Arhīva kalendārs

« November 2014 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Aicinām iepazīties ar kultūras, atpūtas un sporta pasākumu kalendāru Alūksnes novadā decembrī. Pasākumu kalendārs pieejams šeit.

Sestdien, 29.novembrī, plkst.19.00 Kārķu tautas namā ar Margaretas Meijo komēdiju – farsu “Mans luteklītis” viesojas Rūjienas novada amatierteātris “Vitrāža”.

“Autore pievērš skatītāju uzmanību tam, kas traucē mīlēt – aizdomīgums, neuzticība, greizsirdība, stress un bailes, ka cilvēku nemīl. Sajūta – es viņu mīlu, bet viņš mani nē. Sākas strīdi, jūk attiecības. Lugas darbība notiek 20.gadsimta sākumā Čikāgā. Redzams, kā no mazas nepatiesības izaug lieli meli. Rodas pārpratums pēc pārpratuma, kurus izrādes varoņi cenšas atrisināt. Uzvar uzticība, draudzība un mīlestība,” izrādes stāstu atklāj režisore A.Vasiļjeva.

Aicināti visi! Ieeja: EUR 2.00, skolēniem: EUR 1.00


Informāciju sagatavoja:
Zane Brūvere
Valkas novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 64707489
mob. tālr. 26444002

Muzikāla komēdija visai ģimenei “Sniegbaltītes skola” notiks Valkas pilsētas kultūras namā 13. decembrī plkst. 15:00.

LOMĀS: Liene Šomase, Jānis Jarāns, Santa Didžus, Jānis Kirmuška/Pēteris Šogolovs, Paula Dukure, Dainis Porgants, Jūlija Ļaha, Enriko Avots, Laila Kirmuška/Dace Makovska, Jānis Elsts, Maija Romaško, Jānis Buķelis

REŽISORS: Ivars Lūsis

KOSTĪMU MĀKSLINIECE: Anita Znutiņa-Šēve

Muzikālās komēdijas pamatā ir leģendārā pasaka par Sniegbaltītes skolu, kas tapusi pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados (autors Gregorija Landau un komponists Gregorijs Teplickis).

Latvijā mēs šo iestudējumu pazīstam jau no 1954. gada, kas tapa radio lugas formātā (galvenajās lomās Vera Singajevska, Velta Skurstene un citas skatuves leģendas) Ar šo ziemas pasaku jau ir uzaugušas vairākas paaudzes, bet pats stāsts, kas izturējis laika pārbaudi un ieguvis jau kulta statusu, savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien, pateicoties milzīgajai labestības un humora devai, kā arī brīnišķīgajai mūzikai, kas pavada lugas varoņus viņu piedzīvojumos.

Šīs izrāde ir brīnišķīga izklaide un atpūta visai ģimenei bez vecuma ierobežojuma. Vecākiem būs iespēja tikties ar jau sen pazīstamajiem un iemīļotajiem lugas varoņiem, savukārt bērniem tas būs īsts piedzīvojums, paverot Sniegbaltītes skolas durvis. Izrāde „Sniegbaltītes skola” ir veidota divos cēlienos ar vienu starpbrīdi, kura laikā bērniem būs iespēja tikties ar pasakas varoņiem klātienē, saņemt no viņiem piemiņas kartītes ar autogrāfu.

Izrādes aktieru ansambli veido Latvijā pazīstami mākslinieki, mūziķim un TV zvaigznes.

Neliels satura pārstāsts- Sniegbaltīte atver meža skolu zvērēniem, kur viņi mācās rakstīt, lasīt un rēķināt. Zvērēni ar lielu prieku un atsaucību dodas skolā, vienīgi lācēnu Mišku māte negrib laist skolā, jo viņai liekas, ka skolā tikai kaujas un māca visādas palaidnības, kaut gan laika gaitā Lācene nonāk pie secinājuma, ka bez skolas tomēr nevar iztikt. Vēl mežā dzīvo palaidnieks vilcēns, kurš skološanos uzskata par pilnīgu muļķību, bet arī viņš lugas gaitā pārliecinās, ka skola ir vienīgais veids kā neatpalikt no citiem gan prātā, gan veiklībā. Izrādes beigās palaidnis vilcēns arī iestājas Sniegbaltītes skolā un iegūs sev jaunus draugus.

Biļetes – Biļešu paradīze tirdzniecības vietās vai www.bilesuparadize.lv ,kā arī Valkas pilsētas kultūras namā pie dežuranta. Cenas- 6;8; 9;10 eiro.

Bērniem līdz 4 gadu vecumam ieeja bez maksas, neaizņemot atsevišķu sēdvietu.

Vairāk informācijas www.racoco.lv


Informāciju sagatavoja:
Zane Brūvere
Valkas novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 64707489
mob. tālr. 26444002

Piektdien, 28.novembrī plkst.9.50 Valkas pilsētas kultūras namā notiks filmu studijas Rija jaunās animācijas filmas Zelta zirgs seanss .

“Sagaidot Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu,  mūsu studija ir  izveidojusi  pilnmetrāžas animācijas  filmu jaunāko klašu skolēniem Zelta Zirgs.  Tās sižeta  pamatā ir Raiņa, pirms vairāk kā 100 gadiem sarakstītā tāda paša nosaukuma  luga. Mūsdienīgā un bērniem viegli saprotamā stilistikā veidotās  pasakas motīvi -  cīņa starp labo un ļauno, drosmes, neatlaidības un pašapliecināšanās spēks. Ceram, ka  filma rosinās skolēnu interesi par Raiņa daiļradi. Šī profesionālā filma ir Latvijas, Lietuvas, Dānijas un Luksemburgas kopprodukcija. Pasaku par Antiņu jau izrāda Luksemburgā un Dānijā, drīzumā rādīs Lietuvā un citur Eiropā. Filmu studija Rija filmas izrādīšanos ietvaros piedāvā  skolēniem dalību eseju konkursā, lai  Raiņa jubilejas gadā, īsi pirms vasaras brīvdienām, eseju konkursa uzvarētājus pulcētu uz  filmas režisora Reiņa Kalnaeļla vadīto animācijas darbnīcu mūsu  studijā Rīgā. Konkursa noteikumi publicēti mājaslapā www.rijafilms.lv”, stāsta studijas Rija projektu menedžere Anda Podniece.

Filmas apraksts: Melnā māte cenšas sagrābt varu pār pasauli, vairo skumjas un krāj asaras no visiem, kas raud par neveiksmēm, nelaimēm un aizgājējiem. Vecā ragana vēlas nogalēt Princesi, jo tad raudātu visa karaļvalsts un Melnā māte iegūtu absolūtu varu. Kad karaļmeita dodas izjādē pa mežu, ragana  sagūsta meiteni un ieslēdz Princesi stikla zārkā. Dzīvības aizstāvis – Baltais tēvs stājas ceļā un rada neiespējami stāvu un augstu ledus kalnu, kas septiņus gadus un septiņas dienas paglābs  Princesi no Melnās mātes. Tikmēr drosminieki var izglābt princesi.

Lomas ierunājuši: Edgars Kaufelds, Zane Dombrovska, Laima Vaikule, Uldis Dumpis, Edgars Lipors, Jānis Kirmuška, Ģirts Jakovļevs, Inese Ramute, Gunārs Placēns, Andris Bērziņš, Jānis Jarāns, Pēteris Šogolovs, Dainis Porgants.

Dziesmas iedziedājušas Laima Vaikule un Zane Dombrovska.

Filmas treileris šeit: http://goo.gl/TNvKNt

Filma “Zelta zirgs’’ ir 79 minūtes gara.

Ieeja uz filmas seansu -1 eiro.

Jauku pārsteigumu visiem, kas 28.novembrī  Valkas pilsētas kultūras namā apmeklēs animācijas filmas “Zelta zirgs’’ seansu ,kas sāksies plkst.9.50, sagādājusi alus darītava „Valmiermuižas alus”- tā piedāvā pilnīgi dabīgu bezalkoholisku graudu iesala dzērienu no Latvijas graudiem ar filmai veltītu nosaukumu. To jau no plkst.9.00 bez maksas nogaršot aicinās ražotnes pārstāvji. Būs iespēja arī izkrāsot kadrus no animācijas filmas “Zelta zirgs’’.

 

Informāciju sagatavoja Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone

Valkas novadpētniecības muzeja izstāžu zālē no  7. – 29. novembrim tekstilmākslinieču Ineses Birstiņas (Kanāda), Vitas Plūmes (Kanāda) un Ineses Jakobi (Latvija) darbu izstāde “Noaustie stāsti”.

Trīs tekstilmākslinieces: Inese Birstiņa, Vita Plūme no Kanādas un Inese Jakobi no Latvijas, satikušās kopīgā izstādē “Noaustie stāsti”. Viņu satikšanās stāsts ir sekojošs. Inese Jakobi un Vita Plūme satikās Jūrmalā Dzintaru radošajā namā tekstilmākslinieku simpozijos vēl 1980.-to gadu beigās. Ar nelieliem pārtraukumiem tikās gan kopīgajās Pasaules latviešu kopizstādēs Rīgā, gan V.Plūmes personālizstādēs Aizkrauklē, divas reizes Madonā. Jau pāris gadus pa Latviju ceļo abu darbi. Tagad klāt pievienojusies arī Inese Birstiņa, kura ir no Madonas novada puses un savukārt ir tikusies ar Vitu Plūmi latviešu saietos un izstādēs gan ASV, gan Kanādā. “Pasaule ir maza. Liekas, arī dzīves jautājumi un atbilžu meklējumi mums ir līdzīgi, lai gan apstākļi var būt ļoti atšķirīgi,” uzskata autores.

Sākusi ar tradicionālo tekstilmākslas nozari – aušanu, māksliniece Inese Birstiņa 1980.-to gadu sākumā pievērsās filcēšanai – reljefu figūru veidošanai no izsukātas vilnas, aktīvi ar to nodarbojās līdz 1991.gadam. 1990.-to gadu otrajā pusē sākusi fotografēt uz ielas nokritušus cimdus, vīriešu un sieviešu, bērnu un pieaugušo valkātus pirkstaiņus un dūraiņus, saskatot tajos cilvēka nodarbošanos no darba līdz izpriecām visos gadalaikos. Cimdi ir pazaudēti, ne aizmesti tīšām. Tajos vēl uztverams promesošais ķermenis, jo žests ir palicis.

Tekstilmāksliniece Vita Plūme par saviem pēdējo gadu darbiem saka: „Es lietoju tekstilu, lai pētītu kultūras identitātes jautājumus un interpretētu (skaidrotu) savu, kā otrās pakāpes kanādietes – latvietes pieredzi. Es kombinēju tēlus, simbolus, audumu rakstus un tekstus no ģimenes vēstures un savu latvisko kultūras pamatu, lai uzdotu jautājumus par pārvietošanu, kultūras dualitāti, izkaisīšanos (izklīšanu), zaudējumiem…

Māksliniecei Inesei Jakobi tēma, pie kuras viņa atgriežas atkal un atkal kopš 1980.-jiem gadiem, ir LOGS. “Kas ir logs? Vai tas ir tilts starp iekštelpu, personīgo telpu un ārpasauli, vai robeža starp tām? Kādēļ dažreiz tas ir tilts, bet dažreiz – robeža? Kādi logi atdala no ārpasaules, kādi vieno ar to? Kurus logus atvērt, kurus nē? Vai visus logus vajag atvērt? Vai neradīsies caurvējš? Kad atvērt? Kad aizvērt? Kas to pateiks priekšā? Varbūt atbildes meklējamas tikai sevī? Varbūt paļauties tikai uz sevi, savu intuīciju un pieredzi? Varbūt meklēt atbildes cilvēces pieredzē, dažādos laikos? Mani darbi ir kaut kas līdzīgs sociālas būtnes dienasgrāmatai. Jau diezgan sen aizraujos ar vienkāršāko rokdarbu tehniku – lāpīšanu. Tā ļoti labi saskan ar manu darbu saturu un idejas attīstību,” saka I.Jakobi

Izstāde apskatāma: līdz 29.novembrim

pirmdienās – piektdienās plkst. 10:00-17:00

sestdienās plkst. 10:00-16:00

Ieejas maksa:  0,71 €

pensionāriem, studentiem, skolēniem  0,28 €


Informāciju apkopoja
Ligita Drubiņa,
Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste