Arhīva kalendārs

« March 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Cēsu novada kultūras projektu konkursā ir atbalstīti 15 kultūras projekti, kopumā šo projektu realizācijai piešķirot 9960 EUR līdzfinansējumu no Cēsu novada pašvaldības budžeta.

Jau ziņots, ka šogad, līdzīgi kā iepriekšējos gados, Cēsu kultūras projektu konkurss guva lielu atsaucību, un kopumā tika iesniegti 44 projektu pieteikumi, pieprasot līdzfinansējumu 28 600 EUR apmērā, kas gandrīz 3 reizes pārsniedza konkursa budžetu.

Projektus izvērtēja pašvaldības aģentūras „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” apstiprināta komisija, kuras sastāvā iekļauti Cēsu novada domes Izglītības, kultūras un sporta komisijas pārstāve Inese Lāce, mākslinieks Eero Rass, Vaives tautas nama vadītāja Kadrija Mičule, Cēsu Centrālās bibliotēkas pārstāve Lāsma Vasmane un Cēsu kultūras centra vadītāja Laimdota Lapiņa.

Finansiāls atbalsts tika piešķirts tiem projektiem, kas saņēma augstāko vidējo vērtējumu atbilstoši noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem – projekta aktualitāte un sabiedriskā nozīme, atbilstība izvirzītajām prioritātēm, skaidri definēti projekta mērķi, rezultāti un mērķauditorija, tāmes pamatotība un iesaistīto personu spēja kvalitatīvi realizēt projektu. Maksimālais piešķirtais līdzfinansējums vienam projektam saskaņā ar konkursa nolikumu ir 700 EUR.

Atbalstīto projektu saraksts publicēts mājas lapas www.cesis.lv  sadaļā „Kultūra/Kultūras projektu konkurss”. Atbalstīto projektu pārstāvētās jomas ir dažādas – finansējumu saņems projekti, kuros plānota kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana, tradicionālo gadskārtu svinēšana, koncertuzveduma un izstāžu veidošana, jauno ērģelnieku festivāls, klasisko deju iepazīšana, Cēsu autoru dzejas grāmatas izdošana.

 

Vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja Laimdota Lapiņa atzīst, ka projektu vērtētāju uzdevums bijis ļoti grūts, jo „aiz strīpas” palikuši labi un interesanti kultūras projekti, ko diemžēl nebija iespējams atbalstīt ierobežotā projektu konkursa budžeta dēļ.

Cēsu novada kultūras projektu konkursa mērķis ir noteikt Cēsu novadam būtiskos, atbalstāmos kultūras projektus, kas tapuši pēc iedzīvotāju vai radošo organizāciju iniciatīvas un kas bagātina Cēsu kultūrvidi, sniedzot ieguldījumu Cēsu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un jaunu kultūras tradīciju radīšanā.

11.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā būs skatāms romantiskās operetes „Klīvija” jauniestudējums. Mūzika, vokāls, deja, krāšņi tērpi, videoprojekcijas un gaismu spēles – tas viss būs redzams starptautiski atzītā komponista Niko Dostāla labākajā, Latvijā sen nedzirdētā skatuves darbā.

Austriešu komponista Niko Dostāla krāšņās operetes „Klīvija” jauniestudējumā piedalās izcils un Latvijā iemīļots mākslinieku ansamblis – Klīvijas lomā iejutīsies šobrīd Parīzē dzīvojošā un pasaulē koncertējošā Silga Tīruma un atzītās latviešu operdziedātājas Sonora Vaice un Inga Šļubovska, savukārt viņu skatuves partneri būs skatītāju iemīļotie mākslinieki – Ingus Pētersons un Nauris Indzeris. Kopā ar viņiem izrādē piedalīsies Baiba Berķe, Marlēna Keine, Kārlis Rūtentāls, Emīls Kivlenieks, Juris Ādamsons, Andris Lapiņš, Jānis Kirmuška, Juris Strenga, Jānis Skanis, Zigurds Neimanis un Voldemārs Šoriņš, kā arī orķestris, koris un dejotāji. Kopā ar režisoru Induli Smiltēnu jauniestudējuma radošajā komandā ir producente Agija Ozoliņa-Kozlovska, diriģents Guntars Bernāts, mākslinieciskais konsultants Jānis Kaijaks (seniors), scenogrāfs Jānis Jansons, kostīmu māksliniece Elita Patmalniece un horeogrāfi Agris Daņiļevičs un Vita Bekmane.

Rīgas Muzikālajā teātrī topošais Niko Dostāla operetes „Klīvija” jauniestudējums tā radošajai grupai ir aizraujošs mīlestības darbs skaistajā, publikas mīlētajā operetes žanrā. Izrādes režisors Indulis Smiltēns izveidojis multimediālu skatuves mākslas darbu diriģenta Guntara Bernāta interpretācijā ar Agra Daņiļeviča horeogrāfiju, Elitas Platmalnieces kostīmiem, Jāņa Jansona scenogrāfiju un asociatīviem fona videosižetiem mūsu laika noskaņām atbilstošā intonācijā. Iestudējums uzrunās skatītāju tieši šodienas situācijā, risinot mūžīgos ego izaicinājumus, savstarpējo attiecību nianses un personības veidošanās noslēpumus. Caur smeldzīgu un arī draisku humoru, skatītāji varēs identificēt cilvēciskās vājības un netikumus, bet, kā jau operetes žanrā pienākas, problēmas tiks atrisinātas, un pozitīvais, godīgais triumfēs.

Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas „Biļešu paradīzes” kasēs, elektroniski www.bilesuparadize.lv un Valmieras Kultūras centra kasē. Biļešu cena: 7 €, 10 €, 12 € un 15 €.

Valmieras kultūras kartes īpašniekiem 10% atlaide, iegādājoties biļetes Valmieras Kultūras centra kasē.

Piektdien, 7. martā, Valmieras pagasta kultūras namā notiks XIII Vislatvijas sarīkojumu vadītāju festivāls „Caur smiekliem pilnīgi nopietni...”, kurā šogad apspēlēs tēmu „Dakters dos...”. Festivālā piedalīsies sarīkojumu vadītāji no Saldus, Rīgas, Jelgavas, Alojas, Valmieras un studenti no Rīgas Kultūras koledžas.

Sarīkojumu vadītāji skatītājiem ir sagatavojuši astoņas izklaidējošas programmas, kurās tie atveidos dažādus dakterus – psihologu, plastisko ķirurgu, doktoru Aikāsāp, finanšu dakteri un citus. Priekšnesumu starplaikos skatītājus priecēs triku meistars no Rīgas, Burtnieku novada deju kolektīvi „Sadancis” un „Solis” un līnijdejotāji no Valmieras „Accordance”.

Pasākums notiks pie klātiem galdiem, nakts ballē spēlēs grupa "BLĒŽI". Ieejas maksa 15.00 eiro. Vietas iespējams pieteikt līdz 5. martam pie Līgas Steberes (tālr. 29489543).

Pasākumu atbalsta: Burtnieku novada pašvaldība, „Valmiermuižas alus” darītava, SEB banka, DNB banka.

 

Papildu informācija:

Zane Ābelīte-Medne

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 20219631

E-pasts: zane.abelite-medne PIE burtniekunovads PUNKTS lv

 

Lauku atbalsta dienesta (LAD) Ziemeļvidzemes reģionālā lauksaimniecības pārvalde ir apstiprinājusi Kocēnu novada domes projektu “Cauri gadsimtiem nāci dziesmas darināt, nāci dejas izdejot!” un piešķīrusi Eiropas Savienības (ES) finansējumu projekta īstenošanai EUR 12555,99. Kopējais projekta finansējums ir EUR 14 333.87, no kuriem EUR 1777.87 ir Kocēnu novada domes līdzfinansējums.

Projekts tika iesniegts Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Lauku attīstības programmas pasākuma “Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” ietvaros.

Projekta pamatideja ir nodrošināt Kocēnu pagasta amatierkolektīvu kvalitatīvu darbību un to pamatdarbības sasaisti ar gadsimtos veidojušām kultūrvēsturiskām vērtībām Kocēnos – Kokmuižas pils vēsturi un tās parku.

Projekta rezultātā tiks iegādāti 10 Ziemeļvidzemes tautas tērpu komplekti vidējās paaudzes tautas deju kolektīvam “Savieši”, 24 – sievu tērpi, 10 vīru tērpi un 1 - diriģentam jauktajam korim “Imera” un 13 muižas tērpi sievietēm un 7 muižas tērpi vīriešiem Kocēnu pagasta kultūrvēsturisko vērtību popularizēšanai. Realizējot projektu, tiks pilnveidota Kocēnu pagasta pašdarbības kolektīvu radošā izaugsme, kas veicinās Vidzemes tautas un Kocēnu muižas kultūrvēsturisko tradīciju saglabāšanu un popularizēšanu, kā arī tautas mākslas žanru.

Kocēnu novada domes izsludinātajā iepirkuma procedūrā “Tautas tērpu, deju kurpju un retro tērpu iegāde”, kas tika dalīta trīs daļās, iepirkumu komisija divās daļās par uzvarētāju atzina IU “Dāmu paradīze” par kopējā līguma summu EUR 13455.82, no kuriem tautas tērpu iegādei paredzētā summa ir EUR 9477.04 apmērā, bet retro tērpu iegādei – EUR 3978.78. Tā kā iepirkuma daļā “Deju kurpju iegāde” nepieteicās neviens pretendents, tad tika veikta cenu aptauja un par sieviešu un vīriešu kurpju iegādi līgums slēgts ar SIA "Kristāla kurpītes" par kopējo summu EUR 878.05.

Projekts tiks īstenots līdz 2014. gada 5. novembrim.

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

 

22.martā plkst.15.00, Valkas pilsētas kultūras namā, pēc Valkas senioru kora “Zelta rudens” uzaicinājuma, Valkā viesosies vairāki Vidzemes senioru kori: Cēsu „Ābele”,  Limbažu „Atvasara”, Salacgrīvas „Salaca”, Inčukalna „Atblāzma”, Siguldas „Gāle”, Smiltenes „Mežābele”, Valmieras „Sudrablāse” un Valmieras politiski represēto vīru koris „Baltie bērzi”, lai dziedātu  kopīgā koncertā „Tautasdziesmu pēcpusdiena”. Katrs koris ir sagatavojis savu programmu.  Kopkora dziedājumā skanēs latviešu tautasdziesmas J.Cimzes apdarē. Koncerts notiek J.Cimzes 200. jubilejas gada ietvaros.

Koncertu atbalsta Valkas novada dome, Valkas pilsētas kultūras nams un Valkas novadpētniecības muzejs.

Ieeja koncertā bez maksas, ikviens aicināts ziedot mērķim „Cimzes pieminekļa restaurācija”.

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

21. martā Kārķos notiks pasākums „Ir mīlestība pārnākusi mājās…”. Pasākums veltīts tiem, kuri pirms 65 gadiem uzsāka tālo Golgāta ceļu. Pulksten 12.00 būs piemiņas brīdis pie Pelēkā akmens, pēc tam pulksten 12.30 tautas namā tikšanās ar rakstnieci un sabiedrisku darbinieci Māru Zālīti.

Tā jau ir tradīcija, ka Kārķos martā pulcējas represētie, skolēni un pagasta sabiedrība, lai kopīgi dalītos atmiņās un pieminētu tos, kuri cieta no represijām un tika izsūtīti uz Sibīriju. 1949. gadā no Kārķu pagasta izsūtīja 99 cilvēkus no 33 mājām.

 

Šogad pasākums būs īpašs ar to, ka savās atmiņās dalīsies ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī rakstniece Māra Zālīte, kuras radošajā darbā ir atvērta jauna lappuse – tapis pirmais prozas darbs „Pieci pirksti”. Tas ir ļoti tiešs un skaudrs vēstījums par dzīves uztveri un pārdzīvoto, atgriežoties piecus gadus vecam bērnam no Sibīrijas.

Uz pasākumi gaidām ikvienu, lai atcerētos mūsu tautas likteni, stiprinātu garu un bagātinātu dvēseli. Māra Zālīte ir cilvēks, kuram šajā tik mainīgajā laikā tauta tic un uz viņu paļaujas.

Pasākuma laikā būs iespēja nopirkt grāmatu „Pieci pirksti”.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes Kārķu pagasta pārvaldes pārstāve Sandra Pilskalne, 26391447

Piektdien,7.martā plkst.18.00 Valgas kultūras un interešu centrā sāksies tradicionālais Valkas un Valgas amatiermākslas kolektīvu koncerts.

Šogad koncertam dots nosaukums „Sievietes cerības’’. Valku tajā pārstāvēs Valkas pilsētas kultūras nama kolektīvi: modes deju grupa „Aija” (vadītāja Silga Strazdiņa), senioru deju kolektīvs „Zelta rudens”(vadītājs Alberts Smilga), senioru koris “Zelta rudens” (diriģente Tatjana Tīruma), tautisko deju kopa „Aija” (vadītāja Liesma Ērgle), folkloras deju kopa „Sudmaliņas ” (vadītāja Skaidra Smeltere) un folkloras ansamblis/dziesmu draugu kopa „Nāburgi’’( vadītāja Mārīte Meļķe).

Ieeja-bez maksas.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Sagaidot Starptautisko teātra dienu 27. martā, no 1. līdz 22.martam Valkas novada Centrālajā bibliotēkā aplūkojama izstāde „Priekškars, kas veras un krīt”, ko veido teātra izrāžu programmas no Strenču novada Jērcēnu bibliotēkas vadītājas Ilvijas Ķimses kolekcijas.

Nekaitīgā atkarība – tā par savu aizraušanos saka Ilvija Ķimse, kura jau daudzus gadus ir cītīga teātru apmeklētāja.

Programmiņa ir neatņemama izrāžu sastāvdaļa. Ilvijas  kolekcija lieliski parāda, ko teātri iestudējuši gadu gaitā un,  kā mainījies programmu dizains.

Laipni gaidīti!

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada Centrālās bibliotēkas lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja, Līga Rozīte, 64723672

Turpinoties klasiskās mūzikas un džeza talantu konkursa „Ineses Galantes Talanti.LV” pirmajai kārtai, visu marta mēnesi mūziķi aicināti pieteikties konkursā.

Līdz 31. martam dalībniekiem ir elektroniski jāiesūta saite uz video (youtube) ar brīvas izvēles programmas ierakstu līdz 10 minūtēm un jāaizpilda anketa konkursa mājas lapā www.inesesgalantestalanti.lv.

Video materiāla nofilmēšana un augšupielādēšana internetā mūsdienās ir plaši pieejama izmantojot, piemēram,  mobilās tehnoloģijas. Konkursa organizatori uzsver, ka video var būt nofilmēts ar telefonu, šāda konkursa kvalitāte pirmajai kārtai būs pietiekama. 

Konkursā var piedalīties vokālisti (bez vecuma ierobežojuma) divās kategorijās -- klasiskais vokāls un džeza vokāls, kā arī instrumentālisti divās kategorijās -- mūzikas skolu audzēkņi (visi instrumenti) un mūzikas vidusskolu audzēkņi (visi instrumenti). Uzaicinājums piedalīties konkursā tiks nosūtīts visām Latvijas mūzikas skolām, mūzikas vidusskolām un augstskolām.

Iesūtītos video izvērtēs žūrija, un labākie dalībnieki tiks aicināti uzstāties pusfinālā četrās Latvijas pilsētās.

Pusfināls Cēsīs, Ventspilī, Rēzeknē un Rīgā

Otrajā konkursa kārtā būs jāatskaņo brīvas izvēles divi kontrastējoši skaņdarbi līdz 15 minūtēm. Noklausīšanās notiks 6. un 9. maijā Rīgas trešajā mūzikas skolā, 7. maijā Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā, 8. maijā Ventspils mūzikas vidusskolā un 10.maijā Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas skolā.

Labākie pusfinālisti nokļūs finālā Rīgā. Notiks arī skatītāju balsojums internetā, kas ļaus noteikt skatītāju simpātiju.

Konkursa kulminācija būs fināls, kas notiks  Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijā 18. maijā.

Konkursu vērtē profesionāla žūrijas komisija, kuras sastāvu apstiprina Ineses Galantes Fonds. Konkursa vērtēšanas kritēriji ir šādi: personība, repertuāra izvēle, mākslinieciskais izpildījums un tehniskais izpildījums.

Balvās – uzstāšanās „Summertime” festivālā, mācību stipendijas un naudas balvas

Visās konkursa kategorijās tiks pasniegti godalgoto laureātu diplomi, naudas balvas pirmo triju vietu ieguvējiem -- attiecīgi 500, 300 un 100 EUR apmērā. Tāpat pirmo trīs vietu ieguvēji katrā kategorijā balvā iegūs mācību stipendiju 100 EUR mēnesī uz pusgadu. Visnozīmīgākā balva visu četru kategoriju uzvarētājiem būs uzaicinājums uzstāties festivālā "Summertime - aicina Inese Galante" Dzintaru koncertzālē šī gada augustā. Apkopojot publikas balsojuma rezultātus tiks piešķirta "Publikas simpātijas" balva - 500 EUR ceļojuma dāvanu karte kāda mūzikas pasākuma apmeklējumam.

Papildus balva tiks pasniegta skolai, kura konkursam iesūtīs visvairāk pieteikumus – šī skola  saņems balvā 500 Eiro un 30 ielūgumus uz 10 gadu jubilejas festivālu „Summertime – aicina Inese Galante” (11. – 17. augusts). Atsevišķi tiks vērtētas reģionālās un Rīgas skolas.

Konkursu organizē Ineses Galantes Fonds sadarbībā ar Olainfarm un ar Rietumu Bankas labdarības fonda atbalstu, kā arī ar Latvijas Dzelzceļa atbalstu.

Nolikums un papildu informācija par talantu konkursa norisi ir pieejama konkursa mājas lapā www.inesesgalantestalanti.lv. Tajā arī tiks publicēti pusfinālam izvirzītie konkursa video.

 

Papildu informācija: Ilona Skuja, 29 27 74 44, ilona PIE inessagalante PUNKTS com

 

Sestdien, 8.martā, plkst. 14.00 Kocēnu novada Bērzaines tautas namā sieviešu kluba ,,Sonore" aktīvistes aicina uz izstādes ,,Mūsu praktiskie vaļasprieki" atklāšanu. Izstādes tapšanā iesaistījušies Bērzaines iedzīvotāji, kas dalījušies gan ar pašu darinātajiem rokdarbiem, rotaslietām un floristikas darbiem, gan arī ar īpašām kolekcijām. Izstādē varēs aplūkot dažādu vaļasprieku rezultātus, piemēram, fotogrāfijas un gleznas, kā arī sasniegumu apliecinājumus – sporta sacensībās gūtus apbalvojumus un medību trofejas. Atklāšanas pasākumā varēs baudīt arī mākslinieciskus vaļaspriekus – ģitāras spēli, dziesmu dziedāšanu, pašsacerētu stāstu lasījumus.

Vēlmi iesaistīties izstādes tapšanā šobrīd ir izrādījuši aptuveni 15 Bērzaines pagasta iedzīvotāju, un sieviešu klubs pauž prieku par to, ka atsaucību izrādījuši arī kungi. Šāda veida izstāde Bērzainē top pirmo reizi, un interesenti to varēs aplūkot līdz 24. martam. Plānots, ka šādas izstādes organizatori varētu veidot arī citus gadus.

Vēl joprojām Bērzaines pagasta iedzīvotāji ir aicināti atsaukties, lai papildinātu izstādi ar savu vaļasprieku un talantu apliecinājumiem – interesentiem lūgums sazināties ar Jolantu Dauguli (tālr: 26009105) vai Regīnu Šalti Bērzaines tautas namā (tālr.: 29141798).

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv

 

Piektdien, 7.martā, plkst.16.00 Valmieras muzeja Izstāžu namā tiks atklāta mākslinieces Elitas Patmalnieces izstāde „Elitas Pasaule”. Tajā skatāmas gleznas un mākslinieces darinātie tērpi.

Kur Elita Patmalniece, tur krāsas, jautrība, košas detaļas, uzdrīkstēšanās... vārdu sakot – šovs! Viņa ir modes māksliniece, kas veido tērpus skatuves māksliniekiem, teātra un operas izrādēm, piedalās dažādos projektos televīzijā, reklāmā, laikrakstos un žurnālos. E. Patmalniece pazīstama arī kā gleznotāja, kas mākslas darbus veido neierastā tehnikā, piemēram, divdimensiju krāsainas, stilizētas ainavas un klusās dabas izšuvumus uz audekla. Viņa ir spilgta un daudzpusīga savās radošajās izpausmēs.

Turklāt māksliniece pati to nemaz nenoliedz: „Kas tad es esmu? Dzīves aktrise! Es esmu māksliniece. Brīvs cilvēks – ko gribu, to daru. Vienreiz man prasa: „Kas jūs esat?” Saku: „Kā kas? Cilvēks!” Mana draudzene iejaucas: „Saki – māksliniece!” Es atkal: „Kāda māksliniece, parasts cilvēks!” Kas es par mākslinieci? Ir īsti mākslinieki. Es vienkārši visu mūžu esmu darījusi to, kas man patīk, un tas ir super. Es ņemos uz visām pusēm, zīmēju, šuju, apdrukāju kreklus un salvetes, piedalos šovos un koncertos... Sanāk, ka esmu multimāksliniece. Bet laikam bez tā nevaru. Tā ir liela laime, kad tā padomā – vienkārši ņem un dari.”

Izstāde apskatāma līdz 2.aprīlim.

15.martā pl.13:00 Rencēnu kultūras namā notiks Rencēnu amatierteātra pirmizrāde, kas tapusi pēc A.A.Milna darba "Vinnijs Pūks un viņa draugi" motīviem.  Režisors -amatierteātra vadītājs, Valmieras Drāmas teātra aktieris Kārlis Neimanis. Ieeja par ziedojumiem.

12. martā plkst. 11:00 visi gaidīti Omuļu bibliotēkas jauno telpu atklāšanas pasākumā!

Pasākumā runas teiks Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis un Ērģemes pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Krams. Dziedās Ērģemes pagasta bērnudārza bērni, un skolēni skaitīs sagatavotos dzejoļus.

Pēc svinīgās sarkanās lentas pārgriešanas, notikumam par godu ir ieplānots īpašs pasākums – „grāmatu ķēde”. Ērģemes pagasta bērni dosies jautrā gājienā ar Marta Zaķi un simboliski pārnesīs grāmatas no Omuļu bibliotēkas vecajām telpām uz jaunajām. Tikmēr apmeklētāji varēs apskatīt bibliotēkas izremontētās telpas.

Ērģemes pagasta Omuļu bibliotēkas telpu remonts tika uzsākts 2013.gada decembrī. Telpās tika veikta durvju un logu, ūdensvada, kanalizācijas, apkures un ventilācijas izbūve, elektroapgādes un apgaismojuma izveide, kā arī iekšējie apdares darbi. Pirms tam bibliotēka atradās vecajā Omuļu skolā un bija avārijas stāvoklī.

Ērģemes pagasta bibliotēkas vadītāja Līga Kondratjeva atzīst, ka Omuļu bibliotēkas atklāšana ir ļoti nozīmīgs notikums pagastā. Bibliotēkas ir viens no pagasta būtiskākajiem centriem, kur satikties, izglītoties un pavadīt brīvo laiku.

Uz pasākumu kursēs arī transports no Turnas plkst.10.30 un no Ērģemes centra plkst.10.40.

Uz tikšanos Omuļu bibliotēkā!

Sīkāka informācija – Līga Kondratjeva, 26204779

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

12. Lielais labdarības robežtirgus šogad notiks 10.maijā - atzīmējot Latvijas un Igaunijas 10 gadu iestāšanos Eiropas Savienībā, pirmo reizi tirgošanās notiks abu valstu robežas abās pusēs. Pasākumā piedalīsies arī pārstāvji no Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Igaunijā.

Jau tradicionāli Robežtirgus ideja un mērķis ir labdarība, un tirgū iegūtie līdzekļi par tirdzniecības vietu nomu, loteriju un labdarības desiņām tiek atvēlēti kādam konkrētam mērķim. Valkas un Valgas pašvaldību vadītāji un pārstāvji, tiekoties ikmēneša sanāksmē, 3.martā, vienojās šī gada tirgus ieņēmumus ieguldīt unikālu šūpoļu uzstādīšanā uz Valkas – Valgas robežas.  Šūpojoties būs iespēja vienā mirklī pabūt abās valstīs.

Pirmo reizi Robežtirgus vēsturē notiks konkurss gaļas ražotājiem jeb „1.Starptautiskais desu festivāls”. Desu un žāvējumu kvalitāti vērtēs žūrija, un apmeklētājiem būs iespēja nogaršot ražotāju gardos izstrādājumus. Konkurss norisināsies trīs kategorijās, kur atsevišķi tiks vērtēti uzņēmumi, kas ražo pārtiku, mājražotāji, kā arī amatieri. Desu un žāvējumu konkursā tiks noteikti laureāti un pasniegti apbalvojumi šādās nominācijās – „Gardākā”, „Cēlākā” un „Ekoloģiskākā”.

Arī šogad apmeklētājus iepriecinās daudzveidīga kultūras programma – uz skatuves spēlēs ansambļi un vietējie izpildītāji. Būs sporta aktivitātes, loterija. Pasākuma vadītāji programmu pieteiks gan latviešu, gan igauņu valodās.

Valkas tūrisma informācijas biroja vadītāja Anita Tannenberga informē, ka dalībai Robežtirgū ir pieteikušies jau divi pirmie tirgotāji – viens no Lietuvas, Paņevēžas, bet otrs – no Igaunijas.

Tirgotāji aicināti pieteikt dalību pasākumā, rakstot uz tūrisma informācijas biroju tib PIE valka PUNKTS lv, kā arī zvanot pa telefoniem +371 64725522 un +371 26446602, savukārt gaļas ražotāji savu dalību konkursam var pieteikt, zvanot pa telefonu 26488684 Sniedzei Ragžei vai rakstot uz e-pastu sniedze.ragze PIE valka PUNKTS lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Sestdien, 15.martā no pulksten 9:00 līdz 13:00 Gulbenes dzelzceļa stacijas ēkā (Dzelzceļa ielā 8) notiks ikmēneša Zaļais tirdziņš. Kā jau ierasts, tirdziņā varēs iegādāties Gulbenes novada un citu Latvijas novadu mājražotāju gatavotos gardumus, amatnieku darinātās skaistumlietas un citas noderīgas lietas ikdienai un svētkiem.

Lai pilsētas iedzīvotājiem būtu ērtāk nokļūt uz tirdziņa norises vietu, 15.martā kursēs bezmaksas autobuss ar norādi „Zaļais tirgus”. Pulksten 10.00 tas aties no autobusa pieturas pie veikala “Supernetto” (Blaumaņa ielā) un apstāsies katrā pieturā Rīgas ielā, galapunkts - dzelzceļa stacija. Tāds pats maršruts plānots arī atpakaļ apmēram pulksten 11.00 (no dzelzceļa stacijas pa Rīgas ielu līdz galapunktam - autobusa pieturai pie veikala “Supernetto”).

Vairāk informācijas pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu turists PIE gulbene PUNKTS lv

Martā Zaļais tirdziņš Gulbenes dzelzceļa stacijas ēkā notiks pēdējo reizi, jo jau 19.aprīlī, sagaidot pavasari – stādu sezonu, pārdot un pirktgribētāji būs aicināti uz Zaļo tirdziņu Jaunatnes parkā.

 

 

Pašvaldības aģentūra

„Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”

Trešdien, 5.martā, plkst.16.00 Valmieras muzejā tiks atklāta Valmieras Mākslas vidusskolas 6. un 8.klašu audzēkņu darbu izstāde „Zirgā”. Ekspozīcija ir aicinājums kļūt mazliet neprātīgākiem, lauzt vecos priekšstatus, gūt jaunas pārliecības un domās ļauties apzinātai iracionalitātei. Izstādē valmieriešiem un pilsētas viesiem būs iespēja aplūkot 2014.gada janvārī un februārī tapušos darbus gleznošanā un grafikas tehnikās, telpiskus vides objektus, kā arī dažādu mākslas izpausmju un formu sinkrētismu.

Audzēkņi skolotāju vadībā pētījuši gan dadaisma un futūrisma mākslas virzienus, gan analizējuši pretkrāsu – zils, oranžs – attiecības latviešu mākslinieku glezniecībā, kā arī mācību procesā veidojuši paši savus darbus. Izstādē dominēs tikai zilie un oranžie krāsu toņi. Kā skaidro darbu autori: „Zilas pusnakts debesis, zils jūras ūdens, zili cerību sapņi un visam pāri silta, oranža saule, kas simbolizē spēka pieplūdumu un pārticīgu optimisma tonusu.”

Izstāde būs aplūkojama līdz 1.aprīlim.

Ikvienai Alūksnes novada cimdu adītājai būs iespēja izrādīt publikai savus adījumus – izstādē, kas taps projekta „Satiec savu meistaru” pasākumu cikla „Senču mantojums” laikā.  Alūksnes novada pašvaldības veidotās izstādes „Pierobežas raksti cimdos un jostās” atklāšana notiks 4. aprīlī Alūksnes muzejā. Izstādē būs skatāmi gan Alūksnes pilsētas Tautas nama Tautas lietišķās mākslas studijas „Kalme” meistaru, gan Veru pilsētas (Igaunija) amatnieku darbi.

Aicinām arī visas cimdu adītājas no Alūksnes  novada atsaukties un piedalīties izstādes tapšanā ar saviem adītajiem cimdiem. Lūgums līdz 20. martam iesniegt darbus Tautas lietišķās mākslas studijā „Kalme”, kura šobrīd darbojas Alūksnes Jaunās pils 1. stāvā. Kontaktpersona Renāte Pilipa, tālrunis 29377625.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Tuvojoties aktīvajai tūrisma sezonai, Cēsu tūrisma informācijas centra speciālisti ir sagatavojuši krāsainu un ērtu Cēsu tūrisma karti, kas gan vietējiem iedzīvotājiem, gan Latvijas un ārzemju viesiem palīdzēs saņemt aktuālu un plašu informāciju par tūrisma piedāvājumu Cēsīs.


Tūrisma kartē apkopota informācija par tūrisma apskates objektiem pilsētā, kā arī ēdināšanas, nakšņošanas, atpūtas un izklaides iespējām. Ceļojot aktuāli ir izmanto arī navigācijas iekārtas, līdz ar to visiem objektiem ir norādītas GPS koordinātas, bet tiem, kas ceļo bez sava transportlīdzekļa, vērtīga būs informācija par auto un velo nomu. Ceļotājiem noderīga būs informācija par autostāvvietām, bankām un interneta punktiem Cēsīs. Kartē ir atrodami pilsētas dažāda garuma un grūtības pakāpju pastaigu maršuti un informācija par gidu pakalpojumiem. Saturu papildina arī neliels ieskats pilsētas vēsturē.

Kartē ar attiecīgu simbolu atzīmēti tie uzņēmumi, kas piedāvā atlaides „Cēsu Drauga kartes” īpašniekiem.

 


Kartes ir bez maksas un pieejama latviešu, angļu, krievu un vācu valodās Cēsu Tūrisma informācijas centrā, Pils laukmā 9. Tūrisma kartes būs saņemamas arī Cēsu un tuvējās apkārtnes tūrisma uzņēmumos, citu pilsētu tūrisma informācijas centros, kā arī elektroniskā versijā Cēsu tūrisma mājas lapā www.tourism.cesis.lv.

 

 

Informāciju sagatavoja
Andra Magone
Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītāja
 
Pils laukums 9, Cēsis, Cēsu novads, LV-4100
Tālr.+371 64127646, fax +371 64107777
andra.magone PIE cesis PUNKTS lv, skype: andra.cesis

www.tourism.cesis.lv

27.martā plkst.14.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies XVIII Integratīvā mākslas festivāla bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām „Nāc līdzās!” Vidzemes reģiona koncerts – konkurss.

Pasākuma laikā dalībnieki atklās savus talantus, dziedot, dejojot, lasot dzeju, rādot teatrālus uzvedumus un citus skatuves mākslas žanru priekšnesumus. Turklāt no 24 līdz 27.martam Valmieras Kultūras centrā būs apskatāma festivāla dalībnieku konkursā iesniegto tēlotājmākslas vai lietišķās mākslas darbu izstāde.

Reģionālie konkursi notiek Valmierā, Kuldīgā, Daugavpilī un Jelgavā. Festivāla „Nāc līdzās!” noslēgumā 15.aprīlī plkst.12.00 Rīgas Stradiņa Universitātes aulā paredzēts lielkoncerts, kurā piedalīsies reģionālo konkursu uzvarētāji. Noslēguma pasākumā Rīgā tiks nosaukti tie 12 laureāti, kuriem būs iespēja uzstāties Ziemassvētku koncertā „Nāc līdzās!” kopā ar Latvijas labākajiem skatuves māksliniekiem.

Festivālu organizē un vada Fonds Nāc līdzās! ar mērķi dot iespēju bērniem un jauniešiem ar invaliditāti, bāreņiem un bērniem no sociāli nelabvēlīgas vides apliecināt savus talantus mākslinieciskajā jaunradē, kā arī veicināt viņu radošā potenciāla attīstību.

Reģionālo koncertu Valmieras Kultūras centrā apmeklēt aicināts ikviens interesents! Ieeja bez maksas!

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Cēsu novada pašvaldības aģentūra „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” izdevusi brošūru „Idejas kāzām Cēsīs un apkārtnē”, kurā vienuviet apkopota informācija par vairāk nekā 40 objektiem un pakalpojumiem.

 

Cēsu pilsētas vide, apkārtne, plašais un kvalitatīvais atpūtas pakalpojumu klāsts piesaista kāziniekus. Pilsētu par savu kāzu vietu arvien biežāk izvēlas tādi pāri, kuros viens vai abi jaunie cilvēki nemaz nav cēsnieki. Arī starp kāzu viesiem ir cilvēki no dažādām Latvijas vietām un pat ārzemēm, kuri, iespējams, pēc šī pasākuma velēsies pilsētā atgriezties atkārtoti, lai pavadītu savas brīvdienas.

Brošūra ir veidota kā ceļvedis, sniedzot idejas par kāzu rīkošanas iespējām Cēsīs un apkārtnē, sākot no laulību reģistrācijas ceremonijas vietām līdz pat svinībām. Tā sniedz idejas, kur ieturēt svētku mielastu, kur piestāt, lai būtu neaizmirstami fotoattēli, kā arī iesaka svinību vietas, kur nodejot pirmo kāzu valsi. Brošūrā ir iekļauta arī informācija par Cēsu un apkārtnes floristiem, fotogrāfiem, kāzu rīkotājiem un citiem pakalpojumu sniedzējiem, bez kuriem neiztikt reizēs, kad tiek organizētas kāzas.

„Brošūra ir lielisks palīgs jaunajiem pāriem un vedējiem. Ar tās palīdzību ir iespējams gūt priekšstatu par Cēsu puses kāzu piedavājumu, kā arī ietaupīt laiku, kas citkārt tiek tērēts meklējot informāciju vairākos resursos. Šis materiāls ir solis ceļā uz to, ka Cēsis varētu kļūt par atpazīstamu Latvijas kāzu tūrisma galamērķi,” uzsver Cēsu Tūrisma Attīstības un informācijas centra vadītāja Andra Magone.

 

Brošūra „Idejas kāzām Cēsīs un apkārtnē” bez maksas pieejama Cēsu Tūrisma informācijas centrā, Cēsīm tuvākajās dzimtsarakstu nodaļās, Vidzemes tūrisma informācijas centros un pie brošūrā iekļautajiem pakalpojumu sniedzējiem.

 

Informāciju sagatavoja:
Cēsu novada pašvaldības
Komunikācijas jaunākais speciālists
Aleksandrs Abramovs

Pirmo reizi Latvijā „Klasiskā krievu baleta” trupas izpildījumā, Hasana Usmanova vadībā gaidāmas trīs pirmizrādes – „Gulbju ezers”, „Apburtā princese” un „Žizele”. Pēc ilgas un veiksmīgas turnejas Eiropā un ASV teātris sāks savu ceļojumu pa Latviju. 23.martā plkst.17.00 Valmieras Kultūras centrā skatītājiem būs iespēja vērot vienu no trim baleta izrādēm – „Gulbju ezers”.

Kā apgalvo trupas dalībnieki: „Ja pasaulē ir māksla, kura var iekarot visu sirdis, iekļūt cilvēka dvēseļu dzīlēs un likt priecāties, tad tā ir klasiskās dejas māksla – balets.”

„Gulbju ezers” ir balets, kas vienmēr baudījis skatītāju sajūsmu. Tajā Čaikovska skaistā mūzika apvienojas ar Mariusa Petipā un Ļeva Ivanova ģeniālo horeogrāfiju. Gulbju ezera valdzinājums kā magnēts pievelk sapņotāju princi Zigfrīdu. Savukārt Odīlija, kas kā ūdens piliens līdzīga daiļajai gulbju princesei Odetai, iekāro jaunekli. Cīņa, mīļotās Odetas ievainojums, uzvara pār ļaunumu, kas ir tikai šķitums... Izrāde divos cēlienos, četrās ainās ar krāšņām dekorācijām un tērpiem. Solisti – starptautisko konkursu laureāti Natalia Kungurceva un Aleksandrs Butrimovičs.

„Klasiskais krievu balets” ir jauna un veiksmīga Maskavas klasiskās dejas trupa. Tās sastāvu veido Maskavas Horeogrāfijas akadēmijas, Sanktpēterburgas Krievijas baleta akadēmijas un citu slavenu Krievijas baleta skolu absolventi. „Klasiskā krievu baleta” komandas veidošanā piedalījies tā mākslinieciskais vadītājs un solists Hasans Usmanovs. Trupas repertuāru galvenokārt sastāda izrādes no klasiskā baleta mantojumiem, kas iekļautas Krievijas baleta zelta fondā, piemēram, Pētera Čaikovska šedevri „Gulbju ezers”, „Apburtā princese”, „Riekstkodis” un citi.

Biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas „Biļešu paradīzes” kasēs, elektroniski www.bilesuparadize.lv un Valmieras Kultūras centra kasē.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Jau astoto reizi marta pēdējā sestdienā visā pasaulē tiks atzīmēta Zemes stunda. 29.martā no plkst.20.30 līdz 21.30 ikviens iedzīvotājs, uzņēmums vai iestāde ir aicināti simboliski izslēgt apgaismojumu uz vienu stundu, lai parādītu savu apņemšanos būt videi draudzīgākiem.

Zemes stundas iniciatīvas atbalstītājiem pievienosies arī Valmieras pilsētas pašvaldība, lai atgādinātu, ka, darot mazas, „zaļas” lietas savā pilsētā, globālā mērogā mēs visi kopā varam izraisīt būtiskas izmaiņas, tādējādi saudzējot mūsu planētu ne tikai vienu stundu, bet katru dienu.

Valmieras pilsētas pašvaldība satiksmes un cilvēku drošības dēļ pilsētā nevar izslēgt ielu un ietvju apgaismojumu, bet, rekonstruējot pilsētas apgaismojuma infrastruktūru, var uzstādīt energoefektīvo LED apgaismojumu, kas daudzviet jau ir izdarīts. Aicinām uzņēmumus, iestādes un organizācijas Zemes stundas laikā pilsētā izslēgt ēku fasāžu dekoratīvo apgaismojumu, bet iedzīvotājus uz stundu izslēgt gaismu savā istabā, mājā vai dzīvoklī un apmeklēt kādu no Zemes stundas aktivitātēm pilsētā.

29.martā jau no plkst.18.00 visus interesentus gaidīsim Valmieras muzeja Izstāžu namā, lai piedalītos StarSpace observatorijas pārstāvju Arņa un Annas Ginteru bezmaksas lekcijā par kosmosu un mākslīgā apgaismojuma ietekmi uz to. Lekcijas laikā uzzināsiet, vai gaisma ir piesārņojums un kādi ir iespējamie risinājumi vides saudzēšanai. Labvēlīgu laikapstākļu gadījumā kosmosa zinātāji mācīs, kā nepazust kosmosa melnumā. Tāpat, izmantojot teleskopu, varēsim vērot zvaigznes, kā arī tuvus un tālus kosmosa objektus virs Valmieras. Savukārt no plkst.20.30 līdz 21.30 Valmieras muzejā notiks sveču darbnīca sveču gaismā.

Īpašu Zemes stundas atzīmēšanu Valmierā piedāvās mākslas „Galerija Laipa” Stacijas ielā 37, kur no plkst.20.30 līdz 21.30 sveču gaismā skanēs akustiskā mūzika.

Uz dzīvas uguns gatavotu ēdienu pasniegs traktierī-picērijā „Liepziedi un Rozmarīns”, bet laukumā pie Beverīnas amatnieku tirgotavas tiks kurināts ugunskurs, vārīta zāļu tēja un ugunskurā cepti kartupeļi. Interesentiem, kuri arī vēlas piedalīties kartupeļu cepšanā, lūgums paņemt līdzi nomazgātu kartupeli sev un draugam. Savukārt, ļaujot zemei atpūsties, uz vakariņām Zemes stundas noskaņās ielūdz restorāns „Rātes vārti”, piedāvājot akustisko mūziku sveču gaismā.

Pievienojoties pasaules Zemes stundas atbalstītājiem, „Valmiermuižas alus” darītava aicina uz nakts ekskursiju. Tās laikā būs iespēja izzināt alus darītavas vēsturi un alus tapšanas tradīcijas, bet pēc tam sveču gaismā baudīt vakariņas un no dabiskām sastāvdaļām veidoto dzīvo alu.

Dikļu pilī zemes stunda tiks aizvadīta Francijas dienu ietvaros. Vakarā pils restorānā viesus priecēs akordeoniste Evita Dūra, bet vakariņas tiks servētas sveču gaismā. Viesnīcas viesiem, kas izslēgs apgaismojumu istabās, tiks nodrošinātas sveces.

 

Atgādinām, ka Zemes stunda ir lielākais klimata tematikai veltītais pasākums visā pasaulē. Tas ir brīdis, kad visa pasaule vienojas domās un darbos, lai dzīvotu zaļāk un dabai draudzīgāk.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
 vides komunikācijā
Mob. tel.: 26553317

14.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā būs skatāma Polijas (Poznaņas) Dejas teātra izrāde „Četrdesmit” (Czterdzieści), kas Valmierā viesosies 19.Starptautiskā Baltijas baleta festivāla ietvaros. Izrāde savu pirmizrādi piedzīvoja 2013.gada jūnijā Polijā, un to iestudējis pasaules mēroga horeogrāfs Jo Stromgrēns no Norvēģijas.

„Četrdesmit” atspoguļo sievietes dzīves stāstu 40 gadu garumā, atklājot šaubas, cerības, ilgas, cīņu, izvēli un negaidītus likteņa pavērsienus. „Četrdesmit” vienlaicīgi atspoguļo Polijas Dejas teātra 40.gadadienu, atklājot notikumus, kas piedzīvoti šo gadu laikā.

Jo Stromgrēns skaidro: „Viņi saka, ka dzīve ir kā grāmata, bet dzīve nav grāmata. Dzīve ir rakstīta uz tūkstošiem lapaspušu. Jūs varat izveidot stāstu, ja gribat, un teikt, ka tā ir taisnība. Stāsts ir atkarīgs no tā, kuras lapaspuses konkrētā brīdī mēs izmantojam. To sauc par izvēli.”

Kā neatkarīgs horeogrāfs Jo Stromgrēns ir strādājis Dānijas Karaliskajā baletā, Karaliskajā Zviedrijas baletā, Vīnes Valsts baletā, Nirnbergas Valsts baletā u.c. Pašreiz strādā kā asociētais horeogrāfs Norvēģijas Karaliskajā baletā. Jo Stromgrēna horeogrāfijas raksturo laikmetīgā deja apvienojumā ar izteiktiem klasikas elementiem, ko caurvij filozofisks skatījums par dažādām ikdienas tēmām.

Turpinot tradīciju – Latvijas iedzīvotājus iepazīstināt ar novitātēm dejas mākslā uz pasaules skatuvēm, 19.Starptautiskais Baltijas baleta festivāls „No klasikas līdz avangardam” no 7.aprīļa līdz 18.maijam norisināsies Rīgā un Latvijas reģionos. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls ir vienīgais baleta notikums Latvijā, kas skatītājiem piedāvā pasaules klases dejotāju, horeogrāfu, baleta teātru un kompāniju priekšnesumus, apvienojot klasiskās tradīcijas ar laikmetīgu skatījumu.

Biļetes pieejamas „Biļešu paradīzes” kasēs, elektroniski www.bilesuparadize.lv un Valmieras Kultūras centra kasē. 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Svētdien, 23. martā plkst. 13:00, Rencēnu pagasta kultūras namā desmitajā Ziemeļvidzemes Tautu muzikantu saietā kopā pulcēsies deviņas kapelas no dažādām Latvijas vietām un viesis no Igaunijas - Heino Tartes. Arī šogad Rencēnos skanēs tautas mūzika, vecmeistaru senās ziņģes un autentiski mūzikas instrumenti.

Pasākumā piedalīsies Rencēnu folkloras kopa „Rota”, Rūjienas pilsētas kultūras nama kapela "Rūvenas Aure”, Salnavas tautas nama kapela "Sābri", tautas mūzikas kapela "Abulmalas burlakas" no Beverīnas novada, kā arī Heino Tartes ar kapelu no Igaunijas.

Ar interesantiem un neparastiem mūzikas instrumentiem spēlēs Lietuviešu biedrības kapela no Rīgas, kura muzicēs uz zāģa, tautas mūzikas kapela „Vecie Turnavieši” no Valkas pārsteigs un valdzinās ar havajiešu ģitāras skaņām, bet Andersons un draugi no Salacgrīvas demonstrēs seno latviešu ermoņiku „Ieviņas” spēli. Ermoņikas spēlēs arī Oskars Patjanko no Rīgas. Savukārt kapela "Hāgenskalna muzikanti" ne tikai priecēs ar skaistu melodiju, bet arī ar grezniem 19. gs. tērpiem.

Ziemeļvidzemes Tautu muzikantu saieta idejas šūpulis ir Latgale. „Latgalē tautu muzikantu saietos cilvēki sanāk kopā, līksmojas, dzied un dejo. Jau desmito gadu mēs pierādām, ka arī Ziemeļvidzemē mēs tā varam! Par to ir jāpasakās mūsu talantīgajiem cilvēkiem, kuri pašmācības ceļā ir apguvuši mūzikas prasmes un spēj aizraut cilvēkus ar savu mūziku,” stāsta pasākuma organizatore un folkloras kopas „Rota” vadītāja Irēna Garā.

Pasākums notiks pie galdiņiem, pašu labsajūtai aicinām līdzi ņemt groziņu. Vietu skaits ierobežots. Pieteikt dalību var pa tālr. 29183069. Ieeja bez maksas.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Edīte Stērste

Burtnieku novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciālistes praktikante

Tālr.: 20219631

E-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

No 15. līdz 29.martam Valmieras Kultūras centrā aplūkojama Valmieras pilsētas un novadu izglītības iestāžu audzēkņu vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas konkursa „Trejdeviņas saules lec” izstāde. Tajā būs aplūkojami telpiski 3-dimensiju darbi, kā arī zīmējumi, gleznojumi un grafikas.

Konkursa mērķis ir stiprināt skolēnu nacionālo identitāti un valstisko apziņu, gatavojoties XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kā arī veidot savas tautas kultūras izpratni citu Eiropas tautu kultūru kontekstā. Risinot konkursa tēmu „Trejdeviņas saules lec”, konkursa dalībnieki bija aicināti pētīt saules zīmi, simbolu, jēdzienu Eiropas Savienības dalībvalstu tautu etnogrāfijā, folklorā un kultūrā (mākslā, literatūrā, arhitektūrā u.c.), iegūtās atziņas realizējot vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbos. Valmieras pilsētas un Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu un Rūjienas novadu izglītības iestāžu audzēkņiem bija jāpēta Portugāle, Spānija, Lielbritānija un Īrija.

Konkurss norit trīs kārtās, un izstāde-skate ir konkursa 1.kārtas 2.posms, kura laikā profesionāla žūrija izvērtēs, kuri darbi piedalīsies 2.kārtā, proti, izstādē Latvijas kultūrvēsturiskajos novados. Žūriju veido Valmieras Mākslas vidusskolas direktors Edgars Bogdāns, Mazsalacas Mākslas skolas pedagogs Jānis Jansons un Rūjienas Mākslas skolas direktors Jānis Galzons. Savukārt konkursa noslēguma jeb 3.kārta norisināsies Rīgā laikā no 2014.gada novembra līdz 2015.gada janvārim. Jāpiemin, ka skolēnu darbi tiek vērtēti pēc šādiem kritērijiem: atbilstība tēmai un nolikuma prasībām, kompozīcija, darba izpildījuma kvalitāte un oriģinalitāte.

Izstādē aplūkojami Valmieras Valsts ģimnāzijas, Valmieras 2.vidusskolas, Valmieras Vājdzirdīgo bērnu internātvidusskolas – attīstības centra, Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas, Valmieras 5.vidusskolas, Valmieras Viestura vidusskolas, Rubenes pamatskolas, Kocēnu pamatskolas, Rūjienas vidusskolas, Mazsalacas vidusskolas, Trikātas pamatskolas, Ēveles pamatskolas, Burtnieku Ausekļa vidusskolas, Vilpulkas sākumskolas un Naukšēnu novada vidusskolas skolēnu darbi.

Konkursu organizē Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar pašvaldībām, pašvaldību izglītības pārvaldēm un izglītības iestādēm.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
 Mob. tālr.: 26186068

 Jau rīt, 15.martā, no plkst.11.00 – 13.00 Valkas pilsētas kultūras namā pirmo reizi notiks „Kūku konkurss”!

Laipni aicinām lielus un mazus saldumu mīļotājus apmeklēt pasākumu – būs iespēja degustēt gardās saimnieču ceptās tortes un, iespējams, arī uzzināt kāruma recepti. 

Visas kūku konkursa dalībnieces pēcpusdienā apmeklēs meistarklasi pie „Tallink Hotel Rīga” restorāna „Elements” šefpavāres Svetlanas Riškovas un restorāna konditora Jāņa Kaira. Divu stundu garumā meistarklases vadītāji atraktīvā veidā pagatavos trīs saldos ēdienus: dažādu veidu konfektes (svaigā siera un melleņu “putna pienu” glāzētā šokolādē, rabarberu un baltās šokolādes konfektes uz kociņiem, braunija un marcipāna konfektes), smaržīgu ķiršu zupu ar šokolādes saldējumu un pistāciju „sable” cepumiem, kā arī saldo ēdienu „Zemeņu lauks” ar vaniļas zefīru, zaļās tējas un piparmētru napoleonu, svaigām zemenēm un zaļo ābolu un citronu gēlu.

 

Svetlana Riškova ir konkursu „Latvijas 2002.gada pavārs” un komandu konkursa „Baltijas valstu 2003.gada pavārs”  laureāte, TV šova „Mūsdienu Latvijas garša“ 1. un 3. sezonas fināliste. Jānim Kairim ir meistarklašu vadīšanas pieredze Latvijā un Baltkrievijā, viņš 2004.gadā ieguvis augsto apbalvojumu „Gada konditors”.

 Ieejas maksa pasākumā simboliska – 0,71 cents.

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

Jāņa Cimzes 200.jubilejas gada ietvaros 22.martā plkst.15.00 Valkas pilsētas kultūras namā notiks senioru koru koncerts. Valkā viesosies vairāki izcili Vidzemes senioru kori: Cēsu „Ābele”, Limbažu „Atvasara”, Salacgrīvas „Salaca”, Inčukalna „Atblāzma”, Siguldas „Gāle”, Smiltenes „Mežābele”, Valmieras „Sudrablāse” un Valmieras politiski represēto vīru koris „Baltie bērzi”.

Katrs koris gatavo savu koncertprogrammu īpaši veltītu J.Cimzes 200 jubilejas gada pasākumam, bet kopkora dziedājumā skanēs latviešu tautasdziesmas izcilā pedagoga, tautasdziesmu vācēja un latviešu kora mūzikas pamatlicēja J.Cimzes apdarē.

 

Ieeja koncertā bez maksas, ikviens aicināts ziedot mērķim „Cimzes pieminekļa restaurācija”.

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

 21. martā Kārķos notiks pasākums „Ir mīlestība pārnākusi mājās…”. Pasākums veltīts tiem, kuri pirms 65 gadiem uzsāka tālo Golgāta ceļu. Pulksten 12.00 būs piemiņas brīdis pie Pelēkā akmens, pēc tam pulksten 12.30 tautas namā tikšanās ar rakstnieci, dramaturģi un dzejnieci Māru Zālīti.

Tā jau ir tradīcija, ka Kārķos martā pulcējas represētie, skolēni un pagasta sabiedrība, lai kopīgi dalītos atmiņās un pieminētu tos, kuri cieta no represijām un tika izsūtīti uz Sibīriju. 1949. gadā no Kārķu pagasta izsūtīja 99 cilvēkus no 33 mājām.

 Šogad pasākums būs īpašs ar to, ka savās atmiņās dalīsies ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī rakstniece Māra Zālīte, kuras radošajā darbā ir atvērta jauna lappuse – tapis pirmais prozas darbs „Pieci pirksti”. Tas ir ļoti tiešs un skaudrs vēstījums par dzīves uztveri un pārdzīvoto, atgriežoties piecus gadus vecam bērnam no Sibīrijas.

Uz pasākumi gaidām ikvienu, lai atcerētos mūsu tautas likteni, stiprinātu garu un bagātinātu dvēseli. Māra Zālīte ir cilvēks, kuram šajā tik mainīgajā laikā tauta tic un uz viņu paļaujas.

Pasākuma laikā būs iespēja nopirkt grāmatu „Pieci pirksti”.

 

 Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

 2.augustā Valkas brīvdabas estrādē pirmo reizi notiks unikāls pasākums - „Melodiskās mūzikas svētki”. Lai apspriestu pasākuma organizatoriskos jautājumus, trešdien, 19.martā Valkas novada domē notika pirmā svētkiem veltītā darba grupas sanāksme, kurā piedalījās pašvaldības pārstāvji.

Šobrīd ir zināms, ka pasākumā uzstāsies vairākas Latvijā iecienītas grupas - „Bumerangs”, „Bruģis’ un „Jokeri”. Šogad grupa „Bumerangs” spēlēs pilnā sastāvā, jo speciāli uz šo pasākumu no ASV ieradīsies arī Edmunds Mednis, kurš tautā ir ļoti iemīļots leģendārās grupas dalībnieks.

 Organizatori uzsver, ka vakara pasākumā mūzika skanēs tikai un vienīgi „dzīvajā izpildījumā”. Tiek aicinātas arī citas grupas, kas spēlē „dzīvo mūziku” pieteikties dalībai pasākumā, rakstot uz e-pastu liga.pandalone PIE valka PUNKTS lv. Tā kā pēcpusdienā estrādē notiks jauno dziedātāju un bērnu grupu koncerts, tiek aicinātas pieteikties arī bērnu grupas. Pašvaldība cer, ka pasākums ar laiku izveidosies par skaistu tradīciju novadā un katru gadu piesaistīs aizvien vairāk apmeklētājus.

Biļešu cenas pasākumā būs ļoti demokrātiskas, iepriekšpārdošanā biļetes cena būs 4 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, ģimenes biļete 2 pieaugušajiem un 2 bērniem maksās tikai 10 eiro, bet pirmsskolas vecuma bērni pasākumu varēs apmeklēt bez maksas.

Tiekamies „Melodiskās mūzikas svētkos” Valkas brīvdabas estrādē!

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

J.Cimzes 200.jubilejas gada ietvaros 22.martā plkst.15.00 Valkas pilsētas kultūras namā notiks senioru koru koncerts. Valkā viesosies vairāki izcili Vidzemes senioru kori: Cēsu „Ābele”, Limbažu „Atvasara”, Salacgrīvas „Salaca”, Inčukalna „Atblāzma”, Siguldas „Gāle”, Smiltenes „Mežābele”, Valmieras „Sudrablāse” un Valmieras politiski represēto vīru koris „Baltie bērzi”.

 Katrs koris gatavo savu koncertprogrammu īpaši veltītu J.Cimzes 200 jubilejas gada pasākumam, bet kopkora dziedājumā skanēs latviešu tautasdziesmas izcilā pedagoga, tautasdziesmu vācēja un latviešu kora mūzikas pamatlicēja J.Cimzes apdarē.

Ieeja koncertā bez maksas, ikviens aicināts ziedot mērķim „Cimzes pieminekļa restaurācija”.

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

No 4. līdz 6.aprīlim vairāk nekā 100 vietās visā Latvijā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums „Satiec savu meistaru!”, kura laikā ikviens ir aicināts apmeklēt meistardarbnīcas, individuālās nodarbības, paraugdemonstrējumus, lekcijas, diskusijas un koncertus. Šogad akcijā piedalās arī Valmieras Kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studija (TLMS) „Valmiera”.

Kā pastāstīja TLMS „Valmiera” vadītāja Elīna Tetere, akcijas ietvaros interesentiem būs iespēja apgūt aušanas prasmes. „Studijas dalībnieces mācīs, kā aust lupatu deķus no otrreiz pārstrādātā auduma un kā pirms aušanas pareizi sagatavot šādu audumu.” Lai gan TLMS „Valmiera” akcijā „Satiec savu meistaru!” piedalīsies pirmo gadu, E. Tetere iniciatīvu vērtē ļoti atzinīgi, jo cilvēkiem, kas nenodarbojas ar rokdarbiem, taču par tiem interesējas, ir iespēja apgūt jaunus arodus. „Ceru, ka mūsu viesiem iepatiksies aušana un viņi pievienosies mūsu draudzīgajam kolektīvam!” atzīmē E. Tetere. Nodarbību laiks: 4.aprīlī no plkst.10.00 līdz 18.00, 5. un 6.aprīlī no plkst.10.00 līdz 17.00. Vieta: Linarda Laicena iela 12-63. Maksimālais dalībnieku skaits grupā – 5. Vienas grupas nodarbību ilgums: ~ 2 h. Pieteikšanās un plašāka informācija pa tālruni 29101402 vai rakstot uz e-pastu elina.tetere PIE inbox PUNKTS lv.

Jāpiemin – lai pienācīgi sapostos 2018.gada Dziesmu un Deju svētkiem, kas noritēs Latvijas simtgades zīmē, Latvijas Nacionālais kultūras centrs pasākuma „Satiec savu meistaru!” ietvaros sadarbībā ar Latvijas Televīziju uzsācis akciju „Katram savu tautas tērpu!”. Akcijas mērķis ir aicināt sabiedrību uzturēt dzīvu tautas tērpu darināšanas un valkāšanas tradīciju, darinot katram savu tautas tērpu.

 „Satiec savu meistaru!” ir 2009.gadā aizsāktā projekta „Tradicionālo prasmju skola” turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji aicina pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Aizvadītajos gados „Satiec savu meistaru!” apmeklējuši vairāk nekā 10 tūkstoši dažādu paaudžu interesentu, un ik pavasari pasākums Latvijas sabiedrībā kļuvis par gaidītu notikumu.

Piedalīties pasākumā „Satiec savu meistaru!” aicina Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Projekta ietvaros Stalbes vidusskolā atklāta mūžizglītības centra keramikas darbnīca, kur apmeklēt keramikas pulciņus un meistarklases varēs ikviens novada iedzīvotājs.

Līdz ar keramikas darbnīcas atklāšanas pasākumu, uz kuru 14.marta pēcpusdienā  bija pulcējušies aptuveni divdesmit interesenti, notika arī pirmā meistarklase Cēsu bērnu un jauniešu centra keramikas pulciņa vadītājas Līvas Bozes vadībā. Atklāšanā piedalījās un keramikas prasmes apguva aktīvās „Straupes dzirkstelīšu” un „Rozbeķu saimes” biedrības dalībnieces, „Raiskuma izglītības un kultūras atbalsta” (RIKA)  biedrības pārstāves, kuras ir arī projekta realizētājas, Pārgaujas novada pašvaldības izpilddirektore Maruta Drubiņa, Stalbes vidusskolas skolēni un absolventi, kā arī partnerības „Brasla” pārstāve Līga Kārkliņa.

Partnerības „Brasla” pārstāve Līga Kārkliņa ierosināja izmantot darbnīcu un gatavot tur Pārgaujas novada prezentācijas lietas, piemēram, pogas. RIKA biedrības vadītājas Solvita Lodiņa atklāšanā darbnīcai bija sagādājusi vairākas dāvanas, viena no tām bija ģipša forma novada ģerboņa izgatavošanai.

Kā pastāstīja projekta idejas autores Stalbes vidusskolas skolotāja Zanda Krūmiņa un direktore Jolanta Dzene, doma par keramikas darbnīcu Stalbē radusies 2012.gadā pēc tam, kad līdzīgu darbnīcu RIKA biedrība iekārtoja Auciema skolā. Pirmais iesniegtais projekts nebija atbalstīts, bet ideja netika atmesta. Otrajā mēģinājumā projekta finansējums saņemts.

„Darbošanās ar mālu ir fantastiska relaksācija pēc darba. Sākotnēji varbūt negribas smērēties, bet, kad iesāk, tad vairs nevar apstāties,” atzīst Stalbes vidusskolas direktore Jolanta Dzene un cer, ka iedzīvotāju atsaucība būs liela. „Mēs paši neļausim darbnīcai klusumā stāvēt. Ir jāpadomā, ko izgatavot, piemēram, suvenīrus pēc pasūtījuma, lai darbam ir ne tikai radošā puse, bet arī mērķis.”

Ar nākamo semestri Stalbes vidusskolā plānots atvērt keramikas pulciņu, bet jau tagad skolotājas Zandas Krūmiņas un Aijas Atvares vadībā, skolēniem ir iespēja iemēģināt darbnīcas sniegtās iespējas. Kā pastāstīja direktore, skolotāja Aija jau daudzus gadus ar bērniem gatavo dažādus izstrādājumus no māliem, bet diemžēl nebija iespējas tos pabeigt līdz galam, tāpēc radusies doma, ka nepieciešama keramikas darbnīca. Jolanta Dzene atzīst, ka darbnīcai vēl daudz kas nepieciešams, un to var redzēt tikai tagad, kad uzsākta darbība. „Piektdien darbojoties sapratu, ka nepieciešami papildus plauktiņi, paliktņu žāvētāji, arī telpa jāiekārto savādāk,” pēc pirmās meistarklases konstatē skolas direktore Jolanta Dzene.

RIKA biedrības Stalbes struktūrvienības vadītāja Zanda Krūmiņa pastāstīja, ka jau tagad bērniem ir bijusi iespēja padarboties ar mālu. Izgatavotas gan māla aitiņas un zaķīši, gan medaļas olimpiskajām spēlēm. Pieaugušajiem nākamā meistarklase paredzēta jau pavasarī. Informācija par laiku tiks izsludināta, un ikviens interesents varēs pieteikties. Par turpmāko darbību vēl esot grūti spriest. Visam nepieciešams finansējums, kuru biedrība sola meklēt.  „Piedalīsimies Pārgaujas novada pašvaldības izsludinātajā projektu konkursā ar ideju par meistarklasēm, kā arī rakstīsim pieteikumus Valsts kultūrkapitāla fonda projektiem,” teica Z.Krūmiņa, uzsverot, ka ieceres ir, jāmeklē tik risinājumi.

Projekta ietvaros iegādāta virpa, glazēšanas kamera, apdedzināšanas krāsns, rullējamais galds, efektrullīts, formiņas, īleni, galda virpa, kompresors glazūras izsmidzināšanai. Keramikas darbnīca izvietota Stalbes vidusskolas zēnu amatmācības kabineta metālapstrādes telpā. „Līdz šim šajā telpā darbošanās notika divas reizes nedēļā. Zēni veica pierakstus vai izmantoja metālapstrādes tehniku. Pārējās dienas telpa bija tukša. Lai lietderīgi izmantotu telpu, izveidojām šeit keramikas darbnīcu, metālapstrādes tehniku novietojot pa malām,” par keramikas darbnīcas atrašanās vietu stāsta J.Dzene. Sākotnēji darbnīca bija ieplānota trešajā stāvā, bet, lai to apmeklēt varētu arī iedzīvotāji ar kustību traucējumiem un seniori, atrastas piemērotas telpas pirmajā stāvā.

Stalbes mūžizglītības centra keramikas darbnīca ierīkota projekta nr. 13-09-LL27-L413201-000017 „Stalbes Mūžizglītības centra keramikas darbnīcas aprīkojums" ietvaros, kas  realizēts ar ELFLA  atklāta projektu iesnieguma konkursa pasākuma „Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” atbalstu.  Projekta realizētāji  „Raiskuma izglītības un kultūras atbalsta”

 

Informāciju sagatavoja:

JOLANTA VAIDO-ZĀLĪTE
Pārgaujas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
www.pargaujasnovads.lv
tālr. 64127834;
Mob. 29299002

Kocēnu novada dome aicina darbā Kocēnu kultūras nama vadītāju /novada kultūras darba koordinatoru uz nenoteiktu laiku ar darba vietu Alejas ielā 4, Kocēnos, Kocēnu pagastā, Kocēnu novadā. 

Prasības pretendentam:

  • amatam atbilstoša profesionālā izglītība (par priekšrocību tiks uzskatīta izglītība kultūras vadībā vai ar to saistītās nozarēs);
  • teicamas organizatoriskās, komunikācijas un saskarsmes prasmes, strādājot individuāli un komandā;
  • labas zināšanas un prasmes darbā ar datoru (lietojumprogrammām);
  • atbildība un precizitāte pienākumu izpildē;
  • amata pienākumu veikšanai nepieciešamais valsts valodas līmenis augstākajā pakāpē;
  • B kategorijas autovadītāja tiesības un personīgā automašīna;
  • par priekšrocību tiks uzskatīta praktiska darba pieredze attiecīgā/atbilstošā jomā.

 

Piedāvājam:

  • labus darba apstākļus;
  • stabilu atalgojumu un sociālās garantijas;
  • iespējas profesionāli pilnveidoties.

 

Līdz 2014. gada 28. marta plkst. 16.00 motivētu pieteikuma vēstuli un CV (dzīves apraksts) ar izglītību apliecinošo dokumentu kopijām sūtīt pa pastu: Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Kocēnu nov., LV- 4220; pa faksu 64207680 vai e-pastu info PIE kocenunovads PUNKTS lv (ar norādi “Pieteikums vakantajam Kocēnu kultūras nama vadītāja/novada kultūras darba koordinatora amatam”).

 

Kontaktpersona: izpilddirektors Māris Permaņickis, tel. 29499880.

Sestdien, 29.martā, plkst.17.00 Valmieras Kultūras centrā notiks sieviešu kora „Jumara” 35 gadu jubilejas koncerts – teatrāls uzvedums „Es bij’ meita”. Šoreiz jubileja tiks atzīmēta mazliet citādāk nekā citus gadus – priekšnesums būs veidots kopā ar Valmieras Viestura vidusskolas teātra klases jauniešiem.Koncerts tiks izspēlēts kā pasaka par meiteni Jumaru, kurai dārgāka par visu ir dziesma.

Kā jau visās pasakās, arī šajā gaidāmi pārsteigumi, un vienu no tiem kora diriģente Inga Zirne izpauž jau tagad – komponists Ēriks Eglītis korim radījis dziesmu „Gaujas ieločos” ar dzejnieces Gundegas Salnas vārdiem, un koncertā būs dzirdams tās pirmatskaņojums. „Jumarietes ir atraktīvas, izdomas un humora pilnas, tāpēc ar īpašu rūpību tiek domāts par greznu izskatu, skanīgām balsīm un viesu labsajūtu,” norāda I. Zirne.Jubilejas priekšvakarā Inga Zirne korim novēl neatlaidību, pacietību, darba tikumu un mīlestību: „Jumarietes ir sīkstas un spītīgas! Viņas panāks visu, ko vien vēlēsies. Es ticu, ka mums būs vēl daudz skaistu un apaļu jubileju!” Tāpat I. Zirne pateicas ikvienam cilvēkam, kurš ieguldījis darbu koncerta tapšanā.Ieejas maksa: 3 €, Valmieras kultūras kartes īpašniekiem: 2 €. Ikviens laipni aicināts!

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Projekta „Satiec savu meistaru” ietvaros 2. aprīlī pulksten 15.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas lielajā zālē Dārza ielā 11 ikvienu interesentu aicinām uz lekciju cikla „Senču mantojums” trešo lekciju „Saules gads”.

Lekcijā Latvijas Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Kapusts un LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Aīda Rancāne sniegs informāciju par to, kā Saules kalendārs tiek salāgots ar Mēness kalendāru, kādi svētki tiek svinēti, balstoties tikai uz Saules kalendāru un, kādi - saistībā ar Mēness fāzēm, kā arī runās par svētku rituāliem, to nozīmi un jēgu, galvenajiem simboliem.

Pieteikšanās lekcijai līdz 31. martam elektroniski, rakstot uz e-pastu: valda.zeltina PIE aluksne PUNKTS lv vai zvanot pa tālruņiem 26601466, 64381512.

Alūksnes novads no janvāra līdz aprīlim ar dažādiem pasākumiem iesaistījies  projektā „Satiec savu meistaru” un šai laikā notikušas jau vairākas lekcijas - sarunas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un tālāknodošanu.

Savukārt 4. aprīlī pulksten 15.00 cikla „Senču mantojums” ietvaros Alūksnes muzejā atklās izstādi „Pierobežas raksti cimdos un jostās”, kas top, sadarbojoties Alūksnes pilsētas Tautas nama Tautas lietišķās mākslas studijas „Kalme” un Veru pilsētas amatniekiem un jebkuram cimdu adītājam, kas bija aicināti pievienot savus darinājumus izstādei. Izstāde Alūksnes muzejā būs skatāma līdz 24. aprīlim.

No 4. līdz 6. aprīlim Alūksnes muzejā no pulksten 10.00 līdz 14.00 notiks atvērtās meistarklases, kad ikvienam interesentam būs iespēja no studijas „Kalme” meistariem iegūt zināšanas cimdu un jostu aušanā un rakstu kompozīcijas veidošanā. Jāpiebilst, ka 4. aprīlī meistarklasē piedalīsies arī Veru pilsētas amatnieki, savukārt 6. aprīlī noslēguma pasākumu kuplinās folkloras kopas.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

3.maijā plkst.10.00 Brenguļu alus dārzā jau tradicionāli tiks dots starts vērienīgam pasākumam – lielākajam Laivu maršam „Abuls – Gauja”. Tas ir Latvijā krāšņākais un kuplākais laivu karnevāls uz ūdens, kas vieno divas alus darītavas, divas upes un divreiz divas pašvaldības.

Pagājušā gadā tika aizsākta jauna tradīciju – Laivu maršam dot īpašu tēmu. Ja 2013.gadā vērojām zirgu peldēšanas čempionātu, tad šogad, pateicoties Valmieras puses sportistu sīvā cīņā iegūtajām sudraba godalgām XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs, tēma būs tikpat sportiska un azartiska – laivu bobslejs! Par godu mūsu olimpiešiem un, iespējams, labākajai laivu bobsleja trasei „Abuls – Gauja” ikvienam Laivu marša dalībniekam būs iespēja izbraukt līkumotās Abula un Gaujas „virāžas”, sacensties enerģiskākajā „boba iestumšanas saucienā”, kā arī radīt visatbilstošāko „boba” noformējumu. Veiksmīgam „ekipāžas” startam visiem Laivu marša „bobslejistiem” tiks organizēta iesildīšanās profesionālu treneru pavadībā.

Kā jau ierasts, Laivu marša dalībnieki leģendārākajās upju „virāžās” – Abula stāvkraujā, Gaujas Stāvajos krastos, Daliņu pludmalē, uz Vanšu tilta un citviet – tiks uzmundrināti ar dziesmām, dejām, apdziedāšanu, sveicieniem un citām jestrām izdarībām, ko nodrošinās atraktīvi un mākslinieciski ļaudis. Arī skatītāji ir aicināti uzmundrināt un sveikt mūsu „bobslejistus”, jo trase „Abuls – Gauja” ir gara – 14 km.Pasākuma noslēgums tiks aizvadīts Valmiermuižas pils parkā ap plkst.16.00. Tajā aicināti pulcēties gan Laivu marša dalībnieki, gan līdzjutēji, lai kopīgi baudītu bukstiņputru, nosmeķētu Valmiermuižas un Brenguļu alu, priecātos par muzikālajiem priekšnesumiem un piedalītos atraktīvā apbalvošanas pasākumā.

 Laivu maršs „Abuls – Gauja” norisinās jau ceturto gadu, sadarbojoties aktīvā tūrisma centram „Eži”, Valmiermuižas un Brenguļu alus darītavām, kā arī Valmieras pilsētas, Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novadu pašvaldībām.

 Plašāka informācija par pieteikšanās kārtību, dalības maksu un „boba” īri pieejama www.ezi.lv un www.visit.valmiera.lv.

29. martā plkst. 19.00 Straupes tautas namā (Plācī) par godu Straupes kora 150 gadu jubilejai koncertuzvedums „Dziesma Straupei”, kurā piedalīsies Straupes jauktais koris, koris „Pernigele” un īpašais viesis Dainis Skutelis.Straupes koris pamatoti var lepoties ar savu vēsturi, jo straupieši bija pirmie šaipusē, kas 1864. gadā dibināja kori un brauca uz Dikļiem, lai piedalītos kopdziedāšanas svētkos. Tiesa, tas gan bija vīru koris, jo sievietēm tad vēl neklājās izrādīties pa koriem.

Šo gadu laikā kora vadību uzņēmušies daudz izcilu cilvēku. Dionīsija Garklāvs (1825–1907) – draudzes skolas skolotājs un ērģelnieks, kori vadīja ilgus gadus un vēl joprojām pie viņa piemiņas akmens piestāj jau kurā dziedātāju paaudze. Viņa darbu turpināja Donāts Garklāvs. Pēc 1. pasaules kara kori vada Jānis Biders (1886–1946). 1930. gados kori vada skolotājs un ērģelnieks Augusts Zālītis. 1950. gados kori vada Ilgvars Biezais, Laimonis Leitis, Laima Pandere-Veitmane. 60. gados kora mākslinieciskie vadītāji ir Visvaldis Grāvītis, Ulla Siksne, Gints Lācis. 80. gadi – Valija Skarnele, Jānis Stirna, Ilga Šķendere, Arturs Maculēvičs, Aivars Tomiņš 90. gadi – pārmaiņu laiks un korim tie ir krīzes gadi, bet paldies Dagnijai Biezēkai, Dacei Neimanei, Elitai Tomsonei, kuras uzturēja tradīciju un neļāva korim izjukt. 2000. gadi – Biruta Fokrote, kurai sekoja diriģente Arta Zunde un koncertmeistare Solveiga Boka, kuras kori vada jau piekto sezonu.

Kora dalībnieki atzīst, ka koris paliek koris – vērtība pati par sevi. Kāds dziedāšanu aizsācis jau sešdesmitajos gados, bet ir tādi, kuri pievienojušies pēdējo gadu laikā. Māris Šķesteris Straupes koros dzied no 1977. gada, tas ir no 1. klases Straupes skolā. 2003. gada rudenī pārgāja uz Straupes jaukto kori, un tagad saka, ka tas ir kļuvis par ieradumu, pat par atkarību.

Arī Kora dalībniece Daiga Kreituze korī dzied kopš skolas laikiem. „Ja varēsim vienoties dziesmā, tad varēsim vienoties arī kopīgam darbam vai iestāties par kādu kopīgu ideju,” saka Daiga.

Daudziem kora dalībniekiem koris rada kopības sajūtu, kas tik ļoti nepieciešama laikā, kad skrienam katrs uz savu pusi. Citam nepieciešama draudzīgā atmosfēra, emocionālais pacēlums un pozitīvais lādiņš, kas rodas mēģinājumu laikā. „Visi koristi, pēc darba dienas ir noguruši, katram savas domas un problēmas, bet sākot dziedāt, tas viss vairs nešķiet svarīgi. Kora dziedāšana man ir pozitīva atkarība. Gadās, kad mēģinājums tiek atcelts, tad man viss otrdienas vakars ir izbojāts, ierastā kārtība izjaukta,” stāsta Dana Gaile, kura korī dzied no 2006.gada.

Informāciju sagatavoja:

JOLANTA VAIDO-ZĀLĪTE
Pārgaujas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
www.pargaujasnovads.lv
tālr. 64127834;
Mob. 29299002

Saistībā ar lielo atsaucību un interesi par klasiskās mūzikas un džeza talantu konkursu „Ineses Galantes Talanti.LV” PAR VIENU NEDĒĻU TIEK PAGARINĀTA PIETEIKŠANĀS KONKURSA PIRMAJAI KĀRTAI – līdz ar to pieteikumi konkursam tiek gaidīti līdz 7. aprīlim, pulksten 24:00.

„Pēdējās dienās saņemam daudzus pieteikumus un arī jautājumus par konkursu no jaunajiem talantiem, un tāpēc esam nolēmuši dot iespēju vēl nedēļu sagatavot savus pieteikumus un piedalīties šajā konkursā,” komentē Ineses Galantes fonda direktore Diāna Galante.

Līdz 7. aprīļa plkst. 24:00 dalībniekiem ir elektroniski jāiesūta saite uz video (youtube) ar brīvas izvēles programmas ierakstu līdz 10 minūtēm un jāaizpilda anketa konkursa mājas lapā www.inesesgalantestalanti.lv.

Konkursā var piedalīties vokālisti (bez vecuma ierobežojuma) divās kategorijās -- klasiskais vokāls un džeza vokāls, kā arī instrumentālisti divās kategorijās -- mūzikas skolu audzēkņi (visi instrumenti) un mūzikas vidusskolu audzēkņi (visi instrumenti). Uzaicinājums piedalīties konkursā tiks nosūtīts visām Latvijas mūzikas skolām, mūzikas vidusskolām un augstskolām.

Iesūtītos video izvērtēs žūrija, un labākie dalībnieki tiks aicināti uzstāties pusfinālā četrās Latvijas pilsētās.

Pusfināls Cēsīs, Ventspilī, Rēzeknē un Rīgā

Otrajā konkursa kārtā būs jāatskaņo brīvas izvēles divi kontrastējoši skaņdarbi līdz 15 minūtēm. Noklausīšanās notiks 6. un 9. maijā Rīgas 3. mūzikas skolā, 7. maijā Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā, 8. maijā Ventspils mūzikas vidusskolā un 10.maijā Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas skolā.

Labākie pusfinālisti nokļūs finālā Rīgā. No 16. aprīļa notiks arī skatītāju balsojums internetā, kas ļaus noteikt skatītāju simpātiju.

Konkursa kulminācija būs fināls, kas notiks  Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijā 18. maijā. Uz fināla pasākumu aicināti arī skatītāji, koncerts paredzams visas dienas garumā, ieeja bez maksas.

Konkursu vērtē profesionāla žūrijas komisija, kuras sastāvu apstiprina Ineses Galantes Fonds. Konkursa vērtēšanas kritēriji ir šādi: personība, repertuāra izvēle, mākslinieciskais izpildījums un tehniskais izpildījums.

Balvās – uzstāšanās „Summertime” festivālā, mācību stipendijas un naudas balvas

Visās konkursa kategorijās tiks pasniegti godalgoto laureātu diplomi, naudas balvas pirmo triju vietu ieguvējiem -- attiecīgi 500, 300 un 100 EUR apmērā. Tāpat pirmo trīs vietu ieguvēji katrā kategorijā balvā iegūs mācību stipendiju 100 EUR mēnesī uz pusgadu. Visnozīmīgākā balva visu četru kategoriju uzvarētājiem būs uzaicinājums uzstāties festivālā "Summertime - aicina Inese Galante" Dzintaru koncertzālē šī gada augustā. Apkopojot publikas balsojuma rezultātus tiks piešķirta "Publikas simpātijas" balva - 500 EUR ceļojuma dāvanu karte kāda mūzikas pasākuma apmeklējumam.

Papildus balva tiks pasniegta skolai, kura konkursam iesūtīs visvairāk pieteikumus – šī skola  saņems balvā 500 Eiro un 30 ielūgumus uz 10 gadu jubilejas festivālu „Summertime – aicina Inese Galante” (11. – 17. augusts). Atsevišķi tiks vērtētas reģionālās un Rīgas skolas.

Konkursu organizē Ineses Galantes Fonds sadarbībā ar Olainfarm un ar Rietumu Bankas labdarības fonda atbalstu, kā arī ar Latvijas Dzelzceļa atbalstu.

Nolikums un papildu informācija par talantu konkursa norisi ir pieejama konkursa mājas lapā www.inesesgalantestalanti.lv. Tajā arī tiks publicēti pusfinālam izvirzītie konkursa video.

 

Papildu informācija: Ilona Skuja, 29 27 74 44, ilona PIE inessagalante PUNKTS com