Arhīva kalendārs

« July 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Ceturtdien, 3.jūlijā, no plkst.19.00 līdz 21.30 Valmieras Kultūras centra laukumā norisināsies Smilšu kino organizētas radošās darbnīcas bērniem, bet no plkst.23.00 gaidāms Smilšu kino priekšnesums.

Smilšu kino radošo darbnīcu ietvaros būs iespējams ar dažādu krāsu smiltīm krāsot īpašu dizainu aplikācijas. Smilšu aplikāciju veidošana ir ieteicama bērniem, jo tā attīsta viņu krāsu izjūtu un fantāziju, radošumu, kā arī veicina pirkstu muskulatūras attīstību. Turklāt tas ir ļoti labs izklaides veids, kas spēj noturēt bērna uzmanību. Rezultātā tiks izveidotas krāsainas smilšu aplikācijas, kas saglabāsies un vēl ilgi priecēs mazos darbnīcas apmeklētājus.

Savukārt vakara noslēgumā paredzētajā Smilšu kino priekšnesumā gaidāms kāds pārsteigums no Smilšu kino māksliniekiem. Tā kā smilšu zīmēšanas galds ir aprīkots ar video tehniku, kas spēj saglabāt smilšu gleznas un to zīmēšanas procesu diskā, kā arī šo procesu atspoguļot uz netālu novietota televizora, darbi būs apskatāmi visiem pasākuma apmeklētājiem.

Atnāc un uzzīmē savu sveicienu Valmierai arī Tu!

Papildu informācija:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Valmieras pilsētas svētku laikā ceturtdien, 3.jūlijā, plkst.23.00 dažādās pilsētas vietās gaidāmi brīvdabas kino seansi. Šādi vakari kļuvuši par Valmieras pilsētas svētku ikgadēju un iedzīvotāju iemīļotu tradīciju.

Pie Valmieras pilsētu svētku Centrālās skatuves tiks demonstrēta režisora Mārtiņa Grauda filma „Gauja. Divreiz vienā upē”. Tā uzņemta poētiski dokumentālā stilā, atainojot Latvijas mūsdienu realitāti Gaujas krastos, atsaucoties uz vienu no pirmajām latviešu skaņu dokumentālajām filmām „Gauja" (1934).  Filma atspoguļo gan dažādus sadzīviskus notikumus, gan cilvēku pārdomas par upi Gauja.

Valmieras Kultūras centra laukumā būs redzama studijas „F.O.R.M.A.” radītā filma „Mazie laupītāji”. Tās sižets stāsta par piedzīvojumu mīļotāju Robi un viņa nedaudz nopietnāko māsu Luīzi, kuri spiesti pārcelties uz vecvecāku māju laukos, jo pēc tam, kad tēvs zaudējis darbu un nespēj samaksāt kredītu, banka atņem ģimenes jauno dzīvokli pilsētā. Pārliecībā, ka varēs palīdzēt vecākiem, Robis rada plānu – kopā ar māsu viņi aplaupīs banku, kura atņēmusi dzīvokli.

Pie kinoteātra „Gaisma” tiks rādīta režisoru Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa spēlfilma „Džimlai Rūdi Rallallā!”. Filma vēsta par veco ļaužu pansionāta iemītniekiem, kuri jau gadiem ilgi jūtas nevienam nevajadzīgi un traucējoši. Pēkšņi viņiem rodas traka ideja – atteikties no pensijām un brīvprātīgi doties armijā, tā glābjot valsti finanšu krīzes laikā un aizraujoši pavadot dzīves pēdējos gadus.

Tāpat Valmieras skeitparkā būs redzama „Ghetto Games” 2013.gada dokumentālā filma „Tas ir tikai sākums”. Filma stāsta ne tikai par 2013.gada sezonas notikumiem, bet arī par to, kā „Dzīvot dzīvu dzīvi”, kas ir „Gheto Games” kustības sauklis, jo tā iestājas par kaislību, motivāciju augt un attīstīties.

Arī mākslas „Galerijā Laipa” norisināsies brīvdabas kino vakars. Pasākuma laikā būs iespējams noskatīties kinoteātra „Kino Bize” īsfilmu programmu – mākslinieces un režisores Ineses Vēriņas filmu „Līgavas atvadas”, kas stāsta par sievietes likteņa pavērsieniem, kā arī Ksenijas Zaķes radīto īsfilmu „Zivs”. Filmas galvenais varonis ir kāds vecs un vientuļš vīrs, kurš, izmisuma vadīts, piekrīt spiritisma seansam, kas aizsāk virkni sirreālu notikumu.

Tāpat būs redzama arī režisores Astras Zoldneres radītā filma „Trauslā sirds”. Tā būs piemērota romantikas piekritējiem, jo tās sižets ir par neiespējamu mīlestību, kas dzimst tieši Ziemassvētkos. Savukārt asāku izjūtu cienītājiem tiks piedāvāta melnā komēdija „Pēdējais piliens”. Tā ir režisora un scenārija autora Viljama Timrota debija, kas vēsta par meiteni, kurai neveicas ne darbā, ne mīlas dzīvē, tāpēc viņa dodas prom no visa pazīstamā. Ceļā satiekot stopētāju, meitenei dzimst atriebības plāns.

Alises Zariņas filma „Normāli cilvēki” ir mazliet zobgalīgs vēstījums par to, ko īsti mūsu uztverē nozīmē būt „normālam” cilvēkam, bet filma „Projām” ir režisores Ievas Norveles diplomdarbs, kurš ataino to, kā noturēt ģimenes laimi, saskaroties ar finansiāla rakstura problēmām.

Kino seansu apmeklējums ir bez maksas!

Papildu informācija:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

2014. gads ir izcilā latviešu pasaku meistara K. Skalbes 135.dzimšanas dienas gads. Piebalgas muzeju apvienības ”Orisāre” speciālisti ir izstrādājuši K. Skalbes 135.dzimšanas dienas pasākumu ciklu. Tā mērķis- aktualizēt un atklāt bērniem un skolēniem saprotamā  veidā K. Skalbes dzīves uztveri un daiļrades vērtības, veicināt jaunradi un radošo prasmju izkopšanu bērnos, sekmēt vēlmi lasīt un iepazīt K. Skalbes pasakas un dzejas. Ar radošu, interaktīvu darbošanos memoriālā vidē sekmēt nacionālās pašcieņas un piederības apjautu un nostiprināšanos bērnos un skolēnos. K. Skalbes jubilejas pasākumu cikls būs apliecinājums tam, ka K. Skalbe aizvien vēl ir aktuāls un viņa mājas „Saulrieti” ir lieliska vieta, kurp doties un izprast savu identitāti un latviskās saknes.

Pasākumu cikla pirmais pasākums notiks kultūras nedēļas „Vecpiebalga atver durvis” ietvaros 10. jūlijā, kad pl. 14.00 pie K. Skalbes dzimtajām mājām „Incēni” gaidīti bērni un katrs, kurš sirdī jūtas bērns vai vēlas uz brīdi atgriezties bērnībā. Pēcpusdienas „Ienāc pasakā!” dalībniekiem kopā ar K. Skalbes pasaku varoņiem būs iespēja radoši darboties un iepazīt K. Skalbes pasaku pasauli, gatavojot prieka lukturīšus, brīnumābolīšus un ceļot sapņu mājas, spēlēt pasaku spēles un piedalīties citās aizraujošās nodarbēs triju stundu garumā.  Pasākums ir bez maksas. Tapis ar VKKF Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2014. finansiālu atbalstu.

17.00 pie K. Skalbes muzeja „Saulrieti” notiks muzikāla izrāde pēc Kārļa Skalbes pasaku motīviem „Baltā kaķīša brīnumvārdi”. Librets- Inguna Bauere, mūzika- Jānis Lūsēns, režisors- Varis Brasla, lomās: Ģirts Ķestris, Uldis Anže, Andris Keišs, Baiba Neja, Ivars Puga, Januss Johansons. Biļešu cena – 5.00 eur. Tā kā šī ir brīvdabas izrāde, skatītāji aicināti ierasties ar saliekamajiem krēsliem, plediem u.tml. sēdēšanai.


Materiālu sagatavoja PMA „Orisāre” izglītojošā darba speciāliste Ilona Muižniece
T. 26494406,       
E. avilona PIE inbox PUNKTS lv
http://www.piebalgasmuzeji.lv/

Svinot savu astoto jubileju, šogad Mākslas festivāls „Cēsis” notiks no 11. jūlija līdz 9. augustam. Festivāla veidotāji – direktors Juris Žagars, mūzikas programmas vadītāji Indra Lūkina un Arturs Maskats un vizuālās mākslas programmas vadītāja Daiga Rudzāte – apliecina,  ka tajā netrūks ne ierasto klasisko lietu, ne dažādu pārsteigumu. „Festivāla mūzikas notikumi septiņu vasaru garumā  ir bijis garš ceļš uz nupat atklāto Vidzemes koncertzāli „Cēsis”, kam būs svarīga loma ne tikai Vidzemes reģionā, bet visā Latvijā,” raksturo Juris Žagars. Pirmo reizi festivāla koncerti varēs norisināties jaunā un mūsdienīgā akustiskā koncertzālē, bet izcilo kino programmu varēs baudīt ar modernu digitālo projektoru aprīkotā kinozālē.  Turklāt pirmo reizi festivāls piedāvās tik plašu un daudzveidīgu teātra programmu. Savukārt vizuālās mākslas sadaļas spektrs – no klasiskām līdz pārsteidzoši izaicinošām ekspozīcijām.

Notikumi festivāla pirmās nedēļas nogalē no 11. līdz 13. jūlijam:

Piektdiena, 11. jūlijs

JONS MEKS. PERSONĀLIZSTĀDE. Šogad festivāla īpašais viesis un notikums ir Jons Meks – pasaulslavens lietuviešu izcelsmes amerikāņu kultūras pārstāvis, īstena 20. gadsimta ainas kulta figūra – mākslinieks, režisors, rakstnieks, dzejnieks, kritiķis un mūziķis. Viņa mākslas uzmanības centrā ir viss apkārt notiekošais – ikdiena, dzīve un draugi. Ņujorkā Jons Meks nokļuva 20. gadsimta 50. gados 27 gadu vecumā un par pirmo naudu iegādājās Bolex filmu kameru. Viņa pirmie varoņi bija Bruklinas imigranti, vēlāk tiem pievienojās Endijs Vorhols, Džons Lenons, Joko Ono, Salvadors Dalī un daudzi citi. Šodien Jona Mekas darba kopums ir ne tikai spilgts mākslas fakts, bet vienlaikus arī 20. gadsimta otrās puses Ņujorkas radošās vides hronika. Meks paguvis izveidot vairākus desmitus starptautisku atzinību guvušu filmu, izdevis vairākas dzejas un ar kino teorijas grāmatas. Savos darbos viņš uzsvēris savu lietuvieša izcelsmi un dažādos veidos vēstījis Rietumu sabiedrībai par Baltijas valstu likteni. Cēsu alus brūzī būs skatāma mākslinieka speciāli festivālam veidota retrospektīva fotogrāfiju, video darbu un skaņu instalāciju izstāde, kuras uzmanības centrā būs Meka mūža 91 notikums un tajos iesaistītie cilvēki.

Izstāde ZIEMEĻI – ZIEMEĻAUSTRUMI. 55. Starptautiskās Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljona izstāde festivāla ietvaros ir stāsts par savas vietas iedvesmotu projektu, kura centrā mākslinieki Kaspars Podnieks un Krišs Salmanis atgādina par reiz izspēlētu situāciju, kurā zeme top caurspīdīga, zari kļūst par saknēm un debesis ir tepat tuvumā. Izstāde notiks Cēsu alus brūzī un to organizē kim? Laikmetīgās mākslas centrs.

Izstāde ARTŪRS PUNTE UN JĒKABS VOLATOVSKIS. DZEJAS INSTALĀCIJU CIKLS. DZEJA INTERJERĀ. Cēsu alus brūzī tiks izstādītas instalācijas “Dzeja interjerā”, kas būs kā utopiska tehnika vai „dzejas roboti”, kuros rodama atsauce uz sadzīves tehniku un citiem ar mūsdienīgu komfortu saistītiem priekšmetiem: atgriez krānu – tek ūdens, piespied pogu – putekļusūcējs tīra, ieliec kontaktdakšu – un telpu pārņem dzeja. Tie iemieso iluzoru dzejas „materializēšanu” un piesavināšanas iespēju – šādu dzejoli var paņemt un aiznest uz mājām, padarīt par privātīpašumu, par interjera daļu.

Izstāde KRISTAPS ĢELZIS. MĀKSLĪGAIS MIERS IV. Kristapa Ģelža lielformāta plastikāta glezna “Mākslīgais miers IV”, kas tiks eksponēta Cēsu pils klētī, ir turpinājums ciklam, kura viena no daļām tika demonstrēta arī Latvijas paviljonā 54. Venēcijas mākslas biennāles ietvaros. Šis mākslas darbs ir kā atjaunota novērojuma sajūta. Vienmēr pēc ceļojuma ir prieks atgriezties mājās, ir iegūts uzlādēts un svaigs skats uz dzimto vietu. Gleznas rāmis tas pats, bet ainava precīzāka un skaudri spilgtāka savā tiešumā.

MAIJA TABAKA. GLEZNAS. Cēsu Izstāžu namā būs skatāmas Maijas Tabakas gleznas no privātkolekcijām. Skatītājiem šī būs unikāla iespēja redzēt mākslas darbus, no kuriem daļa līdz šim nekad nav tikusi izstādīta publiski. Ņemot vērā to, ka māksliniece savu gleznu teatrālajos sižetos parasti izmanto konkrētus cilvēkus no sev tuvas apkārtnes, šoreiz uzmanība koncentrēta uz sabiedrībā pazīstamiem tēliem, kas bijuši Maijas Tabakas modeļi pirms vairākiem gadiem. Izstāde skatāma tikai līdz 3. augustam!

FESTIVĀLA ATKLĀŠANA. Festivāla atklāšanas pasākums 11. jūlijā plkst. 20:00 koncertzālē „Cēsis” būs patiesi unikāls mākslas fakts, kas manifestēs festivāla būtību – kino, mākslas un mūzikas pasaules savstarpējo  saspēli. Pirmajā daļā tiks demonstrēta filma „Ainas no Endija Vorhola dzīves: draudzības un krustpunkti” (1990). Jona Meka radītā kino dienasgrāmata dokumentē popārta karaļa Endija Vorhola portretu. Filma uzņemta laikā, kad grupa TheVelvet Underground pirmoreiz kāpa uz skatuves. Filmā redzamas epizodes no Vorhola dzīves, kā arī fiksēts sabiedriskās dzīves un kultūras pacēlums, kas tolaik mutuļoja ap leģendāro mākslinieku. Festivāla otrajā daļā – muzikāls notikums „Kinomūzika okeāna viļņos”, kurā populārais komponists un perkusionists Rihards Zaļupe kopā ar saviem domubiedriem izpildīs paša komponēto mūziku Māra Martinsona filmai “Oki – okeāna vidū” speciāli festivāla atklāšanai tapušā aranžējumā.

Sestdiena, 12. jūlijs

JONA MEKA FILMU RETROSPEKCIJA I. Vairākas nedēļas nogales Vidzemes koncertzāles “Cēsis” kinozālē notiks Jona Meka filmu retrospekcija. Tā būs pirmā reize, kad Latvijā tiks demonstrēti par pasaules klasiku kļuvušie avangarda kinodarbi, turklāt oriģinālā filmas formātā. Filmu retrospekciju programmu plkst. 16:00 ievadīs Jona Meka un kino pazinēja Viktora Freiberga publiska saruna par avangarda lomu pagātnes un šodienas kultūras ainā. Pēc tam tiks demonstrētas 3 filmas: Paradīzes šaipusē: fragmenti no nepabeigtas biogrāfijas” (1999),  „Zefiro torna jeb ainas no Džordža Mačūna dzīves” (1992) un „Daudz laimes dzimšanas dienā, Džon” (1995).

 

Koncerts GRUZIJAS DVĒSELE GRUZIJAS BALSĪS . Vīru kora Iberi (Gruzija) koncerta programmā Cēsu Sv. Jāņa baznīcā plkst 20:00: Saules un pārticības dievību slavinājums, sakrālas un laicīgas dziesmas no Abhāzijas, Gurijas, Kahetijas, Svanetijas un sveicinājums valdniecei Tamārai. Iberi savu nosaukumu aizguvusi no senlaikiem, kad Dienvidkaukāzu sauca par Ibēriju. Iberi – tas ir vīrs no Ibērijas, un grupā Iberi viņu ir veseli divpadsmit. Gruzīnu vokālā daudzbalsība ir UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu sarakstā. Paši gruzīni atzīst, ka  tai ir arī attāla radniecība ar latviešu tautas senākās mūzikas paraugiem.

NEPIERADINĀTĀS VAKARIŅAS TURPINĀS... 1.61803398875. Gastronomiskā performance Cēsu alus brūzī plkst. 20:00 apspēlēs 1.61803398875 – zelta griezumu, sauktu arī par dievišķo skaitli dabā, mākslā, arhitektūrā, mūzikā, dizainā un arī gastronomijā.  Pavārs Lauris Aleksejevs, mākslinieks Mārcis Ziemiņš, mūziķis Matīss Runtulis un producente Gundega Skudriņa sola, ka tas būs pārsteigumiem bagāts ceļš kulinārijas pasaulē, pētījums, performance, piedzīvojums, vizuāls un atmosfērisks baudījums. Māksla, zinātne, gastronomija, scenogrāfija sintezēsies vienā kopējā stāstā.

Svētdiena, 13. jūlijs

VALENTĪNAS FREIMANES KINOMŪZIKLU ZELTA IZLASES ATKLĀŠANAS SEANSS. Atklāšana seansā Vidzemes koncertzāles “Cēsis” kinozālē plkst. 20:00 būs iespēja no Ernsta Lubiča filmu Viena stunda ar tevi” (1932). Parīzieši Andrē un Kolete Bertjē ir laimīgi precējušies. Kad Kolete iepazīstina vīru ar savu koķeto draudzeni Miciju, viņš dara visu, lai neiekristu viņas tīklos. Taču Micija ir neatlaidīga un ļoti smuka...

„Cēsu mākslas festivāls ir bijis spēcīgs katalizators kultūras dzīves attīstībai Vidzemē un esam gandarīti, ka ar šo gadu tas pāraug jaunā kvalitātē, gan iegūstot jaunu mājvietu Vidzemes koncertzāli "Cēsis", gan pilnveidojoties no satura viedokļa. Pakāpeniski, mērķtiecīgi attīstot kultūras dzīvi pilsētā, Cēsis un šis festivāls ir kļuvuši par stabilu vērtību reģiona un valsts kultūras dzīvē un man ir prieks, ka arī SEB bankai kā ilggadējam Cēsu mākslas festivāla atbalstītājam ir bijusi iespēja sniegt savu artavu, lai to sasniegtu. Cilvēks nedzīvo no maizes vien – ekonomiskā attīstība visveiksmīgāk notiek tur, kur ir atbalstoša vide, tostarp, plašas iespējas cilvēkiem kulturāli izglītoties un atpūsties. Tieši bagātīgs kultūras dzīves piedāvājums daudzkārt bijis par katalizatoru biznesa izaugsmei reģionos,” par festivālu saka festivāla patrona SEB banka prezidents Ainārs Ozols.

 „Spēja iedvesmot citus ir viens no spēcīgākajiem mākslinieka ieročiem – tas attīsta, aizrauj un ir dzinējspēks jauniem izaicinājumiem un sasniegumiem. Aizrautība ir viena no LMT pamatvērtībām – tieši tādēļ arī mēs ar īpašu degsmi jau vairākus gadus pēc kārtas atbalstām Mākslas festivālu „Cēsis 2014” un piedāvājam mūsdienīgākās un modernākās tehnoloģiskās iespējas festivāla skatītājiem. Rūpējoties par saviem klientiem, šogad LMT nodrošinās vairāku festivāla notikumu tiešraides. Ikviens mākslas cienītājs visā Latvijā, ne tikai klātesošie Cēsīs, mobilajā lapā m.lmt.lv varēs vērot un baudīt koncertu Cēsu Sv. Jāņa baznīcā „Parīzes klaigas un Vaska klusās dziesmas” (27.jūlijā plkst. 17:00), kā arī Liepājas teātra izrādi „Piafa” (2. augustā  plkst. 18:00) un Nacionālā teātra izrādi „Mollija saka jā!” (7.augustā plkst. 17:00), ” stāsta ģenerālsponsora LMT viceprezidente Laura Keršule. 

„Šogad festivāla vizuālās mākslas piedāvājums ir izcils sākot jau ar festivāla īpašo viesi, pasaules mēroga mākslinieku Jonu Meku. Viņa dzīves un daiļrades ceļš ir unikāls, kuram līdzvērtīgu mūsdienās grūti atrast, piepildīts ar personiskām un dzīvām atmiņām par Amerikas kultūras vides personībām. Daļai no tām būsim liecinieki Cēsīs. Cēsīs būs izstādīta pagājušā gada Latvijas paviljona izstāde Venēcijas biennālē. Šī būs iespēja klātienē redzēt to, ko jau novērtējusi lielākā daļa laikmetīgās mākslas mīļotāju pasaulē. Savukārt Kristaps Ģelzis piedāvās sava Venēcijas darba turpinājumu. Izaicinošs solās būt arī Artūra Puntes dzejas projekts "Dzeja interjerā". Bet īpaši jāizceļ Maijas Tabakas gleznu izstāde no privātkolekcijām. Tas ir brīnišķīgs piedāvājums visiem, kuri ciena mākslas klasiķus. Tabakas vārds komentārus un īpašu reklāmu neprasa, turklāt atlasītie darbi no privātkolekcijām izstādei Cēsīs veido kopumu, ko diezvai tik drīz vēl izdosies redzēt citur. Jāsecina, ka arī šogad festivāla vizuālās mākslas programma veidota tā, lai būtu ieturēts balanss starp novitātēm laikmetīgajā mākslā un mākslas klasiskajām vērtībām, ” vizuālās mākslas programmu raksturo festivāla atbalstītāja SIA „Alfor” valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns.

 

 

Informāciju apkopoja:

Ieva Priediena, Mākslas festivāla „Cēsis 2014” mārketinga vadītāja

Tālr. 29198494, ieva.priediena PIE gmail PUNKTS com

Rīgas mākslas porcelāns ir viens no mākslas fenomeniem, kas raksturo mūsu bagāto kultūras vidi. Piektdien, 4.jūlijā, plkst.15.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā tiks atklāta tam veltīta porcelāna izstāde no kolekcionāra Pētera Avena krājumiem. Apmeklētāji varēs apskatīt izstādi un iepazīties ar šīs nozares panākumiem un nozīmi Latvijas kultūrā.

Mūsdienās privātkolekciju loma ir būtiski mainījusies – jauni krājumi nereti pārtop par sabiedrībai pieejamiem privātiem muzejiem. Kolekcionārs Pēteris Avens vāc mākslinieciski augstvērtīgu Rīgas porcelāna mākslas kolekciju (1925-1940), un viņa mērķis ir to glabāt un rādīt zemē, kur šie mākslas darbi ir tapuši.

Mākslas porcelāna vēsture Latvijā sākās ar porcelāna apgleznošanas darbnīcas „Baltars” dibināšanu 1925.gadā. Ar saviem darbiem mākslinieki Romans Suta, Aleksandra Beļcova un Sigismunds Vidbergs pierādīja, ka modernisms var būt latvisks. Jaunās dekoratīvās mākslas nozares izaugsmi un katra mākslinieka individuālo attīstību veicināja darbnīcā valdošā radošā enerģija, pieaugošā publikas interese un starptautiskā atzinība.

Sasniegumi mākslas porcelāna laukā tobrīd jaunajai Latvijas valstij atnesa pasaules atzinību. 1925.gada starptautiskajā mākslas izstādē Parīzē darbnīca „Baltars” ieguva trīs apbalvojumus – zelta medaļas darbnīcas „Baltars” ekspozīcijai un grafiķim Sigismundam Vidbergam, kā arī bronzas medaļu Romanam Sutam. Darbnīca pastāvēja tikai līdz 1928.gada beigām, taču tas vērtējams kā mūsu klasiskā modernisma ieguldījums 20.gadsimta mākslas vēsturē.

20.gs. 30.gados Rīgā darbojās vēl divas porcelāna apgleznošanas darbnīcas – „Burtnieks” un „Ripors”. Par galveno tēmu apgleznošanā kļuva daudzveidīgas tautas dzīves ainas un kompozīciju sērijas pēc tautasdziesmu motīviem. Porcelāna mākslas popularitāte auga, un 1934.gadā tika dibināta AS „M.S. Kuzņecovs”. Skices porcelānam izgatavoja tā laikā vadošie Latvijas mākslinieki – R. Suta, J. Kuga, L. Liberts, J. Bīne u.c. Starptautiskajā izstādē Parīzē 1937.gadā Kuzņecova fabrikas produkcijas stends un atsevišķu mākslinieku darbi bija apbalvoti ar Grand Prix.

Šī Rīgas mākslas porcelānam veltītā izstāde ir apliecinājums tā laika mākslas porcelāna burvībai, kas ir ne tikai unikāls mākslas fenomens, bet arī vēsta par Latvijas pirmās brīvvalsts vēsturi. Rīgas mākslas porcelāns – ar izcilību un kvalitāti atzīta māksla, kam mūsdienās piešķir lielu nozīmi.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Piektdien, 4.jūlijā, no plkst.21.30 līdz 23.00 aicinām valmieriešus un pilsētas viesus doties romantiskā pastaigā pa Dzirnavu ezeriņa promenādi, jo tur būs klausāma īpaša „mūzika uz ūdens”, kas ir vēl nebijis notikums Valmierā.

Par aizraujošiem muzikāliem priekšnesumiem no plkst.21.30 gādās valmierieši Renārs Veličko (balss, taustiņinstrumenti), Laura Saukāne (balss, akustiskā ģitāra, vijole), Lauris Rozenbaks (elektriskā ģitāra, akordeons), Mārtiņš Birnis (basģitāra) un Kārlis Zagorskis (sitaminstrumenti). Savukārt no plkst.22.30 interesentus priecēs Latvijas „Trīs tenori” – Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis un Miervaldis Jenčs.

Pasākuma laikā sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru „Eži” par simbolisku ziedojumu ikviens interesents varēs doties braucienā ar laivu pa Dzirnavu ezeriņu un baudīt romantisko mūziku, atrodoties uz ūdens.

Īpašas noskaņas radīšanai aicinām interesentus apģērbā iekļaut kādu romantisku aksesuāru vai paņemt līdzi pledu vai siltu tēju termosā, jo arī vasarā mēdz gadīties dzestri, bet neaizmirstami un pārsteigumiem bagāti vakari.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Kas gan ir īsta lauku balle bez kārtīga lauku muzikanta pavadošās vijoles spēles un citu mūzikas instrumentu lustīgā meldiņa, kas rūpējās par līksmību un svētku sajūtu katrā zaļumballē, talkās un krogos.

Piektdien, 4.jūlijā, plkst.17.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā tiks atklāta izstāde par muzicēšanas tradīcijām Vidzemē 20.gadsimta pirmajā pusē. Izstādē būs demonstrēti dažādi mūzikas instrumenti, to attīstība, izplatība un spēlēšanas tradīcijas, kā arī fotoattēli, atmiņas, stāsti par kapelu veidiem, to sastāvu, instrumentu izmantojumu un ziņas par muzikantiem, kas savulaik spēlējuši Vidzemē. Izstādes atklāšanā, skanot tautas mūzikai, vecmeistaru senajām ziņģēm un autentiskiem mūzikas instrumentiem, par muzikālo noskaņu rūpēsies Oskara Patjanko kapela no Rīgas un Valdis Andersons ar draugiem no Tūjas. 

Par lauku muzikantu varētu teikt tā – bezrūpība, uzdzīve, izklaide. Liela atraktivitāte un enerģija, bez kuras neizpalika nevieni ģimenes svētki, zaļumballes, talkas un gadskārtu godi. Latviešiem gadu simtos bija pārbaudītas tradīcijas, kas pavadīja viņus visā dzīvē. Tautas mūzikas muzicēšana uztur un apliecina tautas gara spēku un to, ka šīs tradīcijas joprojām ir dzīvas, lai arī daudz kas gājis mazumā vai pat zudis. Tāpēc svarīgi ir zināt, kas ir palicis mūsu tautas tradīcijās, un saglabāt to.

Izstāde veidota, balstoties uz Valmieras muzeja krājuma materiāliem. Sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, Cēsu, Pāles un Limbažu muzejiem deponēti mūzikas instrumenti un audiovizuālie materiāli. Daļa pūšaminstrumentu deponēti no Mazsalacas Mūzikas skolas. Materiāli izmantoti no ermoņiku spēlmaņa Valda Andersona, etnomuzikologa Oskara Patjanko, vēsturnieka Alberta Rokpeļņa, mūziķa Gunāra Geduševa personīgā krājuma.

Izstādes pētnieciskā daļa izstrādāta, balstoties uz preses publikācijām, profesionālu literatūru par mūzikas instrumentu vēsturi, kā arī izmantoti muzikologu pētījumi. Informācija par muzicēšanas tradīcijām Vidzemē iegūta, intervējot muzikantus jeb 20.gs. pirmajā pusē dzīvojušo muzikantu pēctečus.

Valmieras muzeja kolektīvs aicina visus interesentus apskatīt lauku muzikantu mūzikas instrumentus, iepazīties ar stāstiem par muzikantiem, kas Vidzemē spēlējuši, kā arī baudīt tautas mūzikas un autentisku mūzikas instrumentu spēli.

 

Informāciju sagatavoja:
Guna Medne
Valmieras muzeja Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja, direktora vietniece

Ceturtdien, 3.jūlijā, plkst.16.00 Valmieras muzejā notiks ceļojošās izstādes „Johana Kristofa Broces (1742-1823) Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” atklāšana.

Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas (bij. Bibliotheca Rigensis, dibināta 1524.gadā) vēsture glabā interesantas liecības par seno grāmatu un rokrakstu likteņiem. Viena no visspilgtākajām lappusēm šajā laikmetu hronikā pieder pedagoga un novadpētnieka Johana Kristofa Broces (1742 – 1823) kolekcijai.

J. K. Broce dzimis Gerlicā, apguvis tehnisko zīmēšanu, studējis Leipcigas un Vitenbergas universitātēs teoloģiju un filozofiju. 1768.gadā, pārnācis uz Rīgu, J. K. Broce sāka strādāt par mājskolotāju, bet gadu vēlāk par pedagogu Rīgas Ķeizariskajā licejā, kur nostrādāja 46 gadus.

J. K. Broce vāca un krāja vēsturiskus materiālus, zīmēja un komentēja sava laikmeta liecības, kas viņam likās nozīmīgas, turklāt visu fiksēja ar lielu precizitāti, zīmējumiem pievienojot rakstītus paskaidrojumus, kas reizēm iekļaujas dažās rindās, bet reizēm aizņem vairākas lappuses. Daudzi no viņa zīmētajiem objektiem un dokumentiem laika gaitā gājuši bojā vai pazuduši, bet ziņas par tiem saglabājušās J. K. Broces bibliotēkai atstātajā arhīvā. 

J. K. Broces nozīmīgākais darbs „Sammlung verschiedner Liefländischer Monumente... ” aptver 10 ādā iesietus sējumus, kuros ar lielu rūpību un precizitāti attēloti Baltijas muižu, piļu un apdzīvotu vietu skati, sabiedriskās celtnes, dzīvojamās ēkas, baznīcas, tilti, pilsētu un lauku iedzīvotāji, apģērbs, iedzīve un darba procesu raksturojums, dažādas tehniskās ierīces (ūdensvads u.c.), pieminekļi, ģerboņi, zīmogi un monētas. J. K. Broces darba stilam raksturīgs, ka par zīmētajām pilsētām viņš centies savākt iespējami daudz liecību – zīmējis nozīmīgākās celtnes, devis pilsētas vēstures aprakstu, ekonomisko un administratīvo raksturojumu, sniedzis ziņas par pilsētas iedzīvotājiem un viņu nodarbošanos.

Izstādē būs apskatāms arī 1784.gadā zīmētais Valmieras plāns, Valmieras 1791., 1795., 1797., 1799.gada skati. Saglabājies arī Valmieras tiesas nama un vecās sardzes mājas 1797.gada plāns.

J. K. Broces kolekcijas popularizēšanā nozīmīgu darbu veic Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka. J. K. Broces zīmējumu un aprakstu krājums turpina paplašināt Eiropas iedzīvotāju priekšstatus par Latviju. Ar šo izstādi jau bijusi iespēja iepazīties 13 Eiropas valstīs – Latvijā, Igaunijā, Polijā, Somijā, Austrijā, Vācijā, Rumānijā, Krievijā, Ukrainā, Lietuvā, Ungārijā, Baltkrievijā, Gruzijā. Pasākumi galvenokārt organizēti sadarbībā ar Latvijas vēstniecībām ārvalstīs.

Izstāde Valmieras muzejā būs skatāma līdz 8.septembrim.

 

Informāciju sagatavoja:
Ingrīda Zīriņa
Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītāja

Valmieras pilsētas svētku laikā sestdien, 5.jūlijā, no plkst.11.00 līdz 16.00 Valmieras Vecpuišu parks pārtaps par „Jauniešu parku”. Apvienojoties Valmieras jauniešu organizācijām, „Jauniešu parkā” norisināsies dažādas radošas, sportiskas un muzikālas aktivitātes, kurās ikviens – gan liels, gan mazs – varēs pārbaudīt savas prasmes un izveicību.

Pasākuma ietvaros Valmieras Jauniešu dome apmeklētājus priecēs ar muzikālu koncertu, kā arī tā būs padomājusi par sportiskām nodarbēm, organizējot basketbola turnīru. Tāpat organizācija būs izveidojusi „Milzu dambretes” laukumu, kur par spēles „kauliņiem” varēs kļūt „Jauniešu parka” apmeklētāji.

Valmieras Jaunatnes centra „Vinda” šūšanas studija „Fantāzija” aicinās vienoties valmieriešus un pilsētas viesus kopīgas Valmieras segas veidošanā. Savukārt nodibinājums „Fonds „Iespēju tilts”” un Vidzemes kultūras un mākslas biedrība „Haritas” būs parūpējušās par dažādām radošām aktivitātēm, piemēram, krellīšu, rokassprādžu, auduma puķu gatavošanu un mūzikas instrumentu izveidi. Turklāt svētku viesi būs aicināti dalīties stāstos par neaizmirstamāko Valmieras kultūras pasākuma apmeklējumu.

Tāpat interesentus atraktīvā veidā uzrunās „AISEC” Valmieras pārstāvji, realizējot projektu „Globālais ciemats”, kura mērķis ir veicināt Valmieras iedzīvotāju un viesu izpratni par dažādu tautu tradīcijām un kultūru. Plānots, ka šogad savu valsti pārstāvēs pieci ārzemnieki, to prezentējot ar īpašu „rokdarbu darbnīcu”, kurā varēs piedalīties ikviens pasākuma apmeklētājs. Jāteic, ka svētku viesiem būs iespēja nofotografēties arī jautrā foto stūrītī.

Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatnes Valmieras nodaļa „Jauniešu parkā” konstruēs labirintu „Iepazīsties – LSK Jaunatne”, to papildinot ar dažādiem uzdevumiem. Savukārt Ziemeļlatvijas Lauvēnu klubs veidos „Labo darbu stūrīti”, kurā, sadarbojoties ar pasākuma apmeklētājiem, tiks radīts veltījums Valmierai.

Jāpiemin, ka valmieriešus un pilsētas viesus „Jauniešu parkā” priecēs arī Valmieras Mākslas vidusskolas audzēkņu darbu izstāde „Stāsts par pilsētu”. Tajā būs aplūkojamas dažādos stilos gleznotas pilsētas ainavas. Īpašus pasākumus būs sarūpējusi arī starptautiska nevalstiskā bezpeļņas brīvprātīgo organizācija AFS un biedrība „Jauniešu vētra”.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Arī šogad Valmieras pilsētas svētku laikā iekšpus pils mūriem notiks amatnieku un mājražotāju tirgus „Dzīve senā pilsētā”, veidojot stāstu par Valmieras pilsētas vēsturi.

Viduslaikos amatniecībai kļūstot par svarīgu nodarbi, daudzi cilvēki pameta ciemus un apmetās uz dzīvi vietās, kur izgatavotās preces varēja izdevīgi pārdot. Amatnieki un tirgotāji apmetās pie pilīm, baznīcām, upju pārceltuvēm, tiltiem, tirdzniecības ceļu krustojumos, kur pakāpeniski attīstījās pilsētas. Visbiežāk tās apjoza pils mūri, cenšoties pasargāt cilvēku dzīvi pilsētā. Vēlāk tirgi notika rātslaukumos. Dažkārt līdzās rātsnamam atradās arī tirgotāju, amatnieku apvienību un dižciltīgo nami. Tirgus laukums bija pilsētas dzīves centrs, uz kuru veda visas galvenās ielas. Netālu atradās dievnams, kas bija pulcēšanās vieta, pilsētnieku lepnuma un bagātības simbols. Tā kā baznīcas tornis bija augstākā celtne pilsētā, no tā varēja arī novērot apkārtni. Arī Valmierā baznīcas zvans gan aicināja cilvēkus uz dievkalpojumiem, gan brīdināja par briesmām. Baznīcas tornī pilsētnieki ieraudzīja pirmo pulksteni.

Mūsdienās grūti iztēloties viduslaiku pilsētiņu ar šaurām, mazām ieliņām, pa kurām tekalēja vistas, zosis un cūkas. Cūka pilsētā bija viens no vērtīgākajiem dzīvniekiem, kas palīdzēja uzturēt tīrību, tāpēc ēdiena paliekas nebija problēma: netīrību drīzāk radīja pelni, kauli un ādas ģērētavu atliekas. Par dezinficējošu līdzekli kalpoja uguns. Piļu teritorijās un pie bagāto pilsētnieku mājām bija dārzi, kur audzēja dārzeņus un puķes.

Pilsētas svētku laikā Valmieras pils iekšpagalmā sestdien, 5.jūlijā, no plkst.9.00 atkal skanēs viduslaiku mūzika, cepsies maize, griezīsies maltuve, skanēs kalēja āmuri. Tirgotāji piedāvās preci, ko tradicionāli lietojam jau vairākus gadsimtus. Kopā ar cilvēku saucieniem sasauksies dzīvnieku balsis. Lai iejustos viduslaiku pilsētnieku dzīvesveidā, varēs pārģērbties senos tērpos, piedalīties senajā skolā, lai apgūtu rakstības pamatus vai mācīties viduslaiku dejas. Bērnus aicinās viduslaiku spēles un „Bruņinieku skola”.

„Vēsturiskās ainiņas, ko izspēlēsim pasākumā, būs Valmieras muzeja darbinieku veltījums pilsētniekiem muzeja 55 gadu jubilejā. Muzeja jubilejas mēnesis ir jūlijs, tāpēc visi muzejnieki būs tērpušies dažādos vēsturiskos tērpos un piedalīsies seno prasmju demonstrējumos, apliecinot savu cieņu mūsu pilsētas vēsturei un muzejam, kas glabā gan vēstures stāstus, gan cilvēku prasmīgo roku darinājumus,” stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Trešdien, 9. jūlijā, plkst.18.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā koncertu sniegs jauktais koris „Hoff” no Opplandes apgabala Norvēģijā, Ostre Toten pašvaldības. Koris izpildīs dažādu autoru dziesmas norvēģu un angļu valodā, kā arī psalmus latīņu un norvēģu valodā.

Jauktais koris „Hoff” ieradies vizītē Latvijā, viesojoties Valmierā, Kocēnu novadā un Cēsīs, tādējādi paužot vēlmi turpināt veiksmīgo sadarbību, kas savulaik tika izveidota starp bijušo Valmieras rajonu un Opplandes apgabalu Norvēģijā.

Vizītes laikā koris sniegs divus koncertus – otrdien, 8.jūlijā, plkst.18.00 Kocēnu Kultūras namā, uzaicinot piedalīties arī Valmieras Kultūras centra sieviešu kori „Jumara” un Valmieras Kultūras centra politiski represēto vīru kori „Baltie bērzi” (diriģente Inga Zirne), kā arī trešdien, 9.jūlijā, plkst.18.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā. Ieeja uz koncertiem bez maksas!

Norvēģu jauktais koris „Hoff” ir izveidots 1975.gadā, apvienojoties vīru un sieviešu koriem. Tajā ir 40 dalībnieku, un kora repertuāra izvēle ir plaša – no psalmiem līdz tautas un galda dziesmām.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Ceturtdien, 17.jūlijā, plkst.19.00 Valmieras pilsdrupu estrādē būs skatāma Beverīnas novada Kauguru pagasta amatierteātra „Vīzija” izrāde „Boksa meistars” (autors O. Švarcs). Režisore – Iveta Kreišmane.

Izrādes galvenais varonis ir Voldemārs Krontāls, ziepju rūpnieks. Lugas gaitā skatītāji varēs iepazīties ar dažādiem interesantiem, aizraujošiem notikumiem, piedzīvot to, kā notiek, kad mīļotā sieva grib pievērst Voldemāru veģetārai dzīves kārtībai. Taču Krontāla galvā dzimst ģeniāla ideja – vispirms baudīt sievas gatavotās sakņu kotletītes, pēc tam, apmuļķojot sievu, tiesāt cūkgaļas kotletes, turklāt vēl nodarboties ar viltus boksēšanos. Ak, vai! Tomēr eksistē arī īstais boksa meistars Voldemārs Krontāls, kurš iemīlas viltus boksera meitā un atklāj patiesību. Kā tas notiks? Visu to, atkājot dažādas intrigas, aktieri izspēlēs triju cēlienu komēdijā, sniedzot skatītājiem jautrus brīžus.

Kā stāsta viena no teātra aktrisēm Aija Dabova, amatierteātrī „Vīzija” jau 16.sezonu darbojas gaiši, radoši, atraktīvi cilvēki, kas labprāt pavada savu brīvo laiku, darbojoties un izdzīvojot personāžu dzīves notikumus, priekus un likstas. „Priecāsimies redzēt kuplu skatītāju pulku un ceram, ka spēsim ienest apmeklētāju ikdienā pozitīvu emociju gammu!”

Aicinām interesentus ņemt līdzi segas, uz kā apsēsties, jo vietu skaits pilsdrupu estrādē ir ierobežots. Lietus gadījumā izrāde notiks Valmieras Kultūras centrā. Ieeja bez maksas!

Jāpiemin, ka nākamas brīvdabas izrādes Valmieras pilsdrupu estrādē gaidāmas 31.jūlijā (Vecsaules amatierteātris), 14.augustā (Rencēnu amatierteātris) un 28.augustā (Rūjienas novada amatierteātris).

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Rīgā notiekošās Pasaules koru olimpiādes atklātajā koru konkursā Alūksnes pilsētas Tautas nama skolotāju koris „Atzele” (diriģents Jānis Baltiņš) jaukto koru kategorijā ieguvis zelta diplomu!

Šajā kategorijā spēkiem mērojās 11 muzikālie kolektīvi – pieci kori no Latvijas, divi – no Vācijas un pa vienam korim no Jordānijas, Krievijas un Grieķijas. Iegūstot otru augstāko punktu skaitu, „Atzele” par savu sniegumu saņēmusi zelta diplomu. Jāteic, ka trīs augstākos vērtējumus pēc punktu skaita šai koru kategorijā ieguvuši Latvijas kori – 24 punkti Rēzeknes novada jauktajam korim „Ezerzeme”, 22,80 – „Atzelei” un 21,59 punkti jauktajam korim „Noskaņa”. Kopumā šai kategorijā 7 kori saņēmuši zelta diplomus, bet četri – sudraba.

Sveicam Alūksnes pilsētas Tautas nama skolotāju kori „Atzele” un tā diriģentu Jāni Baltiņu ar izcilajiem panākumiem, pārstāvot Alūksnes novadu Pasaules koru olimpiādē!

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

2. augustā Valkas brīvdabas estrādē pirmo reizi notiks unikāls pasākums – Melodiskās mūzikas svētki „ Vilciens Rīga – Valka”.

Aicināti visi no tuvām un tālām malām, kā arī Latvijas viesi, jo tieši šajā pasākumā būs lieliska iespēja iepazīt latviešu mūziku tās melodiskumā un daudzveidībā!

Svētkos dzirdēsim dažādu žanru mūziku – džeza, popa, roka un šlāgermūzikas cienītāji – katrs savai gaumei atradīs ko piemērotu! Par to rūpēsies Latvijā iemīļotās grupas – „Bumerangs”, „Bruģis”, “Mākoņstūmēji”, „Big Al and The Jokers”, “Trīs tenori”, “Ateljē” un citas. Pēc ilga pārtraukuma grupa „Bumerangs” vienīgo reizi atkal spēlēs “zelta” sastāvā, jo speciāli uz šo pasākumu no ASV ieradīsies tautā ļoti iemīļotais leģendārās grupas dalībnieks Edmunds Mednis.

Pasākumu vadīs Valmieras teātra dziedošo aktieru grupa „Žerāri”.

“Nav sliktu žanru vai stilu. Katrā var dzirdēt gan laba, gan pavisam bēdīga līmeņa mūziku. Veidojot melodiskās mūzikas svētkus, vēlējos apvienot vienā koncertā mūziķus, kas pārstāv dažādus žanrus, bet kurus vieno profesionalitāte, izteikta melodija un dzīvā muzicēšana. Kā arī dot iespēju uz lielās skatuves kāpt jaunajiem, pie reizes kopā ar draugiem nosvinot pilsētas kapelas “Bumerangs” 28.dzimšanas dienu.

Koncerts – balle tiks veidots tā, lai tajā var ko sev sirdij tīkamu atrast gan jauni, gan veci, gan tie, kuriem patīk tikai klausīties, gan tiem, kuri vēlas izdancoties”, atklāj mūzikas svētku idejas autors un “Bumeranga”līderis Vents Armands Krauklis.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Biļešu servisa kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv, kā arī Valkas pilsētas kultūras namā katru darba dienu no plkst.12.00 līdz 20.00. Biļetes maksā 5 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, ģimenes biļete (2 pieaugušajiem un 2- 5 bērniem) maksās tikai 10 eiro, bet pirmsskolas vecuma bērni pasākumu varēs apmeklēt bez maksas. Pasākuma dienā biļete maksās 6 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, savukārt, ģimenes biļete – 12 eiro.

Atgādinām, ka tiem, kuri būs iegādājušies biļetes iepriekšpārdošanā, sēdvieta garantēta!

Tiekamies „Melodiskās mūzikas svētkos” Valkas brīvdabas estrādē!

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Melānijas Vanagas muzejā, Amatas novadā ir atklāta inovatīva virtuāla ekspozīcija „ESI PATS!”, kas ir pieejama bez maksas tās virtuālajā mājvietā www.esipats.lv un to var apmeklēt ikviens, kam pieejams dators ar vidēji jaudīgu interneta pieslēgumu.

Muzeja virtuālā ekspozīcija „ESI PATS!” atklāj piecu deportēto bērnu pieredzi. Ekspozīcijas varoņus – piecgadīgos Intu Broku, Andri Eglīti un Ivaru Kārkliņu, astoņgadīgo Alni Vanagu un vienpadsmit gadīgo Ilgu Hāgemani, kā arī viņu vecākus- totalitārā padomju vara nepamatoti apsūdzēja „dzimtenes nodevībā”. Par spīti ciešanām un bezcerībai viņi izdzīvoja. Katra bērna stāsts ir varoņdarbs viņa ceļā uz pieauguša cilvēka dzīvi. Varoņdarbs, kas ir Latvijas vēstures mantojuma daļa un tāpēc nozīmīgs ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

Ekspozīcija balstīta Amatas novadnieces un rakstnieces Melānijas Vanagas autobiogrāfiskajā darbā „Veļupes krastā”, kas latviešu literatūrā ir viens no spilgtākajiem vēstījumiem par Staļina režīma noziegumiem pret cilvēci.

 „Ekspozīcija, kuras tapšanu rosinājusi Amatas novada pašvaldība, radīta ar mērķi palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem, izdzīvot globalizācijas un informatīvā kara apstākļos, kad ir vitāli svarīgi zināt savu pagātni un saprast sevi. Lai pievērstu uzmanību cilvēka vērtībai un aicinātu ekspozīcijas apmeklētājus aizdomāties par cilvēka un totalitārās varas attiecībām, kā arī vērtēt un apzināties savas patreizējās iespējas demokrātiskā valstī, ekspozīcijai dots nosaukums „ESI PATS!”.”- skaidro ekspozīcijas autore Elīna Kalniņa.

Jaunās ekspozīcijas galvenā mērķauditorija ir pusaudži un jaunieši, tāpēc satura izveidē tika iesaistīt 17 bērni, pusaudži un jaunieši, kas dzīvo, mācās vai kā citādi jūtas piederīgi Amatas novadam. Viņi skaņu studijā ierunāja represēto stāstus, lai ekspozīcijā apmeklētajam tie būtu pieejami audio formātā. Stāstiem tika veidots īpašs skaņu dizains, kura autors ir skaņu dizainers Mārtiņš Roķis.

Izmatojot plašu foto, video un citu vēsturisko materiālu klāstu no Melānijas Vanagas personīgā arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Nacionālā Vēstures muzeja, Latvijas Valsts Latvijas Vēstures arhīva, Intas Krišjānes, Ilgs Alksnes, Andra Eglīša un Ivara Kārkliņa ģimenes albūmiem, Cēsu Vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja, P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja, Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumiem tapa ekspozīcijas satura vizualizācijas, kuru izveidē līdzdarbojās profesionāli mākslinieki: Ilmārs Blumbergs, Bruno Aščuks, Zintis Butāns, TRITONE Studio video un datormākslinieki, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas studenti Monta Apsāne, Kārlis Caune, Rolands Briedis un Glezniecības nodaļas studente Arta Kalniņa. Ekspozīcijas programmatūras autors ir Jānis Caune.

Ekspozīcijas izveidi finansiāli atbalstīja Amatas novada pašvaldība, Biedrība „Cēsu rajona lauku partnerība”, Lauku Atbalsta dienests, Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai, Sabiedriskā organizācija „Latviešu fonds”, Vidzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Biedrība „Amatas novada attīstības fonds” un privātie ziedotāji. Īpašu atbalstu sniedza SIA „TRITONE Studio” darbinieki.

Ar biedrības „Amatas novada attīstības fonds” starpniecību tiek vākti ziedojumi ekspozīcijas svešvalodu versiju izveidei, lai jau tuvākajā nākotnē taptu ekspozīcijas angļu, vācu, franču un krievu valodas versijas. Informācija par ziedošanas iespēju pieejama 4 svešvalodās www.esipats.lv svešvalodu sadāļās.


Papildu informācija:
Elīna Kalniņa
Melānijas Vanagas muzeja virtuālās ekspozīcijas
Koncepcijas autore un izveides koordinatore
+371 25445433
elina.cesis PIE gmail PUNKTS com

Tradicionāli, nu jau 17 gadus, jūlija beigas un augusta pats sākums ieskandina Vidzemes augstienes skaisto pilsētu Madonu ar skaņām, kas, godbijīgi un cieņā pret Latvijas mūzikas kultūras mantojumu, pulcē ar degsmīgu entuziasma un jaunrades garu iedvesmotus Latvijas mūziķus, lai iepriecinātu gan sevi, gan citus ar burvīgo skaņu pasauli, kādu to radījuši mūsu zemes skaņraži.

Paralēli mūzikas vakariem Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā nu jau trešo gadu svētku ietvarā veidojas jauno mūziķu nometne un dažādas meistardarbnīcas (meistarkursi), kas ar visai plašu dalībnieku skaitu no visas Latvijas liecina par savu dzīvotspēju un nepieciešamību.

Meistardarbnīca topošajiem komponistiem (trešais gads) notiek pie komponista Imanta Zemzara ar vēlmi, apzināt komponēt gribošos bērnu mūzikas skolu bērnus un, iespējams, veicināt, provocēt, ieinteresēt turpināt šo mūzikas ceļa virzienu. Šogad šī meistardarbnīca pulcē jau četrus dalībniekus, atšķirībā no iepriekšējo gadu diviem. 

Meistardarbnīcas jaunajiem komponistiem (otrais gads). Ļoti veiksmīgi uzsākta pagājušajā gadā Rolanda Kronlaka un Andra Dzenīša vadībā (9 dalībnieki), tā ieguva, mūsuprāt, lielisku formātu, lai būtu veiksmīgs turpinājums un šogad pulcē 10 dalībniekus no mūzikas vidusskolām un mūzikas akadēmijas. Meistardarbnīca notiks Gundegas Šmites un Mārtiņa Viļuma vadībā. Šogad esam būtiski ir paplašinājuši šo pasākumu ar nopietnām lekcijām kompozīcijas jautājumos (kopā 7 lekcijas), kur kā lektori bez meistarklašu vadītājiem būs arī Rolands Kronlaks, Andris Dzenītis un Jānis Petraškevičs. Jāatzīmē, ka visi minētie komponisti - lektori ir ļoti augsti kvalificēti, atzīti un novērtēti meistari gan Latvijā, gan ārzemēs.

Meistardarbnīca jaunajiem izpildītājiem (trešo gadu) pulcēs viskuplāko skaitu, proti, 18 bērnu mūzikas skolas skolniekus vokālajā, vijoles, čella, klavieru, mežraga un flautas specialitātēs. Šo meistardarbnīcu vadītāji paralēli ir arī mūziķi, kas iestudēs jauno komponistu skaņdarbus.

Viskuplākais dalībnieku skaits - apmēram 120, tai skaitā arī jauno izpildītāju meistardarbnīcas dalībnieki, veidos Latviešu mūzikas svētku orķestri (trešo gadu), kur spēlēs gan bērnu skolas bērni, gan vidusskolu audzēkņi, gan augstskolu studenti, kā arī jau profesionāli mūziķi. Minētais sastāvs jau tradicionāli ļauj variēt ar programmas izvēli un koncertam veidot divas atšķirīgas daļas. Vienā daļā visi muzicē kopā, tādējādi radot varena koporķestra iespaidu, kas īpaši svarīgi bērniem, kam šāda orķestra pieredze ir neatsverama. Otra koncerta daļa, pateicoties spēcīgam sastāvam, veidojas ļoti labā profesionālā kvalitātē. Tas ļauj klausītājam piedāvāt sarežģītāku, daudzveidīgāku un interesantāku programmu, ko atskaņo labākie Latvijas mūzikas vidusskolu audzēkņi, JVLMA studenti un profesionāli mūziķi no dažādiem orķestriem.

Aicinām uz Latviešu mūzikas svētkiem visus Latviešu mūzikas cienītājus ar pārliecību, ka tas būs skaists notikums, lai sagādātu ikvienam labas un atmiņā paliekošas emocijas.

Svētkus organizē Vidzemes jauno talantu atbalsta fonds sadarbībā ar Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolu.

Kontakti:
e-mail: music PIE madona PUNKTS lv martinsbergs PIE gmail PUNKTS com
tel.: 26194675

Noslēgumam tuvojas Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Kocēnu novada domes finansētā projekta „150 gadi kopš latviešus Dikļos dziesma kopā sauc!” īstenošana.

Projekta ietvaros sadarbībā ar vēsturnieku Albertu Rokpelni izveidota ceļojošā izstāde – ekspozīcija, kas veltīta Dziedāšanas svētku sākotnei Latvijā. Astoņās planšetēs ar bagātīgu teksta materiālu, ko papildina vēsturiskās fotogrāfijas, ļauj ne tikai iztēloties, bet arī izprast laikmeta kopainu. Tajās izvietota informācija par Juri Neikenu, Dziedāšanas svētku tradīciju Dikļos, latviešu tautas atmodu un Dziesmu svētku tradīciju uzplaukumu 19. gadsimta otrajā pusē, Dziesmu svētku tradīcijām un atceri Dikļos pēc II pasaules kara, Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem un Dziesmu svētku tradīcijām novados.

Papildus ekspozīcijas izveidei papildināts arī muzeja aprīkojums – izgatavots Jura Neikena krēsls – identiska kopija oriģinālam, kas glabājas Dikļu baznīcā, iegādāta recepcijas lete ar galdu, apģērbu statīvs, bukletu stends, vitrīna dažādu ekspozīcijas priekšmetu glabāšanai un priekšmetu izvietošanai aiz slēgtām durvīm, kā arī ekspozīcijas sistēmas, uz kurām izvietoti vēsturiskie materiāli.

Projekts īstenots ar mērķi saglabāt latvisko identitāti un pilnveidot vietējo iedzīvotāju kultūrvidi, saglabājot vienu no senākajām un izcilākajām tradīcijām Dikļos – kordziedāšanu.

Projekta kopējais finansējums ir 3604,32 EUR, no kuriem 2680,90 EUR ir publiskais jeb ELFLA finansējums, savukārt 923,42 EUR – Kocēnu novada domes līdzfinansējums.

 

 

 

 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Edgara Liepiņa iecienīto uzmundrinājuma teicienu “Vajag tik rakt!” jokdaru festivāla nosaukumam izvēlējies Zeltiņu tautas nams, lai sadarbībā ar Vidzemes kultūras un sporta darbiniekiem, pašdarbības kolektīviem, iedzīvotājiem un iestādēm sarīkotu neparastu kultūras pasākumu populārā aktiera piemiņai. Festivālā piedalīsies aktīvās atpūtas dalībnieki, uzņēmēji un mājražotāji ar gardumiem. Pasākuma norise tiks filmēta, fotografēta un aprakstīta, lai apkopotos materiālus nodotu Zeltiņu pagasta un Alūksnes muzejam. Tas būs izglītojošs materiāls par E. Liepiņa dzīvi un daiļradi, kā arī par svētku svinēšanas tradīcijām Alūksnes novadā. 

 

Sestdien, 26. jūlijā no pulksten 12 līdz pat vēlam vakaram Jaunlaicenes muižas muzejā, parkā, skolas telpās un tautas namā notiks plašas Pirmo Vispasaules Malēniešu svētku aktivitātes. Iedzīvotājiem, kam nav sava transportlīdzekļa, Alūksnes novada pašvaldība sarūpējusi iespēju uz svētkiem nokļūt ar autobusu un – bez maksas.

No Alūksnes autoostas uz Jaunlaiceni pirmais autobuss aties pulksten 11.00. Atpakaļ uz Alūksni no svētku norises vietas tas dosies pulksten 14.00. Nākamais autobuss uz Jaunlaiceni no autoostas aties pulksten 18.00 un atpakaļ uz Alūksni – pulksten 19.00. Savukārt trešais reiss uz svētku norises vietu no autoostas būs pulksten 20.30 un svinību dalībniekus  uz Alūksni nogādās pēc lielkoncerta, aptuveni pulksten 21.30. Tiem, kuri vēlēsies uzkavēties zaļumballē, par nokļūšanu Alūksnē gan būs jāparūpējas pašiem.

Atgādinām, ka Malēniešu svētkos būs iespējams vērot Alūksnes novada amatierkolektīvu sarūpētus priekšnesumus un koncertuzvedumu „Malēniešu dzīves ainiņas”, vakarā koncertēs „Mirage Jazz Orchestra” kopā ar Andri Ērgli un daudziem novada mūziķiem.

Visas dienas garumā notiks radošo, ačgārno, ēdelīgo, jautro, gudro, viesmīlīgo, sportisko malēniešu satikšanās un ikvienam svētku apmeklētājam būs iespēja piedalīties dažādās atrakcijās.

Jaunlaicenes muižas muzejā varēs ieklausīties malēniešu valodā, stāstos par malēniešiem un skatīties filmas „Viena vasara” un „Malēniešu stāsti”.

Muižas parka teritorijā notiks amatnieku parāde, dažādas jautras sacensības, radošās darbnīcas, arī Alūksnes un Apes novadu fonda labdarības pasākums „Bumbu dzīšana” muižas dīķī.

Svētku laikā notiks amatnieku un mājražotāju tirdziņš, kuram tirgotājus aicinām pieteikties līdz 23. jūlijam pa tālruni 26123250 vai uz e-pastu bibl.jaunlaicene PIE aluksne PUNKTS lv.

Viesos tiks gaidītas pazīstamās novadnieces Māra Svīre un Lija Brīdaka, ciemiņi no Latvijas Zinātņu akadēmijas un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas, lai svinētu grāmatas „Kultūrvēstures avoti un Alūksnes novads” otrā izdevuma atvēršanas svētkus.

Pirmie Vispasaules Malēniešu svētki noslēgsies ar zaļumballi, kurā spēlēs īstenie malēniešu muzikanti – daudzas Alūksnes novada muzikālās grupas.

Svētku programma www.aluksne.lv.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Sestdien, 19. jūlijā, Arēnā Rīga norisinājās noslēdzošā Pasaules koru olimpiādes apbalvošanas ceremonija, kurā zelta diplomu jaukto kamerkoru grupā saņēma Kocēnu novada Kocēnu kultūras nama jauktais koris „Imera” (mākslinieciskais vadītājs Imants Točs).

Kā iepriekš vēstīts, aizvadītajā trešdienā, 16. jūlijā, Latvijas Universitātes Lielajā aulā norisinājās jaukto kamerkoru grupas konkurss, kurā „Imera” izpildīja latviešu komponistu dziesmas - Jāzepa Vītola, Jāņa Zālīša, Jāņa Ivanova un Valta Pūces darbus. „Imeras” sniegumu žūrija novērtēja ar 23,30 punktiem un piešķīra zelta diplomu.

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kas no 9. līdz 19. jūlijam Rīgā pulcēja piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27 000 dalībniekus. Kā ziņots, Latvijas kori Pasaules koru olimpiādē ieguva sešus čempiona titulus un 54 dažāda kaluma medaļas, kļūstot par kopvērtējuma līderiem gan pēc izcīnītajiem čempionu tituliem, gan medaļu skaita.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

Vējš matos, brīvība un bezrūpība, putnu dziesmas Skaņākalnā un tavs uzticamais draugs - velosipēds.

Tieši tāda būs tavas vasaras labākā diena, ja dosies uz velosvētkiem “Ērenpreisam 123”, kas notiks 26. jūlijā Mazsalacā. Šajā dienā būs iespējams izbaudīt īstu mazpilsētas burvību, ar vienu kāju iekāpjot romantiskajos Ulmaņlaikos, kad zāle bija zaļāka, ūdenskliņģeri garšoja labāk un ar pašmāju ražotiem velosipēdiem varēja patiešām tālu tikt.

Velomeistars Gustavs Ērenpreiss ir mazsalacietis, kurš pirmskara Latvijā bija labi pazīstams ar savu kvalitatīvo velosipēdu marku “Ērenpreis Original”. Viņam, viņa darba turpinātājiem un atjaunotajam velozīmolam “Ērenpreiss" par godu tad arī tiek svinēti velosvētki Mazsalacā. 

Šajā dienā goda vietā liksim velosipēdus, veselīgu, ekonomisku un videi draudzīgu pārvietošanos, kā arī dosim iespēju uz vienu dienu pazust no 21. gadsimta steidzīgās ikdienas. Velosvētkos “Ērenpreisam 123” Tu varēsi piedalīties veloparādē, būs dažādas Ulmaņlaiku cienīgas atrakcijas, spēles, veloruļļi, vietējo amatnieku tirdziņā varēsi sapirkties labas un noderīgas mantas, uzraut dambreti ar senu paziņu, nobildēties fotostūrītī, bet vakarā - pilsētas svētku ietvaros Lībiešu pilskalna estrādē izbaudīt koncertu džeza un popa ritmos, kā arī no sirds izdancoties zaļumballē. Tavs vasaras piedzīvojums sākas ar velosvētkiem!

 

Velosvētku programma

 

  9:30 Reģistrēšanās parādes braucienam (Tirgus laukumā)

10.00 Svētku atklāšana

10.30 Parādes brauciens

11.30 Kopīga fotografēšanās pie Skaņākalna

13.00 Krāšņāko dalībnieku nominēšana, atrakcijas un jautrības sacensības - veloruļļi, pieaugušo trīsriteņi, fotostūrītis, virves vilkšana, dambretes blicturnīrs, roku cīņas u.c. aktivitātes

16.00 Apbalvošana

Valmieras stāsts stiepjas tālā vēsturē – kaut kur aiz trejdeviņiem Gaujas līkumiem, senajā Tērbatas ceļā, starp Kazu krāču mutuļojošiem ūdeņiem, biezu grāmatu lappusēs, vecāko Valmieras iedzīvotāju atmiņās un vēl daudzas verstis tālāk. Lai šie stāsti nepaliktu vien vēsturnieku ceļa somā, Valmieras Tūrisma informācijas centrs ir atjaunojis Valmieras audiogidu. Tagad ikviens interesents varēs iepazīties ar stāstiem par 44 tūristu piesaistes objektiem Valmierā un tās tuvumā. Audiogids ir pieejams latviešu, krievu, angļu un igauņu valodās.

Valmieriešus un pilsētas viesus aizrautīgās pastaigās vedīs Valmieras drāmas teātra aktieru stāstījums. Audiogida stāstus ir ierunājuši aktieri Kārlis Neimanis, Imants Strads un Januss Johansons.

Aktieri pastāstīs, ka 20. gadsimta sākumā Valmierā bija divi ugunsdzēsēju torņi, no kuriem viens atradās pilsētas pašvaldības ēkas tagadējā vietā, savukārt vērīgākie klausītāji pēc ekskursijas zinās stāstīt, ka Zaķu sala nav vien Rīgā, bet arī Valmierā ir sala, kurai dots garauša vārds. Tāpat tiks atklāts Vecpuišu parka noslēpums, Sv. Sīmaņa baznīcas, Valterkalniņa, Līvenu dzimtas,  Karātavu kalniņa un daudzi citi stāsti. Klausītājiem būs iespēja iepazīt Pārgauju, šaursliežu dzelzceļa tiltu, Gaujas stāvos krastus un citas apskates vietas pilsētā, kā arī uzzināt jaunus nostāstus un leģendas par seno Hanzas pilsētu – Valmieru.

Lai Valmieras izzināšanu papildinātu ar audiogida stāstījumu, ikviens interesents bez papildu samaksas  var zvanīt uz automātisko tālruņa numuru 64222322 (operators Lattelecom) un uzzināt par Valmieru vēl vairāk! Ja Valmieras apskati plānojiet jau laicīgi, audiogida failus mp3 formātā ir iespējams lejupielādēt Valmieras Tūrisma informācijas centra mājas lapā www.visit.valmiera.lv, sadaļā „Maršruti un kartes”, savukārt pilsētā orientēties palīdzēs Valmieras karte, kuru iespējams saņemt Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10.

Jāpiebilst, ka Valmieras Tūrisma informācijas centrs piedāvā arī gida pakalpojumus pilsētas un apkārtējo novadu iepazīšanai. Vairāk par gidu pakalpojumu lasiet šeit.

 

Uz tikšanos Valmierā!

Informāciju sagatavoja:
Veronika Časnoviča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
tūrisma informācijas konsultante
Mob.tel.: 28888760

No 18.jūlija līdz 31.oktobrim ikviens cēsnieks vai pilsētas viesis tiek aicināts iesūtīt savus darbus fotokonkursam „Cēsis svin svētkus”. Konkursa noslēgumā tiks izvēlētas 25 labākās fotogrāfijas, kuras varēs apskatīt tāda paša nosaukuma izstādē. Tā tiks atklāta rudenī, Latvijas dzimšanas dienā – 18.novembrī.

Konkurss tiek rīkots jau ceturto gadu, un katru gadu tam ir cita tēma. Cēsis šogad īpaši izceļas ar plašo un daudzveidīgo pasākumu piedāvājumu. Tie notiek dažādos gadalaikos gan iekštelpās, gan brīvā dabā. Tāpēc šī gada tēma veltīta dažādu formu un saturu svētkiem un pasākumiem, neņemot vērā apmeklētāju skaitu un norises vietu. Galvenais, lai krāsainās fotogrāfijās atspoguļojas 2014.gada pasākumu daudzveidība, Cēsu pilsētas un novada vide un cilvēki – gan dalībnieki, gan apmeklētāji. Konkursu organizē Cēsu Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar ceļojumu aģentūru “BaltGo”.

Konkursā ir aicināt piedalīties ikviens, kurš šogad caur foto objektīvu ir iemūžinājis jebkāda veida publisku pasākumu Cēsīs - izstādi, festivālu, koncertu, sporta sacensības un cita veida pasākumus. Fotogrāfijas tiek gaidītas gan no pašiem cēsniekiem, gan arī pilsētas viesiem. Autors var iesūtīt maksimāli 5 fotogrāfijas, norādot katrai savu nosaukumu un pasākumu, kurā fotogrāfija ir tapusi. Darbi iesūtāmi vai nogādājami uz Cēsu Tūrisma informācijas centru līdz 31.oktobrim. Tie visi tiks ievietoti galerijā Cēsu mājas lapā www.cesis.lv un sociālajā portālā Facebook.com/visitcesis.Latvia. Šeit tad arī ikvienam būs iespēja nobalsot par viņaprāt skaistāko un tēmai atbilstošāko fotogrāfiju. Balsošana notiks paralēli darbu iesūtīšanai, tāpēc konkursa organizatori aicina autorus nekavēties un neatlikt darbu iesūtīšanu uz pēdējo brīdi. Fotogrāfijas vērtēs ne tikai skatītāji, bet arī žūrija.

Sasummējot visus rezultātus un žūrijas vērtējumu, tiks atlasīti maksimāli 25 labākie darbi, kuri rudenī un ziemā būs apskatāmi izstādē Cēsu Tūrisma informācijas centrā. Taču tas autors, kura fotogrāfija būs saņēmusi visvairāk punktu, balvā saņems dāvanu karti 50EUR apmērā no ceļojumu aģentūras “BaltGo”. Tāpat tiks pasniegtas veicināšanas balvas otrās un trešās vietas ieguvējiem. Ar pilnu konkursa nolikumu ir iespējams iepazīties www.turisms.cesis.lv

 

Informāciju sagatavoja
Andra Magone
Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītāja
Pils laukums 9, Cēsis, Cēsu novads, LV-4100
Tālr.+371 64127646, fax +371 64107777; andra.magone PIE cesis PUNKTS lv, skype: andra.cesis

9.augustā Cēsu pilī norisināsies tradicionālā Viduslaiku diena, kuras tematika šogad veltīta cilvēku un dzīvnieku attiecībām laikā, kad vēl nebija dzimušas vegānisma un dzīvnieku tiesību idejas un ikvienā cilvēku dzīves jomā tika plaši izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti. Viduslaiku dienu 7.augustā ievadīs filozofijas maģistra Helmuta Caunes lekcija par cilvēku attieksmi pret dzīvniekiem viduslaikos, aicinot mūsdienu cilvēkus aizdomāties, vai šo attiecību sakārtošanā esam tikuši tālāk par viduslaiku iedzīvotājiem.

Savukārt „dzīvas” vēstures cienītāji plašu ieskatu tēmā varēs gūt 9.augustā, kad visas dienas garumā pils viesiem būs iespēja iepazīt ādas, kaula un raga meistaru amata prasmes, gatavot bišu vaska un cūku tauku sveces, doties izjādē ar zirgu vai ēzeli, sekot līdzi dzīvnieku izcelsmes izejvielās balstītam ziepju un līmes vārīšanas procesam, izmēģināt veiksmi viduslaiku medībās, nobaudīt gardus ēdienus un dzērienus, iesaistīties 500 gadus senās bērnu spēlēs un piedalīties izglītojošā aktivitātē ģimenēm par dzīvnieku nozīmi viduslaiku cilvēku dzīvē.

Programma

10:00 Veras pils vārti. Sāk darboties bērnu aktivitāšu laukums, viduslaiku krogs, mednieku skola, amatnieku darbnīcas un tirgotavas; 

10:30 Svētku gājiens cauri Cēsu pilsētai kopā ar viduslaiku mūzikas grupām Obscurus Orbis un Gravrost;

11:00-14:00 Cīņa ar kaitēkļiem: Žurku vīrs demonstrē labākos no saviem slazdiem, bet Zāļu sieva sniedz padomus kā atbrīvoties no blusām, utīm un citiem nevēlamiem radījumiem;

11:00-15:00 Paleofutbola turnīrs pieredzējušiem viduslaiku bumbas spēles meistariem ar autentiski rekonstruētu cūkādas bumbu;

11:00-11:30 Pils dārzu pieskandina vīru kopa Vilki;

11:30-12:30 Viduslaiku rotaļlietu – māla un filca dzīvnieku – gatavošanas radošā darbnīca;

12:00-16:00 Zooterapija: Livonijas prasmīgākais ārsts pieņem sirdzējus, lai tos dziedētu ar dēlēm, sliekām un dzīvnieku dziedzeru uzlējumiem;

12:00-13:00 Mūziķu apvienība Gravrost no Gēteborgas sniedz priekšnesumu pils pagalmā;

12:30-15:00 Viduslaiku dzīvnieku nopēdoto ķieģeļu izstāde un ķieģeļu gatavošanas darbnīca;

12:30-14:30 Pavārmākslas meistarklase: kā pagatavot izsmalcinātu baloža cepeti un gavēņa laika delikatesi – ceptu bebra asti;

13:00-14:00 Bruņnieciskā izklaide – vizuāli krāšņas un dinamiskas kaujas uz pils tilta, skanot dūdu un bungu mūzikas grupas Obscurus Orbis pavadījumā;

13:00-13:30 Pils pagalmā uzstājas senās mūzikas ansamblis Gaurata Gaura;

13:30-14:30 XIII gadsimta zvēru eposs par blēdīgo lapsu Reinardu stāstnieka un mūziķa Edgara Lipora uzvedumā bērniem;

13:30-15:00 Kā skanēja viduslaiki?: saruna ar seno mūzikas instrumentu meistaru Raiti Jeleviču par kaula, raga, ādas, zarnu un zirgu astru izmantošanu muzicēšanai;

14:00-15:00 Zooarheoloģija: interaktīvs arheologa Oskara Ušpeļa stāstījums par uzturā lietoto dzīvnieku sugu noteikšanu pēc izrakumos atrastajiem kauliem;

14:30-15:30 Mākslinieces Astras Reines kaligrāfijas darbnīca: iespēja iemēģināt roku rakstīšanā ar zoss spalvu uz īsta teļādas pergamenta;

15:00-16:00 Jaunākie arheoloģijas un dabas zinātņu atklājumi par neredzamajiem viduslaiku cilvēku „kaimiņiem” – zarnu parazītiem, biologa Viestura Eglīša stāstījumā;

15:00-16:00 Viduslaiku deju mūzika Gravrost un Gaurata Gaura izpildījumā; deju soļu apguve kopā ar seno deju pratējiem;

17:00 Vēsturisko filmu skate piedāvā: animācijas filmu programma bērniem pils Rietumu tornī;

18:00 Koncerts „In Principio” Cēsu Svētā Jāņa baznīcā: dūdas, stabules, rata lira un viduslaiku dziedājumi Ievas Nīmanes, Guntara Prāņa un vokālās grupas Schola Cantorum Riga izpildījumā.

 

Visas dienas garumā pils viesiem būs iespēja iepazīt ādas, kaula un raga meistaru amata prasmes, gatavot bišu vaska un cūku tauku sveces, doties izjādē ar zirgu vai ēzeli, sekot līdzi dzīvnieku izcelsmes izejvielās balstītam ziepju un līmes vārīšanas procesam, izmēģināt veiksmi viduslaiku medībās, nobaudīt gardus ēdienus un dzērienus, iesaistīties 500 gadus senās bērnu spēlēs un piedalīties izglītojošā aktivitātē ģimenēm par dzīvnieku nozīmi viduslaiku cilvēku dzīvē.

Ieejas maksas:

Pieaugušie: EUR 3.00
Skolēni, studenti, pensionāri: EUR 1.50
Ģimenes biļete: EUR 6.00
Bērniem līdz 7 gadiem ieeja bez maksas

Ceturtdien, 24.jūlijā, pirmo reizi Valkas novadā notiks atvērtā durvju diena laukos. Zemnieki, lauksaimnieki, agronomi un interesenti no visas Latvijas ir aicināti doties uz Vijciema pagastu, kur savā saimniecībā Z/S “Piekalnes”, viesus sagaidīs dažādi pārsteigumi, būs nozīmīgs balvu fonds. Aicinām sasparoties un būt klāt!

Pasākuma pirmajā daļā no plkst. 11.00 – 13.00, Vijciema tautas namā notiks semināra jeb izglītojošā daļa, kurā semināra vadītāji informēs par tradicionālajām lauku lietām, pārrunās globālus, zemniekiem aktuālus jautājumus, diskutēs par problēmām nozarē, kā arī apskatīs dažādus produktus. Piedalīsies arī lauksaimnieku sadarbības partneri SIA “Bayer” lauksaimniecību apkalpojošā daļa, SIA “Berner”, SIA “Agrimatco”, SIA “NOREX NORIKA” un citi.

Otrajā daļā, no plkst. 13.00 – 15.00, notiks lauku apskate (kartupeļu, labības, rapšu, u.c.), tiks darbināts kombains.

Trešajā, saviesīgajā daļā, no plkst.15.00 – 17.00 Z/S “Piekalnes” visi aicināti uz diskusiju, būs iespēja salīdzināt dažādas kartupeļu šķirnes, notiks degustācijas.

“No pasākuma sagaidu to, ka zemnieki sapratīs, cik labi tomēr ir stādīt augstas kvalitātes sēklu materiālus”, stāsta pasākuma rīkotāja, Valkas novada domes kooperācijas speciāliste Sniedze Ragže. “Otrkārt, mums ir svarīgi parādīt novada zemnieku sasniegumus. Treškārt, mēs gribam popularizēt ideju, ka, cītīgi strādājot laukos, var arī labi nopelnīt”, uzsver Sniedze.

Pasākumu plānots pārvērst par tradīciju, tā mērķis ir veicināt novada atpazīstamību, veicināt lauksaimniecības attīstību novadā, kā arī piesaistīt jauniešus darbam laukos.

Pasākumu organizē Valkas novada dome sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, Z/S “Piekalnes” un SIA “NOREX NORIKA”

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Palūko, kurā rokā saldējums izkusīs ātrāk – Latvijas ziemeļos vai Igaunijas dienvidos! Ieklausies, vai Varžupītes vardītes kurkst latviešu vai igauņu mēlē! Pavēro, kurā virzienā plūst mūžīgā robežšķērsotāja – Pedeles upe! Valkas Tūrisma informācijas birojs ir sagatavojis maršrutu – Piedzīvojumu pārgājienu grupām Valkā/Valgā „Meklējot robežu”. „Aicinām pārkāpt valsts robežu 5 reizes pēc kārtas, iepazīsties ar noslēpumaino Jāni Cimzi, izjust robežpilsētas šarmu un nofotogrāfēt „pašiņu” ar vienu kāju Latvijā, otru Igaunijā! Dodies maršrutā, kurā var gūt zināšanas, smelties iedvesmu un izpriecāties tā, lai spēks pietiek visam nākamajam mācību gadam!”

Pārgājiens dvīņu pilsētā aptuveni desmit kilometru garumā, apskatot abu pilsētu skaistākās vietas, ievērojamākos objektus un vienkārši sajūtoties kā robežpilsētas iedzīvotājam. Valka/Valga ir unikāla dvīņu pilsēta vēstures kontekstā un Latvijas, Igaunijas krustceles. Maršrutu iesākam skolēnu grupām no visas Latvijas! Visjautrāk uz Valku/Valgu doties ar vilcienu, kas ir ļoti ērti tieši šim maršrutam!

 

Maršruts pieejams Valkas tūrisma informācijas birojā Rīgas ielā 22, www.visit.valka.lv .

Iepriekšējā pieteikšanās obligāta!

Smelies piedzīvojumu garšu uz robežas!

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Šonedēļ Alūksnē sācies simpozijs, kura laikā pieci jauni mākslinieki, Latvijas Mākslas akadēmijas studenti, tēlnieka Ivara Drulles vadībā veidos jaunas skulptūras, kas vēlāk rotās Alūksnes pilsētvidi.

Jauno mākslinieku vidū ir divi alūksnieši, Latvijas Mākslas akadēmijas studenti -  Una Stahovska un Jānis Jaunzems. Viņi kopā ar trim studiju biedriem – Annu Rasmus, Kristapu Andersonu un Māri Holstu, viena no Latvijā atpazīstamākajiem tēlniekiem Ivara Drulles vadībā, radīs piecus mūsdienīgus vides objektus, kuru iedvesmas avots ir Alūksnes pilsētas vēsture un kultūrvēsture. Simpozija laikā tapušās skulptūras papildinās pilsētvidi centrālajā skvērā Lielā Ezera ielā, Pilssalā bijušā paviljona „Marija” vietā, skvērā Pils un Siguldas ielu krustojumā, pie administratīvās ēkas Dārza ielā 11, kā arī Alūksnes Mākslas skolas apkārtnē ezera krastā.

Simpozija noslēgums un darbu atklāšana notiks Alūksnes pilsētas svētku laikā sestdien, 2. augustā pulksten 13.30 Lielā Ezera ielas skvērā, bet skulptūras pilsētas vidē alūksniešus un pilsētas viesus priecēs arī turpmāk.

- Alūksnē ir sakopti parki un te ir iespējams izvēlēties atbilstošas vietas skulptūrām. Redzot, ka šeit vide tiek kopta, šķita, ka ar savu darbu mēs vēl vairāk varētu palīdzēt pilsētai. Darbi, kas taps simpozija laikā, ir liela mēroga, un jau sākumā pieņēmām vadmotīvu, ka tiem jāsaistās ar Alūksnes vēsturi, vidi vai dabu, tādēļ domāju, ka tie pilsētvidē iekļausies labi, jo ir veidoti speciāli, pētot Alūksnes vēsturi, - skaidro simpozija vadītājs, tēlnieks Ivars Drulle.

Projektu “Jaunie tēlnieki Alūksnes pilsētai” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda Vidzemes kultūras programmas atbalstu īsteno Alūksnes Mākslas skola. Projekta īstenotāji pateicas par atbalstu darbu tapšanai nepieciešamo kokmateriālu sagādē SIA „Alūksnes koks” un Indulim Kārkliņam personīgi.

 

FOTO: Jaunie mākslinieki kopā ar tēlnieku Ivaru Drulli un Alūksnes Mākslas skolas vadītājiem Ojāru un Anitu Vēliņiem

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Apkopoti augusta kultūras, atpūtas un sporta pasākumi Alūksnes novadā! Visi laipni aicināti!

Sporta pasākumi

2. augustā  no 10.00  Pilssalas pludmales volejbola laukumos Alūksnes novada pludmales volejbola čempionāts un seriāla IX kārta.

2. augustā no 11.00 Pilssalas stadionā „Ghetto basket” ielu basketbola turnīrs.

2. augustā no 11.00 Zeltiņos sacensības pludmales volejbolā „Beach ball”.

2. augustā no 12.00  Alūksnes muižas parkā un Ojāra Vācieša ielas stāvlaukumā sporta aktivitātes pilsētas svētku ietvaros (spēka vingrinājumi, loka šaušana, orientēšanās). 

13. augustā no 18.00  Pilssalas pludmales volejbola laukumos Alūksnes novada pludmales volejbola seriāla X kārta.

16. - 17. augustā  no 12.00 Veclaicenes pagasta Kornetu apkārtnē pie Mazā Baltiņa ezera XXXIII Starptautiskās orientēšanās sacensības „MALIENAS KAUSS”.

30. augustā  12.00  Zeltiņos skriešanas krosa sacensības „Mizojam, ka prieks” IV kārta.

 

Alūksnes pilsētas Tautas nama rīkotie pasākumi

1. - 3. augustā Alūksnes pilsētas svētki „Atspulgi iedzirkstī Alūksnē””

PIEKTDIENA, 1. augusts

Pilssalas estrādē

22.00 Svētku atklāšana

22.30 Interaktīvs koncertuzvedums “Gadalaiki” caur četriem gadalaikiem ar maģiskiem specefektiem un trīsdimensiju sajūtām. Koncertuzvedumā piedalīsies visiem pazīstami un mīlēti mākslinieki - operdziedātāja Sonora Vaice, džeza dziedātājs Daumants Kalniņš, soul mūzikas dziedātāja Anmary un estrādes dziedātājs Andris Ērglis, kā arī gaisa un zemes akrobāti un dejotāji horeogrāfes Ievas Kemleres vadībā

00.30 Balle kopā ar grupu “Roja” (līdz 03:30)

24.00 Diskotēka ar DJ Roberts Lejasmeijers  (pie p/a “ALJA”)

Ieeja: 5,- EUR, pensionāriem, skolēniem 3,- EUR (biļetes iepriekšpārdošanā Alūksnes pilsētas Tautas nama kasē Dārza ielā 11), no plkst. 24:00 3,- EUR (pie ieejas).

 

SESTDIENA, 2. augusts

Alūksnes muižas parka svētki

Pie Jaunās pils

9.00 Labumu andele

10.00 Latvijā vienīgās mobilās taktiskās mūzikas palaišanas platformas Orķestropēda jeb Braucošo klavieru rīta koncerts

10.40 Alūksnes pilsētas Tautas nama  deju kopas “Jukums” deju programma “Malēnieši smalki ļaudis”

11.00  Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra koncerts un defilē programma

11.30 Alūksnes Ģimeņu gājiens “Bērni vecāku atspulgs” (pulcēšanās pie Alūksnes Mākslas skolas O.Vācieša ielā 2) un Braucošo klavieru muzicēšana

12.00 2014. gadā dzimušo alūksniešu sumināšana

14.00 Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas jauniešu vokāli instrumentālā ansambļa koncerts

15.00 Nikolaja Puzikova koncerts un Alūksnes novada pašvaldības konkursa “Sakop, rādi, lepojies” dalībnieku un laureātu apbalvošana

22.00 Balle kopā ar grupu “Mazā Parīze” un Diānu Pīrāgs

23.00 Roberto Meloni koncerts

24.00 Svētku uguņošana

 

Ojāra Vācieša ielas stāvlaukumā

13.00 Sporta kluba  “Spēka Pasaule” aktivitātes

 

Lielā Ezera ielas skvērā

13.30 Mākslinieku simpozija darbu atklāšanas pasākums

 

Muižas parkā

12.40 – 15.00 Aizraujošas aktivitātes bērniem un pieaugušajiem, radošās darbnīcas, lidojošās fotogrāfijas, dzīvās gleznas, mīmi, parka muzikanti, kroketa spēle, loka šaušana u.c.

13.00 Dāvja Mazurenko un Elizabetes Skrastiņas koncerts (pie peldvietas “Vējiņš”)

13.00 Orientēšanās aktivitātes “Iepazīsti parku”

17.00 – 21.00 Rokmūzikas cienītāju saiets, koncertēs vietējās rokgrupas  “Leborio”, “Steam Engine” un viesi (pie peldvietas “Vējiņš”)

 

Alūksnes muzejā

Leļļu mākslas muzeja ceļojošā izstāde “Kofermājiņu ceļojums” (ieeja 3,- EUR,  bērniem līdz 10 gadiem, pensionāriem un invalīdiem 1,50 EUR)

Izstāde “Bērnības laiks” (Ledus pagrabā)

Izstāde “Pagriez skaļāk” (Apaļajā tornī)

 

Pilssalā

10.00 Pludmales volejbola turnīrs

12.00 “Ghetto games”  sacensības

 

Filmu seansi (bijušajā kinoteātra “Liesma” zālē)

11.00 – 12.00 “Alūksnes Jaunās pils komplekss agrāk un tagad”

12.00 – 12.50 Gunāra Ozoliņa filma “Viena vasara”

12.55 – 14.00 Latvijas Kino foto fono dokumentu arhīva esošie materiāli par Alūksni

14.00 Vēsmas Kokles – Līviņas grāmatas “Jāmeklē ir tev! YOU must find it yourself!” atvēršanas svētki un filmas “Pilnmēness naktī” skatīšana

 

Visas svētku dienas Jaunās pils 1. stāvā būs atvērta Tautas lietišķās mākslas studija “Kalme”

 

Pilssalas estrādē

21.00 “Muzikālais teātris” 7 brīvdabas izrāžu desmitās jubilejas vasaras sezona brīvdabas izrāde  “Vella kalpi”. „Vella kalpu” piedzīvojumus uz skatuves izdzīvos 32 aktieru trupa: K. Tatarinova, J. Suvorova, A. Šteina, L. Robežniece, Z. Burnicka, G. Andžāns, J. Auzāns, R. Lepers, V. Baļčunaite, H. VasiļevskA, Samanta Tīna, J. Kalniņš,  Ē. Eglija, Z. Neimanis, A. Līvmane, A. Auzāns, māsas Legzdiņas, K. Anitens, A. Levša, O.  Stupiņa, S. Ivanovs, A. Kivlenieks un daudzi citi.

Ieeja: 6,-, 8,- un 10,- EUR. Biļešu iepriekšpārdošana Alūksnes pilsētas Tautas nama (Dārza ielā 11)  un Biļešu paradīzes kasēs.

 

SVĒTDIENA, 3. augusts

11.00 Kapusvētki Lielajos kapos, ekumēniskais aizlūgums

12:00 Kapusvētki Mazajos kapos

 

Tempļa kalnā

13.00 Normunda Rutuļa un Slavenā Rīgas orķestra koncerts.

 

9. un 10. augustā Alūksnes ezerā, Pilssalā Pasaules čempionāta posms F4-S ātrumlaivām, Eiropas čempionāts JT250 ātrumlaivām un Latvijas atklātais čempionāts ātrumlaivām. Ieeja: sestdien peldvietā „Vējiņš” 1 EUR, Pilssalā 1,50 EUR, bērniem līdz 12 gadu vecumam – bez maksas, svētdien – bez maksas.

9. augustā 21.00 Alūksnes Pilssalas estrādē atpūtas pasākums ar grupām „Musiqq”, „Savējie” kopā ar I. Bistrovu un D. Dobelnieku un DJ Aivis (Latvijas Radio 2). Ieeja: 5 EUR.

15. augustā no 18.00 līdz 21.00 bērniem un no 22.00 16+ Alūksnes Pilssalas estrādē Putu ballīte. Ieeja:  bērniem līdz 7 gadu vecumam - bez maksas, taču jābūt  vienam pieaugušajam, no 7 gadiem - 1,50 EUR; ieeja no 22.00 - 4,00 EUR, pēc 23.00 - 5 EUR.

22. augustā 22.00 Alūksnes Pilssalas estrādē ballīte „Roks Alūksnē” ar grupas „Dzelzs vilks” piedalīšanos. Ieeja: 3 EUR, pēc 23.00 - 4 EUR.

30. augustā 22.00 Alūksnes Pilssalas estrādē vasaras sezonas noslēguma balle ar grupu „Tutti - frutti”. Ieeja: 3 EUR, pēc 23.00 - 4 EUR.

 

Alūksnes pilsētas bibliotēkā

Literatūras izstādes: „Lai notiek tā, kā ir labāk” V. Artmanei - 85 (abonementā), „Ziemas krājumi ar vasaras smaržu” (abonementā), „Ceļš uz Gaismas pili – no idejas līdz atklāšanai” (lasītavā), „Muminu māmiņai - Tūvei Jansonei - 100” (bērnu literatūras nodaļā), „Sveika, mana mīļā skola!” (bērnu literatūras nodaļā), Alūksnes Mākslas skolas pieaugušo kursa gleznojumu izstāde (bērnu literatūras nodaļā).

Pasākumi: senās teikas par Alūksnes ezeru stāsta… - brauciens ar plostu „Bērnu žūrijas – 2013” čaklākajiem lasītājiem (20. augustā), radošā darbnīca „Gatavosimies masku gājienam uz Gaismas pili!” (25. augustā bērnu literatūras nodaļā), Jauno grāmatu diena un apskats (25. augustā abonementā).


Alūksnes muzejā

Izstādes

Līdz 27. augustam Leļļu Mākslas muzeja izstāde „Kofermājiņu ceļojums”. Izstādes autore, māksliniece Ināra Liepa, ataino leļļu, spēļu un rotaļlietu vēsturi Latvijā. Izstādi papildinās pašas mākslinieces veidotās skulptūrlelles, seno un mūsdienu trīsdimensiju grāmatu eksemplāri, kā arī vēsturisku sērkociņkastīšu kolekcija.

Līdz 31. augustam Apaļajā tornītī izstāde „Pagriez skaļāk!”. Izstādē apskatāmi sen aizmirsti radio aparāti un televizori.

Līdz 31. augustam Ledus pagrabā izstāde „Bērnības laiks”. Izstādē aplūkojamas 50. – 80. gadu dažādu veidu, formu un laiku rotaļlietas, kas daudziem liks atcerēties bērnību.

Pastāvīgās ekspozīcijas

„Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Gleznotājs, portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un iemīlēts mākslinieks, viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem.

„Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba”. 1941., 1949. gada represiju atceres ekspozīcija.

„Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Atmiņas par laiku, kad Alūksnes parkā bija skulptūrdārzs, kurā atradās tēlnieču L. Līces, V. Mikānes, G. Grundbergas veidotie darbi.

„Marienburgas cietoksnis”. Alūksnes viduslaiku pilsdrupas ir valsts nozīmes arhitektūras un arī arheoloģijas piemineklis. Pilsdrupas atrodas Alūksnes ezera lielākajā salā - Pilssalā. 

 

Pasākumi

27. augustā 15.00 izstādes „Kofermājiņu ceļojums” slēgšana un tikšanās ar izstādes autori, mākslinieci, Ināru Liepu.

 

Alsviķu pagastā

29. augustā 18.00 Alsviķu sporta laukumā atraktīvi sportiskas aktivitātes bērniem, jauniešiem un ģimenēm projekta „Vasariņas sporta prieki” ietvaros.

Alsviķu brīvdabas estrādē vasaras sezonas noslēguma pasākumi (lietus gadījumā – kultūras namā):

29. augustā 20.00 mazā OPERĀCIJA - DISENĪTE bērniem „BACK CO SCHOOL” līdz 23.00 ar DJ CHERRY. Ieeja: 1 EUR.

29. augustā 23.00 lielā OPERĀCIJA - BALLĪTE ar DJ ED VETO. Ieeja: 2 EUR, no 23.30 – 3 EUR.

Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: „Mans pienākums, tava atbildība. Mana lepnība, tavs vājums...” - rakstniekiem Knutam Hamsunam - 155, Tūvei Jānsonei – 100, Egonam Līvam – 90, dzejniecei Mārai Misiņai – 65, aktrisei Vijai Artmanei - 85; tematiskā izstāde: „Baltijas ceļam – 25”.

26. augustā no 17.00 līdz 27. augustam pasākums bērnu žūrijas dalībniekiem „Nakts bibliotēkā – atvadas vasarai”.

 

Annas pagastā

Annas bibliotēkā literatūras izstādes: „Vienoti Baltijā!” Baltijas ceļam - 25; norvēģu rakstniekam Knutam Hamsunam – 155.

 

Ilzenes pagastā

16. augustā Jauniešu diena Ilzenē: 11.00 pie centra „Dailes” jaunieši ielūdz uz spēkošanos sporta dienā, 19.00 Ilzenes estrādē Ilzenes jauniešu muzikāls uzvedums „Jaunietis izvēlas”.

 

Jaunalūksnes pagastā

16. augustā 19.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas”  Ilzenes pagasta amatierteātris viesojas ar Māras Zālītes komēdiju „Še Tev Žūpu Bērtulis”, izrādi kuplina austrumu deju grupa un vokālais ansamblis. Ieeja: 2 EUR, bērniem 1 EUR.

16. augustā 22.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” zaļumballe kopā ar grupu „Ginc un es”. Ieeja 2,50 EUR.

 

Jaunannas pagastā

9. augustā 10.00 Jaunannas Zaķusalā orientēšanās sacensības bērniem un jauniešiem projekta „Tālāk par sevi” ietvaros.

 

Jaunlaicenes pagastā

Jaunlaicenes muižas muzejā: pamatekspozīcija „Jaunlaicenes muiža”, izstāde: 330 skolas gadi. Piedāvājam tradicionālās nodarbības (vēlama iepriekšēja pieteikšanās):

vāveru tīšana (informācija par rotaļlietām 18. – 20. gs.),

pastalu darināšana (informācija par kāju aušanu 17. – 20. gs., apgūstam pastalu gatavošanu, izgatavojot sev suvenīru),

dārgumu meklēšana (stāsts par muižas apbūvi un ēkām),

Malēniešu vārdu spēle (ieskats senajā malēniešu izloksnē),

divu zaķu ķeršana,

cāļu sargāšana,

kad muižā zvani skanēja,

ģimenēm - kāzu, dzimšanas dienu pasākumus,

darba kolektīviem nozīmīgu svētku svinēšanas pasākumus.

 

Kalncempju pagastā

24. augustā 12.00 – 16.00 Viktora Ķirpa Ates muzejā Amatu skola „Es mācu, ko es māku” ar amatnieku un mājražotāju piedalīšanos.

Viktora Ķirpa Ates muzejs piedāvā:

izglītojošās programmas brīvā dabā lieliem un maziem:

„Čaklā bitīte” - stāsts par bitēm un medu pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērnu grupām;

„Veļas diena” - sārma gatavošana, veļas mazgāšana ar koka veļas mazgājamo mašīnu, velēšana, gludināšana ar ogļu gludekli. Programma piemērota dažādu vecumu auditorijai;

„Neba maize pati nāca” - stāsts par maizes ceļu no grauda līdz maizes kukulim, izmantojot muzeja krājuma priekšmetus. Maizes cepšana uz koka iesmiem. Programma piemērota dažādu vecumu apmeklētājiem;

Kāzu programma – atraktīva programma ar līdzdarbošanos un kopā dziedāšanu jaunlaulātajiem un kāzu viesiem;

Izzinošas un atraktīvas ekskursijas ar apmeklētāju aktīvu līdzdarbošanos: amata prasmju iemēģināšanu, rotaļām, dziesmām, orientēšanās spēlēm un atjautības uzdevumiem, kas var būt jauks kopā būšanas mirklis gan dažādu vecumu radu vai draugu pulkam, gan darba kolektīvu atpūtai.

 

Liepnas pagastā

23. augustā 15.00 Liepnas pagasta brīvdabas estrādē „Saidupīte” senioru deju kolektīvu sadancis „Pīlādžu balle”, pēc pasākuma danči.

 

Malienas pagastā

23. augustā 16.00 Malienas tautas namā sarīkojums ģimenēm ar bērniem - bērnības svētki „Mans mīļais, mazais brīnumiņ...”, 19.00 disenīte bērniem, 22.00 pamatskolas sporta laukumā (lietus gadījumā - tautas namā) zaļumballe ar Zinti Krakopu. Ieeja: 2,50 EUR.

 

Mālupes pagastā

16. augustā 22.30 Mālupes salā diskotēka.

23. augustā 10.00 Mālupes salā aktīvās atpūtas diena „Ejam, skrejam, smejam”.

23. augustā 22.00 Mālupes salā zaļumballe.

Mālupes bibliotēkā literatūras izstādes: bērnu rakstniecei Tūvei Jānsonei – 100, rakstniekam Egonam Līvam - 90, rakstniekam Johanam Volfgangam Gētem – 260, tematiskās izstādes „Ko liksim ziemas krājumiem”, „Baltijas ceļam – 25”.

 

Pededzes pagastā

2. augustā 21.00 Pededzē diskotēka. Ieeja: 1,50 EUR.

6. augustā  11.00 Pededzē darbnīcas  jauniešiem ,,Ko tu proti?” projektā ,,Tālāk par sevi”.

20. augustā 13.00 Pededzes bibliotēkā Jauno grāmatu izstāde „Ieskatīties nezināmajā pasaulē”.

23. augustā  22.00 Pededzē  diskotēka. Ieeja: 1,50 EUR.

29. augustā  22.00  Pededzē diskotēka. Ieeja: 1,50 EUR.

 

Veclaicenes pagastā

Starptautisks festivāls „Igauņu diena Veclaicenē ” 9. augustā

15.00 Pasākuma atklāšana Lūtsniku (Lūcinieka, igauniski - Luutsniku) ciemā Hānjas pagastā, Igaunijā. Svinīga atklāšana pie bijušās Veclaicenes pagasta ēkas (transports no Veclaicenes pagasta Kornetiem uz Lūtsniku 14.30).

15.45 Pārrobežu gājiens pa veco un tuvāko ceļu no Lūtsniku uz Kornetiem caur „Slokām” (4,5 km). Gājiena laikā igauņu nacionālo partizānu godināšana Mellīškalnā. (Tiem, kuri neiet gājienā, tiek piedāvāta autobusa ekskursija (15.45 – 17.00) pa Hānjas un Veclaicenes pagastiem, ar atgriešanos Kornetos).

17.00 - 18.00 Darbosimies pie Veclaicenes pagasta ēkas:

  • dažādas igauņu atrakcijas un spēles bērniem (piedāvā Veclaicenes pagasta muzejs),
  • suņu un zirgu paraugdemonstrējumi (Alūksnes  biedrības “Remis” kinologi un Lūtsniku ciema zirgaudzētava)

18.00 Pasākuma svinīgās uzrunas Latvijā pie Veclaicenes pagasta ēkas.

18.30 – 21.00 Sarunas par Latvijas un Igaunijas pierobežas dzīvi un vēsturi Veclaicenes tautas nama zālē. Stāstnieki:

  • karšu izdevniecības „Jāņa sēta” galvenais redaktors, kartogrāfs Jānis Turlajs,
  • etnogrāfs, akadēmiķis Saulvedis Cimermanis,
  • Igaunijas robežsardzes majors Tenu Raids.

21.00 Veclaicenes igauņu kaimiņpagastu amatierkolektīvu koncerts estrādē. Piedalās: Misso pūtēju orķestris, Hānjas deju kolektīvs, Rūsmē sieviešu ansamblis „Metsalilled”, Reuges tautas nama un Krabu ciema pašdarbnieki, Repinas deju kolektīvs.

22.00 Zaļumballe kopā ar igauņu muzikantiem no Varstiem līdz rīta gaismai. Darbosies bufete.

Veclaicenes tautas namā visas dienas garumā būs apskatāma Alūksnes novada un Veru apriņķa meistaru adīto cimdu izstāde „Pierobežas raksti cimdos”.

Dalība visos pasākumos bezmaksas.

Pasākumu atbalsta Alūksnes novada pašvaldība, organizē Veclaicenes pagasta pārvalde, Hānjas pagasta padome, Lūtsniku ciema biedrība, Latviešu – Igauņu kultūras biedrība „Stīga – Keel”.

 

16. - 17. augustā „Pārgājieni ar garšu Veclaicenē” - pārgājieni ar malēnisku ēdienu degustācijām Veclaicenes dabas takās:

16. augustā

10.30 – 19.00 Pārgājieni ar degustācijām Peļļu, Pilskalna un Mauriņu biotopu takās un velomaršruti. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās līdz 14. augustam pa tālruņiem 22413373 (Agija) vai 26323341 (Anda). Dalības maksa 6 - 12 EUR.

12.00 – 19.00 Visādu labumu andele

12.30 – 20.00 Veclaicenes novadpētniecības ekspozīcijas apskate

13.30 – 21.00 Izstāde „Pierobežas raksti cimdos”

13.00 – 20.00 Dabas  izziņas darbnīcas, atraktīvas spēles un rotaļas

20.00 – 21.00 Deju kolektīva „Dejotprieks” (Rīga) koncerts

22.00 Zaļumballe, spēlē grupa „Vēja runa”. Ieeja: 2,50 EUR.

 

17. augustā

10.00 – 16.00 Pārgājieni ar degustācijām Raipala, Pilskalna un Mauriņu biotopu takās un velomaršruti. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās līdz 14. augustam pa tālruņiem 22413373 (Agija) vai  26323341 (Anda). Dalības maksa 6 - 10 EUR.

10.00 – 17.00 Veclaicenes novadpētniecības ekspozīcija apskate

10.00 – 17.00 Izstāde  „Pierobežas raksti cimdos”.

 

23. augustā 11.00 Veclaicenē kultūras un sporta diena „Veclaicenes netradicionālās sporta spēles”.

 

Zeltiņu pagastā

9. augustā 10.00 Zeltiņu pagasta sporta un atpūtas parkā Zeltiņu pagasta „Sporta svētki”. Programmā:

„Pludmales volejbols” (komandā 2 vīr. + 2 siev.) reģistrācija līdz 9.45,

„Virves vilkšana” komandu pieteikšanās līdz 9.45 (3 vīr. + 2 siev.),

„Bērnu Namiņā” mazos svētku dalībniekus pārsteigs dažādas aizraujošas nodarbes,

15.30 apbalvošana.

Pieteikšanās un informācija - 26228286 Ivars Laiva.

 

Jokdaru festivāls Zeltiņos „Vajag tik rakt”, novadnieka, aktiera Edgara Liepiņa piemiņai

 

8. augustā 20.30 Zeltiņu pagasta sporta un atpūtas parkā Sākuma darīšana:

Festivāla atklāšana kopā ar Dailes teātra aktieri un mūziķi Kristapu Rasimu (Jezups no „Ugunsgrēka”) muzikāli atraktīvā koncertprogrammā „Uzrausim vienu peršiņu”, kā arī filma par E. Liepiņu „Dzimst JOKDARIS un pasaulē lūkojas”.

Ieeja par ziedojumiem Kristeram Zariņam

 

9. augustā no 12.00 - 15.00 Zeltiņu pagasta sporta un atpūtas parkā Dienas darīšanas:

  • uzmeistaro Jokdari - (Mārīte Kaļāne - Jaunannas Mūzikas un mākslas skola),
  • uzmālē Jokdari - mazs smaidošs portreto (Līga Vēliņa - portreti, karikatūras),
  • Jokdari spokojas - Mēs un Mīmi taisām Ģīmi,
  • Jokdari mielojas - (Latvijas mājražotāju un amatnieku izrādīšanās, andele),
  • Lai dzīvo Jokdaris! - paveries, atminies, liec aiz auss (aicina Zeltiņu muzejs),

12.00 – 14.00 Jokdaris vizinās - Urrā! Ir ieradies Direktors! (izjāde ar poniju Direktoru),

12.00 – 14.00 Jokdari spēkojas – ačgārnās stafetes (Ivars Laiva, biedrība „Sporta klubs Zeltiņi”),

14.00 Jokdari alojas - pūšana un elšana (Zeltiņu mūziķi, Vectilžas teātris „Melnais kaķis”).

                                                                                                                                                    

9. augustā 19.00 Zeltiņu estrādē Vakara darīšana:

Latvijas talantīgāko Jokdaru uznācieni placī absolūtā sibemol mažorā ar atbilstīgu pedalizāciju:

Kā es māku, tā es maunu - Dagda (Radošā apvienība „Termoss” D. Platacis, A. Badūns),

Soliņš. Sievietes un....   Gulbene (E. Siļķēna),

Trīs Runči - Valmiera (L. Stebere, M. Vecvagars),

Viņš bučojis man - Alūksne (Sanita un Didzis Eglīši),

Mīmi ar „Džambām un kikerigū” - Alūksne (D. Bētere),

Alise placī! Joki pie malas! - Zeltiņi (E. Laiva),

Vectilžas Babuškas – Balvi (I. Daukste).

Ieeja: 3 EUR, skolēniem - 2 EUR.

 

9. augustā 22.00  Zeltiņu estrādē Nakts darīšana:

Kāju izlocīšana dejas ritmos kopā ar muzikantu grupu „Foršs laiks”  (Dagda).

Ieeja: 2,50 EUR.

 

10. augustā 13.00 Zeltiņu kapsētā dievkalpojums.

10. augustā 15.00 Zeltiņu ev. lut baznīcā Labdarības koncerts „Kad mīlestība smaržot sāk…”. Koncertā piedalās Latvijas Radio kora soliste Iveta Romancāne (balss, akordeons), Ieva Šablovska (arfa). Programmā ārzemju komponistu M. Helfmana, Roberta Lowry, Bernāra Andrē un citu, kā arī latviešu autoru Jāņa Lūsēna, Imanta Zemzara, Ulda Marhilēviča, Raimonda Paula, Emīla Dārziņa un citu muzikālās kompozīcijas. Ieeja par ziedojumiem baznīcas altāra daļas remontam.

30. augustā Zeltiņu pagasta atklātā krosa skriešanas seriāla sacensību „Mizojam, ka prieks” 4. (noslēguma) posms „Krogsalas apļi” Zeltiņu pagasta sporta un atpūtas parkā. Reģistrēšanās no pulksten 10.00 – 10.45, starts pulksten 11.00. Informācija pa tālruni 26228286 (Ivars Laiva), 26228027 (Rolands Laiva).

Zeltiņu bibliotēkā literatūras izstāde „Krājumi ziemai”.

Zeltiņu muzejā pastāvīgās ekspozīcijas: „Novadnieku istaba”, „Nesenā pagātne”, „Mana skola Zeltiņos”, izstādes: „Rokas bagāža”, „Alises ceļš”, foto ekskursijas: „Zeltiņi 2013”, „Gadsimtu vējos šūpojoties”, ekskursijas uz bijušo PSRS kodolraķešu bāzi.

 

Ziemera pagastā

24. augustā 12.00 Māriņkalna tautas namā radošās darbnīcas „Malēnieši pasaulē - kopīgais un atšķirīgais”.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502; 26646749

www.aluksne.lv

No 31.jūlija līdz 3.augustam tuvi un tāli viesi laipni gaidīti Vijciemā uz 790.gadu jubilejas svinībām.

 

Svētku programma:

Ceturtdien, 31. jūlijā

No plkst. 8.00  TIRDZIŅŠ pagasta centrā.

 

Piektdien, 1. augustā

No pkst. 13.00 – 17.00 ŪDENSBUMBU ATRAKCIJAS Vijas upē pie depo (5 min. – EUR 2.00);

Plkst. 17.00 - Teātra izrāde ”Kaķēna raizes” un pasākums bērniem „Klauniņa raibā pēcpusdiena” – pie depo, ja līs – sporta zālē;

Plkst.19.00 – ZIEDU PAKLĀJA veidošana Vijciema centrā.

 

Sestdien, 2. augustā

Plkst. 17.00 - KOKU STĀDĪŠANA – Ziņa nākotnei (pulcēšanās centrā);

Plkst. 20.00 - Dziedošās Baumaņu ģimenes KONCERTS tautas namā; Ieeja EUR 3.00, ja pērk kopā ar balles biļeti – EUR 5.00. Biļetes arī iepriekšpārdošanā;

Plkst.22.00 TEĀTRA IZRĀDE „Dūdene zin” – autoostā; Ieeja – ziedojumi rotaļlietām bērnudārzam;

Plkst.23.00 - NAKTS BALLE tautas namā; Spēlēs grupa  „4 tūres” (Vijciems), Piedalās vēderdejotāju grupa; Ieeja EUR 3.00, ja pērk kopā ar koncerta biļeti – EUR 5.00

Plkst.24.00 – SVĒTKU SALŪTS

 

Svētdien, 3. augustā

Plkst. 13.00 KAPUSVĒTKU DIEVKALPOJUMS Vijciema kapos;

Plkst.14.30 KONCERTS „Dievnamam – 160” Vijciema baznīcā; Piedalās: Vīru vokālais ansamblis (Valka),  Jauktais koris „Norise”( Rīga).

 

Tiksimies svētkos!

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

2.augustā Valkas brīvdabas estrādē pirmo reizi notiks unikāls pasākums – Melodiskās mūzikas svētki „ Vilciens Rīga – Valka”. Speciāli pasākumam par godu Latvijā atgriezies arī kapelas “Bumerangs” dalībnieks Edmunds Mednis, kurš neslēpj prieku atkal būt Latvijā, un spēlēt mūzikas svētkos kopā ar kapelas dalībniekiem.

“Šobrīd notiek mēģinājumi, spēlējam un atceramies vecos laikus. Protams, krietns laiks ir pagājis, taču ar katru mēģinājumu arvien vairāk ir sajūta kā spēlējot pirms gadiem, un tā ir fantastiska sajūta,” savās izjūtās dalās Mednis. Viņš arī neslēpj, ka nākotnē varētu tapt kāds pilnīgi jauns “Bumeranga” ieraksts.

Svētkos bez tautā iemīļotās grupas “Bumerangs” dzirdēsim arī grupas „Bruģis”, “Mākoņstūmēji”, „Big Al and The Jokers”, “Trīs Latvijas tenori”, “Ateljē” un citas. Viesi dzirdēs dažādu žanru mūziku. Džeza, popa, roka un šlāgermūzikas cienītāji – katrs savai gaumei atradīs ko piemērotu! Aicināti visi, jo tieši šajā pasākumā būs lieliska iespēja iepazīt latviešu mūziku tās melodiskumā un daudzveidībā!

Plašāku informāciju par grupām, svētku norisi atradīsiet mājaslapā www.muzikassvetki PIE valka PUNKTS lv, kas speciāli izveidota šim pasākumam.

Pasākumu vadīs Valmieras teātra dziedošo aktieru grupa „Žerāri”.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Biļešu servisa kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv, kā arī Valkas pilsētas kultūras namā katru darba dienu no plkst.12.00 līdz 20.00. Biļetes maksā 5 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, ģimenes biļete (2 pieaugušajiem un 2 - 5 bērniem) maksās tikai 10 eiro, bet pirmsskolas vecuma bērni pasākumu varēs apmeklēt bez maksas. Pasākuma dienā biļete maksās 6 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, savukārt ģimenes biļete – 12 eiro.

 

Atgādinām, ka tiem, kuri būs iegādājušies biļetes iepriekšpārdošanā, sēdvieta garantēta!

 

Tiekamies „Melodiskās mūzikas svētkos” Valkas brīvdabas estrādē!

 

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

3.augustā plkst.10.00 Valkas – Lugažu evaņģēliski luteriskajā baznīcā koncertu sniegs Ziemeļlatvijas kameransamblis “Livonia”. Programmā garīgā mūzika no dažādiem gadsimtiem, korāļi; Jāzepa Vītola, Riharda Vāgnera, Džuzepes Verdi skaņdarbi; tautas dziesmu dzīpars – veltīts Jānim Cimzem u.c. Laipni aicināti!

Ziemeļlatvijas kameransamblis ir profesionāls mūzikas kolektīvs, kuru dibinājusi Valkas pilsētas dome sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju. Kameransambļa sastāvs: mākslinieciskais vadītājs Valdis Drulle (klarnete), Miks Vilsons (flauta), Elīna Kuduma (oboja, angļu rags), Andris Ādamsons (mežrags), Aivis Klibinskis (fagots).

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Arī šovasar Burtnieku novada multifunkcionālais jaunatnes iniciatīvu centrs piedāvā jaunajiem mūziķiem pavadīt četras izglītojoši radošas dienas Burtniekos. Radošās dienas „Ezera akordi 2” notiks no 6. līdz 9. augustam un tajās piedalīties aicināti jaunieši vecumā no 13 - 18 gadiem, kuri vismaz gadu ir apguvuši ģitāras, kāda cita instrumenta spēli vai pilnveidojuši savu dziedātprasmi. Pietikties radošajām dienām var līdz 4. augustam!

Nodarbību laikā kopā ar radošiem un atraktīviem pasniedzējiem - Leldi Poruku, Jāni Rolmani un Rihardu Sauli, dalībnieki uzzinās daudz jauna par un ap ģitārspēles mākslu. Būs vērtīgi mūziķu padomi un ieteikumi, kas jāņem vērā pirms uzstāšanās. Tāpat būs iespēja ieklausīties pasniedzēju personīgajā pieredzē - kā noteikt savas dziedātprasmes robežas un izvēlēties sev piemērotāko repertuāru, kā pārvarēt uztraukumu pirms uzstāšanās. Praktiskajās nodarbībās jaunieši varēs pilnveidot sevi skatuves kustībā un sava skatuves tēla izvēlē.

Pirmajā radošo dienu vakarā būs dalībnieku un pasniedzēju iepazīšanās koncerts, kurā katrs atrādīs pēc brīvas izvēles sagatavoto „mājas darbu” - vienu dziesmu, instrumentālu skaņdarbu vai kādu citu savu muzikāli literāru fantāziju. Bet pārējā laikā paralēli nodarbībām dalībnieki gatavos stilizētu muzikālu priekšnesumu „Ezera akordu 2” noslēguma dienas lielajam koncertam.

Dalībniekiem līdz 4. augustam jāiesniedz pieteikuma anketa un vecāku apliecinājuma vēstule (pielikumā). Tie jānosūta uz e-pastu daiga.kina PIE burtniekunovads PUNKTS lv. Pēc pieteikuma anketas saņemšanas, dalībniekiem tiks nosūtīta sīkāka informācija.

Ja vēlies dalīties līdzšinējā un gūt jaunu pieredzi, draudzēties, mācīties un atpūsties, piesakies!

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631

 E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Augusta pirmā nedēļas nogale tradicionāli ir laiks, kad savā dzimtajā pilsētā tiekas bijušie un esošie alūksnieši, svinot Alūksnes pilsētas svētkus un nu jau par leģendu kļuvušos kapusvētkus. Šogad Alūksnes svētki notiks no 1. līdz 3. augustam.

Svētkiem dots nosaukums „Atspulgi iedzirkstī Alūksnē” un tie sola dažādas saistošas aktivitātes kā bērniem, tā pieaugušajiem. Alūksnes pilsētas svētki jau tradicionāli iesāksies piektdienas vakarā ar atklāšanas pasākumu Pilssalas estrādē, kam sekos krāšņs, emocionāls koncertuzvedums „Gadalaiki”, kurā līdz ar Sonoras Vaices, Anmary, Andra Ērgļa un Daumanta Kalniņa muzikālajiem priekšnesumiem būs vērojami gaisa akrobāti, dejotāji un dažādi negaidīti specefekti. Pirmās svētku dienas noslēgumā turpat romantiskajā Alūksnes Pilssalā būs gan zaļumballe ar grupu „Roja”, gan diskotēka ar DJ Robertu Lejasmeijeru.

Otrajā svētku dienā, sestdien, galvenās norises vietas būs pie Jaunās pils un Alūksnes muižas parkā. Jau no pulksten 9.00 svētki sāksies ar tradicionālo mājražotāju un amatnieku tirdziņu parkā pie Alūksnes Jaunās pils. Priekšpusdienā svētku ieskandināšanā pie Jaunās pils piedalīsies gan spilgtākie vietējie amatiermākslas kolektīvi – Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums”, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris, gan arī viesi - īpaša svētku „odziņa” būs braucošās klavieres jeb orķestropēds, kur uz īpaši konstruētas un izgatavotas platformas ir izvietotas klavieres, un brauciena laikā mūziķi muzicē gan uz tās, gan apkārt platformai.

Uzsverot ģimeni kā vērtību, īpašs notikums šajos svētkos būs Alūksnes Ģimeņu gājiens „Bērni – vecāku atspulgs”, kurā aicinām piedalīties visas ģimenes, kas dzīvo Alūksnē un arī novadā, radoši izvēloties sevi raksturojošu noformējumu vai arī vienkārši tāpat iesaistoties gājienā. Īpaši tajā aicinām piedalīties Alūksnes pilsētas ģimenes, kam 2014. gadā ir piepulcējies mazulis, jo gājiena noslēgumā sumināsim mazos alūksniešus, kuri šogad pilsētā dzimuši no gada sākuma līdz pilsētas svētkiem. Nākotnē pašvaldība to varētu veidot kā tradīciju, sveicot pilsētas svētkos tos bērniņus, kuri dzimuši no vieniem līdz nākamajiem svētkiem.

Sestdien notiks arī dažādas sportiskās aktivitātes - biedrības „Spēka pasaule” rīkotie spēka pārbaudījumi pilsētas centrā, pludmales volejbola turnīrs un „Ghetto games” Pilssalā, kā arī orientēšanās aktivitātēs „Iepazīsti parku” muižas parkā.

Dienas otrajā pusē svētku norises sāksies muižas parkā Alūksnes ezera krastā, kur būs dažādas radošās darbnīcas, varēs fotografēties lidojumā uz batuta, satikt mīmus un parka muzikantus, spēlēt kroketu, šaut ar loku, klausīties Dāvja Mazurenko un Elizabetes Skrastiņas koncertu. Pēcpusdienā pie Jaunās pils Alūksnes novada pašvaldība apbalvos pašvaldības konkursa „Sakop, rādi, lepojies” laureātus un dalībniekus un šo ceremoniju muzikāli kuplinās dziedātājs Nikolajs Puzikovs.

Savukārt skvērā Lielā Ezera ielā noslēgsies jauno mākslinieku simpozijs, kura laikā pieci jauni Latvijas Mākslas akadēmijas studenti, tostarp arī divi alūksnieši, būs izveidojuši piecas skulptūras, kas turpmāk papildinās pilsētvidi. Savukārt vakarpusē uz koncertu peldvietā „Vējiņš” aicināti rokmūzikas cienītāji, jo muzicēs gan vietējās rokgrupas, gan viesi. Protams, svētku laikā netrūks arī citu aktivitāšu – būs piepūšamās atrakcijas, batuti, velokarti, kā arī vilcieniņš, kas vizinās pa parku.

Alūksnes muzejā sestdien būs aplūkojamas vairākas izstādes, varēs noskatīties dažādus Latvijas Kino, foto un fono dokumentu arhīva video materiālus par Alūksni, alūksniešu Gunāra Ozoliņa un Viļņa Blūma filmu „Viena vasara”, piedalīties Vēsmas Kokles – Līviņas jaunās grāmatas atvēršanas svētkos un redzēt viņas filmu „Pilnmēness naktī”.

Sestdienas vakarā Pilssalas estrādē visus brīvdabas muzikālu izrāžu cienītājus aicinās mūzikls „Vella kalpi”, bet pie Jaunās pils svētku apmeklētāji varēs iedejot jauno Pils ielas asfaltu grupas „Mazā Parīze”, Diānas Pīrāgas un Roberto Meloni izpildīto ritmu pavadījumā. Turpat pusnaktī varēs vērot svētku uguņošanu.

Svētdien, kā allaž, Alūksnes kapsētā tiksies dzimtas, pieminot savus tuviniekus, bet vēlāk, turpinot jauko tradīciju, Tempļakalnā aicinām uz Normunda Rutuļa un Slavenā Rīgas orķestra koncertu.

Kā ierasts, svētdien kursēs papildus bezmaksas autobusu reisi no Alūksnes autoostas uz kapsētu un atpakaļ laika posmā no 9.00 līdz 15.00. Tiem nebūs konkrēti noteikti atiešanas laiki - tiklīdz viens autobuss ar pasažieriem būs piepildīts, tas dosies uz kapsētu un sekos nākamais. Intensīvie papildu reizi no autoostas uz kapiem tiks organizēti no pulksten 9.00 līdz 12.00, bet no kapiem uz autoostu – no pulksten 13.00 līdz 15.00.

Ar informāciju par Alūksnes pilsētas svētku norisēm un satiksmes ierobežojumiem svētku dienās pilsētā aicinām iepazīties www.aluksne.lv.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Alūksnes Pilssalā senās Marienburgas viduslaiku pils teritorijā uzsākta arheoloģiskā izpēte, ko saskaņā ar iepirkuma procedūras rezultātiem veic SIA „ARCHEO” par kopējo summu 12880 eiro.

Alūksnes viduslaiku pils ir valsts nozīmes arheoloģiskais un arhitektūras piemineklis. Savulaik tai bijusi nozīmīga loma Alūksnes kā apdzīvotas vietas izveidē un attīstībā, šobrīd Livonijas ordeņa pilsdrupas ir svarīga kultūrvēsturiska liecība. Lai šo objektu saglabātu arī nākamajām paaudzēm, Alūksnes novada pašvaldība ir uzsākusi nopietnu izpēti un plāno veikt kritiskāko pilsdrupu mūru posmu konservāciju, kā arī citas aktivitātes pilsdrupu attīstībai un popularizēšanai.

Izpēti vadīs arheologs Uldis Kalējs, kurš līdzīgu darbu Marienburgas pilsdrupu teritorijā ir veicis arī iepriekš. Kopā ar profesionāļiem šī vasara būs saistoša arī desmit Alūksnes skolēniem, kurus Alūksnes novada pašvaldība nodarbinās arheoloģiskās izpētes darbos Nodarbinātības Valsts aģentūras izsludinātajā skolēnu nodarbinātības projektā, tā līdzfinansējumam atvēlot 2355 eiro.

Arheoloģisko izpēti plānots veikt 10x15 metrus lielā izrakumu laukumā galvenās pils vietā līdz kādreizējam tās pagalma līmenim. Izpētes laikā visi notiekošie darbi un atklājumi tiek aprakstīti un fiksēti fotoattēlos vai zīmējumos. Senlietas un citus nozīmīgus atradumus darbu veicēji nodos Alūksnes muzejam. Savukārt noslēdzot izpēti, SIA „ARCHEO” pašvaldībai iesniegs pārskatu par paveikto un konstatēto, kā arī atzinumu par turpmāk veicamajām darbībām saistībā ar atsegtās arheoloģisko izrakumu vietas nostiprināšanu, konservēšanu un nosegšanu.

U. Kalējs uzsver, ka izvēlētais laukums, saskaņā ar vecajiem plāniem, atrodas vietā, kur tas daļēji skar iekšpagalmu, ārpusi un nedaudz arī ieejas vietu galvenajā pilī.

- Šī vieta izvēlēta tādēļ, ka ir vispiemērotākā, lai sāktu kompleksu izpēti, virzoties tālāk uz visām pusēm. Izpētes darbu sākotnējā posmā ir vairāk fiziska darba, noņemot celmus, augšējo zemes kārtu, tīrot gruvešus, taču arī tie ir vērtīgs avots, kur var atrast būvdetaļas, lodes un citas liecības no pils pastāvēšanas laika, īpaši no tās beigu posma, - norāda viņš.

Arheologs uzsver, ka jaunieši ir labi palīgi izpētes procesā, un, turpinot projektu nākamajos gados, iespējams, izpētē varētu iesaistīt arī pieaugušos.

Alūksniete Marta ir viena no desmit skolēniem, kuri šovasar vienu mēnesi pavadīs arheoloģiskās izpētes teritorijā. Jauniete atzīst, ka viņu nebiedē fiziskais darbs, kas jāveic, jo darbam motivē vēlme būt klāt un piedalīties vēsturisku liecību atrašanā, kas ļauj tuvāk iepazīt savas dzimtās pilsētas vēsturi.

Pašvaldības plānu primāri konservēt pilsdrupu mūrus, lai tos saglabātu, par pareizu atzina arī restaurācijas speciālists Rihards Platais, kurš jūlijā apmeklēja Alūksni, tikās ar pašvaldības pārstāvjiem un apsekoja pilsdrupas.

 

FOTO: Alūksnes skolēni ir gandarīti, ka kopā ar Uldi Kalēju var iesaistīties Alūksnes senvēstures pētīšanā

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv