumi Burtnieku parkā. Lai turpinātu novada vēsturisko parku sakopšanas darbus un atjaunotu šo parku kultūrvēsturisko vērtību, šoreiz košākas tiks padarīts Valmiermuižas pils parks.

Valmiermuižas pils parkā tiks izveidoti rožu krūmu stādījumi, atgriežot parkam tā zudušo elementu – puķu dobi –, kas Valmiermuižas pils medību rezidences dārzā atradusies 18. gadsimtā. Plānots, ka divu gadu laikā rožu stādījumi varētu pietiekami sakuplot, lai pilnā krāšņumā priecētu parka apmeklētājus 2018.gadā, kad Latvija svinēs savu simto dzimšanas dienu.

Vienlaikus sārtie un baltie rožu stādījumi būs veltījums Valmiermuižas kādreizējai saimniecei un īpašniecei ģenerālienei Magdalēnai Elizabetei fon Hallartei (1683 – 1753). Viņa bija pirmā sieviete, kas būtiski ietekmējusi ne vien latviešu, bet arī Eiropas vēstures likteņus.

Viņas atbalsts bija izšķirošs pirmās latviešu garīgās atmodas (1739) nodrošināšanā, kā rezultātā latviešu sabiedrība mainījās un tika likti pamati vēlākās nācijas un valsts izveidei. Ar  M. E. fon Hallartes rūpēm, tika izveidots pirmais latviešu skolotāju seminārs un pirmā latviešu organizācija – brāļu draudze. Pateicoties brāļu draudžu darbībai un M. E. fon Hallartes ieguldījumam 18. gadsimta beigās Vidzemes latvieši un igauņi kļuva par visizglītotākajiem zemniekiem tā laika Eiropā.

Sestdien plkst. 12.00, kad Valmiermuižas pils parkā norisināsies Miķeļdienas svinības ar tradīciju meistardarbnīcām un tirdziņu “Ar Gardu Muti Valmiermuižā”, rozes parkā stādīs Burtnieku novada pašvaldības, Valmiermuižas kultūras biedrības talcinieki un citi čakli novada ļaudis.

 

Informāciju sagatavoja:
Arita Rudzīte, 
Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Tel. 20219631

Šā gada 1. oktobrī Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrs (TIC) sadarbībā ar aktīvās atpūtas pasākumu vadītāju Santu Paegli aicina piedalīties velobraucienā ‘’Ieriteņo rudenī’’ un aizraujoši un aktīvi atzīmēt tūrisma sezonas noslēgumu Smiltenes novadā.

Katram pasākuma dalībniekiem būs iespējams izvēlēties saviem spēkiem piemērotāko velobrauciena distanci – 24 vai 40 km garumā. ‘’Šogad riteņosim pa ceļiem un taciņām, caur koku alejām, pāri upītēm, gar robežu robežām pretī rudenim uz Smiltenes novada ziemeļu līdzenumiem’’, stāsta Santa Paegle. Pasākuma dalībniekus ceļā sagaidīs dažādi uzdevumi, bet noslēgumā spēcinoša maltīte.

Pasākuma sākums 1. oktobrī, 10.30 Smiltenē, līdzās Tiltleju ezeram. Aicinām ņemt līdzi kādu foto ierīci, ūdeni, našķi un pats galvenais labu garastāvokli!

Iepriekšēja pieteikšanās līdz 29. septembrim Smiltenes novada TIC (Dārza ielā 3, Smiltenē), rakstot uz tic PIE smiltene PUNKTS lv, zvanot 29395200 vai aizpildot reģistrācijas anketu. Dalības maksa: 3EUR/pers.

Reģistrācijas anketa pieejama šeit: https://docs.google.com/forms/d/1KMk2yEjbR8p9VvhYLnQKbIWe55QOLuwsPqrdkylvhvw/edit?ts=57e39395  

 

Informāciju sagatavoja:  

Lelde Sprancmane 

Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra

Tūrisma speciāliste

No 5. oktobra koncertzāle “Cēsis” sadarbībā ar kinoprojektu “Spektrs” sāk otro sezonu projektam Kino gardēžu klubs, kura apmeklētājiem ir iespēja noskatīties izmeklētas, starptautiskos festivālos atzītas filmas un pirms tām dzirdēt kino eksperta pārdomas. 

“Aizvadīts pirmais koncertzāles “Cēsis” Kino gardēžu kluba cēliens, kas sākās šī gada februārī un ilga līdz maijam. Redzam, ka tajā piedāvātā, izmeklētā kino programma atradusi ceļu uz skatītāju sirdīm un izveidojies jau pastāvīgs apmeklētāju loks. Tādēļ vēlamies iesākto turpināt un arī jaunajā sezonā īsti gardēži pie mums varēs noskatīties izcilus pasaules kino paraugus, kas guvuši starptautisku kino festivālu un kritiķu atzinību, bet nav iekļauti ikdienas kino repertuārā,“ par iecerēto stāsta koncertzāles “Cēsis” kino projektu vadītājs Kārlis Freimanis. 

Kino gardēžu kluba seansi koncertzālē “Cēsis” notiks katru otro trešdienu pulksten 19.00, un tajos demonstrētās filmas būs skatāmas katra vienu reizi. Īsu ieskatu par izvēlētajām filmām pirms seansiem piedāvās kinoprojekta “Spektrs” pārstāvji. 

Oktobrī Kino gardēžu klubs piedāvās divas filmas. Jauno sezonu sāksim 5. oktobrī ar spāņu mūsdienu klasiķa Pedro Almadovara jaunāko filmu “Huljeta”/“Julieta” (Spānija, 2016). Pats Almadovars apgalvo, ka ar šo filmu atgriežas pie savām saknēm, bet Latvijas kino kritikas grands Daira Āboliņa apgalvo, ka tikai žūrijas kļūdas dēļ filma neieguva galveno balvu šī gada Kannu kinofestivālā. Kā nākamo, 19. oktobrī, piedāvāsim filmu “Gausie rietumi”/”Slow West” (Jaunzēlande/Lielbritānija, 2015), kas ieguvusi balvu Sundance filmu festivāla. Galvenajā lomā šobrīd slavas zenītā esošais Maikls Fassbenders. Ja Vess Andersons un Kventins Tarantino kopā uzņemtu filmu, tad šis varētu būt viņu sadarbības rezultāts: ekscentrisks vesterns, ko vienādās daļās veido romantika, piedzīvojumi, apšaudes un melnais humors.

Informācijai par turpmākajiem koncertzāles “Cēsis” Kino gardēžu kluba seansiem sekojiet līdz www.cesukoncertzale.lv sadaļā KINO.

Biļetes uz Kino gardēžu kluba seansiem nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē un “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā. Seansa laikā būs iespēja baudīt vīnu un atspirdzinošos dzērienus.

 

Vairāk informācijas:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

Valkas pilsētas kultūras namā 1. oktobrī plkst. 16.00 notiks Senioru dienas svētki.

1991. gada ANO Ģenerālā asambleja izsludinājusi 1. oktobri par Starptautisko veco ļaužu dienu. Tās mērķis pievērst sabiedrības uzmanību iedzīvotāju novecošanas problēmām, veco ļaužu dzīves grūtībām, vientuļajiem vecajiem cilvēkiem.

Latvijā šo dienu svin kopš 2009. gada. Valkā 1. oktobrī skatītājus priecēs senioru deju kolektīvu no Smiltenes, Trikātas, Naukšēniem, Valmieras u.c. sadejošanās.

Svētku vadmotīvs – “Senioru Mērnieku laiki”-, kuru papildinās Valkas pilsētas kultūras nama senioru amatierteātra etīdes un saspēles. 

Pasākuma laikā tiks pieminēts arī ilggadējais Valkas dejotājs un kolektīva vadītājs Alberts Smilga.

Pēc koncerta visi seniori un viņu draugi aicināti uz Ballīti, kur muzicēs puiši no Siguldas. Par groziņu saturu gan jāparūpējas pašiem! 

Ieeja – brīva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas pilsētas kultūras nama

Kultūras pasākumu organizatore

Līga Šnuka

 

8.oktobrī no plkst.9.00 līdz 16.00 Valmierā – Rīgas ielas posmā no Katrīnas ielas līdz Ziloņu ielai, Rātslaukumā un Livonijas ordeņa pils teritorijā – smaržos gardumi, rindosies praktiskas un skaistas lietas, skanēs dziesmas un stāsti un rudeni sagaidīs ar dančiem un jokiem. Valmierieši un pilsētas viesi aicināti apmeklēt tradicionālo Simjūda gadatirgu.

Būs bagātīgs gardumu piedāvājums: pašcepta maize, pīrāgi, cepumi, lauku kūpinājumi, zivis, dažādi sieri, saldumi un našķi, krāšņas piparkūkas, svaigi un žāvēti augļi, rieksti. Saldi smaržos medus un vaska sveces. Varēs iegādāties dažādus biškopju sagatavotos veselīgos kārumus. Arī traukus, kuros pildīt iegādātos gardumus, un pat galdus, uz kuriem tos novietot. Tāpat būs plašs piedāvājumu klāsts krēsliem.

Uz Simjūda tirgu no visas Latvijas sabrauks kokamatnieki, pinēji, keramiķi, šuvēji, audēji, adītāji, tamborētāji, filcētāji. Varēs iegādāties kažokādu izstrādājumus, darinājumus no filca, aitu, trušu un pat no suņu vilnas. Individuālie amatnieki un lietišķās mākslas studijas biedri piedāvās džemperus, šalles, pončo, segas, pledus, kas ne tikai silda, bet ir īsti mākslas darbi.  

Rudens tirgū Valmierā piedāvājumā būs augļi, stādi, košumkrūmi, dabas produkcija, noderīgas lietas mājai un dārzam. 

Mirdzēs meistaru un sudrabkaļu darinātās rotas. Savukārt vārdos apslēptos “dārgumus” varēs baudīt, plašajā piedāvājumā izvēloties sev saistošāko grāmatu.

Par karstu virumu un dažādiem našķiem rūpēsies krodziņš “Pils ķēķis”, būs arī Valmieras pusē jau pazīstamā Salacgrīvas nēģu zupa. Pie jaunajiem Hanzas namiņiem zāļu sievas cienās ar siltu tēju.

Simjūda gadatirgus nav iedomājas bez dziesmām, dančiem un jautrām izdarībām. Pils laukumā (pilsdrupu estrādē) no plkst.11.00 līdz 14.00 skanēs jautras dziesmas un ziņģes, notiks II Vidzemes stāstnieku festivāls. Ar sulīgiem un raibiem tirgus piedzīvojumiem dalīsies teicēji no dažādiem Latvijas novadiem. Savs muzikālais stāsts būs Oskaram Patjanko ar ermoņiku “Ieviņa” un Jērcēnu kapelai “Mežābele”. Nemainīgi visus jau 20 gadus Simjūda tirgū ar ragu mūziku un valceriem iepriecina pūtēju orķestris “Signāls”. Tautas meldiņus skandinās jautrās un izdarīgās “Trīnes”.

Apmeklētāju vidū iejuks Garkāji – klauni ar pekstiņiem, jokiem un burbuļu pūšanu tiešā un pārnestā nozīmē.

Būs arī viduslaiku tirgiem raksturīgās mazās teātra ainiņas. Savukārt jaunajos Hanzas namiņos visu tirgus laiku lieli un mazi valmierieši un pilsētas viesi aicināti iesaistīties senās izdarībās un viduslaiku lustēs, piedalīties amata prasmju darbnīcās, izmēģināt naudas kaltuvi un atklāt noslēpumus.

Mūsu senči vadījās pēc darba cikla – līdz Miķeļdienai apdarīt visus svarīgākos lauku darbus. Kad klētis, apcirkņi un pagrabi bija piepildīti, ļaudis svinēja svētkus un rīkoja bagātus tirgus.

Valmieras pusē kopš viduslaikiem šāds tirgus rīkots pie baznīcas Sīmaņa dienā. Kalendārā atzīmētā Sīmaņa un Jūdas diena deva tirgum īpašo vārdu – Simjūda gadatirgus. Viduslaikos tas bija viens no vecākajiem tirgiem Vidzemē, pēdējais pirms ziemas iestāšanās, kurā ļaudis varēja nopirkt mājsaimniecībā nepieciešamās lietas un izklaidēties dziedot, dejojot un citādi lustējoties.

Valmieras muzejs kopš 1996.gada atjaunojis vēsturisko Simjūda gadatirgu, godinot tradīcijas un tautas amatu prasmes.

Tiekamies 8.oktobrī krāšņajos rudens svētkos – Simjūda tirgū!

 

Informācijas sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

 

Valmieras muzejā 6. oktobrī plkst. 16.00 atklās Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas studentu un pedagogu darbu izstādi “Šķiedras atkarīgie”. Māksla ir domāšana. Tekstilmāksla ir domāšanas materializācija šķiedrās. Skola piedāvā programmu, pedagogi to papildina ar savu pieredzi, idejām, attieksmi un redzējumu. Studenti nāk ar savām ambīcijām, cerībām, idejām un vēlmi tās īstenot. Pedagogu un studentu savstarpējā sadarbībā un mijiedarbībā rodas ne tikai mācību darbi, bet arī mākslas fakti, kurus vērts parādīt ārpus Latvijas Mākslas akadēmijas sienām. 

Izstādes “seja” ir zirneklis. Viņa prasmei izgatavot šķiedras un aust cilvēcei vēl nav izdevies pat pietuvoties. Zirneklim indiāņu mitoloģijā piedēvēta pasaules radīšana - viņš, diedziņā šūpodamies, nolaidās no debesīm un noauda pasauli, kurā dzīvojam. Arī tekstilmākslinieki rada savu pasauli, kura ir gan plakana, gan telpiska, krāsaina vai melnbalta, gaisīgi caurspīdīga, mīksta vai raupji asa, piepildīta ar globāli jaudīgu ideju vai gluži privātām pārdomām par dzīvi.

Apmeklētāji aicināti paviesoties topošo tekstilmākslinieku un viņu pedagogu radītajās pasaulēs.

Valmieras muzejā izstāde būs skatāma no 6. līdz 30. oktobrim.


Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410