Arhīva kalendārs

« May 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

17.maijā Valmierā tiks plaši atzīmēta Muzeju nakts 2014. Jāteic, ka šis ir jau desmitais gads, kad Valmieras pilsēta iesaistās starptautiskajā akcijā, piedāvājot valmieriešiem un pilsētas viesiem krāšņu un daudzveidīgu pasākumu programmu.

 

Starptautiskās Muzeju nakts pasākumi Valmierā tiks ievadīti ar aizraujošu ekskursiju „Dzintara saulriets Valmierā”. Stāstu ar izklaides elementiem par dzintara meklējumiem Gaujas krastos izklāstīs Valmieras pilsētas gide un Valmieras Valsts ģimnāzijas vēstures skolotāja Ineta Amoliņa. Ekskursijas sākums plkst.17.30 skatu laukumā pie Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas.

Ekskursijas dalībniekus pusotras stundas garās pastaigas laikā sagaidīs daudz un dažādi pārsteigumi: būs iespēja ne tikai iepazīt Valmieru vakara stundās, priecājoties par romantisko noskaņu Gaujas krastos, bet arī ar interesantiem jautājumiem un spēļu paņēmieniem tiks pārbaudīta klausītāju erudīcija. Tā kā dalībnieku skaits ekskursijā ir ierobežots, aicinām interesentus jau savlaicīgi pieteikties ekskursijai Valmieras Tūrisma informācijas centrā, pieteikumu sūtot uz e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanot pa tālruni 64207177. Dalība ekskursijā ir bez maksas!

Kā ierasts, plašu aktivitāšu klāstu piedāvās Valmieras muzejs. No plkst.19.00 līdz 01.00 apmeklētājiem būs iespēja bez maksas aplūkot vairākas izstādes: Kurzemes mākslinieku darbu izstādi, ekspozīciju „Mītiskā pasaule un fantāzijas tēli”, kā arī izstādi „Labu rītu, jauku dienu”, kurā apskatāma dvieļu kolekcija no Valmieras muzeja krājumiem. No plkst.19.00 līdz 23.00 apskatei būs atvērtas arī vairākas muzeja ekspozīcijas.

Tā kā šogad pasākumam Valmieras muzejs noteicis tēmu „Romantiskā nakts Valmierā”, apmeklētājiem tiks piedāvātas dažādas ar mīlestības tēmu saistītas nodarbes. No plkst.19.00 līdz 22.00 interesenti varēs doties ekskursijā pa Valmieras romantiskākajām vietām, savukārt no plkst.20.00 līdz 23.00 ikviens Pilskalna ēkā varēs pastaigāties pa pārsteidzošu gaismas un mūzikas dārzu. Tā ietvaros plkst.20.30 muzicēs Valmieras Mūzikas skola, bet plkst.21.30 koncertu „Romances vienīgi jums” sniegs Viktors Kozlitins. Plkst.21.00 Pilsdrupu estrādē norisināsies vairāki romantiski konkursi – garākā skūpsta konkurss, romantiskākā atzīšanās mīlestībā un mīļvārdiņu konkurss.

Tāpat muzeja pagalmā no plkst.20.00 līdz 22.00 gaidāmas arī dažādas radošās darbnīcas: Valmieras Jaunatnes centra „Vinda” vadītā Rožu darbnīca, traktiera-picērijas „Liepziedi un Rozmarīns” Sarkanā vīna darbnīca, kā arī garda Saldumu darbnīca. Savukārt Valmieras muzeja Izstāžu namā darbosies Zvaigžņu laboratorija, kuru vadīs Edīte Glāzere un Santa Buiva.

Noslēgumā plkst.22.30 Pilsdrupu estrādē būs klausāms romantiskais nakts koncerts, kurā muzicēs Aina Boža un Aiva Tauriņa-Šariņa.

Šogad Starptautiskās Muzeju nakts laikā tiks atjaunots pasākums „Uzņēmēju nakts”, kam būs dots īpašs nosaukums „Nakts iepirkšanās svētki 2014 Valmierā”. Tā ietvaros būs iesaistījušies vairāk nekā 20 dažādi Valmieras uzņēmumi, piedāvājot atlaides, konkursus un balvas. No plkst.18.00 līdz 23.30 laukumā pie tirdzniecības centra „Valleta” gaidāmas dažādas aktivitātes, savukārt plkst.23.30 Pilsdrupu estrādē notiks lielā noslēguma loterija. Lai saglabātu intrigu, galvenā balva pašreiz tiek turēta noslēpumā, taču informācija par aktivitātēm, veikaliem, kas iesaistījušies pasākumā, un balvām regulāri tiks atjaunota un būs pieejama Facebook.com lapā „Nakts iepirkšanās svētki”.

Jāatzīmē, ka Starptautiskās Muzeju nakts laikā īpašas aktivitātes organizēs arī Valmieras drāmas teātris, piedāvājot režisora Jāņa Znotiņa un scenogrāfa Ričarda Millera radītu performanci par dzintara tematiku, un mākslas „Galerija Laipa”, kurā 17.maijā plkst.21.00 tiks atklātas četras dažādas izstādes – Guntara Sietiņa grafikas, Annas Rasmus skulptūras, Lauras Juhansones-Daugules fotogrāfijas un Kristīnes Urbanavičas gleznu miniatūras.

Starptautiskās Muzeju nakts tēma šogad ir sarkanais dzintars, simbolizējot vienu no Latvijas dārgumiem. Jāteic, ka šogad noslēgsies Muzeju nakts aizsāktais trīs gadu cikls, kas iezīmēja trīskrāsaino dzintara tapšanas ceļu. Iepriekšējos divos gados Muzeju nakts tēmas tika veltītas dzintara auklētājiem – zilajai jūrai un zaļajam mežam.

Starptautiskā Muzeju nakts tiek atzīmēta visā Eiropā, savukārt Latvijā šī tradīcija aizsākta 1978.gadā. Tās laikā visi interesenti ir aicināti iepazīt muzejus un citu tūrisma piesaistes vietu piedāvājumus, piedaloties dažādās aktivitātēs visas nakts garumā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Strītbola turnīrs notiks 10. maijā, plkst. 10.00 uz Latvijas – Igaunijas robežas, dvīņu pilsētās Valkā un Valgā. Pieteikumus var iesniegt līdz 9.maija plkst. 18:00. Strītbola turnīram aicina pieteikties gan vīriešu, gan sieviešu, gan jauktas komandas līdz 4 dalībniekiem katrā. Turnīra laikā komandas sastāvu mainīt nedrīkstēs. Tāpat aicinām turnīra dalībniekus izvēlēties vienādas krāsas sporta tērpus. Ar strītbola nolikumu varat iepazīties Valkas novada domes mājaslapā www.valka.lv sadaļā “Robežtirgus”.  Komandas var pieteikt var zvanot Mārim Koopam -  mob.tel. +37129424580, vai rakstot: e-pasts maris.koops PIE valka PUNKTS lv.

 

Pieteikuma anketa jāiesniedz turnīra galvenajam tiesnesim līdz 10.maija plkst. 9:00.

Dalības maksa EUR 3.- no katras komandas, ziedojums 12.Lielā labdarības robežtirgus fondam.

Strītbola turnīru organizē Valkas pilsētas dome sadarbībā ar Valgas pašvaldību.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Starptautiskajā plostnieku pilsētā Strenčos rit sagatavošanās darbi 17. Gaujas plostnieku svētkiem. Gadu garumā svētku norise ir pilnveidojusies, kļuvusi daudzveidīga un interesanta gan dalībniekiem gan skatītājiem. Šogad svētkiem īpaši starptautisks skanējums, jo Strenčos notiks Starptautiskās Plostnieku asociācijas 27. Ģenerālā Asambleja. Strenčos sagaidīsim 18 delegācijas no 10 Eiropas valstīm, kopskaitā ap 190 dalībnieku. Eiropas plostnieki piedalīsies arī plosta siešanas procesā pie Spicu tilta un dosies ekspedīcijā ar plostu lejup pa Gauju. Viesiem tiks parādītas gan mūsu novada gan Latvijas interesantākās vietas, viņi ciemosies Siguldā, Valmiermuižas alus darītavā, Brenguļu alus sētā, Lauku mājā "Ķempēni", ar vagoniņu dosies ekskursijā pa Sedas purvu.

Svētku dienā 17. maijā visas dienas garumā notiks daudz un dažādas interesantas izklaides un aktivitātes, kurās aicinām piedalīties strencēniešus un pilsētas viesus. Lai svētki varētu notikt krāšņi un bagātīgi, esam pateicīgi ļoti daudziem mūsu sadarbības partneriem un atbalstītājiem. Ir ieguldīts milzīgs darbs svētku plānošanā un sagatavošanā, esam daudz jau paveikuši, taču pats atbildīgākais mūs vēl gaida. Šogad svētku organizēšanā mūsu sadarbības partneri būs "Pavāru klubs", SIA "Jurģa parks", LLU Meža fakultāte, "Husqvarna", SIA "Mālpils piensaimnieks", A/S "Trikātas siers", Smiltenes Valsts tehnikums, Latvijas Kanu airēšanas biedrība, Latvijas Nacionālais teātris un daudzi citi.

Esam lepni, ka daudzu gadu garumā esam noturējuši un saglabājuši šos svētkus, lepojamies ar biedrības "Gaujas plostnieki" biedriem un viņu ieguldījumu, nežēlojot savu brīvo laiku. Plostniecība ir mūsu pilsētas saknes un šo tradīciju saglabāšana ir mūsu svēts un godpilns uzdevums. Mūsuprāt, tā ir liela drosme un uzdrīkstēšanās organizēt svētkus ar plašu starptautisku skanējumu. Lai varētu nodemonstrēt mūsu plostnieku prasmes un tradīcijas, šogad tiks sieti divi plosti. Plosta siešanā piedalīsies arī jaunie plostnieki – Strenču novada vidusskolas skolēni. Par plosta siešanu un plostnieku tradīcijām ir ieinteresējušies arī LLU studenti, kuri piedaloties plosta ekspedīcijā veiks pētniecību saviem studiju darbiem.

Jau iepriekšējos gados mums ir izveidojusies sadarbība ar LLU Meža fakultāti, kas svētkos organizē baļķu zāģēšanas paraugdemonstrējumus. Šogad notiks koka skulptūru zāģēšanas konkurss un konkursa uzvarētājam tiks "Husqvarna" balva. Priecē fakts, ka konkursā apsolījis piedalīties arī strencēnietis Guntars Briedis.

17. Gaujas plostnieku svētki Jūs pārsteigs ar gastronomiskām izpriecām, sportisku azartu, kvalitatīvu kultūras programmu un patīkamu atpūtu, ja izvēlēsieties būt mūsu viesu vidū. Nāciet, brauciet, izbaudiet!

PLOSTAM JĀIET PLOSTA CEĻŠ

17.  MAIJĀ – 17. GAUJAS PLOSTNIEKU SVĒTKI

SVĒTKU NORIŠU PLĀNS

  • Darbosies Plostnieku informācijas telts pie Plostnieka skulptūras; 
  • Plkst. 8:00 Svētku gadatirgus andele pie brīvdabas estrādes; 
  • Bērnu pilsētiņa "Jurģa parks"ar piepūšamajām atrakcijām un citas aktivitātes pie brīvdabas estrādes;
  • Izjādes un vizināšanās ar zirgiem gar Gaujas krastu;
  • Plkst. 9:45 "Husqvarna" balvas izcīņa koka skulptūru zāģēšanas konkursā – Lielajā pludmalē;
  • Baļķu zāģēšanas paraugdemonstrējumi – organizē LLU Meža fakultāte;
  • "Husqvarna" jaunākās produkcijas prezentācija;
  • Plkst. 10:00 Plosta sagaidīšana pie Vecā ozola, plostnieku gājiens, svinīgā svētku atklāšana;
  • Informatīvā stenda „Gaujas koku pludināšanas vēsture, plostu siešanas prasmju saglabāšana, un tradīciju kopšana” atklāšana Gaujmalā, veco plostnieku godināšana;
  • Plostnieku mielasta gatavošana sadarbībā ar "Pavāru klubu" un pavāriem Raimondu Zommeru, Andri Rūmīti un Artūru Freibergu;
  • "Plostnieku siera" prezentācija un degustācija sadarbībā ar biedrību "Siera klubs" un SIA "Mālpils piensaimnieks". Konkursi un aktivitātes sadarbībā ar Smiltenes Valsts tehnikumu, Firsta madāmu un Smiltiņu. Siera zupa un A/S "Trikātas siers" produkcijas degustācija;
  • Strenču airēšanas maratons 2014 - ” Plosta ceļš”  /plkst. 10:00 Spicrāmja tilts – Strenči/ sadarbībā ar Latvijas Kanu airēšanas biedrību./finišs plkst. 14:00 pie vecā ozola/
  • No plkst. 12:00 – 16:00 Strenču pilsētas bibliotēkā apskatāma foto izstāde “Priekšmetu filozofija”, autori – Marika Eglīte, Agnis Šmits, Česlavs Mazulis.
  • Plkst. 13:00 Sporta spēles plostnieku garā, SUP /stāvus airēšanas /stand up paddling/ sacensības Lielajā pludmalē;
  • Plkst. 14:00 Starptautiskās Plostnieku asociācijas biedru 27.Ģenerālā Asambleja;
  • Plkst. 15:00 – 17:00 Muzeju nakts aktivitātes “Atspulgi” Strenču PNS muzejā;
  • Plkst. 17:00 Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Tik mīla vien” Strenču novada kultūras centrā;
  • Plkst.20:30 Stafetes nodošana Itālijai, "Husqvarna" balvas izcīņas koka skulptūru zāģēšanā noslēgums un apbalvošana, kanoe laivu maratona uzvarētāju apbalvošana, muzicēs grupa “Pērkonvīri”. Cēsu Karmīnsarkanā kora šovkoncerts - Marta Kristiāna Kalniņa vadībā;
  • Ugunsšovs vakara mūzikas noskaņās; Agra Dzilnas ugunsskulptūra, muzicēs grupa “Pērkonvīri”;
  • Plkst. 23:00 Zaļumballe kopā ar grupu “Autobuss debesīs”. Ieeja 3 EUR
  • Plkst. 23:30 Nakts koncerts Strenču ev.lut. baznīcā – Evita Zālīte un Ilze Grunte. Pirms koncerta – svētbrīdis kopā ar mācītāju Arti Eglīti. Muzicēs Strenču Mūzikas skolas audzēkņi, pedagogi un ērgelnieks Leons Āķeris.

Sīkākai informācijai lūdzam sekot līdzi www.strencunovads.lv sadaļā Gaujas plostnieki

 

Ginta Gailīte, Strenču novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Informācija: 64715660;26312250, ginta.gailite PIE strencunovads PUNKTS lv

Jau 10. maijā, uz Latvijas un Igaunijas valstu robežas norisināsies 12. Lielais labdarības robežtirgus! Visas dienas garumā dvīņu pilsētās Valkā un Valgā notiks ne tikai tirgošanās, bet atrakcijas visām gaumēm dienas garumā.

Rīt, robežtirgus laikā, dzims jauns sporta veids - uz abu valstu robežas ar siksnām ap galvām spēkosies abu valstu mēri! Redzēs, kurš kuru ievilks robežas otrā pusē!

Nopērkams būs itin viss – šobrīd dalībai tirgū pieteikušies gandrīz 200 tirgotāji no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Varēs iegādāties slavenos sīpolus no Peipusa ezera, kūpinātas pīles un čilli ievārījumu! Aicinām ikvienu, kurš vēlas iegādāties puķu stādus un podus, garšaugus, ziemcietes, gladiolu sīpolus, zemeņu stādus, augļkokus, krūmus un dekoratīvos krūmus, tas viss stādu zonā aiz Valkas autoostas līdz robežai!

Dažādi kūpinājumi, mājas sieri, maize, zivis, medus, saldējums un konditorejas izstrādājumi, kopskaitā teju 50! Rajas ielā, Valgā, būs amatnieku tirgus zona, kur varēs iegādāties rokdarbus un adījumus, ādas un vilnas izstrādājumus, keramiku, koka izstrādājumus un rotaļlietas, daiļamatniecības preces un rotas. Rūpniecības preces - Raiņa un Sēlijas ielās.

Pirmo reizi pasākuma vēsturē notiks konkurss gaļas ražotājiem jeb „1. Starptautiskais gaļas un desu festivāls”. Festivāla žūriju vadīs un gardos izstrādājumus vērtēs raidījuma “Mūsdienu Latvijas garša” šefpavāru supersezonas uzvarētājs un restorāna «Kaļķu vārti» šefpavārs Raimonds Zommers.

Konkurss norisināsies trīs kategorijās – atsevišķi tiks vērtēti uzņēmumi, kas ražo gaļas izstrādājumus, mājražotāji, kā arī amatieri. Arī apmeklētājiem būs iespēja nogaršot ražotāju piedāvātos izstrādājumus. Festivālā noteiks laureātus un pasniegs apbalvojumus šādās nominācijās – „Gardākā” un „Cēlākā”.

Jau tradicionāli Robežtirgus ideja un mērķis ir labdarība. Līdzekļi par tirdzniecības vietu nomu un loteriju tiek atvēlēti kādam konkrētam mērķim. Valkas un Valgas pašvaldību vadītāji un pārstāvji vienojās šī gada tirgus ieņēmumus ieguldīt unikālu šūpoļu uzstādīšanā uz Valkas – Valgas robežas. Šūpojoties, būs iespēja vienlaikus būt divās valstīs.

Atzīmējot abu valstu 10 gadu iestāšanos Eiropas Savienībā, pasākumā piedalīsies arī pārstāvji no Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Igaunijā.

Arī šogad apmeklētājus iepriecinās daudzveidīga kultūras programma – uz skatuves spēlēs ansambļi un vietējie izpildītāji. Vakara turpinājumā - rokkoncerts. Pirmo gadu notiks strītbola sacensības.

Pasākuma vadītāji programmu pieteiks gan latviešu, gan igauņu valodā. Vakara noslēgumā zaļumballe ar grupu “Emburgas zēni” un “OnuPoeg”.

Vairāk informācijas www.valka.lv sadaļā “Robežtirgus”.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

No 12.maija uzsākta biļešu tirdzniecība uz latviešu-igauņu dziesmu dienu “Cimzes kods”, kas notiks 31.maijā, Valkas Brīvdabas estrādē. Biļetes var iegādāties “Biļešu servisa” kasēs un internetā. Biļetes cena: 5€, skolēniem un pensionāriem- 3€. Ģimenes biļete ( 2 pieaugušie + 2 bērni) – 10€.

Koncertā klausītāji dzirdēs četrus pirmatskaņojumus, kurus speciāli lielkoncertam radījuši izcilie latviešu komponisti Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns, Selga Mence un igauņu komponists Renē Espers. Vārdu autors latviešu komponistu radītajam dziesmu ciklam „Cimzes stunda” ir dzejnieks Jānis Peters. Apdares saksofoniem veidojusi Inga Meijere.

Lielkoncertā piedalīsies bērnu, zēnu un jauktie kori no Igaunijas un Latvijas (kopskaitā ap 2000 dalībnieku), Igaunijas Valsts akadēmiskais vīru koris un Bruņoto spēku orķestris, abu valstu Nacionālās operas solisti Renē Soms un Ilona Bagele, Dziesmu svētku Lielās mūzikas balvas ieguvējs – koris „Sõla”, dūdu un bungu grupa „Auļi” un saksofonu kvartets n[ex]t move.

Pasākumā „Cimzes kods” tiks izmantotas jaunākās tehnoloģijas – krāšņas gaismas un ūdens projekcijas. Netrūks emociju – katram no koncerta vajadzētu aiziet ar spēcīgu saviļņojumu.

„Cimzes koda” režisors ir Aivars Ikšelis, scenogrāfs – Ivars Noviks, video instalācijas – Kristīne Ganiņa, mākslinieciskie vadītāji – Jānis Petrovskis, Sirje Pass, virsdiriģenti – R.Vanags, M.Klišāns, J.Erenštreits, G.Ceplenieks, K.Ādamsons, J.Baltiņš, Ā.Šķepasts, I.Umbleja, S.Põldsaar, R.Laanoja, A.Traks, E.Eljand, V.Ilvik, M.Aigro, T.Soba.

„Cimzes kods” ir laikmeta sajūta, kas mainās līdz ar nākamajām paaudzēm, saglabājot koda būtību, lai jaunās paaudzes to nestu arī turpmāk kā vērtību, tradīciju, vienojošu pašsajūtu. Kods ir piekļuves atslēga informācijas, piedzīvojumu rituālu un zināšanu bagātības krātuvei. Tā ir spēja pieskarties kordziedāšanas tradīciju vērtībām. „Cimzes kods” ir simboliska atslēga, lai piekļūtu atmiņām, zināšanām un pieredzei, kas raksturo mūsu vērtumu un patību. 

Pasākumā aicinām arī pieteikties amatniekus un mājražotājus tirdzniecībai, rakstot uz tūrisma informācijas biroju tib PIE valka PUNKTS lv, kā arī zvanot pa telefoniem +371 64725522 un +371 26446602.

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Sestdien, 17. maijā no plkst. 9:00 līdz 13:00 Jaunatnes parkā, Gulbenē, notiks Zaļais tirdziņš, kas jau otro gadu ir plaši apmeklēts gan no gulbeniešu, gan kaimiņnovadu iedzīvotāju puses.

Kā ierasts, tirdziņā būs iespējams iegādāties mājražotāju gatavotos gardumus, dārzeņus un augļus, dažnedažādus puķu stādus un košumkrūmus, kā arī amatnieku darinātās skaistumlietas, dizaina priekšmetus un citas noderīgas lietas ikdienai un svētkiem.

Vairāk informācijas, kā arī pieteikšanās pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu: turists PIE gulbene PUNKTS lv

 

Gulbenes novada pašvaldības aģentūra

„Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”

Aicinām aktīva dzīvesveida piekritējus svētdien, 8. jūnijā, Valgas – Valkas dvīņu pilsētu festivāla laikā, plkst. 14:00 uz 12. Starptautisko ielu skrējienu „Loskutova kauss 2014”! Aicināti gan skrējēji, gan nūjotāji!

Pulcēšanās un starts pie t/c Rimi Valgā, distances garums – 10 km. Skrējiens un nūjošana norisināsies pa Valgas un Valkas ielām.

Pasākuma mērķis ir popularizēt fiziskās aktivitātes Igaunijas un Latvijas Republiku iedzīvotāju vidū, kā arī veicināt dvīņu pilsētu iedzīvotāju labās kaimiņattiecības.

Turpat, plkst. 15:00 – starts bērnu skrējienam, kurā varēs piedalīties bērni un jaunieši līdz 15 gadu vecumam, distances garums būs atkarīgs no dalībnieka vecuma.

Pēc P. Loskutova kausa pamata skrējiena starta notiks velosipēdu triku meistaru sacensības pie t/c Rimi.

Dalības maksa reģistrējoties iepriekš - līdz 2014.gada 31.maijam – 3EUR, no 1.jūnija līdz 7.jūnijam – 5 EUR, reģistrējoties 8.jūnijā sacensību norises vietā – 7EUR .

Iepriekšēja reģistrēšanās interneta mājaslapā www.valgasport.ee

Sacensību uzvarētājiem nodrošinātas naudas balvas, kā arī katras vecuma grupas 1.–3. vietu ieguvējiem skrējiena medaļa (kauss) un balvas. Visiem, kuri finišēs – diploms un sporta dzēriens.

Bērnu skrējienos katras vecumgrupas trīs labākie iegūs medaļu, diplomu un balvu. 

Pasākumu organizē Valkas novada dome, SA „Valga Sport“, Valgas dome un „Valgas apriņķa sporta apvienība“.

Pavadi savas brīvdienas aktīvi!

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Piektdien, 23. maijā, plkst. 18.00 Kocēnu kultūras namā starpkultūru festivāla „Otrpus Vidusjūrai 2014” ietvaros norisināsies arābu kultūrai veltīts pasākums „Kur Austrumi un Rietumi satiekas”. Tā ietvaros būs iespēja vērot Ēģiptes pantonīmu izrādi un ēģiptiešu dejas grupas „Gwana for Arts” (Ēģipte) uzstāšanos, iesaistīties arābu valodas, deju un foto radošajās darbnīcās, piedalīties sarunā par arābu kultūras dzīves stilu, vērtībām un mūsdienu procesiem arābu pasaulē, kā arī izbaudīt arābu virtuves garšas.

Pasākuma mērķis ir iepazīstināt ikvienu interesentu ar arābu kultūras pamatiem – valodu, dzīves stilu, vērtībām un dažādām kultūras izpausmēm, tādējādi rosinot pārdomas un dziļāku izpratni par modernās pasaules vienotību, tolerances un sadarbības nepieciešamību.

Pasākums notiks Annas Lindes fonda Latvijas tīkla organizētā starpkultūru festivāla „Otrpus Vidusjūrai 2014” ietvaros, to organizē Kocēnu novada dome ar Annas Lindes fonda Latvijas tīkla finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Jaunatnes lietu un Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Šogad visi tuvu un tālu dzīvojošie laipni aicināti atgriezties filmas “Pūt, vējiņi” uzņemšanas laukumā – Vijciema pagasta “Ielīcās” – 23. maijā kopā svinēsim 5. Valkas novada svētkus!

Ziemu esam čakli strādājuši, laiks lustēties lauku sētā! Ziņģes un danči, pūra lādes vēdināšana un arodu izrādīšana, smalku viesu uzstāšanās, ēdienu un alus smēķēšana, ballēšanās, „kinīša” skatīšanās…

Ielīcās tapušas vairākas mākslas un dokumentālās filmas: „Vilkaču mantiniece”,” Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija”. Tās varēsiet redzēt šajā vakarā. „Ķinīša” skatīšanās notiks rijā, kuru filmēšanas vajadzībām savulaik izmantojuši kinostudijas ļaudis. Paralēli notiks arī citas aktivitātes, un ikviens varēs izvēlēties sev tīkamāko nodarbi.

Plaši būs pārstāvēti novada rokdarbnieki, kuru darbi būs skatāmi izstādē ”Pūra lādes vēdināšana”. Notiks arī amata prasmju izrādīšana – uz vietas varēsiet skatīties, kā meistari pin grozus, grebj karotes, pin, auž, knipelē. Novēlu, lai izdodas arī kaut ko noandelēt!

Divi duči Valkas novada mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu gavilēs ziņģu stundā piecos, spriņģos danču stundā sešos un vedīs rotaļās ceturksni pirms desmitiem. Novada pastāvēšanas laikā pirmo reizi gandrīz visi kolektīvi satiksies vienuviet! 

Pusastoņos vakariņas pļavā – katrs pagasts vāra kādu, savā pusē iecienītu, zupu vai putru uz ugunskura, Valkas pilsēta gādā par saldo – būs ķīselis! Pasmeķējiet no visa, tad jau redzēs, kas visvairāk ies pie sirds!

Kā jau lielos svētkos, būs arī smalkie viesi: grupas „Turaidas roze” un „Apvedceļš”. Imants Kalniņš ir filmas „Pūt, vējiņ!” komponists, tāpēc šajā vakarā skanēs dziļi latviskā un melodiskā mūzika.

Kas jāņem līdzi? Deķis vai beņķis, kur sēdēt, širmis, lai lietus neuznāk, kāda jipte pret kukaiņiem,ragaiņiem un naudas macīc (tā teiktu īsts vijciemietis).

Ievas ziedos, meža smarža, lakstīgalas treļļi, Tu sēdi droškā un lepni pamāj kājāmgājējiem – tas tik ir īsts kino! Brauc tik šurp, un galvenā loma būs Tava!

*Valkas novada svētkos 23. maijā Ielīcās tirgošanās kontaktpersona Aija Brasle, t.25950365

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

30.maijā plkst. 16.00 Jāņa Cimzes 200.gadskārtai un draudzes skolotāju semināra 175.gadadienai veltītās izstādes „Dziesmai – trejas dzīves…” atklāšana Valkas novadpētniecības muzejā. Izstāde atvērta līdz 24. augustam.

30.maijā plkst. 19.00 Igaunijas Akadēmiskā vīru kora koncerts Valgas Jāņa baznīcā. Ieeja: 5€, biļešu tirgošana sāksies pusstundu pirms pasākuma. No biļetēm iegūtie līdzekļi tiks virzīti Valgas Jāņa baznīcas renovēšanai.

31.maijā plkst. 12.00 Latviešu tautasdziesmu apdaru konkursa „Jaunā dziesmu rota” II kārta. Izvirzītos konkursa darbus izpildīs Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris „Austrums” (mākslinieciskais vadītājs Ārijs Šķepasts), Alūksnes pilsētas Tautas nama skolotāju koris „Atzele” (mākslinieciskais vadītājs Jānis Baltiņš), Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas kamerkoris „Fortius” (mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza). Konkursa darbus vērtēs LNKC izveidota žūrija. Rezultātu paziņošana plkst. 14.00.Valkas pilsētas kultūras namā.

31.maijā plkst. 19.00 Latviešu un igauņu koru dziesmu lielkoncerts „Cimzes kods” Valkas brīvdabas estrādē. Koncertā uzstāsies bērnu, zēnu un jauktie kori no Latvijas un Igaunijas (ap 2000 dalībnieku). Lielkoncertā skanēs četri pirmatskaņojumi, kurus radījuši latviešu komponisti: Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns, Selga Mence, vārdu autors Jānis Peters un igauņu komponists René Eespere. Pirmatskaņojumus izpildīs Igaunijas Valsts akadēmiskais vīru koris, Bruņoto spēku orķestris, abu valstu Nacionālās operas solisti René Soom un Ilona Bagele. Uzstāsies Latvijas bungu un dūdu grupa „Auļi” un saksofonu kvartets n[ex]t move. Pasākumā „Cimzes kods” tiks izmantotas jaunākās tehnoloģijas – būs krāšņas gaismas un ūdens projekcijas. Pēc koncerta zaļumballe ar Puhajarves un Smiltenes pūtēju orķestriem. Ieeja 5€, pensionāriem un skolēniem līdz 16 gadiem – 3€, ģimenes biļete 10€ (2 pieaugušie un 2 bērni). 

3.jūnijā plkst. 16.00 Jāņa Cimzes 200.gadskārtai veltītās ceļojošās izstādes „Jānis Cimze – Igaunijas un Latvijas skolmeistaru skolotājs” priekšnesumu vakars – izstāde Valgas muzejā. Ceļojošā izstāde veltīta J.Cimzem un semināra audzēkņiem. Lekcija un izstāde notiek igauņu un latviešu valodās. 

4.jūnijā plkst. 18.00 Valgas Pamatskolas Dziesmu un deju svētki. 

Valkas-Valgas dvīņu pilsētu festivāls „Skanošā Livonija”

5.jūnijā

VALGĀ

05. – 08.06. TIVOLI ATRAKCIJU PARKS Pärna puiestee 17a laukumā. Atrakciju parks no Zviedrijas. Izklaides iespējas visai ģimenei. No ceturtdienas līdz piektdienai plkst. 15.00 – 23.00, sestdien un svētdien plkst. 12.00 – 24.00

plkst. 12.00 Valgas mēra Kalev Härk svinīgā pieņemšana labākajiem absolventiem, pasākums notiek Valgas muzejā (ar ielūgumiem)

plkst. 17.00 Valgas – Valkas radošo cilvēku tikšanas un izstādes atklāšana Valgas kultūras un interešu centrā. Izstāde apskatāma līdz 24.augustam

plkst. 18.00 Livonijas Jauniešu orķestra pirmais koncerts Valgas kultūras un interešu centrā. Orķestrī spēlē Valgas, Valkas, Tirvas, Otepes, Anstlas, Nõo un Karksi-Nuia mūzikas skolu audzēkņi un skolotāji. Diriģents – Vīlandes mūzikas pedagogs Anton Kogan

plkst. 18.00–21.00 Valgas pilsētas atklātais čempionāts volejbolā (4 pret 4) un volejbola kluba „Viktooria” seriāla I etaps. Pedeles pludmales volejbola laukumā. Reģistrācija pirms sacensībām, zvanot +372 503 9028 vai rakstot uz valgaviktooria PIE hot PUNKTS ee. Sacensību dienā reģistrēšanās uz vietas līdz plkst. 17.40

6. jūnijā

VALKĀ

plkst. 20.00 jautra orientēšanas spēle visai ģimenei „Pazīsti dvīņu pilsētas Valku un Valgu”. Sākums pie Rīgas un Raja ielas kādreizējā robežpunkta

VALGĀ

plkst. 13.00 Bērnu ielas futbola turnīrs mākslīgās zāles laukumā pie Pedeles upes. Turnīrā pieteikties aicināti 1996. gadā un vēlāk dzimušie puiši un meitenes. Komandas lielums 7 spēlētāji, uz laukuma 5+1

plkst. 17.00 Jāņa Cimzes 200.gadskārtai veltītās ceļojošās izstādes „Jānis Cimze – Igaunijas un Latvijas skolmeistaru skolotājs” atklāšana Valgas muzejā. Izstāde veltīta J.Cimzem un semināra audzēkņiem. Atklāšanā kopā ar Valgas mēru Kalev Härk un Valkas novada domes priekšsēdētāju Ventu Armandu Kraukli (ar ielūgumiem)

plkst. 18.00 Valgas – Valkas koru sadraudzības koncerts Valgas Jāņa baznīcā

plkst. 20.00 Pilsētas dzimšanas dienas svinības Valgas kultūras un interešu centra laukumā kopā ar Ivo Linna un Rock-Hotel līdz pusnaktij. Ieeja 5€, pavisam maziem bērniem par brīvu.

7. jūnijā

VALKĀ

plkst.12.00 Latvijas profesionālās ievirzes mākslas skolu audzēkņu vizuālo darbu konkursa „Jāņa Cimzes Dziesmu rota” noslēguma pasākums Valkas Mākslas skolā. Konkursa laureātu apbalvošana

plkst. 15.00 Valkas un Valgas bērnu koncerts Valkas Lugažu laukumā

plkst. 18.00-04.00 Valkas brīvdabas estrādē (Rūjienas iela 1) Lielā Roka Nakts. Uzstāsies rokgrupas: Pērkons (Latvija), Honeymilk (Zviedrija), Nitroforce 9 (Somijas), Mary Jane (Latvija), Revolver (Igaunija), Monro (Latvija), Defeatem (Igaunija), F%ck The System (Igaunija), BJMK School of Rock (Latvija). Ap pusnakti uz skatuves kāps galvenais mākslinieks – Igaunijas folkmetāla grupa Metsatöll. Būs arī elektroniskās mūzikas telts. Ieeja 7€ 

VALGĀ

plkst. 9.00-16.00 Livonijas gadatirgus Valgas centrā. Gadatirgus ir kļuvis par populāru un vērtīgu ikgadēju izklaides pasākumu ar bagātīgu kultūras programmu, pārdošanu un iepirkšanas, loteriju, atrakcijām bērniem u.c. Tirgošanās vietu reģistrācija līdz 7.jūnijam, zvanot +372 766 9970 vai rakstot info PIE valgakultuurikeskus PUNKTS ee. Tirgošanas vieta reģistrētajiem dalībniekiem ir bez maksas, bet ar nosacījumu, tirgotāji ziedo kādu savu preci labdarības loterijai

plkst. 11.00-14.00 Lietoto grāmatu tirdziņš pagalmā pie Valgas centrālās bibliotēkas. Nodod savas izlasītās grāmatas tālākai apritei, atnes tās līdz 7. jūnijam uz Valgas centrālo bibliotēku vai paņem tās līdzi uz tirdziņu. Interesenti varēs izvēlēties kādu sev tīkamu grāmatu un bez maksas paņemt to līdzi

plkst. 12.00-14.00 Dažādu tautu nacionālo ēdienu virtuve pilsētas centrā. Gardēžiem būs iespēja nopirkt dažādu nacionālo kultūru pārstāvju gatavotu ēdienu: Gruzijas šašliku, lavašu lezgīnu gaumē, uzbeku plovu, Osetijas pīrāgus, Korejas saldumus, baltkrievu kartupeļu pankūkas, Moldovas dolmatu un tatāru peremitsu.

plkst. 12.00-15.00 Motociklu triku meistaru sacensības „Valga Stunt Ride 2014” laukumā pie centrālās bibliotēkas. Ekstrēmus braucienus uz motocikliem demonstrēs Igaunijas labākie triku meistari

plkst. 13.30-14.45 Valgas kultūras un interešu centra laukumā koncerts „Dažādas tautas, dažādas kultūras”. Uzstāsies dažādu tautību kultūras kolektīvi no Igaunijas.

plkst. 14.00 Lielā Ratu Pastaiga. Pulcēšanas pie Valgas Jāņa baznīcas. Jaunie vecāki ar mazuļiem ratiņos dosies parādē līdz Valkas kultūras namam. Jautrajā pastaigā gaidīti Valkas un Valgas vecāki ar mazuļiem izrotātos ratiņos. Būs arī balvas

Valgas Ģimnāzijas 95.dzimšanas dienas svinības (plkst. 12.00-23.00 reģistrēšanās Valgas Ģimnāzijā)

Absolventu sporta sacensības Valgas Sporta hallē (Kungla iela 23a)

plkst. 11.00 handbols

plkst. 12.00 volejbols

plkst. 13.00 basketbols

Svinīgais koncerts Valgas Jāņa baznīcā

plkst. 13.00 dievkalpojums un koncerts

plkst. 15.00-18.00 iespēja apmeklēt Valgas Ģimnāziju (Valgas Baltā Māja), Valgas Pamatskolu (Kungla iela 16), Valgas Pamatskolu (Vabaduse iela 13)

plkst. 16.00 atmiņu stunda Valgas Baltajā Mājā (J.Kuperjanovi iela 10)

plkst. 18.00 svinīgā sanāksme Valgas kultūras un interešu centrā (Kesk iela 1)

plkst. 20.00-02.00 absolventu tikšanās skolas ēkā J.Kuperjanovi ielā 10 (Baltās mājas absolventi tiekas skolas ēkā; Sarkanās mājas absolventi tiekas pasākuma teltī)

plkst. 21.00-01.00 dejas skolas aulā, uzstāsies grupa Kahtlane Sahin

8. jūnijā

VALGĀ

plkst. 11.00 Mopēdu sacensību 1. brauciens Pedeles atpūtas zonā (pie t/c Rimi). Ņem savu mopēdu un droši nāc piedalies!

plkst. 11.30 Brīvās cīņas pludmalē Pedeles volejbolā laukumā. Dalībnieku svēršana sacensību dienā no plkst. 10.30 līdz 11.00. Sacensībās tiek gaidīti visi pilsētas iedzīvotāji un viesi. Nolikums.

plkst. 12.00-13.00 Laivu rallijs Pedeles upē. Sacensībās gaidīti visi pilsētas iedzīvotāji un viesi, kuru vecums ir vismaz 14 gadi. Vērtēs ne tikai fizisko sagatavotību, bet arī izdomu un radošu pieeju tērpu un peldierīču sagatavošanā. Nolikums.

plkst. 13.00 Mopēdu sacensību 2.brauciens Pedeles atpūtas zonā (pie t/c Rimi)

plkst. 14.00 P.Loskutova kauss skriešanā. Starts pie t/c Rimi. Pamat distance 10km, skrējiens notiks Valgas un Valkas ielās

plkst. 15.00 P.Loskutova kauss skriešanā bērniem. Starts pie t/c Rimi.

Pēc P.Loskutova kaussa pamatskrējiena starta velosipēdu triku meistaru sacensības pie t/c Rimi.

11.jūnijā – Valgas pilsētas 430.dzimšanas diena

VALGĀ

plkst. 7.00-12.00 rīta kafija ar pilsētas vadītājiem Rātsnama priekšā

plkst. 11.00 Valgas un Valkas bērnu dārzu bērnu kopīgs svētku gājiens (Valgas Jāņa baznīca – Kesk iela līdz Valgas kultūras un interešu centram). Bērni laidīs gaisa balonus ar laba vēlējumiem, būs koncerts un kopīga svētku dienas tortes baudīšana

plkst. 14.00 kultūrvēsturiska orientēšanās spēle jauniešiem „Dzimtās pilsētas kultūrvēsture”. Gaidām komandas ar diviem līdz trim dalībniekiem 12-16 gadu vecumā. Komandai jābūt fotoaparātam vai mobilajam telefonam, kur iebūvēts fotoaparāts, lai varētu iemūžināt kontrolpunktus (tie būs 10). Starts plkst. 14.00 pie Valgas centrālās bibliotēkas. Dalībnieki saņems orientēšanās karti un jautājumus. Orientēšanas spēles beigas un labāko apbalvošana Valgas bibliotēkā. Vērtēts tiks komandas laiks un savāktie kontrolpunkti.

plkst. 18.00 Valgas pilsētas 430.dzimšanas dienas koncerts Valgas Jāņa baznīcā. Uzstāsies Valgas mūzikas skolas audzēkņi un absolventi, pilsētas kultūras kolektīvi un viesi no Valkas mūzikas skolas. Notiks arī Valgas goda pilsoņu apbalvošana

Izstādes:

VALKĀ

No 30.maija līdz 24. augustam Jāņa Cimzes 200.gadskārtai un draudzes skolotāju semināra 175.gadadienai veltītā izstāde „Dziesmai – trejas dzīves…” Valkas novadpētniecības muzejā. Atklāšana 30.maijā plkst. 16.00

VALGĀ 

05.06. – 31.08. Valgas un Valkas mākslinieku kopīga izstāde Valgas kultūras un interešu centrā

No 03.06. Izstāde „Jānis Cimze – Igaunijas un Latvijas skolmeistaru skolotājs” Valgas Muzejā. Jāņa Cimzes ieguldījums Igaunijas un Latvijas kultūrā un izglītībā ir nenovērtējams. 1839. gadā dibinātā un viņa vadītā skolmeistaru semināra absolventi kļuva par Igaunijā un Latvijā atzītiem mūziķiem, komponistiem, sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, mācītājiem, rakstniekiem, žurnālistiem u.t.t. Izstāde veltīta Jānim Cimzem un semināra audzēkņiem. Tā būs latviešu un igauņu valodās. Pēc tam apceļojos arī citus muzejus un mācību iestādes

02.06.-31.08. Izstāde „Cimzes semināra audzēkņi un to grāmatas” Valgas centrālajā bibliotēkā

Valgas patriotiskās audzināšanas muzeja (Valgas militārais muzejs) pastāvīgā ekspozīcija atvērta: darba dienās plkst. 8.00–16.00, sestdienās plkst. 09.00-15.00. Izstādē apskatīta militārā tematika, patriotiskā audzināšana, valsts aizsardzība un iekšējā drošība

Valgas Jāņa baznīca atvērta ceturtdienās un piektdienās plkst. 12.00-16.00, sestdienās plkst. 11.00-16.00, svētdienās plkst. 9.30–12.00. Jāņa baznīca atrodas pilsētas centrā. Tā būvēta 1816. gadā pēc arhitekta K.Haberlanda projekta, un ir vienīgā baznīca Igaunijā ar ovālu pamatu plānu. Interjerā dominē augsta agrā klasicisma stila altāra siena ar gleznām. Unikāla ir ne tikai pati baznīca, bet arī baznīcas retās un labskanīgās ērģeles, kuras 1867.gada jūlijā uzbūvēja ievērojamais vācu ērģeļmeistars Fridrihs Ladegasts. Tās pasūtītājs bija skolmeistars Jānis Cimze.

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Pavasarī un vasarā atrašanās dabā ir īpaši vilinoša, tāpēc Valmieras Tūrisma informācijas centrs valmieriešiem un pilsētas viesiem piedāvā divus jaunus tūrisma maršrutus – kājāmgājēju maršrutu „Vecpilsētas dižkoku ēnā” un velomaršrutu „Valmieras dižkoku stāsti”.

Iedvesmu maršruta izveidei sniedza pagājušajā gadā pilsētā notikusī dižkoku apzināšanas akcija, kuras ietvaros tika apzināti un īpaši marķēti 22 dižkoki.  Dabas aizsardzības pārvaldes dati liecina, ka kopumā Valmieru par savu mājvietu ir izvēlējušies 30 dižkoki.

Tā kā dižkoki tiek uzskatīti par mūsu valsts senākajām dzīvajām būtnēm un tiek pieminēti jau viduslaiku robežu aprakstos, interesanti ir to „atmiņās” saglabājušies stāsti, ar kuriem iepazīties piedāvājam arī pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Jaunizveidotais kājāmgājēju maršruts, kura veikšanai jāatvēl vien pusstunda, ceļotāju aizvedīs pa Valmieras vecpilsētas gleznainākajām vietām un iepazīstinās ar stāstiem, kas zināmi vienīgi viņiem – vecpilsētas dižkokiem. Dižozols pie Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas zinās stāstīt par pirmo Valmieras latviešu kārtas mācītāju Jāni Neilandu un viņa sirsnīgumu, savukārt ozols pie Livonijas laika pils mūriem norādīs uz senāko saglabājušos koka ēku Valmierā. Maršruta ietvaros ceļotājs satiks īpašu Valmieras koku – liepiņu, kas stādīta par godu ģenerālienei, Valmiermuižas īpašniecei un hernhūtiešu kustības atbalstītājai Magdalēnai Elizabetei fon Hallartei, kā arī iepazīs citus senākus un jaunākus dižkoku stāstus.

Otrs, aptuveni 16 kilometrus garais velomaršruts, iepazīstinās ceļotāju ar liepu, kura stāvējusi klāt Valmieras izglītības šūpulim, kā arī, dodoties tālāk pa maršrutu, skolas pagalmā varēs uzmeklēt dižozolu, kurš sevī nes Vīlipa Švēdes – pirmā kurlmēmo bērnu skolotāja – spēku un aizrautību. Savukārt seši kupli ozoli stāstīs amizantus notikumus par zviedru laiku Valmieru. Izbraucot maršrutu, ceļotājs būs paviesojies pilsētas sirdī, sajutis priežu meža svaigo gaisu un dzirdējis mutuļojam Vidzemes skaistāko upi - Gauju.

Dižkoku tūrisma maršruti ir pieejami latviešu, angļu, krievu un igauņu valodās. Elektroniskā veidā tie ir atrodami vortālā www.visit.valmiera.lv, savukārt drukātā veidā maršrutus var saņemt Valmieras Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10.

Informāciju sagatavoja:
Veronika Časnoviča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
tūrisma informācijas konsultante
Mob.tel.: 28888760

Turpinot februārī aizsākto tradīciju, jau ceturto reizi valmieriešus un pilsētas viesus aicinām uz Ceļotāju stāstu vakaru, kas 29.maijā plkst.18.30 norisināsies Valmieras Tūrisma informācijas centrā. Šoreiz pasākuma viešņa būs Aiva Lāce, kura Eiropas brīvprātīgā darba ietvaros gadu pavadījusi Kamčatkas pussalas dabas parkā „Bistrinskij” un par piedzīvoto vēlas pastāstīt arī citiem.

2013.gada 8.maijā Aiva pirmo reizi izkāpa Petropavlovskas – Kamčatkas lidostā. Pēc tam devās deviņu stundu garā ceļā ar autobusu uz Esso ciematu, kur atrodas dabas parka „Bistrinskij” galvenā mītne un vieta, kas kļuva par Aivas mājvietu gada garumā. Viņa ir devusies līdzi ziemeļbriežu tabūniem un ar fotogrāfiju palīdzību dokumentējusi to gaitas, gatavojusi „landorikus” jeb ganu maizi, kā arī vairākkārt satikusi lāčus. Tie pat ir klauvējuši pie Aivas mājas logiem un meklējuši, ar ko panašķēties ciemata atkritumos. Aiva atklāj – ikdienā vienmēr līdzi bija jānēsā signālraķete, savukārt pārvietošanās procesam bija jābūt iespējami skaļam. Ja lāci tomēr gadījās satikt, bet ķepainis cilvēku nebija ieraudzījis, bija jāmāk klusi aiziet, jo lāči slikti redzot.

Līdz ar aizraujošajiem stāstiem par piedzīvoto interesentiem būs iespēja uzzināt arī lietderīgu informāciju par Eiropas brīvprātīgo darbu un tā plašajām iespējām.

Dalība Ceļotāju stāstu vakaros ir bez maksas, tomēr vietu skaits ir ierobežots, tāpēc aicinām visus interesentus, kas vēlas klātienē izjust piedzīvojumu garšu un uzdot savus jautājumus, pieteikties iepriekš, rakstot uz e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, ierodoties personīgi Valmieras Tūrisma informācijas centrā vai zvanot pa tālruni 64207177. 

Iepriekšējā Valmieras Tūrisma informācijas centra rīkotajā Ceļotāju stāstu vakarā viesojās Kārlis Bardelis, kurš stāstīja gan par savu piedzīvojumu, sekojot Polārā loka līnijai, satiktajiem cilvēkiem un „iekšējo dzinuli”, gan par ceļu, kā nokļuvis līdz šim piedzīvojumu pilnajam dzīvesveidam.

Jāpiemin, ka, tuvojoties vasaras sezonai, Valmieras Tūrisma informācijas centrs noslēgs šo Ceļotāju stāstu vakaru sēriju, lai jau rudenī interesentus aicinātu uz kādu citu tematisko tikšanos.

Informāciju sagatavoja:
Veronika Časnoviča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
Tūrisma informācijas konsultante
Mob.tel.: 28888760

Piektdien, 23. maijā, plkst. 18:30 Matīšu pagasta estrādē norisināsies IV Burtnieku novada bērnu dziesmu un deju svētki. Tajos savu māku rādīs bērni un jaunieši no visām četrām novada skolām - Burtnieku Ausekļa vidusskolas, Rencēnu, Matīšu un Ēveles pamatskolas. Svētkus kuplinās pagastu kultūras namu pašdarbības kolektīvi. 

Svētki sāksies ar svinīgu gājienu no ūdenstorņa pa Valmieras ielu uz estrādi. Koncerta noslēgumā paredzēta uguņošana, pēc kuras plkst. 22:00 visi dalībnieki būs laipni aicināti uz diskotēku. Pasākuma organizatori sagatavojuši arī vairākus pārsteigumus mazajiem dziedātājiem un dejotājiem.

Burtnieku novada bērnu dziesmu un deju svētki jau kļuvuši par neatņemamu novada kultūras notikumu. Tie dod iespēju mazajiem dziedātājiem un dejotājiem atrādīt pa gadu apgūto un dalīties dziesmas un dejas priekā citam ar citu.

 

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631
E-pasts: zane.abelite-medne PIE burniekunovads PUNKTS lv

Līdz 13. jūnijam Kocēnu 1.bibliotēkas Velvju zālē (Alejas ielā 4, Kocēnos) ir aplūkojama izstāde "Neona mistērija".

Izstāde ir kā savdabīgs gaismas šovs, kas ietverts fotogrāfijās un interesantās vizualizācijās tumšā telpā, aicinot neona mistikas pasaulē. Izstādi veido SIA „Fototapetes LV".

Bibliotēkas darba laiks - katru darba dienu no plkst. 10.00 – 17.00. Ieeja – bez maksas.

Foto no izstādes pieejams šeit

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Sestdien, 24.maijā, plkst.14.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā tiks atklāta mākslinieka Leo Kokles 90 gadu dzimšanas dienai veltīta piemiņas izstāde, kurā ietverti mākslinieka dzīvesbiedres Terēzes Kokles privātkolekcijā glabātie darbi.

Leo Kokle (1924.gada 3.marts – 1964.gada 7.decembris) bija latviešu gleznotājs un portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un iemīlēts mākslinieks un viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem. No 1942. līdz 1944.gadam L. Kokle apguva glezniecību mākslinieka un skulptora Jāņa Tilberga glezniecības studijā, vēlāk trīs gadus mācījās Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, kuru nepabeidza veselības dēļ. No 1948. līdz 1952.gadam L. Kokle strādāja par mākslinieku Paula Stradiņa izveidotajā Medicīnas vēstures muzejā, bet 1952.gadā kļuva par Mākslinieku savienības biedru un bija tās valdes loceklis.

Leo Kokle bija aktīvs mākslas dzīves veidotājs un vērtētājs. Viņš strādāja visos žanros, bet mākslas kritiķi īpaši novērtēja viņa portretus un klusās dabas.

Mākslinieku saistījis vienkāršais, būtiskais un patiesais, lielākajai viņa radīto darbu daļai raksturīgs biezs gleznojums, uzrādot uzlēcienā temperamentīgu, ritmisku paņēmienu. Krāsu gamma darbos parasti ir noskaņota zaļganās, zilganās vai brūnganās pasāžās. Ainavās un portretos ir kāpināts ekspresionisms un dramatisms, atbrīvojot formas akadēmismu līdz krāszieda hegemonijai. Leo Kokle bija viens no pirmajiem māksliniekiem, kurš pēckara laikā meklēja jaunu attieksmi pret attēlojamo personu portretā, cenšoties izteikt viņa profesijas būtību.

Izstādes atklāšanā piedalīsies arī mākslinieka dzīvesbiedre Terēze Kokle, un tā būs apskatāma līdz 18.jūnijam.

Savukārt 30.maijā plkst.16.00 Valmieras muzejā tiks atklāta Rolanda Krišjāna gleznu izstāde „Karuselī”.

Mākslinieks Rolands Krišjāns beidzis Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu 1984.gadā un Latvijas Mākslas akadēmiju 1993.gadā. Kopš akadēmijas beigšanas strādā kā brīvmākslinieks. Darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Krievijā, Vācijā, Beļģijā, Francijā, Amerikā, Kanādā un Zviedrijā. Savā glezniecībā turpina attīstīt un padziļināt meistarību klasiskajos žanros un sižetos – ainavās, portretos, klusajās dabās, marīnās. Beidzamajā laikā „iemēģina roku” arī abstraktajā virzienā. Tas dod iespēju no cita skatupunkta redzēt līdz šim paveikto un dod jaunus impulsus dažādajiem formālajiem risinājumiem. Krāsa, gaisma, faktūra – tie ir izteiksmes līdzekļi, kas mākslinieku ir saistījuši visu šo laiku gan reālistiskajos, gan abstraktajos darbos.

Izstāde būs apskatāma līdz 28.jūnijam.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

 

 

Sestdien, 24. maijā, Burtnieku novada Valmiermuižā norisināsies Olimpiešu parka piecu gadu jubilejas svinības. Svinību laikā gan 2014. gada ziemas Olimpisko spēļu medaļnieki un dalībnieki, gan sportisti, kuri piedalījušies un nozīmīgus rezultātus Olimpiskajās spēlēs uzrādījuši senāk, papildinās parka kociņu audzi, savukārt olimpieši, kuri parkā kociņus iestādījuši jau iepriekš, dosies apskatīt, kā tie paaugušies. Pievakarē Valmiermuižas parkā skanēs svētku koncerts ar jauno operas mākslinieku piedalīšanos. Visi laipni aicināt!

Svinību programma:

Plkst. 14:00 Olimpiešu un sporta draugu tikšanās, jaunu koku stādīšana Olimpiešu parkā. Piedalās: Jānis Lūsis, Ivans Bugajenkovs, Elvīra Ozoliņa, Artūrs Matisons, Ivo Lakučs u.c.

Kokus stādīt aicināti: Oskars Ķibermanis, Oskars Melbārdis,  Māris Onskulis, Jānis Skrastiņš, Raimonds Vilde, Jānis Karlivāns, Aigars Fadejevs, Jānis Ķipurs, Pāvels Seļivanovs, Dainis Kūla.

Plkst. 16:00 Populāru melodiju koncerts Valmiermuižas parkā. Piedalās operas mākslinieki Diāna Rudāne un Miervaldis Jeņčs. Koncertmeistars Gints Bērziņš. Uzstājas Valmieras pagasta jauniešu deju kolektīvs „Sadancis”.

Olimpiešu parks izveidots 2009. gadā, pēc tam, kad no 2008. gada vasaras Olimpiskajām spēlēm Pekinā BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs mājās pārveda zelta medaļu, bet izcilais olimpietis Jānis Lūsis svinēja ievērojamu jubileju. Parka izveides idejas autori ir BMX sporta klubs „Tālava”. Parks ir unikāls ar to, ka kokus tajā stādījuši gan Valmieras tuvākajā apkārtnē dzīvojoši olimpieši, gan pasaules Olimpiskie čempioni.

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631
E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

2.jūnijā Vidzemes koncertzālē „Cēsis” uzstāsies viens no atzītākajiem Latvijas pianistiem - Armands Ābols. Koncerta programmu ir veidojis pats mākslinieks, balstoties uz to, lai koncerts būtu kontrastējošs un stilistiski dažāds.

Koncertam būs divas daļas. Pirmajā, tiks atskaņoti Karlosa Lavina un Franča Šūberta skaņdarbi, turpretim otrajā koncerta daļā – Sergeja Prokofjeva darbi.

„Ilgus gadus pavadot Čīlē, vēlējos nospēlēt kādu Čīles komponista darbu. K. Lavina (viens no pašiem pirmajiem Čīles komponistiem) svītā, ko atskaņošu, ir stipri jūtama franču impresionisma ietekme. Līdz šim Šūberta mūziku esmu spēlējis maz, tādēļ vēlējos programmā iekļaut 4 Ekspromtus. Savukārt Prokofjeva baleta Romeo un Džuljeta mūzika ir viens no skaņdarbiem, ko izjūtu visvairāk no šī komponista daiļrades, tā, manuprāt, ir brīnišķīga un ļoti emocionāla mūzika,” stāsta pianists Armands Ābols.

Ikviens pensionārs, skolotājs, students, skolēns ir aicināts izbaudīt šo koncertu, iegādājoties biļetes ar 60% atlaidi (pie ieejas koncertzālē būs jāuzrāda personas apliecinoši dokumenti). Biļetes iespējams iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs visā Latvijā, kā arī Vidzemes koncertzāle “Cēsis” kasē Raunas ielā 12/1, Cēsis, Cēsu novads, LV-4101.

Sīkāka informācija par biļešu iegādi: 64119921

Informāciju sagatavoja:
Sanita Ozoliņa
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 26323463, e-pasts: sanita.ozolinja PIE gmail PUNKTS com
 

Pagājušās nedēļas nogalē Dziesmu svētku šūpulī - Kocēnu novada Dikļos - notika Dziedāšanas svētku ieskaņas pasākums, un nu vēsturisko vietu blakus Neikenkalnam rotā iespaidīgs vides objekts – “Sidraba birzs vainags”.

Šo XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku galvenā mākslinieka Ivara Mailīša veidoto  simbolisko birzi Kocēnu novadam uzticējis Latvijas Nacionālais kultūras centrs. "Sidraba birzs vainags" Dziesmu un deju svētku laikā bija centrālais objekts Rīgā, bet turpmāk tā atrašanās vieta būs tieši Dziesmu svētku šūpulī – Dikļos.

Pie katra birzs koka pasākuma laikā tika piestiprinātas plāksnītes, kas vēsta par tiem koriem, kuri piedalījās 1864. gada Dziesmu dienā Dikļos: tie bija seši vīru kori no Vidzemes - Dikļiem, Lielsalacas (Salacgrīvas), Limbažiem, Mazsalacas, Rūjienas un Straupes.

Vides objekts atgādina stilizētus kokus ar sudrabā vizuļojošām lapām, uz kurām izlasāmi cilvēku vēlējumi Dziesmu svētkos. Simboliski birzs arī ataino pāreju no pagātnes uz tagadni un nākotni, kā arī garīgo “pašattīrīšanos” šī procesa laikā. „Sidraba birzi”, kas jau izsenis ir pieminēta latviešu tautas dziesmās, ikviens ir aicināts izstaigāt, lai garīgi tuvinātos gaidāmajam notikumam “Dziedāšanas svētkiem - 150”, kas notiks šogad 7. jūnijā Dikļos.

Jau vēstīts, ka šogad apritēs 150. gadskārta kopš pirmajām dziesmu dienām Dikļos - Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumiem, kad 1864. gadā Dikļu mācītājmuižas parkā draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai. Pakalns, kurā pie svētkiem uzceltās telts izvietojās kori, vēlāk ieguva Neikenkalna nosaukumu. Šī gada 7. jūnijā pie Neikenkalna jaunizveidotajā dabas koncertzālē Dikļos norisināsies vērienīgais Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai veltītais pasākums. 

Pasākumu organizē Kocēnu novada dome un Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Uzsākto sadarbību iecerēts turpināt ilgtermiņā, lai Dikļus veidotu kā reģionālo koru kustības centru Latvijā ar plašu Latvijas mēroga un starptautisku koru pasākumu, olimpiāžu un konkursu rīkošanu.

Vairāk foto ŠEIT

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Šogad visi tuvu un tālu dzīvojošie laipni aicināti atgriezties filmas “Pūt, vējiņi” uzņemšanas laukumā – Vijciema pagasta “Ielīcās” – 23. maijā kopā svinēsim 5. Valkas novada svētkus!

Ielīcās tapušas vairākas mākslas un dokumentālās filmas: Studijas AL KO filma „Vilkaču mantiniece”, Rīgas kinostudijas filma ”Pūt, vējiņi!”. Tās varēsiet redzēt šajā vakarā. Filmu skatīšanās notiks rijā, kuru filmēšanas vajadzībām savulaik izmantojuši kinostudijas ļaudis. 

Vēlreiz varēs piedzīvot “Pūt vējiņi” noskaņu – izcilo Imanta Kalniņa mūziku spēlēs grupa „Turaidas roze”. Imants Kalniņš ir filmas „Pūt, vējiņi!” komponists, tāpēc šajā vakarā skanēs dziļi latviskā un melodiskā mūzika.

Plaši būs pārstāvēti novada rokdarbnieki, kuru darbi būs skatāmi izstādē ”Pūra lādes vēdināšana”. Notiks arī amata prasmju izrādīšana – uz vietas varēsiet skatīties, kā meistari pin grozus, grebj karotes, pin, auž, knipelē. Paralēli notiks arī citas aktivitātes, un ikviens varēs izvēlēties sev tīkamāko nodarbi.

Divi duči Valkas novada mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu gavilēs ziņģu stundā piecos, spriņģos danču stundā sešos un vedīs rotaļās ceturksni pirms desmitiem. Novada pastāvēšanas laikā pirmo reizi gandrīz visi kolektīvi satiksies vienuviet! Vakarā balle ar grupu „Apvedceļš”.

Pusastoņos vakariņas pļavā – katrs pagasts vāra kādu, savā pusē iecienītu, zupu vai putru uz ugunskura, Valkas pilsēta gādā par saldo – būs ķīselis! Pasmeķējiet no visa, tad jau redzēs, kas visvairāk ies pie sirds!

Kas jāņem līdzi? Deķis vai beņķis, kur sēdēt, širmis, lai lietus neuznāk, kāda jipte pret kukaiņiem,ragaiņiem un naudas macīc (tā teiktu īsts vijciemietis).

Ievas ziedos, meža smarža, lakstīgalas treļļi, Tu sēdi droškā un lepni pamāj kājāmgājējiem – tas tik ir īsts kino! Brauc tik šurp, un galvenā loma būs Tava!

 

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

30. maijā Alūksnes muzejs ikvienu interesentu aicina uz savdabīgu semināru, kurā būs iespēja iepazīties ar zemūdens arheoloģiju, apskatīt niršanas ekipējumu, kā arī vērot zemūdens filmēšanas darbus Alūksnes ezerā.

 

Semināra teorētiskā daļa - lekcija „Zemūdens vēstures liecības Latvijā un Alūksnē” projekta „Arheoloģija, vara un sabiedrība: sadarbība arheoloģiskā mantojuma saglabāšanai/ AAC” ietvaros pulksten 12.00 sāksies Sociālās aprūpes centra „Alūksne” zālē, Ošu ielā 5, Alūksnē. Savukārt praktiskā daļa – niršana un zemūdens izpēte – Alūksnes ezera krastā, netālu no Peldu ielas 14A.

Semināra laikā būs iespējams iepazīties un uzzināt vairāk par zemūdens arheoloģiju un šīs nozares darbu specifiku, apskatīt niršanas ekipējumu un piedalīties demonstrējumos. Pasākumu vadīs profesionāli nirēji, kuri ieguvuši gan niršanas, gan arī zemūdens arheoloģijas sertifikātus.

Zemūdens filmēšanas darbi Alūksnes ezerā notiks Livonijas ordeņa pils vecā pāļu tilta vietā. Filmēšana ir viena no zemūdens izpētes metodēm, kas sniedz vizuālu priekšstatu par pētāmo objektu. No iegūtā materiāla tiks izveidota filma, ko interesenti vēlāk varēs noskatīties Alūksnes muzejā un muzeja mājas lapā.

Projekts tiek īstenots Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programmas Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros 2007. – 2013.gadam.

Igaunijas – Latvijas – Krievijas Pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros 2007 – 2013 finansiāli atbalsta kopīgus pārrobežu attīstības pasākumus, lai uzlabotu reģiona konkurētspēju, izmantojot tā potenciālu un izdevīgo atrašanās vietu krustcelēs starp ES un Krievijas Federāciju.

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

 

Svinot Jāņa Cimzes – Vidzemes draudzes skolotāju semināra ilggadējā direktora, pirmā latviešu tautas dziesmu melodiju krājēja un apdarinātāja, koru mūzikas pamatlicēja – 200 gadu jubileju, tiek rīkots latviešu un igauņu koru dziesmu lielkoncerts „Cimzes kods”. Pasākums notiks 31.maijā plkst.19.00, Valkas brīvdabas estrādē. Koncerta programmā igauņu un latviešu koru mūzikas klasika.

Klausītāji dzirdēs četrus pirmatskaņojumus, kurus speciāli lielkoncertam radījuši izcilie latviešu komponisti Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns, Selga Mence un igauņu komponists Renē Espers. Vārdu autors latviešu komponistu radītajam dziesmu ciklam „Cimzes stunda” ir dzejnieks Jānis Peters. Apdares saksofoniem veidojusi Inga Meijere.

Lielkoncertā piedalīsies bērnu, zēnu un jauktie kori no Igaunijas un Latvijas (kopskaitā ap 2000 dalībnieku), Igaunijas Valsts akadēmiskais vīru koris un Bruņoto spēku orķestris, abu valstu Nacionālās operas solisti Renē Soms un Ilona Bagele, Dziesmu svētku Lielās mūzikas balvas ieguvējs – koris „Sõla”, dūdu un bungu grupa „Auļi” un saksofonu kvartets n[ex]t move.

Pasākumā „Cimzes kods” būs izmantotas jaunākās tehnoloģijas – krāšņas gaismas un ūdens projekcijas. Netrūks emociju – katram no koncerta vajadzētu aiziet ar spēcīgu saviļņojumu.

„Cimzes koda” režisors ir Aivars Ikšelis, scenogrāfs – Ivars Noviks, video instalācijas – Kristīne Ganiņa, mākslinieciskie vadītāji – Jānis Petrovskis, Sirje Pass, virsdiriģenti – R.Vanags, M.Klišāns, J.Erenštreits, G.Ceplenieks, K.Ādamsons, J.Baltiņš, Ā.Šķepasts, I.Umbleja, S.Põldsaar, R.Laanoja, A.Traks, E.Eljand, V.Ilvik, M.Aigro, T.Soba.

Koncerta scenogrāfiskais noformējums veidots 20.gadsimta sākuma konstruktīvismā, kas bija savam laikam revolucionārs mākslas stils. Arī J.Cimze un viņa pedagoģiskā darbība bija zināmā veidā revolucionāra, vērtējot tā laika kultūrizglītības norises.

„Cimzes kods” ir laikmeta sajūta, kas mainās līdz ar nākamajām paaudzēm, saglabājot koda būtību, lai jaunās paaudzes to nestu arī turpmāk kā vērtību, tradīciju, vienojošu pašsajūtu. Kods ir piekļuves atslēga informācijas, piedzīvojumu rituālu un zināšanu bagātības krātuvei. Tā ir spēja pieskarties kora dziedāšanas tradīciju vērtībām. „Cimzes kods” ir simboliska atslēga, lai piekļūtu atmiņām, zināšanām un pieredzei, kas raksturo mūsu vērtumu un patību.

Tiekamies lielkoncertā!

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Jau šo sestdien 31.maijā plkst.12.00 Stāmerienas pagasta atpūtas kompleksā „Vonadziņi", Ludza ezerā notiks Latvijas čempionāta 1.posma sacensības ūdensmotocikliem.

Aicinām visus dalībniekus un atbalstītājus uz Gulbenes novada gleznaino Stāmerienas pagastu.

Sacensību dienā ir domāts arī par aktivitātēm bērniem un iespējām jauki atpūsties visai ģimenei.

Uz tikšanos Stāmerienā! www.udensmocis.lv 

Informāciju sagatavoja:
PA "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" kolektīvs
 

23. maija vakarā Matīšus piedziedāja un piedejoja jaunākie Burtnieku novada iedzīvotāji – tur norisinājās IV Burtnieku novada bērnu dziesmu un deju svētki. Svētkos savā mīlestībā pret dziesmu un deju dalījās visu četru novada skolu, sešu kultūras namu un jaunatnes iniciatīvu centra bērnu un jauniešu kolektīvi.

Svētki iesākās ar gājienu pa Valmieras ielu cauri Matīšu centram. Svētku dalībniekus gājienā pavadīja Dikļu pūtēju orķestris, spēlējot jautras, visiem zināmas melodijas. Estrādē, kur notika svētku koncerts, ar lielām ovācijām gājiena dalībniekus sagaidīja krietns skatītāju pulks un pasākuma vadītāji – Kaķis, Lapsa, Vāvere un Zaķēni, kuri kopā ar mazajiem māksliniekiem devās brīnumainā ceļojumā pa Burtnieku novadu un vēl nedaudz tālāk.

Koncerta pirmajā daļā savus priekšnesumus izdejoja dažādu vecuma grupu tautisko deju kolektīvi. Pašiem mazākajiem talkā nāca vidējās paaudzes deju kolektīvs „Līksme”. Liriskas dziesmas par dzimteni un tās krāšņumu izdziedāja skolu kori un ansambļi. Savukārt koncerta otrajā daļā deju grupas rādīja čigānu, indiešu un pat kantrī dejas, bet popgrupas izdziedāja stāstus par dažnedažādiem jautriem piedzīvojumiem.

Burtnieku novada bērnu dziesmu un deju svētki jau kļuvuši par neatņemamu novada kultūras notikumu. Tie dod daudz pozitīvu emociju ne tikai mazajiem dziedātājiem un dejotājiem, bet arī viņu vecākiem, skolotājiem un citiem novada iedzīvotājiem. Šogad svētkos piedalījās vairāk kā 330 jauno mākslinieku.

Fotogalerija lejuplādējama ŠEIT

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631
E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

30.maijā plkst. 16:00 Jāņa Cimzes 200.gadskārtai un draudzes skolotāju semināra 175.gadadienai veltītās izstādes „Dziesmai – trejas dzīves…” atklāšana Valkas novadpētniecības muzejā.

Izstāde būs atvērta līdz 24. augustam.

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere,64707489, 26444002

Tuvojoties 7. jūnijam, kad norisināsies vērienīgais notikums - Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai veltītais pasākums jaunajā Dabas koncertzālē Kocēnu novada Dikļos, turpinās pieteikšanās dalībai tirdziņā, kas tiek organizēts šī pasākuma ietvaros.

Tirdzniecības vietas tiks izvietotas Neikenkalnā Dikļos un tirgošanās laiks 7. jūnijā plānots no plkst.12.00 līdz plkst. 21.00. Interesenti aicināti pieteikties līdz 30. maijam. Tirdzniecības vietu skaits ir ierobežots.

Tirdziņā atļauts tirgoties juridiskām personām un fiziskām personām, kuras realizē pašu audzētu un pārstrādātu lauksaimniecības produkciju, pašu gatavotus amatniecības izstrādājumus, kas cieši saistīti ar vietējo tradīciju.

Tirdzniecības organizators ir Kocēnu novada dome, kontaktpersona Inna Krēsliņa, tālr.: 26486115.

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

Šīs nedēļas nogalē, 31. maijā, plkst.19.00, aicinām doties uz Latvijas un Igaunijas pierobežu, jo Valkas brīvdabas estrādē kopā ar Latvijas un Igaunijas koriem svinēsim tautasdziesmu apkopotāja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas aizsācēja, Jāņa Cimzes 200. jubilejas gadu. Unikālo pasākumu “Cimzes kods” filmēs Vidzemes, Igaunijas un Korejas nacionālās televīzijas (KBS). To vēlāk pārraidīs Latvijas reģionu televīzijā Re:TV.

Akreditācijas kartes plašsaziņas līdzekļu pārstāvji varēs saņemt Tūrisma informācijas birojā, Rīgas ielā 22, Valkā, līdz plkst.16.00.

Dziesmu ciklā “Cimzes stunda” izskanēs četri pirmatskaņojumi ar Jāņa Petera vārdiem, kurus lielkoncertam radījuši latviešu komponisti Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns, Selga Mence un igauņu komponists Renē Espers. Koncerta “Cimzes kods” mākslinieciskie vadītāji būs Jānis Petrovskis un Sirje Pess (Igaunija), režisors Aivars Ikšelis.

Valkas pilsētas kultūras namā tieši pusdienlaikā (plkst. 12) notiks konkursa “Jaunā dziesmu rota” otrā kārta, kurā Rīgas Latviešu biedrības kamerkora “Austrums” (mākslinieciskais vadītājs Ārijs Šķepasts), Alūksnes pilsētas Tautas nama skolotāju kora “Atzele” (mākslinieciskais vadītājs Jānis Baltiņš) un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas kamerkora “Fortius” (mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza) izpildījumā varēs noklausīties divpadsmit jaunas latviešu tautasdziesmu apdares.

Savukārt, septiņos vakarā Valkas brīvdabas estrādē (Heidelbergas parkā) izskanēs svētku koncerts “Cimzes kods”. Tajā piedalīsies Latvijas jauktie un zēnu kori, kā arī kori no Igaunijas – ap 2000 dziedātāju. Arī – Igaunijas Valsts akadēmiskais vīru koris un Bruņoto spēku orķestris, Igaunijas Nacionālās operas solists Renē Soms un Latvijas Nacionālās operas soliste Ilona Bagele. Uz skatuves stāsies pagājušās vasaras Dziesmu un deju svētku koru karu Lielās balvas ieguvējs – Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris “Sōla”, kā arī dūdu un bungu grupa “Auļi” un saksofonu kvartets “n[ex]t move”.

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Piektdien, 30. maijā, pulksten 22:00, radošajā telpā 309. kabinets, notiks sezonas noslēguma koncerts ar viesiem Freddy Marx Street (UA), Lafidki (KH/FR/LV), Beachers (UK/LV) un Ramequin De La Quiche (CH/LV)

Freddy Marx Street ir dziesminieks no Ukrainas, kura mūziķa karjera sākās brīdī, kad viņš, pateicoties salauztai kājai paņēma rokās ģitāru. Ģimenes biežā pārceļošana un mācības kara skolā interesi par mūziku nemazināja – tieši otrādi, deva iedvesmu un spēku turpināt.

https://soundcloud.com/freddy-marx-street

Lafidki ir šobrīd Latvijā dzīvojošā eksperimentālās elektroniskās mūzikas darboņa Safija Vonga (Saphy Vong) soloprojekts, kura radītās mūzikas plūdumā ikviens var viegli saklausīt viņa austrumnieciskās saknes.

https://soundcloud.com/lafidki

Beachers ir jauns eksperimentālās/ambientās elektronikas solo projekts, ko īsteno Derils Vorsingtons (Daryl Worthington), kas iepriekš bija pazīstams ar skatuves vārdu Kostoglotov. Valkā viņš iemēģinās savu jauno programmu.

https://soundcloud.com/beachers

Ramequin De La Quiche ir sintezatormūziku mīlošs politikas, sociālo un nacionālisma jautājumu pētnieks no Ženēvas, kas ik pa laikam mēdz uzspēlēt savus mīļākos ierakstus kādā jautrā ballītē.

https://soundcloud.com/ramequin-de-la-quiche

Pasākuma laikā vēl pēdējo reizi būs iespējams apskatīt Latvijas Mākslas akadēmijas studentu Artūra Lāča un Kristas Jūlijas Kreišmanes “Vieglas uzvedības izstādi”.

Izstāde aicina skatītājus uz vieglu uzvedību attiecībās ar laikmetīgo mākslu. Šķiet, ka joprojām ir pārāk daudz cilvēku, kuri izdzirdot, ka kāds studē mākslu, uzreiz pieņem, ka tiek gleznotas klusās dabas ar ziediem un ainavas. Ar šo izstādi, mākslinieki vēlas iepazīstināt ar mākslas formu dažādību un ļaut skatītājam “iemest aci” autoru uzvedībā un sekās, ko tā radījusi.

Sākums: 22:00

Ieeja: 2,5 EUR

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Šogad 7. jūnijā Kocēnu novada Dikļos norisināsies vērienīgais pasākums "Dziedāšanas svētkiem – 150". Visi pasākumi šajā dienā ir bez ieejas maksas.

Jau vēstīts, ka šovasar aprit 150. gadskārta kopš pirmajām dziesmu dienām Dikļos - Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumiem, kad 1864. gada Vasarsvētkos Dikļu mācītājmuižas parkā Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus Dziesmu svētku tradīcijai. Pirmie Dziedāšanas svētki Dikļos izauga līdz pirmajiem Vispārējiem Dziesmu svētkiem Rīgā 1873. gadā.

7. jūnijā Kocēnu novada Dikļos notiks plaša svētku programma:

Plkst. 12.00 Dziesmu svētku promenādē notiks „Bērnu tautasdziesmu koncerts”, kurā piedalīsies Kocēnu novada un Valmieras pilsētas skolu kori.

Plkst. 14.00 Dikļu baznīcā vokālie ansambļi „Luar”, „Canto” un „Schola Cantorum Riga” un dūdinieki - Ieva Nīmane un Māris Jēkabsons aicinās uz koncertu „Latviešu psalmu dziedājumi”.

Plkst. 16.00 Dikļu pils dārzā izskanēs Baltijas valstu Mūzikas skolu stīgu orķestru koncerts ar Valmieras, Panevēžas, Ukmerges, Tartu, Kuressarres un Helsinku orķestru piedalīšanos.

Plkst. 17.30 Dikļu baznīcā notiks Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem veltīts svētbrīdis. Piedalās Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris „Gaudeamus”.

Pēc svētbrīža notiks svētku dalībnieku gājiens pa Neikena taku uz jaunizveidoto Dikļu dabas koncertzāli, kur plkst. 18.30 sāksies svētku koncerts. Alfrēda Kalniņa, Jāņa Cimzes, Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa, Emiļa Melngaiļa, Jāzepa Mediņa un citu latviešu kormūzikas klasiķu darbus izpildīs 60 Latvijas jauktie un vīru kori - kopā ap 2000 dziedātāju. Koncertā piedalīsies arī soliste Inga Šļubovska, NBS Štāba orķestris un dejotāji no Beverīnas novada, Burtnieku novada un Valmieras pilsētas.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Jānis Petrovskis, režisors Uģis Brikmanis.

Plkst. 20.30 notiks zaļumballe, kurā spēlēs NBS Štāba orķestris, „Iļģi” un „Bellacord”.

Savukārt jau dienu iepriekš, 6. jūnijā, ap plkst. 22.00 Dikļu pils parkā notiks Dziedāšanas svētku ieskaņas pasākums – koncerts “Kaisle latviskā”, kurā uzstāsies jauniešu koris „Balsis” diriģenta Inta Teterovska vadībā un kvartets “Tango Sin Quinto”. Ieeja 5 EUR.

Pasākumus, kas veltīti 150. gadadienai kopš Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos, rīko  Kocēnu novada dome un Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

No 6. līdz 8.jūnijam norisināsies tradicionālais Baltijas valstu mūzikas skolu stīgu orķestru festivāls. Ik gadu tajā vienkopus tiek pulcēti jaunie mūziķi, lai popularizētu savas tautas mūziku, izpildot tautas dziesmu apdares un oriģinālmūziku. Šogad festivālā piedalīsies pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas.

Festivāla laikā paredzēti vairāki koncerti – 6.jūnijā Vaidavā, 7.jūnijā plkst.16.00 Dikļu pils dārzā, savukārt festivāla noslēguma koncerts norisināsies 8.jūnijā plkst.16.00 Valmieras Kultūras centrā.

„Kopumā festivālā piedalīsies aptuveni 100 dalībnieku no Valmieras, Tartu (Igaunija) un Panevēžas (Lietuva). Pirmo reizi festivālā uzstāsies arī sadraudzības partneri no Helsinku (Somija), Kuressaares (Igaunija) un Ukmerģes (Lietuva) mākslas un mūzikas skolu stīgu orķestriem,” informē Valmieras Mūzikas skolas direktors Aivars Cepītis.

Pirmais Baltijas valstu jauniešu stīgu orķestru festivāls norisinājās 2010.gadā Valmierā. Pasākumu organizē Valmieras Mūzikas skola sadarbībā ar starptautiskajiem sadraudzības partneriem, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldību un Kocēnu novada domi.

Ieeja koncertos bez maksas!

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

22. jūnijā plkst. 11:00 sacensību seriāla „Valkas četrcīņa” ietvaros notiks sacensības šosejas riteņbraukšanā. Distanču garumi – 60 km lielā un 30 km mazā distance.  Maršruts 60 km distancei - Valka – Kārķi – Valka, savukārt 30 km jeb mazajai distancei – Valka – Ērģeme – Valka.

Sacensību mērķis ir popularizēt un veicināt sportiski aktīvu un veselīgu dzīvesveidu, radīt iespēju ikvienam cilvēkam sistemātiski nodarboties ar dažādiem sporta veidiem.

Tiem, kuri nevēlas uzrādīt rezultātu, ir izveidota arī veselības jeb tautas klase, kurā var startēt jebkura vecuma aktīva dzīvesveida piekritēji.

Valkas novadā deklarētajiem iedzīvotājiem dalība sacensībās ir bez maksas. Pārējiem dalībniekiem -  dalības maksa 5,- EUR (piesakoties 10 dienas pirms katrām četrcīņas sacensībām, iespējams maksāt sacensību dienā).

Piesakoties sacensību dienā – 7,-EUR. Veselības klases dalībniekiem un bērniem līdz 14 gadiem dalības maksa - 2,- EUR. Maksāšanas rekvizīti norādīti sacensību nolikumā. Ar nolikumu iespējams iepazīties Valkas novada mājaslapā www.valka.lv

Par piedalīšanos sacensībās iepriekš pieteikties elektroniski maris.koops PIE valka PUNKTS lv vai sacensību dienā.

“Valkas četrcīņa” nākamais posms – MTB riteņbraukšanas sacensības “Apkārt Zāģezeram” norisināsies š. g. 30. augustā.

Sacensību organizatori var veikt izmaiņas sacensību vietas, datuma izvēlē. Sekojiet informācijai www.valka.lv

Aicinām piedalīties ne tikai Valkas novada iedzīvotājus, bet arī apkārtējo novadu sportot gribētājus!

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Karole – Valkas novada domes sporta un jaunatnes daļas vadītāja.

Sestdien, 7. jūnijā, Vecates pagasta estrādē tiks dots starts tradicionālajam velobraucienam  „Apkārt Burtnieka ezeram”. Sacensību trase vijas apkārt ar nostāstiem un teikām bagātajam Burtnieka ezeram un dalībniekiem būs iespēja izvēlēties vienu no divām distancēm - 48 kilometru vai 62 kilometru garu. Notiks arī viena ātruma velosipēdu sacensības 14 kilometru distancē un īpašs velobrauciens bērniem 300 - 800 metru distancē.

 

 

Velobrauciens  „Apkārt Burtnieka ezeram” vienlaikus ir arī „VOLKSWAGEN-TREK KAUSS 2014” 2. posms. Sacensību rīkotāji uzsver, ka šīs sacensības ir piemērotas ne tikai profesionāliem riteņbraucējiem un sportistiem, bet arī jebkuram sporta entuziastam, riteņbraukšanas fanam un piedzīvojumu meklētajam.

Sacensību programma:

  • pl. 10:00 - 12:50 Dalībnieku ierašanās, reģistrācija, distances apskate un iesildīšanās;
  • pl. 11:00 1-ātruma velosipēdu sacensības (VV1, SV1) un S12, V12 – 14 km distancē;
  • pl. 11:05 Bērnu starts – 300-800 m distancē;
  • pl. 12:30 Starts Moller Auto Krasta MARATONS – 62 km distancē;
  • pl. 13:00 Starts TREK Superfly PUSMARATONS (izņemot S12, V12) – 48 km distancē;
  • pl. 16:00 Apbalvošana.

Sacensības organizē sporta pasākumu rīkotājs Latvijā Biedrība Sporta klubs „SportLat”  sadarbībā ar Burtnieku novada pašvaldību. Pieteikties sacensībām iespējams interneta mājas lapā www.trek-kauss.lv un www.sportlat.lv, veikalā “Trek” (Brīvības ielā 155/2, Rīga), Sportlat birojā (Ganību dambī 25d, Rīga), kā arī sacensību dienā – sacensību reģistratūrā no plkst. 10:00.

Vairāk informācijas un sacensību nolikums – www.sportlat.lv (http://www.sportlat.lv/?id=race&rid=493&type=1)

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631
E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv