Arhīva kalendārs

« October 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Piektdien, 21. oktobrī plkst. 16.00 Cēsu Izstāžu namā (Pils laukumā 3, Cēsīs) notiks latviešu tautas tērpiem un Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltītas izstādes „Latviskās dvēseles raksti” atklāšana.

„Latviskās dvēseles raksti” ir stāsts par Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstību saistībā ar tautas pašapziņas un valsts veidošanos un par tautas tērpu kā vienu no tautas pašapziņas izteiksmes formām. Izstādē eksponēti 26 tērpi no Tautas tērpu centra „Senā klēts”, kā arī priekšmeti no Latvijas muzeju krājumiem – fotogrāfiju izdrukas, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un attēli, latviešu rakstu zīmes un informatīvie teksti. Audiovizuālais noformējums atspoguļo dziesmas un dejas nozīmi latviešu dzīves uztverē. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja izdzīvot Dziesmu un deju svētku kopdziedāšanu dažādos laikos, dejas soļa raitumu, kā arī izpētīt latviešu raksta un ornamenta nozīmi un kopsakarības laikā un telpā.

Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori – Valdis Celms un Toms Skābardis. Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Izstāde apmeklētājiem būs atvērta līdz 20. novembrim.

Izstāde “Latviskās dvēseles raksti” iekļauta Latvijas valsts simtgades svinību programmā. Latvijas valsts simtgades svinības notiks laikā no 2017. gada līdz 2021. gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir „Es esmu Latvija”, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

2015. gadā izstāde bija apskatāma Minhenes Piecu kontinentu muzejā, Neimisteres Abatijā Luksemburgā, kā arī izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa”. 

Izstādi „Latviskās dvēseles raksti” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Cēsu Izstāžu namu. Atbalsta Dziesmu un deju svētku lieldraugs “Swedbank” un SIA “Circle K Latvia”.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

21.oktobra plkst. 16.00 Cēsu izstāžu nama otrajā stāvā tiks atklāta laikmetīgo rotu izstāde  “3’2’1’“. Tajā apvienojušās trīs jaunās rotu mākslinieces - Una Mikuda, Ilze Egle un Rasma Pušpure. Izstāde apskatāma līdz 20. novembrim.

 

Mākslinieces vieno studijas Latvijas Mākslas akadēmijā un aktīva darbība rotu mākslas jomā. Izstādes ekspozīcijā aplūkojamie darbi ir gan studiju gaitā tapušās oriģinālrotas, gan arī dažādas rotu kolekcijas, kurās ietvertas tādas tēmas kā latvietība, Latvijas daba - flora un fauna, pasaku tēli, tirgus, sieviete un viņas būtība u.c. Par svarīgu izstādes ekspozīcijas sastāvdaļu jāmin autoru diplomdarbu kolekcijas. Ilzei un Unai tie ir bakalaura, bet Rasmai maģistra programmas diplomdarbi, ar kuriem autores septembra beigās pārstāvēja Latvijas Mākslas akadēmiju Starptautiskā rotu mesē JOYA Barcelona, Spānijā.

Izstāde ļaus plašākai publikai iepazīties ar mākslinieču dažādajiem rokrakstiem un radošajām idejām, kuras ietvertas oriģināli veidotās rotu kompozīcijās. Ekspozīciju papildinās fotogrāfijas ar rotām to dabīgajā vidē – rotājot sievieti.

Nosaukums “ 3’ 2’ 1’“ izvēlēts kā daudznozīmīgs apzīmējums. Tas ne vien raksturo izstādes uzbūvi, bet arī simboliski apzīmē izstādi kā mākslinieču atskaites punktu tālākam radošās attīstības ceļam.

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

Šī gada 5. novembrī plkst. 17:00 Ikšķiles tautas namā otro gadu pēc kārtas norisināsies jauno mūzikas izpildītāju konkurss "Gaisa Trīce". Arī šogad jaunajiem mūziķiem tiks sniegta iespēja izpildīt sevis un citu radītu mūziku, pierādīt sevi žūrijas un publikas priekšā kā spēcīgu jauno mūzikas izpildītāju.

Gads ir pagājis, un, lai arī pirmā Gaisa Trīce tik tikko kā mitējusi vibrēt, ir pienācis laiks nākamajai. Šogad jaunajiem mūzikas censoņiem no visas Latvijas būs dota iespēja sacensties par  galveno balvu - mūzikas ierakstu profesionālā skaņu studijā, kā arī citām vērtīgām balvām.

Konkursā ir iespēja piedalīties  ikvienam interesentam - jaunietim vecumā no 14 līdz 27 gadiem, kas aizraujas ar mūzikas instrumentu spēli, dziedāšanu, dziesmu radīšanu. Lai pieteiktu savu dalību konkursam, līdz 27. oktobrim jāaizpilda anketu, kura atrodama šeit: https://goo.gl/forms/6oF3PU5hOByd1dmc2

Jauno mūzikas izpildītāju uzstāšanos vērtēs pieredzējuši Latvijas mūzikas industrijas pārstāvji, kas ir ieinteresēti un motivēti jauno talantu attīstībā. Žūriju pārstāvēs talantīgais un  sabiedrībā plaši pazīstamais diriģents Edgars Vītols, mūzikas jomas pārzinātāja un pārstāve no Ikškiles Linda Ivanova, kā arī īpašais viesis, kas pagaidam tiek atstāts noslēpumā.

Neliels ieskats pagājušā gada Gaisa Trīcē: https://www.youtube.com/watch?v=wrpo0NPXKUs

Aktuālāko informāciju par Gaisa Trīci varat iegūt ielūkojoties Ikšķiles jauniešu lapā www.ikjauniesi.lv,  IKJauniešu sociālo tīklu kontos Twitter un Facebook (@IKJauniesi), vai rakstot uz e-pastu IK.jauniesudome PIE gmail PUNKTS com

Projekts tiek īstenots ar Ikšķiles novada pašvaldības līdzfinansējumu.

 

Informāciju sagatavoja:

Agnese Jankuna
Ikšķiles novada pašvaldības
Jaunatnes lietu speciāliste
agnese.jankuna PIE ikskile PUNKTS lv