Arhīva kalendārs

« June 2015 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Annas Aizsilnieces tērpu izstāde ETNOGRĀFIJA  /no cikla RECYCLED.LV/  Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs no 6. jūnija līdz 19. jūlijam. Sestdien, 6. jūnijā plkst. 14.00 izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci.

Izstādes kataloga ievadā Anna raksta: „Kolekcija radīta ar domu iedvesmot sabiedrību apzināties esošos resursus, tos radoši izmantot un integrēt, vienlaikus saglabājot savu nacionālo identitāti un ceļot pašapziņu. Kolekcijas izgatavošanai pamatā izmantoti klasiski linu un vilnas apģērbi, radot tautas tērpu proporcijām, krāsām un sajūtām atbilstošus tērpu komplektus. Pārstrādājot apģērbus, mainīta to identitāte. Bikses kļuvušas par svārkiem vai krekliem, žaketes par villainēm, jostas par vainagiem. Kolekcijai izmantots: 64 bikses, 60 jostas, 37 krekli, 16 žaketes, 14 šalles, 10 džemperi, 4 tamborētas sedziņas, 3 mēteļi, 2 kleitas, 2 kaklasaites, ap 2000 santīmu, ap 1000 pretestību, 80 spuldzītes, 65 atslēgas, 20 velosipēda zobrati un gultņi, 4 transformatori, 4 lustras, sauja uzgriežņu.

Biļetes cena:

            Skolēniem – 0,36 EUR

            Studentiem, senioriem – 0,36 EUR

            Pieaugušajiem – 0,71 EUR

            Ģimenes biļete (4 – 6 cilvēkiem) uz visu muzeju – 1,42 EUR

            Biļetes cena 1 personai uz visu muzeju – 1,79 EUR

 

Informāciju sagatavoja

Inese Jakobi

mākslas izstāžu organizatore

No 5. līdz 8. jūnijam norisināsies jau divpadsmitais Kremerata Baltica festivāls “Veltījums Mečislavam Veinbergam”. Šogad par festivāla mājvietu kļūs Vidzemes koncertzāle “Cēsis”.

Pasaulslavenā vijolnieka Gidona Krēmera dibinātā festivāla Kremerata Baltica mājvieta šogad būs Vidzemes koncertzāle “Cēsis”, kurā notiks trīs koncerti, kā arī pa vienam koncertam Siguldā, koncertzālē „Baltais flīģelis” un Rīgā, koncertzālē “Lielā Ģilde”. Festivāla piecu koncertu programmā klausītāji varēs dziļāk iepazīt komponista Mečislava Veinberga un viņa laikabiedru muzikālo mantojumu ievērojamu solistu izpildījumā.

Lēmums par Kremerata Baltica festivāla rīkošanu Cēsīs tika pieņemts pēc vēsturiskā Martas Argerihas, Gidona Krēmera un Kremerata Baltica koncerta Cēsu koncertzālē pagājušā gada oktobrī. Izcilais sniegums, lieliskā akustika, kopējā atmosfēra sniedza gandarījumu abām pusēm, gan izpildītājiem, gan koncerta rīkotājiem. Jaunās koncertzāles iespējas iedvesmoja arī Gidonu Krēmeru un veiksmīgo sadarbību turpinot, vienojāmies, ka Cēsu koncertzāle turpmāk kļūs par  festivāla jauno mājvietu. Koncertiem notiekot vairākās pilsētās, paplašināsies festivāla robežas un vēl lielākam klausītāju skaitam būs iespēja apmeklēt koncertus,” atklāj koncertzāles “Cēsis” programmu direktore Inese Zagorska.

Šogad festivāla solisti un viesi ieradīsies no dažādām pasaules valsīm un viņu skaits būs daudz lielāks nekā citkārt. Koncertos piedalīsies  pasaules slavenais vijolnieks Gidons Krēmers, pianisti Andrius Žlabis, Jūlija Avdeejeva, klarnetists Mate Bekavacs,dziedātāji Oļesja Petrova, Aleksejs Močalovs, trompetiste Tīna Ting Helseta, orķestra solisti -  Madara Pētersone, Giedre Dirvanauskaite, Agata Daraškaite, Santa Vizine, Pēteris Sokolovskis, Jurijs Gavriļuks,  Andrejs Puškarevs. Diriģente Mirga Gražinīte-Tila.

Gidons Krēmers, vijolnieks un Baltijas kamerorķestra Kremerata Baltica dibinātājs atklāj ieceri festivālu veltīt komponistam Mečislavam Veinbergam: “Mečislavs Veinbergs ir viens no lieliskākajiem 20. gadsimta komponistiem, kura  daiļrade tikusi tikai nesen  pienācīgi izvērtēta, un es  personīgi, kopā ar Kremerata Baltica, aktīvi piedalos šajā procesā. To apliecina arī mūsu ECM apgādā klajā  laistais un starptautiskajā mūzikas apritē augstu novērtētais M. Veinberga dubultalbums. Latvijā jau esam spēlējuši viņa klavierkvintetu orķestra versijā, 2. un 4. Kamersimfoniju, kā arī lielu skaitu kamermūzikas darbu.  Ar katru šādu reizi atkal un atkal jābrīnās, kā šāda - tik emocijām bagāta mūzika -  līdz šim bija tikpat kā "nepamanīta", tāpēc mūsu XII festivālu, komponista  laikabiedru un draugu mākslas kontekstā, esam veltījuši  Veinbergam – viņa izcilās mūzikas  dziļākai iepazīšanai un saprašanai.”

 

XII Kremerata Baltica festivāla “Veltījums Mečislavam Veinbergam” programma:

 

Piektdiena,5.jūnijs plkst. 19:30

Vidzemes koncertzālē "Cēsis"

Atklāšanas koncerts

Gidons Krēmers un Kremerata Baltica

Programmā: M. Veinbergs

 

Sestdiena,6.jūnijs plkst.19:30

Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis"

Kamermūzikas koncerts "Veinbergs sastop Šostakoviču"

Solisti: G.Krēmers, M.Pētersone, M.Bekavacs, J.Avdejeva, A.Žlabis, O.Petrova,                J. Gavriļuks, G. Dirvanauskaite, A. Puškarevs

Programmā: M.Veinbergs, D. Šostakovičs

 

Svētdiena, 7.jūnijs plkst. 11:00

Vidzemes koncertzālē "Cēsis"

Rīta koncerts

Solisti: G. Krēmers, D.Dirvanauskaite, A.Žlabis, A.Puškarevs, A.Daraškaite, S.Vižine, P.Sokolovskis

Programmā: M.Veinbergs, D.Šostakovičs

 

Svētdiena, 7.jūnijs plkst. 19:30

Vidzemes koncertzālē "Cēsis"

Noslēguma koncerts

Kremerata Baltica. Diriģente Mirga Gražinīte-Tila

Solisti: G.Krēmers, J. Avdejeva, A. Žlabis, A. Močalovs

Programmā: M.Veinbergs,D.Šostakovičs,A.Šnitke

 

Pirmdiena,8.jūnijs plkst.19:30

Koncertzāle "Lielā Ģilde"

Rīgas koncerts

Kremerata Baltica. Diriģente Mirga Gražinīte-Tila

Solisti: G.Krēmers,J.Avdejeva, T.T.Helseta, M.Bekavacs

Programmā: M.Veinbergs, D.Šostakovičs,M. Musorgskis,I.Loboda,V.Silvestrovs

 

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties Vidzemes koncertzāles „Cēsis” kasē darba dienās plkst. 12:00 – 18:00, sestdienās un svētdienās plkst. 12:00 – 16:00, tālrunis biļešu rezervācijai 64119922, kā arī “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

Pieejami arī abonementi.

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

Tālrunis: 26171151, e-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv 

Sestdien, 20. jūnijā, Matīšos notiks Burtnieku novada dziesmu un deju svētki, kuros tiks atzīmēta II Dziesmu svētku 150 gadu jubileja, kuri notika 1865. gadā Jēkabkalnā. „Tas būs gandarījuma un vienojošs pārdzīvojums, novada vienotības jeb saliedētības būtība. Dziesmu svētki ir spilgtākais tā apliecinājums. Dziesmu svētki ir latviešu vienotība visur - novados, Latvijā un citās zemēs. Bet ne tikai. Tā ir arī latviešu līdzdalība kosmosa radošajā procesā,” par svētkiem Matīšu pagasta kultūras nama vadītāja Ligita Jenča.

Svētkus ievadīs Burtnieku novada karoga iesvētīšana un tematiskās izstādes „Burtnieku novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsture” atklāšana. II Dziesmu svētku vēsturiskajā norises vietā – Jēkabkalnā – plkst. 17:00 notiks piemiņas brīdis. Kori izpildīs divas dziesmas „Dziedot dzimu, dziedot augu” un „Nevis slinkojot un pūstot”. Pēc atceres kori un deju kolektīvi plkst. 18:30 no Matīšu centra dosies svētku gājienā uz noslēguma koncertu, kurš notiks plkst. 19:00 Matīšu estrādē.

Burtnieku novada karoga iesvētīšana

Svētkos norisināsies vēl kāds Burtnieku novadam nozīmīgs un vēsturisks brīdis – Matīšu baznīcā tiks iesvētīts novada karogs. Uz iesvētīšanas ceremoniju plkst. 12:00  tiek aicināts ikviens novada iedzīvotājs. Svinīgā karoga pacelšana notiks visos novada pagastos vienlaicīgi – plkst. 13:30. Pēc iesvētīšanas karogi pie pagasta pārvaldēm būs pacelti arī ikdienā.

II Dziesmu svētku norises vieta – Jēkabkalns

Jēkabkalns atrodas pie pieturas „Bauņi”. Par godu 150 gadu jubilejai Burtnieku novada pašvaldība sadarbībā ar VAS „Latvijas valsts meži” ir uzsākusi vēsturiskā Bauņu muižas parka parka labiekārtošanu un tūristu takas izveidi. Taka sāksies no norādes akmens „Jēkabkalns”, pie kura tiks izvietots arī informatīvs stends. Pats Jēkabkalns ir iegarens 700m garš pacēlums, kura platums ir 300m. Tas ir apaudzis ar egļu-оšu mežu, bet te iestādītas arī deviņas izcilas veimuta priedes, parastie dižskābarži un riekstu koki. II Dziesmu svētku norises vietā aplūkojams arī  skolotājas Laumas Sniķeres 1990. gadā uzstādītais II Dziesmu svētku piemiņas akmens.

Izstāde „Burtnieku novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsture”

Šoziem Burtnieku novada pašvaldības bibliotēkās ir vākti materiāli par katra pagasta kolektīva vēsturi, lai sagatavotu tematisko izstādi  “Burtnieku novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsture”. Izstādē varēs aplūkot fotogrāfijas, vēsturiskus materiālus par koru dalību Dziesmu svētkos, dažādas piemiņas nozīmītes, plakātus u.c. Interesenti varēs uzzināt arī par II Dziesmu svētku norisi. Izstādes atklāšana notiks Matīšu pagasta kultūras nama zālē plkst. 14:00.

 


Svētku kolektīvi

Matīšu estrādē sadziedās un sadancos folkloras kopa "Rota", Burtnieku novada vokālie ansambļi un vidējās paaudzes deju kolektīvi. Burtnieku novada senioru deju kolektīvs "Ēvele" svētkos piedalīsies kopā ar sadraudzības kolektīvu - Vecumnieku tautas nama senioru deju kolektīvu "Ozols". Pasākumu kuplinās arī Burtnieku novada 5.-9. klašu deju kolektīvi – „Sadancēni” un Matīšu pamatskolas deju kolektīvs, kā arī pirmsskolas vecuma bērnu deju kolektīvs „Kamolītis”.

Dziesmu un deju svētkos piedalīsies arī vairāki vieskolektīvi: Salacgrīvas jauktais koris "Pernigele" un sieviešu koris, sporta un kultūras centra "Vidriži" jauktais koris "Zvīgzna", jauktais koris "Madliena", Beverīnas novada jauktais koris "Trikāta", Raiskuma pagasta jauktais koris, sieviešu koris "Kalme", smiltenes jauktais koris "Pakalni", Cēsu skolotāju koris "Beverīna" un Vijciema jauktais koris "Rondo".

Svētku virsdiriģents – Ēriks Derums

Burtnieku novada dziesmu un deju svētku „150 gadi II Dziesmu svētkiem Jēkabkalnā” virsdiriģents ir Ēriks Derums. Par svētkiem E. Derums saka: „Šie svētki, līdzīgi kā Dziesmu diena Dikļos, atgādinās par latviešu koru dziedāšanas tradīciju pirmsākumiem, godinot šīs tradīcijas aizsācējus un uzturētājus, kā arī stiprinot mūsu tautas mākslas vērtības. Man ir patīkami iepazīties ar Burtnieku novada dziedātājiem un secināt, ka novadā ir tik labs izpildījums. Prieks par to un cerība, ka svētki izdosies ļoti labi.”

Svētku repertuārs

Svētku programmā iekļautas dziesmas, kuras nenoliedzami ir latviešu koru dziesmu klasika un ir zināmas katram dziedātājam, piemēram, Jāzepa Vītola „Gaismas pils”, Mārtiņa Brauna „Saule. Pērkons. Daugava.”, kā arī jaunākas un mūsdienīgākas: Aināra Virgas „Dzimtā valoda”, Ulda Marhilēviča „Tikai tā” u.c. Pēc Vizmas Maksiņas, kura atceļos uz svētkiem no Toronto un būs viena no diriģentēm, ierosinājuma svētku programmā iekļauta arī tautas dziesma „Mazs bij’ tēva novadiņis”.

Amatnieku tirdziņš

Svētku dienā, no plkst. 15:00-21:00, pie Matīšu estrādes norisināsies amatnieku tirdziņš. Tirgotāji var pieteikties līdz trešdienai, 10. jūnijam. Vairāk par pieteikšanos Burtnieku novada mājas lapā www.burtniekunovads.lv sadaļā „Kultūra”.

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Viens no vasaras gaidītākajiem notikumiem Madonā ir pilsētas svētki, kad citādi mierīgā pilsēta pārvēršas par mūzikas, pasākumu un jautrības centru. Šogad Madonas pilsētas svētki notiks no 5.-7. jūnijam un to ietvaros paredzēti turpat 25 dažādi pasākumi visām gaumēm un vecumiem.

Svētki sāksies 5. jūnija vakarā ar “Baznīcu nakts” pasākumu Madonas  luteriskajā baznīcā.

Tāpat piektdienas vakarā Madonas pilsētas estrādē gaidāma Daugavpils teātra dziesmu spēle no izrādes “Īsa pamācība mīlēšanā”, kurā dzirdēsim maestro Raimonda Paula zelta fonda dziesmas. Pasākuma īpašie viesi operdziedātāja Ilona Bagele un grupas “Baltie lāči” solists Andris Baltacis.Piektdiena noslēgsies ar ballīti pie kafejnīcas Rudzons.

Kā ierasts, sestdiena būs visbagātākā ar pasākumiem, kas norisināsies gandrīz visā pilsētas teritorijā.

Kā ierasts Skolas ielā darbosies Amatnieku tirdziņš, turpat  Mīlestības graviņā un Skvēriņā gaidāmas aktivitātes un jautri pasākumi bērniem. Pēcpusdienā Priežu kalniņā notiks atpūtas pasākums ģimenēm “Pazudis un atrasts”. Ģimenes ar bērniem varēs doties arī Madonas kultūras namu uz izrādi “Un atkal Pifs”.

Organizēti tiks ne tikai kultūras pasākumi, bet arī šis tas sporta un ātruma cienītājiem. Jau par tradīciju pilsētas svētkos kļuvis ir minirallijs “Madona” un “Pro kart” kausa izcīņa kartingā. Līdz 1.jūnijam minirallijam “Madona” pieteikušās jau 50 ekipāžās, bet kausa izcīņai kartingā “Pro kart”vairāk kā 100 dalībnieki! Jaunums šogad ir vēsturisko automobiļu rallijs “Youngtimer`s rally”, kas notiks minirallija ietvaros.

2015. gads ir Dziesmu un deju svētku gads, tāpēc sestdienas vakara koncerts veltīts šim notikumam. Madonas un pārnovadu kori un deju kolektīvi ieskandinās XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus ar koncertuzvedumu “Sadziedam, sadancojam Madonā” pilsētas estrādē. Koncertā piedalīsies vairāk kā 1000 dalībnieku no Madonas un pārnovadu koriem un deju kolektīviem.

Pēc koncerta, turpat estrādē gaidāms leģendārās latviešu rokgrupas “Zodiac” koncerts. Grupa popularitāti iemantojusi ar tādām dziesmām kā “Manas mīļākās puķes”, “Taisnība”, “Tautas laiks” un citas.

Sestdienas pasākumiem bagātā diena noslēgsies ar nakts balli, kur par labu mūziku un noskaņojumu rūpēsies viesiem zināmā grupa “CREDO” un DJ Roberts Lejasmeijers.

Svētdienas svētku programma iesāksies īsti pirms pusdienlaika ar jauniešu vidū populāro ielu basketbola turnīra “Topbumba”1.posmu Saieta laukumā.

Tāpat būs iespējams doties piedzīvojumu pārgājienā ģimenēm, ko organizē azartiskā jauniešu biedrība “Pie Kraujas”.

Savukārt pēcpusdienā Saieta laukumā gaidāms Madonas pūtēju orķestra koncerts.

Svētki noslēgsies Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā ar jauniešu kora garīgās mūzikas koncertu “Gaismas ceļš”, kas veltīts Madonas trūcīgo bērnu atbalstam.

Ar pilnu programmu un pasākumu laikiem iespējams iepazīties www.madona.lv

 

Vairāk informācijas:

Kultūras nodaļas vadītājs

Jānis Kļaviņš, tel. 26131727, e-pasts janis.klavins PIE madona PUNKTS lv