Arhīva kalendārs

« September 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Pirmdien, 1.septembrī Valmieras muzeja Izstāžu namā notika izstādes „1914.gads – pirms un pēc” atklāšana, kas veltīta I Pasaules kara simtgadei. Izstādes autore – Ingrīda Zīriņa, māksliniece – Inta Skrastiņa. Uzzināsiet, kurā gadā izveidoja Vecpuišu parku, kur noritēja trešā lauksaimniecības un rūpniecības ražojumu izstāde, kurā Gaujas krastā atradās Karlovka jeb Kārliena un cik izmaksāja Valmieras pilsētas slimnīcas celtniecība.

Tāpat noskaidrosiet, kas vāca līdzekļus Sarkanā Krusta un Bēgļu palīdzības komitejām, kas saista latviešu strēlniekus ar Valmieru, kur mācījās bēgļu bērni un kur tika izvietoti rezerves bataljona (pulka) karavīri. Turklāt gūsiet apstiprinājumu faktam, ka tieši Valmierā 1916.gadā izgatavots sarkanbaltsarkanais karogs, kā arī uzzināsiet, kā valmierieši tika informēti par jaunās Latvijas valsts proklamēšanu. To visu un daudz ko citu atklāsiet izstādē, kas veltīta I Pasaules kara simtgadei – stāstā par notikumiem un cilvēkiem, kuri mainīja vēsturi.

Atskatoties vēsturē

            1914.gada vasara bijusi atšķirīgāka par aizvadītājām – mēnešiem svelmaina saule dedzinājusi zemi, debesis nedevušas ne pilīti lietus, laukos labība, nedabūjusi mitruma, ātri sāka dzeltēt. Saules apaļā ripa blāvi mirdzēja kā caur miglu, bet tā nebija migla... Tie bija dūmi, kas nāca no mežu un purvu ugunsgrēkiem. Ja mežu ugunsgrēkus kaut kā vēl bija iespējams ierobežot un apdzēst, daudz grūtāk nācās cīnīties ar izkaltušiem purviem. Ja uguni apdzēsa vienā vietā, tas pēc kāda laika parādījās citviet. Tajā gadā vēl kāds notikums radīja bažas cilvēku prātos – tas bija gaidāmais saules aptumsums. Veci ļaudis pareģoja, ka visas šīs neparastās dabas parādības vēstot ko ļaunu – kara tuvumu.

Jauniešiem, puišiem un vīriem gaidāmais karš sākumā šķita kā īslaicīga izklaidēšanās, bet tas izvērtās latviešu tautai par garu ciešanu ceļu. 1914.gada 16.jūlijā tika uzsākta daļēja mobilizācija Valkas, Valmieras, Cēsu un Ludzas apriņķī, bet, sākoties karadarbībai, mobilizēja vēl ap 120-140 tūkstošiem cilvēku...

Izstāde apskatāma līdz 29.novembrim.

Informāciju sagatavoja:

Ingrīda Zīriņa

Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītāja

Piektdien, 5. septembrī plkst. 17:00 Valkas novadpētniecības muzeja dārzā gaidāma trioletu un dzejas pēcpusdiena “Viss pārejošs ir, tu jau zini…”.  Dzeju lasīs dzejnieki Daiga Lapāne, Silvija Keivo un Harijs Krūze, pasākumu kuplinās dziesminieks Jānis Cirvelis. Pasākumā kopīgi atcerēsimies dzejnieku, trioletu meistaru Jāni Baltvilku, kuram šogad paliktu 70.

 

Informāciju sagatavoja Valkas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere

Sestdienas, 6. septembra pēcpusdienā Alūksnes stacijā aicinām svinēt 111. dzimšanas dienu Gulbenes – Alūksnes bānītim! Bānīša dzimšanas dienas svinības sāksies Gulbenes stacijā pulksten 11.30, Stāmerienē – 12.00, bet Alūksnes stacijā, kur šogad paredzēta īpaši grandioza programma „Ar pilnu tvaiku!”, svētki sāksies no pulksten 14.00. Tad jubilāra gaidīšanas rosībā līdz pat pulksten 17.00 varēs iejukt amatnieku tirdziņā, nobaudīt Ferdinanda smeķi (zupu), izmēģināt spēkus malēniešu umurkumurā vai piedalīties dažādās citās jautrās izdarībās kā mazajiem, tā lielajiem svētku apmeklētājiem. Pasākuma laikā ikvienam, kas vēlēsies, būs iespēja fotografēties ar jauno tvaika lokomotīvi „Ferdinands”.

Pasākumā piedalīsies un jestru garu uzturēs atraktīvās māsas Legzdiņas, klātesošajiem par prieku muzicē Ziemera folkloras kopa un arī jauns muzikāls veidojums - Alūksnes dauzoņu kapella „7 malēnieši”.

Pēc sešu gadu sarežģītiem restaurācijas darbiem, šogad svētku apmeklētājus priecēs tvaika lokomotīve „Ferdinands”, kura ar svētku vilcienu dosies garā izbraukumā - no Gulbenes pulksten 13.00, pakavēsies Stāmerienā no 13.30 līdz 14.10, bet Alūksnes stacijā gaviļnieku ar „Malēniešu reisu” ierodamies sveiksim pulksten 15.35. Jubilāram svētkos uzgavilēs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris (diriģents Sandors Saulvedis Līviņš) un jauniešu koris „Balsis”, ko diriģē novadnieks Ints Teterovskis.

Vēlāk vakarā pulksten 20.00 Alūksnes stacijas laukumā uz koncertu „Uzdziedi, sirds gaiša kļūs!”, kas veltīts joku karaļa Edgara Liepiņa 85 gadu jubilejas piemiņai, aicina Guntis Skrastiņš, Žoržs Siksna, Māris Sloka, Dainis Skutelis, „TirkizBand” un „Bel canto” orķestris. Ieeja uz koncertu simboliska - ziediņš no piemājas dārza.

Svētku noslēgumā no pulksten 21.30 līdz 01.00 stacijas laukumā notiks retro disko balle, kurā par danču mūziku gādās DJ Salvis.

Alūksnē „Ferdinands” ar svētku vilcienu uzkavēsies līdz pat 19.55, kad dosies atceļā uz Gulbeni. Tiem, kas vēlēsies Gulbenē atgriezties ātrāk, būs iespējams no Alūksnes izbraukt jau 15.50. Savukārt tos, kuri Alūksni iecerējuši apmeklēt vakarā, bānītis vedīs no Gulbenes pulksten 18.00. Šos vilcienus vilks dīzeļlokomotīve.

Viesi no tālākām vietām apmeklēt Bānīša svētkus varēs, izmantojot a/s „Pasažieru vilciens” speciāli nozīmētu dīzeļvilcienu Rīga – Madona – Gulbene - Rīga, kurš aties no Rīgas pulksten 7.40 un atgriezīsies atpakaļ 21.33.

Ja laika apstākļi būs piemēroti, tad 6. septembrī Alūksnē notiks arī gaisa balonu festivāla „Liepna no putna lidojuma” aktivitātes. Labos laika apstākļos pulksten 17.30 ieplānots gaisa balonu lidojums pāri Alūksnei, savukārt pulksten 21.30 – balonu vakara spīdēšana stacijas laukumā.

Savukārt jauniešu koris „Balsis” kopā ar savu diriģentu Intu Teterovski Bānīša dzimšanas dienā alūksniešiem sarūpējis vēl vienu skaistu pasākumu – pulksten 18.00 ikviens būs mīļi gaidīts uz kora koncertu Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Bānīša svētku pasākumus organizē Alūksnes novada pašvaldība, Gulbenes novada dome, Stāmerienas pagasta pārvalde sadarbībā ar SIA „Gulbenes - Alūksnes bānītis”.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Piektdien, 5. septembrī plkst. 17:00 Valkas novadpētniecības muzeja dārzā gaidāma trioletu un dzejas pēcpusdiena “Viss pārejošs ir, tu jau zini…”.  Dzeju lasīs dzejnieki Daiga Lapāne, Silvija Keivo un Harijs Krūze, pasākumu kuplinās dziesminieks Jānis Cirvelis. Pasākumā kopīgi atcerēsimies dzejnieku, trioletu meistaru Jāni Baltvilku, kuram šogad paliktu 70.

 

Informāciju sagatavoja Valkas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere

13.septembrī Rīgas ielā Cēsīs notiks kultūras mantojuma dienas ar plašu vēsturiski izglītojošu programmu, kas būs interesanta gan pieaugušajiem, gan bērniem. Svētku viesi varēs iepazīt Cēsu vecpilsētas māju stāstus, programmā būs bezmaksas ekskursijas un darbnīcas, kino un spēles, kā arī piedāvājumā īpaša Cēsu ēdienkarte vecpilsētas kafejnīcās. Eiropas Kultūras mantojuma dienas Latvijā tiek organizētas ik septembri. Tā kā šogad Rīgai ir godpilnais Eiropas kultūras galvaspilsētas tituls un izsenis tiek uzskatīts, ka „visi ceļi ved uz Rīgu”, tad šogad kā galvenā kultūras mantojuma dienu tēma ir izvēlēta Rīgas iela. Cēsīs, kur iedzīvotāji jau ir iemīļojuši ikgadējo pasākumu Cēsu vecpilsētas māju stāsti, šajā septembrī ir ieplānota īpaša programma Rīgas ielas vēsturiskās nozīmes aktualizēšanai.

Rīgas iela ir galvenā Cēsu vecpilsētas – valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa iela. Tā izceļas ne tikai ar interesantu arhitektūru, Rīgas ielas ēkas bijušas liecinieces dažādiem Cēsu vēsturē būtiskiem notikumiem. Arī šobrīd Rīgas ielas apkārtne ir būtiska cēsnieku sabiedriskās dzīves veidošanā, kļūstot par mājvietu virknei kultūras pasākumu un radošu iniciatīvu. Rīgas iela Cēsīs ir vietējās inteliģences, radošo personību un pilsētas viesu iecienīta dzīves, pastaigu un atpūtas vieta. Tā vienmēr ir bijusi slavena ar grāmatniecības tradīcijām, rosīgu kultūras un politisko dzīvi – Rīgas iela bijusi mājvieta gan kultūras biedrībām un izdevniecībām, gan vēsturiskajam pilsētas rātsnamam.

Lai iedzīvotāji un pilsētas viesi atraktīvā formātā labāk varētu izzināt Cēsu vecpilsētas vēsturi, septembra otrajā sestdienā ar Rīgas ielas iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstu ir sagatavota plaša pasākumu programma Rīgas ielā Cēsīs, kurā visi interesenti ir aicināti piedalīties bez maksas.

Kultūras mantojuma dienu ietvaros tiks piedāvātas ekskursijas pieredzējušu gidu pavadībā, darbnīcas bērniem un pieaugušajiem Grāmatu otrā dzīve, Mēra ķēdes izgatavošana, Tērpu mākslīgā elpināšana, Kaligrāfijas skola, krāsojamās grāmatas bērniem „Cēsu vecpilsētas namu stāsti” atvēršanas svētki, ērģeļmūzikas koncerts, dokumentālais kino u.c. pasākumi.

Dalībnieki varēs iepazīties ar Cēsu vecpilsētas māju stāstiem, piedaloties kopīgā izzinošā spēlē. Visas dienas garumā spēkā būs īpašie Rīgas ielas kafejnīcu piedāvājumi.

Rīgas ielas svētku norisi Cēsīs atbalsta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Valsts Kultūrkapitāla fonds, Vidzemes plānošanas reģions.

Laipni aicināti Cēsīs Rīgas ielā!
Īpaši gaidīsim ģimenes ar bērniem, lai dotos kopīgā vēstures piedzīvojumā!

Svētku programma pieejama šeit.

Papildus informācija:
Ilona Asare, projekta vadītāja
Tel. 64127755, 27878275
Ilona.Asare PIE cesis PUNKTS lv

 

Sestdien, 13. septembrī, plkst. 20:00 notiks iemīļotais „Vidzemes novadu šlāgermuzikantu festivāls”. Arī šogad festivāls notiek daudziem jau pazīstamajā vietā – Valmieras pagasta kultūras namā. Sanākušos sestdien uz deju grīdas aicinās desmit atraktīvas un skanīgas grupas, bet pasākumu vadīs gadu gadiem nemainīgi populārās apvienības „Kantoris 04” vadītājs Armands Trambickis.

„Vidzemes novadu šlāgermuzikantu festivālā” vienuviet uzstāsies grupas „Tauriņdeja”, „Kompromiss”, „Priekšnojauta”, „Valmiermuižas pagrabs”, „Blēži”, „Alianse”, „Hardijs un Co”, „Mustangs”, „Ballīšu orķestris” un „Krelles”.

Aicinām uz pasākumu nākt ar groziņiem! Ieejas maksa līdz plkst. 21:00 – 2,00 eiro, vēlāk – 3,00 eiro.

 

Papildu informācija:

Līga Stebere

Valmieras pagasta kultūras nama vadītāja

Tālr.: 29489543

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631

E-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

 

Aivaru un Uldi Punkstiņus saista ne tikai radniecīgas saites, bet arī muzikāls projekts „Vega”. Brālēni dzīvo katrs savā Latvijas malā divu upju - VEntas un GAujas krastos. No tā tad arī radies projekta nosaukums. Aivaram dziesmas radušās, kuģojot starptautiskos ūdeņos, no darba brīvajā laikā un droši vien arī naktīs, kad virs jūras debesīs atspīd Vega Liras zvaigznājs. Brālēni kopā sākuši dziedāt jau 1996. gadā. Ir iznācis viņu pirmais ierakstu albums „Lido, dūja” ar vienpadsmit sirsnīgām — astoņām Aivara un trim Ulda — dziesmām.

Muzikāla tikšanās ar apvienības „Vega:” dalībniekiem, kurā brālēni dziedās un dalīsies piedzīvotajā tālās pasaules jūrās,   notiks 26. septembrī plkst 17:00 Valkas bibliotēkā.

Informāciju sagatavoja Ginta Dubrovska, Valkas novada Centrālās bibliotēkas vadītāja

 

2014. gada Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros visā Latvijā izceļ Rīgas ielas kultūrvēsturisko tēlu,  tādējādi pievēršot uzmanību Rīgas tēmai ārpus galvaspilsētas. Sestdien, 13. septembrī VALKĀ no plkst. 10:00-13:00 norisināsies vairāki pasākumi, uz kuriem aicināti visi interesenti.

-  Uz Rīgas ielas pie tiesas nama būs iespēja iepazīties ar Valkas novadpētniecības muzeja izstādi „Rīgas iela laiku lokos”.

-  Turpat pilsētas iedzīvotāji un viesi atraktīvā veidā (šaujot krāsu ar ūdenspistolēm) veidos gleznu – “Rīgas iela rudens noskaņās”.

-  Dodoties pastaigā pa Rīgas ielu un, pievēršot uzmanību tās kultūrvēsturiskajam mantojumam, varēs piedalīties viktorīnā.

-  Ņemot vērā, ka senāk Valkai cauri vedis Lielais pasta ceļš un Rīgas iela dēvēta arī par Seno Rīgas pasta ceļu, pie veikala “Top” norisināsies “Pasta sūtījumu rallijs ar iepirkuma ratiņiem”.

-  Skvērā starp Rīgas un Semināra ielām improvizētā Tējnīcā varēs baudīt siltu dzērienu un darboties radošajā darbnīcā.

-  Rīgas kultūrvēsturisku vērtību popularizācijas nolūkā ārpus galvaspilsētas, Valkas muzejā no 10:00 – 16:00 pateicoties RPAS “Rīgas Centrāltirgus” būs apskatāma R.Hofmaņa, J.Saliņa un M.Morkāna fotoizstāde „Pilsēta pilsētā” (Rīgas Centrāltirgus. Vide un norises).(Izstāde muzejā aplūkojama līdz 28. septembrim. Sīkāk www.muzejs.valka.lv)

Amatas novada pašvaldība sadarbībā ar nodibinājumu „Āraišu ezerpils fonds” jau otro reizi izsludina pieteikšanos konkursam par „Arheologu Zigrīdas un Jāņa Apalu prēmijas” piešķiršanu, kā mērķis ir popularizēt kultūras mantojuma apzināšanu un izpēti novadā, vēstures mācīšanu un sabiedrības izglītošanu, zinātnisko pētījumu un publikāciju izstrādi vēstures zinātnē.

Aicinām Vidzemes reģiona iedzīvotājus pieteikt gan savu, gan arī kāda zināma, atzinības cienīga novadnieka kandidatūru nominācijā „Par vēsturiskā mantojuma un cilvēka dzīves izpēti novados”.

Pieteikumus iespējams iesniegt Amatas novada domē personīgi vai elektroniski sūtot uz e-pastu amatasdome PIE and PUNKTS lv sākot ar š.g. 1. septembri līdz 1. novembra plkst. 17:00.

Latvijas Republikas proklamēšanas dienā 18.novembrī notiks apbalvošana, kā laikā nominācijas uzvarētājam tiks pasniegta prēmija 300 EUR apmērā.

Ar konkursa nolikumu var iepazīties http://www.amatasnovads.lv/apalu-balva/.

 

Informāciju sagatavoja:

Indra Paseka
Amatas novada pašvaldības
Tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālr.: +371 28339843

E-pasts: indra.paseka PIE and PUNKTS lv

12. septembrī plkst 18:00 Valkas pagasta Lugažu muižā notiks dzejas un mūzikas sintēzes vakars. Pasākumā tiks runāta I. Ziedoņa, Ā. Elksnes un citu autoru dzeja, kas atspoguļo rudens gājumu no septembra līdz novembrim. Dzejas vakaru krāsaināku izkrāsos trompetists Toms Zariņš, ģitāru spēlēs Keita Ontensone un ar balsi priecēs Anete Irkle. Pasākuma režisore – Zane Mīļā. Ieejas maksa: viens smaids.

Informāciju sagatavoja: Zane Mīļā, saieta nama "Lugažu muiža" vadītāja

27. septembrī plkst. 17:00 Strenču kultūras namā Mārtiņa Freimaņa fonds aicina uz Labdarības koncertu DODIET MAN SIRDI NO MĀKOŅIEM... Koncertā piedalās Mārtiņa Freimaņa draugi:  solisti AIJA ANDREJEVA, VALTERS FRĪDENBERGS, grupas “Tumsa” taustiņinstrumentālists NORMUNDS KALNIŅŠ, Liepājas teātra aktieris Viktors Ellers, Maija Kalniņa un Zanda Štrausa.

Strenču novada pašdarbības kolektīvi: koris “Rītu puse”, Jērcēnu Dzejas teātris, Deju kopa “Tīne”, Folkloras kopa “Mežābele”, ansamblis “Sudāruška” un Strenču Mūzikas skolas audzēkņi.

Kaimiņnovadu kolektīvi: Ansamblis “Ēveles meitenes”, soliste Lelde Poruka, Jānis Rolmanis un Mārtiņš Roziņš, muzikālā apvienība “Mati” no Burtnieku novada Matīšiem. Inga Ruka un ansamblis “Prieks, kur tu rodies!” no Smiltenes novada Grundzāles.

Visi koncerta ienākumi tiks ziedoti dokumentālās filmas “Freimis. Mārtiņš Freimanis” uzņemšanai. Ziedojumu kartes iepriekšpārdošanā var iegādāties Strenču kultūras namā vai rezervēt pa tālruņiem: 25422684; 64715630; 64715659.

Dodiet man sirdi no mākoņiem,

               Prātu – no ūdens un atvariem,

               Acis – no sniega.

               Vārdus zālē paslēpiet... /M.Freimanis/

 


Vairāk informācijas:
Ginta Gailīte,
Strenču novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr: 64715660
E-pasts: ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv
www.strencunovads.lv
 

Septembrī aktīvo darba sezonu atsāk teātri un jau 19.septembrī plkst.19.00 Gulbenes Kultūras centrā aicinām uz nepāspējamu komēdiju divās daļās"Mēs un mūsu sieva!" 
Kolumba cienīgi atklājumi, kaislību ugunis, dzīvi miroņi, neiedomājami sižeta pavērsieni, pašnāvību mēģinājumi, divi ģībieni, gandrīz kautiņš uz līdzenas vietas  un laimīgas(?) beigas.


Par Aīdas Ozoliņas spēlētās varones sirdi un vietu viņas dzīvē cīnīsies latviešu komiķi Jānis Kirmuška un Imants Vekmanis.


Izrādes režisore Indra Vaļeniece. 


Biļetes Biļešu Paradīzes kasēs, Gulbenē Ābeļu ielā 2 (PA “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” telpās)

Biļešu cenas: 4.00; 5.50; 7.00 Eur 


Ceturtdien, 11.septembrī, plkst.14.00 Valmieras 5.vidusskolā Dzejas dienu ietvaros viesosies dziedātājs Igo, sniedzot koncertu un prezentējot savu dzejas grāmatu „Debesis karstas”. Koncertā piedalīsies arī komponists un pianists Jānis Strazds.

Dzejoļu krājums „Debesis karstas” ir Igo trešā izdotā grāmata, kas ir kā turpinājums iepriekšējām divām grāmatām – gan stilistiski, gan arī formāta ziņā. Tajā publicētie dzejoļi ir radušies dažādos laika posmos. Grāmatā lasāmi dzejoļu cikli „Uguns” un „Zeme”, kā arī „Divu draugu” eseju cikls, kas iepriekš nav publicēti.

Daudzi grāmatā atrodamie dzejoļi ir kļuvuši par Igo dziedātajām dziesmām ar Jāņa Strazda, Valta Pūces un Aivara Hermaņa mūziku. Dzejoļu krājumu papildina Igo veidotie zīmējumi un grafikas, kas būs aplūkojamas arī pasākuma laikā.

Igo jeb īstajā vārdā Rodrigo Fomins (1962) ir latviešu mūziķis. 2006.gadā klajā nāca Igo dzejoļu krājums „Bezgalīgs tuvums”, kurā iekļauti mākslinieka dzejoļi, dziesmu teksti un zīmētās ilustrācijas. Savukārt 2008.gadā iznāca Igo stāstu un poēmu grāmata „Viss palēnām notiek” ar autora ilustrācijām.

Informāciju sagatavoja:

Justīne Deičmane

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

6. septembrī Kārķos, pie Spiģu alas, ceļoties pār Sedas upi ar laivām, ieradās 8.Velosēņošanas maratona dalībnieki no visas Latvijas. Tūristi kopumā trīs dienu laikā nobrauca 250 kilometrus.

 “Velobrauciens sākās Lodē, pēc tam ceļš veda cauri Beverīnas, Burtnieku, Valkas un Strenču novadiem. Brauciena mērķis nav tikai sēņošana un vakarā sēņu mērces gatavošana, bet arī dabas objektu un kultūrvēsturisku vietu iepazīšana. Dalībniekiem tas bija noslēpums un pārsteigums, ka Sedas upes krastā mūs sagaidīja pārcēlāji - Kārķu pagasta sporta darba organizatore Silva Mieze ar ģimeni. Viņi bija arī sarūpējuši gardas pusdienas. Tas izvērtās kā labs piedzīvojums. Pēc tam iepazinām Kārķus un bijušās Veckārķu pils apkārtni,” stāsta pasākuma organizators Beverīnas novada sporta darba organizators Aivars Grīnbergs.

Ar katru gadu Kārķus arvien vairāk apmeklē tūristi. Pēc Ziemeļu stīgas ceļa posma rekonstrukcijas, arvien vairāk aktivizējas tieši velotūrisms. Lai pēc iespējas labāk tūristiem palīdzētu orientēties pagasta teritorijā, vasarā tika uzstādītas vairākas ceļa norādes uz objektiem, bet septembra nogalē plānots atklāt karšu paviljonu ceļa “Ziemeļu stīga” malā, Lustiņdruvas takas aizsākumā, kas top projekta “Ieraugi un iepazīsti kultūrvēstures pērles Ziemeļu stīgas ceļa malā Kārķu pagastā”. Projektu finansē Eiropas Lauksaimniecības fonds Lauku attīstībai (ELFLA), līdzfinansējumu nodrošina Valkas novada dome. Būsiet vienmēr gaidīti Kārķos braucot vai nākot pa ceļiem, takām vai upēm!

Informāciju sagatavoja Sandra Pilskalne, 26391447

Piektdien, 12. septembrī, plkst. 18.00 Bērzaines tautas namā norisināsies dzejas dienu pasākums "Starp vasaru un rudeni". Viesosies laikraksta Ziemeļvidzemē “Liesma” literārās lappuses dzejnieki Aivars Ustups un Jānis Adamsons, kā arī Valmieras drāmas teātra aktieri un mākslinieks Alvils Rozentāls. Pasākuma laikā notiks Alvila Rozentāla gleznu izstādes atklāšana.

Izstādē būs aplūkojami mākslas darbi, kuros attēlotas ainavas – meži, dabas stūrīši, upes, kā arī klusā daba. Izvēloties gleznošanu par savu nodarbošanos, Alvils Rozentāls turpina savas dzimtas tradīcijas - viņa vecvectēvs ir slavenais gleznotājs Janis Rozentāls, vectēvs – Miķelis Rozentāls.

 

Informāciju sagatavoja: 
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

No 2014. gada 19. līdz 21. septembrim Rēzeknē notiks nometne Jauniešu Etno dienas 2014, kur savas zināšanas folklorā un etno mūzikā papildinās jaunieši no visas Latvijas.

Trīs dienas jaunieši varēs apgūt gan kolektīvās muzicēšanas prasmes, gan dažādu tieši Latgalei raksturīgu mūzikas instrumentu spēli, kā arī dejas improvizāciju. Starp pasniedzējiem būs Laima Jansone, Tālis Gžibovskis, Ilmārs Dreļs un citi izcili pedagogi, tostarp no Lietuvas. Nometnes dalībniekiem būs iespēja apmeklēt arī starptautisko zinātniski praktisko konferenci „Māksla un mūzika kultūras diskursā”.

„Jauniešu Etno dienās 2014” piedalīsies Rēzeknes „Vīteri”, Briežuciema „Soldanī”, Iecavas „Tarkšķi”, Jēkabpils „Riestava”, Lēdurgas „Putni”, Preiļu „Rūtoj”, Rīgas „Ceidari”, „Kokle”, „Skandinieki”, „Vārpas”, u.c.

Skatītāji aicināti uz „Jauniešu Etno dienu 2014” noslēguma koncertu 21. septembrī plkst. 14.00 Rēzeknes augstskolas zālē, kur būs iespēja redzēt visu nometnes dalībnieku un pasniedzēju uzstāšanos! Ieeja bez maksas.

„Jauniešu Etno dienas 2014” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Rēzeknes augstskolu, meistarklases tiek rīkotas sadarbībā ar Tautas muzikantu biedrību.

Atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) projekta „„Mediju radošā studija” darbības atbalsta programmas līdzdalībai kultūrpolitikas jomā” ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv  

 

Madonas muzeja rašanos pirms 70 gadiem sekmēja divu cilvēku – jaunās vēsturnieces Elzas Rudenājas un Madonas apriņķa partijas komitejas pirmās sekretāres Ievas Pliesmanes satikšanās. Kopīgu interešu un draudzības rezultātā 1944.gada 20.septembrī tika dibināts Madonas muzejs, kas sākotnēji atradās divstāvu namā Blaumaņa ielā 25, kur pirms tam mitinājās armijas daļa. Vairākus gadus vēlāk muzejs tika pārcelts uz ēku Valdemāra bulvārī 18, kur atradās līdz pat 2003.gadam.

70 gados no dažiem krājuma priekšmetiem, nelielām izstāžu telpām un trim darbiniekiem muzejs ir izveidojies par vienu no lielākajiem un spēcīgākajiem Vidzemē ar 130 tūkstošiem vienību lielu krājumu. Muzeja krājums ir mērķtiecīgi vākts, apkopots un sistematizēts, pārdzīvojot dažādus laikus. Mēs varam lepoties ar pirms 30 gadiem atklātajām izstāžu zālēm, kas ir vienas no labākajām Latvijā.

Iestādi, ko šodien redz apmeklētāji, vēstures pētnieki vai vienkārši garāmgājēji, veidojis ikviens darbinieks, kas tajā kādu laiku strādājis. Direktors, krājuma glabātājs, izstāžu organizators, pētnieks, arī apkopēja un sētnieks – katrs ieguldījis darbu, lai muzeju padarītu atpazīstamu, pieejamu un vērtīgu sava novada kultūras mantojuma glabātāju. Šodien darbinieki kopīgi izveidojuši izstādi „Madonas novadpētniecības un mākslas muzejam – 70”, lai atspoguļotu nozīmīgākos notikumus katrā desmitgadē, lai parādītu apmeklētājam no malas, kāds ir darbs muzejā, kā veidojas izstādes, kā priekšmets kļūst par vērtīgu krājuma sastāvdaļu.

Muzeja 70 gadu jubileju atzīmēsim ar konferenci „Kultūras mantojuma saglabāšana – pieredze, risinājumi, secinājumi”, kas notiks dienu pirms patiesā dibināšanas datuma – 19.septembrī pulksten 10.15. Lasījumi sniegs ieskatu Madonas muzeja 70 gados paveiktajā. Dalībniekiem būs iespēja noklausīties vairākus ziņojumus, arī par R.Blaumaņa „Brakiem”, ieskatīties mūsu kaimiņvalsts Lietuvas Anikšču muzeju darbībā, noskaidrot par Liezēres rūnakmeni un Latvijas karoga vēstures avotiem Cēsu muzejā, uzzināt kas ir „kultūras okupācija” u.c. Uz konferenci aicinām ikvienu muzeja apmeklētāju, vēstures pētnieku vai vienkārši interesentu, kas vēlas iepazīt muzeju no cita skatupunkta.

Sīkāka konferences norises gaita apskatāma muzeja mājas lapā (www.madonasmuzejs.lv), kā arī sekojot līdzi informācijai sociālajos tīklos.

Šajā dienā muzejs prezentēs īpašo jubilejas izdevumu, kas tapis, pateicoties Vidzemes plānošanas reģionam un Valsts Kultūrkapitāla fondam.

Esiet laipni aicināti piedalīties konferencē un apmeklēt izstādi Madonas muzeja izstāžu zālēs, Skolas ielā 10a, Madona.

 

Informāciju sagatavoja

Zane Grīnvalde

Izglītojošā darba nodaļas vadītāja

Valmieras muzejs aicina ikvienu Valmieras vēstures interesentu uz konferenci „Arheoloģiskie izrakumi Valmierā un apkārtnē: metodes, analīze, secinājumi”, kas notiks no 25. līdz 26.septembrim Valmieras muzejā.

Konferences mērķis ir iepazīstināt ar līdz šim paveikto Valmieras arheoloģiskajā izpētē.

Referātos būs iekļauti ne tikai jautājumi, kas saistīti ar atradumiem Valmierā un Zvejnieku kapulaukā pie Burtnieku ezera, bet arī izmantotās metodes un to daudzveidība arheoloģijā (dendrohronoloģija, sēņu un sporu pētījumi, izrakumi mitrzemē).

Konferencē referēs cienījamas arheoloģes, kuras veikušas izrakumus Valmierā un apkārtnē, Tatjana Berga, Viktorija Bebre, Ilga Zagorska, kā arī arheologs Oskars Ušpelis, kurš 2013.gada vasarā uzraudzīja Lāčplēša ielas rekonstrukciju.

Savukārt referenti Māris Zunde, Valdis Bērziņš un latviešu ģeologi Ieva Grudzinska un Normunds Stivriņš no Tallinas Tehnoloģiju universitātes Ģeoloģijas institūta demonstrēs plašākai auditorijai mazāk zināmas arheoloģijas metodes.

Dalību konferencē lūgums apstiprināt līdz 22.septembrim, zvanot pa tālruni 64210874, 26393332 vai rakstot e-pastu alberts.rokpelnis PIE valmiera PUNKTS lv.

Konferences programma

Informāciju sagatavoja:

Alberts Rokpelnis

Valmieras muzeja pētnieks

Pildot pavasarī doto solījumu atjaunot nu jau par tradīciju kļuvušos „Ceļotāju stāstu vakarus”, kuros sapņi mijas ar īstenību, 2.oktobrī plkst.18.30 Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC) atsāk otro „Ceļotāju stāstu vakaru” sezonu.

Pirmais vakara viesis šajā sezonā būs neremdināmais izaicinājumu meklētājs Andris Jākobsons, kurš savā stāstu vācelītē glabā tik daudz piedzīvojumu, ka varētu pietikt veselam ducim stāstnieku. A. Jākobsons organizējis divas Grenlandes kontinentālā ledāja traversa ekspedīcijas, devies slēpju pārgājienā vienatnē tālākajā uz ziemeļiem apdzīvotajā salu arhipelāgā, kā arī solo ekspedīcijā pievarējis Dienvidu puslodes augstāko punktu – Akonkagvu. Tā varētu turpināt vēl un vēl...

Paskaidrojot, kas ir šo piedzīvojumu virzītājspēks, kas liek meklēt, sapņot un iecerēto īstenot, Andris stāsta: „Jebkurš piedzīvojums man ir kā iekšēja nepieciešamība, dvēseles stāvoklis un sava veida reliģija. Šķiet, ka pasaules atklājējs manī sēž jau no bērnības. Pirmās atmiņas saistās ar aptuveni astoņu gadu vecumu, kad, veroties pasaules kartē un gandrīz neko nezinot par „lielajām ekspedīcijām”, sapņoju par ceļojumiem nezināmajā pasaulē.”

Jāteic, ka tie klausītāji, kuri nepacietībā gaida 2.oktobri, aicināti ielūkoties šī gada vasarā izdotajā Andra Jākobsona dienasgrāmatas miniatūrās „Vārdi ceļmalas putekļos”.

Lai gan dalība „Ceļotāju stāstu vakaros” ir bez maksas, vietu skaits ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikties iepriekš, rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, ierodoties personīgi Valmieras TIC vai zvanot pa tālruni 64207177.

Pagājušajā sezonā ar Portugāles bagāto kultūrvēsturisko mantojumu un gūtajām sajūtām klātesošos iepazīstināja bijusī Vidzemes Augstskolas rektore, asociētā profesore Dr. hist. Vija Daukšte. Elpu aizraujošus un smieklu pavadītus stāstus klāstīja pasaules apceļotāji un stāstu sērijas „100 latviešu stāsti” autori Ģirts Smelters un Kristaps Jēkabsons. Tūra Heijerdāla (Thor Heyerdahl) vārdu – „Robežas? Es nekad neesmu tās redzējis. Esmu tikai dzirdējis, ka tās eksistē dažu cilvēku prātos” – aktīvs sekotājs Kārlis Bardelis pastāstīja par piedzīvojumiem uz polārā loka. Savukārt, pirmās sezonas noslēgumā Aiva Lāce klātesošos ieintriģēja ar gada garumā uzkrātiem piedzīvojumiem Kamčatkā.

Nākamais Ceļotāju stāstu vakars paredzēts 30.oktobrī.

Informāciju sagatavoja:
Veronika Časnoviča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
Tūrisma informācijas konsultante
Mob.tel.: 28888760

19. un 20. septembrī Vijciemā notiks  tradicionālie Vijciema muižas svētki. Pirmā dienā būs svētki garam - dzejas lasījumi. Plkst. 16.00 - Vijciema tautas namā viesosies Valkas novada literātes Aija Ābena un Tamāra Elziņa. Otrajā dienā no plkst.11.00 notiks fiziskie pārbaudījumi - cīņa par tituliem "Muižas kučieris" un "Muižas stiprinieks". Būs auto un velo veiklības braucieni, kā arī armrestlinga sacensības.

Pasākumi plānoti gan bijušajās muižas ēkās, gan to pagalmos.

 

Vijciema muižas ēkas joprojām kalpo mūsu ikdienas vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja Vita Bērziņa, Vijciema tautas nama vadītāja 29386820

Piektdien, 12.septembrī, Cēsīs vienlaikus tika atklāti divi pasākumi – Eiropas Kultūras mantojuma dienas Latvijā kā arī projekts par Cēsu viduslaiku pils saglabāšanu sadarbībā ar Estfollas pašvaldību Norvēģijā.

Kā norādīja Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, Cēsis lepojas ar savu vēsturi. Tās vecpilsēta ir vienots kultūras piemineklis, kas pakāpeniski un uzmanīgi tiek atjaunots, lai sabalansētu cilvēku un kultūras mantojuma vajadzības un to mijiedarbība būtu patīkama un harmoniska.

“Mūsu kultūra, mūsu tradīcijas un mūsu senatne ir tas, ar ko pozicionējam Cēsis ārpasaulei. Mēs konsekventi rūpējamies par savu kultūras mantojumu. Kur vien iespējams, neceļam neko jaunu, bet atjaunojam vecās vērtības, piešķirot tām jaunu vērtību un funkcionalitāti,” akcentēja Rozenbergs.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis norādīja, ka “Cēsis ir pašvaldība, kas ļoti rūpējas par savu kultūrvēsturisko mantojumu”, piebilstot, ka tas tiek darīts ar labu izpratni par saglabājamajām vērtībām.

Pēc Dambja teiktā, tas arī kalpojis kā viens no iemesliem, lai Eiropas Kultūras mantojuma dienas Latvijā tiktu atklātas tieši Cēsīs. Šogad šīs dienas notiekot jau 19.reizi, šoreiz īpaši izceļot Rīgas ielas, kādas Latvijā kopumā ir 65, iesaistot arī Igaunijā esošas piecas Rīgas ielas.

Kā pastāstīja Cēsu Kultūras un tūrisma centra direktora vietniece Ilona Asare, Cēsīs ieplānota īpaša programma Rīgas ielas vēsturiskās nozīmes aktualizēšanai.

Sestdien, 13.septembrī, Rīgas ielā Cēsīs notiks kultūras mantojuma dienas ar plašu vēsturiski izglītojošu programmu, kas būs interesanta gan pieaugušajiem, gan bērniem. Svētku viesi varēs iepazīt Cēsu vecpilsētas māju stāstus, programmā būs bezmaksas ekskursijas un darbnīcas, kino un spēles, kā arī piedāvājumā īpaša Cēsu ēdienkarte vecpilsētas kafejnīcās.

Asare uzsvēra, ka svētkus veidos gan Rīgas ielas māju iedzīvotāji, gan veikalu īpašnieki, lai atraktīvā veidā stāstītu par ielas un visu Cēsu vēsturi. Ieskatu tajā varēja gūt jau piektdien, 12.septembrī, visā Rīgas ielas garumā, kur garāmgājējus uzrunāja grāfs fon Zīverss ar kundzi, kuri iepazīstināja ar Cēsu vēsturi dažādos tās posmos, izejot Rīgas ielu visā vecpilsētas garumā.

Vienlaikus interesenti tika iepazīstināti ar projektu, ko Cēsu novada pašvaldība sākusi Cēsu viduslaiku pils saglabāšanai sadarbībā ar Estfollas pašvaldību Norvēģijā. Projekta gaitā tiks veikta pils Rietumu toņa ārsienas un iekštelpu restaurācija, jumta seguma nomaiņa, kā arī uzlabota torņa pieejamība apmeklētājiem. Sadarbībā ar Norvēģijas speciālistiem Cēsu pilī norisinās ne vien pils praktiskās saglabāšanas darbi, bet arī restauratoru apmācība mūra drupu konservācijā un starptautiska konference par inovatīviem kultūras pasākumiem kultūrvēsturiskos pieminekļos.

Projekta „Cēsu viduslaiku pils saglabāšana reģiona sociālekonomiskai attīstībai” plānotais budžets ir 276 695 eiro. 90,21% no projekta izmaksām tiek segti no Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta programmas „Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana” neliela apjoma grantu shēmas „Kultūras mantojuma saglabāšana” finanšu līdzekļiem. Projekts ilgs līdz 2015.gada decembrim.

 

Informāciju sagatavoja:
Kārlis Pots
Cēsu novada pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītājs
karlis.pots PIE dome.cesis PUNKTS lv
+371 27885220 

Valkas pilsētas kultūras namā sestdien, 11.oktobrī plkst.16.00 notiks senioru amatiermākslas kolektīvu koncerts „ ..un atkal es izeju ringā !’’.

 Valkas pilsētā aktīvi darbojas senioru klubs „Zelta rudens”. Tajā ir vairāki amatiermākslas kolektīvi, viens no tiem – deju kopa. Tā 11.oktobrī nolēmusi ielūgt ciemos vairākus deju kolektīvus no Valkas un Smiltenes novadiem.Plkst.16.00 kultūras namā visi gaidīti uz koncertu „.. un atkal es izeju ringā!”. Tajā uzstāsies ne vien dejotāji, bet arī koris „Dziesmu rota” un senioru dramatiskais kolektīvs.

Gatavojoties šim pasākumam, ļoti gaidīsim interesantus foto, kuros redzami seniori! Foto līdz 10.oktobrim aicinām sūtīt uz e-pastu liga.pandalone PIE valka PUNKTS lv vai atnest uz kultūras namu!

Ieeja- 1 eiro

Informāciju sagatavoja Līga Pandalone, Valkas pilsētas kultūras nama metodiķe, 29440558

Par veiksmīgiem sasniegumiem kultūras tūrismā attīstībā un tā veicināšanā, Hanzas pilsēta Limbaži iegūst otro vietu starptautiskā konkursā „Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis 2014”. Konkursā piedalījās 27 tūrisma galamērķi no 11 dažādām Eiropas Savienības valstīm – Latvijas, Bulgārijas, Kipras, Vācijas, Francijas, Grieķijas, Itālijas, Rumānijas, Spānijas, Zviedrijas un Lielbritānijas.

Balvas pasniegšanas ceremonija notika 2014. gada 12. septembrī Grieķijā, Eiropas  Savienības starpreģionu sadarbības programmas INTERREG IVC projekta CHARTS noslēguma konferences laikā, kurā kā viens no projekta partneriem ir iesaistījusies arī Vidzemes Tūrisma asociācija. Balvu saņēma Limbažu novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Didzis Zemmers, to pasniedzot Eiropas kultūras tūrisma tīkla (European Cultural Tourism Network - ECTN) valdes loceklim Tomasam Olsonam no Zviedrijas. Konkursā pirmo vietu ieguva kultūras maršruts „Way of Saint James” no Katalonijas Spānijā, savukart trešo vietu - Cittadella pilsēta no Veneto reģiona Itālijā. No Latvijas konkursā piedalījās Vecpiebalgas novads, Turaidas muzejrezervāts un Daugavpils pilsēta. Projekta CHARTS partnerorganizācijas pieteikumus iesniegt nevarēja.

Lai veicinātu kultūras tūrisma attīstību, projekts CHARTS  2013.gada novembrī Londonā, starptautiskās tūrisma izstādes „World Travel Market” laikā pirmo reizi Eiropā izsludināja konkursu tūrisma galamērķiem.  Konkurss tika rīkots ar mērķi noteikt vislabākos sasniegumus un rezultātus kultūras tūrisma jomā starp dažādiem Eiropas kultūras tūrisma galamērķiem. Konkurss tika fokusēts uz CHARTS projekta 12 labās prakses piemēriem, kuri tika īstenoti un ir uzrādījuši ievērojamus rezultātus un sasniegumus tūrisma galamērķos Eiropā par sekojošām tēmām - klimata pārmaiņas, mantojuma pieejamība, efektīva partnerība, sabiedrības kopienu iesaistīšana atbildīga tūrisma veicināšanā, kvalitātes kritēriji galamērķos, dzelzceļa mantojums, apmeklētāju informācija, vietu mārketings, kultūras maršruti, vietējie produkti un gastronomija, tradicionālās prasmes un arodi un velo tūrisma izmantošana galamērķos.

Konkursa pieteikumus izvērtēja žūrija – CHARTS projekta Konsultatīvās padomes locekļi, atbilstoši noteiktajiem kritērijiem: darbības tehniskais izpildījums, veiksmīga sasniegto panākumu atspoguļošana, darbību ilgstpējīgums, pievienotā vērtība tūrisma ilgspējībai reģionālajā politikā un atbilstība „Eiropa 2020” stratēģijai. Latviju žurijā pārtāvēja Ērgļu novada domes priekšsēdētājs Guntars Velcis. Žūrijas locekļi nevarēja vērtēt iesniegtos pieteikumus no sevis pārstāvētajām valstīm. Lai turpinātu kultūras tūrisma attīstību, konkursu tiek plānots rīkot katru gadu ar Eiropas Kultūras Tūrisma tīkla (ECTN) atbalstu, kas ir viens no CHARTS projekta partneriem un Vidzemes Tūrisma asociācija ir tīkla biedrs, kopš 2012.gada.

Kultūras tūrisma balva ir viena no projekta CHARTS aktivitātēm, kura tiek organizēta ar Eiropas  Savienības starpreģionu sadarbības programmas INTERREG IVC atbalstu un Eiropas Reģionālās Attīstības Fonda (ERDF) līdzfinansējumu.

Informācija par konkursu latviski: http://www.vidzeme.com/lv/jaunumi-vta/izsludinata-pieteiksanas-uz-balvu-kulturas-turisma-joma.html

Informācija par konkursu angliski un konkursa rīkotāju INTERREG IVC projektu CHARTS: http://www.charts-interreg4c.eu/events/charts-award-2014/

 

Informāciju sagatavoja:

Ieva Treija

Vidzemes Tūrisma asociācija

INTERREG IVC projekta CHARTS

sabiedrisko attiecību speciāliste

e-pasts: charts.mcu.ieva PIE gmail PUNKTS com">charts.mcu.ieva PIE gmail PUNKTS com 

Pasākuma organizatori - biedrība „Jauniešu vētra” ielūdz visus uz dabas izziņas pasākumu 27. septembrī plkst. 11:00 Skaņākalna dabas parkā, pie pašas Skaņākalna klints.

Pasākuma laikā tiks izstādītas Latvijas meistaru veidotās koka skulptūras, kas vēlāk tiks izmantotas jaunas – „Skaņu takas” – radīšanai Skaņākalnā.

Ikviens ir laipni aicināts uz trim radošajām darbnīcām. Pirmajā no tām ārstniecisko augu pazinēja Zeltīte Kaviere dalīsies zināšanās par ikdienā dabā sastopamajiem ārstnieciskajiem augiem, otrajā – Dabas aizsardzības pārvaldes vides izglītības speciāliste Ivita Ģērmane izglītos klausītājus par visapkārt esošo dabas daudzveidību un lietām, kas ikvienam būtu jāielāgo, atrodoties dabā. Savukārt trešo darbnīcu vadīs kokapstrādes meistars, kas parādīs, kā no koka bluķa var izveidot acīm tīkamu un skaistu skulptūru.

Pasākumā ir padomāts arī par aktīvā dzīvesveida piekritējiem. Parka teritorijā tiks rīkotas orientēšanās sacensības, kuru galvenais mērķis, izmantojot savas zināšanas un pieredzi par apkārtējo vidi, izpildīt interesantus un aizraujošus uzdevumus. Būs iespēja izmēģināt klinšu kāpšanu un līdzsvara meistaru nodarbības par virvēm, arī mezglu siešanu. Lietpratēji iepazīstinās ar mūsdienās iecienītu nodarbi – slackline, kas ir balansēšana uz starp diviem kokiem nostieptas platas lentes. Apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt gan savu līdzsvaru, gan noraudzīties, kā līdzsvara meistariem tas izdodas pat ar koka bluķi rokās.

Papildus aktivitātēm norisināsies arī vietējo mājražotāju un amatnieku tirdziņš. Atsaucīgie Kārļu skolas jaunieši demonstrēs koka auto, pierādot, ka koki un koksne ir ne vien plaši pielietojami, bet bez tiem arī nevaram iztikt.

Akustiskajā koncertā ar dziesmām un ģitārspēli uzstāsies Agrita Gruzdiņa, Ķoņu skolas mūzikas skolotāja, un Raitis Jelevičs, seno mūzikas instrumentu meistars ar saviem kolēģiem.

Pasākums ilgs no plkst. 11:00 līdz 15:00. Tiem apmeklētājiem, kas savus auto atstās pie Skaņākalna dabas parka ieejas un tālāk dosies kājām, ieeja dabas parkā būs bezmaksas. Savukārt parka apmeklētājiem, kuri uz pasākuma norises vietu vēlēsies ierasties ar savu personīgo automašīnu, būs jāmaksā standarta ieejas maksa – 5 EUR.

Pasākumu projekta „Radām novadām” ietvaros organizē biedrība „Jauniešu vētra” sadarbībā ar Mazsalacas novada domi, Mazsalacas novada Kultūras centru un Mazsalacas novada Tūrisma Informācijas un Uzņēmējdarbības atbalsta centru. Finansiālo atbalstu nodrošina Latvijas vides aizsardzības fonds un Mazsalacas novada pašvaldība.

Ļoti priecāsimies redzēt ikvienu mūsu pasākumā, lai iegūtu noderīgas zināšanas un visi kopā labi pavadītu laiku!

 

 

Ilze Sauša
Pasākuma „Koks un skaņas atdzīvojas Mazsalacā” koordinatore
Plašāka informācija: tālr.: 20067030, e-pasts: sausa.ilze PIE gmail PUNKTS com

Svētdien, 19. oktobrī plkst. 16.00 Valkas pilsētas kultūras namā jau vienpadsmito reizi notiks Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu mākslinieku koncerts.

2003. gadā pēc toreizējā Valkas pilsētas mēra Venta Armanda Kraukļa ierosmes Valkā tika aizsākta skaista tradīcija- ik gadu Valkas pilsētas kultūras namā notiek Latvijas Nacionālās operas un Igaunijas Nacionālās operas mākslinieku koncerts. Tas izpalika vien 2009.gadā, kad kultūras namā notika renovācija.

Daudzi opermūzikas cienītāji Valkā un tuvējā apkārtnē šos ikgadējos koncertus gaida ar lielu nepacietību, jo katrā no tiem ir cieša saikne starp solistiem un klausītājiem.

Plānots, ka koncertā, kas svētdien, 19. oktobrī plkst. 16.00 notiks Valkas pilsētas kultūras namā, piedalīsies  INO solists Urmass Poldma,  LNO solisti Evija Martinsone, Dana Bramane, Laura Grecka, Jūlija Vasiļjeva, Rihards Mačanovskis, Jānis Apeinis, Raimonds Bramanis, kā arī Latvijas Nacionālās operas orķestris.

Diriģents – Normunds Vaicis.

Koncertā skanēs populāra mūzika no operetēm.

Biļetes uz Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu mākslinieku koncertu maksās 15;12;10 un 7 eiro.
Tās katru darba dienu no plkst.8.00 līdz 20.00 var iegādāties Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta.

Biļetes iespējams arī iegādāties, zvanot pa tālruni 6472305564723055 vai 2023596720235967, (norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi , uz kuru nosūtīt Valkas novada domes rekvizītus biļetes apmaksai.)Biļete apmaksājama 3 dienu laikā un saņemama pirms koncerta pie dežuranta.

Koncertu finansiāli atbalsta Valkas novada dome, SEB banka, informatīvi - laikraksti „Ziemeļlatvija’’, „ Valgamaalane.

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.

Informāciju sagatavoja Līga Pandalone, Valkas pilsētas kultūras nama metodiķe, 2944055829440558

Visi tie, kuri nepaguva izmēģināt savus spēkus riteņbraukšanā, gan arī tie, kuri cīnās par „Valkas četrcīņa – 2014” laureātu godu, laipni aicināti 4. oktobrī, plkst. 11:00 uz tradicionālo skrējienu „Apkārt Zāģezeram”. Distances: lielā četrcīņa – 9,5 km, mazā četrcīņa – 5 km, veselības klase – 5 km. Būs arī skrējiens bērniem no 3 – 11 gadiem.

Sacensībām lūgums reģistrēties elektroniski: www.valka.lv/sporta-pasakumu-rezultati/

Valkas novadā deklarētajiem iedzīvotājiem dalība sacensībās – bez maksas! Pārējiem – piesakoties 10 dienas iepriekš – 5 EUR pieaugušajiem, 2 EUR bērniem, sacensību dienā – 7 EUR.

Sekojiet jaunākajai informācijai par sportu Valkas novadā: www.valka.lv/sports.

Sacensības organizē: Valkas novada dome

Informāciju sagatavoja: Kristīne Karole – Valkas novada domes Sporta un jaunatnes daļas vadītāja

Sestdien, 27. septembrī – Starptautiskajā tūrisma dienā Alūksnē pašvaldības tūrisma informācijas centrs organizē ekskursiju, kurā ikviens ir aicināts tuvāk iepazīt baronu fon Fītinghofu dzimtu un tās ieguldījumu Alūksnes attīstībā.

Ekskursija „Pa barona fon Fītinghofa pēdām” sāksies pulksten 13.00 un tās dalībnieki aicināti pulcēties pulksten 12.50 pie tūrisma informācijas centra, kas atrodas Pils ielā 25A. Ekskursiju vadīs gids Gunārs Ozoliņš un dalības maksa tajā ir 1 eiro no personas.

Ar Fītinghofu vārdu tagadējās Alūksnes teritorija saistīta jau kopš tālā 14. gadsimta, kad par pirmo komturu Livonijas ordeņa Marienburgas pilī, kas atradās Alūksnes ezera lielākajā salā – Pilssalā, kļuva Arnolds fon Fītinghofs. 18. un 19. gadsimtā Fītinghofu dzimtas valdīšanas laikā pašreizējā Alūksne ļoti attīstījās - te tika uzbūvētas daudzas izcilas muižas apbūves kompleksa ēkas un izveidots parks, kas šobrīd ir tūristu iecienīti apskates objekti.

Sīkāka informācija par Starptautiskās tūrisma dienas pasākumu Alūksnē saņemama, zvanot pa tālruņiem 2577996525779965 vai 6432280464322804.

Informāciju sagatavoja: Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 6438150264381502; 2664674926646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

6438150226646749

Sestdien, 27. septembrī pulksten 12.00 Alūksnes Lielajos kapos tiks atklāts novadnieces, rakstnieces Skaidrītes Kaldupes kapa piemineklis, bet vēlāk – pulksten 14.00 dzejnieces tēva mājās Annas pagasta „Rūnēnos” notiks pasākums „Lūdzu, gaidītie, atnāciet pasērst”, kurā ikviens interesents aicināts klausīties un dalīties atmiņās par Skaidrīti Kaldupi un viņas darbu lasījumos, savukārt novada literāti piedalīsies ar saviem literārajiem darbiem.

Skaidrītes Kaldupes tēvamājas ir Annas pagastā. Te viņa pavadījusi bērnību, mācījusies Annas, pēc tam Alūksnes skolās. Vēlāk arī neilgu laiku strādājusi skolā Alūksnē. Septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados dzejniece vasaras pavadīja Annā un viņa allaž bija atsaucīga un piedalījās vietējās sabiedriskās dzīves norisēs, tikās ar dzejas mīļotājiem gan Annā, gan Alūksnē un citviet. Rakstniece mūžībā aizgāja 2013. gada 6. janvārī, Zvaigznes dienā. Biedrība „Nāc pretim” nolēma, ka Alūksnes Lielajos kapos, vietā, kur apglabāta Skaidrīte Kaldupe, ir jābūt kapa piemineklim, kas turpmāk ikvienam kapsētas apmeklētājam atgādinās par dzejnieces atdusas vietu, - stāsta Annas pagasta bibliotēkas vadītāja, biedrības „Nāc pretim” valdes priekšsēdētāja Ina Balaņuka.

Lai varētu izgatavot un uzstādīt pieminekli, biedrība „Nāc pretim” izstrādāja un Alūksnes novada pašvaldībai iesniedza projektu „Piemineklis novadnieces, dzejnieces Skaidrītes Kaldupes piemiņai”. Pašvaldība, pamatojoties uz saistošajiem noteikumiem „Par Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu sabiedriski nozīmīgiem projektiem (pasākumiem)”, projekta īstenošanai – pieminekļa izgatavošanai un uzstādīšanai piešķīra 420 eiro.

Pieminekļa atklāšanā piedalīties aicināti visi Skaidrītes Kaldupes literārā veikuma mīļotāji, ļaudis, kas ar viņu sadarbojušies, un ikviens latviešu literatūras cienītājs. Tajā piedalīties uzaicināti arī Mazsalacas un Raunas ļaudis, ar ko dzejniece daudz sadarbojusies un kur bijusi bieža viešņa.

Alūksnes novada literāti, kuri ar saviem literārajiem darbiem vēlas piedalīties pasākumā, kas pēc pieminekļa atklāšanas notiks dzejnieces tēvamājās Annas pagastā, aicināti pieteikties lasījumiem pa tālruni 2625209126252091 vai e-pastu: ina.an PIE tvnet PUNKTS lv.

Pasākuma apmeklētājiem tiks nodrošināts bezmaksas transports maršrutā: Jaunanna 11.15 – Anna 11.30 – Alūksne (stāvlaukumā pie kafejnīcas „Altiņš” Ojāra Vācieša ielā) 11.45, atpakaļ - pēc pasākuma.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 6438150264381502; 2664674926646749
www.aluksne.lv

Cēsīs no 26.-28. septembrim notiks dažādi pasākumi atzīmējot Starptautisko tūrisma dienu. Saistošas nodarbes būs visai ģimenei - mākslas baudītājiem, aktīvās atpūtas cienītājiem, erudīcijas konkursu piekritējiem, vēstures izzinātājiem, topošajiem tūrisma uzņēmējiem.

Starptautiskā tūrisma diena ik gadu visā pasaulē tiek atzīmēta 27.septembrī, lai pievērstu uzmanību tūrisma nozīmei sabiedrībā, kultūrā, politikā un ekonomikā. Šogad ar Pasaules tūrisma organizācijas izvēlēto tēmu – tūrisms un sabiedrības attīstība - akcentēta tūrisma jomas ietekme uz vietējo sabiedrību, iespējām iedvesmot un radīt jaunas idejas dažadām pārmaiņām. Cēsis un apkārtne ir iecienīts tūrisma galamērķis gan vietējo, tā arī ārvalstu viesu vidū. Tas ietekmē vietējos uzņēmējus, kultūras dzīves organizatorus un arī jauniešus profesijas izvēlē.

Programma veidota sadarbībā ar tūrisma uzņēmējiem un pilsētas aktīvistiem. Jauniešiem būs iespēja tikties ar pieredzējušiem tūrisma uzņēmējiem un studentiem sarunā Kāpēc tūrisms?, pilsētas viesi un cēsnieki aicināti izzināt Cēsu vēsturi gida pavadībā ekskursijā pa vecpilsētu vai arī piedaloties fotoorientēšanās sacensībās. Savu erudīciju interesenti aicināti pārbaudīt viktorīnas vakarā kopā arī improvizācijas teātri no Valmieras ViA Gars picērijas Studio Pizza telpās. Mākslas cienītāji var baudīt daudzveidīgas izstādes pilsētā – Izstāžu namā, Jaunajā pilī, Sv. Jāņa baznīcā, Rožu laukumā Cafe 2locals telpās, viesnīcā Kolonna Hotel Cēsis un Pils ielā 7, Ruckas muižā. Vidzemes koncertzāle Cēsis jau 25.sept. aicina ekskursijā un Bēthovens un Liepājas koncerts. Pasaules latviešu mākslas centrs 27.septembrī rīko atvērto durvju dienu, kā arī pilsētā būs citas aktivitātes.

Šajās dienās īpašie piedāvājumi no atrakciju parka Ozolkalns, picērijas Studio Pizza, viesnīcas Kolonna Hotel Cēsis, viesu nama Laso, viesnīcas Gustavs un Cafe 2locals, restorāna Bohēma.

 

PROGRAMMA

CETURTDIENA, 25.SEPTEMBRIS

Vidzemes koncertzāle „Cēsis” piedāvā atklāt Starptautiskās tūrisma dienas jau 25.septembrī!

12:00 Pēterītis un vilks

Raunas ielā 12, Vidzemes koncertāzle “Cēsis”

Aicinām piedalīties aizraujošā stāstā, kura varoņus – drosmīgo puisi Pēterīti, vilku Vāvuli, putniņu Čiepsti, pīlīti Pēkšķi, runci Rasumu un nīgro vectētiņu – atveidos mūzikas instrumenti. Kas gan vēl labāk attēlos putniņa čivināšanu nekā flauta! Kas vēl labāk par oboju attēlos pīles pēkšķēšanu? Nu un ērcīga vectētiņa grīnošanos vislabāk attēlos fagots, tas taču katram skaidrs.

Biļetes: http://www.bilesuparadize.lv

 

16:00 Ekskursija Vidzemes koncertzālē “Cēsis” un 19:00 “Bēthovens un Liepājas koncerts”

Iespēja iegādāties komplekso biļeti, tikai EUR 5,00 un apmeklēt gan koncertu „Bēthovens un Liepājas koncerts” 25.septembrī, gan doties ekskursijā pa koncertzāles telpām gida pavadībā. Ekskursija norisināsies plkst.16:00 (ilgums – aptuveni 45 minūtes).

19:00 Bēthovens un Liepājas koncerts. Ilze Zariņa, vijole un Liepājas simfoniskais orķestris, diriģents Atvars Lakstīgala. Programmā: Fēlikss Mendelszons - Bartoldi, Ludvigs van Bēthovens,Vilnis Šmīdbergs.

Biļetes: http://www.bilesuparadize.lv

 

Piektdiena, 26.septembris

14:30 izstādes  “Apkārt pasaulei cēsnieka acīm” atklāšana

Pils laukums 9, Jaunā pils

Vēsturisku, praktisku un māksliniecisku priekšmetu izstāde, kas izveidota no cēsnieku atvestajiem suvenīriem no visdažādādākajām pasaules vietām. 

Suvenīru vēl var iesniegt līdz 21.sept. kopā ar īsiem aprakstiem. Pēc izstādes tie tiks atdoti īpašniekiem. Par izstādi: http://tourism.cesis.lv/lv/jaunumi/576.html

 

16:00 – 18:00 Tūrisma uzņēmēju un studentu tikšanās, sarunas par tēmu “Kāpēc tūrisms?”

Rīgas iela 23, Cēsu novada jauniešu dome

Tikšanās ar Vidzemes Augstskolas studentiem Amandu Zīlišķi, Tomu Treimani un Ungurmuižas vadītāju Ievu Malcenieci, tūrisma aģentūras Orhideja ceļojumu menedžeri Lieni Kārkliņu un Cēsis Hotel direktoru Laimoni Stafecki. Atjautības uzdevumi, tēja.

 

18:30 – 20:00 Ekskursija vecpilsētā “Naksnīgās Cēsis lāpu gaismā”

Sākums Pils laukumā 9, Cēsu Tūrisma informācijas centrā

Pastaigā pa naksnīgajām Cēsīm atklāsi pilsētas burvību.  Ar nostāstu un leģendu palīdzību lidosi caur pilsētas vēstures lappusēm. Lukturīšu gaismā dosies pa pilsētas bruģētajām ieliņām, izgaismotajiem parkiem un laukumiem.

Ekskursija latviešu valodā. Dalības maksa: 2,00 EUR(pieaugušajiem); 1,00 EUR(skolēniem, studentiem, pensionāriem).

 

Sestdiena, 27.septembris

11:00 – 17:00 Pasaules latviešu mākslas centrā atverto durvju diena

Lielā skolas iela 6, ieeja no pagalma

Pasaules latviešu mākslas centrs ir galerija, kur satiekas dažādu latviešu mākslas darbi un mākslas baudītāji no dažādiem kontinentiem. Galerijā izstādīti mākslas darbi no Zviedrijā, Lielbritānijā, ASV, Austrālijā u.c. valstīs dzīvojošiem latviešu māksliniekiem!

 

17:00 Muzikāls uzvedums "Rakstītāja"

Raunas ielā 12, Vidzemes koncertāzle “Cēsis”

Latvijas Radio kora, diriģenta Sigvarda Kļavas un režisora Roberta Rubīna veidotais koncertuzvedums „Rakstītāja” ir veltījums dzejnieces un folkloras teicējas Broņislavas Martuževas 90. gadu jubilejai.Muzikālais stāsts vedīs pa Broņislavas Martuževas dzīves takām, atklājot dažādas dzejnieces bagātā mūža epizodes, viņas pārdzīvojumus, sapņus un ilgas. Biļetes: http://www.bilesuparadize.lv

 

19:00 – 21:00 Viktorīnas vakars ar improvizācijas teātri “Improvizētais ceļojums”

Rīgas iela 20, Studio pizza

Izklaidējošs vakars kopā ar Vidzemes Augstskolas improvizācijas teātra ViA Gars priekšnesumu un iespēju iesaistīties ar auditorijai, kā arī komandu viktorīna par tūrismu un ceļotājiem Cēsu pusē ar iespēju laimēt balvas. Solās būs jautri!

Par pasūtījumiem Studio Pizza jānorēķinās pašiem, gaidāmi īpašie piedāvājumi.

 

Svētdiena, 28.septembris

14:00 Ekskursija – fotoorientēšanās sacensības “Ko meklē tūristi?”

Starts Pils laukumā 9, Cēsu Tūrisma informācijas centrā

Netradicionāls veids kā iepazīt Cēsu pilsētas saistošākos tūrisma objektus, kā arī no jauna atklāt to, kas ieraugāms tikai vērīgam ceļotājam. Papildus punkti komandām par atraktīviem tērpiem un aksesuāriem.

 


No 26. līdz 28.septembrim

10:00 – 17:00 Cēsu Viduslaiku pilī Viduslaiku aktivitāšu centrs

Pils laukums 9

Pils dārzā Viduslaiku pils darba laikā tiks piedāvātas dažādas viduslaicīgas aktivitātes, kas dos iespēju Pils kompleksa apmeklējumu bagātināt ar izklaidējošām un izzinošām nodarbēm.

 

Īpašais piedāvājums no Kolonna Hotel Cēsis

Vienības laukums 1

26.-28.09. tūrisma dienu apmeklētājiem divvietīgā numura cena 40.00 EUR, vienvietīgā 30EUR, kas ir vairāk kā 30% atlaide no dienas cenām. 15% atlaide apmeklējot restorānu Alexis.

 

Viesu nama “Laso” īpašais piedāvājums ģimenēm

“Alkšņi”, Priekuļu pag., Priekuļu novads

Apmetoties viesu namā no 26.līdz 28.septembrim visa ģimene kopā varēs izbaudīt izjādes zirga vai ēzelīša mugurā.

 

Īpašais piedāvājums viesnīcā “Gustavs”

Mazā Katrīnas 8

26. un 27.09.2014. atlaides viesnīcā: - 15% vienvietīgajam numuram un - 10% divvietīgajam numuram.

 

Aktīvā atpūta

Atlaides atrakciju parkā “Ozolkalns” 26., 27.sept.

"Saulkrasti", Drabešu pag., Amatas novads

Cēsu pils kompleksa apmeklētājiem 20% atlaide atrakcijai Supervāvere. Kuponu varēs izmantot 27.-28.sept. Piedzīvojumu parkā Supervāvere visiem aktīvās atpūtas cienītājiem ir iespēja izmēģināt vairāk kā 60 atrakcijas: augstu un zemu kokos izvietoti dažādi virvju ceļi, pārejas un šķēršļi, kā arī ierīkoti nobraucieni pa trosēm.

Darba laiks 10:00 - 18:00 (pēdējais apmeklētājs dodas trasē), vakariem kļūstot tumšākiem, darba laiks saīsinās. Lai pieteiktos un rezervētu apmeklējuma laiku: zvanīt 26400 200 vai 2839341028393410 .

 

Pastaigas Cēsu apkārtnē esošajās dabas takās

Svaigu gaisu un skaistas dabas ainavas aicinam izbaudīt Cīrulīšu dabas takās, Sarkanās klintis u.c. Plašāk: http://tourism.cesis.lv/lv/dabas-objekti/

 

Daudzveidīgas izstādes

“Jānis Cimze Vidzemē un Eiropā. Skolotājam un komponistam 200”

Pils laukums 9, Jaunās pils bēniņu stāvs

Izstāde atvērta Cēsu Vēstures un mākslas muzejā Jaunajā pilī atzīmējot mūsu novadnieka, izcilā latviešu skolotāja un kora kultūras pamatlicēja Jāņa Cimzes 200 gadu atceri. Jānis Cimze latviešu skolu vēsturē ir leģendāra personība, kurš no pamatiem veidoja pirmo draudzes skolotāju sagatavošanu Vidzemē. Pedagoga un komponista Jāņa Cimzes jubileja iekļauta UNESCO 2014. gada starptautiski nozīmīgo piemiņas dienu kalendārā.

Ieejas maksa: 1,50EUR (pieaugušajiem); 1,00EUR (skolēniem, studentiem, pensionāriem)

 

Gleznas “Mantojums”

Vienības laukums 1, viesnīcas “Kolonna Hotel Cēsis” Wenden zāle

Izstādē apskatāmi Vidzemes gleznotāju darbi olu tempera tehnikā. Izstāde atvērta līdz 30.sept., par apskati interesēties recepcijā.

 

Fotoizstāde “Negatīvs” pinhole tehnikā

Pils laukums 9, Jaunās pils 3.stāvs

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā Jaunajā pilī atvērta mākslinieku Kristiana Brektes un Modra Svilāna pinhole fotogrāfijai veltīta izstāde  "Negatīvs".  Darbi veidoti eksperimentējot ar pašu autoru veidotām analogām fotokamerām, jeb kastēm, kurās ievietotais akvareļu papīrs, klāts ar fotoemulsiju. Tverti ainavu, zvēru izbāzeņi, ēku fragmenti un lauku nomales.

Izstāde apskatāma līdz 30.sept.

 

Fotoizstāde “Kustība”

Pils laukums 3, Izstāžu nams

Franču fotogrāfa Žeralda Asulīna fotogrāfiju izstādē “Kustība” pārsteigs ne tikai ar mākslinieka skatījumu, bet arī izstādes atveidojumu.

Ieejas maksa: 1,50EUR (pieaugušajiem); 1,00EUR (skolēniem, sudentiem, pensionāriem)

Izstāde apskatāma no 15. līdz 30.sept.

 

Fotoizstāde “Dzīves ceļi”

Pils laukums 3, Izstāžu nams

Makslienes Intas Rutkas skatījums uz “Dzīves ceļiem”

Ieejas maksa: 1,50EUR (pieaugušajiem); 1,00EUR (skolēniem, sudentiem, pensionāriem)

Izstāde apskatāma no 18.sept. līdz 12.okt.

 

Ilustrāciju un leļļu izstāde „Festivāls turpinās…”

Pils laukums 3, Izstāžu nams

Bērnu grāmatu ilustrācijas no Eiropas profesionālā leļļu mākslas festivāla. Ieejas maksa: 1,50EUR (pieaugušajiem); 1,00EUR (skolēniem, sudentiem, pensionāriem)

Izstāde atvērta Cēsu izstāžu namā no 19. septembra līdz 2. novembrim

Izstādi apmeklēt īpaši aicinām ģimenes ar bērniem!

 

“Apkārt pasaulei cēsnieka acīm”

Pils laukums 9, Jaunā pils

Vēsturisku, praktisku un māksliniecisku priekšmetu izstāde, kas izveidota no cēsnieku atvestajiem suvenīriem no dažādām pasaules vietām. Izstāde apskatāma līdz 31.okt.

 

Gleznas “Ikonas”

Pils ielā 7

Gleznotāju darbi olu tempera tehnikā, kas ir lēns un rūpīgs process izmantojot dabīgās izejvielas. Gleznas tapušas gleznotāju vasaras plenēra “Kas ir ikonas noslēpums” laikā.

 

Cēsu Sv.Jāņa baznīcas torņa izstādes

Lielā skolas iela 8

Apmeklētājiem tiek piedāvāti fotokluba "Cēsis" projekta "Cēsis senāk un tagad" ietvaros īstenotie darbi. Skatītājus priecē Cēsu Vēstures un mākslas muzeja akvareļu kolekcijas darbi, kas veltīti Sv.Jāņa baznīcas tematikai. Patstāvīgai ekspozīcijai - "Zināmais par pirmo latviešu būvuzņēmēju Mārci Sārumu". Pateicoties Mārcim Sārumam 1853.gadā, vienā vasarā tika realizēts arhitekta P.Kampes projekts un uzcelts 65 m augstais baznīcas tornis.

Ieeja par ziedojumiem. Baznīca atvērta katru dienu 11:00 – 17:00, izņemot svērtdienās 13:00 – 17:00.

 

Ieskats bijušā Tirgus laukuma arheoloģiskajos darbos

Rīgas iela 24a, Cafe 2locals

Rožu laukums ir senais pilsētas tirgus laukums, kas savulaik bija viduslaiku pilsētas centrs.

 

Ulda Pīlēna gleznu un gobelēnu privātkolekcija

Raunas iela 12, Vidzemes koncertzāle “Cēsis”

Ievērojamu Latvijas mākslinieku gleznas un gobelēni no Liepājas uzņēmuma Ulda Pīlēna biroja privātkolekcijas

 

Gleznas, ilustrācijas “Seno latvju vieda”

Muižas iela 3, Ruckas izstāžu nams

Annas Drukas gleznas un ilustrācijas. Izstāde atvērta 27.septembrī 10:00 – 14:00.

 

Līdz oktobra beigām

Piedzīvojums ģimenēm un skolēnu grupām “19.gs. skola”

Pils laukums 9, Jaunā pils

Atrakcija ģimenēm “19.gs. skola” – iespēja ģimenes locekļiem salīdzināt savu bērnu, vecāku un vecvecāku skolas gaitas ar 19.gs.skolu. Ekspozīcijā, kas veltīta Jānim Cimzem varēs izmēģināt to laiku rakstāmpiederumus, vecajā drukā lasīt stāstiņus no senajām mācību grāmatām.

Programmas skolēnu grupām “19.gs. skola” – tās laikā skolēni uzzinās, kādi bija 19.gs. bērni un viņu ceļš uz skolu, kāda bija skolas kārtība un tajā lietotie priekšmeti un svešvārdi. Dažus no skolēnu piederumiem - tāfelītes un improvizētu grifeli, tinti un spalvu, bleipeideri skolēni izmēģinās paši. Vecākās klases uzzinās arī par ievērojamu Cimzes skolotāju semināra beidzēju skolas gaitām un vēlākajiem sasniegumiem.

 

Jaunās pils darba laiks septembrī: no otrdienas līdz svētdienām no 10:00 līdz 18:00

Jaunās pils darba laiks oktobrī: no otrdienas līdz sestdienai no 10:00 līdz 17:00, svētdienās no 10:00 līdz 16:00

Plašāk: http://tourism.cesis.lv/lv/muzejpedagogiskas-programmas/

*Programma var nedaudz mainīties.

 

Plašākai informācijai:
Laila Skujiņa
Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centrs
Galvenā tūrisma speciāliste
Pils laukums 9, Cēsis, LV-4101
Tālr.: 6412181564121815, 2831831828318318
E-pasts: laila.skujina PIE cesis PUNKTS lv www.turisms.cesis.lv

 

Aicinām iepazīties ar oktobra kultūras, atpūtas un sporta pasākumu kalendāru Alūksnes novadam.

Sporta pasākumi

11. oktobrī Alūksnes ezerā spiningošanas sacensības „Alūksnes rudens „plēsējs” 2014”.  Reģistrācija Ziemera pagasta „Jaunsētās” no 7.00 līdz 8.00, sacensību sākums 8.15.

11. oktobrī 11.00 Alūksnes ceļu pārvaldes iecirkņa zālē Alūksnes novada atklātais čempionāts pauerliftingā.

12. oktobrī 10.00 Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolas angārā J. Baltauša atceres turnīrs galda tenisā.

26. oktobrī 10.00 Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolas angārā novada atklātā kausa izcīņa 6.kārta galda tenisā. 


Alūksnē

4. oktobrī 18.00 Alūksnes kapos svecīšu vakars. Kursēs bezmaksas autobusi no autoostas un atpakaļ no plkst.16.00 līdz 20.00. Mārkalnes pagastā plkst.16.00 būs reiss uz Alūksnes kapsētu un atpakaļ pa maršrutu: Ietekas – Ponkuļi – Volkova – Blekteskalns – Mārkalne – Cirakalns – Zīles - Alūksnes kapsēta. Malienas pagastā braukšanai uz svecīšu vakaru lūdz pieteikties līdz 2. oktobrim personīgi pagasta pārvaldē vai pa tālruņiem 64354278, 29219720.

19. oktobrī 13.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas zālē teātra izrāde „Ontans i Anne” 4. daļa „Ontana traģēdija”. Biļešu iepriekšpārdošana no 23. septembra Alūksnes pilsētas Tautas nama kasē (Dārza ielā 11). Ieeja: 2,50 EUR, izrādes dienā – 3,50 EUR.

25. oktobrī  17.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas zālē grupas „Baltie lāči” koncerts. Biļešu iepriekšpārdošana Alūksnes pilsētas Tautas nama kasē un Biļešu paradīzes kasē (Dārza ielā 11)  no 23. septembra. Ieeja: 5 EUR.

25. oktobrī  no 9.00 līdz 13.00 Alūksnē, administratīvajā ēkā Dārza ielā 11 un laukumā pie tās notiks mājražotāju un amatnieku ražojumu tirdziņš. Tirgotājus aicinām pieteikties līdz 22. oktobrim pa tālruni 25425222 vai e-pastu: indra.levane PIE aluksne PUNKTS lv. 

1. novembrī 18.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas zālē krievu romances dzied Viktors Kozlitins. Biļešu iepriekšpārdošana Alūksnes pilsētas Tautas nama kasē un Biļešu paradīzes kasē (Dārza ielā 11)  no 23. septembra. Ieeja: 4 EUR, pēdējās 4 rindas - 3 EUR.


Alūksnes muzejā

Izstādes

Daces Blūmas personālizstāde „Pirmais piedzīvojums par burtiem”.

Izstāde ir mēģinājums eksperimentēt ar to, ko var izdarīt ar burtiem. Tā ir ļoti bagāta pasaule ar plašām izpausmes iespējām. Izstādē aplūkojamie darbi tapuši aptuveni trīs gadu laikā, un tie ir gan printēti, ar roku zīmēti un fotogrāfijās attēloti, gan no keramikas veidoti un uz porcelāna uzgleznoti. 

Izstāde „Dažādi stāvokļi”.

Izstādē būs apskatāmas Madaras Gulbis glezniecība un Bārbalas Gulbes stikla darbi. Abas mākslinieces savos darbos atveido ikdienišķo vidi ap mums šeit Latvijā – meži, pļavas, jūra un dabas parādības - saule, vējš, lietus.

Tikšanas ar māksliniecēm 12. oktobrī 12.00. Visi mīļi gaidīti!

13.10. – 19.10. Fotoizstāde „Barona industrija”. (Karjeras nedēļas ietvaros) 

Izstādē būs iespēja fotogrāfijās iepazīt muzeja darbu. 

Pastāvīgās ekspozīcijas

 „Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Gleznotājs, portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un iemīlēts mākslinieks, viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem. 

„Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba”. 1941., 1949.gada represiju atceres ekspozīcija. 

 „Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Atmiņas par laiku, kad Alūksnes parkā bija skulptūrdārzs, kurā atradās tēlnieču L. Līces, V. Mikānes, G. Grundbergas veidotie darbi. 

„Marienburgas cietoksnis”. Alūksnes viduslaiku pilsdrupas ir valsts nozīmes arhitektūras un arheoloģijas piemineklis. Pilsdrupas atrodas Alūksnes ezera lielākajā salā - Pilssalā. (Cietokšņa makets)

 

Pasākumi

Karjeras nedēļas ietvaros:

15. oktobrī „Iepazīsti darbu muzejā” 10.00 - prezentācija par Alūksnes muzeju, 10.30 – 12.00 tikšanās ar muzeja darbiniekiem. Muzeja darbinieku stāstījums par darbu muzejā un savu profesiju.

17. oktobrī Ēnu diena.

Jauniešiem ir iespēja ēnot muzeja darbiniekus: izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciālistu - 2, klientu apkalpošanas speciālistu - 2 un vēsturnieku/pētnieku - 2. Pieteikties zvanot uz muzeju pa tālruni 25665538. 

Alūksnes pilsētas bibliotēkā

Literatūras izstādes: „Visi gudri, visi skaisti” 4. oktobris – Pasaules dzīvnieku aizsardzības diena (abonementā), „Ieraudzīt dzīves īstenību” - N. Ikstenai - 45 (abonementā), „Vai zini, kas būsi Tu?” - iespējas karjeras izvēlē (abonementā), „Pašiedvesma” 10. oktobris – Pasaules garīgās veselības diena (lasītavā), „Skolotāj, šī skaistā rudens diena ir Tavi svētki” (01.10.-06.10. bērnu literatūras nodaļā), Egona Brīdaka gleznu izstāde (20.10. - 31.10. bērnu literatūras nodaļā), „Brīnumainā dzīvnieku pasaule” (15.10. – 31.10. bērnu literatūras nodaļā).

Pasākumi: Karjeras nedēļas „Es būšu… Vai zini, kas būsi Tu?” pasākumi bibliotēkā (13. – 17.10.), „Es dāvāšu Tev savus sapņus” – uz tikšanos dzejas un ceļojumu pasaulē aicina Iveta Krūmiņa un Hardijs Madzulis (11.10. plkst. 18.00), tikšanās ar veterinārās klīnikas „Labākie draugi” veterinārārsti Signi Gorbāni (14.10. bērnu literatūras nodaļa), Jauno grāmata diena (27.10. abonementā).

 

Alsviķu pagastā

2. oktobrī 10.00 Alsviķu kultūras namā seminārs akcijas „Apceļo seno Atzeles zemi” organizatoriem, tūrisma darba speciālistiem un uzņēmējiem.

8. oktobrī 10.00 Alsviķu kultūras namā senioru kopas „Noskaņa” kopā sanākšana – jubilāru sveikšana.

8. oktobrī 10.30 Alsviķu bibliotēkā literāri muzikāls pasākums kopā ar dzejnieci Mariku Svīķi un mūziķi Jāni Žagariņu.

24. oktobrī 18.00 Alsviķu kultūras namā Andra Gaujas spēlfilmas „Izlaiduma gads” demonstrēšana.

1. novembrī 19.00 Alsviķu kultūras namā akcijas „Apceļo seno Atzeles zemi” gada balle – priekšnesumi, prezentācijas, balvu pasniegšana, dejas ar grupu „Rolise”, līdzi ņemot „groziņus”.

Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: „Vienmēr paliek iespēja uzturēt divus laikus - īstenības un sapņa…” - rakstniekiem Norai Ikstenai - 45, Oskaram Vaildam - 160, Pēterim Bauģim – 100; tematiskā izstāde: „Pasaules dzīvnieku aizsardzības diena”.

Strautiņu bibliotēkā literatūras izstādes: rakstniekiem Andrejam Kurcijam – 130, Fricim Rokpelnim – 105, Norai Ikstenai – 45, Teodoram Zeltiņam – 10; tematiskās izstādes:  „Pārsteidzošā zvēru pasaule”, „Kad pār laukiem veļas miglas vāli…”.

 

Annas pagastā

No 2. oktobra katru ceturtdienu 19.30 Annas kultūras namā notiks vingrošanas nodarbības dažādām vecuma grupām.

3. oktobrī 13.00 Annas kultūras namā Annas, Malienas, Jaunannas un Kalnienas senioru atpūtas pasākums.

No 6. līdz 12. oktobrim Annas kultūras namā rudens darbu kompozīciju izstāde „Daba pārsteidz un joko”.

14. oktobrī 10.00 Annas kultūras namā senioru kopas „Virši zied” tikšanās.

19. oktobrī 17.00 Annas kultūras namā folkloras kopas „Rikši” koncerts.

Annas bibliotēkā literatūras izstādes: novadniekam, ilggadējam Annas skolas mecenātam, Daugavas Vanagu aprūpes vadītājam Ziemeļkalifornijā Daumantam Vikam – 90, „Laime satikties” - rakstniecei Norai Ikstenai – 45.

Ilzenes pagastā

11. oktobrī Ilzenes sporta, tūrisma, interešu izglītības un mūžizglītības centrā „Dailes” 19.00 rudens balle „Visspēcīgākās gaismas soļi”, 22.00 balle kopā ar Ingu un Normundu.

25. oktobrī Ilzenes sporta, tūrisma, interešu izglītības un mūžizglītības centrā „Dailes” Labdarības pasākums „Kristeram Zeltiņos”.

Jaunalūksnes pagastā

11. oktobrī 13.00 Kolberģa tautas namā Senioru dienas svētki „Ar šādu gaismu zeltainu nekad vēl rudens nav pār mani lijis...” ar koncertu un balli.

14. oktobrī Bejas bibliotēkā Karjeras nedēļas pasākums.

22. oktobrī Bejas bibliotēkas lasītāju klubiņā „Pipariņš” pasākums „Recepte stiprākai pašapziņai”.

Bejas bibliotēkā literatūras izstādes: „Pārsteidzošā dzīvnieku pasaule” (04.10. - dzīvnieku aizsardzības diena), „Nobirst oranža lapa - saules sveiciens rudenim”, krievu gleznotājam un filozofam Nikolajam Rēriham – 140, prozaiķei Norai Ikstenai – 45. 

Jaunannas pagastā

6. oktobrī 13.30 Jaunannas tautas namā savu sezonu atsāk senioru vingrošanas grupa. Aicina pievienoties arī jaunus dalībniekus.

6. oktobrī 18.30 Jaunannas tautas namā sākas pilates nodarbības.

14. oktobrī 11.00 Jaunannas tautas namā senioru ikmēneša tikšanās. Viesos nodibinājuma „Alūksnes un Apes novada fonds” valdes priekšsēdētāja Dzintra Zvejniece.

19. oktobrī 12.00 Jaunannas tautas namā tautasdziesmu sadziedāšana ar dziesminieci Ingu Karpiču. „Groziņā” ņemam līdzi kādus ziemai gatavotus našķus (salātus, kompotus, ievārījumus u.c.), lai varam nodegustēt un no saimnieces  pūrā iegūt arī recepti.

23. oktobrī 18.00 Jaunannas tautas nama mazajā zālē „Mākslas studijas” nodarbība.

Jaunannas bibliotēkā  izstādes: „Dzīves svinēšana” – rakstniecei Norai Ikstenai 45, „Es krāju...”.

Jaunlaicenes pagastā

1. oktobrī 18.00 Jaunlaicenes bibliotēkas ēkas 2. stāvā šuvēju kursu 1. nodarbība.

10. oktobrī 13.00 Jaunlaicenes tautas namā trīs pagastu (Jaunlaicene, Veclaicene, Ziemeri) senioru kopā nākšana „Rudens sētā”.

17. oktobrī 18.00 Jaunlaicenes tautas namā amatierteātra „Jumts” iestudētās M. Zīles lugas „Savedējs” videoversija.

25. oktobrī 19.00 Jaunlaicenes tautas namā folkloras kopas „Putnis” 15 gadu jubilejas svinības „Es nedēļu izdziedāšu”.

25. oktobrī no 11.00 līdz 13.00 Jaunlaicenes muižas muzejā „Leģendu nakts” dienas pasākums “Dienā stāstāmi malēniešu nostāsti”. 

Jaunlaicenes muižas muzejā jauna nodarbība „Skološanos ne pa jokam” – iespēja iepazīties un pašiem izbaudīt 19. gs. mācību metodes – boksterēšanu, rakstīšanu, rēķināšanu un sodus; tradicionālās nodarbības: vāveru tīšana (informācija par rotaļlietām 18. – 20. gs.), pastalu darināšana (informācija par kāju aušanu 17. – 20. gs., apgūstam pastalu gatavošanu, izgatavojot sev suvenīru), dārgumu meklēšana (stāsts par muižas apbūvi un ēkām), malēniešu vārdu spēle (ieskats senajā malēniešu izloksnē), divu zaķu ķeršana, cāļu sargāšana, kad muižā zvani skanēja, ģimenēm - kāzu, dzimšanas dienu pasākumus, darba kolektīviem - nozīmīgu svētku svinēšanas pasākumi; pamatekspozīcijas „Jaunlaicenes muiža”, „Malēnieši Opekalna draudzē”; izstāde: „330 skolas gadi”. Vēlama iepriekšēja pieteikšanās: 29356277.

Kalncempju pagastā

25. oktobrī 10.00 Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Amatu skolas „Es mācu, ko es māku” rokdarbu nodarbība. Aicinām līdzšinējos un jaunus dalībniekus. Nodarbību vadīs TLMS „Kalme” vadītāja Renāte Pilipa.

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā izglītojošās programmas lieliem un maziem: „Čaklā bitīte” - stāsts par bitēm un medu, „Veļas diena” - sārma gatavošana, veļas mazgāšana ar koka veļas mazgājamo mašīnu, velēšana, gludināšana ar ogļu gludekli, „Neba maize pati nāca” - stāsts par maizes ceļu no grauda līdz maizes kukulim, „Kartupeli, kartupeli, kas ir tavi brāļi” – iepazīšanās ar dārzeņiem, kartupeļu rīvēšana, stērķeles gatavošana; kāpostu ēvelēšana, ābolu mizošana; kāzu programma „Darbi lauku sētā” – atraktīva programma ar līdzdarbošanos un kopā dziedāšanu jaunlaulātajiem un kāzu viesiem; izzinošas un atraktīvas ekskursijas ar apmeklētāju aktīvu līdzdarbošanos: amata prasmju iemēģināšanu, rotaļām, dziesmām, orientēšanās spēlēm un atjautības uzdevumiem. 

Liepnas pagastā

18. oktobrī 14.00 Liepnas tautas namā senioru pēcpusdiena. 

Malienas pagastā

18. oktobrī 19.00 Malienas tautas namā Stāmerienas amatierteātra izrāde - komēdija E. Labišs „Briesmu darbi Lursīna ielā”. Ieeja: 1,50 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem - bez maksas.

Malienas pagasta bibliotēkā izstādes: „Skolotāj, kas, kur, kāpēc?”, „Dzīvnieks - cilvēka labākais draugs”, „Oktobra krāsu palete”, konkurss „Atpazīsti slavenības!”. 

Mālupes pagastā

11. oktobrī 9.00 pie Mālupes Saieta nama Lielā Tirgus diena.

11. oktobrī 22.00 Mālupes Saieta namā balle, spēlē grupa „Atkal šovakar”.

15. oktobrī 18.00 Mālupes Saieta namā aicinām uz pirmo rokdarbu pulciņa tikšanos.

Mālupes bibliotēkā Jauno grāmatu diena; Skolotāju dienai veltīta tematiska izstāde „Dzīvot brīnumā un noturēties”; izstāde „Fotomirkļi no aizejošās vasaras”, bibliotekārā stunda „Iepazīsti bibliotēku un grāmatu pasauli”.

Mārkalnes pagastā

1. oktobrī 17.30 Mārkalnes pagasta bibliotēkā senioru tikšanās. Ciemiņu uzņemšana par godu Starptautiskajai veco ļaužu dienai.

24. oktobrī 19.00 Mārkalnes tautas namā kaimiņpagastu vokālo ansambļu sadziedāšanās koncerts „Es visus labos brīžus salikšu reiz kopā”. Pēc koncerta balle ar „groziņiem”.

Mārkalnes pagasta bibliotēkā literatūras izstādes „Turpinām  lasīt  Bērnu žūriju 2014”, „Jaunākās grāmatas oktobrī”, 16. oktobrī tikšanās ar bērnu žūrijas ekspertiem. 

Pededzes pagastā 

21. oktobrī 13.00 Pededzes bibliotēkā tās 70 gadu jubilejai veltīts pasākums „Caur vasarām un ziemām skrienot…”. Programmā: pensionāru pulciņa rokdarbnieču darbu izstāde „Vajag brīvā brīdī dvēseli un debes’ pusi pavērst”, vietējas rokdarbnieces N. Gorkinas darbu izstāde „Ir jāprot strādāt prātīgi, ar mieru un visa samēru un sakarību rast”, literāri - muzikālā montāža  „Rudens dziesmās, dzejā, prozā”. 

Veclaicenes pagastā

4. oktobrī Veclaicenē Dabas aizsardzības pārvaldes organizētā pārgājienu cikla „Četri gadalaiki Veclaicenē” 4. pārgājiens „ Rudens ainavas Veclaicenes kalnos un lejās” (ap 20 km). Maršruts: Romeškalns – Opekalns – Dēliņkalns – Sauleskalns - Romeškalns. Pulcēšanās Romeškalnā 10.00. Pārgājienu vadīs ģeogrāfe Iveta Druva - Druvaskalne un ģeologs Dainis Ozols. Obligāta pieteikšanās līdz 2. oktobra vakaram: Jānis Pērle janis.perle PIE daba.gov PUNKTS lv vai pa tālruni 26222682, Rūta Zepa ruta.zepa PIE daba.gov PUNKTS lv vai pa tālruni 26361362. Dalības maksa 1 EUR par zupu pēc pārgājiena.

4. oktobrī 14.00 Veclaicenes tautas namā senioru vokālo ansambļu sadziedāšanās „Kad vējo krizantēmu smarža” - 1. daļa – ansambļu koncerts, 2. daļa – talantu šovs, kurā piedalīsies senioru ansambļu dalībnieki, 3. daļa – saviesīgais pasākums.

Zeltiņu pagastā

1. oktobrī Zeltiņu pagasta seniori atzīmēs svētkus, dodoties ekskursijā „Rudmati rudeni  izsmaržot” uz Gulbenes novadu.

19. oktobrī 12.00 Zeltiņu tautas namā ar jautru, atraktīvu koncertprogrammu viesojas Latvijā populārā postfolkloras grupa „Rikši”. Ieeja: 2 EUR, senioriem 1 EUR.

19. oktobrī 13.00 Zeltiņu tautas namā 10. Senioru svētki Zeltiņos „Mēs visi esam dzīves ceļinieki” (Ilzene, Zeltiņi, Alsviķi, Kalncempji). Par dalību pasākumā lūdzu paziņot līdz 15. oktobrim Zeltiņu tautas nama vadītājai personīgi vai zvanot uz mobilo tālruni 29492284.

Zeltiņu bibliotēkā literatūras izstādes „Uz sliekšņa jau rudens”, „Esi detektīvs”.

Zeltiņu muzejā pastāvīgās ekspozīcijas „Novadnieku istaba”, „Nesenā pagātne”, „Mana skola Zeltiņos”; izstādes „Rokas bagāža”, „Alises ceļš”; foto ekskursijas „Zeltiņi 2013”, „Gadsimtu vējos šūpojoties”; ekskursijas uz bijušo PSRS kodolraķešu bāzi. 

Ziemera pagastā

17. oktobrī 12.00 Māriņkalna tautas namā senioru pēcpusdiena.

24. oktobrī 21.00 Māriņkalna tautas namā nakts pasākums skolas vecuma bērniem „Krāsainais rudens ir klāt”.

Māriņkalna bibliotēkā bibliotekārā stunda 3. – 4. klasei „Nāk rudens – krāsu mākslinieks” (09.10.), izstāde rakstniekam T. Zeltiņam – 100 „Manas atmiņas par tautiešu dzīvi Amerikā” (17. – 30.10.).

 

Informāciju sagatavoja: Evita Aploka,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502; 26646749

www.aluksne.lv

Vidzemes vidusskolēni līdz 15. oktobrim tiek aicināti pieteikties Latvijas kultūras kanona konkursā "Kultūras tradīcijas ģimenē"!

Konkursa mērķis ir veicināt skolēnu interesi par Latvijas kultūras vērtībām un tradīcijām, kas tiek koptas un uzturētas ģimenēs, dažādos Latvijas kultūrvēsturiskajos novados, rosinot interesi par kultūras kanonā neiekļautām tradīcijām, kā arī popularizēt kulturoloģijas, humanitāro un sociālo zinātņu mācību priekšmetus.

Konkurss notiek trīs kārtās. Pirmā kārta notiek Latvijas reģionos, otrā kārta – neklātienē, iesūtot darbus elektroniski, trešā kārta, kas ir arī konkursa fināls - Rīgā. 

Pirmās kārtas norise:

- Izglītības iestādē izveido komandu trīs skolēnu sastāvā.

- Izglītības iestāde aizpilda pieteikuma formu tiešsaistē http://ej.uz/kulturas_kanona_konkurss  līdz 2014. gada 15. oktobrim.

- Pirmās kārtas konkurss Vidzemē plānots Cēsīs 10.novembrī Vidzemes koncertzāles „Cēsis” Kamerzālē.

- Komanda gatavo uzdevumu, ko prezentē klātienē žūrijai konkursa pirmajā kārtā.

- Pirmās kārtas uzdevumu klātienē vērtē konkursa rīkotāju izveidota žūrija, kuras sastāvā ir Kultūras ministrijas, Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Nacionālā Kultūras centra un reģionu kultūras organizāciju pārstāvji, vērtējot 10 punktu sistēmā, atbilstoši iepriekš noteiktiem un izziņotiem kritērijiem.

- Reģionos katra komanda tiek novērtēta un atbilstoši iegūtajai vietai apbalvota ar konkursa rīkotāju diplomu.

- Pēc konkursa pirmās kārtas saskaņā ar konkursa žūrijas vērtējumu, trīs labākās katra reģiona komandas tiek izvirzītas uz konkursa otro kārtu. 

Otrajā kārtā tiek izvēlēta viena komanda no katra reģiona, kas turpina dalību konkursa trešajā kārtā un piedalās konkursa finālā. Konkursa finālā žūrija komandām piešķir nominācijas (piemēram, Oriģinālākā tradīcija, Interesantākie personāži, Atraktīvākais stāstījums, Labākais scenārijs vai tml.).

Visi konkursa fināla dalībnieki saņem kultūras kanona konkursa uzvarētāja diplomu, kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas, LR Kultūras ministrijas un žūrijas speciālbalvas. 

Konkursu organizē Latvijas Kultūras akadēmija ar Kultūras ministrijas un Valsts izglītības satura centra atbalstu. Vidzemē konkurss notiek sadarbībā ar Cēsu Kultūras un Tūrisma centru.

Konkursa nolikums pieejams šeit. 

Papildu informācija: Projekta vadītāja Agnese Hermane, tālr. 29296861, agnese.hermane PIE lka.edu PUNKTS lv

26. jūnijā Valkas novada dome apstiprināja nolikumu par Jāņa Cimzes balvas  nodibināšanu. Nolikumā teikts: „Jāņa Cimzes balvu piešķir ik gadu Valkas novada pedagogiem par ievērojamu un ilggadēju ieguldījumu talantīgu skolēnu audzināšanā un izglītošanā…”

Balvas piešķiršanas komisija 26. septembrī , izskatot izvirzītos pretendentus balvai, nolēma to 2014. gadā piešķirt - Valkas ģimnāzijas angļu valodas skolotājai Ingrīdai Hedemarkai.

 I. Hedemarkas kolēģi raksta: „ 19. gs. Vidzemes draudžu skolotāju skolotājs bija Jānis Cimze – izcilība savā arodā, audzinot semināristus – nākamo Latvijas inteliģenci. J. Cimze ir kā lielisks piemērs, ka pedagogs ar milzīgām darba spējām un prasībām pret sevi un citiem, spēja izdarīt ārkārtīgi daudz, jeb paša J. Cimzes vārdiem runājot, „mazs dārziņš var daudz augļu dot, ja to labi iekopt prot”.

Neatlaidīga darba mīlestība, ticība savam darbam, augstas prasības savā mācību priekšmetā un skolā kopumā – lūk, dažas īpašības, kas saista divus izcilus Valkas pedagogus pagātnē un tagadnē.
Ingrīda Hedemarka ir skolotāja, kuru augstu vērtē, ciena un mīl vairākas Valkas pilsētas un novada iedzīvotāju paaudzes. Atzinību skolotāja ieguvusi gan kā angļu valodas pasniedzēja, gan kā brīnišķīga klases audzinātāja, gan arī kā cilvēks ar aktīvu dzīves pozīciju. Skolotājas I. Hedemarkas viens no svarīgākajiem dzīves pamatakmeņiem – darbs.”

Šogad Valkas novada Jāņa Cimzes balva tiks pasniegta 25. oktobrī Rīgā, Jāņa Cimzes 200 gadu jubilejas noslēguma pasākumā - Kultūras programmā „Gaismu sauca, Jānis Cimze –Eiropas cilvēks”, Rīgas Latviešu biedrības namā.

Izglītības un kultūras daļas vadītājs Aivars Ikšelis, tālr. 29423675

11.oktobrī no plkst.9.00 līdz 16.00 Valmieras Rātslaukumā un pilsdrupu teritorijā norisināsies tradicionālais Simjūda gadatirgus, kas vēsturiski ir pēdējais lielais tirgus pirms ziemas un kurā iespējams sarūpēt visdažādākā veida produkciju. Šobrīd pieteikušies vairāk nekā 250 tirgotāji, amatnieki un mājražotāji, kas pārstāv visus četrus Latvijas reģionus, kā arī Lietuvu un Igauniju.

Lai turpinātu tradīciju – ļaut sarūpēt ļaudīm pilnus gaņģus ar ziemas krājumiem, tirgotāji piedāvās ļoti daudzveidīgu produkciju: siltus adījumus, tamborējumus un kažokādas, tautas tērpus un to aksesuārus, rotaslietas, dažādus virtuves darba rīkus, kas uzrunās ikvienu kārtīgu saimnieci, stādus, rudens augļus, ogas un dārzeņus, medu, piparkūkas, žāvētas zivis, maizi, keramikas un ādas izstrādājumus, pinumus un daudz ko citu. Amatnieku darinājumi aptvers laika periodu, sākot no viduslaikiem līdz mūsdienām, lai ikviens tirgus apmeklētājs atrastu sev vispiemērotāko produktu.

Tirgus ir vieta, kur ne tikai iepirkties un satikties ar paziņām, bet arī lustīgi pavadīt laiku. Par jautru un muzikālu viduslaiku atmosfēru no plkst.11.00 līdz 14.00 parūpēsies leijerkastnieks Jānis Rakstiņš no Skrīveriem, cirka mākslinieki no Liepājas, kuri īstenos dažādas viduslaiku atrakcijas, un zīlēšanas salons. Plkst.12.00 gadatirgus apmeklētājus ar skanīgiem muzikāliem pārsteigumiem priecēs diriģenta Inta Teterovska vadītais koris „Balsis”. Savukārt par labsajūtu gādās Garšaugu namiņa saimnieces, piedāvājot dažādas zāļu tējas.

Tirgotāji aicināti pieteikties pa tālruni 64224770 vai 26179044.

Par Simjūda gadatirgu

Vēsturiski tirgusvietas un laukumi vienmēr atradās ceļu krustcelēs, rodoties pilsētām – pilsētas centrā un baznīcu tuvumā. Tirgus laukums bieži kļuva par viduspunktu, jo blakus atradās pilsētas baznīca un rātsnams. Sevišķi iecienīti bija tā sauktie gadatirgi, kas notika iepriekš noteiktos datumos un reizēm ilga pat divas, trīs dienas.

Kopš viduslaikiem tiesības tirgoties pilsētās bija monopolizējušas amatnieku un tirgotāju brālības, liedzot lauku amatniekiem tirgoties ar saviem ražojumiem. Taču lielie gadatirgi bija izņēmums, tāpēc gadatirgu dienās uz tirgošanos pulcējās pilsētas amatnieki, bet no laukiem iebrauca pajūgi ar lauksaimniecības un lopkopības produktiem.

Informācija par plašāko Ziemeļvidzemes gadatirgu – Simjūda tirgu Valmierā – saglabājusies dažādos dokumentos un literāros darbos. Krāšņu aprakstu par Simjūdu saglabājis Pāvils Rozītis romānā „Valmieras puikas”. Lasot šķiet, ka pats redzi, kā jau dienu iepriekš un visu nakti no plašās apkārtnes plūst pajūgi. Turklāt rakstnieks mūs kārdina, rakstot: „Te ir svaigas un žāvētas zivis, reņģes kā sudraba skaidas, zuši pielocīti kā striķi, Burtnieku plauži, kurus ēda pat karaļnamos. Ratos sakrauti spaiņi un krējuma ķērnes, lieli siera riteņi un biezpiena kalni. Smaržo medus, taucētas kaņepes, speķis un grūslis. Miltu, putraimu, zirņu, kartupeļu, kāļu un kāpostu vezumus nav iespējams saskaitīt! Īpašu noskaņu radīja uz tirgu atvestie lopi: labi baroti un nikni maurojoši buļļi, piena govis un draiskulīgas teles, sivēni un barokļi piekviec ne tikai tirgus laukumu, bet visu Valmieru. Ratos žēli blēj aitas, bet zosis, vistas, pīles un gaiļi saceļ tādu troksni, līdz tirgotāji nevar viens otru sadzirdēt. Zviedz un dimžājas zirgi.”

Tik lielā tirgū, protams, bija sava kārtība! Interesantas ainiņas no Simjūda dzīves mīlēja stāstīt arī novada pētnieks un zinātājs Laimonis Liepnieks, ievijot savos stāstos gan paša pieredzēto, gan dokumentos atrasto un no veciem ļaudīm dzirdēto. Viņa Simjūda tirgus apraksti iekļauti arī 2012.gadā izdotajā grāmatā „Gadatirgi Latvijā. Vidzeme”, ko apkopojusi Daina Kraukle. „Tirgošanās sākumu pavēstīja laukuma vidū mastā paceltais tirgus karogs. Zviedru valdīšanas laikā tas bijis zilidzelteni rūtots. Gadatirgos bija noteikts, ka nedrīkst tirgoties ārzemju tirgotāji, tāpat nevarēja tirgot pārpirktu preci. Kamēr karogs bija mastā, nedrīkstēja preci pārdot vairumā. Ja piecu minūšu laikā pircējs un pārdevējs nevarēja vienoties par cenu, tad nākamais drīkstēja pārsolīt. Par kārtību tirgū gādāja rātes iecelts policists,” teikts grāmatā. L. Liepnieks stāsta, ka pēc nerakstīta likuma vismaz viena no trim Simjūda dienām bijusi brīva gan kalpiem, gan ganiņiem. Tāpat viņš atceras, kā pie baznīcas sienas pret tirgus laukumu pārvietojamo darbnīcu iekārtojis „ātrais” fotogrāfs, kurš gribētājus iemūžinājis autobraucēju, lidotāju un huzāru lomās.

Viduslaikos Simjūda tirgus sākās 28.oktobrī, Sv. Sīmaņa dienā, pieminot laiku, kad 1283.gada 28.oktobrī lika pamatus Sv. Sīmaņa baznīcai. 28.oktobrī baznīcas kalendārā vārda dienas ierakstītas Sīmanim un Jūdam. Reizēm kalendārā vārdi bijuši saīsināti, ierakstot „Sim., Jūd.”, kas līdz mūsu dienām arī atnesis nosaukumu – Simjūda tirgus. Simjūda tirgus notika līdz 1940.gadam. Savukārt 1996.gadā Valmieras muzejs, pēc L. Liepnieka ierosinājuma, nolēma Simjūda tirgu atjaunot. „Pirmajos gados patiešām to rīkojām oktobra pēdējā sestdienā, bet oktobra beigu nepastāvīgais laiks – ar lietavām un slapjo sniegu – izdarīja korekcijas, un tirgus laiks pārcelts uz oktobra sākumu.

Ir lietas, kas laika gaitā mainījušās, bet citas – tāpat kā senlaik. Tirgotāju raibajā pūlī reizēm ielavās kāds manīgs pārdevējs, kas mēģina blakus skaistajiem mājražojumiem stendā iekārtoties ar pārpirktiem, tā sauktajiem leišu ražojumiem. Sendienās par šādu pārkāpumu preci atsavināja un izlietoja par labu „pilsētas nabagiem” un „slimo namiem”. Vienmēr būs tādi, kuri teiks: „Atkal urļēgs pašā pilsētas centrā!” Kāds savukārt pukosies, ka ar auto cauri tirgus teritorijai neizbraukt. Tā ir bijis un cerams, ka būs. Jo jau septiņus gadsimtus oktobrī Valmierā ir tirgus laiks – Simjūda gadatirgus.

Informāciju par Simjūda gadatirgus vēsturi sniedza Valmieras muzeja vadītāja Iveta Blūma.


Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tālr.: 26186068
Tālr.: 64207634
Fakss: 642 07125
E-pasts: Justine.Deicmane PIE valmiera PUNKTS lv

 

Otrdien, 14. oktobrī, plkst. 10.00, atzīmējot J.Cimzes 200.jubilejas gadu, Valkas novada Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes nodaļa rīko rudens semināru kultūras darbiniekiem, bibliotekāriem, profesionālās ievirzes skolu pedagogiem un citiem interesentiem. Lai godinātu izcilo pedagogu un latviešu kora mūzikas pamatlicēju, semināram ir izvēlēta zīmīga vieta – Jāņa Cimzes seminārs.

Pasākuma pirmajā daļā uzstāsies lektore Dagmāra Beitnere-Le Galla, Dr. sc. soc. LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece ar stāstījumu un prezentāciju „Latvietība: pašizpratne un pašapziņa.”

Latvieši – kas mēs esam? Kādi ārējie faktori, kultūras īpašības un stereotipi veido mūsu mentalitāti un nosaka tautas identitāti? Kas veido mūsu pašapziņu?

Bieži tiek uzsvērts, ka latvietība ir saistīta ar zemi un zemes darbiem, ka latvietis ir zemnieks, vienlaicīgi akcentējot, ka lauki ir Latvijas sirds.

Latviešus uzskata arī par dziedātāju tautu, nereti aizmirstot par mūsu tautas izseno tieksmi pēc izglītības un zināšanām, un to, ka no latviešu vidus nācis liels skaits izcilu dziedātāju, mūziķu un diriģentu.

Patlaban jūtama spēcīga vēlme no šiem stereotipiem atgrūsties. Ir mēģinājumi apgāzt 700 gadu verdzības stāstu par latviešiem kā vergu un kalpu tautu, jo „-mēs neesam ne bāreņu, ne zemnieku un arī ne dziedātāju tauta. Mēs esam moderna nācija, kuras sasniegumi 20. gs. sākumā vēl šodien pelna apbrīnu, ” uzsver D.Beitnere- Le Galla.

Otrā daļā - kultūras darbinieku pārdomas, jaunumi uzsākot jauno darba sezonu. 

Informāciju sagatavoja Izglītības un kultūras daļas vadītājs Aivars Ikšelis, tālr. 29423675 

Sākot ar 2.oktobri, četras ceturtdienas Valkas Jauniešu birojā notiks kāršu turnīrs. Turnīrā aicināti piedalīties jaunieši vecumā no 13-25 gadiem. Pieteikšanās notiek katru spēles ceturtdienu no 16:00-17:00, bet turnīrs sākas plkst. 17:00.

 Spēļu sadalījums:

2.oktobrī – „Duraks”;

9..oktobrī -„Ēzeļi”;

16..oktobrī – „Idioti”;

23..oktobrī – „Melnais Pēteris”. 

Turnīra uzvarētājs tiks noteikts summējot visu kārtu rezultātus un balvā saņems galda tenisa raketes un bumbiņu komplektu. 

Ar turnīra nolikumu interesenti var iepazīties Valkas Jauniešu biroja sociālo tīklu profilos, kā arī Jauniešu birojā, Semināra ielā 27.

 

Informāciju sagatavoja: Līga Mežule, Brīvā laika organizatore Valkas Jauniešu birojā