Arhīva kalendārs

« April 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Šī gada 1. aprīlī 75 gadu jubileju svin tautas iemīļotais rakstnieks Viktors Kalniņš jeb Viks. Atzīmējot šo notikumu, no 1. līdz 5. aprīlim Vika dzīvesvietā, Kocēnu novada Dikļos, norisināsies Vika daiļrades nedēļa “Kabatas formāta paradīze”.

Piektdien, 4. aprīlī, plkst. 11.30  J. Neikena Dikļu pamatskolā notiks viktorīna skolēniem “Vai tu zini?“.

Sestdien, 5.aprīlī, plkst. 17.00 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā notiks koru koncerts “Dziesma, ar ko tu sācies...”. Koncertā piedalīsies Vidzemes Augstskolas un Valmieras Kultūras centra jauniešu koris “Skan” (vadītāja I. Zelča, diriģente L. Zvirbule, koncertmeistare – I. Reinfelde) un Ogres kultūras centra jauniešu koris (diriģente G. Bičule, kormeistare D. Čudare).

Ieeja visos pasākumos  - bez maksas.

 Rakstnieks Viks (īstajā vārdā Viktors Kalniņš, komponista Imanta Kalniņa brālis) dzimis 1939. gadā 1. aprīlī Rīgā, strādnieku ģimenē. Pirmā skola ir Rīgas 38. pamatskola. Pēc gada sāk mācības 2. pamatskolā, kuru drīz pārdēvēja par Rīgas 24. vidusskolu. Beidzis Rīgas 7. strādnieku jaunatnes vakara vidusskolu (1957). Bijis montētājs, atslēdznieks Rīgas radiorūpnīcā (1955-1958), strādājis Rīgas telefona centrālē (1959), arhitekta vietas izpildītājs Rīgas pilsētas izpildkomitejas celtniecības un arhitektūras nodaļā (1961-1962). Sācis studēt angļu valodu un literatūru LVU Svešvalodu fakultātē (1958-1961), dienējis armijā (1962-1964), pēc tam atkārtoti uzsācis un pabeidzis studijas LVU Svešvalodu fakultātē (1965-1972). 1966.-1968. strādājis par kurjeru PSRS Valsts bankas Rīgas pilsētas Maskavas nodaļā, 1972.-1973. par docētāju LVU Svešvalodu fakultātē, bijis inženieris ZA Botāniskajā dārzā (1973-74). Kopš 1974. gada profesionāli nodarbojas ar rakstniecību. Rakstnieku Savienības biedrs (1982). Dzīvo Dikļu pagasta "Medniekos".

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Lieldienās, 20. aprīlī, no plkst. 11.00 pie Kocēnu novada domes administrācijas ēkas norisināsies tradicionālais pasākums KOCĒNU PAVASARIS – 2014”.

Pasākuma ietvaros norisināsies mājražotāju un amatnieku tirdziņš, būs dažādas atrakcijas bērniem, pašdarbības kolektīvu koncerts, Tautas lietišķās mākslas studijas „Valmiera" aušanas meistarklase un apmeklētāji varēs mieloties ar svētku cienastu latviskās tradīcijās.

 

Mājražotāji un amatnieki laipni aicināti pieteikties dalībai tirdziņā līdz 11. aprīlim, zvanot pa tālr. 26133028 (Kocēnu novada lauku konsultante Lienīte Priedāja – Klepere).

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

 

No 2014. gada 4. līdz 6. aprīlim vairāk nekā 100 vietās visā Latvijā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums „Satiec savu meistaru!”. Interesantu un plašu programmu Rencēnu pagasta kultūras namā sarūpējuši Burtnieku novada meistari. Ikviens novadnieks un novada viesis ir laipni aicināts apmeklēt meistardarbnīcas, individuālās nodarbības, paraugdemonstrējumus, lekcijas, diskusijas un koncertus.

4., 5. un 6. aprīlī plkst. 10:00 varēs iepazīties ar kalēja amata specifiku. Piektdien, 4. aprīlī, plkst. 19:00 – latvju danči, rotaļas, iepazīstināšana ar kapelas mūzikas instrumentiem, latviešu tautas dziesmu dziedāšana kopā ar folkloras kopu „Rota”. Savukārt sestdien, 5. aprīlī, no plkst. 12:00 tiek piedāvāta visplašākā programma – audēju darbu izstāde un audēja amata prasmes ierādīšana, kulinārijas darbu izstāde un degustācija, koka stabulīšu gatavošana un seno rotaļu apgūšana, tamborēšanas darbnīca, ādas dekoru gatavošana u.c. Bet plkst. 13:00 „Stāstu meistardarbnīcā” būs iespēja ieklausīties Ēveles un Burtnieku pagasta bibliotekāru sarūpētos stāstos.

„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktā projekta „Tradicionālo prasmju skola” turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji aicina pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Aizvadītajos gados „Satiec savu meistaru!” apmeklējuši vairāk nekā 10 tūkstoši dažādu paaudžu interesentu, un ik pavasari pasākums Latvijas sabiedrībā kļuvis par gaidītu notikumu.

