Arhīva kalendārs

« August 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sestdien, 2. augustā, plkst. 11.00 Dikļu pagasta Vika pasaku parkā jau piekto reizi norisināsies Kocēnu novada Bērnības svētki. Bērnības svētkos šogad piedalīsies seši bērni vecumā no 1,5 - 5 gadiem. Pieci no šiem bērniem dzīvo Kocēnu novadā, bet viens svētku dalībnieks ir no Valmieras. Bērnus, vecākus un krustvecākus nozīmīgajā notikumā sveiks Kocēnu novada domes priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle.

Pasākuma svinīgajā daļā vecākiem tiks izsniegta apliecība kā apliecinājumu tam, ka bērnam ar šo dienu ir krustvecāki, un tiks aicināti veikt ierakstu goda grāmatā. Bērnus iepriecinās muzikāli teatrāls uzvedums “Divu zaķu ceļojums” ar zaķiem Pelēci un Baltļipi, kuri svētku ietvaros arī iepazīstinās mazuļus ar latviskajiem arodiem un darba tikumu.

Pēc pasākuma svinīgās daļas bērniem un krustvecākiem būs iespēja doties izbraucienā zirga pajūgā, kopīgi ar ģimenes locekļiem piedalīties dažādās rotaļās un mieloties ar svētku kliņģeri.

Katrs svētku gaviļnieks saņems dāvanu un, krustvecāku pavadīts, šūposies jaunajās svētku šūpolēs Vika pasaku parkā. Jaunās šūpoles ir uzstādītas Kocēnu novada domes projekta ietvaros - Lauku atbalsta dienests atbalstīja Latvijas Pašvaldību savienības projekta pieteikumu „Interesantais pašvaldībā daudzveidīgajā Latvijā un Eiropā", rodot iespēju īstenot 48 Latvijas pašvaldību projektu idejas, ko finansē Meža attīstības fonds.

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Melodiskās mūzikas svētku „ Vilciens Rīga – Valka” ierakstu būs iespējams klausīties Latvijas Radio 2 ēterā svētdien, 3. augustā, no pulksten 17:05!

Melodiskās mūzikas svētki „ Vilciens Rīga – Valka” notiks jau pavisam drīz - 2.augustā Valkas brīvdabas estrādē.

Svētkos dzirdēsim dažādu žanru mūziku – džeza, popa, roka un šlāgermūzikas cienītāji – katrs savai gaumei atradīs ko piemērotu! Par to rūpēsies Latvijā iemīļotās grupas – „Bumerangs”, „Bruģis”, “Mākoņstūmēji”, „Big Al and The Jokers”, “Trīs Latvijas tenori”, “Ateljē” un citas. Pēc ilga pārtraukuma grupa „Bumerangs” vienīgo reizi atkal spēlēs “zelta” sastāvā, jo speciāli uz šo pasākumu no ASV ieradies tautā ļoti iemīļotais leģendārās grupas dalībnieks Edmunds Mednis.

Plašāku informāciju par grupām, svētku norisi atradīsiet mājaslapā www.muzikassvetki.valka.lv, kas speciāli izveidota šim pasākumam.

Pasākumu vadīs Valmieras teātra dziedošo aktieru grupa „Žerāri”.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Biļešu servisa kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv, kā arī Valkas pilsētas kultūras namā katru darba dienu no plkst.12.00 līdz 20.00. Biļetes maksā 5 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, ģimenes biļete (2 pieaugušajiem un 2 – 5 bērniem) maksās tikai 10 eiro, bet pirmsskolas vecuma bērni pasākumu varēs apmeklēt bez maksas. Pasākuma dienā biļete maksās 6 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, savukārt ģimenes biļete – 12 eiro.

Atgādinām, ka tiem, kuri būs iegādājušies biļetes iepriekšpārdošanā, sēdvieta garantēta!

Tiekamies „Melodiskās mūzikas svētkos” Valkas brīvdabas estrādē!

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Sestdien, 2. augustā svētkus svinēs Strenču novada iedzīvotāji. Šogad svētku devīze ir “Tinam gadus kamolā”, jo Strenču novads  atzīmē 5 gadu jubileju un svētku norises tiek saistītas ar šo skaitli.

Rīta cēlienā  modināsim iedzīvotājus svētkiem  ar saksofona skaņām, pie brīvdabas estrādes darbosies tradicionālais svētku tirdziņš, atrakcijas bērniem un brīvdabas kafejnīcas.

Svinīga svētku atklāšana kopā ar Strenču pūtēju orķestri, novada vienaudžiem – piecgadniekiem un domes priekšsēdētāja J.Pētersona apsveikumu svētkos notiks plkst. 10:00.

Svētkus vadīs dziedošais un atraktīvais aktieris Rihards Lepers. Kad svētki būs atklāti, kopīgi priecāsimies par burvju mākslinieku Pecolli brīnumiem, bet novada pašdarbības kolektīvi veidos ziedu paklāju novada 5 gadu jubilejai un tīs dziesmu un deju kamolu. Koncerta laikā varēs iegādāties “Gaujas bingo” loterijas numuriņus.

Sportisko aktivitāšu cienītājus aicinām no plkst. 11:00 Strenču novada vidusskolas sporta laukumā vērot un līdzi just Pludmales volejbola turnīram (2:2). Sacensības notiks sieviešu un vīriešu kategorijās. Dalībniekus aicinām pieteikties līdz plkst. 10:30 sacensību vietā. Turpat būs iespējams pieteikties Paintball “PIF PAF” sacensībām, kas dienas gaitā notiks Gaujmalā aiz brīvdabas estrādes.

No plkst. 11:00 pie estrādes biedrība “Šūpolēs” aicinās uz tradicionālo un gardo akciju “Kūku Kūka 2014”, bet pusdienu cienastu gatavos “Donu “ saimniece Ilze un viņai palīdzēs novada pārvalžu vadītāji.

Strenču pilsētas bibliotēkā no plkst. 12:00 varēs aplūkot novadnieka Ivara Opmaņa foto izstādi “Mans ceļš” un mazās mākslas studijas bērnu keramikas darbiņus, bet prezentācijā varēs iepazīties ar 5 gadu laikā paveiktajiem pašvaldības darbiem. Interesenti uz ekrāna varēs vēlreiz noskatīties R.Paula koncertu Strenčos.

Dienas garumā instruktora pavadībā varēs mācīties un izmēģināt Segway braukšanas māku, vizināties pa Gauju ar laivu un plostu un izbaudīt šūpošanos piepūšamajās ūdens bumbās.

Plkst. 14:00 muzikālu baudījumu sniegs Ieva Akuratere, Matīss Akuraters un Leons Sējāns koncertā Strenču ev. lut. baznīcā, bet atceļā no baznīcas koncerta Strenču kultūras namā būs iespēja aplūkot novadnieces Sandras Eglītes lielformāta foto izstādi “Pusnakts saules zeme Svālbara. Trauslā pasaule”. Izstādes atklāšanā muzicēs aktieris Rihards Lepers.

No plkst. 12:00 līdz 15:00 aicinām apmeklēt Strenču PNS muzeju, kur darbosies “Post Stackeln” pietura.

Pa ceļam uz vakara koncertu plkst. 19:30 notiks “Gaujas bingo “ izspēle, to varēs vērot pie Vecā ozola. Vakara koncerts – sadziedāšanās ar tautu notiks plkst. 20:00 brīvdabas estrādē. “Mēs turpinām priecēt cilvēkus jaunajā projektā "Ar Zilo lakatiņu sirdī"! Rasma Urtāne-turpina dzejot un attīstīt savu vienreizējo satīriķes talantu, kā arī lieliska aktrise programmā, Gaida Pūliņa-asi un trāpīgi, kā neviens Latvijā, fascinējoša personība ar harizmātisku izpildījumu, Sarmīte Grumolde-patiess dabas talants, Reinis Galenieks-jau iepazīts un iemīļots dziesmu izpildītājs, vijolnieks, Sandra Lūķe-lieliska pianiste, ar māksliniecisku dzirksti apveltīta. Un es-Indra Lintiņa-Lučka-pateicīga liktenim, ka E.Rozenštrauha dziesmas ir visu mūžu manā repertuārā, un tās dziedot es un mēs visi kļūstam cēlāki, bagātāki, mīlestības apgaroti...Turpināšu tās dziedāt, kamēr nebūšu visas mantotās dziesmas iznesusi tautās.Lai skan un dzīvo Eduarda Rozenštrauha latviskās dziesmas!”apgalvo un ar koncerta dalībniekiem iepazīstina Indra Lintiņa – Lučka.

Koncerta atelpas brīdī sveiksim Strenču novada sakoptāko mājvietu saimniekus un “Gaujas bingo” uzvarētājus.

Ap plkst. 22:00 uz Gaujas plosta ieskanēsies romantiskā vakara mūzika Strenču pūtēju orķestra mūziķu izpildījumā, bet izskanot vakara mūzikai, debesis virs Gaujas izgaismos 5 gadu jubilejas svētku salūts.

Svētki izskanēs ar zaļumballi brīvdabas estrādē un Kristīnes Šomases dziedātajām dziesmām. Ieeja uz balli 3 eiro.

Katrai sirdij ir vajadzīgi svētki. Tiksimies Strenču novada svētkos 2. augustā!

 

Ginta Gailīte, Strenču novada sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 64715660, e-pasts:ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv
www.strencunovads.lv

 

Sestdien, 2. augustā, Matīšu pagasta svētkos tika atklāta grāmata „Vēstījums tagadnei”, kas stāsta par Matīšu pagasta vēsturi un cilvēkiem, kas to veidojuši. Pirmie jaunizdevumu savās rokās turēja cilvēki, kuri daudz ieguldījuši ne tikai grāmatas, bet visa pagasta vēstures veidošanā – Aina Kalniņa, Dore Šmite un grāmatas autore Māra Grāvele.

„Mums katram ir savs atmiņu mantojums, taču pateicoties darbīgiem un vēsturi mīlošiem cilvēkiem, tas ir apkopots vienuviet,” Matīšu baznīcā pagasta iedzīvotājus un viesus uzrunāja Matīšu pagasta pārvaldes vadītāja Anita Grīnšteine.

Grāmatas ceļš līdz lasītājiem ilga divus ar pusi gadus. Kopā ar Māru Grāveli, pie grāmatas šūpuļa stāvēja Matīšu kultūras darbiniece Ligita Jenča, bibliotekāre Agita Zalte, pensionāru biedrības priekšsēdētājs Kārlis Skrastiņš un pamatskolas direktore Veneranda Logina.

Grāmatas autore Māra Grāvele teic: „Ļoti gribēju šo grāmatu uzrakstīt, jo no Matīšu puses nāk mani senči. Bet grāmata nav veltīta tikai maniem senčiem, tā domāta visiem matīšniekiem, visiem tiem, kurus interesē vēsture, kuri grib redzēt savu senču takas, grib uzzināt, kā kurā mājā ļaudis dzīvojuši, kā saimniekojuši.” Īpaši lielu paldies autore saka Matīšu iedzīvotājiem, kuri labprāt dalījās savos savāktajos materiālos un atmiņās, un Matīšu baznīcai, kuras grāmatās atrasti daudzi vērtīgi fakti un vēstures liecības.

Uz grāmatas vāka redzama īpaši Matīšu pagastam darināta tautiskā josta un vēlējums ikvienam, kurš lasīs šo grāmatu, ar lepnumu apzināties mūsu senču atstāto mantojumu, stingri stāvēt uz savas zemes un vēlēt arī turpmāk Matīšiem svētību. Grāmatu „Vēstījums tagadnei” var iegādāties Matīšu pagasta pārvaldē, Skolas ielā 11 (tālr. 64224167 vai 29457698).

 

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631; E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Otrdien, 5.augustā, plkst.14.00 Valmieras pilsētas pašvaldības zālē Lāčplēša ielā 2 notiks LR Kultūras ministrijas un Valmieras pilsētas pašvaldības rīkota diskusija, veltīta Latvijas simtgades svinību plānošanai.

Diskusijas mērķis ir rast atbildes uz jautājumiem:

  • Kāpēc mēs svinam Latvijas simtgades svētkus un kā panākt, lai ar šo svētku palīdzību mēs mainītu attieksmi pret valsti?
  • Kā veicināt iedzīvotāju līdzdalību svētku norisē?
  • Kāda ir vēlamā svētku programma un kādus pārsteigumus mēs vēlamies sarūpēt Latvijas simtgadē?
  • Kādi ir aizsāktie un pabeidzamie darbi?

Diskusijā aicināti piedalīties kultūras darba plānotāji, kultūras, zinātnes un izglītības darbinieki, kultūras iestāžu vadītāji, nevalstisko organizāciju un mazākumtautību aktīvie pārstāvji, kuri ir ieinteresēti kopienu līdzdarbībā Latvijas simtgades svinību organizēšanas laikā, uzņēmējdarbības un biznesa vides pārstāvji, seniori un jaunieši, kā arī citi, kuri vēlas sniegt savu artavu nozīmīgā notikuma plānošanā.

Diskusiju vadīs Leonarda Ķestere, kultūras ministres padomniece Latvijas simtgades koordinēšanas jautājumos.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

 Mob. tālr.: 26186068

Šīs nedēļas nogalē – 9. un 10. augustā Alūksnes ezers kļūs par mājvietu vērienīgām ūdens motosporta sacensībām, kad par godalgām cīnīsies sportisti Latvijas atklātajā čempionātā, Eiropas čempionātā JT250 un Pasaules čempionāta Formula 4-S posmā.

Sacensību rīkotāji gaida ierodamies aptuveni 200 dalībniekus no 12 pasaules valstīm. Spēcīgākajā – Formula 4-S klasē Alūksnes ezerā par posma godalgām sacentīsies vairāk kā 20 piloti no 10 valstīm. Bez trīs Latvijas pilotiem – Nikitas Lijca, Maksimiliana Tučkova un alūksnieša, komandas „Nord Ost” pārstāvja Ivo Egles, uz starta stāsies sportisti no Igaunijas, Krievijas, Polijas, Ungārijas, Itālijas, Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas un Francijas.

Laivu klasē JT250 gaidāma sīva spēkošanās starp pilotiem no Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Ukrainas, Lietuvas un Polijas. Savukārt Latvijas atklātajā čempionātā sportisti sacentīsies 9 laivu klasēs – GT15, T550, S550, OSY400, O500, O350, FR1000, RN2000 un arī Formula 2.

Sacensību dalībnieku vidū, protams, būs arī mājinieki – Alūksnes ūdens motosporta kluba „Nord Ost” piloti – jau minētais Ivo Egle, kā arī Gints Rozenbergs, Normunds Sniķers un Raimonds Špacs.

Latvijas Ūdens motosporta federācijas prezidents Atis Slakteris uzsver, ka šogad īpaša pateicība jāizsaka Starptautiskās Ūdens motosporta federācijas (UIM) Formulas komitejas vadītājam Giacomo Borgonovi (Itālija), kurš ar savu klātbūtni pagodinās sacensības Alūksnē.

- Ar lieliem soļiem tuvojas Latvijas atklātais čempionāts ātrumlaivām vienā no lielākajiem ezeriem Latvijā - Alūksnes ezerā. Alūksnes ezera trase ir ļoti piemērota nozīmīgu sacensību rīkošanai, ko ik gadu apliecina Starptautiskās Ūdens motosporta federācijas (UIM) uzticētās starptautiskās sacensības. Alūksne ir vieta, kur vienmēr  ir patīkami atgriezties sacensību dalībniekiem un pilsētas viesiem. Esam patiešām ļoti priecīgi un apmierināti par izrādīto Alūksnes novada pašvaldības vadības un kluba „Nord Ost” uzticību un atbalstu ikgadējo sacensību organizēšanā, - uzsver A. Slakteris.

Ūdens motosporta sacensību tradīcijām Alūksnē aizvadītajā gadā tika nosvinēta 55 gadu jubileja, tādēļ Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis ir gandarīts, ka nu jau par lielisku tradīciju ir kļuvušas starptautiska līmeņa sacensības Alūksnes ezerā, un pateicas Starptautiskajai Ūdens motosporta federācijai par uzticēšanos un sacensību rīkošanā ieguldītā darba novērtējumu.

- Šis ir labs piemērs, kā pašvaldībai, sadarbojoties ar federāciju un Alūksnes ūdens motosporta klubu „Nord Ost”, izdodas organizēt šo vērienīgo un sportistu vidū iecienīto pasākumu. Arī alūksnieši ik vasaru gaida šīs sacensības un seko līdzi to norisei, tādēļ arī šogad vērot sacensības aicinām gan vietējos iedzīvotājus, gan ciemiņus no tuvākas un tālākas apkārtnes, lai izbaudītu dabas radīto skaistumu, kas apvienots ar šo adrenalīna pilno sporta veidu, - uzsver A. Dukulis.

Latvijas Ūdens motosporta federācijas prezidents norāda, ka ir liels gandarījums par jauniešu vēlmi aktīvi startēt atsevišķās ātrumlaivu klasēs, un uzsver, ka ar katru gadu pieaug gados jauno sportistu skaits, kas interesējas par ūdens motosportu un līdz ar to arī iegūst zināšanas par drošu atrašanos ūdenstilpņu tuvumā, pieredzi komandu darbā un savstarpējā komunikācijā un jūt atbildību par komandu un ūdens motosportu kā sporta veida attīstību.

Arī federācijas ģenerālsekretāre Ieva Tauniņa uzsver, ka Alūksnes ezerā ātrumlaivu sacensības vienmēr ir spraigas, ko apliecina dalībnieku vēlme piedalīties, atbalstītāju līdzdalība un skatītāju un līdzjutēju skaits.

- Eiropas čempionāts JT250 ātrumlaivām pierāda daiļā dzimuma dalību šajā tehniskajā sporta veidā, kas man kā Starptautiskās Ūdens motosporta federācijas Sieviešu komisijas loceklei ir jo īpaši svarīgi. Esmu lepna par meitenēm ūdens motosportā, viņu raisīto sāncensību un profesionālo veikumu, sekmējot sieviešu dalību sportā un tās attīstības tendences, - uzsver I. Tauniņa.

Sacensības sāksies sestdien, 9. augustā ar atklāšanas pasākumu pulksten 10.00 Alūksnes Pilssalā pie pašvaldības aģentūras „ALJA” ēkas, ko kuplinās deju kolektīvu un solistu priekšnesumi no Igaunijas. Jau pusstundu vēlāk sāksies oficiālie treniņbraucieni, bet pirmo startu sagaidīsim pulksten 13.00. Svētdien sacensības sāksies pulksten 10.00, bet pulksten 14.00 notiks sportistu apbalvošana.

 Pasākuma rīkošanā pašvaldība iegulda nopietnus līdzekļus, arī teritorija pēc sacensībām jāsakārto un jāuzkopj, tādēļ apmeklētājiem jārēķinās ar ieejas maksu. Ieeja sacensību norises centrā Pilssalā skatītājiem sestdien maksās 1,50 eiro, peldvietā „Vējiņš” sacīkstes varēsiet vērot, samaksājot 1 eiro, bet bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja būs bez maksas. Abās šajās vietās sacensību rīkotāji rūpēsies par to, lai skatītājiem ir pieejami gan sacīkšu rezultāti, gan ēdināšanas pakalpojumi. Protams, par velti sacensības vērot varēs no Tempļakalna, un citām vietām pussalas un muižas parka teritorijā. Savukārt svētdien ieeja gan Pilssalā, gan „Vējiņā” būs bez maksas.

Organizatori piedāvā arī kultūras programmu gan sacensību dalībniekiem, gan skatītājiem - sestdienas vakarā Pilssalas estrādē visus priecēs grupa „Musiqq”, Alūksnes mūziķi, kas apvienojušies grupā „Savējie” un muzicēs kopā ar Daini Dobelnieku un Ievu Bistrovu, kā arī DJ Aivis (Latvijas Radio 2). Ieeja uz šo atpūtas pasākumu maksās 5 eiro.

Skatītājiem jāņem vērā, ka ikvienam jārūpējas par savu un it īpaši bērnu drošību sacensību norises laikā, lai nenotiktu negadījumi un nebūtu traucēta sacensību norise. Tas nozīmē, ka skatītāji nedrīkst atrasties ūdenī sacensību laikā, kā arī tiem jāievēro sacīkšu rīkotāju norādījumi par drošību un kārtību. Tāpat jāatceras, ka skatītāji sacensību dienās Pilssalā ar savu autotransportu iebraukt nevarēs.

Sakarā ar sacensību norisi ierobežojumi būs arī tiem makšķerniekiem un atpūtniekiem, kas iekšezerā gribēs pārvietoties ar laivām – iekšezerā laivu kustība būs slēgta no pulksten 8.00 sestdienas rītā līdz sacensību noslēgumam – aptuveni 16.00 svētdienā.

Sacensības rīko Latvijas Ūdens motosporta federācija, Alūksnes novada pašvaldība un ūdens motosporta klubs „Nord Ost”.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Šā gada 22. –24. augustā, Valkas un Valgas pilsētas stadionos norisināsies starptautiskais turnīrs futbolā „Valkas – Valgas kauss 2014”. Šī turnīra mērķis ir popularizēt futbolu bērnu vidū, apmainīties ar pieredzi starp futbola skolām un klubiem dažādās valstīs, jauno futbolistu meistarības pilnveidošana.

Turnīrā piedalās 2002. un 2005. gadā dzimušo spēlētāju un pieaugušo amatieru līmeņa komandas no Latvijas, Igaunijas, Beļģijas, Somijas, Lietuvas un Krievijas. Turnīra svinīgā atklāšana paredzēta 22. augustā plkst. 19:00 Valkas pilsētas stadionā.

Futbola spēles notiks sākot ar 23. augustu Valkas un Valgas pilsētu stadionos un Valgas minifutbola laukumā līdz pat 24. augusta pēcpusdienai.

Noslēguma ceremonija notiks 24. augustā plkst. 18:00 Valgas pilsētas stadionā.

Laipni aicināti, Valkas novada un apkārtējo novadu futbola spēles cienītāji, līdzjutēji un iedzīvotāji! Jaunākā informācija www.valka.lv/sports

Turnīru organizē Valkas novada dome un Valgas dome.

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes Sporta un Jaunatnes daļas vadītāja Kristīne Karole

Cēsu novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju par projekta „Cēsu viduslaiku pils saglabāšana reģiona sociālekonomiskai attīstībai” īstenošanu ar Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta programmas „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunošana” finansiālu atbalstu.

Projekta mērķis ir nodrošināt valsts nozīmes kultūras pieminekļa - Cēsu viduslaiku pils Rietumu torņa autentisku saglabāšanu un pieejamību, sniedzot iespēju uzlabot pašreizējos kultūras pakalpojumus un ieviest jaunu kultūras piedāvājumu Cēsu viduslaiku pilī.

Rietumu tornis ar Livonijas Mestra zāli ir šobrīd vienīgais apmeklētājiem pieejamais viduslaiku pils tornis, no kura paveras lielisks skats uz Cēsu panorāmu. Torņa pašreizējais jumts ir uzlikts tieši pirms 100 gadiem, un tā konstrukcijas ir novecojušas. Projektā plānotie konservācijas darbi ļaus nostiprināt torņa konstrukcijas un veidot apmeklētāju plūsmu divos virzienos. Tiks saglabāts Mestra zāles unikālais griestu velvējums, ļaujot viduslaiku pils zālē organizēt īpašus kultūras notikumus, kas šobrīd nav iespējams apmeklētāju drošības apsvērumu pēc.

Projekts tiks īstenots sadarbībā ar Estfollas pašvaldību Norvēģijā, un tā ietvaros ir plānota kultūras mantojuma saglabāšanas speciālistu pieredzes apmaiņa, organizējot Cēsīs starptautiskas apmācības mūra kultūras pieminekļu restauratoriem. Kopā ar Norvēģijas speciālistiem ir plānotas iedzīvotāju tematiskās diskusijas par kultūras mantojuma lomu sabiedrības attīstībā, kā arī starptautiska konference par inovatīviem kultūras pasākumiem kultūras pieminekļos. 

Projekta „Cēsu viduslaiku pils saglabāšana reģiona sociālekonomiskai attīstībai” plānotais budžets ir 276 695 eiro. 90,21% no projekta izmaksām tiek segti no Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta programmas „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” neliela apjoma grantu shēmas „Kultūras mantojuma saglabāšana” finanšu līdzekļiem. Projekts ilgs līdz 2015.gada decembrim.


Papildus informācija:
Ilona Asare
Projekta koordinatore
Cēsu novada pašvaldība
Tel. 27878275
Ilona.Asare PIE cesis PUNKTS lv

Alūksnes novada Veclaicenē, kas atrodas pie Latvijas un Igaunijas valstu robežas un ir igauniskākais novada pagasts, sestdien, 9. augustā jau devīto gadu notiks tradicionālā Igauņu diena.

Interesanti, ka šogad pasākuma norise būs abās valstīs – gan Latvijā, gan Igaunijā.

- Igauņiem šis Latvijas pusē rīkotais pasākums ir ļoti nozīmīgs un viņi ir pagodināti par iespēju tajā piedalīties. Kaimiņi šo pasākumu sauc par mazo Esto dienu, kurā satiekas dažādu valstu igauņi – draugi, radi, paziņas un pavisam sveši cilvēki, kurus vieno kopīgais – igauņu – latviešu saikne pagātnē vai tagadnē, - saka Veclaicenes tautas nama vadītāja Maija Rozīte.

Pagājušā gadsimta divdesmitajos gados pastāvēja Vana Laitsnas pagasts, tādēļ šoreiz Igauņu dienu pulksten 15.00 atklās pie bijušās Vana Laitsnas pagastmājas Lūtsniku ciemā Igaunijā, kas šobrīd atrodas Hānjas pagasta teritorijā.

Pēc svētku atklāšanas pasākuma dalībnieki dosies gājienā „laikā”, ejot no bijušās Veclaicenes pagastmājas Igaunijas pusē uz tagadējo Kornetos, Latvijā.

Vislatvijas igauņu gājiens vedīs pa veco ceļu uz Veclaiceni caur „Slokām”, bet tie, kuri negribēs doties kājām, varēs autobusā izbraukt ekskursijā pa Hānjas un Veclaicenes pagastiem. Pēc ierašanās Kornetos, pulksten 17.00 notiks Hānjas pagasta Kugoritsa saimniecības (Igaunija) zirgu parāde un Alūksnes  biedrības „Remis” kinologu šķirnes suņu paraugdemonstrējumi.

Bērniem plānotas dažādas atrakcijas un spēles. Savukārt Veclaicenes tautas namā varēs vērot abu tautu kopīgo un atšķirīgo Alūksnes un Veru daiļamata meistaru darbu izstādē. Atklāšanā pulksten 18.00 svinīgās uzrunas sacīs pagastu vadības pārstāvji no Igaunijas un Latvijas. Būs gan igauņu, gan latviešu bērnu priekšnesumi, muzicēs Misso orķestris.

Pēc atklāšanas pasākuma līdz pat pulksten 21.00 Veclaicenes tautas namā pasākuma dalībnieki aicināti uz tikšanos un sarunu ar viesiem no Igaunijas - robežsardzes majoru Tenu Raid no Tallinas, žurnālistu, tulkotāju,  grāmatu „Lätimaal eestlasi otsimas” autoru Hannes Korjus, un Latvijas -  novadnieku, etnogrāfu, akadēmiķi Saulvedi Cimermani un „Jāņa sēta” kartogrāfu, vienlaikus novadpētnieku Jāni Turlaju, kas zinās stāstīt par dzīvi un vēsturi pierobežā.

Vakara noslēgumā Veclaicenes estrādē būs amatierkolektīvu koncerts, kurā līdz ar latviešu kolektīviem aicināti piedalīties Veclaicenes igauņu kaimiņpagastu amatierkolektīvi – Hānjas deju kolektīvs, Lūtsniku vokālais ansamblis, Rauges tautas nama un Krabu ciema pašdarbnieki, Misso orķestris, deju kolektīvi no Repinas. Dalība visos pasākumos bezmaksas.

Pasākumu atbalsta Alūksnes novada pašvaldība, organizē Veclaicenes pagasta pārvalde, Hānjas pagasta padome, Lūtsniku ciema biedrība, latviešu – igauņu kultūras biedrība „Stīga – Keel”.

 Svētku progamma

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

8. un 9. augustā Alūksnes novada Zeltiņu pagastā notiks novadniekam, aktierim Edgaram Liepiņam veltīts Jokdaru festivāls „Vajag tik rakt!”.

Tautā mīlētajam aktierim, dziesminiekam un Joku Karalim Edgaram Liepiņam šūpulis kārts Alūksnes novada Zeltiņu pagasta „Pāvulos”. Latvijas ziemeļu zvaigzne Zeltiņi – ar tādu sirds ilgošanos E. Liepiņš runāja par savu dzimto pagastu, un arī slavens būdams, savu dzimto pusi aktieris neaizmirsa, jo gan bieži viesojās Zeltiņos, gan kopā ar vietējiem mūziķiem daudzviet koncertēja.

Šķiet, Edgara Liepiņa leģendārais teiciens „Vajag tik rakt!” jau kļuvis par uzmundrinājumu pagurušajiem un apliecinājumu tam, ka nevar apstāties. Lai godinātu novadnieka piemiņu, zeltinieši šīs nedēļas nogalē aicina pie sevis visus Edgara Liepiņa un arī laba humora cienītājus, lai kopā jokotu un atcerētos šo izcilo zeltinieti. Divu dienu garumā Jokdaru festivāls pulcēs dažādu Latvijas novadu amatiermākslas kolektīvus un dalībniekus, kuru repertuārā ir darbi humora žanrā.

Festivāla atklāšanas pasākums notiks piektdien, 8. augustā pulksten 20.30 Zeltiņu sporta un atpūtas parkā ar muzikāli atraktīvu koncertprogrammu „Uzrausim vienu peršiņu”, kurā piedalīsies Dailes teātra aktieris un mūziķis Kristaps Rasims. Pēc koncerta uz lielā ekrāna būs iespēja redzēt  dokumentālo filmu „Āksts un traģiķis. Edgars Liepiņš”.

Sestdien, 9. augustā festivāla norises sadalītas dienas, vakara un nakts darīšanās - no pulksten 12.00 līdz 15.00 Zeltiņu sporta un atpūtas parkā ikviens varēs iesaistīties dažādās Jokdaru festivāla dienas darīšanās. Pasākuma apmeklētājus sagaidīs un par labu noskaņojumu gādās Zeltiņu retro grupas „Lauku suvenīrs” mūziķi un maestro Gunārs Kalējs, ar kuru Edgars Liepiņš bieži kopā koncertēja. Svētku laikā būs atvērts Zeltiņu muzejs, kur interesenti varēs iepazīties ar izstādes materiāliem un ekspozīcijām, kā arī noskatīties filmu par izcilo aktieri.

Dienas gaitā bērni un pieaugušie varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs, piemēram, no dažādiem sadzīves materiāliem izveidot jokdari, piedalīties Zeltiņu sporta kluba rīkotajās aktivitātēs „Jokdaris spēkojas”, ļauties mākslinieka zīmulim un ieraudzīt sevi jautrā karikatūrā vai smieties un raudāt līdz ar mīmiem no Alūksnes Tautas teātra ,,Slieksnis” studijas „Mazais teātris”. Vēlāk visus uzjautrinās Latgales humora pērles „Melnais kaķis” no Vectilžas. Dienas laikā apmeklētāju acis un vēderu priecēs plašs Latvijas amatnieku un mājražotāju preču un produktu piedāvājums.

9. augustā pulksten 19.00 Zeltiņu estrādē notiks festivāla kulminācija „Jokdaris lustējas”, kad smieklu asaras varēs birdināt, vērojot Latvijas talantīgāko jokdaru dažādos mākslinieciskās izteiksmes veidos radītās humora programmas. Savukārt vakarā pulksten 22.00 turpat estrādē uz zaļumballi aicinās grupa „Foršs laiks” no Dagdas.

Līdztekus Jokdaru festivālam 9. augustā Zeltiņos notiks arī Sporta svētki, kas sāksies jau pulksten 10.00 un piedāvās iespēju sacensties tādos sporta veidos kā pludmales volejbols, virves vilkšana un citos. Arī mazos svētku dalībniekus pārsteigs dažādas aizraujošas nodarbes.

Savukārt svētdien pēc kapusvētkiem Zeltiņu evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks labdarības koncerts ,,Kad mīlestība smaržot sāk…”, kurā piedalīsies Latvijas Radio kora soliste Iveta Romancāne (balss, akordeons), Ieva Šablovska (arfa). Koncertā iegūtie ziedojumi tiks izmantoti baznīcas altāra daļas remontam.

Vietās, kur notiks svētku aktivitātes, tiks vākti ziedojumi arī divdesmitgadīgajam zeltinietim Kristeram Zariņam, lai palīdzētu viņam cīņā ar smago slimību.

Informācija par svētku pasākumiem www.aluksne.lv.

 Svētku programma

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

14.augustā plkst.19.00 Valmieras pilsdrupu estrādē viesosies Rencēnu Kultūras nama amatierteātris ar izrādi visai ģimenei „Skapis”, kas tapusi pēc Alana Aleksandra Milna darba „Vinnijs Pūks un viņa draugi” motīviem. Izrādes režisors – Valmieras drāmas teātra aktieris Kārlis Neimanis. „Izrāde atklāj bērna brīnumaino iekšējo pasauli, kurā mīt pasaku tēli, kas izdzīvo dažādus aizraujošus notikumus, taču tā ļauj arī pieaugušajiem saprast, cik interesantas un radošas lietas ir mums apkārt. Atliek likt lietā mazu izdomu, un ikdienišķais kļūs par brīnumaino,” par izrādi stāsta K. Neimanis. Aicinām interesentus ņemt līdzi segas, uz kā apsēsties, jo vietu skaits pilsdrupu estrādē ir ierobežots. Lietus gadījumā izrāde notiks Valmieras Kultūras centrā. Ieeja bez maksas!

Nākamā brīvdabas izrāde pilsdrupu estrādē gaidāma 28.augustā, kad Valmierā viesosies Rūjienas novada amatierteātris „Vitrāža” ar Margaretas Maijo komēdiju „Mans luteklītis”.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

8.un 9.augustā Kārķos notiks Pagasta svētki. Iecerētas tradicionālas aktivitātes, taču būs arī daudzas jaunas lietas.  Kārķēnieši aicina svētkos piedalīties savējos, radus, draugus un ikvienu, kurš vēlas izbaudīt skaistu augusta otrās nedēļas nogali.

Domāts ir par visām paaudzēm un dažādām interesēm.  Galvenais šo svētku mērķis – mājas un kopības sajūta. Tāpēc arī iecerēta māju vietvārdu norāžu konkursa uzvarētāju apbalvošana, vietvārdu norāžu fotoizstāde, pēc sportiskās aktivitātēm būs kopīga plakšu putras baudīšana. Koncertā uz skatuves kāps lieli un mazi kārķēnieši, kuri Kārķos nedzīvo, bet sirdī joprojām viņi visi ir mūsējie.

Pagasta svētki aizsāksies piektdien, 8. augustā ar ziedu kārtošanu pagasta centrā, bijušās kārķēnietes Zanes Studentes modernās mākslas darbu izstādes un jauniešu sporta godalgu izstādes atvēršana, kuru vecāku un vecvecāku saknes ir Kārķos. Pulksten 18.00 paredzēts velobrauciens dažādām vecuma grupām ar interesantiem uzdevumiem. Pulksten 20.00 – Kārķu amatierteātra iestudējumā Anitas Grīnieces luga “Puķu brokastis”.

Sestdienas rīts sāksies neparasti – pulksten 7.00 būs pagasta iedzīvotāju modināšanu. Kā – tas noslēpums. To izbaudīs ikviens, kas nakšņos pagasta centrā. Pulksten 8.00 Zolītes turnīrs tauta namā, pulksten 10.00 Lustiņdruvā Kārķu tautas nama bērnu teātra izrāde “Kas man par to būs”, pēc tam bērnus pie skolas gaidīs piepūšamās atrakcijas un vairākas citas interesantas izklaides. Pulksten 12.00 svētku uzrunas, māju vietvārdu norāžu konkursa uzvarētāju apbalvošana, mājražotāju tirdziņš, bufete, sportiskas aktivitātes, kas solās būt ļoti interesantas. Komandu sacensības būs divās disciplīnās – dvieļbolā un jautrības stafetē. Individuāli varēs sacenties šautriņu mešanā, šaušanā, cīņās virs dubļu vannām, kastingā (makšķerēšanā), basketbola soda metienos, māsrestlingā un vairākās citās aktivitātēs. Pie muzikālās sienas ikvienam neparastā veidā būs iespēja izspēlēt Kārķu himnu vai kādu citu sev mīļu melodiju.

Pulksten 16.00 – kopīgs launags. Pulksten 20.00 skanēs koncerts “No maliņu maliņām”, kas sasauks kopā dziedošos kārķēniešus, kuri ikdienā dzīvo citviet.

Pulksten 22.00 tautas namā balle, spēlēs grupa “Alianse”, ieeja – bez maksas.  Balle -līdz pirmajiem gaiļiem.

Ja vaicājam kā zaķis prasa zvēriem – Kas man par to mums būs, ja to visu redzēšu?  Atbilde ir vienkārša – svētku prieks, kas dos spēku ikdienai.

 

Informāciju sagatavoja: Lauku tūrisma speciāliste Sandra Pilskalne

Sestdien, 9. augustā, visas dienas garumā Dikļos norisināsies „Spēlmaņu svētki - 2014", kuros piedalīsies amatierteātru kolektīvi no Zilākalna, Liepas, Brocēniem, Ramatas, Rencēniem, Krimuldas, Strenčiem, Smiltenes un Rīgas. Svētku programmā iekļautas astoņas amatierteātru kolektīvu iestudētās izrādes, kuru apmeklējums būs bez maksas.

Svētku atklāšanas pasākums sāksies plkst. 10.00 pie Teātra akmens, savukārt plkst. 10.30 norisināsies meistarklašu nodarbība amatierteātru kolektīviem kopā ar improvizācijas teātri “Improzoo”. Plkst. 12.00 sāksies pasākuma "Spēlmaņu svētki 2014" pirmā teātra izrāde. Vakarā plkst. 20.00 Neikenkalna dabas koncertzālē skatītāji aicināti uz Smiltenes tautas teātra izrādi “Sievu kari ar Belcebulu” (A.Brigadere, režisors A.Māsēns), ieeja 2 EUR. Pēc izrādes ap plkst. 22.45 tiks apbalvoti spilgtākie sieviešu un vīriešu lomu attēlotāji, kā arī tiks noteikta „Spēlmaņu svētku - 2014" labākā izrāde. Plkst. 23.00 Neikenkalna dabas koncertzālē notiks zaļumballe kopā ar grupu “Pagrabs”, ieeja bez maksas.  

Izrāžu programma:  

Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā:

  • plkst. 12.00 (lielā zāle) Liepas teātra kopa “Krams” -  A.Niedzviedzis “Tad pasaki to viņai”.  Režisore B.Sausiņa
  • plkst. 14.30 (vasaras terase) Zilākalna amatierteātris - B.Jukņēviča “Omīšu bieds”. Režisore I.Stepane
  • plkst.15.15. (mazā zāle) Brocēnu amatierteātris - I.Šteinberga “Krāsns”. Režisore Z.Strogonova
  • plkst. 15.30 (vasaras terase) Ramatas  amatierteātris - A.Banka “Visi radi kopā”. Režisore G.Maskaviča
  • plkst. 16.35 ( lielā zāle) J.Ziemeļnieka Strenču tautas teātris - B.Jukņēviča “Pavasara neprāts”. Režisors A.Liepiņš
  • plkst. 17.30 (vasaras terase) Rīgas Strazdmuižas amatierteātris - R.Blaumanis “Īsa pamācība mīlēšanā”. Režisore I. Vanaga
  • plkst. 18.00 (mazā zāle) Rencēnu amatierteātris - A.Milns “Skapis”. Režisors K.Neimanis
  • plkst. 18.50 (lielā zāle) Krimuldas amatierteātris - A.Dzīle “Zem taureņa spārna”. Režisore Z.Zīle

Neikenkalna dabas koncertzālē

  • plkst. 20.00 Smiltenes tautas teātris  - A.Brigadere “Sievu kari ar Belcebulu”. Režisors A.Māsēns (ieeja 2 EUR)

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

16.augustā no plkst. 9:00 visi pirkt un pārdot gribētāji ir aicināti uz Zaļo tirdziņu Gulbenē, Jaunatnes parkā.

Tirdziņā būs iespējams iegādāties garšīgus mājražotāju gatavotos gardumus – kūpinātas zivis, gaļu, sieru, maizīti, mājas alu, medu u.c. Būs nopērkami arī sezonas dārzeņi un augļi, stādi un puķes, kā arī amatnieku darinātās skaistumlietas, dizaina priekšmeti un citas noderīgas lietas ikdienai un svētkiem.

Vairāk informācijas, kā arī pieteikšanās pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu: turists PIE gulbene PUNKTS lv

22.augustā Beļavas pagasta Ozolkalnā, bijušās Ozolkalna pamatskolas vecās ēkas telpās, atklās ekspozīciju, kas veltīta novadniekiem, mūzikas pedagogiem, kordiriģentiem, izcilu mūzikas kolektīvu dibinātājiem un vadītājiem – Imantam un Gido Kokariem.

„Ozolkalnā daudzus gadus darbojās novadpētniecības pulciņš, kas savāca diez gan plašu materiālu klāstu par brāļiem Kokariem. Līdz ar to aizvadītajā vasarā radās iecere par savākto novadpētniecības materiālu sakārtošanu, sistematizēšanu un apkopošanu. Aicinājām šajā darbā palīdzēt bijušās Ozolkalna pamatskolas skolotāju, novadpētniecības pulciņa ilggadēju vadītāju Birutu Pokuli. Viņa savu atbalstu neliedza un ar lielu degsmi iesaistījās šajā procesā. Sākotnēji nolēmām uzveidot atmiņu istabu brāļiem Kokariem bijušās Ozolkalna pamatskolas vecajā ēkā. Izremontējām telpas, saglabājot autentisku gleznojumu uz sienas, un telpu senatnīgumu. Darbam turpinoties, sapratām, ka vajadzētu, tomēr vēl papildināt un pilnveidot jau esošos materiālus. Sazinājāmies ar Gido Kokaru un Imanta dēlu Uldi, kurš mums ļoti daudz palīdzēja. Rezultātā dažādu materiālu kļuva ar vien vairāk, un izlēmām, ka tā vairs nebūs atmiņu istaba, bet jau ekspozīcija kordiriģentiem vairākās telpās,” stāsta Laila Ķiploka, Beļavas pagasta Ozolkalna novadpētniecības koordinatore.

„Ekspozīcijas atklāšanas pasākumā piedalīsies Kokaru ģimene, protams, arī Gido Kokars un Imanta dēls Uldis, kā arī pārstāvji no brāļu Kokaru vadītājiem koriem – „Ave Sol”, „Dziedonis”, „Beverīna”, „Daina”. Atklāšanas brīdī neizpaliks svinīga lentas griešana,” informē Beļavas pagasta kultūras dzīves organizators Jānis Skopans.

L.Ķiploka stāsta, ka šī gada laikā tika ieguldīts milzīgs darbs: „Braukājām pa Latvijas pilsētām, kurās ir darbojušies brāļu Kokaru vadītie kori. Tikāmies ar cilvēkiem, precizējām esošo informāciju, ieguvām daudz jauna. To visu grupējām, sistematizējām, un veidojām ieskatu Imanta un Gido dzīvē no pašas bērnības līdz mūsdienām.”

Ekspozīcijā būs apskatāmi tērpi, apbalvojumi, koru karogi, Imanta Kokara mēbeles, kā arī plašs informatīvais materiāls, kas apkopots stendos un vitrīnās.

Atklāšana paredzēta ar ielūgumiem, savukārt pēc atklāšanas ekspozīcija būs pieejama visiem interesentiem.

Dvīņu brāļi Imants un Gido dzimuši 1921.gadā Gulbenē. Bērnību pavadījuši Vecgulbenes pagasta "Avotiņos" (tagad Beļavas pagasts). Pirmā skola Vecgulbenes pagasta Blomes pamatskola (1929.-1936.) – bijusī Beļavas pagasta Ozolkalna pamatskola. Par ievirzi mūzikā viņiem esot jāpateicas Blomes skolai, kurā dziesmu gara radītājs bija toreizējais skolas direktors Žanis Pakalns. Zēni skolā darbojās korī un pūtēju orķestrī, kā arī salona orķestrī.

„Imants un Gido Kokari ar savu darbu un talantu ir kļuvuši par visas tautas iemīļotiem, pasaules kora mākslas erudītāko lietpratēju apbrīnotiem diriģentiem. Maestro Kokari ir plaša redzesloka mākslinieki, ar savu personību viņi spējuši radošam darbam koros rosināt lielu skaitu cilvēku, un viņi ir nesuši Latvijas kā mūzikas valsts slavu plašajā pasaulē,” teikts virtuālajā enciklopēdijā www.latvijaslaudis.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunta Krevica,

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Gulbenes novada dome

T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

2014. gada 16. un 17. augustā Daugavpils novada Višķu pagastā (Viduslatgales Profesionālajā vidusskolā un Špoģu Mūzikas un mākslas skolā), kā arī 23. un 24. augustā Liepājā (Liepājas Latviešu biedrības namā) notiks Latvijas mazākumtautību kolektīvu vadītāju radošās nometnes.

Nometņu mērķis ir saliedēt Latvijas daudznacionālo sabiedrību ar kultūras apmaiņas palīdzību un izglītot Latvijas mazākumtautību kolektīvu vadītājus, gatavojoties Latvijas simtgadei.

Nometņu programmā būs lekcijas un sarunas pieaicinātu ekspertu vadībā par latviešu un mazākumtautību kultūru aspektiem, kopīgo un atšķirīgo kultūrās, labās prakses piemēriem, meistardarbnīcas ar iespēju apgūt skatuves kultūru, latviešu tautas tradīcijas radošā un demokrātiskā veidā, diskusija par veicamajiem darbiem, īstenojamajiem projektiem un iespējām, sagaidot Latvijas simtgades kultūras programmu.

16. augustā, plkst. 12.00 Špoģu Mūzikas un mākslas skolā notiks atklātā Mazākumtautību nevalstisko organizāciju pārstāvju konsultatīvās komitejas sanāksme, kuru vadīs Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde.

2013. gada Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos piedalījās vairāk nekā 100 Latvijas mazākumtautību mākslinieciskie kolektīvi un individuālie izpildītāji, kas ir par 54% vairāk nekā svētkos 2008. gadā.

Mazākumtautību radošās nometnes rīko Kultūras ministrija sadarbībā Mazākumtautību nevalstisko organizāciju pārstāvju konsultatīvo komiteju, Latvijas Nacionālo kultūras centru un Latvijas Kultūras akadēmiju.

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

Līdz 31.augustam Valmieras Kultūras centra 1.stāva foajē apskatāma mākslinieku Ilzes Lībietes un Jura Ivanova veidota izstāde „Latvijas heraldika. Vidzeme”, kurā eksponēti jaunizveidotie Vidzemes pilsētu, novadu un pagastu ģerboņi, kā arī dažādu Latvijas dzimtu ģerboņi.

            Ilze Lībiete stāsta par izstādes mērķi: „Šobrīd ir noslēdzies nozīmīgs posms Latvijas heraldikā, jo tapuši gandrīz visi ģerboņi. Tikai pāris pagasti un novadi vēl nav tikuši pie saviem simboliem. Tā kā vairākkārt izskanēja lūgums radītos darbus apkopot izstādē, lai ikviens tos var aplūkot, nolēmām atsaukties aicinājumam. Lai gan esam izdevuši grāmatu, kurā aplūkojami ģerboņi, tā nav nopērkama grāmatnīcās, tāpēc izstāde dāvā iespēja izzināt, cik daudz dažādu ģerboņu pieder Vidzemei un cik krāšņi dzimtu ģerboņi ir mūsu valstī.” Jāpiemin, ka mākslinieki Ilze Lībiete un Juris Ivanovs kopīgi radījuši aptuveni 2/3 no Latvijā pieejamajiem ģerboņiem.

            Arī Valsts Heraldikas komisijas priekšsēdētāja vietniece administratīvajos jautājumos Ramona Umblija uzsver izstādes nozīmi: „Ģerbonis ir spēcīga piederības zīme, kas simbolizē vērtības, kas raksturīgas valstij, pilsētai, novadam, pagastam vai dzimtai, un to attēlošana heraldikas formā ir viens no patriotisma izrādīšanas veidiem.”

Kā stāsta mākslinieki, viena ģerboņa radīšanai nepieciešams aptuveni pusgads, taču ir ģerboņi, kuru izstrādāšana prasījusi pat vairākus gadus. „Sākumā uzklausām pašvaldības (vai ģimenes) vēlmes, tad studējam vēsturi no dažādiem materiāliem līdz izkristalizējas unikālais, kas jāattēlo ģerbonī. Tāpēc uzskatām, ka mūsu ģerboņi ir sava veida Latvijas tēla veidošana,” skaidro I. Lībiete un J. Ivanovs.

            Lai gan mākslinieki nav radījuši Valmieras pilsētas ģerboni, jo pašvaldība saglabājusi vēsturisko ģerboni – uz zeltīta fona zaļa liepa, sarkana vērša galva un vairogi, kuros atainots Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs, Juris Ivanovs strādājis pie tā grafiskās restaurācijas. Tāpat mākslinieki ir radījuši Valmieras Valsts ģimnāzijas (VVĢ) ģerboni, un pašreiz VVĢ ir vienīgā skola Latvijā, kurai ir savs ģerbonis.

            Mākslinieki pateicas par finansiālu atbalstu izstādes tapšanā Valmieras pilsētas pašvaldībai un Valmieras Valsts ģimnāzijai.


Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

 

26. augustā, Valkas pilsētas kultūras namā notiks J.Cimzes 200.jubilejas gadam veltīta konference “Skolotāju skolotāja Jāņa Cimzes Valkas rudens lasījumi”.

Konferences diena iesāksies ar Piemiņas brīdi pie J.Cimzes atdusas vietas, kur vārdus teiks Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas profesore, vadošā pētniece Aīda Krūze un Valkas novada IKSJ nodaļas Izglītības kultūras daļas vadītājs Dr.oec Aivars Ikšelis.

11.00 Kultūras namā notiks konferences atklāšana, kur uzrunu teiks Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis un IKSJ nodaļas vadītājs Rolands Rastaks.

Lasījumu pirmajā daļā uzstāsies gleznotāja, grāmatu ilustrētāja un Latvijas Mākslinieku savienības valdes locekle Lilija Dinere, kura stāstīs par J.Cimzes 200 jubilejas gadam veltītās pastmarkas tapšanu. Turpinājumā ar koncertlekciju “Ko neatradīsim Cimzes mantojumā?: Mūzikas instrumenti tautas tradīciju un kristietības mijiedarbības kontekstā” klātesošos pagodinās Latvijas Universitātes profesors Valdis Muktupāvels.

Ar dzejas mirkļiem lasījumus papildinās Valkas novada literārās apvienības biedre Zane Brūvere.

Konferences otrajā daļā, kas sāksies 12.50 dzirdēsim Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas profesores Dr.paed., vadošā pētniece Ivetas Ķesteres pētījumu “Jānis Cimze Eiropas pedagoģijas kontekstā”, ko referēs profesore Aīda Krūze.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas skolotāju katedras asociētā profesore Dace Medne stāstīs par Jāņa Cimzes ideju laikmetīgumu, savukārt LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas docente Ligita Stramkale stāstīs par Cimzes devumu mūzikas pedagoģijas attīstībā.

Turpinājumā Rīgas Tehniskās universitātes Humanitārā institūta vadošā pētniece Alīda Zigmunde referēs par jaunatradumiem par Cimzes dzimtu.

Lasījumus noslēgs pētījums “Jāņa Cimzes skolotāju semināra nozīme igauņu nacionālajā kustībā. Biogrāfiska pieeja”, ar kuru uzstāsies Tallinas Universitātes Igaunijas pedagoģijas arhīvs un muzejs, doktorants, arhivārs un fondu glabātājs Vadims Rouks un Tallinas Universitātes Izglītības zinātņu institūta docente Marija Tilka.

Par lasījumu ideju un koncepciju stāsta viens no pasākuma organizatoriem – Aivars Ikšelis:

“Valkas rudens lasījumu ideja ir, ka garīgums jārada un jākopj pašiem. To mērķis – pulcēt mūsu izcilākos domātājus un darītājus, zinību dēstītājus un pētniekus ar apzināto sakņu spēku pagātnē un vīzijām nākotnē. Vienkopus līriķus, romantiķus un pragmatiķus. Uzdevums ir veicināt, apvienot šīs mūsdienu garīgās pasaules ideju bagātības, tā iekustinot mūsu domāšanu un izjūtas plašākās dimensijās. Uzpildot sevi kā vērtīgāko pasaules trauku, lai tad dotu veldzēt slāpes saviem audzēkņiem. Iedvesmot visus interesentus jauniem sasniegumiem un nebaidīties izplest iedvesmu spārnus. Šai lasījumu jauntradīcijai būtu jādod iespēja ikvienam palūkoties uz pasaules domas ideju pārpilnību no neierastākiem skatupunktiem.”.

Lasījumus organizē Valkas novada dome sadarbībā ar Baltijas Pedagoģijas vēsturnieku asociāciju un Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti.

 

Informāciju sagatavoja Valkas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere

2014. gada 23. augustā plkst. 16.00 Madonas estrādē notiks Latvijas Senioru koru svētki. Koncerta iecere ir pieskarties akcijas „Baltijas ceļš” tēmai, savai zemei un saknēm, nākotnei.

15 kora dziesmas, tostarp Mosties agri, Madona (Madonas himna), Līgo dziesmas, Savās mājās, savā tēvijā un Vecpiebalgas ūdensrozes izskanēs vienojoties 1130 dziedātāju balsīm. Madonas deju apriņķa dažādu paaudžu tautisko deju kolektīvi papildinās koncertu ar repertuāru no deju klasikas - Sudmaliņas, Spriguļi - līdz pat jaunradei - Rūgtin, rūga, Gavilēšana u.c.  

Koncerta laikā Madonas pilsētas kultūras nama senioru jauktais koris „Mantojums” un diriģente Ināra Stepāne nodos tālāk senioru koru ceļojošo dziesmu karogu, kas no XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem 2013. gadā bijis Madonas kora pārziņā. Nākamie ceļojošo karogu saņems Alūksnes tautas nama jauktais koris „Brūklenājs” ar diriģenti Sarmīti Brīdaku - Eliasi. Noslēgumā visi koncerta dalībnieki vienosies dziesmotā aplī, lai, ietverot visu Madonas estrādi, aizdegtu Baltijas ceļa atceres ugunskuru.

Senioru koru svētkos piedalīsies 41 koris no visas Latvijas – 13 sieviešu kori, 28 jauktie kori un Valmieras politiski represēto vīru koris „Baltie bērzi”, kā arī 2 pūtēju orķestri un 7 Madonas deju apriņķa tautisko deju kolektīvi.

Koncerta mākslinieciskie vadītāji – Bruno Cabulis un Daiga Galeja, deju virsvadītāja Maija Rijniece, koncerta režisore Ināra Cakule.

Plkst. 18.00 ikviens aicināts uz balli, kur spēlēs Cesvaines pūtēju orķestris un Latvijas Neredzīgo biedrības Strazdumuižas orķestris.

 

Ieeja bez maksas.

 

Latvijas Senioru koru svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Madonas novada pašvaldība.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste 

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv

Svētdien, 31. augustā plkst. 16.00 Kārķu baznīcā pēc dievkalpojuma visi aicināti uz vokālā ansambļa „ Modus Vivendi” koncertu.

„Reiz sensenos laikos (bet varbūt ne tik sen) kaut kur tāltālā zemē (bet varbūt tepat blakus) dzīvoja un mīlēja pieci brīnumdari. Viņu pils bija brīnumu pils: celta no mirkļiem un zvaigznēm, no tumšajām nakts debesīm un no rasas agros vasaras rītos, no skumjām un prieka, kaisles un mīlestības – tā bija mūzikas pils. Viņu vārdi, tāpat kā viņu dziesmas, stāstīja par dzīvi – par dzīvi mūzikā,”  tā par sevi „Modus Vivendi” dziedātāji.

Jumpravas kultūras nama vokālais ansamblis „Modus Vivendi” dibināts 2006. gada janvārī, savas gaitas iesākot Jumpravas ev. lut. baznīcā. Tajā dzied pieci jaunieši, kuri savu brīvo laiku labprāt velta vokālo iemaņu pilnveidošanai. Ansambļa dalībniekus vieno interese par renesanses un baroka mūzikas stilistiku, tāpēc „Modus Vivendi” repertuārā visplašāk pārstāvēti tieši šo laikmetu skaņdarbi. Vokālais ansamblis regulāri koncertē Latvijas baznīcās un koncertzālēs, atskaņojot cittautu un latviešu komponistu skaņdarbus.

Ansambļa mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons ir arī Latvijas Kultūras akadēmijas jauktā kora „Sōla” mākslinieciskais vadītājs. Šovasar šis koris pārstāvēja mūsu valsti Eiropas labāko koru koncertā. Eiropas Savienības valstu un arī LTV1 tiešraidē pirmoreiz bija skatāms Eiropas labāko jaukto koru sadziedāšanās koncerts „Eiropa dzied!” (Europe Sings). Diriģents Kaspars Ādamsons pērnvasar debitēja arī Dziesmu svētku virsdiriģenta godā, piedalījās starptautiskā koru konkursā Itālijā, no kurienes koris atveda divas zelta un divas sudraba medaļas, bet diriģents — žūrijas specbalvu Jaunais talants.

 

Informāciju sagatavoja Kārķu tautas nama vadītāja Dace Pieče

26. augustā, Valkas pilsētas kultūras namā notiks J.Cimzes 200.jubilejas gadam veltīta konference “Skolotāju skolotāja Jāņa Cimzes Valkas rudens lasījumi”.

Konferences diena iesāksies ar Piemiņas brīdi pie J.Cimzes atdusas vietas, kur vārdus teiks Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas profesore, vadošā pētniece Aīda Krūze un Valkas novada IKSJ nodaļas Izglītības kultūras daļas vadītājs Dr.oec Aivars Ikšelis.

11.00 Kultūras namā notiks konferences atklāšana, kur uzrunu teiks Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis un IKSJ nodaļas vadītājs Rolands Rastaks.

Lasījumu pirmajā daļā uzstāsies gleznotāja, grāmatu ilustrētāja un Latvijas Mākslinieku savienības valdes locekle Lilija Dinere, kura stāstīs par J.Cimzes 200 jubilejas gadam veltītās pastmarkas tapšanu. Turpinājumā ar koncertlekciju “Ko neatradīsim Cimzes mantojumā?: Mūzikas instrumenti tautas tradīciju un kristietības mijiedarbības kontekstā” klātesošos pagodinās Latvijas Universitātes profesors Valdis Muktupāvels.

Ar dzejas mirkļiem lasījumus papildinās Valkas novada literārās apvienības biedre Zane Brūvere.

Konferences otrajā daļā, kas sāksies 12.50 dzirdēsim Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas profesores Dr.paed., vadošā pētniece Ivetas Ķesteres pētījumu “Jānis Cimze Eiropas pedagoģijas kontekstā”, ko referēs profesore Aīda Krūze.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas skolotāju katedras asociētā profesore Dace Medne stāstīs par Jāņa Cimzes ideju laikmetīgumu, savukārt LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas docente Ligita Stramkale stāstīs par Cimzes devumu mūzikas pedagoģijas attīstībā.

Turpinājumā Rīgas Tehniskās universitātes Humanitārā institūta vadošā pētniece Alīda Zigmunde referēs par jaunatradumiem par Cimzes dzimtu.

Lasījumus noslēgs pētījums “Jāņa Cimzes skolotāju semināra nozīme igauņu nacionālajā kustībā. Biogrāfiska pieeja”, ar kuru uzstāsies Tallinas Universitātes Igaunijas pedagoģijas arhīvs un muzejs, doktorants, arhivārs un fondu glabātājs Vadims Rouks un Tallinas Universitātes Izglītības zinātņu institūta docente Marija Tilka.

Par lasījumu ideju un koncepciju stāsta viens no pasākuma organizatoriem – Aivars Ikšelis:

“Valkas rudens lasījumu ideja ir, ka garīgums jārada un jākopj pašiem. To mērķis – pulcēt mūsu izcilākos domātājus un darītājus, zinību dēstītājus un pētniekus ar apzināto sakņu spēku pagātnē un vīzijām nākotnē. Vienkopus līriķus, romantiķus un pragmatiķus. Uzdevums ir veicināt, apvienot šīs mūsdienu garīgās pasaules ideju bagātības, tā iekustinot mūsu domāšanu un izjūtas plašākās dimensijās. Uzpildot sevi kā vērtīgāko pasaules trauku, lai tad dotu veldzēt slāpes saviem audzēkņiem. Iedvesmot visus interesentus jauniem sasniegumiem un nebaidīties izplest iedvesmu spārnus. Šai lasījumu jauntradīcijai būtu jādod iespēja ikvienam palūkoties uz pasaules domas ideju pārpilnību no neierastākiem skatupunktiem.”.

Lasījumus organizē Valkas novada dome sadarbībā ar Baltijas Pedagoģijas vēsturnieku asociāciju un Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti.

 

Informāciju sagatavoja Valkas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere

Ceturtdien, 21.augustā, plkst.19.00 Gaujmalā, pie Valmieras Mūzikas skolas Pilskalna ielā 3, norisināsies otrais Vasaras koncerts. Jautrus, lustīgus un vasarīgus skaņdarbus spēlēs Valmieras Mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi, kā arī mūziķi no citām skolām. Tāpat Valmieras Mūzikas skolas direktors Aivars Cepītis norāda, ka līdz 21.augusta plkst.17.00 iespējams pieteikties ikvienam interesentam, kurš vēlas piedalīties koncertā. Repertuāra izvēle ir brīva. „Jaunā Valmieras Mūzikas skolas atrašanās vieta ir pateicīga, jo tā ir daudz atvērtāka skatītājiem un garāmgājējiem nekā vecās mūzikas skolas ēkas dārzs Beātes ielā 12. Pēc pirmā šīs vasaras koncerta, kas norisinājās 24.jūlijā, secinājām, ka koncerta beigās skatītāju skaits bija krietni lielāks nekā koncerta sākumā, jo garāmgājēji, sadzirdot mūzikas skaņas, ieinteresēti ienāca skolas pagalmā un noklausījās koncertu līdz pašām beigām,” stāsta A. Cepītis.

Tāpat skolas direktors atklāj, ka nav apslāpusi vēlme Vasaras koncertu spēlēt mazliet tuvāk Jāzepa Vītola piemineklim, kas atrodas Valterkalniņa pakājē: „Ļoti ceram, ka līdz nākamajai vasarai mums izdosies tehniski atrisināt jautājumu – kā nodrošināt to, lai Vasaras koncerts tiktu spēlēts netālu no Jāzepa Vītola pieminekļa, kas būtu cieņpilns žests izcilā latviešu komponista un mūzikas pedagoga piemiņai.”

Ieeja bez maksas!

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
                                                  

22. augustā Beļavas pagasta Ozolkalnā, kas atrodas 4 km no Gulbenes, bijušās Ozolkalna pamatskolas vecās ēkas telpās, atklās ekspozīciju, kas veltīta novadniekiem, mūzikas pedagogiem, kordiriģentiem, izcilu mūzikas kolektīvu dibinātājiem un vadītājiem – Imantam un Gido Kokariem.

 

„Ozolkalnā daudzus gadus darbojās novadpētniecības pulciņš, kas savāca diezgan plašu materiālu klāstu par brāļiem Kokariem. Līdz ar to aizvadītajā vasarā radās iecere par savākto novadpētniecības materiālu sakārtošanu, sistematizēšanu un apkopošanu. Aicinājām šajā darbā palīdzēt bijušās Ozolkalna pamatskolas skolotāju, novadpētniecības pulciņa ilggadēju vadītāju Birutu Pokuli. Viņa savu atbalstu neliedza un ar lielu degsmi iesaistījās šajā procesā. Sākotnēji nolēmām izveidot atmiņu istabu brāļiem Kokariem bijušās Ozolkalna pamatskolas vecajā ēkā. Izremontējām telpas, saglabājot autentisku gleznojumu uz sienas un telpu senatnīgumu. Darbam turpinoties, sapratām, ka vajadzētu vēl papildināt un pilnveidot jau esošos materiālus. Sazinājāmies ar Gido Kokaru un Imanta dēlu Uldi, kurš mums ļoti daudz palīdzēja. Rezultātā dažādu materiālu kļuva arvien vairāk, un izlēmām, ka tā nebūs atmiņu istaba, bet ekspozīcija vairākās telpās,” stāsta Laila Ķiploka, Beļavas pagasta Ozolkalna novadpētniecības koordinatore.

„Ekspozīcijas atklāšanas pasākumā piedalīsies Kokaru ģimene, protams, arī Gido Kokars un Imanta dēls Uldis, kā arī pārstāvji no brāļu Kokaru vadītājiem koriem – „Ave Sol”, „Dziedonis”, „Beverīna”, „Daina”. Atklāšanas brīdī neizpaliks svinīga lentas griešana,” informē Beļavas pagasta kultūras dzīves organizators Jānis Skopans.

L.Ķiploka stāsta, ka šī gada laikā tika ieguldīts milzīgs darbs: „Braukājām pa Latvijas pilsētām, kurās ir darbojušies brāļu Kokaru vadītie kori. Tikāmies ar cilvēkiem, precizējām esošo informāciju, ieguvām daudz jauna. To visu grupējām, sistematizējām un veidojām ieskatu Imanta un Gido dzīvē no pašas bērnības līdz mūsdienām.”

Ekspozīcijā būs apskatāmi tērpi, apbalvojumi, koru karogi, Imanta Kokara mēbeles, kā arī plašs informatīvais materiāls, kas apkopots stendos un vitrīnās.

Atklāšanas pasākumā ieeja ar ielūgumiem, pēc tam ekspozīcija būs pieejama visiem interesentiem.

Dvīņu brāļi Imants un Gido dzimuši 1921.gadā Gulbenē. Bērnību pavadījuši Vecgulbenes pagasta "Avotiņos" (tagad Beļavas pagasts). Pirmā skola Vecgulbenes pagasta Blomes pamatskola (1929.-1936.) – bijusī Beļavas pagasta Ozolkalna pamatskola. Par ievirzi mūzikā viņiem esot jāpateicas Blomes skolai, kurā dziesmu gara radītājs bija toreizējais skolas direktors Žanis Pakalns. Zēni skolā darbojās korī un pūtēju orķestrī, kā arī salona orķestrī.

„Imants un Gido Kokari ar savu darbu un talantu ir kļuvuši par visas tautas iemīļotiem, pasaules kora mākslas erudītāko lietpratēju apbrīnotiem diriģentiem. Maestro Kokari ir plaša redzesloka mākslinieki, ar savu personību viņi spējuši radošam darbam koros rosināt lielu skaitu cilvēku, un viņi ir nesuši Latvijas kā mūzikas valsts slavu plašajā pasaulē,” teikts virtuālajā enciklopēdijā www.latvijaslaudis.lv.

Plašāka informācija par pasākumu: Jānis Skopans, Beļavas pagasta kultūras dzīves organizators, tālr. 25417738.

 

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome
T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

Piektdien, 29. augustā, tiks svinēta Valmieras pagasta 120 gadu jubileja. Šim notikumam par godu Valmieras pagasta iedzīvotāji un viņu draugi ir aicināti uz līksmām dziesmām un dejām Valmiermuižas pils parkā. Svētkus ar savu klātbūtni pagodinās arī vācu baronese Magdalēna Elizabete fon Hallarte, kura ne tikai Valmiemuižā saimniekojusi, bet arī dibinājusi Latvijā hernhūtiešu kustību un iedrošinājusi latviešu bērnu izglītošanos.

Plkst. 16:30 svētki iesāksies ar pēcpusdienas mūziku. Par to gādās Mārtiņš Roziņš ar draugiem, senioru ansambļi „Dziesmotā senatne” un „Mežābele” un Larisas Stivriņas pūtēju kvintets.

Plkst. 18:00 paredzēts uzvedums „Ielūdz baronese Hallarte”. Uzveduma viesi būs Valmieras pagasta jauniešu deju kolektīvs „Sadancis”, vidējās paaudzes deju kolektīvs „Solis”, senioru vokālais ansamblis „Dziesmotā senatne”, mūsdienu deju grupa „Nezāles” no Matīšiem, dziedātāja Kristīne Šomase, saksofonists Edijs Everss un akordeonists Kaspars Gulbis. Savukārt no plkst. 21:00 visi aicināti uz balli kopā ar grupu BELLACORD.

Ieeja Valmieras pagasta svētkos ir bez maksas. Visu pasākuma laiku darbosies Valmiermuižas alus virtuve. Laipni lūgti visi Valmieras pagasta iedzīvotāji un viņu draugi!

  

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631; E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Baltijas ceļu atceroties un atzīmējot Baltijas ceļa 25.gadskārtu,  Madonas novada Biksēres estrādē notiks vairāki pasākumi.

No plkst.-1500-ikviens var piedalīties ziedu paklāja veidošanā, kuru iecerēts veidot no ziediem un augiem, kas redzami Baltijas valstu karogu krāsās.

(Tālr. informācijai 25856954- Valentīna)

 

plkst.-1830-notiks jau par tradīciju kļuvušais “Skrējiens vienotībai”, kura galvenais motīvs- piedalīties un būt vienotiem šajā vēsturiskajā datumā. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad skrējiena maršruts no Biksēres centra veda pa parku, šogad tas notiks Biksēres estrādē. Ikviens aicināts piedalīties Veselības skrējienā, kur trases garums būs 1.1 km, un maršruts vedīs pa pagasta centra ieliņām. Savukārt izturīgākie tiek aicināti piedalīties 1.7 km distancē pa lauku ceļu. Šajā maršrutā iecerēta arī stafete, kuras sastāvā jābūt vismaz trīs dalībniekiem. (Tālr. informācijai 29424739- Valda)

savukārt plkst.-2000 visi tiek gaidīti Biksēres estrādē, kur notiks skrējiena dalībnieku apbalvošana un amatiermākslas kolektīvu teatralizēts uzvedums „Brīdi pirms…”, kurā piedalīsies Sarkaņu pagasta deju kolektīvi „ Resgaļi”, „Labākie gadi”, „Senči”, vokālais ansamblis „Rondo”, amatierteātra „Piņģerots” aktieri, deju kolektīvs „Hopsani” no Igaunijas.

 

Ieeja uz koncertu brīva. Aicinājums līdzi ņemt piemiņas svecīti

 

plkst. 2200 Zaļumballe kopā ar grupu „Ķirmji”

Ieejas maksa 3.00 EUR

Lietus laikā koncerts un balle TN Kalnagravas


2014.gada Eiropas kultūras mantojuma dienas „Rīgas ielas kultūrvēsturiskais tēls Latvijā”. Latvijā kultūras mantojuma dienas tradicionāli notiek otrajā septembra nedēļas nogalē.

Mantojuma dienu nacionālais koordinators Latvijā – Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir izsludinājusi 2014.gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēmu – „Rīgas ielas kultūrvēsturiskais tēls Latvijā”, tādējādi pievēršot uzmanību Rīgas tēmai ārpus galvaspilsētas.

Valkā  pirms gadiem notika plaši Rīgas ielas svētki, šogad interesentiem  no plkst. 10.00 uz Rīgas ielas pie tiesas nama būs iespēja iepazīties ar izstādi „Rīgas iela laiku lokos”, piedalīties Valkas jauniešu domes aktivitātēs, kā arī Rīgas kultūrvēsturisku vērtību popularizācijas nolūkā ārpus galvaspilsētas, Valkas muzejā līdz 28.septembrim būs apskatāma R.Hofmaņa, J.Saliņa un M.Morkāna fotoizstāde „Pilsēta pilsētā”( Rīgas Centrāltirgus. Vide un norises).

Vidzemē ir 3 pilsētbūvniecības pieminekļi – Alūksnē, Cēsīs un Līgatnē un 13 pilsētas un ciemi, kuros ir Rīgas iela.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Piektdien, 29.augustā, plkst.16.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā notiks gleznotāju Laimas Bikšes un Gitas Šmites izstādes atklāšana.

Laimas Bikšes gleznās pārliecinoši dominē niansēts kolorīts un jūtīga krāsu gamma, ļaujot skatītājam sajust aizgājušās vasaras garšu. Savukārt Gitas Šmites darbi ir sievišķīgi niansēti un trausli, papildināti ar neatkārtojamu individualitāti un pašvērtību.

Abu mākslinieču rokraksti ir atšķirīgi, bet abas vieno patiesa mīlestība uz glezniecību, kā arī mācības Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā un studijas Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, praktizējoties pie mākslinieka un profesora Imanta Vecozola.

Māksliniece Gita Šmite, kura Latvijas glezniecībā sevi pieteikusi gadsimtu mijā, savos darbos joprojām tiecas atdzīvināt, stiprināt un noturēt sabiedrības interesi par latviešu glezniecību tās klasiskajā izpratnē. Kopš 1994.gada Gita Šmite ar saviem darbiem piedalījusies izstādēs, veidojusi tērpus teātra izrādēm, kā arī iesaistījusies citos mākslas projektos. Kopumā G. Šmitei bijušas vairāk nekā desmit personālizstādes Latvijā, Lielbritānijā, Vācijā un citās valstīs.

Māksliniece Laima Bikše izstādēs piedalās kopš 1995.gada. Viņas rokrakstu raksturo ļoti jūtīga, tonāli smalka un spēcīga glezniecība. Mākslas darbi rodas paši no sevis – bez piepūles, bez vēlmes kādu pārsteigt. Ar krāsām uz audekla, retāk uz kādas koka virsmas gleznotāja rada savu pasauli. Paralēli glezniecībai Laima Bikše veido grāmatu ilustrācijas un pasniedz zīmēšanas un gleznošanas nodarbības. Kopš 1995.gada L. Bikše piedalījusies izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Austrijā, Vācijā, Norvēģijā, Portugālē, Spānijā, Beļģijā, Lielbritānijā un citās valstīs.

Izstāde apskatāma līdz 4.oktobrim.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Alūksnes Pilssalā senās Livonijas ordeņa Marienburgas pils teritorijā SIA „ARCHEO” pēc Alūksnes novada pašvaldības pasūtījuma šovasar veic arheoloģisko izpēti. Tas ir viens no secīgajiem darbu posmiem, lai īstenotu pašvaldības vēlmi saglabāt šo objektu nākamajām paaudzēm.

Viduslaiku pils, kas atrodas Alūksnes ezera lielākajā salā – Pilssalā, ir valsts nozīmes arheoloģiskais un arhitektūras piemineklis. Savulaik tai bijusi nozīmīga loma Alūksnes kā apdzīvotas vietas izveidē un attīstībā. 1702. gadā Ziemeļu kara laikā pils tika nopostīta un šobrīd Livonijas ordeņa pilsdrupas ir svarīga kultūrvēsturiska liecība. Lai šo objektu saglabātu arī nākamajām paaudzēm, Alūksnes novada pašvaldība ir uzsākusi nopietnu izpēti un plāno veikt pilsdrupu mūru kritiskāko posmu konservāciju, kā arī citas aktivitātes šī objekta attīstībai un popularizēšanai.

Līdz ar SIA „ARCHEO” profesionāļiem arheoloģiskās izpētes darbos Alūksnes novada pašvaldība vienu mēnesi iesaistīja arī 10 skolēnus Nodarbinātības Valsts aģentūras izsludinātā skolēnu nodarbinātības projekta ietvaros. Šonedēļ skolēnu iesaistes projekts noslēdzās un Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis pateicās jauniešiem par viņu ieguldīto darbu izpētē, pasniedzot pašvaldības īpaši sarūpētus krekliņus ar pilsdrupu attēlu un aicinājumu „Piedalies. Uzzini. Atbalsti”, kas viņiem turpmāk atgādinās par šīs vasaras piedzīvojumu.

Jauniešu paveikto darbu atzinīgi novērtē arī arheoloģiskas izpētes vadītājs Uldis Kalējs, uzsverot, ka skolēnu iesaistīšanās fiziskā darba veikšanā – zemes virskārtas un gruvešu rakšanā un transportēšanā, arheologiem ļāva koncentrēties izrakumu gaitas un atradumu fiksācijai.

Evelīna Tetere, kura rudenī uzsāks mācības Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 9. klasē, un Alūksnes novada vidusskolas 10. klases audzēknis Kristers Musts atzīst, ka iesaistīties šajā projektā viņus motivēja iespēja gūt pirmo darba pieredzi, piedalīties arheoloģiskajos izrakumos un arī pašiem kaut ko atrast. Abiem tas arī izdevies – Evelīna atradusi vairākas lodes, šķembas un monētu, bet Kristers - kaulus, bļodas atliekas un granātas šķembas. Abi jaunieši atzīst, ka pilsdrupu teritorijā pavadītais laiks bijis interesants un viņi to noteikti atcerēsies, lai gan vienlaikus arī smags, īpaši puišiem, uz kuru pleciem balstījušies paši smagākie – būvgružu transportēšanas darbi.

Arheoloģiskā izpēte nelielos apjomos senās Marienburgas pils teritorijā ir veikta arī iepriekšējos gados. Šogad darbi rit 10x15 metrus lielā izrakumu laukumā, kas daļēji skar iekšpagalmu, ārpusi un ieejas vietu galvenajā pilī.

- Izrakumu laukumā kultūrslānis sastāv no gruvešiem, kas radušies pils bojāejas rezultātā. Daļā no izrakumu laukuma zem pusotru līdz pat diviem metriem bieza gruvešu slāņa atsedzām kādreizējo galvenās pils iekšpagalma līmeni. Tas iezīmējas ap izrakumu laukumā atklātajiem galvenās pils ziemeļu korpusa mūra sienas fragmentiem kā melnas nokrāsas zeme. Pārējā laukumā, kas daļēji sakrīt ar pils rietumu korpusa vietu, dziļāk par pagalma līmeni joprojām turpinās gruveši un no rietumu korpusa izrakumu laukumā nav konstatēta neviena vesela siena vai jebkāda cita konstrukcija. Iespējams, šajā vietā varētu būt atradies 1702. gadā zviedru uzspridzinātais pils pulverpagrabs, kā rezultātā šī pils daļa pilnībā sabrukusi, - stāsta arheoloģiskas izpētes vadītājs Uldis Kalējs.

Pils gruvešos atrasto lietu daudzums nav liels un U. Kalējs skaidro, ka tas arī ir likumsakarīgi – vairāk atradumu varētu būt kultūrslānī, kas veidojies pils pastāvēšanas laikā. Tomēr starp atradumiem ir atsevišķas būvdetaļas – dažādu profilķieģeļu un jumta seguma dakstiņu fragmenti, kā arī liels daudzums militāra rakstura atradumu, galvenokārt lielgabala lodes un granātu fragmenti. Pils ziemeļu korpusa iekštelpā atrasti deguši graudi. Atrasts arī vesels māla trauciņš, monētas, sprādzes u.c. senlietas. Atrasti arī dzīvnieku un vietumis izklaidus arī atsevišķi cilvēku kauli, tomēr, kā uzsver U. Kalējs, cilvēku kaulu izcelsme nav skaidra.

            Lai gan noslēgusies skolēnu iesaiste projektā, arheoloģiskās izpētes darbi šajā laukumā vēl turpināsies, jo SIA „ARCHEO” plāno veikt pārbaudes rakumu gruvešu daļā, lai noteiktu to dziļumu un konstatētu zem tiem esošo situāciju.

Visi izpētes laikā notiekošie darbi un atklājumi tiek aprakstīti un fiksēti fotoattēlos vai zīmējumos. Senlietas un citus nozīmīgus atradumus darbu veicēji nodos Alūksnes muzejam. Izpētes laikā atsegtais ziemeļu korpusa laukakmeņu un ķieģeļu mūra sienas fragments tiks ieziemots, izveidojot apkārt karkasu un pieberot ar smilti. Izrakumu laikā savāktie akmeņi un ķieģeļi, kas bijuši izmantoti pils sienu būvniecībai, tiks saglabāti un būs lietojami mūru konservācijai vai restaurācijai. Noslēdzot izpēti, SIA „ARCHEO” pašvaldībai iesniegs pārskatu par paveikto un konstatēto, kā arī atzinumu par turpmāk veicamajām darbībām saistībā ar atsegtās arheoloģisko izrakumu vietas nostiprināšanu, konservēšanu un nosegšanu.

            Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzsver, ka pašvaldības augstākais mērķis ir atjaunot pils teritoriju tādu, kāda tā ir bijusi, taču, lai to darītu, jāveic secīgas darbības – vēsturiskā un arheoloģiskā izpēte, konservācija un tad restaurācija.

- Šobrīd esam uzsākuši arheoloģisko un arī vēsturisko izpēti, kas būs laikietilpīgs process, jo darbs arhīvos, meklējot dokumentus, prasa daudz laika. Jāaktualizē iepriekšējos gados izstrādātais tehniskais projekts pils mūru konservācijai, lai novērstu to tālāku bojāeju. Pašvaldība šobrīd ir sagatavojusi projektu pilsdrupu mūru glābšanas darbiem un iesniegusi to Valsts kultūras pieminekļu inspekcijai, cerot saņemt finansējumu šim mērķim. Kad būs izdevies novērst mūru tālāku sagrūšanu, varēsim domāt par rekonstrukciju, kam iespējams būs jāmeklē partneri varbūt Skandināvijā, Zviedrijā. To, ka pils restaurācija ir īstenojams projekts, pierāda Bauskas pils piemērs, taču līdz ar pašvaldības vēlmi pili rekonstruēt ļoti svarīgs būs arī vietējās sabiedrības atbalsts šādam projektam,  - uzsver Dz. Adlers.

            Par tālākajiem plāniem saistībā ar Livonijas ordeņa pilsdrupu saglabāšanu un pils iespējamo atjaunošanu pašvaldībā diskutēs, taču viens no pirmajiem, ar ko būtu nepieciešams sākt konservācijas darbus, ir tornītis labajā pusē pirms ieejas estrādē. Savukārt, ja īstenosies ideja par pils rekonstrukciju, būs nepieciešams rast jaunu vietu estrādei.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Septembris tradicionāli iezīmējas ne vien ar rudenīgām nokrāsām dabā, bet arī ar Dzejas dienām. Šogad arī Alūksnes novadā notiks festivāla „Dzejas dienas” pasākumi.

11. septembrī pulksten 11.00 uz pasākumu „Dzeja uz trotuāra” aicina Alūksnes pilsētas bibliotēka. Šis pasākums būs veltīts dažāda vecuma dalībniekiem un tas visas dienas garumā notiks pagalmā pie Alūksnes pilsētas bibliotēkas un Alūksnes pilsētas sākumskolas.

Dzejas dienas Alūksnē sāksies ar dzejas rītu bērniem, kurā piedalīsies dzejnieka Pētera Brūvera meita Zane Brūvere - Kvēpa ar tēva un arī savas dzejas lasījumiem. Vēlāk pieaugušajiem dzejas lasītājiem paredzēta tikšanās ar dzejnieci Ingu Gaili. Pēc tam klausītājiem būs iespēja tikties ar dzejnieci Sarmīti Radiņu un mūziķi Artūru Grandānu no Madonas. Pasākuma gaitā darbosies arī brīvais dzejas mikrofons, dzejas grāmatu maiņas punkts, bet bērniem būs iespēja ar krāsainiem krītiņiem rakstīt savus mīļākos dzejoļus uz asfalta.

Savukārt 19. septembrī dzejas mīļotājus no Malienas pamatskolas pulcēs Malienas pagasta bibliotēka uz pasākumu „Ar krāsainām lapām ciemos pie grāmatām”. Ikviens vietējās pamatskolas skolēns šajā pasākumā varēs deklamēt kādu paša sacerētu vai brīvi izvēlētu dzejoli par noteiktu tēmu. Skolēnu sniegumu izvērtēs žūrijas komisija, pasniedzot arī balvas dažādās nominācijās.

Dzejas dienu pasākumi septembrī notiks arī citviet novadā. Tā Pededzes bibliotēkā 12. septembrī pulksten 13.00 skanēs dzejas lasījumi „Cik zaļa zāle, debess zils, kā saule plaukst!”, savukārt Pasaku takas pieturās notiks dažādas nodarbības. 12. septembrī dzejas dienai veltīti jauniešu dzejas lasījumi „Arī es ko atradu dzejā” izskanēs Mārkalnes pagasta bibliotēkā. Savukārt 13. septembrī pulksten 19.00 Mālupes saieta namā visi aicināti uz pasākumu „Atnāc ciemos pie dzejas un asterēm”. Tāpat novada bibliotēkās tiks organizētas vairākas Dzejas dienām veltītas literatūras izstādes.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Sporta pasākumi

6. septembrī 10.00 Pilssalas stadionā Alūksnes novada čempionāta minifutbolā 2. kārta. 

9. septembrī no 16.00 - 18.00 pie autobusu pieturas „Zīles” orientēšanās seriāla „HORIZONTS 2014”  15. kārta.

16. septembrī no 16.30 – 18.00 ABR „Zāgadi” apkārtnē orientēšanās seriāla „HORIZONTS 2014” 16. kārta.

28. septembrī 9.00 Alūksnes Bērnu un jaunatnes sporta skolas angārā Alūksnes novada atklātā kausa izcīņa galda tenisā.

Alūksnē

Bānītim - 111

06.09.2014.

Bānīša svētki “Ar pilnu tvaiku”

Alūksnes stacijas laukumā

14.00 – 17.00 Gaidīšanas rosība

Amatnieku tirdziņš, Ferdinanda smeķa (zupas) baudīšana, malēniešu umurkumurs, jautras izdarības mazajiem un lielajiem, piepūšamās atrakcijas u.c.

Pasākumā piedalās atraktīvās māsas Legzdiņas, muzicē Ziemeru folkloras kopa, Alūksnes dauzoņu kapella „7 malēnieši” u.c.

Visa pasākuma laikā iespēja izbraukt ar tvaika lokomotīvi  „Ferdinands” un drezīnu

15.10 Sagaidām „Malēniešu reisu”

Bānītim uzgavilē Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris, diriģents Sandors Līviņš un  jauniešu koris „Balsis” (Rīga), diriģents Ints Teterovskis

20.00 Koncerts „Uzdziedi, sirds gaiša kļūs!”

Joku karaļa Edgara Liepiņa 85 gadu jubilejas piemiņai

Piedalās: Guntis Skrastiņš, Žoržs Siksna, Māris  Sloka, Dainis Skutelis, „TirkizBand” un „Bel canto” orķestris

Koncerta ieejas maksa - ziediņš no piemājas dārza

21.30 – 01.00 Balle „Retro - disko”

Spēlē DJ Salvis

Gaisa balonu festivāla „Liepna no putna lidojuma 2014” Alūksnes diena

17.30 Vakara lidojums, sacensības (pāri Alūksnei, labos laika apstākļos)

21.30 Balonu vakara spīdēšana (stacijas laukumā, labos laika apstākļos)

Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā

18.00 Jauniešu kora „Balsis” (Rīga) koncerts, diriģents Ints Teterovskis

27. septembrī no 9.00 līdz 13.00 Alūksnē, laukumā pie administratīvās ēkas Dārza ielā 11 mājražotāju un amatnieku Miķeļdienas tirdziņš. Tirgotājus aicinām pieteikties līdz 25. septembrim pa tālruni 25425222 vai e-pastu: indra.levane PIE aluksne PUNKTS lv.

Alūksnes pilsētas bibliotēkā

Literatūras izstādes: „Dzejas mīlestībai rudens krāsas” (jaunākās dzejas grāmatas; abonementā), „Receptes dzīvespriekam” (psihologu padomi grāmatās),  „Inovācijas mācību darbā” (lasītavā), „Pie tavas rokas, tēti, es esmu mazs un sīks…” (Tēvu diena; bērnu literatūras nodaļā).

Pasākumi:

11. septembrī 11.00 Dzejas diena Alūksnē „Dzeja uz trotuāra” (pie bibliotēkas un sākumskolas)

11.00   Dzejas dienas atklāšana

11.15   Dzejas brokastis skolas saimei kopā ar (Ne)Zinīti

11.40   „Man ir kas sakāms…”: brīvais dzejas mikrofons bērniem

12.00   Pētera Brūvera raibā dzejas pasaule: tikšanās ar literāti un tulkotāju Zani Brūveri - Kvēpu. Dzejas darbnīca bērniem

12.40   „Man ir kas sakāms…”: brīvais dzejas mikrofons novada literātiem

13.00   „… bet dzīve ir tāds brīnums”: tikšanās ar dzejnieci Ingu Gaili (atbalsta VKKF)

14.00   „Gaismas pieturzīmes”: literāri muzikāla tikšanās ar dzejnieci Sarmīti Radiņu, muzicēs J. Norviļa Madonas mūzikas skolas pedagogs Artūrs Grandāns (Madona)

15.00   „Man ir kas sakāms…”: brīvais dzejas mikrofons visiem dzejas mīļotājiem

15.30   „Starp jums mēs esam”: novada literātu tikšanās ar Valkas novada literārās apvienības vadītāju Zani Brūveri - Kvēpu

Visas dienas garumā: konkursi, spēles, dzejas grāmatu maiņas punkts un iespēja savu mīļāko dzejoli uzrakstīt uz asfalta. Izstāde „Sarmītes Radiņas dzejas fotogrāfijas”.

No 1. septembra A. Safronova gleznu izstāde „Daba varavīksnes krāsās” (bērnu lit. nod.).

18. septembrī „Bānītis alūksniešu atmiņstāstos” (bērnu lit. nodaļā).

26. septembrī 18.00 Detektīvu vakars - tikšanās ar rakstnieci Daci Judinu (administratīvās ēkas zālē).

29. septembrī 10.00 Jauno grāmatu diena: literatūras izstāde, apskats (abonements).

Alūksnes muzejā

Izstādes

No 29. augusta Daces Blūmas personālizstāde „Pirmais piedzīvojums par burtiem”.

Šī izstāde ir mēģinājums eksperimentēt ar to, ko var izdarīt ar burtiem. Tā ir ļoti bagāta pasaule ar plašām izpausmes iespējām. Izstādē aplūkojamie darbi tapuši aptuveni trīs gadu laikā, un tie ir gan drukāti, ar roku zīmēti un fotogrāfijās attēloti, gan no keramikas veidoti un uz porcelāna uzgleznoti.

Izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci 29. augustā pulksten 16.00.

No 29. augusta izstāde „Dažādi stāvokļi”.

Izstādē būs apskatāmas Madaras Gulbes glezniecība un Bārbalas Gulbes stikla darbi. Abas mākslinieces savos darbos atveido ikdienišķo vidi ap mums šeit Latvijā – meži, pļavas, jūra un dabas parādības - saule, vējš, lietus.

(Tikšanās laiks ar māksliniecēm tiks precizēts – aicinām sekot līdzi informācijai!)

Pastāvīgās ekspozīcijas

„Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Gleznotājs, portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un iemīlēts mākslinieks, viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem.

„Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba”. 1941., 1949. gada represiju atceres ekspozīcija.

„Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Atmiņas par laiku, kad Alūksnes parkā bija skulptūrdārzs, kurā atradās tēlnieču L. Līces, V. Mikānes, G. Grundbergas veidotie darbi.

„Marienburgas cietoksnis” (cietokšņa makets). Alūksnes viduslaiku pilsdrupas ir valsts nozīmes arhitektūras un arheoloģijas piemineklis. Pilsdrupas atrodas Alūksnes ezera lielākajā salā - Pilssalā. 

Alsviķu pagastā

21. septembrī no 9.00 Strautiņos pie pamatskolas tradicionālais XV Alsviķu Miķeļa jampadracis ar andeli un plašu kultūras un izklaides programmu.

Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: „Rakstīt - nozīmē ne tikai izpētīt apkārtējo pasauli, bet arī sevi…” - rakstniekiem Andrim Akmentiņam - 45, Ernestam Aistaram - 115, „Nedienas pasakās” - Mirdzai Kļavai - 90.

Annas pagastā

4. septembrī 10.00 Annas bibliotēkā senioru tikšanās „Pie kafijas tases”.

16. septembrī 10.00 Annas kultūras namā senioru kopas „Virši zied” ikmēneša tikšanās.

27. septembrī 12.00 Alūksnes Lielajos kapos novadnieces, dzejnieces Skaidrītes Kaldupes pieminekļa atklāšana. Turpinājums 14.00 dzejnieces tēva mājās Annas pagasta „Rūnēnos” pasākums „Lūdzu, gaidītie, atnāciet pasērst” – atmiņas par Skaidrīti Kaldupi un viņas darbu lasījumi. Aicinām piedalīties novada dzejniekus ar saviem literārajiem darbiem un visus interesentus. Lasījumiem pieteikties pa tālruni 26252091 vai e-pastu: ina.an PIE tvnet PUNKTS lv.

Pasākuma apmeklētājiem tiks nodrošināts bezmaksas transports maršrutā: Jaunanna 11.15 – Anna 11.30 – Alūksne (stāvlaukumā pie kafejnīcas „Altiņš” Ojāra Vācieša ielā)11.45, atpakaļ - pēc pasākuma.

Annas bibliotēkā literatūras izstādes: pirmajam Latvijas Valsts prezidentam Jānim Čakstem – 155, „Izvēlies savu mīļāko dzejnieces Skaidrītes Kaldupes literāro darbu”.

Jaunalūksnes pagastā

21. septembrī 13.00 Bejā Mākslas zāģēšanas sacensības „IERŪCINI ZĀĢI UN ĻAUJIES FANTĀZIJAI IV”. Pasākuma programmā: lielā zāģēšana, aktivitātes līdzjutējiem mazajās darbnīcās, koncerts, spēka vira, godalgošana. Sacensībās jāpiedalās darba apstākļiem piemērotā aprīkojumā, ar savu motorzāģi un radošu ideju no latviešu tautas pasakām. Pieteikšanās līdz 12. septembrim pie Bejas novadpētniecības centra pārzines pa tālruni 25664432.

Jaunannas pagastā

17. septembrī 10.00 Jaunannas tautas nama mazajā zālē senioru tikšanās 2013./2014. gada sezonas notikumi attēlos, aktivitāšu plānošana.

25. septembrī 18.00 Jaunannas tautas nama mazajā zālē „Mākslas studijas” jaunās sezonas pirmā nodarbība, vadītāja Mārīte Mičule.

27. septembrī 20.00 Jaunannas tautas namā pašdarbības kolektīvu sezonas atklāšana.

27. septembrī 22.00 Jaunannas tautas namā BALLE, spēlē grupa „Otto”. Ieeja:  2,50 EUR.

Jaunannas bibliotēkā literatūras izstādes: „Dzejas rindas var aizskart dvēseles stīgas” – Dzejas dienām veltīta izstāde, „Mana baltā orhideja” – rakstniecei Mirdzai Kļavai – 90.

Jaunlaicenes pagastā

Jaunlaicenes muižas muzejā: skolām „Skološanās ne pa jokam” (informācija pa tālruni: 29356277),  nodarbības „Kad muižā zvani skanēja”, „Dārgumu meklēšana”, „Vāveru tīšana” (informācija par rotaļlietām 18. - 20. gs.), „Pastalu darināšana” (informācija par kāju aušanu 17. - 20. gs., apgūstam pastalu darināšanu, izgatavojam sev suvenīru), „Malēniešu vārdu spēle” (ieskats senajā malēniešu izloksnē), „Cāļu sargāšana”, „Divu zaķu ķeršana”; izstāde „330 skolas gadi”, pamatekspozīcija „Jaunlaicenes muiža”, no 5. septembra „Malēnieši Opekalna draudzē”.

Kalncempju pagastā

No 23. līdz 27. septembrim Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā izstāde „Tas izaudzis manā dārzā”. Aicinām izstādei pieteikt savu dārzā izaudzēto.

27. septembrī 14.00 Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā programma „Kartupeli, kartupeli, kas ir tavi brāļi”. 

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā izglītojošās programmas brīvā dabā lieliem un maziem:

- „Čaklā bitīte” - stāsts par bitēm un medu pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērnu grupām;

- „Veļas diena” - sārma gatavošana, veļas mazgāšana ar koka veļas mazgājamo mašīnu, velēšana, gludināšana ar ogļu gludekli. Programma piemērota dažādu vecumu auditorijai;

- „Neba maize pati nāca” - stāsts par maizes ceļu no grauda līdz maizes kukulim, izmantojot muzeja krājuma priekšmetus. Maizes cepšana uz koka iesmiem. Programma piemērota dažādu vecumu apmeklētājiem;

- „Kartupeli, kartupeli, kas ir tavi brāļi” - dārzeņu programma ar kartupeļu rīvēšanu, kāpostu ēvelēšanu un ābolu sulas spiešanu un cienāšanos ar kartupeļu pankūkām. Programma piemērota dažādu vecumu apmeklētājiem;

- Kāzu programma – atraktīva programma ar līdzdarbošanos un kopā dziedāšanu jaunlaulātajiem un kāzu viesiem;

- izzinošas un atraktīvas ekskursijas ar apmeklētāju aktīvu līdzdarbošanos: amata prasmju iemēģināšanu, rotaļām, dziesmām, orientēšanās spēlēm un atjautības uzdevumiem, kas var būt jauks kopā būšanas mirklis gan dažādu vecumu radu vai draugu pulkam, gan darba kolektīvu atpūtai.

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā

13. septembrī

Pļaujas svētki Atē „Neba maize pati nāca”

11.00 Svētku atklāšana

12.00 Seno darbu darīšana:

Līdzdarbosimies labības kulšanā ar spriguli un kuļmašīnu, graudu malšanā, maizes cepšanā un degustācijā, vilnas un linu apstrādē, piena seperēšanā, sviesta kulšanā, kartupeļu rīvēšanā un pankūku cepšanā, veļas mazgāšanā, podniecības un kalēja darbos, karošu grebšanā, sloksnīšu pinumu veidošanā, virpošanā, ragu rotu, pastalu un peterņu gatavošanā, aušanā, vērpšanā, adīšanā un citos darbos 

Dažādu maizniekmeistaru produkcijas degustācija

Mājražotāju un amatniecības tirgus

Alūksnes novada mazpulku veikums

Vizināšanās ar zirgiem, umurkumurs un citas atraktīvas izdarības

Svētkos ar mums kopā būs Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums” (vadītāji Inita un Agris Veismaņi), Jaunlaicenes folkloras kopa „Putnis” (vadītāja Inga Ārste), Ziemera pagasta folkloras kopa (vadītāja Ilze Briediņa), Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis (vadītāja Maruta Ločmele) un Rencēnu folkloras kopa „Rota” (vadītāja Irēna Garais) 

Pasākumu vada Dzintris Kolāts

Režisore - Ina Rubene

Pasākuma muzikālais noformējums - Zintis Cepurnieks

Pasākuma mākslinieciskais noformējums – Dina Semjonova

Ieejas maksa:

3 EUR pieaugušajiem, 1,50 EUR skolēniem, 7 EUR ģimenes biļete, 1 EUR autostāvvieta

Kalncempju bibliotēkā literatūras izstāde „Rakstniecei Mirdzai Kļavai 90”.

Liepnas pagastā

27. septembrī 15.00 pie Liepnas tautas nama sagaidīsim „Miķelīti” ar andeli, dejām, ražas izstādi u.c. izdarībām.

Liepnas pagasta bibliotēkā literatūras izstādes: Eiropas valodu dienai (22. - 30.09.), Dzejas dienām „Dzejnieki – novadnieki” (1. - 30.09.), grāmatu apskats 1. - 5. klasēm „„Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2014” grāmatas tev!” (25.09.).

Malienas pagastā

12. septembrī 15.00 Malienas pamatskolas sporta laukumā aktīvās atpūtas pēcpusdiena bērniem un vecākiem „Atvadas vasarai”.

12. septembrī 20.00 Malienas tautas namā Joku vakars „Priecājies, kamēr dzīvo!”. Piedalās Liepnas pagasta pašdarbības kolektīvi (ieeja: 1 EUR), 22.00 Rudens balle, spēlē duets „Ceļotāji” no Smiltenes (ieeja: 2,50 EUR).

Malienas bibliotēkā izstādes: „Šurp, grāmatas, uz skolu!”, „Miķelītis - bagāts vīrs”, „Nāk rudens apgleznot Latviju!”, Dzejas dienām veltīts pasākums „Ar krāsainām lapām ciemos pie grāmatām”.

Mālupes pagastā

13. septembrī 19.00 Mālupes Saieta namā Dzejas dienai veltīts pasākums „Atnāc ciemos pie dzejas un asterēm”.

27. septembrī 18.00 Svecīšu vakars Mālupes kapos.

Mālupes bibliotēkā Dzejas dienām veltīta izstāde „Iepazīsti jaunos autorus Mālupē”, „Bērnu žūrijas” ekspertu dzejas lasījumi, rudens ziedu izstāde, izstāde „Pirmajam Latvijas Valsts prezidentam Jānim Čakstem – 155”.

Mārkalnes pagastā

12. septembrī Mārkalnes pagasta bibliotēkā Jauniešu dzejas lasījumi „Arī es ko atradu dzejā”.

Mārkalnes pagasta bibliotēkā literatūras izstādes „Sākam maratonu Bērnu žūrija 2014”, „Sveiciens skolotājiem”.

Pededzes pagastā 

1. septembrī 10.00 Pededzes bibliotēkā Zinību dienai veltīta literatūras izstāde „Lai brīdi atdzīvojas pagātnes strauts”.

11. septembrī 14.00 Pededzes bibliotēkā Dzejas dienu ietvaros: dzejas lasījumi “Cik zaļa zāle, debess zils, kā saule plaukst!” (J. Rainis), izdarības Pasaku takas pieturās „Dievs valda pār zvēriem, putniem, liek upes rakt, pavēl dziesmas mācīties, nodarbina daždažādi”.

Zeltiņu pagastā

27. septembrī 17.00 Zeltiņu kapsētā svecīšu vakars.

27. septembrī 19.00 Zeltiņu tautas namā piemiņas pasākums „Zeltiņu Liepiņi”, filmas par ilggadēju Zeltiņu ārstu Rūdolfu Liepiņu un novadnieku - aktieri, jokdari, dziesminieku Edgaru Liepiņu. Ieeja brīva.

Zeltiņu bibliotēkā Dzejas dienām veltīta izstāde.

Zeltiņu muzejā pastāvīgās ekspozīcijas: „Novadnieku istaba”, „Nesenā pagātne”, „Mana skola Zeltiņos", izstādes: „Rokas bagāža”, „Alises ceļš”, foto ekskursijas: „Zeltiņi 2013”, „Gadsimtu vējos šūpojoties”, ekskursijas uz bijušo PSRS kodolraķešu bāzi.

Ziemera pagastā

Māriņkalna bibliotēkā izstādes: „Kā māmuļa skola jūs gaida, Un mīlīgi durvis ver…” (1. -  6.09.), „Miķeļi – rudens saulgriežu laiks” (18. - 30.09.), „Uz priekšu ar paceltu galvu…” (aktrisei Dacei Bonātei – 55; 11. - 25.09.).

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
www.aluksne.lv

Zinību dienā, 1.septembrī, plkst.17.00 Valmieras Kultūras centrā notiks īpašs Valmieras Mūzikas skolas audzēkņu un pedagogu koncerts – dāvana skolēniem un ģimenēm, uzsākot jauno mācību gadu.

            Pasākumā būs klausāmi ne tikai individuāli muzikālie priekšnesumi, bet tajā uzstāsies arī kori, orķestri un stīgu kvartets. Tāpat sevi prezentēs jaunie Valmieras Mūzikas skolas pedagogi. Koncerta sākumā, kā ierasts, svinīgi zālē tiks ievesti paši mazākie – 1.klašu audzēkņi.

            „Šis ir tradicionāls jaunā mācību gada atklāšanas koncerts, kas vienmēr pulcina plašu klausītāju loku. Ieradušies ne tikai vecāki, bet arī māsas, brāļi, vecvecāki un citi radinieki, jo koncertā valda pozitīva gaisotne, skan liriska un mazliet vasarīga mūzika, atgādinot ikvienam par brīvdienām un tuvojošos krāšņo rudeni,” stāsta Valmieras Mūzikas skolas direktors Aivars Cepītis.

            Sagaidot jauno mācību gadu, skolas direktors audzēkņiem novēl nezaudēt vēlmi apgūt mūziku un iepazīt instrumentu. „Saprotu, ka mācīšanās process bieži vien ir smags, prasa pacietību un garas stundas cītīga darba, taču vēlu, lai skolēnos valda izturības, možuma, varēšanas un drosmes gars, nevis slinkums. Parasti skolēni līdz 9.klasei ir jāmudina, bet pēc tam viņi saprot – tas bija tā vērts, gribu turpināt! Novēlu reiz izjust šo sajūtu ikvienam mūsu skolas audzēknim!”

            Savukārt pedagogiem A. Cepītis atgādina, ka par visu svarīgāka ir vēlme bērniem iemācīt zināšanas un prasmes, jo gandarījums, kas pārņem redzot savu skolēnu spēlējam brīnišķīgu skaņdarbu, kas saviļņo ikvienu skatītāju zālē, ir neaprakstāms. „Celsim latiņu vēl augstāk, jo visi gribam, lai Valmieras Mūzikas skola reiz iegūtu vidusskolas statusu!”

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Zinību dienā, 1.septembrī, no plkst.12.00 līdz 15.00 Valmieras muzeja pagalmā notiks pasākums visai ģimenei „Citāda skola”. Lai atgādinātu bērniem par aizraujošo mācīšanās procesu, sagatavots plašs aktivitāšu loks – radošās darbnīcas, sportiskās aktivitātes, dažādu loģikas uzdevumu risināšana un citi pārsteigumi. Īpaši aicināti jaunāko klašu skolēni un pirmsskolas vecuma bērni.

Sešu interesantu mācību stundu veidā – Mātes valoda, Rokdarbi, Loģika, Māksla, Mūzika un Vingrošana – ģimenes varēs mēģināt atšifrēt tekstu, risināt dažādus loģikas un matemātikas uzdevumus, sameklēt rūtīs pazudušus ciparus, no salmiem veidot lelles, darboties ar sāls mīklu, veidojot interesantas figūras, atpazīt dažādus mūzikas instrumentus un to nosaukumus, kā arī staigāt ar „Milža pēdām”.

Visas nodarbības vērtēs skolas pārzinis, un, kā jau ikvienā skolā, tiks liktas arī atzīmes. Noslēgumā dalībniekiem tiks dāvātas noderīgas un saldas balvas.

 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

No svētdienas, 31.augusta, promenādē pie Dzirnavu ezeriņa uzziedēs krāšņas ziedu kompozīcijas, kas ikvienam atgādinās par tradicionālajiem un iemīļotajiem Ziedu svētkiem „Uzziedi, Valmiera!”. Tie pilsētā norisināsies jau 11.gadu pēc kārtas. Kā pastāstīja pilsētas māksliniece Inta Skrastiņa, kompozīcijas tiks radītas kā veltījums bērniem un jauniešiem, uzsākot skolas gaitas. „Veidosim ko radošu, jautru un dzīvīgu, lai ikvienu apmeklētāju pārņemtu pozitīvas emocijas un dzīvesprieks. Gribam, lai bērniem pirmā skolas diena ir bagāta sirsnības un prieka.”

            Šogad ir mainīta kompozīciju atrašanās vietas, bet māksliniece par to neskumst, jo, viņasprāt, radīsies vēl neredzētas un radošas idejas. Dzirnavu ezeriņā peldošās pīles, ap to augošās zāles, ziedi un krūmi, kā arī ūdens skaņas lieliski iedvesmo! „Katru gadu ar vislielāko degsmi ķeros klāt šim darbam, jo zinu – tas valmieriešiem un pilsētas viesiem dāvā prieku. Man šie būs piektie Ziedu svētki, un katru gadu atceros ar smaidu uz lūpām. Piedzīvoti jautri brīži, glābjot kompozīcijas no stiprām lietus gāzēm un eksperimentējot.”

            Šogad krietni sarucis dalībnieku skaits, kompozīcijas veidos vien ziedu saloni „Vētras” un „Rēzija”, SIA „Valmieras Namsaimnieks”, Valmieras muzejs, māksliniece Inta un vēl pāris brīvprātīgo. „Saprotu, ka tas ir laikietilpīgs un smags darbs un ne katrs to var mūsdienās atļauties, tāpēc aicinu cilvēkus nekautrēties un iesaistīties, ja viņi sajūt sevī māksliniecisko aicinājumu – dāvāt pilsētai krāšņu, ziedošu, aromātisku dāvanu,” norāda I. Skrastiņa. Iedzīvotāji aicināti nest ziedus 29. un 30.augustā uz promenādi pie Dzirnavu ezeriņa.

            Jāpiemin, ka paralēli Ziedu svētkiem, kā ierasts, Valmieras Kultūras centrā būs apskatāma dāliju izstāde. Par krāšņajiem ziediem jāpateicas selekcionārei Ritai Zaļais un dāliju audzētājai Maijai Breikšai.

            Laipni aicinām apmeklēt Ziedu svētkus 2014!

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste