Arhīva kalendārs

« August 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Valmieras Sv.Sīmaņa ev.lut. baznīcā 10.septembrī plkst. 18.00 uzstāsies ērģelniece Ilze Reine un trompetists Jānis Porietis. Koncerta moto - “Te Deum/ Tevi, Dievs, mēs slavējam!” – apliecinot svētku prieku, svinīgumu un diženumu.

 

“Mūzika, kas nes svētkus. Tādas ir manas pirmās izjūtas, domājot par diviem spilgtiem un skanīgiem instrumentiem - trompeti un ērģelēm. Baznīcas velvēs prieka krāsas izskan visspēcīgāk, dievnama klusumā melodiju izdziedāt var visjūtīgāk. Mūzika, kas aicina apstādināt laika skrējienu, lai ieklausītos sevī, pasaulē mums apkārt un pār mums,” stāsta ērģelniece Ilze Reine.

Trompetes un ērģeļu dueti pasaulē ir populāri un pieprasīti, šādam sastāvam komponēta oriģinālmūzika, kā arī veikti daudzi orķestra darbu pārlikumi. Tomēr Latvijas dievnamu koncertdzīvē retums ir spilgti un tehniski spēcīgi pūšaminstrumentu solisti – trompetisti. Jāņa Porieša, kurš koncertā spēlēs arī pikolo trompeti un flīgelhornu, meistarīgais sniegums, nemitīgā izaugsme un interese par spēli ar ērģelēm rosināja daudzveidīgas programmas izveidi - mūsdienu mūziku, kuras faktūras daudzveidību un noskaņu svārstības līdzsvaro baroka kompozīciju skaidrība.

Programmā: J.S.Bahs, M.A.Šarpantje, M.Pretorius, I.Arne, R.Jermaks un A.Altmanis. Koncertu sāks un noslēgs ar “Te Deum/Tevi, Dievs, mēs slavējam” tematiku M.Pretoriusa baroka variācijās un M.A.Šarpantjē klasisko “Te Deum” prelūdiju, kas Jāņa Porieša interpretācijā iegūst bagātīgu ornamentāciju un virtuozitāti. Mūsdienu latviešu komponisti viskuplāk pārstāvēti ar Riharda Dubras ērģeļu Tokātu, I.Arnes koncertmūziku, šī gada jubilāra Romualda Jermaka maz atskaņotajiem Korāļiem trompetei un ērģelēm, Ilzes Reines un Jāņa Porieša rosinātajiem Alvila Altmaņa jaundarbiem Sanctus, Benedictus, kas 2015.gadā tapa ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Tam līdzās – baroka spožums, prieks un kārtība J.S.Baha ērģeļmūzikā un Dž.Stableja “Voluntārijā”.

Koncerts notiek Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā, to atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Katru gadu septembrī notiek Eiropas kultūras mantojuma dienas, kas ļauj pilnveidot saikni ar paaudžu paaudzēs atstāto kultūras mantojumu, iepazīstot to neikdienišķā veidā. 11.septembrī ikviens tiek aicināts apmeklēt pasākumu Litenē - “Litenes muiža vēstures līkločos”.

Pasākums sāksies pulksten 11.00 ar svinīgu Eiropas kultūras mantojuma dienu karoga pacelšanu pie Litenes muižas kungu mājas. Tiks atklāts Litenes muižas tējas paviljons Pededzes upes zaļajā promenādē. Ciemos tiek aicināti visu Latvijā esošo piļu un muižu pārstāvji, līdzi ņemot savas pils/ muižas fotoattēlu (ne mazāku par A4 formātu), lai pasākuma laikā kopīgi veidotu brīvdabas fotoizstādi “Muižas un pilis Latvijā”. Apmeklētāji varēs vērot romantisku dāvanu-pārsteigumu – “Litenes muižas muzikālie logi”. Ikviens interesents gidu pavadībā, gan ejot kājām, gan braucot ar retro auto, varēs doties ekskursijās, iepazīstot Litenes muižas kompleksu. Gan lieli, gan mazi tiks aicināti baudīt “Rīgas cirka” uzvedumu “Litenes muižas krāsaino sapņu lidojums”. Mazie pasākuma apmeklētāji varēs piedalīties atraktīvā riteņbraukšanas pasākumā “Ar riteni uz Liteni – ieripo latviešu pasakās” (būs pieejami velosipēdi), darboties radošajās darbnīcās un vizināties ar ponijiem un zirgiem. Pulksten 14.30 pasākuma apmeklētājiem būs iespēja baudīt muzikālās apvienības “Raxtu Raxti” īpašo sniegumu.

Visi, kam ir vēlēšanās, uz pasākumu var ierasties baronešu, baronu vai muižas ļaužu apģērbā. Varēs fotografēties pie un uz Litenes riteņiem – senajiem un jaunajiem. Ikvienam pasākuma dalībniekam būs ekskluzīva un vienreizēja iespēja izkalt savu Litenes monētu. Litenes muižas svētku pasākumā pirmo reizi varēs nogaršot un iegādāties arī īpašās Litenes konfektes.

Pasākuma laikā plānota amatnieku un mājražotāju izrādīšanās un tirgošanās. Pieteikties tirdziņam var pa tālruni 20277265. Darbosies arī āra kafejnīcas.

Pasākuma programma atrodama mājaslapā “www.visitgulbene.lv”. Ieejas maksa pieaugušajiem – 2 eiro, skolēniem - 1 eiro, bērniem līdz skolas vecumam: ieeja brīva.

Pasākumu organizē Gulbenes novada pašvaldības aģentūra "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" sadarbībā ar Litenes pagasta pārvaldi. 

 

Informāciju sagatavoja:

Gulbenes novada pašvaldības aģentūra "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs'

10. septembrī norisināsies otrie Kokmuižas svētki, caurvijot senlaicīgo neobaroka laika atmosfēru savienojumā ar mūsdienu kultūru. Svētku ietvaros iecerēts veidot īpašu seno pastkaršu izstādi, tāpēc novada iedzīvotāji aicināti papildināt ekspozīciju ar savos krājumos esošām pastkartēm vai pastkaršu komplektiem, kas aptver kādu senāku laika posmu.

Pastkartes lūgums nogādāt uz Kocēnu novada domi (1. stāvā Dokumentu pārvaldības un informācijas nodaļā). Pēc ekspozīcijas noslēguma visi priekšmeti tiks atdoti īpašniekiem.

Jau vēstīts, ka 10. septembrī no plkst. 12.00 norisināsies iedvesmojošs pasākums – Kokmuižas svētki, kas visas dienas garumā piedāvās atpūtas iespējas ar plašu un daudzveidīgu programmu. Šī gada svētku tēma būs “Strēlnieki”. Svētku ietvaros notiks dažādi pasākumi ar skanīgiem, muzikāliem priekšnesumiem, koncertiem, rotaļīgām izpriecām, teātra un mākslas programmu, spartakiādi, radošām darbnīcām un meistarklasēm, aktivitātēm ģimenēm ar bērniem, muižas tirgu, ekskursijām Kokmuižā un tās apkārtnē, kā arī svētku balli.

Kocēnu novada dome aicina sekot līdzi aktuālākajai informācijai par Kokmuižas svētku norisi! Uzzini vairāk www.kocenunovads.lv

 

Informāciju sagatavoja:

Eva Eglīte

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 26422411