Arhīva kalendārs

« January 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Sagaidot šīs vasaras Dziesmu un deju svētkus, 20. janvārī Valmierā koncertā, kas notiks projekta „Sanāciet! Sadziediet! Sadancojiet! Vidzeme ceļā uz 2013. gada Dziesmu un Deju svētkiem” ietvaros, piedalīsies arī divi Alūksnes novada amatiermākslas kolektīvi – Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums” un Jaunlaicenes folkloras kopa „Putnis”. Līdz ar mūsu novada kolektīviem koncertā piedalīsies arī Madonas novada amatiermākslinieki.

Abi kolektīvi koncertā rādīs programmas, kas skatītājiem ļaus tuvāk iepazīt malēniešus un viņu rakstura savdabības. Tā Jaunlaicenes folkloras kopa Valmierā rādīs programmu, ar kuru 2011. gadā startēja skatē, iegūstot 1. pakāpi, un izraisīja interesi un skatītāju atsaucību Starptautiskajā folkloras festivālā „Baltica 2012”. Šajā programmā dziesmās, teicienos un atgadījumos no dzīves kolektīvs atainos malēnieti, kurš ar savu savdabīgo dzīves uztveri atšķiras no citiem ļaudīm.

Arī deju kopa „Jukums”, kas savas darbības 20 gados dejas mīļotājiem sarūpējusi vairākus deju uzvedumus, skatītājiem rādīs jaunāko uzvedumu par malēniešu dzīvi „Malēnieši smalki ļaudis”. Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstītā projekta laikā kolektīvam tapa jauna lauku ierēdņu tērpu kolekcija – tika šūdināti mežsarga, pasta kalpotāja, notāra, skolmeistara, stacijas dežuranta, daktera, mērnieka un citu profesiju pārstāvju kungu un arī viņu dzīves biedreņu tērpi. Savukārt kopdarbībā ar horeogrāfēm Artu Melnalksni un Daci Circeni un Alūksnes novada pašvaldības finansiālu atbalstu, izveidots jaunais deju uzvedums, kas stāsta par sadzīvi Latvijas laukos 20. gadsimta sākumā. Skatītāji varēs vērot tādas dejas kā „Ekusēze”, „Valsis”, „Ziemeriešu polka”, „Stūrsteps”, „Uz liteniešu meitiņām”, „Ak, žīds”, „Korobuška”, „Eilenders”.

Projektā „Sanāciet! Sadziediet! Sadancojiet! Vidzeme ceļā uz 2013. gada Dziesmu un Deju svētkiem” iesaistīti seši Vidzemes novadi – Gulbenes, Alūksnes, Cēsu, Madonas, Valkas un Smiltenes. Projekta laikā koncertos tiksies šo novadu kolektīvi un Valmieras pilsētas kolektīvi, kas piedalīsies Dziesmu un Deju svētkos, notiks vairākas diskusijas par Dziesmu un Deju svētku nākotnes iespējām un izaicinājumiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Ceturtdien, 17. janvārī, Kārķu pamatskolā notiks barikāžu piemiņas pasākums. Šādi pasākumi Kārķos notiek katru gadu, bet šoreiz tas būs interesants un atraktīvs ar to, ka iecerēts kā militāri lauksaimniecisks. Vispirms pulksten 12.00 skolas sporta laukumā Zemessardzes 22.kājnieku bataljona vecākā zemessarga, jaunsargu instruktora Ritvara Leitena vadībā skolēniem būs atraktīva stafete. Sportiskās aktivitātes palīdzēs vērtēt arī vairāki Valkas jaunsargi.

Pēc tam, plkst. 13.00 skolas zālē būs tikšanās ar barikāžu dalībnieku R.Leitenu. Sarunai dots nosaukums „Brīvības vērtība ar zemessarga un zemnieka acīm”. SIA „Ruģēni” saimniecības īpašnieki – Ivanda un Ritvars Leiteni, audzē 50 šķirņu kartupeļus. Daļu no viņu audzētajām šķirnēm būs iespējams degustēt arī šajā pasākumā. Šobrīd SIA „Ruģēni” ir vienīgā privātā kompānija Austrumeiropā, kas izvērtē graudaugu, zālāju, pākšaugu, kartupeļu ziemcietību, ražību, izturību pret slimībām un kaitēkļiem. Laba saimniekošanas prakse – tā arī ir brīvības vērtība.

Kārķu pagastā ir apzināti 99 barikāžu dalībnieki, viņiem visiem piešķirts valsts apbalvojums – Barikāžu Piemiņas zīme. Uz pasākumu aicināti ne tikia barikāžu dalībnieki, bet ikviens interesents, kuraam svarīgas vērtības – brīvība, tēvzeme un prasmīga saimniekošana.

Papildu informācija: Kārķu pagasta sabiedrisko attiecību un lauku attīstības speciāliste Sandra Pilskalne, 26391447

Valkas pilsētas kultūras nama tautisko deju kopa „Aija” (vadītāja Liesma Ērgle) aicina jaunus dalībniekus! Īpaši gaidīti puiši un vīri! Mēģinājumi notiek katru trešdienu no plkst.19.30. Papildus informāciju var iegūt, zvanot pa telefonu 29440558 kultūras metodiķei Līgai Pandalonei. Arī sieviešu koris „Ancora” (mākslinieciskā vadītāja Liene Skruode) aicina dziedātājas visās balsu grupās.  Mēģinājumi – trešdienās no plkst.19.00. Pieteikties pa telefonu 29630455 Lienei.

Šovasar Rīgā notiks XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki. Lai gan pašdarbības kolektīvi jau cītīgi gatavo svētku repertuāru, joprojām ir iespēja pievienoties dziedātāju vai dejotāju pulkam un kļūt par svētku dalībnieku.

Papildu informācija: Valkas pilsētas kultūras nama kultūras metodiķe Līga Pandalone, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Pieminot notikumus, kas Latvijas galvaspilsētā Rīgā risinājās 1991. gada janvārī, Alūksnes pilsētas Tautas namā svētdien, 20. janvārī, pulksten 16 aicina uz Barikāžu aizstāvju atceres dienai veltīto pasākumu „Dūmi un lūgšanas kāpj debesīs”.

1991. gada barikāžu laiks ir ļoti nozīmīgs pavērsiens Latvijai un tās valstiskajai neatkarībai. To dienu lieciniekiem - barikāžu dalībniekiem šie notikumi vēl arvien ir spilgtā atmiņā, tādēļ arī pārējai sabiedrībai jādomā par to, kā ar pienācīgu cieņu viedokļos un savā rīcībā izturēties pret šo mūsu valsts brīvībai tik būtisko pavērsienu, tādējādi godājot tos cilvēkus, kuri, apzinādamies iespējamās sekas, tomēr nenobijās un 1991. gada janvārī bija mūsu atdzimušās valsts brīvības sardzē.

Tādēļ aicinām uz šo pasākumu barikāžu dalībniekus, viņu tuviniekus un ģimenes locekļus no visa Alūksnes novada, skolu jaunatni un ikvienu iedzīvotāju, lai to dienu noskaņā gremdētos atmiņās muzikāli patriotiskā dzejas programmā, ko sniegs aktrise un dzejniece Kristīne Dina Bitēna, komponists Atvars Sirmais un soliste Lauma Eņģele. Pasākuma dalībniekus uzrunās arī Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Aivars Fomins. Ieeja uz šo pasākumu ir bez maksas.

Arī citviet novadā notiek 1991. gada janvāra notikumu atceres pasākumi gan izglītības, gan kultūras iestādēs. Tā, piemēram, 18. janvārī Pededzes muzejā būs skatāma barikāžu atceres kompozīcija „Tuvu bija brīvība”, kas tapusi sadarbībā ar Pededzes bibliotēku. Savukārt svētdien, 20. janvārī pulksten 14 Mālupes Saieta namā 1991. gada janvāri atcerēsies koncertsarunā „Barikādes bija lūzuma punkts”.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv