Arhīva kalendārs

« July 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Melānijas Vanagas muzejā, Amatas novadā ir atklāta inovatīva virtuāla ekspozīcija „ESI PATS!”, kas ir pieejama bez maksas tās virtuālajā mājvietā www.esipats.lv un to var apmeklēt ikviens, kam pieejams dators ar vidēji jaudīgu interneta pieslēgumu.

Muzeja virtuālā ekspozīcija „ESI PATS!” atklāj piecu deportēto bērnu pieredzi. Ekspozīcijas varoņus – piecgadīgos Intu Broku, Andri Eglīti un Ivaru Kārkliņu, astoņgadīgo Alni Vanagu un vienpadsmit gadīgo Ilgu Hāgemani, kā arī viņu vecākus- totalitārā padomju vara nepamatoti apsūdzēja „dzimtenes nodevībā”. Par spīti ciešanām un bezcerībai viņi izdzīvoja. Katra bērna stāsts ir varoņdarbs viņa ceļā uz pieauguša cilvēka dzīvi. Varoņdarbs, kas ir Latvijas vēstures mantojuma daļa un tāpēc nozīmīgs ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

Ekspozīcija balstīta Amatas novadnieces un rakstnieces Melānijas Vanagas autobiogrāfiskajā darbā „Veļupes krastā”, kas latviešu literatūrā ir viens no spilgtākajiem vēstījumiem par Staļina režīma noziegumiem pret cilvēci.

 „Ekspozīcija, kuras tapšanu rosinājusi Amatas novada pašvaldība, radīta ar mērķi palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem, izdzīvot globalizācijas un informatīvā kara apstākļos, kad ir vitāli svarīgi zināt savu pagātni un saprast sevi. Lai pievērstu uzmanību cilvēka vērtībai un aicinātu ekspozīcijas apmeklētājus aizdomāties par cilvēka un totalitārās varas attiecībām, kā arī vērtēt un apzināties savas patreizējās iespējas demokrātiskā valstī, ekspozīcijai dots nosaukums „ESI PATS!”.”- skaidro ekspozīcijas autore Elīna Kalniņa.

Jaunās ekspozīcijas galvenā mērķauditorija ir pusaudži un jaunieši, tāpēc satura izveidē tika iesaistīt 17 bērni, pusaudži un jaunieši, kas dzīvo, mācās vai kā citādi jūtas piederīgi Amatas novadam. Viņi skaņu studijā ierunāja represēto stāstus, lai ekspozīcijā apmeklētajam tie būtu pieejami audio formātā. Stāstiem tika veidots īpašs skaņu dizains, kura autors ir skaņu dizainers Mārtiņš Roķis.

Izmatojot plašu foto, video un citu vēsturisko materiālu klāstu no Melānijas Vanagas personīgā arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja, Latvijas Valsts Latvijas Vēstures arhīva, Intas Krišjānes, Ilgs Alksnes, Andra Eglīša un Ivara Kārkliņa ģimenes albūmiem, Cēsu Vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja, P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja, Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumiem tapa ekspozīcijas satura vizualizācijas, kuru izveidē līdzdarbojās profesionāli mākslinieki: Ilmārs Blumbergs, Bruno Aščuks, Zintis Butāns, TRITONE Studio video un datormākslinieki, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas studenti Monta Apsāne, Kārlis Caune, Rolands Briedis un Glezniecības nodaļas studente Arta Kalniņa. Ekspozīcijas programmatūras autors ir Jānis Caune.

Ekspozīcijas izveidi finansiāli atbalstīja Amatas novada pašvaldība, Biedrība „Cēsu rajona lauku partnerība”, Lauku Atbalsta dienests, Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai, Sabiedriskā organizācija „Latviešu fonds”, Vidzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Biedrība „Amatas novada attīstības fonds” un privātie ziedotāji. Īpašu atbalstu sniedza SIA „TRITONE Studio” darbinieki.

Ar biedrības „Amatas novada attīstības fonds” starpniecību tiek vākti ziedojumi ekspozīcijas svešvalodu versiju izveidei, lai jau tuvākajā nākotnē taptu ekspozīcijas angļu, vācu, franču un krievu valodas versijas. Informācija par ziedošanas iespēju pieejama 4 svešvalodās www.esipats.lv svešvalodu sadāļās.


Papildu informācija:
Elīna Kalniņa
Melānijas Vanagas muzeja virtuālās ekspozīcijas
Koncepcijas autore un izveides koordinatore
+371 25445433
elina.cesis PIE gmail PUNKTS com

Tradicionāli, nu jau 17 gadus, jūlija beigas un augusta pats sākums ieskandina Vidzemes augstienes skaisto pilsētu Madonu ar skaņām, kas, godbijīgi un cieņā pret Latvijas mūzikas kultūras mantojumu, pulcē ar degsmīgu entuziasma un jaunrades garu iedvesmotus Latvijas mūziķus, lai iepriecinātu gan sevi, gan citus ar burvīgo skaņu pasauli, kādu to radījuši mūsu zemes skaņraži.

Paralēli mūzikas vakariem Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā nu jau trešo gadu svētku ietvarā veidojas jauno mūziķu nometne un dažādas meistardarbnīcas (meistarkursi), kas ar visai plašu dalībnieku skaitu no visas Latvijas liecina par savu dzīvotspēju un nepieciešamību.

Meistardarbnīca topošajiem komponistiem (trešais gads) notiek pie komponista Imanta Zemzara ar vēlmi, apzināt komponēt gribošos bērnu mūzikas skolu bērnus un, iespējams, veicināt, provocēt, ieinteresēt turpināt šo mūzikas ceļa virzienu. Šogad šī meistardarbnīca pulcē jau četrus dalībniekus, atšķirībā no iepriekšējo gadu diviem. 

Meistardarbnīcas jaunajiem komponistiem (otrais gads). Ļoti veiksmīgi uzsākta pagājušajā gadā Rolanda Kronlaka un Andra Dzenīša vadībā (9 dalībnieki), tā ieguva, mūsuprāt, lielisku formātu, lai būtu veiksmīgs turpinājums un šogad pulcē 10 dalībniekus no mūzikas vidusskolām un mūzikas akadēmijas. Meistardarbnīca notiks Gundegas Šmites un Mārtiņa Viļuma vadībā. Šogad esam būtiski ir paplašinājuši šo pasākumu ar nopietnām lekcijām kompozīcijas jautājumos (kopā 7 lekcijas), kur kā lektori bez meistarklašu vadītājiem būs arī Rolands Kronlaks, Andris Dzenītis un Jānis Petraškevičs. Jāatzīmē, ka visi minētie komponisti - lektori ir ļoti augsti kvalificēti, atzīti un novērtēti meistari gan Latvijā, gan ārzemēs.

Meistardarbnīca jaunajiem izpildītājiem (trešo gadu) pulcēs viskuplāko skaitu, proti, 18 bērnu mūzikas skolas skolniekus vokālajā, vijoles, čella, klavieru, mežraga un flautas specialitātēs. Šo meistardarbnīcu vadītāji paralēli ir arī mūziķi, kas iestudēs jauno komponistu skaņdarbus.

Viskuplākais dalībnieku skaits - apmēram 120, tai skaitā arī jauno izpildītāju meistardarbnīcas dalībnieki, veidos Latviešu mūzikas svētku orķestri (trešo gadu), kur spēlēs gan bērnu skolas bērni, gan vidusskolu audzēkņi, gan augstskolu studenti, kā arī jau profesionāli mūziķi. Minētais sastāvs jau tradicionāli ļauj variēt ar programmas izvēli un koncertam veidot divas atšķirīgas daļas. Vienā daļā visi muzicē kopā, tādējādi radot varena koporķestra iespaidu, kas īpaši svarīgi bērniem, kam šāda orķestra pieredze ir neatsverama. Otra koncerta daļa, pateicoties spēcīgam sastāvam, veidojas ļoti labā profesionālā kvalitātē. Tas ļauj klausītājam piedāvāt sarežģītāku, daudzveidīgāku un interesantāku programmu, ko atskaņo labākie Latvijas mūzikas vidusskolu audzēkņi, JVLMA studenti un profesionāli mūziķi no dažādiem orķestriem.

Aicinām uz Latviešu mūzikas svētkiem visus Latviešu mūzikas cienītājus ar pārliecību, ka tas būs skaists notikums, lai sagādātu ikvienam labas un atmiņā paliekošas emocijas.

Svētkus organizē Vidzemes jauno talantu atbalsta fonds sadarbībā ar Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolu.

Kontakti:
e-mail: music PIE madona PUNKTS lv martinsbergs PIE gmail PUNKTS com
tel.: 26194675