Arhīva kalendārs

« March 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

 21. martā Kārķos notiks pasākums „Ir mīlestība pārnākusi mājās…”. Pasākums veltīts tiem, kuri pirms 65 gadiem uzsāka tālo Golgāta ceļu. Pulksten 12.00 būs piemiņas brīdis pie Pelēkā akmens, pēc tam pulksten 12.30 tautas namā tikšanās ar rakstnieci, dramaturģi un dzejnieci Māru Zālīti.

Tā jau ir tradīcija, ka Kārķos martā pulcējas represētie, skolēni un pagasta sabiedrība, lai kopīgi dalītos atmiņās un pieminētu tos, kuri cieta no represijām un tika izsūtīti uz Sibīriju. 1949. gadā no Kārķu pagasta izsūtīja 99 cilvēkus no 33 mājām.

 Šogad pasākums būs īpašs ar to, ka savās atmiņās dalīsies ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī rakstniece Māra Zālīte, kuras radošajā darbā ir atvērta jauna lappuse – tapis pirmais prozas darbs „Pieci pirksti”. Tas ir ļoti tiešs un skaudrs vēstījums par dzīves uztveri un pārdzīvoto, atgriežoties piecus gadus vecam bērnam no Sibīrijas.

Uz pasākumi gaidām ikvienu, lai atcerētos mūsu tautas likteni, stiprinātu garu un bagātinātu dvēseli. Māra Zālīte ir cilvēks, kuram šajā tik mainīgajā laikā tauta tic un uz viņu paļaujas.

Pasākuma laikā būs iespēja nopirkt grāmatu „Pieci pirksti”.

 

 Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

 2.augustā Valkas brīvdabas estrādē pirmo reizi notiks unikāls pasākums - „Melodiskās mūzikas svētki”. Lai apspriestu pasākuma organizatoriskos jautājumus, trešdien, 19.martā Valkas novada domē notika pirmā svētkiem veltītā darba grupas sanāksme, kurā piedalījās pašvaldības pārstāvji.

Šobrīd ir zināms, ka pasākumā uzstāsies vairākas Latvijā iecienītas grupas - „Bumerangs”, „Bruģis’ un „Jokeri”. Šogad grupa „Bumerangs” spēlēs pilnā sastāvā, jo speciāli uz šo pasākumu no ASV ieradīsies arī Edmunds Mednis, kurš tautā ir ļoti iemīļots leģendārās grupas dalībnieks.

 Organizatori uzsver, ka vakara pasākumā mūzika skanēs tikai un vienīgi „dzīvajā izpildījumā”. Tiek aicinātas arī citas grupas, kas spēlē „dzīvo mūziku” pieteikties dalībai pasākumā, rakstot uz e-pastu liga.pandalone PIE valka PUNKTS lv. Tā kā pēcpusdienā estrādē notiks jauno dziedātāju un bērnu grupu koncerts, tiek aicinātas pieteikties arī bērnu grupas. Pašvaldība cer, ka pasākums ar laiku izveidosies par skaistu tradīciju novadā un katru gadu piesaistīs aizvien vairāk apmeklētājus.

Biļešu cenas pasākumā būs ļoti demokrātiskas, iepriekšpārdošanā biļetes cena būs 4 eiro, pensionāriem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam – 3 eiro, ģimenes biļete 2 pieaugušajiem un 2 bērniem maksās tikai 10 eiro, bet pirmsskolas vecuma bērni pasākumu varēs apmeklēt bez maksas.

Tiekamies „Melodiskās mūzikas svētkos” Valkas brīvdabas estrādē!

 

Informāciju sagatavoja:

Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

J.Cimzes 200.jubilejas gada ietvaros 22.martā plkst.15.00 Valkas pilsētas kultūras namā notiks senioru koru koncerts. Valkā viesosies vairāki izcili Vidzemes senioru kori: Cēsu „Ābele”, Limbažu „Atvasara”, Salacgrīvas „Salaca”, Inčukalna „Atblāzma”, Siguldas „Gāle”, Smiltenes „Mežābele”, Valmieras „Sudrablāse” un Valmieras politiski represēto vīru koris „Baltie bērzi”.

 Katrs koris gatavo savu koncertprogrammu īpaši veltītu J.Cimzes 200 jubilejas gada pasākumam, bet kopkora dziedājumā skanēs latviešu tautasdziesmas izcilā pedagoga, tautasdziesmu vācēja un latviešu kora mūzikas pamatlicēja J.Cimzes apdarē.

Ieeja koncertā bez maksas, ikviens aicināts ziedot mērķim „Cimzes pieminekļa restaurācija”.

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002

No 4. līdz 6.aprīlim vairāk nekā 100 vietās visā Latvijā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums „Satiec savu meistaru!”, kura laikā ikviens ir aicināts apmeklēt meistardarbnīcas, individuālās nodarbības, paraugdemonstrējumus, lekcijas, diskusijas un koncertus. Šogad akcijā piedalās arī Valmieras Kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studija (TLMS) „Valmiera”.

Kā pastāstīja TLMS „Valmiera” vadītāja Elīna Tetere, akcijas ietvaros interesentiem būs iespēja apgūt aušanas prasmes. „Studijas dalībnieces mācīs, kā aust lupatu deķus no otrreiz pārstrādātā auduma un kā pirms aušanas pareizi sagatavot šādu audumu.” Lai gan TLMS „Valmiera” akcijā „Satiec savu meistaru!” piedalīsies pirmo gadu, E. Tetere iniciatīvu vērtē ļoti atzinīgi, jo cilvēkiem, kas nenodarbojas ar rokdarbiem, taču par tiem interesējas, ir iespēja apgūt jaunus arodus. „Ceru, ka mūsu viesiem iepatiksies aušana un viņi pievienosies mūsu draudzīgajam kolektīvam!” atzīmē E. Tetere. Nodarbību laiks: 4.aprīlī no plkst.10.00 līdz 18.00, 5. un 6.aprīlī no plkst.10.00 līdz 17.00. Vieta: Linarda Laicena iela 12-63. Maksimālais dalībnieku skaits grupā – 5. Vienas grupas nodarbību ilgums: ~ 2 h. Pieteikšanās un plašāka informācija pa tālruni 29101402 vai rakstot uz e-pastu elina.tetere PIE inbox PUNKTS lv.

Jāpiemin – lai pienācīgi sapostos 2018.gada Dziesmu un Deju svētkiem, kas noritēs Latvijas simtgades zīmē, Latvijas Nacionālais kultūras centrs pasākuma „Satiec savu meistaru!” ietvaros sadarbībā ar Latvijas Televīziju uzsācis akciju „Katram savu tautas tērpu!”. Akcijas mērķis ir aicināt sabiedrību uzturēt dzīvu tautas tērpu darināšanas un valkāšanas tradīciju, darinot katram savu tautas tērpu.

 „Satiec savu meistaru!” ir 2009.gadā aizsāktā projekta „Tradicionālo prasmju skola” turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji aicina pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Aizvadītajos gados „Satiec savu meistaru!” apmeklējuši vairāk nekā 10 tūkstoši dažādu paaudžu interesentu, un ik pavasari pasākums Latvijas sabiedrībā kļuvis par gaidītu notikumu.

Piedalīties pasākumā „Satiec savu meistaru!” aicina Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste

Projekta ietvaros Stalbes vidusskolā atklāta mūžizglītības centra keramikas darbnīca, kur apmeklēt keramikas pulciņus un meistarklases varēs ikviens novada iedzīvotājs.

Līdz ar keramikas darbnīcas atklāšanas pasākumu, uz kuru 14.marta pēcpusdienā  bija pulcējušies aptuveni divdesmit interesenti, notika arī pirmā meistarklase Cēsu bērnu un jauniešu centra keramikas pulciņa vadītājas Līvas Bozes vadībā. Atklāšanā piedalījās un keramikas prasmes apguva aktīvās „Straupes dzirkstelīšu” un „Rozbeķu saimes” biedrības dalībnieces, „Raiskuma izglītības un kultūras atbalsta” (RIKA)  biedrības pārstāves, kuras ir arī projekta realizētājas, Pārgaujas novada pašvaldības izpilddirektore Maruta Drubiņa, Stalbes vidusskolas skolēni un absolventi, kā arī partnerības „Brasla” pārstāve Līga Kārkliņa.

Partnerības „Brasla” pārstāve Līga Kārkliņa ierosināja izmantot darbnīcu un gatavot tur Pārgaujas novada prezentācijas lietas, piemēram, pogas. RIKA biedrības vadītājas Solvita Lodiņa atklāšanā darbnīcai bija sagādājusi vairākas dāvanas, viena no tām bija ģipša forma novada ģerboņa izgatavošanai.

Kā pastāstīja projekta idejas autores Stalbes vidusskolas skolotāja Zanda Krūmiņa un direktore Jolanta Dzene, doma par keramikas darbnīcu Stalbē radusies 2012.gadā pēc tam, kad līdzīgu darbnīcu RIKA biedrība iekārtoja Auciema skolā. Pirmais iesniegtais projekts nebija atbalstīts, bet ideja netika atmesta. Otrajā mēģinājumā projekta finansējums saņemts.

„Darbošanās ar mālu ir fantastiska relaksācija pēc darba. Sākotnēji varbūt negribas smērēties, bet, kad iesāk, tad vairs nevar apstāties,” atzīst Stalbes vidusskolas direktore Jolanta Dzene un cer, ka iedzīvotāju atsaucība būs liela. „Mēs paši neļausim darbnīcai klusumā stāvēt. Ir jāpadomā, ko izgatavot, piemēram, suvenīrus pēc pasūtījuma, lai darbam ir ne tikai radošā puse, bet arī mērķis.”

Ar nākamo semestri Stalbes vidusskolā plānots atvērt keramikas pulciņu, bet jau tagad skolotājas Zandas Krūmiņas un Aijas Atvares vadībā, skolēniem ir iespēja iemēģināt darbnīcas sniegtās iespējas. Kā pastāstīja direktore, skolotāja Aija jau daudzus gadus ar bērniem gatavo dažādus izstrādājumus no māliem, bet diemžēl nebija iespējas tos pabeigt līdz galam, tāpēc radusies doma, ka nepieciešama keramikas darbnīca. Jolanta Dzene atzīst, ka darbnīcai vēl daudz kas nepieciešams, un to var redzēt tikai tagad, kad uzsākta darbība. „Piektdien darbojoties sapratu, ka nepieciešami papildus plauktiņi, paliktņu žāvētāji, arī telpa jāiekārto savādāk,” pēc pirmās meistarklases konstatē skolas direktore Jolanta Dzene.

RIKA biedrības Stalbes struktūrvienības vadītāja Zanda Krūmiņa pastāstīja, ka jau tagad bērniem ir bijusi iespēja padarboties ar mālu. Izgatavotas gan māla aitiņas un zaķīši, gan medaļas olimpiskajām spēlēm. Pieaugušajiem nākamā meistarklase paredzēta jau pavasarī. Informācija par laiku tiks izsludināta, un ikviens interesents varēs pieteikties. Par turpmāko darbību vēl esot grūti spriest. Visam nepieciešams finansējums, kuru biedrība sola meklēt.  „Piedalīsimies Pārgaujas novada pašvaldības izsludinātajā projektu konkursā ar ideju par meistarklasēm, kā arī rakstīsim pieteikumus Valsts kultūrkapitāla fonda projektiem,” teica Z.Krūmiņa, uzsverot, ka ieceres ir, jāmeklē tik risinājumi.

Projekta ietvaros iegādāta virpa, glazēšanas kamera, apdedzināšanas krāsns, rullējamais galds, efektrullīts, formiņas, īleni, galda virpa, kompresors glazūras izsmidzināšanai. Keramikas darbnīca izvietota Stalbes vidusskolas zēnu amatmācības kabineta metālapstrādes telpā. „Līdz šim šajā telpā darbošanās notika divas reizes nedēļā. Zēni veica pierakstus vai izmantoja metālapstrādes tehniku. Pārējās dienas telpa bija tukša. Lai lietderīgi izmantotu telpu, izveidojām šeit keramikas darbnīcu, metālapstrādes tehniku novietojot pa malām,” par keramikas darbnīcas atrašanās vietu stāsta J.Dzene. Sākotnēji darbnīca bija ieplānota trešajā stāvā, bet, lai to apmeklēt varētu arī iedzīvotāji ar kustību traucējumiem un seniori, atrastas piemērotas telpas pirmajā stāvā.

Stalbes mūžizglītības centra keramikas darbnīca ierīkota projekta nr. 13-09-LL27-L413201-000017 „Stalbes Mūžizglītības centra keramikas darbnīcas aprīkojums" ietvaros, kas  realizēts ar ELFLA  atklāta projektu iesnieguma konkursa pasākuma „Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” atbalstu.  Projekta realizētāji  „Raiskuma izglītības un kultūras atbalsta”

 

Informāciju sagatavoja:

JOLANTA VAIDO-ZĀLĪTE
Pārgaujas novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
www.pargaujasnovads.lv
tālr. 64127834;
Mob. 29299002