 

Piedalīties pasākumā „Satiec savu meistaru!” aicina Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām. Uz tikšanos!

 

Papildu informācija:
Zane Ābelīte-Medne
Burtnieku novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 20219631

 E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

 26.aprīlī  Valkā ieradīsies  Latvijas senioru viendabīgie un jauktie vokālie ansambļi, lai piedalītos  II Latvijas Senioru vokālo ansambļu konkursā, kas sāksies plkst. 12.00 Valkas kultūras namā. Konkursa mērķis ir sekmēt senioru aktīvu un radošu līdzdalību Latvijas kultūras procesā, noteikt labākos senioru vokālos ansambļus - konkursa uzvarētājus.

Konkursu organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, sadarbībā ar Valkas novada pašvaldību.

Ieeja brīva, ikviens aicināts ziedot mērķim „Cimzes pieminekļa restaurācija”.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

5. aprīlī plkst. 15:00 Valkas novadpētniecības muzejā atklās Valkas novada mākslinieku 15. darbu izstādi “Uz viļņa…”. Lai apzinātu un vienotu novada māksliniekus, kā arī rosinātu viņus radošam darbam, Valkas novadpētniecības muzejs regulāri rīko izstādes. Visi vienkopus tiek aicināti uz izstādi pavasara ieskaņā – šogad 15. reizi. 

Katru gadu šī izstāde pulcē vidēji 30 autorus, kuru vidū ir gan profesionāļi, gan amatieri. Pārstāvēti dažādi tēlotājmākslas žanri, bet visplašāk – glezniecība. Tradicionāli katru gadu ir kāds jauns dalībnieks – arī šogad.

Pirmā Valkas rajona mākslinieku darbu izstāde notika 1993. gadā Valkas mākslas skolā, pēc tam kad ar Cimzes fonda atbalstu Valkas rajona mākslinieku grupa kādu laiku strādāja Latvijas Mākslinieku savienības jaunrades namā Dubultos Jūrmalā. Turpmākās izstādes rīkotas Mākslas dienu ietvaros Valkas novadpētniecības muzejā.

 

Izstāde apskatāma: līdz 10. maijam

pirmdienās – piektdienās plkst. 10:00 – 17:00;

sestdienās plkst. 10:00 – 16:00

Ieejas maksa: 0,71 € (Ls 0,50);

pensionāriem, studentiem , skolēniem 0,28 € (Ls 0,20)

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Ja plānojat tuvākajā laikā izbaudīt svaigo pavasara gaisu kopā ar savu ģimeni, vai draugu kompāniju, tad lielisks risinājums gaida ikvienu pozitīvi noskaņotu cilvēku Cēsīs. Komandas saliedēšanas un veidošanas uzņēmums "BravoZeroTwo" sagatavojis piedāvājumu  pilnīgi visiem interesentiem - realitātes spēli "Zelta meklētāji. "

"Spēli varētu dēvēt par vienkāršotu un latviskotu "Da Vinči kods" versiju", norāda paši spēles autori.

Spēle ir bez maksas, un savus spēkus var izmēģināt ikviens interesents jebkurā sev vēlamā laikā bez jebkādas saskaņošanas. Nepieciešams tikai lejupielādēt bezmaksas spēles aprakstu uzņēmuma mājas lapā http://teambuildingupdate.com/Specialie-team-building-piedavajumi.html un piedzīvojums var sākties. Aprakstu ir arī iespējams saņemt Cēsu Tūrisma informācijas centrā, Pils laukumā 9.

Spēles pamatā ir kodēts apraksts, kas sadalīts 13 daļās, katra daļa ir atbildīga par nokļūšanu līdz kādam objektam un par šī objekta izpēti. Visi pieminētie objekti ir saistīti ar Cēsu pilsētas arhitektūru un kultūru (pieminekļi, skulptūras u.tml.). 90% spēles norisinās Cēsu vecpilsētas teritorijā.

Cerot, ka cilvēku vēlme sabojāt labas lietas nebūs tik augsta kā pirms pāris gadiem galvaspilsētas ielās, kur slēptās norādes tika norautas, vai sabojātas, spēles autori novēl patīkami atpūsties un pavadīt neaizmirstamu laiku Cēsīs gan pilsētniekiem, gan arī pilsētas viesiem.

 

*"BravoZeroTwo" komanda*

 

 

 Nauris Svika

www.bravozerotwo.com

www.teambuildingupdate.com

Realizējot Kocēnu novada domes projektu “Lai skan, lai dun visā manā novadā”, Dikļu pūtēju orķestris saņēmis modernus mūzikas instrumentus, un līdz ar to līdzšinējos, 42 gadus vecos instrumentus varēs aizstāt ar jauniem, tādējādi veicinot pašdarbības kolektīva izaugsmi un attīstot pūtēju orķestra mākslas tradīcijas Kocēnu novadā.

 

Saskaņā ar Kocēnu novada domes veiktās cenu aptaujas rezultātiem instrumentu komplektu, kurā ietilpst 2 trompetes, 2 tenorhorni, 1 eifonijs, 2 althorni, basa bungas, bungu šķīvju komplekts, flauta un 5 nošu pultis, piegādāja SIA "ES Projekti".

Projekta “Lai skan, lai dun visā manā novadā” kopējās izmaksas ir 3373,40 eiro, no kuriem 2787,93 eiro ir Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējums. Projekta īstenošanai nepieciešamo papildus finansējumu 10% apmērā jeb 864,26 eiro nodrošināja Kocēnu novada dome.

Dikļu pūtēju orķestra pirmsākums meklējams 1970. gadā, kad to izveidoja diriģents Artūrs Lācis. Pēc vairāku gadu desmitu pauzes, 2011. gada 11. novembrī, godinot pirmo diriģentu, orķestris atdzima jaunā veidolā. Pirmajā darbības gadā orķestri vadīja Larisa Stivriņa, bet kopš 2012. gada septembra diriģenta vietu ieņem Valdis Drulle. Pēc darbības atjaunošanas Dikļu pūtēju orķestris ar koncertiem uzstājas gan Kocēnu novadā, gan arī citās Latvijas pašvaldībās. Liels pārbaudījums un izaicinājums bija dalība 2013. gada Dziesmu un deju svētku gājienā, muzikāli pavadot Kocēnu novada dalībniekus. Savukārt VI Latvijas pūtēju orķestru konkursā, kas 30. martā norisinājās Rīgā, Dikļu pūtēju orķestris IV grupā astoņu orķestru konkurencē ieguva 3. vietu.

Informāciju sagatavoja: 

Eva Eglīte 

Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome

Tālr.: 642 07683

E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

Turpinot valmieriešus un citus interesentus iepazīstināt ar aizrautīgiem ceļotājiem un viņu piedzīvojumu stāstiem, 24. aprīlī pulksten 18.30 Valmieras Tūrisma informācijas centrā notiks trešais Ceļotāju stāstu vakars, kura viesis būs Kārlis Bardelis. Kopā ar komandas biedriem Kārlis ar velosipēdu mēroja 2840 kilometrus garo ceļu no Rīgas uz Sočiem, lai olimpiešiem nogādātu Bērnu slimnīcas pacientu zīmējumus, bet pagājušā gada rudenī ar skrituļslidām no Nordkapas (Norvēģijā) sešdesmit dienās nokļuva Gibraltārā. Savukārt patlaban Kārlis atrodas uz Polārā loka.

 

 10. martā kopā ar ceļa biedru Mārtiņu Gulbi viņš devās uz Krievijas – Somijas robežpunktu, lai ar slēpēm un ragavām 750 kilometru garumā pa Polārā loka līniju, sekojot vienīgi kompasam un no tā nenovirzoties, šķērsotu Somiju, Zviedriju un Norvēģiju. Kā iepriekš bija plānots, vienpadsmitajā piedzīvojuma dienā Kārļa ceļabiedrs devās mājup, bet Kārlis ceļu turpina vienatnē. Uzzinot par Kārļa nerimstošo piedzīvojumu kāri, daudziem var rasties jautājums: „Kur tā rodas?”. Izsmeļošāku atbildi varēsiet uzzināt klātienē, ceļotāju stāstu vakarā, bet līdz tam lieti noderēs Tūra Heijerdāla (Thor Heyerdahl) vārdi: „Robežas? Es nekad neesmu tās redzējis. Esmu tikai dzirdējis, ka tās eksistē dažu cilvēku prātos!”


Dalība Ceļotāju stāstu vakaros ir bez maksas, tomēr vietu skaits ir ierobežots, tāpēc aicinām visus interesentus, kas vēlas klātienē izjust piedzīvojumu garšu un uzdot savus jautājumus,  pieteikties iepriekš rakstot uz e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv, ierodoties personīgi Valmieras tūrisma informācijas centrā vai zvanot pa tālruni 64207177.

Iepriekšējā Valmieras Tūrisma informācijas centra ceļotāju stāstu vakarā viesojās „100 latviešu stāsti” autori Ģirts Smelters un Kristaps Jēkabsons, kuri dalījās elpu aizraujošos un klausītāju smieklu pavadītos stāstos, gan atceroties pirmos ceļabiedrus Ļohu un Serjogu,   gan stāstot par prieku Mičiganas štatā satiekoties ar diriģentu Robertu Zuiku, kā arī ceļojumā gūto pārliecību, cik patiesa ir mūžsenā atziņa,- „Nekur nav tik labi kā mājās!”

Nākamais ceļotāju stāstu vakars paredzēts 29. maijā.   


Informāciju sagatavoja:
Veronika Časnoviča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
Tūrisma informācijas konsultante

Lai pateiktos par līdz šim paveikto kultūras mantojuma daudzināšanā, šogad kultūras zīme “Latviskais mantojums” tiks pasniegta 13 lauku tūrisma uzņēmējiem. Šo tradīciju zīmi saņems arī SIA "Liela Muiža", kas atrodas Kocēnu novada Vaidavas pagasta “Madarās”. Saimniecībā var aplūkot gan dažādas mucas un senos mucenieku instrumentus, gan vērot mucu tapšanas procesu, gan arī pašiem piedalīties mucu izgatavošanā. Vairāk informācijas var uzzināt saimniecības mājaslapā www.muca.lv

Jāpiemin, ka Kocēnu novada dome marta beigās godināja novada uzņēmējus un zemniekus un SIA "Liela Muiža" saņēma balvu nominācijā "Gada amatnieks". Savukārt pagājušā gadā saimniecība piedalījās Kocēnu novada domes izsludinātajā konkursā „Kocēnu novada sakoptākā sēta 2013"

Zīme “Latviskais mantojums” tiks pasniegta svinīgā pasākumā 17.aprīlī Rīgā, Grīziņkalnā, koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”, klātesot kultūras ministrei Dacei Melbārdei, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdim Andrim Jaunsleinim, Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktoram Armandam Slokenbergam un ekspertu komisijas dalībniekiem, kuri pārstāv dažādas kultūras mantojuma jomas. SIA “Liela Muiža” sveiks un godinās arī Kocēnu novada dome.

13 zīmes saņēmēji šogad tika izvēlēti no kopumā 35 pretendentiem. Līdz šim zīme piešķirta 40 lauku tūrisma uzņēmējiem.

Kultūras zīme “Latviskais mantojums” tiek piešķirta tiem lauku tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras un sadzīves mantojumu, rādot to apmeklētājiem un nododot tālāk nākamajām paaudzēm. Zīmes pretendentus izvērtē īpaša komisija, kurā ir Latvijā pazīstami dažādu kultūras mantojuma jomu eksperti.

Zīmi iniciēja “Lauku ceļotājs” un ideju atbalsta Kultūras ministrija un Latvijas Pašvaldību Savienība.

 
Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Aprīļa vidū Vidzemes plānošanas reģiona kultūras koordinatore Olita Landsmane devās uz tikšanos ar Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējas atsākt jau iepriekš veiksmīgi uzsākto sadarbību ar plānošanas reģioniem, kā arī piedalītos citu jautājumu izskatīšanā.

Tikšanās reizē klātesošie tika informēti par Latvijas Kultūras akadēmijas veiktās aptaujas par 2013.gada Dziesmu un deju svētkiem pirmajiem rezultātiem. Latvijas Nacionālais kultūras centrs pētījumu veicis, lai identificētu nozīmīgākās XXV Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku sociālās ietekmes grupas un kategorijas, kā arī noskaidrotu svētku dalībnieku pieredzi un viedokli par pasākuma organizāciju un norisi. Pētījuma ietvaros tika veiktas arī fokusgrupas diskusijas un padziļinātas intervijas.

Aptaujājot ap 1500 dziesmu un deju svētku dalībniekus, noskaidrots, ka apmēram 90% no kolektīviem pēc deju un dziesmu svētkiem piedalās vēl kādā pasākumā. Vidēji dalībnieki tērē līdz 14 eiro (10latiem) mēnesī dalībai tautas mākslas kolektīvā, savukārt, lai piedalītos deju un dziesmu svētkos 2013.gadā, vidēji no ģimenes budžeta tika iztērēti līdz 71 eiro (50 latiem).

Aicināti vērtēt pagājušā gada dziesmu un deju svētku norisi, aptaujas dalībnieki atzina, ka visvairāk tos neapmierināja kopējais koncerta garums un noslēguma koncerta repertuārs. Iebildes bijušas arī par mēģinājumu laika grafiku un slodzi. Taču aptaujas dalībnieki atzinuši, ka svētkiem ir liels saliedēšanas spēks. Nākamajos svētkos organizatori aicināti vairāk izmantot jaunās tehnoloģijas un efektus (51% respondenti), savukārt 41% respondentu uzskata, ka svētki jāatstāj līdzšinējā formātā. Aptaujā atklājies, ka  tieši virsdiriģentiem un virsvadītājiem vai kolektīvu vadītājiem būtu jāietekmē 2018.gada Dziesmu un deju svētku repertuāra izvēle.

Vēlāk Latvijas Nacionālais centrs sanāksmes dalībniekus iepazīstināja arī ar līdzšinējās konsultācijās aktualizētajiem jautājumiem un darba uzdevumiem saistībā ar Dziesmu un deju svētku topošo plānu 2014.-2018.gadam, kā arī informēja par aktuālākajām lietām kultūras centru akreditācijas jautājumos. 

 

Papildus informācija: Olita Landsmane, kultūras koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, tālr. 29171020, olita.landsmane PIE vidzeme PUNKTS lv  

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, tālr. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

 

Ik pavasari nedēļas garumā Valkā notiek garīgas un klasiskās mūzikas koncerti. Šogad, Jāņa Cimzes 200.jubilejas gadā, Cimzes dienas notiks 35.reizi.

Aizvadītie trīsdesmit pieci gadi Cimzes dienu vēsturē ir neaizmirstamu atmiņu, jaunu talantu meklējumu un panākumu laiks.

Šogad svētkos Valkas kultūras namā klausītāju sirdis priecēs trīs dažādi koncerti.

Trešdien, 23. aprīlī plkst.13.00 notiks Starptautisks trio festivāls, kurā muzicēs instrumentālie ansambļi no Radvilišķu Mūzikas skolas Lietuvā un Daugavpils, Limbažu, Ropažu, Pārdaugavas, Strenču un J.Cimzes Valkas Mūzikas skolām.

Ceturtdien, 24. aprīlī plkst.12.00 skanēs Vidzemes mūzikas skolu pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu spēles audzēkņu koncerts, bet plkst. 15.00 visi interesenti tiek aicināti uz Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestra koncertu. Pie diriģenta pults – Andris Riekstiņš.

Piektdien, 25. aprīlī plkst.17.30 J.Cimzes Valkas Mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi aicina apmeklēt tautas mūzikas koncertu „Skani, mana tautasdziesma”. Šis koncerts izskanēs kā veltījums Jāņa Cimzes jubilejai, tāpēc tieši tautas dziesma būs šī koncerta sirds, kas „pukstēs” gan orģinālmelodijās, gan dažādu autoru apdarēs.

Ikviens laipni aicināts apmeklēt Cimzes mūzikas dienu pasākumus!

 

Inese Lečmane

J.Cimzes Valkas mūzikas skolas

direktora vietniece mācību darbā

 Pasākums notiks 2014.gada 17. maijā, to organizē Gulbenes novada pašvaldības aģentūra „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” sadarbībā ar tūrisma portālu www.atputasbazes.lv.   

Šogad tūrisma sezona Gulbenē tiks atklāta ar pasākumu Tūrisma rallijs „Gulbja ligzdu meklējot”. Tūrisma rallijā aicinām piedalīties ģimenes, draugus, kolēģus un ikvienu, kuram patīk ceļot un iepazīt arvien jaunas, interesantas vietas mūsu skaistajā Latvijā. Nepieciešama vien automašīna, busiņš vai motocikls un galvenais - labs garastāvoklis. Rallija starts būs no plkst.8.00-10.00 pie Gulbenes Kultūras centra (O.Kalpaka ielā 60) un finišs – gleznainajā Stāmerienas pagastā. Parasti tūrisma rallija trase iet caur vairākiem novadiem, pilsētām, taču šis rallijs būs īpašs ar to, ka apceļosim tikai vienu – plašo un gleznaino Gulbenes novadu.  Šajā dienā iepazīsim Druvienas, Rankas, Tirzas, Litenes, Stāmerienas, Jaungulbenes, Galgauskas, Lizuma, Līgo, Daukstu, Stradu, Beļavas, Lejasciema pagastu un Gulbenes pilsētu. Katrā vietā būs jāatrod īpašā „gulbja ligzda”, jāveic atjautīgi, āķīgi, atraktīvi uzdevumi, un jāsaņem savai komandai nopelnītie punkti. Lai arī tās ir sacensības, taču šajā rallijā ātrumam un ceļā pavadītajam laikam nebūs nozīmes. Tikai lūgums – iekļauties noteiktajā rallija norises laikā. Esam parūpējušies, lai visi rallija dalībnieki pusdienās varētu mieloties ar īpašo - tikai un vienīgi Gulbenē nobaudāmo Bānīša pavāru gatavoto „Laupītāju biezputru”. Noslēgumā apbalvošana un lustīga zaļumballe līdz „pirmajiem” rīta gaiļiem!

Šī gada Tūrisma rallijs „Gulbja ligzdu meklējot” ir lieliska iespēja pavadīt dienu ar ģimeni un draugiem Gulbenes novadā, apmeklējot un iepazīstot dažādus tūrisma objektus, iegūt vērtīgas balvas, izmantot piedāvātās aktīvās atpūtas iespējas un uzkrāt sevī pozitīvas emocijas turpmākajam laikam. Gulbenes novada tūrisma jomas aktīvie ļaudis ir parūpējušies par noderīgām balvām Tūrisma rallija dalībnieku komandām dažādās nominācijās. Tūrisma rallija „Gulbja ligzdu meklējot” uzvarētāju komandai galvenajā balvā - aizraujošs 8 dienu ceļojums 2 personām uz Rumāniju „Transilvānijas noslēmumi”. Vairāk informācijas un iespēja pieteikties šeit - http://www.citiralliji.turismarallijs.lv/

Jau laikus aicinām gatavoties Tūrisma rallijam „Gulbja ligzdu meklējot”! No organizatoru puses solām aizraujošu un interesantiem pārsteigumiem bagātu dienu, dalībniekiem vēlam labu garastāvokli, možu garu un patīkamu sabiedrību. Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā. Šā gada martā, aprīlī, maijā biļetes cena 5 EUR. Bērniem līdz 12 gadiem dalība tūrisma rallijā bez maksas. Par visiem jaunumiem, kā allaž, varēs uzzināt portālā www.citiralliji.turismarallijs.lv

Visiem, kuri vēlas tuvāk iepazīt un izzināt Gulbenes pusi piedaloties Tūrisma rallijā „Gulbja ligzdu meklējot”, visām komandām uzdodam nelielu, bet interesantu mājasdarbu:

Komandām ir jāizveido un pie reģistrācijas organizatoriem jānodod paštaisīts gulbis. Gulbis ir Gulbenes pilsētas simbols, savukārt Gulbenes novada ģerbonī ir attēloti 3 gulbji. Šogad Gulbenes novadā ir izsludināta akcija „100 gulbji Latvijas 100 gadei”.
Mājas darbs ir kā priekšvēstnesis šai akcijai, kad novadu sāks apdzīvot daudz un dažādu gulbīšu.  Gulbja veidošanai aicinām izmantot radošu pieeju – zīmēt, veidot, izmantot dabas un citus materiālus.
Tās komandas, kuras būs izpildījušas mājas darbu saņems papildus 50 punktus, un oriģinālākā gulbja tēla autori tiks pie jaukām pārsteiguma balvām.

