Arhīva kalendārs

« June 2013 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Alūksnes pilsētas Tautas nama deju kopa „Jukums” (vadītāji Inita un Agris Veismaņi) aizvadītajā nedēļā Lipetskā (Krievijas Federācijā) notikušajā starptautiskajā tautas mākslas konkursā – festivālā kļuvis par II pakāpes laureātu deju kolektīvu grupā.

Konkursā piedalījās nedaudz vairāk kā 40 kolektīvi ar apmēram 1000 dalībniekiem. Šajā konkurencē „Jukuma” panākumi ir īpaši izceļami, jo par II pakāpes laureātiem viņi kļuvuši, pirmo vietu atstājot vien mājinieku - Lipetskas kolektīvam.

Kā jau ziņots iepriekš, konkursā kolektīvs demonstrēja 10 minūšu fragmentu no jaunākā deju uzveduma „Malēnieši smalki ļaudis”. „Jukuma” dalību minētajā konkursā finansiāli atbalstīja Alūksnes novada pašvaldība, piešķirot 1300 latus.

Apsveicam „Jukuma” dejotājus un kolektīva vadītājus ar panākumiem un pateicamies par Alūksnes vārda popularizēšanu!

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

No 6. jūnija līdz 11. jūnijam, ar dvīņu pilsētu festivālu „Skanošā Livonija”, Valka un Valga kopīgi svinēs pilsētas svētkus. Kā jau katru gadu, arī šogad svētki būs dažādām norisēm bagāti. Notiks jau tradicionāli pasākumi – gadatirgus, dažādas sacensības, atrakcijas un radošās darbnīcas, amatiermākslas kolektīvu koncerti, Pedeles laivu rallijs, Lielā Ratu Pastaiga. Savukārt grafiti meistarklases, Lielā Roka nakts, lidojums ar gaisa balonu, velotriāla šovs „Greenttials Bike Tour” – tie ir pasākumi, kas svētku ietvaros notiks pirmo reizi.

Piektdienas, 7.jūnija vakarā Valkas brīvdabas estrādē aicināti visi, kam tuvs roks. Pasākumu plkst.19.30 atklās BJMK (Bērnu un jauniešu mūzikas klubs) Rokskolas Valkas filiāles audzēkņu koncerts, bet plkst.22.00 uzstāsies rokgrupas no Igaunijas, Somijas un Latvijas. Lielās Roka nakts galvenie viesi būs latviešu folk-metāla leģenda „SKYFORGER”. Kā pasākuma pārsteigums paredzēta grupas „Mary Jane”, kas savu pastāvēšanu beidza 2006.gadā, atgriešanās atjauninātā sastāvā. Tāpat uzstāsies arī latviešu ska/punk grupa „All Day Long”, somu „Mindbound” un vairākas grupas no Igaunijas – Defeatem, Kolmteist, Connectors, Esco Compton and the Southerners. 

IEEJA – BEZ MAKSAS!

Pirms 727 gadiem apdzīvota vieta Walck pirmo reizi minēta rakstos, bet pirms 429 gadiem Polijas karalis Stefans Batorijs piešķīra Walk pilsētas tiesības. Abas dvīņu pilsētas dzimšanas dienu kopā svin jau devīto gadu, bet plašāku skanējumu svētki ieguvuši pēc robežbarjeru noņemšanas 2007.gada decembrī. 

Uz tikšanos Valkā un Valgā – vienā pilsētā divās valstīs!

Pilsētas svētku programma

Papildu informācija: Ernests Lībietis, 26364249, Ernests.libietis PIE valka PUNKTS lv">Ernests.libietis PIE valka PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Svētdien, 9. jūnijā, plkst.16.00 Kārķu baznīcā būs LELB (Latvijas Evaņģēliski Luteriskās baznīcas) Jauniešu centra Gospeļkora koncerts „Melodies From Heaven”.

„Kas īsti ir gospelis? Tulkots no angļu valodas, šis vārds nozīmē Evaņģēlijs, Labā Vēsts. Tā ir 20. un 21.gadsimta afroamerikāniskā kristīgā mūzika, ko ietekmējis džezs un blūzs. Tagad tā skan ne tikai Amerikā, bet iemīļota arī Eiropā, un nu arī Latvijā ir vairāki gospelkori.”. Vairāk informācijas par LELB Jauniešu centru un Gospeļkori http://www.jauniesucentrs.lv/?page_id=94


Papildu informācija: 
Aivis Martinsons,
kora pārstāvis un koncerta organizators Kārķos
29122850aivismartinsons PIE inbox PUNKTS lv 

Amatas novada pašvaldība šogad rīko jau ceturtos Amatas novada svētkus, par kuru norises datumu ir izvēlēts Līgo vakars – 23.jūnijs.

Visi laipni aicināti piedalīties un līgot Ģikšos!

Šonedēļ Dikļu pagasta bibliotēkā notika Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstītā projekta "Latvijas Dziesmusvētku šūpulis - Dikļu zīme Eiropas kartē" darba grupas sanāksme. Darba kārtībā bija iekļauta tikšanās ar Vidzemes televīzijas pārstāvjiem, lai pārrunātu dokumentālās filmas "Dziesmusvētki no šūpuļa līdz mūsdienām" izveides koncepciju. Paredzēts, ka tiks uzņemta dokumentāla īsfilma, lai gūtu izsmeļošu un vizuāli kvalitatīvu informāciju par Dziesmusvētku tradīcijas attīstību no tās aizsākumiem Dikļos līdz mūsdienām.

Savukārt jūnijā tiks organizēts darba grupas pieredzes apmaiņas brauciens uz Tartu Dziesmusvētku muzeju Igaunijā.

Borisa un Ināras Teterevu fonds atbalstījis Dikļu pagasta biedrības „Ģimeņu apmācības un kultūras centrs" iesniegto projekta pieteikumu „Latvijas Dziesmusvētku šūpulis - Dikļu zīme Eiropas karte", tā īstenošanai piešķirot grantu 2750 latu apmērā.

Projekta mērķis ir latviskās identitātes saglabāšana un vietējo iedzīvotāju kultūrvides pilnveidošana, saglabājot vienu no senākajām un izcilākajām tradīcijām Dikļos - kordziedāšanu. 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Šovasar 23 Alūksnes novada dziedošie un dejojošie amatiermākslas kolektīvi dosies uz Rīgu, lai mūsu novadu pārstāvētu Dziesmu un deju svētku norisēs, bet jau šomēnes Alūksnē šos Latvijai raksturīgos svētkus ieskandinās dziesmotais bānītis.

15. jūnijā pulksten 14.25 ar bānīti Alūksnē ieradīsies kori un deju kolektīvi, kuri pie Alūksnes dzelzceļa stacijas ēkas sniegs nelielu, ekskluzīvu koncertu, ieskandinot tuvojošos dziesmu un deju svētkus.

Līdz ar koncertu šajā dienā pie bānīša stacijas tiks atklāts arī jaunais stacijas pulkstenis, kas turpmāk rādīs pareizi laiku ikvienam bānīša pasažierim. Šo pulksteni alūksniešiem un bānītim dāvina „Latvijas Dzelzceļš”.

Aicinām alūksniešus apmeklēt šo koncertu un stacijas pulksteņa atklāšanas pasākumu, lai iedziedātu un iedejotu šīs vasaras Latvijas plašākos svētkus – Dziesmu un deju svētkus!

 

Informāciju sagatavoja: 
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Ceturtdien, 13. jūnijā,  plkst.17.00 Valkas novadpētniecības muzejā (Valkā, Rīgas ielā 64) būs tikšanās ar novadpētnieku Ojāru Ozoliņu, kurš jau daudzus gadus aizrautīgi pēta vēsturi gan senos, gan ne tik senos laikos. Tikšanās laikā viņš stāstīs par Valkas un Valkas apkārtnes vēsturi. Otrā pasaules kara laikā novadpētnieks dzīvoja Valkā un bija dažādu tā laika notikumu aculiecinieks un līdzdalībnieks.

O.Ozoliņš ir četru grāmatu „Vējš ozolos”, „Atnācēji no saullēktu puses”, Ik rītiņu saule lec” un „Krīvu lāsts” autors. Attēlā – Ojārs Ozoliņš pie savas bijušās mājas Valkā, Rīgas ielā 38A. 2005.g.

Uz tikšanos aicināti visi interesenti. Ieeja – bez maksas.

Papildu informācija: Valkas novadpētniecības muzeja galvenā krājuma glabātāja Aija Priedīte, t. 64722198, e-pasts: muzejs PIE valka PUNKTS lv

Piektdien, 7. jūnijā, plkst. 19.00 Kocēnu novada Dikļos notiks filmu studijas “Platforma Film” filmēšanas sesija, lai veidotu dokumentālo filmu “Tautas kustība – Dziesmu svētki”. Šajā filmā pirmo reizi tiks izstāstīta Dziesmu svētku vēsture, izmantojot visos arhīvos esošos kino un fotodokumentu hroniku, lai 26 minūtēs vienā filmā parādītu Dziesmu svētkus no pirmajiem līdz XXV, kuri notiek šogad.

Video uzņemšana norisināsies Dikļu evaņģēliski luteriskajā baznīcā un Neikenkalnā, kur tiks filmēti Kocēnu novada Dziesmu svētku kolektīvi – Kocēnu kultūras nama jauktais koris "Imera", Vaidavas kultūras un amatniecības centra jauktais koris "Vaidava", Dikļu kultūras nama folkloras kopa "Endzelīte", Kocēnu kultūras nama vidējās deju paaudzes deju kolektīvs "Savieši", Bērzaines tautas nama jauniešu deju kolektīvs "Akcents".

2014. gadā apritēs 150. gadskārta kopš pirmajām dziesmu dienām Dikļos - Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumiem, kad 1864. gadā Dikļu mācītājmuižas parkā (tagad Neikenkalnā) draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai.

Filmas režisore - Ilze Šņore, režisors-inscinētājs - Ilona Bērziņa, scenārija autori - JVLMA profesore Ilma Grauzdiņa un Ilona Bērziņa, producents - Andrejs Ēķis, izpildproducents - Pāvils Raudonis.

Platforma Film nodarbojas ar filmu ražošanu. Kopš tās dibināšanas producētas vairākas lielbudžeta spēlfilmas, TV filmas un seriāli, kas izrādīti Krievijā un Eiropā, iegūstot atzinību un balvas.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Izsludināts ikgadējais jauno literatūras talantu konkurss „Bērnu literatūras maģija 2013 - „…Cilvēka Bērns ir tas, kā dēļ mēs vēl neesam zaudējuši cerību…” (VIKS), kurā piedalīties aicināti bērni un jaunieši no visas Latvijas - sākumskolu, pamatskolu, vidusskolu, ģimnāziju un arodskolu audzēkņi. Ar konkursa nolikumu var iepazīties Kocēnu novada domes interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv.

Konkurss norisināsies divos literatūras žanros: prozā un dzejā. Balvas tiks piešķirtas 3 nominācijās katrā žanrā: „Čengura ķepa, „Zebiekstes smaids” un „SantUka sirds”. Konkursa mērķi ir vairāki, piemēram, piesaistīt skolēnu interesi literārajai daiļrade, rosināt skolēnos iztēli un prasmi paust savas domas, attīstīt skolēnos spēju analizēt savstarpējās saskarsmes situācijas un izprast citādību, veicināt skolēnos izpratni par literatūras žanru dažādību.

Konkursa darbi līdz š.g. 20. septembrim (pasta zīmogs) jānosūta pa pastu uz adresi Dikļu pagasta bibliotēka, “Cielaviņa”, Dikļu pagasts, Kocēnu novads, LV- 4223.

No 21. septembra līdz 25. septembrim notiks pretendentu iesniegto darbu izvērtēšana, savukārt 11. oktobrī Dikļos notiks Latvijas Jauno literatūras talantu konkursa nosēguma pasākums, kura ietvaros norisināsies konkursa laureātu un dalībnieku apbalvošana, kā arī radošas aktivitātes skolēniem un izglītojošas lekcijas skolotājiem.

Konkursu organizē Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs un Kocēnu novada dome.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Piektdien, 14.jūnijā, plkst.17.00 pie piemiņas akmens, netālu no bijušās dzelzceļa stacijas  Valkā, notiks Komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts atceres brīdis. Arī šogad, kā jau katru gadu, aicinām represijās cietušos, viņu tuviniekus, kā arī visus, kuriem tuva Latvijas vēsture, un kuriem šī diena ir nozīmīga, godināt 1941.gada 14.jūnija upuru piemiņu.

Tūlīt pēc Baltijas valstu iekļaušanas PSRS, padomju represīvie orgāni uzsāka un līdz 50.gadu beigām regulāri turpināja šo valstu pamatiedzīvotāju izsūtīšanu uz mazapdzīvotiem un attāliem PSRS rajoniem. Pirmā lielākā deportācija notika 1941.gada jūnija vidū – galvenokārt vienas nakts laikā – 14.jūnijā. 1941.gada 14.jūnija deportācijas akcijā izsūtīja 15424 cilvēkus.

Papildu informācija: Valkas pilsētas kultūras nama pasākumu organizatore Līga Pandalone, 64723705

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

No 8. līdz 12.jūlijam, Igaunijas – Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības projekta „Robežgaisma” („Border light”, ELRI – 135) ietvaros, Valkā norisināsies 10.Starptautiskais teātru festivāls „Tālvils 2013”, kura tēma būs „Naids, piedošana un mīlestība — no klaunādes līdz drāmai", ietverot sevī sakrālo skaitli trīs.

„Tālvils” – pasaules profesionālo, municipālo un labāko amatierteātru jaunā gadsimta teātra mākslas izteiksmes, satura, veida un meklējumu Starptautiskais teātru festivāls Latvijas –Igaunijas pierobežas reģionā. Festivāla aizsākums meklējams 1996.gadā. Tajā piedalījušies teātri no 21 valsts ar 89 izrādēm.

Festivālu laikā aktieriem un visiem interesentiem notiek izcilāko pasaules teātra pedagogu meistarklases. Šogad tās skatuviskajā plastikā un kustībā vadīs Krievijas Teātra mākslas akadēmijas docents, Krievijas Kaskadieru asociācijas loceklis Oļegs Snopkovs, bet meistarklasi „Latviešu teātris 21.gadsimta virzībā un īpatnībās” – Latvijas Kultūras akadēmijas rektors, profesors Jānis Siliņš.

Šis festivāls iezīmīgs ar 15.Starptautiskā režisoru „K.Staņislavska un M.Čehova  sistēmas šodien” semināra nodarbībām, kurās piedalīšanos apstiprinājuši režisori no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Vācijas, Brazīlijas, Ungārijas un Lielbritānijas. To vadīs Krievijas Teātra mākslas akadēmijas profesors Mihails Čumačenko un Klaipēdas  (Lietuva) universitātes profesors Bernards Gitis  Padegimas. Pirmo reizi seminārs notiek ārpus Maskavas.

Šogad festivālā piedalīsies teātri no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas un Ukrainas. „Tālvils 2013” laikā  skatītājiem būs iespēja noskatīties desmit izrādes.  Festivālu ievadīs divu izstāžu atklāšana Valkas pilsētas kultūras namā:  „Liepāja – Valka reminiscences” (Didzis Krūmiņš, Edīte Bernadoviča, Gints Veilands – gleznas, grafika, foto) un „Ģimenes sāga” (Lilita Postaža, Juta Policja, Paulis Postažs, Liene Bailāne, Vija Veinberga, Ance Žeigure, Ruta Žeigure, Paula Postaža, Petra Postaža – gleznas). Izstāžu atklāšanu kuplinās Džeza trio „Blue bird”, vadītājs Guntis Veilands ( Rīga). Pirmo reizi festivāla vēsturē to atklāsim Valkā, Putraskalnā.

Festivāla programma.

Papildu informācija: Projekta koordinators Aivars Ikšelis, 64722360

Informāciju sagatavoja: Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inguna Medne, 64707489, 29250086

Sestdien, 15. jūnijā, ar aizraujošu svētku programmu, lielisku atmosfēru un nebeidzamu jautrību aicinām gan lielus, gan mazus kopā būt Smiltenes pilsētas svētkos. Šī gada tematika „Tirgus lustes Smiltenē” simbolizē nebeidzamu dziesmu, deju un pārsteigumiem pilnu skanējumu visas dienas garumā.  „Smiltenieši jau izsenis ir bijuši lieli sava amata meistari un tirgotāji, pašpietiekami un ar lepnumu par savu pilsētu, tāpēc Smiltenes pilsētas svētki šogad norisināsies par un ap tirgošanos. Svētki būs grandiozi un interesanti. Atbrauciet ienirt smilteniešu tirgus kņadā, iekrist rudzupuķu kupenās un virpuļot straujajos Abula ūdeņos. Atbrauc! Uzkāp Cērtenes pilskalnā un palaid dvēseli, lai gavilē!”, svētkus svinēt aicina Smiltenes novada Kultūras pārvaldes vadītāja Pārsla Jansone.

Ar mums kopā savu 20 gadu jubileju svinēs pasākuma Lieldraugs, pazīstamākais Smiltenes novada uzņēmums SIA „Firma Madara 89” veikalu tīkls  top!.  Firma Madara`89 aicina smilteniešus un pilsētas viesus izbaudīt šā gada 15.jūnija sestdienu latviskākajā pilsētā Smiltenē  un novēl, lai mums visiem ir skaisti šie svētki!

Aicinām pilsētniekus un viesus izbaudīt pilsētas maģisko burvību, iegrimstot amatnieku tirgus šeptēs un baudot „Godu saimnieču” gardumus, visas dienas laikā lustēties kopā ar Smiltenes pilsētas talantīgajiem dejotājiem, dziedātājiem, pūtējiem un aktieriem. Sacensties čipšu ēšanas sacensībās „top!” ēdējs, alus dzeršanas sacensībās - „top!” dzērējs, vērot Latvijas spēcīgākos vīrus Latvijas spēkavīru čempionātā, iluzionistu Pecolli ģimenes burvju triku izrādi „Brīnumi notiek”  un Venēcijas tirgoņa - komiķa improvizācijas. 

Lielkoncertā izdziedāties kopā ar Latvijā pazīstamiem māksliniekiem – Dzintaru Čīču, Kasparu Antesu, Žoržu Siksnu un Andri Daņiļenko. Svētku noslēgumā dzīrot gan Baznīcas laukumā, gan Jāņukalna estrādē ar grupām – Keksi, Tumsa, Double faced eels, Otra puse un Linga! 

Svētku programma:

Baznīcas laukums

No plkst. 8.00 - Amatnieku, mājražotāju un zemnieku tirgus šeptes, meistarstiķu radošās darbnīcas

9.00 - Svētku Dievkalpojums Smiltenes ev.lut. baznīcā

9.50 - Smiltenes pilsētas pūtēji modina pilsētu Baznīcas tornī

10.00 - Svētku atklāšana kopā ar Nacionālā teātra aktieri Normundu Laizānu

10.30-11.30 - Smiltenes pilsētas un draugu pūtēju orķestru lielizrādīšanās

11.00 - Īstās limonādes skārdenē dzeršanas sacensības - „top!” Limpo!

11.30 - Goda saimnieču labumu baudīšana

12.00-12.30 - Smiltenes bērnu deju kolektīva „Dadzīši ” lustēšanās

12.30 - Gardāko čipšu ēšanas sacensības - „top!” ēdējs!

12.50-13.10 - Smiltenes tautas deju ansambļa „Ieviņa ” lustēšanās

13.10 - Amatnieku biedrības „Stiķis” brīnumdarbi

13.20-13.40 - Smiltenes vidējās paaudzes tautas deju ansambļa „Ieviņa” lustēšanās

13.40 - „top!” ampelmanis - veiklākā kasiere!

14.00-15.00 - Iluzionistu Pecolli ģimeņu burvju triku izrāde „Brīnumi notiek” ar milzu ziepju burbuļiem, jautriem un vizuāli krāsainiem trikiem

15.00-16.00 - Smiltenes pilsētas un draugu koru lielā dziedāšana

16.00 - Alus dzeršanas sacensības - „top!” dzērējs!

16.20-16.40 - Venēcijas tirgonis - komiķis improvizators

17.00 - Brīvdabas izrāde – Jēkabpils tautas teātris, izrāde „Trīnes grēki”

21.00 - Lustīga nakts ballīte ar uguns šoviem, DJ Ziggy un grupām Propelleris, Otra puse, Keksi, Double faced eels! 

Jāņukalns

13.00-17.00 - Latvijas spēkavīru čempionāts, vada Juris Kokainis

19.00 - Dižens svētku Lielkoncerts! Smiltenes pilsētas dejotāju un dziedātāju sadziedāšanās kopā ar Latvijā pazīstamiem māksliniekiem – Dzintaru Čīču, Kasparu Antesu, Žoržu Siksnu, Andri Daņiļenko.

22.00 - Lustīga zaļumballe ar Andri Daņiļenko, grupu Tumsa un Linga! 

Ieejas maksa uz nakts ballēm no plkst. 21.00 – 3,00 Ls (viena biļete uz abiem pasākumiem – Baznīcas laukumā un Jāņukalnā)

Smiltenes pilsētas bibliotēka

Izstāde „Tirgus Smiltenē”

Tūrisma informācijas centrs

14.00 un 16.00    Galvu reibinošas ekskursijas „Smiltenei pa pēdām”, pietura pie TIC

13.00 un 15.00 Ekskursija uz Cērtenes pilskalnu ekskluzīvā braucamrīkā, pietura pie Smiltenes KC

Bērnu rotaļu laukums

Kārtīga iztrakošanās piepūšamajās atrakcijās, saldējuma izēšanās, riktīga māla mīcīšana un radošās darbnīcas.

 

Informāciju sagatavoja:
Marita Mūze
Smiltenes novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: Marita.muze PIE smiltene PUNKTS lv
Telefons: 64707584

15. jūnijā no plkst. 09.00 līdz plkst.14.00 visi pirkt un pārdot gribētāji ir aicināti uz tradicionālo Zaļo tirdziņu, kas notiks Jaunatnes parkā Gulbenē.

Kā jau ierasts, tirdziņā būs iespējams iegādāties garšīgas mājražotāju gatavotās lietas: kūpinātas zivis, mājas vistu olas, sieru, maizīti, mājas alu, u.c. Būs nopērkami arī sezonas dārzeņi un augļi, puķu stādi, košumkrūmi, kā arī skaistumlietas sirdspriekam, dizaina priekšmeti un citas noderīgas lietas sadzīves un ikdienas rotāšanai.

Tirgot gribētājus aicinām pieteikties līdz 13.jūnijam (ieskaitot) pa tālr. 64497729, 26557582 vai e-pastu: turists PIE gulbene PUNKTS lv.

 

Informāciju sagatavoja: 
Laura Lulle
Tūrisma speciāliste
PA „Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs”

22. jūnijā Alūksnes Pilssalas un citos novada pludmales volejbola laukumos notiks jau otrās Starptautiskās sacensības pludmales volejbolā „Katrīnas kauss 2013”, kurās sportisti cīnīsies par EUR 1500 vērtu balvu fondu!

Pirmo reizi „Katrīnas kauss” notika aizvadītajā gadā, kad tas pulcēja 150 šī sporta veida cienītājus! Aicinām arī šogad pludmales volejbolistus pirmsjāņu noskaņās doties uz Alūksni, lai mērotos spēkiem šajā turnīrā. Sacensībām, kam nosaukums dots par godu Alūksnē augušajai vācu mācītāja Ernsta Glika audžumeitai Martai Skavronskai, kura vēlāk kļuva par Pētera I dzīvesbiedri un Krievijas ķeizarieni Katrīnu I, organizē Alūksnes novada pašvaldība sadarbībā ar volejbola spēles entuziastiem no visa novada.

Komandas sacensībām aicinātas pieteikties līdz 20. jūnija pulksten 20, nolikumā norādīto informāciju nosūtot uz e-pasta adresi katrinaskauss PIE inbox PUNKTS lv. Sagaidot pieteikuma apstiprinājumu, varat uzskatīt, ka esat kļuvuši par turnīra dalībniekiem. Turnīram reģistrējoties, dalībniekiem jāsamaksā dalības nauda, kurā iekļautas arī pusdienas un sacensību atribūtika.

Kausa izcīņas balvu fonds patiešām ir ievērojams - 1500 eiro! Jāuzsver, ka pirmo trīs godalgoto vietu ieguvēji katrā grupā saņems gan sacensību medaļas, gan arī naudas balvas, bet ceturtās vietas ieguvēji – naudas balvu. Visu grupu uzvarētāju vārdi tiks iemūžināti gravējumā sacensību kausā.

Cīņa par Katrīnas kausu un turnīra godalgām notiks sieviešu un vīriešu kategorijās, komandā piedaloties diviem dalībniekiem. Sacensībās sportisti varēs sacensties vairākās vecuma grupās - jaunieši Vj (dzimuši 1995. – 1997. gadā), sievietes S (dzimušas 1996. gadā un vecākas), vīrieši V (dzimuši 1994. gadā un vecāki), vīrieši VA (amatieru grupa) (dzimuši 1994. gadā un vecāki), vīrieši V40+ (dzimuši 1973. gadā un vecāki). Jāuzsver, ka gadījumā, ja spēlētāju vecums ir 50 gadi un vairāk, tad komandā spēlē 3 dalībnieki. VA grupā sacensībās nevarēs piedalīties 50 labākie pāri savas valsts reitingā. Jāņem vērā arī tas, ka sacensībās varēs piedalīties ierobežots dalībnieku skaits, tādēļ nenokavējiet un piesakieties savlaicīgi!

Uz sacensībām kopā ar sportistiem droši var doties arī līdzjutēji, jo visas dienas garumā Alūksnes Pilssalā būs, ko baudīt – te notiks pirmie Alūksnes ezera zušu svētki un Lielās Līgo lustes, ko vadīs atraktīvais un kolorītais Kaspars Upacieris jeb UFO. Notiks mājražotāju un amatnieku ražojumu un izstrādājumu tirdziņš un Jāņu zāļu tirgus. Pusdienlaikā sāksies zušu svētki ar dažādām atrakcijām kā maziem, tā lieliem – varēs piedalīties veiksmīgāko makšķernieku, ātrāko zušu ēdāju un alus dzērāju, skaistākā vainaga īpašnieču, spēcīgāko līgotāju, vienotāko virves vilcēju komandu noskaidrošanā. Dažādas izklaides piedāvās Alūksnes ezers – te varēs vizināties ar laivām, visu dienu kursēs jautrais plosts, kur varēs uzdziedāt līgo dziesmas, cienāties ar sieru un alu, vindsērfinga entuziasti interesentus iepazīstinās ar šī sporta veida pamatiemaņām. Kopā ar Māri Olti varēs skatīties filmu „Zuši Latvijā”, kas stāsta par zušu dzīvi un ir uzņemta tieši Alūksnes ezerā.

Tāpat varēs nogaršot un iegādāties zušus un citas zivis. Dziedāt, dejot un līgot būs iespēja kopā ar Alūksnes novada amatierkolektīviem un dziedošo Uškānu ģimeni no Rēzeknes. Vakarpusē Pilssalas estrādē notiks muzikāls uzvedums „Lai sanākam kopā mēs līgot”, kas tapis pēc visiem zināmās Rūdolfa Blaumaņa lugas „Skroderdienas Silmačos”, savukārt vakarā uz zaļumballi visus aicinās grupa „Roja”. Plašāka informācija par 22. jūnija pasākumiem www.aluksne.lv.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Valmieras pilsētas pašvaldības delegācija nule kā atgriezusies no Mazajām Hanzas dienām Vīlandē, kas šogad norisinājās no 7. līdz 9. jūnijam.

Pasākums tika atklāts ar svinīgu gājienu, kurā piedalījās arī Mārtiņa Birņa vadītais Valmieras Kultūras centra pūtēju orķestris „Signāls”. Hanzas dienu ietvaros tika organizēts arī Hanzas gadatirgus, kurā ikviens interesents varēja iepazīties arī ar Valmieras pilsētas tūrisma piedāvājumu, aktualitātēm un drīzumā gaidāmajiem pasākumiem. Stenda apmeklētājiem bija iespēja nodegustēt gardo „Valmiermuižas” alu, spēcinošo „Liepkalnu” rudzu maizi, dažādu sēkliņu maisījumu no Kocēnu novada „Dabas spēks” piedāvājuma, kā arī Vidzemes melnos ikrus - kaņepju sviestu no Burtnieku novada lauku sētas „Adzelvieši”. Tāpat apmeklētājus priecēja skanīgie muzikālie priekšnesumi folkloras kopas „Griezes” izpildījumā. Līdztekus Hanzas gadatirgum notika pieņemšana pie Vīlandes pilsētas mēra Loita Kivstika, ar kuru Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Vaira Dundure pārrunāja turpmāko sadarbību starp abām sadraudzības pilsētām. Vīlandes pilsētai ir uzticēts gods 2015.gadā organizēt Starptautiskās Hanzas dienas.

Valmieras un Vīlandes sadarbības līgums atjaunots 1992. gadā. Vēsturiski abas pilsētas bijušas saistītas kā Hanzas savienības locekles. Ik gadu Valmiera iesaistās Mazo Hanzas dienu pasākumos Vīlandē. Tāpat pilsētas regulāri sadarbojas kultūras, mākslas un sporta jomās. 

Starptautiskās Hanzas dienas Herfordē (Vācija)

Laikā no 13. līdz 16. jūnijam norisināsies 33. Starptautiskās Hanzas dienas, kas šogad notiks Vācijas pilsētā Herfordē.

Galvenais svētku notikums būs Hanzas tirgus, kurā ik gadu katra Hanzas pilsēta sevi prezentē atsevišķā stendā, piesaistot apmeklētāju uzmanību ar pilsētai raksturīgo tūrisma piedāvājumu, degustācijām, kā arī suvenīriem un daiļamatniecības darinājumiem. Valmieras pilsētas stendā Hanzas dienu apmeklētāji varēs iepazīties ar atpūtas iespējām pilsētā un Gaujas Nacionālajā parkā, suvenīriem, Lietišķās mākslas studijas „Valmiera” un Beverīnas novada amatnieku biedrības darbiem, kā arī tiem būs iespēja norgaršot dažādus gardumus  Valmiermuižas alu, „Valmieras piena” ķimeņu sieru un „Liepkalnu: sevišķo rupjmaizi.

Hanzas dienu aktivitātes papildina arī daudzveidīga kultūras programma, kurā piedalās Hanzas pilsētu mūziķi, dziedātāji un dejotāji. Tāpat kā pērn, arī šogad ar saviem priekšnesumiem klātesošos priecēs Valmieras Mūzikas skolas pārstāvju un Lipštates (Vācija) Mūzikas skolas pedagogu apvienotais salonmūzikas ansamblis „Valmiera – Lippstadt Hanse Ensemble”.

Seno Hanzas pilsētu savienības galvenais mērķis bija veicināt tirdzniecību un ekonomisko uzplaukumu, tādējādi arī Atjaunotajā Hanzas savienībā mūsdienās svarīgu lomu ieņem ikgadējais pasākums - Ekonomikas forums. Valmieras pilsētas pašvaldība iesaistījusies arī starptautiskajā projektā „Biznesa reģions – Hanza”, kas ir pilotprojekts Hanzas ekonomiskās sadarbības tīklojuma veicināšanai.

Starptautiskajām Hanzas dienām Herfordē pieteikušās 128 pilsētas no dažādām Eiropas valstīm. Jauno laiku Hanzas pilsētu savienība apvieno 182 pilsētas no 16 valstīm. Hanzas savienībā no Latvijas ietilpst 8 pilsētas: Rīga, Valmiera, Cēsis, Straupe, Kuldīga, Koknese, Limbaži un Ventspils. Hanzas savienības mērķis ir sekmēt tās dalības pilsētu sadarbību, sniedzot ieguldījumu to ekonomiskajā, kultūras, tūrisma un sociālajā attīstībā.

Starptautiskās Hanzas dienas ir tradicionāls pasākums, kas katru gadu tiek rīkots citā dalības pilsētā. Nākamās Starptautiskās Hanzas dienas notiks no 22. Līdz 25. maijam Vācijas pilsētā Lībekā.

Informāciju sagatavoja:
Anita Deigele
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
Tūrisma informācijas centra konsultante
Mob.tel.: 25437177

Piektdien, 14. jūnijā, plkst.10.00 Alūksnē, pie Mātes tēla notiks Komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts pasākums, kam sekos atceres brīdis Alūksnes Lielajos kapos un dalība norisēs Gulbenes stacijā un Litenē.

Piemiņas pasākumā pie Mātes tēla klātesošos uzrunās represēto kluba „Sarma” pārstāvis, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Aivars Fomins un Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolas pārstāvis.

Pēc piemiņas pasākuma ar autobusu varēs nokļūt Lielajos kapos, kur traģiskos 14. jūnija notikumus klātesošie atcerēsies pie piemiņas akmens „Tiem, kuri neatgriezās”, bet pēc tam organizēti ar autobusu būs iespējams doties uz Gulbeni un Liteni, lai piedalītos atceres pasākumos tur.

Jāpiebilst, ka 14. jūnijā represiju upuru atcerei veltīts pasākums notiks arī Ilzenē pie piemiņas vietas.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Ceturtdien, 6. jūnijā, pūtēju orķestra pavadībā notika „Vidzemes mūzikas un kultūras centra” lielās skatītāju zāles spāru svētki.

Spāru svētki ir sena tradīcija, saskaņā ar kuru piecu dienu laikā jāizpērk jaunās ēkas „kronis” – vainags. Ar šo uzdevumu tika galā Cēsu novada pašvaldības priekšsēdētājs Gints Šķenders, kurš vainagu pats arī nocēla. Priekšsēdētājs savā runā atzīmēja, ka labi redzams veikto darbu rezultāts un pateicās celtniekiem, projektētājiem, tehniskajiem uzraugiem, Kultūras ministrijai un Valsts reģionālās attīstības aģentūrai par veikumu.

Solvita Zvidriņa, Valsts reģionālās attīstības aģentūras diraktore, pavēstija, ka Vidzemes mūzikas un kultūras centrs ir viens no projektiem, kuriem tiek veltīta liela uzmanība un atzina,ka Cēsis domā gan par infrakstuktūru, gan par to. Kā cilvēkiem šeit labāk dzīvot, attīstot garīgumu.

Līdz ar spāru svētkiem simboliski ir pabeigti apjomīgākie koncertzāles būvniecības darbi. Pēc jumta montāžas pabeigšanas varēs uzsākt iekšdarbus  arī skatītāju zāles korpusā.

Vidzemes Mūzikas un kultūras centra uzbūvēšanai, rekonstruējot ēku Raunas ielā 12,  Cēsu novada pašvaldība īsteno projektu, saņemot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu no divām aktivitātēm – 3.4.3.1. „Nacionālas un reģionālas nozīmes daudzfunkcionālo centru izveide” un 3.6.1.1. „Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai”.

Informāciju sagatavoja:
Cēsu novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību praktikante
Kristīne Guļa

 

18. jūnijā plkst. 13.00 Mazsalacā atklās piemiņas vietu atbrīvošanas cīņās kritušajiem, nezināmajiem igauņu kareivjiem. Svinīgajā piemiņas vietas atklāšanas pasākumā piedalīsies Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri Artis Pabriks un Urmass Reinsalu,  zemessardzes bataljoni no Latvijas un Igaunijas, kā arī Igaunijas militārais orķestris. Pārapbedīšanas ceremoniju un pieminekļa iesvētīšanu veiks Mazsalacas luterāņu draudzes mācītājs Edijs Kalekaurs. 
Radīt šādu kopēju piemiņas vietu Latvijā ierosinājusi Igaunijas zemessardze, idejai atsaukušies Brāļu kapu komitejas pārstāvji. BKK valdes priekšsēdētājs Eižens Upmanis stāsta, ka šī Latvijā būs pirmā oficiālā un kopīgā piemiņas vieta atbrīvošanas cīņās kritušajiem, nezināmajiem igauņu karavīriem. Pašlaik uz Mazsalacu jau ir pārvestas trīs igauņu kareivju mirstīgās atliekas no Alūksnes novada Veclaicenes pagasta, bet, ja tiks atklātas vēl šādas kapuvietas, arī tās tiks pievienotas kopīgajai atdusas vietai Mazsalacā.
Mazsalacā atbrīvošanas cīņās kritušo igauņu piemiņas vieta eksistē jau kopš 1919. gada, godinot tuvākajā apkārtnē kritušos kareivjus, bet nu ar Igaunijas aizsardzības ministrijas finansiālu atbalstu šo vietu rekonstruēs un tiks uzstādīts arī piemineklis. 

Sestdien, 15. jūnijā pulksten 14.30 Alūksnē pie dzelzceļa stacijas notiks XXV Vispārējo Dziesmu un XV Deju svētku ieskaņas koncerts „Dziesmu un Deju svētku ekspresis” un jaunā stacijas pulksteņa atklāšana.

Lai arī Alūksnē ieskandinātu šīs vasaras grandiozāko notikumu Latvijā - dziesmu un deju svētkus, kuros Alūksnes novadu pārstāvēs 23 amatiermākslas kolektīvi, no Rīgas sestdien ieradīsies vairāki dziedoši un dejojoši kolektīvi.

Jauniešu koris „Balsis” (diriģents Ints Teterovskis) koncertā dziedās latviešu tautas dziesmu „Lokatiesi mežu gali” Emiļa Melngaiļa apdarē, Emīla Dārziņa dziesmu ar Raiņa vārdiem „Senatne”, Uģa Prauliņa skaņdarbu ar tautas dziesmas vārdiem „Kas dziedāja Jāņu nakti” un Artura Maskata skaņdarbu ar tautas dziesmas vārdiem „Jāņu dziesma”.

Savukārt deju kolektīvi „Auda” (vadītāja Nadīna Neimane Gardoviča) un „Dardedze” (vadītāja Ilze Kronberga) izdejos dejas „Atnāca Lieldiena”, „Kaņeku Jānis, kaimiņ Grieta”, „Rūnu raksti” un „Mūžam citas nemīlēšu”.

Līdz ar koncertu šajā dienā pie bānīša stacijas atklās arī jauno stacijas pulksteni, kas turpmāk rādīs pareizu laiku ikvienam bānīša pasažierim. Šo pulksteni alūksniešiem un bānītim dāvina „Latvijas Dzelzceļš”.

Aicinām alūksniešus apmeklēt šo koncertu un stacijas pulksteņa atklāšanas pasākumu, lai iedziedātu un iedejotu šīs vasaras Latvijas plašākos svētkus – Dziesmu un deju svētkus!

 

Informāciju sagatavoja:

Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 64381488

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Alūksnes ezers Latvijā pazīstams ar to, ka šeit mīt vienas no gardākajām un savdabīgākajām zivīm – zuši, tādēļ 22. jūnijā te svinēs pirmos Alūksnes ezera svētkus „Bute zuti precēt brauc”, kur goda vieta būs ierādīta zušiem!

 

Patiesībā šajā pirmsjāņu dienā Alūksnes Pilssala kļūs par mājvietu pat vairākiem pasākumiem vienlaikus, jo svētku rīkotāji parūpējušies par to, lai šī diena būtu interesanta gan tiem, kam patīk latviskās tradīcijas, gan sportisku aktivitāšu cienītājiem.

Jau pulksten 10 ar atklāšanas ceremoniju Pilssalā sāksies II Starptautiskās pludmales volejbola sacensības „Katrīnas kauss 2013”, kurām ir iespaidīgs balvu fonds - 1500 eiro! Pieteikties tām sportisti vēl var pagūt līdz 20. jūnijam.

Līdz ar sportiskām norisēm Pilssalā notiks Lielās Līgo lustes, tādēļ no pulksten 11 ikvienu aicinām uz novada mājražotāju produkcijas, amatniecības izstrādājumu andeli, neiztrūkstošs būs Jāņiem raksturīgais zāļu tirgus, siers un alus. Šajā laikā sāks darboties arī dažādas atrakcijas bērniem.

Jau no pulksten 12 teritorijā pie pašvaldības aģentūras „ALJA” ēkas sāksies zušu svētki. Jāpiebilst, ka ieeja Pilssalā uz visiem dienas pasākumiem, izņemot balli, būs 1 lats, pensionāriem – 50 santīmi, bet bērniem līdz 12 gadu vecumam – bez maksas. Līdzīgi kā jūrmalniekiem Jūras svētkos, arī Alūksnes ezera pirmajos svētkos netrūks dažādu konkursu un atrakciju gan bērniem, gan pieaugušajiem. Te ikviens varēs pārbaudīt savu veiksmi makšķerēšanā turpat no krasta ar svētku rīkotāju sagādātajiem makšķerēšanas rīkiem. Šī sacensība notiks no pulksten 12.10. Kā jau zušu svētkos – cīnīsimies par ātrākā zušu ēdāja titulu sacensībās pulksten 13.10, bet Jāņiem piederīgi – pulksten 13.30 noskaidrosim spēcīgāko līgotāju un 14.45 - ātrāko alus dzērāju. Tāpat noskaidrosim spēcīgākos līgotājus interesantās virves vilkšanas sacensībās pašā ezera krastā ūdenī, kas notiks pulksten 13.45. Meitas šajā Jāņu ielīgošanas dienā aicinām nākt ar zāļu vainadziņiem, lai pulksten 14.20 piedalītos konkursā par skaistāko vainagu. Savukārt pulksten 14.45 uzzināsim, kurš svētku apmeklētājs ir trāpīgākais zivs metējs. Visiem pārbaudījumiem gan vajadzēs piereģistrēties iepriekš -  to varēs izdarīt no pulksten 12, bet dalību rosinoša noteikti ir balva, ko saņems uzvarētāji – zutis!

Romantiskajā Pilssalā svētku apmeklētājiem visas dienas garumā būs iespēja vizināties ar laivām, ezerā regulāros izbraucienos dosies lustīgais plosts, uz kura varēs dziedāt līgodziesmas, cienāties ar alu un sieru. Būs arī neierastāka lieta – karstais kubuls, kurā varēs iekāpt relaksēties un vērot apkārt notiekošo! Alūksnes vindsērfinga entuziasti svētku apmeklētājiem izrādīs un arī piedāvās iespēju apgūt šī vēju un ūdeni apvienojošā sporta veida pamatiemaņas. „Ēdamkrastā” savukārt varēs iegādāties zušus, kā arī citas zivis, ieturēt pusdienās zivju vai kādu citu maltīti.

Svētku pasākumu vadīs atraktīvais un kolorītais Kaspars Upacieris jeb UFO. Ļoti saistoša gan lielajiem, gan mazajiem svētku apmeklētājiem būs „Gudrā” telts, kur pulksten 12.10 varēs noskatīties filmu „Zuši Latvijā”, bet pulksten 13.30 – tikties ar vides pētnieku, žurnālistu un zivju sabiedrisko attiecību speciālistu Māri Olti. Jāpiebilst, ka šī filma, kas stāsta par zušu dzīvi, uzņemta tieši Alūksnes ezerā.

Pilssalas stadionā būs apskatāms „LMT” gaisa balons, kas debesīs virs Alūksnes pacels pludmales volejbola sacensību „Katrīnas kauss” informatīvo karogu.

Svētkos piedalīsies arī dziedātāji un dejotāji, kas ielīgos un iedejos Līgo svētkus – tie būs gan mūsu novada amatierkolektīvi no Alūksnes, Alsviķiem un Jaunannas, gan arī dziedošā Uškānu ģimene no Rēzeknes.

Vakarā pulksten 16.30 Pilssalas estrādē pirmsjāņu noskaņas uzburs muzikāls uzvedums „Lai sanākam kopā mēs līgot”, kas tapis pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas „Skroderdienas Silmačos” un kurā piedalīsies Dina Bitēna, Atvars Sirmais, Irina Tomsone, Ivars Brakovskis, Anta Krūmiņa, Alda Krastiņa, Lauma Eņģele, Anrijs Sirmais, Egils Valčs un citi līgotāji. Savukārt pulksten 22 romantiskajā Pilssalas estrādē zaļumballē varēs līksmot kopā ar grupu „Roja”.

Plašāka informācija par visiem 22. jūnija pasākumiem Alūksnē izlasāma www.aluksne.lv.

 

Alūksnes ezera Zušu svētki

22. jūnijā

11.00               Atrakcijas bērniem

                        Aktivitāšu telts

13.30   Konkurss - stiprākais līgotājs

11.00               Tirgotāji, andele

11.00               Lustīgais plosts, vindsērfings, laivu izbraucieni, izklaides kubulā

12.00               Svētku atklāšana, reģistrēšanās konkursiem, sacensībām

12.10 - 13.00   Uškānu ģimenes koncerts

12.10 - 13.00   Makšķerēšanas sacensības

12.10               Gudrā telts

                        12.10   Filmas „Zuši Latvijā” demonstrējums,

                        13.30   Tikšanās ar vides pētnieku, žurnālistu un zivju sabiedrisko attiecību speciālistu Māri Olti

13.10               Zušu ēšanas sacensības                     

13.30               Muzicē koklētāju ansamblis

13.45               Virves vilkšanas sacensības

14.00               Dejo deju kopa „jaunanna”

14.20               Konkurss - skaistākā vainaga īpašniece                      

14.30               Dejo deju kopa „jaunanna”

14.45               Zivs mešanas sacensības                     

14.50               Alus dzeršanas sacensības

15.15               Alsviķu amatierkolektīvu koncerts 

15.45               Svētku noslēgums, apbalvošana

16.30               Muzikāls uzvedums „Lai sanākam kopā mēs līgot”

22.00               Balle (grupa „Roja”)

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Pavisam drīz jau klāt gada īsākā - Jāņu nakts, ko ļaudis cenšas izbaudīt, pavadot šos svētkus pie dabas. Tomēr ne visiem tas iespējams, tādēļ Alūksnes pilsētas Tautas nams parūpējies, lai arī tiem alūksniešiem, kas Līgo svētkos nevarēs doties ārpus pilsētas, būtu vieta vasaras saulgriežu svinēšanai kopā ar saviem draugiem vai ģimeni.

Ja esat nolēmuši šogad Jāņus pavadīt pilsētā, 23. jūnijā no pulksten 20 varat doties uz Pilssalu. Tur teritorijā pie pašvaldības aģentūras „ALJA” ēkas būs iekurts Jāņu ugunskurs un skanēs arī Līgo dziesmas.

 

Līdzi jāņem labs garastāvoklis, kādi Līgo svētkiem atbilstoši našķi „groziņā” un kompānija, kādā vēlaties sagaidīt gada īsāko nakti.

Katrs līgotājs aicināts padomāt arī par aprīkojumu savas piknika vietas ērtākai iekārtošanai.

Ieeja Pilssalā būs bez maksas.

Informāciju sagatavoja:

Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381488; 26646749
www.aluksne.lv

Piektdien, 14.jūnijā, plkst.15.00 pie Valmieras dzelzceļa stacijas notiks 72.atceres gadadienai veltīts komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis

Godinot izsūtīto cilvēku piemiņu, pasākumā skanēs dzeja, ar muzikāliem priekšnesumiem piedalīsies Mārtiņš Birnis un pūtēju orķestra grupa, folkloras kopa „Rota” no Rencēniem Irēnas Garās vadībā un soliste Solvita Saule. Piemiņas brīdī klātesošajiem uzrunu teiks Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Vaira Dundure, bet politiski represēto Valmieras apvienības vārdā runās Daina Krēpause. Tāpat pasākumā piedalīsies arī Zemessardzes 22.kājnieku bataljona pārstāvji.

Lai pieminētu izsūtītos cilvēkus, tiks ieturēts klusuma brīdis un noslēgumā dziedāta Latvijas valsts himna.

 

1941.gadā naktī no 13. uz 14.jūniju notika Latvijas iedzīvotāju masveida izvešana uz PSRS soda nometnēm un piespiedu nometināšanas vietām. Iedzīvotāju deportācija notika, neminot nekādus iemeslus un bez tiesas sprieduma. Par to neparādījās nekāda informācija, savukārt varas iestādes izlikās, ka nekas nav noticis. Cilvēkiem nebija, kur griezties pēc palīdzības vai aizstāvības. Kopumā šajā dienā tika izsūtīti vairāk nekā 15 000 cilvēku. Daudzi no izsūtītajiem Latvijas iedzīvotājiem gāja bojā bada, slimību un necilvēcīga darba dēļ.

 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

29.jūnijā, sestdien, Gulbenē notiks vairāki velo pasākumi visai ģimenei. Plkst. 11:00 tiks dots starts amatieru velo sacensībām „Gulbenes velo 2013”. Būs veiklības braucieni bērniem „Gjensidige velo”, kuros jaukas pārsteiguma balvas ir sarūpējusi apdrošināšanas akciju sabiedrība „Gjensidige Baltic”. Kā viena no izzinošām aktivitātēm būs komandu velo orientēšanās pa pilsētu „Dzīvo „zaļi”, ilgi un laimīgi!”, kurā var piedalīties gan komandas (līdz četriem cilvēkiem), gan individuāli braucēji.

 

Tāpat ikviens tiek aicināts laicīgi domāt par sava velosipēda izdaiļošanu, jo plānots netradicionālo velosipēdu konkurss-parāde „Mans jautrais velo”. Šajā konkursā paredzētas naudas balvas izdomas bagātākajiem velo braucējiem, kuri savus velosipēdus būs pārvērtuši savdabīgos objektos vai tēlos (piemēram, par puķi, zivi, ziloni utt.).

 

Velo svētkos piedalīsies „zaļie” velosipēdi no Rīgas, paredzētas elektrovelosipēdu firmu „Blue Shock Bike” (Rīga) un „E-ritenis” (Rīga) prezentācijas. Pasākumā būs arī biedrības „Gulces Gēns” (Gulbene) paraugdemonstrējumi. Tāpat ikviens apmeklētājs varēs doties nelielās ekskursiju tūrēs pa pilsētu, izmantojot velorikšas (Rīga). Velo dienas laikā darbosies arī āra kafejnīca un tiks sniegti muzikāli priekšnesumi.

Sacensību un braucienu nolikumi apskatāmi Gulbenes novada tūrisma portālā: http://www2.gulbene.lv/tourism/index.php/lv/gulbenes-eko-velo-2013

 

Pasākums tiek organizēts projekta „Globālās izglītības sabiedrības veidošana” ietvaros (Līguma Nr. DCI-NSAED/2012/287-929). Projekts tiek finansēts ar Eiropas Savienības atbalstu.

 „Šis paziņojums atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Eiropas Savienībai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu”.

19.jūnijā plkst.15:00 Rūjienas kultūras nama 2.stāva zālē (Upes ielā 9) tiks izrādīta spēlfilma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (81min). „Rets tīra žanra paraugs Latvijas kinomākslā - tautiska komēdija šī vārda vislabākajā nozīmē, perfektas stila izjūtas rāmjos ieturēta, ļaujot aktieriem izpausties neierastos ampluā. Jāņa Streiča humora smalkākā izpausme - smiekli bez ļaunuma."Limuzīns Jāņu nakts krāsā" ir tas unikālais paraugs latviešu kino vēsturē, kad plaša popularitāte piemeklējusi nevis TV šovu - viendienīti, bet kvalitatīvu, asprātīgu, profesionāli grodi veidotu komēdiju, kāda ir filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Kā kompaktā ūdens lāsē tajā atspoguļojas gan latviešu mentalitāte, gan paštaisnās konkurences cīņas, gan materiālo labumu pielūgsme. Un kaut arī laiks kopš 80. gadu sākuma nebūtībā aiznesis tolaik iekārojamo materiālās labklājības simbolu - mašīnu "Žiguļi", kuru loterijā nejauši vinnējusi Mirtas tante (Lilita Bērziņa), cilvēciskās kaislības un cīņas par iespēju tikt vientuļās sieviņas mantinieku kārtā filmā izrisinātas bez laika noilguma.”Tā filmu raksturo kinokritiķe Dita Rietuma.

 

 Tā ir vienreizēja iespēja vecākiem kopā ar pusaugu bērniem ieskatīties Latviskās mentalitātes atspulgā. Nereti filmu citāti paliek par tādām spārnotām frāzēm, ko lieto ikdienā, aizmirstot, no kurienes tie ir, piemēram :

-      ” Kultūra, sievasmāt, sākas no mazmājiņas!”

-      „Lāsma: Ērikonkul, uznes mani kalnā! Ēriks: Nesauc mani par onkuli! Lāsma: Nu labi, Ērik!”

-      „... raksta Gaujarts, izrunā gožār...”

-      ... mūs taču garīgi sen jau nekas nesaista. Ne tu interesējies par hokeju, ne par rokasbumbu...”

-      Vakarā, vakarā...”

-      Tik maziņš un jau samaitāts!”

-      „Strādā, mīļais, strādā!”

-      "Man kā vēsturniecei...” u.c.  (Limuzīns Jāņu nakts krāsā, 1981)

 

Režisors: Jānis Streičs.

Komponists: Raimonds Pauls.

Lomās: Lilita Bērziņa, Olga Dreģe, Uldis Dumpis, Gundars Āboliņš, Baiba Indriksone, Boļeslavs Ružs, Diāna Zande, Līga Liepiņa, Romualds Ancāns, Ēvalds Valters u.c. 

 

Ieeja brīva.

Filmas demonstrēšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.


Laipni gaidīti Rūjienas kultūras namā! 

Ceturtdien, 20.jūnijā, plkst.19.00 Valmieras pilsdrupu estrādē ikvienam teātra un dabas draugam būs iespēja apvienot patīkamo ar lietderīgo. Brīvdabas estrādē uzstāsies Dikļu amatierteātris ar divām amizantām lugām – divu cēlienu farsu par tēmu „Precamies” un M.Ramanes „Hugo Diegs brauc uz Bambāļiem”. Veselīga izsmiešanās garantēta!

Par abām izrādēm amatierteātra vadītāja un režisore Iveta Kļaviņa saka: „Farss „Precamies” ir aptuveni 25 minūšu gara parodija par visiem zināmo televīzijas šovu „Precamies”, kurā tiek apspēlētas cilvēku attiecības un vēlme atrast otru pusīti. Savukārt „Hugo Diegs brauc uz Bambāļiem” ir humoristisks dramatizējums, kas balstīts uz televīzijas raidījumu ar tādu pašu nosaukumu. Galveno lomu atveido divi mākslinieki, kas muzicē kultūras namos ar fonogrammas un neīstu mūzikas instrumentu palīdzību. Joki sākas tad, kad, braucot uz kārtējo vieskoncertu, tiek pazaudēts čemodāns ar instrumentiem un magnetafonu un jāsāk dziedāt pa īstam.”

Tā kā pasākums notiek brīvdabas estrādē, kur vietu skaits ir ierobežots, apmeklētāji drošības labad ir aicināti ņemt līdzi segas, uz kurām apsēsties.

Laipni aicinām apmeklēt abas izrādes, jo pozitīvas emocijas un lustīgs garastāvoklis tiek garantēts. Ieeja uz pasākumu bez maksas!

Lietus gadījumā pasākums notiks Valmieras Kultūras centrā.

Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam un sadarbībai ar nodibinājumu „Āraišu ezerpils fonds”, Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā norisinās projekts „Esi radošs Āraišos”.  

Tuvojoties vasaras Saulgriežiem, tiks organizētas Zāļu dienas radošā darbnīca.

Visas bija Jāņu zāles,

Ko plūc Jāņu vakarā;

Visi bija Jāņu bērni,

Kas atnāca līgodami.

 

Pirmsjāņu diena senāk ir īpaši godāta un saukta par Zāļu dienu, kad mājās ārstniecībai ievāca tējas, raka saknītes, arī saplūca un sapļāva dažādas zālītes gan cilvēkiem, gan arī lopu kaitēm. Šajā dienā plūktajām zālēm tika piedēvētas sevišķas, dziedniecībai noderīgākas īpašības nekā tām, kas plūktas citā laikā. Zāļu sievas Līgas Eglītes vadībā tiks izstaigātas muzejparka plašās pļavas.

 

Neatņemama pirms Jāņu dienu aktivitāte ir Jāņu siera siešana, kopā ar siera sējēju Vairu Taujinsku apgūsim tā darināšanas prasmes.

Es nopinu vainadziņu

Visādām lapiņām;

Ziedēj’ manis vainadziņis,

Visādiem ziediņiem.

 

Zāļu dienas tradīcija ir vainagu pīšana Jāņiem, kad ir jābūt gataviem daudziem vainagiem. Vispirms ar vainagu pušķojās pati pinēja, pēc tam nopina saimniekam un saimniecēm, māju puišiem un iecerētajam līgavainim. Vainagu darināšana parasti notika pļavās, birzmalās, mežu līčos. Zāļu dienas ietvaros tiks parādīti vairāki vainagu pīšanas veidi.

 

Zāļu dienas noslēgumā tika ievingrinātas kājas un apgūti deju soļi, kas lieti noderēs Līgo vakaram ikkatrā sētā. Vidzemes novada dančus un rotaļas rādīs folkloras kopa „Ore”.

 

Ieejas biļetes Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā ikdienā:

pieaugušajiem 2.00 LVL, skolēniem, studentiem un pensionāriem 0.50 LVL, ģimenes biļete 2.50 LVL.

 

Papildinformācija: Agnese Ramata 64107080; 26567912

 araisi PIE history-museum PUNKTS lv

www.lnvm.lv, www.history-museum.lv

Pavasarī Mēru muižā atklāja Saulaino virtuvi, kura šobrīd ir pirmsjāņu gaidās, taču jau 19.jūnijā pl.11:00; 14:00 un 17:00 Smiltenes novada muzejā Mēru muižā darbosies Jāņu siera darbnīca ar Jāņu siera siešanu, uz kuru aicināti pieteikties iepriekš visi interesenti, zvanot muzeja vadītājai uz tālruni 29227562.

Savukārt no no 9.līdz 19.jūlijam Smiltenes novada muzejā Mēru muižā darbosies bērnu vasaras teātris “Panda”. Bērniem tās būs 10 jaukas kopā pavadītas dienas, kuru laikā būs gan teātra nodarbības, gan mūzika, gan daba un vēsture!

Arī šim pasākumam ir nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot uz iepriekš minēto tālruni.

 

Uz tikšanos Mēru muižā!  

 

Informāciju sagatavoja:
Zinaida Bērza
Smiltenes novada muzeja vadītāja

Vakara ieskaņā dabas draugiem maģisko jāņuzāļu ārstnieciskos noslēpumus atklās pirtniece Anna Lutere, gardēži varēs piedalīties Jāņu siera siešanā, notiks vainagu vīšana un jautra svētku ieskandināšana kopā ar pazīstamo Lēdurgas folkloras kopu «Putni». Vīri varēs mēroties spēkiem alus dzeršanas sacensībās, kamēr sievām būs iespēja rotāties dažādos tautastērpos.

Lustēšanas garu iedzīvinās Amatas novada pašdarbības kolektīvu lielkoncerts «Sens, tik sens ir šis stāsts».

Galveno varoņu lomas izspēlēs aktieri no trim novada amatierteātriem, spriganus deju rakstus izdejos vesels pulks amatiešu - Amatas pamatskolas 1.-4. klašu deju kolektīvs, vidējās paaudzes deju kolektīvi «Amata» un «Skujene», kā arī līnijdeju grupas no Amatas un Zaubes, bet ar sirsnīgām meldijām sirdis atraisīs Amatas pamatskolas meiteņu ansamblis, Zaubes jauktais koris un vīru koris «Cēsis».

 

 

Pēc lielkoncerta notiks uguns rituāls saules pavadīšanai, bet līdz ar tumsas iestāšanos svinētāji varēs vērot īstu gaismas brīnumu - tiks aizdegta mākslinieka Zigmunda Viļņa ugunsziedu skulptūru pļava. Tieši pusnaktī visi svinētāji varēs sadancot Cēsu pūtēju orķestra zaļumballē, bet tie, kas vēlēsies izlocīt balsis, būs aicināti uz kopīgu sadziedāšanos un skanīgu Jāņu rītausmas sagaidīšanu.

 

Informāciju sagatavoja:

Indra Paseka

Amatas novada tūrisma infomācijas centrs

Šī gada Dziesmu svētku moto ir "Gaisma līgo Latvijā", un, iezīmējot ceļu Dziedāšanas svētku 150. gadskārtai Dikļos, 21. un 22. jūnijā Kocēnu novada Neikenkalnā un Zilākalnā notiks īpašs vasaras Saulgriežu pasākums.

Piektdien, 21. jūnijā, plkst.18.30 Neikenkalna estrādē notiks talka, kurā gaidīts ikviens talcinieks. Talka notiks pirms unikālā projekta uzsākšanas Dikļos, kad tiks veidota dabas koncertzāle – estrāde, kas izcels Dikļu kultūrvēsturisko nozīmi kā Dziesmu svētku šūpulim. Plkst. 22.00 Neikenkalnā saimes ļaudis - talciniekus - ar tauru skaņām un līgo dziesmām sagaidīs Jāņu tēvs un Jāņu māte. Saulei rietot, plkst. 22.24 tiks iedegta uguns un dziedāta dziesma Neikenkalnam vasaras Saulgriežos. Plkst. 23.00 Dikļu baznīcā notiks Jura Neikena 1864. gada pirmo Dikļu Dziedāšanas svētku atjaunotā karoga iesvētīšana, bet pusnaktī teiksmainajā Saulgriežu naktī visi tiksies Zilākalnā, lai Dziesmu un deju svētku galvenā režisora Uģa Brikmaņa lasījumā klausītos teiksmu par Imantu, dziedātu tautas dziesmas, dejotu, ietu rotaļās un Zilākalnā smeltos spēku visam gadam.

Sestdienas rītā, 22. jūnijā plkst. 4.20, kad saule lec, visi kopā dziedās dziesmu saulītei -  ceļā uz Dziedāšanas svētku 150. gadskārtas pasākumu, kas norisināsies 2014. gada 7. jūnijā Dikļos.

Dziesmu svētku tradīcijas aizsākumi meklējami 1864. gadā, kad Dikļu mācītājmuižas parkā (tagad Neikenkalnā) draudzes mācītājs un rakstnieks Juris Neikens noorganizēja pirmos kopā dziedāšanas svētkus, tādējādi liekot pamatus latviešu tradīcijai. 2008. gadā par godu šo svētku pirmsākumiem tika izveidota Dziesmu svētku promenāde - Dikļos tā ir viena no iecienītām atpūtas un kultūras pasākumu norises vietām.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Kā katru gadu, tuvojoties svētkiem, Kocēnu novada pagastos tiks ielīgota Jāņu diena.

Jāņu ielīgošanas pasākums Zilākalna pagastā notiks piektdien, 21. jūnijā, plkst. 19.00 ābeļdārzā aiz kultūras nama.

Piektdien, 21. jūnijā, sestdien, 22. jūnijā, Kocēnu novada Neikenkalnā un Zilākalnā notiks vasaras Saulgriežu pasākums.

21. jūnijā plkst.18.30 Neikenkalna estrādē notiks talka, kurā tiek gaidīts ikviens talcinieks. Plkst. 22.00 Neikenkalnā talciniekus sagaidīs Jāņu tēvs un Jāņu māte. Saulei rietot tiks iedegta uguns un dziedāta dziesma Neikenkalnam. Plkst. 23.00 Dikļu baznīcā notiks Jura Neikena 1864. gada pirmo Dikļu Dziedāšanas svētku atjaunotā karoga iesvētīšana, bet pusnaktī teiksmainajā Saulgriežu naktī visi tiksies Zilākalnā. 22. jūnija rītā, kad saule lec, visi kopā dziedās dziesmu saulītei. Talcinieki aicināti pieteikties, zvanot Kocēnu novada domes izpilddirektoram Mārim Permaņickim pa tālruni: 64216026 vai 29499880.

Sestdien, 22. jūnijā, plkst. 22.00 Kocēnu estrādē notiks pasākums „Zāļu vakars - Jāņi Kocēnos", kad Jāņu diena tiks ielīgota Saulgriežu ballē. Degs ugunskuri, skanēs Līgo dziesmas, būs danči, siers un alus. Uz dančiem aicinās grupu „Kokmuižas muzikanti". Līgotāju saime - Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs „Savieši" un dāmu trio „Kas ar mani". Darbosies bārs, ieeja pasākumā - bez maksas. 

Sestdien, 22. jūnijā, plkst. 21.00 Bērzaines centrā notiks svētku pasākums „Nāc nākdama, Līgo diena" - koncerts, danči, siers un alus. Pasākumā piedalīsies Bērzaines tautas nama jauniešu deju kolektīvs „Akcents" un Bērzaines amatierteātris.

Visi ir mīļi lūgti un gaidīti!

 
Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Jau pavisam drīz būs klāt ilgi gaidītais un lolotais pasākums, kurā dziesmā un dejā vienojas visa latviešu tauta – XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki. Nedēļas garumā, no 30. jūnija līdz 7. jūlijam, Rīgu ieskandinās simtiem deju soļu, balsu un dažādu instrumentu skaņu.

Dziesmu un Deju svētku laikā Valmieras vārds izskanēs plaši, jo pilsētu pārstāvēs astoņi deju kolektīvi – TDA „Gauja” un TDA „Gauja” vidējās paaudzes dejotāji, „Agrā rūsa”, „Pastalnieki”, „Pārgaujas delveri”, „Liesmiņa”, „Viesturietis” un „Pērkonītis”, astoņi kori – „Valmiera”, „Konsonanse”, „Skan”, „Jumara”, „Imanta”, „Baltie bērzi”, „Sudrablāse” un „Bonus”, divi koklētāju ansambļi – Valmieras Mūzikas skolas kokļu kvartets „Accorda” un Valmieras Mūzikas skolas un Cēsu Mūzikas skolas absolventu apvienotais kokļu ansamblis, kā arī pūtēju orķestris „Signāls”.

Kā atzīst Valmieras Kultūras centra direktore un XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku Goda virsvadītāja Vaira Dundure, visi dalībnieki rūpīgi gatavojas, lai gala koncertos – Mažaparka estrādē un Daugavas stadionā – priecētu ne tikai sevi, bet visu Latviju, kas rūpīgi sekos līdzi dalībnieku gaitām.

Mājās palicēji ir aicināti ne tikai skatīties televīzijas pārraides, bet doties uz Rīgu apmeklēt dažādus bezmaksas pasākumus, kas ietverti Dziesmu svētku programmā. Tāpat iedzīvotājiem ir iespēja iziet cauri Sidraba birzs vainagam – svētku centrālajam mākslas objektam, kas atrodas Rīgas centrā, Elizabetes un Brīvības ielas krustojumā. Vainagu veido tūkstošiem sidraba lapiņu, kurās ierakstīti to cilvēku vārdi, kuri atsaucās aicinājumam būt par daļu no iespaidīgā mākslas darba.

Atbalstīsim ar labām domām, vārdiem un pozitīvu enerģiju svētku galvenos varoņus – dalībniekus, lai viņu deju solis rit raitāk, balss skan skanīgāk un instrumenti pūš skaļāk. Vaira Dundure dalībniekiem novēl izturību un dzīvesprieku, kā arī sajust kopības, vienotības sajūtu, kas rodas dziesmas un dejas laikā.

Savu draugu un tuvinieku gaitām iespējams sekot līdzi Dziesmu un Deju svētku mājas lapā www.dziesmusvetki.tv

 

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

Svētdien, 30. jūnijā, plkst.13.23 – laikā, kad saule ir visaugstāk zenītā – Valmieras pilsētas pašvaldības karoga mastā tiks svinīgi uzvilkts XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku karogs, tādā veidā simbolizējot atbalstu dziedātājiem, dejotājiem un pūtēju orķestra dalībniekiem, kas pārstāv Valmieru Dziesmu svētku laikā.

Uz karoga ir attēlota unikāla Valmieras pilsētas Dziesmu un Deju svētku zīme „Gaisma līgo Latvijā”, ko 9.aprīlī Valmieras Kultūras centrā iedziedāja Valmieras koru diriģenti, kormeistari un koncertmeistari – Mārtiņš Klišāns, Imants Točs, Inga Zirne, Inese Reinfelde, Irēna Zelča, Dace Cerbule un Marika Rolmane, izpildot „Dziesmu par Valmieru”.

Oriģinālo svētku zīmi iedziedājušas ne tikai pilsētas, bet arī svētku dalībnieki – tautisko deju kolektīvi, kori un pūtēju orķestri. Ņemot vērā svētku vadmotīvu „Gaisma līgo Latvijā”, zīmes veidolā redzamais „vainags” simbolizē gaismu un sauli, bet „vainaga vijums” – radīšanas procesu.

Noslēdzoties Dziesmu un Deju svētkiem, karogs tiks nodots Valmieras muzeja pārraudzībā.

Svinīgā Dziesmu svētku karoga pacelšana norisināsies visās Latvijas pilsētās, kas iedziedājušas savu Dziesmu svētku zīmi. Karogs tiek uzvilkts mastā laikā, kad saule ir visaugstāk zenītā konkrētajā pilsētā.

Informāciju sagatavoja:
Justīne Deičmane
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26186068

No 30. jūnija līdz 7. jūlijam notiks XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki. Svētku koncertos piedalīsies arī Dziesmu un deju svētku kolektīvi no Kocēnu novada - Kocēnu kultūras nama jauktais koris "Imera" (mākslinieciskais vadītājs I.Točs, kormeistars J.Jansons), Vaidavas kultūras un amatniecības centra jauktais koris "Vaidava" (mākslinieciskā vadītāja I.Sudraba, kormeistars R.Veličko), Kocēnu kultūras nama vidējās deju paaudzes deju kolektīvs "Savieši" (vadītāja I.Migla), Bērzaines tautas nama jauniešu deju kolektīvs "Akcents" (vadītāja S.Freimane). Ar Dziesmu un deju svētku programmu var iepazīties interneta mājaslapā www.dziesmusvetki.lv

30. jūnijā visos pagastos, novados un pilsētās, kas piedalās svētkos, pacels svētku karogu. Pacelšanas laiks – pēc svētkiem veltītā dievkalpojuma Rīgas Domā – no plkst. 13.12 Latvijas austrumos līdz plkst. 13.40 rietumos, brīdī, kad saule atrodas visaugstāk. Svētku karogus, kuros attēlota arī pašdarbnieku iedziedātā Dziesmu svētku zīme, Vaidavā, Bērzainē un Kocēnos pacels plkst. 13.23, savukārt Dikļos - plkst. 13.24. Uzvelkot karogu mastā, katrs kolektīvs dziedās dziesmu, kas tika izmantota unikālās Dziesmu svētku zīmes radīšanai. Karogu pacelšanas mirklis tiks iemūžināts, lai 30. jūnija vakarā svētku atklāšanas brīdī Dziesmu svētku parkā Rīgā lielajā ekrānā un pēc tam arī televīzijā parādītu kopainu.

3. jūlijā Arēnā Rīga notiks vokāli simfoniskās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies profesionālie kolektīvi – Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, kamerkoris „Ave Sol”, Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris, Liepājas simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, orķestris „Sinfonietta Rīga”, kā arī 20 labākie Latvijas amatierkori, kuru vidū ir arī Kocēnu kultūras nama jauktais koris "Imera". Biļetes gan uz šo, gan citiem Dziesmu un deju svētku pasākumiem var iegādāties Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās 

7. jūlijā no Brīvības pieminekļa pa Brīvības ielu līdz Dailes teātrim notiks XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieku gājiens, kas kārtosies pēc kultūrvēsturiskā principa. Vidzemes kolektīvu priekšgalā – aiz Dikļu 1864. gada Dziedāšanas svētku atjaunotā karoga – ies Dikļu kultūras nama folkloras kopa "Endzelīte" (vadītāja G.Zvirbule). Dziesmu un deju svētku Kocēnu novada dalībnieku gājienu muzikāli pavadīs Dikļu kultūras nama pūtēju orķestris (vadītājs V.Drulle). 

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos piedalīsies 40 000 dalībnieku - vairāk nekā 1500 kolektīvu, tostarp 100 mazākumtautību, 57 latviešu diasporas un 25 ārvalstu kolektīvi.

 

Informāciju sagatavoja:
Eva Eglīte
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Kocēnu novada dome
Tālr.: 642 07683
E-pasts: eva.eglite PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Sagaidot XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkus, svētdien, 30. jūnijā ikvienā Latvijas pagastā un pilsētā, kas piedalās svētkos, mastā uzvīsies īpašais svētku karogs.

Šāda tradīcija šogad Dziesmu un Deju svētkos ir pirmo reizi. Arī Alūksnes novada teritorijā šajā dienā tiks svinīgi pacelti īpašie Dziesmu un Deju svētku karogi ar konkrētajai vietai raksturīgo logo, kas tapis, amatiermākslas kolektīvu un iedzīvotāju iedziedāto dziesmu notīm ar speciālas programmas palīdzību pārtopot latviešu rakstu zīmēs.

Svētku karogus visā Latvijā pacels pusstundas laikā pēc svētkiem veltītā dievkalpojuma, kas notiks Rīgas Domā. Karoga pacelšana notiks brīdī, kad katrā konkrētajā vietā saule ir zenītā.

Alūksnes novada teritorijā svētku karogus pacels šādos laikos: Liepnā un Pededzē pulksten 13.11, Jaunalūksnē, Mālupē, Mārkalnē un Malienā – pulksten 13.12, Jaunannā, Ziemerī, Jaunlaicenē, Veclaicenē un Alūksnē – pulksten 13.13, bet Alsviķos, Zeltiņos un Ilzenē – pulksten 13.14.

Aicinām novada iedzīvotājus savā dzīvesvietā iepriekš norādītajos laikos doties uz pagasta centru un būt klāt šajā interesantajā pasākumā. Alūksniešus aicinām svētdien, 30. jūnijā pulcēties laukumā pie administratīvās ēkas, kur pulksten 13.13 svētku karogs mastā uzvīsies blakus novada un Latvijas karogiem. Karoga pacelšanas brīdī klātesošie dziedās dziesmu „Lai sasaucamies, lai dziedam”, ko Alūksnes pilsētas Tautas nama jubilejas pasākuma dalībnieki šopavasar iedziedāja.

Katrā teritorijā karoga pacelšanas brīdi fiksēs fotoattēlā un fotogrāfijas tiks nosūtītas svētku rīkotājiem. 30. jūnijā svētku atklāšanā uz lielajiem ekrāniem un tiešraidē Latvijas Televīzijas 1. kanālā demonstrēs iesūtītos fotoattēlus.

SAGATAVOJA:
Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Sporta pasākumi

6. jūlijā 10.00 Pilssalas stadionā Alūksnē Alūksnes novada čempionāta mini futbolā atklāšana. Tālāk čempionāta norise pēc spēļu kalendāra.

8. jūlijā Pilssalas stadionā Alūksnē sacensības ielu basketbolā „Getho basket”. Reģistrācija no 16.00.

12. – 14. jūlijā Alūksnes ezerā Pasaules čempionāta posms Formula4S, Eiropas čempionāts S550 un Latvijas atklātais čempionāts ūdens motosportā:

12. jūlijā 16.00 Alūksnes Jaunās pils Apaļajā tornī izstādes „Ūdens motosportam Alūksnē - 55” atklāšana;

13. jūlijā 13.00 sacensību atklāšana Pilssalā (pie p/a „ALJA”), 13.15 parādes aplis, 13.30 sacensību starts starptautiskajās klasēs un Latvijas čempionātā;

14. jūlijā 11.00 sacensību starts Latvijas čempionātā un starptautiskajās klasēs, noslēgumā – uzvarētāju apbalvošana (pie p/a „ALJA”).

Ieeja uz sacensībām: Pilssalā Ls 1, pensionāriem Ls 0,50, bērniem līdz 12 gadu vecumam bez maksas, peldvietā „Vējiņš” Ls 0,50.

 

Alūksnē

6. jūlijā 22.00 Alūksnes Pilssalas estrādē Latvijas un Igaunijas dīdžeju parāde „SUMMER  JAM”. Ieeja: Ls 2, pēc 23.00 – Ls 3.

13. jūlijā 21.00 Alūksnes Pilssalas estrādē atpūtas vakars kopā ar grupu „Jumprava”. Ieeja: pirmās 100 biļetes – Ls 3, vēlāk – Ls 4.

19. jūlijā 22.00 Alūksnes  Pilssalas estrādē zaļumballe. Ieeja: Ls 2, pēc 23.00 – Ls 3.

2. - 4. augustā Alūksnes pilsētas svētki „Būt ceļā nozīmē atgriezties”. 

 

Alūksnes muzejā

Izstādes

Atsaucoties uz apmeklētāju lūgumu

„...Un dvēsele mana”. Mākslinieka, dizainera, arhitekta, gleznotāja Vitālija Jermolajeva  fluorescento gleznu izstādes eksponēšana tiek pagarināta līdz 4. augustam!

 Gleznas veidotas unikālā tehnikā (fluorescentās glezniecības efekts) – tās īpašā apgaismojumā sāk mirdzēt, un skatītājam redzamās gleznas vietā parādās cits, tās iepriekš it kā paslēptais variants. Darbiem piemīt tā saucamie „dienas” un „nakts” efekti. Pāreja no dienas uz nakts gleznu var būt ļoti pakāpeniska, piedāvājot skatītājam milzīgu transformējošu tēlu daudzveidību. Mākslinieka gleznas ir pārpilnas ar romantiskām asociācijām. Daudzi no viņa darbiem ir kā tilts, kas savieno apziņu ar zemapziņu.

No 9. jūlija metālmākslinieka Miervalža Zibens darbu izstāde. „Kalumam jābūt tik vieglam, lai neredz darba smagumu,” - saka mākslinieks. Par to var pārliecināties, aplūkojot viņa darbu izstādi – majestātiski svečturi, neparasti dizaina priekšmeti, kuros autors atklāj, cik perfekti pārvalda dzelzs plastiku.

12. jūlijā 16.00 Apaļajā tornī izstādes „Ūdens motosportam Alūksnē – 55” atklāšana.

No 16. jūlija juveliermeistera Tālivalža Kivlenieka rotu izstāde. 17: Saktiņa - .925 sudrabsJuvelierizstrādājumos atveidoti nacionālie tautas etnogrāfiskie elementi, talismani un modernā stila juvelierizstrādājumi. Izmantojot antīkus maģiskos simbolus un dizainu radītie juvelierizstrādājumus izraisīs pārdomas par tagadni, liks kavēties pagātnes atmiņās par labiem un priecīgiem brīžiem un aicinās pasapņot par nākotni.

Ledus pagrabā „Barona garāža”. Apskatāmi Rīgas motormuzeja eksponāti, kas ļauj ielūkoties pagājušā gadsimta sākumā un dod nelielu ieskatu automobiļu un velosipēdu evolūcijas gaitā.

„Marienburgas cietoksnis cauri gadsimtiem”. Alūksnes viduslaiku pilsdrupas ir valsts nozīmes arhitektūras un arheoloģijas piemineklis. Pilsdrupas atrodas Alūksnes ezera lielākajā salā - Pilssalā. 

 

Pastāvīgās ekspozīcijas

Šogad atjaunotā ekspozīcija „Leo Kokle. Mākslinieka istaba”. Gleznotājs, portretists, jauno mākslinieku darbu izstāžu tradīcijas iniciators, tautā populārs un iemīlēts mākslinieks, viens no talantīgākajiem sava laika gleznotājiem.

„Totalitārā režīma cietušo piemiņas istaba”. 1941., 1949. gada represiju atceres ekspozīcija.

„Skulptūras un citi nesenās pagātnes liecinieki”. Atmiņas par laiku, kad Alūksnes parkā bija skulptūrdārzs, kurā atradās tēlnieču L. Līces, V. Mikānes, G. Grundbergas veidotie darbi.

 

Alūksnes pilsētas bibliotēkā

Literatūras izstādes:

01. - 31.07. „Pirts - spēkam, priekam, veselībai” (abonementā)

01. - 31.07. „Ķer vasaru grozā” (abonementā)

01. - 31.07. „Augi skaistumam un dziedniecībai” (lasītavā)

01. - 31.07. „Nāc un piedalies Bērnu un jauniešu žūrijā - 2013!” (bērnu lit. nod.)

 

Pasākumi:

29.07.2013. Jauno grāmatu diena (abonementā)

01. - 31.07. Jūlijas Zorinas gleznu izstāde (bērnu lit. nod.)

 

Alsviķu pagastā

6. un 25. jūlijā 19.00 Alsviķu bibliotēkā bērnu žūrijas dalībniekiem „Viena nakts bibliotēkā”.

11. jūlijā 10.00 Alsviķu kultūras namā senioru kopas „Noskaņa” tikšanās.

Alsviķu bibliotēkā literatūras izstādes: rakstniekiem Jūlijam Vanagam – 110, Mildai Geidānei – 85, Aivaram Kļavim – 60, Visvaldim Lāmam – 90, aktrisei Lilitai Bērziņai – 110.

Strautiņu bibliotēkā literatūras izstādes: rakstniekiem J. Vanagam – 110, M. Geidānei – 85, J. Melbārzdim – 80, V. Lāmam – 90, E. Brontē – 195, tematiskās izstādes: „Pļavā – pēc zāļu tējas!”, „Apceļosim Eiropas Savienību”.

 

Annas pagastā

13. jūlijā 16.00 Annas kultūras namā sportiski ačgārnās blēņas mazajiem anneniešiem kopā ar Pepilotu Viktuāliju Rulgardinu Krismintu Garzeķi, īsāk - ar Pepiju!

26. jūlijā 20.00 Annas kultūras namā Annas dienai veltīts pasākums: Annas amatierteātra pirmizrāde - A. Upīts „Ragana” un Alsviķu teātra studijas izrāde - E. Vulfs „Ko lai saka...” (izrāžu režisore Monika Upeniece), 22.00 atpūtas vakars.

27. jūlijā Ezeriņu kapos kapusvētki (laiks tiks precizēts). Stundu pirms kapusvētkiem pasākums „Piemineklim Annas pagasta kritušajiem karavīriem Latvijas Atbrīvošanas cīņās – 80” .

Annas bibliotēkā izstāde „Latviešu mūzikas kultūras celmlauzim Jāzepam Vītolam – 150”.

 

Ilzenes pagastā

26. jūlijā 18.00 Ilzenes pagastā Ontu ciemā pie piemiņas zīmes „Ganiņš” apvidus šķēršļu skrējiens.

26. jūlijā 22.00 Ilzenes estrādē zaļumballe kopā ar grupu „Ginc&Es”.

 

Jaunannas pagastā

20. jūlijā 16.00 Jaunannas tautas namā Bērnības svētki.

26. un 27. jūlijā Jaunannā Alūksnes novada radošās bērnu un jauniešu teātru dienas „Lomu karuselī” (reģistrācija 26. jūlijā no 10.00 pie tautas nama).

Jaunannas bibliotēkā izstāde: „Par ko smejas Valdis Artavs” (Valdim Artavam - 85).

 

Jaunalūksnes pagastā

20. jūlijā 19.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” Baltinavas amatierteātra „Palādas” izrāde  - Danskovīte „Ontans i sābri”.

20. jūlijā 22.00 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” zaļumballe kopā ar grupu „Rolise”.
26. jūlijā 22.30 Bejas brīvdabas estrādē „Dainas” diskotēka.

 

Jaunlaicenes pagastā

27. jūlijā Jaunlaicenes Muižas svētku „Kad muižā sabrauc čigāni” sportiskās aktivitātes „Jaunlaicene sporto”:

9.00 - 10.00 dalībnieku reģistrācija (volejbols, minifutbols, šaušana mērķī u.c.);

no 10.00  sporta aktivitātes;

no 12.00 sportiskas aktivitātes lieliem un maziem un dažādas andeles;

15.00 koncerts „Čigāns savu čigānieti” (piedalās folkloras kopas), ieeja: brīva;

20.00 koncerts „Čigānu kvartets”, ieeja: Ls 2, skolas vecuma bērniem Ls 0,50;

22.00 balle, spēlē grupa „Kantoris 04”, ieeja: Ls 2.

27. jūlijā 11.00 Jaunlaicenes muižas muzejā Malēniešu valodas skolas kārtējā nodarbība.

28. jūlijā 13.00 Opekalna kapos kapusvētki.

28. jūlijā 14.00 Opekalna ev. lut. baznīcā koncerts „Starp divām pasaulēm” (Elīna Endzele -sitaminstrumenti, Ieva Ezeriete – balss, Aigars Reinis – ērģeles). Programmā: J. S. Bahs, M. Zariņš, R. Zaļupe, R. Dubra. Ieeja: par ziedojumiem.

Jaunlaicenes muižas muzejs aicina visus kustīgos un lustīgos apmeklēt tradicionālās nodarbības: kad muižā zvani skanēja; dārgumu meklēšana; vāveru tīšana; cāļu sargāšana; malēniešu vārdu spēle; pastalu taisīšana un pastaigas stāstnieka pavadībā Jaunlaicenes muižas parkā, Dēliņkalnā un Opekalnā. Jaunumi: papildināta pamatekspozīcija  „Jaunlaicenes muiža”  (papildināta ar ziņām par muižas apsaimniekošanu, mācāmies lāpīt zeķes tā, kā to darīja Jaunlaicenes baronese), izstāde „Še kaltiņš, še adatiņa” stāsta par amatniekiem un viņu ražojumiem, piedāvā ēvelēt, dzīt naglas, tīt kamolus uz bumbuļām. Jaunlaicenes muižas svētku laikā, 27. jūlijā, muzeja apmeklējums bez maksas.

 

Kalncempju pagastā

No 3. jūlija Viktora Ķirpa Ates muzejā Alūksnes Mākslas skolas audzēkņu plenēra darbu izstāde.

20. jūlijā Viktora Ķirpa Ates muzejā kalncempiešu Mūrnieku dzimtas salidojums.

27. jūlijā Viktora Ķirpa Ates muzejā Pirts skola. Pēršanās Latvijas vecākajā melnajā pirtī, sausā pēršana un masāžas muzeja pagalmā, pirts slotu siešanas gudrības un citas pirts zināšanas kopā ar „Pirts skolas” pirtniekiem. Ieeja: Ls 2 pieaugušajiem, Ls 1 skolēniem, Ls 5 ģimenes biļete.

28. jūlijā 12.00 Viktora Ķirpa Ates muzejā sarunas par vakardienu, šodienu un rītdienu - muzeja dzimšanas dienas noskaņās aicinām kalncempiešus un citus muzeja nākotnē ieinteresētos ļaudis.

31. jūlijā 11.00 Viktora Ķirpa Ates muzejā „Mūža godu rituāls. Krustības”, lektore Maruta Voitkus – Lūkina. Dalība ar ziedojumiem muzeja ekspozīcijas modernizācijai.

Viktora Ķirpa Ates muzejs piedāvā izglītojošo programmu „Čaklā bitīte”, kāzu programmu „Lauku sētas gudrības”.

Kalncempju bibliotēkā literatūras izstādes jubilāriem: Mildai Geidānei un Aivaram Kļavim.

 

Liepnas pagastā

20. jūlijā 15.00 Liepnas tautas namā Baltinavas teātra izrāde „Ontans i Anne”.

27. jūlijā Liepnas pagasta svētki, balle ar grupu „Vakarjunda”. Svētku ietvaros - sporta spēles, nemotorizēto, pašizveidoto, retro, neparasto, braucamrīku parāde. Parādei aicināti pieteikties visi interesenti.

 

Mālupes pagastā

27. jūlijā 12.00 Mālupes kapos kapusvētku svētbrīdis.

27. jūlijā 20.00 Mālupes salā Zeltiņu amatierteātra izrāde, 22.00 balle kopā ar grupu „Galaktika”.

Mālupes bibliotēkā tematiskās izstādes: aktrisei Lilitai Bērziņai – 110, komponistam Jāzepam Vītolam – 150, gatavosim krājumus ziemai, Jauno grāmatu diena „Nu tad sākam! Lasi un piedalies!” - darbu sāk „Bērnu un jauniešu žūrija”.

 

Mārkalnes pagastā

14. jūlijā 18.00 Mārkalnes atpūtas vietā „Lakstīgalas” aktieru Intas Tiroles un Zigurda Neimaņa koncertprogramma.

No 1. līdz 10. jūlijam  Mārkalnes pagasta bibliotēkā jaunāko grāmatu izstāde pieaugušajiem „Ko lasīt atvaļinājumā?” un tematiskā izstāde bērniem  „Krāsainā bibliotēka”.

 

Pededzes pagastā

1. – 7. jūlijā Pededzes bibliotēkā grāmatu izstāde „Ir dziesma jādzied, lai tā būtu dzīva”.

17. jūlijā Pededzes bibliotēkā jauno daiļliteratūras grāmatu izstāde – apskats „Esi līksms, baudi dzīvi, kamēr likten’s tevim smaid’”.

 

Veclaicenes pagastā

1. - 31. jūlijā Veclaicenes pagasta muzejā izstāde „Veclaicenieši Dziesmusvētkos”.

20. jūlijā 20.00 Veclaicenes estrādē Gaujienas amatierteātris ar Elgas Unegas lugu „Čikinali pikinali”.

20. jūlijā  22.00 Veclaicenes estrādē diskotēka - Dj Cherry, Dj Sunboy, mixmasterblaster Salvis, starplaikos Dj Gagadance.

26. jūlijā 13.00 Veclaicenes tautas namā Saimnieču dienai (Annas diena) veltīts senioru pasākums.

 

Zeltiņu pagastā

20. jūlijā 10.00 Zeltiņu pagasta sporta un atpūtas parkā 2. posms Zeltiņu pagasta atklātajām krosa skriešanas seriāla sacensībām „Mizojam ka prieks”. Nākamie atklātā krosa skriešanas seriāla posmi 10. augustā un 7. septembrī.

20. jūlijā 19.00 Zeltiņu estrādē Ilzenes amatierteātra sniegumā E. Zālītes komēdija 3 cēlienos „Maldu Mildas sapņojums” (režisore Ā. Vērse). Ieeja: Ls 1, bērniem - brīva.

Zeltiņu bibliotēkā literatūras izstādes: „Lasīšanas piedzīvojums sācies!” (Bērnu žūrijas grāmatu izstāde), „Dziesmu vara” (Jāzepam Vītolam - 150),  „Ar grāmatu apkārt pasaulei” (ceļojumu grāmatu izstāde).

Zeltiņu muzejā pastāvīgās ekspozīcijas „Nesenā pagātne”, „Novadnieku istaba”, „Mana skola Zeltiņos”, izstādes „Gadsimtu vējos šūpojoties”, „Brīži iz zeltiniešu dzīves”, „Zeltiņi 2012”, „Bērnība bez transformeriem”, „Bruņurupuci meklējot”, ekskursijas uz bijušo PSRS kodolraķešu bāzi.

Ziemera pagastā

7. jūlijā 19.00 Māriņkalna tautas namā piemiņas brīdis Prinduļu kaujas vietā Ziemera pagasta „Prinduļos”.

 

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
tālrunis: 64381488
www.aluksne.lv

Sestdien, 2013. gada 29. jūnijā,  notiks  pirmie  Priekuļu novada svētki  Priekuļos. Būsiet gaidīti pasākumā.

 

  • Priekuļos uz Dārza ielas (blakus vidusskolai) no plkst. 11.00 līdz 15.00  būs tirdziņš ar dažādiem labumiem (mājražotāji, amatnieki u.c.- zemenes, maize, gaļa, sieri, stādi, puķes, tomāti, gurķi, medus  u.c.);
  • Jaunajā Saules parkā  būs  skatāma  vaļasprieku  parāde (rokdarbi, dažādi darinājumi; rotas, meža ogas, mazi kārumiņi , pirts bez pirts,  lauku tūrisms  utt.);
  • Plkst. 11.40 iedzīvotāji, pašdarbnieki, NVO u.c.  pulcēsies  gājienam no dažādām Priekuļu pusēm uz centru- vidusskolas stadionu;
  • plkst. 12.00 svētku atklāšana  vidusskolas  stadionā.

Plašāku informāciju par  svētku  kultūras, sporta programmu  meklējiet šeit un šeit.