Arhīva kalendārs

« January 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Pirmdien, 7.janvārī, plkst.19.00 Valkas pilsētas kultūras nama lielajā zālē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) notiks kārtējais projekta Kinopunkts piedāvātais seanss: Nacionālajā filmu festivālā „Lielais Kristaps” par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu atzītais Ivara Zviedra un Ineses Kļavas darbs „Dokumentālists”.

Filmā ir tikai viena darbības vieta un tikai divas darbojošās personas – Viņš un Viņa. Viņš ir pats filmas režisors un operators I.Zviedris, Viņa – dziedniece Inta, par kuru Ivars gribētu uzņemt filmu, taču Inta par šo ideju nav sajūsmā. Rezultāts – saspringtu attiecību veidošanās visas filmas garumā, emociju uzplūdi un atplūdi, strīdi un salabšana gluži kā ikviena pāra attiecībās.

Filmas „Dokumentālists” veidošanā sadarbojušās divas filmu studijas – VFS Films un Anša Epnera studija AVE, finansiāli atbalstījuši Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome. Filmu veidojuši režisori Ivars Zviedris un Inese Kļava, dramaturģe Inga Ābele, producente Aija Bērziņa.

Filma ir 82 minūtes gara. Vecuma ierobežojums: 12+. Biļete uz seansu maksā 50 santīmus.

Papildu informācija: Valkas kultūras nama kultūras metodiķe Līga Pandalone, 29440558, www.kinopunkts.lv

Aizvadītā gada nogalē Valkas Mākslas skolas audzēkņi piedalījās konkursā par skaistāko apsveikuma kartiņu. Pavisam konkursā piedalījās 28 skolēni, kuri ar savām idejām par Ziemassvētku gaidīšanas laiku un Jaunā gada svinībām vienlaikus centās savdabīgi interpretēt arī abas dvīņu pilsētas – Valku un Valgu.

Konkursā skolu pārstāvēja šādi audzēkņi – KARINA ILJIN, OKSANA PISARUK, MARTIN PUSIJAINEN, ANASTASIA LEONTJEVA, ILJA KOMAROV, KATRIN LANKERT, LEV SASNJOV, ANASTASIJA ARSENTJEVA, KSENIJA PARMENENKOVA, LIZETTA ŠEMEĻOVA, LĀSMA AGNESE BODNIECE, MARTA EVELĪNA KĻAVIŅA, KRISTIĀNA CELMA, NIKS LĀCIS, RENĀRS ČERVIDS, MĀRTIŅŠ ČERVIDS, LAURIS KRISTS LŪSIS, SANDA LĪVA ARTEMJEVA, ARTA KRŪMA, ALEKSIS EDUARDS PALEJS, ALEKSS DERJABINS, INGUS ŠĶUDĪTIS, GUNTA BRIEDE un citi.

Uz Valkas novada domes, Valgas pilsētas domes un Valgas pilsētas valdes parakstītās kartiņas tika izvēlēts Valkas Mākslas skolas audzēknes Katrinas Lankert veidotais zīmējums.

Lai visiem laimīgs Jaunais gads!  

     

Papildu informācija: Valkas Mākslas skolas pedagoģe Daiga Soloveiko, 64724078

 

Zvaigznes dienā, 6.janvārī, plkst.10.00 Valkas – Lugažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā (Valkā, Rīgas ielā 9) būs Zvaigznes dienas dievkalpojums. Pēc tam, ap plkst.11.30 turpat baznīcā visi aicināti uz Valkas pilsētas kultūras nama sieviešu kora un Valkas vīru ansambļa koncertu „Zvaigznes gaismā”.

Zvaigznes dienu, sauktu arī par Triju kungu dienu, svin ik gadu 6.janvārī, taču šie svētki dēvēti arī par pagānu svētdienu, jo to laikā uz durvīm vilkts krusts, lai ļaudis un lopus pasargātu no lietuvēna. Šajā dienā tiek vērotas zīmes, lai noteiktu, kāds būs nākamais gads. Piemēram, ja pēc deviņiem vakarā iestājas gaiša nakts, tā ir laba zīme, bet, ja debesīs vēl redz arī trīs spožas zvaigznes, dēvētas par triju ķēniņu zvaigznēm, gaidāma ražīga vasara. Savukārt, ja debesis apmākušās un bez zvaigznēm, gaidāma slikta raža.

Papildu informācija: Valkas pilsētas kultūras nama kultūras metodiķe Līga Pandalone, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Alūksnes Jaunajā pilī šobrīd notiek otrā stāva pārsedzes siju protezēšana un nomaiņa Alūksnes muzeja izstāžu zālēs, tādēļ janvārī muzeja izstādes un ekspozīcijas apmeklētāji nevarēs skatīt.

Pēc pārsedzes siju nomaiņas telpās atjauno griestu apmetumu un veic telpu kosmētisko remontu, līdz ar to izstāžu eksponātiem šādos apstākļos nevaram nodrošināt aizsardzību no klimata krasām svārstībām un putekļu piesārņojuma atbilstoši priekšmetu saglabātības prasībām. Tādēļ remontdarbu laikā izstāžu eksponātus pārvietojam, - skaidro Alūksnes muzeja direktore Inita Veismane.

Tā kā eksponāti tiek pārvietoti uz citām telpām, muzeja apmeklētājiem šomēnes nav iespējas skatīt izstādes un ekspozīcijas. Savukārt izglītojošās programmas iestāde realizē ārpus muzeja telpām un ēkas pagrabstāvā atbilstoši pieprasījumiem.

Par sagādātajām neērtībām muzejs apmeklētājiem atvainojas, aicinot ikvienu muzeja draugu to apmeklēt atkal pēc remontdarbiem!

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv
 

2012.gada nogalē Valsts Kultūrkapitāla fonds izsludināja mērķprogrammas „Grāmatu iepirkums publiskajām bibliotēkām” projektu konkursu ar mērķi – sekmēt nacionālās grāmatniecības attīstību, nodrošināt literāri augstvērtīgu oriģinālliteratūras darbu, nozīmīgu pasaules literatūras darbu tulkojumu un augstvērtīgas nozaru un uzziņu literatūras iegādi publiskajām bibliotēkām.

Projekts tika sagatavots, pamatojoties uz izdevniecību, apgādu un Latvijas grāmatu bāzes esošo piedāvājumu. Kopumā Smiltenes, Strenču un Valkas novada publiskajām bibliotēkām tika piešķirts finansējums par 5782 LVL. Šobrīd notiek iepirkto grāmatu saņemšana un sadale.  2013.gada sākumā, kad grāmatas būs apstrādātas, lasītāji iegūs jaunus, augstvērtīgus dažādu nozaru izdevumus, kā arī enciklopēdijas un uzziņu krājumus. Īpašs prieks ir par bērnu literatūru un oriģināldaiļliteratūru.

Otrs ievērojams bibliotēku ieguvums saistās ar sabiedrības integrācijas politikas īstenošanu. 2012.gada valsts budžeta grozījumos tika piešķirti 100 000 LVL publisko bibliotēku kapacitātes stiprināšanai grāmatu un citu izdevumu iegādei sabiedrības integrācijas veicināšanai. Iepriekšminētā projekta ietvaros Valkas novada publisko bibliotēku krājumi 2013.gada sākumā papildināsies ar 149 nosaukumu 196 grāmatām un CD.

Paldies novada bibliotēku atbalstītājiem, kuri visa gada garumā krājumu papildināšanai dāvināja grāmatas un žurnālus – Andrim Metuzālam, Ventam Armandam Krauklim, Nadeždai Taņicinai, Aivaram Andersonam, Ilgai un Reinim Būdām, Aijai Ābenai, Rudītei Putnai, Valentīnai Morozai, Rasmai Mitriņai, Elmāram Vanagam, Larisai Ielītei, Modrim Saldūksnim un citiem.

Darbīgu, veiksmīgu Jauno gadu saviem lasītājiem novēl Valkas novada centrālā bibliotēka.

Papildu informācija: Centrālās bibliotēkas direktore Ginta Dubrovska, 64724371

Otrdien, 8. janvārī, plkst.19.00 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) ikvienu interesentu uz Zvaigznes dienas vakaru ielūdz kultūras nama folkloras deju kopa „Sudmaliņas”. Pasākuma apmeklētājus „Sudmaliņas” priecēs ar tautas deju programmu „Cimdu un zvaigžņu raksti”. Būs arī kopīgi danči un rotaļas. Ieeja – bez maksas.

 

Uz Zvaigznes dienas vakaru aicināti mazi un lieli. Pasākums tiek organizēts, lai klātesošos iepazīstinātu ar latviešu tautas tradicionālās kultūras vērtību – tautas dančiem. Lai kopīgā sadancošana būtu patīkama, aicinām dalībniekus ierasties labā omā, līdzi ņemot ērtus apavus.

Papildu informācija: Folkloras kopas „Sudmaliņas” vadītāja Skaidra Smeltere, 28804645

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

2012. gads paskrējis nemanot un klāt jau atkal jaunais gads. Atskatoties uz pagājušā gadā padarīto, kā nozīmīgāko, ne tikai aizvadītajā gadā, bet kopš strādāju Vidzemes plānošanas reģionā kā kultūras eksperte, noteikti vēlos minēt ciešo sadarbību ar kultūras darbiniekiem visā Vidzemē.

Uzsākot darbu, viena no manis noteiktajām prioritātēm bija pilnveidot reģiona kultūras darbinieku profesionālās zināšanas, kā arī maksimāli veicināt kultūras iestāžu sadarbību, veidot sadarbības tīklu. Uzskatu, ka svarīgi ir skaidri apzināties katras kultūras institūcijas misiju un spēt saredzēt, kā strādāt, lai īstenotu organizācijas mērķus. Jāspēj paredzēt situācijas, jāpazīst savs apmeklētājs, jāzina viņa vēlmes, jāprot vadīt kultūras procesus, atrast nepieciešamo finansējumu. Tam visam nepieciešamas zināšanas un nepārtraukta pieredzes papildināšana, ko arī mēs, kā Vidzemes plānošanas reģions, cenšamies sniegt.

Šobrīd droši varu teikt, zināšanas dažādu semināru, apmācību un pieredzes braucienu veidā ir sniegtas visiem kultūras darbiniekiem, kas to ir vēlējušies gūt. Varu būt gandarīta, ka starp Vidzemes kultūras nozares pārstāvjiem ir izveidojusies ļoti cieša, atbalstoša un vienota komanda.

Aizvadītajā gadā esam strādājuši, lai nodrošinātu profesionālās mākslas pieejamību Vidzemes reģiona iedzīvotājiem. Aizvadītajā gadā notikuši 27 pasākumi un Vidzemes iedzīvotājiem bijusi iespēja apmeklēt teātri, cirku, dažādus muzikālos pasākumus, koncertuzvedumus, operas izrādes, kamerizrādes un baudīt džeza mūziku.

Ļoti svarīga darba daļa bijusi un ir metodiskās un konsultatīvās palīdzības nodrošināšana kultūras speciālistiem Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībās. Esmu gandarīta, ka kolēģi zvana un jautā pēc padoma, priecājos, ja varu palīdzēt. Tikai sadarbojoties ir iespējams sasniegt vēlamos rezultātus.

Aktīvi norisinājies darbs pie projekta „Kapacitātes paaugstināšana kultūras nozares  projektu un pasākumu īstenošanai Vidzemes plānošanas reģionā”, kura ietvaros noorganizēts kultūras darbinieku pieredzes apmaiņas brauciens uz Daugavpili, aktīvā veidā ģenerētas kultūras projektu idejas – Nākotnes pilsētas spēle. Tāpat notikusi aktīva kultūras darbinieku profesionālo zināšanu celšana, noorganizējot desmit mācību reizes, kurās dalībnieki apguva zināšanas, kas nepieciešamas veiksmīgai projektu īstenošanai. Mācību reizēs klātesošajiem bija iespēja uzzināt par kultūru kā peļņas avotu, mārketinga sniegtajām iespējām, finansējuma piesaistes veidiem un citiem aktuāliem tematiem par kultūras projektu izstrādi.

Ar Kultūras ministrijas atbalstu notikuši trīs semināri. Viens no tiem bija Vidzemes plānošanas reģiona kultūras speciālistu ikgadējā tikšanās, kuras laikā tika runāts par gaidāmajām aktualitātēm 2012. gadā. Noorganizēts arī informatīvais seminārs par „Vidzemes kultūras programma 2012” projektu konkursa noteikumiem un projekta pieteikuma izstrādi. Kā arī seminārs par Kultūrkapitāla fonda izsludinātā konkursa projektu pieteikuma aizpildīšanas nosacījumiem.

2012. gadā veiksmīgi noslēgusies Vidzemes kultūras programma 2011, kurā realizēti 20 kultūras projekti. Šobrīd notiek darbs pie Vidzemes kultūras programmas 2012 koordinēšanas, kurā arī atbalstu guvuši 20 projekti. Patlaban Valsts Kultūrkapitāla fonds ir izsludinājis 2013. gada projektu konkursu par tiesībām realizēt Kurzemes, Latgales, Zemgales un Vidzemes kultūras programmas, kurā Vidzemes plānošanas reģions piedalīsies ar Vidzemes kultūras programmas projekta pieteikumu. Pozitīva rezultāta gadījumā jau februāra beigās tiks izsludināta „Vidzemes kultūras programma 2013”.

Pārstāvot visu Vidzemes kultūras nozarē strādājošo intereses, kā Vidzemes plānošanas reģiona kultūras eksperte, aktīvi esmu piedalījusies Kultūras ministrijas reģionālās kultūrpolitikas nodaļas rīkotajās sanāksmēs. Tāpat darbojos Kultūras ministrijas konsultatīvajā padomē, kuras uzdevums ir sniegt ministrijai ieteikumus, kas palīdzētu izvērtēt no valsts budžeta finansējamo izglītojamo skaitu profesionālās ievirzes mākslas, mūzikas un deju izglītības programmās.

Arī šajā gadā turpināšu aizsākto darbu pie reģiona kultūras darbinieku profesionālo zināšanu pilnveidošanas, organizējot dažādus seminārus, mācības un pieredzes apmaiņas braucienus. Tāpat turpināšu darbu pie kultūras iestāžu sadarbības attīstīšanas, veidojot sadarbības tīklus ne tikai reģiona līmenī, bet arī visas Latvijas un, iespējams, arī starptautiskā līmenī.

Šogad plānota arī Vidzemes kultūras darbinieku konference, kas notiek reizi divos gados. Šoreiz tā gaidāma 9. augustā Jaunpiebalgā.

Kā zināms, nākamais ir XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku gads. Svētki noteikti ir gada nozīmīgākais kultūras notikums un liels prieks, ka dalībnieku vidū plaši pārstāvēti būs arī Vidzemes reģiona pašdarbības kolektīvi. Vēlu veiksmi, izturību un neatlaidību šajā ne vieglajā, bet patīkamajā procesā! 

Vidzeme ir Latvijas kultūras šūpulis, tādēļ svarīgi kopīgiem spēkiem kopt mūsu kultūras mantojumu, tradīcijas, neaizmirstot iet laikam līdzi un saskatīt iespējas attīstīt 21. gadsimta kultūru Vidzemē. Lai mums izdodas! 

Olita Landsmane,
Vidzemes plānošanas reģiona kultūras eksperte.

Priecīga ziņa visiem slidot gribētājiem – pirmdien, 7.janvārī, pēcpusdienā, ap 15.00 Valkas pilsētas stadionā atkal būs atvērta publiskā slidotava. „Tā kā sniegs bija sakrāts pietiekami daudz – 19 kārtas, tad lielu ļaunumu lietus nav izdarījis. Atliek tikai uzliet kārtu ledus un jau šodien visi var nākt slidot,” aicina stadiona direktors Ainis Blūms.

Slidotava atvērta no plkst.9.00 līdz plkst.22.00. Šis laiks varētu tikt mainīts, atkarībā no laika apstākļiem. Lūdzam ikvienu ievērot drošību uz ledus, jo par savu veselību un drošību ir atbildīgi paši slidotāji. Būsim arī savstarpēji pieklājīgi un laipni viens pret otru.


 

Papildu informācija: Valkas pilsētas stadiona direktors Ainis Blūms, 26167495

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Strenču kultūras namā 27. janvārī notiks vēl nebijis pasākums – kopā ar Strenču novada pašdarbības kolektīviem muzicēs pats Maestro Raimonds Pauls.

Kā zināms, 12. janvārī Raimonds Pauls svinēs sava mūža 77. gadskārtu. Kā veltījums šai nozīmīgajai jubilejai Latvijā notiek vairāki pasākumi. Sava jubilejas mēneša ietvaros, Maestro apsolījis ierasties arī Strenču novadā, lai priecētu klausītājus koncertā „KOPĀ AR MAESTRO”. Strenčos ciemosies un koncertā piedalīsies arī aktieris Jānis Paukštello, kurš ir viens no Paula iemīļotākajiem dziedošajiem aktieriem. Koncertā piedalīsies visu paaudžu Strenču novada pašdarbības kolektīvi – koristi, solisti, dejotāji, muzikanti, aktieri. Koncerta programma ir daudzveidīga un sola skatītājiem interesantus pārsteigumus, tajā izskanēs mūsu dzimtās zemes mīlestība, sapņi un romantika, drastiskums un jautrība – daudz kas no tā, ko Raimonds Pauls ielicis savos muzikālajos skaņdarbos.


Tiksimies Strenču kultūras namā 27. janvārī plkst. 15:00 koncertā „Kopā ar Maestro”!

Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte,
Strenču novada domes
sabiedrisko attiecību speciāliste
T.64715660; 26312250
e-pasts: ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā Jaunajā pilī konferenču zālē no 12. janvāra apskatāma Latvijas Zinātņu akadēmijas izstāde „Četras svarīgākās latviešu trimdas politiskās akcijas ārzemēs padomju okupācijas laikā”. Izstāde ir stāsts par  latviešu trimdas būtisko nozīmi Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanā.

Latvijas starptautiskās de jure atzīšanas dienā 26. janvārī plkst. 13:00 Jaunās pils konferenču zālē tikšanās ar izstādes autoriem, sabiedrībā pazīstamiem Latvijas neatkarības vēstures pētniekiem. Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidentu, akadēmiķi Tālavu Jundzi un ilggadējo Eiropas Komisijas darbinieku, filozofijas zinātņu doktoru un Latvijas Zinātņu akadēmijas Baltijas Stratēģisko pētījumu centra pētnieku Eduardu Bruno Deksni.

Pirms 92 gadiem, 1921. gada 26. janvārī Latvijas ārlietu ministram Zigfrīdam Annai Meirovicam un toreizējiem Latvijas diplomātiem izdevās iegūt Latvijai starptautiski atzītas valsts statusu, mainot pirmskara Eiropas lielvalstu priekšstatus par Latviju. Arī toreiz neatlaidīgu informatīvo darbu paveica Francijā un citās valstīs dzīvojošie latvieši, nesot vēstījumu par Latviju kā valsti, kas nobriedusi starptautiskajam politiskajam līmenim.

Piecdesmit padomju okupācijas gadus (1940 - 1991) latviešu diplomāti ārzemēs nenogurstoši atgādināja pasaulei par Latvijas esamību un aizstāvēja tās intereses. 1940. gadā daudzas valstis neatzina notikušo Latvijas aneksiju un saskaņā ar starptautisko tiesību normām, Latvijas Republika pastāvēja de jure. Latvijas Republikas diplomātiskais dienests ārzemēs pastāvēja līdz valsts neatkarības atjaunošanai un to vadīja pārstāvniecību vadītāji Londonā un Vašingtonā.

Pēc Otrā pasaules kara no Latvijas bēgļu gaitās devās ap 150 000 iedzīvotāju. Jaunajās mītnes zemēs Vācijā, ASV, Lielbritānijā, Francijā un daudz kur citur trimdinieki veidoja savas organizācijas, kuras gādāja par kultūras un sabiedrisko dzīvi, izvērsa aktīvu politisko darbību ar mērķi panākt Latvijas un citu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu. Trimdinieki vērsa rietumu politiķu un sabiedrības uzmanību uz komunistu vardarbību un cilvēktiesību pārkāpumiem Baltijas valstīs, turpinot atgādināt, ka tās tikušas nelikumīgi okupētas. Starp daudzajām trimdas politiskajām akcijām mītnes zemju publiskajā telpā dažas iespējams izdalīt kā īpaši redzamas. Četrām nozīmīgākajām veltīta šī izstāde.

  • Pirmais Vispasaules latviešu jaunatnes kongress Berlīnē 1968. gadā.
  • Politiskās akcijas pret Austrālijas valdības 1974. gada lēmumu atzīt Baltijas valstu iekļaušanu PSRS.
  • Latviešu trimdas akcijas Eiropas drošības un sadarbības apspriedes kontekstā (1972–1985).
  • Baltijas brīvības un miera kuģis 1985. gadā. 

Izstādi sagatavoja Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar tās Konsultatīvo padomi trimdas jautājumos. Izstādes tapšanā aktīvi piedalījušies padomes locekļi: Tālavs Jundzis, Oļģerts Pavlovskis, Eduards Bruno Deksnis, Uldis Grava, Kārlis Kangeris, Guntis Bērziņš, Valters Nollendorfs. Izstādes tapšanā palīdzējuši: Māris Graudiņš, Ģirts Zēgners, Valdis Pavlovskis, Valda Liepiņa, Uģis Bērziņš, Vilma Teness, Mudīte Krasts, Jānis Pāvuls, Vilis Krādziņš, Kristīne Beķere.

Izstādē izmantoti materiāli no Austrālijas nacionālā arhīva, Jaunzēlandes nacionālā arhīva un Latvijas Nacionālā arhīva. Izstādes māksliniece noformētāja Ieva Lapiņa.

Izstāde Cēsu Vēstures un mākslas muzejā būs apskatāma līdz 10. februārim! 

Informāciju sagatavoja:
Vija Rozentāle
Cēsu Vēstures un mākslas muzeja
Galvenā speciāliste muzeja ekspozīciju un izstāžu darbā
Tālr.64127758
e-pasts: vija.rozentale PIE cesis PUNKTS lv
www.muzejs.cesis.lv

Līdz 2013. gada 25. janvārim pulksten 12.00 (sūtot pa pastu - līdz 21. janvārim (pasta zīmogs)) Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) pieņem projektus kultūras projektu konkursā:

 

Literatūras,
Mūzikas un dejas mākslas,
Teātra mākslas,
Filmu mākslas,
Vizuālās mākslas,
Kultūras mantojuma,
Tradicionālās kultūras,
Dizaina un arhitektūras nozarēs.
Iespējams iesniegt arī starpdisciplinārus projektus 

Līdz 25. janvārim pulksten 12.00 (sūtot pa pastu - līdz 21. janvārim (pasta zīmogs)) VKKF pieņem projektus mērķprogrammas "Kamermūzika" konkursā.

Līdz 1.februārim pulksten 12.00 (sūtot pa pastu - līdz 28. janvārim (pasta zīmogs)) VKKF pieņem projektus mērķprogrammu

 "Profesionālu nevaldības kultūras organizāciju atbalsts" ,
"Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi",
"Atbalsts koru un tautas deju tradīcijas attīstībai" un
"2013.gada projektu konkurss par tiesībām realizēt Kurzemes, Latgales, Zemgales un Vidzemes kultūras programmas" konkursos.

Projektu konkursos projekta pieteikumus var iesniegt fiziskas personas vai juridiskas personas, kas atbilst konkursu nolikuma prasībām.

Sīkāku informāciju par projektu konkursiem un pieteikuma veidlapas var atrast VKKF mājas lapā internetā (www.vkkf.lv) vai saņemt VKKF birojā Rīgā, Vīlandes ielā 3 (3. stāvā), tālrunis 67503177, fakss 67503897, e-pasts kkf PIE kkf PUNKTS lv


Informācijas avots: Valsts kultūrkapitāla fonds

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma „Kultūra” atbalsta mākslinieku rezidences, ilgtermiņa un īstermiņa sadarbības tīklu izveidi, profesionālu mākslinieku un kultūras darbinieku mobilitāti visās mākslas nozarēs. Tās mērķis ir izveidot pamatu inovatīvai, dinamiskai Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mākslas un kultūras dzīvei. 

 
No 9. janvāra līdz 6. februārim profesionāli mākslinieki un citi radošo profesiju pārstāvji var pieteikties radošo braucienu atbalstam Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas "Kultūra" ietvaros.

Finansiālais atbalsts paredzēts braucienam uz kādu no Ziemeļu vai Baltijas valstīm laika periodā no 1-10 dienām, tas sedz ceļa un uzturēšanās izmaksas. Braucieniem var pieteikties arī nelielas grupas (līdz 6 personām), ja visi grupas dalībnieki dodas uz vienu un to pašu vietu, vienā un tajā pašā laikā.

Plašāka informācija: http://www.kulturkontaktnord.org/lang-en/forms-of-funding/nordic-baltic-mobility-programme-for-culture/mobility-support

Kritēriji: http://www.kulturkontaktnord.org/lang-en/forms-of-funding/nordic-baltic-mobility-programme-for-culture/assessment-criteria

Pieteikšanās līdz 6. februārim Ziemeļvalstu Kultūras punkta mājaslapā:  http://applications.kknord.org/user/register.php

Kontaktinformācija:
Ginta Tropa
Kultūras padomniece
Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā
Tel. +371 67820055
Fax +371 67213233
ieva.arnte PIE norden PUNKTS lv


Informācijas avots: Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā

Sestdien, 12.janvārī, plkst.16.00 Valkas pilsētas kultūras nama lielajā zālē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) uz sava otrā mūzikas albuma „Tici sev” prezentāciju aicina valcēnietis Valdis Rogainis. Pasākuma programmu bagātinās īpašie viesi – TDA „Dzintariņš” deju grupa, Marika Svīķe un vokālā grupa „Campari”.

Pirmais valcēnieša V.Rogaiņa mūzikas albums „Atmiņu laiks” (sirds dziesmas) ceļu pie saviem klausītājiem uzsāka 2011.gada decembrī. „Ir atkal noiets gana liels posms, uz ko ir vērts atskatīties. Esmu iecerējis, ka CD prezentācija būs vairāk kā tāds dziesmots stāsts, nevis kā koncerts. Pasākums ir kā pateicība visiem, kuri mani ir atbalstījuši, visiem, kuri ir bijuši klāt radošajā procesā un visiem, kuri ir palīdzējuši CD tapšanā.

Vienlaikus saku paldies arī visiem tiem, kuri aktīvi balsoja par manām izpildītajām dziesmām Latvijas šlāgeraptaujas vasaras un rudens posmos gan sūtot anketas, gan piedaloties telefonbalsojumā. Tas dod spēku turpināt un neapstāties pie sasniegtā. Latvijas šlāgeraptaujas ziemas posmam esmu iesniedzis Anitas Ozolas un Zitas Voicišas dziesmu ”Sildi mani”. Dziesmas video var redzēt interneta vietnē YouTube. „Visskaistāko, kas uz zemes šķiet...” ieklausies un līdzi ņem!” abpusēji pozitīvu lādiņu gūt aicina Valdis Rogainis.

Ieeja – bez maksas. 

Papildu informācija: Kultūras pasākumu organizatore Mārīte Meļķe, 64724266, 28626283

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Sestdien, 12.janvārī, plkst.15.00 un plkst.19.00 Valgas kultūras un interešu centrā (Valgā, Kesk ielā 1) notiks studijas „JOY” ikgadējais, tradicionālais jaungada koncerts „Ziemas varavīksne”. Koncerta programmā iekļautas dažāda stila dejas un dziesmas.

Jau 20 sezonu Valgā darbojas studija „Joy” un tajā aktīvi piedalās jaunieši no abām dvīņu pilsētām – Valkas un Valgas. Tāpēc šie koncerti allaž notiek skatītāju pilnā zālē.

Aicināti visi interesenti! Biļetes cena – 3 EUR.

Papildu informācija: Studijas „Joy” vadītāja Marina Jerjomina, studiojoy PIE ya PUNKTS ru

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

No 7.janvāra līdz 1.martam Valkas pilsētas kultūras nama foajē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) apskatāma Aleksandra Čerņenko (Baltkrievija) foto izstāde „Mazā ziemas sonāte”.

Jaunā baltkrievu dizainera A.Čerņenko daiļrade valcēniešiem ir jau pazīstama no 2011.gada Starptautiskā teātru festivāla „Tālvils”, kad Valkas pilsētas kultūras namā bija apskatāma viņa veidoto rotaslietu un avangarda teātra tērpu kostīmu retrospekcija. 

Izstādes „Mazā ziemas sonāte” vadmotīvs ir Imanta Ziedoņa vārdi no „Baltās pasakas”: „Vakar uzkrita pirmais sniegs. Nu viss ir balts. Tik balts, ka nekā nevar atšķirt...”. Ziema nenoliedzami ir skaists gadalaiks un, ja ir uzsnidzis sniegs un gaisa temperatūra ir pieņemama, laiks doties pastaigās, protams, neaizmirstot paņemt līdzi savu labāko draugu – fotoaparātu.

Šo izstādi veido mākslinieka fotogrāfijas, kas veltītas ziemas gaistošajiem mirkļiem. Sniegs, ledus, to vienreizējie un neatkārtojamie veidojumi, gaismas spēles. Vide un daba – apsarmojuši, apsniguši koki, krūmi, akmeņi, sniegotās pļavas, meža ieloki un skaistie pakalni.

Tematiski visus darbus izstādē vieno variācijas par balto sniegu, lāsteku kristāliskumu un piesnigušo ziemas ceļu tēmu.


Izstādes kurators: Aivars Ikšelis, 64722360

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Piektdien, 18.janvārī plkst.19.00 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) ar koncertprogrammu viesosies brāļi AUZĀNI un jaunā muzikālā apvienība „Slavenais Jersikas orķestris”.

Ar jaunu muzikālu projektu „Slavenais Jersikas orķestris” turnejā pa Latviju ir devušies televīzijas šovos popularitāti ieguvušie brāļi – Atis un Jānis Auzāni, Oranžā kora dziedātāji, kā arī labākie Latvijas mūziķi. Turpinot pagājušā gada veiksmīgākā Latvijas muzikālā projekta „Rokasspiediena attālumā…” tradīcijas, koncerta skanējumu veidos tikai „dzīvie” stīgu, taustiņu, pūšamie un sitamie instrumenti, patiesie un sirsnīgie brāļi Atis un Jānis Auzāni, kuru sniegumu šoreiz papildinās enerģijas un latgaliskā ugunīguma pārpilnie Oranžā kora dziedātāji. Ar muzikālā pavadījuma pārsteigumiem, gaismu spēli, neatkārtojamo vokālo skanējumu un tikai Oranžajam korim raksturīgo dziesmas idejas un horeogrāfijas pasniegšanas veidu „Slavenais Jersikas orķestris” vēlas skatītājus emocionāli aizvest prom no ikdienas rūpēm, likt ieskatīties pašiem sevī, pasmaidīt un atvērt durvis visam labajam, kas dzīvo katrā no mums.

Koncerta muzikālo pavadījumu veidos interesants, kopskaitā vairāk nekā divdesmit dažādu instrumentu salikums: ģitāras, kontrabass, klavieres, akordeons, pūšaminstrumenti, sitaminstrumenti un liels perkusiju klāsts, radot netipisku skanējumu. Koncertā viss būs īsts, pat klavieres, kuras orķestris ir apņēmies vadāt līdzi uz visiem piecdesmit koncertiem! Koncerta noskaņa būs neierasta, jo dziedātāji visu koncerta laiku atradīsies uz skatuves, radot emocionāla tuvuma sajūtu un noskaņas pārvērtības no dziesmas uz dziesmu.

Bez lieka skaļuma noskaņu veidos gan mīlestības balādes, gan arī karstasinīga latgaliešu temperamenta piesātinātas dziesmas. Arī šoreiz skatītājus priecēs abu brāļu divbalsīgais dziedājums, kuram pievienosies Oranžā kora dziedātāji – Anita Levša, Olga Stupiņa, Inta Ļaksa, Sergejs Ivanovs un Juris Vucāns, kā arī neatkārtojams pavadošo mūziķu sastāvs: Ēriks Upenieks (ģitāras, bandžo), Viktors Veļičko (kontrabass), Nauris Bartusevičs (sitaminstrumenti), Jānis Lemežis (klavieres, saksofons), Kaspars Stankevičs (trompete, perkusijas), Sergejs Ivanovs (akordeons).

Programmā iekļautas tautā iemīļotas melodijas Ata Auzāna aranžējumā latviešu, latgaliešu, angļu, vācu, spāņu un portugāļu valodā: „Atkal līst”, „Differente”, „Latgalei”, „Man šodien 18 gadu”, „Mōte dieleņu aukleja”, „Tumša nakte zaļa zāle”, „Start wearing purple”, „Debesis ir tuvu klāt”, „Ripo tvaika bānītis”, „Čili baba”, „Puķu pārdevēja”, „Aijas smaids” u.c.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta/kasiera katru darba dienu no plkst.9.00 – 15.00 un no plkst.16.00 – 20.00. Biļešu cenas: Ls 5, 4, 3.

Papildu informācija: Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Šnuka, 64723705

Sestdien un svētdien, 12. un 13. janvārī no plkst.9.30 Valkas ģimnāzijas sporta hallē (Valkā, Raiņa ielā 28A) notiks pirmais jaunā futbola kluba „Valka Junior” draudzības turnīrs. 12.janvārī sacentīsies U-11 futbolisti, bet 13.janvārī – U-8 komandas. Draudzības kausa izcīņas spēlēm pieteikušās komandas no Smiltenes, Valmieras, Ikšķiles, kā arī no Igaunijas (Valga, Tartu, Suure-Jaani). Spēles ilgs visu dienu.

Neskatoties uz auksto laiku ārā, sporta zālēs iet „karsti”, jo arī ziemas periodā jaunie futbolisti turpina trenēties un startēt sacensībās.

Gaidīsim valcēniešus – lielus un mazus, lai justu līdz savējiem! 

Jana Maļceva, 25903399, jana.malceva PIE inbox PUNKTS lv

Piektdien, 11. janvārī, plkst. 14.00 Vaidavas kultūras un amatniecības centrā notiks Kocēnu novada domes organizēts Zvaigznes dienas pasākums novada senioriem “Plaukst zvaigzne tik brīnišķa debesīs...”. Pasākumā svētku uzrunu teiks Kocēnu novada domes priekšsēdētājs Jānis Olmanis, svētku koncertā uzstāsies Elita Veidemane, Aivars Brīze un vokālā studija “Spārni”, bet pēc tam notiks balle kopā ar grupu “Zelteri”.

Šādu Zvaigznes dienas svētku pasākumu novada senioriem Kocēnu novada dome organizē ik gadu, lai svētku noskaņās uzsāktu Jauno gadu, dotu iespēju tikties ar senioriem no citiem novada pagastiem un novada domes priekšsēdētāju Jāni Olmani, pārrunāt 2013. gada ieceres un sadarbības iespējas ar pašvaldību, kā arī kopīgi atskatīties uz aizvadīto gadu – 2012. gada nozīmīgākie notikumi Kocēnu novadā tiks atspoguļoti nelielā video filmā, kas tapusi sadarbībā ar biedrību „UGA Records”.

Pasākumā piedalīsies aptuveni 200 novada senioru, un, lai svētku apmeklētājiem atvieglotu ierašanās iespējas, Kocēnu novada dome ir nodrošinājusi arī transporta pakalpojumu. Svētku pārsteigumu senioriem būs sarūpējuši pašvaldības vācu draugi un sadarbības partneri no Giterslo apriņķa.

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Annas Lindes fonda Latvijas tīkls izsludina mikro-grantu konkursu aktivitāšu organizēšanai starpkultūru festivāla „Otrpus Vidusjūrai” ietvaros (no 2013. gada 19. līdz 28. aprīlim).

Konkursa ietvaros jebkurai organizācijai (biedrībai, valsts, pašvaldības vai izglītības iestādei, utml.) iriespēja saņemt nelielu finansējumu, lai noorganizētu pašiniciētu pasākumu starpkultūru festivāla „Otrpus Vidusjūrai” ietvaros.

Kas ir Starpkultūru festivāls „Otrpus Vidusjūrai”?
Starkultūru festivāls „Otrpus Vidusjūrai” desmit dienu laikā no 2013. gada 19. līdz 28. aprīlim sniegs iespēju Latvijas iedzīvotājiem iepazīt tādas Vidusjūras reģiona valstis kā Maroka, Libāna, Turcija, Ēģipte, Izraēla un citas. Tā laikā notiks virkne kultūras pasākumu, kuros redzēsim, dzirdēsim, izdejosim un izgaršosim ne tikai šī reģiona spēcīgās tradīcijas, bet iepazīsim to arī no mūsdienu skatu punkta.

Festivāls ir daļa no Annas Lindes EuroMed  fonda starpkultūru dialogam (ALF) Latvijas tīkla aktivitātēm. Festivāla mērķis ir veicināt sadarbību ar dienvidu un austrumu Vidusjūras reģionu[1], ļaujot pasākumu dalībniekiem labāk iepazīt un izprast reģiona kultūru no visdažādākajiem aspektiem un atklājot kopīgo, atšķirīgo un interesanto.

Festivāls sastāvēs no dažādiem izglītojošiem, izklaidējošiem un kultūras pasākumiem, ko organizēs Annas Lindes fonda tīkla organizācijas sadarbībā ar citām institūcijām/organizācijām – radošās darbnīcas, izstādes, filmu skates, “tematiskie vakari” (jauniešiem, u.c.), dzejas lasījumi, deju meistarklases/paraugdemonstrējumi, valodu lekcijas, semināri, diskusijas, ēdienu degustācijas, fotoizstādes, koncerti, ielu akcijas, u.c.

Festivāls tiks atklāts ar EuroMed sadarbības forumu, kuru laikā diskutēsim par EuroMed sadarbības perspektīvām Latvijas kontekstā. 

Festivāla kulminācija – Starpkultūru vakars – paredzēts kā pasākums, kura ietvaros paralēli tiks īstenota plaša programma sākot ar saldumu degustācijām, eksotisku deju paraugdemonstrējumiem, ballīti Tuvo Austrumu deju ritmos, vīdžeju projekcijām, līdz diskusijām ar cilvēkiem no Vidusjūras valstīm, īsfilmu skatēm, dzejas lasījumiem un laikmetīgās dejas priekšnesumiem.

Kam paredzēts finansējums?
Pasākuma formu un saturu nosaka katra organizācija pati. Galvenais, lai organizētā aktivitāte palīdzētu sasniegt Festivāla mērķi, ļaujot pasākumu dalībniekiem labāk iepazīt un izprast reģiona kultūru no visdažādākajiem aspektiem un atklājot kopīgo, atšķirīgo un interesanto. Jo radošākas idejas – jo labāk!

Mikro-grantu konkursā finansējumu var pieprasīt atsevišķam pasākumam vai arī aktivitātei festivāla kulminācijas – Starpkultūru vakara – ietvaros.

No savas puses mēs piedāvāsim iespēju pie sevis uzaicināt dažādus resursu cilvēkus (piemēram, kādreizēju NVO aktīvistu un tagad radio direktoru no Tunisijas, kam ir talants runāt un varētu izstāstīt par jebko, kas interesē saistībā ar Tunisiju; stāstu stāstītāju no Jordānijas, kas varētu iepazīstināt ar stāstu stāstīšanas kultūru; filmu režisori no Izraēlas, kas varētu pastāstīt par dažādiem dzīves aspektiem Izraēlā; aktīvistus no Arābu kultūras centra Latvijā, kas varētu izstāstīt, kā ir arābiem dzīvot Latvijā, vadīt arābu valodas mini nodarbības vai gatavot ēst, utml.), filmas un izstādes, utml. Šobrīd apkopojam, kas varētu būt iespējams un ziņosim nedaudz vēlāk.

Kad un kā var pieteikties finansējumam?
Pieteikšanās līdz ceturtdienai, 2013. gada 7. februārim nosūtot elektroniski aizpildītu anketu uz e-pasta adresi: alf PIE jaunatne.gov PUNKTS lv. Pieteikuma anketa ir ļoti vienkārša un īsa.

Kādi līdzekļi ir pieejami?
Kopējais pieejamais finansējuma mikro-grantu konkursam ir 2475,00 Ls. Maksimālais mikro-granta apjoms vienam pasākumam nevar pārsniegt 350,00 Ls. No pieredzes zinām, ka daudzas labas idejas ir iespējams realizēt arī par daudz mazākiem līdzekļiem, tādēļ aicinām jūs būt radošiem un ar daudz mazāku finansējumu realizēt dažādas interesantas iniciatīvas.

No mikro-grantu konkursa līdzekļiem var segt izmaksas, kas tieši saistītas ar pasākuma aktivitāšu realizēšanu, bet nevar segt izdevumus, kas saistīti ar pamatlīdzekļu un aprīkojuma iegādi un koordinatora atalgojumu.

Kā tiks vērtēti mikro-grantu konkursa pieteikumi?
Lai izvērtētu pieteikumus, tiks izveidota komisija no ALF biedrorganizācijām un ekspertiem. Tiks ņemti vērā šādi kritēriji: 

-          Pasākuma idejas radošums un oriģinalitāte
-          Atbilstība festivāla mērķim
-          Spēja piesaistīt pasākumam plašāku apmeklētāju loku
-          Pasākuma ietekme un rezultāti
-          Paredzēto izdevumu efektivitāte mērķa sasniegšanai

Piešķirot finansējumu, prioritāte tiks dota ALF Latvijas tīkla biedrorganizācijām (vairāk informācija par to, kā kļūt par ALF biedroranizāciju: http://www.annaslindesfonds.lv/latvijas_tikls, tomēr arī citas organizācijas var pieteikt savas iniciatīvas realizācijai.

Vairāk informācijas:
Ieva Grundšteine
Annas Lindes EuroMed fonds starpkultūru dialogam
Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra
Tālr.: 67356268
ieva.grundsteine PIE jaunatne.gov PUNKTS lv


[1] Alžīrija, Ēģipte, Izraēla, Jordānija, Libāna, Mauritānija, Maroka, Sīrija, Tunisija, Turcija un Palestīniešu pašpārvalde

 

Informācijas avots: Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra

No 8.janvāra līdz 28.februārim Valkas pilsētas kultūras nama Pelēkajā zālē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) aplūkojama konkursa „Ziemassvētku gaidīšanas prieks” fotogrāfiju izstāde.

„Kad svētki beigušies, dvēselē skumjas un prieks spēlē domino par aizgājušo. Un nav skaidrs, kura sajūta šajā cīņā uzvarēs. Balto Ziemassvētku gaišuma mirkli sevī mazliet ilgāk saglabāt palīdzēs fotoizstāde „Ziemassvētku gaidīšanas prieks...”, aicina kultūras nama pasākumu organizatore Līga Šnuka.

Izstādē redzami labākie fotokonkursā iesūtītie darbi, kuru autori ir no Rīgas, Cēsīm, Ogres.  Iesniegtajos darbos sajūtamo siltumu un dažādību izvērtēja žūrija (Aldis Māris Dubļāns, Dainis Jansons, Zane Apša, Līva Kalniņa un Maija Kaimiņa), par labāko atzīstot Andra Vētras darbu, kas liek sajūtās aiztraukties līdz Cēsu baznīcas laukumam un veldzēties sniegpārslu dejā ar egles krāšņumu. Paldies arī pārējiem konkursa dalībniekiem!

Par Valkas pilsētas kultūras nama jaunumiem var uzzināt http://www.draugiem.lv/valkaskulturasnams/


Foto: Andris Vētra

Papildu informācija: Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Šnuka, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

19. janvārī Cēsu Jaunajā pilī skatītājiem iespēja apmeklēt divas latviešu režisoru uzņemtās filmas par aktuālām tēmām - režisores Lailas Pakalniņas jaunā spēlfilma „Pica” un režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma „Pēdējā tempļa hronikas”.

Pl.15.30 Režisores Pakalniņas jaunā spēlfilma „Pica”.

Filma Picas ir tapusi netieši izmantojot ziņu aģentūras lentē pavīdējušu traģikomisku ziņu par diviem jauniem puišiem – picu cepējiem, kuri savā darba vietā picērijā bija lietojuši alkoholu un pēcāk “aizņēmušies” no kases naudu. Šo grēka darbu bija redzējusi viņu kolēģe, kura uzrakstīja ziņojumu par nodarījumu un to ieslēdza seifā. Viss, kas notika pēc tam, veids kā abi puiši zaga seifu kopā ar visu ziņojumu, kā bēga ar picērijas automašīnu, kā izdomāja, ka viņiem ir jānozog cita automašīna esošās vietā, jo esošo taču rotā pamanāms uzraksts “Pica”, – tas viss vairāk vai mazāk atrodams Pakalniņas filmā. 

*Ieejas maksa Ls 1,50 

Pl. 17.00 Režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma „Pēdējā tempļa hronikas”.

Filma ir stāsts par ticību, par novecošanu, par cīņu, kas jāizcīna, lai realizētu savu vīziju, bet pats svarīgākais – par vienas celtnes – jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas – likteni. Ar poētisku minimālismu filma izseko jaunās ēkas būvniecībai: no pirmsākumiem vēl tukšā un pamestā būvbedrē līdz pat daudzkārt apspriestajam pabeigtās Gaismas pils siluetam. Vērojot un vizuālā simfonijā sakārtojot celtniecības darbu, filmas veidotāji būvlaukumā ir saskatījuši mitoloģisku un rituālu kārtību, tādējādi radot asociācijas ar augstāko garīgo celtņu – tempļu – būvniecību agrāk vēsturē.

*Ieejas maksa Ls 1,50

*Ieejas biļete uz katru seansu jāpērk atsevišķi Ls 1,50.

Biļetes varēs iegādāties pasākuma norises vietā Cēsu Tūrisma informācijas centrā (Pils laukums 9)

   

Informāciju sagatavoja:
Daiga Janševska
Cēsu Kultūras un Tūrisma centra
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.64127636;28342115
e-pasts: daiga.jansevska PIE cesis PUNKTS lv
www.cesis.lv

Tradicionāli ik gadu Alūksnes novada pašvaldība pateicas radošākajiem kultūrā un veiksmīgākajiem sportā. Šogad pirmo reizi tas notiks kopīgā pasākumā „Gada balva kultūrā un sportā” 8. februārī, kad pašvaldība pasniegs „Gada balvu kultūrā 2012” novada radošākajiem kultūras ļaudīm un kolektīviem un „Gada balvu sportā 2012” veiksmīgākajiem sportistiem.

Kultūra un sports ir jomas, kas ļauj mūsu novada vārdam skanēt ārpus tā robežām un pat pasaules mērogā, jo esam bagāti gan ar radošiem kultūras ļaudīm un augstvērtīgiem amatiermākslas kolektīviem, gan arī veiksmīgiem sportistiem, kas izcīna augstas vietas pasaules mēroga sacensībās. Ja sportā sasniegumi ir izmērāmi pēc sportista iegūtās vietas, tad kultūrā tā būs profesionāla un radoša darba novērtēšana, - uzsver Alūksnes novada pašvaldības kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte.

„Gada balvu kultūrā 2012” pašvaldība pasniegs novada pašvaldības kultūras iestāžu un struktūrvienību – tautas namu, saieta namu, kultūras namu, bibliotēku un muzeju -radošākajiem darbiniekiem, amatierkolektīviem un to vadītājiem par nozīmīgu ieguldījumu kultūras nozares attīstībā un novada popularizēšanā, vērtējot viņu sasniegumus 2012. gadā.

Balvas nolikums paredz, ka šo apbalvojumu pretendents var saņemt par radošu darbu, augstu profesionālo meistarību, kas veicina novada izaugsmi, iestādes un struktūrvienības, kā arī visas kultūras nozares popularizēšanu un attīstību.

Apbalvojumu pašvaldība piešķirs vairākās nominācijās - par ieguldījumu un sasniegumiem iestādes (struktūrvienības) darbā, par radošumu un sasniegumiem amatiermākslā, par īstenotām inovatīvām un kreatīvām idejām, par Alūksnes novada popularizēšanu Latvijā un ārpus tās robežām. Tiks piešķirta arī balva par mūža ieguldījumu kultūrā.

Pretendentus apbalvojuma saņemšanai saskaņā ar nolikumu ieteiks pašvaldības vadība, pašvaldības iestādes, pagastu pārvaldes un struktūrvienības.

Ar „Gada balvu sportā 2012” pašvaldība pateiksies tiem novada sportistiem, sporta darba organizatoriem, pedagogiem, treneriem, sabiedriskajiem aktīvistiem un citām personām, kas ar savu ieguldījumu ir sekmējuši sporta panākumu sasniegšanu, sporta dzīves aktivizēšanos un attīstību, kā arī Alūksnes novada popularizēšanu.

Šo apbalvojumu varēs saņemt novada sportisti jauniešu vecākajā, junioru un pieaugušo grupā, sporta klubu pārstāvji, sporta skolas treneri, skolu sporta skolotāji, pašvaldības sporta darbinieki un sabiedriskie aktīvisti. Pieteikumus pretendentu apbalvošanai iesniegt aicinātas pagastu pārvaldes, sporta skola, vispārizglītojošās mācību iestādes un sporta klubi.

Līdzīgi kā kultūras jomā, arī „Gada balvu sportā 2012” pasniegs vairākās nominācijās  - par augstiem sasniegumiem sporta sacensībās, par ieguldījumu sportistu sagatavošanā un mācību – treniņu, tostarp, mācību stundu darba organizēšanā, par ieguldījumu sporta aktivitāšu organizēšanā un sporta infrastruktūras radīšanā, par Alūksnes novada popularizēšanu Latvijā un ārpus tās robežām, kā arī par mūža ieguldījumu sportā.

Iesniegtos pieteikumus gan kultūrā, gan sportā izskatīs un lēmumu pieņems apbalvošanas komisija. Apbalvojumu saņēmējiem pašvaldība būs sarūpējusi piemiņas velti, apliecinājuma rakstu un naudas balvu.

Jāpiebilst, ka šajā pasākumā pašvaldība pateiksies arī tiem sportistiem, kuri Latvijas Olimpiādē spodrināja Alūksnes novada vārdu, izcīnot godalgotās vietas.

Ar abu apbalvojumu nolikumiem iespējams iepazīties pašvaldības mājas lapā www.aluksne.lv sadaļā „Konkursi”.

 


Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
T.: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Šajās brīvdienās, 12.un 13. janvārī Valkas ģimnāzijas sporta hallē notika pirmais jaunā futbola kluba „Valka Junior” draudzības turnīrs. Neskatoties uz auksto laiku ārā, sporta zālē gāja „karsti”. 12.janvāri sacentās U-11 futbolisti, bet 13.janvārī – U-8 mazie sportisti. Turnīrā piedalījās komandas ne tikai no Latvijas, bet arī no Igaunijas.

Pēc divu dienu turnīra droši var apgalvot, ka futbola klubs „Valka Junior” savu darbību uzsācis veiksmīgi. Visu klubu komandu treneri bija ļoti apmierināti ar turnīra organizāciju un plāno piedalīties arī nākamajās futbola kluba „Valka Junior” organizētajās sacensībās.

Sestdien turnīru apmeklēja arī LaboDarbu filmēšanas komanda. Kā jau iepriekš tika informēts, pagājušajā vasarā Valkas jaunie futbolisti ieguva jaunas formas, pateicoties labiedarbi.lv atbalstītajam projektam.

Komandas, kas piedalījās turnīrā, bija ļoti līdzvērtīgas, 90% spēļu iznākumu izšķīra vieni vai divi vārti. Kā atzina skatītāji, treneri un arī mūsu kluba biedri – bija ļoti aizraujoši vērot tik spraigas un interesantas spēles, īpaši U-8 grupā, kad pēc katriem iesistajiem vārtiem līdzjutēji savās  emocijās gandrīz „uzsprāga”. Viena no tādām bija derbijs starp „Valka Junior” un Valgas „Warrior” komandām. Valcēnieši pirmo spēles daļu zaudēja ar 2:0, taču turpinājumā spēja lauzt spēli un pēdējās piecās minūtēs iesita četrus vārtus, uzvarot kaimiņpilsētu ar rezultātu 4:3.

Kopumā turnīru pavadīja pozitīva un jauka atmosfēra, un draudzības turnīrs pilnībā ir attaisnojis savu nosaukumu. Vienaldzīgo nebija. Ļoti patīkami bija redzēt tik kuplu līdzjutēju skaitu U-8 grupas bērniem. Turnīra noslēgumā viņus gaidīja liels pārsteigums no mūsu turnīra labvēļiem, kuriem esam ļoti pateicīgi!

Par gardo balvu fondu bija parūpējusies biedrība „Atbalsts Valkai”. Katra komanda, kas devās mājup, varēja justies kā pabijusi dzimšanas dienā, jo labvēļi bija sarūpējuši bagātīgu balvu klāstu. Katrs mazais turnīra dalībnieks saņēma „Cēsu alus” ražotās limonādes „Angry Birds” skārdeni. Par noformējumu afišām un diplomiem sakām paldies Unai Grāvei, kuras darbs padarīja turnīru krāsaināku. Atbalstu sniedza arī SIA „Sporta Punkts Latvija”. Savukārt zaudējuma rūgtumu komandām palīdzēja remdēt Unas Klotes vadītā uzņēmuma „Beķereja” garšīgie pīrādziņi un saldās maizītes. Par labvēlību paldies arī skolotājam Andrim Dainim un Valkas ģimnāzijas direktorei Lilitai Kreicbergai. Paldies visiem kluba biedriem, vecākiem un ikvienam par labajiem vārdiem un darbiem! Ir patiess gandarījums, ka mūsu klubam izdevās sagādāt prieku citiem, jo īpaši mazajiem futbolistiem.

Godalgotās vietas U-11 grupā:

1.vieta – Warrior (Valga), 2.vieta – FK Smiltene/BJSS, 3.vieta – Valkas BJSS/Valka Junior.

U-8 grupā: 1.vieta – FK Valmiera, 2.vieta – Smiltenes BJSS, 3.vieta – BJSC Ikšķile.

 

Informāciju sagatavoja:
Jana Maļceva,
T.: 25903399,
E-pats: jana.malceva PIE inbox PUNKTS lv

Sagaidot šīs vasaras Dziesmu un deju svētkus, 20. janvārī Valmierā koncertā, kas notiks projekta „Sanāciet! Sadziediet! Sadancojiet! Vidzeme ceļā uz 2013. gada Dziesmu un Deju svētkiem” ietvaros, piedalīsies arī divi Alūksnes novada amatiermākslas kolektīvi – Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums” un Jaunlaicenes folkloras kopa „Putnis”. Līdz ar mūsu novada kolektīviem koncertā piedalīsies arī Madonas novada amatiermākslinieki.

Abi kolektīvi koncertā rādīs programmas, kas skatītājiem ļaus tuvāk iepazīt malēniešus un viņu rakstura savdabības. Tā Jaunlaicenes folkloras kopa Valmierā rādīs programmu, ar kuru 2011. gadā startēja skatē, iegūstot 1. pakāpi, un izraisīja interesi un skatītāju atsaucību Starptautiskajā folkloras festivālā „Baltica 2012”. Šajā programmā dziesmās, teicienos un atgadījumos no dzīves kolektīvs atainos malēnieti, kurš ar savu savdabīgo dzīves uztveri atšķiras no citiem ļaudīm.

Arī deju kopa „Jukums”, kas savas darbības 20 gados dejas mīļotājiem sarūpējusi vairākus deju uzvedumus, skatītājiem rādīs jaunāko uzvedumu par malēniešu dzīvi „Malēnieši smalki ļaudis”. Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstītā projekta laikā kolektīvam tapa jauna lauku ierēdņu tērpu kolekcija – tika šūdināti mežsarga, pasta kalpotāja, notāra, skolmeistara, stacijas dežuranta, daktera, mērnieka un citu profesiju pārstāvju kungu un arī viņu dzīves biedreņu tērpi. Savukārt kopdarbībā ar horeogrāfēm Artu Melnalksni un Daci Circeni un Alūksnes novada pašvaldības finansiālu atbalstu, izveidots jaunais deju uzvedums, kas stāsta par sadzīvi Latvijas laukos 20. gadsimta sākumā. Skatītāji varēs vērot tādas dejas kā „Ekusēze”, „Valsis”, „Ziemeriešu polka”, „Stūrsteps”, „Uz liteniešu meitiņām”, „Ak, žīds”, „Korobuška”, „Eilenders”.

Projektā „Sanāciet! Sadziediet! Sadancojiet! Vidzeme ceļā uz 2013. gada Dziesmu un Deju svētkiem” iesaistīti seši Vidzemes novadi – Gulbenes, Alūksnes, Cēsu, Madonas, Valkas un Smiltenes. Projekta laikā koncertos tiksies šo novadu kolektīvi un Valmieras pilsētas kolektīvi, kas piedalīsies Dziesmu un Deju svētkos, notiks vairākas diskusijas par Dziesmu un Deju svētku nākotnes iespējām un izaicinājumiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Ceturtdien, 17. janvārī, Kārķu pamatskolā notiks barikāžu piemiņas pasākums. Šādi pasākumi Kārķos notiek katru gadu, bet šoreiz tas būs interesants un atraktīvs ar to, ka iecerēts kā militāri lauksaimniecisks. Vispirms pulksten 12.00 skolas sporta laukumā Zemessardzes 22.kājnieku bataljona vecākā zemessarga, jaunsargu instruktora Ritvara Leitena vadībā skolēniem būs atraktīva stafete. Sportiskās aktivitātes palīdzēs vērtēt arī vairāki Valkas jaunsargi.

Pēc tam, plkst. 13.00 skolas zālē būs tikšanās ar barikāžu dalībnieku R.Leitenu. Sarunai dots nosaukums „Brīvības vērtība ar zemessarga un zemnieka acīm”. SIA „Ruģēni” saimniecības īpašnieki – Ivanda un Ritvars Leiteni, audzē 50 šķirņu kartupeļus. Daļu no viņu audzētajām šķirnēm būs iespējams degustēt arī šajā pasākumā. Šobrīd SIA „Ruģēni” ir vienīgā privātā kompānija Austrumeiropā, kas izvērtē graudaugu, zālāju, pākšaugu, kartupeļu ziemcietību, ražību, izturību pret slimībām un kaitēkļiem. Laba saimniekošanas prakse – tā arī ir brīvības vērtība.

Kārķu pagastā ir apzināti 99 barikāžu dalībnieki, viņiem visiem piešķirts valsts apbalvojums – Barikāžu Piemiņas zīme. Uz pasākumu aicināti ne tikia barikāžu dalībnieki, bet ikviens interesents, kuraam svarīgas vērtības – brīvība, tēvzeme un prasmīga saimniekošana.

Papildu informācija: Kārķu pagasta sabiedrisko attiecību un lauku attīstības speciāliste Sandra Pilskalne, 26391447

Valkas pilsētas kultūras nama tautisko deju kopa „Aija” (vadītāja Liesma Ērgle) aicina jaunus dalībniekus! Īpaši gaidīti puiši un vīri! Mēģinājumi notiek katru trešdienu no plkst.19.30. Papildus informāciju var iegūt, zvanot pa telefonu 29440558 kultūras metodiķei Līgai Pandalonei. Arī sieviešu koris „Ancora” (mākslinieciskā vadītāja Liene Skruode) aicina dziedātājas visās balsu grupās.  Mēģinājumi – trešdienās no plkst.19.00. Pieteikties pa telefonu 29630455 Lienei.

Šovasar Rīgā notiks XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki. Lai gan pašdarbības kolektīvi jau cītīgi gatavo svētku repertuāru, joprojām ir iespēja pievienoties dziedātāju vai dejotāju pulkam un kļūt par svētku dalībnieku.

Papildu informācija: Valkas pilsētas kultūras nama kultūras metodiķe Līga Pandalone, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Pieminot notikumus, kas Latvijas galvaspilsētā Rīgā risinājās 1991. gada janvārī, Alūksnes pilsētas Tautas namā svētdien, 20. janvārī, pulksten 16 aicina uz Barikāžu aizstāvju atceres dienai veltīto pasākumu „Dūmi un lūgšanas kāpj debesīs”.

1991. gada barikāžu laiks ir ļoti nozīmīgs pavērsiens Latvijai un tās valstiskajai neatkarībai. To dienu lieciniekiem - barikāžu dalībniekiem šie notikumi vēl arvien ir spilgtā atmiņā, tādēļ arī pārējai sabiedrībai jādomā par to, kā ar pienācīgu cieņu viedokļos un savā rīcībā izturēties pret šo mūsu valsts brīvībai tik būtisko pavērsienu, tādējādi godājot tos cilvēkus, kuri, apzinādamies iespējamās sekas, tomēr nenobijās un 1991. gada janvārī bija mūsu atdzimušās valsts brīvības sardzē.

Tādēļ aicinām uz šo pasākumu barikāžu dalībniekus, viņu tuviniekus un ģimenes locekļus no visa Alūksnes novada, skolu jaunatni un ikvienu iedzīvotāju, lai to dienu noskaņā gremdētos atmiņās muzikāli patriotiskā dzejas programmā, ko sniegs aktrise un dzejniece Kristīne Dina Bitēna, komponists Atvars Sirmais un soliste Lauma Eņģele. Pasākuma dalībniekus uzrunās arī Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Aivars Fomins. Ieeja uz šo pasākumu ir bez maksas.

Arī citviet novadā notiek 1991. gada janvāra notikumu atceres pasākumi gan izglītības, gan kultūras iestādēs. Tā, piemēram, 18. janvārī Pededzes muzejā būs skatāma barikāžu atceres kompozīcija „Tuvu bija brīvība”, kas tapusi sadarbībā ar Pededzes bibliotēku. Savukārt svētdien, 20. janvārī pulksten 14 Mālupes Saieta namā 1991. gada janvāri atcerēsies koncertsarunā „Barikādes bija lūzuma punkts”.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

20. janvārī Valmieras Kultūras centrā norisināsies koncerts "Sanāciet, sadziediet, sadancojiet!", kurā piedalīsies Alūksnes un Madonas novada deju kolektīvi. Ieeja bez maksas.

Pasākumu finansiāli atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Koncerta afiša šeit

 

Piektdien, 25. janvārī,  plkst.18.00 Vijciema pamatskolas zālē būs vokālo ansambļu un folkloras vai ziņģu grupu sadziedāšanās pasākums „Dziesma ir atslēga”. Tajā aicināti piedalīties Smiltenes, Strenču un Valkas novada dziedošie kolektīvi. Pieteikšanās līdz 21.janvārim (telefons: 29386820, e – pasts: vita.berzina PIE inbox PUNKTS lv). Vēlams iepriekš paziņot kolektīva nosaukumu un dalībnieku skaitu.

Pasākuma gaitā katrs kolektīvs piedalīsies parādē ar 10 minūšu programmu. Tēma – pēc izvēles. Muzikālajai pusei vērtējums būs skatītāju aplausi, bet par kolektīva vizuālo noformējumu diskutēs 4 – 6 gadus veci kritiķi. Tālāk sekos dažādas spēles par un ap dziesmām un protams – kopīgas sadziedāšanās. Pasākuma noslēgumā: 2 gadu jubilejas svinības mājiniekiem – folkloras/ziņģu grupai „TUVU” ar dāvanām un svētku kliņģeri. Katram kolektīvam jāsagatavo dziesma, ko vēlas dāvināt jubilejā vijciemiešu folkloras/ziņģu grupai. 

Papildu informācija: Vijciema tautas nama vadītāja Vita Bērziņa, 29386820 

Svētdien, 20. janvārī, plkst. 13.00 Kocēnu novada Kocēnu kultūras namā norisināsies leģendārā Dziesmu svētku goda virsdiriģenta Roberta Zuikas 100. jubilejai veltīts sarīkojums. Pasākuma laikā notiks grāmatas “No zobena dziesma. Roberts Zuika un viņa vīru koris karā, gūstā un trimdā” atvēršana, kā arī tikšanās ar grāmatas autoru Arnoldu Klotiņu un apgāda “Zinātne” projektu vadītāju Ievu Jansoni.  Svētku sveicienus dziesmā jubilāram dāvinās Kocēnu pamatskolas jauktais koris, Kocēnu kultūras nama jauktais koris “Imera” un Vaidavas kultūras un amatniecības centra jauktais koris “Vaidava”. Svētku pasākumā Kocēnos savu veltījumu dziesmā izdziedās Roberta Zuikas iedibinātās Apsīšu Jēkaba Goda balvas laureāte 2001. gadā - Latvijas Nacionālās operas soliste Ance Purmale, bet pie klavierēm būs viņas māsa Tince Strazdiņa, kas pieminēto Goda balvu saņēma 2006. gadā.

 Roberts Zuika dzimis 1913. gada 20. janvārī Madonas pusē, Lubejas pagasta "Ambātos". 1936. gadā R. Zuika beidza Rīgas Skolotāju institūtu un pēc tam sāka strādāt par skolotāju Kocēnu (toreiz Kokmuižas) pamatskolā, kas ir bijusi viņa vienīgā darba vieta Latvijā. Šai laikā vadīja korus Liezerē, Kocēnos, Valmierā un Liepājā. No 1941. līdz 1943. gadam Roberts Zuika bija Kocēnu skolas pārzinis. 1943. gadā R. Zuika iesaukts latviešu leģionā; kara laikā kopā ar 3 brāļiem nonāca Vācijā, tad Anglijā, bet 1961. gadā ar savu ģimeni devās uz ASV un apmetās uz dzīvi Kalamazū, Mičiganā, kur dzīvo arī šobrīd.

Katru gadu Kocēnu pamatskolas 9. klases izlaidumā tiek pasniegta Roberta Zuikas 1996. gadā iedibinātā Apsīšu Jēkaba Goda balva, ko saņem centīgākie skolēni par skolas goda un slavas vairošanu. Šie skolēni saņem naudas prēmiju, kā arī Latvijas karodziņu ar pamatni, kurā iegravēts gads, skolēna vārds un uzvārds. Līdz 2007. gadam šo apbalvojumu finansēja Roberts Zuika, bet pēc tam šīs prēmijas finansēšanu pārņēma latviete Rota Otto, kas dzimusi Valmierā, dzīvojusi Rencēnu pusē, bet jau pusaudzes gados bija spieta pārcelties uz Kanādu. Vairākus gadus Roberts Zuika visiem Kocēnu pamatskolas 9. klases absolventiem sponsorēja izrādes apmeklējumu Latvijas Nacionālajā operā. Roberts Zuika skolai sniedzis arī nozīmīgu finansiālu atbalstu senlaicīga flīģeļa restaurācijā.

Lai rosinātu latviešu tautasdziesmu prasmi skolas bērnos, R. Zuika savulaik sakārtojis latviešu tautasdziesmu izlasi krājumā “Lakstīgala”, kuru saņēma gan skolas Latvijā, gan latviešu skolas ārzemēs. Ar īpašu Roberta Zuikas ierakstu šo grāmatu saņēma arī Kocēnu pamatskola.


Roberts Zuika ir bijis virsdiriģents dziesmu svētkos Toronto, Klīvlandē, Bostonā, Čikāgā, Eiropas Dziesmu svētkos Hanoverā un Londonā, 32. kultūras dienās Austrālijā, XX Vispārējos Dziesmu svētkos un goda virsdiriģents XXI, XXII un XXIII Dziesmu svētkos Rīgā, kā arī daudzos citos novada dziesmu svētkos. Arī šovasar R. Zuika ieplānojis ierasties Latvijā uz Dziesmu svētkiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sestdien, 26. janvārī, plkst.15.00 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) uz tradicionālo gada balli visus aicina pilsētas pensionāru klubs „Zelta rudens”. Pensionāru klubs dibināts janvārī, pirms 11 gadiem. Tāpēc katru gadu janvāra beigās notiek kluba Gada balle, kurai šogad dots nosaukums „Gadiem par spīti”.

Uz pasākumu aicināti ne tikai kluba dalībnieki, bet ikviens, kurš jaukā sabiedrībā vēlas pavadīt sestdienas pēcpusdienu. Klātesošos ar saviem priekšnesumiem priecēs gan mājinieki – kluba „Zelta rudens” senioru deju kolektīvs, dramatiskais kolektīvs un senioru koris, gan viesi – dziesmu un deju ansamblis „Oduvančiki” no Valgas. Par mūziku gādās Juris Krūze no Cēsīm.

Klubā „Zelta rudens” aktīvi darbojas arī rokdarbu pulciņš. Tā dalībnieces būs iekārtojušas savu darbu izstādi, ko varēs apskatīt līdz 8.februārim kultūras nama pelēkajā zālē (pie dežuranta).

Biļete uz pasākumu maksās 1 latu. Ir iespēja ņemt līdzi „groziņu” un pasākuma laikā sēdēt pie galdiņa. Tad gan lūgums kultūras namā pie dežuranta jau iepriekš nopirkt biļeti un rezervēt vietu.

Papildu informācija: Valkas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Valmieras Kultūras centrs aicina iepazīties ar pasākumu kalendāru februāra mēnesim.

 

Detalizētāka informācija šeit

No 8. līdz 10. februārim Rīgā, izstāžu centrā Ķīpsalā notiks 20. Starptautiskā tūrisma izstāde – gadatirgus „Balttour 2013”, kurā Gulbenes novads kopīgā stendā ar Alūksnes novadu un SIA „Gulbenes-Alūksnes bānītis” reklamēs Bānīša 110. dzimšanas dienu.

Izstādes apmeklētājus priecēs stenda vizuālais noformējums – stilizēts Bānīša vagons, kas piesaistīs uzmanību no ārpuses ar reālo izskatu un pamanāmiem gaismas un skaņas efektiem, kā arī ieinteresēs ar pārsteigumiem, kas sagaidīs vagona iekšpusē. Par stenda dizainu rūpējas mākslinieks Ivars Vecāns.

Ienākot improvizētajā vagonā, pirmkārt, būs iespējams sajust dzelzceļa atmosfēru, apskatot oriģinālos vagona solus un melnbaltās dzelzceļa staciju ēku fotogrāfijas. Otrkārt, vagonā ikvienu sagaidīs degustācijas un dažādas aktivitātes. Gulbenes novada mājražotāji cienās ar garšīgiem un ekoloģiskiem lauku labumiem, savukārt Alūksnes novads izstādes viesiem dos iespēju izkalt Alūksnes monētu, kā arī piedalīties Alūksnes novada muzeju piedāvātajās aktivitātēs.

Stendā būs iespējams arī uzzināt plašu informāciju par mazo vilcieniņu un Alūksnes un Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu. Izstādes apmeklētāji varēs saņemt jau tūristu iecienītās Gulbenes un Alūksnes novada tūrisma kartes, kā arī 5 krāsainus un interesantus Gulbenes novada tematisko maršrutu piedāvājumus. Tāpat ikviens savā īpašumā varēs iegūt pasākumu brošūru, kurā būs iekļauta informācija par Bānīša aktivitātēm un kursēšanas laikiem, kā arī abu novadu nozīmīgākie pasākumi.

Uz tikšanos Rīgā, “Balttour 2013”!

Informāciju sagatavoja:
Laura Lulle
PA “Gulbenes tūrisma un
kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”
tūrisma speciāliste

Noslēdzies pirmais Kocēnu novada domes rīkotais fotokonkurss, un sestdien, 19. janvārī, Kocēnu 1. bibliotēkā notika konkursa uzvarētāju apbalvošana un foto izstādes „Kocēnu novads bildēs" atvēršana. Izstādē ir iespējams aplūkot 25 labākos fotoattēlus, kurus žūrijas komisija izvēlējās no vairāk nekā 170 iesniegtajām fotogrāfijām.

Pirmās vietas godalga tika piešķirta Oļģertam Vērmanim (Valmiera), otrās vietas godalgu saņēma Marika Eglīte (Vaidava), bet trešo godalgoto vietu dalīja Jānis Eicēns (Rubene) un Vairis Pinzulis (Valmiera). Labākās fotogrāfijas autors saņēma naudas balvu 50 latu apmērā, 2. vietas ieguvēja - 40 latu, savukārt 3. vietas ieguvēji – katrs 30 latu lielu naudas balvu. Par katru fotoattēlu, kas izstādīts kopīgajā izstādē, autori iegūst atlīdzību 5 latu apmērā.

Izstādē iekļauto fotogrāfiju autori – Oļģerts Vērmanis, Vairis Pinzulis, Dietrich Arlart, Marika Eglīte, Jānis Eicēns, Julita Kluša, Elīna Ņikitina, Aivis Stračinskis, Antis Lūsa, Jānis Bērtulis, Sigita Lapiņa. Izstāde Kocēnu 1. bibliotēkā būs aplūkojama līdz 28. februārim.

Fotokonkursā savus darbus iesūtīja dalībnieki gan no Kocēnu novada, gan citām pašvaldībām, gan arī no Vācijas. Fotogrāfijās attēloti Kocēnu novada kultūrvēsturiskie objekti, daba, kā arī dažādi kultūras, sporta un izklaides pasākumi. Fotokonkursu organizēja Kocēnu novada dome ar mērķi atlasīt mākslinieciski kvalitatīvas fotogrāfijas pašvaldības informatīvo materiālu veidošanai un reprezentācijas vajadzībām.

Kocēnu novada dome fotokonkursu rīkos arī šogad, tāpēc ikviens ir aicināts jau savlaicīgi iemūžināt skaistus un nozīmīgus brīžus Kocēnu novadā.

Fotogrāfijas no izstādes atklāšanas un apbalvošanas pasākuma var aplūkot Kocēnu novada domes interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv sadaļā “Foto galerija”.

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Piektdien, 25. janvārī, Alūksnes pilsētas Tautas namā notiks jaunrades deju konkurss „Mēs un deja”, kurā piedalīsies vairāki Alūksnes un Apes novadu skolēnu deju kolektīvi, žūrijas vērtējumam nododot pašu radītās dejas.

Konkursa dalībnieki savas dejas rādīs divās grupās – mūsdienu deja un tautas deja. Mūsdienu dejas grupā savu priekšnesumu demonstrēs 1. – 4. klašu dejotāji no Alūksnes Bērnu un jauniešu centra deju kolektīva „Dejo savam priekam” (vadītāja Ingūna Dovgāne), Pededzes pamatskolas 1. – 4. un 5. – 9. klašu dejotāji (vadītāja Ludmila Uglovska) un Mārkalnes pamatskolas dejotāji Elvis Zibailo un Elvis Zvejnieks, kuri apvienojušies duetā „Elvis2” (vadītāja Janita Keiva). Kopā ar Alūksnes novada dejotājiem šajā konkursa grupā piedalīsies arī Apes un Gaujienas kolektīvi. Savukārt tautas deju konkurencē savas jaunradītās dejas rādīs „Enku drenku” 1. – 2. un 5. – 6. klašu grupas (vadītāja Daiga Ozoliņa).

Veiksmīgākie kolektīvi mūsdienu dejas kategorijā iegūs tiesības piedalīties Vidzemes reģiona jaunrades deju konkursā Ogrē, savukārt labākie tautas deju grupā sacentīsies republikas mēroga konkursā Rīgā.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Otrdien, 22. janvārī, un trešdien, 23. janvārī, Kocēnu kultūras namā notiks mācību seminārs „Sadarbības partnerību veidošana kultūras projektu sagatavošanā un īstenošanā”. Seminārā piedalīsies apmēram 60 kultūras darbinieku no Vidzemes plānošanas reģionā iekļautajām pašvaldībām. Pirmajā semināra dienā tiks pārrunāti jautājumi par finansējuma piesaistes avotiem kultūras projektu īstenošanai, NVO pieredzi un sadarbības praksi, būs iespēja iepazīties ar sadarbības pieredzi Siguldas pagasta kultūras nama īstenotajos projektos, kā arī uzzināt par projektiem saistībā ar dabas, kultūras un vēstures simbiozi. Pēc tam plānots iepazīties ar Kocēnu kultūras nama darbību un realizētajiem projektiem.

Otrajā dienā semināru vadīs profesors Dr. phil. Ivars Bērziņš un lekciju tēmas būs šādas: kultūras pasākums – rituāls, forma un ekonomika; auras nozīme; uzmanības ekonomika; telpa, programma un dramaturģija; rituāls un identifikācija; ekonomikas ietekme uz kultūras dzīves attīstību. Pēc pasākuma ikvienam būs iespēja iesaistīties diskusijās.

Seminārs notiek projekta "Kapacitātes paaugstināšana kultūras nozares projektu un pasākumu īstenošanai Vidzemes plānošanas reģionā" ietvaros. Semināra programma turpināsies 29. un 30. janvārī Auciema muižā, Pārgaujas novadā.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Trešdien, 23.janvārī, pulksten 17.30 Jāņa Cimzes Valkas Mūzikas skolas zālē (Valkā, Semināra ielā 25) atsāksies iepriekšējo gadu tradīcija – „Muzikālo trešdienu” jaunās sezonas koncerti. Kā jau ierasts, arī šajā gadā mūzikas skolas audzēkņi piedalīsies vairākos konkursos dažādās specialitātēs.

Atklāšanas koncertā muzicēs skolotāja Gunta Freiberga pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu klases audzēkņi, kuri gatavojas piedalīties XVIII Latvijas jauniešu pūtēju orķestra organizētajā konkursā Rīgā, no 25.līdz 27.janvārim. Koncertā spēlēs Sandis Freibergs (flauta), Mārtiņš Rihards un Miks Roberts Mazuri (marimba), kā arī flautistu trio un marimbistu duets.

Muzikālo trešdienu koncerti tiek organizēti brīvi, bez jebkādām prasībām gan repertuāra, gan izpildītāju ziņā. Visi koncerti ir bez maksas.

Jau ziņots, ka jaunu tradīciju – rīkot koncertu ciklu „Muzikālās trešdienas” mūzikas skola uzsāka 2008.gadā. Tā kā koncerti ļoti patīk gan klausītājiem, gan lieti noder arī pašiem jaunajiem mūziķiem, tradīcija tiek turpināta. Koncertu cikls ir kā mūzikas skolas pedagogu klašu vakari. Tāpēc koncerti ir atšķirīgi, jo katrā koncertā ir iespēja baudīt citas klases audzēkņu sniegumu. 

Laipni aicināti visi interesenti!

Papildu informācija: Mūzikas skolas direktora vietnieks mācību darbā Raimonds Reinfolds, 64707003

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Kocēnu novada domes sēdē nolēma apstiprināt ieejas biļešu cenas kultūras un sporta pasākumiem, kas norisinās Kocēnu novadā. Biļešu cenas būs atkarīgas no pasākuma veida un norises vietas.

Ieejas biļešu cena novada kultūras iestādēs un estrādēs notiekošās ballēs būs Ls 2, diskotēkās – Ls 1,50. Amatierteātra izrādes biļetes cena būs Ls 0,50, bet amatierteātra viesizrādes – Ls 1,00. Sporta spēļu apmeklējums pieaugušajiem Ls 1,00, bet bērniem ieeja būs bez maksas. Savukārt Dikļu pagasta Vika parka apmeklējums pieaugušajiem maksās Ls 0,50, bet bērniem būs bez maksas.

Norādītās cenas stāsies spēkā ar šī gada 1. februāri.

Pasākuma veids

Biļetes cena (Ls), ieskaitot PVN

 

Balle kultūras iestādēs un estrādē

2,00

Diskotēka kultūras iestādēs un estrādē

1,50

Dikļu pagasta Vika parka apmeklējums pieaugušajiem (bērniem bez maksas)

0,50

Amatiereātra izrādes

0,50

Amatierteātra viesizrādes

1,00

Sporta spēles pieaugušajiem (bērniem bez maksas)

1,00

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sestdien, 2.februārī, plkst.12.00 slēpošanas trasē Valkas pagasta teritorijā, netālu no ģenerāļa Pētera Radziņa dzimtajām mājām un piemiņas akmens sāksies Valkas novada sacensības distanču slēpošanā (4–cīņas ieskaitei). Dalībnieku reģistrācija sacensību dienā būs no plkst.11.00 starta vietā.

Sacensību programmā – distanču slēpošana brīvā stilā. Ar sacensību nolikumu var iepazīties www.valka.lv sadaļā „sports” – „rezultāti un nolikumi”. Sacensības organizē un vada Valkas novada dome, sadarbībā ar uzaicinātiem tiesnešiem. Sacensības notiks, ja gaisa temperatūra nebūs zemāka par – 150C.

Par sacensību dalībnieku var būt ikviens aktīvās atpūtas cienītājs. Viens dalībnieks var piedalīties vienā, savam vecumam atbilstošā grupā. Dalības maksa Ls 1,- (skolēniem), Ls 2,- (pieaugušajiem). Valkas novada iedzīvotājiem dalība sacensībās – bez maksas. Uzvarētājus katrā grupā apbalvos ar diplomiem un balvām.

Aicinām aktīvās atpūtas cienītājus un citus interesentus izmantot šo iespēju un doties baudīt skaisto dabu un ziemas priekus!

Papildu informācija: Valkas novada domes sporta speciāliste Nadežda Blūma, 29164340

Informāciju sagatavoja; Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Svētā Valentīna dienā, 14.februārī, plkst.19.30 Valkas pilsētas kultūras namā (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) tiks atklāta fotogrāfiju izstāde „Ak, mēs abi divi...”. Skanot mūzikai un dzejai, izstādes atklāšanas laikā tiks sumināti pāri, kuri laulību noslēguši 2012.un 2013.gadā.

Izstādes „Ak, mēs abi divi...” veidošanas mērķis ir – apkopot fotogrāfijas, kurās ir attēlota dzīvības pasaulīgā būtība – kopā būšana divatā. Aicinām ikvienu pāršķirstīt gan vecus, gan jaunus savus, vecāku, vecvecāku vai draugu albumus un atrast fotogrāfijas, ar kuru siltumu  gribētu iepriecināt citus, atnest tās uz kultūras namu (E.Dārziņa 8) vai sūtīt elektroniski liga.snuka PIE valka PUNKTS lv.

Par Valkas pilsētas kultūras nama jaunumiem var uzzināt http://www.draugiem.lv/valkaskulturasnams/

Papildu informācija: Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Šnuka, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Alūksnes novada pašvaldība aicina iepazīties kultūras, atpūtas un sporta pasākumiem Alūksnes novadā decembrī. Detalizētāka informācija šeit

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina iepazīties ar pasākumu kalendāru 2013. gada pirmajai pusei.

Detalizētāka informācija šeit

 

 

Sākot ar 2012. gada 1.novembri PA „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” ir izsludinājis fotokonkursu „Fotoaparāts rokā – Gulbenes novads uzmanības lokā”, kura mērķis ir iesaistīt amatierus un profesionālus fotogrāfus, lai radītu mākslinieciski kvalitatīvas un interesantas fotogrāfijas ar Gulbenes pilsētas un novada kultūrvēsturiskajiem un dabas objektiem, ainavām, pilsētvidi un novada pagastiem, atpūtu Gulbenes novada tūrisma servisa un apskates objektos, kā arī kultūras, sporta un izklaides pasākumiem.

Fotokonkurss norisināsies līdz pat 2013. gada 15. oktobrim un tieši tāpēc ikviens ir aicināts ņemt fotoaparātu rokās un iemūžināt Gulbenes pilsētu un novadu četros gadalaikos, pašreiz uzsvaru liekot tieši uz ziemas pasakas radīto skaistumu.

Vairāk informācijas un fotokonkursa nolikumu meklējiet Gulbenes novada tūrisma lapā: www.gulbene.lv/tourism

Trešdien, 30.janvārī, pulksten 17.30 Jāņa Cimzes Valkas Mūzikas skolas zālē (Valkā, Semināra ielā 25) notiks cikla „Muzikālās trešdienas” jaunās sezonas otrais koncerts. Tajā muzicēs skolotājas Ārijas Tomiņas akordeona klases audzēkņi.

Jau tradicionāli koncertā piedalīsies arī Limbažu, Strenču, Rūjienas un Valgas (Igaunija) mūzikas skolu skolotāju Saulcerītes Kārkliņas, Ivetas Eversones, Elitas Mukānes un Melles Järv jaunie akordeonisti. Ieklausīsimies arī kā spēlēs skolas 2010.gada absolvents Jānis Zirnis un 2008.gada absolvents, tagad J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas students – Māris Rozenfelds. Būs solo priekšnesumi, muzicēs ansambļi un akordeonistu orķestris. Skolotāji un jaunie mūziķi apmainīsies pieredzē, iezīmēs jaunas radošās ieceres. 

Muzikālo trešdienu koncerti tiek organizēti brīvi, bez jebkādām prasībām gan repertuāra, gan izpildītāju ziņā. Visi koncerti ir bez maksas.

Jau ziņots, ka jaunu tradīciju – rīkot koncertu ciklu „Muzikālās trešdienas” mūzikas skola uzsāka 2008.gadā. Tā kā koncerti ļoti patīk gan klausītājiem, gan lieti noder arī pašiem jaunajiem mūziķiem, tradīcija tiek turpināta. Koncertu cikls ir kā mūzikas skolas pedagogu klašu vakari. Tāpēc koncerti ir atšķirīgi, jo katrā koncertā ir iespēja baudīt citas klases audzēkņu sniegumu.

Laipni aicināti visi interesenti!

Papildu informācija: Mūzikas skolas direktora vietnieks mācību darbā Raimonds Reinfolds, 64707003

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Ceturtdien, 31.janvārī, plkst. 17.00 Valkas pilsētas kultūras nama mazajā zālē (Emīla Dārziņa ielā 8, Valkā) būs jau trešā jaukā satikšanās sadziedāšanās un sarunu pasākumā „Tējas vakari svecīšu gaismā…”. Tā laikā – Aijas Ābenas dzejas grāmatas „Tavai dvēselei” atvēršana.

Kā jau ierasts, pasākuma laikā būs gan kopīgas sadziedāšanās, gan atskats uz dienas notikumiem, gan sarunas. Īpašāku šo vakaru darīs valcēnietes A.Ābenas dzejas jeb, kā viņa pati raksta – pārdomu vārsmu grāmatas atklāšana. Ierasties un sniegt apmeklētājiem muzikālu baudījumu apsolījis arī multimākslinieks Einārs Kvilis.

Jau ziņots, ka novembrī, pēc vairāku valcēniešu ierosinājuma, Valkas pilsētas kultūras namā tika uzsākts jauns pasākumu cikls, lai kādu brīdi kopīgi atpūstos, padziedātu un parunātos par mūs interesējošām tēmām! Tēja un sveces būs, ja ir vēlēšanās, katrs pats var paņemt līdzi kādu cukurgraudu vai cepumu.

Aicināts ikviens interesents! Ieeja uz tējas vakaru – bez maksas.

Par Valkas pilsētas kultūras nama jaunumiem var uzzināt

http://www.draugiem.lv/valkaskulturasnams/

Papildu informācija: Valkas pilsētas kultūras nama kultūras metodiķe Līga Pandalone, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Sestdien, 2. februārī, plkst.13.00 Saieta namā „Lugažu muiža” uz Ingeborgas Krustkalnes lugas „Mājoklītis” izrādi ikvienu interesentu aicina Valkas pagasta amatierteātra kolektīvs (režisore Evija Smane). Ieejas maksa – Ls 1,- (bērniem, skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 0,50).

Izrāde ir domāta bērniem, bet tajā var saskatīt arī pieaugušo cilvēku dzīves problēmas un risinājumus. Ir pavasaris. No ārzemēm ir atlidojis strazdu pāris, kas pamana, ka viņu mājoklītī ir iemitinājusies atraitne zvirbuliene ar zvirbulēniem. Strazdiene padzen atraitni ar bērniem, ko pamana pūce, un viņai rodas plāns, kurā iesaistās visi meža putni. Kāds? Bet to ieraugiet paši!

Pēc izrādes būs radošās darbnīcas – sveču liešana, putnu krāsošana un zīmēšana, arī vizināšanās zirga vilktās kamanās.   

Aicināti visi interesenti!

Papildu informācija: Valkas pagasta Saieta nama „Lugažu muiža” vadītāja Kristīne Ganiņa, 64781373, 29694141

Sestdien, 2. februārī, plkst. 14.00 Vijciema pamatskolā ar K.Melbārža komēdiju 2 cēlienos „„Gaidāmais laiks” jeb zelta laiki „Žagaros”” viesosies Grundzāles pagasta amatierteātris „Cik jaudas” (režisore Dzintra Medne). Ieeja – ziedojums Vijciema tautas nama atjaunošanai.

Izrādes darbība notiek Latvijas pirmās krīzes laikā, 30 – tajos gados. Ņemot bankā kredītu jaunas kūts būvei, lauku saimniecības īpašnieks zaudē mājas. Tās iegādājas kāds Rīgas ierēdnis – deputāts, kurš no lauku darbiem neko nesaprot, bet bijušo saimnieku un kalpus patur saimniecībā. Darbu vadīšanu un naudu saimniecības uzturēšanai jaunais mājas īpašnieks uztic savai radiniecei. Par to kā jaunajos apstākļos veiksies saimniekošanā un mīlas lietās, uzzināsiet skatoties izrādi.

Izrādes skaņotājs – Juris Londe. Lomās iejutīsies Anrijs Ķikass, Aija Freimane, Andris Vīksna, Andrejs Drāznieks, Ainārs Jaunbērziņš, Gunita Ķikase, Sandra Elstiņa, Īrisa jaunbērziņa, Jogita Kazaka un Ērika Trifanova.

Papildu informācija: Vijciema tautas nama vadītāja Vita Bērziņa, 29386820 

Estrādes dziesmu un deju izpildītāji tiek aicināti piedalīties starptautiskajā bērnu un jauniešu mūzikas konkursā „Daugavas pērle”, kas notiks 2013. gada 11., 12. maijā Daugavpilī (Latvija). Konkursa mērķis ir jauno estrādes dziesmu un deju izpildītāju talantu atklāsme un popularizēšana, radošā dialoga veicināšana starpvalstu mūzikas kultūrā. 

 

Konkursa nolikums pieejams šeit.