Arhīva kalendārs

« August 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Leģenda vēsta, ka Āraišu vējdzirnavās, pēc restaurācijas melderis plikām rokām pieķēries pie dzirnavu spārna un apgriezies 3 apļus. Ik gadu šajā vietā  pulcējas gan maizes cepēji, gan baudītāji, lai kopīgi svinētu Maizes dienu. Arī šogad 7. augustā no plkst. 12:00 Āraišos viesosies ciemiņi no tuvākas un tālākas apkārtnes.

Ar īpašu karti rokās viesi dosies ceļojumā pa Kukulīša taku, lai iepazītu maizītes ceļu no labības tīruma līdz graudiem un gatavai maizei. Tur būs darbošanās, meistarošana, gudrošana, dziedāšana, rotaļas un danči, pārcilājot bagātīgo tautas tradīciju pūru un atminoties sen piemirsto. Maizes dienā būs gan Annas pankūku, gan Jēkabu mīļmaizītes cepšana un degustācija, Kukuļtirdziņš iepriecinās ar apkārtējo novadu maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju vācēju un amatnieku darinājumiem.

Klīst runas, ka pasākuma dienā tiks atklāts vietējo leģendu apvītais Āraišu ģērbonis. Šajā dienā dzirnavās pulcēsies vēstneši no teiksmainajiem Āraišu objektiem, lai atklātu ģērboņa stāstu. Katrs apmeklētājs tiks aicināts doties pa Āraišu leģendu taku un atklāt savu personīgo Āraišu sajūtu. Visus vietējo un ciemiņu stāstus apkopos Āraišu leģendu vācēji, kuri Āraišos turpmāk būs sastopami arvien biežāk. Ja neticiet, atbrauciet!

Vakarā pirms Maizes dienas, 6. augustā, plkst. 21:00 Āraišu ev. luteriskajā baznīcā notiks koncerts,  kurā Kaspara Zemīša atskaņoto orģinālmūziku un aranžējumus ģitārai papildinās Evitas Zālītes dziedātās M.Džuliānī, R.Ortolani, Im.Kalniņa, J.Lūsēna un A.Paukšēna dziesmas. Leģenda vēsta, ka Āraišu baznīcā, kas celta ap 13. gs., reiz filmēti kadri filmai “Purva bridējs”.

Informāciju sagatavoja:
Indra Paseka
Amatas novada pašvaldības
tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību speciāliste
mob.tālr.: +371 26330366
e-pasts:
indra.paseka PIE and PUNKTS lv">indra.paseka PIE and PUNKTS lv
www.amatasnovads.lv

No 4. līdz 7. augustam Alūksne ikvienu aicina uz pilsētas svētkiem, kam šogad izvēlēts vadmotīvs “Iemīlies Alūksnē!”, rosinot gan alūksniešus, gan svētku viesus iemīlēties skaistajā Ziemeļvidzemes pilsētā.

Svētku sajūtas bagātināšanai, Alūksnes novada pašvaldība aicina pilsētas iedzīvotājus, iestādes un uzņēmumus šajās dienās pie saviem namīpašumiem pacelt Latvijas valsts karogu.

 

Būs satiksmes ierobežojumi Alūksnes pilsētas svētku laikā

Ņemot vērā prognozējamo autotransporta skaita pieaugumu svētku laikā Alūksnē, aicinām alūksniešus uz svētku norišu vietām doties ar kājām, jo pilsētas centra ielas satiksmei būs slēgtas. Tāpat jāņem vērā tas, ka lielākajos pilsētas centrā esošajos automašīnu stāvlaukumos notiks svētku aktivitātes, tādēļ automašīnu novietošana pilsētas centrā būs apgrūtināta.

Transportlīdzekļu kustībai svētku laikā būs slēgtas šādas ielas:

No 5. augusta pulksten 8.00 līdz 7. augusta pulksten 8.00:

Brūža iela posmā no Skolas ielas līdz Brūža ielai 7,

 

6. augustā no pulksten 6.00 līdz 16.00:

Pils iela posmā no Lielā Ezera ielas līdz Rijukalna ielai,

Ojāra Vācieša iela posmā no Dārza ielas  līdz Pils ielai;

 

6. augustā no pulksten 6.00 līdz 19.00:

Brūža iela posmā no Baznīcas ielas līdz Brūža ielai 7,

Dzirnavu iela posmā no Dzirnavu ielas 3 visā garumā,

Parka iela posmā no Parka ielas 4 līdz Dzirnavu ielai;

 

No 6. augusta pulksten 14.00 līdz 7. augusta pulksten 7.00:

Dārza iela posmā no Tirgotāju ielas līdz Helēnas ielai;

 

No 6. augusta pulksten 20.00 līdz 7. augusta pulksten 7.00:

Latgales iela posmā no Dārza ielas līdz Uzvaras ielai.

 

Kursēs bezmaksas autobusi uz kapsētu

 

Aicinām iedzīvotājus nokļūšanai kapsētā izvēlēties braucienu ar autobusu vai izmantot jauno Tempļakalna ielas gājēju tiltu, lai atslogotu satiksmi Miera ielā. Lūdzam iedzīvotājus būt saprotošiem un ņemt vērā to, ka Tempļakalna ielā notiek ielas rekonstrukcija un automašīnu novietošana tur būs apgrūtināta.

No autoostas uz kapsētu un atpakaļ svētdien laika posmā no pulksten 9.00 līdz 15.00 Alūksnes novada pašvaldība nodrošinās papildus bezmaksas autobusu reisus. Tiem nebūs noteikti konkrēti atiešanas laiki, bet, ņemot vērā iepriekšējo gadu veiksmīgo pieredzi, tiklīdz autobuss būs pasažieru pilns, tas dosies uz kapsētu un tāpat varēs nokļūt arī atpakaļ.

Arī vairākos pagastos iedzīvotājiem kapusvētku dienā organizēti būs iespēja nokļūt uz Alūksnes kapsētu un atpakaļ. No Jaunannas autobuss kursēs pēc šāda maršruta: Gundegas 9.30, Jaunanna 9.40, Rūķīši 9.50, Ievedne 9.55, Anna 10.05, no Mārkalnes - 9.00 no Ponkuļiem pa maršrutu Ponkuļi – Volkova – Blekteskalns – Mārkalne – Cirakalns – Zīles – Alūksnes kapsēta. Par braucienu uz Alūksnes kapsētu no Malienas pagasta aicinām interesēties pagasta pārvaldē personīgi vai pa tālruņiem 64354278, 29219720.

 

Alūksnes pilsētas svētku programma wwww.aluksne.lv.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Projekta „Hanzas vērtības ilgtspējīgai attīstībai” ietvaros Pārgaujas novada pašvaldība 8. augustā plkst. 16:00 Mazstraupes pilī (Straupes pamatskolā) aicina uz  Interesantās vēstures vakaru.

Pasākuma laikā noritēs tikšanās ar Brīvkungu Klausu fon Rozenu (Hamburga, Vācija), kurš pirmo reizi uzrunās publiku ar īpaši sagatavotu stāstījumu par Rozenu dzimtas gaitām Straupē un tās apkaimē, kā arī Straupes vēsturi.

Stāstījums vācu valodā ar tulkojumu latviešu valodā.


Laipni aicināti visi Straupes vēstures interesenti!


 

Informācijas avots: www.pargaujasnovads.lv

Leģendārā pilsētas kapela “Bumerangs” no Valkas šajā nedēļas nogalē svinēs 30 gadu jubileju.

80. gadu beigās un 90. gadu sākumā šie Valkas mūziķi bija popularitātes zenītā. Koncertu skaita un apmeklētības rekordu ziņā viņus spēja pārspēt vien pirmā “Čikāgas piecīšu” tūre Latvijā.

Īpašu tautas mīlestību “Bumerangs” izpelnījās jau 1987. gadā, koncertos spēlējot līdz tam aizliegtas dziesmas, humoru un drosmi runāt par brīvu Latviju.

Kapela kopumā ir nospēlējusi vairāk nekā 1500 koncertus, ne vien Latvijā, bet arī ASV, Kanādā, Lielbritānijā, Vācijā, Igaunijā, Baškīrijā, Armēnijā un Krievijā. Kapelas kontā daudzi “dzīvie” koncerti Latvijas televīzijās un radio.

6. augustā Valkas brīvdabas estrādē Melodiskās mūzikas svētku “Vilciens Rīga - Valka” ietvarā notiks vienīgais kapelas “Bumerangs” 30 gadu jubilejas koncerts.

 

Vairāk par pasākumu lasiet: www.valka.lv

Papildus informācija: V. A. Krauklis

t. 26555955

 

Informāciju sagatavoja

Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste

Aksana Markoviča

Jau šo svētdien, 7. augustā plkst.11:00 Valkas – Lugažu ev. lut. baznīcā notiks Ziemeļlatvijas kameransambļa "Livonia" koncerts.

Šī ir kļuvusi par skaistu tradīciju augusta sākumā sniegt koncertu Valkā. Programmā būs mūzika no gadsimtu dzīlēm līdz Raimondam Paulam. Koncertā izskanēs tādas tautā iemīļotas maestro komponētās melodijas kā “Ilgais ceļš kāpās”, “Mežrozīte” un citas.

Ziemeļlatvijas kameransamblis ir profesionāls mūzikas kolektīvs, kuru dibinājusi Valkas pilsētas dome sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

 

Informāciju sagatavoja: 

Valkas novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Aksana Markoviča