Arhīva kalendārs

« May 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Pagājušās nedēļas nogalē Dziesmu svētku šūpulī - Kocēnu novada Dikļos - notika Dziedāšanas svētku ieskaņas pasākums, un nu vēsturisko vietu blakus Neikenkalnam rotā iespaidīgs vides objekts – “Sidraba birzs vainags”.

Šo XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV deju svētku galvenā mākslinieka Ivara Mailīša veidoto  simbolisko birzi Kocēnu novadam uzticējis Latvijas Nacionālais kultūras centrs. "Sidraba birzs vainags" Dziesmu un deju svētku laikā bija centrālais objekts Rīgā, bet turpmāk tā atrašanās vieta būs tieši Dziesmu svētku šūpulī – Dikļos.

Pie katra birzs koka pasākuma laikā tika piestiprinātas plāksnītes, kas vēsta par tiem koriem, kuri piedalījās 1864. gada Dziesmu dienā Dikļos: tie bija seši vīru kori no Vidzemes - Dikļiem, Lielsalacas (Salacgrīvas), Limbažiem, Mazsalacas, Rūjienas un Straupes.

Vides objekts atgādina stilizētus kokus ar sudrabā vizuļojošām lapām, uz kurām izlasāmi cilvēku vēlējumi Dziesmu svētkos. Simboliski birzs arī ataino pāreju no pagātnes uz tagadni un nākotni, kā arī garīgo “pašattīrīšanos” šī procesa laikā. „Sidraba birzi”, kas jau izsenis ir pieminēta latviešu tautas dziesmās, ikviens ir aicināts izstaigāt, lai garīgi tuvinātos gaidāmajam notikumam “Dziedāšanas svētkiem - 150”, kas notiks šogad 7. jūnijā Dikļos.

Jau vēstīts, ka šogad apritēs 150. gadskārta kopš pirmajām dziesmu dienām Dikļos - Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumiem, kad 1864. gadā Dikļu mācītājmuižas parkā draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai. Pakalns, kurā pie svētkiem uzceltās telts izvietojās kori, vēlāk ieguva Neikenkalna nosaukumu. Šī gada 7. jūnijā pie Neikenkalna jaunizveidotajā dabas koncertzālē Dikļos norisināsies vērienīgais Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai veltītais pasākums. 

Pasākumu organizē Kocēnu novada dome un Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Uzsākto sadarbību iecerēts turpināt ilgtermiņā, lai Dikļus veidotu kā reģionālo koru kustības centru Latvijā ar plašu Latvijas mēroga un starptautisku koru pasākumu, olimpiāžu un konkursu rīkošanu.

Vairāk foto ŠEIT

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Attīstības nodaļas vadītāja
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

 

Šogad visi tuvu un tālu dzīvojošie laipni aicināti atgriezties filmas “Pūt, vējiņi” uzņemšanas laukumā – Vijciema pagasta “Ielīcās” – 23. maijā kopā svinēsim 5. Valkas novada svētkus!

Ielīcās tapušas vairākas mākslas un dokumentālās filmas: Studijas AL KO filma „Vilkaču mantiniece”, Rīgas kinostudijas filma ”Pūt, vējiņi!”. Tās varēsiet redzēt šajā vakarā. Filmu skatīšanās notiks rijā, kuru filmēšanas vajadzībām savulaik izmantojuši kinostudijas ļaudis. 

Vēlreiz varēs piedzīvot “Pūt vējiņi” noskaņu – izcilo Imanta Kalniņa mūziku spēlēs grupa „Turaidas roze”. Imants Kalniņš ir filmas „Pūt, vējiņi!” komponists, tāpēc šajā vakarā skanēs dziļi latviskā un melodiskā mūzika.

Plaši būs pārstāvēti novada rokdarbnieki, kuru darbi būs skatāmi izstādē ”Pūra lādes vēdināšana”. Notiks arī amata prasmju izrādīšana – uz vietas varēsiet skatīties, kā meistari pin grozus, grebj karotes, pin, auž, knipelē. Paralēli notiks arī citas aktivitātes, un ikviens varēs izvēlēties sev tīkamāko nodarbi.

Divi duči Valkas novada mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu gavilēs ziņģu stundā piecos, spriņģos danču stundā sešos un vedīs rotaļās ceturksni pirms desmitiem. Novada pastāvēšanas laikā pirmo reizi gandrīz visi kolektīvi satiksies vienuviet! Vakarā balle ar grupu „Apvedceļš”.

Pusastoņos vakariņas pļavā – katrs pagasts vāra kādu, savā pusē iecienītu, zupu vai putru uz ugunskura, Valkas pilsēta gādā par saldo – būs ķīselis! Pasmeķējiet no visa, tad jau redzēs, kas visvairāk ies pie sirds!

Kas jāņem līdzi? Deķis vai beņķis, kur sēdēt, širmis, lai lietus neuznāk, kāda jipte pret kukaiņiem,ragaiņiem un naudas macīc (tā teiktu īsts vijciemietis).

Ievas ziedos, meža smarža, lakstīgalas treļļi, Tu sēdi droškā un lepni pamāj kājāmgājējiem – tas tik ir īsts kino! Brauc tik šurp, un galvenā loma būs Tava!

 

 

Informāciju sagatavoja:
Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, 64707489, 26444002