Arhīva kalendārs

« October 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

8.oktobrī plkst.18.00 Valmieras integrētajā bibliotēkā sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) projekta Tikšanās Latvijas novadu bibliotēkās” ietvaros notiks tikšanās ar tulkotāju Daci Meieri.

Tikšanos vadīs LNB Bibliotēku attīstības institūta Bibliotēku konsultatīvā centra projektu vadītāja un žurnāliste Liega Piešiņa.

Dace Meiere ir tulkotāja ar īpašu valodas dzirdi. Tulko no itāļu, lietuviešu, spāņu un katalāņu valodas. Nozīmīgākie tulkojumi: Umberto Eko romāni „Rozes vārds”, „Fuko svārsts”, „Bodolīno” un „Prāgas kapsēta”, Alesandro Bariko „Zīds”, „Okeāns Jūra”, „Stikla pilis”, Kristinas Sabaļauskaites „Silva rerum”, D. Marāni „Jaunā somu gramatika”, P. U. Dini „Baltu valodas”, K. Malaparte „Āda”, S.Veronēzi „Rāmais haoss” un Paolo Džordāno „Pirmskaitļu vientulība”.

D. Meiere ir saņēmusi Itālijas Kultūras ministrijas Nacionālo prēmiju tulkošanā (2007) un vairākas Itālijas Ārlietu ministrijas prēmijas (2006, 2005, 2004, 2002, 2000), kā arī Ventspils pilsētas balvu „Sudraba Tintnīca” (2012).

Ieeja bez maksas!

 

Informāciju sagatavoja:
Vita Ziediņa
Valmieras bibliotēkas direktores vietniece
Tālr.: 64250830

Rosīgs, košs un jaunatklājumiem bagāts solās būt 11. oktobris Valmierā. Šajā dienā notiks ne tikai tradicionālais Simjūda gadatirgus. Vidzemes Olimpiskajā centrā suņu mīļi aicināti uz  ikgadējo Suņu izstādi, mūzikas cienītājus Sv. Sīmaņa baznīcā un gadatirgus kņadā priecēs kora „Balsis” muzicēšana, bet vērienīgo gadatirgu, Valmieru un tās apkārtni iepazīt nu jau ikgadējā „Tautas ekskursijā” ieradīsies vairāk nekā 300 viesu no Rīgas. Savukārt īpašs „saldais ēdiens”  - velo ekskursija „Uz Zilokalnu pa šaursliežu dzelzceļa pēdām!” - tiek piedāvāta ikvienam interesentam, kurš 11. oktobra sestdienu vēlas pavadīt svaigā gaisā uz velosipēda, izbraucot daļu no šaursliežu dzelzceļa līnijas Smiltene – Valmiera – Ainaži.

Pa šaursliežu līnijas pēdām entuziastiskā gida Jāņa Daiņa pavadībā velobraucēji varēs doties uz teikām un leģendām apvīto Zilokalnu. Pa ceļam  būs iespēja apskatīt trīs no senās dzelzceļa līnijas stacijas ēkām, Kokmuižas ēku kompleksu, Cimpēnu pilskalnu, Zilākalna auto trasi un citus interesantus un mazāk zināmus objektus. Bioloģiskajā saimniecībā „Kaņepītes” būs sarūpētā spēka putra, un saimnieki piedāvās arī nelielu ieskatu saimniecības ikdienas darbos.

Velobrauciens sāksies 11. oktobrī, pulksten 10:00  pie Valmieras Tūrisma informācijas centra, kur gids un grupas pavadone gaidīs ikvienu interesentu. Atgriešanās Valmierā paredzēta ap pulksten 16:00. Maršruta aptuvenais garums ir 35 km, tādēļ aicinām piedalīties braucējus no 12 gadu vecuma. Ikviens dalībnieks ekskursijā piedalās ar savu velosipēdu, par kura tehnisko stāvokli atbildīgs ir pats tā lietotājs, kā arī ekskursijas dalībnieki ir atbildīgi par drošas velo braukšanas prasību ievērošanu. Lūdzam līdzi ņemt arī velosipēda vadītāja  vai autovadītāja apliecību.

Jāpiebilst, ka vietu skaits ekskursijā ir ierobežots, tādēļ interesentus aicinām velobraucienā pieteikties iepriekš Valmieras Tūrisma informācijas centrā pa tālr.: 64207177 vai elektroniski tic PIE valmiera PUNKTS lv. Dalības maksa ekskursijā ir EUR 4. Ekskursijas biļeti var iegādāties Valmieras Tūrisma informācijas centrā, sākot ar 6. oktobri.

Tajā ir iekļauti gida un grupas pavadoņa pakalpojumi, kā arī siltas pusdienas saimniecībā „Kaņepītes”. Dalībniekus lūdzam ekskursijas biļeti saglabāt līdz brauciena beigām! Tāpat aicinām velobraucējus parūpēties par savu labsajūtu visas dienas garumā, kam noteikti varētu līdzēt šokolāde un silta tēja mugursomā, kā arī laika apstākļiem un aktivitātei atbilstošs apģērbs.

Došanās velobraucienā „Uz Zilokalnu pa šaursliežu dzelzceļa pēdām!” garantē jaunas zināšanas, pozitīvi pavadītu dienu,  pēc tās  – saldu un ciešu miegu! 

 

Informāciju sagatavoja:
Veronika Časnoviča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
Tūrisma informācijas konsultante
Mob.tel.: 28888760

Ar katru dienu jo krāšņāk rudens iekrāso koku lapas Latvijā, gājputni dodas uz siltākām zemēm, un Līgatnes takas aicina ciemos nedēļas nogalē.

Sestdien, 4. oktobrī  Līgatnes dabas takās gaidīti visi, kas gatavojas šoziem nākt talkā mūsu putniem- nometniekiem, sagādājot tiem cienastu. Kā pareizi pagatavot putnu barotavu, varēs uzzināt darbnīcā, kas no plkst. 12:00 līdz 14:00 darbosies pie Līgatnes dabas taku apmeklētāju centra. Šajā nedēļas nogalē aicinām piedalīties arī citos Putnu dienu pasākumos, kas notiks visā Latvijā. Uzmanību! Lai piedalītos darbnīcā, līdzi jāņem viena tautasdziesma par kādu no Latvijā ziemojošajiem putniem.

Gan sestdien, gan svētdien, kā jau allaž nedēļas nogalēs, plkst. 13:00 un 15:00 aicinām Jūs doties ceļojumā pa Līgatnes papīrfabrikas strādnieku takām, izstaigājot Līgatnes pilsētu gida pavadībā. Gids visus ceļotājus gaidīs Līgatnes tūrisma informācijas centrā.

Tāpat nemainīgi turpinās individuālās  ekskursijas Līgatnes slepenajā bunkurā, kur kopā ar gidu varēsiet nokāpt padomju pagātnes pazemē plkst. 12:00, 14:00 un 16:00.

Bet neapšaubāmi gaidītākais notikums Līgatnē šajā nedēļas nogalē būs Uguns nakts Vienkoču parkā. Zinātāji ceļu uz Vienkoču parku mēros jau desmito gadu, bet parka saimnieki 4. oktobrī gaidīs ikvienu pozitīvi noskaņotu cilvēku, kas vēlas smelties gana gaismas mūsu garajai un tumšajai ziemai. Amatnieku darbnīcas un dažādas aktivitātes sāksies plkst. 18:30, bet plkst. 21:00 gaidāms tradicionālais lāpu gājiens, kad uguns čūska apvīs visu Vienkoču mežu, radot noslēpumainu un iedvesmojošu noskaņu.

Uz tikšanos Līgatnes takās!

  

Informāciju sagatavoja:
Inese Okonova
Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centra vadītāja
Informācijas tālrunis: 64153169; 2918 9707
E-pasts: info PIE visitligatne PUNKTS lv
www.visitligatne.lv

11.oktobrī plkst.15.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā uzstāsies diriģenta Inta Teterovska vadītais jauniešu koris „Balsis”. Koncertā būs klausāmas dažādas a capella kompozīcijas, dziesmas, ko koris dziedāja, piedaloties VIII Pasaules koru olimpiādē Rīga 2014 ietvaros, kā arī klausītāji tiks iepriecināti ar skaistu latviešu mūziku. Diriģents Ints Teterovskis norāda: „Tā kā šis ir jaunās sezonas sākums, priecēsim valmieriešus un pilsētas viesus ar populārākajiem iepriekšējās sezonas skaņdarbiem. Pirms uzstāšanās baznīcā – plkst.12.00 – ieskandināsim Simjūda gadatirgu, kā arī, iespējams, uzdziedāsim citviet pilsētā, radot pop-up uzstāšanās.”

Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra „Mazā Ģilde” jauniešu koris „Balsis” ir viens no izcilākajiem koriem Latvijā, kas dibināts 1987.gadā. Tā diriģenti bijuši Kaspars Putniņš, Māris Kupčs, Armands Zavadskis, Agita Ikauniece, Valdis Tomsons un Laura Leontjeva. Pašlaik kori vada Ints Teterovskis, un tajā dzied 40 skolēni un studenti no visas Latvijas.

Jauniešu koris „Balsis” ar panākumiem uzstājies Latvijas koncertzālēs, baznīcās un labdarības pasākumos, kā arī ārzemēs – no Norvēģijas līdz Spānijai, no Krievijas līdz ASV un Kanādai. 2006.gada nogalē koris viesojies arī Austrālijā, plūcis laurus vairākos starptautiskos konkursos Šveicē, Spānijā, Norvēģijā, Igaunijā, Austrijā, Itālijā un Latvijā. Tāpat koris ir vairākkārtējs laureāts Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru karos, kā arī tas saņēmis Latvijas Kultūras ministrijas un citas balvas.

Kora repertuārs aptver loku no renesanses līdz mūsdienām, no a cappella dziesmām līdz lielformu darbiem ar simfonisko orķestri. Klausītājus „Balsis” vienmēr pārsteidz ar atraktīviem un pārdomātiem priekšnesumiem.

Ieeja koncertā bez maksas! Ikviens laipni aicināts!

No 2014. gada 23. oktobra līdz 23. novembrim Tallinā notiks Starptautiskā jauniešu laikmetīgās mākslas triennāle EKSPERIMENTA!, kuras tēma šogad ir “Zinātne un māksla”. Latviju starptautiskajā izstādē pārstāvēs 13 darbi, kuru autori ir 26 jaunieši no Latvijas profesionālās ievirzes mākslas skolām un mākslas vidusskolām.

Izstādē EKSPERIMENTA!, kas notiks Svētās Katrīnas baznīcā un viduslaiku ēkā Hopnera namā, piedalīsies 14 līdz 19 gadus veci jaunie mākslinieki no Igaunijas, Latvijas, Somijas, Krievijas, Vācijas, Slovēnijas, Portugāles, Turcijas, Dienvidkorejas, Kanādas un Brazīlijas. Gandrīz 800 gadus vecā baznīca kā vieta, kur jaunieši laikmetīgās mākslas darbos paudīs šodienai aktuālās tēmas, ir ne tikai drosmīgs izaicinājums izstādes norises vietai, bet arī demonstrēs Tallinas vecpilsētu kā atvērtu un radošu vietu jaunām idejām.

EKSPERIMENTA! ir unikāls starptautisks jauniešu laikmetīgās mākslas pasākums, kura mērķis ir dot iespēju skolas vecuma jauniešiem piedalīties starptautiskā mākslas notikumā ar augsta līmeņa mākslas kritiķu un kuratoru piedalīšanos.

Izstādes rīkotāji vēlējušies iedrošināt jauniešus un viņu skolotājus dažādās valstīs apgūt un interpretēt pasauli caur zinātnes prizmu. Lai rosinātu nozīmīgas pārmaiņas mākslas izglītībā, 24. un 25. oktobrī Tallinā notiks mākslas izglītības konference „Eduko IDEAlaboratory”, kuras saturs būs vērsts uz starpdisciplināru tēmu mākslas izglītības saturā meklēšanu.

Latvijas ekspozīcijas koordinators ir Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Latvijas ekspozīcijas tēma „Robežas un robežsituācijas” ir aktuāla jaunajiem cilvēkiem, kuriem ik dienas jāsaskaras gan ar robežu ievērošanu, gan pārkāpšanu. Tēma ir reizē plaša un dod ierosmi runāt par aktuālām globālām problēmām, taču ļauj skart arī personiskus aspektus, kas interesē jaunos māksliniekus.

Izstādes lielākā vērtība ir eksperimentālais un pētnieciskais gars. EKSPERIMENTA! Latvijas ekspozīcijai tika izvēlēti darbi, kuru pamatā ir izzinoša pieeja, pieļaujot riska procentus to īstenošanā. Tāpēc arī daudzas jauno autoru idejas un ieceres darba procesā ir mainījušās, transformējušās, atradušas pavisam citus tehniskos risinājumus.

Pirmā izstāde EKSPERIMENTA! notika no 2011. gadā Tallinas Dziesmu svētku estrādes izstāžu zālē un Marjamae pilī Tallinas - Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ietvaros. Izstādes tēmu “Telpa” interpretēja jaunie mākslinieki no 13 pasaules valstīm. Izstādi apmeklēja ap 18 000 skatītāju.

 

Seko EKSPERIMENTA!:

www.eksperimenta.net

http://www.eksperimenta.net/cat/news/

https://www.facebook.com/Eksperimenta

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv">inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

Svētdien, 19.oktobrī plkst.16.00 Valkas pilsētas kultūras namā  jau vienpadsmito reizi notiks Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu mākslinieku koncerts.

Daudzi opermūzikas cienītāji Valkā un tuvējā apkārtnē ikgadējo koncertu gaida ar lielu nepacietību, jo tā ir lieliska iespēja klātienē dzirdēt augstvērtīgu mūziku izcilu mākslinieku sniegumā.

Šogad koncertā piedalīsies INO solists Urmass Peldma, LNO solisti Evija Martinsone, Dana Bramane, Laura Grecka, Jūlija Vasiļjeva, Rihards Mačanovskis, Jānis Apeinis, Raimonds Bramanis, kā arī Latvijas Nacionālās operas orķestris. Diriģents – Normunds Vaicis. Koncertā skanēs populāra mūzika no operetēm.  

“Koncertā skanēs populāras ārijas un dueti no operetēm”, atklāj diriģents Normunds Vaicis. “Operetes žanrs izraudzīts tāpēc, ka tas cilvēkiem saprotamāks un piemērotāks rudens laikā. Tā iespējams paildzināt skaisto rudeni, jo operas tomēr ir dramatiskas”.

Koncertā skanēs F.Lehāra, I.Kālmana, J.Štrausa, Ž.Ofenbaha, K.Millekera un F.Supē skaņdarbi, savukārt koncertu noslēgs J.Štrausa “Radecka maršs”.

“Mēs aicinām uz jauku koncertu, kur garlaicīgi nebūs”, sola Normunds Vaicis. “Koncerta moto varētu būt “bez drūmām domām”, jo to ikdienā tāpat pietiek. Gribētos, lai cilvēki no koncerta mājās dodas ar optimistiskāku garastāvokli”.

Skaistā tradīcija - Latvijas Nacionālās operas un Igaunijas Nacionālās operas mākslinieku koncerts aizsākās 2003. gadā un bija toreizējā Valkas pilsētas mēra Venta Armanda Kraukļa ierosināta.

Biļetes uz Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu mākslinieku koncertu maksās 15, 12, 10 un 7 eiro un tās varēs iegādāties katru darba dienu no plkst.8.00 līdz 20.00 Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta.

Biļetes ir iespējams arī iegādāties, zvanot pa tālruni 64723055 vai 20235967, (norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi, uz kuru nosūtīt Valkas novada domes rekvizītus biļetes apmaksai.) Biļete apmaksājama 3 dienu laikā un saņemama pirms koncerta pie dežuranta.

Koncertu finansiāli atbalsta Valkas novada dome, SEB banka, informatīvi – laikraksti „Ziemeļlatvija’’, „Valgamaalane ”.

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 26444002

Šo sestdien, plkst.15:00, Valkas novadpētniecības muzejā atklās jauno un talantīgo Valkas novada mākslinieču – Kristīnes Ganiņas un Dinas Smelteres izstādi “KIWI nav mājās”. Kā sarunā atklāja Kristīne Ganiņa, to, kas ir noslēpumainais KIWI un kāpēc viņš nav mājās, apmeklētāji uzzinās izstādes atklāšanā.

“Gada sākumā ar Dinu Smelteri izdomājām, ka veidosim kopīgu personālizstādi”, atklāja Kristīne. “Nolēmām izstādi veidot divatā, jo tas ir krietni interesantāk un jautrāk nekā to darīt vienai”.  Uz jautājumu, vai izstādes atklāšana speciāli ieplānota vēlēšanu dienā, Kristīne smaidot stāsta, ka ne, tomēr pēc nopietnās izvēles izdarīšanas un nobalsošanas, izstādes apmeklējums būtu patīkams dienas noslēgums.

Izstādes atklāšanā būs apskatāmi abu mākslinieču pēdējā gada laikā tapušie darbi, kā arī senākā laika periodā tapuši darbi, kas līdz šim nebija pabeigti. Dina pastāstīja, ka visi darbi tapuši Zviedrijā un pamazām mērojuši tālo ceļu uz Latviju.

“Pirmos vedu ar bažām, jo nevarēju zināt, vai muitai neliksies aizdomīga mākslas darbu klātbūtne manā ceļa somā, vai neradīsies problēmas”, atklāj Dina. “Taču visus darbus veiksmīgi nogādāju Latvijā, un man ir patiess prieks, ka ar Kristīni varam uzdāvināt novadniekiem un citiem muzeja apmeklētājiem šo izstādi”.

Izstādes apmeklētājus ar muzikālu priekšnesumu – klavierspēli priecēs Jānis Bērtiņš.

Nelielu noslēpumu Kristīne gan atklāj – lai iejustos KIWI kompānijā aicinājums uz izstādes atklāšanu ierasties zaļas krāsas tērpā vai ar kādu zaļu akcentu.

Visi laipni aicināti un gaidīti izstādes atklāšanā!

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 26444002

 

Valkas pilsētas kultūras namā piektdien, 10. oktobrī plkst.18.00 ar koncertu “Krievu romances’’ viesosies Viktors Kozlitins.

Krievu romances ir viena no krievu kultūras pērlēm, dvēseles atspulgs. V. Kozlitina spēcīgā balss skan ģitāras pavadījumā, paša dziedātāja izpildījumā. Skaistākās no senajām krievu romancēm apbur ar savu melodisko temperamentu, skumjām un prieku. Ar savu atpazīstamību un kaislīgumu uz pārējo romanču fona īpaši izceļas romance ”Очи черные” no Fjodora Šaļapina repertuāra.

Viktors Kozlitins ir dzimis 1957. gadā Uralā, Čeļabinska apgabalā. Viņš dzied kopš agras bērnības. Kā saka viņš pats: ”Uz skatuves es jūtos ļoti brīvi un dziedāšana vienmēr man sagādājusi milzīgu gandarījumu”. Viktors ar prieku atceras savu pirmo uzstāšanos  6 gadu vecumā, kas notika Korkino pilsētas kultūras namā. 1976. gadā Viktoru atsūtīja uz Liepāju dienēt armijā. Tur viņš 3 gadus spēlēja saksofonu armijas orķestrī. Pēc armijas Viktors pabeidza J.Mediņa mūzikas vidusskolu, V. Zilpaušas vokālo klasi. Pēc tās absolvēšanas viņš septiņus gadus dziedāja Latvijas Nacionālās operas korī. Pirmie solo koncerti notika 90-jos gados Vācijā. Tad arī izveidojās krievu romanču un tautas dziesmu programmas.

Biļetes cena 4 eiro, pensionāriem un skolēniem 3 eiro.

Biļetes iegādājamas pie Valkas pilsētas kultūras nama dežuranta katru darba dienu no 8.00 – 20.00,kā arī Biļešu Paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv

Lai iepazītu vēsturi, arhitektūru, notikumus un vērtības, kas glabātas simtiem gadu, oktobra pēdējā sestdienā jau trešo gadu durvis apmeklētājiem ver Latvijas pilis un muižas. Tā ir iespēja ne vien apskatīt vēsturiskos objektus, bet arī baudīt īpašu kultūras programmu, kas sagatavota īpaši "Leģendu naktij".

Jērcēnmuiža šogad piedāvā, spēlējoties ar sajūtām,  iepazīt sevi, savus draugus un apkārtējos cilvēkus. Laikā no plkst. 19:00 – 21:00 muižā, mednieku namā un muižas parkā ikvienam Leģendu nakts apmeklētājam būs iespēja sajust pieskaroties, ieraugot, izzinot, izgaršojot un iejūtoties.

Muižas ļaudīm ir iecere atjaunot baronu Krīdeneru kapavietu Ēveles kapos, tādēļ būsim priecīgi par ikvienu apmeklētāju, kurš noziedos šim mērķim jebkādu naudas vienību, sajūtot gandarījumu.

Plkst. 21:00 Leģendu nakts apmeklētājiem būs iespēja sajust ieklausoties, jo izskanēs saksofonu kvarteta koncerts, bet pēc koncerta varēs sajust dejas burvību, baudot deju ritmus.

Apmeklētāju garšas sajūtām tiks piedāvāta kafija, kūkas un vīns, tāpēc aicinām rēķināties ar nelieliem izdevumiem. Mednieku namā būs iespēja aplūkot Burtnieku keramiķa Jura Līča darbus, kurus varēs arī iegādāties.

Aicinām sajust Leģendu nakti Jērcēnmuižā 25. oktobrī - pieskaroties, ieraugot, izzinot, izgaršojot, iejūtoties, sadzirdot, izdejojot, izbaudot un sajūtot gandarījumu!


Informāciju sagatavoja:
Ginta Gailīte Strenču novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64715660
E- pasts: ginta.gail%C4%ABte PIE strencunovads PUNKTS lv">ginta.gailīte PIE strencunovads PUNKTS lv
www.strencunovads.lv

 

No 10.oktobra līdz 8.novembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā apskatāma Liepājas mākslinieces Guntas Krastiņas gleznu izstāde „Divi cikli”.

Ciklā „Gadalaiki” māksliniece ataino Latvijas skaistumu – visus četrus gadalaikus ar tiem raksturīgajām krāsām un sajūtām. Ideja par cikla izveidi radusies no nejauši dzirdētas intervijas, kurā Austrālijā dzīvojoša latviete ar sajūsmu ir teikusi: „Cik Jūs šeit, Latvijā, esat laimīgi! Jums ir iespēja pabūt četros gadalaikos – pavasarī vasarā, rudenī un ziemā...”

Otrs izstādē aplūkojamais cikls ir „Selestīnas pravietojumi”. Ar tā palīdzību māksliniece vēlējusies sabiedrībai dot vizuālu sajūtu impulsu par pravietojumos mītošajiem eksistenciālajiem jautājumiem. Manuskriptā ir deviņas atklāsmes, un katra noved pie nākamās atklāsmes – cilvēks arvien dziļāk ieiet sevis izzināšanā, pašatklāsmē, sāk saskatīt cita veida esamību, savu vietu Universā.

Radot šo ciklu, māksliniece iedvesmojusies no Džeimsa Redfīlda (James Redfield) romāna „Selestīnas pravietojumi” (The Celestine Prophecy). Grāmatas autors vērš uzmanību uz sevis izzināšanu, jo dzīve ir apbrīnojams garīgs atklājums, kuram izskaidrojumu pilnā mērā vēl nav radusi nedz zinātne, nedz filozofija, nedz reliģija. Apgūstot šīs atklāsmes, cilvēks sāk justies iedvesmots, viņš iemācās valdīt pār savu dzīvi, un viņam paveras ceļš uz jauno pasauli. Romānā paustās psiholoģiskās, filozofiskās un garīgās atziņas spēcīgi uzrunā ikvienu mūsdienu cilvēku ar jautājumu – kādēļ uz Zemes notiek tādas vai citādas darbības, kādēļ ļaunums triumfē, kādēļ zinātne nespēj izskaidrot cilvēka gara esamību, kas notiks ar mūsu planētu un citiem līdzīgiem jautājumiem. Māksliniece radījusi katrai pravietojuma daļai savu redzējumu, jo gleznošanas izteiksmes līdzekļi spēj attēlot rakstītajā vārdā ietverto domu ar krāsas, faktūras un tehnikas palīdzību, akcentējot krāsu kā konkrētā vēstījuma nesēju un simbolu.

Gunta Krastiņa ir profesionāla māksliniece, mākslas maģistre. Dzīvo un strādā Liepājā, vada mākslas studiju Rucavā. Šī ir mākslinieces 25.personālizstāde. Gunta Krastiņa aktīvi piedalās dažādos ar mākslu saistītos pasākumos, plenēros, simpozijos un mākslas projektos. Profesionālā darbība saistīta ar glezniecību un mākslas biedrības „Impasto” vadītājas pienākumu pildīšanu. Mākslinieces glezniecības stilu var iedalīt tēlainajā abstrakcionismā, kā arī transpersonālajā mākslas stilā, kas savukārt definē sajūtas, emocijas un pārdzīvojumus. Darbi ir gleznoti ar eļļas krāsām mākslinieces radītā tehnikā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

11.oktobrī plkst. 19.00 aicinām Smiltenes pilsētas Kultūras centrā uz vokālistu konkursu "Smiltenes balsis"! Konkursā piedalās 16 dalībnieki dažādās vecuma grupās, muzikālo pavadījumu nodrošina grupa "Kokmuižas muzikanti". Pasākuma īpašie viesi - dziedātāja Dace Upīte, Valmieras radio "Tev" Dj Krišs Kāpostiņš, Rīgas improvizācijas teātris "ImproZoo".

Pasākumu atbalsta labākie Latvijas un Smiltenes uzņēmēji, balvas un pārsteigumi ne tikai dalībniekiem, bet arī skatītājiem! Atnāc un esi kopā ar mums!



Informāciju sagatavoja:
Smiltenes novada Kultūras pārvaldes vadītāja Pārsla Jansone 


No 2014. gada 23. oktobra līdz 23. novembrim Tallinā notiks Starptautiskā jauniešu laikmetīgās mākslas triennāle EKSPERIMENTA!, kuras tēma šogad ir “Zinātne un māksla”. Latviju starptautiskajā izstādē pārstāvēs 13 darbi, kuru autori ir 26 jaunieši no Latvijas profesionālās ievirzes mākslas skolām un mākslas vidusskolām.

Izstādē EKSPERIMENTA!, kas notiks Svētās Katrīnas baznīcā un viduslaiku ēkā Hopnera namā, piedalīsies 14 līdz 19 gadus veci jaunie mākslinieki no Igaunijas, Latvijas, Somijas, Krievijas, Vācijas, Slovēnijas, Portugāles, Turcijas, Dienvidkorejas, Kanādas un Brazīlijas. Gandrīz 800 gadus vecā baznīca kā vieta, kur jaunieši laikmetīgās mākslas darbos paudīs šodienai aktuālās tēmas, ir ne tikai drosmīgs izaicinājums izstādes norises vietai, bet arī demonstrēs Tallinas vecpilsētu kā atvērtu un radošu vietu jaunām idejām.

EKSPERIMENTA! ir unikāls starptautisks jauniešu laikmetīgās mākslas pasākums, kura mērķis ir dot iespēju skolas vecuma jauniešiem piedalīties starptautiskā mākslas notikumā ar augsta līmeņa mākslas kritiķu un kuratoru piedalīšanos.

Izstādes rīkotāji vēlējušies iedrošināt jauniešus un viņu skolotājus dažādās valstīs apgūt un interpretēt pasauli caur zinātnes prizmu. Lai rosinātu nozīmīgas pārmaiņas mākslas izglītībā, 24. un 25. oktobrī Tallinā notiks mākslas izglītības konference „Eduko IDEAlaboratory”, kuras saturs būs vērsts uz starpdisciplināru tēmu mākslas izglītības saturā meklēšanu.

Latvijas ekspozīcijas koordinators ir Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Latvijas ekspozīcijas tēma „Robežas un robežsituācijas” ir aktuāla jaunajiem cilvēkiem, kuriem ik dienas jāsaskaras gan ar robežu ievērošanu, gan pārkāpšanu. Tēma ir reizē plaša un dod ierosmi runāt par aktuālām globālām problēmām, taču ļauj skart arī personiskus aspektus, kas interesē jaunos māksliniekus.

Izstādes lielākā vērtība ir eksperimentālais un pētnieciskais gars. EKSPERIMENTA! Latvijas ekspozīcijai tika izvēlēti darbi, kuru pamatā ir izzinoša pieeja, pieļaujot riska procentus to īstenošanā. Tāpēc arī daudzas jauno autoru idejas un ieceres darba procesā ir mainījušās, transformējušās, atradušas pavisam citus tehniskos risinājumus.

Pirmā izstāde EKSPERIMENTA! notika no 2011. gadā Tallinas Dziesmu svētku estrādes izstāžu zālē un Marjamae pilī Tallinas - Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ietvaros. Izstādes tēmu “Telpa” interpretēja jaunie mākslinieki no 13 pasaules valstīm. Izstādi apmeklēja ap 18 000 skatītāju.

 

Seko EKSPERIMENTA!:

www.eksperimenta.net

http://www.eksperimenta.net/cat/news/

https://www.facebook.com/Eksperimenta

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv">inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

Pēc četru gadu tapšanas perioda piektdien, 10.oktobrī, plkst.17.25 kinoteātrī „Gaisma” savu Valmieras pirmizrādi piedzīvos Dzintara Dreiberga dokumentālā filma „Nāc ar mani padejot”.

Filma ir tapusi X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā, kad filmēšanas grupa septiņas dienas un naktis sekoja līdzi deju kolektīva vecāko klašu grupai – mēģinājumos, koncertos, Rīgā pavadītajā svētku ikdienā un ballītēs.

No iegūtā materiāla ir radīta 45min gara dokumentālā filma, kas atspoguļo unikālus notikumus no mūsdienu jauniešu dzīves, tautas deju kolektīva ikdienas un dziesmu un deju svētku aizkulisēm.

Filmas stāts ir par vidusskolēnu deju kolektīvu, kas dodas uz X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku. Tas ir viņu piecu gadu atskaites punkts – Latvijas lielākajā kultūras pasākumā viņiem ir jābūt labākajiem.

Atstājuši mājas un vecākus, viņi kopā pavada septiņas dienas un naktis.

Viņiem jau ir 18, viņi nupat pabeiguši skolu, bet viņi nezina, kas viņus sagaida tālāk. Šī viņiem šķiet pēdējā brīvā un skaistā dzīves vasara. Sapņi mijas ar garlaicību, muļķīgi joki ar nopietnām tēmām – kādai tā ir sapņu kāzu kleita, kādam drīz jākļūst par tēvu. Rūpes vienam par otru veido pieķeršanos un pāraug kolektīvā spēkā.

Tādi kā viņi svētkos ir daudzi tūkstoši. Katra jaunieša sajūtas pārvēršas par kopīgiem svētkiem un kopīgu pārdzīvojumu. Svētki kļūst par kaut ko vairāk nekā tikai tradīciju.

Dokumentālo filmu veidojusi komanda, ko vieno mīlestība uz cilvēcību un talants dokumentēt dzīvi tieši tādu, kāda tā ir, ļaujot skatītājam būt vērīgam un veidot savu stāstu.

Filmas režisoram Dzintaram Dreibergam šis gads ir bijis radošs – aprīlī pie skatītājiem nonāca kopā ar producentu Andreju Ēķi veidotā dokumentālā filma „Kas tur tik laikmetīgs?”, maijā savu pirmizrādi piedzīvoja Edgara Jaunupa iniciētā dokumentālā filma „VEF 54.sezona” un jūnijā plašākai publikai tika atrādīts kopdarbs ar teātra režisoru Viesturu Meikšānu – kinoprojekts „Plūdi un saulgrieži Straumēnos”. Pirms tam režisors veidojis tādas dokumentālās filmas kā „Padoties Aizliegts” (2009), bijis vērienīga starptautiskā dokumentālā projekta „15 stāsti par jauno”/„15 young by young” (2012) Latvijas filmas režisors un līdzdarbojies mākslas filmas „Sapņu Komada 1935” (2012) tapšanā kā basketbola spēļu režisors. Šobrīd Dzintars Dreibergs aktīvi strādā pie „Latvijas Televīzijas” raidījuma „TE” jaunās sezonas sērijām un ir raidījuma sadaļas „TE! Rīgā” veidotājs.

Dokumentālās filmas „Nāc ar mani padejot!” operatori ir Valdis Celmiņš un Mikus Meirāns, kurus raksturo drosme, neizsīkstošs atklājēja gars un talants nepalaist garām nevienu no dzīves piespēlētajiem kadriem.

Savukārt montāžas režisores Guntas Ikeres pūrā ir jau vairāk nekā 150 dokumentālo filmu montāža, un ar Guntu Ikeri Dzintars Dreibergs sadarbojies filmā „Padoties aizliegts”.

Filmas montāžas fāzē aktīvi līdzdarbojies režisors un Ņujorkas universitātes (New York University: Tisch School of the Arts) pasniedzējs Boriss Frumins, kurš bijis Dzintara Dreiberga skolotājs Baltijas Mediju skolā.

 

Informāciju sagatavoja:
Filmas producente
Inga Praņevska
E-pasts: inga.pranevska PIE gmail PUNKTS com
Tālr.: 2037099120370991

Rīt, 10. oktobrī, visas dienas garumā Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā norisināsies bērnu literatūras svētki „Maģija” ar šī gada devīzi „Attēls – Vārds - Mūzika”.

Plkst. 10.00 paredzēta svinīga atklāšana, pēc kuras no plkst. 11.00 norisināsies dažādas radošās darbnīcas, kurās bērnu rakstnieces Ineses Zanderes, mākslinieka Reiņa Pētersona un deju horeogrāfes Baibas Iekļavas vadībā skolēniem būs iespēja pilnveidot teorētiskās un praktiskās zināšanas un iemaņas. Savukārt paralēli radošajām nodarbībām pieaugušie iepazīsies ar Dikļu Dziesmu svētku ekspozīciju, pirmo Dziedāšanas svētku 150. gadadienai veltītā pasākuma norisi šī gada jūnijā un noskatīsies video filmu par Dziedāšanas svētku tradīcijas dibinātāja Jura Neikena dzīves gājumu.

Pasākuma noslēdzošajā daļā paredzēta atskatīšanās uz bērnu literatūras svētku norisi aizvadīto septiņu gadu garumā un nākotnes ieceru ieskicēšana, kā arī ilggadējās pasākuma dalībnieces Cēsu Valsts ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotājas Mirdzas Lībietes sveikšana, kura 2013. gada novembrī saņēma vienu no Latvijas valsts augstākajiem apbalvojumiem – Atzinības krustu - par izcilu mūža ieguldījumu izglītības darbā, skolu jauniešu nacionāli patriotiskajā audzināšanā un kultūrvēsturiskās apziņas veidošanā.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Pagājušajā gadā novadā aizsākās skaista tradīcija – Lauku balle, kura kopā pulcēja novada lauksaimniekus, mājražotājus un aktīvus lauku dzīves veidotājus. Šogad balle notiks 31.oktobrī plkst.19.00 Valkas pilsētas kultūras namā.

Arī šogad pasākuma laikā godinās gan lauksaimniekus, gan konkursa „Sakoptākā dzīves vieta un darba vieta Valkas novadā 2014” laureātus. Aicināti piedalīties arī citi interesenti – vietu pie galdiņa iepriekš var rezervēt pa telefoniem 6472305564723055 un 2023596720235967 pie kultūras nama dežuranta līdz 29.oktobrim, biļetes cena simboliska – 3 eiro.

Pasākuma organizatore Sniedze Ragže stāsta, ka pagājušā gada ražas svētku balle pierādīja, ka lauksaimniekiem un zemniekiem ir ļoti nepieciešams pasākums, kurā visi varētu satikties vienuviet. Balle ir arī kā sava veida atskaites punkts padarītajam. “Katrs darba darītājs grib būt novērtēts”, uzsver Sniedze Ragže. “Valkas novada dome ar šo pasākumu grib pateikties novada lauksaimniekiem un zemniekiem par ieguldīto darbu”.

Krāšņo balli spēlēs grupa “Vēja runa”, visi aicināti ņemt līdzi groziņus. Svētkus rīko Valkas novada dome.

Informāciju sagatavoja: Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 2644400226444002

Aicinam 17.oktobrī plkst.19:00 Mierkalna Tautas namā uz jautru, humoristisku izrādi “DŪDENE ZIN” /A.Niedzviedzis/ Vijciema amatierteātra “Čiekurs” izpildījumā kopā ar režisoru Valdi Šaicānu.

“Ļausimies smiekliem un pozitīvai gaisotnei piepildīt mūsu tautas namu!” ierasties uz izrādi aicina Zvārtavas tautas nama vadītāja Dagnija Pakalne.

Vai vide, kurā mēs dzīvojam ietekmē mūs? Vai arī mēs ietekmējam vidi mums apkārt? Kā mūsu rīcība var ietekmēt cilvēkus mums blakus? Kā cilvēki mums blakus ietekmē mūs un mūsu rīcību? Vai tas, kādi mēs esam, ir tikai mūsu pašu izvēlēts ceļš? Meklēsim atbildes kopā ar Vijciema amatierteātri „Čiekurs”!

 

Lomās darbojas:

Dūdene – Jana Matuka;

Tamāra – Aīda Vītola;

Renāte – Liene Bērziņa;

Mirta – Sarmīte Biruma;

Jete – Aija Melbārde;

Ješka – Aigars Matuks;

Ingus – Dzintars Pundurs;

Vita – Alise Matuka 

Režisors – Valdis Šaicāns.

 

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 26444002

Otrdien, 14. oktobrī, plkst. 18.00 Kocēnu kultūras namā demonstrēs prestižajām kino balvām „Oskars” un „Zelta globuss” nominēto vēsturisko piedzīvojumu filmu „Kon – Tiki”, kas ir līdz šim visdārgākais norvēģu kino projekts.

Krāšņā un iedvesmojošā filma veidota, balstoties uz patiesiem notikumiem, un atklāj Tūra Heijerdāla pirmo ekspedīciju. Savu vārdu Tūrs Heijerdāls pasaulē darīja zināmu 1947. gadā, izvirzot līdz tam nebijušu teoriju par seno iedzīvotāju migrāciju uz Polinēziju no Dienvidamerikas, nevis Āzijas. Lai apliecinātu, ka Dienvidamerikas indiāņi spējuši pa ūdeni sasniegt Polinēziju, viņš izgatavoja plostu no balsas koka, kas bija precīza kopija plostiem, kādus indiāņi darināja kopš aizvēsturiskiem laikiem, un devās briesmu pilnā ekspedīcijā pāri Klusajam okeānam. Primitīvajam deviņu baļķu plostam viņš deva vārdu „Kon – Tiki” - saules dievs, uzaicināja vēl piecus drosmīgus vīrus un 101 dienas laikā šķērsoja Kluso okeānu no Peru līdz Polinēzijai. Ceļojums ne tikai mainīja tā dalībniekus uz visu dzīvi, ekspedīcija manīja arī tā laika cilvēku un zinātnes priekšstatus par iespējamo un neiespējamo.

Režisoru Hoakima Roniga un Espena Sandberga kopdarbs kā labākā filma svešvalodā 2013. gadā tika nominēta 85. Kinoakadēmijas balvai „Oskars” un Zelta Globusa balvai.

Kā iepriekš vēstīts, filmas demonstrēšana ir viens no diviem pasākumiem, kas, atzīmējot izcilā pētnieka, ceļotāja, antropologa un etnogrāfa norvēģa Tūra Heijerdāla simtgadi, norisināsies Kocēnu novada Kocēnos, turklāt Kocēni ir vienīgā vieta Latvijā ārpus Rīgas, kur interesentiem ir nebijusi iespēja noskatīties šo norvēģu mākslas darbu.

Filma ieskaņota norvēģu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Ieeja – bezmaksas.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv 

Pasteidzies un nenokavē! Vēl var iegādāties biļetes uz Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu mākslinieku koncertu. Valkas pilsētas kultūras nams informē, ka atlikušo biļešu skaits ir pavisam neliels – 100. Koncerts notiks svētdien, 19.oktobrī plkst.16.00 Valkas pilsētas kultūras namā  jau vienpadsmito reizi.

Opermūzikas cienītāji Valkā un tuvējā apkārtnē ikgadējo koncertu gaida ar lielu nepacietību, jo tā ir lieliska iespēja klātienē dzirdēt augstvērtīgu mūziku izcilu mākslinieku sniegumā.

Šogad koncertā piedalīsies INO solists Urmass Peldma, LNO solisti Evija Martinsone, Dana Bramane, Laura Grecka, Jūlija Vasiļjeva, Rihards Mačanovskis, Jānis Apeinis, Raimonds Bramanis, kā arī Latvijas Nacionālās operas orķestris. Diriģents – Normunds Vaicis.

“Koncertā skanēs populāras ārijas un dueti no operetēm”, atklāj diriģents Normunds Vaicis. “Operetes žanrs izraudzīts tāpēc, ka tas cilvēkiem saprotamāks un piemērotāks rudens laikā. Tā iespējams paildzināt skaisto rudeni, jo operas tomēr ir dramatiskas”.

Koncertā skanēs F.Lehāra, I.Kālmana, J.Štrausa, Ž.Ofenbaha, K.Millekera un F.Supē skaņdarbi, savukārt koncertu noslēgs J.Štrausa “Radecka maršs”.

“Mēs aicinām uz jauku koncertu, kur garlaicīgi nebūs”, sola Normunds Vaicis. “Koncerta moto varētu būt “bez drūmām domām”, jo to ikdienā tāpat pietiek. Gribētos, lai cilvēki no koncerta mājās dodas ar optimistiskāku garastāvokli”.

Skaistā tradīcija – Latvijas Nacionālās operas un Igaunijas Nacionālās operas mākslinieku koncerts aizsākās 2003. gadā un bija toreizējā Valkas pilsētas mēra Venta Armanda Kraukļa ierosināta.

Biļetes uz Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu mākslinieku koncertu maksā 15, 12, 10 un 7 eiro un tās varēs iegādāties katru darba dienu no plkst.8.00 līdz 20.00 Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta.

Biļetes ir iespējams arī iegādāties, zvanot pa tālruni 64723055 vai 20235967, (norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi, uz kuru nosūtīt Valkas novada domes rekvizītus biļetes apmaksai.) Biļete apmaksājama 3 dienu laikā un saņemama pirms koncerta pie dežuranta.

Koncertu finansiāli atbalsta Valkas novada dome, SEB banka, informatīvi – laikraksti „Ziemeļlatvija’’, „Valgamaalane ”.

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.

 

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 26444002

2014. gada 18. un 19. oktobrī Rīgā jau sesto reizi notiks Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums, kurā viesosies nozares speciālisti no ārvalstīm, notiks meistarklases, koncerti un izstādes.

Sestdien, 18. oktobrī plkst. 11.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē notiks foruma atklāšanas koncerts, kurā piedalīsies Latvijas Republikas Zemessardzes pūtēju orķestris un diriģents Andis Karelis. Solisti Inga Meijere (saksofons), Kaspars Puikevics-Puikevskis (saksofons), Roberts Donis (eifonijs), Valters Gotlaufs (drums) un saksofonu kvartets „n{ex}t move”. Programmā Džons Filips Sūza, Džons Viljams, Kvinsijs Džons, Gerts Beitenheiss un Inga Meijere.

Plkst. 16.40 JVLMA Lielajā zālē muzicēs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas, Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, kā arī jaunie mūziķi no Viļņas Broņus Jonuša mūzikas skolas (Lietuva).

Plkst. 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks Latviešu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Latvijas Universitātes pūtēju orķestris, diriģenti Jānis Puriņš (Latvija) un Lorenco Della Fonte (Itālija). Soliste Ilze Arne (klavieres).

Koncerta programmu veido gan Jāņa Ivanova, Gunāra Ordelovska, Alvila Altmaņa, Ilzes Arnes un Valda Drulles skaņdarbi, gan pirmatskaņojumi, ko orķestrim uzticējuši Ilona Breģe, Andris Riekstiņš, Andris Balodis un jaunā komponiste Madara Pētersone.

Svētdien, 19. oktobrī plkst. 13.00 JVLMA Lielajā zālē izskanēs Lietuviešu un igauņu mūzikas koncerts. Muzicēs Pūtēju orķestris „Fanfara”, trīs jaunu un talantīgu diriģentu - Sirli Illakas–Oluveres (Igaunija), Egidijus Miķņus (Lietuva) un Mārča Miķelsona (Latvija) vadībā.

Programmā: Prīts Raiks, Kazis Daugela, Ots Kasks, Valds Stanaitis, Broņus Jonuša,Jons Novakausks, Eugenijus Puidoks.

Forums noslēgsies plkst.16.00 JVLMA Lielajā zālē ar Lietuvas Bruņoto spēku pūtēju orķestra koncertu, diriģents Egidijus Ališausks (Lietuva). Solists – Arvīds Kazlausks (saksofons, Lietuva).

Programmā: Leonards Bernsteins, Moriss Ravēls, Filips Spārks, Klods T.Smits, Arturo Markess un Jozs Naujalis.

Abas dienas no plkst. 10.00 JVLMA būs apskatāma mūzikas instrumentu, aksesuāru un nošu izstāde, kurā piedalīsies Lietuvas, Latvijas un Igaunijas mūzikas instrumentu veikali. 

Visi koncerti un izstāde ir bezmaksas! 

Meistarklases forumā vadīs Remigijus Vilys un Ugne Zanevičute-Audejeva, Tads Šileika (Lietuva), Aleksandrs Korotejevs (Baltkrievija), Lorenco Della Fonte (Itālija), Sāmi Rūsuovari (Somija), Pēters Marguss (Igaunija), Artis Sīmanis, Rita Lūriņa, Timurs Tomsons un Elīna Lūse (Latvija).

Foruma viesi būs arī „Rīgas saksofonu dienu” dalībnieki, izcilie skandināvu saksofona spēles meistari: Jergens Petešons (Zviedrija), Rolfs Ēriks Nīstroms (Norvēģija) un Johanness Torells (Dānija). Forumā piedalīsies arī Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas jaunāko klašu orķestris un diriģente Katrīna Kivleniece (Latvija). 

Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forumu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Atbalsta Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Zemessardze un Lietuvas Armijas orķestris.

 
Informāciju sagatavoja
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv  

25. oktobrī Rīgas Latviešu biedrībā ar kultūras programmu “Jānis Cimze – kultūrnācijas veidotājs” noslēgsies Cimzes 200.jubilejas gada svinības. Programmu kopā veidojušas Rīgas Latviešu biedrība, Valkas novada dome, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Komponistu savienība.

Kultūras programmu plkst. 10.20 ieskandinās diriģentes Tatjanas Tīrumas vadītais Valkas senioru koris “Dziesmu Rota”, kam sekos Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja Gunta Gailīša un Valkas novada domes priekšsēdētāja Venta Armanda Kraukļa uzrunas. Zelta zālē svētku uzrunas teiks Latvijas Republikas Kultūras ministre Dace Melbārde un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāres p.i. Baiba Moļņika. Svinības turpināsies ar Arnolda Klotiņa, Tāļa Pumpuriņa, Jāņa Erenštreita, Ilmas Grauzdiņas un Arvīda Bomika lasījumiem par Jāni Cimzi.

Plkst. 13.00 Baltajā zālē atklās Valkas Mākslas skolas audzēkņu gleznu izstādi Jāņa Cimzes Dziesmu Rota, Valkas un Valgas muzeju ceļojošo izstādi Jānis Cimze – Igaunijas un Latvijas skolmeistaru skolotājs un Valkas novada amata meistaru izstādi, kas interesentiem būs aplūkojamas līdz 18. novembrim.

Pasākumā pirmo reizi pasniegs Valkas novada domes iedibināto Jāņa Cimzes balvu novada labākajam izglītības darbiniekam. Klātesošos uzrunās Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, Valkas Novadpētniecības muzeja speciāliste Ligita Drubiņa, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors, Jāņa Cimzes stipendijas ieguvējs, profesors Artis Sīmanis. Sekos Mūzikas akadēmijas stīgu kvarteta – Aleksandra Mališkina, Baiba Biezā, Una Sedola, Reinis Melbārdis – apsveikums, atskaņojot Aldoņa Kalniņa latviešu tautas dziesmu apdares stīgu kvartetam.

Kultūras programmu plkst. 15.00 Lielajā zālē noslēgs koncerts “Latviešu tautas dziesmu apdaru krājuma Jaunā Dziesmu Rota atvēršana”. Veltījuma dzeju J.Cimzem lasīs dzejniece Lija Brīdaka. Koncertā dzirdēsim Solvitas Bukšas, Ilonas Breģes, Annas Veismanes, Jāņa Strazda, Vitas Rudušas, Andra Sējāna latviešu tautas dziesmu apdaru konkursā godalgotās dziesmas. Tie, kuriem nebija iespējas šogad apmeklēt J.Cimzes 200.jubilejas gadam veltīto lielkoncertu “Cimzes kods” Valkā, varēs noklausīties Selgas Mences, Mārtiņa Brauna un Raimonda Paula oriģināldarbus - ciklu ar Jāņa Petera dzeju “Stiprā pils – Dziesmu Rota” un lielkoncertā atskaņoto ciklu koriem un saksofonu kvartetam Ingas Meijeres aranžējumā “Jāņa Cimzes Dziesmu Rotas iedvesmotie”.

Koncerta piedalīsies Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris Sõla (diriģents Kaspars Ādamsons), kamerkoris Fortius un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas sieviešu koris Balta (diriģents Māra Marnauza), Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris Austrums (diriģents Ārijs Šķepasts) un saksofonu kvartets n[ex]t move (vadītāja Inga Meijere). 

Koncertu vadīs Orests Silabriedis.

Grāmatu galdā interesentiem būs pieejami apgāda Musica Baltica nošu un grāmatu izdevumi. 

Visi laipni lūgti! Ieeja brīva. 

Vienlaicīgi ar kultūras programmu notiks arī Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotā Latvijas diriģentu sanāksme. 

 

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 26444002

Rudens ir ražas, krāsaino lapu un mistiskais veļu laiks, Valkas pilsēta aicina to pavadīt pierobežā, iepazīties ar unikālajām dvīņu robežpilsētām Valku/Valgu un dienas noslēgumā apmeklēt kultūras pasākumu Valkas pilsētas kultūras namā.

Ekskursiju plānojiet, izvēloties sev interesējošo maršrutu un to papildinot ar kādu no Valkas pilsētas kultūras nama piedāvātajiem kultūras pasākumiem.

Bērnu un jauniešu grupām tiek piedāvāti trīs maršruti robežpilsētu Valkas/ Valgas iepazīšanai:

•    Piedzīvojumu pārgājiens grupām Valkā/Valgā „Meklējot robežu”

•    Mistiski stāsti un aizsardzības zīmju veidošana maršrutā „Valka veļu laikā”

•    Nakts piedzīvojums Valkā „Nakts trase”

 

Papildiniet dienu Valkā/Valgā ar vienu no piedāvātajiem kultūras pasākumiem:

•    24.10.2014. plkst. 13:15; 15:00 Pilnmetrāžas animācijas filma jaunāko klašu skolēniem „Zelta Zirgs”

•    06.11.2014. plkst. 19:00 Rokopera „Lāčplēsis”

•    13.12.2014. plkst. 15:00 Izrāde „Sniegbaltītes skola” 

Valka/Valga ir viena pilsēta divās valstīs. Nepalaid garām izdevību pabūt vietā, kur paveras unikāla iespēja pilsētas centrā vienlaikus atrasties divās valstīs – ar vienu kāju stāvot Latvijā, ar otru Igaunijā! 

Vairāk informācija par maršrutiem un pasākumiem Valkas novada tūrisma informācijas birojā tel. 64725522, 26446602 vai 26496945 vai tib PIE valka PUNKTS lv

Otrdien, 14. oktobrī Valkā, atzīmējot Jāņa Cimzes 200. jubilejas gadu, Valkas novada Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes nodaļa rīkoja rudens semināru kultūras darbiniekiem, bibliotekāriem, profesionālās ievirzes skolu pedagogiem un citiem interesentiem.

Lai godinātu izcilo pedagogu un latviešu kora mūzikas pamatlicēju, semināram ir Jāņa Cimzes semināru norises vieta – Valka.

Pasākuma pirmajā daļā uzstāsies lektore Dagmāra Beitnere-Le Galla, Dr. sc. soc. LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece ar stāstījumu un prezentāciju "Latvietība: pašizpratne un pašapziņa." Prezentācijā tiks runāts par to, kas ir latvieši – kādi ārējie faktori, kultūras īpašības un stereotipi veido mūsu mentalitāti un nosaka tautas identitāti un kas veido mūsu pašapziņu. Bieži tiek uzsvērts, ka latvietība ir saistīta ar zemi un zemes darbiem, ka latvietis ir zemnieks, vienlaicīgi akcentējot, ka lauki ir Latvijas sirds.

Latviešus uzskata arī par dziedātāju tautu, nereti aizmirstot par mūsu tautas izseno tieksmi pēc izglītības un zināšanām, un to, ka no latviešu vidus nācis liels skaits izcilu dziedātāju, mūziķu un diriģentu. Patlaban jūtama spēcīga vēlme no šiem stereotipiem atgrūsties. Ir mēģinājumi apgāzt 700 gadu verdzības stāstu par latviešiem kā vergu un kalpu tautu, jo "Mēs neesam ne bāreņu, ne zemnieku un arī ne dziedātāju tauta. Mēs esam moderna nācija, kuras sasniegumi 20. gs. sākumā vēl šodien pelna apbrīnu," uzsver D. Beitnere- Le Galla.

Pasākuma otrajā daļā – kultūras darbinieku pārdomas, jaunumi uzsākot jauno darba sezonu.

Jāņa Cimzes 200. jubilejas svinības ar koncertiem un citiem pasākumiem norisinās jau visa gada garumā. Cimzes jubilejas gada noslēguma pasākums un konference "Jānis Cimze – Eiropas cilvēks" norisināsies 25. oktobrī Rīgas Latviešu Biedrības namā.

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 26444002

22. oktobrī plkst. 18.00 Mazsalacas novada Kultūras centrā notiks Valsts akadēmiskā kora «Latvija» koncerts. Mākslinieciskais vadītājs un diriģents Māris Sirmais. Biļešu iepriekšpārdošana Mazsalacas novada Kultūras centrā.

 

Korī "Latvija" dzied ne tikai izcils profesionālu dziedātāju sastāvs, bet arī Mazsalacas novada Kultūras centra jauktā kora "Salaca" enerģiskie diriģenti Dita un Valdis Tomsoni.

Sirsnīgi ielūdzam ikvienu baudīt labu mūziku Mazsalacā!

Informāciju sagatavoja:
Ilze Mitāne
Mazsalacas novada 
sabiedrisko attiecību speciāliste
22144936
www.mazsalaca.lv

23.novembrī plkst.17.00 Valmieras drāmas teātra (VDT) lielajā zālē būs skatāma Jāņa Skuteļa stand-up comedy* izrāde „Viens”.

 Runājot par jaunā stand-up materiāla saturisko ievirzi, izrādes autors un izpildītājs J. Skutelis saka: „Par ko lai runā laikā, kad politikā cilvēks bija vissvarīgākais, bet nu pienākušas pārmaiņas, neskatoties uz to, ka nav skaidrs, kas īsti nav un uz ko vajag mainīt? Par ko lai runā laikā, kad ūsas nomaina bārda ātrāk nekā „ārprātīgi karsts” pāriet uz „diezgan pavēss”? Par ko lai runā laikā, kad Šrēdingera kaķa stāsts pārsteidz (vai nepārsteidz) tikai reto, bet tikai retajam ir kaķis (vai nav)? Par to arī runāšu! Citiem vārdiem – kāds (-i) acīgs skatītājs pēc manas iepriekšējās stāvizrādes** „Splendid” noskatīšanās ziņoja, ka izrāde esot par „visu un neko”. Varu piekrist – kas vienam viss, citam nekas; kas vienam būs „Viens”, citam daudz vairāk. Tā, redz, ir stand-up comedy žanra specifika.” 

Izrādes autors un izpildītājs Jānis Skutelis šobrīd ir viens no profesionālākajiem stand-up comedy pārstāvjiem Latvijā un jau kopš 2009.gada ik gadu rada vienu stāvizrādi, tādējādi ļaujot skatītājiem iepazīt šī žanra specifiku. Jānis Skutelis ir zināms kā improvizācijas teātra aktieris, režisors, stand-up comedy izpildītājs, Karaliskā Improvizācijas teātra vadītājs un komiķis.

J. Skuteļa stāvizrādes: „Mhmm” (2009), „Love” (2010), „Paranoja” (2011), „Optimistika” (2012) un „Splendid” (2013).

Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas „Biļešu paradīzes” kasēs, elektroniski www.bilesuparadize.lv un VDT kasē. Biļešu cena: 10 un 13 EUR.

* stand-up comedy – stāvizrāde

** stāvizrāde – precīzs, taču ļoti apšaubāms tulkojums jēdzienam ‘stand-up comedy 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Karaliskais improvizācijas teātris
management PIE karaliskais PUNKTS lv

Vakar, 2014. gada 15. oktobrī pašvaldību kultūras centru vadītāji un kultūras darba organizatori no visas Latvijas tikās ikgadējā forumā, kas tradicionāli veltīts kultūras jomas un kultūras centru darbības aktualitātēm. Šogad foruma mērķis bija gūt ierosmi un apmainīties ar idejām, gatavojoties Latvijas simtgades svinībām 2018. gadā.

Klausoties dažādu viedokļu līderu lekcijas un referātus par kultūras centru lomu Latvijas vēstures aspektā un šobrīd, kā arī, piedaloties diskusijās, foruma „Kultūras centru loma ceļā uz Latvijas simtgadi” dalībnieki tika aicināti domāt par savas kopienas un kultūras centra dalību mūsu valsts simtgades svinībās. Galvenie foruma jautājumi bija – kā vēlamies sagaidīt un svinēt Latvijas simtgadi, un ko kultūras centri kā sabiedrībai pieejama un nozīmīga kultūras institūcija nākamo četru gadu laikā var darīt, lai iesaistītu savu kopienu šajās norisēs.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktora vietniece Signe Pujāte: „Foruma nolūks bija iedvesmot mūsu sadarbības partnerus reģionos jaunu, oriģinālu un ilgtspējīgu ideju radīšanai, lai visi kopā godam sagaidītu un svinētu Latvijas 100 gadi. Ceram, ka ikviens foruma dalībnieks kļūs par labās gribas vēstnesi, kas, smēlies ierosmi forumā, aktualizēs dzirdēto savā kopienā pilsētā vai novadā, iesaistot plānošanas un īstenošanas procesā plašu vietējo sabiedrību, kā arī sekmējot dažādu institūciju un jomu sadarbību.

Tā kā līdzās šī Latvijas sabiedrībai nozīmīgā notikuma sagatavošanai ir veicami arī uzdevumu, kas saistīti ar kultūras centru darbības un satura pilnveidi, jau šī gada oktobrī un novembrī tiksimies piecos Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotajos reģionālajos semināros. Paldies mūsu uzticamajiem līdzgaitniekiem ikdienas darba procesā – pašvaldībām un Latvijas Kultūras centru asociācijai!”

„Latvijas simtgades svinību mērķi ir stiprināt valsts gribu, piederības sajūtu, stimulēt pašorganizējošus procesus un sadarbību, aktualizēt Latvijas vēsturi un definēt Latvijas kā 21. gadsimta nacionālas valsts identitāti. Tuvojoties mūsu valsts simtgadei, būtiski atraisīt jauniešu pašiniciatīvu un rosināt paliekošu Latvijas vērtību un simbolu radīšanu,” pauda kultūras ministre Dace Melbārde.

Foruma „Kultūras centri ceļā uz Latvijas simtgadi” ierakstu var noskatīties šeit: https://www.youtube.com/watch?v=U56fktyQ4wA#t=1732

Forumu „Kultūras centru loma ceļā uz Latvijas simtgadi” rīkoja Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Kultūras ministrija un Kultūras centru asociācija.

Plašāka informācija par forumu LNKC mājas lapā www.lnkc.gov.lv     

 


Informāciju sagatavoja:
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
672289867228985, 2644316626443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv www.lnkc.gov.lv

Piektdien, 24. oktobrī plkst.13.15 un 15.00 Valkas pilsētas kultūras namā notiks filmu studijas Rija jaunās animācijas filmas Zelta zirgs seansi. Starp abiem filmas seansiem kultūras nama mazajā zālē notiks tikšanās ar filmas radošās komandas pārstāvjiem.

“Sagaidot Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu,  mūsu studija ir  izveidojusi  pilnmetrāžas animācijas  filmu jaunāko klašu skolēniem Zelta Zirgs.  Tās sižeta  pamatā ir Raiņa, pirms vairāk kā 100 gadiem sarakstītā tāda paša nosaukuma  luga. Mūsdienīgā un bērniem viegli saprotamā stilistikā veidotās  pasakas motīvi -  cīņa starp labo un ļauno, drosmes, neatlaidības un pašapliecināšanās spēks. Ceram, ka  filma rosinās skolēnu interesi par Raiņa daiļradi. Šī profesionālā filma ir Latvijas, Lietuvas, Dānijas un Luksemburgas kopprodukcija. Pasaku par Antiņu jau izrāda Luksemburgā un Dānijā, drīzumā rādīs Lietuvā un citur Eiropā. Filmu studija Rija filmas izrādīšanos ietvaros piedāvā  skolēniem dalību eseju konkursā( sākot no 6.klases) vai zīmējumu konkursā( līdz 6.klasei), lai  Raiņa jubilejas gadā, īsi pirms vasaras brīvdienām, eseju konkursa uzvarētājus pulcētu uz  filmas režisora Reiņa Kalnaeļla vadīto animācijas darbnīcu mūsu  studijā Rīgā. Konkursa noteikumi tiks publicēti mājaslapā www.rijafilms.lv”, stāsta studijas Rija projektu menedžere Anda Podniece.

Filmas apraksts: Melnā māte cenšas sagrābt varu pār pasauli, vairo skumjas un krāj asaras no visiem, kas raud par neveiksmēm, nelaimēm un aizgājējiem. Vecā ragana vēlas nogalēt Princesi, jo tad raudātu visa karaļvalsts un Melnā māte iegūtu absolūtu varu. Kad karaļmeita dodas izjādē pa mežu, ragana  sagūsta meiteni un ieslēdz Princesi stikla zārkā. Dzīvības aizstāvis – Baltais tēvs stājas ceļā un rada neiespējami stāvu un augstu ledus kalnu, kas septiņus gadus un septiņas dienas paglābs  Princesi no Melnās mātes. Tikmēr drosminieki var izglābt princesi.

Lomas ierunājuši: Edgars Kaufelds, Zane Dombrovska, Laima Vaikule, Uldis Dumpis, Edgars Lipors, Jānis Kirmuška, Ģirts Jakovļevs, Inese Ramute, Gunārs Placēns, Andris Bērziņš, Jānis Jarāns, Pēteris Šogolovs, Dainis Porgants.

Dziesmas iedziedājušas: Laima Vaikule, Zane Dombrovska.

Filmas treileris šeit: http://goo.gl/TNvKNt

Filma “Zelta zirgs’’ ir 79 minūtes gara.

Filmas  režisors Reinis Kalnaellis režisējis arī animācijas īsfilmas “Kad āboli ripo”, “Joka pēc alfabēts”, ieguvis bakalaura grādu Baltijas filmu un mediju skolā Tallinā, studējis FAMU filmu skolā Prāgā. Kopš 2013.gada viņš ir Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētājs.

Filmu studija RIJA dibināta 1995. gadā, un galvenās tās darbības jomas ir animācijas, dokumentālo un spēlfilmu producēšana, kā arī filmu izplatīšana Latvijā un ārzemēs. Populārākās filmas :”Lote no izgudrotāju ciema”; “Lote un Mēnessakmens noslēpums”, “Joka pēc AlfaBēts”,  “Norīt krupi” un spēlfilma “Miglā”.

Ieeja uz filmas seansu -1 eiro.

Plānots, ka viens filmas seanss notiks arī 28.novembrī.

Informāciju sagatavoja Jaunatnes lietu speciāliste Ilze Krastiņa

 

Svētdien, 19.oktobrī plkst.16.00 Valkas pilsētas kultūras namā  jau vienpadsmito reizi notiks Latvijas un Igaunijas Nacionālo operu mākslinieku koncerts.

Daudzi opermūzikas cienītāji Valkā un tuvējā apkārtnē ikgadējo koncertu gaida ar lielu nepacietību, jo tā ir lieliska iespēja klātienē dzirdēt augstvērtīgu mūziku izcilu mākslinieku sniegumā.

Šogad koncertā piedalīsies INO solists Urmass Peldma, LNO solisti Evija Martinsone, Dana Bramane, Laura Grecka, Jūlija Vasiļjeva, Rihards Mačanovskis, Jānis Apeinis, Raimonds Bramanis, kā arī Latvijas Nacionālās operas orķestris. Diriģents – Normunds Vaicis. Koncertā skanēs populāra mūzika no operetēm.

“Koncertā skanēs populāras ārijas un dueti no operetēm”, atklāj diriģents Normunds Vaicis. “Operetes žanrs izraudzīts tāpēc, ka tas cilvēkiem saprotamāks un piemērotāks rudens laikā. Tā iespējams paildzināt skaisto rudeni, jo operas tomēr ir dramatiskas”.

Programmā - F.Lehāra, I.Kālmana, J.Štrausa, Ž.Ofenbaha, K.Millekera un F.Supē skaņdarbi, savukārt koncertu noslēgs J.Štrausa “Radecka maršs”.

“Mēs aicinām uz jauku koncertu, kur garlaicīgi nebūs”, sola Normunds Vaicis. “Koncerta moto varētu būt “bez drūmām domām”, jo to ikdienā tāpat pietiek. Gribētos, lai cilvēki no koncerta mājās dodas ar optimistiskāku garastāvokli”.

Skaistā tradīcija - Latvijas Nacionālās operas un Igaunijas Nacionālās operas mākslinieku koncerts aizsākās 2003. gadā un bija toreizējā Valkas pilsētas mēra Venta Armanda Kraukļa ierosināta.

Vēl var iegādāties biļetes uz koncertu, kas maksā 15, 10 un 7 eiro un tās var iegādāties vēl šodien no plkst.8.00 līdz 20.00 Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta vai pasākuma dienā no plkst.10.00 turpat.

Koncertu finansiāli atbalsta Valkas novada dome, SEB banka, informatīvi – laikraksti „Ziemeļlatvija’’, „Valgamaalane ”.

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca. 

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 26444002

25.oktobrī plkst.17:00 Vijciema tautas namā viesosies deju studija ,,Haidar’’ ar netradicionālo deju uzvedumu ,,Apkārt pasaulei’’.

"Reiz dzīvoja bezbailīgs jūrnieks vārdā Sinbads. Viņš ar savu drosmīgo komandu kuģoja septiņās jūrās, atklādams jaunas, neparastas zemes un meklēdams retas svešzemju preces pārdošanai. Biežie ceļojumu ierāva jūrniekus bīstamos, bet neaizmirstamos piedzīvojumos apkārt pasaulei," tā iesākās visiem tik zināmā un iemīļotā pasaka par Sinbadu no ,,Tūkstots un vienas nakts’’ pasaku krājuma.

Skatītājiem tā būs iespēja kopā ar deju studijas dejotājām, doties aizraujošā un piedzīvojumiem bagātā ceļojumā uz tālām zemēm. Ar dejas palīdzību dejotājas uzburs gan krāšņās un mistiskās Indijas ainas, gan viesosies kādas eksotiskas un noslēpumainas arābu valsts harēmā, gan dosies cauri tuksnesim uz lepno spāņu apdzīvoto zemi. Koncertuzvedumā skatītājiem būs iespēja iepazīties gan ar minēto reģionu raksturīgajām dejām, gan mūziku, ka arī redzēt krāšņos deju kostīmus un izpildītājas.

Vijciema iedzīvotājiem jau bija iespēja iepazīt mazu daļu no deju studijas repertuāra Vijciema svētku ballē.

Netradicionālās (arī raksturdejas, arī cittautu dejas) dejas Latvijā vienmēr ir bijušas ļoti iecienītas, ko pierāda dažādie baletu un deju uzvedumi. Plašākam lokam šīs dejas Latvijā kļuva pieejamākas un līdz ar to arī populārākas 90o gadu beigās, pateicoties Ilzes Zariņas (deju centrs ,,Alegria”/Rīga) degsmei un milzīgai dejas mīlestībai. Viņa izveidoja pirmo deju centru, kurā plašam interesentu lokam tika piedāvātas tādas dejas kā klasiskā indiešu deja, Spānijas čigānu deja – flamenko, Tuvo austrumu deja – vēderdeja. Pašreiz vēderdejas ir kļuvušas tik populāras, ka gandrīz katrā Latvijas pilsētā ir sava dejotāju grupa.

Viena no pirmajām netradicionālo deju izpildītājstudijām Latvijā ir arī deju studija ,,Haidar”, kas kā neatkarīga deju studija tika veidota no 2003.gada Valmierā, tās veidotāja un vadītāja Evija Kokorite ir profesionāla un pieredzes bagāta dejas pedagoģe un dejotāja, kuras veidotās horeogrāfijas ir guvušas gan pašmāju, gan starptautisku atzinību. Visi dejas mīļotāji un dejotāju atbalstītāji tiek laipni aicināti uz koncertuzvedumu Vijciema kultūras namā.

Informāciju sagatavoja Vita Bērziņa, Vijciema tautas nama vadītāja

Lai pilnveidotu zināšanas un iegūtu jaunas prasmes, Valmieras Mākslas vidusskola novembrī un decembrī pieaugušajiem piedāvā iespēju apmeklēt dažādas personības pilnveides nodarbības.

Aksesuāri un dāvanas Ziemassvētkiem. Programmā būs iespēja apgūt dāvanu iesaiņojumu veidošanu Ziemassvētku noskaņās, apģērba apgleznošanu, nelielu tekstiliju izgatavošanu, izmantojot filcēšanu, pečvorku, kvilta tehniku un tekstilapdruku. Pasniedzēja: mākslas pedagoģe Māra Nadziņa. Grupā 6-8 dalībnieki, maksa 10 EUR par nodarbību. Darba materiāli daļēji ir iekļauti cenā.

Datorgrafika. Nodarbībā varēs apgūt fotoattēlu apstrādi, izmantojot programmu „Adobe Photoshop”. Pasniedzējs: dizainers Edgars Bogdāns. Grupā 6-8 dalībnieki, maksa 12 EUR par nodarbību. Mācības notiek darba dienu vakaros (plkst.18.00-20.00). Lai pieteiktos, jāzvana pa tālruni 64207372 vai 26181088 (Inese Andersone) vai jāraksta e-pasts inese.andersone PIE valmiera.edu PUNKTS lv. Pieteikšanās līdz oktobra beigām.

Paralēli šīm nodarbībām Valmieras Mākslas vidusskolā iespējams apmeklēt arī četrus mākslas kursus.

Metāldizains. Kursa apmeklētājiem būs iespēja apgūt dažādu dizaina objektu izgatavošanu no metāla, kā arī gūt iemaņas rotu radīšanā. Norises laiks: trešdienas, plkst.18.00-20.00.

Zīmēšana. Nodarbībās būs iespēja apgūt pamatiemaņas darbā ar dažādiem zīmēšanas materiāliem un tehnikām. Pasniedzēja: Inese Andersone. Norises laiks: ceturtdienas, plkst.18.00-20.00.

Gleznošana. Kursā tiks sniegts ieskats krāsu mācībā, eļļas glezniecības pamatprincipos un metodēs. Pasniedzēja: Ieva Lapiņa-Strazdīte. Norises laiks: sestdienas, plkst.10.00-20.00.

Porcelāna apgleznošana. Programmā būs iespēja darboties zinošas pasniedzējas vadībā, iegūstot iemaņas darbam ar porcelāna trauku apgleznošanu. Pasniedzēja: Kristīne Zemļicka-Brālēna. Norises laiks: ceturtdienas, plkst.18.00-20.00.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Sestdien, 25. oktobrī, plkst. 18.00 Kocēnu kultūras namā, atklājot jauno sezonu, notiks Kocēnu kultūras nama pašdarbības kolektīvu un vieskolektīvu koncerts „Nāc ar savu prieku dalīties!”.

Koncertā uzstāsies Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Savieši”, pūtēju kvintets, dāmu trio „Kas ar mani” un vieskolektīvi – Valmieras Kultūras centra sieviešu vokālais ansamblis „Trīnes”, Pārgaujas novada Straupes pagasta vidējās paaudzes deju kolektīvs „Straupe”, Beverīnas novada Kauguru pagasta vidējās paaudzes deju kolektīvs „Mūri” un Naukšēnu novada Naukšēnu kultūras nama vidējās paaudzes Sestdien, 25. oktobrī, plkst. 18.00 Kocēnu kultūras namā, atklājot jauno sezonu, notiks Kocēnu kultūras nama pašdarbības kolektīvu un vieskolektīvu koncerts „Nāc ar savu prieku dalīties!”.

deju kolektīvs „Naukšēni”. 

Koncerta apmeklējums – bez maksas. 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Otrdien, 11. novembrī visā Latvijā tiks atzīmēta Lāčplēša diena, un arī Valkā šai dienai par godu notiks vairāki atceres pasākumi.

Lāčplēša dienai veltīts dievkalpojums Valkas – Lugažu ev. lut. baznīcā sāksies plkst. 17.00. To ar dziesmām kuplinās Valkas vīru ansamblis.

Savukārt, plkst. 17.00 uz pasākumu “Tev mūžam dzīvot, Latvija!” aicina Valkas pamatskola. Sarīkojumu krāšņāku darīs skolēnu un skolotāju veidotais Gaismas ceļš.

Plkst.17.30 –  sāksies lāpu gājiens maršrutā pa Raiņa – Ausekļa – Rūjienas ielu līdz  Latvijas atbrīvošanas cīņās kritušo Ziemeļvidzemes karavīru Brāļu kapiem. Pulcēšanās pie baznīcas. Plkst. 18.00 notiks svinīgais atceres brīdis kritušajiem tēvzemes varoņiem. Gājienā un Latvijas Brīvības cīņu varoņu atceres pasākumā laipni aicināts piedalīties ikviens, līdzi ņemot lāpu vai svecīti.

Aizsardzības ministrija (AM) jau septīto gadu aicina visus Latvijas iedzīvotājus Lāčplēša dienā pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti, lai godinātu latviešu karavīrus, kuri 1919.gada 11.novembrī izcīnīja izšķirošo cīņu pret Bermonta karaspēku. Pašvaldība ir sagatavojusi lentes metrus visām pašvaldības skolām un bērnudārziem. Skolēni varēs lentītes sagatavot pirms svētku pasākumiem. Tāpat lentītes būs atrodamas novada domes ēkās, tās tiks dalītas arī Lāčplēša dienas pasākumā pie Valkas – Lugažu ev.lut. baznīcas 11.novembrī.

Informāciju sagatavoja Līga Šnuka, Valkas pilsētas kultūras nama Kultūras pasākumu organizatore, T.:29230511, 29461559

Pēc došanās koncertturnejā Apvienotajā Karalistē leģendārā latviešu grupa „Dzelzs vilks” atgriežas Latvijā, lai sniegtu vienu no retajiem grupas visu laiku labāko dziesmu rokmūzikas koncertiem, kas notiks 31. oktobrī Kocēnu sporta namā.

„Man šķiet, ka rudens tumšais laiks, un sevišķi 31. oktobris, kad visapkārt plosās ne viens vien mošķis, un prātā nāk rudenīgas domas, sevišķi piestāv „Dzelzs vilka” mūzikas noskaņai. Mazliet melanholiski, bet reizē nebēdnīgi, un visam pāri - nepiedodami romantiski. Tiekamies koncertā, kur ceram uz tikšanos ar Jums visiem – gan tiem, kuriem ir oranži mati, gan tiem, kuriem tie ir citās krāsās!” saka grupas līderis Juris Kaukulis.

 

Grupa „Dzelzs vilks" tās vairāk nekā 20 gadu darbības laikā ir izdevusi 11 albumus un izpelnījusies plašas auditorijas simpātijas, kā arī ieguvusi sešas Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas, tā kļūstot par vienu no nozīmīgākajām Latvijas rokmūzikas apvienībām.

 

„Pirmkārt, viņi nav viena no tām daudzajām mūsdienu latviešu grupām, kas vispirms iemācās spēlēt, bet vēlāk konstatē, ka nemaz īsti nezina, kāpēc to mācījušies darīt un kaut kā eksistē, lai iegūtās prasmes liktu lietā. Otrkārt, viņi nav meļi un savās dziesmās dzied par to, ko paši izdzīvojuši, nevis par to, ko salasījušies grāmatās. Tas, protams, neizslēdz to, ka viņi ir lasījuši grāmatas, bet nemaz nav grūti atšķirt, kas ir pašu smadzenēm, nerviem, sāpēm, pārdzīvojumiem cauri gājis un kas paņemts gatavs no citu pierakstiem. Treškārt, viņi nav moralizētāji. Dzelzs vilks nemāca dzīvot un nesniedz atbildes uz kaut kādiem jautājumiem, viņi pat neliek katram pašam rakņāties un meklēt šīs atbildes sevī, jo patiesībā atbildes uz galvenajiem jautājumiem ir ieprogrammētas katrā kopš dzimšanas un viņi dzied tikai par to, kas notiek šo atbilžu meklēšanas laikā. Būdami muzikāli talantīgi, viņi šos stāstus neraksta glītās rindiņās un papīra, bet izdzied dziesmās.” (Uldis Rudaks, „Diena”)

Grupu „Dzelzs vilks" iesildīs jaunie un daudzsološie mūziķi no Vaidavas - „Rudolf & Red Nosers", kas savu uzstāšanos sāks plkst. 21.00, „Dzelzs vilks" uz skatuves kāps ap plkst. 22.00, savukārt pēc koncerta spēlēs DJ Uga.

Biļešu cena iepriekšpārdošanā ir 5 EUR, koncerta norises dienā - 6 EUR. Biļetes var iegādāties Kocēnu pagasta 1. bibliotēkā Kocēnos darba dienās no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00 un Kocēnu kultūras namā darba dienās no plkst. 9.00 līdz plkst. 18.00. Biļešu iegāde ārpus Kocēnu kultūras nama darba laika iespējama, iepriekš sazinoties ar vadītāju Innu Purmali (mob. tālr. 25626099).

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

2014. gada 25. oktobrī plkst. 15.00 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē notiks nošu krājuma „Jaunā dziesmu rota” atvēršanas koncerts, kurā skanēs krājumā iekļautās jaunās dziesmas korim.

Jaundarbus koncertā izpildīs Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris „Austrums” (mākslinieciskais vadītājs Ārijs Šķepasts), Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris „Sōla" (mākslinieciskais vadītājs Kaspars Ādamsons), kā arī Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas sieviešu koris „Balta” un kamerkoris „Fortius” (mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza). Koncerta vadītājs Orests Silabriedis.

Ieeja bez maksas.

Nošu krājumā iekļauti labākie no latviešu tautas dziesmu apdaru konkursā „Jaunā dziesmu rota” iesniegtajiem jaundarbiem koriem.

Šogad, 31. maijā, atzīmējot Jāņa Cimzes 200 gadu jubileju, Valkas kultūras namā konkursa „Jaunā dziesmu rota” finālā augstāko punktu skaitu saņēma atzīta Andra Sējāna tautas dziesmas apdare sieviešu korim „Saulīt vēlu vakarāi”. Godalgotās vieta ieguva arī: Vitas Rudušas „Mote dēleņu auklēja”, Jāņa Strazda „Es izjāju prūšu zemi”, Ilonas Breģes „Kalējs kala debesīs”, Solvitas Bukšas „Moza, moza tei muižeņa” apdares jauktajam korim un Annas Veismanes apdare vīru korim „Zviedz, zviedz sirmais zirdziņš”. Krājumā „Jaunā dziesmu rota” iekļautas arī trīs dziesmas, kuras, godinot Jāņa Cimzes jubileju, pēc Valkas novada domes pasūtinājuma sadarbībā ar dzejnieku Jāni Peteru radījuši komponisti Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns un Selga Mence.

Atzīmējot pedagoga, komponista, pirmā latviešu tautas dziesmu melodiju krājēja un apdarinātāja, latviešu koru kultūras pamatlicēja un profesionālās mūzikas aizsācēja Jāņa Cimzes jubilejas latviešu tautas dziesmu apdaru konkurss „Jaunā dziesmu rota” aizsākts jau pagājušajā gadsimtā deviņdesmitajos gados. Konkursa mērķis ir radīt jaunas tautasdziesmu apdares iekļaušanai Latvijas amatieru koru repertuārā un Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku koprepertuārā.

Nošu krājumu „Jaunā dziesmu rota” izdod Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Valkas novada domi. To varēs iegādāties izdevniecībā „Musica Baltica”, Kr. Barona iela 39, Rīgā.

 

Informāciju sagatavoja
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv  

Sestdien, 1.novembrī  Valkas pilsētas kultūras namu pieskandinās teatrāli uzvedumi visas dienas garumā- notiks novada amatierteātru  parāde  „… teātrī kā dzīvē, dzīvē kā teātrī…”.

Iestudējumu parādes mērķis ir saglabāt un pilnveidot amatierteātru tradīciju un darbību novadā, izvērtēt amatierteātru iestudējumu kvalitāti atbilstoši Latvijas amatierteātru iestudējumu skates „Gada izrāde 2014”nolikumam. Eksperti: Latvijas Nacionālā Kultūras centra  amatierteātra mākslas eksperte  Dace Vilne un režisors, aktieris Valdis Lūriņš.

No plkst. 10.30 tiek gaidīts ikviens teātra mākslas cienītājs un atbalstītājs.

Ieeja - bezmaksas, bet ikviens pēc savām iespējām un vēlēšanos varēs atstāt ziedojumu mērķim „Teātru rekvizītu iegādei”.

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 26444002

 

31. oktobrī plkst. 19.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā demonstrēs studijas „F.O.R.M.A.” spēlfilmu „Džimlai Rūdi rallallā!”, kas ir viena no Latvijā apmeklētākajām Eiropas filmām 2014. gadā.

Filma „Džimlai Rūdi rallallā!” stāsta par rosīgiem veco ļaužu pansionāta iemītniekiem, kuri, bažījoties par krīzi valstī, izdomā risinājumu. Ideja vienlaikus kļūst par senioru iespēju aktīvi iesaistīties valsts dzīvē, kad cienījama vecuma ļaudis spēj vadīt preses konferenci, ietērpties armijas formās, mācīties soļot, šaut, braukt ar tanku.

„Džimlai Rūdi rallallā!” ir unikāla ar to, ka tā sapulcinājusi vienuviet vairāk nekā 30 Latvijas teātru vecmeistaru, viņi visi ir pensijas vecumā, turklāt kinolentē darbojas katrs ar savu īsto vārdu. Jaunās filmas galvenās lomas atveido Ingrīda Andriņa, Ļevs Birmanis, Olga Dreģe, Baiba Indriksone, Ģirts Jakovļevs, Astrīda Kairiša, Aivars Kalnarājs, Aina Karele, Leons Krivāns, Anta Krūmiņa, Jānis Kuplais, Juris Laviņš, Visvaldis Lācis, Marks Lebedevs, Pēteris Liepiņš, Jānis Lībietis, Jānis Paukštello, Gunārs Placēns, Juris Pučka, Kaspars Pūce, Jakovs Rafalsons, Āris Rozentāls, Velta Skurstene, Tamāra Soboļeva, Velta Straume, Imbi Strenga, Juris Strenga, Irina Tomsone, Arno Upenieks, Andris Vītiņš, Juris Žagars, Mārtiņš Vilsons, Mārtiņš Egliens, Uldis Dumpis, Anita Kvāla, Rūdolfs Plēpis, Harijs Spanovskis un citi.

Biļetes cena pieaugušajiem – 2 EUR, skolēniem un pensionāriem – 1 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Šo piektdien, 24. oktobrī, plkst. 14.00, Latvijas-Igaunijas institūts atzīmēs savu 15 gadu jubileju.. Svinīgas uzrunas teiks pašvaldības vadītājs Vents Armands Krauklis un Valgas mērs Kalevs Herks. Svinībās piedalīsies institūta biedri no Valkas novada un Valgas pilsētas domes Aicināti arī iestādes bijušie direktori: Liāna Viduce, Unda Ozoliņa, Laila Ontensone, Ernests Lībietis un institūta draugi.

„Mums bija doma rīkot radošu sanāksmi, kurā dalīties domās par to, kā institūtam ir veicies visus šos gadus”, stāsta institūta mācību centra vadītāja Zane Bulmeistare. „Tā arī būs iepazīšanās ar jauno Latvijas-Igaunijas institūta direktori Dainu Jūristo”. Uz sanāksmi ir aicināti visi biedri, Valgas pilsētas pārstāvji, Valkas bijušie draugi un direktori.

Tāpat institūts aicina savā saimē arī jaunus biedrus. “Ja ir vēlēšanās, ir iespējams pievienoties mūsu pulkam un kļūt par Latvijas-Igaunijas institūta biedru”, aicina Zane Bulmeistare.

Latvijas-Igaunijas institūts tika dibināts ar mērķi piedalīties Latvijas reģionālās attīstības politikas veidošanā, konsultējot valdību par stratēģiju izglītības jomā minētajos rajonos. Institūta dibinātāji uzskatīja, ka šī centra darbība sekmēs Latvijas un Igaunijas integrāciju Eiropas Savienībā.

Jau toreiz, dibināšanas sapulcē LU rektors Juris Zaķis pauda gandarījumu par šo divu valstu sadarbību – par iespēju veikt aktivitātes ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām. Arī toreizējais Vidzemes augstskolas rektors Gunārs Bajārs atzinīgi novērtēja divu pilsētu – Valkas un Valgas, līdz ar to LU un Tartu universitātes sadarbību.”

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 2644400226444002

 

25. oktobrī Rīgas Latviešu biedrībā ar kultūras programmu “Jānis Cimze – kultūrnācijas veidotājs” noslēgsies Cimzes 200.jubilejas gada svinības. Programmu kopā veidojušas Rīgas Latviešu biedrība, Valkas novada dome, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Komponistu savienība.

Kultūras programmu plkst. 10.20 ieskandinās diriģentes Tatjanas Tīrumas vadītais Valkas senioru koris “Dziesmu Rota”, kam sekos Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja Gunta Gailīša un Valkas novada domes priekšsēdētāja Venta Armanda Kraukļa uzrunas. Zelta zālē svētku uzrunu teiks Latvijas Republikas Kultūras ministre Dace Melbārde.

Svinības turpināsies ar Arnolda Klotiņa, Tāļa Pumpuriņa, Jāņa Erenštreita, Ilmas Grauzdiņas un Arvīda Bomika lasījumiem par Jāni Cimzi.

Plkst. 13.00 Baltajā zālē atklās Valkas Mākslas skolas audzēkņu gleznu izstādi Jāņa Cimzes Dziesmu Rota, Valkas un Valgas muzeju ceļojošo izstādi Jānis Cimze – Igaunijas un Latvijas skolmeistaru skolotājs un Valkas novada amata meistaru izstādi, kas interesentiem būs aplūkojamas līdz 18. novembrim.

Pasākumā pirmo reizi pasniegs Valkas novada domes iedibināto Jāņa Cimzes balvu novada labākajam izglītības darbiniekam. Klātesošos uzrunās Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, Valkas Novadpētniecības muzeja speciāliste Ligita Drubiņa, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors, Jāņa Cimzes stipendijas ieguvējs, profesors Artis Sīmanis. Sekos Mūzikas akadēmijas stīgu kvarteta – Aleksandra Mališkina, Baiba Biezā, Una Sedola, Reinis Melbārdis – apsveikums, atskaņojot Aldoņa Kalniņa latviešu tautas dziesmu apdares stīgu kvartetam.

Kultūras programmu plkst. 15.00 Lielajā zālē noslēgs koncerts “Latviešu tautas dziesmu apdaru krājuma Jaunā Dziesmu Rota atvēršana”. Veltījuma dzeju J.Cimzem lasīs dzejniece Lija Brīdaka. Koncertā dzirdēsim Solvitas Bukšas, Ilonas Breģes, Annas Veismanes, Jāņa Strazda, Vitas Rudušas, Andra Sējāna latviešu tautas dziesmu apdaru konkursā godalgotās dziesmas. Tie, kuriem nebija iespējas šogad apmeklēt J.Cimzes 200.jubilejas gadam veltīto lielkoncertu “Cimzes kods” Valkā, varēs noklausīties Selgas Mences, Mārtiņa Brauna un Raimonda Paula oriģināldarbus - ciklu ar Jāņa Petera dzeju “Stiprā pils – Dziesmu Rota” un lielkoncertā atskaņoto ciklu koriem un saksofonu kvartetam Ingas Meijeres aranžējumā “Jāņa Cimzes Dziesmu Rotas iedvesmotie”.

Koncerta piedalīsies Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris Sõla (diriģents Kaspars Ādamsons), kamerkoris Fortius un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas sieviešu koris Balta (diriģents Māra Marnauza), Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris Austrums (diriģents Ārijs Šķepasts) un saksofonu kvartets n[ex]t move (vadītāja Inga Meijere).

Koncertu vadīs Orests Silabriedis.

Grāmatu galdā interesentiem būs pieejami apgāda Musica Baltica nošu un grāmatu izdevumi.

Visi laipni lūgti! Ieeja brīva.

Vienlaicīgi ar kultūras programmu notiks arī Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotā Latvijas diriģentu sanāksme.

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 2644400226444002

Aicinām iepazīties ar Valmieras Kultūras centra novembra pasākumu kalendāru. 

 

Norises laiks

Pasākums

Biļešu iegāde

01.11

plkst.10.00-16.00

Kaķu izstāde

EUR 3

bērniem: EUR 2

Kultūras centra kasē

06.11

plkst.19.00

Raimonda Ozola jubilejas koncerts

EUR 8-15

„Biļešu paradīze” kasēs

07.11

plkst.11.00 un plkst.18.00

Izrāde bērniem „Rio, Rio!”

EUR 4-5

Kultūras centra kasē

08.11

plkst.15.00

Svētku koncerts „Manai dzimtenei”

EUR 10-18

„Biļešu paradīze” kasēs

13.11

plkst.20.00

Grupas „The Cavern Beatles” (Lielbritānija) koncerts

EUR 8-15

„Biļešu paradīze” kasēs

15.11

plkst.19.00

Mūzikls „Eslingena”

EUR 10-20

„Biļešu paradīze” kasēs

16.11

plkst.18.00

TDA „Gauja” jubilejas ieskaņas koncerts „Man jābūt Latvijā!”

EUR 4-6

Kultūras centra kasē

17.11

plkst.21.00

Svētku balle. Spēlē grupa „Lauku muzikanti” 

EUR 5

Kultūras centra kasē

18.11

plkst.17.00

Valsts svētkiem veltīts svinīgs sarīkojums, „Goda valmierietis” un „Gada valmierietis” godināšana

Ieeja bez maksas

22.11

plkst.19.00

Jāņa Stībeļa jaunā albuma prezentācijas koncerts

EUR 7-12

„Biļešu paradīze” kasēs

28.11

plkst.19.00

Krievijas Nacionālā baleta izrāde „Romeo un Džuljeta”

EUR 12-25

„Biļešu paradīze” kasēs

29.11

plkst.14.00

Labdarības koncerts „Sadosimies rokās!”

Ieeja par ziedojumiem

30.11

plkst. 13.00

Vīru kora „Imanta” Ziemassvētku ieskaņas koncerts

Ieeja bez maksas

 

Informāciju sagatavoja:
Līga Tarbuna
Sabiedrisko attiecību vadītāja
Mob. tel.: 28382051
liga.tarbuna PIE valmiera PUNKTS lv

Vakar, 2014. gada 23. oktobrī Tallinā atklāta starptautiskā jauniešu laikmetīgās mākslas triennāle EKSPERIMENTA!. Latvijas ekspozīcija atzīta kā izcilākā ar spēcīgu vēstījumu un lielisku kuratora darbu. Arī galveno individuālo apbalvojumu ieguvušas Latvijas pārstāves - Ieva Karpova un Renāte Berķe no Madonas Mākslas skolas. 

Latviju starptautiskajā izstādē pārstāv 13 darbi, kuru autori ir 26 jaunieši no Latvijas profesionālās ievirzes mākslas skolām un mākslas vidusskolām. Latvijas ekspozīcijas tēma „Robežas un robežsituācijas” ir reizē plaša un dod ierosmi runāt par aktuālām globālām problēmām, taču ļauj skart arī personiskus aspektus, kas interesē jaunos māksliniekus.

„Skolēni no Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas izveidojuši interaktīvu mirdzošu koku. Gundegas darinātais Varas cimds liek darboties skaņai, gaismai, vibrācijām, vējam. Ievas un Renātes pētījumos vasaras garumā var izsekot materiālu pārvērtībām, iedarbojoties lietum, saulei, augsnei. Iemetot monētu, Spaisa „automāts”, ko uzmeistarojuši Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņi, piedāvās izmēģināt, kas notiek, izvēloties legālās narkotikas,” par Latvijas jauno mākslinieku spilgtākajiem darbiem stāsta Latvijas ekspozīcijas kuratore Ilze Kupča.

Izstādē EKSPERIMENTA!, kas notiek Svētās Katrīnas baznīcā un viduslaiku ēkā Hopnera namā, piedalās 14 līdz 19 gadus veci jaunie mākslinieki no Igaunijas, Latvijas, Somijas, Krievijas, Vācijas, Slovēnijas, Portugāles, Turcijas, Dienvidkorejas, Kanādas un Brazīlijas. Gandrīz 800 gadus vecā baznīca kā vieta, kur jaunieši laikmetīgās mākslas darbos pauž šodienai aktuālās tēmas, ir drosmīgs izaicinājums izstādes norises vietai. Izstāde apskatāma līdz 23. novembrim.

Šogad triennāles EKSPERIMENTA! tēma ir „Zinātne un māksla”. Tās rīkotāji vēlējušies iedrošināt jauniešus un viņu skolotājus dažādās valstīs apgūt un interpretēt pasauli caur zinātnes prizmu.

Lai rosinātu nozīmīgas pārmaiņas mākslas izglītībā, 24. un 25. oktobrī Tallinā notiek arī mākslas izglītības konference, kuras saturs būs vērsts uz starpdisciplināru tēmu mākslas izglītības saturā meklēšanu.

EKSPERIMENTA! ir unikāls starptautisks jauniešu laikmetīgās mākslas pasākums, kura mērķis ir dot iespēju skolas vecuma jauniešiem piedalīties starptautiska mēroga mākslas notikumā. Latvijas ekspozīcijas koordinators ir Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Pirmā izstāde EKSPERIMENTA! notika 2011. gadā Tallinas Dziesmu svētku estrādes izstāžu zālē un Marjamae pilī Tallinas - Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ietvaros. Izstādi apmeklēja 18000 skatītāju.

Seko EKSPERIMENTA!: www.eksperimenta.net     https://www.facebook.com/Eksperimenta

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Bika, Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv">inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

18. novembrī Valkas pilsētas kultūras nams aicina uz Latvijas Republikas proklamēšanas dienas pasākumu pilsētas centrā. No plkst.15.00 Lugažu laukumā stiprās latvju zīmes no svecēm saliks pamatskolas un ģimnāzijas skolēni, bet trešās zīmes veidošanā aicināti piedalīties visi valcēnieši un pilsētas viesi. Lai izveidotu uguns zīmes, katrs ir aicināts paņemt līdzi svecīti.

No plkst.16.30 Valkas pilsētas kultūras nama 1.stāva foajē uz svētku tostu visus gaidīs Valkas novada domes vadītāji.

17.00 lielajā zālē sāksies svinīgais pasākums ” Mēs esam! ’’, kura laikā - svētku uzrunas, svinīga Valkas novada domes Atzinības rakstu pasniegšana.

Ap plkst.18.00 ar skaistu koncertu priecēs instrumentālais kvintets “The Sparkling 5”.

*”The Sparkling 5” jeb “Dzirkstošais Piecinieks” ir pūšaminstrumentu kvintets, kurā apvienojušies pieci profesionāli, enerģiski un talantīgi mūziķi.

Koncerta programmā dzirdēsim M.A.Šarpantjē, J.S.Baha, A. Pjacollas J. Mediņa, M.Zariņa, B.Makferina, R.Paula, kā arī citu mūziķu skaņdarbus.

Ap plkst. 19.30 sāksies svētku balle kopā ar grupu “Galaktika”.

 

Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Informāciju sagatavoja Zane Brūvere, Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.tālr.: 26444002

Aicinām iepazīties ar novembra kultūras, atpūtas un sporta pasākumu kalendāru Alūksnes novadam.

Sporta pasākumi

11. novembrī 20.00 Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē LBL 3 spēle basketbolā vīriešu komandām STASIS/ALŪKSNE – BK SALACGRĪVA.

21. novembrī 20.00 Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē LBL 3 spēle basketbolā vīriešu komandām STASIS/ALŪKSNE – „DĀRZNIEKS”/ Cēsu sporta skola.

30. novembrī 10.00 Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolas angārā novada atklātās kausa izcīņas galda tenisā7. kārta. 


Alūksnē

1. novembrī 18.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas lielajā zālē krievu romances dzied Viktors Kozlitins. Biļešu iepriekšpārdošana Alūksnes pilsētas Tautas nama kasē un Biļešu paradīzes kasē (Dārza ielā 11)  no 23. septembra. Ieeja: 4 EUR, pēdējās 4 rindas - 3 EUR.

6. novembrī 13.00 Alūksnes muižas parkā Alūksnes pilsētas un novada skolu jaunatnes militārās sporta spēles „Lāčplēša stafete 2014”. Pulcēšanās „Vējiņā”.

 

11. novembrī no 14.30 līdz 18.30 Lāčplēša dienas atceres pasākumi:

11.00 – 16.00 Armijas tehnikas izstāde, paraugdemonstrējumi Ojāra Vācieša ielas stāvlaukumā,

14.30 Ziedu nolikšana pie Lāčplēša ordeņa kavalieru atdusas vietām Alūksnes Lielajos kapos,

15.00 Piemiņas brīdis Garnizona kapos,

16.00 Dievkalpojums Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā,

16.40 Pulcēšanās ar lāpām pie Jaunās pils,

17.00 Piemiņas brīdis pie Jaunās pils. Aicinām ņemt līdzi svecītes, ko varēs novietot pie Mātes tēla,

17.30 Lāpu gājiens uz 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekli. Aicinām piedalīties gājienā!

Apmēram 18.00 svētbrīdis pie 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekļa. Aicinām ņemt līdzi svecītes, ko varēs novietot pie pieminekļa.

11. novembrī 19.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas lielajā zālē LNT Dziedošo ģimeņu šova dalībnieku Tihovsku ģimenes svētku koncerts. Ieeja: bez maksas.

14. novembrī 22.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas lielajā zālē svētku balle kopā ar Kasparu Maku. Starpbrīdī – muzikāls sveiciens. Ieeja: 3 EUR.

17. novembrī 19.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas lielajā zālē Latvijas Republikas proklamēšanas 96. gadadienai veltīts pasākums „Es ozola zīle Tev vainagā”, Alūksnes novada pašvaldības apbalvojuma „Sudraba zīle” pasniegšanas ceremonija.

20. novembrī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 7. – 9. klašu ēkas aktu zālē dokumentālās filmas „Štābs Ipiķi” (pulksten 15.30), spēlfilmas „Modris” (pulksten 16.15) un animācijas filmas „Akmeņi manās kabatās” (pulksten 18.00) skatīšanās. Sarunā ar skatītājiem piedalīsies režisors Juris Kursietis, filmas „Modris” aktieris Kristaps Pikša un režisors Ivars Zviedris. Ieeja: bez maksas.

3. decembrī 14.00 Alūksnes ceļu pārvaldes zālē (Jāņkalna ielā 43) muzikāla komēdija visai ģimenei „Sniegbaltītes skola”. Piedalās: L. Šomase, J. Jarāns, S. Didžus, J. Ļaha, J. Kirmuška, P. Dukure, D. Porgants, E. Avots, J. Elsts, L. Kirmuška, M. Romaško, J. Buķelis. Biļešu iepriekšpārdošana no 14.10.2014. Alūksnes pilsētas Tautas nama kasē Dārza ielā 11, 1. stāvā. Biļetes cena oktobrī, novembrī 7 EUR, decembrī 10 EUR.


Alūksnes muzejā
 

Izstādes

No 01.11. filmu studijas „RIJA” izstāde visām paaudzēm „Tā top animācija”. Izstādē apskatāmi zīmējumi no latviešu animācijas filmām, kas ļauj izsekot animācijas filmu tapšanai no idejas rašanās līdz tās realizācijai filmā. Katru filmas veidošanas etapu attēlo zīmējumi no kādas animācijas filmas. Apmeklētāji var aplūkot tēlus un zīmētos kadrus no kinoteātros izrādītās animācijas filmas „Lote un Mēnessakmens noslēpums” u.c. Jaunākajiem apmeklētājiem būs iespēja ne tikai skatīties, bet arī darboties - kopēt zīmējumus un pašiem zīmēt un krāsot. 

No 04. – 30.11 foto izstāde „Latvijas lepnums – šokolāde „Laima”. Zīmols Laima ir viena no mūsu valsts vizītkartēm pasaulē, pateicoties kurai Latvijas vārdu zina un ciena tālu ārpus tās robežām. Izstāde būs lieliska iespēja alūksniešiem, pilsētas viesiem un tūristiem no jauna iepazīt Latvijas saldumu karalienes Laimas dzīves stāstu. Alūksnes muzejā foto izstāde aplūkojama Latvijas dzimšanas dienas ietvaros.

 

Pastāvīgās ekspozīcijas

„Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Gleznotājs, portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un mīlēts mākslinieks, viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem.

„Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba”. 1941., 1949. gada represiju atceres ekspozīcija.

„Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Atmiņas par laiku, kad Alūksnes parkā bija skulptūrdārzs, kurā atradās tēlnieču L. Līces, V. Mikānes, G. Grundbergas veidotie darbi.

„Marienburgas cietoksnis”. Alūksnes viduslaiku pilsdrupas ir valsts nozīmes arhitektūras un reizē arī arheoloģijas piemineklis. Pilsdrupas atrodas Alūksnes ezera lielākajā salā - Pilssalā (cietokšņa makets).

 

Pasākumi

15. novembrī „Svinēsim svētkus kopā”:

No 10.00 – 12.00 radošā darbnīca (saldumu saiņošana, apsveikums Latvijai dzimšanas dienā, foto stūrītis),

12.00 foto izstādes „Latvijas lepnums – šokolāde Laima” atklāšana,

12.30 – 13.00 filma par A/S „Laima” vēsturi „Saldumu pilsēta” (bijušajā kinoteātra „Liesma” zālē).

Ieeja uz pasākumu bez maksas.

22. novembrī konference par koka restaurāciju un pils izpēti. Konference projekta „Divas ainavu parka pērles Austrumeiropā (Ainavu pērles)” ietvaros.

28. novembrī 17.30 radošā darbnīca  - gatavosim Adventes vainagus no dabas materiāliem. Materiāli būs pieejami uz vietas, bet aicinām arī ņemt līdzi visdažādākos materiālus.

 

Alūksnes pilsētas bibliotēkā

Literatūras izstādes

„Ir laiks, kad debesīs eņģeļi dzimst un pār Latviju sniega pārslas kaisa…” (J. Ikes) (01. - 30.11. abonementā), „Grāmatas nesteidzīgiem rudens vakariem” (03. - 30.11. abonementā), „Latvijas valsts simboli” (03. - 30.11. lasītavā), Jaunalūksnes pagasta iestāžu veidotā izstāde „Zudušais laikā: No Jēkaba Kreiļa alus darītavas līdz…” (03. – 30.11. lasītavā), „Maza mana Tēvuzeme” (01. - 18.11. bērnu literatūras nodaļā), Kristiāna Dambja portretu izstāde „Zīmēšana ir atslēga uz labsajūtu” (01. - 15.11. bērnu literatūras nodaļā), „Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu literatūra” (10. – 16.11. bērnu literatūras nodaļā), zīmējumu izstāde pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņiem „Uzzīmē Loti!” (01. – 14.11. bērnu literatūras nodaļā).

Pasākumi

„Mans Baltijas ceļš”: tikšanās ar alūksniešiem – projekta „Baltijas ceļa stāsti” dalībniekiem. Piedalās bijušais LTF līderis Dainis Īvāns un Tautas frontes muzeja pārstāvji (04.11. plkst.13.00 lasītavā), Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa „Troļļi Ziemeļos” Rīta stunda. T. Jansones grāmatas „Tēti un jūra” fragmenta lasījums (12.11. bērnu literatūras nodaļā), igauņu rakstnieka A. Kivireha grāmatu par Loti lasījumi (05. – 07.11. bērnu literatūras nodaļā), Jauno grāmatu diena (24.11. abonementā).

 

Alsviķu pagastā

1. novembrī 19.00 Alsviķu kultūras namā akcijas „Apceļo seno Atzeles zemi” gada balle – priekšnesumi, prezentācijas, balvu pasniegšana, dejas ar grupu „ROLISE”, līdzi ņemot „groziņus”. Ieeja: 2 EUR.

11. novembrī Karvas Brāļu kapos ziedu nolikšana, godinot Lāčplēša Kara ordeņa kavalierus.

13. novembrī 15.00 Alsviķu kultūras namā senioru kopas „Noskaņa” kopā sanākšana – jubilāru sveikšana, tikšanās ar Alūksnes novada domes vadību.

13. novembrī 17.00 Alsviķu kultūras namā filmas „Būt latvietim” demonstrēšana un tikšanās ar autoru Leonardu Inkinu. Būs pieejams grāmatu galds.

16. novembrī 13.00 Alsviķu kultūras namā Latvijas Valsts dzimšanas dienai veltīts sarīkojums – pagasta pārvaldes pateicību pasniegšana un koncertprogramma „Ciemos pie māsīcas Latvijā”, piedalās dziedātājas Ieva Bistrova, Ilva Karro un pianiste Aija Bērziņa. Ieeja: bez maksas.

17. novembrī 22.00 Alsviķu kultūras namā atpūtas vakars – balle ar grupu „Galaktika”. Līdzi var ņemt „groziņu”. Ieeja: 2,50 EUR.

28. novembrī 17.00 Alsviķu kultūras namā radošo prasmju klubiņa nodarbība „Apsveikumi kvīlinga tehnikā”.

29. novembrī 16.00 Alsviķu kultūras namā viesojas Jaunannas amatierteātris „Šūpoles” ar G. Micānes izrādi „Skaista mana brāļa sēta” (režisore Sarmīte Locāne). Ieeja: 1,50 EUR.

Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes „Runā ar darbiem - tā ir stiprākā un labākā valoda” (rakstniekiem Kārlim Skalbem — 135,  Ādolfam Talcim — 110, vēsturniekam Edgaram Dunsdorfam — 110), tematiskās izstādes - Mārtiņdiena, Lāčplēša  un Latvijas Republikas proklamēšanas dienai izstāde „Valsts svētuma zīmes”, 13. novembrī 10.00 Ziemeļvalstu nedēļas ietvaros pasākums PII „Saulīte” audzēkņiem rīta lasījums „Troļļi ziemeļos”.

Strautiņu bibliotēkā literatūras izstādes rakstniekiem  Kārlim Skalbem – 135,  Ādolfam Talcim – 110, Anatolam Imermanim – 100, dzejniecei Norai Kalnai – 75, vēsturniekam Edgaram Dunsdorfam – 110,  tematiskās izstādes  „Mārtiņdiena klāt - ziemai vārti vaļā!”,  „Mana Tēvu zeme – Latvija!”.

 

Annas pagastā

7. novembrī 10.00 Annas bibliotēkā video filmas „Dzejnieces Skaidrītes Kaldupes piemiņai” skatīšanās.

18. novembrī 13.00 Annas kultūras namā Valsts svētkiem veltīts Annas un Mārkalnes pagastu amatiermākslas kolektīvu koncerts.

24. – 28. novembrī Annas bibliotēkā Adventes rotājumu gatavošanas darbnīcas.

Annas bibliotēkā izstādes: „Kolhozu laika liecības Annas pagastā”; „…kad visi aizceļo, man ir tā, it kā es ar akmeni būtu dabūjis pa pieri…” Kārlim Skalbem – 135.

 

Jaunalūksnes pagastā

1. novembrī 19.00 Kolberģa tautas namā Bejas amatierteātra izrāde Baibas Jukņevičas komēdija „Ak, šī jaukā lauku dzīve” (režisors Arnis Ezeriņš).

16. novembrī 19.00 Kolberģa tautas namā Valsts svētku koncerts „Latvija ir visskaistākā - tik un tā” ar pagasta amatiermākslas kolektīvu uzstāšanos.

16. novembrī 21.00 Kolberģa tautas namā svētku balle kopā ar grupu „Brālīši”.

Kolberģa tautas nama foajē Rudītes Poles un Mudītes Rusakovas fotogrāfiju izstāde „Dzimtās puses ainiņas”.

Bejas bibliotēkā izstādes „Visu, ko esmu dzīvē sasniegusi, man devusi māksla!” (gleznotājai Maijai Tabakai – 75), „Pasaulei nav gala un debesīm nav malas. Īstā dzīve ir liela kā pasaule un augsta kā debesis” (rakstniekam Kārlim Skalbem – 130), Mārtiņdiena - rudens beigu un ziemas sākuma laiks, „Tādā pelēki lietainā, drēgnā un saltā laikā Kā miglā auklētā un ieskautā teiksmā Tu esi dzimusi, Mūsu Latvijas Valsts” /E. Jansons/; 10. - 16.11. Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas ietvaros rīta lasījumi Bejas pamatskolas skolēniem „Troļļi Ziemeļos”; 26.11. Bejas bibliotēkas lasītāju klubiņā „Pipariņš” pasākums „Mēs katrs esam fragments pasaules puzlē”. 

5. novembrī 15.00 Bejas novadpētniecības centrā nodarbība Seno amatu darbnīcā kopā ar pasniedzēju Sandru Āboltiņu „Cepures adīšana – nepilnās rindas”. Dalības maksa 2 EUR, līdzi jāņem divu krāsu dzija un piemērotas adāmadatas.

11. novembrī 16.30 Bejas novadpētniecības centrā lāpu gājiens un Somu karavīru Brāļu kapiem Bejā. Pulcēšanās pie skolas.

21. novembrī 12.00 Bejas novadpētniecības centrā tikšanās ar dzejnieci, novadnieci Vēsmu Kokli - Līviņu un Andra Voiciša fotoizstādes „Nojausmās un vīzijās” atklāšana pasākumā „Apvij Latvijai dzejas un mākslas jostu!”.

 

Jaunannas pagastā

10. novembrī 14.00 Jaunannas tautas namā Mārtiņdienas andele.

11. novembrī 11.00 Jaunannas tautas nama mazajā zālē senioru ikmēneša sanākšana - tikšanās ar pagasta pārvaldes vadītāju Vēsmu Čugunovu.

15. novembrī 19.00 Jaunannas tautas namā Latvijas dzimšanas dienas koncerts „Mana tautasdziesma”. Ieeja: brīva.

Jaunannas bibliotēkā izstādes „Es turpinu pārsteigt” – gleznotājai Maijai Tabakai - 75, „Klusuma melodijas” – rakstniekam Kārlim Skalbem - 135, „Troļļi ziemeļos” Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa (10. - 16.11.).

 

Jaunlaicenes pagastā

1. novembrī 19.00 Jaunlaicenes tautas namā folkloras kopas „Putnis” 15 gadu jubilejas svinības „Es nedēļu izdziedāšu”. Tiek aicināti un gaidīti visi, kuri lepojas ar šo kolektīvu. Īpaši gaidām tos, kuri savulaik ir bijuši šī kolektīva dalībnieki.

12. novembrī 18.00 Jaunlaicenes tautas namā šūšanas un piegriešanas kursu nodarbības.

15. novembrī 17.00 Jaunlaicenes muižas muzejā, atzīmējot Latvijas valsts 96. gadadienu, ielūdzam uz lekciju „Brīvības cīņas Jaunlaicenes pusē”.

15. novembrī 19.00 Jaunlaicenes tautas namā Latvijas valsts dzimšanas dienas svinības -jaundzimušo godināšana, „labo gariņu” godināšana, Viktora Zemgala koncerts, 22.00 svētku balle. Spēlē grupa „Putukvass”. Ieeja uz balli: 1,50 EUR.

18. novembrī 16.00 Opekalna baznīcā svētku dievkalpojums.

28. novembrī 18.00 Jaunlaicenes tautas namā amatierteātra „Jumts” iestudētās lugas „Pārdotie svētki” videoizrāde.

30. novembrī 11.00 Jaunlaicenes tautas namā Adventa vainaga veidošana, 1. Adventa sveces iedegšana.

Jaunlaicenes muižas muzejā jaunā nodarbība „Skološanās ne pa jokam”. Cena 0,43 EUR vienai personai, diviem grupas pavadoņiem ieeja bez maksas; nodarbības: vāveru tīšana (informācija par rotaļlietām 18. – 20. gs.); pastalu darināšana (informācija par kāju aušanu 17. – 20. gs.), dārgumu meklēšana (stāsts par muižas apbūvi un ēkām); malēniešu vārdu spēle (ieskats senajā malēniešu izloksnē); divu zaķu ķeršana; cāļu sargāšana; kad muižā zvani skanēja; ģimenēm – iespēja svinēt kāzu, dzimšanas dienu pasākumus, darba kolektīviem nozīmīgu svētku svinēšanas pasākumus; pamatekspozīcijas: „Jaunlaicenes muiža”, „Malēnieši Opekalna draudzē”, izstāde: „330 skolas gadi”. Vēlama iepriekšēja pieteikšanās: 29356277.

 

Kalncempju pagastā

15. novembrī 10.00  Viktora Ķirpa Ates muzejā Amatu skolas „Es mācu, ko es māku” aušanas nodarbība. Nodarbību vada TLMS „Sagša” vadītāja Renāte Pilipa. Dalība bez maksas.

Viktora Ķirpa Ates muzejā izglītojošās programmas lieliem un maziem: „Veļas diena”, „Neba maize pati nāca”, „Kartupeli, kartupeli, kas ir tavi brāļi”; kāzu programma „Darbi lauku sētā”; izzinošas un atraktīvas ekskursijas ar apmeklētāju aktīvu līdzdarbošanos. Pieņemam pieteikumus programmai  „Ottes Ziemassvētku pasakas”, kas tiks piedāvāta no 10. decembra, maksa 3 EUR vienai personai.

Viktora Ķirpa Ates muzeja darba laiks svētku laikā: 15. novembrī muzejs atvērts 11.00 - 16.00, 16., 17. un 18. novembrī - muzejs slēgts.

Kalncempju bibliotēkā literatūras izstādes pasaku meistaram Kārlim Skalbem – 135, „Tev mūžam dzīvot, Latvija!”.

 

Liepnas pagastā

11. novembrī 16.00 lāpu gājiens no Liepnas pagasta pārvaldes uz Teadora Mendes piemiņas vietu Sprinduļkalna kapsētā. Pēc gājiena Liepnas tautas namā demonstrēsim filmu „Bermontiāde”.

17. novembrī 17.00 Liepnas tautas namā Latvijas valsts gadadienai veltīts pasākums.

21. novembrī 19.30 Liepnas tautas namā demonstrēsim Jura Kursieša debijas filmu „Modris”, kas saņēmusi „Īpašo atzinību” Sansebastjanas Starptautiskajā filmu festivālā Spānijā.

Liepnas pagasta bibliotēkā bērnu pēcpusdiena „Mans rotaļlietas stāsts” (05.11.), literatūras izstādes „Pasaku meistaram - Kārlim Skalbem – 135” (03. - 28.11.), „Es Latvijā, Latvija manī” (10. - 20.11.).

 

Malienas pagastā

15. novembrī 20.00 Malienas tautas namā svinīgs pasākums „Labo vārdu virpulī!” un liriski izklaidējoša koncertprogramma „Ciemos pie māsīcas Latvijā”. Koncertprogrammā piedalīsies: Ieva Bistrova, Ilva Karro, pie klavierēm Aija Bērziņa. 22.00 balle ar grupu „Brīvdiena”. Ieeja: līdz 23.00 - 2,50 EUR, pēc 23.00 - 3 EUR.

29. novembrī 19.00 Malienas tautas namā saviesīgs retro vakars „Malienas tautas namam – 100”. Ieejas kartes līdz 10. novembrim iespējams iegādāties Malienas tautas namā vai pieteikt pa tālruni 25458550. Par balles mūziku gādās Ēriks Gruzniņš.

Malienas bibliotēkā izstādes rakstniekam Kārlim Skalbem - 135, „Mūžības vējos dzimusi valsts”, pasākumi Ziemeļvalstu nedēļa „Troļļi Ziemeļos”.

 

Mālupes pagastā

11. novembrī 16.30 pulcēšanās pie Mālupes pagasta pārvaldes lāpu gājienam un piemiņas brīdim Mālupes kapos.

29. novembrī 19.00 Mālupes Saieta namā svinīgs tematisks pasākums „Sirdspuksti Mālupei”.

29. novembrī 21.00 Mālupes Saieta namā balle kopā ar Normundu un Arni.

Mālupes bibliotēkā literatūras izstāde rakstniekam Kārlim Skalbem – 135, rokdarbu grāmatu izstāde „No senajiem rakstiem līdz šodienai”, tematiskās izstādes „Mārtiņi - tautasdziesmās un ticējumos”,  11. novembris - Lāčplēša diena, „Manas mājas ir Latvijā” - 18. novembris, Latvijas dzimšanas diena.

 

Mārkalnes pagastā

3. - 7. novembrī Mārkalnes bibliotēkā jaunākās literatūras izstāde.

3. - 28. novembrī Mārkalnes bibliotēkā literatūras izstāde „Piedalies Vecāku žūrijā un …”.

7. novembrī no 17.00 Mārkalnes tautas namā filmu un popkorna vakars.

16. novembrī 18.00 Mārkalnes tautas namā Latvijas Republikas proklamēšanai veltīts pasākums ar svinīgu ievaddaļu, brāļu Puncuļu koncertu un kopīgu ballēšanos līdz rītam.

13. novembrī no 16.00 Mārkalnes bibliotēkā Krēslas stunda bibliotēkā - var piedalīties dažāda vecuma interesenti, kuriem nav bail no tumsas.

19. novembrī 12.00 Mārkalnes bibliotēkā sarunas par patriotiskās dzejas festivālu, dalīšanās iespaidos no brauciena uz Salacgrīvu.

 

 

Pededzes pagastā

8. novembrī 18.00 Pededzes tautas namā aicinām uz tradicionālo Pededzes kāzu svinību izspēlēšanu Valmieras novada fonda atbalstītā projekta „Pededzes vēsturisko kāzu tradīcijas pagātnē un mūsdienās” ietvaros. Ieeja: brīva. Apmeklētājus lūdzam līdzi ņemt sendienu lietas: galvas  un plecu lakatus, jostas, lentas, kā arī naudu - gan īstu, gan šokolādes monētas, vai kā citādi veidotu, un obligāti labu garastāvokli!

11. novembrī 10.00 Pededzes bibliotēkā valsts svētkiem veltīta kompozīcija „Dzīvot dzīvi cerību pilns”.

11. novembrī 17.00 Lāčplēša dienas pasākums Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru atdusas vietā „Akmeņdruvās”. Tiksimies, ņemot līdzi sveces, sasildīsimies ar piparmētru tēju.

15. novembrī 19.00 Pededzes tautas namā Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltīts pasākums.

17. novembrī 21.00 Pededzes tautas namā diskotēka. Ieeja: 1,50 EUR.

 

Veclaicenes pagastā

8. novembrī 22.30 Veclaicenes tautas namā „Rudens DISKOMARATONS” DJ VoluM3n, DJ MusicMaster.

15. novembrī 18.00 Veclaicenes tautas namā „Starp Lāčplēša dienu un Valsts svētkiem 15 gadi ar dziesmu sirdī” Veclaicenes tautas nama vīru vokālā ansambļa jubilejas pasākums.

 

Zeltiņu pagastā

5. novembrī 13.00 Zeltiņu tautas namā aicinām Zeltiņu pagasta seniorus uz tematisku pēcpusdienu „Pankūku svētki”. Iepriecināsim un pārsteigsim viens otru ar līdzpaņemtām pankūkām, kas ceptas pēc jūsu receptēm. Dalīsimies idejās un ierosmēs turpmākajām tikšanās reizēm.

11. novembrī 16.00 Zeltiņu kapos Varoņu atdusas vietā Lāčplēša dienai veltīts piemiņas brīdis.

18. novembrī 12.00 Zeltiņu tautas namā liriski izklaidējoša koncertprogramma „Ciemos pie māsīcas Latvijā” ar latviešu dzeju un mūziku, atspoguļojot vienu dienu Latvijā. Pasākuma laikā ikviens skatītājs varēs iejusties ciemiņa lomā un ieraudzīt savu Latviju no malas. Koncertprogrammā piedalās Ieva Bistrova, Ilva Karro, pie klavierēm Aija Bērziņa. Ieeja: brīva.

Zeltiņu bibliotēkā literatūras izstādes „Kārlim Skalbem – 135”, „Ir tikai viena Tēvu zeme – Latvija” (Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas dienai), „Troļļi ziemeļos” (Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļā no 10. - 16.11.)

Zeltiņu muzejā pastāvīgās ekspozīcijas „Novadnieku istaba”, „Nesenā pagātne”, „Mana skola Zeltiņos”, izstādes „Rokas bagāža”, „Alises ceļš”, foto ekskursijas „Zeltiņi 2013”, „Gadsimtu vējos šūpojoties”, ekskursijas uz bijušo PSRS kodolraķešu bāzi.

 

Ziemera pagastā

8. novembrī 19.00 Māriņkalna tautas namā „Stāsti par radošajiem malēniešiem”.

14. novembrī 19.00 Māriņkalna tautas namā  Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltīts pasākums.

26. novembrī 12.00 Māriņkalna tautas namā senioru pēcpusdiena.

Māriņkalna bibliotēkā Lāčplēša dienai veltīta izstāde ,,Celies latvju varoni Lāčplēsi, Teic pagātni, cel uz nākotni!” (04. - 12.11.), bibliotekārā stunda ,,Troļļu piedzīvojumi” 3. un 4. klasei Ziemeļvalstu nedēļas laikā (14.11.), izstāde rakstniekam Kārlim Skalbem – 135 „Vēsturiskā patiesība, kas uzrunā” (03. - 14.11.), Latvijas Republikas proklamēšanas 96. gadadienai veltīta izstāde „Latvija – tu tēvzeme, kas mums dota!” (16. – 24.11.), ,,Bērnu žūrija – 2014”.

 

Informāciju sagatavoja: 
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
www.aluksne.lv

Otrdien, 28. oktobrī, plkst. 18.30 Vaidavas kultūras un amatniecības centrā demonstrēs Kristas Burānes dokumentālo filmu "Māra".

Filma seko līdz režisores Māras Ķimeles attiecībām ar vecomammu, dēlu un darbu, dokumentējot teātra kā nereālas realitātes tapšanu ne tikai uz skatuves, bet arī ikdienas dzīvē. Visi šīs dokumentālās filmas varoņi tēlo - daži vairākas lomas, daži arī paši sevi. Filma ir ne tikai par izcilu teātra personību, bet arī par Sievieti, māti, radošu personību.

Filmā līdzās Ķimelei piedalās Toms Auniņš, scenogrāfi Andris Freibergs, Ilmārs Blumbergs, Viktors Jansons un Aija Zariņa, kā arī Jaunā Rīgas teātra aktieri Guna Zariņa, Andris Keišs, Edgars Samītis, Jana Čivžele un Varis Pinķis.

Ieeja - bezmaksas.

Projektu organizē KINOPUNKTS. Latvijā ražoto filmu programma tiek demonstrēta Nacionālā kinocentra filmu izplatīšanas projekta "Latvijas filmu maratons" ietvaros, kā arī ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Klātesot vairākām augstām amatpersonām un daudziem mākslas cienītājiem no Latvijas un ārzemēm Cēsu vecpilsētā šovasar tika atklāta Pasaules latviešu mākslas centra galerija.  Atklāšanas izstādes iekārtošana bija iespējama pateicoties Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas ietvaros piešķirtajam finansējumam. Nodibinājums „Pasaules latviešu mākslas centrs” (PLMC) izveidots ar mērķi veicināt mākslas vērtību saglabāšanu, ko radījuši Otrā pasaules kara rezultātā trimdā devušies latviešu mākslinieki un ārzemēs dzīvojošā jaunā paaudze.

Cēsis jau izsens bijusi viena no nozīmīgākajām kultūras pilsētām Latvijā, tāpēc galerijas izveide tieši šeit ir likumsakarīga, savā uzrunā teica centra izveides idejas iedzīvinātāja Lelde Kalmīte no Čikāgas. Pēc Kalmītes teiktā, Cēsis nu kļūs par vietu, kur satikties ārzemju latviešu māksliniekiem, gan mākslas baudītājiem.

Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe norādīja, ka jau pēc dažiem gadiem būšot redzams, cik pareizs šis lēmums būs bijis, jo „Cēsis kļūs par kultūras un diasporas centru”. Cēsis ir aktīva pašvaldība, kas cīnās par tautiešu piesaisti savam novadam – gan ar muzeja atklāšanu, gan piedaloties „Vispasaules cēsnieku dienu” organizēšanā.

Nozīmīgajā brīdī- no kreisās Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe, Cēsu novada priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, PLMC valdes locekle Lelde Kalmīte, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Rihards Kols.

Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Rihards Kols pauda gandarījumu, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem radusies ideja nu kļuvusi par realitāti. „Šie mākslas darbi nu jāiekļauj Latvijas kultūras bagātībās,” piebilda Kols, vienlaikus pateicoties Cēsu novada pašvaldībai par tālredzību, piešķirot telpas muzeja izveidei.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs atklāšanā pauda prieku par to, ka vairāku gadu darbs nu vainagojies ar rezultātiem.Pēc viņa teiktā, vislielākais gandarījums esot par to, ka nu Cēsīs ir jauns piedāvājums kultūras gardēžiem – cēsniekiem un novada viesiem. Atzinīgus vārdus par trimdas latviešu neatlaidību sava mērķa sasniegšanai izteica arī bij. Latvijas prezidents, Saeimas deputāts Valdis Zatlers.

Atklāšanas izstādē iekļauti galvenokārt tie mākslas darbi, kas ziedoti pēdējo trīs gadu laikā, taču daudzi palikuši neizstādīti un būs redzami tematiskajās izstādēs nākotnē. Pašreiz izstādīti ir J. Annusa, J.Gaiļa, J.Kalmītes, F.Milta, Ē.Dajevska, N.Strunkes u.c., kā arī mūsdienu mākslinieku I. Leimanes (Kanāda) un K.Rēkevica (ASV) darbi. Atklāšanas izstādē pārstāvēti arī tie mākslinieki, kas attīstījušies ārpus Latvijas, kā L. Mieriņš (Anglija), Ģ. Puriņš, G. Roze, O. Šteiners, (ASV), A. Lasmane Sundberga (Zviedrija), Māris Raudziņš (Austrālija) u.c. Apmeklētāji var iepazīties ar mazāk pazīstamu mākslinieku darbiem, ieskaitot J. Mintika instalāciju, L. Stepes, A. Nukšas, zīmējumus un ofortus.

PLMC izveidotāji cer, ka ar laiku Pasaules latviešu mākslas centrs Cēsīs kļūs par Latvijas kultūras dzīves un mākslas vēstures integrētu sastāvdaļu.

Svētdien, 2. novembrī, Bērzaines tautas namā notiks Kino diena, kuras programmā iekļautas filmas gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Kino diena sāksies plkst. 16.00 ar animācijas filmu programmu bērniem „Latviešu literatūras ekranizējumi”. Programmā iekļautas sešas filmiņas – režisores Rozes Stiebras „Kabata” un „Zaķīšu pirtiņa”, režisores Daces Rīdūzes „Zīļuks” un „Sārtulis” un režisora Edmunda Jansona „Pavasaris Vārnu ielā” un „Baltā”. Seansa apmeklējums – 1,50 EUR.

Plkst. 17.30 tiks demonstrēta spēlfilma „Izlaiduma gads”, kas pretendē 2014. gada skatītākās latviešu filmas titulam. Filma stāsta par jaunu skolotāju Zani, kas aiziet par tālu savos centienos nodibināt draudzību ar audzināmo klasi, nokļūstot sarežģītā personisko attiecību mezglā. Filmas režisors ir Andris Gauja, operators Aleksandrs Grebņevs, scenāristi Lauris Gundars un Andris Gauja, producenti Guna Stahovska un Andris Gauja. Spēlfilma ir veidota dokumentālā stilistikā, sadarbojoties profesionāliem aktieriem (Inga Alsiņa-Lasmane, Gatis Gāga, Liena Šmukste, Marina Janaus, Andrejs Smoļakovs, Ivars Auziņš, Laura Atelsone u.c.) ar jauniešiem bez aktieru pieredzes (Mārcis Klatenbergs, Ieva Apine, Aigars Ligers, Edgars Siliņš, Elza Feldmane, Agirs Neminskis u.c.). Filma pirmizrādi piedzīvoja 27. augustā Monreālas Starptautiskajā kinofestivālā, kas ir viens no prestižākajiem pasaulē. Seansa apmeklējums – 2 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:

Elīna Upīte

Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

Sestdien, 1. novembrī, Vaidavas kultūras un amatniecības centrā pulcēsies Kocēnu novada pašdarbības kolektīvi, lai atklātu izstādi un piedalītos koncertā „Sanāciet, sadziediet, sasadancojiet..”.

Pasākuma ieskaņā plkst. 18.00 izstāžu zālē atklās izstādi, kurā būs sniegts retrospektīvs atskats uz kultūras dzīvi Kocēnu novada pagastos kopš 2009. gada, ko papildinās fotomākslinieces Marikas Eglītes sadarbībā ar Vaidavas kultūras un amatniecības centru izveidotā izstāde „Vaidavieši”, savukārt Vaidavas pagasta pastāvīgajā novadpētniecības ekspozīcijā būs apskatāma fotokluba „Vidzeme” izstāde „Kocēnu novada svētki Bērzainē”.

Plkst. 19.00 sāksies koncerts, kurā piedalīsies Bērzaines tautas nama jauniešu deju kolektīvs „Akcents", Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Savieši", jauktais koris „Imera" un pūtēju kvintets, Zilākalna kultūras nama deju grupa „Ilūzija” un sieviešu deju kolektīvs „Jūle", Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centra pūtēju orķestris, dāmu deju grupa „Maģija" un folkloras kopa „Endzelīte”, mājiniekus pārstāvēs jauktais koris „Vaidava" un senioru deju kopa „Feja”.

Vakara turpinājumā no plkst. 22.00 uz dejām aicinās „Ballīšu orķestris” no Vaidavas. Ieeja ballē – 3 EUR.

 

Informāciju sagatavoja:

Elīna Upīte

Jaunatnes lietu un sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

2014. gada 1. novembrī, Ogres Kultūras centrā notiks XIX Jaunrades deju konkursa pirmā kārta, kurā piedalīsies 15 deju autori ar 26 dejām.

 „Pēdējos divos gados interese par latviešu skatuvisko deju veidošanu ir pārsteidzoša. Pagājušajā konkursā jauno autoru grupā piedalījās 30 topošie horeogrāfi. Šoreiz konkurss notiks divās kārtās, ļaujot garākā darba procesā izvērtēt iesniegtos jaundarbus. Konkursa pirmajā daļā – atklāts konkurss, bet otrajā daļā, deju autoriem būs iespēja uzklausīt žūrijas vērtējumu, gūt atziņas un dzirdēt ieteikumus,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra dejas mākslas eksperte Maruta Alpa.

Dejas vērtēs žūrijas priekšsēdētāja, Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku Goda virsvadītāja, horeogrāfe, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas studiju prorektore, profesore Rita Spalva, Dziesmu un Deju svētku Goda virsvadītāja, horeogrāfe, Rīgas pilsētas deju kolektīvu virsvadītāja Ingrīda Edīte Saulīte, horeogrāfs, Tautas deju ansambļa „Teiksma” mākslinieciskais vadītājs, Rīgas pilsētas deju kolektīvu virsvadītājs Jānis Ērglis, horeogrāfe, „Indras Reinholdes kamerbaleta” mākslinieciskā vadītāja Indra Reinholde un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas horeogrāfijas katedras lektore Valda Vidzemniece.

Konkursam pieteiktās dejas Ogrē izdejos kolektīvi: „Dancis”, „Ogre”, „Pērle”, „Lāčplēsis”, „Zīle”, „Raksti”, „Ogrēnietis”, „Sadancis”, „Baltābele”, „Ulenbroks”, „Rēvele”, „Dzieti” un „Tapa”.

Konkursa I kārta turpināsies 23. novembrī, Slampes pagasta Kultūras pilī un 6. decembrī, Rēzeknes Kultūras centrā. XIX Jaunrades deju konkursa fināls notiks 2015. gada 24. janvārī Valmieras Kultūras centrā.

Jaunrades deju konkurss deviņpadsmit gadu laikā kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem latviešu dejas nozarē. Konkursa uzdevums ir nodrošināt mākslinieciski augstvērtīga repertuāra izveidi Latvijas tautas deju kolektīviem, stimulēt horeogrāfus jaunrades darbam un sadarbībai ar komponistiem.

XIX Jaunrades deju konkursu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Ogres novada domi, Tukuma novada domi, Rēzeknes pilsētas domi un Valmieras pilsētas pašvaldības iestāde Valmieras Kultūras centru.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste 

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija atbalstījusi Alūksnes novada pašvaldības projektu un kultūras pieminekļu izpētes, glābšanas un restaurācijas programmā piešķīrusi 3900 EUR Alūksnes pilsdrupu konservācijas un restaurācijas projekta izstrādei.

Alūksnes novada pašvaldības mērķis ir saglabāt Marienburgas pili arī nākamajām paaudzēm un, iespējams, reiz to arī atjaunot, tādēļ šis ir viens no kārtējiem soļiem minētā mērķa sasniegšanai.

Projekta ietvaros plānots sagatavot tehnisko specifikāciju pilnīgai Marienburgas pils drupu konservācijai un restaurācijai virs zemes esošajiem akmens mūriem,  norādot restaurācijas tehniskos risinājumus, veicamo darbu sastāvu un pielietojamās tehnoloģijas. Tāpat projekta laikā plānots veikt mūra sienu uzmērījumus, aprēķināt konservācijas un restaurācijas izmaksas un izstrādāt darbu veikšanas plānu prioritārā secībā.

- Tehnisko specifikāciju plānots sagatavot, paredzot darbu veikšanu pa kārtām, kopskaitā tās būs 11, ņemot vērā pilsdrupu esošo tehnisko stāvokli un apjomus. Projektētājam savā piedāvājumā jāparedz zudušo akmens masīvu kompensācija, konservācija un restaurācija, mūra galu konservācija un restaurācija un pārseguma slāņa izbūve, mūrēto arkveida pārsedžu atjaunošana, kā arī augsnes virskārtas noņemšanu un pamatu fragmentu atsegšanu mūru apakšējās daļas papildināšanai un sienas pamatnes stiprināšanu, - raksturo Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere.

Projekta izstrādei pašvaldība piesaistīs pieredzējušus šīs jomas profesionāļus - SIA „Arhitektoniskās izpētes grupa”, kas arhitektūras pieminekļu izpētes un atjaunošanas projektēšanas jomā strādā jau vairāk kā 20 gadus. 

Lai izstrādātu drupu konservācijas un restaurācijas projektu, nepieciešami 4835 eiro, tādēļ līdztekus VKPAI piešķirtajam finansējumam, savus līdzekļus piešķir arī pašvaldība, sedzot 21% PVN izmaksas, kas ir 839 eiro.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv