Arhīva kalendārs

« June 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Sestdien, 20. jūnijā, Matīšu pagastā notiks Burtnieku novada dziesmu un deju svētki, kuri tiks aizvadīti II Dziesmu svētku 150 gadu jubilejas gaisotnē. Svētkos vienā dziesmā un dejā vienosies Burtnieku novada vokālie ansambļi, kori un deju kolektīvi, piedalīsies arī vieskolektīvi no Salacgrīvas, Limbažu, Ogres, Beverīnas, Smiltenes, Cēsu un Valkas novadiem.

Svētku programma

Piektdiena, 19. jūnijs

Svētku ieskaņas koncerti. Straupes jauktā kora koncerts plkst. 17:00 Ēveles baznīcā un plkst. 19:00 Burtnieku baznīcā.

Sestdiena, 20. jūnijs

  • Plkst. 12:00 Matīšu baznīcā Burtnieku novada karoga iesvētīšana un kora „Pernigele” koncerts.
  • Plkst. 14:00 Matīšu pagasta kultūras nama zālē notiks tematiskās izstādes  “Burtnieku novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsture” atklāšana.
  • No plkst. 15:00 pie Matīšu estrādes norisināsies amatnieku tirdziņš.
  • Plkst. 17:00 Jēkabkalnā notiks  II Dziesmu svētku 150 gadu atceres brīdis.
  • Plkst. 18:30 Matīšos no ūdenstorņa sāksies svētku gājiens uz noslēgumu koncertu.
  • Plkst. 19:00 Matīšu estrādē notiks svētku koncerts.
  • Pēc koncerta zaļumballe kopā ar “Rumbas kvartetu” un “Vēja muzikantiem”.

Visas aktivitātes notiek bez maksas. Vairāk par pasākumu var uzzināt šeit.

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

2015. gada 27. jūnijā 27 vietās visos Latvijas kultūrvēsturiskajos novados notiks Starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2015” ieskaņas pasākumi.

„Līdzīgi kā reiz ļaudis stiprināja savu vienotības izjūtu akcijā „Baltijas ceļš”, šo ieskaņas pasākumu laikā vairāk nekā 3500 Latvijas folkloras kopu dalībnieku vienosies dziesmā „Tēvu tēvi laipas met, Bērnu bērni izlaipos. Tā bērniņi laipojat, ka pietika mūžiņam!”” stāsta „Baltica 2015” ieskaņas pasākumu projekta vadītājs Pēteris Jansons.

Ieskaņas pasākumu mērķis ir atgādināt par festivāla nozīmību kultūras un sabiedrisko procesu kontekstā. Stiprinot etniskās identitātes izjūtu cilvēkos, folkloras festivāls „Baltica” ievērojami veicinājis sabiedrības vienotību gan Latvijas, gan visu triju Baltijas valstu mērogā. Tāpat tas ir nodrošinājis tradicionālās kultūras popularitāti sabiedrībā. Pirmajā festivālā 1988. gadā Latvijā piedalījās 28 folkloras kopas, šogad – 204 kopas no Latvijas, 10 ārvalstu un četras ārvalstu latviešu kopas.

Ieskaņas pasākumi notiks visos Latvijas etnogrāfiskajos novados. Kurzemē - Rucavā, Liepājā, Ventspilī, Dundagā, Saldū, Kuldīgā un Kazdangā. Sēlijas un Zemgales novadu kopas festivālu daudzinās Dignājā, Iecavā, Jelgavā un Katlakalnā. Vidzemes kopas pulcēsies Valkā, Smiltenē, Madonā, Ļaudonā, Koknesē, Ogrē, Carnikavā un Saulkrastos. Skaitliski viskuplākie solās būt Latgales sarīkojumi, kas notiks Krāslavā, Daugavpilī, Preiļos, Balvu novada Briežuciemā, Ludzā, Viļakas novadā, Dricānos un Līvānos.

Katra kopa ieskaņas pasākumā saņems Festivāla Zīmi – uz lina drelļa auduma iespiestu festivāla logotipu ar katram novadam atbilstošu, cimdu rakstos sakņotu raksta joslu. Zīmes dizainu izstrādājis mākslinieks, Latvijas festivāla „Baltica” zīmes autors Valdis Celms.

Saziņai par festivāla „Baltica 2015” ieskaņas pasākumiem – Pēteris Jansons, tālrunis: 26157079, e-pasts: trej9 PIE inbox PUNKTS lv.

Ieskaņas pasākumus rīko Tradicionālās kultūras biedrība „Aprika” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru un Latvijas pilsētu un novadu pašvaldībām. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

No 2015. gada 15. līdz 19.jūlijam Latvijā notiks starptautiskais folkloras festivāls „Baltica 2015”. Festivālā piedalīsies etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. Šogad „Baltica” dalībnieku skaits būs lielākais festivāla vēsturē – 3500. „Baltica 2015” tēma būs „Mantojums”.

Festivāls „Baltica” ir Baltijas tautām vai valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tradicionālās kultūras vai mākslas izpausmes formas. „Baltica” kopš 1987. gada ik gadu pēc kārtas notiek Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā. Šogad festivāls Latvijā notiek 10. reizi.

Starptautisko folkloras festivālu „Baltica” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām.

Plašāka informācija: www.festivalbaltica.com un www.facebook.com/festivalbaltica

 

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

Nu jau par ierastu tradīciju kļuvis, ka Alūksnē un Jaunlaicenē vasaras saulgriežu rītā – 21. jūnijā ikviens var piedalīties Saules saukšanas rituālā, un arī šogad šie pasākumi notiks.

Svētdien, 21. jūnijā pulksten 04.15 Alūksnes ezera krastā, peldvietā „Vējiņš”, Alūksnes muzejs aicina sagaidīt saullēktu ar saulgriežu tradīcijām, rotaļām, dziesmām, ar ko iepazīstinās un līdzdarboties rosinās folkloras kopa „Egle” no Medņevas tautas nama Viļakas novadā.

Šai pašā laikā var doties arī uz Jaunlaicenei, kur saukt sauli aicina pagasta tautas nama folkloras kopa „Putnis”. Pasākuma dalībniekiem tikšanās Jaunlaicenes pagastā pretī mājām „Lāses” pie omulīgas pirtiņas un dīķīša. Ikviens, kas turp dosies, ir aicināts ņemt līdzi pašdarinātu plostiņu no meldriem, skaidiņām u.c. materiāliem un tējas svecīti. Ar dziesmām, rotaļām un uguni te varēs izbaudīt rīta burvību, kad saules gaisma palēnām izgaismo jūnija visgarāko dienu.

21. jūnijs ir vasaras saulgrieži, kad daba ir pilnbriedā un dāvā mums īpašu spēku, tādēļ šis laiks tiek uzskatīts par labāko, lai gūtu jaunu spēku no dabas, vāktu ārstniecības augus, kas visa gada garumā saglabā savu maģisko iedarbību. Un kad gan vēl saņemt visvairāk saulgriežu spēka, ja ne pašā saullēkta mirklī?

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Šogad Cēsis ielīgos vasaras saulgriežus ar pasākumiem dažādām gaumēm – notiks tirgošanās, tautas deju koncerts, teātris un, kā jau ierasts - arī tradicionālais Jāņu skrējiens!

Sestdien, 20. jūnijā, mākslas telpas „Mala” savā zemdebess pagalmā aicina jau no plkst.11.00, kad notiks dabas svinēšanas svētki apvienojumā ar „Sīkumtirgus” rīkoto krāmu tirdziņu „Saulgrieži. Dabas ķēķis”. Godinot senču tradīcijas un virtuvi kā mājas siltāko vietu, tirdziņam izvēlēta īpaša tematika – virtuves piederumi un pašgatavoti saulgriežu svētku labumi.

Vakarā pēc tirdziņa „Malā” lielisks turpinājuma pasākums – no plkst. 19.00 folkloras mūzikas noskaņas un sajūtas radīs tautas vērtes kopa “Dzieti”, Kristaps Bedrītis, Rihards Lībietis un grupa “Āres”.

Pils parka brīvdabas estrādē plkst.20.00 notiks grandiozas Jāņu ielīgošanas svinības ar latviešu visu laiku visvairāk skatīto izrādi – Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienām Silmačos" – tautā iemīļotu Dailes, Nacionālā un Valmieras teātra aktieru, kā arī lielisku estrādes solistu izpildījumā.

Vakara noslēgumā Fonoklubs izaicina miestiņa cienītājus piedalīties alus dzeršanas sacensībās. Noteikumi ir gaužām vienkārši, kā arī uzvarētāji tiks pie labām balvām. Pieteikšanās (bez maksas) būs iespējama bārā līdz pusnaktij. Par sacensības gara uzturēšanu gādās DJ Radikālis.

Svētdien, 21.jūnijā, no plkst.12.00 līdz plkst.15.00 tēlnieku Jansonu dzimtas mājā "Siļķēs" jau devīto gadu Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe” aicina Cēsīs piedzīvot Saulgriežu sajūtas pasākumā “Zaļie Jāņi”. Šogad būs iespēja siet sieru un mācīties pagatavot kādu skaistumkopšanas līdzekli no pērnajiem vainagiem un jaunajām Jāņu zālēm.

Svētdienas vakarā plkst.22.00 notiks Jāņu ielīgošanas centrālais pasākums - deju uzvedums “Kad balti mākoņi līgo”, kas jau kļuvis par neatņemamu pasākumu Cēsīs. Deju uzvedumā Cēsu novada amatiermākslas kolektīvi ļaus ieskatīties savās svētku svinēšanas tradīcijās un paražās, kā arī aicinās skatītāju aizdomāties par tradīcijām savās ģimenēs.

Pirms Jāņiem ikvienam būs iespēja izjust arī patriotisku noskaņojumu. Pirmdien, 22.jūnijā, vēstures pētnieki un Pirmā pasaules kara notikumu pazinēji Cēsu centrā atcerēsies un rekonstruēs Cēsu kaujas, kurām ir izcila vieta mūsu Atbrīvošanās kara vēsturē un bez kuru sekmīgas norises nepastāvētu arī šodienas Latvijas Republika. Plkst.11.00 notiks svinīgā ziedu nolikšana Vienības laukumā pie Uzvaras pieminekļa, savukārt kauju izspēlēšana sāksies pretī Cēsu pils parkam, Pirtsupītes gravā plkst.11.30.

Neaizmirstot par sportiskām aktivitātēm, Līgo svētkos, 23.jūnijā, Cēsīs notiks tradicionālais skrējiens “Jānis un Jānītis 2015”, kur būs iespēja izmēģināt spēkus 5,5 km un 12,5 km distancēs.

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE dome.cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

Bērzaines iela 5, Cēsis, LV-4101

Cesis.lv

Pirmais ielīgošanas pasākums Burtnieku novadā notiks jau trešdien, 17. jūnijā, plkst. 18:00, kad Valmieras pagasta „Rūpniekos” norisināsies lustīga sadziedāšanās un sadancošanās. Ieeja bez maksas.

Lai koptu latviskās tradīcijas, sestdien, 20.jūnijā, pie Valmiermuižas alus darītavas lielus un mazus Jāņa bērnus „Valmiermuižas kultūras biedrība” aicina uz latvisku ielīgošanu „Saulgriezis 2015”. Dienas daļā lauku gardumu un amatnieku daiļdarbu tirdziņš, Jāņu tradīciju skola, amatnieku darbnīcas un saulgriežu tautisko deju koncerts, savukārt, vakara daļā – uguns un spēka rituāls, latvju danči un koncerts etno skaņās ar „Jauno Jāņu Orķestri” noslēgumā. Vairāk par pasākumu šeit.

Svētdien, 21. jūnijā, Ēveles muižas parkā no plkst. 15:00 norisināsies ielīgošanas pasākums kopā ar folkloras kopu „Mežābele”. Līgotājus iepazīstinās ar Jāņu dziesmām, rotaļām un dančiem. Kopīgi tiks siets siers un pīti vainagi. Šajā dienā plkst. 20:00 Ēveles teātra pulciņš izrādīs lugu „Sveķainie cīsiņi” (rež. Sanita Kalniņa). Pasākumu plkst. 22:00 noslēgs balle, kurā lustīgus dančus spēlēs grupa „2E”. Ieeja bez maksas.

Pirmdien, 22. jūnijā, no plkst. 10:00 Vecates pagasta sporta laukumā Līgo svētku noskaņās notiks pagasta sporta spēles. Dalībnieki sacentīsies: minifutbolā, šautriņu mešanā, strītbolā, volejbolā, velokrosā, krosā, traktora vilkšanā, siena maisa mešanā un jautrības stafetē. Pēc sacensībām, plkst. 22:00, Jāņu ielīgošanas balle kopā ar grupu „Pajūgi”. Ieeja bez maksas.

Pirmdien, 22.jūnijā plkst. 19:00 Rencēnu centrā notiks lustīgs Vasaras saulgriežu uzvedums "Lielā „pīle"". Ar dziesmām, dejām un mūziku piedalīsies pagasta pašdarbnieki. Lietus gadījumā pasākums notiks kultūras namā. Ieeja bez maksas.

Otrdien, 23. jūnijā, plkst. 23:00 Burtnieku pagasta estrādē Līgo nakts balle. Spēlē grupa „Alianse”. Ieeja bez maksas.

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv