Arhīva kalendārs

« November 2016 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Insignia mākslas galerijā koncertzālē “Cēsis” līdz 18. decembrim apskatāma franču mākslinieces Martinas Lafonas (Martine Lafon) izstāde “SARKANS – krāsas pludinājums. Veltījums Markam Rotko”.

Kopš 1997. gada Martina Lafona strādā ar sarkano krāsu. 2009. gadā viņa veica pētījumu par krāsas klātesamību un ainavu Marka Rotko daiļradē, lai nodefinētu, kā tā ienākusi mākslinieka gleznās un kā bērnības ainavas ietekmējušas pieaugušā mākslinieka darbus.

Māksliniece ir vairākas reizes apmeklējusi Latviju. Gluži tāpat kā Marku Rotko bērnībā, arī Martinu fascinē šejienes ainavas līdzsvarotā harmonija, ko viņa īpaši novērtējusi savas pēdējās viesošanās laikā, uzturoties Daugavpilī un Liepājā. Pēdējais “svētceļojums” uz Latviju un Marka Rotko mākslas centra rezidencē pavadītais laiks iedvesmoja autori veidot izstādi ”SARKANS - krāsas pludinājums. Veltījums Markam Rotko".

Šajā kolekcijā fotogrāfijas un gleznas savstarpēji sasaucas, papildinot viena otru un veidojot atmiņā paliekošas asociācijas par ainavas un krāsas sintēzi. Mākslinieces radošos meklējumus neparastā veidā rosinājuši vērojumi un foto fiksācijas ceļojumos pa Latviju: aizsalušo ezeru un upju ūdeņi, līdzenumi un pakalni, viņas uzmanību piesaista ledus makšķernieki, jūrnieki, nepazīstamu cilvēku silueti uz jūras horizonta fona, Liepājas ostas mols, Karostas Pareizticīgo katedrāles iespaidīgais siluets, bet pāri visam tā ir sarkanā krāsa.

Marka Rotko glezniecības krāsu paletē sarkanā krāsa ir ļoti nozīmīga. Meistara krāsa ir mūžīgi mainīga - plūstoša, vibrējoši kustīga, intensīvi piesātināta, baudkāri un jutekliski maiga kā izsmalcināts zīds. Tās ir kā mitruma atstāti nospiedumi uz audekla un papīra. Formas, kas izplūst: noslēpumainas garastāvokļu straumes, kas izplešas, burbuļo, viļņojas un glāsta.

Arī Martinas Lafonas sarkanais atrodas nemitīgā kustībā. Tas traucē, dedzina, fascinē, apžilbina, iekvēlina, apbur, pavedina, pievilina un novirza no pareizā ceļa. Sarkanā krāsa pārvietojas, ceļo, klīst, dodas svētceļojumā un maldās. Tā ļaujas piedzīvojumiem, klaiņo un joņo.

Marks Rotko 1953. gadā, gatavojoties vienai tikšanās reizei, savās piezīmēs ir pierakstījis sekojošo: „Izzūdoši horizonti, ainavas. Plankumi ir noteicošie elementi, bet tie nevar tikt nolasīti kā plankumi”. Šie „gaistošie horizonti” varbūt ir tas, ko Rotko paturējis atmiņā no savas bērnības Latvijā, no plašajiem kādreiz skatītajiem Latgales līdzenumiem. Pēdējā nepabeigtā Marka Rotko darba nosaukums ir „Sarkans uz sarkana”.

Martinas Lafonas izstādi atbalsta Francijas Institūts Latvijā.

Insignia mākslas galerija atrodas koncertzāles “Cēsīs” 1.stāvā un ir atvērta katru dienu no plkst. 12.00 – 18.00. Pasākumu norises dienās galerija atvērta līdz pasākumu beigām.

Insignia mākslas galeriju atbalsta autoražotājs OPEL un tā oficiālais dīlercentrs Latvijā Auto Blitz.

 

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151 

 

Š.g. 11. novembrī Ieriķos, tāpat kā visā Latvijā tiks atzīmēta Lāčplēša diena.  Ieriķos ir norisinājušies vēsturiski nozīmīgi notikumi, kas tiks atklāti visas dienas garumā caur dažādām aktivitātēm.

Tāpat kā katru gadu, arī šogad vietējie ieriķieši dosies uz Nezināmā karavīra piemiņas vietu Pleskavas šosejas malā, kas neskatoties uz centieniem šo vietu iznīcināt padomju laikos, ir ticis atjaunots un vēl arvien turēts godā.

Amatas pamatskolas zālē, kopā ar Cēsu Vēstures un mākslas muzeja speciālisti, gan lieli gan mazi varēs izdzīvot Brīvības cīņu notikumus, piedaloties īpašā interaktīvā galda spēlē, paralēli būs apskatāma arī tematiskā izstāde.

Šī gada sākumā Ieriķos tika atvērts sabiedriskais centrs, kur šajā svētku dienā tiks demonstrētas filmas par Ieriķu dzelzceļa staciju un vēsturi, tiks izstādīta arī tematiskā ekspozīcija. Ikviens apmeklētājs varēs sapīt pats savu patriotu rokassprādzi.Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi priecēs ar patriotisku koncertu.

Otrpus šosejai, novembra tumsa tiks kliedēta Ieriķu un Cecīļu dabas takās, kas līdz pat plkst. 21:00 būs izgaismotas un aicinās apmeklētājus bez maksas doties ziemīgās pastaigās. Pēc pastaigas uz siltu tēju un svētku desertu aicinām iegriezties kafejnīcā “Pie Dzirnakmeņa”.

Visās dienas aktivitātēs ir aicināts piedalīties ikviens!

 

Informāciju sagatavoja:
Indra Paseka
Amatas novada pašvaldības
tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību speciāliste
mob.tālr.: +371 26330366
e-pasts:
indra.paseka PIE and PUNKTS lv">indra.paseka PIE and PUNKTS lv
www.amatasnovads.lv

Sestdien, 12. novembrī, plkst. 19.00, koncertzālē “Cēsis” gaidāms koklētājas Laimas Jansones un DJ Monsta (Uldis Cīrulis) koncertprogrammas “Zeme” pirmatskaņojums. Jaunās programmas atskaņojums Cēsīs būs vienīgais Latvijā pirms koncerttūres Japānā.

Laima Jansone un DJ Monsta ir mūziķi, kuri gan savā solo darbībā, gan  kopsadarbībā aizvien drosmīgāk šķērso žanru un tehnoloģiskās robežas. Mūzikā, tās skanējumā, reizēm Laimas Jansones kokle var skanēt tik ritmiski kā pieredzējuša DJ sets, savukārt DJ reizēm spēlējas ar tik izteiktiem minimālisma līdzekļiem, kā ūdens lāsēm, kopā radot neparastu un reizēm negaidītu skanējumu.

Koncerta kompozicionāli muzikālais stāsts ir saruna ar Zemi - mūsu zemi Latviju, par tās dabas skaņām un tautas mūziku. Stāsts par pasaules zemēm, kuras iedvesmojušas mūzikai. Koncertā klausītājiem būs iespēja dzirdēt mūsdienīgi interpretētas tautas dziesmu tēmas un oriģinālskaņdarbus, ko Laima Jansone atskaņos gan uz elektroakustiskās, gan tradicionālās Latgales kokles.

"Zeme ir mūsu mājas, patvērums, taču tajā pašā laikā, tā ir dzīva būtne, kura runā strauta, jūras, vēja, koku lapu, lietus, ripojošu oļu un citu skaņu valodā. Bieži vien cilvēki to sauc par klusumu. Es šajā klusuma harmonijā redzu sarežģītu sistēmu, ar dažādu likumu pilnu lietu kārtību, kas pastāv jau miljoniem gadu. Katrā zemē, daba skan savādāk, un tas ir sadzirdams tradicionālajā mūzikā," par jauno koncertprogrammu un saviem iedvesmas avotiem stāsta mūziķis Uldis Cīrulis.

Īpaši šim koncertam tiks iekārtota arī koncertzāles “Cēsis” Lielā zāle – skatuve atradīsies parterā vidū un skatītāju sēdvietas būs izvietotas tai visapkārt, radot tuvības un kamermuzicēšanas atmosfēru.

Pirms koncerta plkst. 18.00 interesenti aicināti uz “Pirmskoncerta sarunu” koncertzāles Kamerzālē. Sarunu ar Laimu Jansoni par jaunās koncertprogrammas ideju, iedvesmas avotiem un atskaņojuma niansēm vadīs LR “Klasika” personība Liene Jakovļeva.

Biļetes uz koncertu nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās un internetā.

Mediju kontaktiem:

 

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151