Arhīva kalendārs

« June 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

No 7. līdz 13. jūnijam ar plašu pasākumu programmu Alūksnē svinēs 360. gadskārtu vācu tautības mācītājam Ernstam Glikam, kurš Alūksnē, senajā Marienburgā, paveica nozīmīgāko sava mūža darbu – iztulkoja Bībeli latviešu valodā un šai apkaimē izveidoja pirmās skolas Vidzemes zemnieku bērniem.

Glika dienu norises sāksies jau sestdien, 7. jūnijā ar izstādes „E. Glika darba turpinājums – grāmatniecība Alūksnē 17. – 21. gadsimtā” atklāšanu pulksten 13.00 Bībeles muzejā. Vienlaikus ar izstādi te būs iespēja iepazīties arī ar kultūrvēsturnieka Jāņa Poļa prezentāciju „E. Glika darbības periods Alūksnē Latvijas un pasaules vēstures kontekstā” un Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātes doktorantes Jolantas Višniok pētījumu „Darbības vārdi E. Glika Bībeles tulkojumā”. Šīm lekcijām aicinām pieteikties līdz 6. jūnijam Bībeles muzejā personīgi, pa tālruni 25627589 vai e-pastu: bibeles.muzejs PIE inbox PUNKTS lv.

7. jūnijā pulksten 18.00 notiks Glika dienu svinīgā atklāšana Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kur izskanēs koncerts „Dāvida dziesmas” ērģelēm, saksofonam un solo. Koncertā muzicēs Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas rektors, saksofona klases profesors Artis Sīmanis, Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Gailīte un Kristīne Adamaite ērģeļspēles pasniedzēja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Lutera akadēmijā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Kristīne Gailīte ir pazīstama Latvijas Nacionālās operas soliste, kas koncertējusi daudzviet uz pasaules opernamu skatuvēm, muzicējusi ar dažādiem Latvijas muzikālajiem kolektīviem, piedalījusies vokāli simfonisko darbu atskaņojumos, iestudējusi vairākas kamermūzikas programmas, bet 2002. gadā saņēmusi Latvijas Lielo mūzikas balvu. Izcilais saksofonists Artis Sīmanis muzicējis Latvijas radio džeza orķestrī, Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, Rīgas Festivāla orķestrī un Maskavas filharmonijas simfoniskajā orķestrī, uzstājies kā solists un viesmūziķis ar dažādiem muzikālajiem kolektīviem un par saksofonmūzikas popularizēšanu 2010. gadā apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeni. Kristīne Adamaite ir Rīgas Doma koncertērģelniece, regulāri koncertē kā soliste un sadarbojoties ar dažādiem muzikāliem kolektīviem un solistiem Latvijā, Eiropā un citviet pasaulē.

Izcilo mūziķu sniegumā koncertā dzirdēsiet Ērika Ešenvalda „Dāvida dziesmas” soprānam, saksofonam un ērģelēm, kā arī Emīla Dārziņa, Jāņa Kalniņa, Riharda Dubras, Romualda Jermaka, Uģa Prauliņa un citu komponistu skaņdarbus.

Svētdien Glika dienu norises iesāksies pulksten 11.00 ar svētku dievkalpojumu Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā, ko vadīs arhibīskaps Jānis Vanags, bet pulksten 13.00 garīgās mūzikas koncertā „Debesis ir tuvu klāt” Alūksnes novada muzikālie kolektīvi un izpildītāji būs sagatavojuši koncertprogrammu, kurā izskanēs gan pasaules klasiskās mūzikas zvaigžņu - V. A. Mocarta, L. van Bēthovena, C. Franka, Dž. Kačīni, G. F. Hendeļa, F. Mendelsona, P. Maskanji, gan arī latviešu komponistu – J. Lūsēna, R. Dubras un citu skaņdarbi.

Glika dienu norises turpināsies arī nākamnedēļ, kad pirmdien, 9. jūnijā pulksten 14.00 Alūksnes muzejā atklās izstādi „Trejdeviņi Rīgas torņi” un varēs satikt arī darbu autoru mākslinieku Klāvu Veinbahu.

Otrdien, 10. jūnijā pie ozoliem mācītājmuižas pagalmā, kurus Ernsts Gliks iestādīja kā apliecinājumu Jaunās un Vecās Derības tulkojumam, notiks sadraudzības vakars, kurā visus vienos garīgais vārds, dziesmas, mūzika, „Bībeles ceļš”, kopīga vakarēšana, ugunskurs, brīvdabas filmas un garda zupa.

No 9. līdz 14. jūnijam Alūksnē viesosies pārstāvji no Ernsta Glika dzimtās vietas - Vettinas (Vācijā) skolas. Trešdien, 11. jūnijā pulksten 10.00 Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā notiks Glika piemiņai veltīts pasākums „Gliks - Alūksnes un Vettinas skolu vienotājs”.

Ceturtdien, 12. jūnijā ikviens, kas vēlas iepazīt Glika darbību, aicināts doties organizētā ekskursijā ar autobusu „Pa Glika pēdām”. Ekskursija sāksies no Alūksnes tūrisma informācijas centra un tajā būs iespēja iepazīt vietas, kur Gliks izveidoja pirmā skolas latviešu zemnieku bērniem Vidzemē – Alūksni, Zeltiņus un Opekalnu. Ekskursijai pieteikties un saņemt sīkāku informāciju iespējams līdz 6. jūnijam tūrisma informācijas centrā, Pils ielā 25A (Bībeles muzejā) personīgi, pa tālruni 29130280, e-pastu tic PIE aluksne PUNKTS lv.

Savukārt pulksten 14.00 Alūksnes muzejā ceturtdien visi interesenti varēs tuvāk iepazīt Ernsta Glika pedagoģisko darbību lekcijā, ko sagatavojusi Glika personības un darba pētniece, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolotāja Ilona Riekstiņa.

Ceturtdienas, 12. jūnija, vakarā pulksten 19.00 Alūksnes Svētā Bonifācija Romas katoļu baznīcā Glika dienu ietvaros izskanēs vokālā pedagoga Rīgas Doma kora skolā, docētāja Latvijas Mūzikas akadēmijā, dziedoņa Jāņa Kurševa koncerts.

Piektdien, 13 jūnijā Glika dienas noslēgsies ar 9. klašu izlaidumu Ernsta Glika vārdā nosauktajā Alūksnes Valsts ģimnāzijā.

Jāuzsver, ka dalība visos Glika dienu pasākumos ir bez maksas. Sīkāka informācija www.aluksne.lv.

Pasākuma programma pieejama ŠEIT

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381502
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Pirmsjāņu dienas vakarā aicinām visus uz lielo svētku svinēšanu Strenču brīvdabas estrādē, kura pārtaps par "Silmaču" sētu! Kāzu ancuku "Silmačos" šūt ieradīsies drēbniekmeistars Dūdars, viņam pa pēdām sekos žīdu ģimenīte – pauninieks Ābrams ar dēlu Joski un šneideriene Zāra, viņus sagaidīs Bebene, Tomuļmāte un Pindacīša un skroderdienas ies vaļā – uzbruks bites, uzsprāgs krāsns, pazudīs zaļā krūze un lakatiņi, lūzīs sirdis. Taču beigās, kā allaž, viss būs labi, jo vienu kāzu vietā sanāks trīs!

22. jūnijā plkst. 20:00 uzvedums ar dančiem dziesmām pēc R.Blaumaņa lugas "SKRODERDIENAS SILMAČOS". Jautros skatus izspēlēs Strenču novada iestāžu darbinieki, J.Ziemeļnieka Strenču Tautas teātra aktieri un  Strenču novada vidusskolas skolēni. Muzicēs Strenču pūtēju orķestris, līgodziesmas dziedās jauktais koris "Rītu puse", folkloras kopa "Mežābele" un ansamblis "Liesma", dančus vedīs deju kopa "Tīne" un jauniešu deju kolektīvs.Bērniem būs iespēja vizināties ar zirgu.

Kad "Silmaču" pāri būs saprecināti,  notiks pamatīga kāju izlocīšana dančos līdz pat rīta gaismai. Plkst. 22:00  sāksies šīsvasaras jautrākā ZAĻUMBALLE, jo "BALTIE LĀČI" solījuši izdancināt ikvienu, kam vēl kājas klausa deju ritmiem. Ieeja uz izrādi un balli tikai 1,50 EUR ; Ieeja uz balli – 1,50 EUR

Lai jautrāka dancošana, protams, netrūks alus, siers un uzkodas, ko piedāvās tirgotāji. Būs iespējams iegādāties arī saldējumu un atspirdzinošus dzērienus. Lai nakts būtu gaišāka un siltāka, kursim  ugunskurus un degsim Jāņuguni.

Aiciniet savus draugus, radus un paziņas svinēt un  ielīgot Gaujas krastā, Strenčos! Uz šo pasākumu īpaši gaidīsim novada Jāņus un Līgas! Lai zied papardes, puto alus un dziesmas skan līdz saullēktam! Pēc tam varēsim atpūsties kopā ar ģimenēm, svinot Līgo svētkus un Jāņus.

Ginta Gailīte, sabiedrisko attiecību speciāliste

Informācija: 64715660;26312250, ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv 

Šajā sestdienā, 2014. gada 7. jūnijā aicinām uz Kocēnu novada Dikļiem, kur kopā svinēsim 150. gadskārtu kopš Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem! 

Pirmās dziesmu dienas mācītājs, skolotājs un literāts Juris Neikens noorganizēja 1864. gada Vasarsvētkos Dikļu mācītājmuižas parkā. Dziedāšanas svētki izauga līdz pirmajiem Vispārējiem Dziesmu svētkiem Rīgā 1873. gadā, liekot pamatus Dziesmu svētku tradīcijai.

Tai senā, gaismas pilnā vasarsvētku dienā

Jauns vārds top dzīvs un tautai nemirstību dāvā.

Skaņu balsi, raitu soli!

Neikens saucis,

Saucis vārdu -

Dziesmu svētki!

/režisors Uģis Brikmanis/

Plkst. 12.00 Dziesmu svētku promenādē notiks „Bērnu tautasdziesmu koncerts”, kurā piedalīsies Kocēnu novada un Valmieras pilsētas skolu kori.

Plkst. 14.00 Dikļu baznīcā vokālie ansambļi „Luar”, „Canto” un „Schola Cantorum Riga” un dūdinieki - Ieva Nīmane un Māris Jēkabsons aicinās uz koncertu „Latviešu psalmu dziedājumi”.

Plkst. 16.00 Dikļu pils dārzā izskanēs Baltijas valstu Mūzikas skolu stīgu orķestru koncerts ar Valmieras, Panevēžas, Ukmerges, Tartu, Kuressarres un Helsinku orķestru piedalīšanos.

Plkst. 17.30 Dikļu baznīcā notiks Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem veltīts Svētbrīdis. Piedalās Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris „Gaudeamus”.

Svētku dalībnieku Gājiens pa Neikena taku vedīs uz jaunizveidoto Dikļu dabas koncertzāli, kur plkst. 18.30 sāksies svētku koncerts. Alfrēda Kalniņa, Jāņa Cimzes, Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa, Emiļa Melngaiļa, Jāzepa Mediņa un citu latviešu kormūzikas klasiķu darbus atskaņos 50 Latvijas jauktie un vīru kori - kopā 2000 dziedātāju. Koncertā piedalīsies arī soliste Inga Šļubovska, NBS Štāba orķestris un dejotāji no Valmieras puses.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Jānis Petrovskis, režisors Uģis Brikmanis.

Skatītāju zona paredzēta arī pļavā pie dabas koncertzāles, kur būs iespēja sēdēt uz līdzi paņemtajām segām.

Plkst. 20.30 zaļumballi spēlēs NBS Štāba orķestris, „Iļģi” un „Bellacord”.

Ieeja bez maksas.

Pasākumus, kas veltīti 150. gadadienai kopš Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos, rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Kocēnu novada dome.

Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem – 150 reklāmas klips.

Par Dziedāšanas svētku vēsturi:

Dikļi ir izsenis apdzīvota vieta un ieņem izcilu vietu latviešu kultūras vēsturē, jo tieši šeit notikuši pirmie latviešu novada Dziedāšanas svētki un spēlēta pirmā teātra izrāde latviešu valodā.

Dikļu baznīcā un draudzē no 1857. līdz 1867. gadam par mācītāju kalpoja Juris Neikens, talantīgs skolotājs, izglītības darba organizators, ievērojams literāts.

2014. gadā aprit 150. gadskārta kopš pirmajām dziesmu dienām Dikļos - Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumiem, kad 1864. gada Vasarsvētkos Dikļu mācītājmuižas parkā Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai. Dziesmu dienas pasākumā Dikļos no apkārtējiem Vidzemes pagastiem piedalījās seši vīru kori no Dikļiem, Lielsalacas (Salacgrīvas), Limbažiem, Mazsalacas, Rūjienas un Straupes, kā arī bērnu koris ar 120 dziedātājiem rīta cēlienā. Pakalns, kurā svētkos izvietojās kori, vēlāk ieguva Neikenkalna nosaukumu.

Pirmie Dziedāšanas svētki Dikļos izauga līdz pirmajiem Vispārējiem Dziesmu svētkiem Rīgā 1873. gadā, kuros piedalījās arī Dikļu vīru koris.

Atzīmējot Vispārējo latviešu Dziesmu svētku simtgadi, 1973. gadā Neikenkalnā atklāja piemiņas akmeni pirmajiem novada Dziesmu svētkiem. 1984. gadā Dikļos tika atklāta pirmo novada Dziesmu svētku ekspozīcija, ko izveidoja vēsturnieks Tālis Pumpuriņš. 2014. gadā ekspozīciju pilnveidojis Alberts Rokpelnis.

Šobrīd blakus Neikenkalnam izveidota dabas koncertzāle – mūsdienīga dabas un mākslas sinerģija, kas izceļ Dikļu kultūrvēsturisko nozīmi kā Dziesmu svētku šūpulim.

Leģendārais Dziesmu svētku goda virsdiriģents, kultūras darbinieks, pedagogs un publicists Roberts Zuika ir teicis: "Dziesmu svētki ir mūsu testaments, novēlējums neskaitāmās paaudzēs. Dziesmu spēks jānodod tālāk jaunatnei, jo vienīgi atdotais paliek. Dziesmu svētki nav tikai priecāšanās. Tie ir mūsu tautas bagātību novēlējums visaugstākajā līmenī, lai pastāvētu mūsu tauta, valoda un valsts. Lai mēs nepazaudētu sirdsapziņu un pašcieņu."

 

Informāciju sagatavoja
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv  

Novērtē fotokonkursā „Burtnieku novada ainavas” iesūtītās fotogrāfijas! Dodies uz kādu no Burtnieku novada interneta vietnēm – mājas lapu www.burtniekunovads.lv, lapu portālā Draugiem.lv vai lapu portālā Facebook.com – un nobalso par savu iecienītāko fotogrāfiju. Balsošana norisinās līdz 20. jūnijam. Par uzvarētājām tiks atzītas trīs fotogrāfijas, kas iegūs vislielāko balsu skaitu – pa vienai katrā interneta vietnē, bet starp balsotājiem tiks izlozētas trīs pārsteiguma balvas!

Aprīlī un maijā ikviens Burtnieku novada iedzīvotājs un novada viesis bija aicināts piedalīties fotokonkursā „Burtnieku novada ainavas”, iesūtot tagad vai agrāk uzņemtus fotoattēlus ar Burtnieku novada dabas objektiem un ainavām dažādos gadalaikos. Savu dalību konkursā pieteica 14 fotogrāfi ar kopskaitā 46 Burtnieku novada ainavām. Šie darbi nu tiek nodoti vērtēšanai.

Balsot par fotokonkursā iesūtītajām fotogrāfijām iespējams trīs dažādos veidos:

Katrā interneta vietnē balsotāju vidū tiks izlozēta viena pārsteiguma balva, tādēļ neaizmirsti kļūt par lapas sekotāju vai atstāt savu kontaktinformāciju. Fotokonkursa uzvarētāju un balsotāju apbalvošana notiks 28. jūnijā Burtnieku novada svētkos, kas šogad norisināsies Ēvelē.

 

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631
E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

2014. gada 14. jūnijā Novadu dienu ietvaros notiks tautasdziesmu konkurss „Dziedi Latvijai!”, kurā ikvienam būs iespēja nodziedāt savu mīļāko tautasdziesmu tai atbilstošā vidē – Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

„Klausītāji garantēti, un veiksmīgākie priekšnesumi tiks apbalvoti,” aicina Latvijas Nacionālā kultūras centra folkloras eksperte Gita Lancere.

Pieteikšanās konkursam līdz 11. jūnijam, aizpildot elektronisku anketu Latvijas Nacionālā kultūras centra mājaslapā.

No 2014. gada 13. līdz 15. jūnijam Rīgā Esplanādē un Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā otro reizi notiks Novadu dienas, kur būs iespēja iepazīt un izbaudīt Latvijas novadu daudzveidību. Pasākumā piedalīsies folkloras kopas, etnogrāfiskie ansambļi, lauku kapelas, amatnieki un tautas lietišķās mākslas meistari no visiem Latvijas novadiem.

 „Novadu dienu 2014” programma

13. jūnijs Esplanādē

18.00   Ziņģu vakars ar sadziedāšanos                                                                                          

 

14. jūnijs Brīvdabas muzejā

12.00-16.00          Novadu programmas Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales sētās

12.00                      Rotaļu rīts ar „Rotaļnieku” un „Tarkšķiem” pie Priedes kroga

12.00                      Rotāšana muzeja pakalnos

13.00                      Tautasdziesmu konkurss „Dziedi Latvijai!”

14.00                      Darba dziesmas Zemgales sētā

15.00                      Viena dziedātāja dziedātas dziesmas Vidzemes sētā

16.00                      Pasākuma „Satiec savu meistaru” noslēgums Rietumu estrādē

17.00                      Kāzu dziesmas un apdziedāšana

 

15. jūnijs Brīvdabas muzejā

11.00                     Garīgās dziesmas Usmas baznīcā dzied Briežuciema un Suitu sievas

12.00 – 15.00       Novadu programmas Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales sētās

13.30                      Zāļu spēka dziesmas Zemgales sētā

14.00                      Jāņu ielīgošana Vidzemes sētā

16.00                      Noslēguma koncerts „Dižais Līgo” pie Vidzemes pūnītes

Novadu dienas tiks rīkotas sadarbībā ar saldumu fabriku Laima, kas, apliecinot Latvijas skaistumu, radījusi jaunu, Novadu kārbu kolekciju. Tā aicina apzināt Latvijas novadu skaistumu un tās būtība tiks atklāta Novadu dienu laikā Brīvdabas muzejā.

Kolekcija ir aicinājums apzināties, ka Latvija nav tikai Rīga, un gūt elpu aizraujošu baudījumu Latvijas novados. „Izprotam, ka ar savu darbu varam atbalstīt arī citu nozaru kā tūrisma un kultūras darba sekmēšanu. Novadu kārbu kolekciju veltām šim mērķim,” atzīst Rolands Gulbis, AS Laima valdes priekšsēdētājs.

Novadu dienas rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju un Latvijas Folkloras biedrību.

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

13. jūnijā pirmo reizi Latvijā viesosies Gabriels Prokofjevs. Prokofjevs līdz šim daudz ir sadarbojies ar mūsdienu horeogrāfiem, veidojot laikmetīgo deju projektus. Cēsīs būs skatāma dejas izrāde „Kauciens” (izrāde tapusi 2013. gadā). Izrādes horeogrāfs ir Eiropā dzīvojošais amerikāņu meistars Moriss Kozijs, un izrādes pasūtītājs - Lucernas balets. Prokofjevs un Kozijs atzīst, ka izrādes veidošanas impulss gūts no pēdējo gadu sociālpolitiskajiem nemieriem pasaulē, no TV ziņās redzamajiem protestiem, cīņām, revolūcijām un izmisīgajiem centieniem izmainīt represīvas valsts iekārtas, kā arī no šo notikumu izraisītajām emocijām – izmisuma, cerībām, sāpēm un vilšanās. Pētot plašāk sacelšanās tēmu, Moriss Kozijs atrada Alena Ginsberga dzejoli “Kauciens”, kura virsraksts kļuva par izrādes nosaukumu. Muzikālā partitūra veidota, izmantojot elektroniku un datortehnoloģijas. Moriss Kozijs bijis vadošais dejotājs slavenajā Viljama Forsaita baleta trupā, patlaban strādā kā horeogrāfs un laikmetīgā baleta repetitors daudzviet pasaulē.

Video: http://youtu.be/x4HGbDtO_Io un http://youtu.be/mZYfbvcpyHg

Biļetes: Biļešu paradīzes kasēs http://www.bilesuparadize.lv/events/event/34556

14. jūnijā Vidzemes koncertzālē „Cēsis” uzstāsies japāņu horeogrāfa Jukio Suzuki dejas kompānija ar izrādi "Valsis". Jukio Suzuki pievērsies buto kopš 1997. gada, uzsākot mācības Asbestos House buto studijā. 2000. gadā nodibinājis kompāniju Yukio Suzuki company KINGYO. Japānā plaši izrādītie Jukio Suzuki dejas darbi ignorē vispāratzītos ķermeniskās izteiksmes veidus, pievēršoties konkrētu dejotāju raksturīgo īpašību maksimālam kāpinājumam. Veidojis horeogrāfijas arī Tokyo City Ballet kompānijai, vadījis buto meistardarbnīcas, piedalījies vairākos nozīmīgos festivālos: Asia Dance Conference, Hong Kong Art Festival, TBA Festival (ASV), Dance Triennale TOKYO, Sibiu International Theatre Festival (Rumānija). Jukio Suzuki saņēmis daudzas atzinības un balvas: skatītāju balvu Toyota Choreography Awards (2005), Grand prix Toyota Choreography Awards par izrādi „Confronting Silence” (2008), kā arī iekļauts konkursa Danse Elargie 10 nominantu sarakstā Theatre de la ville, Parīzē (2012).

Video: http://vimeo.com/91676237

Biļetes: Biļešu paradīzes kasēs http://www.bilesuparadize.lv/events/event/36067 

14. jūnijā, no plkst. 15.00 līdz 16.30, pasaulē slavenā horeogrāfa Morisa Kozija meistarklase Vidzemes koncertzālē „Cēsis”. Kozijs astoņus gadus ir bijis vadošais dejotājs slavenā Viljama Forsaita baleta trupā Frankfurtē. Dejojis arī Klīvlendas, Pensilvānijas, Kanādas nacionālajā baletā un kā vadošias dejotājs ir bijis arī Gēteburgas baletā Zviedrijā.

Video: http://youtu.be/avxnRnGYCic

Meistarklases dalības maksa EUR 8

Vidzemes koncertzāle "Cēsis" ir reģionālas nozīmes daudzfunkcionāls mākslas centrs, par kura izveidi pateicamies Cēsu novada domei, Latvijas Kultūras ministrijai, Valsts Kultūrkapitāla fondam un Eiropas Reģionālās attīstības fondam.

 

Mediju kontaktiem
Sanita Ozoliņa
Vidzemes koncertzāles „Cēsis”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
sanita.ozolinja PIE gmail PUNKTS com
Mob. 26323463

Šovasar aprit 150. gadskārta kopš pirmajām dziesmu dienām Dikļos - Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumiem, kad 1864. gadā Dikļu mācītājmuižas parkā (tagad Neikenkalnā) draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai.

Pagājušā gada jūnijā Neikenkalnā ar dziesmām un Kocēnu novada pašdarbības kolektīvu talku tika nojaukta vecā estrāde, lai tās vietā taptu jauns, Latvijā vēl nebijis projekts - dabas koncertzāle. Veiksmīgi noslēgušies apjomīgie darbi, lai šo sestdien, 7. jūnijā, jaunizveidotajā dabas koncertzālē, kas izceļ Dikļu kultūrvēsturisko nozīmi kā Dziesmu svētku šūpulim, varētu norisināties vērienīgais Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai veltītais pasākums.

Dikļu dabas koncertzāles projektētājs ir arhitekts Uģis Šēnbergs, kurš par projektu stāsta: “Gan koristu, gan skatītāju rindu sengrieķiskais amfiteātris no trim debess pusēm ieskauj gan Mazbriedes upi, gan skatuvi. Amfiteātra skatuves grīda novietota ielejā, uzsverot saiešanas kalna tūkstošgadīgo nozīmību. Milzu simtgadīgais ozols mežā pretī teātra skatuvei - kā atzinības žests tautasdziesmai. Grīda no Vidzemes egles koka - kordziedāšanas un tautas deju, Dziesmu svētkiem un profesionālu kolektīvu izrādēm Jāņu, Vasaras svētkiem, zaļumballēm. Rietošs saulriets kā dabas scenogrāfijas sastāvdaļa vakara koncertam. Simts metru platais ūdens spogulis starp dziedātāju un skatītāju kalpos kā akustisks skaņas pastiprinātājs, ņemot vērā valdošo vēju, stādījumu, terašu un nogāžu ietekmi.”

Šī gada janvārī Kocēnu novada dome pieņēma lēmumu noteikt Dikļu dabas koncertzāles būvniecību par Kocēnu novada pašvaldības 2014. gada prioritāro investīciju projektu.  Kopējās Kocēnu novada domes izmaksas, īstenojot dabas koncertzāles izveides projektu, ir 250 000 EUR. Būvdarbus veica SIA “Ekers”.

Dabas koncertzāle ir veidota atšķirīga no līdz šim pierastām šāda veida estrādēm lauku teritorijās - ar saudzīgu ekoloģisku būvniecību, izmantojot dabiskus, atjaunojamus elementus un materiālus (ūdens, zeme, koks, dzīvžogi). Vietas unikālās akustiskās īpašības veidotas ar ūdens spoguli, koka konstrukcijām, esošiem parka stādījumiem, terasēm un nogāzēm. Gan skatuve, gan amfiteātris ietver daudzfunkcionalitātes ideju - skatuvei paredzētas divas maināmas iespējas, kuras izmantojamas gan apjomīgo Dziesmu svētku pasākumu nodrošināšanai un ap 3000 dziedātāju un skatītāju uzņemšanai, gan jau ierasto ikdienas kultūras pasākumu rīkošanai - brīvdabas uzvedumiem, koncertiem, dažādiem svētkiem, zaļumballēm. Īpaši lielu pasākumu gadījumos dabas koncertzālē varēs uzņemt līdz pat 5000 dalībnieku un skatītāju. Projektā rasts racionāls līdzsvars starp labu redzamību, dabisko akustiku, estrādes konstrukciju fizisko apjomu, arhitektonisko risinājumu, apkārtējo ainavas mērogu parka kultūrvēsturiskajā kontekstā.

Latvijas Nacionālais kultūras centrs Kocēnu novadam ir uzticējis XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV deju svētku galvenā mākslinieka Ivara Mailīša vides objektu "Sidraba birzs vainags", kas svētku laikā bija centrālais objekts Rīgas centrā, bet šogad pavasarī tika uzstādīts pie Neikenkalna blakus jaunajai Dabas koncertzālei Dikļos. “Sidraba birzs vainags” otrās kārtas ietvaros tiks veidota par Skaņu birzi jeb dabas ērģelēm.

Sestdien, 7. jūnijā, ikviens ir aicināts doties uz Kocēnu novada Dikļiem, lai savām acīm ieraudzītu iespaidīgo dabas koncertzāli, izjustu īpašo svētku atmosfēru un vērotu grandiozā pasākuma “Dziedāšanas svētkiem – 150” norises.

Pasākumus, kas veltīti 150. gadadienai kopš pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos, rīko Kocēnu novada dome un Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Visi pasākumi – bez maksas. Ar programmu var iepazīties Kocēnu novada domes interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv.

Kocēnu novada dome izsaka īpašu pateicību svētku koncerta mākslinieciskajam vadītājam Jānim Petrovskim un režisoram Uģim Brikmanim, māksliniekam, scenogrāfam Ivaram Mailītim, dabas koncertzāles projekta autoram Uģim Šēnbergam, Latvijas Nacionālajam kultūras centram, kultūras ministrei Dacei Melbārdei, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam, Inārai Blūmai, Larisai Stivriņai, z/s “Sēnītes” saimniekiem Jānim un Rotai Dalkēm, SIA “Ekers”, SIA “Vidzemes energoceltnieks”, SIA “Meltekss”, Dikļu evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzei, SIA “ZAAO”, SIA “Valmieras ūdens” A/S “Dikļu pils”, Zemessardzes 22.kājnieku bataljonam, Valmieras mūzikas skolai. Paldies visiem Kocēnu novada iedzīvotājiem, kuri piedalījās Neikenkalna teritorijas sakopšanā, tāpat arī Dikļu iedzīvotājiem, kuri papildus spēkus ieguldījuši savu privāto teritoriju sakopšanā.

Foto: Kocēnu novada domes arhīvs

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sestdien, 7. jūnijā, Kocēnu novada Dikļos norisināsies vērienīgais pasākums "Dziedāšanas svētkiem – 150" ar vairākām programmas daļām.

Kā zināms no vēstures avotiem, Dziesmu diena Dikļos notika 1864. gada trešajos Vasarsvētkos Dikļu mācītājmuižas dārzā, kurā no apkārtējiem Vidzemes pagastiem piedalījās seši vīru kori no Dikļiem, Lielsalacas (Salacgrīvas), Limbažiem, Mazsalacas, Rūjienas un Straupes, kā arī bērnu koris ar 120 dziedātājiem rīta cēlienā. Un arī šogad 7. jūnijā grandiozo pasākumu ieskandinās 120 skanīgas bērnu balsis, kad plkst. 12.00 Dikļos Dziesmu svētku promenādē notiks bērnu tautasdziesmu koncerts.

Koncertā uzstāsies kori no Jura Neikena Dikļu pamatskolas (vadītāja Gunta Zvirbule), Rubenes pamatskolas (vadītāja Anita Laicāne), Kocēnu pamatskolas (vadītājs Renārs Veličko), Valmieras sākumskolas (vadītāja Larisa Stivriņa), Valmieras ģimnāzijas (vadītājs Renārs Veličko) un Valmieras mūzikas skolas jaunāko klašu koris (vadītāja Marika Rolmane).

Arī šis koncerts, tāpat kā visas pasākuma “Dziedāšanas svētkiem  - 150” norises, būs bez ieejas maksas. Pasākumus, kas veltīti 150. gadadienai kopš Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos, rīko  Kocēnu novada dome un Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Ar pasākuma “Dziedāšanas svētkiem – 150” programmu var iepazīsies Kocēnu novada domes interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sestdien, 14. jūnijā, aicinu uz Melānijas Vanagas muzeju, kur atklāsim muzeja virtuālo ekspozīciju "ESI PATS!".

28.jūnijā, sestdien, Gulbenē notiks vairāki velo pasākumi visai ģimenei. Plkst.11:00 tiks dots starts amatieru velo sacensībām „Gulbenes velo 2014”. Būs veiklības brauciens bērniem „Gjensidige velo”, kuros jaukas pārsteiguma balvas ir sarūpējusi apdrošināšanas akciju sabiedrība „Gjensidige Baltic”. Kā viena no izzinošām aktivitātēm būs komandu eko - velo orientēšanās pa pilsētu „Kas labi domā, tas gudri dara!”, kurā var piedalīties gan komandas (līdz četriem cilvēkiem), gan individuāli braucēji.

Tāpat ikviens tiek aicināts laicīgi domāt par sava velosipēda izdaiļošanu, jo plānots netradicionālo velosipēdu konkurss - parāde „Velo un Mode”. Šajā konkursā uzvarētāji būs izdomas bagātākie velo braucēji, kuri savus velosipēdus būs pārvērtuši savdabīgos modes objektos.

Velo svētkos PARTYBIKE “KĀRLĪTIS” (Rīga) piedāvās vizināšanos pa Gulbenes pilsētu  - tas ir liels kājminams aparāts uz riteņiem, un uz priekšu brauc cilvēkiem minot tā pedāļus. Uz Partybike ir 14 vietas, no kuriem 8 min pedāļus. Pārējie 6 atpūšas ērtos krēslos. Brauciena laikā var mainīties ar vietām, tā lai visi ir gan atpūtušies, gan minušies!

Velo dienas laikā būs iespēja baudīt gardo mājas saldējumu no z/s„Jaundimdāni” savukārt apbalvošanas ceremonijas laikā mūs priecēs jauniešu folkmūzikas grupa „Rikši” (Rēzekne) ar koncertu.

Sacensību un braucienu nolikumi apskatāmi Gulbenes novada tūrisma portālā: www.visitgulbene.lv

Informāciju sagatavoja:
Pašvaldības aģentūras
„Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”
Kolektīvs

 

Pasākums tiek organizēts projekta „Globālās izglītības sabiedrības veidošana” ietvaros (Līguma Nr. DCI-NSAED/2012/287-929). Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu.

 „Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienībai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu”.

 

8.augustā plkst.23.00 Valmieras estrādē norisināsies Latvijā vēl nebijis interaktīvs koncertuzvedums ar maģiskiem specefektiem un trīsdimensiju sajūtām „Gadalaiki”. Tā laikā uz skatuves vienkopus tiks savienotas visas dabas stihijas, kas vīsies cauri četriem gadalaikiem.

Skatītāji varēs sajust sniegu, kas pēkšņi snigs vasarā, izbaudīt vētrai līdzīgu vēju, kas pāršalc estrādi, maģiskus ūdens un uguns priekšnesumus. Ikvienu aizraus efekti, kas simbolizēs gadalaiku maiņu un cilvēku attiecības. Radiovadāmi gājputni vēstīs par rudeni un lidināsies virs skatītāju rindām, zorba bumbas ar māksliniekiem tajās, uguns strūklakas, barokāla uguņošana un vēl daudz citu efektu nojauks robežu ar realitāti un dos skatītājiem neaizmirstamus, vizuāli baudāmus pārdzīvojumus.

 Koncertuzvedumā piedalīsies visiem pazīstami un mīlēti mākslinieki – operdziedātāja Sonora Vaice, džeza dziedātājs Daumants Kalniņš, soul mūzikas dziedātāja Anmary, estrādes dziedātājs Andris Ērglis, kā arī gaisa akrobāti un dejotāji. Skanēs latviešu, krievu un pasaules hiti, kas būs tuvi dažādām apmeklētāju gaumēm.

Koncertuzveduma režisors – Valdis Pavlovskis, horeogrāfe – Ieva Kemlere, scenogrāfe – Maija Jansone, mūzikas aranžētājs – Juris Kristons, specefektu vadītājs – Ilmārs Āboliņš, projekta producente – Ieva Šteinberga un projekta direktors – Intars Gegusts.

Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas „Biļešu paradīzes” kasēs, elektroniski www.bilesuparadize.lv, kā arī Valmieras Kultūras centra kasē. Biļešu cena: 4 EUR, 5 EUR, 6 EUR un 7 EUR.

Atlaides: Valmieras kultūras kartes īpašniekiem – 1 EUR no biļetes cenas, skolēniem līdz 12 gadu vecumam – biļetes cena 4 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas, neaizņemot sēdvietu.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

 

 

Valkas pagasta saieta namā „Lugažu muiža” sadarbībā ar Valkas pagasta bibliotēku 13. jūnijā atzīmēs Valkas pagasta 105.gadu jubileju.

Plkst.18.00 tiks atklāta izstāde „Stiprs tas, kam stipras saknes”. Izstāde veltīta Valkas pagasta 105.gadu jubilejai, tajā būs apskatāmas Valkas mākslas skolas audzēkņu prakses - plenēra dabā izstāde „Iepazīsti Valkas pagastu!” Mākslas skolas audzēkņi savos darbos ir atainojuši dabas skatus, ēkas no Valkas pagasta - Lugažu, Sēļu, Pedeles un Zīles ciema.

Izstādē varēs arī iepazīties ar Valkas pagasta vēstures materiāliem un fotogrāfijām no dažādiem laika posmiem un notikumiem Valkas pagastā. Ieeja brīva

Ap plkst. 18.45 veidosim atmiņu parku, stādot ozolus muižas parkā.

Plkst. 20.00 Valkas pagasta amatierteātra „Rūdis” pirmizrāde pēc R.Blaumaņa stāsta motīviem „Paradīzē”. Ieejas maksa EUR  0,50 .

 

Informāciju sagatavoja:
Evija Smane, saieta nama “Lugažu muiža” vadītāja

 

Cēsnieku balsojumā par vārdu došanu pilsētas melnajiem gulbjiem izvēlēti vārdi Katrīna un Grāfs.

Putnu pāris, kas jau kopš aprīļa nogales mitinās Maija parkā, pašā Cēsu centrā, nu ticis pie vārdiem. Kopumā tika iesūtīti 30 vārdu varianti, no kuriem 230 cilvēku balsojumā par piemērotāku tika atzīti Katrīna un Grāfs.

Kā norāda uzvarējušā varianta autore Daiga Janševska, kura nu kļuvusi par gulbju krustmāti, “man bija svarīgi, lai vārdi būtu saistīti tieši ar Cēsīm”, skaidrojot, ka Katrīna izvēlēta par godu Cēsu viduslaiku patronesei Svētajai Katrīnai, savukārt Grāfs esot atsauce uz fon Zīversu dzimtu, kas uzcēla Cēsu Jauno pili.

Par šo variantu kopumā tika atdotas 52 balsis.

“Man ir prieks, ka cēsnieki izvēlējušies vārdus, kas lieliski raksturo mūsu pilsētas bagāto vēsturi, vienlaikus saglabājot cēlu skanējumu arī mūsdienās,” gandarījumu pauž Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Jau ziņots, ka pilsēta iegādājās jaunu gulbju pāri, jo iepriekšējā gulbju pāra mamma neizturēja cīņu ar vīrusu, bojā ejot arī mazuļiem. Vecais melnais gulbis Zigfrīds, pēc pavasarī pārciestajiem pārdzīvojumiem, šobrīd izmitināts Avotu ielejas parka lielajā dīķī, kur Cēsu novada pašvaldības Komunālā nodaļa jau viņam sagatavojusi un iekārtojusi mājvietu.

Tāpat kā pārējos gulbjus arī Zigfrīdu pieskata, baro un apkopj ZS „Kliģēni” speciālisti, kā to paredz pašvaldības noslēgtais līgums.

Informāciju sagatavoja: Cēsu novada pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītājs Kārlis Pots
karlis.pots PIE dome.cesis PUNKTS lv +371 27885220; +371 64121677 Cesis.lv

 

2014. gada 14. jūnijā Rūjienā, vietā ar senām un bagātām tautas muzicēšanas tradīcijām, notiks XVII Latvijas Tautas mūzikas svētki. Pasākumā piedalīsies tautas mūzikas ansambļi un lauku kapelas no visiem Latvijas novadiem, kā arī viesi – ermoņiku spēlmaņi no Igaunijas.

„Tautas mūzika allaž ir bijusi viens no spēka avotiem, kas ļāvis gan priecāties un svinēt dzīvi, gan arī izturēt pārbaudījumus. Kā veltījums komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā skanēs Sibīrijas ceļos dziedātās dziesmas, bet lielajā koncertā godināsim slaveno novadnieku Ādamu Ori ar viņa „Meldermeitiņu” apvienotā orķestra skaņās,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas mūzikas eksperts Ilmārs Pumpurs.

No plkst. 14.00 notiks amatnieku darbu izstāde-tirdziņš un svētku ieskaņu koncerti Rūjienas pilsētas ielās un laukumos, savukārt plkst. 19.00 XVII Latvijas Tautas mūzikas svētku lielais koncerts Rūjienas pilsētas laukumā.

Ieeja pasākumos bez maksas.

Svētkos piedalās Aizkraukles kultūras nama folkloras kapela „KARIKSTE”, Viļānu kultūras nama lauku kapela „BUMBURNEICYS”, Rencēnu kapela „ROTA”, Tukuma pilsētas kultūras nama tautas mūzikas ansamblis „DANČU SPĒLE”, kapela „MALTA”, Kārsavas Mūzikas un mākslas skolas kapela „DIMDARI”, Saldus kapela „STROPS”, Karksi Nuijas kapela no Igaunijas, Lodes kapela „KRASTMALIEŠI”, kapela „RŪVENAS AURE” un Naujenes Mūzikas un mākslas skolas tautas mūzikas ansamblis.

XVII Latvijas tautas mūzikas svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Rūjienas novada domi un Rūjienas kultūras namu.

Informāciju sagatavoja:
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

13.jūnijā plkst.14:00 pie Gulbenes dzelzceļa depo SIA „Gulbenes-Alūksnes bānītis” un Gulbenes novada dome aicina apmeklēt tvaika lokomotīves „Gr-319” vārda došanas svētkus. Lokomotīvei vārds jau ir izraudzīts – „Ferdinands” – par godu vācu grāfam un inženierim Ferdinandam Cepelīnam. Pasākumu apmeklēs arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss un VAS "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis.

1951.gadā Vācijā ražotā šaursliežu tvaika lokomotīve „Ferdinands” uz Gulbeni atceļoja 2007.gadā no Lavasāres dzelzceļa muzeja Igaunijā, bet tās restaurācija uzsākta 2008.gadā.

„Restaurācijas darbi tika uzsākti pirms 6 gadiem. Tos veic SIA „Gulbenes-Alūksnes bānītis” darbinieki. Pašreizējā sadarbības līguma nosacījumi paredz, ka „Ferdinands” pie mums būs līdz 2018.gadam, kad to nodosim atpakaļ Lavasāres muzejam, bet atpakaļ saņemsim tvaika lokomotīvi „Kč-4-332” jeb „Marisu”, kuru mēs restaurējām 2005.gadā,” informē SIA „Gulbenes-Alūksnes bānītis” vadītājs Aldis Kreislers.

Mazbānīša entuziasts un nodibinājuma „Latvijas Industriālā mantojuma fonds” valdes priekšsēdētājs Andris Biedriņš stāsta, ka vārds „Ferdinandam” tika izraudzīts jau sen.

„Iepriekšējai tvaika lokomotīvei „Marisa”, kura bija mazāka, zaļa, piešķīrām Vecgulbenes muižas barona fon Volfa sievas vārdu. Taču „Ferdinands” ir lielāks, melns un masīvs. Tam noteikti vajadzēja dot nopietna vīrieša vārdu. Tā kā bijām aizsākuši Vecgulbenes muižas tēmu, tad nolēmām, ka šo lokomotīvi godāsim grāfa Ferdinanda Cepelīna vārdā,” stāsta A.Biedriņš.

Grāfs fon Cepelīns (1838.-1917.), konstruktors, uzņēmējs un dirižabļu ražošanas izveidotājs esot bijis vienmēr gaidīts viesis sievas brāļa Vecgulbenes muižā. Runā, ka viņa ražotais dirižablis lidojis arī virs Vecgulbenes muižas teritorijas.

Tvaika lokomotīves inaugurācijas svētkus apmeklēs arī vairāki ārzemju viesi un augstas amatpersonas no Lielbritānijas, Nīderlandes, Igaunijas un Lietuvas, kuri 14.jūnijā piedalīsies starptautiskā konferencē „Tūrisms un kultūrvēsturiskie dzelzceļi” par pieredzi kultūrvēsturisko dzelzceļu izmantošanā.

Foto autors: Andris Biedriņš.

Informāciju sagatavoja:
Gunta Krevica,
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada dome

T.26191107, e-pasts: gunta.krevica PIE gulbene PUNKTS lv

 

2014. gada 14. jūnijā Rūjienā, vietā ar senām un bagātām tautas muzicēšanas tradīcijām, notiks XVII Latvijas Tautas mūzikas svētki. Pasākumā piedalīsies tautas mūzikas ansambļi un lauku kapelas no visiem Latvijas novadiem, kā arī viesi – ermoņiku spēlmaņi no Igaunijas.

„Tautas mūzika allaž ir bijusi viens no spēka avotiem, kas ļāvis gan priecāties un svinēt dzīvi, gan arī izturēt pārbaudījumus. Kā veltījums komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā skanēs Sibīrijas ceļos dziedātās dziesmas, bet lielajā koncertā godināsim slaveno novadnieku Ādamu Ori ar viņa „Meldermeitiņu” apvienotā orķestra skaņās,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas mūzikas eksperts Ilmārs Pumpurs. 

No plkst. 14.00 notiks amatnieku darbu izstāde-tirdziņš un svētku ieskaņu koncerti Rūjienas pilsētas ielās un laukumos, savukārt plkst. 19.00 XVII Latvijas Tautas mūzikas svētku lielais koncerts Rūjienas pilsētas laukumā.

Ieeja pasākumos bez maksas. 

Svētkos piedalās Aizkraukles kultūras nama folkloras kapela „KARIKSTE”, Viļānu kultūras nama lauku kapela „BUMBURNEICYS”, Rencēnu kapela „ROTA”, Tukuma pilsētas kultūras nama tautas mūzikas ansamblis „DANČU SPĒLE”, kapela „MALTA”, Kārsavas Mūzikas un mākslas skolas kapela „DIMDARI”, Saldus kapela „STROPS”, Karksi Nuijas kapela no Igaunijas, Lodes kapela „KRASTMALIEŠI”, kapela „RŪVENAS AURE” un Naujenes Mūzikas un mākslas skolas tautas mūzikas ansamblis.

XVII Latvijas tautas mūzikas svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Rūjienas novada domi un Rūjienas kultūras namu.

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

Valkas novada dome Jāņa Cimzes godināšanas un viņa darbības popularizēšanas nolūkā izdevusi kompaktdisku „Jānim Cimzem- 200”. Diskā retrospektīvā veidā ar kora mūziku ir parādīta Jāņa Cimzes daiļrade kultūras mantojuma nolūkā.

Repertuārā iekļautās tautasdziesmu apdares var iedalīt nosacīti trīs grupās, kuru starpā ir gan Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos skanējušas Jāņa Cimzes tautasdziesmu apdares, gan plašu atzinību neieguvušas latviešu tautasdziesmu apdares.

Kā sava veida pateicība par ieguldīto darbu latviešu tautasdziesmas un kormūzikas attīstībā, kā arī skaista dāvana 200. jubilejā, skaņu ieraksta repertuāra noslēgumā ir trīs mūsdienu komponistu- R.Paula, M.Brauna, S.Mences (šī brīža latviešu tautai zīmīgu skaņražu) skaņdarbi Jāņa Petera īpaši šim notikumam radītā dzejas ciklā „Stiprā pils- Dziesmu rota”, kas pirmatskaņojumā skanēja  latviešu un igauņu dziesmu dienā ‘Cimzes kods”  31.maijā Valkas brīvdabas estrādē.

CD papildināts latviešu un angļu valodā ar Valkas novadpētniecības muzeja speciālistes Ligitas Drubiņas informāciju par UNESCO  svinamo dienu kalendārā iekļautā Jāņa Cimzes darbību.

Dziesmu izpildītājs kompaktdiskā, kā arī pirmatskaņojumus dziedāja XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku Lielās balvas ieguvējs, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris SÕLA (diriģents Kaspars Ādamsons).

Finansiāls atbalsts: Valsts Kultūrkapitāla fonds, SIA „Valmiermuižas alus”, AS „Latvijas valsts meži”, Vidzemes plānošanas reģions.

CD „Jānim Cimzem – 200” pieejami plašākai publikai Valkas Tūrisma birojā un Valkas novadpētniecības muzejā.

Informāciju sagatavoja:
Līga Lāne,
Valkas novada domes kultūras darba organizatore,
22042722

Ar aizraujošu svētku programmu, nebijušiem pasākumiem aicinām lielus un mazus uz „Ceļinieku lustēm Smiltenē”, kur savu 55 gadu jubileju ar mums kopā svinēs ceļu un tiltu būves uzņēmums „ 8 CBR ”! Smiltene allaž bijusi bagāta ar daudzu gadu garumā izbūvētām ielām, ceļiem, tiltiem, dzīvojamām mājām un sabiedriskām celtnēm. Svētkos būs iespēja vērot ceļu tapšanas šovu, ceļu būves tehnikas parādi, Ghetto Games sacensības, Jāņa Rozīša Streetbike Freestyle šovu, motociklistu parādi, ienirt amatnieku tirdziņā un veldzēt dvēseli Laimes festivālā!

Programma

9.45 Smiltenes pūtēju orķestris modina pilsētu Baznīcas tornī

Pie Lietišķās mākslas studijas 10.00 – 16.00

Aicinām pirkt un pārdot gribētājus, radošus, dzīves mākslas baudītājus! Atradīsiet sev daudz interesanta un saistoša : ienirt amatnieku tirgū, sev un Pasaulei pateikt – Es esmu Laimīgs, piedalīties „Fazer” dzīvesprieka darbnīcā, izkalt savu laimes pakavu, iegūt jaunas zināšanas par zāļu tējām, mieloties novadu konkursā „Siera saldā torte”, izbaudīt mirkli, satikt savējos vai vienkārši lieliski pavadīt laiku ar smilteniešiem un viesiem!

10:00 – 15:00 Amatnieku tirgus

10:00 Svētku atklāšana kopā ar Smiltenes koriem un mazajiem dejotājiem

10.00 – 14.00 Interaktīvā Laimes kamera. Ikviens apmeklētājs tiek aicināts ierunāt atslēgas frāzi „Es esmu laimīgs”! Un varbūt tieši Tu būsi viens no laimīgākiem, kas plkst. 23.00 Laimes loterijas izlozē, brīvdabas estrādē „Jāņukalns”, saņems pārsteiguma balvas

11:00 – 14:00 Jautrās darbnīcas – Laimes pakava kalšana, sapņu ķērāja izgatavošana, laimes aka un citas izdarības

11:00 - 12:00 Z/S “Bābēni” lekcija “Dabas dotā laime” par zāļu tējām, ārstniecības augiem, dārzeņiem un laimes sajūtu

No 11:00 Citāda pēršanās ar augu slotām bez pirts kopā ar dzīvespriecīgo masieri un pirtnieci Annu Luteri

11:00-16:00 Laimes stūrītis jauniešiem – Jauniešu stāsti un dziesmas, par laimi, laimes plakātu zīmēšana

12.00 – 14.30 Novadu konkurss „Siera saldā torte”

Nolikums  www.sieraklubs.lv

12:30 Andžeja Reitera lekcija “Laimes sajūta ir īstā cilvēka daba” -  par to, ko paveicam sevī, apkārtējos, planētā un visumā, esot laimīgi un kā to sevī attīstīt

13:30 Koncerts “Laimes virpulī” - uzstājas Smiltenes novada pašdarbnieki

14.30 Novadu konkursa „Siera saldā torte” apbalvošana

15.00 Latviešu danči “Nāc sadancot!”

15:00 - 16:00  "Zīmējam Smiltenes jostu" - stundas laikā ar klātesošo palīdzību tiks izveidots zīmējums Smiltenes jostai, kuru izaudīs TLMS "Smiltene" audējas. Jostā raksts tiks veidots ar katra dalībnieka ieliktu domu, stāstu, simbolu, dziesmu vai zīmējumu.

16:00 – 17:00 Koncerts “Vējš manos spārnos” - Eiropas senās mūzikas koncerts ar seno instrumentu pazinējām Ievu Nīmani, Laumu Bērzu, Lieni Brenci

Baznīcas laukumā 10.00 – 18. 00 , pasākumu vada Renārs Zeltiņš

Aicinām sportiskus, azartiskus, moto fanus un aktīvās atpūtas cienītājus! Atradīsiet sev daudz interesanta un saistoša - iegūt elegantu tetovējumu vai jaunu frizūru salona „Tom Džī” stendā, piedalīties Ghetto Games spēlēs vai roku laušanās sacensībās, fotografēties uz „Retro Smiltenes” fona, ienirt zolītes spēlē, izbaudīt Body art mākslu vai priecēt acis motociklistu parādē, satikt savējos vai vienkārši lieliski pavadīt laiku ar smilteniešiem un viesiem!

10.00 – 12.00 Reģistrācija Ghetto Floorball un Ghetto basket turnīriem. Nolikums un pieteikšanās www.ghettofamily.com

10.00 Smiltenes kausa izcīņa zolītē (Top centrā, pieteikšanās sacensību vietā no plkst. 9.30)

10.00 – 13.00 Smiltenes Klondaikas DART (šautriņu mešana) un Boksa sitienu čempionāts

10.00 – 16.00 Speedminton

11.00 – 12.00 Jauniešu stunda

Smiltenes ģimnāzijas jaunieši, Laura Vizule, Smiltenes centra skolas jaunieši , pop  grupa „Okay” 

12.00 – 16.00  Ghetto Games

Ghetto Floorball
Ghetto Basket
Ghetto Arms armrestlinga čempionāts
Ghetto Workout ielu vingrošana

15.00 Retro frizūru paraugdemonstrējumi pie foto stūrīša

17.00 Jāņa Rozīša  un Laura Kleibaha komandas  Stuntfighters moto Freestyle šovs

17.45 Ghetto Games apbalvošana

18.00 Motociklistu parādes brauciens pilsētas centrā      ( Maršruts - Zemnieku sēta ( Abulas un Daugavas ielas krustojums) - Baznīcas laukums - Dārza iela - Dakteru iela - Meža iela - Atmodas iela - Baznīcas laukums (Pils iela) - Abulas iela - Daugavas iela - Valkas rotācijas aplis, Daugavas iela - Dzirnavu iela - Stacijas iela - Valkas rotācijas aplis - Audēju iela - Gaujas iela virzienā uz centru - Raiņa iela - Rīgas iela - Vaļņu un Rīgas ielas krustojums)

Tepera auto trase 13.00 – 16.00

13.00 – 16.00 Ceļu būvniecības paraugdemonstrējumi, tehnikas parāde, iespēja nofotografēties un iekāpt tehnikā, aprunāties ar ceļa būvētājiem

11.30 Ekskursija „Smiltene – ceļinieku pilsēta” (pietura pie TIC, galapunkts Tepera auto trase)

15.00 Ekskursija „Smiltene – ceļinieku pilsēta” (pietura pie Tepera auto trases, galapunkts TIC)

Bērnu rotaļu laukumā

10.00 – 14.00 Bērnu rīts kopā ar Pasaku nama varoņiem

Brīvdabas estrādē „Jāņukalns”

19.00 Svētku uzrunas

Smiltenes Tautas teātra brīvdabas izrāde „Sievu kari ar Belcebulu”.

 Režisors Agris Māsēns

Ieeja uz izrādi – 2, eiro

22.00 Lustīga nakts balle ar grupām - „Galaktika ”, Normundu Jakušonoku un  „Tipa orķestri”  un Latvijas enerģiskāko dīdžeju duetu MBerg b2b Ansis Zvirgzdiņš

Ieeja uz nakts balli – 3, eiro

Lustēsimies Smiltenē-

21. jūnijs Smiltenes pilsētas svētki

22.jūnijsLatvija čempionāta 3.posms super sprintā „Līgo Smiltenē”

23.jūnijs Līgo vakars

Šogad, kad esam vienoti Priekuļu novadā piekto gadu, svētku moto:Ar prieku caur Liepu

Prieks ir izstarot un izdalīt. Izdalīt to, kas mums pieder, vienalga, vai tā būtu maize vai māja, doma vai sapnis, un zināt, ka ir kāds, kas to saņem. 
                                                                                                            (Z.Mauriņa)

Jau no agra rīta Liepas pagasta galvenā iela (Rūpnīcas iela) tiks nodota svētku dalībnieku rīcībā – tirgotāji, amatnieki, mājražotāji un zemnieki aicinās iepazīt un iegādāt savu preci.

Skanēs dziesmas un smiekli, bērni un pusaudži aicināti piedalīties dažādās radošās darbnīcās un meistarklasēs, sporta aktivitātēs, kurās varēs iesaistīties arī skatītāji. Raitā deju solī mūs ievadīs dejotāji no Palamuses (Igaunija).

Tiks piedāvāta iespēja degustēt un vērtēt mājās ceptās tortes.

Savus mīluļus suņu parādē izrādīs liepēnieši, būs arī suņu paraugdemonstrējumi.

Saimniecībā un Jātnieku klubā „Bokalderi” notiks treniņsacensības konkūrā – jāšanas sportā.

Visas dienas garumā Lielajā Ellītē būs skatāmas novada amatierteātru izrādes.

Svētku gājiens sāksies plkst.17.00, kad pa Rūpnīcas ielu no bibliotēkas uz stāvlaukumu pie pagastmājas, kur būs lielā estrāde, dosies gan lieli, gan mazi novada iedzīvotāji, pašdarbnieki un visi citi ieinteresētie cilvēki.

Lielisks akcents svētku norisē - novada pašdarbības kolektīvu lielais koncerts, apliecinot svētku devīzi „Ar prieku, caur Liepu”. Uzstāsies arī dažādas jauniešu grupas un solisti. Vakarā, kad saule lēnām rietēs, sāksies balle un turpināsies līdz pēdējam dejotājam, par mūziku rūpēsies grupa „Vēja radītie” no Siguldas (mūzika dažādām gaumēm).

29.jūnijā plkst.13.00 – svētku otrajā dienā - visi laipni gaidīti ekskursijā pa Liepas pagasta interesantākajām vietām, kuras vērts apskatīt!

Dzīvosim ar prieku un leposimies ar to, kas ir mūsu bagātība!

Priekuļu novada svētkus Liepas pagastā atbalsta Priekuļu novada pašvaldība, Priekuļu novada uzņēmēji.

Plašāka informācija pieejama: www.priekuli.lv

Informāciju sagatavoja:
Priekuļu novada svētku organizātori. Tuvāka informācija pa tālruņiem vai e-pastiem:
Benita – 26497506; benita.sausina PIE priekulunovads PUNKTS lv

Inga – 28352521; i_k PIE inbox PUNKTS lv

Brīvdabas tirdziņam  dalībai  ar savu produkciju  tiek aicināti pieteikties zemnieki,  mājražotāji un dažādi amatnieki. 
Vairāk informācijas un  tirdziņam pieteikties līdz 9. jūnijam.
Dacei Kalniņai  t.28381477
Priekuļos, Lauku konsultāciju centrā, Dārza ielā 12.

Sestdien, 21.jūnijā, Vidzemes koncertzālē „Cēsis” tiks atklāta ar modernu digitālo kino projektoru aprīkota kinozāle, kas piedāvās regulāru filmu programmu. Atklāšanas dienā kinoteātra apmeklētājiem būs iespēja baudīt latviešu kino seansus – animācijas, īsfilmas, jauniešu filmu, un pa vienai aktuālu dokumentālo un mākslas filmu kā arī latviešu kino zelta klasikas filmu.

Pēc četru gadu pauzes, kopš 2010.gada, kad Cēsīs tika slēgts kinoteātris, cēsnieki atkal varēs baudīt jaunākās pasaules un Latvijas kinofilmas. Kā stāsta koncertzāles valdes loceklis Juris Žagars: „Kino zāle sākotnējā Koncertzāles projektā nebija iekļauta, tāpēc mums nācās pacīnīties, lai mazā zāle, kas sākotnēji bija paredzēta tikai mēģinājumiem un teātru kamerizrādēm pildītu arī kinozāles lomu. Tagad varam būt lepni, ka Vidzemnieku rīcībā, bez Siguldas un Valmieras, ir vēl viens profesionāls kinoteātris!”

Sadarbībā ar Latvijas kinematogrāfistu savienības filmu izplatīšanas projektu „Kino visiem un visur Latvijā” (atbalsta VKKF) 21. jūnijā jaunajā kino zālē norisināsies  vērienīga latviešu kino diena. Projekta vadītāja Ieva Pitruka stāsta: "Tas ir skaisti un simboliski, ka sen gaidītās jaunas profesionālas reģionālās kino zāles atklāšana tiek nosvinēta tieši ar latviešu filmu programmu , kurā visu paaudžu cēsniekiem un pilsētas viesiem piedāvāsim gan atcerēties mūsu kino zelta lapaspuses gan satikties ar pavisam jaunu filmu varoņiem.”

Atklāšanas pasākuma nozīmīgs notikums būs nesen pabeigtās, vienbalsīgu kritiķu un skatītāju mīlestību ieguvušās dokumentālās kinolentes  „Māra” (režisore Krista Burāne) pirmizrāde Cēsīs. Šī aizrautīgā, laikmetīgiem ekrāna līdzekļiem veidotā portretfilma skatītājiem dāvina emocijām bagātus, rotaļīgus un izzinošus mirkļus kopā ar mūsu brīnišķīgo teātra režisori Māru Ķimeli. Leģendārās Latvijas kultūras kanona filmas „Elpojiet dziļi” (rež. Rolands Kalniņš, Imanta Kalniņa mūzika) seansā ar saviem atmiņu stāstiem piedalīsies savulaik skandalozi aizliegtās filmas operators Miks Zvirbulis. Bērnus iepriecinās animācijas filmu programma „Latviešu literatūras ekranizējumi”, bet jauniešu problemātiku asi risina pašlaik jaunākais latviešu režisors Rūdolfs Miķelsons (pazīstams kā dokumentālās filmas „Kā klājas, Rūdolf Ming?” varonis) savā pirmajā spēlfilmā ‘’Ļaunuma atspulgs”. Būs skatāma arī iepriekšējā gada visgodalgotākā  spēlfilma – Jāņa Norda „Mammu, es tevi mīlu”, kuras galveno varoni atveido cēsnieks Kristofers Konovalovs. Īsfilmu seansa programmas kontrasts veidots, lai parādītu, kā uz savu laiku raugās dažādu gadsimtu jauni režisori - Ivara Kraulīša romantiskais sešdesmito gadu šedevrs „Baltie zvani” uz ekrāna satiksies ar Latvijas Kultūras akadēmijas jaunās režisores Lindas Lindes studentu filmas „Četri mielasti” varoņiem.

„Man liels prieks, ka ar Vidzemes koncertzāli esam vienojušies par regulāriem latviešu filmu seansiem gada garumā un arī turpmāk plānojam iepriecināt skatītājus ar visdažādākajām seansu formām: kinolektorijiem, sarunu ar autoriem, jauno filmu pirmizrādēm,” uzsver I.Pitruka.

Kino zālē vietu skaits variē no 45 līdz 100 skatītāju sēdvietām un tas aprīkots ar jaunākajām kino demonstrēšanas tehnoloģijām. Kinozāle nosaukta Grāfa fon Zīversa vārdā – jo a/s „Cēsu alus” ar šo Premium klases produkta nosaukumu ir sākusi koncertzāles atbalsta programmu.

Biļetes: www.bilesuparadize.lv

21. jūnija filmu programma:

11.00 Animācijas seanss bērniem „Latviešu literatūras ekranizējumi”

Kabata, rež. Roze Stiebra

Pavasaris Vārnu iela, rež. Edmunds Jansons

Zaķīšu pirtiņa, rež. Roze Stiebra

Zīļuks, rež. Dace Rīdūze,

Baltā, rež. Edmunds Jansons

Sārtulis, rež. Dace Rīdūze

12.30  Īsfilmu seanss

 „Baltie zvani”, rež. Ivars Kraulītis

 „Četri mielasti”, rež. Liene Linde

14.00 Jauniešu filma „Ļaunuma atspulgs”, rež. Rūdolfs Mings (Miķelsons)

15.30  Dokumentālās filmas  „Māra”, pirmizrāde  rež. Krista Burāne

17.30 Mammu, es tevi mīlu, rež. Jānis Nords

19.30 Latvijas kultūras kanons

„Elpojiet dziļi”, rež. Rolands Kalniņš

Seansā piedalās filmas operators Miks Zvirbulis

Vidzemes koncertzāle "Cēsis" ir reģionālas nozīmes daudzfunkciju mākslas centrs, par kura izveidi pateicamies Cēsu novada domei, Latvijas Kultūras ministrijai, Valsts Kultūrkapitāla fondam un Eiropas Reģionālās attīstības fondam.

Mediju kontaktiem
Sanita Ozoliņa                                                   
Vidzemes koncertzāles „Cēsis”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
sanita.ozolinja PIE gmail PUNKTS com
Mob. 26323463

Ieva Pitruka
LKS projekta „Kino visiem un visur Latvijā” vadītāja
ieva.pitruka PIE inbox PUNKTS lv
Mob.26358150
 

 

Sestdien, 14.jūnijā plkst. 15:00 Valgā pie Pedeles upes (glābšanas stacijas rajonā) notiks  īpašas sacensības bērniem, kur notiks skriešana  gan pa ūdeni (pagaidām distances garums nav zināms) un tālāk  200 –  400 m pa sauszemi, atkarībā no vecuma grupas.  Noteiktas šādas vecuma grupas bērniem: līdz 4 gadiem, 5 – 6 gadi un 7 – 9 gadi. Ar šīm sacensībām  mazie sportisti tiks iepazīstināti ar triatlonu kā sporta disciplīnu.

Turpat 18:00 iesācējiem un visiem interesentiem sākot no 8 gadu vecuma, bez dzimuma ierobežojuma, kuri vēlas izmēģināt savus spēkus triatlonā, tiek piedāvāta  400m peldēšana, 15 km riteņbraukšana un 3 km skrējiens.

Atgādinām, ka Latvijas Triatlona federācija (LTF) sadarbībā ar Igaunijas Triatlona federāciju (ETF), Valkas novada domi un Valgas pilsētu organizē Latvijas un Igaunijas Čempionātu posmu triatlonā garajā distancē (1/2) 14. un 15. jūnijā.

Gaidīti gan sportisti gan arī sacensību līdzjutēji!

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Karole
Valkas novada domes sporta un jaunatnes daļas vadītāja

 

Sestdien, 28. jūnijā, Ēveles muižas parkā norisināsies Burtnieku novada svētki. Dienas gaitā paredzētas dažādas aktivitātes gan lieliem, gan maziem svētku apmeklētājiem. Svētku kulminācija būs vakara koncerts, kurā ikviens varēs ieklausīties teiksmainajā stāstā par ļaudīm Burtnieka krastā, bet pusnaktī vērot zvaigžņu lietu Ēveles ezerā.

Dienas pirmajā pusē no plkst. 13:00 ikvienam interesentam būs iespēja iemēģināt roku meldru pīšanā, ziedu veidošanā no atlasa lentām, akmeņu apgleznošanā un šaušanā ar loku. Tāpat būs iespēja vizināties zirga pajūgā. Burtnieku novada pagastu prezentācijā „Ražots Burtnieku novadā” būs iespējams iepazīties ar vietējo ražotāju produkciju. Muižas klētī būs apskatāma lietišķās mākslas studijas „Rencēni” darbu izstāde. Mazākajiem svētku apmeklētājiem darbosies piepūšamās atrakcijas.

Pēcpusdienā svētku apmeklētāji varēs noskatīties Rencēnu amatierteātra izrādi „Skapis”, kas veidota pēc A.A. Milna grāmatas „Vinnijs Pūks un viņa draugi” motīviem. Interesenti gida pavadībā varēs doties ekskursijā pa Ēveli, kā arī aplūkot fotokonkursa „Burtnieku novada ainavas” izstādi un baudīt pēcpusdienas mūziku ezerā.

Vakarā, plkst. 20:00, skanēs svētku koncerts „Stāsts par ļaudīm Burtnieka krastā”, kurā piedalīsies Burtnieku, Ēveles, Matīšu, Rencēnu, Valmieras un Vecates pagastu pašdarbības kolektīvi. Pēc koncerta – balle ar grupu „Ceļojums”, bet tieši pusnaktī – svētku salūtu „Krīt zvaigznes ezerā”.

Svinēsim Burtnieku novada svētkus kopā!

 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Janīte
praktikante no Vidzemes Augstskolas

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631

E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Sadarbojoties ar Raunas tūrisma aģentūru „Balt-GO”, pašvaldības aģentūra „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” informē par kustīgām un lustīgām vienas dienas ekskursijām pa Latviju un Igauniju (visās ekskursijās pasažieri tiks uzņemti Gulbenē):

  • 27. un 29.jūnijā (iespēja izvēlēties ekskursijas datumu) „Garšīgā Kurzeme” – Pūres Šokolādes muzejs, dienliliju dārzs ar vīna degustāciju, Rideļu dzirnavas un pankūku ēšana, peldēšanās pauze Plieņciemā un zivju degustācija Ragaciemā vai Engurē. Cena 23 EUR + ieejas biļetes.
  • 4., 5. un 6.jūlijā (iespēja izvēlēties ekskursijas datumu) „Uz jūru!”– Raunas viduslaiku pils skatu tornis, Raunas siera un makaronu ražotne, Sudraba muzejs Limbažos, O.Kiršteina daiļdārzs Tūjā un peldēšanās jūrā! Cena 19 EUR + ieejas biļetes.
  • 11. un 12.jūlijā ” (iespēja izvēlēties ekskursijas datumu) „Apkārt Lubāna ezeram” – Lubānas pilsētas apskate, Lubānas zivju zupas baudīšana „Zvejniekos”, pastaiga pa Tīrumnieku purva taku, maizes degustācija „Kalējos”. Cena 17 EUR + ieejas biļetes.
  • 18., 19. un 20. jūlijā (iespēja izvēlēties ekskursijas datumu) „Igaunija - Peipuss, dārzi un vecticībnieku tradīcijas” – Tartu pilsēta un botāniskais dārzs, brauciens uz Peipusa ezeru, Kolkjas ciematiņš ar vecticībnieku tradīciju iepazīšanu un pusdienām, Kallaste un sarkanās klintis, Rajas ciems, Mustvē daiļdārzi un peldēšanās. Cena 25 EUR + ieejas biļetes.
  • 16.augusts (sestdiena) „Romantiskā Sēlija” – Sēlijas ziepju taisīšana, Neretas baznīca, J.Jaunsudrabiņa muzejs „Riekstiņi”, Gārsenes muiža un Viesīte. Cena 21 EUR + ieejas biļetes.
  • 13.septembrī (sestdiena) „Tallina” – TV tornis, vecpilsēta un Jūras muzejs. Cena 25 EUR + ieejas biļetes.

 Lai uzzinātu vairāk informācijas un pieteiktos ekskursijām, lūdzu, zvaniet pa tālr. 26399451, 26557582, vai rakstiet uz e-pastu: turists PIE gulbene PUNKTS lv

 Ekskursijas organizē Raunas tūrisma un transporta aģentūra „Balt-Go”.

Informāciju sagatavoja:
Andra Jermacāne
Tūrisma informācijas speciāliste

Aicinām iepazīt un izbaudīt Latvijas novadu daudzveidību Rīgā, kur šajā nedēļas nogalē notiks Novadu dienas 2014! Pasākumā piedalīsies folkloras kopas, etnogrāfiskie ansambļi, lauku kapelas, amatnieki un tautas lietišķās mākslas meistari no visiem Latvijas novadiem.

13. jūnijā plkst. 18.00 aicināsim uz Ziņģu vakaru Esplanādē, kur kopā ar Liepājas, Salnavas, Siguldas, Smārdes, Svitenes un Valkas dziedātājiem un muzikantiem izdziedāsim skaistākās Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales ziņģes!

14. un 15. jūnijā Novadu dienu pasākumi notiks Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

Abas dienas no plkst. 12.00 līdz 16.00 muzeja sētās skanēs Latvijas novadu dziesmas, savas prasmes demonstrēs dažādu amatu meistari un būs iespējams nogaršot katra novada garšīgākos ēdienus.

Latvijas Nacionālā kultūras centra folkloras eksperte Gita Lancere stāsta: „Gribu aicināt nesteigties - izstaigāt muzeju lēnām un izbaudīt katra novada īpašās un neatkārtojamās vērtības! Novadu dienās varēs redzēt, kā suiti saģērbj līgavu, uzzināt, kā latgalieši iet pirtī, pa ceļam nogaršot Rucavā vai Jēkabpilī sietu sieru, kā arī izbaudīt unikālo skaņas ainavu, kādu muzejā veidos visās malās skanošās novadu sētas.”

Pirmo reizi Novadu dienās notiks Vasaras dziedāšanas svētki jeb dziedāšanas konkursi, kuros labākie dziedātāji sacentīsies, lai noskaidrotu, kurš ir skanīgākā rotātāja un gavilētāja, skaistākās līgotnes vai brašākās darba dziesmas dziedātāja titula cienīgs.  

Konkursu laureāti saņems balvas no saldumu fabrikas Laima, kas, vēloties dot savu ieguldījumu nacionālā patriotisma sekmēšanai, radījusi jaunu, Novadu kārbu kolekciju. Tā apliecina Latvijas novadu skaistumu un tās būtība tiks atklāta Novadu dienu laikā Brīvdabas muzejā.

Kolekcija ir aicinājums lepoties ar katra novada skaistumu gūt elpu aizraujošu baudījumu Latvijas novados. Apmeklēt Kurzemi, kur čalo Ventas rumba un Sabiles vīna kalnu, kas iestiepjas vistālāk ziemeļos, parādot kurzemnieku gribasspēku. Vidzemi, kas lepojas ar senlatviešu pilīm, smilšu alām. Cauri Vidzemei savus lokus vij Gauja un Daugava, bet Mīlestības pilsētā Siguldā laiku gluži tāpat kā Rīgā skaita Laimas pulkstenis. Zemgalē lepni slejas Rundāles pils, bet Tērvetes dabas parkā var atkal atgriezties bērnībā un satikt Annas Brigaderes pasaku tēlus. Pokaiņu mežā iespējams atklāt kādu daļiņu no mistisko akmeņu noslēpumainās enerģijas. Savukārt Latgalē mirdz zili ezeri, balti baznīcu torņi, kur it viss runā... sirds valodā.

„Izprotam, ka ar savu darbu varam sekmēt arī lepnuma veidošanos par savu zemi, novadiem, Latviju kopumā. Novadu kārbu kolekciju veltām šim mērķim, atbalstot arī tūrisma attīstību,” atzīst Rolands Gulbis, AS Laima valdes priekšsēdētājs. 

Novadu dienas rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju un Latvijas Folkloras biedrību.

Informācija par Novadu dienu 2014 norisi: www.dziesmusvetki.tv

Informāciju sagatavoja:
Inga Bika
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 26443166
inga.bika PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

 

Sestdien, 21. jūnijā, plkst. 20.oo Vijciema tautas namā muzikāls vasaras saulgriežu pasākums VIJCIEMS IELĪGO. Pasākumā piedalās mūsdienu deju grupa “Virāža”, senioru deju kolektīvs “Vijolītes”, Vijciema folkloras grupa, kā arī īpašie viesi – Plāņu  un Ēveles pašdarbnieki.

Meitas tiek aicinātas uz pasākumu nākt ar pašdarinātiem Jāņu zāļu vainadziņiem. Notiks vainagu parāde, kur meitas varēs izrādīt nopītos vainadziņus puišiem.

Lai omulīgāka ielīgošana, pasākums notiks pie galdiņiem. Līgotājus aicina ņemt līdz groziņus.

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere,
64707489, 26444002

Vēstures avoti stāsta, ka Jērcēnu pagasta dzimšanas gads ir 1894., kad, apvienojoties Jaunjērcēnu, Vecjērcēnu un Ķeižu pagastiem, izveidots Jērcēnu pagasts. 2004. gadā pagasta ļaudis sanāca kopā, lai nosvinētu 110 gadu jubileju, simboliski tika atzīmēta arī 115. jubileja. Ir atkal apritējuši 5 gadi, un šogad ir pienākusi 120. jubileja. Kopš 2009. gada 1. jūlija Jērcēnu pagasts ir viena no Strenču novada administratīvajām teritorijām.

12. jūlijs būs svētku diena tagadējiem un bijušajiem jērcēniešiem, mūsu draugiem un viesiem. Rīta cēlienā uz sportiskām aktivitātēm  dažādiem vecumiem aicinām pulcēties  aktīvā dzīvesveida un sportiskā gara cienītājus. Sporta sacensības notiks jaunajā sporta laukumā.

Moderno spēkratu un tehnikas varenību un iespējas parādīt apsolījuši vietējie zemnieki. Tehnikas parādē būs redzama z/s "Dārznieki" un "Vecjērcēni" tehnika. Bērnus iepriecinās arī vizināšanās zirga pajūgā.

Senatnes elpu varēs baudīt Mednieku namā un Jērcēnmuižā, kur dienas gaitā tiks demonstrētas vēsturiskās filmas un videomateriāli par kultūras aktivitātēm Jērcēnmuižā. Mēs lepojamies ar savu vēsturi, tāpēc stāstīsim un rādīsim to arī svētku viesiem. Svētku dienā celsim gaismā senās lietas ar stāstiem no Jērcēnmuižas  senlietu istabas. Aicinām pagasta iedzīvotājus pārlūkot savus seno lietu krājumus, varbūt kādu no lietām kopā ar nostāstiem varam izvietot senlietu izstādē.

Par savu veikumu informēs arī Jērcēnu pagasta uzņēmēji, kuru ražotā produkcija jau ieguvusi popularitāti."Veckūkuru" ražotie piena produkti , piemājas saimniecības "Laurīši" Dižozola kafija un "Puntiņu" veselīgie smiltsērkšķu produkti ir zināmi un iecienīti daudziem. Ar savu produkciju iepazīstinās arī z/s "Dārznieki" un citi ražotāji.

Pēcpusdienā Jērcēnmuižas parka galotnēs pieklusīs putnu balsis, jo uz saspēlēšanos kopā pulcēsies individuālie tautas muzikanti, muzikantu grupas un kompānijas, ansambļi un apvienības. Jau apsolījuši ierasties "Vecie Turnavieši", J.Timermanis un ansamblis "Dedzieda", Valdis Rogainis, kapela "Rūvenas Aure", duets "Ceļabiedri" un citi. Muzikantus, kā allaž, atbalsta alus darītava "Valmiermuižas alus". Gardo, pamatīgi, pacietīgi un ar lepnumu darīto Valmiermuižas alu, kuru  gatavojot meistari ceļ godā vecos tikumus, un uzkodas varēs nobaudīt arī visi svētku apmeklētāji Valmiermuižas alus krodziņā Jērcēnmuižas parkā.

Pievakarē varēs baudīt arī teātra mākslu, jo ciemos būs mūsu draugi Mores amatierteātris "Oga" ar J.Jaunsudrabiņa lugu "Latvieši". "Kas mūs notur Latvijā? Kas liek domāt tālumā esošajiem par Latviju? Ko mums nozīmē latvietība? Par to mēģināsim padomāt izrādes laikā kopā ar aktieriem, “ rakstīts izrādes anotācijā.

Vakarā kopīgi nedaudz atskatīsimies 120 gadu senā pagātnē. Vēsturisko mirkļu atskats mīsies ar pašdarbības kolektīvu priekšnesumiem. Ciemos esam aicinājuši tuvākus un tālākus kaimiņus un draugu kolektīvus -  “Abulmalas retro kapelu”, vokālos ansambļus “Ēveles meitenes” un “Anemones”, deju kopas “Tīne” un ' ' Ēveles seniori”, austrumu deju grupu “Arabija”, folkloras kopu “Rota”un citus. Uzstāsies arī vietējie kolektīvi - “Mežābele” un Jērcēnu Dzejas teātris.

Sarunās pie kafijas tases aicināsim satikties Jērcēnu pagasta kādreizējos vadītājus un darbiniekus.

Svētku izskaņā muzikanti sasparosies uz trešo muzicēšanas tūri, kad visi kopā atpūtīsimies danču ritmos kopā ar muzikantu grupām “Vēlreiz”, “Neskaties pasē”, “Sawējie”, bet īsi pirms pusnakts  kopā ar folkloras kopu “Mežābele” pulcēsimies pie parka dīķa, lai harmonizētu dabas enerģijas sevī un ap sevi, un ūdens spogulī vērotu uguņu atspulgus. Vakara klusumā izskanēs kopīga sadziedāšanās un turpināsies muzicēšana un danči līdz rīta gaiļiem. Svētkus dāsni jau atbalstījušas pagasta zembieku saimniecības “Veckūkuri”, “Lellēni” un “Dārznieki”. Paldies par finansiālo atbalstu!

Gaidīsim120 gadu jubilejas svinībās Jērcēnos!

 

Ginta Gailīte, sabiedrisko attiecību speciāliste

Šovakar, 16. jūnijā, plkst. 19.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā koncertu sniegs Dalasas ekumeniskais jauktais koris „Credo” (ASV) un Kocēnu kultūras nama jauktais koris „Imera” (Kocēnu novads).

Kocēnu novada domes sadarbība ar Amerikas Savienoto Valstu koriem aizsākās 2010. gada vasarā, kad Baltijas koncerttūres ietvaros Dikļos viesojās vīru koris „Mastersingers USA”, lai sniegtu koncertu kopā ar Valmieras Kultūras centra vīru kori „Imanta”. Vīru kora „Mastersingers USA” Latvijā gūto pozitīvo iespaidu rezultātā vēlmi koncertēt Kocēnu novadā izteicis Dalasas ekumeniskais jauktais koris „Credo”, kas Baltijas valstīs sniegs četrus koncertus – divus Latvijā – Rīgā un Dikļos, un divus Igaunijā.

Koncerta apmeklējums – bezmaksas.

  
Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv
 

Sestdien, 21. jūnijā, Kocēnu novadā viesosies Latvijā un starptautiskā mērogā atzinību iemantojušais čellu trio „Melo – M”, lai sniegtu divus koncertus – Bērzainē un Zilākalnā.

Zilākalna ciemata iedzīvotājiem un viesiem "Melo - M" muzikālo sneigumu būs iespēja baudīt ciema parkā no plkst. 18.00, savukārt plkst. 21.00 sāksies mūziķu koncerts Bērzaines estrādē.

Koncertu apmeklējums ir bezmaksas, un tos organizē biedrība „Attīstība. Virzība. Izaugsme” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Kocēnu novada domes finansiālu atbalstu.

„Melo – M” ir čellu trio, kas izveidots 2005. gadā. Grupas sastāvā muzicē trīs akadēmiski izglītoti čellisti – Kārlis Auzāns, Miķelis Dobičins un Jānis Pauls. Koncertos „Melo – M” apvieno akadēmiskās mūzikas pamatus ar virtuozu izpildījumu un rokmūzikai raksturīgu atraktivitāti, kā arī sev vien raksturīgo stilu. 

„Melo – M” ir viena no starptautiski pazīstamākajām Latvijas mūzikas grupām. Piecu gadu laikā grupa divreiz devusies koncertturnejā pa ASV, notikuši koncerti Krievijā, Francijā, Lielbritānijā, Somijā, Krievijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Vācijā, Ukrainā, Igaunijā, Lietuvā, Turcijā un citās valstīs.

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Cēsīm vienmēr bijusi zīmīga loma Latvijas kultūras kontekstā. Pateicoties kultūras tūrisma uzplaukumam, pēdējos gados pilsētas vārds kļuvis aizvien atpazīstamāks arī starptautiskajā apritē. Cēsu zīmolu veidojušas ilgstošas un noturīgas mākslas tradīcijas. Šobrīd par vienu no pilsētas atpazīstamības zīmēm noteikti var uzskatīt Mākslas festivālu „Cēsis”, kas notiek jau kopš 2007. gada un gūst ne vien reģionāla un valstiska, bet arī starptautiska mēroga atzinību.

Svinot savu astoto jubileju, šogad Mākslas festivāls „Cēsis” notiks no 11. jūlija līdz 9. augustam. Festivāla veidotāji – direktors Juris Žagars, mūzikas programmas vadītāji Indra Lūkina un Arturs Maskats un vizuālās mākslas programmas vadītāja Daiga Rudzāte – apliecina,  ka tajā netrūks ne ierasto klasisko lietu, ne dažādu pārsteigumu. „Festivāla mūzikas notikumi septiņu vasaru garumā  ir bijis garš ceļš uz nupat atklāto Vidzemes koncertzāli „Cēsis”, kam būs svarīga loma ne tikai Vidzemes reģionā, bet visā Latvijā,” raksturo Juris Žagars. Pirmo reizi festivāla koncerti varēs norisināties jaunā un mūsdienīgā akustiskā koncertzālē, bet izcilo kino programmu varēs baudīt ar modernu digitālo projektoru aprīkotā kinozālē.  Turklāt pirmo reizi festivāls piedāvās tik plašu un daudzveidīgu teātra programmu. Savukārt vizuālās mākslas sadaļas spektrs – no klasiskām līdz pārsteidzoši izaicinošām ekspozīcijām.

Festivāla atklāšanas pasākums 11. jūlijā koncertzālē „Cēsis”  būs patiesi unikāls mākslas fakts, kas manifestēs festivāla būtību – kino, mākslas un mūzikas pasaules savstarpējo  saspēli. Šī gada festivāla īpašā personība būs pasaulslavenais lietuviešu izcelsmes amerikānis, par avangarda kino krusttēvu dēvētais mākslinieks, dzejnieks un režisors, cilvēks-leģenda Jons Meks. Atklāšanas pasākuma pirmajā daļā, 92 gadīgajam metram klātesot,  tiks demonstrēta viņa dokumentālā filma „Endija Vorhola dzīves ainas: draudzības un krustpunkti” (1982). Šajā avangarda kino dienasgrāmatā dokumentēta popārta karaļa Endija Vorhola ikdiena, mākslas radīšanas process un vide, kas viņu iedvesmoja. Festivāla otrajā daļā – muzikāls notikums „Kinomūzika okeāna viļņos”, kurā populārais komponists un perkusionists Rihards Zaļupe kopā ar saviem domubiedriem izpildīs paša komponēto mūziku Māra Martinsona filmai “Oki – okeāna vidū” speciāli festivāla atklāšanai tapušā aranžējumā. 

Jona Meka dzīvei un daiļradei veltītā retrospekcija tiks atklāta 11. jūlijā Cēsu alus brūzī, kur  vizuālās mākslas ekspozīcijas uzmanības centrā būs Jona Meka mūža 91 notikums un tajos iesaistītie cilvēki. Savukārt Vidzemes koncertzāles „Cēsis” kinozālē katru festivāla sestdienu notiks Jona Meka filmu skate. 12. jūlijā festivāls aicina uz Jona Meka un kino pazinēja Viktora Freiberga publisko sarunu par avangarda lomu pagātnes un šodienas kultūras ainā.

Visu festivāla laiku Cēsu Izstāžu namā skatītājiem tiks piedāvāta latviešu klasiķes, gleznotājas Maijas Tabakas darbu izstāde, kuras ietvaros būs skatāmas gleznas no privātkolekcijām. Šī būs unikāla iespēja redzēt mākslas darbus, no kuriem daļa līdz šim nekad nav tikusi izstādīta publiski. Cēsu pils klētī būs skatāma mākslinieka Kristapa Ģelža lielformāta plastikāta glezna „Mākslīgais miers IV”. Idejiski šo darbu var uzskatīt par turpinājumu ciklam, kas pirms trim gadiem bija eksponēts 54. Venēcijas mākslas biennālē Latvijas republikas paviljonā. Savukārt Cēsu alus brūzī tiks izstādīta Artūra Puntes multimediālā instalācija „Dzeja interjerā”, kā arī Kaspara Podnieka un Kriša Salmaņa North by Northeast („Ziemeļi – Ziemeļaustrumi”) – Latvijas paviljona ekspozīcija 55. starptautiskajā Venēcijas mākslas biennāles izstādē (sadarbībā ar laikmetīgās mākslas centru „Kim?”).

Jaunā koncertnama kinozālē skatītājiem būs unikāla iespēja noskatīties leģendārās kinozinātnieces Valentīnas Freimanes veidoto kino mūziklu zelta izlasi (atklāšanas seanss 13. jūlijā ar Ernsta Lubiča filmu „Viena stunda ar tevi”, 1932). Tiks demonstrētas 13 filmas, kas tapušas laikā no 1932. līdz 1952. gadam un kļuvušas par kino mūziklu zelta klasiku. Seansi notiks otrdienas, ceturtdienas, piektdienas, sestdienas un svētdienas vakaros.

Viens no centrālajiem mūzikas notikumiem būs simfoniskās mūzikas koncerts „Ravela Šeherezade un Štrausa varonis”, kurā piedalīsies soprāns Kristīne Gailīte un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ar savu jauno māksliniecisko vadītāju Andri Pogu pie diriģenta pults (25. jūlijs, koncertzāle „Cēsis”). Koncerta programmā – Morisa Ravela „Jokdara rīta dziesma” un vokālais cikls „Šeherezade”, kā arī Riharda Štrausa grandiozā simfoniskā poēma „Varoņa dzīve”. Jau citu vakaru koncertzālē klausītāji tiks aicināti uz Šveicē dzīvojošās latviešu pianistes Artas Arnicānes un Īlingas simfoniskā orķestra (Londona) koncertu „Maskata tango un Elgara simfonija” (26. jūlijs,  Eiropas kultūras apmaiņas projekts).

Kā katru gadu, izcili koncerti skanēs arī Sv. Jāņa baznīcā.  Ar „Gruzijas dvēseli gruzīnu balsīs” baznīcas velves piedziedās gruzīnu vīru grupa Iberi (12. jūlijs).  Gaidīts notikums ir Ineses Galantes solokoncerts (18. jūlijs), kurā skatītāju tik iemīļotā dziedātāja kopā ar ērģelnieku Aivaru Kalēju aicinās baudīt Johana Sebastiāna Baha, Georga Frīdriha Hendeļa un Antonio Vivaldi korāļus un operu ārijas. Kamerkoris Stella Montis (Francija) baznīcā izdziedās „Parīzes klaigas un Vaska klusās dziesmas” (27. jūlijs). Savukārt Cēsu meža skolas izcilajā un klausītāju iemīļotajā kamerzālē paredzēts intīmāks mūzikas notikums – „Dziesmu un romanču vakars”, kas veltīts vienam no visu laiku izcilākajiem Latvijas basiem – dziedātājam Nikolajam Goršeņinam. Koncertā piedalīsies mecosoprāns Ieva Parša, basbaritons Rihards Mačanovskis, jaunais baritons Igors Martaks, kam šis būs viens no pirmajiem lielākajiem publiskajiem iznācieniem, kā arī pianisti Herta Hansena un Mārtiņš Zilberts (19. jūlijs).

Festivāla teātra programmā iekļautas četras skatītāju un profesionāļu atzītas trīs Latvijas teātru  izrādes. Koncertzāles skatuvi apdzīvos Liepājas teātra muzikālais dzīvesstāsts „Piafa”  (režisore Laura Groza-Ķibere, 1. un 2. augusts), Nacionālā teātra „Mollija saka jā!” (režisors Pēteris Krilovs, 7. augusts) un „Jūtu tektonika” (režisors Mihails Gruzdovs, 9. augusts), kā arī Dailes teātra „Vecpuiši un vecmeitas” (režisors Regnārs Vaivars, 8. augusts).

Arī šogad gardēži un estēti aicināti uz gastronomisko performanci Cēsu alus brūzī.  „Nepieradinātās vakariņas  turpinās..” (12. jūlijs) apspēlēs 1,61803398875 – zelta griezumu, sauktu arī par dievišķo skaitli dabā,  mākslā, arhitektūrā, mūzikā, dizainā un arī gastronomijā.  

Un kas gan būtu Cēsu mākslas festivāls bez grandioza notikuma tik iecienītajā Cēsu pils parka estrādē? Šogad uz skatuves – „Instrumentu” koncertšovs (19. jūlijs). Visi, kas redzējuši un dzirdējuši „Instrumentus” pērnziem koncertzālē „Palladium”, apliecinās – viņu šovs ir spēcīgs un savdabīgs piedzīvojums, kas ilgi paliek atmiņā. „Instrumenti” ļauj noprast, ka Cēsīs brīvā dabā viņu izrāde būs vēl iespaidīgāka, solot īpašas, uz maģiskām sajūtām balstītas noskaņas.

Koncertu un izrāžu laikā jau tradicionāli vecākiem būs iespēja savus bērnus uzticēt Radošajai bērnistabai.

Festivāla budžetu veido valsts, pašvaldības un sponsoru finansējums. Festivāls notiek, pateicoties ikgadējiem festivāla atbalstītājiem – SEB bankai, LMT un SIA „Alfor”. Biznesa vidē regulāri atbalstīt kādu kultūras pasākumu ir liels izaicinājums. Tādēļ ļoti atzinīgi vērtējama šo uzņēmumu vēlme savus zīmolus un vērtības saistīt tieši ar Mākslas festivāla „Cēsis 2014” vārdu, tādējādi apliecinot festivāla spēju ilgstoši noturēt augsto kvalitātes līmeni.  Nozīmīgu finansējumu piešķir Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Cēsu pilsētas dome. 2007. gadā festivāls saņēmis Kultūras ministrijas gada balvu kultūrā nominācijā „Kultūra valsts izaugsmei”. Festivāla notikumi vairākkārt arī nominēti laikraksta „Diena” kultūras balvai.

Mākslas festivāla programma pieejama šeit. 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Priediena, Mākslas festivāla „Cēsis 2014” mārketinga vadītāja
Tālr. 29198494, ieva.priediena PIE gmail PUNKTS com

Nedēļas nogalē, 21. – 22. jūnijā, Kocēnu novada pagastos ar dažādiem pasākumiem ieskandinās Līgo svētkus.

Zilākalna pagasta iedzīvotāji Līgo svētkus aicināti sagaidīt sestdien, 21. jūnijā, plkst. 20.00 ābeļu dārzā aiz Zilākalna kultūras nama kopā ar sieviešu deju kolektīvu „Jūle” un Zilākalna amatierteātri. Kā sola pasākuma organizatori, ikviens tiks pacienāts ar Jāņu sieru un tradicionālo svētku dzērienu – alu vai kvasu.

Vaidavā Līgo svētkus ieskandinās sestdien plkst. 21.00 estrādē pie Vaidavas ezera, kur notiks pasākums „Līgodama vien atnāca tā līksmā Jāņu diena". Tā ietvaros līgo dziesmas izdziedāt un izdejot aicinās Vaidavas kultūras un amatniecības centra „Vaidava” jauktais koris „Vaidava” un dejotāji no Kocēniem. Svētku noskaņu vairos ugunskuri, siers un alus, kā arī zaļumballe kopā ar „Ballīšu orķestri”. 

Dikļos sestdien visas dienas garumā norisināsies floristu festivāls – konkurss, bet vakarā plkst. 21.00 Dikļu dabas koncertzālē sāksies ielīgošanas uzvedums kopā ar Jāņu tēvu un Jāņu māti, kas sagaidīs Jāņu bērnus no Dikļu pūtēju orķestra, folkloras kopas „Endzelīte”, deju grupas „Maģija”, Ozolmuižas vidējās paaudzes deju kolektīva „Ozoli" un Matīšu vidējās paaudzes deju kolektīva „Līksme". Pēc svētku uzveduma pie ugunskura līgotājiem būs sarūpēts svētku cienasts, un zaļumballē uz dejām aicinās Hārdijs.

Svētdien, 22. jūnijā, plkst. 21.00 Bērzaines ciema centrā pie tautas nama būs iespēja vērot Bērzaines amatierteātra pirmizrādi „Meitiņa”, kuras autors ir Aivars Banka un režisore – Inna Krēsliņa, un jauniešu deju kolektīva „Akcents” priekšnesumus. Pasākuma dalībnieki tiks cienāti ar Jāņu sieru, un lustīgā noskaņā ar dejām Līgo rītu aicinās sagaidīt Guntis Naglis. 

Svētdienas vakarā plkst. 21.00 Kocēnu estrādē (lietus gadījumā – Kocēnu kultūras namā) ikviens būs gaidīts ielīgošanas pasākumā „Sanāciet  Jāņa bērni, sagaidiet Jāņa dienu!”, kurā piedalīsies Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Savieši”, būs iespēja piedalīties Jāņu bērnu meistarstiķos – radošās darbnīcās, spēka konkursos, nākotnes pareģošanā saskaņā ar seno latviešu ticējumiem, kā arī neizpaliks mielošanās ar Jāņu sieru un kvasu. Svētku ballē spēlēs grupa „The Pictures”.

Līgo svētku pasākumu apmeklējums Kocēnu novadā – bezmaksas.

 

 
Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Jāņa Cimzes dzimšanas dienā, 3.jūlijā, plkst.19.00 uz koncertu Cimzes seminārā aicina stīgu kvartets “Sinfonietta Rīga”. Pasākuma laikā notiks arī J.Cimzes 200.jubilejas gadam veltītās pastmarkas atklāšanas prezentācija.

Kopš izveidošanās 2007. gadā kvarteta sastāvs ir piedzīvojis izmaiņas. Šobrīd kvartetā muzicē: KRISTIĀNA ŠĪRANTE (I vijole), AGNESE KANNIŅA-LIEPIŅA (II vijole), ARTŪRS GAILIS (alts), KĀRLIS KLOTIŅŠ (čells).

Lai arī Sinfoniettas kvartets savā repertuārā ietver skaņdarbus no praktiski visiem mūzikas vēstures periodiem, visērtāk ansamblis jūtas mūsdienu mūzikā. Nozīmīga vieta kvarteta repertuārā ir latviešu mūsdienu komponistu darbiem.

Sinfonietta Rīga stīgu kvartets ticis nominēts Latvijas Lielajai mūzikas balvai 2007, kategorijā “Gada debija”. Vairāk informācija par stīgu kvartetu: www.sinfoniettariga.lv

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Sestdien, 21.jūnijā, no plkst.20.00 Valmieras muzeja iekšpagalmā varēs baudīt Zāļu vakara burvību. Tad saule uzkāpusi debesu kalnā visaugstāk un daba uzplaukusi pilnbriedā.

Lai gada garākajā dienā un īsākajā naktī godam svinētu Vasaras saulgriežus, tradīciju kopa „Griezes” kopā ar Rencēnu folkloras kopu „Rota” Rātsupītes krastā gaidīs lielus un mazus līgotājus. Kopīgi tiks apdziedāti treji vārti, dziesmās aplīgota Gauja un ozola spēks, kā arī tiks piekopti mājas aizsardzības rituāli.

Ap plkst.20.30 tiks aizdegts Saulgriežu ugunskurs. Rituāla laikā, sniedzot ziedojumus ugunij, tiks dedzināti pērnie Jāņu vainagi. Tāpat gaidāmas kopīgas dziesmas un danči, būs zīlēšanas rituāls neprecētām meitām (jāatceras, ka galvā noteikti jābūt vainagam) un, kā vienmēr, paredzēta līgotāju apcelšana. Jāpiemin, ka viesi tiks cienāti arī ar tradicionālajiem latviešu Jāņu ēdieniem – ķimeņu sieru un alu.

Jāņi ir lielākie un mīlētākie latviešu svētki, tāpēc tiem agrāk gatavojās īpaši cītīgi – padarīja visus lauku darbus, izravēja dārzus un puķudobes, sakopa sētas. Saimnieces sēja sieru, bet saimnieki no miežiem darīja alu. Arī mūsdienās, lai kopīgi varam pateikties Saulei un dabai par to, kas mums ir dots, lai varam lūgt spēku un uzņemt enerģiju nākamajam Saules gada ciklam, līdz Jāņiem mēdzam sakopt savu māju un dvēseli, svētkos uzvilkt baltu kreklu, galvā likt pašu pītu vainagu – meitām un sievām zāļu, vīriem un puišiem ozollapu.

Kopējai noskaņai līgotāji aicināti ierasties tautas tērpā vai linu drānās, kā arī Jāņu vainagiem galvā.

Papildu informācija:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

22. – 24. augustā Valkas un Valgas pilsētas stadionos norisināsies starptautiskais turnīrs futbolā „Valkas – Valgas kauss 2014”. Šī turnīra mērķis ir popularizēt futbolu bērnu vidū, pieredzes apmaiņa starp futbola skolām, klubiem dažādās valstīs, jauno futbolistu meistarības pilnveidošana.

Turnīrā var piedalīties 2002., 2005.gadā dzimušo spēlētāju un pieaugušo amatieru līmeņa komandas no Latvijas un Igaunijas, kā arī no citām uzaicinātajām valstīm. Dalību turnīrā jau apstiprinājušas komandas no Francijas un Krievijas. Dalībniekiem obligāti jābūt spēlētāju licencei vai personu apliecinošam dokumentam. Sportistiem noteikti jāspēlē kājsargos.

Turnīrā pirmo trīs vietu ieguvējus apbalvos ar medaļām un kausiem. Tiks noteikts arī vērtīgākais spēlētājs.

Turnīru organizē Valkas novada dome un Valgas dome.

Dalības maksa – 60.-EUR

Pieteikties var elektroniski: maris.koops PIE valka PUNKTS lv

Ar nolikumu var iepazīties Valkas novada mājaslapā www.valka.lv.

 

Informāciju sagatavoja:
Sporta un jaunatnes lietu daļas vadītāja Kristīne Karole

Satraukums, atskan starta signāls un krāsainas bumbiņas iekrīt Gaujas Kazu krācēs, lai sacenstos par 22 daudzsološām balvām. Arī šogad iedzīvotāji aicināti piedalīties Labdarības bumbu rallijā Valmieras pilsētas svētkos un izcīnīt balvu, reizē arī ziedojot Valmieras novada fonda (VNF) projektu programmai “Sev, tev, novadam”. Jau šodien sāksies biļešu tirdzniecība VNF teltī pie Valmieras Kultūras centra.

Labdarības bumbu rallijs ir sacensības, kurā ikviens, iegādājoties biļeti ar unikālo numuru, kas apzīmē bumbiņas numuru, startēs sacīkstēs par kādu no balvām. Valmieras pilsētas svētku dienā 5. jūlijā visas bumbiņas tiks izbērtas Kazu krācēs. Tur, spēkojoties ar akmens šķēršļiem un atstraumēm, tās steigsies uz finiša līniju. 22 ašāko bumbiņu īpašnieki, secībā kādā bumbiņas finišēs, varēs izvēlēties sev tīkamāko balvu.

800 eiro vērtajā balvu fondā gozējas:

  • aizraujošs lidojums “Aerodium” vēja tunelī,
  • kulinārijas meistarklase pie Mārtiņa Sirmā, ko dāvā “Sirmais & Dreibants”,
  • relaksējoša rožu kūre SPA salonā “Līga”,
  • muzikāls baudījums četrām personām džeza klubā un restorānā “Parks”,
  • četras biļetes uz izrādi “Lūša stundā” Valmieras Drāmas teātrī,
  • gardu sieru izlase no “Latvijas Piens”,
  • īstas gaļas produkcija no veikala “Kunturi”,
  • atvēsinošs pārsteigums no “Rūjienas saldējuma”,
  • trīs mēnešu abonements televīzijai un internetam no “NOVA”,
  • sauļojies un sporto mēneša garumā sporta klubā “Spēka pasaule”,
  • liels un pūkains rotaļu lācis, ko dāvā veikals “Agate”,
  • noderīga dāvanu karte Tavam auto no “AutoNeo”,
  • izklaidei un atpūtai dāvanu karte naktsklubā “Multiklubs”,
  • dāvanu karte medniekiem un dabas draugiem no veikala “Purnavu muiža”,
  • dabīgā māla trauki mājīgam interjeram no “Vaidava Ceramics”,
  • vērtīga dāvanu karte veikalu tīklā “Austris”,
  • dāvanu karte gardai maltītei kafejnīcā “Jauna Saule”,
  • rūpes par veselību rehabilitācijas un fitnesa centrā “Bimini”,
  • roku darinātas šokolādes no Trikātas “R Chocolate”,
  • piecas jogas nodarbības prātam un ķermenim no “Jogo vesels”,
  • suvenīru komplekts īstam “BK Valmiera” līdzjutējam,
  • četras biļetes un popkorns no kinoteātra “Gaisma”.

Kā piedalīties? Vienkārši! Iegādājies biļeti par 2 eiro un saņem bumbiņas unikālo numuru, ar kuru startēsi pilsētas svētkos. Biļetes iepriekšpārdošanā jau no 19. jūnija nedēļas nogalē un pilsētas svētkos no plkst. 10.00-15.00 VNF teltī pie Valmieras Kultūras centra. Savukārt 27. jūnijā – pilsētas svētku ieskandināšanas pasākumā Valmiermuižā un 28. jūnijā – tirdzniecības centrā “Valleta”. Tāpat ik darbadienu esat gaidīti Valmieras novada fondā, Garā ielā 10.

Ienākumi no Labdarības bumbu rallija nonāks Valmieras novada fonda projektu konkursa “Sev, tev, novadam” krājkasītē, no kuras jau šajā rudenī iedzīvotāji saņems atbalstu labajiem darbiem Valmierā, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Burtnieku, Beverīnas un Kocēnu novados. Fonds jau kopš 2005. gada ir partneris tiem, kuri vēlas ziedot, un tiem, kuri vēlas īstenot sabiedrībai noderīgas iniciatīvas.

 

Papildu informācija:
Inese Boša, VNF sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 26468905, 64281792; e-pasts: inese.bosa PIE vnf PUNKTS lv
http://www.vnf.lv 

 

2.augustā, Valkas brīvdabas estrādē, pirmo reizi notiks unikāls pasākums – Melodiskās mūzikas svētki „ Vilciens Rīga - Valka”.

Iepriekšpārdošanā pirmās 300 biļetes cena būs tikai 3 eiro, pēc 1.jūlija – 5 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, ģimenes biļete 2 pieaugušajiem un 2- 5 bērniem maksās tikai 10 eiro, pirmsskolas vecuma bērni pasākumu varēs apmeklēt bez maksas.

Šobrīd ir zināms, ka pasākumā uzstāsies vairākas Latvijā iemīļotas grupas – „Bumerangs”, „Bruģis”, “Mākoņstūmēji”, „Big Al and The Jokers”, “Trīs tenori”, kā arī citas grupas. Pēc ilga pārtraukuma grupa „Bumerangs” vienīgo reizi atkal spēlēs “zelta” sastāvā, jo speciāli uz šo pasākumu no ASV ieradīsies tautā ļoti iemīļotais leģendārās grupas dalībnieks Edmunds Mednis.

Pasākumu vadīs Valmieras teātra dziedošo aktieru grupa „Žerāri”.

Organizatori uzsver, ka vakara pasākumā mūzika skanēs tikai un vienīgi „dzīvajā izpildījumā”. Pašvaldība cer, ka pasākums ar laiku izveidosies par skaistu tradīciju novadā un katru gadu piesaistīs aizvien vairāk apmeklētājus.

Pasākuma dienā biļete maksās 6 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, savukārt, ģimenes biļete 12 eiro.

Tiekamies „Melodiskās mūzikas svētkos” Valkas brīvdabas estrādē!

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

No plkst. 10:00 darbosies radošā darbnīca “Mana jāņuguns”, kuru vadīs Darbnīcu vada “Madonas amatniecības biedrības” meistari Māris Dolbe, Ivars Zadaržnajs un Ivars Počs.

No plkst. 14:00  floristikas darbnīca Līgo svētku pušķu un galvasrotu gatavošanā “Pošamies svētkiem”, vadītāja Valentīna Gailīte (vēlams līdzi ņemt jāņuzāles)

Plkst. 21:00 –amatiermākslas kolektīvu koncerts. Piedalās deju kolektīvi “Resgaļi”, “Labākie gadi”, “Senči”, jauktais vokālais ansamblis “Rondo”, folkloras kopa “Libe” (Sarkaņi), vokālais ansamblis “Variants” (Dzelzava), folkloras kopa “Vērtumnieki” ( Madona)

Pēc koncerta Jāņuguņu un mākslinieku Kārļa Īles, Maijas Puncules, Gundara Kozlovska, Armanda Vecvanaga, Māra Gaiļa (Latvija), Donata Mockus (Lietuva) veidoto Ugunsskulptūru iedegšana. Etnogrāfiskās kokles solo- Zane Imša.

Organizators: Sarkaņu pagasta pārvaldes tautas nams “Kalnagravas”

Atbalsta: Madonas novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonda “Vidzemes kultūras programma”, SIA "Damaksnis" un atpūtas komplekss "Rēķu kalns".

Tālrunis informācijai: +37129424739 - Valda, valda.kalnagravas PIE inbox PUNKTS lv

 

Sestdien, 28. jūnijā, Ēveles muižas parkā līksmi un krāšņi tiks svinēti Burtnieku novada svētki. Lieli un mazi svētku apmeklētāji visas dienas garumā varēs piedalīties dažādās jautrās un izzinošās aktivitātēs, baudīt teātra izrādi, apskatīt izstādes un iepazīties ar Burtnieku novadā ražotiem labumiem. Svētku kulminācija būs vakara koncerts, kurā varēs ieklausīties teiksmainajā stāstā par ļaudīm Burtnieka krastā, bet pusnaktī vērot zvaigžņu lietu Ēveles ezerā. Esiet laipni gaidīti!

Burtnieku novada svētku programma:

 

No pl. 13:00                Lietišķās mākslas studijas „Rencēni” darbu izstāde.

Amata prasmju demonstrējumi.

Radošās darbnīcas  - meldru pīšana, ziedu veidošana no atlasa lentām, akmeņu apgleznošana

Šaušana ar loku kopā ar kluba „Vendenes strēlnieki” instruktoriem

Vizināšanās zirga pajūgā (0,50 EUR)

Piepūšamās atrakcijas bērniem

pl. 13:30 – 16:00         Burtnieku novada pagastu prezentācija „Ražots Burtnieku novadā”

pl. 15:00                      Rencēnu amatierteātra izrāde „Skapis” (pēc A.A. Milna grāmatas „Vinnijs Pūks un viņa draugi”), režisors Kārlis Neimanis

pl. 16:00                      Fotoizstādes „Burtnieku novada ainavas” atklāšana un fotokonkursa uzvarētāju apbalvošana muižas klētī

pl. 16:30                      Atvērto durvju diena Ēveles pagastā

(Ekskursija ar autobusu gida pavadībā)

pl. 17:30                      Pēcpusdienas mūzika ezerā

pl. 20:00                             Koncerts „Stāsts par ļaudīm Burtnieka krastā”. Piedalās Burtnieku novada pagastu pašdarbības kolektīvi

pl. 23:00                             Zaļumballe kopā ar grupu „Ceļojums”

pl. 00:00                      Svētku salūts „Krīt zvaigznes ezerā”

 

Svinēsim Burtnieku novada svētkus kopā!

 

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631, E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Valmieras pilsētas svētku pirmajā svinību dienā, 3.jūlijā, laukumā pie Hanzas sienas tiks atklāta īpaša pilsētas svētku Centrālā skatuve, uz kuras visas svētku dienas būs gaidāmas daudzas lustīgas aktivitātes.

3.jūlijā no plkst.19.00 skatuve tiks iesildīta ar gardēžu pasākumiem „Valmiermuiža mielo” un „Pilna mute vasaras”, kur pie lielā saimes galda viesi tiks cienāti ar Valmiermuižas virtuves pavāru ēdieniem un alus darītavas miestiņu, kā arī restorāna „Rātes vārti” pavāru radītajiem gardumiem. Kad vēderprieki būs rimušies un prasīsies kādu jestru aktivitāti, plks.21.00 gaidāma pilsētas svētku atklāšana – grupas „Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestris” koncerts, bet plkst.23.00 brīvdabas kino vakars ar režisora Mārtiņa Grauda filmu „Gauja. Divreiz vienā upē”.

Svētku otrajā dienā, 4.jūlijā, plkst.19.00 smeķīgus pārsteigumus atkal būs sarūpējusi Valmiermuižas un „Rātes vārtu” virtuve, bet par muzikālu baudījumu rūpēsies Oskara Patjanko kapela no Rīgas. Savukārt plkst.20.00 gaidāms Valmieras pilsētas koru koncerts, kad tiks izdziedātas pazīstamas un iemīļotas latviešu tautasdziesmas, un sadziedāšanās svētki, vienojoties „Dziesmā par Valmieru” un izdziedot jau folklorizējušās melodijas un komponistu dziesmas. Pēc kārtīgi padarīta darba plkst.21.00 interesentus priecēs Valmiermuižas virtuves pavāru klāts galds un meistarklases.

„Valmierai 731” kulminācijas dienā, 5.jūlijā, Centrālā skatuve tiks „iekustināta” jau plkst.9.00 ar „Valmiermuiža mielo” un „Pilna mute vasaras”, kā arī ar „Gadu Muti” labumu tirdziņu un garšu meistaru darbnīcām, tādā veidā Vidzemes gardēdības tradīcijas „tērpjot” mūsdienīgā mērcē. No plkst.10.00 līdz 12.00 ikvienu priecēs muzikāli priekšnesumi „Valmiera mostas”, no plkst.12.00 līdz 13.00 uzstāsies „Nepieradinātā Folka Orķestris”, kas ir Valmiermuižas dāvana pilsētai svētkos, savukārt no plkst.13.00 līdz 15.00 gaidāma Valmieras un apkārtnes amatierkolektīvu koncertprogramma. Pēc tam aicinām visus doties nelielā atpūtā, lai uzkrātu enerģiju vakaram, kas būs skaļš, krāšņs un ilgs līdz pat rīta gaismai. Plkst.20.00 izskanēs pilsētas svētku noslēguma koncerts, kurā uzstāsies vokālais trio „Lady’s Sweet”, solisti Aija Andrejeva, Jānis Stībelis un Normunds Rutulis ar pavadošo grupu „MC Orķestris”. Pasākumu vadīs M. Čehova Rīgas Krievu drāmas teātra aktieris Rihards Lepers. No plkst.23.00 līdz 5.00 aicinām izdancoties pilsētas svētku ballē, kurā spēlēs grupa „Pērkons”, „MC Orķestris” un DJ Edgars, savukārt pusnaktī, plkst.24.00, valmieriešus un pilsētas viesus priecēs uguns ziedi Valmieras debesīs.

 

Papildu informācija:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

 

 

 

 

Aicinām iepazīties ar gaidāmajiem pasākumiem Alūksnē jūlija mēnesī.

Pasākumu programma word dokumenta formātā pieejama šeit.

Sporta pasākumi

2. jūlijā no 18.00 Pilssalas pludmales volejbola laukumos Alūksnes novada pludmales volejbola seriāla V kārta.

7. jūlijā no 17.00 Pilssalas stadionā „Ghetto basket” ielu basketbola turnīrs.

9. jūlijā no 18.00 Pilssalas pludmales volejbola laukumos Alūksnes novada pludmales volejbola seriāla VI kārta.

12. - 13. jūlijā 11.00 Ziemas sporta centrā „Mežinieki” „Livonijas kauss” apvidus loka šaušanā.

16. jūnijā no 18.00 Pilssalas pludmales volejbola laukumos Alūksnes novada pludmales volejbola seriāla VII kārta.

19. jūlijā 14.00 Ilzenē atklātās sacensības apvidus šķēršļu skrējienā.

20. jūlijā Zeltiņos skriešanas krosa sacensības „Mizojam, ka prieks” III kārta.

23. jūlijā no 18.00 Pilssalas pludmales volejbola laukumos Alūksnes novada pludmales volejbola seriāla VIII kārta.

30. jūlijā no 18.00 Pilssalas pludmales volejbola laukumos Alūksnes novada pludmales volejbola seriāla IX kārta.

 

Alūksnes pilsētas Tautas nama rīkotie pasākumi

5. jūlijā 22.00 Alūksnes Pilssalas estrādē elektroniskās deju mūzikas pasākums „Trakais Jampadracis”. Piedalās DJ Salvis, DJ Edverto, DJ Čakurs, DJ Gaver, DJ Lisa Polana, DJ L-Jay. Ieeja: 3 EUR.

11. jūlijā 22.00 Alūksnes Pilssalas estrādē pasākums jauniešiem sadarbībā ar Igaunijas DJ apvienību.

18. jūlijā 19.00 Alūksnes Pilssalas estrādē muzikālā komēdija „Gribu bērnu”. Piedalās aktieri Ģirts Ķesteris, Maija Doveika, Marija Bērziņa, Aldis Siliņš, Zane Daudziņa. Ieeja: 7 EUR, 8 EUR, 9 EUR. Biļešu iepriekšpārdošana Alūksnes pilsētas Tautas nama un Biļešu paradīzes kasēs. Biļetes jau pārdošanā! 

19. jūlijā 22.00 Alūksnes Pilssalas estrādē zaļumballe. Spēlē Rock’n’Roll band „BIG AL & THE JOKERS” (Rīga). Ieeja: 5 EUR. 

 

Alūksnes pilsētas bibliotēkā

Alūksnes pilsētas bibliotēkā literatūras izstādes: „Ceļojumi tepat Latvijā!” (lasītavā), „Jāņa Baltvilka dzejas pasaulē” (bērnu literatūras nodaļā), „ Lasīt Bērnu un jauniešu žūrijā – prieks!” (bērnu literatūras nodaļā). No 1. līdz 18. jūlijam Igora Kolosova (Alūksne) gleznu izstāde, 15. jūlijā iespēja iepazīties ar novadpētniecības konkursa „Zudušais laikā” darbiem (lasītavā un interneta pieejas punktā), 17. jūlijā „Diena bez datora. Nāc, spēlēsim galda spēles!” (bērnu literatūras nodaļā), 28. jūlijā Jauno grāmatu diena (abonementā).

 

Alūksnes muzejā

Izstādes 

 

No 5. jūlija līdz 27. augustam Leļļu Mākslas muzeja izstāde „Kofermājiņu ceļojums”.

Izstādes autore, māksliniece Ināra Liepa ataino leļļu, spēļu un rotaļlietu vēsturi Latvijā. Izstādi papildinās pašas mākslinieces veidotās skulptūrlelles, seno un mūsdienu trīsdimensiju grāmatu eksemplāri, kā arī vēsturisku sērkociņkastīšu kolekcija.

Apaļajā tornītī izstāde „Pagriez skaļāk”.

Izstādē apskatāmi sen aizmirsti radio aparāti un televizori.

Ledus pagrabā izstāde „Bērnības laiks”.

Izstādē aplūkojamas 50. – 80. gadu dažādu veidu, formu un laiku rotaļlietas, kas daudziem liks atcerēties bērnības laiku.

 

Pastāvīgās ekspozīcijas

„Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Gleznotājs, portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un mīlēts mākslinieks, viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem.

„Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba”. 1941., 1949. gada represiju atceres ekspozīcija. 

„Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Atmiņas par laiku, kad Alūksnes parkā bija skulptūrdārzs, kurā atradās tēlnieču L. Līces, V. Mikānes, G. Grundbergas veidotie darbi.

„Marienburgas cietoksnis”. Alūksnes viduslaiku pilsdrupas ir valsts nozīmes arhitektūras un arheoloģijas piemineklis. Pilsdrupas atrodas uz Alūksnes ezera lielākās salas - Pilssalas.

 

Alsviķu pagastā

4. jūlijā 18.00 Alsviķu sporta laukumā atraktīvi sportiskas aktivitātes ģimenēm ar bērniem un jauniešiem projekta „Vasariņas sporta prieki” ietvaros.

12. jūlijā 22.00 Alsviķu brīvdabas estrādē (lietus gadījumā – kultūras namā) zaļumballe ar Zigmāru un Edgaru Krūmiņiem un viņu draugiem. Ieeja: 2,50 EUR.

13. jūlijā 12.00 Alsviķu kultūras namā sarīkojums ģimenēm ar bērniem - Bērnības svētki „Mans mīļais, mazais brīnumiņ…”.

25. jūlijā 18.00 Strautiņu sporta laukumā atraktīvi sportiskas aktivitātes ģimenēm ar bērniem un jauniešiem projekta „Vasariņas sporta prieki” ietvaros.

Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: „Un tāds viņš – nopietns un pārdomu pilns…” - rakstniekiem Ernestam Hemingvejam - 115, Lilijai Dzenei – 85, Aleksandram Dima (dēlam) – 190, Jānim Baltvilkam – 70, aktierim Eduardam Pāvulam - 85. Turpinās darbs ar bērnu žūrijas dalībniekiem.

Strautiņu bibliotēkā literatūras izstādes rakstniekiem Ernestam Hemingvejam – 115, Aleksandram Dimā (dēlam) – 190, Knutam Hamsunam –155, dzejniekam Jānim Baltvilkam – 70, aktierim Eduardam Pāvulam – 85; tematiskās izstādes: „Zaļā aptieka”, „Bērnu grāmatas interesantai vasarai”.

 

Annas pagastā

19. jūlijā 12.00 Annā pie kultūras nama sportisks pasākums ģimenēm ar bērniem.

26. jūlijā 22.00 Annas kultūras namā Annas dienas balle.

26. jūlijā 16.00 kapusvētki Ezeriņu kapos.

Annas bibliotēkā literatūras izstāde „Tieši tāpēc viņš mums tuvs!” - amerikāņu rakstniekam Ernestam Hemingvejam – 115.

 

Ilzenes pagastā

18. jūlijā 21.00 Ilzenes estrādē Liepziedu nakts atpūtas vakars.

19. jūlijā 14.00 Ilzenē sacensības „Šķēršļu skrējiens Ilzenē 2014”. Reģistrēšanās no plkst.12.00 (iespējama arī elektroniski līdz 17. jūlija plkst.16.00).

 

Jaunalūksnes pagastā

19. jūlijā 14.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” dueta Inga un Normunds koncerts „Visskaistākais zieds”.

19. jūlijā 22.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” zaļumballe kopā ar Kasparu Maku.

 

Jaunannas pagastā

12. jūlijā 10.00 Jaunannas Zaķusalā „Zaķusalas netradicionālās sporta spēles”. Reģistrācija no plkst.9.00.

12. jūlijā 22.30 Jaunannas Zaķusalas estrādē Vasaras ballīte kopā ar DJ L-Jay, Gagadance, Lisa Poļana. Ieeja: 2 EUR.

19. jūlijā 20.00 Jaunannas Zaķusalas estrādē Ilzenes pašdarbnieku sniegumā izrāde „Še, tev žūpu Bērtuli”. Ieeja: 1,50 EUR.

Jaunannas bibliotēkā izstādes: „Zemdegas gruzd” – aktierim Eduardam Pāvulam 85, „Saule met loku” – dzejniekam Jānim Baltvilkam 70.

 

Jaunlaicenes pagastā

26. jūlijā ikviens un katrs viens tiek sevišķi gaidīts Alūksnes novada Jaunlaicenē uz 

Pirmajiem Vispasaules Malēniešu svētkiem:

 

estrādē

12.00     Galveno Malēniešu un svētku izrīcību priekšā stādīšana

12.30     Malēniešu balsu un kāju iekustināšana

               Piedalās Alūksnes novada amatierkolektīvi

15.30     Dienas koncertuzvedums „Malēniešu dzīves ainiņas”

               Piedalās Alūksnes novada amatierkolektīvi

19.30     „Mirage Jazz Orchestra” (vadītājs malēnietis Lauris Amantovs), kurzemnieka Andra Ērgļa un dziedošu Malēniešu                                                     LIELKONCERTS  (ieeja: 1,50 EUR) 

21.30     Balles dančus spēlēs skanīgākie Malēnieši

               Zigmārs un Edgars Krūmiņi, Kristīne Šomase, Uldis Mūrnieks, Lauris Amantovs, Normunds Veļķeris, grupas “Savējie”, “Putukvass”,                                  “Rakari”, “Gunārs un Zane”, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas vokāli instrumentālais ansamblis

 

Visas dienas garumā notiks Radošo, Ačgārno, Jautro, Gudro, Viesmīlīgo, Ēdelīgo, Sportisko Malēniešu satikšanās un sadraudzēšanās

 

tautas nama mazajā zālē

12.40     Ačgārnās spēles

muzejā

12.30     Stāsti par malēnieti un viņa valodu, vārdu mācīšanās, galvas mežģis u.c.

14.30     Gunāra Ozoliņa un Viļņa Blūma mākslas filmas “Viena vasara”     demonstrēšana, tikšanās ar radošo grupu

muižas parka teritorijā

12.40     Amatnieku parāde, malēniskas atrakcijas, jautras stafetes, Malēniešu maisa būvēšana, Malēniešu goda grāmatas rakstīšana, naudas kalšana, maizes cepšana, lielā Malēniešu svēršana u.c.

14.30     Malēniešu sacensības muižas dīķī “Labdarības bumbu dzīšana”

Sacensību kartes būs pieejams no 07.07.2014 Alūksnes un Apes novada fondā Dārza ielā 8A, tālr. informācijai 28642250

pamatskolā

12.40     Skološanās ne pa jokam, Grāmatu tirdziņš 

13.30     Satikšanās ar malēnietēm Māru Svīri un Liju Brīdaku

17.30     Grāmatas „Kultūrvēstures avoti. Alūksnes novads” atkārtotā izdevuma atvēršanas svētki, tikšanās ar Latvijas Zinātņu akadēmijas, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas gudrajiem prātiem 

 

27. jūlijā 13.00 kapusvētki Opekalna kapos.

Jaunlaicenes muižas muzejā izstāde „330 skolas gadi” (par 16 skolām: Opekalna draudzes skolu, Lintenes meitu skolu, Majorskolu, Kantorskolu, Paiķa skolu, Romeškalna skolu, Kaktiņu skolu u.c), nodarbība „Skološanās ne pa jokam” (rakstīšana uz tāfelītēm ar grifelēm, boksterēšana, ģeniāla reizrēķina apgūšanas metodika u.c. interesanti vēsturiski sīkumi).

Jaunlaicenes muižas muzejā nodarbības:

  • vāveru tīšana – informācija par rotaļlietām 18. – 20. gs. Vingrinot pirkstus un prātu, apgūst senu malēniešu rotaļu ziemas vakariem.
  • pastalu darināšana – informācija par kāju aušanu 17. – 20. gs. Apgūst pastalu gatavošanu, izgatavo sev suvenīru.
  • dārgumu meklēšana Jaunlaicenes muižas parkā– informācija par muižas vēsturi un apbūvi. Atrod dārgumus, izmantojot iegūtās zināšanas un norādes.
  • cāļu sargāšana no žagatām – informācija par bērnu pienākumiem lauku sētā, 20. gs. I puse. Sarga cāļus šaujot ar „kaķeni” žagatai.

Pamatekspozīcija „Jaunlaicenes muiža”: ziņas par muižas ēkām, parku, sadzīvi, apsaimniekošanu, nemieriem, sodiem mājas kārtībā, tiesu procesiem, baronu fon Volfu dzimtu.

 

Kalncempju pagastā

6. un 20. jūlijā 12.00 – 16.00 Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Amatu skola „Es mācu, ko es māku” ar amatnieku un mājražotāju piedalīšanos. 

Viktora Ķirpa Ates muzejā:

izglītojošās programmas brīvā dabā lieliem un maziem:

• „Čaklā bitīte” - stāsts par bitēm un medu,

• „Veļas diena” - sārma gatavošana, veļas mazgāšana ar koka veļas mazgājamo mašīnu, velēšana, gludināšana ar ogļu gludekli,

• „Neba maize pati nāca” - stāsts par maizes ceļu no grauda līdz maizes kukulim, izmantojot muzeja krājuma priekšmetus. Maizes cepšana uz koka iesmiem,

• Kāzu programma – atraktīva programma ar līdzdarbošanos un kopā dziedāšanu jaunlaulātajiem un kāzu viesiem;

izzinošas un atraktīvas ekskursijas ar apmeklētāju aktīvu līdzdarbošanos: amata prasmju iemēģināšanu, rotaļām, dziesmām, orientēšanās spēlēm un atjautības uzdevumiem, kas var būt jauks kopā būšanas mirklis gan dažādu vecumu radu vai draugu pulkam, gan darba kolektīvu atpūtai.

 

Liepnas pagastā

26. jūlijā Liepnas pagasta svētki sākas ar makšķerēšanu, sportiskām izdarībām, radošām darbnīcām, ūdensbumbām, pašdarināto plostu parādi, 22.00 balle ar grupu „Un atkal šovakar”.

27. jūlijā 13.00 kapusvētki Liepnas kapos.

27. jūlijā 14.00 kapusvētki Sprinduļkalna kapos.

27. jūlijā 15.00 kapusvētki Saidu kapos.

Liepnas pagasta bibliotēkā literatūras izstādes: „Katrā ziņā - kaut ko nebijušu! Citādi bez jēgas aiziet dienas” (Jānim Baltvilkam – 70; 1. - 31.07.), „Vērtīgākās grāmatas ar idejām vasaras vaļasbrīžiem” (1. - 31.07.).

 

Malienas pagastā

15. jūlijā 12.00 Malienas tautas namā tikšanās ar dzejnieci Dzidru Melnūdri un kopkrājuma „Dvēseles spogulis” prezentācija.

Malienas bibliotēkā: izstādes J. Baltvilkam - 70, „No Romeo līdz Ceplim” (E. Pāvulam - 85), „Itālijas prezidentūra ES”.

 

Mālupes pagastā

26. jūlijā 12.00 kapusvētki Mālupes kapos.

26. jūlijā 20.00 Mālupes salā koncerts. Dzied un spēlē Graumaņu ģimene.

26. jūlijā 22.00 Mālupes salā balle. Spēlē grupa „Tālbraucēji”.

 

Mārkalnes pagastā

4. jūlijā 10.00 – 18.00 Mārkalnes pagasta bibliotēkā Graffiti apmācības jauniešiem Artūra Treija vadībā projekta „Tālāk par sevi” ietvaros.

 

Pededzes pagastā

12. jūlijā Pededzes pagasta svētki „Pededzei – 90”:

14.00 Svētku dienas atklāšana, jautrās stafetes, tenisa un novusa turnīrs, piepūšamās atrakcijas (ieeja: 0,72 EUR), tirdzniecība, bufete, karaoke, muzejā izstāde „Dzimtais pagasts”,

18.30 Pededziešu pilngadnieku godināšana,

20.00 Koncerts. Piedalās: Pededzes tautas nama pašdarbības kolektīvi un viesi. Ieeja: 1,42 EUR,

22.00 Balle. Līdzi var ņemt groziņu.

Esošie, bijušie pededzieši un visi, kas vēlas iesaistīties notikumu virpulī, nāciet, ņemiet draugus un kopā svinēsim Pededzes dzimšanas dienu!

25. jūlijā 13.00 Pededzes bibliotēkā Jauno grāmatu izstāde „Tik daudz skaistuma – un tieši tev!”. 

26. jūlijā 14.00 kapusvētki Kūdupes kapos.

26. jūlijā 22.00 Pededzē diskotēka. Ieeja: 1,42 EUR. 

 

Veclaicenes pagastā

11. jūlijā 13.00 Veclaicenes estrādē pasākums senioriem „Tikai vienu zelta staru”.

18. jūlijā 19.00 Veclaicenes estrādē Võru festivāla ietvaros koncerts „Es atnācu dižoties, nāciet tautas skatīties”. Piedalīsies: Bulgāru folkloras grupa (dziedātāji un dejotāji), Balvu senioru deju kolektīvs „Lustes”, Madonas novada Kalsnavas pagasta kultūras nama senioru deju kolektīvs „Jāņukalns”, Madonas novada Ļaudonas kultūras nama senioru deju kolektīvs „Divi krasti”, Madonas novada Kalsnavas kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis „Vīzija” Balvu pagasta jauktais vokālais ansamblis „Malduguns”, Alūksnes koklētāju ansamblis.

18. jūlijā 22.00 Veclaicenes estrādē balle, spēlēs Kaspars Maks.

Veclaicenes bibliotēkā literatūras izstādes: amerikāņu rakstniekam un žurnālistam Ernestam Hemingvejam – 115, dzejniekam ornitologam Jānim Baltvilkam – 65.

Veclaicenes pagasta muzejā izstādes: „Daba krāso” – Andas Plaumas ar dabas materiāliem krāsotu dziju paraudziņi; „Daba veido” – Jāņa Prangela akmeņu kolekcija.

 

Zeltiņu pagastā  

20. jūlijā Zeltiņu pagasta atklātā krosa skriešanas seriāla sacensību „Mizojam, ka prieks” 3. posms „Ļeņina laukums”. Reģistrēšanās no 10.00 līdz 10.45, starts pulksten 11.00 bijušās PSRS armijas kodolraķešu bāzē pie Ļeņina pieminekļa. Informācija pa tālruni 26228286 (Ivars Laiva), 26228027 (Rolands Laiva).

20. jūlijā 16.00 Zeltiņu estrādē Ilzenes amatierteātra sniegumā M. Zālītes komēdija 2 cēlienos „Še tev Žūpu Bērtulis!” (rež. Ā. Vērse), izrādes ilgums 2 stundas. Ieeja: 2 EUR, skolēniem 1 EUR.

Zeltiņu bibliotēkā literatūras izstādes: „Bērnu Žūrija 2014”, „Jānim Baltvilkam – 70”, „Eduardam Pāvulam – 85”, „Jaunumi ceļotājiem”.

Zeltiņu muzejā pastāvīgās ekspozīcijas: „Novadnieku istaba”, „Nesenā pagātne”, „Mana skola Zeltiņos”; izstādes: „Rokas bagāža”, „Alises ceļš”, foto ekskursijas: „Zeltiņi 2013”, „Gadsimtu vējos šūpojoties”; ekskursijas uz bijušo PSRS kodolraķešu bāzi.

 

Ziemera pagastā

4. jūlijā 21.00 Māriņkalna tautas namā nakts pasākums skolas vecuma bērniem „Krēslas stundā”.

7. jūlijā 19.00 piemiņas brīdis Prinduļu kaujas vietā Ziemera pagasta „Prinduļos”.

30. jūlijā 11.00 Māriņkalna tautas namā pasākums bērniem „Mēs esam vasarā”. 

Māriņkalna bibliotēkā literatūras izstādes „Ar atmiņā paliekošām lomām…” aktierim – E. Pāvulam - 85 (2.-18.07.), „Ak, cik tā pļava no rītiem skaista, Visa vienā sudrabā laistās!” dzejniekam J. Baltvilkam - 70 (17.07.; izstāde un pārgājiens pa dabas taku Veclaicenē), „Bērnu un jauniešu žūrija 2014”.

 

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
www.aluksne.lv