 


Lai radoša mājasdarba veikšana un uz tikšanos Tūrisma rallijā „Gulbja ligzdu meklējot” 2014.gada 17.maijā, Gulbenē!

Valmieras Mākslas mēneša ietvaros 24.aprīlī no plkst.15.00 līdz 18.10 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācijas horeogrāfu meistarklases, kuru laikā interesenti tiks iepazīstināti ar laikmetīgās dejas pamatiem un tehniku.

Plkst.15.00 – 16.30 laikmetīgās dejas, Hatha jogas pasniedzējas un dejotājas Evitas Birules nodarbības. „Iesākumā veiksim jogas iesildīšanos, kas sagatavos ķermeni turpmākajam procesam. Laikmetīgās dejas nodarbībā būs iekļauti spēka vingrinājumi, kas trenēs ķermeņa balansu un izturību, kā arī kustības un vingrinājumi, kas ļaus sajust savu ķermeni, atbrīvot locītavas un sajust kustību plūdumu,” stāsta E. Birule. Dejotāja absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas nodaļu (2007-2011), turpina dejot un pasniegt deju grupā „Ritms” un piedalās laikmetīgās dejas projektos, piemēram, izrādē „Cik tuvu?”, kas tika demonstrēta 2014.gada janvārī Valmieras Kultūras centrā. E. Birule turpina pilnveidot savu dejas tehniku un pieredzi, braucot uz meistarklasēm ārpus Latvijas (vasarā piedalījusies meistarklasēs Minhenē „Tanzwerkstatt Europe”, Amsterdamā „Julidans”), kā arī aktīvi iesaistās Latvijas veidotajās dejas norisēs un laikmetīgās dejas projektos.

Plkst.15.00 – 16.30 nodarbības pie dejotājas, skolotājas un horeogrāfes Katrīnas Albužes. Šīs meistarklases pamatā būs laikmetīgās dejas tehnikas principi, kas paralēli vīsies ar improvizāciju un kompozīciju. Dejotājiem pašiem būs iespēja radoši iesaistīties – būt gan izpildītājiem, gan radītājiem. Meistarklases mērķis ir sniegt iespēju interesentiem apjaust, ka paši ir spējīgi radīt oriģinālas un interesantas kustības. K. Albuže 2011.gadā ieguvusi bakalaura grādu Mūsdienu dejas horeogrāfijā Latvijas Kultūras akadēmijā, bet 2007.gadā absolvējusi Latvijas Kultūras koledžu, iegūstot Deju kolektīva vadītājas diplomu. Šobrīd K. Albuže ir Karaliskā improvizācijas teātra dalībniece un aktrise, kā arī kustību izrādes „Nobiedē mani” veidotāja un izpildītāja. Tāpat horeogrāfe piedalās laikmetīgās dejas izrādē „Pietiekami labs”, kas ieguvusi Spēlmaņu nakts nomināciju „Sasniegums laikmetīgajā dejā 2012-2013 sezonā”.

Plkst.16.40 – 18.10 meistarklases „Buto. Kustības poēzija” pie kustību mākslinieces un deju un kustību terapeites Simonas Orinskas. „Meistarklasē iepazīsim buto estētiku un pētīsim dažādus buto mākslas tēlus caur improvizāciju – no fiziskas formas uz iekšējo saturu un no iekšējā satura uz formu. Noslēgumā dalībniekiem būs iespēja izveidot nelielu performanci, lai nostiprinātu iegūto pieredzi,” skaidro S. Orinska. Buto ir 20.gs. 50.gadu beigās Japānā radusies laikmetīgās dejas forma un avangarda māksla. Sākotnēji buto „ieroči” bija protests un provokācija, jo tās pamatlicēji Kazuo Ono un Tatsumi Hidžikata bija piedzīvojuši II Pasaules karu un atombumbu uzbrukumu Hirosimai un Nagasaki. Mūsdienās buto māksla ir attīstījusies un pieskaitāma pie fiziskā vai kustību teātra. Buto ir tēlu un simbolu ķermeniska, arhaiska valoda, kas iznirst no psihes dziļākajiem slāņiem. Ne velti buto dēvē par „ķermeņa arheoloģiju” – tur sastopamais var būt gan dievišķs, gan biedējošs. S. Orinska mācījusies pie kustību režisoriem Anša Rūtentāla un Modra Tenisona, kā arī Latvijā un ārvalstīs apguvusi dažādas laikmetīgās un tradicionālās dejas tehnikas, īpaši akcentējot Āzijas dejas. S. Orinska buto apguvusi pie vadošajiem meistariem Jukio Vaguri, Jošito Ono, Tošiharu Kasai u.c. Savā darbā apvieno improvizācijas, kontaktimprovizācijas, buto, kā arī deju un kustību terapijas metodes. Pasniegusi meistarklases, kā arī ar izrādēm piedalījusies Lietuvā, Krievijā, Grieķijā, Taizemē, Malaizijā un Vācijā.

Plkst.16.40 – 18.10 laikmetīgās dejas tehnikas ABC, ko pasniegs horeogrāfe, dejas izpildītāja un dejas pasniedzēja Sintija Siliņa-Zante. Meistarklašu apmeklētāji varēs apgūt laikmetīgās dejas tehnikas un vingrinājumus dažādās kombinācijās. „Tāpat kā burtus kabina pa zilbēm, vārdiem, teikumiem līdz nonāk līdz plūstošam stāstījumam, šajās nodarbībās uzmanība tiks pievērsta ķermenim kā karkasam, uz kura var būvēt kustību līdz nonāk pie galvenā – dejas. Būs iespēja iepazīt un atkārtot anatomiskās atklāsmes un savstarpējās anatomiskās attiecības ar fizikāliem likumiem telpā – piemēram, centrtiece, centrbēdze, inerce, gravitācija kā neatsverama sastāvdaļa apzinātai kustību kontrolei,” par nodarbību stāsta S. Siliņa-Zante. Viņa ir Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas programmas absolvente (2007). S. Siliņa-Zante darbojas apvienībā „Dejas Anatomija”, piedaloties un iniciējot dejas projektus gan Latvijā, gan ārvalstīs.

26.aprīlī no plkst. 12.00 Valkas pilsētas kultūras namā norisināsies II Latvijas Senioru vokālo ansambļu konkurss "Jānim Cimzem - 200", kurā dalību pieteikuši 41 senioru sieviešu, vīru, jauktie vokālie ansambļi no visas Latvijas.

Konkursa dalībnieku sniegumu vērtēs komponists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīgas Doma kora skolas docētājs Uģis Prauliņš, Latvijas Nacionālā kultūras centra Vokālo ansambļu nozares padomes priekšsēdētāja, Lielvārdes mūzikas skolas direktore Mārīte Puriņa un diriģents, Latvijas Radio kora mākslinieks, Rīgas Doma kora skolas pedagogs Ferijs Millers.

Plkst. 19.30 – rezultātu paziņošana.

 

Konkursu Jāņa Cimzes 200.jubilejas gada pasākumu ietvaros rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Valkas novada pašvaldību.

 

Ieeja brīva. Ikviens aicināts ziedot mērķim „Cimzes pieminekļa restaurācija”.  Kultūras namā darbosies kafejnīca.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Jau pavisam drīz – 3.maijā Brenguļu alusdarītavas dārzā tiks aizsākta vērienīgākā bobsleja treniņnometne vasaras sezonā „Abuls – Gauja”, kas noslēgsies tās pašas dienas izskaņā pie „Valmiermuižas alus” darītavas. Tās laikā vairāki simti meistarīgu bobslejistu – laivotāju vienosies kopīgā treniņā, apgūstot labāko tehniku un braukšanas stratēģiju no olimpiešiem – Oskara Melbārža un Oskara Ķibermaņa, kā arī iemēģinās pasaulē pirmās dabiskās laivu bobsleja trases „Abuls – Gauja” virāžas.

            Treniņnometnes „Abuls – Gauja” sākums paredzēts plkst.10.00 Brenguļu alusdarītavas dārzā. Pirms došanās nobraucienā pa 14 km garo trasi dalībnieki kopīgi veiks iesildīšanās vingrinājumus, plānos veiksmīgākās taktikas, mācīsies pareizi iestumt bobu, pilnveidos savus „boba iestumšanas saucienus” un īstenos daudzas citas aktivitātes kopā ar bobslejistiem Oskaru Melbārdi un Oskari Ķibermani.

Kad iesildīšanās būs galā un pēdējie norādījumi no treneriem saņemti, visas ekipāžas dosies trasē, lai izbaudītu Abula un Gaujas varenās virāžas. Sarežģītākajām pat doti nosaukumi: Pretvēja taisne, Brenguļu divstūris, Jamaikas āķis, Daliņu boksi, Baiļu apendicīts, Pūšļu dusma un Zentas krāces. Jāteic, ka organizatori būs parūpējušies par dažādiem pārbaudījumiem arī nobrauciena laikā, neļaujot atslābt līdz pat finiša taisnei – Valmieras laivu piestātnei.

Bobsleja treniņnometnes noslēgums notiks pie „Valmiermuižas alus” darītavas ap plkst.16.00, kad drosmīgie laivu marša „Abuls – Gauja” dalībnieki pēc garā nobrauciena tiks cienāti ar gardo bukstiņputru, spēcinošo „Liepkalnu” rupjmaizi un smeķīgo Valmiermuižas un Brenguļu alu.

Kad būs gana ēsts un dzerts, dalībniekiem būs priekšā vēl viens uzdevums – lustīga treniņnometnes noslēgšana. Gan brašos bobslejistus, gan līdzjutējus un citus interesentus priecēs grupas „Zig Zag” koncerts.

Jāatzīmē, ka pagājušā gadā tika aizsākta jauna tradīcija – Laivu maršam „Abuls – Gauja” dot īpašu tēmu. Ja 2013.gadā vērojām zirgu peldēšanas čempionātu, tad šogad, pateicoties Valmieras puses sportistu sīvā cīņā iegūtajām sudraba godalgām XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs, tēma ir tikpat sportiska un azartiska – laivu bobslejs!

Laivu maršs „Abuls – Gauja” norisinās jau ceturto gadu, sadarbojoties aktīvā tūrisma centram „Eži”, Valmiermuižas un Brenguļu alus darītavām, kā arī Valmieras pilsētas, Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novadu pašvaldībām. Plašāka informācija par pieteikšanās kārtību, dalības maksu un boba īri pieejama www.ezi.lv un www.visit.valmiera.lv.

Pasākumu atbalsta: SIA „Rebeka”, lauku māja „Lantus”, ūdens parks – veikparks „Rancho parks”, z/s „Kaņepītes”, SIA „Milda KM”, „Dabas spēks”, SIA „Vidzemes Olimpiskais centrs” un Jāņa Daliņa SPortA rehabilitācijas centrs, kafejnīca „Jauna Saule”, kinoteātris „Gaisma”, „Gaujas tramvajs”, kempings „Ezerpriedes”, atpūtas komplekss „Avoti”, z/s „Adzelvieši”, skulptūru labirints „Arāji”, biedrība „Beverīnas Amatnieki”, SIA „R Chocolate”, maiznīca „Liepkalni”.

26.aprīlī plkst.17.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā notiks Valmieras Kultūras centra jauktā kora „Valmiera” 40 gadu jubilejas koncerts „Lielākās ilgas”.

 40 gados koris ir piedāvājis plaša spektra repertuāru, sākot ar vienkāršām tautasdziesmām un beidzot ar tādiem opusiem kā V. A. Mocarta „Kronēšanas mesa”, džeza kantāte „Eversmiling Liberty”, kura vēl ilgi bija kora repertuārā, F. Šūberta „MesaG – dur”, Š. Guno „Mors et Vita”, P. Barisona kantāte „Brīnumzeme” un citiem lielformāta darbiem. Skanējuši arī A. Maskata, Z. Liepiņa, P. Vaska, P. Plakida, V. Pūces, J. Lūsēna, J. Karlsona autorkoerti.

Kā pastāstīja kora dalībniece Maija Helmane, „šoreiz koris „Valmiera”, svinot savu 40 gadu jubileju, atskatīsies nedaudz klusinātos toņos, ļaujot kopā ar klausītājiem padomāt par nezūdošajām dzīves vērtībām, lielākajām ilgām, cerībām, sapņiem un to, kas esam mēs paši, pienākot briedumam. Ieklausīsimies brīnišķīgajos latviešu komponistu darbos – V. Pūces kantātē „Veni Creator Spiritus” ar Vergilija latīņu tekstiem, J. Lūsēna jaunajā, romantiskajā dziesmu ciklā, kurš tapis pēc Friča Bārdas dzejas, un J. Lūsēna un L. Breikša „Diatoniskajā kantātē””.

Koncertā piedalīsies: jauktais koris „Valmiera” (diriģenti Mārtiņš Klišāns un Līga Ādamsone), Līga Īvāne – ērģeles, klavieres, Marta Elizabete Smilga – vijole, kā arī pūtēju kvintets: Edgars Bārzdiņš, Aivars Osītis – trompete, Mārcis Miķelsons – mežrags, Lauris Zvejnieks – trombons, Jānis Retenais – tuba, Virdžīnija Laube-Vītiņa – sitaminstrumenti.

Koris „Valmiera” aicina savus bijušos dziedātājus, kora draugus un atbalstītājus, kā arī visus kora mūzikas mīļotājus, lai dāvātu svētku sajūtu un prieku. Bijušie dziedātāji aicināti pieteikties pa tālruni 29436440 (Inese).

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Tuvojoties 7. jūnijam, kad norisināsies vērienīgais notikums - Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai veltītais pasākums jaunajā Dabas koncertzālē Kocēnu novada Dikļos, ir izsludināta pieteikšanās dalībai amatnieku tirdziņā, kas tiek organizēts šī pasākuma ietvaros.

 

Tirdzniecības vietas tiks izvietotas Neikenkalnā Dikļos un tirgošanās laiks 7. jūnijā plānots no plkst.12.00 līdz plkst. 21.00. Interesenti aicināti pieteikties līdz 30. maijam. Tirdzniecības vietu skaits ir ierobežots.

Tirdziņā atļauts tirgoties juridiskām personām un fiziskām personām, kuras realizē pašu audzētu un pārstrādātu lauksaimniecības produkciju, pašu gatavotus amatniecības izstrādājumus, kas cieši saistīti ar vietējo tradīciju. 

Tirdzniecības organizators ir Kocēnu novada dome, kontaktpersona Inna Krēsliņa, tālr.: 26486115.

Ar iekšējiem noteikumiem par tirdzniecības kārtību var iepazīties Kocēnu novada domes interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv

 

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv