Arhīva kalendārs

« August 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Alūksnes novada Veclaicenē, kas atrodas pie Latvijas un Igaunijas valstu robežas un ir igauniskākais novada pagasts, sestdien, 9. augustā jau devīto gadu notiks tradicionālā Igauņu diena.

Interesanti, ka šogad pasākuma norise būs abās valstīs – gan Latvijā, gan Igaunijā.

- Igauņiem šis Latvijas pusē rīkotais pasākums ir ļoti nozīmīgs un viņi ir pagodināti par iespēju tajā piedalīties. Kaimiņi šo pasākumu sauc par mazo Esto dienu, kurā satiekas dažādu valstu igauņi – draugi, radi, paziņas un pavisam sveši cilvēki, kurus vieno kopīgais – igauņu – latviešu saikne pagātnē vai tagadnē, - saka Veclaicenes tautas nama vadītāja Maija Rozīte.

Pagājušā gadsimta divdesmitajos gados pastāvēja Vana Laitsnas pagasts, tādēļ šoreiz Igauņu dienu pulksten 15.00 atklās pie bijušās Vana Laitsnas pagastmājas Lūtsniku ciemā Igaunijā, kas šobrīd atrodas Hānjas pagasta teritorijā.

Pēc svētku atklāšanas pasākuma dalībnieki dosies gājienā „laikā”, ejot no bijušās Veclaicenes pagastmājas Igaunijas pusē uz tagadējo Kornetos, Latvijā.

Vislatvijas igauņu gājiens vedīs pa veco ceļu uz Veclaiceni caur „Slokām”, bet tie, kuri negribēs doties kājām, varēs autobusā izbraukt ekskursijā pa Hānjas un Veclaicenes pagastiem. Pēc ierašanās Kornetos, pulksten 17.00 notiks Hānjas pagasta Kugoritsa saimniecības (Igaunija) zirgu parāde un Alūksnes  biedrības „Remis” kinologu šķirnes suņu paraugdemonstrējumi.

Bērniem plānotas dažādas atrakcijas un spēles. Savukārt Veclaicenes tautas namā varēs vērot abu tautu kopīgo un atšķirīgo Alūksnes un Veru daiļamata meistaru darbu izstādē. Atklāšanā pulksten 18.00 svinīgās uzrunas sacīs pagastu vadības pārstāvji no Igaunijas un Latvijas. Būs gan igauņu, gan latviešu bērnu priekšnesumi, muzicēs Misso orķestris.

Pēc atklāšanas pasākuma līdz pat pulksten 21.00 Veclaicenes tautas namā pasākuma dalībnieki aicināti uz tikšanos un sarunu ar viesiem no Igaunijas - robežsardzes majoru Tenu Raid no Tallinas, žurnālistu, tulkotāju,  grāmatu „Lätimaal eestlasi otsimas” autoru Hannes Korjus, un Latvijas -  novadnieku, etnogrāfu, akadēmiķi Saulvedi Cimermani un „Jāņa sēta” kartogrāfu, vienlaikus novadpētnieku Jāni Turlaju, kas zinās stāstīt par dzīvi un vēsturi pierobežā.

Vakara noslēgumā Veclaicenes estrādē būs amatierkolektīvu koncerts, kurā līdz ar latviešu kolektīviem aicināti piedalīties Veclaicenes igauņu kaimiņpagastu amatierkolektīvi – Hānjas deju kolektīvs, Lūtsniku vokālais ansamblis, Rauges tautas nama un Krabu ciema pašdarbnieki, Misso orķestris, deju kolektīvi no Repinas. Dalība visos pasākumos bezmaksas.

Pasākumu atbalsta Alūksnes novada pašvaldība, organizē Veclaicenes pagasta pārvalde, Hānjas pagasta padome, Lūtsniku ciema biedrība, latviešu – igauņu kultūras biedrība „Stīga – Keel”.

 Svētku progamma

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

8. un 9. augustā Alūksnes novada Zeltiņu pagastā notiks novadniekam, aktierim Edgaram Liepiņam veltīts Jokdaru festivāls „Vajag tik rakt!”.

Tautā mīlētajam aktierim, dziesminiekam un Joku Karalim Edgaram Liepiņam šūpulis kārts Alūksnes novada Zeltiņu pagasta „Pāvulos”. Latvijas ziemeļu zvaigzne Zeltiņi – ar tādu sirds ilgošanos E. Liepiņš runāja par savu dzimto pagastu, un arī slavens būdams, savu dzimto pusi aktieris neaizmirsa, jo gan bieži viesojās Zeltiņos, gan kopā ar vietējiem mūziķiem daudzviet koncertēja.

Šķiet, Edgara Liepiņa leģendārais teiciens „Vajag tik rakt!” jau kļuvis par uzmundrinājumu pagurušajiem un apliecinājumu tam, ka nevar apstāties. Lai godinātu novadnieka piemiņu, zeltinieši šīs nedēļas nogalē aicina pie sevis visus Edgara Liepiņa un arī laba humora cienītājus, lai kopā jokotu un atcerētos šo izcilo zeltinieti. Divu dienu garumā Jokdaru festivāls pulcēs dažādu Latvijas novadu amatiermākslas kolektīvus un dalībniekus, kuru repertuārā ir darbi humora žanrā.

Festivāla atklāšanas pasākums notiks piektdien, 8. augustā pulksten 20.30 Zeltiņu sporta un atpūtas parkā ar muzikāli atraktīvu koncertprogrammu „Uzrausim vienu peršiņu”, kurā piedalīsies Dailes teātra aktieris un mūziķis Kristaps Rasims. Pēc koncerta uz lielā ekrāna būs iespēja redzēt  dokumentālo filmu „Āksts un traģiķis. Edgars Liepiņš”.

Sestdien, 9. augustā festivāla norises sadalītas dienas, vakara un nakts darīšanās - no pulksten 12.00 līdz 15.00 Zeltiņu sporta un atpūtas parkā ikviens varēs iesaistīties dažādās Jokdaru festivāla dienas darīšanās. Pasākuma apmeklētājus sagaidīs un par labu noskaņojumu gādās Zeltiņu retro grupas „Lauku suvenīrs” mūziķi un maestro Gunārs Kalējs, ar kuru Edgars Liepiņš bieži kopā koncertēja. Svētku laikā būs atvērts Zeltiņu muzejs, kur interesenti varēs iepazīties ar izstādes materiāliem un ekspozīcijām, kā arī noskatīties filmu par izcilo aktieri.

Dienas gaitā bērni un pieaugušie varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs, piemēram, no dažādiem sadzīves materiāliem izveidot jokdari, piedalīties Zeltiņu sporta kluba rīkotajās aktivitātēs „Jokdaris spēkojas”, ļauties mākslinieka zīmulim un ieraudzīt sevi jautrā karikatūrā vai smieties un raudāt līdz ar mīmiem no Alūksnes Tautas teātra ,,Slieksnis” studijas „Mazais teātris”. Vēlāk visus uzjautrinās Latgales humora pērles „Melnais kaķis” no Vectilžas. Dienas laikā apmeklētāju acis un vēderu priecēs plašs Latvijas amatnieku un mājražotāju preču un produktu piedāvājums.

9. augustā pulksten 19.00 Zeltiņu estrādē notiks festivāla kulminācija „Jokdaris lustējas”, kad smieklu asaras varēs birdināt, vērojot Latvijas talantīgāko jokdaru dažādos mākslinieciskās izteiksmes veidos radītās humora programmas. Savukārt vakarā pulksten 22.00 turpat estrādē uz zaļumballi aicinās grupa „Foršs laiks” no Dagdas.

Līdztekus Jokdaru festivālam 9. augustā Zeltiņos notiks arī Sporta svētki, kas sāksies jau pulksten 10.00 un piedāvās iespēju sacensties tādos sporta veidos kā pludmales volejbols, virves vilkšana un citos. Arī mazos svētku dalībniekus pārsteigs dažādas aizraujošas nodarbes.

Savukārt svētdien pēc kapusvētkiem Zeltiņu evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks labdarības koncerts ,,Kad mīlestība smaržot sāk…”, kurā piedalīsies Latvijas Radio kora soliste Iveta Romancāne (balss, akordeons), Ieva Šablovska (arfa). Koncertā iegūtie ziedojumi tiks izmantoti baznīcas altāra daļas remontam.

Vietās, kur notiks svētku aktivitātes, tiks vākti ziedojumi arī divdesmitgadīgajam zeltinietim Kristeram Zariņam, lai palīdzētu viņam cīņā ar smago slimību.

Informācija par svētku pasākumiem www.aluksne.lv.

 Svētku programma

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

14.augustā plkst.19.00 Valmieras pilsdrupu estrādē viesosies Rencēnu Kultūras nama amatierteātris ar izrādi visai ģimenei „Skapis”, kas tapusi pēc Alana Aleksandra Milna darba „Vinnijs Pūks un viņa draugi” motīviem. Izrādes režisors – Valmieras drāmas teātra aktieris Kārlis Neimanis. „Izrāde atklāj bērna brīnumaino iekšējo pasauli, kurā mīt pasaku tēli, kas izdzīvo dažādus aizraujošus notikumus, taču tā ļauj arī pieaugušajiem saprast, cik interesantas un radošas lietas ir mums apkārt. Atliek likt lietā mazu izdomu, un ikdienišķais kļūs par brīnumaino,” par izrādi stāsta K. Neimanis. Aicinām interesentus ņemt līdzi segas, uz kā apsēsties, jo vietu skaits pilsdrupu estrādē ir ierobežots. Lietus gadījumā izrāde notiks Valmieras Kultūras centrā. Ieeja bez maksas!

Nākamā brīvdabas izrāde pilsdrupu estrādē gaidāma 28.augustā, kad Valmierā viesosies Rūjienas novada amatierteātris „Vitrāža” ar Margaretas Maijo komēdiju „Mans luteklītis”.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

8.un 9.augustā Kārķos notiks Pagasta svētki. Iecerētas tradicionālas aktivitātes, taču būs arī daudzas jaunas lietas.  Kārķēnieši aicina svētkos piedalīties savējos, radus, draugus un ikvienu, kurš vēlas izbaudīt skaistu augusta otrās nedēļas nogali.

Domāts ir par visām paaudzēm un dažādām interesēm.  Galvenais šo svētku mērķis – mājas un kopības sajūta. Tāpēc arī iecerēta māju vietvārdu norāžu konkursa uzvarētāju apbalvošana, vietvārdu norāžu fotoizstāde, pēc sportiskās aktivitātēm būs kopīga plakšu putras baudīšana. Koncertā uz skatuves kāps lieli un mazi kārķēnieši, kuri Kārķos nedzīvo, bet sirdī joprojām viņi visi ir mūsējie.

Pagasta svētki aizsāksies piektdien, 8. augustā ar ziedu kārtošanu pagasta centrā, bijušās kārķēnietes Zanes Studentes modernās mākslas darbu izstādes un jauniešu sporta godalgu izstādes atvēršana, kuru vecāku un vecvecāku saknes ir Kārķos. Pulksten 18.00 paredzēts velobrauciens dažādām vecuma grupām ar interesantiem uzdevumiem. Pulksten 20.00 – Kārķu amatierteātra iestudējumā Anitas Grīnieces luga “Puķu brokastis”.

Sestdienas rīts sāksies neparasti – pulksten 7.00 būs pagasta iedzīvotāju modināšanu. Kā – tas noslēpums. To izbaudīs ikviens, kas nakšņos pagasta centrā. Pulksten 8.00 Zolītes turnīrs tauta namā, pulksten 10.00 Lustiņdruvā Kārķu tautas nama bērnu teātra izrāde “Kas man par to būs”, pēc tam bērnus pie skolas gaidīs piepūšamās atrakcijas un vairākas citas interesantas izklaides. Pulksten 12.00 svētku uzrunas, māju vietvārdu norāžu konkursa uzvarētāju apbalvošana, mājražotāju tirdziņš, bufete, sportiskas aktivitātes, kas solās būt ļoti interesantas. Komandu sacensības būs divās disciplīnās – dvieļbolā un jautrības stafetē. Individuāli varēs sacenties šautriņu mešanā, šaušanā, cīņās virs dubļu vannām, kastingā (makšķerēšanā), basketbola soda metienos, māsrestlingā un vairākās citās aktivitātēs. Pie muzikālās sienas ikvienam neparastā veidā būs iespēja izspēlēt Kārķu himnu vai kādu citu sev mīļu melodiju.

Pulksten 16.00 – kopīgs launags. Pulksten 20.00 skanēs koncerts “No maliņu maliņām”, kas sasauks kopā dziedošos kārķēniešus, kuri ikdienā dzīvo citviet.

Pulksten 22.00 tautas namā balle, spēlēs grupa “Alianse”, ieeja – bez maksas.  Balle -līdz pirmajiem gaiļiem.

Ja vaicājam kā zaķis prasa zvēriem – Kas man par to mums būs, ja to visu redzēšu?  Atbilde ir vienkārša – svētku prieks, kas dos spēku ikdienai.

 

Informāciju sagatavoja: Lauku tūrisma speciāliste Sandra Pilskalne

Sestdien, 9. augustā, visas dienas garumā Dikļos norisināsies „Spēlmaņu svētki - 2014", kuros piedalīsies amatierteātru kolektīvi no Zilākalna, Liepas, Brocēniem, Ramatas, Rencēniem, Krimuldas, Strenčiem, Smiltenes un Rīgas. Svētku programmā iekļautas astoņas amatierteātru kolektīvu iestudētās izrādes, kuru apmeklējums būs bez maksas.

Svētku atklāšanas pasākums sāksies plkst. 10.00 pie Teātra akmens, savukārt plkst. 10.30 norisināsies meistarklašu nodarbība amatierteātru kolektīviem kopā ar improvizācijas teātri “Improzoo”. Plkst. 12.00 sāksies pasākuma "Spēlmaņu svētki 2014" pirmā teātra izrāde. Vakarā plkst. 20.00 Neikenkalna dabas koncertzālē skatītāji aicināti uz Smiltenes tautas teātra izrādi “Sievu kari ar Belcebulu” (A.Brigadere, režisors A.Māsēns), ieeja 2 EUR. Pēc izrādes ap plkst. 22.45 tiks apbalvoti spilgtākie sieviešu un vīriešu lomu attēlotāji, kā arī tiks noteikta „Spēlmaņu svētku - 2014" labākā izrāde. Plkst. 23.00 Neikenkalna dabas koncertzālē notiks zaļumballe kopā ar grupu “Pagrabs”, ieeja bez maksas.  

Izrāžu programma:  

Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā:

  • plkst. 12.00 (lielā zāle) Liepas teātra kopa “Krams” -  A.Niedzviedzis “Tad pasaki to viņai”.  Režisore B.Sausiņa
  • plkst. 14.30 (vasaras terase) Zilākalna amatierteātris - B.Jukņēviča “Omīšu bieds”. Režisore I.Stepane
  • plkst.15.15. (mazā zāle) Brocēnu amatierteātris - I.Šteinberga “Krāsns”. Režisore Z.Strogonova
  • plkst. 15.30 (vasaras terase) Ramatas  amatierteātris - A.Banka “Visi radi kopā”. Režisore G.Maskaviča
  • plkst. 16.35 ( lielā zāle) J.Ziemeļnieka Strenču tautas teātris - B.Jukņēviča “Pavasara neprāts”. Režisors A.Liepiņš
  • plkst. 17.30 (vasaras terase) Rīgas Strazdmuižas amatierteātris - R.Blaumanis “Īsa pamācība mīlēšanā”. Režisore I. Vanaga
  • plkst. 18.00 (mazā zāle) Rencēnu amatierteātris - A.Milns “Skapis”. Režisors K.Neimanis
  • plkst. 18.50 (lielā zāle) Krimuldas amatierteātris - A.Dzīle “Zem taureņa spārna”. Režisore Z.Zīle

Neikenkalna dabas koncertzālē

  • plkst. 20.00 Smiltenes tautas teātris  - A.Brigadere “Sievu kari ar Belcebulu”. Režisors A.Māsēns (ieeja 2 EUR)

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv