Arhīva kalendārs

« May 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Piektdien, 10. maijā, no plkst.9.00 Kārķos notiks 10. Meža dienas. Kā vienmēr, būs jau ierastas lietas, bet netrūks arī pārsteigumu. Jau otro gadu piedāvājam iespēju bērniem, jauniešiem un visiem ieinteresētajiem no dabiska koka izgatavotu pašgājēju auto sacensības, tāpat kā pērn! Gandrīz kā F – 1!

Labām lietām nav nekā lieka! Kā dzinējs – motors darbojās koka zars vai maikste, kura iztaisnojoties velk auklu un tā griež asi ar riteņiem. Attiecībā uz tehniskiem noteikumiem – nekādu ierobežojumu! Auto detaļu izmēri, forma, krāsa un viss pārējais – brīva izvēle. Visu izšķirs laba konstrukcija un stiprs motors, jo uzvarēs tālāk aizbraukušais.

„Ko esam secinājuši?

Ja dalībnieku būs daudz, operatīvi sadalīsim pēc pazīmēm, kuras diktēs reālā situācija. Pagaidām neliksim nekādus apgrūtinājumus. Lai ir mikro, mini, midi, makro un supermakrogiganto koka mobīļi! Nākotnē kā kritērijs varētu būt svars pret attālumu. Pagaidām ir jāatraisa interese, jāuzlabo daudzveidība un dizains. Balvas būs no Latvijas Amatniecības kameras, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Izgudrotāju biedrības, mežu un kokapstrādes organizācijām un firmām. Arī pašvaldības un vietējie vēlas atzīmēt savējos. Pagājušā gadā Koka auto sacensības notika Kārķos, Vijciemā, Īvandē  un divas reizes Rīgā. Kārķēnieši piedāvā naktsmājas no tālienes atbraukušajiem jau ceturtdienas vakarā (interesentiem zvanīt – 26391447, Sandra). Nekādu blēdību, tikai gudras viltības! Sekojiet vilniskazaks.blogspot.com, www.kkdi.lv, www.lak.lvb, vilnis PIE lak PUNKTS lv,” veiksmi visiem novēl Latvijas Amatniecības kameras priekšsēdētājs Vilnis Kazāks.

Papildu informācija: Latvijas Amatniecības kameras priekšsēdētājs Vilnis Kazāks, 29387388. Kārķu pagasta sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Pilskalne, 26391447

Vasara ir piemērotākais gadalaiks dažādu brīvdabas pasākumu rīkošanai un šī vasara Alūksnes novadā būs dažādām norisēm bagāta. Jau  25. maijā Alūksnē visi novada pagasti tiksies trešajos Alūksnes novada svētkos „Novads, kurā satikties”. Jāuzsver, ka visas norises šajos svētkos apmeklētājiem būs bez maksas.

Alūksnes novada svētkos būs daudz dažādu interesantu aktivitāšu visas dienas garumā, kur katrs varēs atrast sev piemērotāko. Jau no pulksten 11 ģimenes varēs pulcēties rotaļu laukumā pie Jaunās pils, kur „Pasaku takā” būs dažādas aktīvas, radošas un arī sportiskas norises jaunajai paaudzei un viņu vecākiem programmā „Mazā stiprinieka pasakainie piedzīvojumi”.

Turpat blakus pie Jaunās pils koncertā „Līču - loču” jestras dejas izdejos novada bērnu deju kolektīvi un modernās dejas grupas, ar skanīgām balsīm svētku apmeklētājus priecēs bērnu un skolēnu vokālie ansambļi un mazie solisti.

Jau no pulksten 11 turpat Jaunās pils apkārtnē notiks īsta malēniešu andele „Ceļamaize” – te amatnieki andelēs savus izstrādājumus, būs dažādi lauku labumi, gardumi un kārumi. Tam visam pa vidu šiverēs arī ielu teātra dalībnieki. Aicinām amatniekus un mājražotājus jau pieteikties!

Pēc pusdienas Alūksnes muzejā alūksnieši aicināti uz tikšanos, kas jau kļūst par tradīciju – „Satiec novadnieku”. Šogad ar savas dzimtās puses ļaudīm tiksies divi novadnieki - mūziķis Uģis Prauliņš, kurš stāstīs savu dzimtas stāstu no Malienas pagasta Ērmaņu muižas, un Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktora vietniece Una Sedleniece.

Un tad jau būs pienācis laiks arī svētku dienas muzikāli izklaidējošajai programmai „Apceļo novadu” turpat pie pils, kuras laikā katrs pagasts stāstīs, rādīs un aicinās svētku apmeklētājus iepazīt tikai šim konkrētajam pagastam raksturīgās lietas. Te varēs gan mācīties spēlēt mūzikas instrumentus, veidot no māla, apgūt maltītes gatavošanu un arī baudīt jau gatavus gardumus, iepazīt tūrisma maršrutus, jaunus kultūras un izklaides piedāvājumus un daudz citu mūsu novada pagastiem raksturīgu „pērļu”. Savukārt uz skatuves pagasti 10 – 15 minūšu programmā runās par sevi skaļāk – dziedās, dejos, stāstīs, rīkos viktorīnas un citādi apliecinās savu piederību novadam.

Svētku turpinājumā pulksten 18.30 iecerēts atraktīvs visa novada gājiens „Malēnietis sasaucas ar malēniešiem”. Lai visi novada iedzīvotāji, sākot no Pededzes līdz pat Ilzenei, justos vienoti, svētku rīkotāji – Alūksnes novada pašvaldība šajā gājienā aicina piedalīties ikvienu novada iedzīvotāju – gan iestāžu un uzņēmumu kolektīvus, gan ģimenes un domubiedru grupas, un jebkurš arī viens pats var pievienoties gājienam. Nosacījums ir tikai viens – galvā jābūt cepurei, jo gājiens ved uz novada svētku kulmināciju Pilssalas estrādē – uzvedumu „Malēniet’s dzīvo cepuri kuldams!”.

Cepuri var no jauna radīt, var izgreznot jau esošu, var arī negreznot, bet uzlikt galvā tādu, kāda nu ir. Var izveidot vienu lielu cepuri, zem kuras visiem paslēpties un citādi ļaut izpausties savai izdomai. Ja nav nevienas cepures, ko izmantot, arī par to nevajag bēdāties, jo  dienas pasākuma laikā darbosies radošās darbnīcas, kur savu vai pasākumā iegādātu cepuri varēs izgreznot.

Gājiens sāksies pie administratīvās ēkas Dārza ielā 11 un ikvienu aicinām tajā piedalīties, pievienojoties jebkurā vietā. Ja vēlaties piebiedroties, zvaniet Sanitai Bērziņai 26520312 vai rakstiet uz e-pastu sanita.berzina PIE aluksne PUNKTS lv. Aicinām ikvienu piedalīties gājienā un apliecināt, ka, neskatoties ne uz kādām dzīves likstām, īsts malēnietis tomēr dzīvo cepuri kuldams!

Koncertuzvedumam, kas Pilssalas estrādē sāksies pulksten 19, šobrīd intensīvi gatavojas desmit novada amatierteātri, jo šoreiz tajā redzēsim vairākas epizodes no malēniešu dzīves, kas atklās, ka malēnietis caur prieku un savām savdabībām tomēr daudz ko paveica. Teatrālos priekšnesumus papildinās omulīgas un jestras, īpaši šim pasākumam uz ziņģu un jautru melodiju bāzes iestudētas deju kolektīvu dejas, ko gatavo gan bērnu, gan pieaugušo kolektīvi. Svētku dienā gaidīsim arī ciemiņus – šoreiz tas būs deju kolektīvs „Vektors” no Rīgas. Savukārt vakarā Pilssalas estrādē zaļumballē muzicēs Alūksnes novada muzikālās grupas.

Alūksnes novada svētku programma šeit.

Informāciju sagatavoja: 
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

18. maijā Alūksnes novadā visi muzeji aicinās savus apmeklētājus uz ikgadējo Muzeju nakti. Šogad tās moto ir „Zaļā krāsa – mežs”.

Pirmie Muzeju nakts pasākumus ieskandinās Bejas novadpētniecības centrā, kur visdažādākās aktivitātes ar nosaukumu „Kas kaitēja man dzīvot diža meža maliņā” sāksies jau no pulksten 14. Muzeju nakti bejenieši sāks ar jau tradicionālajām mākslas zāģēšanas sacensībām pamatskolas birzītē, šogad zāģeriem būs jāveido objekti par tēmu „Malēnietis dzīvo cepuri kuldams”. Turpat pasākuma apmeklētāji varēs piedalīties putnu būrīšu darbnīcā, bet skolas foajē aplūkot Valsts meža dienesta ceļojošo izstādi.

Vēlāk pamatskolas zālē Kolberģa amatierteātra sniegumā varēs vērot humoristiskas miniatūras, bet bibliotēkas zālē atklās Francijas institūta Latvijā ceļojošo izstādi „Mežs – dzīvā kopiena”. Novadpētniecības centrā savukārt būs skatāma izstāde par Bejas mežniecības vēsturi un varēs tikties ar bijušajiem mežniecības darbiniekiem. Vakarā notiks tradicionālo deju vakars un varēs iesaistīties dažādās seno amatu darbnīcās, bet Muzeju nakts pusnaktī noslēgsies ar kādu pārsteigumu…

Alūksnes muzejā notiks Barona „Zaļā diploma” sacensības muižā, kur no pulksten 19 līdz pat vieniem naktī būs visraibākās izdarības – svētku atklāšana muižas parkā, skriešanās muižas ļaudīm, āksti, klauni un triku meistari rādīs savus priekšnesumus, būs cirka programma un, protams, varēs apskatīt muzeja izstādes. Īpaša ekspozīcija atradīsies Ledus pagrabā, kur būs apskatāmi „Barona braucamrīki”, bet Apaļajā tornī darbosies „Barona kukņa”. No pulksten 22 līdz pat vieniem naktī turpat pie Jaunās pils būs īsta ballēšanās barona gaumē. Visiem Muzeju nakts pasākumu apmeklētājiem Vitālija Jermolajeva mirdzošo gleznu izstādi „... un dvēsele mana” būs iespēja apskatīt par 50% lētāk.

Arī Viktora Ķirpa Ates muzejā Kalncempjos Muzeju nakts pasākumi sāksies pulksten 19, kad atklās Kalncempju pagasta medību kolektīva medību trofeju un ilzenieša Alda Ķeseļa fotogrāfiju izstādes un būs iespēja pagaršot savdabīgus mājražojumus - priežu čiekuru un viršu sīrupu. Visa vakara garumā varēs vērot floristu darbu konkursa „Ottes aleja atdzīvojas” norisi un izstādi „Mežs ienāk pagalmā”. Konkursā, apvienojot pagājušā gadsimta 30. gadu lauku sētas tēmu ar muzeja nakts devīzi, organizatori vēlas muzeja piedāvājumu papildināt ar radošiem darbiem, kas veidoti no dabā, galvenokārt mežā, iegūtiem materiāliem, demonstrēt floristu darba prasmes un radošo izdomu Muzeju nakts apmeklētājiem.

Muzeja teritorijā darbosies Alūksnes novada mazpulcēni un viņu aktivitātes būs saistītas ar meža izpēti. Ikviens apmeklētājs varēs piedalīties radošajās darbnīcās un darboties gan ar koku un klūdziņām, gan gatavot rotas no dažādiem materiāliem vai spēlēt dažādas spēles.

Jaunlaicenes muižas muzejā no pulksten 19 līdz vieniem naktī varēs izzināt „Zāļu purva noslēpumus”. Viesus te sagaidīs vilkkūlīši, jo stāvā vilkakūla šogad ir Latvijas gada augs. Jaunlaicenieši aicinās iesaistīties Ķērpjbārža un Muižnieku partiju dibināšanā, dažādās  aktivitātēs slavinās dzīvi muižā un arī purvā. Muižnieku partijas atbalstītāji piedāvās viesiem mācīties lāpīt zeķes pēc baroneses manieres, ēvelēt un dzīt naglas, iepazīties ar muižas apsaimniekošanas shēmu, apgūt labās manieres un deju padespaņ. Savukārt Ķērpjbārža partijas atbalstītāji mudinās skriet pa ciņiem, lekt ar varžu plezniņām, izmēģināt Dzērvju kājas bradāšanai, lasīt dzērvenes, meklēt malduguntiņu sargāto mantu, laist spāres, pret sudraba monētām mainīt vilku vāles, klausīties vecās gudrās vārnas stāstu par Vārņu purva ezermītni, noskatīties filmu un  piedalīties izglītojošās nodarbībās par purvu un dzīvi tajā.

Pededzes muzejā Muzeju nakts pasākumā „Zaļā zālē viss ir zaļš” no pulksten 17 apskatei būs atvērts muzejs un tā izstāde, apmeklētāji varēs klausīties stāstījumus par noklusētiem stāstiem vai piedalīties ērču meklēšanā pasaku takā. Tiks kurts ugunskurs, kurā varēs cept līdzpaņemtās desiņas, būs tēja pēc krievu tradīcijām, savukārt pulksten 22 tautas namā sāksies zaļā diskotēka.

Veclaicenes muzejā no pulksten 19 līdz 23 izglītojoši atraktīvā pasākumā „Atšķir zaļo no zaļā” apmeklētājiem piedāvās iesaistīties dažādās norisēs – te ikviens varēs palīdzēt zāļu sieviņai, malkas skaldītājam, fotogrāfam un citiem labiem cilvēkiem, gūstot kādu labumu arī sev.

Zeltiņu muzejs Muzeju naktī savus apmeklētājus gaidīs no pulksten 20, piedāvājot dažas stundas pavadīt „Zaļo lakatu cakās”, pie tam tie, kas būs uzģērbuši ko zaļu, saņems kādu saldumu.

Tautas namā būs pagasta teatrāļu izrādīšanās „Pasakā par ģimenes laimi jeb dzīvē kā uz zaļa zara”. Muzeja ēkā apmeklētājiem būs ļauts ķīķerēt muzeja kambaros, puspajokam un pusnopietni „ganīties” Zeltiņu pļavās, pie muzeja ēkas varēs spēlēt senu skolas bērnu spēli kaļimbambā un citas, bet turpat pagasta sporta un atpūtas parkā no pulksten 22 notiks zaļumballe.

Muzeju nakts aktivitātēs iesaistīsies arī citi muzeji Alūksnē. Piemēram, Ernsta Glika Bībeles muzejs Muzeju naktī būs atvērts apmeklētājiem no pulksten 19 līdz 23 un te varēs aplūkot jauno Bībeli un arī ekspozīciju. Dr. A. Misiņa medicīnas vēstures muzejā no pulksten 18 līdz 23 varēs iepazīties ar izstādi „Medicīna arhīva plauktos”. Savukārt dabas muzejs „Vides labirints” viesiem būs atvērts no pulksten 19 līdz 23 un piedāvās aplūkot tematisku izstādi  par meža kukaiņiem, kā arī piedalīties konkursos un pārbaudīt savas zināšanas.

Arī citviet novadā būs Muzeju naktij veltītas aktivitātes. Tā Alsviķu pagastā no pulksten 19 interesentiem piedāvās iespēju iepazīt pagastu, iesaistoties dažādās tūrisma un novadpētniecības aktivitātēs, orientēšanās sacensībās un virtuālā ceļojumā pa pagastu, atpazīstot kultūrvēsturiskos objektus, savukārt pulksten 22 būs atpūtas vakars.

Ziemera pagasta Māriņkalnā pie pagasta pārvaldes ēkas no pulksten 19 notiks Muzeju nakts zaļās darbnīcas, varēs risināt atjautības uzdevumus un iesaistīties jautrās izdarībās, kā arī degustēt zaļo tēju.

 

Informāciju sagatavoja: 
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Atzīmējiet kalendārā 18. maiju un brauciet atklāt Gulbeni! Vasaras tūrisma sezonas atklāšanas ietvaros, Gulbenē norisināsies vairāki pasākumi. Pašā rīta agrumā vienā no pilsētas parkiem – Jaunatnes parkā – notiks Zaļais tirdziņš, kur varēs iegādāties gan garšīgas, gan skaistas lietas, kā arī dažnedažādus stādus un puķes.

Tajā pašā laikā vēl vienā pilsētas ‘zaļajā stūrītī’, Centrālajā skvērā, būs iespēja vienuviet iepazīt Gulbenes novada plašo, daudzveidīgo un interesanto tūrisma piedāvājumu – novada tūrisma uzņēmēji un entuziasti ar prieku un lepnumu stāstīs par savu piedāvājumu un aicinās ciemos, tāpat būs tikšanās ar šarmantajām bufetčicām no Bānīša un baronu fon Volfu pāri no Vecgulbenes muižas. Savukārt citādāku skatu uz pilsētu rādīs ‘Bānīša mazais brālītis’ - Zaļais elektrovilcieniņš, kas visus izvizinās jaukā tūrē pa pilsētu. Ģimenēm ar bērniem noteikti patiks pavisam jaunais un inovatīvais Gulbenes novada piedāvājums – krāsojamās grāmatiņas bērniem „Gulbīša Zinīša ceļojums” atklāšanas svētki. Grāmatiņas izveidē ir piedalījušies 16 Gulbenes novada tūrisma uzņēmēji, kas kopā ar Gulbīti Zinīti ikvienu krāsotāju aicinās iepazīt un apskatīt Gulbenes novada dārgumus.

Šajā dienā ikvienam Gulbenes novada atklājējam būs vienreizēja iespēja pirmajam nobaudīt ēdienus no Otrās Gulbenes novada īpašās ēdienkartes: vēsturisko Buņģa zupu, salātus „Gulbja ligzda” un „Tirzas turza”, siltos ēdienus „Laimes lācis” un „Litenes ritenis”, desertus „Pindacīšas buča”, „Saldais pārītis” un „Marisas sapnis”, kā arī garšīgās Silmaču pankūkas. Īpašo gastronomisko baudījumu sniegs četras kafejnīcas Gulbenē: „Kantes krogs” (Miera iela 14), „Rodi” (O.Kalpaka iela 60), „Vecgulbenes muiža” (Brīvības iela 18), Bistro-kafejnīca (Brīvības iela 66), kā arī 3 kafejnīcas novadā: „Lācītes” (Rankā), „Ozoli” (Lizumā) un „Sonāte” (Vecstāmerienā). Savukārt Gulbenes novada īpašos našķus piedāvās kūku bode „Gardums” (Rīgas iela 71A), kur būs iespēja iegadāties šīs sezonas jaunumu – kūku „Melnais gulbis”.

18. maijā darbosies arī INFO telts, kur ikviens interesents varēs saņemt informāciju par Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu un sezonas jaunumu - sešiem spilgtiem novada tūrisma maršrutiem. Netālu no telts atradīsies iespaidīgi braucamrīki – dažāda veida motocikli, kas, sagaidījuši siltāku laiku un vēju matos, atklās vasaras sezonu. Un līdz ar vasaras tūrisma sezonas atklāšanu, Gulbene kļūs draudzīgāka tūristiem, jo pilsētā tiks uzstādītas 45 informatīvās zīmes latviešu un angļu valodā.

Ja vakarpusē pēc bagātīgā un aktīvā dienas piedāvājuma ir vēlme vēl kaut ko atklāt, dodieties baudīt Muzeju nakti – tā šogad būs sarūpējusi pārsteigumus arī Gulbenes novada muzejos.

Uz tikšanos 18.maijā Gulbenē!

 

Informāciju sagatavoja:
Laura Lulle
Tūrisma speciāliste
PA “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”
Tel.64497729, 26399451,
E-pasts: laura.lulle PIE gulbene PUNKTS lv